Koncert za pamćenje (na svoj način)

Ili kako se Amy „vratila u crno“, a Moby sasvim (ne)očekivano ukrao šou, jedne lepe junske večeri na Kalemegdanu.

Kultura

Izvor: Piše: Mladen Savkoviæ

Nedelja, 19.06.2011.

05:21

Default images

„Ostavite svu nadu, vi koji ulazite“, piše na ulazu u Pakao, ako je verovati Danteu. Nešto slično moglo je da stoji i na kapijama koje su 18. juna na Kalemegdanu bile otvorene baš u 18h.

Izgledalo je da su se poklopile sve kockice, pa kada je tačno u 19:30h na scenu izašao bend „Zemlja gruva“, publika je bila sigurna da će to biti veče za pamćenje. Šezdesetak minuta putovanja kroz Gruvlend bilo je dovoljno da članovi benda daju svu svoju energiju i znoj. Krv i suze niko nije video, osim možda radosnice.

Sve popularniji makedonski sastav „Bei The Fish“ preuzeo je scenu i uz pomoć Karoline Gočeve bez problema održao sve veći broj posetilaca na nogama. Još veće oduševljene izazvali su komšije iz Hrvatske, bend „Elemental“ na čelu sa energičnom Remi, koji su pokazali kako se drži koncert, čak iako vam je dodeljen status „predgrupe“.

A onda su se svetla ugasila, mrak se već spustio i sa padom zavese u dnu scene pojavio se natpis Amy Winehouse. Isti onaj iznad kojeg je Amy sedela na omotu svog drugog albuma „Back to Black“ kojim je utisnula neizbrisiv trag na stranama muzičke istorije.

Bilo je doduše neobično gledati kako se bina dodatno čisti i sređuje za nju, kako se ukrašava svećama. Još neobičnije bilo je pred sam njen nastup čuti pesme „Sexy bitch“ (David Guetta & Akon) i „Firework“ (Katty Perry). U najmanju ruku neobičan izbor za najavu pevačice koja je početkom ovog veka redefinisala popularnu muziku.



Sa desetak minuta zakašnjenja na scenu se pojavio prateći bend, a potom i Amy Winehouse, koju su najavljivali kao zvezdu večeri. Uz sve probleme koje je imala, rehabilitacije i bezbrojne greške, ova nesumnjivo talentovana pevačica dobila je najveću medijsku pažnju, pa je druga zvezda večeri, muzičar Moby pao baš u drugi plan. Ipak...

Teško je opisati ono što se dešavalo na sceni tokom njenog nastupa. S obzirom na to kakvu reputaciju koju ima, publika je trebalo da bude spremna na sve. Ali svi su se nadali da će se Amy vratiti na stari put i pokloniti Beogradu nekoliko zaista legendarnih pesama. Međutim, sve što se od nje moglo čuti bili su nerazumljivi stihovi kojih se jedva prisećala, i tek nekoliko rečenica koje je ponavljala. „Ladies... And gentelmen... I have the best band in the world! I am very lucky... Anyway...“ Nije sigurno da li je uopšte bila svesna gde se nalazi, jer se činilo da je Beograd mešala sa Atinom i Njujorkom.

Tek na momente mogao se čuti njen glas otkrivajući ogroman talenat koji u njoj i dalje čuči. „Pevala“ je uglavnom pesme sa albuma „Back to Black“. Bilo je zaista tužno gledati je kako peva i obradu „I'm On The Outside (looking In)”, prekrštenih ruku, odsutna. Na kraju se sama sebi podsmehivala dok je pevala stihove: „I told you I was trouble, you know that I'm no good.“



Jedina svetla tačka njenog nastupa bio je besprekoran bend, čiji su članovi stoički podneli sve njene hirove. Kako je čak dva puta otišla sa scene, bend je to vreme ispunio odličnim nastupom. Latino verzija pesme „Boulevard of Broken Dreams“, koju je šezdesetih izvodio Tony Bennett, zvučala je veoma dobro u izvođenju pratećeg vokala Adea.

Nastup je zatvorio još jedan prateći vokal, izvanredni Zalon, čini se najveći Amyin oslonac u bendu. On je izveo dve nove pesme, „What's a man going to do“ i „The Click“, koje bi trebalo da se nađu na pevačicinom novom albumu. Ironično ili ne, tek publika nije imala priliku da čuje čak ni pokušaj izvođenja njenog najvećeg hita, pesme „Rehab“. Neslavan početak evropske turneje za Amy. Back to black, zasigurno.

Posle ovog debakla, nije trebalo mnogo da Moby osvoji publiku. Što ne znači da nije zaslužio svaki aplauz! Blažen među četri žene koje su ga pratile, i uz odličnog bubnjara, Moby je priredio spektakl kakav dolikuje zvezdi tog ranga. Nije lako utvrditi da li je bolju reakciju publike izazvala „Why does my heart feel so bad“, „Honey“, ili „Lift me up“! Ne sme se izostaviti ni neverovatna Joy Malcolm čiji je glas odjekivao Kalemegdanom.

„Ovo je veoma lepa noć i želim da sledeću pesmu otpevamo samo bend i ja, i četrdeset hiljada najbližih prijatelja“, kazao je Moby pre izvođenja pesme „In this world“, tokom koje je na sceni sa Joy zaplesao i Zalon. Moby je Srbiji posvetio dve pesme, i to „Why does my hearth feel so bad“ i „Lift me up“,nekoliko je puta zahvalio publici na srpskom jeziku, a poneo je i svoj foto aparat pa je slikao masu.

Dakle, koncert za pamćenje? O, da!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: