Subota, 18.04.2015.

10:16

Slovenija zatražila od Srbije povratak kulturne baštine

Izvor: Tanjug

Slovenija zatražila od Srbije povratak kulturne baštine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

ne cenzurisi

pre 9 godina

@superjanez, 18. april 2015 13:57
Koji je narod imao politicku moc u SFRJ?
Sta je bio Tito, da nije bio Srbin?
Sta je bio Kardelj?Da nije Drnovsek bio Srbin? Ili Ante Markovic?

Srbi nisu imali nikakvu politicku moc u SFRJ, da su imali ne bi samo u Srbiji bile izmisljene nekakve pokrajine kakve ne postoje nigde na svetu i ne bi samo Srbija bila kaznjena svodjenjem na tzv. uzu Srbiju bez ikakve vlasti i pod tutorstvom pokrajina kakve ne postoje nigde na svetu, a najmanje u Sloveniji.
Ne postoji uza Slovenija bez ikakvih ovlascenja i privilegovana AP sa samostalnim ovlascenjima.
A to postoji u Srbiji i dan danas.

Kako nece Slovenija biti industrijski razvijenija kad Slovenija nije rusena paljena i pljackana kao Srbija.Nije ni I ni II sv. rat vodjen u Sloveniji vec u Srbiji. Nisu fabrike iz Slovenije premestane u Srbiju, vec obrnuto.

Srbija je i pored toga imala svoju industriju i u 19. veku.

Jos jedno je simpaticno u tvom komentaru, "srbskom državom".
To je slovenacki jezik, kod njih se kaze srbskom a ne srpskom, cemu se rugaju dezurni Srbomrsci ovde.

LOL

pre 9 godina

Srbija kao glavna republika Jugoslavije ima pravo na sve titule, medalje i naravno sve ostalo. Koliko toga imaju Englezi, Italijani, Francuzi i Nemci sto su uzeli od Grcke, Egipta, Meksika itd ?

sta vam je svima

pre 9 godina

Sta vam je svima oni nama nase mi njima njihovo. Uglavnom je rec o Slovenckim umetnicima tj njihovim delima i to je to . Nema tu neke paranoje i mi potrazujemo svoje i to tako ide kad je sukcesija . Samo da se lepo ravedemo do kraja i svako svojim putem mirno

Misa

pre 9 godina

Postoji razlog sto sam skrt kao Slovenac kad udjem u prodavnicu. Neka se i dalje igraju sa SFRJ dok propadaju ekonomski kao Slovenija.

stevo givit

pre 9 godina

Ovdje se spominju neki automobili, Titini ako se ne varam i da ih Slovenija treba vratit Srbiji. Na osnovu čega gospoda misle da Titini automobili pripadaju Srbiji?
(Jura, 18. april 2015 11:45)

kod nas je njegov leš, pa je red da bude i vozni park. ako vam ne odgovara, vratićemo ga hrvatima, da nisu zaslijepljeni sjajem neo-ustaštva, skontali bi da im je joška vrjedniji od svih eksponata, umjetničkih djela i kulturnih spomenika zajedno. zašto, pa zato što za sve što imaju danas, mogu zahvaliti svom zagorcu, koji je danas bespravno u beogradu. usudio bih se reći, čak i protivprirodno.

Posmatrac

pre 9 godina

Pristupni prigovori za EU bice VEOMA zanimljivi:

1. Ratna odsteta Sloveniji
2. Povratak kulturne bastine
itd.

Naravno, ako uposte dodje do njih

@A zavrsila na strani pobednika.

pre 9 godina

Sto jedes gloginje rodjace,bila je Nediceva vlada ali Srbija nije bila na strani nacista nego okupirano podrucje, sa Nemackom vojskom i vojnom upravom.

vox

pre 9 godina

Dajte im njihove tričarije i zalupite vrata.
Umjesto da Srbija ima inicijativu po ovim pitanjima, secesionisti joj zadaju domaće zadatke?!

Александар Џунић

pre 9 godina

Ајмо прво да решимо имовину Карађорђевића на Бледу. Потом фабрике, које су сељене у Словенију плус обештећење за наш назадак и ваш напредак. Да се врати сва штицована лова, којом сте пљачкали целу СФРЈ, а поготову тзв. зону "Б", од које сте добијали електричну енергију за кликере, а са хрватско-словеначко-бошњачком "нерпинципијелном коалицијом", плус обе АПВ (Тупурковски вас је тако окарактерисао), сте скројили финансисјко пљачкашку конструкцију око добијања екслузивних лиценци за увоз, па пошто НБЈ није имала девизе на слободном тржишту, вама, као увозницима, продаване су девизе по нереално ниском курсу, а ви сте га упетостручавали и правили енормне профите. Од опљачканих пара, масу тога сте смували, а од дела издвајали у заједничку касу и као праве лопуже, кукали сте да су вас покрали и како издржава те "леншчине". Ту превару, која је западу апсолутно одговарала, прекинуо је Милошевић, а онда су устали моћници са клупе и урадили шта су урадили и тако нас протераше, побише, подметаше које какве афере, па нас прогласише за дивљаке... Једино што не могу да ураде је да убију истину, а то ми даје снаге и наду да оно што је зло, не може вечно да потраје. И ако што би Драгче, из серије "Мој рођак са села", рекао: "... од мене можете само да добијете...." - погледајте серију још који пут - вреди!

A zavrsila na strani pobednika...

pre 9 godina

@Mihailo, 18. april 2015 19:54
Srbija je, inace za tvoju informaciju, bila potpisnik pakta i nacisticka drzava tokom 2. svetskog rata.

Miloš

pre 9 godina

Baš zanimljivi ovi komentari iz Hrvatske o tome kako su oni i Slovenci bili prebogati, a mi ih vukli nazad jer su morali da uplaćuju za taj famozni Fond za nerazvijene... i sve to iz pozicije 26. najrazvijenije (sic) članice Evropske unije. Jedino se fond danas zove Fond za regionalni razvoj.

Pa, kako je biti Srbin?

T

pre 9 godina

Ljudi, sta se lozite? Potpisan je sporazum o sukcesiji SFRJ, sve republike su podelile imovinu i dugove, jedino sto toga ima mnogo i sve ide sporo. Ako po sporazumu imaju pravo na ovo, dobice te stvari, kao sto i sam clanak kaze da su vec dobili svoje predmete koji su nekada bili u ambasadama bivse SFRJ. Sve je reseno, dogovoreno i potpisano, i ne zavisi od toga da li ce ili nece Karadjordjevicima vratiti Brdo kod Kranja, da li ce vratiti TAM ili ce suditi svojoj teritorijalnoj odbrani.

Slobodni Klikeri

pre 9 godina

Da vrate sve fabrike iz Srbije koje je Broz razmontirao i poslao za Sloveniju. A potom i kulturno blago i imovinu.
(Imamo li mi drzavu?, 18. april 2015 12:45)

Kakve sad fabrike kada smo svi mi u skoli ucili da je kraljevina Jugoslavija bila zaostala poljoprivredna zemlja? Sto i danas mnogi pricaju (ono o krecenju i to...) I da je kralj odneo sve zlato,a da su Nemci sve oteli i unistili? Pa kud sad i Slovenci?
Otkud sada sve te fabrike kamiona,aviona,oruzija,alata,masinskih elemenata,vagona,stakla,hidrocentrale,tramvaji u Beogradu,pruge do Nisa i Soluna,kamenolomi,mlinovi,otkud Sartid u seljackoj,siromasnoj i nerazvijenoj Srbiji jos decenijama pre Drugog svetskog rata? Otkud i od kada Bor?
U minimum polovini biografija nosilaca partizanske spomenice i predratnih komunista pise da su radili po nekim fabrikama. Odakle te fabrike kad smo ucili da sve sto imamo izgradjeno je tek od 1945.

p.s. ironija naravno

jug

pre 9 godina

@superjanez
Šta je to Beograd ili bilo ko iz Srbije imao da uzme ili, kako reče "ukrade od kulture" iz Slovenije i Hrvatske? Sve vreme se sa pomenutih teritorija, sada "ponosnih" (pitam se-na šta?) EU članica na Srbiju posipalo najgore smeće, a Srpski narod doslovce gušen i uništavan. A još će neko da priča o nekakvoj kulturi! Srbija je za njih bila primer kulturne države dok su bili porobljeni, ali je uništena ratovima kojima je njima stekla slobodu, a Srbi sebi kamen oko vrata, a posle i omču. Tu njihovu kulturu su nam više puta jasno prikazali, lažljivu agresivnu, nacističku. Neka je sada izvoze u EU, prvi susedi ih dobro poznaju, neka prvo kod njih probaju, nama ih je zauvek dosta ;)

profesor G

pre 9 godina

Vi Srbi ste čudo majke mi.Tri zemlje vas tuže za genocid i svi u krivu.Upišete sve Olimpijske medalje od bivše Juge sebi jer ste se vi proglasili nasljednicima Juge,onda kao glavni adut u protu tužbi protiv Hrvatske za genocid navodite da nemate ništa sa Jugoslavijom jer vi ste suverena država Srbija.Dakle kako vjetar puše,ili ste genocidni ii izbrišite medalje Hrvata,Slovenaca,Bosanaca,Crnogoraca i Makedonaca?
(cico, 18. april 2015 17:36) Ne, ti si cudo, hrvoje...Kad ste izasli iz Austrougarske, jeste li delili medalje s njima na ravne delove, ili je Austrija postala sukcesor te drzave? E, pa tako ste otisli iz Jugoslavije, koju je Srbije napravila, koliko god tesko tebi bilo da priznas, iz zemlje koju ste zvali tamnicom naroda, a sad hocete da se medalje dele...Pa ne biva to, prijatelju,otisli ste, poceli ispocetka, i nek je sa srecom...Mi smo ostali u toj drzavi do samog kraja, dok i Crna Gora nije izasla...Znaci, sve je nase. Tacka. A sto se genocidnosti tice, pa zna se ko je sampion, ko je pravio logore i jame, ko je imao jedini logor za decu u nasistickoj Evropi, i ko je svom poglavniku dao na poklon korpu sa 20 kilograma ljudskih ociju. Sta, ne verujes? Napisao je i video svojim ocima jedan znameniti Italijan, Kurcio Malaparte se zove, i bio je oficir, koga je licno Pavelic primio u posetu, i pohvalio mu se tim poklonom...Zato, tisina...

Jovanhoe

pre 9 godina

@ (Mihailo, 18. april 2015 19:54)

U znak pomirenja Hrvata i Srba, bilo bi u redu da Hrvati Srbima
napune jedno 350 olimpijskih bazena morskom vodom jednom godišnje
(za bazene se Srbi sami moraju pobrinuti). Takvom gestom Hrvati
bi Srbima priuštili mirise i okuse mora, a da ih ništa ne košta.

bez_cenzure

pre 9 godina

Ništa im ne treba vratiti dok sami ne počnu vraćati otetu imovinu koju su popljačkali i rasprodali nakon 1991! Ovo se odnosi i na Sloveniju a pogotovo na Hrvatsku. Srbija da ima odgovarajuće sposobne ljude treba odmah tužiti obje bivše republike zbog neprovođenja Aneksa G sporazuma o sukcesiji. Direktno se obratiti Sudu u Strazburu jer nije tačno da su sve mogućnosti icrpljenje imajući u vidu da sudovi u Hrvatskoj namjerno odugovlače sudske procese da bi na kraju odbili svaki zahtjev firmi iz Srbije za povratkom otete imovine. A ako baš želite radikalno rješenje jedine 2 republike koje imaju pravo na imovinu trebale su samo biti Srbija i Crna Gora jer su one osnivači Jugoslavije i jedine su trebale podijeliti imovinu i biti nasljednice bivše SFRJ. Niti jedna od ostalih republika nije bila samostalna prije osnivanja Jugoslavija a jedna je nastala tek u Jugoslaviji. Ostali su se šlepali! Sa Slovenijom i Hrvatskom treba bezobrazlukom odgovarati na njihov bezobrazluk. Drugi jezik ni jedna ni druga ne razumiju! Srbija treba prestati izigravati glupljeg ortaka! Takva praksa mora prestati odmah! Srbija bi trebala tražiti i imovinu svojih firmi koje su i doslovno prenesene na teritoriju bivših yu republika ali ne samo poslije Drugog nego i poslije Prvog svjetskog rata. Sve tražiti i odmah tužiti! Ne čekati više!

Mihailo

pre 9 godina

Treba da platimo i da vratimo, a evo i zašto.
Srbija je imala dve istorijske greške.
Prvu posle prvog svetskog rata kada je Kralj Aleksandar stvorio novu državu sa Slovencima i Hrvatima i time im omogućio da budu na strani pobednika, a ne rasparčani kao poražena strana u ratu.
Drugu kada je Titu od strane Srba omogućeno da one koji su u velikoj većini dočekali Hitlera sa cvećem, Slovenci i Hrvati, opet svrsta na stranu pobednika i spreči da dobiju zasluženu kaznu.
Srbiju je Jugoslavija koštala skoro 3.000.000 ljudskih žrtava u dva svetska rata.
Treba da platimo i da vratimo, a najviše da zapamtimo da sa takvima ništa više nemamo.

gogo

pre 9 godina

Bas zalosno koliko Srbija nema ni trunke samokriticnosti! Opce je poznato ko su bile dve najbogatije republike u Jugoslaviji i koliko su davale u fond za nerazvijene... A i danas se nije nista promjenilo tocno se i dalje vidi koj je rezvijeniji... A vi po svom kao i nekada... Srecom nas se vise ne tice i nije na nsau stetu... A to sto je ostalo Slovensko i Hrvatsko kod vas kaj se mene tice neka i ostane. kako bi Bosanci rekli "nije Beg cicija"

Istinomer

pre 9 godina

U vreme kad se raspadala Jugoslavija bas nikome nije padalo napamet sta posle toga, jednostavno su svi bili za taj raspad! Sada je stvar prepustena novim politicarima na vlasti a danas je najlaksi posao biti politicar jer niko ne procenjuje rezultate, isto kao ni u ratu! Ne postoji apsolutna imovina dok je ovog sveta i zato su to samo politicke igre, pa zaboga moraju i oni nesto da rade i dobro da zarade, narod celog covecanstva to debelo placa, bilo bi bolje da prestanu sa razvojem i igranjem sa oruzjem, neka produzavaju vek ljudskim bicima koliko mogu ali taj idealisticki pristup je nemoguce ostvariti dok je covek satkan od raznih gena pa i onih ubistvenih!

Realno

pre 9 godina

Ovdje se spominju neki automobili, Titini ako se ne varam i da ih Slovenija treba vratit Srbiji. Na osnovu čega gospoda misle da Titini automobili pripadaju Srbiji?
(Jura, 18. april 2015 11:45)

A da li Slovenija isto tako potrazuje i Titin brod "Galeb"? Pa zar sve sto je Tito nekada pipnuo ne treba automatsi da pripadne Sloveniji?

Solo

pre 9 godina

Zar su srpski politicari najvise lenji na svom poslu, pa gde su nasi spiskovi za sve drzave bivse Jugoslavije sta je sa srpkom imovinom,takvi spiskovi bi doveli neke od tih drzava pred bankrot a posebno bi bankrotiralo Kosovo ali njih nije briga kad ima bogatasa koji ga za tren oka kupili, mada to preti i Srbiji ako se upusti u to i rasproda ostatak svoje imovine a na dobrom je putu tj. pitanje je vremena kad ce nas izbaciti sa mape sveta ako nesto ne promenimo u politici dok jos ima malo vremena!Naravno postoji i Seseljeva opcija... kad tad ali niko od nas nece biti svedok!

cico

pre 9 godina

Vi Srbi ste čudo majke mi.Tri zemlje vas tuže za genocid i svi u krivu.Upišete sve Olimpijske medalje od bivše Juge sebi jer ste se vi proglasili nasljednicima Juge,onda kao glavni adut u protu tužbi protiv Hrvatske za genocid navodite da nemate ništa sa Jugoslavijom jer vi ste suverena država Srbija.Dakle kako vjetar puše,ili ste genocidni ii izbrišite medalje Hrvata,Slovenaca,Bosanaca,Crnogoraca i Makedonaca?

Boki

pre 9 godina

Razmena na neutralnoj teritoriji, Vi nama, ratno ostetu za ilegalno ubijanje i masakriranje nenaruzanih vojnika JNA, brdo,dvorove, fabrike , mi vama zamrzivace , sporete, evo i Vuk ce da vrati tange.

NS BOY

pre 9 godina

@Put your money where your mouth is, ne, po njihovome Republici Srbiji ne pripada nista, cak ni sama Republika Srbija, dok hrvatskoj pre svih, a onda i Crnoj Gori kao i Sloveniji pripada sve.
Nikada nisam simpatisao osobe koje tako razmisljaju, jer su daleko od logike i samim tim realnosti.

jedan iz mase

pre 9 godina

Boze, hoce li nam se ovi vise skinuti sa vrata, i ostaviti nas na miru...Alo, imate Austriju i Italiju, trazite njima, ako vam sta duguju, ne zanimate nas vise, shvatite...Nije vam ovo Jugoslavija, da stalno nesto kmecite i kukate...Dosadni ste, eto vas u Evropi, mi smo Balkan, kad Englezi i Nemci vrate Grcima sta su pokrali, javite se onda, jer to je Evropa, to su evropski standardi, legalizovani lopovluk...Nema vise Karadjordjevica i Tita da ispunjavaju zelje, arivederci...

Anonimus

pre 9 godina

Po ovoj logici da se aktiviraju Kina i Egipat, svaki veći evropski muzej gubipola kolekcije (u slučaju Egipta uglavnom davno pokradenih artefakata).
(filip, 18. april 2015 10:33)

Ne zaboravi Grcku i drzave Bliskog Istoka

realno

pre 9 godina

Nemačka je platila ratnu odštetu SFRJ tako što je izgradila nuklearnu elektranu Krško. U pitanju je bilo oko milijardu dolara ili nešto više. Pošto je izgrađena na njihovoj teritoriji, treba ostalim bivšim republikama srazmerno da isplate vrednost i to sa kamatom od dana istupanja iz SFRJ. A šta je sa štedišama Ljubljanske banke? Da li su njihove ušteđevine priznate i isplaćene?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (slavija, 18. april 2015 12:15)

Nuklearku su izgradile zajedničkim sredstvima elektroprivrede Slovenije i Hrvatske u omjeru 50:50%, a bilo je predviđeno da s istim ulaganjem idu u izgradnju još jedne na teritoriji Hrvatske, ali je to ostalo nerealizovano. Ništa Njemci nisu imali s tom nuklearkom, a pitanje ratne odštete je bilo riješeno davno prije njene izgradnje.

NS BOY

pre 9 godina

@Moka, tebi moze biti smesno, jer te je razumevanje siroko zaobislo. Nemas mudrosti u koju bi se moglo posumnjati, o postojanju neke druge, da ne pisem. Srbija jeste preuzela najveci teret i na Srbiju se i dalje vrsi pljackaski pritisak pre svega od strane hrvatske, kao i drugih zemalja. Istina nije samo tebe zabolela, boli vise moju zemlju. Kolonijalna vremena niko nije pominjao, ali vi ste se na takav nacin obogatili tokom drugog svetskog rata kao i devedesetih godina. Kada je sukcesija u pitanju, ni ona za vas u pravom obliku ne postoji. Sporazum o sukcesiji je zakljucen u Becu vec davne 2001 godine. Srbija je uradila mnogo, dok hrvatska nije ucinila skoro nista.Cak ste i poslednji izvrsili ratifikaciju istog sporazuma, 2004 godine. 2003 godine su podeljena skoro sva sredstva koja su bila deo americkih banaka a pripadala su SFRJ. Procenti podele su bili takodje deo sporazuma. Slicno se dogodilo i 2005 godine, dok je 2006 doslo opet do podela cini mi se akcijskog kapitala SFRJ. I svakoga puta kada Srbija izvrsi potrazivanja, ne postoji osnov. Kada to hrvatska ucini, osnov je postojanost, sto je u potpunosti suludo.Kraj se ne nazire, jer se zna da ce hrvatska, Slovenija, Makedonija,Crna Gora, Bosna i Hercegovina izgubiti vise nego sto ce dobiti.Vrednost srpske imovine u hrvatskoj prelazi 1,9 milijardi eura.Preko 300 srpskih preduzeca potrazuje nekretnine u hrvatskoj,dalje, oko 90 hiljada srpskih kuca i stanova je ostalo u vasoj zemlji.Ne pisi vise o upucenosti, bolje ti je.

Bane

pre 9 godina

Kao sto kazu ljudi ovde neka slovenci vrate automobile koje su pozajmili pre rata od tehnickog muzeja u Beogradu.
Neka vrate pare ljudima u Srbiji koje su drzali u Ljubljanskoj banci. Neka vrate privatno vlastnistvo Karadjordjevica na Kranju i Bledu. Onda mozemo da se dogovorimo da se njima vrate stvari. Zar nije slovenacka ambasadorka htela da prisustvuje kad su otvarali Titov sef u Beograd? Koliko ja znam slovence oni su uvek bili mnogo dobri pre nego sto dobiju sta im treba.

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

@Jura

Ti automobili pripadaju Srbiji na osnovu toga sto su 90-tih godina bili vlasnisto muzeja iz Srbije (Tito je odavno bio umro, tako da ti atomobili vise nisu bili "Titini" vec muzejski)

lazy houseboy

pre 9 godina

Pa zašto im Srbija ne vrati Beli dvor koji je također njihovo privatno vlasništvo?
(a sad, 18. april 2015 11:46)

U potpunosti se slažem. Treba da im vrati ali koja je vaša logika: vi kršite njihova prava pa ćemo i mi? Kakve veze Slovenija ima sa tim što Srbija krši vlasnička prava Karađorđevića?

superjanez

pre 9 godina

Problem u Jugoslaviji je sicer to kaj so dve kulturno i ekonomski boljše razvijena naroda živela z narodom koj je imal političnu moč. Konsekventno, industrijski je Slovenija masovno bolj industrijska (na primer, Kranjska industrijska družba in železarne Jesenice iz prve polovine 19. veka) nego Srbija, a glavni industrijski centar države je bil Zagreb. Iz tega razloga je narod koji ima političnu moč, ampak nema kulturnu i ekonomsku, napravil ono kaj vsaki dela koji je močnejši, a manj kulturen - si je Beograd ukral slovensku (in tudi hrvašku) kulturu i na taj način lečil svoj kulturno-ekonomski kompleks. Ampak danas je tudi moč zapustila Beograd in je cajt da se vrnejo naša dobra.
A Brdo kod Kranja je privaten problem Karadžodževičah i nima veze sa srbskom državom, ergo analogija ne dela.

Citizen

pre 9 godina

Da, ima Srbija toga u Sloveniji i Hrvatskoj. Isto tako suprotno. No, Srbija je svoj dio tokom devedesetih "trazila" na nasilan i imperijalisticki nacin. Sada, nakon izgubljenog rata, nema pravo traziti. Hrvati i Slovenci mogu slobodno, ipak nisu vrsili agresiju na Srbiju i mislim da ce se to rijesiti diplomatski.

miki

pre 9 godina

Svojevremeno je Ljajic jos u vreme Kostunice isao u Ljubljanu da moljaka Slovence da isplacuju penzije koje godinama nisu isplacivali srpskim drzavljanima pa su im cak i oprostili sva dugovanja samo da ubuduce uplacuju penzije.Bravo za Slovence tako se vodi svoja drzava.

Moka

pre 9 godina

smijesno mi je kad se nadje neko pa optuzuje drugog da nema pojma. Jer ovaj prvi "zna". Pogledajte samo mudrosti ovog BOYa ispod. Pa da bi se upitao sta je dogovoreno medju zemljama nasljednicama, ujedno i strankama konvencije o sukcesiji. Ali ne.. Neovisno sta pravilima konvencije je definirano kome, sta i koliko pripada, kaze majstor da je Srbija primila vise tereta. Primila je onoliko koliko joj ide. Ko i drugi, bez brige. Sta ne spomenu zamrznuta sredstva SFRJ koja su na dan odmrzavanja netragom nestala? Onda usporedba s kinom i egiptom? Alo momak, pitanje je sukcesije, zajednicke imovine, a ne ukradenih umjetnina iz kolonijalnog vremena. Zasto se sramotite?

dekadencija

pre 9 godina

(Jura, 18. april 2015 11:45)
Po osnovu toga sto su isti VLASNISTVO muzeja automobilizma u Beogradu koji su za potrebe i zlozbe POZAJMLJENI tehnickom muzeju slovenije... Jasnije?

slavija

pre 9 godina

Nemačka je platila ratnu odštetu SFRJ tako što je izgradila nuklearnu elektranu Krško. U pitanju je bilo oko milijardu dolara ili nešto više. Pošto je izgrađena na njihovoj teritoriji, treba ostalim bivšim republikama srazmerno da isplate vrednost i to sa kamatom od dana istupanja iz SFRJ. A šta je sa štedišama Ljubljanske banke? Da li su njihove ušteđevine priznate i isplaćene?

NS BOY

pre 9 godina

@mattko stupidna osobo, pojam "pokrajina", "grad", "opstina", "selo", "region", ne podrazumevaju niti ce ikada podrazumevati zasebnu drzavu odnosno samoupravu. Pomenuti delovi cine sklop jedne drzave, celokupnost koja se zasniva na ustavu, koji je jednak za sve, zakonima takodje.
Dalje, sto se dugova tice, istina je da je Jugoslavija odredjene dugove, a Jugoslaviju su tada cinile Srbija i Crna Gora nakon rata devedesetih godina, nasledila i ujedno otplacivala. Ne sve, ali ipak velike dugove jeste. Kao najveca republika i nepravedno osudjena za razaranje Jugoslavije, Republika Srbija je morala manje dobrog a vise loseg na sebe preuzeti, dok je Crna Gora iz svega izasla kao kasika kada napusti teglu meda. Pitanje koje je pokrenutno sa ovim zahtevom, jeste slozeno. Na isto mi, koji u potpunosti nismo upuceni ne mozemo direktno i sveobuhvatno govoriti.
Ponavljam, jer je neko dole pomenuo drugacije, pokusavajuci da opravda nepotpuno preuzimanje odgovornosti bivsih jugoslovenskih republika, da je Srbija i njihove dugove otplacivala, sto znaci da oni nisu bili ravnomerno rasporedjeni. Jednostavnije receno, oni koji su bili zaduzeni, dugove nisu vracali, vec je to Srbija cinila umesto njih. Srbija nikada nije zelela da se svet oko nje okrece, kao ni balkan. Ali, Srbija se nalazi na takvome geografskome polozaju u kojem se politicki zivot balkana oko nje mora okretati. Niko nikoga ne sme osudjivati, zato sto zeli sebe o sopstveno zastititi.

Giger

pre 9 godina

Ima li ikoga u ovoj državi ko će napokon da potegne ili postavi i to pitanje.
(nebojsa, 18. april 2015 10:32)

Nema,zato što je to pitanje kulture,koja nije važna vlasti. Evo sad npr slučaj Avala filma - nikog nije briga da se zaštite prava intelektualne svojine.

istina

pre 9 godina

Ako smo nasledili sve dugove, nasledicemo i ovo.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (cofi95, 18. april 2015 10:45)

Nije istina da je Srbija nasledila zajedničke dugove bivše države već su oni raspodeljeni prema bivšim republikama koje su ih vratile ili ih još uvek vračaju!

mattko

pre 9 godina

Vreme je da se vrati svima svoje. Mi u Srbiji treba da razumemo da vise nismo centar oko koga kruze republike i pokrajine kao sateliti. To je vreme proslo, najvise zahvaljuci nama samima jer smo prespavali pad Berlnskog zida, misleci da ce on nakon rusenja ponovo biti napravljen. Zacudo napravljen je ali oko nas koji smo mislili da se oko nas i sunce okrece. Nismo se bas proslavili u tim procesima malo smo se preigrali i zato "vracaj odma' " sve sto je tudje!

Uskoro u Slo

pre 9 godina

Naravno da nasih stvri nema tamo, jer je ovde bila savezna uprava, pa su se, logicno, u glavni grad tadasnje drzave donosila i umetnicka, dela kulturne bastine, spisi... ne moze da se uporedjuje sa Kinom i Egiptom, jer je odande oteto... iz Slovenije nije oteto, vec je dato na koriscenje iz logicnih razloga - kako ti razlozi vise ne postoje, sasvim je normalno i pristojno vratiti ih, kao sto je i ocekivano da se to zatrazi nazad. Sramota je samo nasa sto smo se tim delima neovlasceno kitili 20 godina, umesto da smo sami '91. kulturno, kakvi nismo, ponudili da ih vratimo!
Naseg kod njih nema, pa nemamo sta ni da trazimo. Da ima, naravno da bi bilo sasvim legitimno postaviti to pitanje, kao sto bi i odgovor bio ocekivan - izvolite.
A, to kolika je vrednost njihove kulturne bastine - pa, prvo, nista manja nego nase, iz istog slovenskog miljea potice... cak je i "autenticnija" zbog odsustva orijentalnog uticaja... A, ako nam je toliko periferna, pa sto smo je onda prilikom stvaranja zajednicke drzave trazili, i zasto je, nakon njenog raspada, nismo vratili...

a sad

pre 9 godina

Brdo kod Kranja (privatno vlasništvo Pavla Karađorđevića koje potražuju naslednici Aleksandar i Jelisaveta) i vila "Bled", vlasništvo kraljice Marije, nasledstvo princa Tomislava čiji su zahtev za povraćaj Slovenci odbili. U njihov zakon je zapravo ušlo da mogu da vrate sve osim onoga što ne žele da vrate a to se prvenstveno odnosi na imovinu Karađorđevića. Obrazloženje je da su bili kolaboracionisti, taj deo propagande i mentaliteta SFRJ im se izgleda mnogo sviđa. A Evropa ćuti... a i Srbija ćuti i vraća.
(lazy houseboy, 18. april 2015 11:08)

Pa zašto im Srbija ne vrati Beli dvor koji je također njihovo privatno vlasništvo?

lazy houseboy

pre 9 godina

Brdo kod Kranja (privatno vlasništvo Pavla Karađorđevića koje potražuju naslednici Aleksandar i Jelisaveta) i vila "Bled", vlasništvo kraljice Marije, nasledstvo princa Tomislava čiji su zahtev za povraćaj Slovenci odbili. U njihov zakon je zapravo ušlo da mogu da vrate sve osim onoga što ne žele da vrate a to se prvenstveno odnosi na imovinu Karađorđevića. Obrazloženje je da su bili kolaboracionisti, taj deo propagande i mentaliteta SFRJ im se izgleda mnogo sviđa. A Evropa ćuti... a i Srbija ćuti i vraća.

realno

pre 9 godina

Zasto Srbija ne zatrazi od Slovenije nadoknadu za sve sto je iz Srbije prebaceno u Sloveniju u periodu posle ll svetskog rata u sav novac koji je ispumpavan iz Srbije da bi bio upumpan u bednu Sloveniju...a tih 313 stvari treba da imvse vrate
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (comment, 18. april 2015 10:45)

Zapravo je bilo upravo obrnuto. Iz Slovenije i Hrvatske je novac bio upumpavan u razvoj siromašnijih republika (naročito Makedonije, BiH i Crne Gore) ali i delova Srbije (tzv. fond za nerazvijene). To je uostalom opšte poznata stvar, začuđen sam da neko nije upoznat sa time.

Jura

pre 9 godina

Ovdje se spominju neki automobili, Titini ako se ne varam i da ih Slovenija treba vratit Srbiji. Na osnovu čega gospoda misle da Titini automobili pripadaju Srbiji?

filip

pre 9 godina

Po ovoj logici da se aktiviraju Kina i Egipat, svaki veći evropski muzej gubipola kolekcije (u slučaju Egipta uglavnom davno pokradenih artefakata).

Pitalica

pre 9 godina

Kada ce Slovenija da vrati Brdo kod Kranja porodici Karadjordjevic i cudi me da ista porodica ne urgira to pitanje kod kraljevskih porodica u Evropi narocito britanskoj dinastiji, da njihove vlade izvrse pritisak na Sloveniju da vrate taj dvorac u posed nase kraljevske porodice koji su sazidali taj posed i do dolaska komunista 1945 imali taj posed u svom vlasnistvu. Zar na zapadu a narocito u EU i SAD privatna svojina nije svetinja.
Drugo jel Slovenija isplacuje sve one zaostale penzije nasim gradjaniam koji su pravo na penziju ostvarali u Sloveniji.

dingo

pre 9 godina

inače slovenačka kulturna baština je zaista zadivljujuća. Tolika epohalna dela književnosti, slikarstva...je taj narod podario ovoj civilizaciji.

nebojsa

pre 9 godina

Imamo li mi što naše u toj Sloveniji i Hrvatskoj ili samo oni imaju nešto svoje kod nas.Ako išta imamo,hoćemo li mi to više zatražiti da vrate,kao što to i oni rade,pa da onda u kompletu razgovaramo o svim tim zahtjevima za povraćajem i to što po njima mi njima dugujemo ili se nešto njihovo nalazi kod nas,ali i to što oni nama duguju ili se nešto naše nalazi kod njih.Ima li ikoga u ovoj državi ko će napokon da potegne ili postavi i to pitanje.

comment

pre 9 godina

Zasto Srbija ne zatrazi od Slovenije nadoknadu za sve sto je iz Srbije prebaceno u Sloveniju u periodu posle ll svetskog rata u sav novac koji je ispumpavan iz Srbije da bi bio upumpan u bednu Sloveniju...a tih 313 stvari treba da imvse vrate

lazy houseboy

pre 9 godina

Brdo kod Kranja (privatno vlasništvo Pavla Karađorđevića koje potražuju naslednici Aleksandar i Jelisaveta) i vila "Bled", vlasništvo kraljice Marije, nasledstvo princa Tomislava čiji su zahtev za povraćaj Slovenci odbili. U njihov zakon je zapravo ušlo da mogu da vrate sve osim onoga što ne žele da vrate a to se prvenstveno odnosi na imovinu Karađorđevića. Obrazloženje je da su bili kolaboracionisti, taj deo propagande i mentaliteta SFRJ im se izgleda mnogo sviđa. A Evropa ćuti... a i Srbija ćuti i vraća.

dingo

pre 9 godina

inače slovenačka kulturna baština je zaista zadivljujuća. Tolika epohalna dela književnosti, slikarstva...je taj narod podario ovoj civilizaciji.

nebojsa

pre 9 godina

Imamo li mi što naše u toj Sloveniji i Hrvatskoj ili samo oni imaju nešto svoje kod nas.Ako išta imamo,hoćemo li mi to više zatražiti da vrate,kao što to i oni rade,pa da onda u kompletu razgovaramo o svim tim zahtjevima za povraćajem i to što po njima mi njima dugujemo ili se nešto njihovo nalazi kod nas,ali i to što oni nama duguju ili se nešto naše nalazi kod njih.Ima li ikoga u ovoj državi ko će napokon da potegne ili postavi i to pitanje.

Pitalica

pre 9 godina

Kada ce Slovenija da vrati Brdo kod Kranja porodici Karadjordjevic i cudi me da ista porodica ne urgira to pitanje kod kraljevskih porodica u Evropi narocito britanskoj dinastiji, da njihove vlade izvrse pritisak na Sloveniju da vrate taj dvorac u posed nase kraljevske porodice koji su sazidali taj posed i do dolaska komunista 1945 imali taj posed u svom vlasnistvu. Zar na zapadu a narocito u EU i SAD privatna svojina nije svetinja.
Drugo jel Slovenija isplacuje sve one zaostale penzije nasim gradjaniam koji su pravo na penziju ostvarali u Sloveniji.

filip

pre 9 godina

Po ovoj logici da se aktiviraju Kina i Egipat, svaki veći evropski muzej gubipola kolekcije (u slučaju Egipta uglavnom davno pokradenih artefakata).

comment

pre 9 godina

Zasto Srbija ne zatrazi od Slovenije nadoknadu za sve sto je iz Srbije prebaceno u Sloveniju u periodu posle ll svetskog rata u sav novac koji je ispumpavan iz Srbije da bi bio upumpan u bednu Sloveniju...a tih 313 stvari treba da imvse vrate

slavija

pre 9 godina

Nemačka je platila ratnu odštetu SFRJ tako što je izgradila nuklearnu elektranu Krško. U pitanju je bilo oko milijardu dolara ili nešto više. Pošto je izgrađena na njihovoj teritoriji, treba ostalim bivšim republikama srazmerno da isplate vrednost i to sa kamatom od dana istupanja iz SFRJ. A šta je sa štedišama Ljubljanske banke? Da li su njihove ušteđevine priznate i isplaćene?

Giger

pre 9 godina

Ima li ikoga u ovoj državi ko će napokon da potegne ili postavi i to pitanje.
(nebojsa, 18. april 2015 10:32)

Nema,zato što je to pitanje kulture,koja nije važna vlasti. Evo sad npr slučaj Avala filma - nikog nije briga da se zaštite prava intelektualne svojine.

Mihailo

pre 9 godina

Treba da platimo i da vratimo, a evo i zašto.
Srbija je imala dve istorijske greške.
Prvu posle prvog svetskog rata kada je Kralj Aleksandar stvorio novu državu sa Slovencima i Hrvatima i time im omogućio da budu na strani pobednika, a ne rasparčani kao poražena strana u ratu.
Drugu kada je Titu od strane Srba omogućeno da one koji su u velikoj većini dočekali Hitlera sa cvećem, Slovenci i Hrvati, opet svrsta na stranu pobednika i spreči da dobiju zasluženu kaznu.
Srbiju je Jugoslavija koštala skoro 3.000.000 ljudskih žrtava u dva svetska rata.
Treba da platimo i da vratimo, a najviše da zapamtimo da sa takvima ništa više nemamo.

realno

pre 9 godina

Zasto Srbija ne zatrazi od Slovenije nadoknadu za sve sto je iz Srbije prebaceno u Sloveniju u periodu posle ll svetskog rata u sav novac koji je ispumpavan iz Srbije da bi bio upumpan u bednu Sloveniju...a tih 313 stvari treba da imvse vrate
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (comment, 18. april 2015 10:45)

Zapravo je bilo upravo obrnuto. Iz Slovenije i Hrvatske je novac bio upumpavan u razvoj siromašnijih republika (naročito Makedonije, BiH i Crne Gore) ali i delova Srbije (tzv. fond za nerazvijene). To je uostalom opšte poznata stvar, začuđen sam da neko nije upoznat sa time.

mattko

pre 9 godina

Vreme je da se vrati svima svoje. Mi u Srbiji treba da razumemo da vise nismo centar oko koga kruze republike i pokrajine kao sateliti. To je vreme proslo, najvise zahvaljuci nama samima jer smo prespavali pad Berlnskog zida, misleci da ce on nakon rusenja ponovo biti napravljen. Zacudo napravljen je ali oko nas koji smo mislili da se oko nas i sunce okrece. Nismo se bas proslavili u tim procesima malo smo se preigrali i zato "vracaj odma' " sve sto je tudje!

dekadencija

pre 9 godina

(Jura, 18. april 2015 11:45)
Po osnovu toga sto su isti VLASNISTVO muzeja automobilizma u Beogradu koji su za potrebe i zlozbe POZAJMLJENI tehnickom muzeju slovenije... Jasnije?

Boki

pre 9 godina

Razmena na neutralnoj teritoriji, Vi nama, ratno ostetu za ilegalno ubijanje i masakriranje nenaruzanih vojnika JNA, brdo,dvorove, fabrike , mi vama zamrzivace , sporete, evo i Vuk ce da vrati tange.

istina

pre 9 godina

Ako smo nasledili sve dugove, nasledicemo i ovo.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (cofi95, 18. april 2015 10:45)

Nije istina da je Srbija nasledila zajedničke dugove bivše države već su oni raspodeljeni prema bivšim republikama koje su ih vratile ili ih još uvek vračaju!

Uskoro u Slo

pre 9 godina

Naravno da nasih stvri nema tamo, jer je ovde bila savezna uprava, pa su se, logicno, u glavni grad tadasnje drzave donosila i umetnicka, dela kulturne bastine, spisi... ne moze da se uporedjuje sa Kinom i Egiptom, jer je odande oteto... iz Slovenije nije oteto, vec je dato na koriscenje iz logicnih razloga - kako ti razlozi vise ne postoje, sasvim je normalno i pristojno vratiti ih, kao sto je i ocekivano da se to zatrazi nazad. Sramota je samo nasa sto smo se tim delima neovlasceno kitili 20 godina, umesto da smo sami '91. kulturno, kakvi nismo, ponudili da ih vratimo!
Naseg kod njih nema, pa nemamo sta ni da trazimo. Da ima, naravno da bi bilo sasvim legitimno postaviti to pitanje, kao sto bi i odgovor bio ocekivan - izvolite.
A, to kolika je vrednost njihove kulturne bastine - pa, prvo, nista manja nego nase, iz istog slovenskog miljea potice... cak je i "autenticnija" zbog odsustva orijentalnog uticaja... A, ako nam je toliko periferna, pa sto smo je onda prilikom stvaranja zajednicke drzave trazili, i zasto je, nakon njenog raspada, nismo vratili...

miki

pre 9 godina

Svojevremeno je Ljajic jos u vreme Kostunice isao u Ljubljanu da moljaka Slovence da isplacuju penzije koje godinama nisu isplacivali srpskim drzavljanima pa su im cak i oprostili sva dugovanja samo da ubuduce uplacuju penzije.Bravo za Slovence tako se vodi svoja drzava.

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

@Jura

Ti automobili pripadaju Srbiji na osnovu toga sto su 90-tih godina bili vlasnisto muzeja iz Srbije (Tito je odavno bio umro, tako da ti atomobili vise nisu bili "Titini" vec muzejski)

Bane

pre 9 godina

Kao sto kazu ljudi ovde neka slovenci vrate automobile koje su pozajmili pre rata od tehnickog muzeja u Beogradu.
Neka vrate pare ljudima u Srbiji koje su drzali u Ljubljanskoj banci. Neka vrate privatno vlastnistvo Karadjordjevica na Kranju i Bledu. Onda mozemo da se dogovorimo da se njima vrate stvari. Zar nije slovenacka ambasadorka htela da prisustvuje kad su otvarali Titov sef u Beograd? Koliko ja znam slovence oni su uvek bili mnogo dobri pre nego sto dobiju sta im treba.

bez_cenzure

pre 9 godina

Ništa im ne treba vratiti dok sami ne počnu vraćati otetu imovinu koju su popljačkali i rasprodali nakon 1991! Ovo se odnosi i na Sloveniju a pogotovo na Hrvatsku. Srbija da ima odgovarajuće sposobne ljude treba odmah tužiti obje bivše republike zbog neprovođenja Aneksa G sporazuma o sukcesiji. Direktno se obratiti Sudu u Strazburu jer nije tačno da su sve mogućnosti icrpljenje imajući u vidu da sudovi u Hrvatskoj namjerno odugovlače sudske procese da bi na kraju odbili svaki zahtjev firmi iz Srbije za povratkom otete imovine. A ako baš želite radikalno rješenje jedine 2 republike koje imaju pravo na imovinu trebale su samo biti Srbija i Crna Gora jer su one osnivači Jugoslavije i jedine su trebale podijeliti imovinu i biti nasljednice bivše SFRJ. Niti jedna od ostalih republika nije bila samostalna prije osnivanja Jugoslavija a jedna je nastala tek u Jugoslaviji. Ostali su se šlepali! Sa Slovenijom i Hrvatskom treba bezobrazlukom odgovarati na njihov bezobrazluk. Drugi jezik ni jedna ni druga ne razumiju! Srbija treba prestati izigravati glupljeg ortaka! Takva praksa mora prestati odmah! Srbija bi trebala tražiti i imovinu svojih firmi koje su i doslovno prenesene na teritoriju bivših yu republika ali ne samo poslije Drugog nego i poslije Prvog svjetskog rata. Sve tražiti i odmah tužiti! Ne čekati više!

a sad

pre 9 godina

Brdo kod Kranja (privatno vlasništvo Pavla Karađorđevića koje potražuju naslednici Aleksandar i Jelisaveta) i vila "Bled", vlasništvo kraljice Marije, nasledstvo princa Tomislava čiji su zahtev za povraćaj Slovenci odbili. U njihov zakon je zapravo ušlo da mogu da vrate sve osim onoga što ne žele da vrate a to se prvenstveno odnosi na imovinu Karađorđevića. Obrazloženje je da su bili kolaboracionisti, taj deo propagande i mentaliteta SFRJ im se izgleda mnogo sviđa. A Evropa ćuti... a i Srbija ćuti i vraća.
(lazy houseboy, 18. april 2015 11:08)

Pa zašto im Srbija ne vrati Beli dvor koji je također njihovo privatno vlasništvo?

NS BOY

pre 9 godina

@Moka, tebi moze biti smesno, jer te je razumevanje siroko zaobislo. Nemas mudrosti u koju bi se moglo posumnjati, o postojanju neke druge, da ne pisem. Srbija jeste preuzela najveci teret i na Srbiju se i dalje vrsi pljackaski pritisak pre svega od strane hrvatske, kao i drugih zemalja. Istina nije samo tebe zabolela, boli vise moju zemlju. Kolonijalna vremena niko nije pominjao, ali vi ste se na takav nacin obogatili tokom drugog svetskog rata kao i devedesetih godina. Kada je sukcesija u pitanju, ni ona za vas u pravom obliku ne postoji. Sporazum o sukcesiji je zakljucen u Becu vec davne 2001 godine. Srbija je uradila mnogo, dok hrvatska nije ucinila skoro nista.Cak ste i poslednji izvrsili ratifikaciju istog sporazuma, 2004 godine. 2003 godine su podeljena skoro sva sredstva koja su bila deo americkih banaka a pripadala su SFRJ. Procenti podele su bili takodje deo sporazuma. Slicno se dogodilo i 2005 godine, dok je 2006 doslo opet do podela cini mi se akcijskog kapitala SFRJ. I svakoga puta kada Srbija izvrsi potrazivanja, ne postoji osnov. Kada to hrvatska ucini, osnov je postojanost, sto je u potpunosti suludo.Kraj se ne nazire, jer se zna da ce hrvatska, Slovenija, Makedonija,Crna Gora, Bosna i Hercegovina izgubiti vise nego sto ce dobiti.Vrednost srpske imovine u hrvatskoj prelazi 1,9 milijardi eura.Preko 300 srpskih preduzeca potrazuje nekretnine u hrvatskoj,dalje, oko 90 hiljada srpskih kuca i stanova je ostalo u vasoj zemlji.Ne pisi vise o upucenosti, bolje ti je.

lazy houseboy

pre 9 godina

Pa zašto im Srbija ne vrati Beli dvor koji je također njihovo privatno vlasništvo?
(a sad, 18. april 2015 11:46)

U potpunosti se slažem. Treba da im vrati ali koja je vaša logika: vi kršite njihova prava pa ćemo i mi? Kakve veze Slovenija ima sa tim što Srbija krši vlasnička prava Karađorđevića?

jedan iz mase

pre 9 godina

Boze, hoce li nam se ovi vise skinuti sa vrata, i ostaviti nas na miru...Alo, imate Austriju i Italiju, trazite njima, ako vam sta duguju, ne zanimate nas vise, shvatite...Nije vam ovo Jugoslavija, da stalno nesto kmecite i kukate...Dosadni ste, eto vas u Evropi, mi smo Balkan, kad Englezi i Nemci vrate Grcima sta su pokrali, javite se onda, jer to je Evropa, to su evropski standardi, legalizovani lopovluk...Nema vise Karadjordjevica i Tita da ispunjavaju zelje, arivederci...

NS BOY

pre 9 godina

@Put your money where your mouth is, ne, po njihovome Republici Srbiji ne pripada nista, cak ni sama Republika Srbija, dok hrvatskoj pre svih, a onda i Crnoj Gori kao i Sloveniji pripada sve.
Nikada nisam simpatisao osobe koje tako razmisljaju, jer su daleko od logike i samim tim realnosti.

superjanez

pre 9 godina

Problem u Jugoslaviji je sicer to kaj so dve kulturno i ekonomski boljše razvijena naroda živela z narodom koj je imal političnu moč. Konsekventno, industrijski je Slovenija masovno bolj industrijska (na primer, Kranjska industrijska družba in železarne Jesenice iz prve polovine 19. veka) nego Srbija, a glavni industrijski centar države je bil Zagreb. Iz tega razloga je narod koji ima političnu moč, ampak nema kulturnu i ekonomsku, napravil ono kaj vsaki dela koji je močnejši, a manj kulturen - si je Beograd ukral slovensku (in tudi hrvašku) kulturu i na taj način lečil svoj kulturno-ekonomski kompleks. Ampak danas je tudi moč zapustila Beograd in je cajt da se vrnejo naša dobra.
A Brdo kod Kranja je privaten problem Karadžodževičah i nima veze sa srbskom državom, ergo analogija ne dela.

NS BOY

pre 9 godina

@mattko stupidna osobo, pojam "pokrajina", "grad", "opstina", "selo", "region", ne podrazumevaju niti ce ikada podrazumevati zasebnu drzavu odnosno samoupravu. Pomenuti delovi cine sklop jedne drzave, celokupnost koja se zasniva na ustavu, koji je jednak za sve, zakonima takodje.
Dalje, sto se dugova tice, istina je da je Jugoslavija odredjene dugove, a Jugoslaviju su tada cinile Srbija i Crna Gora nakon rata devedesetih godina, nasledila i ujedno otplacivala. Ne sve, ali ipak velike dugove jeste. Kao najveca republika i nepravedno osudjena za razaranje Jugoslavije, Republika Srbija je morala manje dobrog a vise loseg na sebe preuzeti, dok je Crna Gora iz svega izasla kao kasika kada napusti teglu meda. Pitanje koje je pokrenutno sa ovim zahtevom, jeste slozeno. Na isto mi, koji u potpunosti nismo upuceni ne mozemo direktno i sveobuhvatno govoriti.
Ponavljam, jer je neko dole pomenuo drugacije, pokusavajuci da opravda nepotpuno preuzimanje odgovornosti bivsih jugoslovenskih republika, da je Srbija i njihove dugove otplacivala, sto znaci da oni nisu bili ravnomerno rasporedjeni. Jednostavnije receno, oni koji su bili zaduzeni, dugove nisu vracali, vec je to Srbija cinila umesto njih. Srbija nikada nije zelela da se svet oko nje okrece, kao ni balkan. Ali, Srbija se nalazi na takvome geografskome polozaju u kojem se politicki zivot balkana oko nje mora okretati. Niko nikoga ne sme osudjivati, zato sto zeli sebe o sopstveno zastititi.

Citizen

pre 9 godina

Da, ima Srbija toga u Sloveniji i Hrvatskoj. Isto tako suprotno. No, Srbija je svoj dio tokom devedesetih "trazila" na nasilan i imperijalisticki nacin. Sada, nakon izgubljenog rata, nema pravo traziti. Hrvati i Slovenci mogu slobodno, ipak nisu vrsili agresiju na Srbiju i mislim da ce se to rijesiti diplomatski.

Anonimus

pre 9 godina

Po ovoj logici da se aktiviraju Kina i Egipat, svaki veći evropski muzej gubipola kolekcije (u slučaju Egipta uglavnom davno pokradenih artefakata).
(filip, 18. april 2015 10:33)

Ne zaboravi Grcku i drzave Bliskog Istoka

profesor G

pre 9 godina

Vi Srbi ste čudo majke mi.Tri zemlje vas tuže za genocid i svi u krivu.Upišete sve Olimpijske medalje od bivše Juge sebi jer ste se vi proglasili nasljednicima Juge,onda kao glavni adut u protu tužbi protiv Hrvatske za genocid navodite da nemate ništa sa Jugoslavijom jer vi ste suverena država Srbija.Dakle kako vjetar puše,ili ste genocidni ii izbrišite medalje Hrvata,Slovenaca,Bosanaca,Crnogoraca i Makedonaca?
(cico, 18. april 2015 17:36) Ne, ti si cudo, hrvoje...Kad ste izasli iz Austrougarske, jeste li delili medalje s njima na ravne delove, ili je Austrija postala sukcesor te drzave? E, pa tako ste otisli iz Jugoslavije, koju je Srbije napravila, koliko god tesko tebi bilo da priznas, iz zemlje koju ste zvali tamnicom naroda, a sad hocete da se medalje dele...Pa ne biva to, prijatelju,otisli ste, poceli ispocetka, i nek je sa srecom...Mi smo ostali u toj drzavi do samog kraja, dok i Crna Gora nije izasla...Znaci, sve je nase. Tacka. A sto se genocidnosti tice, pa zna se ko je sampion, ko je pravio logore i jame, ko je imao jedini logor za decu u nasistickoj Evropi, i ko je svom poglavniku dao na poklon korpu sa 20 kilograma ljudskih ociju. Sta, ne verujes? Napisao je i video svojim ocima jedan znameniti Italijan, Kurcio Malaparte se zove, i bio je oficir, koga je licno Pavelic primio u posetu, i pohvalio mu se tim poklonom...Zato, tisina...

Jura

pre 9 godina

Ovdje se spominju neki automobili, Titini ako se ne varam i da ih Slovenija treba vratit Srbiji. Na osnovu čega gospoda misle da Titini automobili pripadaju Srbiji?

realno

pre 9 godina

Nemačka je platila ratnu odštetu SFRJ tako što je izgradila nuklearnu elektranu Krško. U pitanju je bilo oko milijardu dolara ili nešto više. Pošto je izgrađena na njihovoj teritoriji, treba ostalim bivšim republikama srazmerno da isplate vrednost i to sa kamatom od dana istupanja iz SFRJ. A šta je sa štedišama Ljubljanske banke? Da li su njihove ušteđevine priznate i isplaćene?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (slavija, 18. april 2015 12:15)

Nuklearku su izgradile zajedničkim sredstvima elektroprivrede Slovenije i Hrvatske u omjeru 50:50%, a bilo je predviđeno da s istim ulaganjem idu u izgradnju još jedne na teritoriji Hrvatske, ali je to ostalo nerealizovano. Ništa Njemci nisu imali s tom nuklearkom, a pitanje ratne odštete je bilo riješeno davno prije njene izgradnje.

Moka

pre 9 godina

smijesno mi je kad se nadje neko pa optuzuje drugog da nema pojma. Jer ovaj prvi "zna". Pogledajte samo mudrosti ovog BOYa ispod. Pa da bi se upitao sta je dogovoreno medju zemljama nasljednicama, ujedno i strankama konvencije o sukcesiji. Ali ne.. Neovisno sta pravilima konvencije je definirano kome, sta i koliko pripada, kaze majstor da je Srbija primila vise tereta. Primila je onoliko koliko joj ide. Ko i drugi, bez brige. Sta ne spomenu zamrznuta sredstva SFRJ koja su na dan odmrzavanja netragom nestala? Onda usporedba s kinom i egiptom? Alo momak, pitanje je sukcesije, zajednicke imovine, a ne ukradenih umjetnina iz kolonijalnog vremena. Zasto se sramotite?

Александар Џунић

pre 9 godina

Ајмо прво да решимо имовину Карађорђевића на Бледу. Потом фабрике, које су сељене у Словенију плус обештећење за наш назадак и ваш напредак. Да се врати сва штицована лова, којом сте пљачкали целу СФРЈ, а поготову тзв. зону "Б", од које сте добијали електричну енергију за кликере, а са хрватско-словеначко-бошњачком "нерпинципијелном коалицијом", плус обе АПВ (Тупурковски вас је тако окарактерисао), сте скројили финансисјко пљачкашку конструкцију око добијања екслузивних лиценци за увоз, па пошто НБЈ није имала девизе на слободном тржишту, вама, као увозницима, продаване су девизе по нереално ниском курсу, а ви сте га упетостручавали и правили енормне профите. Од опљачканих пара, масу тога сте смували, а од дела издвајали у заједничку касу и као праве лопуже, кукали сте да су вас покрали и како издржава те "леншчине". Ту превару, која је западу апсолутно одговарала, прекинуо је Милошевић, а онда су устали моћници са клупе и урадили шта су урадили и тако нас протераше, побише, подметаше које какве афере, па нас прогласише за дивљаке... Једино што не могу да ураде је да убију истину, а то ми даје снаге и наду да оно што је зло, не може вечно да потраје. И ако што би Драгче, из серије "Мој рођак са села", рекао: "... од мене можете само да добијете...." - погледајте серију још који пут - вреди!

cico

pre 9 godina

Vi Srbi ste čudo majke mi.Tri zemlje vas tuže za genocid i svi u krivu.Upišete sve Olimpijske medalje od bivše Juge sebi jer ste se vi proglasili nasljednicima Juge,onda kao glavni adut u protu tužbi protiv Hrvatske za genocid navodite da nemate ništa sa Jugoslavijom jer vi ste suverena država Srbija.Dakle kako vjetar puše,ili ste genocidni ii izbrišite medalje Hrvata,Slovenaca,Bosanaca,Crnogoraca i Makedonaca?

Slobodni Klikeri

pre 9 godina

Da vrate sve fabrike iz Srbije koje je Broz razmontirao i poslao za Sloveniju. A potom i kulturno blago i imovinu.
(Imamo li mi drzavu?, 18. april 2015 12:45)

Kakve sad fabrike kada smo svi mi u skoli ucili da je kraljevina Jugoslavija bila zaostala poljoprivredna zemlja? Sto i danas mnogi pricaju (ono o krecenju i to...) I da je kralj odneo sve zlato,a da su Nemci sve oteli i unistili? Pa kud sad i Slovenci?
Otkud sada sve te fabrike kamiona,aviona,oruzija,alata,masinskih elemenata,vagona,stakla,hidrocentrale,tramvaji u Beogradu,pruge do Nisa i Soluna,kamenolomi,mlinovi,otkud Sartid u seljackoj,siromasnoj i nerazvijenoj Srbiji jos decenijama pre Drugog svetskog rata? Otkud i od kada Bor?
U minimum polovini biografija nosilaca partizanske spomenice i predratnih komunista pise da su radili po nekim fabrikama. Odakle te fabrike kad smo ucili da sve sto imamo izgradjeno je tek od 1945.

p.s. ironija naravno

gogo

pre 9 godina

Bas zalosno koliko Srbija nema ni trunke samokriticnosti! Opce je poznato ko su bile dve najbogatije republike u Jugoslaviji i koliko su davale u fond za nerazvijene... A i danas se nije nista promjenilo tocno se i dalje vidi koj je rezvijeniji... A vi po svom kao i nekada... Srecom nas se vise ne tice i nije na nsau stetu... A to sto je ostalo Slovensko i Hrvatsko kod vas kaj se mene tice neka i ostane. kako bi Bosanci rekli "nije Beg cicija"

Realno

pre 9 godina

Ovdje se spominju neki automobili, Titini ako se ne varam i da ih Slovenija treba vratit Srbiji. Na osnovu čega gospoda misle da Titini automobili pripadaju Srbiji?
(Jura, 18. april 2015 11:45)

A da li Slovenija isto tako potrazuje i Titin brod "Galeb"? Pa zar sve sto je Tito nekada pipnuo ne treba automatsi da pripadne Sloveniji?

vox

pre 9 godina

Dajte im njihove tričarije i zalupite vrata.
Umjesto da Srbija ima inicijativu po ovim pitanjima, secesionisti joj zadaju domaće zadatke?!

Miloš

pre 9 godina

Baš zanimljivi ovi komentari iz Hrvatske o tome kako su oni i Slovenci bili prebogati, a mi ih vukli nazad jer su morali da uplaćuju za taj famozni Fond za nerazvijene... i sve to iz pozicije 26. najrazvijenije (sic) članice Evropske unije. Jedino se fond danas zove Fond za regionalni razvoj.

Pa, kako je biti Srbin?

jug

pre 9 godina

@superjanez
Šta je to Beograd ili bilo ko iz Srbije imao da uzme ili, kako reče "ukrade od kulture" iz Slovenije i Hrvatske? Sve vreme se sa pomenutih teritorija, sada "ponosnih" (pitam se-na šta?) EU članica na Srbiju posipalo najgore smeće, a Srpski narod doslovce gušen i uništavan. A još će neko da priča o nekakvoj kulturi! Srbija je za njih bila primer kulturne države dok su bili porobljeni, ali je uništena ratovima kojima je njima stekla slobodu, a Srbi sebi kamen oko vrata, a posle i omču. Tu njihovu kulturu su nam više puta jasno prikazali, lažljivu agresivnu, nacističku. Neka je sada izvoze u EU, prvi susedi ih dobro poznaju, neka prvo kod njih probaju, nama ih je zauvek dosta ;)

stevo givit

pre 9 godina

Ovdje se spominju neki automobili, Titini ako se ne varam i da ih Slovenija treba vratit Srbiji. Na osnovu čega gospoda misle da Titini automobili pripadaju Srbiji?
(Jura, 18. april 2015 11:45)

kod nas je njegov leš, pa je red da bude i vozni park. ako vam ne odgovara, vratićemo ga hrvatima, da nisu zaslijepljeni sjajem neo-ustaštva, skontali bi da im je joška vrjedniji od svih eksponata, umjetničkih djela i kulturnih spomenika zajedno. zašto, pa zato što za sve što imaju danas, mogu zahvaliti svom zagorcu, koji je danas bespravno u beogradu. usudio bih se reći, čak i protivprirodno.

Solo

pre 9 godina

Zar su srpski politicari najvise lenji na svom poslu, pa gde su nasi spiskovi za sve drzave bivse Jugoslavije sta je sa srpkom imovinom,takvi spiskovi bi doveli neke od tih drzava pred bankrot a posebno bi bankrotiralo Kosovo ali njih nije briga kad ima bogatasa koji ga za tren oka kupili, mada to preti i Srbiji ako se upusti u to i rasproda ostatak svoje imovine a na dobrom je putu tj. pitanje je vremena kad ce nas izbaciti sa mape sveta ako nesto ne promenimo u politici dok jos ima malo vremena!Naravno postoji i Seseljeva opcija... kad tad ali niko od nas nece biti svedok!

T

pre 9 godina

Ljudi, sta se lozite? Potpisan je sporazum o sukcesiji SFRJ, sve republike su podelile imovinu i dugove, jedino sto toga ima mnogo i sve ide sporo. Ako po sporazumu imaju pravo na ovo, dobice te stvari, kao sto i sam clanak kaze da su vec dobili svoje predmete koji su nekada bili u ambasadama bivse SFRJ. Sve je reseno, dogovoreno i potpisano, i ne zavisi od toga da li ce ili nece Karadjordjevicima vratiti Brdo kod Kranja, da li ce vratiti TAM ili ce suditi svojoj teritorijalnoj odbrani.

@A zavrsila na strani pobednika.

pre 9 godina

Sto jedes gloginje rodjace,bila je Nediceva vlada ali Srbija nije bila na strani nacista nego okupirano podrucje, sa Nemackom vojskom i vojnom upravom.

sta vam je svima

pre 9 godina

Sta vam je svima oni nama nase mi njima njihovo. Uglavnom je rec o Slovenckim umetnicima tj njihovim delima i to je to . Nema tu neke paranoje i mi potrazujemo svoje i to tako ide kad je sukcesija . Samo da se lepo ravedemo do kraja i svako svojim putem mirno

Istinomer

pre 9 godina

U vreme kad se raspadala Jugoslavija bas nikome nije padalo napamet sta posle toga, jednostavno su svi bili za taj raspad! Sada je stvar prepustena novim politicarima na vlasti a danas je najlaksi posao biti politicar jer niko ne procenjuje rezultate, isto kao ni u ratu! Ne postoji apsolutna imovina dok je ovog sveta i zato su to samo politicke igre, pa zaboga moraju i oni nesto da rade i dobro da zarade, narod celog covecanstva to debelo placa, bilo bi bolje da prestanu sa razvojem i igranjem sa oruzjem, neka produzavaju vek ljudskim bicima koliko mogu ali taj idealisticki pristup je nemoguce ostvariti dok je covek satkan od raznih gena pa i onih ubistvenih!

A zavrsila na strani pobednika...

pre 9 godina

@Mihailo, 18. april 2015 19:54
Srbija je, inace za tvoju informaciju, bila potpisnik pakta i nacisticka drzava tokom 2. svetskog rata.

Posmatrac

pre 9 godina

Pristupni prigovori za EU bice VEOMA zanimljivi:

1. Ratna odsteta Sloveniji
2. Povratak kulturne bastine
itd.

Naravno, ako uposte dodje do njih

Jovanhoe

pre 9 godina

@ (Mihailo, 18. april 2015 19:54)

U znak pomirenja Hrvata i Srba, bilo bi u redu da Hrvati Srbima
napune jedno 350 olimpijskih bazena morskom vodom jednom godišnje
(za bazene se Srbi sami moraju pobrinuti). Takvom gestom Hrvati
bi Srbima priuštili mirise i okuse mora, a da ih ništa ne košta.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@superjanez, 18. april 2015 13:57
Koji je narod imao politicku moc u SFRJ?
Sta je bio Tito, da nije bio Srbin?
Sta je bio Kardelj?Da nije Drnovsek bio Srbin? Ili Ante Markovic?

Srbi nisu imali nikakvu politicku moc u SFRJ, da su imali ne bi samo u Srbiji bile izmisljene nekakve pokrajine kakve ne postoje nigde na svetu i ne bi samo Srbija bila kaznjena svodjenjem na tzv. uzu Srbiju bez ikakve vlasti i pod tutorstvom pokrajina kakve ne postoje nigde na svetu, a najmanje u Sloveniji.
Ne postoji uza Slovenija bez ikakvih ovlascenja i privilegovana AP sa samostalnim ovlascenjima.
A to postoji u Srbiji i dan danas.

Kako nece Slovenija biti industrijski razvijenija kad Slovenija nije rusena paljena i pljackana kao Srbija.Nije ni I ni II sv. rat vodjen u Sloveniji vec u Srbiji. Nisu fabrike iz Slovenije premestane u Srbiju, vec obrnuto.

Srbija je i pored toga imala svoju industriju i u 19. veku.

Jos jedno je simpaticno u tvom komentaru, "srbskom državom".
To je slovenacki jezik, kod njih se kaze srbskom a ne srpskom, cemu se rugaju dezurni Srbomrsci ovde.

Misa

pre 9 godina

Postoji razlog sto sam skrt kao Slovenac kad udjem u prodavnicu. Neka se i dalje igraju sa SFRJ dok propadaju ekonomski kao Slovenija.

LOL

pre 9 godina

Srbija kao glavna republika Jugoslavije ima pravo na sve titule, medalje i naravno sve ostalo. Koliko toga imaju Englezi, Italijani, Francuzi i Nemci sto su uzeli od Grcke, Egipta, Meksika itd ?

Citizen

pre 9 godina

Da, ima Srbija toga u Sloveniji i Hrvatskoj. Isto tako suprotno. No, Srbija je svoj dio tokom devedesetih "trazila" na nasilan i imperijalisticki nacin. Sada, nakon izgubljenog rata, nema pravo traziti. Hrvati i Slovenci mogu slobodno, ipak nisu vrsili agresiju na Srbiju i mislim da ce se to rijesiti diplomatski.

superjanez

pre 9 godina

Problem u Jugoslaviji je sicer to kaj so dve kulturno i ekonomski boljše razvijena naroda živela z narodom koj je imal političnu moč. Konsekventno, industrijski je Slovenija masovno bolj industrijska (na primer, Kranjska industrijska družba in železarne Jesenice iz prve polovine 19. veka) nego Srbija, a glavni industrijski centar države je bil Zagreb. Iz tega razloga je narod koji ima političnu moč, ampak nema kulturnu i ekonomsku, napravil ono kaj vsaki dela koji je močnejši, a manj kulturen - si je Beograd ukral slovensku (in tudi hrvašku) kulturu i na taj način lečil svoj kulturno-ekonomski kompleks. Ampak danas je tudi moč zapustila Beograd in je cajt da se vrnejo naša dobra.
A Brdo kod Kranja je privaten problem Karadžodževičah i nima veze sa srbskom državom, ergo analogija ne dela.

Uskoro u Slo

pre 9 godina

Naravno da nasih stvri nema tamo, jer je ovde bila savezna uprava, pa su se, logicno, u glavni grad tadasnje drzave donosila i umetnicka, dela kulturne bastine, spisi... ne moze da se uporedjuje sa Kinom i Egiptom, jer je odande oteto... iz Slovenije nije oteto, vec je dato na koriscenje iz logicnih razloga - kako ti razlozi vise ne postoje, sasvim je normalno i pristojno vratiti ih, kao sto je i ocekivano da se to zatrazi nazad. Sramota je samo nasa sto smo se tim delima neovlasceno kitili 20 godina, umesto da smo sami '91. kulturno, kakvi nismo, ponudili da ih vratimo!
Naseg kod njih nema, pa nemamo sta ni da trazimo. Da ima, naravno da bi bilo sasvim legitimno postaviti to pitanje, kao sto bi i odgovor bio ocekivan - izvolite.
A, to kolika je vrednost njihove kulturne bastine - pa, prvo, nista manja nego nase, iz istog slovenskog miljea potice... cak je i "autenticnija" zbog odsustva orijentalnog uticaja... A, ako nam je toliko periferna, pa sto smo je onda prilikom stvaranja zajednicke drzave trazili, i zasto je, nakon njenog raspada, nismo vratili...

Jura

pre 9 godina

Ovdje se spominju neki automobili, Titini ako se ne varam i da ih Slovenija treba vratit Srbiji. Na osnovu čega gospoda misle da Titini automobili pripadaju Srbiji?

mattko

pre 9 godina

Vreme je da se vrati svima svoje. Mi u Srbiji treba da razumemo da vise nismo centar oko koga kruze republike i pokrajine kao sateliti. To je vreme proslo, najvise zahvaljuci nama samima jer smo prespavali pad Berlnskog zida, misleci da ce on nakon rusenja ponovo biti napravljen. Zacudo napravljen je ali oko nas koji smo mislili da se oko nas i sunce okrece. Nismo se bas proslavili u tim procesima malo smo se preigrali i zato "vracaj odma' " sve sto je tudje!

gogo

pre 9 godina

Bas zalosno koliko Srbija nema ni trunke samokriticnosti! Opce je poznato ko su bile dve najbogatije republike u Jugoslaviji i koliko su davale u fond za nerazvijene... A i danas se nije nista promjenilo tocno se i dalje vidi koj je rezvijeniji... A vi po svom kao i nekada... Srecom nas se vise ne tice i nije na nsau stetu... A to sto je ostalo Slovensko i Hrvatsko kod vas kaj se mene tice neka i ostane. kako bi Bosanci rekli "nije Beg cicija"

realno

pre 9 godina

Zasto Srbija ne zatrazi od Slovenije nadoknadu za sve sto je iz Srbije prebaceno u Sloveniju u periodu posle ll svetskog rata u sav novac koji je ispumpavan iz Srbije da bi bio upumpan u bednu Sloveniju...a tih 313 stvari treba da imvse vrate
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (comment, 18. april 2015 10:45)

Zapravo je bilo upravo obrnuto. Iz Slovenije i Hrvatske je novac bio upumpavan u razvoj siromašnijih republika (naročito Makedonije, BiH i Crne Gore) ali i delova Srbije (tzv. fond za nerazvijene). To je uostalom opšte poznata stvar, začuđen sam da neko nije upoznat sa time.

cico

pre 9 godina

Vi Srbi ste čudo majke mi.Tri zemlje vas tuže za genocid i svi u krivu.Upišete sve Olimpijske medalje od bivše Juge sebi jer ste se vi proglasili nasljednicima Juge,onda kao glavni adut u protu tužbi protiv Hrvatske za genocid navodite da nemate ništa sa Jugoslavijom jer vi ste suverena država Srbija.Dakle kako vjetar puše,ili ste genocidni ii izbrišite medalje Hrvata,Slovenaca,Bosanaca,Crnogoraca i Makedonaca?

dingo

pre 9 godina

inače slovenačka kulturna baština je zaista zadivljujuća. Tolika epohalna dela književnosti, slikarstva...je taj narod podario ovoj civilizaciji.

a sad

pre 9 godina

Brdo kod Kranja (privatno vlasništvo Pavla Karađorđevića koje potražuju naslednici Aleksandar i Jelisaveta) i vila "Bled", vlasništvo kraljice Marije, nasledstvo princa Tomislava čiji su zahtev za povraćaj Slovenci odbili. U njihov zakon je zapravo ušlo da mogu da vrate sve osim onoga što ne žele da vrate a to se prvenstveno odnosi na imovinu Karađorđevića. Obrazloženje je da su bili kolaboracionisti, taj deo propagande i mentaliteta SFRJ im se izgleda mnogo sviđa. A Evropa ćuti... a i Srbija ćuti i vraća.
(lazy houseboy, 18. april 2015 11:08)

Pa zašto im Srbija ne vrati Beli dvor koji je također njihovo privatno vlasništvo?

realno

pre 9 godina

Nemačka je platila ratnu odštetu SFRJ tako što je izgradila nuklearnu elektranu Krško. U pitanju je bilo oko milijardu dolara ili nešto više. Pošto je izgrađena na njihovoj teritoriji, treba ostalim bivšim republikama srazmerno da isplate vrednost i to sa kamatom od dana istupanja iz SFRJ. A šta je sa štedišama Ljubljanske banke? Da li su njihove ušteđevine priznate i isplaćene?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (slavija, 18. april 2015 12:15)

Nuklearku su izgradile zajedničkim sredstvima elektroprivrede Slovenije i Hrvatske u omjeru 50:50%, a bilo je predviđeno da s istim ulaganjem idu u izgradnju još jedne na teritoriji Hrvatske, ali je to ostalo nerealizovano. Ništa Njemci nisu imali s tom nuklearkom, a pitanje ratne odštete je bilo riješeno davno prije njene izgradnje.

comment

pre 9 godina

Zasto Srbija ne zatrazi od Slovenije nadoknadu za sve sto je iz Srbije prebaceno u Sloveniju u periodu posle ll svetskog rata u sav novac koji je ispumpavan iz Srbije da bi bio upumpan u bednu Sloveniju...a tih 313 stvari treba da imvse vrate

Moka

pre 9 godina

smijesno mi je kad se nadje neko pa optuzuje drugog da nema pojma. Jer ovaj prvi "zna". Pogledajte samo mudrosti ovog BOYa ispod. Pa da bi se upitao sta je dogovoreno medju zemljama nasljednicama, ujedno i strankama konvencije o sukcesiji. Ali ne.. Neovisno sta pravilima konvencije je definirano kome, sta i koliko pripada, kaze majstor da je Srbija primila vise tereta. Primila je onoliko koliko joj ide. Ko i drugi, bez brige. Sta ne spomenu zamrznuta sredstva SFRJ koja su na dan odmrzavanja netragom nestala? Onda usporedba s kinom i egiptom? Alo momak, pitanje je sukcesije, zajednicke imovine, a ne ukradenih umjetnina iz kolonijalnog vremena. Zasto se sramotite?

NS BOY

pre 9 godina

@mattko stupidna osobo, pojam "pokrajina", "grad", "opstina", "selo", "region", ne podrazumevaju niti ce ikada podrazumevati zasebnu drzavu odnosno samoupravu. Pomenuti delovi cine sklop jedne drzave, celokupnost koja se zasniva na ustavu, koji je jednak za sve, zakonima takodje.
Dalje, sto se dugova tice, istina je da je Jugoslavija odredjene dugove, a Jugoslaviju su tada cinile Srbija i Crna Gora nakon rata devedesetih godina, nasledila i ujedno otplacivala. Ne sve, ali ipak velike dugove jeste. Kao najveca republika i nepravedno osudjena za razaranje Jugoslavije, Republika Srbija je morala manje dobrog a vise loseg na sebe preuzeti, dok je Crna Gora iz svega izasla kao kasika kada napusti teglu meda. Pitanje koje je pokrenutno sa ovim zahtevom, jeste slozeno. Na isto mi, koji u potpunosti nismo upuceni ne mozemo direktno i sveobuhvatno govoriti.
Ponavljam, jer je neko dole pomenuo drugacije, pokusavajuci da opravda nepotpuno preuzimanje odgovornosti bivsih jugoslovenskih republika, da je Srbija i njihove dugove otplacivala, sto znaci da oni nisu bili ravnomerno rasporedjeni. Jednostavnije receno, oni koji su bili zaduzeni, dugove nisu vracali, vec je to Srbija cinila umesto njih. Srbija nikada nije zelela da se svet oko nje okrece, kao ni balkan. Ali, Srbija se nalazi na takvome geografskome polozaju u kojem se politicki zivot balkana oko nje mora okretati. Niko nikoga ne sme osudjivati, zato sto zeli sebe o sopstveno zastititi.

lazy houseboy

pre 9 godina

Brdo kod Kranja (privatno vlasništvo Pavla Karađorđevića koje potražuju naslednici Aleksandar i Jelisaveta) i vila "Bled", vlasništvo kraljice Marije, nasledstvo princa Tomislava čiji su zahtev za povraćaj Slovenci odbili. U njihov zakon je zapravo ušlo da mogu da vrate sve osim onoga što ne žele da vrate a to se prvenstveno odnosi na imovinu Karađorđevića. Obrazloženje je da su bili kolaboracionisti, taj deo propagande i mentaliteta SFRJ im se izgleda mnogo sviđa. A Evropa ćuti... a i Srbija ćuti i vraća.

A zavrsila na strani pobednika...

pre 9 godina

@Mihailo, 18. april 2015 19:54
Srbija je, inace za tvoju informaciju, bila potpisnik pakta i nacisticka drzava tokom 2. svetskog rata.

Pitalica

pre 9 godina

Kada ce Slovenija da vrati Brdo kod Kranja porodici Karadjordjevic i cudi me da ista porodica ne urgira to pitanje kod kraljevskih porodica u Evropi narocito britanskoj dinastiji, da njihove vlade izvrse pritisak na Sloveniju da vrate taj dvorac u posed nase kraljevske porodice koji su sazidali taj posed i do dolaska komunista 1945 imali taj posed u svom vlasnistvu. Zar na zapadu a narocito u EU i SAD privatna svojina nije svetinja.
Drugo jel Slovenija isplacuje sve one zaostale penzije nasim gradjaniam koji su pravo na penziju ostvarali u Sloveniji.

nebojsa

pre 9 godina

Imamo li mi što naše u toj Sloveniji i Hrvatskoj ili samo oni imaju nešto svoje kod nas.Ako išta imamo,hoćemo li mi to više zatražiti da vrate,kao što to i oni rade,pa da onda u kompletu razgovaramo o svim tim zahtjevima za povraćajem i to što po njima mi njima dugujemo ili se nešto njihovo nalazi kod nas,ali i to što oni nama duguju ili se nešto naše nalazi kod njih.Ima li ikoga u ovoj državi ko će napokon da potegne ili postavi i to pitanje.

Boki

pre 9 godina

Razmena na neutralnoj teritoriji, Vi nama, ratno ostetu za ilegalno ubijanje i masakriranje nenaruzanih vojnika JNA, brdo,dvorove, fabrike , mi vama zamrzivace , sporete, evo i Vuk ce da vrati tange.

Mihailo

pre 9 godina

Treba da platimo i da vratimo, a evo i zašto.
Srbija je imala dve istorijske greške.
Prvu posle prvog svetskog rata kada je Kralj Aleksandar stvorio novu državu sa Slovencima i Hrvatima i time im omogućio da budu na strani pobednika, a ne rasparčani kao poražena strana u ratu.
Drugu kada je Titu od strane Srba omogućeno da one koji su u velikoj većini dočekali Hitlera sa cvećem, Slovenci i Hrvati, opet svrsta na stranu pobednika i spreči da dobiju zasluženu kaznu.
Srbiju je Jugoslavija koštala skoro 3.000.000 ljudskih žrtava u dva svetska rata.
Treba da platimo i da vratimo, a najviše da zapamtimo da sa takvima ništa više nemamo.

istina

pre 9 godina

Ako smo nasledili sve dugove, nasledicemo i ovo.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (cofi95, 18. april 2015 10:45)

Nije istina da je Srbija nasledila zajedničke dugove bivše države već su oni raspodeljeni prema bivšim republikama koje su ih vratile ili ih još uvek vračaju!

NS BOY

pre 9 godina

@Moka, tebi moze biti smesno, jer te je razumevanje siroko zaobislo. Nemas mudrosti u koju bi se moglo posumnjati, o postojanju neke druge, da ne pisem. Srbija jeste preuzela najveci teret i na Srbiju se i dalje vrsi pljackaski pritisak pre svega od strane hrvatske, kao i drugih zemalja. Istina nije samo tebe zabolela, boli vise moju zemlju. Kolonijalna vremena niko nije pominjao, ali vi ste se na takav nacin obogatili tokom drugog svetskog rata kao i devedesetih godina. Kada je sukcesija u pitanju, ni ona za vas u pravom obliku ne postoji. Sporazum o sukcesiji je zakljucen u Becu vec davne 2001 godine. Srbija je uradila mnogo, dok hrvatska nije ucinila skoro nista.Cak ste i poslednji izvrsili ratifikaciju istog sporazuma, 2004 godine. 2003 godine su podeljena skoro sva sredstva koja su bila deo americkih banaka a pripadala su SFRJ. Procenti podele su bili takodje deo sporazuma. Slicno se dogodilo i 2005 godine, dok je 2006 doslo opet do podela cini mi se akcijskog kapitala SFRJ. I svakoga puta kada Srbija izvrsi potrazivanja, ne postoji osnov. Kada to hrvatska ucini, osnov je postojanost, sto je u potpunosti suludo.Kraj se ne nazire, jer se zna da ce hrvatska, Slovenija, Makedonija,Crna Gora, Bosna i Hercegovina izgubiti vise nego sto ce dobiti.Vrednost srpske imovine u hrvatskoj prelazi 1,9 milijardi eura.Preko 300 srpskih preduzeca potrazuje nekretnine u hrvatskoj,dalje, oko 90 hiljada srpskih kuca i stanova je ostalo u vasoj zemlji.Ne pisi vise o upucenosti, bolje ti je.

filip

pre 9 godina

Po ovoj logici da se aktiviraju Kina i Egipat, svaki veći evropski muzej gubipola kolekcije (u slučaju Egipta uglavnom davno pokradenih artefakata).

slavija

pre 9 godina

Nemačka je platila ratnu odštetu SFRJ tako što je izgradila nuklearnu elektranu Krško. U pitanju je bilo oko milijardu dolara ili nešto više. Pošto je izgrađena na njihovoj teritoriji, treba ostalim bivšim republikama srazmerno da isplate vrednost i to sa kamatom od dana istupanja iz SFRJ. A šta je sa štedišama Ljubljanske banke? Da li su njihove ušteđevine priznate i isplaćene?

bez_cenzure

pre 9 godina

Ništa im ne treba vratiti dok sami ne počnu vraćati otetu imovinu koju su popljačkali i rasprodali nakon 1991! Ovo se odnosi i na Sloveniju a pogotovo na Hrvatsku. Srbija da ima odgovarajuće sposobne ljude treba odmah tužiti obje bivše republike zbog neprovođenja Aneksa G sporazuma o sukcesiji. Direktno se obratiti Sudu u Strazburu jer nije tačno da su sve mogućnosti icrpljenje imajući u vidu da sudovi u Hrvatskoj namjerno odugovlače sudske procese da bi na kraju odbili svaki zahtjev firmi iz Srbije za povratkom otete imovine. A ako baš želite radikalno rješenje jedine 2 republike koje imaju pravo na imovinu trebale su samo biti Srbija i Crna Gora jer su one osnivači Jugoslavije i jedine su trebale podijeliti imovinu i biti nasljednice bivše SFRJ. Niti jedna od ostalih republika nije bila samostalna prije osnivanja Jugoslavija a jedna je nastala tek u Jugoslaviji. Ostali su se šlepali! Sa Slovenijom i Hrvatskom treba bezobrazlukom odgovarati na njihov bezobrazluk. Drugi jezik ni jedna ni druga ne razumiju! Srbija treba prestati izigravati glupljeg ortaka! Takva praksa mora prestati odmah! Srbija bi trebala tražiti i imovinu svojih firmi koje su i doslovno prenesene na teritoriju bivših yu republika ali ne samo poslije Drugog nego i poslije Prvog svjetskog rata. Sve tražiti i odmah tužiti! Ne čekati više!

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

@Jura

Ti automobili pripadaju Srbiji na osnovu toga sto su 90-tih godina bili vlasnisto muzeja iz Srbije (Tito je odavno bio umro, tako da ti atomobili vise nisu bili "Titini" vec muzejski)

Bane

pre 9 godina

Kao sto kazu ljudi ovde neka slovenci vrate automobile koje su pozajmili pre rata od tehnickog muzeja u Beogradu.
Neka vrate pare ljudima u Srbiji koje su drzali u Ljubljanskoj banci. Neka vrate privatno vlastnistvo Karadjordjevica na Kranju i Bledu. Onda mozemo da se dogovorimo da se njima vrate stvari. Zar nije slovenacka ambasadorka htela da prisustvuje kad su otvarali Titov sef u Beograd? Koliko ja znam slovence oni su uvek bili mnogo dobri pre nego sto dobiju sta im treba.

NS BOY

pre 9 godina

@Put your money where your mouth is, ne, po njihovome Republici Srbiji ne pripada nista, cak ni sama Republika Srbija, dok hrvatskoj pre svih, a onda i Crnoj Gori kao i Sloveniji pripada sve.
Nikada nisam simpatisao osobe koje tako razmisljaju, jer su daleko od logike i samim tim realnosti.

Jovanhoe

pre 9 godina

@ (Mihailo, 18. april 2015 19:54)

U znak pomirenja Hrvata i Srba, bilo bi u redu da Hrvati Srbima
napune jedno 350 olimpijskih bazena morskom vodom jednom godišnje
(za bazene se Srbi sami moraju pobrinuti). Takvom gestom Hrvati
bi Srbima priuštili mirise i okuse mora, a da ih ništa ne košta.

jedan iz mase

pre 9 godina

Boze, hoce li nam se ovi vise skinuti sa vrata, i ostaviti nas na miru...Alo, imate Austriju i Italiju, trazite njima, ako vam sta duguju, ne zanimate nas vise, shvatite...Nije vam ovo Jugoslavija, da stalno nesto kmecite i kukate...Dosadni ste, eto vas u Evropi, mi smo Balkan, kad Englezi i Nemci vrate Grcima sta su pokrali, javite se onda, jer to je Evropa, to su evropski standardi, legalizovani lopovluk...Nema vise Karadjordjevica i Tita da ispunjavaju zelje, arivederci...

dekadencija

pre 9 godina

(Jura, 18. april 2015 11:45)
Po osnovu toga sto su isti VLASNISTVO muzeja automobilizma u Beogradu koji su za potrebe i zlozbe POZAJMLJENI tehnickom muzeju slovenije... Jasnije?

lazy houseboy

pre 9 godina

Pa zašto im Srbija ne vrati Beli dvor koji je također njihovo privatno vlasništvo?
(a sad, 18. april 2015 11:46)

U potpunosti se slažem. Treba da im vrati ali koja je vaša logika: vi kršite njihova prava pa ćemo i mi? Kakve veze Slovenija ima sa tim što Srbija krši vlasnička prava Karađorđevića?

miki

pre 9 godina

Svojevremeno je Ljajic jos u vreme Kostunice isao u Ljubljanu da moljaka Slovence da isplacuju penzije koje godinama nisu isplacivali srpskim drzavljanima pa su im cak i oprostili sva dugovanja samo da ubuduce uplacuju penzije.Bravo za Slovence tako se vodi svoja drzava.

profesor G

pre 9 godina

Vi Srbi ste čudo majke mi.Tri zemlje vas tuže za genocid i svi u krivu.Upišete sve Olimpijske medalje od bivše Juge sebi jer ste se vi proglasili nasljednicima Juge,onda kao glavni adut u protu tužbi protiv Hrvatske za genocid navodite da nemate ništa sa Jugoslavijom jer vi ste suverena država Srbija.Dakle kako vjetar puše,ili ste genocidni ii izbrišite medalje Hrvata,Slovenaca,Bosanaca,Crnogoraca i Makedonaca?
(cico, 18. april 2015 17:36) Ne, ti si cudo, hrvoje...Kad ste izasli iz Austrougarske, jeste li delili medalje s njima na ravne delove, ili je Austrija postala sukcesor te drzave? E, pa tako ste otisli iz Jugoslavije, koju je Srbije napravila, koliko god tesko tebi bilo da priznas, iz zemlje koju ste zvali tamnicom naroda, a sad hocete da se medalje dele...Pa ne biva to, prijatelju,otisli ste, poceli ispocetka, i nek je sa srecom...Mi smo ostali u toj drzavi do samog kraja, dok i Crna Gora nije izasla...Znaci, sve je nase. Tacka. A sto se genocidnosti tice, pa zna se ko je sampion, ko je pravio logore i jame, ko je imao jedini logor za decu u nasistickoj Evropi, i ko je svom poglavniku dao na poklon korpu sa 20 kilograma ljudskih ociju. Sta, ne verujes? Napisao je i video svojim ocima jedan znameniti Italijan, Kurcio Malaparte se zove, i bio je oficir, koga je licno Pavelic primio u posetu, i pohvalio mu se tim poklonom...Zato, tisina...

Anonimus

pre 9 godina

Po ovoj logici da se aktiviraju Kina i Egipat, svaki veći evropski muzej gubipola kolekcije (u slučaju Egipta uglavnom davno pokradenih artefakata).
(filip, 18. april 2015 10:33)

Ne zaboravi Grcku i drzave Bliskog Istoka

Александар Џунић

pre 9 godina

Ајмо прво да решимо имовину Карађорђевића на Бледу. Потом фабрике, које су сељене у Словенију плус обештећење за наш назадак и ваш напредак. Да се врати сва штицована лова, којом сте пљачкали целу СФРЈ, а поготову тзв. зону "Б", од које сте добијали електричну енергију за кликере, а са хрватско-словеначко-бошњачком "нерпинципијелном коалицијом", плус обе АПВ (Тупурковски вас је тако окарактерисао), сте скројили финансисјко пљачкашку конструкцију око добијања екслузивних лиценци за увоз, па пошто НБЈ није имала девизе на слободном тржишту, вама, као увозницима, продаване су девизе по нереално ниском курсу, а ви сте га упетостручавали и правили енормне профите. Од опљачканих пара, масу тога сте смували, а од дела издвајали у заједничку касу и као праве лопуже, кукали сте да су вас покрали и како издржава те "леншчине". Ту превару, која је западу апсолутно одговарала, прекинуо је Милошевић, а онда су устали моћници са клупе и урадили шта су урадили и тако нас протераше, побише, подметаше које какве афере, па нас прогласише за дивљаке... Једино што не могу да ураде је да убију истину, а то ми даје снаге и наду да оно што је зло, не може вечно да потраје. И ако што би Драгче, из серије "Мој рођак са села", рекао: "... од мене можете само да добијете...." - погледајте серију још који пут - вреди!

Realno

pre 9 godina

Ovdje se spominju neki automobili, Titini ako se ne varam i da ih Slovenija treba vratit Srbiji. Na osnovu čega gospoda misle da Titini automobili pripadaju Srbiji?
(Jura, 18. april 2015 11:45)

A da li Slovenija isto tako potrazuje i Titin brod "Galeb"? Pa zar sve sto je Tito nekada pipnuo ne treba automatsi da pripadne Sloveniji?

Solo

pre 9 godina

Zar su srpski politicari najvise lenji na svom poslu, pa gde su nasi spiskovi za sve drzave bivse Jugoslavije sta je sa srpkom imovinom,takvi spiskovi bi doveli neke od tih drzava pred bankrot a posebno bi bankrotiralo Kosovo ali njih nije briga kad ima bogatasa koji ga za tren oka kupili, mada to preti i Srbiji ako se upusti u to i rasproda ostatak svoje imovine a na dobrom je putu tj. pitanje je vremena kad ce nas izbaciti sa mape sveta ako nesto ne promenimo u politici dok jos ima malo vremena!Naravno postoji i Seseljeva opcija... kad tad ali niko od nas nece biti svedok!

Slobodni Klikeri

pre 9 godina

Da vrate sve fabrike iz Srbije koje je Broz razmontirao i poslao za Sloveniju. A potom i kulturno blago i imovinu.
(Imamo li mi drzavu?, 18. april 2015 12:45)

Kakve sad fabrike kada smo svi mi u skoli ucili da je kraljevina Jugoslavija bila zaostala poljoprivredna zemlja? Sto i danas mnogi pricaju (ono o krecenju i to...) I da je kralj odneo sve zlato,a da su Nemci sve oteli i unistili? Pa kud sad i Slovenci?
Otkud sada sve te fabrike kamiona,aviona,oruzija,alata,masinskih elemenata,vagona,stakla,hidrocentrale,tramvaji u Beogradu,pruge do Nisa i Soluna,kamenolomi,mlinovi,otkud Sartid u seljackoj,siromasnoj i nerazvijenoj Srbiji jos decenijama pre Drugog svetskog rata? Otkud i od kada Bor?
U minimum polovini biografija nosilaca partizanske spomenice i predratnih komunista pise da su radili po nekim fabrikama. Odakle te fabrike kad smo ucili da sve sto imamo izgradjeno je tek od 1945.

p.s. ironija naravno

jug

pre 9 godina

@superjanez
Šta je to Beograd ili bilo ko iz Srbije imao da uzme ili, kako reče "ukrade od kulture" iz Slovenije i Hrvatske? Sve vreme se sa pomenutih teritorija, sada "ponosnih" (pitam se-na šta?) EU članica na Srbiju posipalo najgore smeće, a Srpski narod doslovce gušen i uništavan. A još će neko da priča o nekakvoj kulturi! Srbija je za njih bila primer kulturne države dok su bili porobljeni, ali je uništena ratovima kojima je njima stekla slobodu, a Srbi sebi kamen oko vrata, a posle i omču. Tu njihovu kulturu su nam više puta jasno prikazali, lažljivu agresivnu, nacističku. Neka je sada izvoze u EU, prvi susedi ih dobro poznaju, neka prvo kod njih probaju, nama ih je zauvek dosta ;)

vox

pre 9 godina

Dajte im njihove tričarije i zalupite vrata.
Umjesto da Srbija ima inicijativu po ovim pitanjima, secesionisti joj zadaju domaće zadatke?!

@A zavrsila na strani pobednika.

pre 9 godina

Sto jedes gloginje rodjace,bila je Nediceva vlada ali Srbija nije bila na strani nacista nego okupirano podrucje, sa Nemackom vojskom i vojnom upravom.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@superjanez, 18. april 2015 13:57
Koji je narod imao politicku moc u SFRJ?
Sta je bio Tito, da nije bio Srbin?
Sta je bio Kardelj?Da nije Drnovsek bio Srbin? Ili Ante Markovic?

Srbi nisu imali nikakvu politicku moc u SFRJ, da su imali ne bi samo u Srbiji bile izmisljene nekakve pokrajine kakve ne postoje nigde na svetu i ne bi samo Srbija bila kaznjena svodjenjem na tzv. uzu Srbiju bez ikakve vlasti i pod tutorstvom pokrajina kakve ne postoje nigde na svetu, a najmanje u Sloveniji.
Ne postoji uza Slovenija bez ikakvih ovlascenja i privilegovana AP sa samostalnim ovlascenjima.
A to postoji u Srbiji i dan danas.

Kako nece Slovenija biti industrijski razvijenija kad Slovenija nije rusena paljena i pljackana kao Srbija.Nije ni I ni II sv. rat vodjen u Sloveniji vec u Srbiji. Nisu fabrike iz Slovenije premestane u Srbiju, vec obrnuto.

Srbija je i pored toga imala svoju industriju i u 19. veku.

Jos jedno je simpaticno u tvom komentaru, "srbskom državom".
To je slovenacki jezik, kod njih se kaze srbskom a ne srpskom, cemu se rugaju dezurni Srbomrsci ovde.

Miloš

pre 9 godina

Baš zanimljivi ovi komentari iz Hrvatske o tome kako su oni i Slovenci bili prebogati, a mi ih vukli nazad jer su morali da uplaćuju za taj famozni Fond za nerazvijene... i sve to iz pozicije 26. najrazvijenije (sic) članice Evropske unije. Jedino se fond danas zove Fond za regionalni razvoj.

Pa, kako je biti Srbin?

LOL

pre 9 godina

Srbija kao glavna republika Jugoslavije ima pravo na sve titule, medalje i naravno sve ostalo. Koliko toga imaju Englezi, Italijani, Francuzi i Nemci sto su uzeli od Grcke, Egipta, Meksika itd ?

stevo givit

pre 9 godina

Ovdje se spominju neki automobili, Titini ako se ne varam i da ih Slovenija treba vratit Srbiji. Na osnovu čega gospoda misle da Titini automobili pripadaju Srbiji?
(Jura, 18. april 2015 11:45)

kod nas je njegov leš, pa je red da bude i vozni park. ako vam ne odgovara, vratićemo ga hrvatima, da nisu zaslijepljeni sjajem neo-ustaštva, skontali bi da im je joška vrjedniji od svih eksponata, umjetničkih djela i kulturnih spomenika zajedno. zašto, pa zato što za sve što imaju danas, mogu zahvaliti svom zagorcu, koji je danas bespravno u beogradu. usudio bih se reći, čak i protivprirodno.

sta vam je svima

pre 9 godina

Sta vam je svima oni nama nase mi njima njihovo. Uglavnom je rec o Slovenckim umetnicima tj njihovim delima i to je to . Nema tu neke paranoje i mi potrazujemo svoje i to tako ide kad je sukcesija . Samo da se lepo ravedemo do kraja i svako svojim putem mirno

Giger

pre 9 godina

Ima li ikoga u ovoj državi ko će napokon da potegne ili postavi i to pitanje.
(nebojsa, 18. april 2015 10:32)

Nema,zato što je to pitanje kulture,koja nije važna vlasti. Evo sad npr slučaj Avala filma - nikog nije briga da se zaštite prava intelektualne svojine.

T

pre 9 godina

Ljudi, sta se lozite? Potpisan je sporazum o sukcesiji SFRJ, sve republike su podelile imovinu i dugove, jedino sto toga ima mnogo i sve ide sporo. Ako po sporazumu imaju pravo na ovo, dobice te stvari, kao sto i sam clanak kaze da su vec dobili svoje predmete koji su nekada bili u ambasadama bivse SFRJ. Sve je reseno, dogovoreno i potpisano, i ne zavisi od toga da li ce ili nece Karadjordjevicima vratiti Brdo kod Kranja, da li ce vratiti TAM ili ce suditi svojoj teritorijalnoj odbrani.

Posmatrac

pre 9 godina

Pristupni prigovori za EU bice VEOMA zanimljivi:

1. Ratna odsteta Sloveniji
2. Povratak kulturne bastine
itd.

Naravno, ako uposte dodje do njih

Misa

pre 9 godina

Postoji razlog sto sam skrt kao Slovenac kad udjem u prodavnicu. Neka se i dalje igraju sa SFRJ dok propadaju ekonomski kao Slovenija.

Istinomer

pre 9 godina

U vreme kad se raspadala Jugoslavija bas nikome nije padalo napamet sta posle toga, jednostavno su svi bili za taj raspad! Sada je stvar prepustena novim politicarima na vlasti a danas je najlaksi posao biti politicar jer niko ne procenjuje rezultate, isto kao ni u ratu! Ne postoji apsolutna imovina dok je ovog sveta i zato su to samo politicke igre, pa zaboga moraju i oni nesto da rade i dobro da zarade, narod celog covecanstva to debelo placa, bilo bi bolje da prestanu sa razvojem i igranjem sa oruzjem, neka produzavaju vek ljudskim bicima koliko mogu ali taj idealisticki pristup je nemoguce ostvariti dok je covek satkan od raznih gena pa i onih ubistvenih!