Čari Sijetla, čari Beograda

Početak nove koncertne sezone u Domu omladine bio je uspešan: The Walkabouts su odsvirali odličan koncert. Skupina iz Sijetla, koja je rokersku avantura započela sredinom osamedesetih godina prošlog veka zajedno sa grandž pionirima, oduvek se kretala neobičnim stazama. Svirali su esid folk. U njihovim pesmama su teške, kisele kiše padale na izmoždene ljude.

Kultura

Izvor: Koncert: The Walkabouts, Dom omladine Beograd

Sreda, 21.09.2005.

17:40

Default images

Izgleda, međutim, da je došlo do zaokreta u estetskoj i rokerskoj orijentaciji. Osnovna poruka novog pristupa rok muzici sastava The Walkabouts sadržana je u naslovu uvodne pesme na njihovom novom albumu «Acetylene» koji glasi «Fuck Your Fear», sa kojom su i započeli svoj drugi beogradski nastup. Jebeš strah, dakle. Daj električnu gitaru, bubanj i organu, pa da pičimo tvrdi rok. To je jedino preostalo jer, kako se kaže u spomenutoj numeri: «The message falls onto deaf ears».

The Walkabouts su ostali verni postmodernom rokerskom pristupu. Samo što ih ovog puta ne zanimaju elegija i melanholija. U žiži interesovanja su rokerska rezolutnost i odgovarajuća mitologija. U skladu sa takvom orijentacijiom rekonstruisan je i zvuk benda. Čvrsta svirka, koja se podjednako oslanja na zaostavštinu skupine Crazy Horse kao i sastava Sonic Youth, zauzela je mesto setne ezoterije od ranije.

Karla Torgerson je, kao i obično, bila zvezda večeri. Još jednom je pokazala sa kakvim moćima raspolaže ženska persona na rokerskoj sceni. Ovog puta je demonstracija bila još efektnija zbog rafiniranog i veoma diskretnog prakticiranja kitričardsovske koreografije – usporeno podizanje ruke iznad glave posle okidanja žica gitare i odgovarajući položaj tela koji prati tu aktivnost. Kris Ekman je bio ravnopravni partner, a Glen Slejter na klavijaturama i Teri Meler na udaraljkama pouzdani saradnici. Kada je na red došla numera «Train To Mercy», nekima u publici se učinilo da slušaju dijaboličnu transkripciju teme «Cortez The Killer» Nila Janga. Tako je to veče bilo: titravo mešanje zabluda i ushićenja.

U skladu sa svojom novom rokerskom orijentacijom The Walkabouts su koncert završili na urnebesan način – baražnom vatrom iz svih oruđa. Isto je bilo i na kraju prvog bisa kada se grupi pridružio i Pol Ostin, čiji je novi bend Transmissionary Six, otvorio ovo sjajno veče u Domu omladine. Tmurna, kišovita noć koja je sačekala ozarenu publiku potvrdila je osnovni ugođaj ponet sa konecrta. Čari Sijetla i čari Beograda, kao u jednoj prastaroj pesmi, su dobra omama za poslednje rok zaljubljenike koji su u odlazili u mrak da «biju unapred izgubljene bitke».

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: