Tupak - 20 godina od smrti "Ruže iz betona"

Jedan od najvećih i najuticajnijih repera svih vremena Tupak Amaru Šakur preminuo je na jučerašnji dan pre tačno 20 godina.

Kultura

Izvor: Slobodan Marièiæ

Sreda, 14.09.2016.

17:27

Tupak - 20 godina od smrti
Foto: Youtube screenshot

"Gvozdeni" Majk Tajson i Brus Seldon boksovali su MGM hotelu u Las Vegasu 7. septembra 1996. godine. Tupak je bio tamo. Posle meča je u hotelu video člana "Kripsa" sa kojim se sukobio. Razlog za taj sukob navodno je bila tuča nekoliko nedelja ranije kada je pretučen član "Death row records" i kada mu je otet lanac sa logom ove izdavačke kuće.

Nakon tuče Tupak i vlasnik "Death row records" Šug Najt su u Najtovom BMW 750i krenuli u Klub 662. Iza njih je išao veliki konvoj automobila u kojima su se nalazili Tupakovi prijatelji, članovi grupe "Outlaws" i telohranitelji.

U 23:15h stali su na semafor ispred hotela Maksim. Novi model belog "kadilaka" je stao sa njihove desne strane.

Nekoliko trenutaka kasnije U "BMW" je ispaljeno 13 metaka. Četiri su pogodila Tupaka - dva u grudi, jedan u levu ruku i jedan u bedro. Šug Najt je lakše ranjen.

Odvezli su ih u Univerzitetski medicinski centar u Las Vegasu gde je Tupak odmah operisan i priključen na aparate. Dva dana kasnije potpuno mu je odstranjeno plućno krilo.

Šest dana nakon ranjavanja, 13. septembra 1996. godine u 16:03 časova po lokalnom vremenu Tupak je preminuo.

Kao zvanični uzrok smrti navodi se otkazivanje respiratornih organa i zastoj srca. Nakon smrti Tupakovo telo je kremirano.

S obzirom na nedostatak policijskog napretka u slučaju, vremenom su se pojavile mnoge teorije oko ubistva. Jedna povezuje Bigija sa ubistvom, druga ne po dobrom čuvene "Kripse" sa čijim pripadnikom se Tupak sukobio u hotelu MGM te noći.

Ipak, javnost kao glavnog krivca smatra upravo Šug Najta.

Tupakov bliski prijatelj iz detinjstva i član grupe "Outlaws" Jaki Kadafi Fula, koji je bio u konvoju u trenutku pucnjave i koji je izjavio policiji da bi bio u mogućnosti da identifikuje napadače, ubijen je u noći 10. novembra 1996. u Nju Džerziju.

Tupakov ubica nikada nije pronađen.

Inke i uticaj

Foto: GettyImages
Smatraju ga najvećim i najuticajnijim reperom svih vremena, bio je poznat po političkim i ekonomskim porukama u svojim pesmama, a 20 godina kasnije njegova popularnost i dalje je ogromna. Toliko ogromna da njegov hologram obilazi svet i repuje.

"Svaki reper koji je odrastao sredinom devedesetih duguje nešto Tupaku", izjavio je jednom 50Cent.

Reper je sa najviše prodatih albuma u istoriji ove muzike, a "Rolingstoun" ga je uvrstio u 100 najvećih umetnika svih vremena.

Oni ističu da je Tupakov život često bio "niz kontradiktornih prikaza" - bio je zabrinuti mladi otac u "Keep Ya Head Up", besni reper koji pljuje u kameru posle suđenja za seksualni napad 1994. godine, umetnik koji je elokventno mogao da odgovori na sva nezgodna pitanja tokom intervjua i čovek koji je mogao da predvidi svoj pad - u "I Ain't Mad at Cha" spotu objavljom nekoliko nedelja nakon njegove smrti prikazan je kao anđeo u raju.

Proveo je samo pet godina u repu. Prvi album, "2Pacalipse Now" objavio je u novembru 1991. godine. Pet godina kasnije, 13. septembra, bio je mrtav. Imao je samo 25 godina.

Pisac i aktivista Kevin Pauel koji je sa Tupakom uradio više intervjua kaže da je Tupak sada veća zvezda nego što je ikada bio.

"Zvezda na nivou Boba Marlija, Nine Simon, Bitlsa ili Elvisa. Ne govorim samo o hip-hopu. Putovao sam širom sveta i gde god da sam otišao njegovo ime se pojavilo u nekom obliku", navodi Pauel.
Foto: Youtube screenshot
Za Tupaka kaže da je bio "pesnik ulice" i da je govorio za ljude iz "kraja".

"Uvek je pomerao granice šta umetnik može da uradi poput Marvina Geja, Boba Dilana i Nine Simon", ističe on.

Rođen je 16. juna 1971. godine pod imenom Lesejn Periš Kruks. Međutim, godinu dana kasnije ime mu je promenjeno u Tupak Amaru po poslednjem caru Inka i revolucionaru iz Perua koji je u 18. veku poveo pobunu protiv španske vladavine zbog čega je pogubljen.

Od ranog detinjstva bio je okružen politikom i borbom. Njegova majka Afeni Šakur bila je članica Crnih pantera, organizacije koja se na radikalan način borila za prava Afroamerikanaca. Tupak je rođen samo mesec dana nakon što je njegova majka puštena iz zatvora zbog bombaškog napada. Sama se branila pred sudom, odbranila i izašla iz zatvora mesec dana pre porođaja.

U Baltimor su se preselili 1986. godine i tada se Tupak upoznao sa do kraja života bliskom prijateljicom Džejdom Pinket, budućom suprugom Vila Smita.

Počeo je da repuje pod nadimkom MC Njujork, a prva pesma bila je o kontroli oružja - njegov prijatelj je ubijen neposredno pre toga.

Ubrzo su počeli problemi kada je Afeni postala zavisna od kreka pa su se preselili u Kaliforniju. Osim toga, njegov očuh Mutulu Šakur osuđen je 1988. godine na 60 godina zatvora zbog oružane pljačke. Inače, godinama je bio na FBI listi deset najtraženijih.

Problemi sa zakonom i uspeh

Tupak je tada sve više vremena provodio na ulici, prodavao je drogu, ali i oformio rep grupu "Striktli doup". Digital Andergraund grupi kao plesač i reper se pridružio 1990. godine, a godinu dana kasnije objavljuje svoj prvi solo album - "2Pacalypse Now".

Drugi album "Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z." objavio je 1993. godine, a do njegove smrti izašla su još dva: "Me Against the World" 1995. i 1996. "All Eyez on Me". Nakon Tupakove smrti objavljen je i niz studijskih albuma kao i kompilacija njegovih pesama.

"Na mnogo načina Tupakova smrt deluje kao neizbežni rezultat njegovog ekstremnog životnog stila", piše taj list u danu njegove smrti te 1996. godine.

Oktobra 1991. u Oklandu u Kaliforniji Tupaka su zaustavila dva policajca zbog toga što je navodno prešao ulicu na pogrešnom mestu i prebili ga. Tražio je odštetu od deset miliona dolara, na sudu su se nagodili da mu policija isplati 42.000.

Dve godine kasnije optužen je za pucnjavu na dva policajca van dužnosti u Atlanti. Kako se navodi, policajci su bili pijani i iživljavali su se nad jednim crncem. Tupak im je rekao da ga ostave na miru, a oni su prišli i pucali na njegova kola. Tupak je tada ranio obojicu. Kasnije je ustanovljeno da su obojica bili pod uticajem alkohola i optužnica protiv Tupaka je povučena.

Godinu dana kasnije uhapšen je u Los Anđelesu kada su policajci primetili oružje u njegovom kolima, a u novembru je ranjen pet puta u pljački kod muzičkog studija.

Dvojica muškaraca primorala su sve da legnu na pod. Tupak je ostao da stoji. Tražili su mu nakit. Odbio je. Kada krenuo da potegne pištolj ranjen je i oboren. Potom je pogođen sa još četiri metka. Ukraden mu je nakit vredan 40.000 dolara. Samo njemu je ukraden nakit.

Kada se osvestio krenuo je liftom prema studiju gde je sreo Bigija i Pi Didija. Kasnije je u intervjuu izjavio da su bili šokirani što je živ.

"Zovite moju mamu, javite joj da sam dobro i smotajte mi džoint", bile su mu prve reči. Bolnicu je napustio već sledećeg dana, a na suđenju za silovanje pojavio se u invalidskim kolicima i uz brojno obezbeđenje.

U februaru 1995. godine osuđen je na 4,5 godina zatvora zbog seksualnog napada na 21-godišnju devojku u hotelu u Njujorku. Ona je tvrdila da su je Šakur i trojica njegovih prijatelja držali i primorali na oralni seks.

Prema njegovoj verziji priče upoznao je obožavateljku i diskoteci i dok su kasnije imali odnos u hotelskoj sobi upali su njegovi prijatelji sa željom da i oni stupe u u seksualni odnos sa njom. On je tada napustio sobu i otišao da spava. Ipak, devojka ga je optužila da je ohrabrivao tu trojicu muškaraca, vukao je za kosu i učestvovao u silovanju. Tupak je to porekao, ali je 7. februara 1995. osuđen na četiri i po godine zbog pokušaja silovanja.

Zatvorsku kaznu od četiri i po godine počeo je da služi 1995. i odslužio je 11 meseci pre nego što je oslobođen. Inače, dok je bio i za rešetaka čitao je Makijavelija i delo "Umetnost ratovanja" Sun Cua koja su ostavila veliki uticaj na njegov rad.

Album "Me Against The World" izašao je dok je bio u zatvoru i Tupak je tako postao jedini muzičar u istoriji čiji je album bio na prvom mestu po prodaji dok je on bio iza rešetaka. Kauciju od 1,4 miliona dolara platio je Šug Najt, a Tupak se u zamenu za to obavezao da izda tri albuma za njegovu izdavačku kuću.

Po izlasku iz zatvora napravio je grupu "Outlawz" i pesmom "Hit `Em Up" žestoko udario po dojučerašnjem prijatelju Bigiju i njegovoj ekipi sa Istoka. Smatrao je da je on umešan u njegovo ranjavanje, Bigi je to porekao, ali njih dvojica su ostali neprijatelji do Tupakove smrti.

Bigi je ubijen samo šest meseci posle Tupaka.

Četvrti solo album "All Eyez On me" izdao je 1996. godine. Taj album računao se kao dva od tri koje je trebalo da snimi za Death Row Records. Prodat je više od devet miliona puta i smatra se za jedan od najboljih rep albuma svih vremena.

Filmovi i menjanje repa

"Vašington post" piše da se Tupak pored svega toga ipak nije uklapao u "gengsta" kalup. Glumio je u nekoliko filmova i više puta se žalio što javnost ignoriše njegovu dobru stranu, navodeći da je njegov "thug" imidž samo gluma.

"Nema mesta za mekanost... To ljudi ne žele da gledaju", rekao je on u intervjuu 1993. godine. Osim toga, u još jednom intervjuu istakao je: "Ja nisam gengster, nikada nisam ni bio...".

Na nekoliko načina zauvek je promenio hip-hop, a samim tim i popularnu kulturu. Njegova uloga u "Juice", filmu koji zaista svako treba da pogleda, prva je ozbiljna dramska uloga nekog repera na filmu.

Da, Ice Cube je godinu dana ranije bio deo "Boyz N Tha Hood", a Ice-T filma "New Jack City", ali Šakur se prvi pojavio na filmu sa takvom efikasnošću kao nijedan reper ranije. Inače, učio je glumu u srednjoj školi i celog živote je sanjao da glumi u Šekspirovim delima.

Glumio je u još pet filmova - "Poetic Justice", "Above the Rim", "Gridlock`d", "Bullet" sa Mikijem Rurkom i "Gang Related" sa Džejmsom Belušijem.

Takođe, dokumentarac "Tupac: Resurrection" izašao je 14. Novembra 2003. godine. Osim toga, tu je i jedna lingvistička promena - reč "thug" čuveni Oksfordski rečnik objašnjavao je kao "nasilnu osobu, posebno kriminalca". Tupak se borio da to bude "čovek koji trijumfuje nad sistematskim i društvenim preprekama".

Takođe, njegovo suđenje za seksualno zlostavljanje je prvi "selebriti" rep slučaj na sudu.

Možda je i najveći dokaz toga koliko je 2Pac veliki konstantna priča, ili bolje rečeno nada, da je živ. Pristalice te teorije veruju da je reper lažirao svoju smrt nakon što je hospitalizovan.

Inače, 2Pac je 2010. godine, kako navodi "Forbs", od prodaje licenci za filmove, serije i video igre zaradio 3,5 miliona dolara. Osim toga, kako se navodi, značaj 2Pac-a deluje da se sve više povećava kako nove generacije pristižu.

"Spotify" piše da Šakurov kanal mesečno dobije oko četiri miliona novih pregleda, da je posthumni album "2Pac Greatest Hits" strimovan preko milijardu puta, kao i da njegova Fejsbuk stranica ima preko 20 miliona lajkova.

"Vašington post" navodi da je njegova eksplozivna i često surova muzika bila šokantna za kritičare, ali da je pogodila generacije ljubitelja repa.

Ruža i beton

U vremenu kada je rasni problem jedan od glavnih problema u SAD postavlja se pitanje šta bi 2Pac radio da je živ. Prošle godine jedan časopis objavio je niz njegovih citata i pesama pod nazivom "Reci mi koliko život crnaca vredi: 2Pac o #Blacklivesmatter"

Pauel ocenjuje da bi Tupak "sigurno izrastao u nekoga ko bi pričao o rasi, polu i različitim vrstama diskriminacije".

Da bi sačuvala Tupakovo zaveštanje njegova majka je osnovala Tupak Amaru Šakur Fondaciju ili TASF 1997. godine. Njihov cilj je podrška studentima koji teže da napreduju sa svojom idejom. TASF sponzoriše takmičenja u pisanju, događaje u dobrotvorne svrhe, umetničke kampove za tinejdžere.

Kada je bio u kasnim tinejdžerskim godinama, Tupak je počeo sa pisanjem poezije. Piše o usamljenosti, slomljenom srcu, ambicijama, svojoj majci, društvu i iako su mnoge njegove poezije tužne, tu je uvek i volja i spremnost za borbu.

U jednoj od pesama "2morrow" on svoj život opisuje kao noćnu moru, punu nasilja, ljutnje i mržnje, ali uz očekivanje boljeg života u budućnosti i ostvarenje svojih snova.

Osim toga, jedna od najpoznatijih je "The rose that grew from concrete".

To je, kažu, bio on. Ruža iz betona.

Slobodan Maričić (@SlobodanMaricic)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: