Slike sa kojih curi nesreća

“U umetnosti se desio zamor, ali vreme ipak razdvoji dobro od lošeg", kaže mladi umetnik Nemanja Mate Đorđević, čija su dela trenutno izložena u Kulturnom centru u Novom Sadu.

Kultura

Izvor: M. Kralj

Četvrtak, 10.12.2015.

10:45

Default images
Foto: Thinkstock

“Slikarstvo doživljavam kao deo svog života. Ono mi nije profesija. Ja u Parizu radim, živim i borim se sa svojom umetnošću. Moj prioritet sada je ta borba. A kakav će biti ishod i šta će mi život uručiti kao ispostavu, to stvarno ne znam...”

Ovako razmišlja srpski mladi umetnik Nemanja Mate Đorđević posle dve značajne nagrade u evropskoj umetničkoj prestonici (priznanja Akademije lepih umetnosti iz fondova “Ruet Tronš” i “Pejr David Vel” Francuske akademije nauka i umetnosti). Njegovo slikarstvo dramatičnih motiva, apokaliptičnih vizija, bezumlja i izopačenosti, početkom ove nedelje našlo se pred publikom u Novom Sadu. Na izložbi u tamošnjem Kulturnom centru, predstavljeno je desetak dela, od uljanih slika, preko radova na kartonu do crteža, nastalih u protekle dve-tri godine.

“Ovaj prilično zbijeni materijal je neka vrsta moje lične karte. Izložba je naslovljena “Bolnica Frederiks”, po bolnici u kojoj je umro Kjerkegor. Posvetio sam je poslednjim danima njegovog života, knjigama koje je tu pisao pod pseudonimom. Ovaj prvi antifilozof velikan umro je bedan kao pas. Ta bolnica je mesto koje je duboko urezano u njegov život, a ja sam je povezao sa nesrećom koja se kao tema pojavljuje u mom radu", priča Đorđević.

Na pitanje zašto sa njegovih slika “curi nesreća” i kako se opredelio da život posmatra iz te vizure, umetnik kaže: “Svi živimo sa činjenicom da biološki propadamo. Uz to, nije teško uvideti da živimo u svetu koji permanentno mutira. Plastičnost nesreće koja se dešava oko nas mnogo govori o našem vremenu. Mene kroz delo najviše interesuje da svoj unutrašnji enterijer pretvorim u eksterijer i na taj način dešifrujem sebe sa određenom težinom, koja može da se izrazi i u najobičnijim i u najkompleksnijim stvarima."

Osvojivši prvu nagradu na konkursu za crtež fonda “Vladimir Veličković” i galerije “Haos”, samo godinu dana po diplomiranju na FLU, Đorđević je više puta boravio u Parizu, a u Gradu svetlosti trajno se nastanio pre godinu i po dana. Praveći poređenje između ovdašnje i tamošnje likovne scene, kaže: “Generalno se u umetnosti desio veliki zamor. Problemi su svuda isti, samo što tamo postoji veća mogućnost da se neke stvari realizuju, ako umetnici za života dođu u situaciju da to ostvare. Trenutno je dilentatizam sveopšte prisutan. Vreme, ipak, razdvoji dobro od lošeg."

Zajedničko za obe likovne scene,e po njegovom mišljenju, je i to da svi umetnici moraju da se bore za sebe i svoj rad.

“Umetnost je jedna velika avantura. I to je činjenica koja je svuda nepromenljiva”, zaključuje Đorđević.

Izvor: "Večernje novosti", štampano izdanje

Mate Djordjevic / photo Eve Morcrette,Paris 2015

Posted by Nemanja Mate Djordjevic on Thursday, November 26, 2015

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: