Slike sa kojih curi nesreća

“U umetnosti se desio zamor, ali vreme ipak razdvoji dobro od lošeg", kaže mladi umetnik Nemanja Mate Đorđević, čija su dela trenutno izložena u Kulturnom centru u Novom Sadu.

M. KraljIzvor: Večernje novosti
Podeli

KIČ I U LEPOTI

"Nisam imao ciljani koncept da se bavim čovekom i njegovim niskim porivima. Pitanje je da li sam ja izabrao taj krug tema, ili je to izabralo mene. Što sam stariji sve više verujem da ono kako se autor izražava bira njega, da to nije obratno. Mnoge stvari često u sebi sadrže svoju suprotnost. Recimo, lepota u može u sebi da ima kiča i smrti više od nečeg što je pojavno strašno. Teško je baviti se temama koje u sebi sadrže ekstreme, a da se ne sklizne u patetiku”, objašnjava umetnik.

“Slikarstvo doživljavam kao deo svog života. Ono mi nije profesija. Ja u Parizu radim, živim i borim se sa svojom umetnošću. Moj prioritet sada je ta borba. A kakav će biti ishod i šta će mi život uručiti kao ispostavu, to stvarno ne znam...”

Ovako razmišlja srpski mladi umetnik Nemanja Mate Đorđević posle dve značajne nagrade u evropskoj umetničkoj prestonici (priznanja Akademije lepih umetnosti iz fondova “Ruet Tronš” i “Pejr David Vel” Francuske akademije nauka i umetnosti). Njegovo slikarstvo dramatičnih motiva, apokaliptičnih vizija, bezumlja i izopačenosti, početkom ove nedelje našlo se pred publikom u Novom Sadu. Na izložbi u tamošnjem Kulturnom centru, predstavljeno je desetak dela, od uljanih slika, preko radova na kartonu do crteža, nastalih u protekle dve-tri godine.

“Ovaj prilično zbijeni materijal je neka vrsta moje lične karte. Izložba je naslovljena “Bolnica Frederiks”, po bolnici u kojoj je umro Kjerkegor. Posvetio sam je poslednjim danima njegovog života, knjigama koje je tu pisao pod pseudonimom. Ovaj prvi antifilozof velikan umro je bedan kao pas. Ta bolnica je mesto koje je duboko urezano u njegov život, a ja sam je povezao sa nesrećom koja se kao tema pojavljuje u mom radu", priča Đorđević.

Na pitanje zašto sa njegovih slika “curi nesreća” i kako se opredelio da život posmatra iz te vizure, umetnik kaže: “Svi živimo sa činjenicom da biološki propadamo. Uz to, nije teško uvideti da živimo u svetu koji permanentno mutira. Plastičnost nesreće koja se dešava oko nas mnogo govori o našem vremenu. Mene kroz delo najviše interesuje da svoj unutrašnji enterijer pretvorim u eksterijer i na taj način dešifrujem sebe sa određenom težinom, koja može da se izrazi i u najobičnijim i u najkompleksnijim stvarima."

Osvojivši prvu nagradu na konkursu za crtež fonda “Vladimir Veličković” i galerije “Haos”, samo godinu dana po diplomiranju na FLU, Đorđević je više puta boravio u Parizu, a u Gradu svetlosti trajno se nastanio pre godinu i po dana. Praveći poređenje između ovdašnje i tamošnje likovne scene, kaže: “Generalno se u umetnosti desio veliki zamor. Problemi su svuda isti, samo što tamo postoji veća mogućnost da se neke stvari realizuju, ako umetnici za života dođu u situaciju da to ostvare. Trenutno je dilentatizam sveopšte prisutan. Vreme, ipak, razdvoji dobro od lošeg."

Zajedničko za obe likovne scene,e po njegovom mišljenju, je i to da svi umetnici moraju da se bore za sebe i svoj rad.

“Umetnost je jedna velika avantura. I to je činjenica koja je svuda nepromenljiva”, zaključuje Đorđević.

Izvor: "Večernje novosti", štampano izdanje

Mate Djordjevic / photo Eve Morcrette,Paris 2015

Posted by Nemanja Mate Djordjevic on Thursday, November 26, 2015

Slikarstvo

Prestup i protest

Projekat “Perspektive”, kojim Multimedijalni centar “Led art” podržava talentovane studente likovnih umetnosti, ovih dana je aktuelan u galeriji Šok zadruge, u Novom Sadu.

Slikarstvo petak 25.12. 09:40 Komentara: 0

Izložba Dušana Otaševića: Dvojna narav "Ilije Dimića"

Kultna izložba akademika Dušana Otaševića "Ilija Dimić", čije je otvaranje zakazano večeras u 20 sati u Galeriji SANU, danas nije misterija kao pre 25 godina, ali je na konferenciji za novinare ovim povodom i dalje podgrejavana priča o izmišljenom umetniku i njegovom opusu. Tim pre što će od sutra moći da se vide njegova novootkrivena dela.

Slikarstvo četvrtak 24.12. 09:40 Komentara: 1

Zašto ova slika košta 95 miliona dolara?

Gotovo da nema osobe koja pri susretu sa apstraktnim slikarstvom nije ostala zbunjena. Nekoliko tačaka na platnu, polja čiste boje, splet linija koji ne izaziva nikakvu asocijaciju... Dok drugi stoje pred slikom i nepomično je posmatraju, vi se pitate u čemu je stvar i šta propuštate. Ali reč je o sasvim normalnoj reakciji.

Slikarstvo petak 18.12. 15:55 Komentara: 181
strana 1 od 3 idi na stranu