Zašto nikada nisam gledao "Hadersfild"

Volim priče. Kratke, dugačke, spore, brze, maštovite, tmurne, sumorne, vesele, na papiru, na filmu, nacrtane, igrane, kakve god, a nikada nisam gledao "Hadersfild"

Slobodan Maričić
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Od Agate Kristi, potraga za Atlantidom i zakopanim blagom kakvog jednookog pirata, preko nekog “Tajnog dnevnika Adrijana Mola“ (jer to je taj period), do lektira, gospodara prstenova i muva, “Ptice rugalice“, “Lovca u žitu“ i one dece sa stanice Zoo, a sve do istraživača noćnih mora, “Šifre tricikl“ o Dušku Popovu, “Gamore“ o italijanskoj mafiji, “O miševima i ljudima“ i tako u nedogled.

Sa filmovima i serijama je isto. Dobra priča je dobra priča, kakva god ona bila. U svemiru, na konjima u oklopu, na konjima uz pištolje na opasačima, ljubavna, teška, laka, o narkomanima, fudbalu... Nije uopšte bitno.

Svašta sam gledao, ali "Hadersfild" nikad, a kažu da je Glogovac tamo opasan. Zašto? Jer gledaću u pozorištu...

Doduše, moram da priznam, pozorište mi nije baš jača strana. Nije da nisam nikada bio, ali nije ni da sam redovan tamo. Profesor Kosta koji je predavao srpski u osnovnoj često je grupno vodio u pozorište i išli smo, nije da nismo. Čak dva puta na “Seks za početnike“ (jer to je taj period) na Terazijama.

Bio sam kasnije i nekoliko puta u Jugoslovenskom dramskom i u Narodnom, gledao “San letnje noći“, “Nije smrt biciklo da ti ga ukradu“, “Mali bračni zločini“ i još nekoliko predstava, ali “Hadersfild“ nikad.

Karte se uvek odmah rasprodaju, a ja spor, šta ću. Pomišljao sam par puta da gledam film, ali sam odustao, sve računam gledaću u pozorištu, samo da uspem da dođem do karte na vreme, što se nikad ne desi.

I tako svaki put kada prođem kroz Kralja Milana i ugledam stakleni zid JDP-a kažem sebi moram da gledam “Hadersfild“. I onda stativa. Nekoliko puta sam ušao da pitam kako i šta, ali bilo je ili da su karte rasprodate ili da predstave neće biti u skorije vreme.

“Ne znam, Glogovac ima mnogo obaveza, neće skoro biti“, rekao mi je jednom tip što prodaje karte.

A sve neću da gledam film, bolje je sigurno u pozorištu. Pričao mi Ozmo, mislim da je to njemu omiljena predstava, kao šteta što nisam zakačio Josifa Tatića. Stvarno šteta, ali nema veze, gledaću Glogovca.

Eto, samo sam to hteo da vam kažem – baš mi se gleda "Hadersfild", ići ću čim bude.

Kažu da je Glogovac tamo opasan.

Slobodan Maričić (@SlobodanMaricic)

Pozorište

Šta znači marketing za pozorište?

Većina rukovodilaca umetničkih institucija u našem okruženju potiče iz umetničkih krugova. Oni su izabrani ili su odabrali da rukovode umetničkim insitucijama zato što poznaju umetnost i njome se bave. Oni imaju programske ideje i sastavljaju sezone po svom umetničkom osećanju i svojim umetničkim vizijama. To je, naravno, veoma važno i često presudno za uspešnost institucija kojima rukovode.

Pozorište utorak 7.04. 10:15 Komentara: 2

„Otelo“: Inteligencija zla

Tokom poslednjih 20 godina „Otelo“ je zamenio „Kralja Lira“ na način na koji je Lir ranije zamenio Hamleta kao tragedija koja govori najdirektnije i najsnažnije o savremenom trenutku. „Otelo“ ima jedinstvenu moć da nas progoni kao sablasna projekcija, iz prošlosti, do naše konfliktne sadašnjosti. To nam pokazuje i nova predstava Miloša Lolića.

Pozorište ponedeljak 24.12. 10:15 Komentara: 12

Istorija trgovine ili nešto drugo?

Moto ovogodišnjeg Bitef festivala je “Izlet u istinu”, što za ljubitelje istog predstavlja pravi mamac i poziv na filozofsku misao. Zato je i tema trgovine, kao neizbežna činjenica sadašnjice, ili kao način života jednog dela društva, našla svoje mesto na ovom prestižnom festivalu.

Pozorište nedelja 23.09. 15:17 Komentara: 1

Šta će pozorište u supermarketu?

"Svi problemi u kulturi danas umeju da se svedu na onu poznatu: država ne daje novac. Ideja je naći mogućnost da umetnici dođu do novca na drugi način. Smatramo da mladi umetnici mogu u marketingu da ponude mnogo više od onoga što se sada pojavljuje.”

Pozorište sreda 11.04. 10:30 Komentara: 4

Nesporazum: O smislu života

Na prvi pogled, radnja predstave “Nesporazum“ Albera Kamija veoma je jednostavna – majka i kćerka koje izdaju sobe i ubijaju stanare zbog novca, nesporazumom ubiju i sina, tj. brata, koga nisu prepoznale.

Pozorište utorak 10.01. 14:11 Komentara: 3
strana 1 od 6 idi na stranu