Dum Dum Girls: Lutke na koncu

Dum Dum Girls su zvučale kao besmisleni džuboks koji vrti neke pesme koje nikog ne dotiču niti imaju bilo kakav odjek. Recenzija koncerta Dum Dum Girls u "Menzi pri koritu" (Ljubljana/Slovenija), održanog u utorak 19.4.2011.

Kultura

Izvor: Piše: Žikica Simiæ

Nedelja, 24.04.2011.

10:44

Default images

Kad su se 45 minuta pre ponoći Dum Dum Girls pojavile na sceni ljubljanskog kluba "Menza pri koritu", koji se nalazi u okviru poznatog kompleksa u Metelkovoj ulici, postalo je jasno zašto su ih neki nazvali "Bangles iz podzemlja". Četiri savršeno montirane devojke, atraktivnog i provokativnog izgleda, zauzele su svoje pozicije na mračnoj sceni. Iz zadnjih redova prepunog kluba, kroz dim mirišljavih trava koje su bile u opticaju, zaista su izgledale kao odmetnička verzija slavnog kvarteta. Elegancija i erotika koje su donele na scenu, u ambijentu koji po mnogo čemu podseća na onaj u kojem su u filmu Voltera Hila "Vatrene ulice" svirali The Blasters, učinile su da mnogi muškarci izgube kontrolu nad žlezdama sa unutrašnjim lučenjem. Novinar Gardijana je napisao da nikada nije video toliko "zabalavljenih" muškaraca na jednom mestu kao na londonskom koncertu sastava Dum Dum Girls. Slično je bilo i u Ljubljani. Jedan slovenački poznanik mi je u jednom trenutku rekao: "Moram da priđem bliže da im vidim noge". Potpuno sam ga razumeo.

Dum Dum Girls su privukle pažnju prošle godine debitantskim albumom "I Will Be". Njihova muzika zvuči kao da su se Fil Spektor i braća Rid, iz sastava Jesus And Mary Chain, udružili sa Roni Spektor i Meri Vajs u nameri da ponovo ispričaju stare rokerske priče. Radi se o savršenom, dobro promišljenom muzičkom konceptu gde se rok estetika karakteristična za tzv. devojačke grupe (girl group) - The Shangri-Las, the Ronettes i druge - ukršta sa elementima preuzetim od bendova koji su u okviru pop roka eksperimentisali sa bukom i distorzijom. Ričard Goterer, osnivač diskografske kuće Sire Records i producent ploča sastava Blondie i The Go-Go's, snažno podržava Dum Dum Girls.
davidlotrickoncerti.posterous.com
Nažalost koncert nije uspeo. Ništa od onog što smo očekivali i što su snimci ovog benda nagoveštavali nismo čuli. Dum Dum Girls su zvučale kao besmisleni džuboks koji vrti neke pesme koje nikog ne dotiču niti imaju bilo kakav odjek. Nije bilo koncertne hemije, a o alhemiji da i ne govorimo. Uvodna numera "He Gets Me High", koja je dala ime njihovom novom EP disku, fenomenalna "Jail La La" i pesma Smithsa "There Is A Light That Never Goes Out" odsvirana na bis, su jedine "sišle" sa scene i uspostavile neki kontakt sa blagonaklonim auditorijumom. Preostali deo repertoara je prošao pored nas i izgubio se, bez traga, u divnoj ljubljanskoj noći.



Dum Dum Girls su nekako čudno delovale. Uplašeno, nezainteresovano, zbunjeno - nisam siguran o čemu se radilo. Njihov dobro promišljeni scenski nastup - garderoba, koreografija, mizanscen - u kontekstu neuspešne svirke, učinio je da izgledaju kao lutke na koncu koje u nekom marionetskom teatru "glume" rok bend. Nisam ni tri Laška piva "sabio" a one su već, u pet minuta posle ponoći, završile svoj nastup.
Priložena set lista, koju smo dobili zahvaljući ljubaznosti Janeta Vebera muzičkog urednika Radio Slovenije, ima za cilj da opravda Dum Dum Girls. Treba poređati ove pesma na nekom MP3 plejeru i uživati. Verujem da će ove devojke već sledeći put kad ih budemo slušati zvučati mnogo bolje.

Dum Dum Girls (USA)@"Menza pri koritu"
Ljubljana/Slovenija, utorak 19.4.2011.
Set lista: He Gets Me High/Hey Sis/Catholicked/I Will Be/Bhang, Bhang I'm A Burnout/Take Care Of My Baby/Jail La La/It Only Takes One Night/Wrong Feels Right/Teardrop/Everybody's Out/Lavender Haze/Rest Of Our Lives/There Is A Light That Never Goes Out

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: