Šerbedžija na Sterijinom pozorju

Pozorište sa Briona "Ulysses" izvešće u okviru predstojećeg Sterijinog pozorja (SP) ukupno pet predstava, a prva je Šekspirov "Kralj Lir" u režiji Lenke Udovički, najavio je osnivač i umetnički direktor tog teatra Rade Šerbedžija, koji u toj drami igra naslovnu ulogu.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.03.2009.

12:29

Default images

Kada je pre nekoliko godina na hrvatskom ostrvu Mali Brion, na nekadašnjoj austrougarskoj tvrđavi, oformljeno Kazalište "Ulysses", predstavom "Kralj Lir" je otpočeo život tog privatnog teatra, rekao je Šerbedžija na konferenciji za novinare u SP, naglasivši da je s radošću prihvatio poziv da na 54. Pozorju prikažu svojih pet različitih predstava.

Publika na SP imaće sreću da "Kralja Lira" vidi 30. i 31. maja u ambijentu Petrovaradinske tvrđave, jer je "Ulysses" i nastao na tvrđavi, podsetio je veliki svetski pozorišni i filmski umetnik, uz opasku da "svi oni koji ruše mostove, treba da znaju da je teško srušiti tvrđave, koje brane grad i ljude koji žive oko njih".

Sećajući se vremena kada je SP, u nekadašnjoj zajedničkoj državi, bilo najveća svetkovina u teatarskom smislu "čak veća od Bitefa, da me se krivo ne shvati, jer Bitef ma koliko bio fantastičan ima svoju posebnu formulu", Šerbedžija je naglasio da je Pozorje bilo "ogledalo i jedna sveta scena na kojoj su ljudi sličnih-različitih jezika i mentaliteta predstavljali svoja dostignuća".

"Sterijino pozorje bilo je i svečanost naših dramskih pisaca iza kojih smo mi stajali, kao njihovi glumci, režiseri i drugi, da im pomognemo i da se naša pisana reč razvija i odjekuje na ponos svima", rekao je Šerbedžija napomenuvši da je veoma ponosan na tri Sterijine nagrade, koje je dobio u svojim mlađim glumačkim godinama.

Osim "Kralja Lira", "Ulysses" će, na različimim mestima za šest dana u Novom Sadu, izvesti i monodramu "Moj obračun s njima", po tekstu Miroslava Krleže u režiji Dina Radojevića kao i muzičku predstavu "Balade Petrice Kerempuha" koju su, po istoimenom Krležinom tekstu, režirali Darko Rundek i Šerbedžija.

U režiji Lenke Udovički i dramatizaciji Tene Štivičić, na muziku Najdžela Ozborna, stiže i predstava s velikom glumačkom ekipom "Romeo i Julija", a poslednje večeri festivala, u čast nagrađenih, biće odigrana drama "Pijana noć 1918.".

U projekat gostovanja Kazališta "Ulysses" na 54. Pozorju aktivno je uključen i festival "Exit" a ostvarenje tog, svojevrsnog kulturnog mosta između Novog Sada i Briona, podržali su Izvršno veće Vojvodine i novosadske gradske vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: