Gaitondeova slika najskuplje prodato indijsko delo

Tokom nedavno održane aukcije u Mumbaju, ulje na platnu indijskog umetnika Vasudea Gaitondea prodato je za 293 miliona rupija, odnosno 4.4 miliona dolara, postavši time najskuplje prodata slika indijske umetosti ikada.

Izvor: BBC
Podeli

Sliku bez naziva iz 1995. godine kupio je anonimni kupac, saopštila je aukcijska kuća Kristi.

Prethodni rekord oborila je slika Fransisa Njutna Soze, goanskog umetnika, koja je prodata za 4.01 miliona dolara, piše BBC.

Gaitonde, koji je preminuo 2001. godine, smatra se jednim od najvećih apstraktnih slikara Indije.

Slikarstvo

Prestup i protest

Projekat “Perspektive”, kojim Multimedijalni centar “Led art” podržava talentovane studente likovnih umetnosti, ovih dana je aktuelan u galeriji Šok zadruge, u Novom Sadu.

Slikarstvo petak 25.12. 09:40 Komentara: 0

Izložba Dušana Otaševića: Dvojna narav "Ilije Dimića"

Kultna izložba akademika Dušana Otaševića "Ilija Dimić", čije je otvaranje zakazano večeras u 20 sati u Galeriji SANU, danas nije misterija kao pre 25 godina, ali je na konferenciji za novinare ovim povodom i dalje podgrejavana priča o izmišljenom umetniku i njegovom opusu. Tim pre što će od sutra moći da se vide njegova novootkrivena dela.

Slikarstvo četvrtak 24.12. 09:40 Komentara: 1

Zašto ova slika košta 95 miliona dolara?

Gotovo da nema osobe koja pri susretu sa apstraktnim slikarstvom nije ostala zbunjena. Nekoliko tačaka na platnu, polja čiste boje, splet linija koji ne izaziva nikakvu asocijaciju... Dok drugi stoje pred slikom i nepomično je posmatraju, vi se pitate u čemu je stvar i šta propuštate. Ali reč je o sasvim normalnoj reakciji.

Slikarstvo petak 18.12. 15:55 Komentara: 181

Slike sa kojih curi nesreća

“U umetnosti se desio zamor, ali vreme ipak razdvoji dobro od lošeg", kaže mladi umetnik Nemanja Mate Đorđević, čija su dela trenutno izložena u Kulturnom centru u Novom Sadu.

Slikarstvo četvrtak 10.12. 10:45 Komentara: 4
strana 1 od 3 idi na stranu