2010: Oto Oltvanji - TOP 10

Oto Oltvanji je u proleće 2010. godine za Samizdat objavio svoj drugi roman "Kičma noći". Poslednji mesec stare godine proveo je na književno-avanturističkom safariju "Tri lica knjige" zajedno sa Goranom Skrobonjom i Darkom Tuševljakovićem.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.01.2011.

02:12

Default images

U okviru promocije svojih aktuelnih romana, trio je posetio Niš, Leskovac, Novi Sad i Suboticu, a pohod kroz Srbiju nastaviće i tokom 2011. godine. Pre novih iskušenja, Oto sumira književnu godinu za nama kroz svoje omiljene naslove.

Čitao sam manje, ali savremenije. Između ostalih, ubeležio sam još tri knjige iz 2010. godine (jednu iz pera mog velikog i starog favorita), ali me se, iako ovenčane sjajnim kritikama, nisu dojmile toliko da mogu da ih preporučim.

Redosledom – ili bez njega, svejedno – sledi deset naslova koji su obeležili moje ovogodišnje čitalačko iskustvo, u zauzeto ili slobodno vreme, usred radne godine ili na odocnelom godišnjem odmoru, neposredno pred spavanje ili kad san nije dolazio na oči:

THE PASSAGE (2010) Justin Cronin
Što reče Darko (Tuševljaković), Lostage, od Lostina Cronina. Inspirisan klasicima postapokaliptičnog epa poput THE STAND i SWAN SONG, na više načina nego samo formatom, ova samouverena pripovedačka majstorija povremeno nadmašuje čak i svoje velike i direktne uzore.

THE COLD SPOT (2008) Tom Piccirilli
Šta bi se desilo kad bi Parker Richarda Starka, najbezosećajniji kriminalac na svetu, imao unuka? I kad bi mu se mali suprotstavio? Brutalno i prelepo. Sad moram da ujurim nastavak.

WHAT THE DEAD KNOW (2007) Laura Lippman / DARK PLACES (2009) Gillian Flynn
Dva pokušaja pretvaranja obaveznog šokantnog dnevnog članka iz Crne hronike u zlokobnu višedecenijsku misteriju: prvi zreliji i precizniji, drugi razuzdaniji i uzbudljiviji.

THE CITY AND THE CITY (2009) China Mieville
Koncizni, fokusirani, uspeli flert sa mešavinom Kafke i detektivskog romana. Iz svakog retka vidi se da je pisac bio svestan vizionarske ideje koju ima u rukama – za razliku od ovogodišnjeg KRAKENA, koji je po svemu trebalo da mi se svidi, ali nije.

EXPIRATION DATE (2010) Duane Swierczynski
Nostalgični instant vremeplovski klasik: Swierczy se od svih raspoloživih alata oslanja gotovo isključivo na pročišćeno, tečno pripovedanje što je, posle nekog vremena shvatate, toliko smišljena taktika da postaje stil za sebe. Za razliku od njegove dosadašnje tarantinovske žestine, ovo je na momente… slatko?

42/PROČITAJ I PROSLEDI DALJE (2009) Darko Macan / DLAKOVUK (2007) Darko Macan
Fascinantno dosledan kvalitet priča, a zbirka nije čak ni sveobuhvatno restrospektivna. Pročitao, oduševio se i prosledio dalje. Što se Dlakovuka tiče, Macan je pisao knjige za decu, i to dobre, još kada to ni izdaleka nije bilo u trendu. Sada kada jeste, i dalje to radi bolje od većine.

SLEEPLESS (2010) Charlie Huston
Konačni naslednik Blejd Ranera za 21. vek. Možda pisan malo više iz stomaka nego iz glave za moj ukus, ali svakako retko ubojita emocionalna drobilica: knedla mi je više puta zapinjala u grlu. Zajebano skoro kao korica britanskog izdanja.

GONE TOMORROW (2009) Lee Child
U trinaestom nastavku serijala koji još nije dosadio, posle spektakularne uvodne sekvence u podzemnoj železnici, naš Jack Reacher muva se po Menhetnu u trci s vremenom i na tragu gotovo nerešive zagonetke, skoro kao u trećem delu Umri muški. Koncept je manje rigidan, ali zato poseduje slično jedinstvo mesta, vremena i radnje. Verovatno svetski pisac trilera broj jedan.

(*Knjige prijatelja i poznanika u kojima sam uživao ove godine bile su: ČOVEK KOJI JE UBIO TESLU Gorana Skrobonje, SENKA NAŠE ŽELJE Darka Tuševljakovića, VAŠARSKI MAĐIONIČAR Jelene Lengold, U ODVAJANJU Ilije Bakića i ISPOD CRTE Srđana V. Tešina.)

Kompletne liste (knjige, muzika, serije...) pročitajte na sajtu otooltvanji.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: