Ponedeljak, 28.07.2014.

11:11

“2001: Odiseja u svemiru" najbolji SF svih vremena

Izvor: B92

“2001: Odiseja u svemiru" najbolji SF svih vremena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

172 Komentari

Sortiraj po:

Vasobeci

pre 3 godine

Lista najomiljenijih SF filmova. OK, ako je najomiljenijih.To je ipak subjektivno.
Ali ako gledamo objektivno, film Alien je majka svih filmova. Najbolji film ikada, ne samo SF filova, nego svih. Ništa posle njega nije bilo isto. A na ovoj listi morao je da se nadje i Stvor iz '81 i Ambis. Toliko.

Aleksandar

pre 9 godina

Очигледно са 38 година спадам у маторце мада се бе доживљавам као тинејџера.
Волим све ове филмове, Метропилис сам гледао у СЦу, са уживо изведеном музиком под командом А.Пушића. Волим да гледам и новије спецеф филмове, без обзира што су углавном прикази земаљских сукоба умотаних у обланду магије и техномагије. Ипак СФ ми је израз жеље за истраживањем нечег новог, нечег ван овог света, СФ ме пре свега тера да размишљам. Поларисов диск имам и на телефону, а нове СФ књиге крадуцкам помало преко нета, па сматрам да имам шта да кажем на ову тему. Филмови на листи истражују нове ствари, БР обрађује питања људскости, АИ разума, жеље за опстанком, Терминатор (осим очигедне акције) се бави временским парадоксима (може ли се променити будућност или прошлост, отац рођен након детета). Међутим, филм је уметност, има свој мстреам, има кич и има кемп. Разсправљати шта је шта, је као расправа о вредности репринта конзерве супе наспрам Сикстинске капеле. Реално може да се води, али је узалудна. У уметности се ужива, у кичу такође, то им је сврха. Само је питање у чему свако од нас бира да ужива.
I've seen things you,.... people,... wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauzer gate. All those moments will be lost in time... like tears in rain... Time to die.

zur'an

pre 9 godina

A.Klark nije napisao knjgu Odiseja u svemiru 2001 vec je Kjubrik pisao scenario prema noveli A.Klarka "Strazar" i pod kontrlom Klarka razvio pricu.Klark je kasnije napisao roman ali je to bilo otaljavanje a na zahtev gledalaca

HanSolo

pre 9 godina

Ma odkud.. Alien je nabolji SF i najbolji triler.. Sečam se.. Imao sam 16 godina i usraosam se živ.. A kad je Sigorni bila u gaćicama opet mi je bilo malo bolje ali onda se opet monstrum pokazuje... Najbolji triler svih vremena.. Napet i crn.. A ono žuto svetlo na kraju i "mother" stalno "T minus x minits".. Živeo Ridley Scott.. Kakav Kubrik..

Petar

pre 9 godina

@Zoki Falcon
A jel mozes ti ovo da argumentujes? (znamo obojica da ne mozes :) ). 2010 je radjena pod kontrolom Klarka, tako da tesko moze poneti taj epitet. Kao sto je Sagan nadzirao snimanje Kontakta, pa su sve promene dozvoljne.
Plan 9 from Outer Space je zvanicn najgori SF film, pa to svi znaju :)

LoFi

pre 9 godina

Nemate pojma. Najbolji film svih vremena je Plan 9 from Outer Space. Kakva režija! Montaža kida. Eeee, nema više takvih profesionalaca.

Iandeb

pre 9 godina

Lista pati od istog problema kao i termin "SF", prosto ima suvise totalno raznorodnog sadrzaja. Npr, sta ce Brazil i IT u istom zanru? Alien bi mogao predvoditi i Horor liste. Odiseja koristi milje naucne fantastike, ali samo kao sredstvo i ne bih je poredio sa knjigom. Klark je to sve razradio u svom tipicno hardkorovskom maniru u daljim romanima u jednu mundane pricu. A, ako SF shvatimo kao spekulativna fantastika, ... pa onda IT ponovo nema sta da trazi tamo.

lemy

pre 9 godina

Kjubrik i Artur Klark su jasno rekli jos kada je film emitovan da "ako publika shvati film iz prve,shvaticemo to kao da nismo uspeli u ovom projektu" a rec je u najmanju ruku o dva vanvremenska genijalca....

UK

pre 9 godina

Brazil mi se svidja ali ga nikada nisam povezivao sa SF zanrom, tako da ga ne bih ni stavio na ovu listu.
Metropolis, zivi krsh, to je film za kvazi filmofile, nije mu mesto ni medju prvih 100, ako moze Metropolis onda prednost dajem filmu "Put na mesec" od Georges Méliès.

Pozdrav

obavesten

pre 9 godina

(The End, 28. jul 2014 22:12)
Gresis skoro u svakoj recenici koju si napisao.
Potpuno je prirodno da se na listi nalaze uglavnom stari filmovi,jer medju novim filmovima nema ogdovarajuceg kvaliteta koji bi ih skinuo sa trona.
U cemu je razlika?
Razlika je u nacinu snimanja filmova,odlicnoj reziji,upotrebi efekata,manjoj upotrebi racunara,postojanje scenarija(da i to je nekada postojalo) !
Samo je Kjubrik bio u stanju da snimi Odiseju i napravi remek delo .Da se bilo ko drugi dohvatio tog posla,rezultat bi bila propast.Savrsenstvo svakog kadra je neponovljivo.Neverovatno je da u filmu ne postoji nijedna scena viska ili nepotrebna scena .
Danasnji filmovi se snimaju drugacije.Preterana upotreba CGI efekata dovodi do toga da su sf filmovi postali crtaci.
Kao sto je sredina proslog veka bila plodna u muzickoj industriji,tako je to bilo i u filmskoj.Kako je muzika danas kompletno djubre,tako je slucaj i u filmskoj industriji.Tu i tamo se snimi poneki jak film i to je to.Interesantno je da Holivud izbacuje sve manje i manje vrednih filmova i pored milijardi koje ulaze.Ok ,oni donose dobit,ali sa umetnickog aspekta su djubre.
BTW,"Prometej" koji pominjes je djubre od filma,lose reziran i jos losije snimljen.Sama prica je zanimljiva,ali lose pretocena u film.To je sf koji nije vredan spomena....

mirko

pre 9 godina

(The End, 28. jul 2014 22:12)

Prometej je jedno đubre od filma, upropašćena franšiza od čoveka koji ju je i stvorio. Nikad nisam imao veća očekivanja od nekog filma i nikad se nisam više razočarao. Šablonska priča i nerazvijeni likovi. Očigledno je film urađen pod debelim pritiskom holivudskih gazda. Bolji su bili trejleri od samog filma.

(JamesFrancoIsMyMan, 28. jul 2014 21:01)

Te "ošugavele gorile" su deo jedne od najupečatljivijih scena u istoriji filma. Koska leti u vazduh, a odmah u sledećoj sceni se prikazuje svemirsko vozilo. U jednoj sekundi Kjubrik je prikazao razvoj čoveka, od trenutka kada je prvio put otkrio da koristi oruđe do izrade visokotehnoloških kreacija. To su dva kadra koje razdvajaju milioni godina u ljudskom razvoju.

Ništa se u filmovima ne prikazuje tek teko bezveze, sve ima smisao, samo treba imati želju da se taj smisao pronađe. Neki filmovi su samo prosta zabava, ostave utisak samo dok ih gledate, a neke pamtite dugo, dugo.

Zoki Falcon

pre 9 godina

A niko da spomene da je nastavak "Odiseje" proglašen za najgori SF film svih vremena!
Lično smatram da ni pobednik na listi ne zaslužuje ni mesto medju prvih sto na listi , u pitanju je kvaziintelektualna tvorevina i ogromna većina ljudi kojima se taj film "svidja" se plaši da će ispasti glupi u očima okoline ako iskreno prizna svoje mišljenje o filmu!

g.

pre 9 godina

Ovde je nekolilo zanrova pomesano. Ne moze se porediti Odiseja (sf-filozovsko ostvarenje) sa npr Star Wars (cista fantastika, iako sjajna). Bladerunner (pravi sf, sa dubokim pitanjima definicije coveka pa jos malo romantike) sa Thing (mnogo dobar horror)... I tako... Za mene Bladerunner br. 1 za uvek.

Milosav

pre 9 godina

Većinom, vama je ova lista ok, ali meni nije i koga to briga?

Izgleda sinovac da je "tebe briga" Izadji malo medju narod ili nadji neku polovnjacu da se malo izduvas inace ima da eksplodiras od te tvoje gorcine. Samo pogledaj koliko si napisao a kazes da te nije briga...
Decko ajde oladi.

The Dude

pre 9 godina

Prva tri mesta apsolutno zasluženo i baš tim redom. Danas je SF uništen totalno, jedva da i nadjem da odgledam nešto normalno. SF je uništio Marvel i glupi filmovi sa superherojima pa onda epska fantastika. Da se bar jedan dobar SF godišnje snimi sa prosečnim budžetom za jednog Iromana bio bih prezadovoljan...

master of the universe

pre 9 godina

the abyss, contact, twelve monkeys, donnie darko, mr. nobody, the thing, back to the future... super zabava za celu porodicu :)

Nebojša

pre 9 godina

Šta je toliko dobro u istrebljivaču nije mi jasno ja baš volim sf zanr ali ne vidim ni jedan kvalitet koji ovaj film ima da bi bio na drugom mestu ali ukusi su različiti i treba ih poštovati od navedenih nisam sve gledao pa ako bih birao od onih koje sam gledao izdvojio bih star wars terminatora i eliena dok istrebljivača ni ne bih stavio u prvih deset.

Tori Amos

pre 9 godina

@ JamesFrancoIsMyMan

Tocak ne moze biti glup,to je izum koji je unapredio ljudsku civilizaciju,poput te koske koju pominjes. Taj tocak i koska su utabali put za let coveka u svemir.
Kjubrik je tim revolucionarnim filmom pomerio granice kinematografije,pre 50 godina,a film nikada nece vizuelno zastariti. Jedina mana,ako tako mogu da kazem,je potpuno izbacivanje naracije koje je dovelo do toga da se kraj filma ne moze razumeti ali je to u mozda jos jedna u nizu genijalnih odluka - film koji predstavlja neverbalno iskustvo o kome ce se diskutovati jos dugi niz godina.
Odiseja se ne mora svima svidjati,ali se mora postovati kao primer neverovatnog spoja price,slike,muzike i upotrebe kamere.
Hvala Kjubriku sto je voleo filmove.

leksa

pre 9 godina

Ocigledno je da ja nisam za scifi kakav je film svemirska odiseja 2001. I dalje mislim da je to najgori film kojo sam ikada gledao u zivotu... Neki majmuni trce oko nekih obeliksa, pola sata gledamo kako prolazi neki svemirski brod, ma idi..

nostromo

pre 9 godina

(The End, 28. jul 2014 22:12)
Puno buke a bez ikakve potrebe. Prvo ne znam i nisam te razumeo sto se ljutis na zemljake kad listu nisu sastavljali Srbi. Drugo, niko ovde ne proziva novije SF filmove, pa cu evo ja biti prvi, retko koji od njih valja. Moon, i distrikt 9 su odlicni i donekle oblivion, ima tu i tamo jos koji, mrzi me da se prisecam i to je to. A ovo sto si pomenuo Prometeja i Avatar da su ti zanimljiviji i na neki nacin bolji filmovi od odiseje govori koliko poznajes film kao medij uopste. Vrlo malo. Inace ja nisam dinosaurus, sto bi moglo i da se shvati kao uvreda prema starijim osobama, imam 28 godina. Koliko imas ti, 15?

armin

pre 9 godina

Najljepsa stvar je ta sto konacno neka tema koja nije sport i politika, zauzima ovoliki broj komentara.Film jeste predivna stvar i za svakog se nadje uvijek ponesto - SF je jedan od mnogobrojnih zanrova i svaki ima svoju publiku i fanove. Pravi filmofil tu ne pravi razliku - postoje remek-djela, klasici, odlicni, dobri, vrijedni za pogledati... ostali. OK je SF, iako mi nije omiljeni zanr, vecina filmova su vrijedni liste. Ipak, u odnosu na vrhunski SF, uvijek cu radije izabrati, recimo, Before Sunrise / Sunset / Midnight - gdje u sva tri dijela Ethan Hawke i Julie Delpy "samo " razgovaraju i setaju, od neke SF metapoetike, psihologije, filozofije i da ne nabrajam..Pozdrav za sve filmofile !

The End

pre 9 godina

Po komentarima se vidi da ovu vest čitaju dinosaurusi kojima je sve bilo lepše pre. Ah ta prošlost, gov.. nije smrdelo, svi su bili vredni, pametni, pošteni, i naravno filmovi su bili bolji 100 puta!
Drže se te mantre po cenu života.
Nema veze što danas ne bi mogli da pogledaju opet te fosilne filmove koji su dosadni za dva oskara, a uživaju u novim sf ostvarenjima, kojih se ''kao'' gade zbog efekata i vasioniskih budzeta.. i ''kao'' današnji filmovi nemaju dušu?!
Ova lista me podseća na listi ''top 20 najstarijih sf filmova'' a ne na najbolje svih vremena!
Ej bre, pričamo o najboljim sf filmovima ikada!!! Polako zemljaci... ne mora da znači da ako je nešto snimano šezdesetih ili ranije, ili malo kasnije, da je umetničko remek delo!
Ipak, tvrdoglavost je nešto što vlada Srbijom! Ako je neko stariji znači da je pametniji. I još ''milion pravila'' koje nam namećete od kako postoji čovečanstvo mi je preko glave!
Na zapadu se kritika ceni, drugačije mišljenje od ustaljenog predvidljivog, i sve se uzima u obzir.
Većinom, vama je ova lista ok, ali meni nije i koga to briga?
Ali ne radi se o tome, o ukusu, već o patetici da sve što je starije ujedno je i bolje!!!
Pa Prometej mi je zanimljiviji od Odiseje barem 30 puta!
Nije bolji film, slažem se, jer tu već gledam i kad je koji sniman, ali ako zamislimo da je recimo Avatar sniman iste godine kada i Odiseja u svemiru, onda bi pesma bila drugačija, zar ne?

JamesFrancoIsMyMan

pre 9 godina

Znate one konceptualne kvazi umetnike? One sto npr. uzmu metlu, jabuku, ekser, gace, limenku, gramofon..sve to skarabudze na jednu gomilu i to proglase umetnoscu? I svako ko uopste dovede u pitanje kvalitet takvog umetnickog dela biva optuzen da se ne razume u te stvari i da to mogu shvatiti samo odredjeni ljudi. E ako znate, isto to je i sa filmovima ovog kjubrika. NAJOBICNIA GLUPOST I IDIOTIZAM. Ja sam jednom pokusao da odgledam onu pomorandzu i nakon 5 min sam morao da idem u wc da povratim malo. A ovaj je jos gori. Oshugavele gorile mlataraju koskama? I naravno, svi ce sada da me napadnu za 'jeres' jer svi verovatno razumeju savrseno sta je ovaj hteo da kaze, iz razloga sto je film toliko izvikan da je prosto sramota reci da vam se ne svidja i da je GLUP KO TOCAK. A ako bas moram da spomenem neki SF (inace najgluplji zanr) to je Planeta majmuna ali ne ona praistorijska verzija vec ova novija sa Dzejmsom Frankom. Toliko od mene.

dejan

pre 9 godina

Moze li neko da mi objasni SIMBOLIKU iza savrnih scena ovog filma?
(Glup ko noc, 28. jul 2014 20:32)

Dejvid Bouman prestaje da postoji prostorno i vremenski ali ne umire već doživaljava transformaciju ili oboženje poput Isusa ili starozavetnog Ilije. Mada, svako to može da protumači kako mu je volja.

Petar

pre 9 godina

Pravi ljubitelj Sci Fi nema razloga da pravi ovakve liste. TOliko je dobrih filmova i svi su razliciti bas kao i ukusi gledalaca. Imam problem sto sam sve manje vise pogledao i kada pokusavam da nadjem nesto novo,ne mogu,pa se onda okrecem serijama. Ima interesantnih zaista, hvala bogu da zivimo u vreme interneta

Dragan

pre 9 godina

To je toliko dobar film da bi bilo posteno bar tri -cetiri mesta iza njega ostaviti prazna.
Ako se uzme u obzir i dostupna tehnologija u vreme kada je pravljen onda bi ta prazna mesta trebala ostati bar do broja deset.

R2D2

pre 9 godina

Ja sam rodjen 1972. i vecina ovih filmova mi je obelezila detinjstvo i odrastanje. Slazem se sa poretkom prva tri mesta u potpunosti. Stanley Kubrick je veliki perfekcionista i 2001: A Space Odyssey apsolutno zasluzuje da bude broj 1. S druge strane Blade Runner je film nabijen emocijom i setom. Film koji ce mi zauvek buditi ono tanano osecanje davno proslog i cini mi se bezbriznijeg vremena. U mom srcu taj film je broj 1.

Ivan

pre 9 godina

They live, fali na listi u prvih 20, ali je lista, u sushtini, ok. Svako ima svoje favorite, a o ukusima i favoritima se ne raspravlja. Podsetio bih i na filmove (nekima ne znam da odredim zanr). ExistenZ, Videodrom, Delikatesna radnja, Grad izgubljene dece, 12 majmuna (naravno), The Cube, The Descent, Scanners (legendarni B klasik glumac Majkl Ajronsajd)... Opet, gde je "Pobesnjeli maks"?

Ladislav

pre 9 godina

Trebalo bi procitati ceo opus odiseje u svemiru (2001, 2010, 2061,3001) i shvatiti svu velicinu Klarkovog dela. Nista do sada nisam procitao sto bi se merilo sa tim delom a i film ( ovi ) koji se ticu prve dve odiseje su u samom vrhu tog zanra. Ima ih jos veoma dobrih....ali ova prica je genijalna . Predlazem citanje , sigurno necete zazaliti.

Ironije Mudri

pre 9 godina

Stalker je bogovski film, kao uostalom sve sto je Tarkovski radio. Jeste mozda malo "sporiji" od ostalih na listi, ali zato je umetnicki neprocenjiv. Solaris, takodje. Fina lista...

Vaše ime

pre 9 godina

Šta čini dobar film?
Koji su najvažniji kriterijumi?
Ne možemo samo reći to je stvar ukusa pojedinaca.
Znači dobra priča, gluma, i uticaj uopšte na sedmu umetnost.
Ako gledamo na taj uticaj, na nekakvo poštovanje prema pionirima sf žanrova,
na tu čast koju zaslužuju i vreme kada su ovi veliki filmski hitovi snimani, onda DA, lista je bez zamerki. Ali opet pitam, šta to dobar film čini dobrim, najboljim?
Ako je glavni kriterijum za najbolji film njegova starost, kao što je slučaj sa Odisejom (1968), ili sa filmom Metropolis 1927), onda opet razumem listu.
To poštovanje prema idejama tog doba, prema godini kada je sniman film, prema tome koliko su promenili tok filmskog stvaralaštva po meni nije kriterijum da bi se taj film proglasio najboljim svih vremena!
Po meni treba da se gleda SVE! Najpre scenario, pa gluma, pa kadrovi, pa priča, pa taj osećaj koji imate dok gledate film, i najvažnije je da od 1 minuta do zadnjeg vi uživate non-stop, nije vam dosadno, nema tih perioda... pa tek onda bi uvažio i kad je snimljen film i koliko je razbio taj neki ustaljeni sistem snimanja koji je bio pre njega. Zato neću da kažem koji je film po meni najj, ali sa ove liste u top 20 svih vremena bila bi 4 filma.. Uz dužno poštovanje suprotnim ukusima.

ivan

pre 9 godina

@(racerx, 28. jul 2014 13:12)
Mnogo si agresivno nastupio prema Aliens, pa sam osetio potrebu da ti pojasnim film. Verovatno nemaš afiniteta za takvu vrstu filma, što mogu da prihvatim, pa iz tog razloga nisi pažljivo pratio. Prvo, kompanija je sve vreme znala za postojanje aliena i iz svojih interesa je namerno poslala koloniste na tu planetu. Znali su za to još u prvom delu kada su Nostromu prekinuli povratak na Zemlju zbog, tobože, sos signala koji su primili. Ako pogledaš produženu verziju filma (posebno izdanje mislim), u jednoj sceni na početku kolonisti, tačnije porodica one devojčice (Nut) koju su našli kasnije, pronalazi svemirski brod i oni su i prvi zaraženi. Ripli i ostali su poslati tamo da se ne vrate, tj. da se vrate kao inkubatori za aliene, koje kompanija želi da koristi kao biološko oružje u nekim ratovima za koje mi ne znamo, pa verovatno i zato vođa misije ignoriše njena upozorenja. Što se tiče aliena koji visi okačen za nogu u svemiru, pa može da ima i sto tona kad je tamo bestežinsko stanje. U brodu doduše oni hodaju normalno, verovatno poseduju neku tehnologiju koja nije objašnjena, ali isto tako je i u prvom delu. Sve u svemu, film je totalno drugačiji od prvog što je Kameronu verovatno i bila namera jer bi sigurno bilo glupo da se opet jure sa jednim dok ih ne izroka. Po meni je priča logična i konzistentna, film je dobar, možda je peto mesto malo previše ali mu je sigurno mesto na ovoj listi.

dragan

pre 9 godina

Gledajući na stotine SF filmova koje obožavam ali ima jedna stvar.U TIM FILMOVIMA POGINE NA DESETAK MUŠKARACA I POBEDI ZAMISLITE ŽENA.Zar to nije neviđena glupost.Inače znam čim se žena pojavi u SF filmu ništa od naučnefantastike.Utim filmovima se više radi o seksualnim problemima astronauta.I zašto su vanzemalji uvek zlo.Evo recimo snimati filmove o ratovima na zemlji i dođu vanezamljci da uvedu red.Inače ima sve manje sf filmova više ima o prirodnim katastrofama.Meni se vizuelno najviše sviđa Avatar lepa kombinacuja romantike,bajke i sf.

dzoni

pre 9 godina

1. Sletanje na mesec 1969
(cak i zena Kurbika kaze da su snimali sletanje na mesec koji bi pustali kao uzivo za slucaj da ne uspe da slete )
2. Alien 1979 i Alien 2 iz 1986
3. SOlaris 1972 Ruski bez nekih efekata ali mnogo dublji od Odiseje.

marko

pre 9 godina

Na listi nema filma Dune. Nije bitna pozicija, ali ja bih rado dopunio listu i sa Dune.
(Against Bandass, 28. jul 2014 14:52)

Neces naci taj film ni na jednoj naj-listi. Filmski kriticari ga jednostavno mrze bez obzira sto je kultni.

Kuku & lele

pre 9 godina

@racerx

Mudro zboris, Racerx. Aliens sa Alien ima veze samo u naslovu filma. Kad god vidim Aliens, uvek se prvo nasmejem kad vidim svemirske marince iz daleke buducnosti koje kao da su izvukli iz delte Mekonga 1968. godine. To je kao kad bi Taras Buljba bio u Matrixu. Da ne pricam o Kameronovom 'ali nevidjeno' priglupom scenariju. Nije ni cudo sto Ridli Skot nije hteo da se prihvati rezije ovog djubreta. U sustini, Aliens nije nista vise no visokobudzetni film b-produkcije i njegovo ukljucenje na listu na bilo kom mestu, a kamoli ispred ostalih klasika govori o nedostatku elementarnog ukusa sastavljaca liste.

sanjuro

pre 9 godina

Matrix je najbolji scifi film. Ni jedan scifi film nema toliku dubinu. Po strani nastavci, govorim o prvom delu. Odiseja je vizuelno perfektna, ali je po dubini inferiorna u poredjenju sa Matrixom.

Zoki

pre 9 godina

Odlicna lista. Ni jedan filmnski zanr se ne moze u toj meri poistovetiti sa jednim filmom kao sto to moze SF sa Odisejom. Kako rece Artur Klark, "Onaj koji bude hteo da nadmasi Odiseju, morace da snima na licu mesta". I bio je u pravu. Meni je samo zao sto na listi nije Day The Earth Stood Still iz 1951. Takodje, Forbidden Planet iz `56 bih stavio vise na listi. Formirao bih posebnu listu za evropski SF: Solaris, Stalker, Fahrenhejt 451.... Od novijih> Donnie Darko i The Moon. Sve ostalo potpisujem.

arzak rhapsody

pre 9 godina

Pogledajte sve epizode emisije Zvezdani ekran od Zorana Zivkovica, koja se emitovala u okviru Skolskog programa pre 30 godina i tu vam je uglavnom sve.

S.t.a.l.k.e.r.

pre 9 godina

Slazem se vecinom liste, ali po meni prvi Terminator ne moze nikako biti bolji od drugog. "Judgment Day" se smatra jednim od retkih nastavaka koji su nadmasili prethodnika. Slicna prica i za Ratove Zvezda, mada je meni prvi deo (tj. 4. epizoda) najdrazi iako se drugi (tj. 5. epizoda) kriticki smatra za najbolji u celoj sagi.

HRVAT-Dalmoš

pre 9 godina

Definitivo jest najbolji SF film svih vremena inače sam veliki filmofil. Ne slažem se jedino sa ostatkom poretka na listi, jer po meni drugi po redu je Planet majmuna sa Hestonom ali dobro.

Ako netko ne razumi Odiseju i što zapravo ona poručuje, trebate to metaforički promatrat i svatit ćete da je to film ne samo ispred svog vremena nego i daleko ispred našega... Film je ubio doslovno u pojam svaku moguću religiju a opet pri tome nije ubio i vjeru i duhovnost kao ni inteligenciju čovjeka:

1. Monolit ne promatrajte kao neke "Alien" u smislu da se petljaju sa ljudskom evolucijom, Monolit je metafora koju možete shvatiti kako želite, i uvijek je tu kad čovjek napravi veliki skok u evoluciji u filmu.

2. Borba čovjeka i stroja (A.I.), čovjek pobjeđuje inteligentni stroj čime pobjedjuje samog sebe a opet poruka je da taj AI nikad ne može biti kao čovjek.

3. Na kraju filma, scena koja je svima nejasna je savršeno metaforicki jasna: on živi u stanu nekome koji ima (ako dobro promotrite) sve prikaze ljudske velicine u smislu kiparstva, slikarstva, naša kulturalna dostignuca, ali POD toga stana JE MODERAN, kao iz budućnosti, totalno nije u kontrastu tehnoloski sa ostatkom. Ne zaboravite da nakon scene sa majmuna svira Bethoveen.

Čovjek je ispunio svoj potencijal, točnije on, i slijedi novi korak u evoluciji, čovjek postaje zvijezdano biće nakon smrti u ovom obliku :) i ona muzika na kraju kad ona zvijezdana beba (on) dolazi pred zemlju...

MAESTRALNO... MAESTRALNO...

Dragance

pre 9 godina

Naucna fantastika i naucnofantasticni film su previse veliki pojam da bi postojala objedinjena lista najboljih cudi me da se niko nije setio Metropolisa Frica Langa.Ja u svoju listu dodajem Moon iz 2009 te Dankan Dzons mislim da je autor.Slazem se potpuno sa listom mada mi se ne svidja to najboji svih vremena verujem da vremena jos uvek traju.

Просветљен

pre 9 godina

Gledao sam ovu Odiseju x puta, i nikada nisam uspeo da shvatim o cemu se tu radi. Stenli Kjubrik je veliki reziser, ali pojma nemam u kom je to tripu bio dok je ovo snimao.
(kad ja tako a ono medjutim, 28. jul 2014 16:16)

Да си читао Библију, макар Књигу Постања, знао би. Сад ти је касно.

majstor

pre 9 godina

'they live' 'oni zive' od Carpentera! Ne znam da li Carpentera ubrajaju u horor ili SF ali u tom filmu je anticipirao sadasnjost - ko je gledao Zeitgeist razumece metaforu

Pametnjakovic

pre 9 godina

Vecina njih koji su glasali za ove filmove su i rodjeni u to neko vreme. Oko 60-70-ih godina, a vecina je i starija. Razumljivo da ce da glasaju za filmove uz koje su odrasli. Za oko 10-20 godina ce doci neki novi pa ce reci da je ''Prometej'' najbolji SF film ikada. Problem nastaje kada mladje generacije vide ovaj spisak, oni se ismeju slatko. Kada pogledate vecinu visokobudzetnih filmova u zadnjih 5 godina, shvaticete zasto je to tako. Kvalitet slike i specijalnih efekata je neverovatno realan, i onda uporedite sa ovim i onda zaista deluje smesno. Svaka generacija ce sastavljati svoj spisak za najbolje SF filmove ikada.

Kubrick&Tarkowski - Two Genius!

pre 9 godina

SF kao dio umjetnosti je imaginarni prostor gdje zakoni moderne fizike neizbjezno zadiru u polje filosofije i iz te kolizije se radja neizmjeran spektar metafizickih promisljanja - prostor za nase "umjetnicko oblikovanje" univerzuma... To je osnovni i neizostavan razlog zasto "Odiseja" i "Solaris" treba da stoje rame uz rame na samom vrhu liste, kao META-filozoski Epovi i metafore o kosmosu, nasem bitku i projekciji u istom >>>> bespogovorno dva remek-djela sedme umjetnosti.., iliti SF-poezija na velikom platnu! Stoga ovi koji kritikuju ovakve filmove kao smorne, glupave, ili sto vise bespotrebnih dugackih filmskih sekvenci apsolutno nemaju iole predstavu o pojmu pravog SF-a!

Kakvi Elijeni, Predatori i ini sitnobudzetni.. nabijeni tzv. "akcijom", krvlju, vatrom i ostalim film. 'damage-svinjarijama'?!! To je vise ovako kako mali Perica, pardon mali Rambo, vidi vasionu..

kad ja tako a ono medjutim

pre 9 godina

Gledao sam ovu Odiseju x puta, i nikada nisam uspeo da shvatim o cemu se tu radi. Stenli Kjubrik je veliki reziser, ali pojma nemam u kom je to tripu bio dok je ovo snimao.

Stefan

pre 9 godina

Najbolji SF film je takodje od Stenlija Kjubrika ali to je, po meni, Dr Strangelove a ne Odiseja. U listu takodje treba uvrstiti i fenomenalan film Erika Stivena Stala : The Final Approach, kultni film iz 1991, igraju Dzejms Siking i Hektor Elizondo.
Blejd Raner nije ni blizu 2. mesta.
Sto se tice Solarisa, nadam se da se misli na Solaris Andreja Tarkovskog a ne onu zasecerenu vodicu u kojoj igra Kluni

fallout

pre 9 godina

Najpretencionzniji/hipsterskiji film svih vremena definitivno. Izuzetno popularan zbog potrebe masa za znakovnim vrednostima (prestižom) u demokratijama.

Preporuka za čitanje "Trash, art and the movies" eseja od Pauline Kael:

http://www.paulrossen.com/paulinekael/trashartandthemovies.html

jkaj

pre 9 godina

@Sve filmove sa liste sam gledao, tako da sam kompetentan da postavim pitanje: Šta će Brazil na listi i to ni manje ni više nego na 7. mestu?
(Milan, 28. jul 2014 14:01)

To sto si ih gledao, ne čini te kompetentnim nizašta.

Ivan M

pre 9 godina

Išao sam da gledam "2001." u bioskopu u Londonu sa drugaricom koja ga nikada nije videla. Da ugodjaj bude lepši, muziku je izvodio orkestar uživo. Nakon pola filma su napravili pauzu i moja drugarica je bila zbunjena. Na kraju, kad je odgledala ceo film, samo je rekla "To je bilo zadivljujuće." Film sam prvi put video sa 13 godina i još uvek me oduševljava. Onima koji misle da je spor itd savetujem da ga ne gledaju kao običan film gde se očekuje radnja, razvoj likova i rasplet, već više kao mešavinu zagonetke i vizuelnog iskustva i da se prepuste doživljaju. Da je bilo po Klarkovom scenariju, bilo bi puno jasnije šta predstavlja monolit, ko ga je postavio i šta se dešava na kraju filma. Medjutim, Kjubrik je od cele stvari napravio nešto skroz nejasno i dvosmisleno, gde dominiraju slika i zvuk (ili nedostatak istog) i stvorim film koji i nakon 50 godina izgleda aktuelno i uzbudljivo. To je jedan od glavnih razloga zašto ovaj film nikada neće biti zaboravljen.

SF freak

pre 9 godina

No.1. Contact (1997), Robert Zemeckis, Jodie Foster
No.2. Close Encounters of the Third Kind (1977), Steven Spielberg, Richard Dreyfuss

veljko

pre 9 godina

Contact sa Jodie Foster iz '97, je bolji od svih, sem eventualno, bas Odiseje.
Kakav crni Alien, to je samo akcija u futurističkom okruženju. Ne kažem da je loš film, ali SF mora, bar po meni, da ima "jaku" priču. Redosled je pravljen više po uspehu filma kod celokupne publike, nego po kvalitetu ideje i uticaju na SF žanr. Pola ovih filmova su više akcioni, neki čak i horor, nego SF. Njihov uticaj i jeste veći u tim žanrovima...

seven

pre 9 godina

Lista je Ok,samo bih ubacio jos poneki noviji naslov poput Sunshine-Odlican Sf.Inace Stanley je rekao -ko bude razumeo film Odiseju on ce prestati da se bavi sa filmom.Meni je 2010 takodje odlican.

vjeran

pre 9 godina

korektna lista. ovisi od osobnog ukusa koji će film biti broj 1,2,3 itd... ali nemam zamjerki na listu.
p.s. nadam se da se osobe koje spominju film prometej samo šale...

Zoran

pre 9 godina

A "stvor"? Sa Kurt Raselom iz '81. To je filmcina...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (novak, 28. jul 2014 13:55)

Pa imash ga na listi pod rednim brojem 12 :))

dejan

pre 9 godina

SF je žanr koji obuhvata i kojekakve svemirske pucačine koje mnogi ljudi obožavaju, pa je formiranje liste najboljih ostvarenja sa kojim će se svi složiti - nemoguća misija.

zoran

pre 9 godina

Odlichna lista, ali ja mislim da na prvom mestu treba da stoji jedan drugi film S. Kjubrika.."Spushtanje na Mesec 1969.". Bez premca po broju gledalaca i tako je uverljiv da neki jos uvek veruju da je film snimljen na Mesecu, sem manjih greshaka.
Nil A. i Oldrin su ga odigrali za Oskara.

wiener

pre 9 godina

ne znam kako neko moze da tvrdi da je knjiga "odiseja u svemiru 2001" bolja od filma ili da je najbolji sf-roman svih vremena. prvo, film se ne bazira na toj knjizi, vec se i film i knjiga bariraju na jednoj ranijoj kratkoj prici arthura clarkea (sentinel). radnja prve knjige se ne poklapa u potpunosti sa filmom, a nastavak (2010) i filma i knjige se nadovezuju na film. arthur clarke je napisao bolje romane, a sva zasluga za uspeh 2001 pripada filmu.

film inace jeste najbolji naucnofantasticni ikada. jednu kritiku za film ipak uvazavam, a to je da ljudki karakteri deluju kao da su bez emocija, i samim tim neljudski, te da je "najljudskiji" karakter u filmu u stvari robot HAL 9000 koji prolazi kroz agoniju, jer mu je naredjeno da krije tajnu misije od posade, a isprogramiran je da ne laze ljude. scena u kojoj HAL "umire" je jedna od najboljih u filmu.

Mario

pre 9 godina

Ovo nije rang lista gledanosti ili zarade već umetničke vrednosti. "Odiseja 2001" je FILM, pravi umetnički SF film u odnosu na njega sve ostalo deluje kao holivudski cirkus iako tu ima izuzetnih ostvarenja "Alien", "Bladeruner" itd.

NikolaKG80

pre 9 godina

Ne volim liste ovog tipa, jer se naprosto ne slažem sa njima. Ovoga puta, moram reći da se uglavnom slažem, Odiseja zaista zaslužuje da bude tu gde jeste. Mada i utisak o filmu zavisi od uzrasta gledaoca. Odiseju sam gledao kad sam bio mali i kada mi je sve bilo wow, kako na filmu, tako i van filma. Jedina zamerka koju imam je to što je Terminator 2 rangiran slabije od prvog dela.

sistemova

pre 9 godina

Eto, bar medju prvih dvadeset da su uvrstili i Povratak Dzedaja, Dinu i Lukasov debi, THX 1138. Iako distopija, Brazil je opravdano tu, ma sta ko mislio...

whynot

pre 9 godina

Za mene je najbolji Donnie Darko broj 1, a vidim da ga uopšte nema na listi. Mada možda spada možda fali S u SF. Od ovih sa liste možda bih prednost ipak dao Blade Runneru.

Peki

pre 9 godina

Sami vrh liste (prva tri) nije nikakvo iznenadjenje. "2010" je sjajan film, "Moon" je sjajan film, "District 9" je sjaaaaaaajan film (jedna od najboljih glavnih uloga ikada u svetu filma, ne samo SF), "Rat svetova" (prva verzija) je sjajan film, "Mars napada :))))" je sjajan film... ima josh...

hmmmm

pre 9 godina

Ok za Odiseju i Aliena,na mestu,ali da nema Prometeja????Pa na listi je Alien2 a nema ovog fenomenalnog filma koji nadam se da nije na listi samo sto je relativno nov...ovaj film je jedan od 5 najboljih scfi ikad.

Лучоноша

pre 9 godina

За оне који се разумеју у настанак и развој људи и света са становишта древних мистерија није ни чудо да је Одисеја у свемиру 2001 изабран као најбољи. Изузетан филм. За њих.

charlie

pre 9 godina

sviđa mi se što je brazil na listi. nisam imao pojma da je taj film popularan. što se tiče odiseje, za taj film je potreban mozak, strpljenje i velika ljubav prema vizuelnoj poeziji

jocal

pre 9 godina

... da nisam pogledao "Stalkera" ( pre četvrt veka a ipak sa ozbiljnim kašnjenjem ) i ja bih verovao da je "2001." broj jedan uopšte , ne samo u žanru ... stvar ukusa ??? ...

zika

pre 9 godina

@racerx
Potpisujem komentar :) Ja cak, koliko me je smorio film i iznervirao nisam kraj ni odgledao.
A nalazi se na listi ispred Star Wars-a :P

Milan

pre 9 godina

Sve filmove sa liste sam gledao, tako da sam kompetentan da postavim pitanje: Šta će Brazil na listi i to ni manje ni više nego na 7. mestu?

D

pre 9 godina

@ Marija
Solaris i Stalker, imas ih na listi.

Inace, lista je odlicna samo bi redosled po meni bio drugaciji. Osim gore pomenuta 2, i Metropolis zasluzuje mnogo bolju poziciju. Mislim da je bio daleko ispred svog vremena i svakako je jedan od retkih filmova koji su definisali SF zanr.

M.

pre 9 godina

Ok, ok i nije bas za prvo mesto, mozda otpozadi... Ali ako smo vec kod toga, a gde je 12 Monkeys??? I ima tu jos filmova fali, ehej... Znaci lista za razmatranje.

Luka

pre 9 godina

Odlicna lista, pak bih dodao The Abyss i Inception, mada on zanrovski se razlikuje, ali je sci fi. Meni licno i Serenity se svidja zajedno sa vrhunskom serijom Firefly.

Čveger

pre 9 godina

Dvoumim se između Runnera i Odiseje, mada bih možda blaaagu prednost dao BR, jer me kao klinca nije plašio jezivom muzikom i majmunima :D

racerx

pre 9 godina

Sve je OK, ali Aliens (1986) da se nadje na listi, to je neverovatno> odakle krenuti: Prvo planeta je naseljena vec decenijama, nalazi se tu neka laboratorija.. ali niko nije uspeo da provali da je u neposrednoj blizini ogroman vanzemaljski svemirski brod??? To su propustili i kada su izvidjali za naseljavanje planete? Ripli uzimaju da bude SAVETNIK grupi babuncina bez mozga (svemirski marinci), naravno do kraja filma nisu je poslusali ni za sta. Dakle sam lik Riplija je uveden u pricu nasilno i bez logike. Marincima uzimaju municiju, kada ih spustaju u leglo, da navodno ne bi ostetili reaktor, ali im zato daju bacace plamena wtf??? Ripli vristi sve vreme da ce da budu poklani, niko je ne slusa. Kamerun ima 1000 aliena, Ridli Skot smao jednog, ipak njegov film tera strah u kosti, Kamerunov ni dete od 13 god ne moze da uplasi. Onaj prvi alien je bio i inteligentan i neprimetan do onda kada je vec prekasno, film je bio pravi SF horor, ovo je obicna F limunada, jer od Science nema ni reci. O zavrsnoj sceni, gde kraljica od nekoliko stotina kilograma visi okacena o nogu Ripli, dok su u svemiru, necu ni da pricam. Samo cu se pozabaviti najiritantnijim stvorenjem u kinematografiji, a to je mala, koju slucajno nalaze i koja treba da probudi majcinski instinkt kod Ripli. A budi ga tako sto stalno VRISTI i VRISTI... dakle, kod gledaoca ne budi simpatije i sazaljenje, vec se molite da joj nesto probije grudni kos. Konceptualni dizajn seta, odela, aliena, brodova... sve daleko gore...

Apolo 11

pre 9 godina

Mene najviše oduševljava uverljivost dodatnog materijala, koji nije ušao u film, a koji je izmontiran godinu dana kasnije i od kojeg je nastao veliki TV hit.

Divos

pre 9 godina

Прва 3 рангирана филма апсолутно заслужују позицију, по мени није погрешан баш овај редослед, у питању су ванвременки филмови који су оставили и највећи траг у филмској уметности када је овај жанр у питању.
Од осталих Спилбергови филмови (на броју 4. и 11) иако су у питању врло добри филмови, и заиста добро одрађени, никако не заслужују да уђу у топ-20 свих времена (као и још неки на овој листи) а и сам Спилберг је урадио боље филмове (рецимо "Minority Report 2002" који такође није за топ-20).
Бољу позицију су заслужили "Matrix" (као трилогија), "Solaris (1972)", "Stalker (1979), у листу су морали ући, не у топ-10, али у топ-20 свакако "Planet of the Apes(1968)", "Twelve Monkeys (1995)", од новијих "Cloud Atlas (2012)", а можда не баш за топ-20, али по мени су занимљиви, оригинални и врло близу топ-20 филмови "Fahrenheit 451 (1966)", "Equilibrium (2002)" као и "Predator (1987)". Има још много јако добрих и одличних филмова овог жанра, изузетно "родна" беше рецимо 1997-а, али не могу сви ући у топ-20.
У сваком случају ово је једна заиста добро направљена листа.

toeto

pre 9 godina

E to su filmovi!!! Svaka čast njihovim kreatorima.
Polako stvari iz tih filmova prelaze u stvarnost,za razliku od ekstremno glupih serija tipa games of thrones koje ni u najvećem ludilu neće postati stvarnost,naprotiv takve serije zaglupljuju ljude.
Slava naučnoj fantastici !

armin

pre 9 godina

Listi se tesko sta moze zamjeriti, ako izuzmemo licne ukuse. Lista je ona prava hardcore sci -fi, a mozda se moglo naci mjesta i za District 9. Da nije tako hardcore (naslonjena na horror ), mozda i Eternal Sunshine of the Spotless Mind, ili Back to the Future. Ali, konacno jedna lista koja opravdava svrhu. Ili je mozda zanr ogranicen realno manjim brojem (kvalitetnih) filmova. Za mene licno Terminator 2 i Alien.

Marinko Rotkvic

pre 9 godina

Nervira me kada vidim da umesto da se oda priznanje filmu kao pioniru, kao avangardi-taj film proglase za najbolji u tom zanru...pa gde to moze ako se ima u vidu sta danasnjim filmskim stvaraocima stoji na raspolaganju,od specijalnih efekata pa nadalje...

Aster Blistok

pre 9 godina

Ok manje više...samo nijanse po ukusima ljudi. Međutim, meni iskreno nije jasno ET the Extra-Terrestrial (1982) . To jeste film koji je obelžio nekoliko generacija najmlađih do tinejdžera u vreme kada je film bio aktuelan. Ali osim tog romatničarskog pogleda na film, po meni je ovo jedan prilično patetičan, kalupski napravljen film i definitivno najlošiji na svim top listama uvek.

my way

pre 9 godina

Вил Смит чита и неверуе:) По мени, било је овде места за "Амбис" и "Армагедон", али свакако једна од коректнијих листа.

Aron

pre 9 godina

Nije loša lista. Samo mi se čini da na prvom mestu treba da stoji "Blade Runner". " Odiseja" predugo traje, scene jesu dobre ali predugačke i pomalo dosadne. Dijalozi nisu ništa specijalno čini mi se u nivou običnog ćaskanja. Sa druge strane "Blade Runner" skoro perfektan film u tom žanru, film ima odličan scenraio,likove,glumu,muziku,simboliku,specijalne efekte,dijaloge,poruku i kritiku društva. Jedino što može da mu se zameri je mračan ton ali to je više stvar ukusa. Ovaj film je i istoriski jer je po mnogima osnivač podžanra SF-a, Sajber panka, koji će postati uzor za mnoge takođe dobre filmove koji su na ovoj listi poput "Matriksa" i oba "Terminatora"

Aster Blistok

pre 9 godina

Ok manje više...samo nijanse po ukusima ljudi. Međutim, meni iskreno nije jasno ET the Extra-Terrestrial (1982) . To jeste film koji je obelžio nekoliko generacija najmlađih do tinejdžera u vreme kada je film bio aktuelan. Ali osim tog romatničarskog pogleda na film, po meni je ovo jedan prilično patetičan, kalupski napravljen film i definitivno najlošiji na svim top listama uvek.

jkaj

pre 9 godina

@Sve filmove sa liste sam gledao, tako da sam kompetentan da postavim pitanje: Šta će Brazil na listi i to ni manje ni više nego na 7. mestu?
(Milan, 28. jul 2014 14:01)

To sto si ih gledao, ne čini te kompetentnim nizašta.

Divos

pre 9 godina

Прва 3 рангирана филма апсолутно заслужују позицију, по мени није погрешан баш овај редослед, у питању су ванвременки филмови који су оставили и највећи траг у филмској уметности када је овај жанр у питању.
Од осталих Спилбергови филмови (на броју 4. и 11) иако су у питању врло добри филмови, и заиста добро одрађени, никако не заслужују да уђу у топ-20 свих времена (као и још неки на овој листи) а и сам Спилберг је урадио боље филмове (рецимо "Minority Report 2002" који такође није за топ-20).
Бољу позицију су заслужили "Matrix" (као трилогија), "Solaris (1972)", "Stalker (1979), у листу су морали ући, не у топ-10, али у топ-20 свакако "Planet of the Apes(1968)", "Twelve Monkeys (1995)", од новијих "Cloud Atlas (2012)", а можда не баш за топ-20, али по мени су занимљиви, оригинални и врло близу топ-20 филмови "Fahrenheit 451 (1966)", "Equilibrium (2002)" као и "Predator (1987)". Има још много јако добрих и одличних филмова овог жанра, изузетно "родна" беше рецимо 1997-а, али не могу сви ући у топ-20.
У сваком случају ово је једна заиста добро направљена листа.

Zoran

pre 9 godina

A "stvor"? Sa Kurt Raselom iz '81. To je filmcina...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (novak, 28. jul 2014 13:55)

Pa imash ga na listi pod rednim brojem 12 :))

toeto

pre 9 godina

E to su filmovi!!! Svaka čast njihovim kreatorima.
Polako stvari iz tih filmova prelaze u stvarnost,za razliku od ekstremno glupih serija tipa games of thrones koje ni u najvećem ludilu neće postati stvarnost,naprotiv takve serije zaglupljuju ljude.
Slava naučnoj fantastici !

racerx

pre 9 godina

Sve je OK, ali Aliens (1986) da se nadje na listi, to je neverovatno> odakle krenuti: Prvo planeta je naseljena vec decenijama, nalazi se tu neka laboratorija.. ali niko nije uspeo da provali da je u neposrednoj blizini ogroman vanzemaljski svemirski brod??? To su propustili i kada su izvidjali za naseljavanje planete? Ripli uzimaju da bude SAVETNIK grupi babuncina bez mozga (svemirski marinci), naravno do kraja filma nisu je poslusali ni za sta. Dakle sam lik Riplija je uveden u pricu nasilno i bez logike. Marincima uzimaju municiju, kada ih spustaju u leglo, da navodno ne bi ostetili reaktor, ali im zato daju bacace plamena wtf??? Ripli vristi sve vreme da ce da budu poklani, niko je ne slusa. Kamerun ima 1000 aliena, Ridli Skot smao jednog, ipak njegov film tera strah u kosti, Kamerunov ni dete od 13 god ne moze da uplasi. Onaj prvi alien je bio i inteligentan i neprimetan do onda kada je vec prekasno, film je bio pravi SF horor, ovo je obicna F limunada, jer od Science nema ni reci. O zavrsnoj sceni, gde kraljica od nekoliko stotina kilograma visi okacena o nogu Ripli, dok su u svemiru, necu ni da pricam. Samo cu se pozabaviti najiritantnijim stvorenjem u kinematografiji, a to je mala, koju slucajno nalaze i koja treba da probudi majcinski instinkt kod Ripli. A budi ga tako sto stalno VRISTI i VRISTI... dakle, kod gledaoca ne budi simpatije i sazaljenje, vec se molite da joj nesto probije grudni kos. Konceptualni dizajn seta, odela, aliena, brodova... sve daleko gore...

Aron

pre 9 godina

Nije loša lista. Samo mi se čini da na prvom mestu treba da stoji "Blade Runner". " Odiseja" predugo traje, scene jesu dobre ali predugačke i pomalo dosadne. Dijalozi nisu ništa specijalno čini mi se u nivou običnog ćaskanja. Sa druge strane "Blade Runner" skoro perfektan film u tom žanru, film ima odličan scenraio,likove,glumu,muziku,simboliku,specijalne efekte,dijaloge,poruku i kritiku društva. Jedino što može da mu se zameri je mračan ton ali to je više stvar ukusa. Ovaj film je i istoriski jer je po mnogima osnivač podžanra SF-a, Sajber panka, koji će postati uzor za mnoge takođe dobre filmove koji su na ovoj listi poput "Matriksa" i oba "Terminatora"

R2D2

pre 9 godina

Ja sam rodjen 1972. i vecina ovih filmova mi je obelezila detinjstvo i odrastanje. Slazem se sa poretkom prva tri mesta u potpunosti. Stanley Kubrick je veliki perfekcionista i 2001: A Space Odyssey apsolutno zasluzuje da bude broj 1. S druge strane Blade Runner je film nabijen emocijom i setom. Film koji ce mi zauvek buditi ono tanano osecanje davno proslog i cini mi se bezbriznijeg vremena. U mom srcu taj film je broj 1.

charlie

pre 9 godina

sviđa mi se što je brazil na listi. nisam imao pojma da je taj film popularan. što se tiče odiseje, za taj film je potreban mozak, strpljenje i velika ljubav prema vizuelnoj poeziji

wiener

pre 9 godina

ne znam kako neko moze da tvrdi da je knjiga "odiseja u svemiru 2001" bolja od filma ili da je najbolji sf-roman svih vremena. prvo, film se ne bazira na toj knjizi, vec se i film i knjiga bariraju na jednoj ranijoj kratkoj prici arthura clarkea (sentinel). radnja prve knjige se ne poklapa u potpunosti sa filmom, a nastavak (2010) i filma i knjige se nadovezuju na film. arthur clarke je napisao bolje romane, a sva zasluga za uspeh 2001 pripada filmu.

film inace jeste najbolji naucnofantasticni ikada. jednu kritiku za film ipak uvazavam, a to je da ljudki karakteri deluju kao da su bez emocija, i samim tim neljudski, te da je "najljudskiji" karakter u filmu u stvari robot HAL 9000 koji prolazi kroz agoniju, jer mu je naredjeno da krije tajnu misije od posade, a isprogramiran je da ne laze ljude. scena u kojoj HAL "umire" je jedna od najboljih u filmu.

marko

pre 9 godina

Na listi nema filma Dune. Nije bitna pozicija, ali ja bih rado dopunio listu i sa Dune.
(Against Bandass, 28. jul 2014 14:52)

Neces naci taj film ni na jednoj naj-listi. Filmski kriticari ga jednostavno mrze bez obzira sto je kultni.

HRVAT-Dalmoš

pre 9 godina

Definitivo jest najbolji SF film svih vremena inače sam veliki filmofil. Ne slažem se jedino sa ostatkom poretka na listi, jer po meni drugi po redu je Planet majmuna sa Hestonom ali dobro.

Ako netko ne razumi Odiseju i što zapravo ona poručuje, trebate to metaforički promatrat i svatit ćete da je to film ne samo ispred svog vremena nego i daleko ispred našega... Film je ubio doslovno u pojam svaku moguću religiju a opet pri tome nije ubio i vjeru i duhovnost kao ni inteligenciju čovjeka:

1. Monolit ne promatrajte kao neke "Alien" u smislu da se petljaju sa ljudskom evolucijom, Monolit je metafora koju možete shvatiti kako želite, i uvijek je tu kad čovjek napravi veliki skok u evoluciji u filmu.

2. Borba čovjeka i stroja (A.I.), čovjek pobjeđuje inteligentni stroj čime pobjedjuje samog sebe a opet poruka je da taj AI nikad ne može biti kao čovjek.

3. Na kraju filma, scena koja je svima nejasna je savršeno metaforicki jasna: on živi u stanu nekome koji ima (ako dobro promotrite) sve prikaze ljudske velicine u smislu kiparstva, slikarstva, naša kulturalna dostignuca, ali POD toga stana JE MODERAN, kao iz budućnosti, totalno nije u kontrastu tehnoloski sa ostatkom. Ne zaboravite da nakon scene sa majmuna svira Bethoveen.

Čovjek je ispunio svoj potencijal, točnije on, i slijedi novi korak u evoluciji, čovjek postaje zvijezdano biće nakon smrti u ovom obliku :) i ona muzika na kraju kad ona zvijezdana beba (on) dolazi pred zemlju...

MAESTRALNO... MAESTRALNO...

arzak rhapsody

pre 9 godina

Pogledajte sve epizode emisije Zvezdani ekran od Zorana Zivkovica, koja se emitovala u okviru Skolskog programa pre 30 godina i tu vam je uglavnom sve.

Mario

pre 9 godina

Ovo nije rang lista gledanosti ili zarade već umetničke vrednosti. "Odiseja 2001" je FILM, pravi umetnički SF film u odnosu na njega sve ostalo deluje kao holivudski cirkus iako tu ima izuzetnih ostvarenja "Alien", "Bladeruner" itd.

NikolaKG80

pre 9 godina

Ne volim liste ovog tipa, jer se naprosto ne slažem sa njima. Ovoga puta, moram reći da se uglavnom slažem, Odiseja zaista zaslužuje da bude tu gde jeste. Mada i utisak o filmu zavisi od uzrasta gledaoca. Odiseju sam gledao kad sam bio mali i kada mi je sve bilo wow, kako na filmu, tako i van filma. Jedina zamerka koju imam je to što je Terminator 2 rangiran slabije od prvog dela.

dejan

pre 9 godina

Moze li neko da mi objasni SIMBOLIKU iza savrnih scena ovog filma?
(Glup ko noc, 28. jul 2014 20:32)

Dejvid Bouman prestaje da postoji prostorno i vremenski ali ne umire već doživaljava transformaciju ili oboženje poput Isusa ili starozavetnog Ilije. Mada, svako to može da protumači kako mu je volja.

Ivan M

pre 9 godina

Išao sam da gledam "2001." u bioskopu u Londonu sa drugaricom koja ga nikada nije videla. Da ugodjaj bude lepši, muziku je izvodio orkestar uživo. Nakon pola filma su napravili pauzu i moja drugarica je bila zbunjena. Na kraju, kad je odgledala ceo film, samo je rekla "To je bilo zadivljujuće." Film sam prvi put video sa 13 godina i još uvek me oduševljava. Onima koji misle da je spor itd savetujem da ga ne gledaju kao običan film gde se očekuje radnja, razvoj likova i rasplet, već više kao mešavinu zagonetke i vizuelnog iskustva i da se prepuste doživljaju. Da je bilo po Klarkovom scenariju, bilo bi puno jasnije šta predstavlja monolit, ko ga je postavio i šta se dešava na kraju filma. Medjutim, Kjubrik je od cele stvari napravio nešto skroz nejasno i dvosmisleno, gde dominiraju slika i zvuk (ili nedostatak istog) i stvorim film koji i nakon 50 godina izgleda aktuelno i uzbudljivo. To je jedan od glavnih razloga zašto ovaj film nikada neće biti zaboravljen.

Čveger

pre 9 godina

Dvoumim se između Runnera i Odiseje, mada bih možda blaaagu prednost dao BR, jer me kao klinca nije plašio jezivom muzikom i majmunima :D

zoran

pre 9 godina

Odlichna lista, ali ja mislim da na prvom mestu treba da stoji jedan drugi film S. Kjubrika.."Spushtanje na Mesec 1969.". Bez premca po broju gledalaca i tako je uverljiv da neki jos uvek veruju da je film snimljen na Mesecu, sem manjih greshaka.
Nil A. i Oldrin su ga odigrali za Oskara.

armin

pre 9 godina

Listi se tesko sta moze zamjeriti, ako izuzmemo licne ukuse. Lista je ona prava hardcore sci -fi, a mozda se moglo naci mjesta i za District 9. Da nije tako hardcore (naslonjena na horror ), mozda i Eternal Sunshine of the Spotless Mind, ili Back to the Future. Ali, konacno jedna lista koja opravdava svrhu. Ili je mozda zanr ogranicen realno manjim brojem (kvalitetnih) filmova. Za mene licno Terminator 2 i Alien.

Dragan

pre 9 godina

To je toliko dobar film da bi bilo posteno bar tri -cetiri mesta iza njega ostaviti prazna.
Ako se uzme u obzir i dostupna tehnologija u vreme kada je pravljen onda bi ta prazna mesta trebala ostati bar do broja deset.

Tori Amos

pre 9 godina

@ JamesFrancoIsMyMan

Tocak ne moze biti glup,to je izum koji je unapredio ljudsku civilizaciju,poput te koske koju pominjes. Taj tocak i koska su utabali put za let coveka u svemir.
Kjubrik je tim revolucionarnim filmom pomerio granice kinematografije,pre 50 godina,a film nikada nece vizuelno zastariti. Jedina mana,ako tako mogu da kazem,je potpuno izbacivanje naracije koje je dovelo do toga da se kraj filma ne moze razumeti ali je to u mozda jos jedna u nizu genijalnih odluka - film koji predstavlja neverbalno iskustvo o kome ce se diskutovati jos dugi niz godina.
Odiseja se ne mora svima svidjati,ali se mora postovati kao primer neverovatnog spoja price,slike,muzike i upotrebe kamere.
Hvala Kjubriku sto je voleo filmove.

D

pre 9 godina

@ Marija
Solaris i Stalker, imas ih na listi.

Inace, lista je odlicna samo bi redosled po meni bio drugaciji. Osim gore pomenuta 2, i Metropolis zasluzuje mnogo bolju poziciju. Mislim da je bio daleko ispred svog vremena i svakako je jedan od retkih filmova koji su definisali SF zanr.

Zoki

pre 9 godina

Odlicna lista. Ni jedan filmnski zanr se ne moze u toj meri poistovetiti sa jednim filmom kao sto to moze SF sa Odisejom. Kako rece Artur Klark, "Onaj koji bude hteo da nadmasi Odiseju, morace da snima na licu mesta". I bio je u pravu. Meni je samo zao sto na listi nije Day The Earth Stood Still iz 1951. Takodje, Forbidden Planet iz `56 bih stavio vise na listi. Formirao bih posebnu listu za evropski SF: Solaris, Stalker, Fahrenhejt 451.... Od novijih> Donnie Darko i The Moon. Sve ostalo potpisujem.

mirko

pre 9 godina

(The End, 28. jul 2014 22:12)

Prometej je jedno đubre od filma, upropašćena franšiza od čoveka koji ju je i stvorio. Nikad nisam imao veća očekivanja od nekog filma i nikad se nisam više razočarao. Šablonska priča i nerazvijeni likovi. Očigledno je film urađen pod debelim pritiskom holivudskih gazda. Bolji su bili trejleri od samog filma.

(JamesFrancoIsMyMan, 28. jul 2014 21:01)

Te "ošugavele gorile" su deo jedne od najupečatljivijih scena u istoriji filma. Koska leti u vazduh, a odmah u sledećoj sceni se prikazuje svemirsko vozilo. U jednoj sekundi Kjubrik je prikazao razvoj čoveka, od trenutka kada je prvio put otkrio da koristi oruđe do izrade visokotehnoloških kreacija. To su dva kadra koje razdvajaju milioni godina u ljudskom razvoju.

Ništa se u filmovima ne prikazuje tek teko bezveze, sve ima smisao, samo treba imati želju da se taj smisao pronađe. Neki filmovi su samo prosta zabava, ostave utisak samo dok ih gledate, a neke pamtite dugo, dugo.

nostromo

pre 9 godina

(The End, 28. jul 2014 22:12)
Puno buke a bez ikakve potrebe. Prvo ne znam i nisam te razumeo sto se ljutis na zemljake kad listu nisu sastavljali Srbi. Drugo, niko ovde ne proziva novije SF filmove, pa cu evo ja biti prvi, retko koji od njih valja. Moon, i distrikt 9 su odlicni i donekle oblivion, ima tu i tamo jos koji, mrzi me da se prisecam i to je to. A ovo sto si pomenuo Prometeja i Avatar da su ti zanimljiviji i na neki nacin bolji filmovi od odiseje govori koliko poznajes film kao medij uopste. Vrlo malo. Inace ja nisam dinosaurus, sto bi moglo i da se shvati kao uvreda prema starijim osobama, imam 28 godina. Koliko imas ti, 15?

ivan

pre 9 godina

@(racerx, 28. jul 2014 13:12)
Mnogo si agresivno nastupio prema Aliens, pa sam osetio potrebu da ti pojasnim film. Verovatno nemaš afiniteta za takvu vrstu filma, što mogu da prihvatim, pa iz tog razloga nisi pažljivo pratio. Prvo, kompanija je sve vreme znala za postojanje aliena i iz svojih interesa je namerno poslala koloniste na tu planetu. Znali su za to još u prvom delu kada su Nostromu prekinuli povratak na Zemlju zbog, tobože, sos signala koji su primili. Ako pogledaš produženu verziju filma (posebno izdanje mislim), u jednoj sceni na početku kolonisti, tačnije porodica one devojčice (Nut) koju su našli kasnije, pronalazi svemirski brod i oni su i prvi zaraženi. Ripli i ostali su poslati tamo da se ne vrate, tj. da se vrate kao inkubatori za aliene, koje kompanija želi da koristi kao biološko oružje u nekim ratovima za koje mi ne znamo, pa verovatno i zato vođa misije ignoriše njena upozorenja. Što se tiče aliena koji visi okačen za nogu u svemiru, pa može da ima i sto tona kad je tamo bestežinsko stanje. U brodu doduše oni hodaju normalno, verovatno poseduju neku tehnologiju koja nije objašnjena, ali isto tako je i u prvom delu. Sve u svemu, film je totalno drugačiji od prvog što je Kameronu verovatno i bila namera jer bi sigurno bilo glupo da se opet jure sa jednim dok ih ne izroka. Po meni je priča logična i konzistentna, film je dobar, možda je peto mesto malo previše ali mu je sigurno mesto na ovoj listi.

vjeran

pre 9 godina

korektna lista. ovisi od osobnog ukusa koji će film biti broj 1,2,3 itd... ali nemam zamjerki na listu.
p.s. nadam se da se osobe koje spominju film prometej samo šale...

my way

pre 9 godina

Вил Смит чита и неверуе:) По мени, било је овде места за "Амбис" и "Армагедон", али свакако једна од коректнијих листа.

Kubrick&Tarkowski - Two Genius!

pre 9 godina

SF kao dio umjetnosti je imaginarni prostor gdje zakoni moderne fizike neizbjezno zadiru u polje filosofije i iz te kolizije se radja neizmjeran spektar metafizickih promisljanja - prostor za nase "umjetnicko oblikovanje" univerzuma... To je osnovni i neizostavan razlog zasto "Odiseja" i "Solaris" treba da stoje rame uz rame na samom vrhu liste, kao META-filozoski Epovi i metafore o kosmosu, nasem bitku i projekciji u istom >>>> bespogovorno dva remek-djela sedme umjetnosti.., iliti SF-poezija na velikom platnu! Stoga ovi koji kritikuju ovakve filmove kao smorne, glupave, ili sto vise bespotrebnih dugackih filmskih sekvenci apsolutno nemaju iole predstavu o pojmu pravog SF-a!

Kakvi Elijeni, Predatori i ini sitnobudzetni.. nabijeni tzv. "akcijom", krvlju, vatrom i ostalim film. 'damage-svinjarijama'?!! To je vise ovako kako mali Perica, pardon mali Rambo, vidi vasionu..

Ladislav

pre 9 godina

Trebalo bi procitati ceo opus odiseje u svemiru (2001, 2010, 2061,3001) i shvatiti svu velicinu Klarkovog dela. Nista do sada nisam procitao sto bi se merilo sa tim delom a i film ( ovi ) koji se ticu prve dve odiseje su u samom vrhu tog zanra. Ima ih jos veoma dobrih....ali ova prica je genijalna . Predlazem citanje , sigurno necete zazaliti.

Petar

pre 9 godina

Pravi ljubitelj Sci Fi nema razloga da pravi ovakve liste. TOliko je dobrih filmova i svi su razliciti bas kao i ukusi gledalaca. Imam problem sto sam sve manje vise pogledao i kada pokusavam da nadjem nesto novo,ne mogu,pa se onda okrecem serijama. Ima interesantnih zaista, hvala bogu da zivimo u vreme interneta

Ironije Mudri

pre 9 godina

Stalker je bogovski film, kao uostalom sve sto je Tarkovski radio. Jeste mozda malo "sporiji" od ostalih na listi, ali zato je umetnicki neprocenjiv. Solaris, takodje. Fina lista...

obavesten

pre 9 godina

(The End, 28. jul 2014 22:12)
Gresis skoro u svakoj recenici koju si napisao.
Potpuno je prirodno da se na listi nalaze uglavnom stari filmovi,jer medju novim filmovima nema ogdovarajuceg kvaliteta koji bi ih skinuo sa trona.
U cemu je razlika?
Razlika je u nacinu snimanja filmova,odlicnoj reziji,upotrebi efekata,manjoj upotrebi racunara,postojanje scenarija(da i to je nekada postojalo) !
Samo je Kjubrik bio u stanju da snimi Odiseju i napravi remek delo .Da se bilo ko drugi dohvatio tog posla,rezultat bi bila propast.Savrsenstvo svakog kadra je neponovljivo.Neverovatno je da u filmu ne postoji nijedna scena viska ili nepotrebna scena .
Danasnji filmovi se snimaju drugacije.Preterana upotreba CGI efekata dovodi do toga da su sf filmovi postali crtaci.
Kao sto je sredina proslog veka bila plodna u muzickoj industriji,tako je to bilo i u filmskoj.Kako je muzika danas kompletno djubre,tako je slucaj i u filmskoj industriji.Tu i tamo se snimi poneki jak film i to je to.Interesantno je da Holivud izbacuje sve manje i manje vrednih filmova i pored milijardi koje ulaze.Ok ,oni donose dobit,ali sa umetnickog aspekta su djubre.
BTW,"Prometej" koji pominjes je djubre od filma,lose reziran i jos losije snimljen.Sama prica je zanimljiva,ali lose pretocena u film.To je sf koji nije vredan spomena....

The Dude

pre 9 godina

Prva tri mesta apsolutno zasluženo i baš tim redom. Danas je SF uništen totalno, jedva da i nadjem da odgledam nešto normalno. SF je uništio Marvel i glupi filmovi sa superherojima pa onda epska fantastika. Da se bar jedan dobar SF godišnje snimi sa prosečnim budžetom za jednog Iromana bio bih prezadovoljan...

veljko

pre 9 godina

Contact sa Jodie Foster iz '97, je bolji od svih, sem eventualno, bas Odiseje.
Kakav crni Alien, to je samo akcija u futurističkom okruženju. Ne kažem da je loš film, ali SF mora, bar po meni, da ima "jaku" priču. Redosled je pravljen više po uspehu filma kod celokupne publike, nego po kvalitetu ideje i uticaju na SF žanr. Pola ovih filmova su više akcioni, neki čak i horor, nego SF. Njihov uticaj i jeste veći u tim žanrovima...

Лучоноша

pre 9 godina

За оне који се разумеју у настанак и развој људи и света са становишта древних мистерија није ни чудо да је Одисеја у свемиру 2001 изабран као најбољи. Изузетан филм. За њих.

Kuku & lele

pre 9 godina

@racerx

Mudro zboris, Racerx. Aliens sa Alien ima veze samo u naslovu filma. Kad god vidim Aliens, uvek se prvo nasmejem kad vidim svemirske marince iz daleke buducnosti koje kao da su izvukli iz delte Mekonga 1968. godine. To je kao kad bi Taras Buljba bio u Matrixu. Da ne pricam o Kameronovom 'ali nevidjeno' priglupom scenariju. Nije ni cudo sto Ridli Skot nije hteo da se prihvati rezije ovog djubreta. U sustini, Aliens nije nista vise no visokobudzetni film b-produkcije i njegovo ukljucenje na listu na bilo kom mestu, a kamoli ispred ostalih klasika govori o nedostatku elementarnog ukusa sastavljaca liste.

g.

pre 9 godina

Ovde je nekolilo zanrova pomesano. Ne moze se porediti Odiseja (sf-filozovsko ostvarenje) sa npr Star Wars (cista fantastika, iako sjajna). Bladerunner (pravi sf, sa dubokim pitanjima definicije coveka pa jos malo romantike) sa Thing (mnogo dobar horror)... I tako... Za mene Bladerunner br. 1 za uvek.

dejan

pre 9 godina

SF je žanr koji obuhvata i kojekakve svemirske pucačine koje mnogi ljudi obožavaju, pa je formiranje liste najboljih ostvarenja sa kojim će se svi složiti - nemoguća misija.

majstor

pre 9 godina

'they live' 'oni zive' od Carpentera! Ne znam da li Carpentera ubrajaju u horor ili SF ali u tom filmu je anticipirao sadasnjost - ko je gledao Zeitgeist razumece metaforu

sistemova

pre 9 godina

Eto, bar medju prvih dvadeset da su uvrstili i Povratak Dzedaja, Dinu i Lukasov debi, THX 1138. Iako distopija, Brazil je opravdano tu, ma sta ko mislio...

Ivan

pre 9 godina

They live, fali na listi u prvih 20, ali je lista, u sushtini, ok. Svako ima svoje favorite, a o ukusima i favoritima se ne raspravlja. Podsetio bih i na filmove (nekima ne znam da odredim zanr). ExistenZ, Videodrom, Delikatesna radnja, Grad izgubljene dece, 12 majmuna (naravno), The Cube, The Descent, Scanners (legendarni B klasik glumac Majkl Ajronsajd)... Opet, gde je "Pobesnjeli maks"?

Luka

pre 9 godina

Odlicna lista, pak bih dodao The Abyss i Inception, mada on zanrovski se razlikuje, ali je sci fi. Meni licno i Serenity se svidja zajedno sa vrhunskom serijom Firefly.

S.t.a.l.k.e.r.

pre 9 godina

Slazem se vecinom liste, ali po meni prvi Terminator ne moze nikako biti bolji od drugog. "Judgment Day" se smatra jednim od retkih nastavaka koji su nadmasili prethodnika. Slicna prica i za Ratove Zvezda, mada je meni prvi deo (tj. 4. epizoda) najdrazi iako se drugi (tj. 5. epizoda) kriticki smatra za najbolji u celoj sagi.

Marinko Rotkvic

pre 9 godina

Nervira me kada vidim da umesto da se oda priznanje filmu kao pioniru, kao avangardi-taj film proglase za najbolji u tom zanru...pa gde to moze ako se ima u vidu sta danasnjim filmskim stvaraocima stoji na raspolaganju,od specijalnih efekata pa nadalje...

Stefan

pre 9 godina

Najbolji SF film je takodje od Stenlija Kjubrika ali to je, po meni, Dr Strangelove a ne Odiseja. U listu takodje treba uvrstiti i fenomenalan film Erika Stivena Stala : The Final Approach, kultni film iz 1991, igraju Dzejms Siking i Hektor Elizondo.
Blejd Raner nije ni blizu 2. mesta.
Sto se tice Solarisa, nadam se da se misli na Solaris Andreja Tarkovskog a ne onu zasecerenu vodicu u kojoj igra Kluni

seven

pre 9 godina

Lista je Ok,samo bih ubacio jos poneki noviji naslov poput Sunshine-Odlican Sf.Inace Stanley je rekao -ko bude razumeo film Odiseju on ce prestati da se bavi sa filmom.Meni je 2010 takodje odlican.

Просветљен

pre 9 godina

Gledao sam ovu Odiseju x puta, i nikada nisam uspeo da shvatim o cemu se tu radi. Stenli Kjubrik je veliki reziser, ali pojma nemam u kom je to tripu bio dok je ovo snimao.
(kad ja tako a ono medjutim, 28. jul 2014 16:16)

Да си читао Библију, макар Књигу Постања, знао би. Сад ти је касно.

kad ja tako a ono medjutim

pre 9 godina

Gledao sam ovu Odiseju x puta, i nikada nisam uspeo da shvatim o cemu se tu radi. Stenli Kjubrik je veliki reziser, ali pojma nemam u kom je to tripu bio dok je ovo snimao.

Milan

pre 9 godina

Sve filmove sa liste sam gledao, tako da sam kompetentan da postavim pitanje: Šta će Brazil na listi i to ni manje ni više nego na 7. mestu?

jocal

pre 9 godina

... da nisam pogledao "Stalkera" ( pre četvrt veka a ipak sa ozbiljnim kašnjenjem ) i ja bih verovao da je "2001." broj jedan uopšte , ne samo u žanru ... stvar ukusa ??? ...

JamesFrancoIsMyMan

pre 9 godina

Znate one konceptualne kvazi umetnike? One sto npr. uzmu metlu, jabuku, ekser, gace, limenku, gramofon..sve to skarabudze na jednu gomilu i to proglase umetnoscu? I svako ko uopste dovede u pitanje kvalitet takvog umetnickog dela biva optuzen da se ne razume u te stvari i da to mogu shvatiti samo odredjeni ljudi. E ako znate, isto to je i sa filmovima ovog kjubrika. NAJOBICNIA GLUPOST I IDIOTIZAM. Ja sam jednom pokusao da odgledam onu pomorandzu i nakon 5 min sam morao da idem u wc da povratim malo. A ovaj je jos gori. Oshugavele gorile mlataraju koskama? I naravno, svi ce sada da me napadnu za 'jeres' jer svi verovatno razumeju savrseno sta je ovaj hteo da kaze, iz razloga sto je film toliko izvikan da je prosto sramota reci da vam se ne svidja i da je GLUP KO TOCAK. A ako bas moram da spomenem neki SF (inace najgluplji zanr) to je Planeta majmuna ali ne ona praistorijska verzija vec ova novija sa Dzejmsom Frankom. Toliko od mene.

Milosav

pre 9 godina

Većinom, vama je ova lista ok, ali meni nije i koga to briga?

Izgleda sinovac da je "tebe briga" Izadji malo medju narod ili nadji neku polovnjacu da se malo izduvas inace ima da eksplodiras od te tvoje gorcine. Samo pogledaj koliko si napisao a kazes da te nije briga...
Decko ajde oladi.

The End

pre 9 godina

Po komentarima se vidi da ovu vest čitaju dinosaurusi kojima je sve bilo lepše pre. Ah ta prošlost, gov.. nije smrdelo, svi su bili vredni, pametni, pošteni, i naravno filmovi su bili bolji 100 puta!
Drže se te mantre po cenu života.
Nema veze što danas ne bi mogli da pogledaju opet te fosilne filmove koji su dosadni za dva oskara, a uživaju u novim sf ostvarenjima, kojih se ''kao'' gade zbog efekata i vasioniskih budzeta.. i ''kao'' današnji filmovi nemaju dušu?!
Ova lista me podseća na listi ''top 20 najstarijih sf filmova'' a ne na najbolje svih vremena!
Ej bre, pričamo o najboljim sf filmovima ikada!!! Polako zemljaci... ne mora da znači da ako je nešto snimano šezdesetih ili ranije, ili malo kasnije, da je umetničko remek delo!
Ipak, tvrdoglavost je nešto što vlada Srbijom! Ako je neko stariji znači da je pametniji. I još ''milion pravila'' koje nam namećete od kako postoji čovečanstvo mi je preko glave!
Na zapadu se kritika ceni, drugačije mišljenje od ustaljenog predvidljivog, i sve se uzima u obzir.
Većinom, vama je ova lista ok, ali meni nije i koga to briga?
Ali ne radi se o tome, o ukusu, već o patetici da sve što je starije ujedno je i bolje!!!
Pa Prometej mi je zanimljiviji od Odiseje barem 30 puta!
Nije bolji film, slažem se, jer tu već gledam i kad je koji sniman, ali ako zamislimo da je recimo Avatar sniman iste godine kada i Odiseja u svemiru, onda bi pesma bila drugačija, zar ne?

hmmmm

pre 9 godina

Ok za Odiseju i Aliena,na mestu,ali da nema Prometeja????Pa na listi je Alien2 a nema ovog fenomenalnog filma koji nadam se da nije na listi samo sto je relativno nov...ovaj film je jedan od 5 najboljih scfi ikad.

Peki

pre 9 godina

Sami vrh liste (prva tri) nije nikakvo iznenadjenje. "2010" je sjajan film, "Moon" je sjajan film, "District 9" je sjaaaaaaajan film (jedna od najboljih glavnih uloga ikada u svetu filma, ne samo SF), "Rat svetova" (prva verzija) je sjajan film, "Mars napada :))))" je sjajan film... ima josh...

sanjuro

pre 9 godina

Matrix je najbolji scifi film. Ni jedan scifi film nema toliku dubinu. Po strani nastavci, govorim o prvom delu. Odiseja je vizuelno perfektna, ali je po dubini inferiorna u poredjenju sa Matrixom.

master of the universe

pre 9 godina

the abyss, contact, twelve monkeys, donnie darko, mr. nobody, the thing, back to the future... super zabava za celu porodicu :)

lemy

pre 9 godina

Kjubrik i Artur Klark su jasno rekli jos kada je film emitovan da "ako publika shvati film iz prve,shvaticemo to kao da nismo uspeli u ovom projektu" a rec je u najmanju ruku o dva vanvremenska genijalca....

LoFi

pre 9 godina

Nemate pojma. Najbolji film svih vremena je Plan 9 from Outer Space. Kakva režija! Montaža kida. Eeee, nema više takvih profesionalaca.

M.

pre 9 godina

Ok, ok i nije bas za prvo mesto, mozda otpozadi... Ali ako smo vec kod toga, a gde je 12 Monkeys??? I ima tu jos filmova fali, ehej... Znaci lista za razmatranje.

whynot

pre 9 godina

Za mene je najbolji Donnie Darko broj 1, a vidim da ga uopšte nema na listi. Mada možda spada možda fali S u SF. Od ovih sa liste možda bih prednost ipak dao Blade Runneru.

fallout

pre 9 godina

Najpretencionzniji/hipsterskiji film svih vremena definitivno. Izuzetno popularan zbog potrebe masa za znakovnim vrednostima (prestižom) u demokratijama.

Preporuka za čitanje "Trash, art and the movies" eseja od Pauline Kael:

http://www.paulrossen.com/paulinekael/trashartandthemovies.html

Pametnjakovic

pre 9 godina

Vecina njih koji su glasali za ove filmove su i rodjeni u to neko vreme. Oko 60-70-ih godina, a vecina je i starija. Razumljivo da ce da glasaju za filmove uz koje su odrasli. Za oko 10-20 godina ce doci neki novi pa ce reci da je ''Prometej'' najbolji SF film ikada. Problem nastaje kada mladje generacije vide ovaj spisak, oni se ismeju slatko. Kada pogledate vecinu visokobudzetnih filmova u zadnjih 5 godina, shvaticete zasto je to tako. Kvalitet slike i specijalnih efekata je neverovatno realan, i onda uporedite sa ovim i onda zaista deluje smesno. Svaka generacija ce sastavljati svoj spisak za najbolje SF filmove ikada.

dzoni

pre 9 godina

1. Sletanje na mesec 1969
(cak i zena Kurbika kaze da su snimali sletanje na mesec koji bi pustali kao uzivo za slucaj da ne uspe da slete )
2. Alien 1979 i Alien 2 iz 1986
3. SOlaris 1972 Ruski bez nekih efekata ali mnogo dublji od Odiseje.

Apolo 11

pre 9 godina

Mene najviše oduševljava uverljivost dodatnog materijala, koji nije ušao u film, a koji je izmontiran godinu dana kasnije i od kojeg je nastao veliki TV hit.

SF freak

pre 9 godina

No.1. Contact (1997), Robert Zemeckis, Jodie Foster
No.2. Close Encounters of the Third Kind (1977), Steven Spielberg, Richard Dreyfuss

armin

pre 9 godina

Najljepsa stvar je ta sto konacno neka tema koja nije sport i politika, zauzima ovoliki broj komentara.Film jeste predivna stvar i za svakog se nadje uvijek ponesto - SF je jedan od mnogobrojnih zanrova i svaki ima svoju publiku i fanove. Pravi filmofil tu ne pravi razliku - postoje remek-djela, klasici, odlicni, dobri, vrijedni za pogledati... ostali. OK je SF, iako mi nije omiljeni zanr, vecina filmova su vrijedni liste. Ipak, u odnosu na vrhunski SF, uvijek cu radije izabrati, recimo, Before Sunrise / Sunset / Midnight - gdje u sva tri dijela Ethan Hawke i Julie Delpy "samo " razgovaraju i setaju, od neke SF metapoetike, psihologije, filozofije i da ne nabrajam..Pozdrav za sve filmofile !

zika

pre 9 godina

@racerx
Potpisujem komentar :) Ja cak, koliko me je smorio film i iznervirao nisam kraj ni odgledao.
A nalazi se na listi ispred Star Wars-a :P

Vaše ime

pre 9 godina

Šta čini dobar film?
Koji su najvažniji kriterijumi?
Ne možemo samo reći to je stvar ukusa pojedinaca.
Znači dobra priča, gluma, i uticaj uopšte na sedmu umetnost.
Ako gledamo na taj uticaj, na nekakvo poštovanje prema pionirima sf žanrova,
na tu čast koju zaslužuju i vreme kada su ovi veliki filmski hitovi snimani, onda DA, lista je bez zamerki. Ali opet pitam, šta to dobar film čini dobrim, najboljim?
Ako je glavni kriterijum za najbolji film njegova starost, kao što je slučaj sa Odisejom (1968), ili sa filmom Metropolis 1927), onda opet razumem listu.
To poštovanje prema idejama tog doba, prema godini kada je sniman film, prema tome koliko su promenili tok filmskog stvaralaštva po meni nije kriterijum da bi se taj film proglasio najboljim svih vremena!
Po meni treba da se gleda SVE! Najpre scenario, pa gluma, pa kadrovi, pa priča, pa taj osećaj koji imate dok gledate film, i najvažnije je da od 1 minuta do zadnjeg vi uživate non-stop, nije vam dosadno, nema tih perioda... pa tek onda bi uvažio i kad je snimljen film i koliko je razbio taj neki ustaljeni sistem snimanja koji je bio pre njega. Zato neću da kažem koji je film po meni najj, ali sa ove liste u top 20 svih vremena bila bi 4 filma.. Uz dužno poštovanje suprotnim ukusima.

UK

pre 9 godina

Brazil mi se svidja ali ga nikada nisam povezivao sa SF zanrom, tako da ga ne bih ni stavio na ovu listu.
Metropolis, zivi krsh, to je film za kvazi filmofile, nije mu mesto ni medju prvih 100, ako moze Metropolis onda prednost dajem filmu "Put na mesec" od Georges Méliès.

Pozdrav

leksa

pre 9 godina

Ocigledno je da ja nisam za scifi kakav je film svemirska odiseja 2001. I dalje mislim da je to najgori film kojo sam ikada gledao u zivotu... Neki majmuni trce oko nekih obeliksa, pola sata gledamo kako prolazi neki svemirski brod, ma idi..

Zoki Falcon

pre 9 godina

A niko da spomene da je nastavak "Odiseje" proglašen za najgori SF film svih vremena!
Lično smatram da ni pobednik na listi ne zaslužuje ni mesto medju prvih sto na listi , u pitanju je kvaziintelektualna tvorevina i ogromna većina ljudi kojima se taj film "svidja" se plaši da će ispasti glupi u očima okoline ako iskreno prizna svoje mišljenje o filmu!

Iandeb

pre 9 godina

Lista pati od istog problema kao i termin "SF", prosto ima suvise totalno raznorodnog sadrzaja. Npr, sta ce Brazil i IT u istom zanru? Alien bi mogao predvoditi i Horor liste. Odiseja koristi milje naucne fantastike, ali samo kao sredstvo i ne bih je poredio sa knjigom. Klark je to sve razradio u svom tipicno hardkorovskom maniru u daljim romanima u jednu mundane pricu. A, ako SF shvatimo kao spekulativna fantastika, ... pa onda IT ponovo nema sta da trazi tamo.

Dragance

pre 9 godina

Naucna fantastika i naucnofantasticni film su previse veliki pojam da bi postojala objedinjena lista najboljih cudi me da se niko nije setio Metropolisa Frica Langa.Ja u svoju listu dodajem Moon iz 2009 te Dankan Dzons mislim da je autor.Slazem se potpuno sa listom mada mi se ne svidja to najboji svih vremena verujem da vremena jos uvek traju.

HanSolo

pre 9 godina

Ma odkud.. Alien je nabolji SF i najbolji triler.. Sečam se.. Imao sam 16 godina i usraosam se živ.. A kad je Sigorni bila u gaćicama opet mi je bilo malo bolje ali onda se opet monstrum pokazuje... Najbolji triler svih vremena.. Napet i crn.. A ono žuto svetlo na kraju i "mother" stalno "T minus x minits".. Živeo Ridley Scott.. Kakav Kubrik..

Aleksandar

pre 9 godina

Очигледно са 38 година спадам у маторце мада се бе доживљавам као тинејџера.
Волим све ове филмове, Метропилис сам гледао у СЦу, са уживо изведеном музиком под командом А.Пушића. Волим да гледам и новије спецеф филмове, без обзира што су углавном прикази земаљских сукоба умотаних у обланду магије и техномагије. Ипак СФ ми је израз жеље за истраживањем нечег новог, нечег ван овог света, СФ ме пре свега тера да размишљам. Поларисов диск имам и на телефону, а нове СФ књиге крадуцкам помало преко нета, па сматрам да имам шта да кажем на ову тему. Филмови на листи истражују нове ствари, БР обрађује питања људскости, АИ разума, жеље за опстанком, Терминатор (осим очигедне акције) се бави временским парадоксима (може ли се променити будућност или прошлост, отац рођен након детета). Међутим, филм је уметност, има свој мстреам, има кич и има кемп. Разсправљати шта је шта, је као расправа о вредности репринта конзерве супе наспрам Сикстинске капеле. Реално може да се води, али је узалудна. У уметности се ужива, у кичу такође, то им је сврха. Само је питање у чему свако од нас бира да ужива.
I've seen things you,.... people,... wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauzer gate. All those moments will be lost in time... like tears in rain... Time to die.

dragan

pre 9 godina

Gledajući na stotine SF filmova koje obožavam ali ima jedna stvar.U TIM FILMOVIMA POGINE NA DESETAK MUŠKARACA I POBEDI ZAMISLITE ŽENA.Zar to nije neviđena glupost.Inače znam čim se žena pojavi u SF filmu ništa od naučnefantastike.Utim filmovima se više radi o seksualnim problemima astronauta.I zašto su vanzemalji uvek zlo.Evo recimo snimati filmove o ratovima na zemlji i dođu vanezamljci da uvedu red.Inače ima sve manje sf filmova više ima o prirodnim katastrofama.Meni se vizuelno najviše sviđa Avatar lepa kombinacuja romantike,bajke i sf.

Nebojša

pre 9 godina

Šta je toliko dobro u istrebljivaču nije mi jasno ja baš volim sf zanr ali ne vidim ni jedan kvalitet koji ovaj film ima da bi bio na drugom mestu ali ukusi su različiti i treba ih poštovati od navedenih nisam sve gledao pa ako bih birao od onih koje sam gledao izdvojio bih star wars terminatora i eliena dok istrebljivača ni ne bih stavio u prvih deset.

zur'an

pre 9 godina

A.Klark nije napisao knjgu Odiseja u svemiru 2001 vec je Kjubrik pisao scenario prema noveli A.Klarka "Strazar" i pod kontrlom Klarka razvio pricu.Klark je kasnije napisao roman ali je to bilo otaljavanje a na zahtev gledalaca

Petar

pre 9 godina

@Zoki Falcon
A jel mozes ti ovo da argumentujes? (znamo obojica da ne mozes :) ). 2010 je radjena pod kontrolom Klarka, tako da tesko moze poneti taj epitet. Kao sto je Sagan nadzirao snimanje Kontakta, pa su sve promene dozvoljne.
Plan 9 from Outer Space je zvanicn najgori SF film, pa to svi znaju :)

Vasobeci

pre 3 godine

Lista najomiljenijih SF filmova. OK, ako je najomiljenijih.To je ipak subjektivno.
Ali ako gledamo objektivno, film Alien je majka svih filmova. Najbolji film ikada, ne samo SF filova, nego svih. Ništa posle njega nije bilo isto. A na ovoj listi morao je da se nadje i Stvor iz '81 i Ambis. Toliko.

JamesFrancoIsMyMan

pre 9 godina

Znate one konceptualne kvazi umetnike? One sto npr. uzmu metlu, jabuku, ekser, gace, limenku, gramofon..sve to skarabudze na jednu gomilu i to proglase umetnoscu? I svako ko uopste dovede u pitanje kvalitet takvog umetnickog dela biva optuzen da se ne razume u te stvari i da to mogu shvatiti samo odredjeni ljudi. E ako znate, isto to je i sa filmovima ovog kjubrika. NAJOBICNIA GLUPOST I IDIOTIZAM. Ja sam jednom pokusao da odgledam onu pomorandzu i nakon 5 min sam morao da idem u wc da povratim malo. A ovaj je jos gori. Oshugavele gorile mlataraju koskama? I naravno, svi ce sada da me napadnu za 'jeres' jer svi verovatno razumeju savrseno sta je ovaj hteo da kaze, iz razloga sto je film toliko izvikan da je prosto sramota reci da vam se ne svidja i da je GLUP KO TOCAK. A ako bas moram da spomenem neki SF (inace najgluplji zanr) to je Planeta majmuna ali ne ona praistorijska verzija vec ova novija sa Dzejmsom Frankom. Toliko od mene.

The End

pre 9 godina

Po komentarima se vidi da ovu vest čitaju dinosaurusi kojima je sve bilo lepše pre. Ah ta prošlost, gov.. nije smrdelo, svi su bili vredni, pametni, pošteni, i naravno filmovi su bili bolji 100 puta!
Drže se te mantre po cenu života.
Nema veze što danas ne bi mogli da pogledaju opet te fosilne filmove koji su dosadni za dva oskara, a uživaju u novim sf ostvarenjima, kojih se ''kao'' gade zbog efekata i vasioniskih budzeta.. i ''kao'' današnji filmovi nemaju dušu?!
Ova lista me podseća na listi ''top 20 najstarijih sf filmova'' a ne na najbolje svih vremena!
Ej bre, pričamo o najboljim sf filmovima ikada!!! Polako zemljaci... ne mora da znači da ako je nešto snimano šezdesetih ili ranije, ili malo kasnije, da je umetničko remek delo!
Ipak, tvrdoglavost je nešto što vlada Srbijom! Ako je neko stariji znači da je pametniji. I još ''milion pravila'' koje nam namećete od kako postoji čovečanstvo mi je preko glave!
Na zapadu se kritika ceni, drugačije mišljenje od ustaljenog predvidljivog, i sve se uzima u obzir.
Većinom, vama je ova lista ok, ali meni nije i koga to briga?
Ali ne radi se o tome, o ukusu, već o patetici da sve što je starije ujedno je i bolje!!!
Pa Prometej mi je zanimljiviji od Odiseje barem 30 puta!
Nije bolji film, slažem se, jer tu već gledam i kad je koji sniman, ali ako zamislimo da je recimo Avatar sniman iste godine kada i Odiseja u svemiru, onda bi pesma bila drugačija, zar ne?

Aron

pre 9 godina

Nije loša lista. Samo mi se čini da na prvom mestu treba da stoji "Blade Runner". " Odiseja" predugo traje, scene jesu dobre ali predugačke i pomalo dosadne. Dijalozi nisu ništa specijalno čini mi se u nivou običnog ćaskanja. Sa druge strane "Blade Runner" skoro perfektan film u tom žanru, film ima odličan scenraio,likove,glumu,muziku,simboliku,specijalne efekte,dijaloge,poruku i kritiku društva. Jedino što može da mu se zameri je mračan ton ali to je više stvar ukusa. Ovaj film je i istoriski jer je po mnogima osnivač podžanra SF-a, Sajber panka, koji će postati uzor za mnoge takođe dobre filmove koji su na ovoj listi poput "Matriksa" i oba "Terminatora"

my way

pre 9 godina

Вил Смит чита и неверуе:) По мени, било је овде места за "Амбис" и "Армагедон", али свакако једна од коректнијих листа.

zoran

pre 9 godina

Odlichna lista, ali ja mislim da na prvom mestu treba da stoji jedan drugi film S. Kjubrika.."Spushtanje na Mesec 1969.". Bez premca po broju gledalaca i tako je uverljiv da neki jos uvek veruju da je film snimljen na Mesecu, sem manjih greshaka.
Nil A. i Oldrin su ga odigrali za Oskara.

hmmmm

pre 9 godina

Ok za Odiseju i Aliena,na mestu,ali da nema Prometeja????Pa na listi je Alien2 a nema ovog fenomenalnog filma koji nadam se da nije na listi samo sto je relativno nov...ovaj film je jedan od 5 najboljih scfi ikad.

Marinko Rotkvic

pre 9 godina

Nervira me kada vidim da umesto da se oda priznanje filmu kao pioniru, kao avangardi-taj film proglase za najbolji u tom zanru...pa gde to moze ako se ima u vidu sta danasnjim filmskim stvaraocima stoji na raspolaganju,od specijalnih efekata pa nadalje...

fallout

pre 9 godina

Najpretencionzniji/hipsterskiji film svih vremena definitivno. Izuzetno popularan zbog potrebe masa za znakovnim vrednostima (prestižom) u demokratijama.

Preporuka za čitanje "Trash, art and the movies" eseja od Pauline Kael:

http://www.paulrossen.com/paulinekael/trashartandthemovies.html

sanjuro

pre 9 godina

Matrix je najbolji scifi film. Ni jedan scifi film nema toliku dubinu. Po strani nastavci, govorim o prvom delu. Odiseja je vizuelno perfektna, ali je po dubini inferiorna u poredjenju sa Matrixom.

toeto

pre 9 godina

E to su filmovi!!! Svaka čast njihovim kreatorima.
Polako stvari iz tih filmova prelaze u stvarnost,za razliku od ekstremno glupih serija tipa games of thrones koje ni u najvećem ludilu neće postati stvarnost,naprotiv takve serije zaglupljuju ljude.
Slava naučnoj fantastici !

kad ja tako a ono medjutim

pre 9 godina

Gledao sam ovu Odiseju x puta, i nikada nisam uspeo da shvatim o cemu se tu radi. Stenli Kjubrik je veliki reziser, ali pojma nemam u kom je to tripu bio dok je ovo snimao.

racerx

pre 9 godina

Sve je OK, ali Aliens (1986) da se nadje na listi, to je neverovatno> odakle krenuti: Prvo planeta je naseljena vec decenijama, nalazi se tu neka laboratorija.. ali niko nije uspeo da provali da je u neposrednoj blizini ogroman vanzemaljski svemirski brod??? To su propustili i kada su izvidjali za naseljavanje planete? Ripli uzimaju da bude SAVETNIK grupi babuncina bez mozga (svemirski marinci), naravno do kraja filma nisu je poslusali ni za sta. Dakle sam lik Riplija je uveden u pricu nasilno i bez logike. Marincima uzimaju municiju, kada ih spustaju u leglo, da navodno ne bi ostetili reaktor, ali im zato daju bacace plamena wtf??? Ripli vristi sve vreme da ce da budu poklani, niko je ne slusa. Kamerun ima 1000 aliena, Ridli Skot smao jednog, ipak njegov film tera strah u kosti, Kamerunov ni dete od 13 god ne moze da uplasi. Onaj prvi alien je bio i inteligentan i neprimetan do onda kada je vec prekasno, film je bio pravi SF horor, ovo je obicna F limunada, jer od Science nema ni reci. O zavrsnoj sceni, gde kraljica od nekoliko stotina kilograma visi okacena o nogu Ripli, dok su u svemiru, necu ni da pricam. Samo cu se pozabaviti najiritantnijim stvorenjem u kinematografiji, a to je mala, koju slucajno nalaze i koja treba da probudi majcinski instinkt kod Ripli. A budi ga tako sto stalno VRISTI i VRISTI... dakle, kod gledaoca ne budi simpatije i sazaljenje, vec se molite da joj nesto probije grudni kos. Konceptualni dizajn seta, odela, aliena, brodova... sve daleko gore...

Pametnjakovic

pre 9 godina

Vecina njih koji su glasali za ove filmove su i rodjeni u to neko vreme. Oko 60-70-ih godina, a vecina je i starija. Razumljivo da ce da glasaju za filmove uz koje su odrasli. Za oko 10-20 godina ce doci neki novi pa ce reci da je ''Prometej'' najbolji SF film ikada. Problem nastaje kada mladje generacije vide ovaj spisak, oni se ismeju slatko. Kada pogledate vecinu visokobudzetnih filmova u zadnjih 5 godina, shvaticete zasto je to tako. Kvalitet slike i specijalnih efekata je neverovatno realan, i onda uporedite sa ovim i onda zaista deluje smesno. Svaka generacija ce sastavljati svoj spisak za najbolje SF filmove ikada.

Milan

pre 9 godina

Sve filmove sa liste sam gledao, tako da sam kompetentan da postavim pitanje: Šta će Brazil na listi i to ni manje ni više nego na 7. mestu?

Zoki Falcon

pre 9 godina

A niko da spomene da je nastavak "Odiseje" proglašen za najgori SF film svih vremena!
Lično smatram da ni pobednik na listi ne zaslužuje ni mesto medju prvih sto na listi , u pitanju je kvaziintelektualna tvorevina i ogromna većina ljudi kojima se taj film "svidja" se plaši da će ispasti glupi u očima okoline ako iskreno prizna svoje mišljenje o filmu!

veljko

pre 9 godina

Contact sa Jodie Foster iz '97, je bolji od svih, sem eventualno, bas Odiseje.
Kakav crni Alien, to je samo akcija u futurističkom okruženju. Ne kažem da je loš film, ali SF mora, bar po meni, da ima "jaku" priču. Redosled je pravljen više po uspehu filma kod celokupne publike, nego po kvalitetu ideje i uticaju na SF žanr. Pola ovih filmova su više akcioni, neki čak i horor, nego SF. Njihov uticaj i jeste veći u tim žanrovima...

leksa

pre 9 godina

Ocigledno je da ja nisam za scifi kakav je film svemirska odiseja 2001. I dalje mislim da je to najgori film kojo sam ikada gledao u zivotu... Neki majmuni trce oko nekih obeliksa, pola sata gledamo kako prolazi neki svemirski brod, ma idi..

zika

pre 9 godina

@racerx
Potpisujem komentar :) Ja cak, koliko me je smorio film i iznervirao nisam kraj ni odgledao.
A nalazi se na listi ispred Star Wars-a :P

M.

pre 9 godina

Ok, ok i nije bas za prvo mesto, mozda otpozadi... Ali ako smo vec kod toga, a gde je 12 Monkeys??? I ima tu jos filmova fali, ehej... Znaci lista za razmatranje.

Stefan

pre 9 godina

Najbolji SF film je takodje od Stenlija Kjubrika ali to je, po meni, Dr Strangelove a ne Odiseja. U listu takodje treba uvrstiti i fenomenalan film Erika Stivena Stala : The Final Approach, kultni film iz 1991, igraju Dzejms Siking i Hektor Elizondo.
Blejd Raner nije ni blizu 2. mesta.
Sto se tice Solarisa, nadam se da se misli na Solaris Andreja Tarkovskog a ne onu zasecerenu vodicu u kojoj igra Kluni

dragan

pre 9 godina

Gledajući na stotine SF filmova koje obožavam ali ima jedna stvar.U TIM FILMOVIMA POGINE NA DESETAK MUŠKARACA I POBEDI ZAMISLITE ŽENA.Zar to nije neviđena glupost.Inače znam čim se žena pojavi u SF filmu ništa od naučnefantastike.Utim filmovima se više radi o seksualnim problemima astronauta.I zašto su vanzemalji uvek zlo.Evo recimo snimati filmove o ratovima na zemlji i dođu vanezamljci da uvedu red.Inače ima sve manje sf filmova više ima o prirodnim katastrofama.Meni se vizuelno najviše sviđa Avatar lepa kombinacuja romantike,bajke i sf.

SF freak

pre 9 godina

No.1. Contact (1997), Robert Zemeckis, Jodie Foster
No.2. Close Encounters of the Third Kind (1977), Steven Spielberg, Richard Dreyfuss

whynot

pre 9 godina

Za mene je najbolji Donnie Darko broj 1, a vidim da ga uopšte nema na listi. Mada možda spada možda fali S u SF. Od ovih sa liste možda bih prednost ipak dao Blade Runneru.

Просветљен

pre 9 godina

Gledao sam ovu Odiseju x puta, i nikada nisam uspeo da shvatim o cemu se tu radi. Stenli Kjubrik je veliki reziser, ali pojma nemam u kom je to tripu bio dok je ovo snimao.
(kad ja tako a ono medjutim, 28. jul 2014 16:16)

Да си читао Библију, макар Књигу Постања, знао би. Сад ти је касно.

dzoni

pre 9 godina

1. Sletanje na mesec 1969
(cak i zena Kurbika kaze da su snimali sletanje na mesec koji bi pustali kao uzivo za slucaj da ne uspe da slete )
2. Alien 1979 i Alien 2 iz 1986
3. SOlaris 1972 Ruski bez nekih efekata ali mnogo dublji od Odiseje.

Nebojša

pre 9 godina

Šta je toliko dobro u istrebljivaču nije mi jasno ja baš volim sf zanr ali ne vidim ni jedan kvalitet koji ovaj film ima da bi bio na drugom mestu ali ukusi su različiti i treba ih poštovati od navedenih nisam sve gledao pa ako bih birao od onih koje sam gledao izdvojio bih star wars terminatora i eliena dok istrebljivača ni ne bih stavio u prvih deset.

Apolo 11

pre 9 godina

Mene najviše oduševljava uverljivost dodatnog materijala, koji nije ušao u film, a koji je izmontiran godinu dana kasnije i od kojeg je nastao veliki TV hit.

Aster Blistok

pre 9 godina

Ok manje više...samo nijanse po ukusima ljudi. Međutim, meni iskreno nije jasno ET the Extra-Terrestrial (1982) . To jeste film koji je obelžio nekoliko generacija najmlađih do tinejdžera u vreme kada je film bio aktuelan. Ali osim tog romatničarskog pogleda na film, po meni je ovo jedan prilično patetičan, kalupski napravljen film i definitivno najlošiji na svim top listama uvek.

Peki

pre 9 godina

Sami vrh liste (prva tri) nije nikakvo iznenadjenje. "2010" je sjajan film, "Moon" je sjajan film, "District 9" je sjaaaaaaajan film (jedna od najboljih glavnih uloga ikada u svetu filma, ne samo SF), "Rat svetova" (prva verzija) je sjajan film, "Mars napada :))))" je sjajan film... ima josh...

Luka

pre 9 godina

Odlicna lista, pak bih dodao The Abyss i Inception, mada on zanrovski se razlikuje, ali je sci fi. Meni licno i Serenity se svidja zajedno sa vrhunskom serijom Firefly.

jkaj

pre 9 godina

@Sve filmove sa liste sam gledao, tako da sam kompetentan da postavim pitanje: Šta će Brazil na listi i to ni manje ni više nego na 7. mestu?
(Milan, 28. jul 2014 14:01)

To sto si ih gledao, ne čini te kompetentnim nizašta.

Kuku & lele

pre 9 godina

@racerx

Mudro zboris, Racerx. Aliens sa Alien ima veze samo u naslovu filma. Kad god vidim Aliens, uvek se prvo nasmejem kad vidim svemirske marince iz daleke buducnosti koje kao da su izvukli iz delte Mekonga 1968. godine. To je kao kad bi Taras Buljba bio u Matrixu. Da ne pricam o Kameronovom 'ali nevidjeno' priglupom scenariju. Nije ni cudo sto Ridli Skot nije hteo da se prihvati rezije ovog djubreta. U sustini, Aliens nije nista vise no visokobudzetni film b-produkcije i njegovo ukljucenje na listu na bilo kom mestu, a kamoli ispred ostalih klasika govori o nedostatku elementarnog ukusa sastavljaca liste.

jocal

pre 9 godina

... da nisam pogledao "Stalkera" ( pre četvrt veka a ipak sa ozbiljnim kašnjenjem ) i ja bih verovao da je "2001." broj jedan uopšte , ne samo u žanru ... stvar ukusa ??? ...

Vaše ime

pre 9 godina

Šta čini dobar film?
Koji su najvažniji kriterijumi?
Ne možemo samo reći to je stvar ukusa pojedinaca.
Znači dobra priča, gluma, i uticaj uopšte na sedmu umetnost.
Ako gledamo na taj uticaj, na nekakvo poštovanje prema pionirima sf žanrova,
na tu čast koju zaslužuju i vreme kada su ovi veliki filmski hitovi snimani, onda DA, lista je bez zamerki. Ali opet pitam, šta to dobar film čini dobrim, najboljim?
Ako je glavni kriterijum za najbolji film njegova starost, kao što je slučaj sa Odisejom (1968), ili sa filmom Metropolis 1927), onda opet razumem listu.
To poštovanje prema idejama tog doba, prema godini kada je sniman film, prema tome koliko su promenili tok filmskog stvaralaštva po meni nije kriterijum da bi se taj film proglasio najboljim svih vremena!
Po meni treba da se gleda SVE! Najpre scenario, pa gluma, pa kadrovi, pa priča, pa taj osećaj koji imate dok gledate film, i najvažnije je da od 1 minuta do zadnjeg vi uživate non-stop, nije vam dosadno, nema tih perioda... pa tek onda bi uvažio i kad je snimljen film i koliko je razbio taj neki ustaljeni sistem snimanja koji je bio pre njega. Zato neću da kažem koji je film po meni najj, ali sa ove liste u top 20 svih vremena bila bi 4 filma.. Uz dužno poštovanje suprotnim ukusima.

Divos

pre 9 godina

Прва 3 рангирана филма апсолутно заслужују позицију, по мени није погрешан баш овај редослед, у питању су ванвременки филмови који су оставили и највећи траг у филмској уметности када је овај жанр у питању.
Од осталих Спилбергови филмови (на броју 4. и 11) иако су у питању врло добри филмови, и заиста добро одрађени, никако не заслужују да уђу у топ-20 свих времена (као и још неки на овој листи) а и сам Спилберг је урадио боље филмове (рецимо "Minority Report 2002" који такође није за топ-20).
Бољу позицију су заслужили "Matrix" (као трилогија), "Solaris (1972)", "Stalker (1979), у листу су морали ући, не у топ-10, али у топ-20 свакако "Planet of the Apes(1968)", "Twelve Monkeys (1995)", од новијих "Cloud Atlas (2012)", а можда не баш за топ-20, али по мени су занимљиви, оригинални и врло близу топ-20 филмови "Fahrenheit 451 (1966)", "Equilibrium (2002)" као и "Predator (1987)". Има још много јако добрих и одличних филмова овог жанра, изузетно "родна" беше рецимо 1997-а, али не могу сви ући у топ-20.
У сваком случају ово је једна заиста добро направљена листа.

Čveger

pre 9 godina

Dvoumim se između Runnera i Odiseje, mada bih možda blaaagu prednost dao BR, jer me kao klinca nije plašio jezivom muzikom i majmunima :D

g.

pre 9 godina

Ovde je nekolilo zanrova pomesano. Ne moze se porediti Odiseja (sf-filozovsko ostvarenje) sa npr Star Wars (cista fantastika, iako sjajna). Bladerunner (pravi sf, sa dubokim pitanjima definicije coveka pa jos malo romantike) sa Thing (mnogo dobar horror)... I tako... Za mene Bladerunner br. 1 za uvek.

Лучоноша

pre 9 godina

За оне који се разумеју у настанак и развој људи и света са становишта древних мистерија није ни чудо да је Одисеја у свемиру 2001 изабран као најбољи. Изузетан филм. За њих.

Kubrick&Tarkowski - Two Genius!

pre 9 godina

SF kao dio umjetnosti je imaginarni prostor gdje zakoni moderne fizike neizbjezno zadiru u polje filosofije i iz te kolizije se radja neizmjeran spektar metafizickih promisljanja - prostor za nase "umjetnicko oblikovanje" univerzuma... To je osnovni i neizostavan razlog zasto "Odiseja" i "Solaris" treba da stoje rame uz rame na samom vrhu liste, kao META-filozoski Epovi i metafore o kosmosu, nasem bitku i projekciji u istom >>>> bespogovorno dva remek-djela sedme umjetnosti.., iliti SF-poezija na velikom platnu! Stoga ovi koji kritikuju ovakve filmove kao smorne, glupave, ili sto vise bespotrebnih dugackih filmskih sekvenci apsolutno nemaju iole predstavu o pojmu pravog SF-a!

Kakvi Elijeni, Predatori i ini sitnobudzetni.. nabijeni tzv. "akcijom", krvlju, vatrom i ostalim film. 'damage-svinjarijama'?!! To je vise ovako kako mali Perica, pardon mali Rambo, vidi vasionu..

HRVAT-Dalmoš

pre 9 godina

Definitivo jest najbolji SF film svih vremena inače sam veliki filmofil. Ne slažem se jedino sa ostatkom poretka na listi, jer po meni drugi po redu je Planet majmuna sa Hestonom ali dobro.

Ako netko ne razumi Odiseju i što zapravo ona poručuje, trebate to metaforički promatrat i svatit ćete da je to film ne samo ispred svog vremena nego i daleko ispred našega... Film je ubio doslovno u pojam svaku moguću religiju a opet pri tome nije ubio i vjeru i duhovnost kao ni inteligenciju čovjeka:

1. Monolit ne promatrajte kao neke "Alien" u smislu da se petljaju sa ljudskom evolucijom, Monolit je metafora koju možete shvatiti kako želite, i uvijek je tu kad čovjek napravi veliki skok u evoluciji u filmu.

2. Borba čovjeka i stroja (A.I.), čovjek pobjeđuje inteligentni stroj čime pobjedjuje samog sebe a opet poruka je da taj AI nikad ne može biti kao čovjek.

3. Na kraju filma, scena koja je svima nejasna je savršeno metaforicki jasna: on živi u stanu nekome koji ima (ako dobro promotrite) sve prikaze ljudske velicine u smislu kiparstva, slikarstva, naša kulturalna dostignuca, ali POD toga stana JE MODERAN, kao iz budućnosti, totalno nije u kontrastu tehnoloski sa ostatkom. Ne zaboravite da nakon scene sa majmuna svira Bethoveen.

Čovjek je ispunio svoj potencijal, točnije on, i slijedi novi korak u evoluciji, čovjek postaje zvijezdano biće nakon smrti u ovom obliku :) i ona muzika na kraju kad ona zvijezdana beba (on) dolazi pred zemlju...

MAESTRALNO... MAESTRALNO...

armin

pre 9 godina

Najljepsa stvar je ta sto konacno neka tema koja nije sport i politika, zauzima ovoliki broj komentara.Film jeste predivna stvar i za svakog se nadje uvijek ponesto - SF je jedan od mnogobrojnih zanrova i svaki ima svoju publiku i fanove. Pravi filmofil tu ne pravi razliku - postoje remek-djela, klasici, odlicni, dobri, vrijedni za pogledati... ostali. OK je SF, iako mi nije omiljeni zanr, vecina filmova su vrijedni liste. Ipak, u odnosu na vrhunski SF, uvijek cu radije izabrati, recimo, Before Sunrise / Sunset / Midnight - gdje u sva tri dijela Ethan Hawke i Julie Delpy "samo " razgovaraju i setaju, od neke SF metapoetike, psihologije, filozofije i da ne nabrajam..Pozdrav za sve filmofile !

UK

pre 9 godina

Brazil mi se svidja ali ga nikada nisam povezivao sa SF zanrom, tako da ga ne bih ni stavio na ovu listu.
Metropolis, zivi krsh, to je film za kvazi filmofile, nije mu mesto ni medju prvih 100, ako moze Metropolis onda prednost dajem filmu "Put na mesec" od Georges Méliès.

Pozdrav

armin

pre 9 godina

Listi se tesko sta moze zamjeriti, ako izuzmemo licne ukuse. Lista je ona prava hardcore sci -fi, a mozda se moglo naci mjesta i za District 9. Da nije tako hardcore (naslonjena na horror ), mozda i Eternal Sunshine of the Spotless Mind, ili Back to the Future. Ali, konacno jedna lista koja opravdava svrhu. Ili je mozda zanr ogranicen realno manjim brojem (kvalitetnih) filmova. Za mene licno Terminator 2 i Alien.

Dragance

pre 9 godina

Naucna fantastika i naucnofantasticni film su previse veliki pojam da bi postojala objedinjena lista najboljih cudi me da se niko nije setio Metropolisa Frica Langa.Ja u svoju listu dodajem Moon iz 2009 te Dankan Dzons mislim da je autor.Slazem se potpuno sa listom mada mi se ne svidja to najboji svih vremena verujem da vremena jos uvek traju.

sistemova

pre 9 godina

Eto, bar medju prvih dvadeset da su uvrstili i Povratak Dzedaja, Dinu i Lukasov debi, THX 1138. Iako distopija, Brazil je opravdano tu, ma sta ko mislio...

Dragan

pre 9 godina

To je toliko dobar film da bi bilo posteno bar tri -cetiri mesta iza njega ostaviti prazna.
Ako se uzme u obzir i dostupna tehnologija u vreme kada je pravljen onda bi ta prazna mesta trebala ostati bar do broja deset.

Mario

pre 9 godina

Ovo nije rang lista gledanosti ili zarade već umetničke vrednosti. "Odiseja 2001" je FILM, pravi umetnički SF film u odnosu na njega sve ostalo deluje kao holivudski cirkus iako tu ima izuzetnih ostvarenja "Alien", "Bladeruner" itd.

vjeran

pre 9 godina

korektna lista. ovisi od osobnog ukusa koji će film biti broj 1,2,3 itd... ali nemam zamjerki na listu.
p.s. nadam se da se osobe koje spominju film prometej samo šale...

wiener

pre 9 godina

ne znam kako neko moze da tvrdi da je knjiga "odiseja u svemiru 2001" bolja od filma ili da je najbolji sf-roman svih vremena. prvo, film se ne bazira na toj knjizi, vec se i film i knjiga bariraju na jednoj ranijoj kratkoj prici arthura clarkea (sentinel). radnja prve knjige se ne poklapa u potpunosti sa filmom, a nastavak (2010) i filma i knjige se nadovezuju na film. arthur clarke je napisao bolje romane, a sva zasluga za uspeh 2001 pripada filmu.

film inace jeste najbolji naucnofantasticni ikada. jednu kritiku za film ipak uvazavam, a to je da ljudki karakteri deluju kao da su bez emocija, i samim tim neljudski, te da je "najljudskiji" karakter u filmu u stvari robot HAL 9000 koji prolazi kroz agoniju, jer mu je naredjeno da krije tajnu misije od posade, a isprogramiran je da ne laze ljude. scena u kojoj HAL "umire" je jedna od najboljih u filmu.

HanSolo

pre 9 godina

Ma odkud.. Alien je nabolji SF i najbolji triler.. Sečam se.. Imao sam 16 godina i usraosam se živ.. A kad je Sigorni bila u gaćicama opet mi je bilo malo bolje ali onda se opet monstrum pokazuje... Najbolji triler svih vremena.. Napet i crn.. A ono žuto svetlo na kraju i "mother" stalno "T minus x minits".. Živeo Ridley Scott.. Kakav Kubrik..

NikolaKG80

pre 9 godina

Ne volim liste ovog tipa, jer se naprosto ne slažem sa njima. Ovoga puta, moram reći da se uglavnom slažem, Odiseja zaista zaslužuje da bude tu gde jeste. Mada i utisak o filmu zavisi od uzrasta gledaoca. Odiseju sam gledao kad sam bio mali i kada mi je sve bilo wow, kako na filmu, tako i van filma. Jedina zamerka koju imam je to što je Terminator 2 rangiran slabije od prvog dela.

arzak rhapsody

pre 9 godina

Pogledajte sve epizode emisije Zvezdani ekran od Zorana Zivkovica, koja se emitovala u okviru Skolskog programa pre 30 godina i tu vam je uglavnom sve.

dejan

pre 9 godina

Moze li neko da mi objasni SIMBOLIKU iza savrnih scena ovog filma?
(Glup ko noc, 28. jul 2014 20:32)

Dejvid Bouman prestaje da postoji prostorno i vremenski ali ne umire već doživaljava transformaciju ili oboženje poput Isusa ili starozavetnog Ilije. Mada, svako to može da protumači kako mu je volja.

charlie

pre 9 godina

sviđa mi se što je brazil na listi. nisam imao pojma da je taj film popularan. što se tiče odiseje, za taj film je potreban mozak, strpljenje i velika ljubav prema vizuelnoj poeziji

Zoran

pre 9 godina

A "stvor"? Sa Kurt Raselom iz '81. To je filmcina...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (novak, 28. jul 2014 13:55)

Pa imash ga na listi pod rednim brojem 12 :))

marko

pre 9 godina

Na listi nema filma Dune. Nije bitna pozicija, ali ja bih rado dopunio listu i sa Dune.
(Against Bandass, 28. jul 2014 14:52)

Neces naci taj film ni na jednoj naj-listi. Filmski kriticari ga jednostavno mrze bez obzira sto je kultni.

Petar

pre 9 godina

Pravi ljubitelj Sci Fi nema razloga da pravi ovakve liste. TOliko je dobrih filmova i svi su razliciti bas kao i ukusi gledalaca. Imam problem sto sam sve manje vise pogledao i kada pokusavam da nadjem nesto novo,ne mogu,pa se onda okrecem serijama. Ima interesantnih zaista, hvala bogu da zivimo u vreme interneta

The Dude

pre 9 godina

Prva tri mesta apsolutno zasluženo i baš tim redom. Danas je SF uništen totalno, jedva da i nadjem da odgledam nešto normalno. SF je uništio Marvel i glupi filmovi sa superherojima pa onda epska fantastika. Da se bar jedan dobar SF godišnje snimi sa prosečnim budžetom za jednog Iromana bio bih prezadovoljan...

majstor

pre 9 godina

'they live' 'oni zive' od Carpentera! Ne znam da li Carpentera ubrajaju u horor ili SF ali u tom filmu je anticipirao sadasnjost - ko je gledao Zeitgeist razumece metaforu

Milosav

pre 9 godina

Većinom, vama je ova lista ok, ali meni nije i koga to briga?

Izgleda sinovac da je "tebe briga" Izadji malo medju narod ili nadji neku polovnjacu da se malo izduvas inace ima da eksplodiras od te tvoje gorcine. Samo pogledaj koliko si napisao a kazes da te nije briga...
Decko ajde oladi.

Iandeb

pre 9 godina

Lista pati od istog problema kao i termin "SF", prosto ima suvise totalno raznorodnog sadrzaja. Npr, sta ce Brazil i IT u istom zanru? Alien bi mogao predvoditi i Horor liste. Odiseja koristi milje naucne fantastike, ali samo kao sredstvo i ne bih je poredio sa knjigom. Klark je to sve razradio u svom tipicno hardkorovskom maniru u daljim romanima u jednu mundane pricu. A, ako SF shvatimo kao spekulativna fantastika, ... pa onda IT ponovo nema sta da trazi tamo.

LoFi

pre 9 godina

Nemate pojma. Najbolji film svih vremena je Plan 9 from Outer Space. Kakva režija! Montaža kida. Eeee, nema više takvih profesionalaca.

seven

pre 9 godina

Lista je Ok,samo bih ubacio jos poneki noviji naslov poput Sunshine-Odlican Sf.Inace Stanley je rekao -ko bude razumeo film Odiseju on ce prestati da se bavi sa filmom.Meni je 2010 takodje odlican.

Ivan M

pre 9 godina

Išao sam da gledam "2001." u bioskopu u Londonu sa drugaricom koja ga nikada nije videla. Da ugodjaj bude lepši, muziku je izvodio orkestar uživo. Nakon pola filma su napravili pauzu i moja drugarica je bila zbunjena. Na kraju, kad je odgledala ceo film, samo je rekla "To je bilo zadivljujuće." Film sam prvi put video sa 13 godina i još uvek me oduševljava. Onima koji misle da je spor itd savetujem da ga ne gledaju kao običan film gde se očekuje radnja, razvoj likova i rasplet, već više kao mešavinu zagonetke i vizuelnog iskustva i da se prepuste doživljaju. Da je bilo po Klarkovom scenariju, bilo bi puno jasnije šta predstavlja monolit, ko ga je postavio i šta se dešava na kraju filma. Medjutim, Kjubrik je od cele stvari napravio nešto skroz nejasno i dvosmisleno, gde dominiraju slika i zvuk (ili nedostatak istog) i stvorim film koji i nakon 50 godina izgleda aktuelno i uzbudljivo. To je jedan od glavnih razloga zašto ovaj film nikada neće biti zaboravljen.

S.t.a.l.k.e.r.

pre 9 godina

Slazem se vecinom liste, ali po meni prvi Terminator ne moze nikako biti bolji od drugog. "Judgment Day" se smatra jednim od retkih nastavaka koji su nadmasili prethodnika. Slicna prica i za Ratove Zvezda, mada je meni prvi deo (tj. 4. epizoda) najdrazi iako se drugi (tj. 5. epizoda) kriticki smatra za najbolji u celoj sagi.

ivan

pre 9 godina

@(racerx, 28. jul 2014 13:12)
Mnogo si agresivno nastupio prema Aliens, pa sam osetio potrebu da ti pojasnim film. Verovatno nemaš afiniteta za takvu vrstu filma, što mogu da prihvatim, pa iz tog razloga nisi pažljivo pratio. Prvo, kompanija je sve vreme znala za postojanje aliena i iz svojih interesa je namerno poslala koloniste na tu planetu. Znali su za to još u prvom delu kada su Nostromu prekinuli povratak na Zemlju zbog, tobože, sos signala koji su primili. Ako pogledaš produženu verziju filma (posebno izdanje mislim), u jednoj sceni na početku kolonisti, tačnije porodica one devojčice (Nut) koju su našli kasnije, pronalazi svemirski brod i oni su i prvi zaraženi. Ripli i ostali su poslati tamo da se ne vrate, tj. da se vrate kao inkubatori za aliene, koje kompanija želi da koristi kao biološko oružje u nekim ratovima za koje mi ne znamo, pa verovatno i zato vođa misije ignoriše njena upozorenja. Što se tiče aliena koji visi okačen za nogu u svemiru, pa može da ima i sto tona kad je tamo bestežinsko stanje. U brodu doduše oni hodaju normalno, verovatno poseduju neku tehnologiju koja nije objašnjena, ali isto tako je i u prvom delu. Sve u svemu, film je totalno drugačiji od prvog što je Kameronu verovatno i bila namera jer bi sigurno bilo glupo da se opet jure sa jednim dok ih ne izroka. Po meni je priča logična i konzistentna, film je dobar, možda je peto mesto malo previše ali mu je sigurno mesto na ovoj listi.

Ironije Mudri

pre 9 godina

Stalker je bogovski film, kao uostalom sve sto je Tarkovski radio. Jeste mozda malo "sporiji" od ostalih na listi, ali zato je umetnicki neprocenjiv. Solaris, takodje. Fina lista...

nostromo

pre 9 godina

(The End, 28. jul 2014 22:12)
Puno buke a bez ikakve potrebe. Prvo ne znam i nisam te razumeo sto se ljutis na zemljake kad listu nisu sastavljali Srbi. Drugo, niko ovde ne proziva novije SF filmove, pa cu evo ja biti prvi, retko koji od njih valja. Moon, i distrikt 9 su odlicni i donekle oblivion, ima tu i tamo jos koji, mrzi me da se prisecam i to je to. A ovo sto si pomenuo Prometeja i Avatar da su ti zanimljiviji i na neki nacin bolji filmovi od odiseje govori koliko poznajes film kao medij uopste. Vrlo malo. Inace ja nisam dinosaurus, sto bi moglo i da se shvati kao uvreda prema starijim osobama, imam 28 godina. Koliko imas ti, 15?

master of the universe

pre 9 godina

the abyss, contact, twelve monkeys, donnie darko, mr. nobody, the thing, back to the future... super zabava za celu porodicu :)

obavesten

pre 9 godina

(The End, 28. jul 2014 22:12)
Gresis skoro u svakoj recenici koju si napisao.
Potpuno je prirodno da se na listi nalaze uglavnom stari filmovi,jer medju novim filmovima nema ogdovarajuceg kvaliteta koji bi ih skinuo sa trona.
U cemu je razlika?
Razlika je u nacinu snimanja filmova,odlicnoj reziji,upotrebi efekata,manjoj upotrebi racunara,postojanje scenarija(da i to je nekada postojalo) !
Samo je Kjubrik bio u stanju da snimi Odiseju i napravi remek delo .Da se bilo ko drugi dohvatio tog posla,rezultat bi bila propast.Savrsenstvo svakog kadra je neponovljivo.Neverovatno je da u filmu ne postoji nijedna scena viska ili nepotrebna scena .
Danasnji filmovi se snimaju drugacije.Preterana upotreba CGI efekata dovodi do toga da su sf filmovi postali crtaci.
Kao sto je sredina proslog veka bila plodna u muzickoj industriji,tako je to bilo i u filmskoj.Kako je muzika danas kompletno djubre,tako je slucaj i u filmskoj industriji.Tu i tamo se snimi poneki jak film i to je to.Interesantno je da Holivud izbacuje sve manje i manje vrednih filmova i pored milijardi koje ulaze.Ok ,oni donose dobit,ali sa umetnickog aspekta su djubre.
BTW,"Prometej" koji pominjes je djubre od filma,lose reziran i jos losije snimljen.Sama prica je zanimljiva,ali lose pretocena u film.To je sf koji nije vredan spomena....

mirko

pre 9 godina

(The End, 28. jul 2014 22:12)

Prometej je jedno đubre od filma, upropašćena franšiza od čoveka koji ju je i stvorio. Nikad nisam imao veća očekivanja od nekog filma i nikad se nisam više razočarao. Šablonska priča i nerazvijeni likovi. Očigledno je film urađen pod debelim pritiskom holivudskih gazda. Bolji su bili trejleri od samog filma.

(JamesFrancoIsMyMan, 28. jul 2014 21:01)

Te "ošugavele gorile" su deo jedne od najupečatljivijih scena u istoriji filma. Koska leti u vazduh, a odmah u sledećoj sceni se prikazuje svemirsko vozilo. U jednoj sekundi Kjubrik je prikazao razvoj čoveka, od trenutka kada je prvio put otkrio da koristi oruđe do izrade visokotehnoloških kreacija. To su dva kadra koje razdvajaju milioni godina u ljudskom razvoju.

Ništa se u filmovima ne prikazuje tek teko bezveze, sve ima smisao, samo treba imati želju da se taj smisao pronađe. Neki filmovi su samo prosta zabava, ostave utisak samo dok ih gledate, a neke pamtite dugo, dugo.

D

pre 9 godina

@ Marija
Solaris i Stalker, imas ih na listi.

Inace, lista je odlicna samo bi redosled po meni bio drugaciji. Osim gore pomenuta 2, i Metropolis zasluzuje mnogo bolju poziciju. Mislim da je bio daleko ispred svog vremena i svakako je jedan od retkih filmova koji su definisali SF zanr.

Zoki

pre 9 godina

Odlicna lista. Ni jedan filmnski zanr se ne moze u toj meri poistovetiti sa jednim filmom kao sto to moze SF sa Odisejom. Kako rece Artur Klark, "Onaj koji bude hteo da nadmasi Odiseju, morace da snima na licu mesta". I bio je u pravu. Meni je samo zao sto na listi nije Day The Earth Stood Still iz 1951. Takodje, Forbidden Planet iz `56 bih stavio vise na listi. Formirao bih posebnu listu za evropski SF: Solaris, Stalker, Fahrenhejt 451.... Od novijih> Donnie Darko i The Moon. Sve ostalo potpisujem.

Ladislav

pre 9 godina

Trebalo bi procitati ceo opus odiseje u svemiru (2001, 2010, 2061,3001) i shvatiti svu velicinu Klarkovog dela. Nista do sada nisam procitao sto bi se merilo sa tim delom a i film ( ovi ) koji se ticu prve dve odiseje su u samom vrhu tog zanra. Ima ih jos veoma dobrih....ali ova prica je genijalna . Predlazem citanje , sigurno necete zazaliti.

Ivan

pre 9 godina

They live, fali na listi u prvih 20, ali je lista, u sushtini, ok. Svako ima svoje favorite, a o ukusima i favoritima se ne raspravlja. Podsetio bih i na filmove (nekima ne znam da odredim zanr). ExistenZ, Videodrom, Delikatesna radnja, Grad izgubljene dece, 12 majmuna (naravno), The Cube, The Descent, Scanners (legendarni B klasik glumac Majkl Ajronsajd)... Opet, gde je "Pobesnjeli maks"?

Tori Amos

pre 9 godina

@ JamesFrancoIsMyMan

Tocak ne moze biti glup,to je izum koji je unapredio ljudsku civilizaciju,poput te koske koju pominjes. Taj tocak i koska su utabali put za let coveka u svemir.
Kjubrik je tim revolucionarnim filmom pomerio granice kinematografije,pre 50 godina,a film nikada nece vizuelno zastariti. Jedina mana,ako tako mogu da kazem,je potpuno izbacivanje naracije koje je dovelo do toga da se kraj filma ne moze razumeti ali je to u mozda jos jedna u nizu genijalnih odluka - film koji predstavlja neverbalno iskustvo o kome ce se diskutovati jos dugi niz godina.
Odiseja se ne mora svima svidjati,ali se mora postovati kao primer neverovatnog spoja price,slike,muzike i upotrebe kamere.
Hvala Kjubriku sto je voleo filmove.

dejan

pre 9 godina

SF je žanr koji obuhvata i kojekakve svemirske pucačine koje mnogi ljudi obožavaju, pa je formiranje liste najboljih ostvarenja sa kojim će se svi složiti - nemoguća misija.

R2D2

pre 9 godina

Ja sam rodjen 1972. i vecina ovih filmova mi je obelezila detinjstvo i odrastanje. Slazem se sa poretkom prva tri mesta u potpunosti. Stanley Kubrick je veliki perfekcionista i 2001: A Space Odyssey apsolutno zasluzuje da bude broj 1. S druge strane Blade Runner je film nabijen emocijom i setom. Film koji ce mi zauvek buditi ono tanano osecanje davno proslog i cini mi se bezbriznijeg vremena. U mom srcu taj film je broj 1.

lemy

pre 9 godina

Kjubrik i Artur Klark su jasno rekli jos kada je film emitovan da "ako publika shvati film iz prve,shvaticemo to kao da nismo uspeli u ovom projektu" a rec je u najmanju ruku o dva vanvremenska genijalca....

Petar

pre 9 godina

@Zoki Falcon
A jel mozes ti ovo da argumentujes? (znamo obojica da ne mozes :) ). 2010 je radjena pod kontrolom Klarka, tako da tesko moze poneti taj epitet. Kao sto je Sagan nadzirao snimanje Kontakta, pa su sve promene dozvoljne.
Plan 9 from Outer Space je zvanicn najgori SF film, pa to svi znaju :)

zur'an

pre 9 godina

A.Klark nije napisao knjgu Odiseja u svemiru 2001 vec je Kjubrik pisao scenario prema noveli A.Klarka "Strazar" i pod kontrlom Klarka razvio pricu.Klark je kasnije napisao roman ali je to bilo otaljavanje a na zahtev gledalaca

Aleksandar

pre 9 godina

Очигледно са 38 година спадам у маторце мада се бе доживљавам као тинејџера.
Волим све ове филмове, Метропилис сам гледао у СЦу, са уживо изведеном музиком под командом А.Пушића. Волим да гледам и новије спецеф филмове, без обзира што су углавном прикази земаљских сукоба умотаних у обланду магије и техномагије. Ипак СФ ми је израз жеље за истраживањем нечег новог, нечег ван овог света, СФ ме пре свега тера да размишљам. Поларисов диск имам и на телефону, а нове СФ књиге крадуцкам помало преко нета, па сматрам да имам шта да кажем на ову тему. Филмови на листи истражују нове ствари, БР обрађује питања људскости, АИ разума, жеље за опстанком, Терминатор (осим очигедне акције) се бави временским парадоксима (може ли се променити будућност или прошлост, отац рођен након детета). Међутим, филм је уметност, има свој мстреам, има кич и има кемп. Разсправљати шта је шта, је као расправа о вредности репринта конзерве супе наспрам Сикстинске капеле. Реално може да се води, али је узалудна. У уметности се ужива, у кичу такође, то им је сврха. Само је питање у чему свако од нас бира да ужива.
I've seen things you,.... people,... wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauzer gate. All those moments will be lost in time... like tears in rain... Time to die.

Vasobeci

pre 3 godine

Lista najomiljenijih SF filmova. OK, ako je najomiljenijih.To je ipak subjektivno.
Ali ako gledamo objektivno, film Alien je majka svih filmova. Najbolji film ikada, ne samo SF filova, nego svih. Ništa posle njega nije bilo isto. A na ovoj listi morao je da se nadje i Stvor iz '81 i Ambis. Toliko.