Mein Führer

Istinski istinska istina o Adolfu Hitleru
Datum premijere: 28. jun
Režiser: Dany Levy (Alles auf Zucker!, Stille acht, Meschugge)
Glavne uloge: Helge Schneider (7 Zwerge, Don't Get Stuck, Jazzclub) Ulrich Muche (Das Leben des Anderen, Der letzte Zeuge, Amen) Sylvester Groth (Der Vulkan, Stalingrad, Nimmer Meer) 
Film će se prikazivati u Dvorani Kulturnog Centra i u Akademiji 28. 
Distribuciju filma je podržao Eurimages
trajanje: 89 min
žanr: komedija

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2007.

12:18

Default images

O FILMU

O vremenu Hitlerove vladavine Nemačkom nikad nije rečeno ništa smešno, ali film Mein Führer će to promeniti. Režiser Deni Levi predstavlja svoju izmišljenu, subjektivnu i provokativno odvažnu interpretaciju istorije, i nakon uspešne nemačko-jevrejske komedije Alles auf Zucker! (koja je osvojila brojne nagrade) Levi opet dokazuje da osetljive teme, kao što je nacionalsocijalizam, mogu da se obrade kroz subverzivan humor, a Levi analitičkom oštrinom bespoštedno ismejava nacističkog vođu. Glumačku ekipu predvode Helge Šnajder, koji briljira u ulozi Adolfa Hitlera, i nagrađivani glumac Ulrih Mihe (Životi drugih), koji glumi profesora Adolfa Grinbauma.

SINOPSIS

25. decembra 1944, Berlin je u ruševinama i čini se da je rat u potpunosti izgubljen. Ministar propagande dr Jozef Gebels (Silvester Grot) svestan je da je zemlji potrebno neko ohrabrenje i već ima ideju: Firer (Helge Šnajder) će da održi vatreni novogodišnji govor, koji će se prenositi u celoj zemlji, i koji će svojim žarom da mobiliše ljude i vrati im volju za ratovanjem. Kulisa će biti crtež netaknutog Berlina u njegovom punom sjaju.

Problem je u tome što je Adolf Hitler samo senka svoje pređašnje veličine. Demoralizovan i depresivan, krije se u svojoj kancelariji i izbegava kontakt s javnošću. Jedini čovek koji može da mu pomogne je Jevrejin, glumac Adolf Grinbaum (Ulrih Mihe), koji je Hitleru držao časove glume na početku njegove političke karijere.

Zapanjenog Grinbauma izvlače iz koncentracionog logora Zaksenhauzen i dovode u predsedničku kancelariju. Pre nego što će Gebels da ga primi i otkrije mu svoj plan, Grinbauma prvo šalju pod tuš i daju mu sendvič sa sirom i – šunkom. Nakon što čuje o čemu se radi, Grinbaum prihvata zadatak, ali pod uslovom da njegova supruga Elza (Adriana Altaras) i deca Adam, Judit, Jakob i Beni budu pušteni iz logora i žive s njim. Gebels nevoljno prihvata.

Na početku neobične saradnje, Grinbaum, koji mora da se opravda svojoj porodici koja nikako ne može da shvati zašto ne iskoristi savršenu priliku da ubije Firera, Hitleru „propiše“ nošenje trenerke i vežbe opuštanja. Međutim, već prvi dan počinje incidentom - Firer je isprovocirao svog instruktora rečima: „Zašto se ne branite? Zašto se Jevrejin ne brani?“, a iznervirani Grinbaum ga je tako tresnuo da se ovaj onesvešćen srušio na pod. Grinbaum je uveren da mu je sudbina zapečaćena, ali kad dođe k sebi, Hitler prelazi preko incidenta. Međutim, obojica znaju da sve što se dešava pažljivo prate Gebels, Šper (Stefan Kurt), Himler (Ulrich Noethen) i Borman (Udo Kroschwald). Albert Šper posebno je zabrinut zbog toga šta Jevrejin radi Fireru, i jedva da može da izdrži da posmatra to ponižavanje.

U međuvremenu, Grinbaum počinje sa psihoterapijom u toku koje vraća Hitlera u teško detinjstvo. Savršena prilika se ukazuje kad diktator zatvori oči: Grinbaum nečujno zgrabi gvozdeni teg za papire i spremi se da zada smrtonosan udarac, ali baš u tom trenutku naviru Hitlerova traumatična sećanja i nateraju mu suze na oči. Po prvi put, Grinbaum iza maske bezdušnog monstruma nazire jadnog čoveka i spusti svoje oružje. Zajednički rad se nastavlja, baš kao i emocionalna vrteška i stalna izmena položaja nadmoći između „velikog“ Firera i „beznačajnog“ Jevrejina. Ali Grinbaum počinje da shvata da je itekako važan i zahteva veću cenu – oslobađanje svih zatvorenika iz Zaksenhauzena.

Gebels je van sebe od besa zbog te ucene, pa šalje Grinbaumovu porodicu nazad u logor. Problem je u tome što Hitler odbija drugog učitelja i zahteva da mu vrate „njegovog Jevrejina“, pa je Gebels prisiljen da popusti i vrati Grinbauma, obećavajući da će da udovolji njegovim zahtevima. Međutim, Gebels i Himler planiraju ubistvo oslabljenog Firera tako što će postaviti bombu ispod pozornice, a krivicu svaliti na Grinbauma. I instrukcije su sve žešće. Grinbaum tera Hitlera da puzi na sve četiri i laje kao pas. Nikakvo poniženje nije preterano za Firera, koji sve češće izražava svoja najdublja osećanja i otkriva sva poniženja koja je pretrpeo od oca. Njegove pristalice su sve zabrinutije tim razvojem događaja, ali ih Gebels uverava da Firer ne pravi budalu od sebe, nego da uči najmodernije glumačke tehnike.

Albert Šper, koji je prisluškivao Gebelsa ali je razumeo samo deo razgovora, upozorava Hitlera (koji se opušta u penušavoj kupki) o navodnom Grinbaumovom planu da ga ubije. Isprva Hitler ne želi da veruje, ali se još iste večeri suočava sa Grinbaumom, koji ga ubrzo uverava u apsurdnost takve optužbe. Hitlerovo raspoloženje se brzo promeni i diktator počne da plače uz Grinbaumov krevet: „Tako sam usamljen… nova godina… međunarodni odnosi… izgubljeni su toliki životi…“, i kao dete se uvuče ispod pokrivača. Elza Grinbaum prvo otpeva Hitleru jevrejsku uspavanku, a zatim mu na lice čvrsto pritisne jastuk. U poslednjem trenutku suprug je ipak zaustavi: „Radiš isto ono što radi i on – ubijaš bespomoćno ljudsko biće“.

Sledećeg jutra svane veliki dan Hitlerovog govora. Za vreme priprema i uređivanja za emitovanje, pola Hitlerovih brkova biva slučajno obrijano. To ga toliko obeshrabri da ostane bez glasa. Sada Grinbaum, koji je skriven ispod pozornice s mikrofonom, mora da izrecituje vatreni govor dok Firer otvara usta i mahnito gestikulira sa govorničke bine. Sve je u redu dok Grinbaum ne počne da odstupa od napisanog i uvežbanog govora, dajući jedno sasvim drugo tumačenje situacije u Nemačkoj. Budući da izgleda kao da reči izlaze iz Hitlerovih usta, gomila ostaje vidno zapanjena…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: