Papagaj psuje nebo

Sinoć su se u Malom klubu SKCa, na koncertu sastava Supersuckers, vijorile "rogate šake". S vremena na vreme su bile zamenjene srednjim prstom, koji je nekoliko stotina prisutnih, na poziv Edija Spagetija, lidera ovog benda, prkosno upiralo u plafon i dalje ka nebu.

Kultura

Izvor: Supersuckers , SKC

Četvrtak, 01.03.2007.

16:35

Default images

Pank sa "cow" predznakom bio je dobar fon za demonstraciju rok buntovništva. Odgovor na pitanje kome su ukrućeni prsti pokazivani otkrio bi istovremeno i jednu od najvažnijih tajni ove muzike: njenu sposobnost da svojim privrženicima pruži privid pobune i aktivnog otpora.

Supersuckersi u svojim pesmama žongliraju osnovnim oruđima rokerskog bunta. Seks, droga, alkohol, đavo, život na putu i mužki šovinizam su glavne teme. Kombinovanjem žanrovskih odrednica karakterističnih za pank, garažni rok, treš rok, rokabili, kantri i honki-tonk stvorena je adekvatna muzička matrica. Originalnom stilizacijom cela stvar je oslobođena ozbiljnosti i gorčine, date su joj stripovske karakteristike. Humor i persiflaža su važni elementi artističkog mejkapa koji koristi ovaj bend. Kao što u jednoj pesmi "papagaj psuje nebo" tako i Supersuckersi piče svoj rok.

Fransoa Trifo je svojevremeno rekao da voli američke filmove zato što se u njima uvek mogu videti ljudi koji sjajno rade svoj posao. Supersuckersi su sinoć pokazali da je slično i u roku. Odgruvali su svoju svirku sa neviđenom žestinom, elegancijom i lakoćom. Oni sviraju rok kao što jedu i dišu. Pesme "Rock'n'roll records (ain't sellin' this year)", "Bad bad bad", "Supersuckers drive-by blues", "Creepy Jackalope Eye" , sjajno prihvaćene od publike, bile su demonstracije veštine, posvećenosti, vere i humora. Moja omiljena pesma "Pretty fucked up" bila je i više od toga - jedan od najrokerskijih trenutaka ne beogradskoj sceni godinama unazad. Isto važi i za njihovu himnu "Born With A Tail".

Nastup Supersuckersa u SKC doimao se kao savremena, uličarska verzija komedije del arte. Dvojica gitarista, basista i bubnjar kao aktuelne inkarnacije Arlekina, Kolombine, Pantalonea i Pulčinele odigrali su svoj igrokaz o odmetničkim dogodovštinama. Predstava je bila ushićujuća, budila je radost i nadu. Nekima se možda učinilo da je Džon Voters sve to osmislio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: