Taras Buljba

Po završetku bogoslovskih studija u Kijevu, Andrej i Ostap se vraćaju kući među zaporoške Kozake. Njihov otac, Taras Buljba, rešava da ih što pre nauči ratovanju, te ih odvodi u veliko vojno logorište Seč, u blizini fronta. Sinovi, u početku, nemaju želju da idu u borbu, ali svako protivljenje despotskom ocu, može da ih košta glave.

Kultura

Izvor: Piše: Aleksandar Maniæ

Utorak, 01.04.2008.

14:12

Default images

Uzevši za svoj scenario "Tarasu Buljbu", kratki roman velikog pisca i oca moderne ruske književnosto Nikolaja Vasiljevića Gogolja, Žan-David Morvan nije se prevario. Odlike Gogoljeve pripovesti su veličanje epske prošlosti, divljenje prema rodoljublju, častoljublju i slavoljublju, koji se suprostavljaju ništavnoj stvarnosti. Takođe, "Taras Buljba" je, u pogledu strukture, najjednostavnije Gogoljevo delo, gde su do izražaja došli njegov pripovedački dar i osećaj za stvaranje snažnih slika. Zaobilazeći Gogoljevu strukturu, Morvan je na zanimljiv način izgradio uporedne priče i prikaz triju karaktera: Tarasa, Andreja i Ostapa, dajući tako različito viđenje stvarnosti. Istovremeno, on je stvorio drugog Tarasa Buljbu, kome je kod Gogolja, kozački ponos prevazilazio sva ostala osećanja, čineći ga savršenim romantičnim prikazom nacionalnog junaka. Morvan nije ušao u idealizaciju Kozaka, nego je ukazao na surovost primitivnog i ratobornog sveta.

Izbor hrvatskog autora Igora Kordeja za crtača ove priče, čija je tematika besmislena mržnja između dva slovenska naroda, nije slučajna. Najvažniji razlozi su njegova umetnička izražajnost i brzina crtanja, dok je njegovo slovensko poreklo i učešće u bratoubilačkom ratu koji je potresao bivšu Jugoslaviju, omogućilo još ličniji pristup. Igor je Buljbu zamislio kao snažnog starca, punog borbenog elana i surovosti. Kozake je nacrtao vrlo živopisno, sa puno detalja, neprekidno u pokretu, u tuči, u igri ili u pijančenju. Igorova linija je masna i debela, dajući tako prvi utisak o brutalnosti protagonista.

"Bilo je to surovo vreme, te mi je ukazivanje na nasilje izgledalo logično - objašnjava Kordej - inače, volim da radim na "Tarasu Buljbi", ne zbog nasilja, nego zbog dobre priče." Za razliku od nasilnih Zaporožaca, ukrajinske stepe su velike, mirne i samo podvlače kozačku surovost. Montaža, pravilna i efikasna, vrlo je svojstvena Igorovom načinu pripovedanja. Klasično kadriranje je usporavano ili ubrzavano širokim vodoravnim planovima, uspravnim kadrovima i umetnutim detaljima. Kolor mladog kineskog crtača Peng Vanga uradjen je vrlo lepo, u skladu sa Igorovim grafičkim pristupom. Propusti su jedino vidljivi u pojedinim scenama sa pogrešnim osvetljenjem.

Prvi album ovog trotomnog serijala postavio je priču, ukazao na karktere i naznačio buduću tragediju kroz Ostapovu ljubav prema mladoj kćeri poljskog vojvode, inače kozačkog neprijatelja. "Taras Buljba" (Delkur) je druga saradnja Kordeja i Morvana i pokazuje se kao prilično uspešna freska koja u sebi sadrži borbu, akciju, melodramatiku i odredjena moralna pitanja. Drugi i treći nastavak serijala, videvši Igorovu brzinu, pojaviće su u francuskim knjižarama do kraja godine.

"U ovom trenutku radim na drugom albumu "Tarasa Buljbe", završavam drugi deo "Srca bitaka" i započinjem trinaesti nastavak "Tajne istorije". Takodje, pripremam i novi projekat sa Darkom Macanom. U zadnje vreme, sve što sam radio bilo je vezano za istoriju. Ne želim da ljudi pomisle da nisam sposoban za drugo, te će naš projekat biti u savremenom svetu - kaže Igor Kordej, koji je tokom februara boravio u Francuskoj, slaveći dvogodišnju saradnju sa Delkurom i izlazak desetog albuma za ovog pariskog izdavača. "Ja završim album za dva meseca. Radeći u Americi, navikao sam se na brz ritam, a iskustvo mi omogućuju da mnoge stvari crtam po sećanju, bez konsultovanja dokumentacije. Potom, radim vrlo grube postavke u olovci i odmah prelazim na tuširanje - objašnjava Igor - inače, ja neprekidno crtam zato što volim da crtam, zato što je crtanje čitav moj život, zato što je to put kojim sam odabrao da idem i zato što imam brojnu porodicu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: