Srce borbe

"Kada sam ga ugledao, ostao sam ukočen, nesposoban da mrdnem. Nikada se pre nisam tako osećao. Taj je čovek zračio energijom i smirenošću – poverava se Blez Boforlan američkom novinaru Marvinu Selkepu pripovedajući događaje sa fronta tokom I svetskog rata. Amareo Zamaj, crnac iz francuskih kolonija, izazvao je divljenje ne samo Boforlana, nego i drugih boraca svojom velikom fizičkom snagom i fatalizmom sa kojim je išao u borbu. Prihvatajući smrt kao neizbežan, a ne kao jedan od mogućih ishoda, Zamaj se bitno razlikovao od ostalih. "Marna" (Delkur), francuskog scenariste Žan-David Morvana i hrvatskog majstora Igora Kordeja, započinje strip serijal "Srce borbe" u kome se čitaocima otkriva ezoterična strana rata.

Kultura

Izvor: Piše: Aleksandar Maniæ

Petak, 02.11.2007.

17:19

Default images

Prvi album trilogije urađen je kao uvod. U scenarističkom pogledu, album je obećavao više nego što je zaista urađeno. Odlučivši se za dva različita vremena – Boforlanov i Selkepov razgovor u tišini biblioteke pred početak II svetskog rata i francusko-nemački front I svetskog rata – scenarista je sebi postavio težak zadatak. Izabrana struktura pripovesti daje velike mogućnosti u promenama dekora, kostima, protagonista i rečnika, a omogućava i zanimljive promene ritma pripovedanja i naracije. Nesrećom, Morvan je to uradio samo delimično, ostavljajući čitaocu utisak nereda. Nepotpunost u radu ogleda se i u pristupu idejnim celinama obrađenim u albumu. Promućurno odabravši kontradiktorne teme – kolonijalizam, rasizam, homoseksualnost, Morvan ih je uveo u ekstremne prilike, u ratno okruženje. Međutim, on je određene stvari preterano istakao, a potom ništa sa njima nije uradio. Predug uvod, prepun digresija, oterao je pravi početak zapleta na kraj albuma, ukazujući na Morvanovu neodlučnost da se opredeli za pravac i smisao pripovesti.

Stil hrvatskog strip majstora Igora Kordeja nosi u sebi odlike tipične za njegovo novije stvaralaštvo. Stil mu je vrlo živ i ekspresivan u šta je beogradska publika mogla da se uveri krajem septembra. Naime, Igor je bio glavni gost 5. Međunarodnog salona stripa održanog u SKC-u. Među originalima na njegovoj izložbi bile su i najlepše table iz "Marne" sa akcionim sekvencama. Dobar majstor akcije, Kordej se potrudio da mu određeni kadrovi budu neobični i originalni. Zamerke grafizmu bile bi, pre svega, nedovoljna briga o drugom planu i neujednačenost crteža. Ilustratorsko znanje učinilo je da su mu atmosferske scene ponekad previše statične, međutim, naslovnica je urađena vrlo rečito i sa malo sredstava. Neophodno je dodati da je kolorista Valter uradio solidan posao, odvajajući epohe bojama. Prošlost je plavičasta, a sadašnjost je žućkasta. Takođe, album je propraćen posebnim dodatkom, zamišljenom frontovskom novinom od 4 strane koja opisuje vojničku svakodnevnicu.

Prvi svetski rat fascinirao je mnoštvo strip autora, od Huga Prata, preko Žaka Tardija, do Didijea Daeninksa. Pored mogućnosti za brojne akcije, rat dozvoljava prikazivanje običnog čoveka u ekstremnim prilikama. Morvan, inače scenarista komercijalno vrlo uspešnog serijala "Sillage", već se duže vreme spremao da radi na serijalu o I svetskom ratu. Saradnja sa Kordejom omogućila mu je da njegove ideje dobiju snažan i nesvakidašnji grafizam. Nadajmo se da će spora i nesigurna postavka serijala, u prvom albumu, dobiti na sigurnosti i dinamici u drugom, u kome ćemo se naći u srcu borbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: