Uvod u RingRing - Marko Kapeli Trio

Marco Cappelli Acoustic Trio - melodične improvizacije Njujorka i Mediterana.

Kultura

Izvor: Piše: Vladimir Skoèajiæ

Ponedeljak, 11.04.2011.

10:10

Default images

U nedelju uveče se u Reksu odigrao uvodni, takozvani "promo" koncert ovogodišnjeg - 16. po redu - Ring Ring festivala koji zvanično počinje u četvrtak 14. aprila. U solidno popunjenoj sali Reksa, nastupio je Marco Cappelli Acoustic Trio. U pitanju je njujorški trio, sastavljen od tri vrsna improvizatora. Kao što je i sam Njujork multikulturalan i multinacionalan takav je i ovaj bend, kog čine jedan Italijan (Marco Cappelli na akustičnoj gitari), Amerikanac (Ken Filiano na kontrabasu) i Japanac (Satoshi Takeishi na bubnjevima, tj. udaraljkama). Sva trojica važe za iskusne muzičare – Filiano je diplomirao kontrabas na univerzitetu u Sirakuzi 1978, Takeishi je završio prestižni Berkli, a lider benda Marco Cappelli je svirao sa takvim imenima kao što su Marc Ribot, Elliott Sharp, Enrico Rava, dok je debi album objavio za John Zornovu etiketu Tzadik.

Većinu sinoćnjeg repertoara činile su kompozicije sa njihovog ovogodišnjeg albuma „Les Nuages en France“ koji je inspirisan kriminalističkim pričama francuske spisateljice Fred Vargas (pravo ime joj je Frédérique Audoin-Rouzeau, a „javno“ prezime je pozajmila od lika koga u filmu „Bosonoga kontesa“ glumi Ava Gardner).
Foto: Ivana Èutura, Jazzin.rs
Kada je reč o Ring Ringu, jasno vam je da je improvizacija u prvom planu i samo je pitanje koliko su određeni muzičari svojim eksperimentisanjem uspeli da održe pažnju publike. Ruku na srce, improvizacija je činila samo jedan deo sinoćnje svirke, pošto su sva tri muzičara ispred sebe imala note i svakog momenta su odavali utisak ljudi koji vrlo dobro znaju šta i zbog čega to sviraju. Cappellijev trio ne samo da nije imao problema da animira publiku, već je uspeo da nakon 80 minuta svirke izmami i jedan bis. Većina njegovih kompozicija je počinjala tiho, najčešće samo sa jednim instrumentom, da bi u ubrzo potom sva tri muzičara sinhronizovano zasvirala neke od najmelodičnijih pesama koje smo čuli u šesnaestogodišnjoj istoriji festivala. Cappellijeva gitara zvuči čisto i jasno, a na trenutke poprima obrise tradicionalnog mediteranskog zvuka. Bez obzira da li na njoj svira melodije koje podsećaju na sunčana popodneva u Kalabriji ili na najslobodnije improvizacije u maniru Marca Ribota, Capelli sve vreme drži stoprocentnu pažnju publike.

Ipak, heroj večeri je bio bubnjar Takeishi, koji je, sedeći na podu, udaraljke svirao sa više energije nego što to rade neke njegove kolege koje ispred sebe imaju dva bas bubnja. Potpuno je bilo jasno da sva tri muzičara vladaju svojim instrumentima, ali utisak je da Takeshi to radi sa najvećom lakoćom. Još kada uz njegov ritam dodate „drajverski“ bas Kena Filiana, užitak je bio potpun. Kruna večeri je svakako bila poslednja pesma u kojoj su sva trojica napravila retko viđenju akustično-sinhronizovanu buku u stilu grupe Velvet Underground. Posle tako kompletnog koncerta, duge ovacije i poziv na bis bili su više nego očekivani.

S obzirom da je koncert Cappellijevog trija bio tek uvod u ovogodišnji Ring Ring, možemo slobodno reći da ako se po jutru dan poznaje, čeka nas još jedan uspešan festival.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: