Produkcija između dva sajma knjiga

Između poslednjeg i predstojećeg Sajma knjiga u Beogradu Izdavačka kuća PČELICA je objavila nešto manji broj knjiga u odnosnu na svoju bogatu produkciju iz prethodnih godina.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2018.

15:36

Produkcija između dva sajma knjiga
Foto: Promo

Razlog za to je odluka uredništva da se ovogodišnji izdavački plan realizuje kroz nekoliko zahtevnijih projekata po cenu manjeg broja pojedinačnih naslova. Logična posledica takve uređivačke politike su klavitetna izdanja sa jasnim edukativnim namerama i estetskim karakteristikama koje oslikavaju savremene dizajnersjke trendove, ali i poštuju tradicinalne estetske odlike prepoznatljivog akademskog stila u ilsutrovanju.

U godini obeležavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta i kraja Prvog svetskog rata, Izdavačka kuća PČELICA, poznata po negovanju nacionalne istorije i kulture, objavila je čak dve knjige sa temom Velikog rata. U pitanju su strip ili grafički roman Sat i roman Mali vojnik Velikog rata.

Prvo delo, iza koga stoji čitav autorski tim, koji predvode scenarista Dragan Lazarević de Lazare i ilustrator Vujadin Radovanović Vuja, predstavlja delo u kome je Prvi svetski rat prikazan kao nacionalna, ali i lična i porodična tragedija. Nasuprot toj tragičnosti, delo je okrenuto svetlosti, veri i budućnosti. Pored osnovnog teksta, ovaj strip sadrži i istorijski dodatak, sa bogatom foto-dokumentarnom građom, o Prvom svetskom ratu.

Drugo delo posvećeno Prvom svetskom ratu, a koje Pčelica potpisuje kao izdavač, predstavlja istinitu biografsku priču o Milutinu Gavriću, najmlađem podoficiru Prvog svetskog rata, ali i svih vojski ovog sveta. Ovo delo vrhunskog literarnog kvaliteta, namenjeno starijim osnovcima, srednjoškolcima, ali i odraslima, potpisuje istoričar Zoran Milekić.

Edicija Naklon ženama, koju je ilustrovao nagrađivani akademski slikar i ilustrator Igor Krstić, a na čijim tekstovima je radila čitava grupa autora, predstavlja serijal biografskih knjiga o ženama koje su ostavile traga u oblastima kojima su se bavile – u nauci, umetnosti, borbi za ljudska prava, modi... Za predstavljanje na predstojećem Sajmu knjiga Pčelica je pripremila prvo kolo od šest naslova, a drugo kolo je u planu za narednu godinu.

Projekat koji se izdvojio svojim kvalitetom u ukupnoj produkciji je edicija naučnopopularnih ilustrovanih enciklopedija Čudesna planeta. Za sada je objavljeno prvo kolo od tri enciklopedije – Misterije, Katastrofe i Avanture, koje se bave najvećim nerazjašnjenim i neobjašnjivim pojavama u prirodi, istoriji, među ljudima, najvećim avionskim, drumskim, železničkim i nuklearnim katastrofama, a treća knjiga najvećim plovidbama, otkrićima i osvajanjima planinskih vrhova.
Foto: Promo
Od savremenih autora treba izdvojiti putopisnu knjigu Lidije Nikolić i Ane Novaković Na Rogu Afrike i Poruke na zidu – odabrani grafiti mladih, koje je sakupio i priredio dr Milutin Đuričković. Putopisna knjiga Na Rogu Afrike nastala je tokom i nakon boravka Ane Novaković u Etiopiji, u okviruUNESKO projekta osnivanja rezervata na jezeru Tana. Zanimljivo je da ova knjiga sadrži originalne fotografije koje svedoče o životu, kulturi, ljudima i prirodi Etiopije, a koje su nastale tokom ovog Projekta. Zbirka odabranih grafita Poruke na zidu nije prvi pokušaj prikupljanja i sistematizacije ove supkulturne pojave. Međutim, dr Milutin Đuričković, profesor književnosti, ne samo da se našao u ulozi sakupljača i klasifikatora, već i tumača grafita.

Iako pripada savremenim autorima, i to mlađoj generaciji pisaca, u posebnu grupu se izdvaja Miloš Petković sa svojom tetralogijom Patuljci i vile. U pitanju je prva tetralogija epske fantastike za decu. Ona obuhvata četiri knjige imenovane po godišnjim dobima – Proleće, Leto, Jesen i Zima, u koje je autor smestio uzbudljivu priču o avanturama vile Gaje Brezane i patulj-čarobnjaka Barbuta Riđobradog.

Poznata po svom školskom i predškolskom edukativnom programu, Pčelica je i ove godine obogatila tu oblast novim naslovima, među kojima se izdvajaju radne sveske za niže razrede osnovne škole Matematičko sazvežđe i popularna edicija Pravopisne vežbanke, koja obuhvata četiri radne sveske Veliko slovo, Upravni govor, Rečenični znaci i Rečce li i ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: