Samostalna izložba "Sve jedno drugo pojede" umetnika Nikole Džafa u Savremenoj galeriji Subotica

Dela iz Wiener Art kolekcije na samostalnoj izložbi "Sve jedno drugo pojede", umetnika Nikole Džafa u Savremenoj galeriji Subotica od 6. novembra do 12. decembra

Podeli
Foto: Promo/Nikola Džafo
Foto: Promo/Nikola Džafo

Nikola Džafo (1950, Novi Sad), diplomirani slikar, predstaviće se na samostalnoj izložbi "Sve jedno drugo pojede" slikama, dnevnicima sa vizuelnom dokumentacijom i video materijalima.

Više od dve decenije umetnik je posvetio društveno angažovanim akcijama kao i pokretanju umetničkih kolektiva i inicijativa kao što su Art klinika i Šok zadruga u Novom Sadu.

U odnosu na ovaj angažovani kulturni rad izložba "Sve jedno drugo pojede" je svojevrsna stanka i rekapitulacija njegovog umetničkog opusa koji sadrži kritičke osvrte na društveno-političke okolnosti u kojima savremeni umetnici deluju.

Na izložbi će biti prikazana dva rada iz kolekcije Wiener Art - kolekcije savremene umetnosti Wiener Stadtishce osiguranja: "Sve jedno drugo pojede" i "Rembrantovo raskršće" iz 2018. godine.

Izložba je rezultat inicijative samog umetnika koji je 4. februara 2019. godine raspisao konkurs za galerije u kojem ih je pozvao da – uz njegove uslove – prihvate ponuđenu izložbu. Na konkurs se jedino odazvala Savremena galerija Subotica, što ovom kulturnom događaju daje notu jedinstvenosti i ekskluzivnosti.

Kustosi izložbe su Aleksandra Lazar, kustoskinja i umetnička konsultantkinja i Jasmina Jovančić Vidaković, viša kustoskinja Savremene galerije Subotica, koje su i autorke tekstova u ilustrovanom katalogu.

Eksponate iz svojih kolekcija za ovu izložbu ustupili su i Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Savremena galerija Zrenjanin, Umetnička galerija Narodnog muzeja u Kruševcu, Marko Bruno i Aleksandra Lazar, dok je Hrvatski filmski savez ustupio prava za projekciju filma Rajka Grlića "Sve jedno drugo pojede" (1971).

* Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Subotice.

* Wiener Städtische osiguranje je deo vodeće austrijske osiguravajuće kompanije Vienna Insurance Group (VIG), lidera u centralnoj i istočnoj Evropi, sa tradicijom dugom dva veka.