Mirko Kovač - Malvina

Samizdat B92, Beograd, 2009.

Tekst: Mića VUJIČIĆ

Izvor: Yellow cab

Izvor: B92

Utorak, 16.06.2009.

14:39

Default images

Malvina — Životopis Malvine Trifković jedan je najpoznatijih i najčitanijih romana Mirka Kovača. Prvi put objavljen daleke 1971. u Beogradu, ovaj roman doživeo je u Francuskoj tri izdanja, prodat je u 20.000 primeraka, a pored toga adaptiran i kao pozorišna predstava izveden u Parizu i beogradskom Ateljeu 212.

Njegovo ponovljeno izdanje svedoči o neprekidnoj svežini i literarnoj vrednosti Kovačeve knjige, i temi koja je u svakom smislu, već decenijama, provokativna i aktuelna.

Srpsko-hrvatska netrpeljivost i verske podele tragično utiču na život glavne junakinje Malvine Trifković, koja je pored toga još i lezbijka; zaista neverovatno kompleksno isprofilisana junakinja u kojoj kao da su sakupljene sve strane sveta.

Slažući rukopise koji govore o Malvini, Mirko Kovač kao da iz arhive vadi jedan priče vredan lik i ponovo ga oživljava, čime će ga učiniti književno večnim.

Igrajući se ekavicom i ijekavicom, pisac diskretno skreće pažnju na politički aspekt romana, uspevajući tako da ono što je unutar forme sasvim rastereti od širih društvenih tema.

Priču o Malvini na taj način stilizuje do samog savršenstva, bivajući uporedo i arhivarski precizan, ali i lirski snažan, toliko da nam se čini, bez obzira na stare fotografije koje prate ovo izdanje, da junaci nestaju s poslednjom tačkom, ali da se na početku novog čitanja iznova pojavljuju i žive svom književnom snagom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: