Vestern o društvenim problemima

U poslednjih nekoliko godina smo imali prilike da vidimo mnogobrojne, uspele i neuspele, pokušaje da se snimi vestern u današnjim okolnostima. "Po cenu života" je ostvarenje sa svim potrebnim činiocima za jedan dobar film tog žanra.

Podeli

  • "Po cenu života" ("Hell or High Water")
  • SAD, 2016
  • Scenario: Tejlor Šeridan (Taylor Sheridan); Režija: Dejvid Mekenzi (David Mackenzie)
  • Uloge: Kris Pajn (Chris Pine), Ben Foster (Ben Foster), Džef Bridžis (Jeff Bridges)

Piše: Filip Grujić

Bio je nominovan za sve eminentne nagrade, od BAFTE do Oskara. Današnje vreme je vreme moderne psihologije, i samim tim zahteva mnogo studiozniji pristup likovima u odnosu na period kada je Džon Vejn dominirao u ameriken kadrovima. Reditelj Mekenzi nije sebi dopustio da napravi film u kojem postoji izrazit negativac, niti izrazit pozitivac. Kada bi se gledalo sa moralnog stanovišta, glavni junaci ovog filma su negativci. Dva brata, koje izvanredno tumače Kris Pajn (Tobi Hauard) i Ben Foster (Taner Hauard), pljačkaju banke da bi mogli da isplate ranč u zapadnom Teksasu koji im je pod hipotekom. Kada bi samo na tome ostalo, njih dvojica bi mogli da budu protumačeni kao mali ljudi kojima je sistem oduzeo živote, i sada oni pokušavaju da mu se osvete. Međutim, za svaki dobar film je potrebna lična priča, a to je scenarista Tejlor Šeridan vrlo dobro znao. Naime, Tobi Hauard želi da sav taj novac preusmeri svojoj deci sa kojom je izgubio odnos, te želi da im obezbedi dom. Sa druge strane, motivacija Tanera Hauarda, Tobijevog starijeg brata, objašnjena je kroz njegovu ludost i konstantnu težnju ka destrukciji. To podupire činjenica da je sveže izašao iz zatvora. Međutim, tragika njegovog lika je u tome što je njegova mahnitost samo delimična - njegova prava motivacija je ljubav prema svom mlađem bratu kojeg pokušava da zaštiti. Kraj filma nam nudi takvo tumačenje i upravo zbog toga je jedinstven u današnjem vremenu inficiranom sarkazmom.

Na drugoj strani zakona se nalazi šerif pred penzijom Markus Hamilton (Džef Bridžis). Poslednji slučaj koji treba da reši je upravo pljačkanje malih banaka u zapadnom Teksasu. On je zadrt čovek, starog kova, koji je odlučan u nameri da pronađe pljačkaše i da ode u zasluženu penziju. Sa njim je njegov kolega Alberto Parker (Žil Birmingem), koji ima indijansko poreklo. Njegova indijanska krv je nešto oko čega se scenarista igrao - Markus Hamilton stalno pravi šale na račun njegovog porekla, što jasno vuče korene iz starih vesterna i obračuna između belaca i Indijanaca kroz 19-ti vek. Uprkos njihovom konstantnom zadirkivanju, ispod svega toga krije se prava muška ljubav, na koju su nas filmovi ovog žanra i navikli.

Karakteri su determinisani od početka i veoma su jasno utemeljeni u istoriji kinematografije. Odnos između braće pljačkaša je već viđen, ali to ni malo ne oduzima na autentičnosti vešto osmišljenih dijaloga. Taner je stariji brat, plahovitiji i zbog toga je tragičniji. Tobi je smireniji i na kraju bolje prolazi.

Čini mi se da ovom filmu nedostaje trunka baš te iskvarenosti na kojoj autori grade poetiku danas. Njih dvojica su ipak pljačkaši i kao takvi deluju suviše pošteno. Napisavši ovo, svestan sam da sam i ja deo generacije zatrovane sarkazmom, naučene da velika dela i velika osećanja više ne postoje. Možda upravo zato tražim i u ovom filmu neki preokret bliži našem mentalitetu.

Ocena: 9/10

Autor je student dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti

Film/TV

Izvini, prijatelju, Herkul Poaro je samo jedan, a to nisi ti

Skrolovao sam tako po Fejsbuku pre nekoliko dana do besmisla (kao da je smisla ikada i bilo) i posle snimaka neobično šarenih obroka sa objašnjenjima kako ih spremiti, gomile selfija, fotografija beba koje se šire kao najsmrtonosniji virus i nešto muzike naleteo sam na trejler za “Ubistvo u Orijent ekspresu”.

Film/TV četvrtak 8.06. 17:15 Komentara: 50

Šta bi bilo da je Hilari pobedila

U nekom trenutku stvarnost uvek postane čudnija od fikcije. Tako je i TV serija „Kuća od karata“ sa dolaskom Donalda Trampa na mesto američkog predsednika, u potpunosti izgubila svoju subverzivnost jer je stvarnost odavno prevazišla.

Film/TV nedelja 4.06. 11:08 Komentara: 8

Nevidljivi svedok (Contratiempo)

Španski filmovi često pronalaze mesto na repertoarima naših bioskopa. Ako se uzme u obzir da je u pitanju zemlja iz koje su potekli Luis Bunjuel, Pedro Almodovar, ali i Alehandro Amenabar i mnogi drugi reditelji čija su ostvarenja doživela internacionalni uspeh, možemo reći da je u pitanju plodna i raznovrsna kinematografija koja zaslužuje pažnju.

Film/TV utorak 18.04. 09:09 Komentara: 2

Nenagrađena hrabrost i njena deca

Hrabro debitantsko ostvarenje Naši očevi, majke i njihova djeca, scenaristkinje, a sada i rediteljke Sanje Savić, bilo je prikazano ove godine na FEST-u, kao jedini film u selekciji Microwave.

Film/TV ponedeljak 17.04. 08:35 Komentara: 5

"Ima li života kada je kobasica pojedena?"

Kada sam čula da Set Rogen i Evan Goldberg pišu scenario za animirani film pod naslovom "Sausage Party" bila sam jako uzbuđena jer je ovaj scenaristički tandem napisao više hit komedija (R rated, naravno), kao što su "This is the end" (2013.), "Pinapple express" (2008.) i "Superbad" (2007.). Pored humora koji sugeriše sam naslov, karakterističnog i za Rogena i za Goldberga, ovaj film se bavi bezvremenim i uvek aktuelnim pitanjima vere i religije – što je neočekivano. Ili ipak ne toliko?

Film/TV četvrtak 13.04. 08:20 Komentara: 1

Vrteti se u krugu

Pre izlaska filma, kada je još na internetu postojala priča o tome da će se pojaviti novi deo Kruga (The Ring), u Američkoj produkciji, ne mogu reći da nisam bio skeptičan. Mada, ideja o prosleđivanju Samarinog videa (video koji ubija) preko društvenih mreža je i te kako fanovima prethodna dva filma privuklu pažnju, zbog čega je većina verovala da će treći deo biti, pa bar dosledan prethodna dva dela.

Film/TV ponedeljak 10.04. 07:58 Komentara: 4

"Lav": Suze, ali ne i patetika

Sećate li se temperature od minus dvanaest i Beograda okovanog snegom i ledom? Među malo stvari koje su mogle da nas zagreju bila je i pesma Sie „Never Give Up“, koja je najavila film „Lav“ („Lion“), u međuvremenu nominovan za „Oskara“, i to za najbolji film i najbolje adaptarani scenario. Bez obzira što sada znamo da „Lav“ nije među dobitnicima nagrade Američke filmske akademije, reč je o filmu i autorima na koje svakako treba obratiti pažnju.

Film/TV subota 8.04. 11:27 Komentara: 2
strana 1 od 103 idi na stranu