Šlager renesansa, VIS Limunada

Vokalno-instrumentalni sastav za XXI vek: VIS Limunada nije pojava koja nas vraća u prošlost već radije govori o onome što se događa danas.

Piše: Vesna RadmanIzvor: B92
Podeli

U dnevnom listu Večernje novosti 1959. godine pisalo je da je Šarl De Gol poslao Titu zahvalnicu za podrušku u vojno-političkom angažmanu; Luj Armstrong održao je koncert u Beogradu; u Ulici 27.marta gradila se prva višespratnica. Kada uporedimo vesti iste medijske kuće nekad i sad svima nam se više dopada ono što pripada prošlosti. Svaka kultura u krizi ispituje svoju istoriju, pa se tako i mi vraćamo nazad. Brojne televizijske emisije, filmovi, knjige, studije i muzika svedoče o tome da je kultura Jugoslavije ponovo u modi.

U periodu kada je američka čitaonica poklanjala rokenrol ploče, prvi beogradski disk-džokeji puštali Elvisa, a Megi i Džordž vladali beogradskim igrankama, na našem jeziku pevale su se rokenrol pesme i nastajali su tzv. šlageri. Danas kad više ni tehno DJ-evi ne puštaju ploče, a mladi traže drugu vrstu zabave, pojavio se vokalno-instrumentalni sastav koji revitalizuje duh jugoslovenske omladine, igranki i plesa - VIS Limunada.

Vokalno-instrumentalni sastav Limunada zauzima jedinstvenu poziciju na srpskoj muzičkoj sceni. Orijentisani na muziku koja se, u eri elektronike, zaista svira i peva, oni nam predstavljaju dve muzičke struje pedesetih i šezdesetih – rani američki i evropski bit kao ritmičniji i savremeniji odraz muzike naroda (bluz i folk) i šlager koji potiče iz operskih arija. Muziku ranog bita i šlagera VIS Limunada izvodi na potpuno drugačiji način – ritam sekcija koja donosi tvrđi zvuk, raspevani vokali, gitara koja vuče na surf i udaraljke koje doprinose autentičnoj atmosferi pesme, omogućuju nam da čujemo savremene aranžmane starih numera. Pesme koje bi današnjoj generaciji bile spore ili dosadne postale su brze i snažne te se može reći da ovaj vokalno-intrumentalni sastav donosi pravu zabavljačko-šlager renesansu.

U muzičkoj mešavini gde elitno koketira s popularnim, staro s novim, Limunada nam pruža doživljaj karnevala pomešan s klasičnim koncertom. Spoj staromodnog sa modernim oličen je i u prefiksu VIS (vokalno-instrumentalni sastav) koji su članovi Limunade svom imenu dodali kao relacija između modernog naziva bend i ozbiljnog ansambla.

Muzika ovog sastava beleži istorijsku činjenicu da je Zapad u Jugoslaviju ulazio preko Italije, njene muzike i mode. Prateći autore koji su na našem jeziku obrađivali velike italijanske autore ranog roka i modernih šansona, na njihovom repertoaru možemo naći pesme 24 000 baci Adriana Ćelentana, Una lacrima sul viso autora Bobija Soloa i Que sas Trinija Lopeza iznova aranžirane za savremenu publiku. Atmosfera letnjih festival odiše i u domaćim obradama poznatih italijanskih pesama iz pedesetih godina. Maj, maj, maj, Ekspres kafa, O kakav mesec Đorđa Marjanovića, Gitara i more Riste Milovanovića, Perfidia Zvonimira Krkljuša za Limunadu predstavljaju polazište u stvaranju muzičke estetike i mogućnost da ove obrade odsviraju na svoj način.

U misiji spajanja mladalačkih igranki i kabarea sa koncertima ozbiljne muzike VIS Limunada poseže za velikim rokenrol hitovima koji su ispitivali snagu devojačkog vriska poput pesama ranih Bitlsa Devil in her hart, Craing waiting hoping Badija Holija i Carol Nila Sedake. Temelj koji su pronašli u muzici pedesetih i šezdesetih obogatili su modernim ritmovima te se u njihovim pesmama mogu se naći elementi bita, rokabilija, surfa i mamba, a sve to prožeto je duhom festivala i uličnih svirki. Izvodeći poznate numere u novom aranžmanu, duhovitom prepevu i sa više energije, članovi Limunade postaju savremeni kraljevi džuboksa.

Posebnu celinu u opusu Limunade čine numere koje se izvode horski. To su pesme preuzete iz muzičke estetike Fila Spektora i koncepta zvučnog zida. Tehnika da mnoštvo instrumenata izvode istu deonicu uz pomoć brojnih efekata poput buke, groma i naglašenog ritma učinila je da se simfonije za decu pretvaraju u tinejdž rokenrol kakav su izvodili Ronets i Kristals. Sledeći Spektrov način produkcije, naročito upotrebom udaraljki i efekata, Limunada uspeva da postigne vokalno-instrumentalno bogatsvo, a njihovi glasovi se stapaju u jedan stvarajući uspavanke za odrasle.

VIS Limunada nije pojava koja nas vraća u prošlost već radije govori o onome što se događa danas. Kao što je moda pedesetih oživljavala kult mladosti, druženja i ljubavi, oni se opiru usamljeničkom stilu života u kapitalističkom svetu. U njihovoj muzici stihijski provejava atmosfera Buntovnika bez razloga pomešana sa ljubavnom čežnjom. Obrada Shakin' all over nazvana Gromovi u glavi maestralno kombinuje surf gitaru sa tekstom koji opisuje ljubav kao talas koji se kovitla u oluji. U ovoj i sličnim pesmama VIS Limunada pokazuje da nije neki šalala bend koji peva o mesecu i letnjim avanturama već ljubavne talase pretvara u eksplozovne oscilacije koje komešaju naša čula.

Vreme jugoslovenske omladine i kulture kada su zgradu saveznog izvršnog veća krasile slike Paje Jovanovića i Petra Lubarde, u bioskopima se prikazivao film Ljubav i moda, a muzika slušala na radio Luksemburgu stoji zapečaćeno u arhivama. Duh rivijera, šlagera i rokenrol igranki ipak je uspeo da opstane. Zato umesto vinampa biram gramofon, umesto televizijskih rijalitija biram La dolce vita, umesto cirkona biram tufne, umesto elektronske muzike biram rokenrol i VIS Limunadu.

Muzika

Čestere...

Nisam ljubitelj gitarskog zvuka, nikada mi nije stvarao preveliki užitak, šta više, uši mi nisu najbolje podešene za primanje distorzije. Tome posledično, nije ni da se previše razumem u sve to, doduše duduk nisam, ali ozbiljan laik – itekako.

Muzika petak 21.07. 17:20 Komentara: 1

Zbogom Kris, čuvaj se Edi

"Jebo te, vidi kako je ovde mlad... Koliko smo matori", rekao sam T. baš pre nekoliko dana kada sam kliknuo na link ispod rečenice "Pearl Jam je pre 25 godina snimio MTV Unplugged" i odslušao kako golobradi Edi Veder sa obrnutim kačketom na glavi peva "Oceans".

Muzika četvrtak 18.05. 16:07 Komentara: 78

Kurt Kobejn: Teen spirit iz Kluba 27

"Imao sam dane kada sam na ovo gledao kao na posao, a nikada nisam mislio da bi tako nešto moglo da mi se dogodi. To me tera da se zapitam koja je poenta svega ovoga. Kenjaću o tome možda još nekih godinu dana, a ako posle toga više ne bude išlo moraćmo da napravimo neke drastične promene." - Kurt Kobejn (Melody Maker, jul 1992. godine)

Muzika sreda 5.04. 12:00 Komentara: 12

"Niko nema strpljenja ni da čuje celu pesmu"

Sve se, neplanirano ali lepo, poklopilo tih dana kada smo pozvali Vasila Hadžimanova, jednog od najboljih muzičara sa ovih prostora: Svetski dan muzike, skorašnji izlazak novog albuma Alive koji je mesec dana ranije promovisao u Beogradu, zajedno sa gostom iz Njujorka, sjajnim saksofonistom Dejvidom Binijem. Takođe, bio mu je i 43. rođendan.

Muzika utorak 5.07. 13:28 Komentara: 5

Bili smo na festivalu Sonar 2015.

U Barseloni se svakog juna, poslednje 22 godine dešava Sonar festival. Počeo je kao festival ograničenog kapaciteta, koji se godinama održavao ispred Muzeja savremene umetnosti (MACBA), da bi se poseldnjih par godina preselio na mnogo veći prostor sajam Monžuik (Plaça d’Espanya).

Muzika četvrtak 25.06. 09:15 Komentara: 2
strana 1 od 81 idi na stranu