Ponedeljak, 06.01.2014.

13:13

Šta piše o ratu u Poćorekovom pismu

Izvor: Izvor: B92

Šta piše o ratu u Poæorekovom pismu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

162 Komentari

Sortiraj po:

Konstantinos Veliki

pre 10 godina

Osnovno pitanje je: Šta će Austro Ugarska u Bosni?
detant, 7. januar 2014 11:27)

Temeljno je pitanje: zasto je Srbija i s kojim pravom svojatala Bosnu? Kao da tamo ne zive sva tri naroda? Da nije imala imperijalne apetite prema BiH ne bi Srbija isprovocirala I svjetski rat!
Hvala na objavi komentara!

Marica

pre 10 godina

Zar posao direktora Arhiva ne bi bio da objav naučni rad o pismu i obznani naaučnoj i stručnoj javnosti, a tek potom i ostalo, znčenje sadržine, poreklo i sve ostalo u vezi ovog pisma, a ne da izigrava estradu sa Kusturicom? Ili misli da će i na njega preći malo slave?

Dejan Popovic

pre 10 godina

Nemci su posle 5godišnjeg pljačkaškog pohoda po celom svetu (WWII) iz pepela postali najjača evropska država.Austrijanci posle 4godišnjeg pljačkaškog pohoda (WWI)ostali sila u evropi.Srbi su posle činjenice da su jedini u regionu bili antifašisti u oba rata na rubu propasti i bankrota.Po vašoj logici mi bi smo trebali biti nagrađeni a oni bačeni na đubrište istorije?Jel tako?Ali ekonomija ne nagrađuje vaše ratno opredeljenje.Šta je trebalo da kažu englezi "jao srbi vi ste se borili protiv okupatora evo vam 500 milijardi funti koje smo mi pokrali po australiji.Da nije vas bilo nestalo bi engleske i francuske"?Jeste možda da bulajić pravi film o:O a penezic bude glavni heroj.Istripovali smo se mi srbi opasno.Dakle za ekonomsku situaciju trenutnu smo sami krivi.50 godina ležali na parama MMFa i nikad shvatili kako svet funkcioniše.Ubili smo mihajla i pustili engleske karađorđeviće da se biju s rusima preko naših leđa.Ratovali za druge a nikad za sebe.Svi oni su se iz ratova vratili puni kod brod i na tome gradili ekonomiju a mi pustili da budemo topovsko đule velikih sila.Rat je vrlo jednostavna kategorija.Kad nemaš pare ideš da pljačkaš ako si veliki ili se privališ tamo gde mislis da treba i čekaš da prođe.Mi smo se privalili pogrešno.Rusima i englezima koji su geografski far far away.i jedni i drugi su nas ostavili.E sad smo setili nemaca...i Nemac ćete opet prihvatiti.Slava Mihajlu Obrenoviću!!!

Tарабић

pre 10 godina

Eto, Austrija i tada bila humana kao i danas, prema vama prevarantima. Nisam bio u krivu kada sam rekao da su Sirbistanci lazovi i prevaranti.
(Magomed, 7. januar 2014 00:11)


Разумљив је страх који провејава из овог коментара - то је страх од чињенице да се историја понавља и да је, с тога, сасвим извесна судбина, како најновијег германског покушаја освајања Европе, тако и њихових верних сателита!

chitaj kao shto pishe

pre 10 godina

Prevod jeste star, ali i polupismenima, bilo da su Srbi, Hrvati ili Muslimani (ili Englezi ili Nemci)bi trebalo da bude potpuno jasan i razumljiv, a ako nije, prevod nije sigurno razlog.
A prevod jasno kaze da su namere AU da se vojno obrachuna sa Srbijom u povoljnom trenutku - izgradnja zeleznice (sigurno ne za transport humanitarne pomoci), okretanje Hrvata i Muslimana protiv Srba (well done)...
Prihvatanje srpske krivice za izbijanje rata posle Principovog atantata (bez obzira da li ga posmatrali kao pojedinca - terorstu ili rodoljuba) podrazumeva da se vojska Kraljevine Srbije vojno preshla u Bosnu (chitaj AU)i krenula ka Bechu, poslala generale u London, Pariz i Moskvu da povedu lokalne vojske ka Berlinu...
Kompletna zamena teza koja se ovde odvija, potpaljenja kvazi - istoricharima (po principu shta je babi milo to joj se i snilo...) bi trbalo da se posmatra kao reflekcija onog shto je usledilo sve do danas, pokushaj opravdanja istoriskih greshaka/predsavljanja krivaca kao zrtve (bilo da su to tadasnji Nemci/Austrijanci, ili danashnji Amerikanci u Iraku i Avganistanu - uloge su se promenile, ali metodi su ostali isti), kao i za verovatno intervencije.
ps
Ne bi li bilo divno da ovo prochitao svaki Srbin, Hrvat ili Musliman (ili Albanac ili Crnogorac) pre 70 godina, i shvati da umesto da bude buzdovan u rukama drugih, bio pametan i podvijo rukave...

Kiki

pre 10 godina

"Tacno je da je AU radila na tome da drzi Srbe i Hrvate odvojene. Ali ipak je istina da su Hrvati vec i u prvoj Jugosalviji dobili daleko vise teritorije od onoga na sta su istorijski imali pravo (realno Hrvatska je samo Zagorje i deo Istre). Na Slavoniju Dalmaciju i Krajinu mnogi jednako polazu pravo, ali zadrzimo se na Krajini i Slavoniji gde su Srbi bili brojni i vekovima naseljavani da cuvaju granice AU. Pa kada smo se oslobodili AU i ziveli svi zajedno u jednoj drzavi onda su Hrvati od prvog dana poceli da razvijaju svoju paranoju da su im teritorije Krajine i Slavonije u opasnosti sve dok tamo ima Srba, iako je veliko pitanje da li im te teritorije uopste i pripadaju.
(Vlada, 6. januar 2014 18:46) "
------------
Nisam imao namjeru komentirati ali ovaj dio je stvarno predobar da se ne osvrnem na njega.. dakle Hrvati "istorijski nemaju pravo", Hrvatima "ne pripada"... eto Srbi tu je sadržan uzrok i povod svih ratova od 1990. nadalje. Srbi smatraju da neki nemaju pravo na "teritorije" i "da im ne pripada nešto" te se shodno tome ponašaju, počinju naoružavanje i ostatak znate, dašak propagande, samoviktimizacije i onda slijedi obrana srpske nejači....

Onako samo usput

pre 10 godina

Čisto da ne bude nesporazuma.Austrougarska je htela milom ili silom da porobi Srbe.Kako nije uspela milom krenula je silom.Šta bi se dogodilo da je krenula milom da porobi Srbe?Isto ono što se događa danas Lužičkim Srbima.Asimilacija.Da,Dejane bilo bi nas 30 miliona,ali ne bi smo se zvali Srbi,nego Hrvati.A ostalo bi Srba isti ovaj broj koliko i danas,samo u okviru Austrougarske monarhije.Ko misli da pričam budalaštine neka shvati sledeće.U prvom kolenu,strani doseljenici u jednoj državi se drže još jezika i vere,ali običaji već slabe.U drugom kolenu,zaboravljaju jezik,ali se još nekako drže vere.U trećem kolenu i vera već slabi i oni prestaju biti narod koji je došao na tu stranu teritoriju.Naravno,uvek će biti i onih ljudi u narodu koji će se odupirati tome,inače danas ne bi ni bilo Lučkih Srba da generališemo kojim slučajem sve.Eto još jednog od razloga zašto nas mrze Hrvati.Jer da smo drugačije postupili sad bi ih bilo 30 miliona i lakše bi izašli na kraj sa 8 miliona Srba.

johnny depp

pre 10 godina

Dejane Popovicu,
Svaka ti je u metu. Moze se izguglati da je Kralj Aleksandar Karadjordjevikj u Committee 300. Oni sto znaju sta je to, razumece

Na zdravlje

Stojko

pre 10 godina

Mislim da bi bilo od velike faznosti da povodom 100 godisnjice I sv. rata, B92 objavi delove knjige jednog od najboljih poznavalaca I sv. rata i jednog od najznacajnih nemackih istoricara 20. veka, Fritz-a Fisher-a cija se knjiga "Germany's War Aims in the First World War" smatra vrhunskom analizom uzroka i posledica istog.
U originalu naslov knjige glasi: "Griff nach der Weltmacht: Die Kriegzielpolitik des kaiserlichen Deutschland 1914–1918"
Knjiga se u Engleskom prevodu moze kupiti na Amazonu

Stojko

pre 10 godina

Bravo za B92 koji je preveo ovaj tekst i predstavio ga javnosti.
Ocigledno izuzetno znacajan dokument, ali je i bitno da mu se potvrdi autenticnost.
Takodje izuzetno mudar potez Arhiva Srbije da predstavi dokument na pocetku godine kada se slavi 100 godina od Velikog Rata. Dobar uvod u diskusiju o tom ratu i dodatni materijal (a za nekoga i glavobolja) za naucno istrazivanje po ovoj temi.

Бојан Илић

pre 10 godina

Dejan Popovic!
Могли би поједини "модерни и IN Srbi" да Вам замере да "заговарате" Недићеву политику!
Добар коментар!
Поздрав

Nikola 58/108/969

pre 10 godina

E da je srece da smo i mi tada 1913 rekli austrijancu DA posle nas hitler ne bi ni dirao.Danas bi nas bilo 30 miliona...eto umesto evrope "uzeo" te rus blago nama.sacuvao nam kosovo , ekonomiju.. (Popovic, 6. januar 2014 19:32)

Eeee moj Popovicu, kratkovid si ti i supalj. Da smo tada rekli DA Austrijancu ne bi sprecili izbijanje I sv. rata nego bi se borili (sluzili kao topovsko meso) na njihovoj strani a protiv ostatka sveta. Izginuli bi i tako i tako. Kazes, bilo bi nas danas 30 miliona da smo rekli DA. Pa zasto nema Slovenaca i Hrvata danas po trideset miliona? Oni su bar bili 700 god. pod Austrijancima, nisu ginuli i mogli su "nesmetano" da se razvijaju. Sto se Kosova tice, ono bi se desilo tako i tako...pre ili kasnije. Kucu cuvas samo ako zivis u njoj, ako ne zivis ona propada, trosi se i nestaje. Srbija se od 1867 pa do 90-ih nije brinula o toj kuci a pogotovu ne o dramaticnim demografskim promenama u zadnjih 70-ak godina na tom prostoru.
Da se danas nalazimo u ovakvoj situaciji mozemo samo svojoj urodjenoj nesposobnosti za zivot da zahvalimo a ne nekom DA ili NE koje smo nekada rekli ili nismo rekli. Nedostatak smisla za preduzetnistvo, samoinicijativu, urodjena sklonost ka lenjosti, dokolici, pametovanju o svemu i svacemu, sklonost prevari, obmani, kriminalu i svakoj vrsti nemorala...to smo mi. Samo pogledaj nase politicare i tajkune, koja je to sprega izmedju politike, koja omogucava, i kriminalne energije jednog Miskovica i njemu slicnih na primer.

rupa na saksiji

pre 10 godina

Pitanje za medije je zašto ustanova kao što je Arhiv Srbije učestvuje u promociji nekakvog privatnog Instituta vrlo sumnjive stručne utemeljenosti? Zašto se neko sa neših fakulteta gde se istorija izučava ili iz zvaničnih Instituta ne javi da priču oko ovog dokumenta nazove pravim imenom otkrivanje rupe na saksiji.

Zole

pre 10 godina

Mi smo postali suviše mali narod da bi se mogli samostalno brinuti o sopstvenoj sudbini. Nemci su nam suviše blizu a Rusi daleko. Od kad se Turska povukla sa naših prostora, nas polozaj zavisi od odnosa Rusa i Nemaca. Nemci sigurno ne žele dobro Slavenima. Nemci kao naslednici zapadnog Rimskog carstva koriste katolicku crkvu kako bi razjedinili slavene. Klasican primer su Hrvati koji zasnivaju svoju veru katolicinastvu. Njima je vaznija vera od krvi. Zbog vere ubijaju svoju bracu.

uredni neplatisa

pre 10 godina

eto srece da je bilo ovo ili ono.... pa da je bilo sta bilo drugacije nego sto jeste niko od nas ne bi bio ni rodjen!

Kenzo

pre 10 godina

I vrapci na grani,su znali ,da je atentat Gavrila Principa,na Austrijskog prestolonaslednika,bio samo povod.
Zato mi je je čudno,da ovo pismo izbija na videlo dana ,baš na 100 godišnjici ,od prvog svetskog rata i baš da se tu umeša Emir Kusturica,poznat kao Veliki Srbin.

dragan

pre 10 godina

Sve sto vredi izgradjeno je za vreme AU doduse u Vojvodini.Recimo prva pruga naBalkanu u Vojvodini,prva centrala,Petrovaradinska tvrdjava nikad osvojena,svi gradovi u centru zgradeiz tog vremena.Cik da Toma da titulu"slobodan grad".A jos uvek slavimo pobedu vojske AU pod komandom Eugena Savojskog nad Turskom.Karadjordje posle sloma ustanka boravio u AU a ne Rusiji,CG.

Бојан Илић

pre 10 godina

Srbi, da ste zahvalni bla bla bla!

Ma svi ste bili partizani, vi Hrvati, narocito posle Blajburga... pa onda vam se "javila Gospa", pa ste opet uz pokroviteljstvo Vatikana postali "domobrani"!
Ko vas ne zna , platio bi vas mnooogo skupo...:-)

Бојан Илић

pre 10 godina

Германско -саксонска линија НИКАДА није могла да поднесе Словене, поготово Србију која је увек показивала доминацију на терену !

Max

pre 10 godina

"Ali ja sumnjam veoma, da ću biti u položaju da predlažem na pomilovanje ili abolicije nešto sam slično učinio prve godine svoga boravka ovde, da bih raščistio poslednje ostatke aneksije. Ali uspeh je bio direktno negativan, jer u ovoj se zemlji blagost - uvek tumači kao slabost."


Sve je rekao o balkanskim divljim plemenima u kojima je vođa plemena najjači i najsuroviji alfa mužijak, a svaka dobrota,praštanje i blagost se tumači kao slabost i danas je sve isto među musavim i polumutavim balkanskim plemenima. Zato nam je sve i ovako.

Vasilije knezevic

pre 10 godina

Vrlo je tesko imati neko originalno misljenje.Stice se utisak da postoji radikalni dio koji
je naoruzan nepromjenljivm mislju o srpskoj nevinosti.Sa druge strane germanski element
se vjekovima protivio Slovenskom prodoru na Balkan.Mnogi Soveni su ponijemceni a mnogi
su postali obozavaoci svega sto je njemacko.Nijemci su prevodili u hriscanstvo mnoga
slovenska plemena koja su zivjela istocno ili jugoistocno od njih.Neki su se borili protiv
njih.Istoriski je poznato da su Nijemci prodali nekoliko stotina hiljada slovensih robova
arapskom kalifi od kojih je taj,kasnije sastavio snaznu vojsku i pokorio Spaniju.U sjeveroistocnim
predjelima mogu se i danas naci plave osobe slovenskog porijekla,odavno zaboravljenog.
Radio sam u NJemackoj sa vrlo sarmantnom osobom cije je ime bilo freulein Muha.Interesatno
je da je ona znala da je,vec odavno zaboravljenog, slovenskog porijekla. Srbi su, uopste, bili
"trun u oku"njemackom "drang nach Ostem"jer su jos uvijek posjedovali pretenzije prema manjim
slovenskim narodima koje su Nijemci smatrali, u neku ruku,svojim podanicima.Onda nije ni cudo
da je Njemacka imala pretenzije prema Srbiji.Srbi treba da su svjesni toga i da nezaboravno
racunaju na to a prijateljstvo sa Njemackom ne smije biti bezuslovno.
vasilije knezevic 06 jan. 2014

Magomed

pre 10 godina

Eto, Austrija i tada bila humana kao i danas, prema vama prevarantima. Nisam bio u krivu kada sam rekao da su Sirbistanci lazovi i prevaranti.

Dragan

pre 10 godina

Prevod - katastrofa. Nema to veze sa vremenom u kom se pisalo, vec s neznanjem onog ko je prevodio. Samo jedan primer: "Samo je sobom razumljivo" = podrazumeva se. Osnovna tvrdnja da se Austrougarska spremala za rat nije nikakvo otkrice - SSSR i SAD su se spremale za rat u vreme hladnog rata. Pismo je jedna uobicajena procena bezbedonosne situacije, koje moze biti interesantno jedino kao podatak o tome kako je Austrougarska gledala na situaciju na Balkanu u to vreme. Pismo svakako nema ono znacenje koje mu se pokusalo dati u Andricgradu. Tresla se gora...

Жика Врачаруралац

pre 10 godina

@Dejan Popovic
Изгледа да је писмо брзо куцано а и поједини коментари па Ви ништа нисте разумели. Надам се да је тако, у супротном је ствар безнадежна.
Можда укапирате када се распадне осиромашени уранијум којом су нас идеолошки наследници чувене хуманитарне "К унд К" монархије обогатили?
Можда бисмо данас ми били творци а не корисници Јасеновца и сличних "забавних" паркова?
Можда би моји сестрићи садили љубичицие широм Египта, Либије, Сирије?

Оно што је сигурно, не би имали Церску и Колубарску битку, Плаву гробницу, Солунски фронт. Не би било ни величанствене победе у другом светском рату нити јуначког отпора нео-фашистима 1999.
Не би били то што јесмо, један диван, слободољубив јуначки народ славне историје.
Но би сви били неписмени коментатори ствари које ниит познајемо још мање разумемо.
Христос се роди и нека Вам Господ да здравље и срећу.

Zoran

pre 10 godina

Ja stvarno ne vidim sta je to epohalno novo u ovom pismu sto nije vec bilo poznato . Ovo sto je napisano, tj stav Austougarske prema Srbiji od 1912 do 1914 pise cak I u udzbenicima Za srednju skolu. Zalosno je medjutim da mi Srbi, tj Srbijanci, da budem precizniji, Za sto godina nismo uspeli da napravimo naucnu, na cinjenicama zasnovanu analizu nase politike u to vreme. Ja je licno ocenjujem kao izrazito lakomislenu, partizansku, zasnovanu na raznim tajnim sporazumima, vodjenu uglavnom od Nikole Pasica (koji je prvi na velika vrata uveo korupciju u Srpsku politiku) i nedemokratsku, jer su postojali centri moci (npr Apis i njegova nedodirljiva organizacija) koji su bili potpuno van bilo kakve kontrole. Krajnji rezultat takve politike je bio uvlacenje zemlje u rat koji je imao apsolutno pogubne posledice: zemlja potpuno razorena, 35% muske populacije mrtvo ili obogaljeno, a mi, "ponosni pobednici" kao nagradu dobili Jugoslaviju, zemlju zasnovanu na konceptu koji je odgovarao tad samo Britaniji i porazenoj Nemackoj. Na zalost, ni posle sto godina, nasi istoricari nemaju petlju ili potrebu da izadju u javnost sa istinom.

O prevodu

pre 10 godina

Prevod je, zapravo, vrlo dobar - a to što je za većinu vas jedino razumljiv jad-od-jezika koji čitate na Internet-portalima (uključujući i loše/očajne, i/ili one prave Google-translate pomije od prevoda) je posebna, užasavajuća, tema, kojom se, nažalost, u ovoj kulturnoj vukoxebini, niko, pa ni za to plaćeni ljudi ("lingvisti" naši vajni), ne bavi. A jezikom se misli - pa vi sad vidite.

Mare

pre 10 godina

Austijanci su isli po svom interesu velike sile. Da je npr Rusima odgovaralo da nas unazade, siguran sam da bi i oni to uradili. Ali upamticu iz ovog teksta detalj da se Austijanci najvise uzdaju u Hrvate i muslimane da budu neprijatelji Srbije. Uvek ste bili protiv nas, uvek, uvek, uvek, uvek, kako imate obraza da od nas trazite da na vas gledamo ikako drugacije nego kao na neprijatelje? I molim Vas, ne pocinjite sada o Srebrenici, Vukovari, Dubrovniku, Sarajevu, jer bi vas onda mogao pitati sta vas je navelo na Jasenovac, Gradisku? Sta vas je navelo da kroz vekove tako revnosno vrsite zlocine nad Srbima, najpre muslimani sa Turcima a potom muslimani i Hrvati sa Austijancima? Vasi zlocini se protezu vekovima, i jos imate obraza da pitate zasto smo mi nesto vama uradili? Najveca greska Srbije jeste sto smo vas oslobadjali od okupatora, nismo znali da vi bez okupatora ne umete, da je okupacija za vas sloboda. Pogresili smo i zato sada ispastamo. Vama, takvima, daleko lepa kuca.

Rade rata

pre 10 godina

Е мој Дејане Поповићу, не гледаш даље од носа и комада хлеба, а и ту опасно грешиш. Па понагали су им Хрвати и Бугари па гледај где су сада. Могу још да замислим шта би са нама били да смо били против савезника у оба рата, сада би нас убијали као Курде мучене!!!

Rade rata

pre 10 godina

Е мој Дејане Поповићу, не гледаш даље од носа и комада хлеба, а и ту опасно грешиш. Па понагали су им Хрвати и Бугари па гледај где су сада. Могу још да замислим шта би са нама били да смо били против савезника у оба рата, сада би нас убијали као Курде мучене!!!

Helios

pre 10 godina

@DejanPopovic @VacheronConstantin (ako osoba ne tako visokog cenovnog razreda sme da se obrati)

Slovenci su rekli DA Austrijancima u slovenačkoj pokrajini Koruškoj. Više tamo ne postoje. To je, dakle, istorija za početnike.
Iz toga što je neka varijanta loša ili loše ispala ne sledi da je druga bila bolja, niti da je uopšte bila moguća. To je dakle logika za početnike.
Neki srbi zaista jesu sebi srbima najveći neprijatelji: i masonski podržani Karađorđevići, i strano-boljševički Staljinom i Čerčilom nametnuti, i sada EU-džihadisti. To su dakle očigledne činjenice za iole normalne.
No ne očekujem da se stokholmski sindrom po kojima je nama potreban patron može izlečiti jednostavnim istinama. Ako je legiran sa malograđanštinom i zaslepljen sjajom skupih predmeta ne može sigurno.

beograd

pre 10 godina

Drugu Titu smo zahvalni, a Srbi komunisti nebitni... Hrvati su imali prvi partizanski odred onaj Sisački... u Zagrebu su se stalno zbivale diverzije protiv Nijemaca i ustaša (sve su ih obavljali Hrvati), a u Beogradu su Nijemci mirno šetali... u bici na Sutjesci više je Hrvata partizana poginulo iz sela Žrnovnice u Dalmaciji, nego srpskih iz cijele Srbije... prema tome Hrvati i Srbi prečani su bili potpuno brojčano ravnopravni, a Srbija potpuno nebitna nakon sloma Užičke republike... da su vaši političari malo više slušali hrvatske i slovenske političare u prijeratnoj i poslijeratnoj Jugoslaviji, svima bi bolje bilo... pozz
(Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima, 6. januar 2014 18:37)

hrvatima partzizanima??? ovamo pričate kako je bilo više hrvata partizana, a ovamo prilate o 500 000 ubijenih ustaša na blajburgu, pa koliko vas je to bilo 40 - ih godina, 20 miliona, daj smešni stem nikako ne uspevate da usaglastie svoju istoriju, stalno vam nešto štrči, oće to kad se izmišlja......već sam na nekoj od pređašnjih vesti o istorji postavljao titove citate, znači citate druga maršala, koji sam kaže da je među partizanima bilo više srba...a o prvom antifa pokretu možeš da sanjaš, pošto je prvi antifa pokret bio ravnogorski, i država je bio ličnost godine u Time magazinu 41. godine, kao prvi antifa gerilac

Revolting Cock

pre 10 godina

@(Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima, 6. januar 2014 18:37)

Hrvati vise na ovom sajtu skoro koliko i botovi, s obzirom na broj preporuka, osim ako ih nisi sam kliktao, a cenim da nisi toliki zaluđenik, jer deluje da VERUJEŠ U TO ŠTO GOVORIŠ.
Nedavno sam tražio hrvatske udžbenike istorije po netu, a sad sam naišao na otelotvorenje hrvatskog učenika prosvećivanog na tekovinama Domovinskog rata.

Zig Zig

pre 10 godina

@DejanPopovic Slepi ste kod ociju.E da je srece da smo i mi tada rekli austrijancu DA posle nas hitler ne bi ni dirao.

------
ma ok je, skontali smo - ti bi tu proterao kamion!

Vladan R

pre 10 godina

Dejan Popovic

Po tom principu najbolje bi bilo da nismo cekali ponudu Austrougarske, vec da smo se nekoliko vekova ranije svi poturcili. Tada bi nas i Turaka, bilo stotinak i kusur miliona ali bez nas kao Srba. Greska je napravljena 1919 jer smo napravili drzavu onima i sa onima, koji su ratovali protiv nas i koji nas patoloski mrze. Zbog toga evo vec skoro sto godina ispastamo. Trebalo je tada, jer je u celoj nasoj istoriji to bio jedini trenutak kada smo bili podrzani od svih velikih i u tom trenutku relevantnih sila, Srbiji pripojiti iskljucivo teritorije naseljene srpskim zivljem, i istovremeno se razracunati sa svim prodanim dusama u okviru tih teritorija.

alibaba

pre 10 godina

@(Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima, 6. januar 2014 18:37)

Ne znas ti, druze moj, gdje udaras, sto bi narod reko....

Jim Jefferies

pre 10 godina

Koliko ja vidim iz ovog teksta, austrougari su sasvim ozbiljna država bili, odnosno spoljnom politikom su se ozbiljno bavili. Ovde se govori upravo o onome što se kasnije desilo, o predupređivanju stvaranja države Južnih Slovena. Obzirom da je jedino Srbija imala i interesa i snage za tako nešto, sasvim je logično da su se na nju i fokusirali. Tekst zaista predviđa rat i u tom kontekstu razmatra Srbiju- ali, to smo sve učili u školi, barem ja jesam. Na kraju, u ratnim ciljevima Kraljevine Srbije i stoji stvaranje države Južnih Slovena, odnosno Jugoslavije. Na kraju, ostaje priča o uzroku i povodu- pismo ne donosi ništa spektakularno, osim, možda, što pokazuje kako, na primeru odnosa prema Hrvatima i muslimanima, politika ozbiljnih zemalja ostaje nepromenjena čitav vek (ovo je korisno štivo za naše ruso- evro- saudi- kineske golubove prevrtače).

raison d' etat

pre 10 godina

@Friedrich

Svaka cast na komentaru, evropska ravnoteza snaga i kruti savezi su napravili rat, Austrija je zelela Juzne Slovene pod svojom vlascu, Nemci i francuzi po defaultu jedni na druge, Rusi u savezu sa Francuskom ali bez ikakvih intresa u ovom ratu, bez teritorijalnih sporova i u dobrim(rodjackim) odnosima sa Nemackim dvorom... Engleska ulazi da odbrani Belgiju tj. luke koje mogu da posluze za invaziju na Englesku ako Nemacka zagospodari i srednjom i zapadnom Evropom, igraju igru ''ravnoteze snaga''...Sve je bilo moguce da se desi i bez velike zavere i bez neke upiranja prsta u neku zemlju, mada je upiranje prsta u Srbiju stvarno velika glupost koja se sad desava. Austrija je najvise kriva za rat kao i Nemaci kajzer koji nije zeleo da obuzda Bec, zato je i rasparcana i kaznjena, isto je moguce da nije tu poceo rat poceo bi negde drugde.

Nema svrhe%

pre 10 godina

Zamislite da ispod nekog kamena na marsu pronađemo dokaz, na ćirilici ,da smo nebeski narod. Šta bi trebalo da uradimo pa da
„milosrdni”prihvate da smo to baš mi a ne oni?

q

pre 10 godina

i ostala samo neinteligencija. . . . a inace nam isto rade o glavi i domaci politicari, mora da su neke od neinteligencije proglasili "poluinteligencijom" za potrebe izbora. . . . kako smo mi jadni, place mi se za svima koji su zivot dali za Srbiju

El Cid

pre 10 godina

Ništa posebno, sve je vrlo uopšteno, tipična razmišljanja jednog "prokonzula" u novoj koloniji u vezi mogućnosti zadržavanja iste i eventualnih pretnji! Ovo je budalaština da se koristi kao konkretan dokaz namere da se napadne Srbija. To je bila jedna mogućnost, razmatralo se kao što je i Srbija razmatrala da devedesetih proširi granice do Karlobaga koristeći prisustvo Srba u Lici! Žao mi je Kusturice koji je zaista spao na niske grane, lupeta i pokušava da kopajući po arhivima po svaku cenu sebe nametne kao branioca interesa srpstva. Kokji procenat svetske populacije danas zna ko je bio Poćorek a ko Princip!? Ta paranoja i opsesija kako nas svi doživljavaju kao divljake je potpuna konstrukcija onih koji bi da se nametnu kao dežurne patriote i da to debelo naplate. Pouzdano znam da nas u Španiji niko ne krivi za izbijanje Prvog svetskog rata a da su Austrougari iskoristili atentat Mlade Bosne kao dobar povod i izgovor. Manite se budalaština nego dajte da sređujemo ovu zapuštenu i u korov i đubre zaraslu zemlju!

Helios

pre 10 godina

@Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima

Ti, pretpostavljam, veruješ u to što si napisao. Koliko su partizani uopšte a pogotovu hrvati bili silni - vidi se po bojnama koje je Pavelić mogao slati na Istočni front kao pomoć nemcima. Da je imao bitnije probleme u NDH to ne bi mogao nikako činiti. Niti bi mogao to bezbednosno dopustiti niti bi )po tebi) bilo bojnika voljnih da idu ka Moskvi. A bilo ih je, obilje!
Ali, to je samo zaključak baziran na nebitnim tlapnjama kao što su istorijske činjenice i zdrav razum. A to je ništa spram "hrvatske pravice"!
Isto SFRJ su vodili svi samo ne Srbi, koji su imali položaje samo ako su bili poltroni. Više od onog što je bilo se hrvatski i slovenački političari nisu mogli slušati - više od 100% nije moguće!
Istorijska je prosta činjenica da su grobljanska mesta i knjige pravoslavnih bile brojnije nego katoličkih i u Slavoniji i Dalmaciji. Sada to nije tako, postigli ste željeni uspeh, a to što bi hteli još nekako i da ste u tom uspehu čisti, beli i uzvišeni...

dragan

pre 10 godina

u bici na Sutjesci više je Hrvata partizana poginulo iz sela Žrnovnice u Dalmaciji, nego srpskih iz cijele Srbije...jel to iz tudjmanove najnovije tisucletnje historije hrvatske ili si procitao na nekom pravaskom ili slicnom sajtu?

boris67

pre 10 godina

Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima, 6. januar 2014 18:37
ko je to ubijen u Zagrebu od 41-45?
u Bgd, gorela nemacka garaza, jedina takva diverzija u evropi.
ubijen sef policije
sto se tice partizana:
prva proletrska: 4 cete iz CG, dve iz Srbije
druga i treca iz Srbije
cetvrta i peta Crnogorska
pogledaj te po arhivama za tzv hr brigade broj Srba i Hrvata u njima
90% vojno sposobnih Hrvata bilo je u ustasama i domobranima
to ne umanjuje borbu Hrvata u partizanima(velika imena Ivo Lola, Ivan Goran Kovacic), ali dajte malo objektivnosti, ne

NJofra

pre 10 godina

Kako je moguce da sada, nakon sto smo u krvavom gradjanskom ratu rasturili Jugoslaviju, velicamo Principa, koji se za tu plemenitu ideju - drzavu svih Juznih Slovena zrtvovao?!

Da je znao kako ce stvari izgledati samo 80 godina kasnije, sigurno ne bi ubio Ferdinanda i njegovu trudnu zenu. Mnogo smo jadni.

nesa

pre 10 godina

,,Nepismenima,,ni ovo nece biti dokaz. Verovatno i drugih stvari ima u tim arhivama i nasim i stranim i valjda ce srbi napokon osvestiti i izneti dokumentaciju na videlo.

Mikac

pre 10 godina

Interesantan je ovaj dokument, a interesantno je i vreme kad se izbacuje u javnost. 100 godina od atentata. Nekad smo učili da je Gavrilo Princip heroj, a sad bi trebalo da prihvatimo da je terorista. Zdrav razum nam govori (i bez ovog dokumenta) da atentat na Franca Ferdinanda nije bio povod za rat, nego je samo dobro došao. Isto tako je smešno verovati da je raspad SFRJ bio slučajnost. Ono zavadi pa vladaj, je itekako istina.
Iz istorije treba da naučimo da konfrontacija sa velikim silama nije dobra. Previše srba je izginulo u ratovima. Dakle treba sarađivati sa najjačima, balansirati i iz toga izvlačiti neku korist.

x files

pre 10 godina

austrijanci su smtrali da su nam francuzi i englezi saveznici. a oni su nas samo koristili i zabili nam do kraja kad im nismo trebali. uvek bi švabe i nemce uzeo za saveznike nego fance i engleze jer se vidi šta su oni uradili svojima

dingo1

pre 10 godina

Drugi Principov metak bio je namenjen okupatoru Poćoreku, a ne vojvotkinji Sofiji. Deluje kao da se ova nula od čoveka sakrila iza trudnice.
(Butthole Surfer, 6. januar 2014 15:43)

Žena je imala 46 godina kad se dogodio atenat, kakva trudnoća?

Pametnjaković

pre 10 godina

Pa eto znači da nismo mi započeli rat, šta onda lupetaju zapadnjaci. Ovo direktno ukazuje na suprotno, da su zapadnjaci genocidni.

Takođe nas namerno održavaju u letargiji preko političkih partija Srbije. Političke partije Srbije namerno koče promene i napredak Srbije da bi nas sve držali u apatiji i letargiji. Tačno se to dešava. Zapad daje političkim partijama pare, s vremena na vreme, da oni te pare podele sebi i svojoj administraciji i ostalima koji služe za sprečavanje promena, i to je to. Tako nas drže tu gde jesmo. Revolucija je jedino rešenje, glave zaista moraju da lete, nemamo izbora.

rigidni designator

pre 10 godina

I šta je ovde epohalno?Austro-ugarska je na sličan način i sličnim metodama nastojala da drži pod kontrolom i druge porobljene narode.Slično su se njeni namesnici ponašali i u Češkoj,Slovačkoj,Ukrajini...Uostalom,ovom logikom su se odvajkada služile velike sile,služe se i danas,i možemo biti sigurni da će se služiti i u budućnosti.E sad što je mannje Principa,to je drugo pitanje...

jaksa

pre 10 godina

Da, partizanski pokret u Hrvatskoj je bio toliko jak...da zamalo nisu osnovali Prvu proletersku. Za cudo, jedna je osnovana u Rudom, a druga u Cajnicu, etnickim srpskim sredinama. To je bila istorijska greska...jer je jedna trebala biti osnovana u Sisku, a druga u zagrebackoj opcini Dubrava:)
Ipak, odluceno je da se osnuje NDH, iz predostroznosti, za svaki slucaj.
Nestalo metaka prtizanima u Sisku..i prevagnula NDH.

Nex

pre 10 godina

@ Vlada: "realno Hrvatska je samo Zagorje i deo Istre"... a kaj ste onda vi? stara Raška? Malo Sandžaka i sjever Kosova... tvoje neznanje je zastrašujuće opasno!!!

Dejan Popovic

pre 10 godina

(Zoran, 6. januar 2014 16:58)pa nisu austrijanci krivi sto smo sami sebi jeli zeludac..Ok eto nismo pristali da nas gazi strana cizma ostali smo "svoji" jel tako?Pa sto nismo prosperirali od te nase neutralnosti?Nisi hteo evropejac da te nauci kako se zivi zivot al te zato ucio drug penezic i drugovi sto ubijase za shljivu i sto sa lopate na senjak dodjoshe da nase bude "zajednicko".Posle 20 godina ti Dachic kroji kapu a smeta ti austrijanac?Pocorek ti i sada smeta?Slepi ste kod ociju.E da je srece da smo i mi tada rekli austrijancu DA posle nas hitler ne bi ni dirao.Danas bi nas bilo 30 miliona...eto umesto evrope "uzeo" te rus blago nama.sacuvao nam kosovo , ekonomiju..sve je ekstra.Hvala Bogu pa smo ratovali gde god smo mogli!!!A jeftina radna snaga neces da budes zbog togasto nisi tada bio pametan nego zato sto si svoje firme prodao indijancima koji su od srba robove napravili!!!Srbi su sebi najveci neprijatelj!!

Nikola

pre 10 godina

Interesantno pismo, ali ne ukazuje na nameru nemačkog bloka da započne svetski rat, naprotiv. I nema potrebe za otkrivanjem tople vode jer namere Nemačkog rajha i Austro-Ugarske da se razračunaju sa Srbijom, nisu nikada skrivane. Puna ih je onovremena evropska štampa.
Još od 1908, se ušlo u sistematsko planiranje rata sa Srbijom. Početkom 1913 ministar spoljnih poslova Rajha, Jagov, inicira jedan sastanak s Austrijancima o tome kako ubediti Rusiju da će skori rat sa Srbijom ostati sukob lokalnog karaktera. Smatrali su da bi garancije koje bi zadovoljiole Ruse bile svakako dovoljne i za London i Pariz. London je bio zauzet irskom krizom pa je bio sklon pristanku, a Pariz nije. Još od propasti Turske, stalno se insistiralo na obračunu sa Srbijom.
A to što im je plamen izmakao kontroli i zapalio Evropu - nije srpska krivica. Ferdinand je poslužio kao povod, a koliko je bio omražen među nemačkim nacionalistima, govori to što je Hitler kada je čuo za atentat, pomislio da je to svakako delo nekog nemačkog studenta. Atentat je imao za cilj da preokrene antiratno javno mnjeje Rajha jer Nemci nisu Austro-Ugarsku smatrali sposobnim i pouzdanim saveznikom u globalnom sukobu.

Bob Dilan

pre 10 godina

"Jer ako bi Zagreb počeo naginjati Beogradu - umesto da posluži kao protivteža za Beograd, opasnost bi bila eminentna."

U cemu je razlika izmedju ondashnjeg i danashnjeg germanskog razmishljanja...njihova se politika do danashnjeg dana nije promijenila niti ce se za jedan milimetar promijeniti u buducnosti..Oni su tada koristili muslimane i hrvate protiv Srba..a to rade i danas..zato Srbi...use i u svoje kljuse..i da vam slucajno ne padne na pamet da opet izigravate Piemont za mala balkanska plemena.

Xepoj

pre 10 godina

Mlacenje prazne slame ,sta bi bilo kad bi bilo ,Princip ubio Franca ,poginulo i stradalo 1/3 srpske populacije i milioni drugih naroda u ratu to su cinjenice iz kojih niko ne izvodi zakljucak da nikakva teritorija a jos manje politicko-nacionalna ideja nije vredna zivota miliona ljudi,nakon 100 godina iste budalastine ko ce na istok a ko na zapad.

Zoran

pre 10 godina

memi Nije istina da su samo Hrvatima davali cinove. Najpoznatiji i jedini austrougarski feldmarsal negermanskog porekla je Srbin Svetozar Borojevic, a od Srba sa cinovima tu su i Cvjeticanin i mnogi drugi.
(VacheronConstantin, 6. januar 2014 17:15)

Sada daju nagrade medijima. To ti je isto.

Vlada

pre 10 godina

Eto u zadnjoj recenici se vidi ko i kako su sistematski zavadjali Srbe i Hrvate... Nije ta mrznja slucajna, ni spontana, njima Austrougarima je uvijek trebalo napeto stanje izmedju ta dva naroda da bi njima lakse upravljali, pa su malo davali samo srpskim vojnicima privilegije u Vojnoj Krajini da bi ozlojedili Hrvate, a posle davali cinovnicka mjesta samo Hrvatima da bi i Srbi njih gledali sa podozrenjem; a sve to da Slaveni ne bi prepoznali Germane kao svoje tlacitelje. A vi se sad slobodno mrzite...
(memi, 6. januar 2014 15:30)

Tacno je da je AU radila na tome da drzi Srbe i Hrvate odvojene. Ali ipak je istina da su Hrvati vec i u prvoj Jugosalviji dobili daleko vise teritorije od onoga na sta su istorijski imali pravo (realno Hrvatska je samo Zagorje i deo Istre). Na Slavoniju Dalmaciju i Krajinu mnogi jednako polazu pravo, ali zadrzimo se na Krajini i Slavoniji gde su Srbi bili brojni i vekovima naseljavani da cuvaju granice AU. Pa kada smo se oslobodili AU i ziveli svi zajedno u jednoj drzavi onda su Hrvati od prvog dana poceli da razvijaju svoju paranoju da su im teritorije Krajine i Slavonije u opasnosti sve dok tamo ima Srba, iako je veliko pitanje da li im te teritorije uopste i pripadaju.

Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima

pre 10 godina

@ Hrvati, da se zahvalite drugu titu i srbima komunistima

Drugu Titu smo zahvalni, a Srbi komunisti nebitni... Hrvati su imali prvi partizanski odred onaj Sisački... u Zagrebu su se stalno zbivale diverzije protiv Nijemaca i ustaša (sve su ih obavljali Hrvati), a u Beogradu su Nijemci mirno šetali... u bici na Sutjesci više je Hrvata partizana poginulo iz sela Žrnovnice u Dalmaciji, nego srpskih iz cijele Srbije... prema tome Hrvati i Srbi prečani su bili potpuno brojčano ravnopravni, a Srbija potpuno nebitna nakon sloma Užičke republike... da su vaši političari malo više slušali hrvatske i slovenske političare u prijeratnoj i poslijeratnoj Jugoslaviji, svima bi bolje bilo... pozz

Miloš. J. Kosovac

pre 10 godina

Razika je samo u tome što sada mi molimo a oni neće da nas prime u EU, jer ne vredimo, a tada su nas molili da nas prime u Uniju. No, Karađorđevići, Crnogorci vrele krvi a željni velike zemlje, ta još pored njih Vlah poreklom iz Makedonije, Nikola Pašić, kao vele pobedili Tursku imperiju, pobediće i Evropsku, pa će stvoriti veliku državu da budu veliki vladari, a Pašićev sin Rade mnogo veći lopov nego što je bio. Da su pristali, Bosna, Dalmacija, Hecegovina i Slavonija bile bi Srbija, a Hrvatska bi bila ono što je i bila - Hrvatsko zagorje. Ne samo što su ratom pomenuti "Srbi" izvršili genocid nad srpskim nardom već su i oni zlo prošli. Osim što su im naivni Srbi ponovo vratili nazive bulevara i trgova. Laka njima zemlja, a i nama, kad već tako brzo nestajemo. Budale i ludaci istovremeno.

VacheronConstantin

pre 10 godina

@memi Nije istina da su samo Hrvatima davali cinove. Najpoznatiji i jedini austrougarski feldmarsal negermanskog porekla je Srbin Svetozar Borojevic, a od Srba sa cinovima tu su i Cvjeticanin i mnogi drugi.

Ribar iz Zandvorta

pre 10 godina

Odlično je da se objavljuju ovakvi dokumenti,pošto je bio u Arhivu Srbije verovatno je poznat istoričarima.Dedijer je 1964 napisao izvrsnu knjigu Sarajevo 1914,koja je relevantni dokument o Velikom ratu.Nema konfrontacije Nemaca i Francuza,barem ona nije politička tema velikog publiciteta kao kod nas povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata.U nas je 28 jun 2014 politička tema,otkrivamo istine koje nam niko ne osporava u svetu,već naprotiv.Dok istovremeno temeljno revidiramo istoriju II svetskog rata.Istoriju sukoba 90- tih spremni smo da pripišemo zaveri a tada nismo imali nijednog saveznika u vrlo sumnjivim ciljevma.Posledice toga živimo danas.

Tata

pre 10 godina

Читам коментаре ових што се жале на превод... Превод је врхунски! Тако су писали и говорили образовани људи пре стотину година, били су ускраћени да се едукују уз звезде гранда... Иначе, тему узрока и повода за велики рат, треба свакако посматрати и обрадити од анексије БиХ и 1878. У свом писму, Поћорек говори о већ укинутим свим српским друштвима у БиХ и о финализацији анексије, о интелигенцији и средњим школама које производе бунтовнике... О каквом миру са србима је заправо говорио, показало се наредне године, када су изведени седмодневни војни манерви са завршном парадом у Сарајеву, на Видовдан.

gavrilo

pre 10 godina

Nemojte da vadite stvari iz konteksta (@makica), vredi ovo pismo pažljivo pročitati - citat koji je naveden kaže precizno sledeću stvar:

"…ako nam pođe za rukom da još velikim delom pasivnom se pokazujući masu našega srpskog seoskog stanovništva i dalje održimo u njegovu letargičnom stanju, i ako nam dalje pođe za rukom, ako odvratimo hrvatsku i muslimansku inteligenciju i poluinteligenciju od prelaza u srpski tabor, tj. od ujedinjenja svih Južnih Slovena od zajedničkih težnji, koji (je) na antidinastičkoj osnovi."

…na šta se nastavlja ovo:

"zatim je najnužnije postavljanje normalnoga stanja u Hrvatskoj; jer ako bi Zagreb počeo naginjati Beogradu - umesto da posluži kao protivteža za Beograd, opasnost bi bila eminentna."

…pa onda mislite: mislite o dinastijama, i mislite o narodu. Mislite o tome čemu su služile neprijatelju naroda ideje o "srbima", "hrvatima" i "muslimanima". Mislite o tome šta su uradili oni koji su sledili Tita, i koji biste jezik govorili da to nisu uradili. Mislite o tome šta vas čeka sutra dok saznajete ko vam je šta mislio juče; pa onda odlučite da li ste "hrvati", "srbi", "muslimani", ili ste možda majke i očevi, deca, seljaci, apotekari… Pokušajte da shvatite ponovo ono što ste već razumeli jednom, pa zaboravili, opet jer je nekim "igračima" tako bilo zgodno: kada ste zajedno kao ljudi, neprijatelj piše ovakva pisma straha i očaja.

Dejan Popovic

pre 10 godina

"..da od Srbije načinimo pouzdana prijatelja. Ako se - kao što je po svoj prilici slučaj - sadašnji položaj ne iskoristi za to, da se Srbija načini bezopasnom na taj način, što bi se sjedinila sa monarhijom bar u obliku jedne trgovinske, carinske i vojne konvencije.." e da je bilo lepe sreće da smo se tada ujedinii sa njima nijedna nesreća nas ne bi zadesila i bili bi smo evropa na balkanu pre svih.imali metro,školstvo,zdravstvo,bilo bi smo beč do beča.I umesto prosjaka sada bili vladari...Mihajlo obrenovic je znao gde i kako ali karađorđevici i rusija imali su za plan upravo ovo..da potonemo samo da oni ostave šapu ovde...Slava knezu Mihajlu Obrenoviću (Saborna crkva , Narodno pozorište)Karađorđevići su nam glave došli..

deki

pre 10 godina

Tesko je prevoditi nemacki jezik pogotovo ako niste neko iz drustva. Zaista je otezano citanje samim tim i razumevanje. Nego.. nedostaju mi nasi pljuvaci, ipak je ispostavice se na kraju ovo "poteska" tema za njihovo shvatanje.

Zoran

pre 10 godina

"Dobro je da su objavili ovo pismo. Ali ja ne vidim agresivne teznje Austro Ugarske jedino da predvidjaju rat sa Srbijom zbog unutrasnjih konflikata u BiH i teznji spoljne politike Srbije za ujedinjenjem."

Ako neko ima pravo da zauzme teritorije koje njemu ni po kom osnovu, osim sile, ne pripadaju ja imam pravo da trazim ujednjenje sa tim istim narodom cak i silom.

Zoran

pre 10 godina

(Vasilije Drugi, 6. januar 2014 16:13), dobro je da ti Austo-Ugarska nije imala pretenzije na Bosnu. A i ako je imala, verovatno ti je logicno jer to je jedan narod. A i verovatno ti nije cudno otkud Austro-Ugarska u Bosni. To je sve za tebe normalno i podrzumeva se, ali se ne podrazumeva i nije normalno da Srbi zive u jednoj drzavi. Mislim, treba imati meru. Mi nismo zlatni, ali daleko od toga da smo najgori.

Vasilije Drugi

pre 10 godina

Dobro je da su objavili ovo pismo. Ali ja ne vidim agresivne teznje Austro Ugarske jedino da predvidjaju rat sa Srbijom zbog unutrasnjih konflikata u BiH i teznji spoljne politike Srbije za ujedinjenjem. Ja bih otisao i korak dalje da tvrdim da je Austro Ugarska imala ideju koliko je tesko viditi politiku nacionalnih pitanja u njihovoj multietnickoj monarhiji, nesto sto Srbija izgleda nije znala u sta se upustala kada je pravila Jugoslaviju.

Friedrich

pre 10 godina

Dokazivanje da je Monarhija htjela unistiti Srbiju ili diplomatski receno neutralizirati (pacificirati) je kao ponovno dokazivanje da je zemlja okrugla pomocu Google Earth-a i cuditi se pri tom sto zaista ima krajnje nedokuciv i zagonetan loptasto-elipsoidan oblik.
Namjere Beca nisu bile sporne. Pravo je pitanje medjutim ko je kriv za Veliki rat.
Njemacka? Vjerovali ili ne - nije, odnosno jednako je kriva ili prava koliko i Francuska, Rusija, Austrija i Britanija. Sve nabrojane imperije (kolonijalne ili kontinentalne) su imale svoje velike interese i apetite.
Francuska - mozda i najveci motiv za novi rat da povrati Alsace-Lorainu koju su joj Nijemci oteli 1871. Francuzi su prosto potpirivali Ruse da budu agresivniji.
Rusija - Bosfor i Dardaneli, izlaz na Sredozemlje i kontrola nad Balkanom.
Austro-Ugarska: Drang nach Osten (pogresno se pripisuje Njemackoj) - izlaz na Solun i kontrola nad citavim Balkanom
Njemacka - Weltpolitik tj. vodstvo u kontinentalnoj Evropi a kasnije i u svijetu, preraspodjela kolonija.
Ovako zapaljiva smjesa je mogla planuti svakog trenutka jos od pocetka XX stoljeca, pa taman da je Gavrilo bacio i buket ruza sa malo jacim trnjem na Ferdinanda.
Nesreca je bila da su dva carstva, Njemacko i Rusko imali na svojim celima nesposobne i nedozrele vladare. Wilhelm II se rijesio Bismarckove struje i samouvjereno zakoracio u svoju propast.
Rat je bio neminovnost kao posljedica politika i ciljeva svih sila.

Hrvati, da se zahvalite drugu titu i srbima komunistima

pre 10 godina

Ono sto upada u oci, pored same teme o kojoj pise Pocorek, to je cinjenica da smo tada imali i Hrvatsku, i Dalmaciju, kao dvije posebne administrativne jedinice, ili sta vec...

Zoran

pre 10 godina

(Dejan Popovic, 6. januar 2014 16:01), sada ces da se ujedinis sa istom carinom, ne brini. To se sada sprovodi u delo sto propalo tada. Samo ne verujem da ce ni tvoja deca da budu srecna jer cete biti jeftina radna kojoj nece biti dozvoljeno, cak i da hoce, da ojaca ekonomski preko neke mere. Vidis da ce nemci sve d aurade da im se ne zatvori EU i tako izgube trziste.

To sto ste vi neradni u Srbiji je jedna stvar, ali to sto bi drugi da vas izrabe je druga stvar. Nisi ti ja koji je u Americi i koji radi KOD njih, ne ZA njih, ti si u Srbiji koji ce da radi ZA njih, a razllika je ogromna, kao kad nesto Kinezi prave za Amere i kad to isto pravi Amer za Amere. Pa ti vidi.

ifek

pre 10 godina

Da budem iskren, ja u ovom pismu ne vidim da su Austrijanci planirali rat. Pocorek je jednostavno izneo analizu tadasnje situacije i odnosa snaga na Balkanu. Nazalost, vecina tih problema postoji i dan danas.

zzz

pre 10 godina

Srbi su krivi za Prvi Svetski Rat isto kolko i Bosnjaci za rat u Bosni. Pa neki tamo Bosnjak je izvrsio atentat na svadbi i ubio Srbina. Naravno, i jedno i drugo je budalastina.

Cane

pre 10 godina

Tipicno za vasu uredjivacku politiku je da stvari koje mogu da vam nanesu stetu u stranim medijima, objavljene na engleskom jeziku (B92 News),ne mozemo da procitamo.
Primer je "Pocorekovo pismo" koja je mnogo interesantnija tema na stranom jeziku, buduci da je bar vama uvek stalo do misljenja "sveta".

tuzlak

pre 10 godina

Nije se puno izmijenila situacija na terenu u zadnjih 100 godina, i onda, a i danas se racunalo na "inteligenciju i polu-inteligenciju"....joj, kakav dobar opis!!! :)

cojle

pre 10 godina

Isto to važi i danas...isto na nas tako gledaju...i isto smo letargični.

p.s. Prevod vam je takav,da ne bih znao šta sam čitao,da nisam pročitao naslov.

kondor

pre 10 godina

Nismo mi nista novo saznali,samo me zanima kad ce cetvrti rajh krenuti u novi intelektualni pohod da objasni covjecanstvu da je Adolf Hitler bio istorijska potreba da bi se sprijecila svjetska dominacija Jevreja i komunizma.
Ovo revidiranje istorije nije srpska sramota,vec je sramota cutanje Velike Britanije,Francuske,Rusije i Amerike koje su izgubile veliki broj stanovnika u sprjecavanju Njemacke da dodje do novih kolonija.
Istorija ce pokazati i da je WWIII koji se treenutno veoma suptilno desava poceo od nesrecne Srbije i nesrecnog izmanipulisanog srpskog naroda.Ali valjda su se dovoljno izivjeli nad nama.

Sloboda

pre 10 godina

Jugoslavija je bila san potlacenih slovena koje su ovi germanski imperijalisti nazivali kmetovima i strasno iskoriscavali.
Komunizam, tito, partija, udba i ostalo su dosli mnogo kasnije.

my way

pre 10 godina

Ali, oni su nas imali u saci nakon atentata i zapravo sve sto im je bilo bitno iz ultimatuma, a tice se odnosa Srbije prema Austruogarskoj, pa cak i to da sve oficire sa spiska koji bi nam oni dostavili odstranimo iz vojske, mi smo prihvatili. A realno, odbili nismo nista, osim sto smo predlozili da se o tacki 6, u kojoj se trazi da prihvatimo ucesce austrougarskih organa vlasti u suzbijanju subverzivnih delatnosti protiv Austrougarske na teritoriji Srbije, odluci arbitrazom suda u Hagu, ili komisije velikih sila. To bolje od bilo kojeg pisma pokazuje zelju Austrougarske za ratom, koji je Srbija htela po svaku cenu da izbegne!

Butthole Surfer

pre 10 godina

Drugi Principov metak bio je namenjen okupatoru Poćoreku, a ne vojvotkinji Sofiji. Deluje kao da se ova nula od čoveka sakrila iza trudnice.

Neko spolja

pre 10 godina

B92, bravo što otvarate ovu temu, nadam se da je ovo samo početak. Bilo bi odlično kada bi faktografski naveli dešavanja od 1878 pa na ovamo u vezi Bosne, južne Ugarske :-), Kosova i Hrvatske - može i u više nastavaka. Trebalo bi to da podigne svest, kako kod onih koji o tome nemaju pojma i samo lupetaju, kao i kod onih koji nisu uopšte svesni sa kakvim izazovima su se suočavali naši preci i koliko smo Srbi (bili) mali ali ujedno i veliki narod, istrajni, često bez skrupula, ponekad i pokvareni ali uglavnom podignute glave. A to je preduslov za uspeh.

memi

pre 10 godina

Eto u zadnjoj recenici se vidi ko i kako su sistematski zavadjali Srbe i Hrvate... Nije ta mrznja slucajna, ni spontana, njima Austrougarima je uvijek trebalo napeto stanje izmedju ta dva naroda da bi njima lakse upravljali, pa su malo davali samo srpskim vojnicima privilegije u Vojnoj Krajini da bi ozlojedili Hrvate, a posle davali cinovnicka mjesta samo Hrvatima da bi i Srbi njih gledali sa podozrenjem; a sve to da Slaveni ne bi prepoznali Germane kao svoje tlacitelje. A vi se sad slobodno mrzite...

Još jedno mahanje praznim papirom

pre 10 godina

Znači to je to čuveno pismo.
A šta u njemu piše?
- da se Austrougarska mora spremati za veliki rat, koji je, po Poćoreku, neminovan
- da se sa Srbijom moraju sprijateljiti, jer će se u suprotnom, u tom velikom ratu, Srbija boriti na strani neprijatelja Austrougara
- da bi se postiglo prijateljstvo sa Srbijom, mora se nakljonjeno postupati sa srpskim seljakom i mora se potpomagati njegov ekonomski interes

I gde se ovde vidi da Austrougarska hoće da napadne Srbiju?

svašta

pre 10 godina

Ovi u Andrić gradu juče " otkrili" Ameriku- pa oni koji su u tom periodu živjeli znali su da će planuti rat ,jer AU i Njemačka nisu bili zadovoljni tadašnjom podjelom kolonija među velikim silama i naravno da im je kao najlakši put do zauzimanja novih, išao preko Balkana.I umjesto da im se na dadne nijedan povod da krenu preko Srbije,k'o poručen im je došao atentat u Sarajevu.Naivni mladi idealisti koji su sanjali neku ljepšu budućnost, koji su ga pripremali i izveli,ubivši u njemu i treudnu ženu , nisu razmišljali o posljedicama.

svašta

pre 10 godina

Ovi u Andrić gradu juče " otkrili" Ameriku- pa oni koji su u tom periodu živjeli znali su da će planuti rat ,jer AU i Njemačka nisu bili zadovoljni tadašnjom podjelom kolonija među velikim silama i naravno da im je kao najlakši put do zauzimanja novih, išao preko Balkana.I umjesto da im se na dadne nijedan povod da krenu preko Srbije,k'o poručen im je došao atentat u Sarajevu.Naivni mladi idealisti koji su sanjali neku ljepšu budućnost, koji su ga pripremali i izveli,ubivši u njemu i treudnu ženu , nisu razmišljali o posljedicama.

svašta

pre 10 godina

Ovi u Andrić gradu juče " otkrili" Ameriku- pa oni koji su u tom periodu živjeli znali su da će planuti rat ,jer AU i Njemačka nisu bili zadovoljni tadašnjom podjelom kolonija među velikim silama i naravno da im je kao najlakši put do zauzimanja novih, išao preko Balkana.I umjesto da im se na dadne nijedan povod da krenu preko Srbije,k'o poručen im je došao atentat u Sarajevu.Naivni mladi idealisti koji su sanjali neku ljepšu budućnost, koji su ga pripremali i izveli,ubivši u njemu i treudnu ženu , nisu razmišljali o posljedicama.

Preddy Baer

pre 10 godina

Moze li se negde naci scan ili fotografije originalnog dokumenta, u kvalitetu da moze u originalu da se procita.

Voleo bih da ga podelim sa strancima.

NokiJa

pre 10 godina

Pre ravno 100 godina oni su pokusavali da nas asimiluju,pokrste,privedu Kruni "dvoglave" monarhije, a mi smo se borili-politicki,ekonomski,vojno.
Danas se sami asimilujemo,djaci sami idu u Bec,njihove firme grade nase mostove,za nase pare koje cemo im vracati po ljutim kamatama,njihova politicka volja formira nas dnevnopoliticki ambijent...
Ili fajront ili otreznjenje,jer smo odavno postali njihova KOLONIJA!

Pera

pre 10 godina

U ovom pismu nema ničeg specijalnog...Svaki istoričar je znao za ovako nešto. Svi su se spremali za rat...možda ga nisu želelu, ali niko nije želeo da ga rat zadesi bez oružja...Im stotine ovakvih dokumentata...
Tresla se gora rodio se miš! Samopromocija Kustinih istoričara...

Marko

pre 10 godina

Takodje mi je interesantna paralela sa letargicnim Srbima, koju je primetila Makica. Odavno mislim da će sadasnja letargija u našem narodu eksplodirati u nešto veliko. Ipak nas apstinenata na izborima danas ima oko 65%. To nije nikako za potcenjivanje

Aleksandar

pre 10 godina

Komentari su inace na B92 postali nesnosljivi, pa sve redje ovde zalazim - stavrno nebitno da li su 'levi' koji zrace cinizmom i letargijom, ili 'desni 'koji zrace sablonizmom i ociglednim neznanjem. Juce je toliko bilo komentara o tome kako je ovo 'izmisljen dokument' a da nisi ni procitali text gde je bilo napisano gde se dokument cuva.

Elem, vezano za pismo - znalo se za ovo odavano, AUM je zivela u stalno strahu od ujedinjenja Juznih Slovena i naravno da je jedina nezavisna drzava tih ljudi predstavljala opasnost. Zna se naravno i pravi razlog velikog rata i zelja Nemaca za vecim kolacom potlachenih i okupiranih teritorija i naroda po svetu. Ujedno, taj period je i poznat kao doba najvecih zlocina i genocida po Africi i Aziji, ali se naravno, o tome ne prica previse. Pitanje koje je nama Srbima, kao naciji, je samo jedno: jesmo li naucili lekcije iz proslosti, i hocemo li sa tim istim Austrijancima danas nastaviti da saradjujemo po nekom drugom modalitetu, i izgradimo iskreno paretnerstvo? Na nama je, iskreno, jer ti ljudi danas i ne misle na taj period i uglavnom su im ekonomski interesi bitni. Dajte da se i mi izvucemo iz 'rov' mentalitata i radimo malo pamentije (cak su se i naprednjaci opametili, hvala bogu)!

Mir Boziji, Hristos se rodi!

Dragan

pre 10 godina

Kaže muslimani, valjda bošnjaci! Zaboravlja viševekovni naziv za najstariji narod na ovim prostorima koji ima najstarije pismo i sl. I otkud srbi u bih? Zar oni nisu pobili pola miliona bošnjaka i zaposeli vekovnu bošnjačku zemlju krajem 20. veka?
Ovo je ili plagijat ili je Poćorek nije bio informisan.

aleksandar

pre 10 godina

ovo je samo dokaz kojim se potvrdjuje sve oko početka prvog svetskog rata,da je okupacuja jedne u tom trenutku veoma bedne i jadne srbije bila dobro planirana i da je takozvani sarajevski atentat bila samo kap koja je prelila čašu kao i povod za objavljivanje rata srbiji. mi to vrlo dobro znamo,na žalost moramo se boriti protiv mišljenja raznih da smo fašisti,teroristi,te da su srbi odgovorni za početak rata itd... ovakvim dokazima se moramo boriti protiv neistina,koje su nas baš u skorije vreme po ko zna koji put stigle. pa zar je moguće da se istorija nanovo kroji od strane poraženih?! glavu gore srbi,istina se ne može samo tek tako izbrisati!!!

andreas kisser

pre 10 godina

molim da mi neko upucen (pozeljno kolega istoricara) objasni sta je to andricev institut, sta je to 'odeljenje za istoriju kamengrada', cime se bave doticne ustanove, u kom su odnosu prema zvanicnim institucijama srbije i zbog cega se ovo pismo stavlja na raspolaganje emiru kusturici? ovom pismu je mesto u arhivu gde se i dosad nalazilo, nekom od istorijskih instituta, eventualno muzeju. sam sadrzaj pisma nije posebno spektakularan, u pitanju je klasicna redovna prepiska izmedju centra i periferije. insinuirati da je pismo 'precutkivano' je zalosna kvalifikacija od strane direktora arhiva srbije. sve u svemu, u citavoj papzjaniji oko obelezavanja stogodisnjice pocetka WWI svi love u mutnom, prave predstave za unutrasnju upotrebu i dodatno zbunjuju vec dobrano zbunjen narod. kako nam samo u ovoj situaciji svojim integritetom, inteligencijom i strucnoscu nedostaje pokojni andrej mitrovic! sve sto drzava treba da uradi je da prevede na svetske jezike njegovu knjigu 'srbija u planovima centralnih sila'. ali tada razni experti, strucnjaci, akademici i slicni ne bi imali priliku da redovno gostuju po televizijama ili ucestvuju u sterilnim tribinama namenjenim samo njima samima (uz po kog gosta iz rusije), na kojima uprno vrte mantru o 'politickoj reviziji istorije' i dodatno podsticu stanje psihoze kod obicnih ljudi, kao i osecaje izolovanosti i ugrozenosti od ostatka sveta! bilo bi zanimljivo saznati odnos objavljenih radova spram medijskih nastupa prosecnog srpskog istoricara.

sofronije

pre 10 godina

Hvala vam do neba. Covece, citam i ne verujem, pa to smo stvarno mi. Covek nas procenjuje u prste. To je nas danasnji mentalitet. Svakako da se vide i planovi za zapadne susede tih godina, to smo sve znali samo nismo imali napismeno. Potvrda crno na zuto.

ded

pre 10 godina

Možemo mi da se trudimo koliko hoćemo, ako su oni rekli da smo mi krivi - krivi smo. Ni Hitlerov rođendanski poklon, ni ovo pismo neće promeniti ništa. Običan svet ionako ne zna ništa o Velikom ratu, a ispiračima mozga nije ni u interesu da bezlična masa nauči da razmišlja. Bitna je samo dnevna politika, a istorija mora biti u njenoj službi.

Онај који пита

pre 10 godina

Ко је и због чега до сада крио ово писмо?
Када ће се коначно отворити сви српски архиви?
Да ли је Србија још увек земља (држава на жалост није) чија је прошлост неизвесна?
Тито је умро.Да ли је...?

Nataeos

pre 10 godina

"Mi treba da budemo zadovoljni, ako nam pođe za rukom da još velikim delom pasivnom se pokazujući masu našega srpskog seoskog stanovništva i dalje održimo u njegovu letargičnom stanju..."Sve je isto, samo Pocoreka nema. Doduse, i ova rec "seoskog" je sada malo relativizovana.Nego, kad je ovo prevedeno, bas je tesko za citanje?
(makica, 06. januar 2014 14:14)
Prevod je u skladu sa tekstom i epokom kad je pisan, što je logično.. I malo teško za nas modernjake :)

Neverovali ili da

pre 10 godina

Falsifikat. Naravno, originala nema. Interesantno da se "prepis" pisma pojavio u sarajevskom listu 1928. bas posle atentata u skupstini kada je Racic ubio hrvatkse poslanike a kralj uveo diktaturu. Naravno, pismo jaca slogu juznoslovenskih naroda. Kao Austrija mora sve uciniti da razdvoji Srbe i Hrvate itd. Eto, bas slucajno 1928. da se pojavi tako nesto da podseti ljude kako je najbolje kad zivimo zajedno. Ni u jednoj ozbiljnoj istorijskoj ustanovi ovakvi "prepisi" originala se ne uzimaju za ozbiljno. Evo sutra cu ja da posaljem prepis pisma koje je Tito poslao Drazi. Ne znam gde je original ali bas da ga objavim dok ide ova serija. Da dam svoj doprinos glupostima.

Radosav_Bavaniste

pre 10 godina

"Ako se - kao što je po svoj prilici slučaj - sadašnji položaj ne iskoristi za to, da se Srbija načini bezopasnom na taj način, što bi se sjedinila sa monarhijom bar u obliku jedne trgovinske, carinske i vojne konvencije". Ovo je veoma zanimljiva recenica koja se u potpunosti moze primeniti u opisivanju svrhe naseg, mnogi bi rekli "istorijskog" puta, bezglavog i bezalternativnog, ka jednoj Uniji koja poseduje sve odlike porobljivacke organizacije cija svrha jeste razvlascivanje i kolonizacija zemalja. Necu biti pretenciozan i nastavak te recenice u pismu primeniti na sadasnje uslove u kojima se Srbija nalazi, jer bi to bilo suludo, ali sam misljenja da i pored stanja ovakvog kakvo je, pristupanje Uniji je pocetak kraja bilo kakvoj vrsti slobodarske misli za mlade u ovoj zemlji. A sto se tice samog Velikog rata, mislim da mi obicni gradjani ne mozemo nista postici pisanjem o tome da znamo istoriju koju bi mnogi da revidiraju, najpre kroz obelezavanje "Dana primirja u I sv, ratu", sto bi se u normalnim okolnostima nazivalo pobedom, za one koji su bili na pravoj strani. Vazno je organizovano pristupiti borbi protv revizije, ali kroz publikovanje izdanja u inostranstvu i probijanje srpske mislece elite koja se bavi istorijskom rofesijom na Zapad, kroz razne vrste seminara, konferencija, samita. Dakle ovo je borba cije krmilo mora preuzeti drzava, koja se pak svojski trudi da negira identitet i istoriju srpskog naroda.

Helios

pre 10 godina

100 godina kasnije promene su u tehnici implementacije ali ne u suštini.

"Pre svega treba uterati u red naše srednjoškolce istrebljivanjem profesora koji teraju politiku, stvaranjem konvikata itd."

Malo NATO pakt a potom malo više GMO, malo NGO a još više dezinformacioni "mediji" bazirani na Rojters-prevarantima, malo MMF a onda još više EIB i EBRD, pre svega kroz Đinđiće i Đeliće, Labuse i Dinkiće instalirane banke koje same sebe ne priznaju u inostranstvu...

Uvek je isto i uvek će biti isto. Srbija ako već nije porobljena onda kao logor. Veliki Štap na čijem je kraju mala trula šargarepa, pa ko bude Čuvar Logora domaći poslušnik, Kapo, dobije malo da gricka šargarepu ako se zakune da je pravoverni EU-džihadista...

Апис2к

pre 10 godina

Не разумем у ком делу је ово писмо епохално и у ком делу баца неко ново светло на цео случај. Ово је само у целокупном духу државне политике Аустро-угарске и њеног вишевековног односа према Србима, тачније Србији.

makica

pre 10 godina

"Mi treba da budemo zadovoljni, ako nam pođe za rukom da još velikim delom pasivnom se pokazujući masu našega srpskog seoskog stanovništva i dalje održimo u njegovu letargičnom stanju..."

Sve je isto, samo Pocoreka nema. Doduse, i ova rec "seoskog" je sada malo relativizovana.

Nego, kad je ovo prevedeno, bas je tesko za citanje?

Svaba jase

pre 10 godina

U jednom pismu, cela sustina istorije Balkana. A zapadni propagandisti se prave blesavi, kao, niko ne moze da dokuci sta je to sto stalno uzrokuje konflikte na Balkanu. q

makica

pre 10 godina

"Mi treba da budemo zadovoljni, ako nam pođe za rukom da još velikim delom pasivnom se pokazujući masu našega srpskog seoskog stanovništva i dalje održimo u njegovu letargičnom stanju..."

Sve je isto, samo Pocoreka nema. Doduse, i ova rec "seoskog" je sada malo relativizovana.

Nego, kad je ovo prevedeno, bas je tesko za citanje?

memi

pre 10 godina

Eto u zadnjoj recenici se vidi ko i kako su sistematski zavadjali Srbe i Hrvate... Nije ta mrznja slucajna, ni spontana, njima Austrougarima je uvijek trebalo napeto stanje izmedju ta dva naroda da bi njima lakse upravljali, pa su malo davali samo srpskim vojnicima privilegije u Vojnoj Krajini da bi ozlojedili Hrvate, a posle davali cinovnicka mjesta samo Hrvatima da bi i Srbi njih gledali sa podozrenjem; a sve to da Slaveni ne bi prepoznali Germane kao svoje tlacitelje. A vi se sad slobodno mrzite...

Butthole Surfer

pre 10 godina

Drugi Principov metak bio je namenjen okupatoru Poćoreku, a ne vojvotkinji Sofiji. Deluje kao da se ova nula od čoveka sakrila iza trudnice.

Svaba jase

pre 10 godina

U jednom pismu, cela sustina istorije Balkana. A zapadni propagandisti se prave blesavi, kao, niko ne moze da dokuci sta je to sto stalno uzrokuje konflikte na Balkanu. q

Dragan

pre 10 godina

Kaže muslimani, valjda bošnjaci! Zaboravlja viševekovni naziv za najstariji narod na ovim prostorima koji ima najstarije pismo i sl. I otkud srbi u bih? Zar oni nisu pobili pola miliona bošnjaka i zaposeli vekovnu bošnjačku zemlju krajem 20. veka?
Ovo je ili plagijat ili je Poćorek nije bio informisan.

Dejan Popovic

pre 10 godina

(Zoran, 6. januar 2014 16:58)pa nisu austrijanci krivi sto smo sami sebi jeli zeludac..Ok eto nismo pristali da nas gazi strana cizma ostali smo "svoji" jel tako?Pa sto nismo prosperirali od te nase neutralnosti?Nisi hteo evropejac da te nauci kako se zivi zivot al te zato ucio drug penezic i drugovi sto ubijase za shljivu i sto sa lopate na senjak dodjoshe da nase bude "zajednicko".Posle 20 godina ti Dachic kroji kapu a smeta ti austrijanac?Pocorek ti i sada smeta?Slepi ste kod ociju.E da je srece da smo i mi tada rekli austrijancu DA posle nas hitler ne bi ni dirao.Danas bi nas bilo 30 miliona...eto umesto evrope "uzeo" te rus blago nama.sacuvao nam kosovo , ekonomiju..sve je ekstra.Hvala Bogu pa smo ratovali gde god smo mogli!!!A jeftina radna snaga neces da budes zbog togasto nisi tada bio pametan nego zato sto si svoje firme prodao indijancima koji su od srba robove napravili!!!Srbi su sebi najveci neprijatelj!!

Апис2к

pre 10 godina

Не разумем у ком делу је ово писмо епохално и у ком делу баца неко ново светло на цео случај. Ово је само у целокупном духу државне политике Аустро-угарске и њеног вишевековног односа према Србима, тачније Србији.

Aleksandar

pre 10 godina

Komentari su inace na B92 postali nesnosljivi, pa sve redje ovde zalazim - stavrno nebitno da li su 'levi' koji zrace cinizmom i letargijom, ili 'desni 'koji zrace sablonizmom i ociglednim neznanjem. Juce je toliko bilo komentara o tome kako je ovo 'izmisljen dokument' a da nisi ni procitali text gde je bilo napisano gde se dokument cuva.

Elem, vezano za pismo - znalo se za ovo odavano, AUM je zivela u stalno strahu od ujedinjenja Juznih Slovena i naravno da je jedina nezavisna drzava tih ljudi predstavljala opasnost. Zna se naravno i pravi razlog velikog rata i zelja Nemaca za vecim kolacom potlachenih i okupiranih teritorija i naroda po svetu. Ujedno, taj period je i poznat kao doba najvecih zlocina i genocida po Africi i Aziji, ali se naravno, o tome ne prica previse. Pitanje koje je nama Srbima, kao naciji, je samo jedno: jesmo li naucili lekcije iz proslosti, i hocemo li sa tim istim Austrijancima danas nastaviti da saradjujemo po nekom drugom modalitetu, i izgradimo iskreno paretnerstvo? Na nama je, iskreno, jer ti ljudi danas i ne misle na taj period i uglavnom su im ekonomski interesi bitni. Dajte da se i mi izvucemo iz 'rov' mentalitata i radimo malo pamentije (cak su se i naprednjaci opametili, hvala bogu)!

Mir Boziji, Hristos se rodi!

Dejan Popovic

pre 10 godina

"..da od Srbije načinimo pouzdana prijatelja. Ako se - kao što je po svoj prilici slučaj - sadašnji položaj ne iskoristi za to, da se Srbija načini bezopasnom na taj način, što bi se sjedinila sa monarhijom bar u obliku jedne trgovinske, carinske i vojne konvencije.." e da je bilo lepe sreće da smo se tada ujedinii sa njima nijedna nesreća nas ne bi zadesila i bili bi smo evropa na balkanu pre svih.imali metro,školstvo,zdravstvo,bilo bi smo beč do beča.I umesto prosjaka sada bili vladari...Mihajlo obrenovic je znao gde i kako ali karađorđevici i rusija imali su za plan upravo ovo..da potonemo samo da oni ostave šapu ovde...Slava knezu Mihajlu Obrenoviću (Saborna crkva , Narodno pozorište)Karađorđevići su nam glave došli..

NokiJa

pre 10 godina

Pre ravno 100 godina oni su pokusavali da nas asimiluju,pokrste,privedu Kruni "dvoglave" monarhije, a mi smo se borili-politicki,ekonomski,vojno.
Danas se sami asimilujemo,djaci sami idu u Bec,njihove firme grade nase mostove,za nase pare koje cemo im vracati po ljutim kamatama,njihova politicka volja formira nas dnevnopoliticki ambijent...
Ili fajront ili otreznjenje,jer smo odavno postali njihova KOLONIJA!

Helios

pre 10 godina

100 godina kasnije promene su u tehnici implementacije ali ne u suštini.

"Pre svega treba uterati u red naše srednjoškolce istrebljivanjem profesora koji teraju politiku, stvaranjem konvikata itd."

Malo NATO pakt a potom malo više GMO, malo NGO a još više dezinformacioni "mediji" bazirani na Rojters-prevarantima, malo MMF a onda još više EIB i EBRD, pre svega kroz Đinđiće i Đeliće, Labuse i Dinkiće instalirane banke koje same sebe ne priznaju u inostranstvu...

Uvek je isto i uvek će biti isto. Srbija ako već nije porobljena onda kao logor. Veliki Štap na čijem je kraju mala trula šargarepa, pa ko bude Čuvar Logora domaći poslušnik, Kapo, dobije malo da gricka šargarepu ako se zakune da je pravoverni EU-džihadista...

Friedrich

pre 10 godina

Dokazivanje da je Monarhija htjela unistiti Srbiju ili diplomatski receno neutralizirati (pacificirati) je kao ponovno dokazivanje da je zemlja okrugla pomocu Google Earth-a i cuditi se pri tom sto zaista ima krajnje nedokuciv i zagonetan loptasto-elipsoidan oblik.
Namjere Beca nisu bile sporne. Pravo je pitanje medjutim ko je kriv za Veliki rat.
Njemacka? Vjerovali ili ne - nije, odnosno jednako je kriva ili prava koliko i Francuska, Rusija, Austrija i Britanija. Sve nabrojane imperije (kolonijalne ili kontinentalne) su imale svoje velike interese i apetite.
Francuska - mozda i najveci motiv za novi rat da povrati Alsace-Lorainu koju su joj Nijemci oteli 1871. Francuzi su prosto potpirivali Ruse da budu agresivniji.
Rusija - Bosfor i Dardaneli, izlaz na Sredozemlje i kontrola nad Balkanom.
Austro-Ugarska: Drang nach Osten (pogresno se pripisuje Njemackoj) - izlaz na Solun i kontrola nad citavim Balkanom
Njemacka - Weltpolitik tj. vodstvo u kontinentalnoj Evropi a kasnije i u svijetu, preraspodjela kolonija.
Ovako zapaljiva smjesa je mogla planuti svakog trenutka jos od pocetka XX stoljeca, pa taman da je Gavrilo bacio i buket ruza sa malo jacim trnjem na Ferdinanda.
Nesreca je bila da su dva carstva, Njemacko i Rusko imali na svojim celima nesposobne i nedozrele vladare. Wilhelm II se rijesio Bismarckove struje i samouvjereno zakoracio u svoju propast.
Rat je bio neminovnost kao posljedica politika i ciljeva svih sila.

Još jedno mahanje praznim papirom

pre 10 godina

Znači to je to čuveno pismo.
A šta u njemu piše?
- da se Austrougarska mora spremati za veliki rat, koji je, po Poćoreku, neminovan
- da se sa Srbijom moraju sprijateljiti, jer će se u suprotnom, u tom velikom ratu, Srbija boriti na strani neprijatelja Austrougara
- da bi se postiglo prijateljstvo sa Srbijom, mora se nakljonjeno postupati sa srpskim seljakom i mora se potpomagati njegov ekonomski interes

I gde se ovde vidi da Austrougarska hoće da napadne Srbiju?

Vasilije Drugi

pre 10 godina

Dobro je da su objavili ovo pismo. Ali ja ne vidim agresivne teznje Austro Ugarske jedino da predvidjaju rat sa Srbijom zbog unutrasnjih konflikata u BiH i teznji spoljne politike Srbije za ujedinjenjem. Ja bih otisao i korak dalje da tvrdim da je Austro Ugarska imala ideju koliko je tesko viditi politiku nacionalnih pitanja u njihovoj multietnickoj monarhiji, nesto sto Srbija izgleda nije znala u sta se upustala kada je pravila Jugoslaviju.

Marko

pre 10 godina

Takodje mi je interesantna paralela sa letargicnim Srbima, koju je primetila Makica. Odavno mislim da će sadasnja letargija u našem narodu eksplodirati u nešto veliko. Ipak nas apstinenata na izborima danas ima oko 65%. To nije nikako za potcenjivanje

Tata

pre 10 godina

Читам коментаре ових што се жале на превод... Превод је врхунски! Тако су писали и говорили образовани људи пре стотину година, били су ускраћени да се едукују уз звезде гранда... Иначе, тему узрока и повода за велики рат, треба свакако посматрати и обрадити од анексије БиХ и 1878. У свом писму, Поћорек говори о већ укинутим свим српским друштвима у БиХ и о финализацији анексије, о интелигенцији и средњим школама које производе бунтовнике... О каквом миру са србима је заправо говорио, показало се наредне године, када су изведени седмодневни војни манерви са завршном парадом у Сарајеву, на Видовдан.

Miloš. J. Kosovac

pre 10 godina

Razika je samo u tome što sada mi molimo a oni neće da nas prime u EU, jer ne vredimo, a tada su nas molili da nas prime u Uniju. No, Karađorđevići, Crnogorci vrele krvi a željni velike zemlje, ta još pored njih Vlah poreklom iz Makedonije, Nikola Pašić, kao vele pobedili Tursku imperiju, pobediće i Evropsku, pa će stvoriti veliku državu da budu veliki vladari, a Pašićev sin Rade mnogo veći lopov nego što je bio. Da su pristali, Bosna, Dalmacija, Hecegovina i Slavonija bile bi Srbija, a Hrvatska bi bila ono što je i bila - Hrvatsko zagorje. Ne samo što su ratom pomenuti "Srbi" izvršili genocid nad srpskim nardom već su i oni zlo prošli. Osim što su im naivni Srbi ponovo vratili nazive bulevara i trgova. Laka njima zemlja, a i nama, kad već tako brzo nestajemo. Budale i ludaci istovremeno.

Nikola

pre 10 godina

Interesantno pismo, ali ne ukazuje na nameru nemačkog bloka da započne svetski rat, naprotiv. I nema potrebe za otkrivanjem tople vode jer namere Nemačkog rajha i Austro-Ugarske da se razračunaju sa Srbijom, nisu nikada skrivane. Puna ih je onovremena evropska štampa.
Još od 1908, se ušlo u sistematsko planiranje rata sa Srbijom. Početkom 1913 ministar spoljnih poslova Rajha, Jagov, inicira jedan sastanak s Austrijancima o tome kako ubediti Rusiju da će skori rat sa Srbijom ostati sukob lokalnog karaktera. Smatrali su da bi garancije koje bi zadovoljiole Ruse bile svakako dovoljne i za London i Pariz. London je bio zauzet irskom krizom pa je bio sklon pristanku, a Pariz nije. Još od propasti Turske, stalno se insistiralo na obračunu sa Srbijom.
A to što im je plamen izmakao kontroli i zapalio Evropu - nije srpska krivica. Ferdinand je poslužio kao povod, a koliko je bio omražen među nemačkim nacionalistima, govori to što je Hitler kada je čuo za atentat, pomislio da je to svakako delo nekog nemačkog studenta. Atentat je imao za cilj da preokrene antiratno javno mnjeje Rajha jer Nemci nisu Austro-Ugarsku smatrali sposobnim i pouzdanim saveznikom u globalnom sukobu.

Cane

pre 10 godina

Tipicno za vasu uredjivacku politiku je da stvari koje mogu da vam nanesu stetu u stranim medijima, objavljene na engleskom jeziku (B92 News),ne mozemo da procitamo.
Primer je "Pocorekovo pismo" koja je mnogo interesantnija tema na stranom jeziku, buduci da je bar vama uvek stalo do misljenja "sveta".

Vlada

pre 10 godina

Eto u zadnjoj recenici se vidi ko i kako su sistematski zavadjali Srbe i Hrvate... Nije ta mrznja slucajna, ni spontana, njima Austrougarima je uvijek trebalo napeto stanje izmedju ta dva naroda da bi njima lakse upravljali, pa su malo davali samo srpskim vojnicima privilegije u Vojnoj Krajini da bi ozlojedili Hrvate, a posle davali cinovnicka mjesta samo Hrvatima da bi i Srbi njih gledali sa podozrenjem; a sve to da Slaveni ne bi prepoznali Germane kao svoje tlacitelje. A vi se sad slobodno mrzite...
(memi, 6. januar 2014 15:30)

Tacno je da je AU radila na tome da drzi Srbe i Hrvate odvojene. Ali ipak je istina da su Hrvati vec i u prvoj Jugosalviji dobili daleko vise teritorije od onoga na sta su istorijski imali pravo (realno Hrvatska je samo Zagorje i deo Istre). Na Slavoniju Dalmaciju i Krajinu mnogi jednako polazu pravo, ali zadrzimo se na Krajini i Slavoniji gde su Srbi bili brojni i vekovima naseljavani da cuvaju granice AU. Pa kada smo se oslobodili AU i ziveli svi zajedno u jednoj drzavi onda su Hrvati od prvog dana poceli da razvijaju svoju paranoju da su im teritorije Krajine i Slavonije u opasnosti sve dok tamo ima Srba, iako je veliko pitanje da li im te teritorije uopste i pripadaju.

Bob Dilan

pre 10 godina

"Jer ako bi Zagreb počeo naginjati Beogradu - umesto da posluži kao protivteža za Beograd, opasnost bi bila eminentna."

U cemu je razlika izmedju ondashnjeg i danashnjeg germanskog razmishljanja...njihova se politika do danashnjeg dana nije promijenila niti ce se za jedan milimetar promijeniti u buducnosti..Oni su tada koristili muslimane i hrvate protiv Srba..a to rade i danas..zato Srbi...use i u svoje kljuse..i da vam slucajno ne padne na pamet da opet izigravate Piemont za mala balkanska plemena.

Hrvati, da se zahvalite drugu titu i srbima komunistima

pre 10 godina

Ono sto upada u oci, pored same teme o kojoj pise Pocorek, to je cinjenica da smo tada imali i Hrvatsku, i Dalmaciju, kao dvije posebne administrativne jedinice, ili sta vec...

ded

pre 10 godina

Možemo mi da se trudimo koliko hoćemo, ako su oni rekli da smo mi krivi - krivi smo. Ni Hitlerov rođendanski poklon, ni ovo pismo neće promeniti ništa. Običan svet ionako ne zna ništa o Velikom ratu, a ispiračima mozga nije ni u interesu da bezlična masa nauči da razmišlja. Bitna je samo dnevna politika, a istorija mora biti u njenoj službi.

Онај који пита

pre 10 godina

Ко је и због чега до сада крио ово писмо?
Када ће се коначно отворити сви српски архиви?
Да ли је Србија још увек земља (држава на жалост није) чија је прошлост неизвесна?
Тито је умро.Да ли је...?

Pera

pre 10 godina

U ovom pismu nema ničeg specijalnog...Svaki istoričar je znao za ovako nešto. Svi su se spremali za rat...možda ga nisu želelu, ali niko nije želeo da ga rat zadesi bez oružja...Im stotine ovakvih dokumentata...
Tresla se gora rodio se miš! Samopromocija Kustinih istoričara...

Sloboda

pre 10 godina

Jugoslavija je bila san potlacenih slovena koje su ovi germanski imperijalisti nazivali kmetovima i strasno iskoriscavali.
Komunizam, tito, partija, udba i ostalo su dosli mnogo kasnije.

Nataeos

pre 10 godina

"Mi treba da budemo zadovoljni, ako nam pođe za rukom da još velikim delom pasivnom se pokazujući masu našega srpskog seoskog stanovništva i dalje održimo u njegovu letargičnom stanju..."Sve je isto, samo Pocoreka nema. Doduse, i ova rec "seoskog" je sada malo relativizovana.Nego, kad je ovo prevedeno, bas je tesko za citanje?
(makica, 06. januar 2014 14:14)
Prevod je u skladu sa tekstom i epokom kad je pisan, što je logično.. I malo teško za nas modernjake :)

deki

pre 10 godina

Tesko je prevoditi nemacki jezik pogotovo ako niste neko iz drustva. Zaista je otezano citanje samim tim i razumevanje. Nego.. nedostaju mi nasi pljuvaci, ipak je ispostavice se na kraju ovo "poteska" tema za njihovo shvatanje.

Neverovali ili da

pre 10 godina

Falsifikat. Naravno, originala nema. Interesantno da se "prepis" pisma pojavio u sarajevskom listu 1928. bas posle atentata u skupstini kada je Racic ubio hrvatkse poslanike a kralj uveo diktaturu. Naravno, pismo jaca slogu juznoslovenskih naroda. Kao Austrija mora sve uciniti da razdvoji Srbe i Hrvate itd. Eto, bas slucajno 1928. da se pojavi tako nesto da podseti ljude kako je najbolje kad zivimo zajedno. Ni u jednoj ozbiljnoj istorijskoj ustanovi ovakvi "prepisi" originala se ne uzimaju za ozbiljno. Evo sutra cu ja da posaljem prepis pisma koje je Tito poslao Drazi. Ne znam gde je original ali bas da ga objavim dok ide ova serija. Da dam svoj doprinos glupostima.

Zoran

pre 10 godina

(Vasilije Drugi, 6. januar 2014 16:13), dobro je da ti Austo-Ugarska nije imala pretenzije na Bosnu. A i ako je imala, verovatno ti je logicno jer to je jedan narod. A i verovatno ti nije cudno otkud Austro-Ugarska u Bosni. To je sve za tebe normalno i podrzumeva se, ali se ne podrazumeva i nije normalno da Srbi zive u jednoj drzavi. Mislim, treba imati meru. Mi nismo zlatni, ali daleko od toga da smo najgori.

kondor

pre 10 godina

Nismo mi nista novo saznali,samo me zanima kad ce cetvrti rajh krenuti u novi intelektualni pohod da objasni covjecanstvu da je Adolf Hitler bio istorijska potreba da bi se sprijecila svjetska dominacija Jevreja i komunizma.
Ovo revidiranje istorije nije srpska sramota,vec je sramota cutanje Velike Britanije,Francuske,Rusije i Amerike koje su izgubile veliki broj stanovnika u sprjecavanju Njemacke da dodje do novih kolonija.
Istorija ce pokazati i da je WWIII koji se treenutno veoma suptilno desava poceo od nesrecne Srbije i nesrecnog izmanipulisanog srpskog naroda.Ali valjda su se dovoljno izivjeli nad nama.

andreas kisser

pre 10 godina

molim da mi neko upucen (pozeljno kolega istoricara) objasni sta je to andricev institut, sta je to 'odeljenje za istoriju kamengrada', cime se bave doticne ustanove, u kom su odnosu prema zvanicnim institucijama srbije i zbog cega se ovo pismo stavlja na raspolaganje emiru kusturici? ovom pismu je mesto u arhivu gde se i dosad nalazilo, nekom od istorijskih instituta, eventualno muzeju. sam sadrzaj pisma nije posebno spektakularan, u pitanju je klasicna redovna prepiska izmedju centra i periferije. insinuirati da je pismo 'precutkivano' je zalosna kvalifikacija od strane direktora arhiva srbije. sve u svemu, u citavoj papzjaniji oko obelezavanja stogodisnjice pocetka WWI svi love u mutnom, prave predstave za unutrasnju upotrebu i dodatno zbunjuju vec dobrano zbunjen narod. kako nam samo u ovoj situaciji svojim integritetom, inteligencijom i strucnoscu nedostaje pokojni andrej mitrovic! sve sto drzava treba da uradi je da prevede na svetske jezike njegovu knjigu 'srbija u planovima centralnih sila'. ali tada razni experti, strucnjaci, akademici i slicni ne bi imali priliku da redovno gostuju po televizijama ili ucestvuju u sterilnim tribinama namenjenim samo njima samima (uz po kog gosta iz rusije), na kojima uprno vrte mantru o 'politickoj reviziji istorije' i dodatno podsticu stanje psihoze kod obicnih ljudi, kao i osecaje izolovanosti i ugrozenosti od ostatka sveta! bilo bi zanimljivo saznati odnos objavljenih radova spram medijskih nastupa prosecnog srpskog istoricara.

tuzlak

pre 10 godina

Nije se puno izmijenila situacija na terenu u zadnjih 100 godina, i onda, a i danas se racunalo na "inteligenciju i polu-inteligenciju"....joj, kakav dobar opis!!! :)

my way

pre 10 godina

Ali, oni su nas imali u saci nakon atentata i zapravo sve sto im je bilo bitno iz ultimatuma, a tice se odnosa Srbije prema Austruogarskoj, pa cak i to da sve oficire sa spiska koji bi nam oni dostavili odstranimo iz vojske, mi smo prihvatili. A realno, odbili nismo nista, osim sto smo predlozili da se o tacki 6, u kojoj se trazi da prihvatimo ucesce austrougarskih organa vlasti u suzbijanju subverzivnih delatnosti protiv Austrougarske na teritoriji Srbije, odluci arbitrazom suda u Hagu, ili komisije velikih sila. To bolje od bilo kojeg pisma pokazuje zelju Austrougarske za ratom, koji je Srbija htela po svaku cenu da izbegne!

Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima

pre 10 godina

@ Hrvati, da se zahvalite drugu titu i srbima komunistima

Drugu Titu smo zahvalni, a Srbi komunisti nebitni... Hrvati su imali prvi partizanski odred onaj Sisački... u Zagrebu su se stalno zbivale diverzije protiv Nijemaca i ustaša (sve su ih obavljali Hrvati), a u Beogradu su Nijemci mirno šetali... u bici na Sutjesci više je Hrvata partizana poginulo iz sela Žrnovnice u Dalmaciji, nego srpskih iz cijele Srbije... prema tome Hrvati i Srbi prečani su bili potpuno brojčano ravnopravni, a Srbija potpuno nebitna nakon sloma Užičke republike... da su vaši političari malo više slušali hrvatske i slovenske političare u prijeratnoj i poslijeratnoj Jugoslaviji, svima bi bolje bilo... pozz

Preddy Baer

pre 10 godina

Moze li se negde naci scan ili fotografije originalnog dokumenta, u kvalitetu da moze u originalu da se procita.

Voleo bih da ga podelim sa strancima.

sofronije

pre 10 godina

Hvala vam do neba. Covece, citam i ne verujem, pa to smo stvarno mi. Covek nas procenjuje u prste. To je nas danasnji mentalitet. Svakako da se vide i planovi za zapadne susede tih godina, to smo sve znali samo nismo imali napismeno. Potvrda crno na zuto.

VacheronConstantin

pre 10 godina

@memi Nije istina da su samo Hrvatima davali cinove. Najpoznatiji i jedini austrougarski feldmarsal negermanskog porekla je Srbin Svetozar Borojevic, a od Srba sa cinovima tu su i Cvjeticanin i mnogi drugi.

Neko spolja

pre 10 godina

B92, bravo što otvarate ovu temu, nadam se da je ovo samo početak. Bilo bi odlično kada bi faktografski naveli dešavanja od 1878 pa na ovamo u vezi Bosne, južne Ugarske :-), Kosova i Hrvatske - može i u više nastavaka. Trebalo bi to da podigne svest, kako kod onih koji o tome nemaju pojma i samo lupetaju, kao i kod onih koji nisu uopšte svesni sa kakvim izazovima su se suočavali naši preci i koliko smo Srbi (bili) mali ali ujedno i veliki narod, istrajni, često bez skrupula, ponekad i pokvareni ali uglavnom podignute glave. A to je preduslov za uspeh.

ifek

pre 10 godina

Da budem iskren, ja u ovom pismu ne vidim da su Austrijanci planirali rat. Pocorek je jednostavno izneo analizu tadasnje situacije i odnosa snaga na Balkanu. Nazalost, vecina tih problema postoji i dan danas.

gavrilo

pre 10 godina

Nemojte da vadite stvari iz konteksta (@makica), vredi ovo pismo pažljivo pročitati - citat koji je naveden kaže precizno sledeću stvar:

"…ako nam pođe za rukom da još velikim delom pasivnom se pokazujući masu našega srpskog seoskog stanovništva i dalje održimo u njegovu letargičnom stanju, i ako nam dalje pođe za rukom, ako odvratimo hrvatsku i muslimansku inteligenciju i poluinteligenciju od prelaza u srpski tabor, tj. od ujedinjenja svih Južnih Slovena od zajedničkih težnji, koji (je) na antidinastičkoj osnovi."

…na šta se nastavlja ovo:

"zatim je najnužnije postavljanje normalnoga stanja u Hrvatskoj; jer ako bi Zagreb počeo naginjati Beogradu - umesto da posluži kao protivteža za Beograd, opasnost bi bila eminentna."

…pa onda mislite: mislite o dinastijama, i mislite o narodu. Mislite o tome čemu su služile neprijatelju naroda ideje o "srbima", "hrvatima" i "muslimanima". Mislite o tome šta su uradili oni koji su sledili Tita, i koji biste jezik govorili da to nisu uradili. Mislite o tome šta vas čeka sutra dok saznajete ko vam je šta mislio juče; pa onda odlučite da li ste "hrvati", "srbi", "muslimani", ili ste možda majke i očevi, deca, seljaci, apotekari… Pokušajte da shvatite ponovo ono što ste već razumeli jednom, pa zaboravili, opet jer je nekim "igračima" tako bilo zgodno: kada ste zajedno kao ljudi, neprijatelj piše ovakva pisma straha i očaja.

zzz

pre 10 godina

Srbi su krivi za Prvi Svetski Rat isto kolko i Bosnjaci za rat u Bosni. Pa neki tamo Bosnjak je izvrsio atentat na svadbi i ubio Srbina. Naravno, i jedno i drugo je budalastina.

Xepoj

pre 10 godina

Mlacenje prazne slame ,sta bi bilo kad bi bilo ,Princip ubio Franca ,poginulo i stradalo 1/3 srpske populacije i milioni drugih naroda u ratu to su cinjenice iz kojih niko ne izvodi zakljucak da nikakva teritorija a jos manje politicko-nacionalna ideja nije vredna zivota miliona ljudi,nakon 100 godina iste budalastine ko ce na istok a ko na zapad.

Radosav_Bavaniste

pre 10 godina

"Ako se - kao što je po svoj prilici slučaj - sadašnji položaj ne iskoristi za to, da se Srbija načini bezopasnom na taj način, što bi se sjedinila sa monarhijom bar u obliku jedne trgovinske, carinske i vojne konvencije". Ovo je veoma zanimljiva recenica koja se u potpunosti moze primeniti u opisivanju svrhe naseg, mnogi bi rekli "istorijskog" puta, bezglavog i bezalternativnog, ka jednoj Uniji koja poseduje sve odlike porobljivacke organizacije cija svrha jeste razvlascivanje i kolonizacija zemalja. Necu biti pretenciozan i nastavak te recenice u pismu primeniti na sadasnje uslove u kojima se Srbija nalazi, jer bi to bilo suludo, ali sam misljenja da i pored stanja ovakvog kakvo je, pristupanje Uniji je pocetak kraja bilo kakvoj vrsti slobodarske misli za mlade u ovoj zemlji. A sto se tice samog Velikog rata, mislim da mi obicni gradjani ne mozemo nista postici pisanjem o tome da znamo istoriju koju bi mnogi da revidiraju, najpre kroz obelezavanje "Dana primirja u I sv, ratu", sto bi se u normalnim okolnostima nazivalo pobedom, za one koji su bili na pravoj strani. Vazno je organizovano pristupiti borbi protv revizije, ali kroz publikovanje izdanja u inostranstvu i probijanje srpske mislece elite koja se bavi istorijskom rofesijom na Zapad, kroz razne vrste seminara, konferencija, samita. Dakle ovo je borba cije krmilo mora preuzeti drzava, koja se pak svojski trudi da negira identitet i istoriju srpskog naroda.

svašta

pre 10 godina

Ovi u Andrić gradu juče " otkrili" Ameriku- pa oni koji su u tom periodu živjeli znali su da će planuti rat ,jer AU i Njemačka nisu bili zadovoljni tadašnjom podjelom kolonija među velikim silama i naravno da im je kao najlakši put do zauzimanja novih, išao preko Balkana.I umjesto da im se na dadne nijedan povod da krenu preko Srbije,k'o poručen im je došao atentat u Sarajevu.Naivni mladi idealisti koji su sanjali neku ljepšu budućnost, koji su ga pripremali i izveli,ubivši u njemu i treudnu ženu , nisu razmišljali o posljedicama.

cojle

pre 10 godina

Isto to važi i danas...isto na nas tako gledaju...i isto smo letargični.

p.s. Prevod vam je takav,da ne bih znao šta sam čitao,da nisam pročitao naslov.

Zoran

pre 10 godina

memi Nije istina da su samo Hrvatima davali cinove. Najpoznatiji i jedini austrougarski feldmarsal negermanskog porekla je Srbin Svetozar Borojevic, a od Srba sa cinovima tu su i Cvjeticanin i mnogi drugi.
(VacheronConstantin, 6. januar 2014 17:15)

Sada daju nagrade medijima. To ti je isto.

Zoran

pre 10 godina

"Dobro je da su objavili ovo pismo. Ali ja ne vidim agresivne teznje Austro Ugarske jedino da predvidjaju rat sa Srbijom zbog unutrasnjih konflikata u BiH i teznji spoljne politike Srbije za ujedinjenjem."

Ako neko ima pravo da zauzme teritorije koje njemu ni po kom osnovu, osim sile, ne pripadaju ja imam pravo da trazim ujednjenje sa tim istim narodom cak i silom.

aleksandar

pre 10 godina

ovo je samo dokaz kojim se potvrdjuje sve oko početka prvog svetskog rata,da je okupacuja jedne u tom trenutku veoma bedne i jadne srbije bila dobro planirana i da je takozvani sarajevski atentat bila samo kap koja je prelila čašu kao i povod za objavljivanje rata srbiji. mi to vrlo dobro znamo,na žalost moramo se boriti protiv mišljenja raznih da smo fašisti,teroristi,te da su srbi odgovorni za početak rata itd... ovakvim dokazima se moramo boriti protiv neistina,koje su nas baš u skorije vreme po ko zna koji put stigle. pa zar je moguće da se istorija nanovo kroji od strane poraženih?! glavu gore srbi,istina se ne može samo tek tako izbrisati!!!

Dejan Popovic

pre 10 godina

Nemci su posle 5godišnjeg pljačkaškog pohoda po celom svetu (WWII) iz pepela postali najjača evropska država.Austrijanci posle 4godišnjeg pljačkaškog pohoda (WWI)ostali sila u evropi.Srbi su posle činjenice da su jedini u regionu bili antifašisti u oba rata na rubu propasti i bankrota.Po vašoj logici mi bi smo trebali biti nagrađeni a oni bačeni na đubrište istorije?Jel tako?Ali ekonomija ne nagrađuje vaše ratno opredeljenje.Šta je trebalo da kažu englezi "jao srbi vi ste se borili protiv okupatora evo vam 500 milijardi funti koje smo mi pokrali po australiji.Da nije vas bilo nestalo bi engleske i francuske"?Jeste možda da bulajić pravi film o:O a penezic bude glavni heroj.Istripovali smo se mi srbi opasno.Dakle za ekonomsku situaciju trenutnu smo sami krivi.50 godina ležali na parama MMFa i nikad shvatili kako svet funkcioniše.Ubili smo mihajla i pustili engleske karađorđeviće da se biju s rusima preko naših leđa.Ratovali za druge a nikad za sebe.Svi oni su se iz ratova vratili puni kod brod i na tome gradili ekonomiju a mi pustili da budemo topovsko đule velikih sila.Rat je vrlo jednostavna kategorija.Kad nemaš pare ideš da pljačkaš ako si veliki ili se privališ tamo gde mislis da treba i čekaš da prođe.Mi smo se privalili pogrešno.Rusima i englezima koji su geografski far far away.i jedni i drugi su nas ostavili.E sad smo setili nemaca...i Nemac ćete opet prihvatiti.Slava Mihajlu Obrenoviću!!!

svašta

pre 10 godina

Ovi u Andrić gradu juče " otkrili" Ameriku- pa oni koji su u tom periodu živjeli znali su da će planuti rat ,jer AU i Njemačka nisu bili zadovoljni tadašnjom podjelom kolonija među velikim silama i naravno da im je kao najlakši put do zauzimanja novih, išao preko Balkana.I umjesto da im se na dadne nijedan povod da krenu preko Srbije,k'o poručen im je došao atentat u Sarajevu.Naivni mladi idealisti koji su sanjali neku ljepšu budućnost, koji su ga pripremali i izveli,ubivši u njemu i treudnu ženu , nisu razmišljali o posljedicama.

svašta

pre 10 godina

Ovi u Andrić gradu juče " otkrili" Ameriku- pa oni koji su u tom periodu živjeli znali su da će planuti rat ,jer AU i Njemačka nisu bili zadovoljni tadašnjom podjelom kolonija među velikim silama i naravno da im je kao najlakši put do zauzimanja novih, išao preko Balkana.I umjesto da im se na dadne nijedan povod da krenu preko Srbije,k'o poručen im je došao atentat u Sarajevu.Naivni mladi idealisti koji su sanjali neku ljepšu budućnost, koji su ga pripremali i izveli,ubivši u njemu i treudnu ženu , nisu razmišljali o posljedicama.

Ribar iz Zandvorta

pre 10 godina

Odlično je da se objavljuju ovakvi dokumenti,pošto je bio u Arhivu Srbije verovatno je poznat istoričarima.Dedijer je 1964 napisao izvrsnu knjigu Sarajevo 1914,koja je relevantni dokument o Velikom ratu.Nema konfrontacije Nemaca i Francuza,barem ona nije politička tema velikog publiciteta kao kod nas povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata.U nas je 28 jun 2014 politička tema,otkrivamo istine koje nam niko ne osporava u svetu,već naprotiv.Dok istovremeno temeljno revidiramo istoriju II svetskog rata.Istoriju sukoba 90- tih spremni smo da pripišemo zaveri a tada nismo imali nijednog saveznika u vrlo sumnjivim ciljevma.Posledice toga živimo danas.

Zoran

pre 10 godina

(Dejan Popovic, 6. januar 2014 16:01), sada ces da se ujedinis sa istom carinom, ne brini. To se sada sprovodi u delo sto propalo tada. Samo ne verujem da ce ni tvoja deca da budu srecna jer cete biti jeftina radna kojoj nece biti dozvoljeno, cak i da hoce, da ojaca ekonomski preko neke mere. Vidis da ce nemci sve d aurade da im se ne zatvori EU i tako izgube trziste.

To sto ste vi neradni u Srbiji je jedna stvar, ali to sto bi drugi da vas izrabe je druga stvar. Nisi ti ja koji je u Americi i koji radi KOD njih, ne ZA njih, ti si u Srbiji koji ce da radi ZA njih, a razllika je ogromna, kao kad nesto Kinezi prave za Amere i kad to isto pravi Amer za Amere. Pa ti vidi.

Nikola 58/108/969

pre 10 godina

E da je srece da smo i mi tada 1913 rekli austrijancu DA posle nas hitler ne bi ni dirao.Danas bi nas bilo 30 miliona...eto umesto evrope "uzeo" te rus blago nama.sacuvao nam kosovo , ekonomiju.. (Popovic, 6. januar 2014 19:32)

Eeee moj Popovicu, kratkovid si ti i supalj. Da smo tada rekli DA Austrijancu ne bi sprecili izbijanje I sv. rata nego bi se borili (sluzili kao topovsko meso) na njihovoj strani a protiv ostatka sveta. Izginuli bi i tako i tako. Kazes, bilo bi nas danas 30 miliona da smo rekli DA. Pa zasto nema Slovenaca i Hrvata danas po trideset miliona? Oni su bar bili 700 god. pod Austrijancima, nisu ginuli i mogli su "nesmetano" da se razvijaju. Sto se Kosova tice, ono bi se desilo tako i tako...pre ili kasnije. Kucu cuvas samo ako zivis u njoj, ako ne zivis ona propada, trosi se i nestaje. Srbija se od 1867 pa do 90-ih nije brinula o toj kuci a pogotovu ne o dramaticnim demografskim promenama u zadnjih 70-ak godina na tom prostoru.
Da se danas nalazimo u ovakvoj situaciji mozemo samo svojoj urodjenoj nesposobnosti za zivot da zahvalimo a ne nekom DA ili NE koje smo nekada rekli ili nismo rekli. Nedostatak smisla za preduzetnistvo, samoinicijativu, urodjena sklonost ka lenjosti, dokolici, pametovanju o svemu i svacemu, sklonost prevari, obmani, kriminalu i svakoj vrsti nemorala...to smo mi. Samo pogledaj nase politicare i tajkune, koja je to sprega izmedju politike, koja omogucava, i kriminalne energije jednog Miskovica i njemu slicnih na primer.

Tарабић

pre 10 godina

Eto, Austrija i tada bila humana kao i danas, prema vama prevarantima. Nisam bio u krivu kada sam rekao da su Sirbistanci lazovi i prevaranti.
(Magomed, 7. januar 2014 00:11)


Разумљив је страх који провејава из овог коментара - то је страх од чињенице да се историја понавља и да је, с тога, сасвим извесна судбина, како најновијег германског покушаја освајања Европе, тако и њихових верних сателита!

Mare

pre 10 godina

Austijanci su isli po svom interesu velike sile. Da je npr Rusima odgovaralo da nas unazade, siguran sam da bi i oni to uradili. Ali upamticu iz ovog teksta detalj da se Austijanci najvise uzdaju u Hrvate i muslimane da budu neprijatelji Srbije. Uvek ste bili protiv nas, uvek, uvek, uvek, uvek, kako imate obraza da od nas trazite da na vas gledamo ikako drugacije nego kao na neprijatelje? I molim Vas, ne pocinjite sada o Srebrenici, Vukovari, Dubrovniku, Sarajevu, jer bi vas onda mogao pitati sta vas je navelo na Jasenovac, Gradisku? Sta vas je navelo da kroz vekove tako revnosno vrsite zlocine nad Srbima, najpre muslimani sa Turcima a potom muslimani i Hrvati sa Austijancima? Vasi zlocini se protezu vekovima, i jos imate obraza da pitate zasto smo mi nesto vama uradili? Najveca greska Srbije jeste sto smo vas oslobadjali od okupatora, nismo znali da vi bez okupatora ne umete, da je okupacija za vas sloboda. Pogresili smo i zato sada ispastamo. Vama, takvima, daleko lepa kuca.

chitaj kao shto pishe

pre 10 godina

Prevod jeste star, ali i polupismenima, bilo da su Srbi, Hrvati ili Muslimani (ili Englezi ili Nemci)bi trebalo da bude potpuno jasan i razumljiv, a ako nije, prevod nije sigurno razlog.
A prevod jasno kaze da su namere AU da se vojno obrachuna sa Srbijom u povoljnom trenutku - izgradnja zeleznice (sigurno ne za transport humanitarne pomoci), okretanje Hrvata i Muslimana protiv Srba (well done)...
Prihvatanje srpske krivice za izbijanje rata posle Principovog atantata (bez obzira da li ga posmatrali kao pojedinca - terorstu ili rodoljuba) podrazumeva da se vojska Kraljevine Srbije vojno preshla u Bosnu (chitaj AU)i krenula ka Bechu, poslala generale u London, Pariz i Moskvu da povedu lokalne vojske ka Berlinu...
Kompletna zamena teza koja se ovde odvija, potpaljenja kvazi - istoricharima (po principu shta je babi milo to joj se i snilo...) bi trbalo da se posmatra kao reflekcija onog shto je usledilo sve do danas, pokushaj opravdanja istoriskih greshaka/predsavljanja krivaca kao zrtve (bilo da su to tadasnji Nemci/Austrijanci, ili danashnji Amerikanci u Iraku i Avganistanu - uloge su se promenile, ali metodi su ostali isti), kao i za verovatno intervencije.
ps
Ne bi li bilo divno da ovo prochitao svaki Srbin, Hrvat ili Musliman (ili Albanac ili Crnogorac) pre 70 godina, i shvati da umesto da bude buzdovan u rukama drugih, bio pametan i podvijo rukave...

Бојан Илић

pre 10 godina

Srbi, da ste zahvalni bla bla bla!

Ma svi ste bili partizani, vi Hrvati, narocito posle Blajburga... pa onda vam se "javila Gospa", pa ste opet uz pokroviteljstvo Vatikana postali "domobrani"!
Ko vas ne zna , platio bi vas mnooogo skupo...:-)

jaksa

pre 10 godina

Da, partizanski pokret u Hrvatskoj je bio toliko jak...da zamalo nisu osnovali Prvu proletersku. Za cudo, jedna je osnovana u Rudom, a druga u Cajnicu, etnickim srpskim sredinama. To je bila istorijska greska...jer je jedna trebala biti osnovana u Sisku, a druga u zagrebackoj opcini Dubrava:)
Ipak, odluceno je da se osnuje NDH, iz predostroznosti, za svaki slucaj.
Nestalo metaka prtizanima u Sisku..i prevagnula NDH.

Vladan R

pre 10 godina

Dejan Popovic

Po tom principu najbolje bi bilo da nismo cekali ponudu Austrougarske, vec da smo se nekoliko vekova ranije svi poturcili. Tada bi nas i Turaka, bilo stotinak i kusur miliona ali bez nas kao Srba. Greska je napravljena 1919 jer smo napravili drzavu onima i sa onima, koji su ratovali protiv nas i koji nas patoloski mrze. Zbog toga evo vec skoro sto godina ispastamo. Trebalo je tada, jer je u celoj nasoj istoriji to bio jedini trenutak kada smo bili podrzani od svih velikih i u tom trenutku relevantnih sila, Srbiji pripojiti iskljucivo teritorije naseljene srpskim zivljem, i istovremeno se razracunati sa svim prodanim dusama u okviru tih teritorija.

Бојан Илић

pre 10 godina

Германско -саксонска линија НИКАДА није могла да поднесе Словене, поготово Србију која је увек показивала доминацију на терену !

Zole

pre 10 godina

Mi smo postali suviše mali narod da bi se mogli samostalno brinuti o sopstvenoj sudbini. Nemci su nam suviše blizu a Rusi daleko. Od kad se Turska povukla sa naših prostora, nas polozaj zavisi od odnosa Rusa i Nemaca. Nemci sigurno ne žele dobro Slavenima. Nemci kao naslednici zapadnog Rimskog carstva koriste katolicku crkvu kako bi razjedinili slavene. Klasican primer su Hrvati koji zasnivaju svoju veru katolicinastvu. Njima je vaznija vera od krvi. Zbog vere ubijaju svoju bracu.

El Cid

pre 10 godina

Ništa posebno, sve je vrlo uopšteno, tipična razmišljanja jednog "prokonzula" u novoj koloniji u vezi mogućnosti zadržavanja iste i eventualnih pretnji! Ovo je budalaština da se koristi kao konkretan dokaz namere da se napadne Srbija. To je bila jedna mogućnost, razmatralo se kao što je i Srbija razmatrala da devedesetih proširi granice do Karlobaga koristeći prisustvo Srba u Lici! Žao mi je Kusturice koji je zaista spao na niske grane, lupeta i pokušava da kopajući po arhivima po svaku cenu sebe nametne kao branioca interesa srpstva. Kokji procenat svetske populacije danas zna ko je bio Poćorek a ko Princip!? Ta paranoja i opsesija kako nas svi doživljavaju kao divljake je potpuna konstrukcija onih koji bi da se nametnu kao dežurne patriote i da to debelo naplate. Pouzdano znam da nas u Španiji niko ne krivi za izbijanje Prvog svetskog rata a da su Austrougari iskoristili atentat Mlade Bosne kao dobar povod i izgovor. Manite se budalaština nego dajte da sređujemo ovu zapuštenu i u korov i đubre zaraslu zemlju!

boris67

pre 10 godina

Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima, 6. januar 2014 18:37
ko je to ubijen u Zagrebu od 41-45?
u Bgd, gorela nemacka garaza, jedina takva diverzija u evropi.
ubijen sef policije
sto se tice partizana:
prva proletrska: 4 cete iz CG, dve iz Srbije
druga i treca iz Srbije
cetvrta i peta Crnogorska
pogledaj te po arhivama za tzv hr brigade broj Srba i Hrvata u njima
90% vojno sposobnih Hrvata bilo je u ustasama i domobranima
to ne umanjuje borbu Hrvata u partizanima(velika imena Ivo Lola, Ivan Goran Kovacic), ali dajte malo objektivnosti, ne

Жика Врачаруралац

pre 10 godina

@Dejan Popovic
Изгледа да је писмо брзо куцано а и поједини коментари па Ви ништа нисте разумели. Надам се да је тако, у супротном је ствар безнадежна.
Можда укапирате када се распадне осиромашени уранијум којом су нас идеолошки наследници чувене хуманитарне "К унд К" монархије обогатили?
Можда бисмо данас ми били творци а не корисници Јасеновца и сличних "забавних" паркова?
Можда би моји сестрићи садили љубичицие широм Египта, Либије, Сирије?

Оно што је сигурно, не би имали Церску и Колубарску битку, Плаву гробницу, Солунски фронт. Не би било ни величанствене победе у другом светском рату нити јуначког отпора нео-фашистима 1999.
Не би били то што јесмо, један диван, слободољубив јуначки народ славне историје.
Но би сви били неписмени коментатори ствари које ниит познајемо још мање разумемо.
Христос се роди и нека Вам Господ да здравље и срећу.

Zoran

pre 10 godina

Ja stvarno ne vidim sta je to epohalno novo u ovom pismu sto nije vec bilo poznato . Ovo sto je napisano, tj stav Austougarske prema Srbiji od 1912 do 1914 pise cak I u udzbenicima Za srednju skolu. Zalosno je medjutim da mi Srbi, tj Srbijanci, da budem precizniji, Za sto godina nismo uspeli da napravimo naucnu, na cinjenicama zasnovanu analizu nase politike u to vreme. Ja je licno ocenjujem kao izrazito lakomislenu, partizansku, zasnovanu na raznim tajnim sporazumima, vodjenu uglavnom od Nikole Pasica (koji je prvi na velika vrata uveo korupciju u Srpsku politiku) i nedemokratsku, jer su postojali centri moci (npr Apis i njegova nedodirljiva organizacija) koji su bili potpuno van bilo kakve kontrole. Krajnji rezultat takve politike je bio uvlacenje zemlje u rat koji je imao apsolutno pogubne posledice: zemlja potpuno razorena, 35% muske populacije mrtvo ili obogaljeno, a mi, "ponosni pobednici" kao nagradu dobili Jugoslaviju, zemlju zasnovanu na konceptu koji je odgovarao tad samo Britaniji i porazenoj Nemackoj. Na zalost, ni posle sto godina, nasi istoricari nemaju petlju ili potrebu da izadju u javnost sa istinom.

Onako samo usput

pre 10 godina

Čisto da ne bude nesporazuma.Austrougarska je htela milom ili silom da porobi Srbe.Kako nije uspela milom krenula je silom.Šta bi se dogodilo da je krenula milom da porobi Srbe?Isto ono što se događa danas Lužičkim Srbima.Asimilacija.Da,Dejane bilo bi nas 30 miliona,ali ne bi smo se zvali Srbi,nego Hrvati.A ostalo bi Srba isti ovaj broj koliko i danas,samo u okviru Austrougarske monarhije.Ko misli da pričam budalaštine neka shvati sledeće.U prvom kolenu,strani doseljenici u jednoj državi se drže još jezika i vere,ali običaji već slabe.U drugom kolenu,zaboravljaju jezik,ali se još nekako drže vere.U trećem kolenu i vera već slabi i oni prestaju biti narod koji je došao na tu stranu teritoriju.Naravno,uvek će biti i onih ljudi u narodu koji će se odupirati tome,inače danas ne bi ni bilo Lučkih Srba da generališemo kojim slučajem sve.Eto još jednog od razloga zašto nas mrze Hrvati.Jer da smo drugačije postupili sad bi ih bilo 30 miliona i lakše bi izašli na kraj sa 8 miliona Srba.

Helios

pre 10 godina

@DejanPopovic @VacheronConstantin (ako osoba ne tako visokog cenovnog razreda sme da se obrati)

Slovenci su rekli DA Austrijancima u slovenačkoj pokrajini Koruškoj. Više tamo ne postoje. To je, dakle, istorija za početnike.
Iz toga što je neka varijanta loša ili loše ispala ne sledi da je druga bila bolja, niti da je uopšte bila moguća. To je dakle logika za početnike.
Neki srbi zaista jesu sebi srbima najveći neprijatelji: i masonski podržani Karađorđevići, i strano-boljševički Staljinom i Čerčilom nametnuti, i sada EU-džihadisti. To su dakle očigledne činjenice za iole normalne.
No ne očekujem da se stokholmski sindrom po kojima je nama potreban patron može izlečiti jednostavnim istinama. Ako je legiran sa malograđanštinom i zaslepljen sjajom skupih predmeta ne može sigurno.

beograd

pre 10 godina

Drugu Titu smo zahvalni, a Srbi komunisti nebitni... Hrvati su imali prvi partizanski odred onaj Sisački... u Zagrebu su se stalno zbivale diverzije protiv Nijemaca i ustaša (sve su ih obavljali Hrvati), a u Beogradu su Nijemci mirno šetali... u bici na Sutjesci više je Hrvata partizana poginulo iz sela Žrnovnice u Dalmaciji, nego srpskih iz cijele Srbije... prema tome Hrvati i Srbi prečani su bili potpuno brojčano ravnopravni, a Srbija potpuno nebitna nakon sloma Užičke republike... da su vaši političari malo više slušali hrvatske i slovenske političare u prijeratnoj i poslijeratnoj Jugoslaviji, svima bi bolje bilo... pozz
(Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima, 6. januar 2014 18:37)

hrvatima partzizanima??? ovamo pričate kako je bilo više hrvata partizana, a ovamo prilate o 500 000 ubijenih ustaša na blajburgu, pa koliko vas je to bilo 40 - ih godina, 20 miliona, daj smešni stem nikako ne uspevate da usaglastie svoju istoriju, stalno vam nešto štrči, oće to kad se izmišlja......već sam na nekoj od pređašnjih vesti o istorji postavljao titove citate, znači citate druga maršala, koji sam kaže da je među partizanima bilo više srba...a o prvom antifa pokretu možeš da sanjaš, pošto je prvi antifa pokret bio ravnogorski, i država je bio ličnost godine u Time magazinu 41. godine, kao prvi antifa gerilac

Marica

pre 10 godina

Zar posao direktora Arhiva ne bi bio da objav naučni rad o pismu i obznani naaučnoj i stručnoj javnosti, a tek potom i ostalo, znčenje sadržine, poreklo i sve ostalo u vezi ovog pisma, a ne da izigrava estradu sa Kusturicom? Ili misli da će i na njega preći malo slave?

dragan

pre 10 godina

u bici na Sutjesci više je Hrvata partizana poginulo iz sela Žrnovnice u Dalmaciji, nego srpskih iz cijele Srbije...jel to iz tudjmanove najnovije tisucletnje historije hrvatske ili si procitao na nekom pravaskom ili slicnom sajtu?

Konstantinos Veliki

pre 10 godina

Osnovno pitanje je: Šta će Austro Ugarska u Bosni?
detant, 7. januar 2014 11:27)

Temeljno je pitanje: zasto je Srbija i s kojim pravom svojatala Bosnu? Kao da tamo ne zive sva tri naroda? Da nije imala imperijalne apetite prema BiH ne bi Srbija isprovocirala I svjetski rat!
Hvala na objavi komentara!

Jim Jefferies

pre 10 godina

Koliko ja vidim iz ovog teksta, austrougari su sasvim ozbiljna država bili, odnosno spoljnom politikom su se ozbiljno bavili. Ovde se govori upravo o onome što se kasnije desilo, o predupređivanju stvaranja države Južnih Slovena. Obzirom da je jedino Srbija imala i interesa i snage za tako nešto, sasvim je logično da su se na nju i fokusirali. Tekst zaista predviđa rat i u tom kontekstu razmatra Srbiju- ali, to smo sve učili u školi, barem ja jesam. Na kraju, u ratnim ciljevima Kraljevine Srbije i stoji stvaranje države Južnih Slovena, odnosno Jugoslavije. Na kraju, ostaje priča o uzroku i povodu- pismo ne donosi ništa spektakularno, osim, možda, što pokazuje kako, na primeru odnosa prema Hrvatima i muslimanima, politika ozbiljnih zemalja ostaje nepromenjena čitav vek (ovo je korisno štivo za naše ruso- evro- saudi- kineske golubove prevrtače).

Max

pre 10 godina

"Ali ja sumnjam veoma, da ću biti u položaju da predlažem na pomilovanje ili abolicije nešto sam slično učinio prve godine svoga boravka ovde, da bih raščistio poslednje ostatke aneksije. Ali uspeh je bio direktno negativan, jer u ovoj se zemlji blagost - uvek tumači kao slabost."


Sve je rekao o balkanskim divljim plemenima u kojima je vođa plemena najjači i najsuroviji alfa mužijak, a svaka dobrota,praštanje i blagost se tumači kao slabost i danas je sve isto među musavim i polumutavim balkanskim plemenima. Zato nam je sve i ovako.

Stojko

pre 10 godina

Bravo za B92 koji je preveo ovaj tekst i predstavio ga javnosti.
Ocigledno izuzetno znacajan dokument, ali je i bitno da mu se potvrdi autenticnost.
Takodje izuzetno mudar potez Arhiva Srbije da predstavi dokument na pocetku godine kada se slavi 100 godina od Velikog Rata. Dobar uvod u diskusiju o tom ratu i dodatni materijal (a za nekoga i glavobolja) za naucno istrazivanje po ovoj temi.

Kiki

pre 10 godina

"Tacno je da je AU radila na tome da drzi Srbe i Hrvate odvojene. Ali ipak je istina da su Hrvati vec i u prvoj Jugosalviji dobili daleko vise teritorije od onoga na sta su istorijski imali pravo (realno Hrvatska je samo Zagorje i deo Istre). Na Slavoniju Dalmaciju i Krajinu mnogi jednako polazu pravo, ali zadrzimo se na Krajini i Slavoniji gde su Srbi bili brojni i vekovima naseljavani da cuvaju granice AU. Pa kada smo se oslobodili AU i ziveli svi zajedno u jednoj drzavi onda su Hrvati od prvog dana poceli da razvijaju svoju paranoju da su im teritorije Krajine i Slavonije u opasnosti sve dok tamo ima Srba, iako je veliko pitanje da li im te teritorije uopste i pripadaju.
(Vlada, 6. januar 2014 18:46) "
------------
Nisam imao namjeru komentirati ali ovaj dio je stvarno predobar da se ne osvrnem na njega.. dakle Hrvati "istorijski nemaju pravo", Hrvatima "ne pripada"... eto Srbi tu je sadržan uzrok i povod svih ratova od 1990. nadalje. Srbi smatraju da neki nemaju pravo na "teritorije" i "da im ne pripada nešto" te se shodno tome ponašaju, počinju naoružavanje i ostatak znate, dašak propagande, samoviktimizacije i onda slijedi obrana srpske nejači....

Helios

pre 10 godina

@Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima

Ti, pretpostavljam, veruješ u to što si napisao. Koliko su partizani uopšte a pogotovu hrvati bili silni - vidi se po bojnama koje je Pavelić mogao slati na Istočni front kao pomoć nemcima. Da je imao bitnije probleme u NDH to ne bi mogao nikako činiti. Niti bi mogao to bezbednosno dopustiti niti bi )po tebi) bilo bojnika voljnih da idu ka Moskvi. A bilo ih je, obilje!
Ali, to je samo zaključak baziran na nebitnim tlapnjama kao što su istorijske činjenice i zdrav razum. A to je ništa spram "hrvatske pravice"!
Isto SFRJ su vodili svi samo ne Srbi, koji su imali položaje samo ako su bili poltroni. Više od onog što je bilo se hrvatski i slovenački političari nisu mogli slušati - više od 100% nije moguće!
Istorijska je prosta činjenica da su grobljanska mesta i knjige pravoslavnih bile brojnije nego katoličkih i u Slavoniji i Dalmaciji. Sada to nije tako, postigli ste željeni uspeh, a to što bi hteli još nekako i da ste u tom uspehu čisti, beli i uzvišeni...

Revolting Cock

pre 10 godina

@(Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima, 6. januar 2014 18:37)

Hrvati vise na ovom sajtu skoro koliko i botovi, s obzirom na broj preporuka, osim ako ih nisi sam kliktao, a cenim da nisi toliki zaluđenik, jer deluje da VERUJEŠ U TO ŠTO GOVORIŠ.
Nedavno sam tražio hrvatske udžbenike istorije po netu, a sad sam naišao na otelotvorenje hrvatskog učenika prosvećivanog na tekovinama Domovinskog rata.

Vasilije knezevic

pre 10 godina

Vrlo je tesko imati neko originalno misljenje.Stice se utisak da postoji radikalni dio koji
je naoruzan nepromjenljivm mislju o srpskoj nevinosti.Sa druge strane germanski element
se vjekovima protivio Slovenskom prodoru na Balkan.Mnogi Soveni su ponijemceni a mnogi
su postali obozavaoci svega sto je njemacko.Nijemci su prevodili u hriscanstvo mnoga
slovenska plemena koja su zivjela istocno ili jugoistocno od njih.Neki su se borili protiv
njih.Istoriski je poznato da su Nijemci prodali nekoliko stotina hiljada slovensih robova
arapskom kalifi od kojih je taj,kasnije sastavio snaznu vojsku i pokorio Spaniju.U sjeveroistocnim
predjelima mogu se i danas naci plave osobe slovenskog porijekla,odavno zaboravljenog.
Radio sam u NJemackoj sa vrlo sarmantnom osobom cije je ime bilo freulein Muha.Interesatno
je da je ona znala da je,vec odavno zaboravljenog, slovenskog porijekla. Srbi su, uopste, bili
"trun u oku"njemackom "drang nach Ostem"jer su jos uvijek posjedovali pretenzije prema manjim
slovenskim narodima koje su Nijemci smatrali, u neku ruku,svojim podanicima.Onda nije ni cudo
da je Njemacka imala pretenzije prema Srbiji.Srbi treba da su svjesni toga i da nezaboravno
racunaju na to a prijateljstvo sa Njemackom ne smije biti bezuslovno.
vasilije knezevic 06 jan. 2014

dragan

pre 10 godina

Sve sto vredi izgradjeno je za vreme AU doduse u Vojvodini.Recimo prva pruga naBalkanu u Vojvodini,prva centrala,Petrovaradinska tvrdjava nikad osvojena,svi gradovi u centru zgradeiz tog vremena.Cik da Toma da titulu"slobodan grad".A jos uvek slavimo pobedu vojske AU pod komandom Eugena Savojskog nad Turskom.Karadjordje posle sloma ustanka boravio u AU a ne Rusiji,CG.

Kenzo

pre 10 godina

I vrapci na grani,su znali ,da je atentat Gavrila Principa,na Austrijskog prestolonaslednika,bio samo povod.
Zato mi je je čudno,da ovo pismo izbija na videlo dana ,baš na 100 godišnjici ,od prvog svetskog rata i baš da se tu umeša Emir Kusturica,poznat kao Veliki Srbin.

Dragan

pre 10 godina

Prevod - katastrofa. Nema to veze sa vremenom u kom se pisalo, vec s neznanjem onog ko je prevodio. Samo jedan primer: "Samo je sobom razumljivo" = podrazumeva se. Osnovna tvrdnja da se Austrougarska spremala za rat nije nikakvo otkrice - SSSR i SAD su se spremale za rat u vreme hladnog rata. Pismo je jedna uobicajena procena bezbedonosne situacije, koje moze biti interesantno jedino kao podatak o tome kako je Austrougarska gledala na situaciju na Balkanu u to vreme. Pismo svakako nema ono znacenje koje mu se pokusalo dati u Andricgradu. Tresla se gora...

raison d' etat

pre 10 godina

@Friedrich

Svaka cast na komentaru, evropska ravnoteza snaga i kruti savezi su napravili rat, Austrija je zelela Juzne Slovene pod svojom vlascu, Nemci i francuzi po defaultu jedni na druge, Rusi u savezu sa Francuskom ali bez ikakvih intresa u ovom ratu, bez teritorijalnih sporova i u dobrim(rodjackim) odnosima sa Nemackim dvorom... Engleska ulazi da odbrani Belgiju tj. luke koje mogu da posluze za invaziju na Englesku ako Nemacka zagospodari i srednjom i zapadnom Evropom, igraju igru ''ravnoteze snaga''...Sve je bilo moguce da se desi i bez velike zavere i bez neke upiranja prsta u neku zemlju, mada je upiranje prsta u Srbiju stvarno velika glupost koja se sad desava. Austrija je najvise kriva za rat kao i Nemaci kajzer koji nije zeleo da obuzda Bec, zato je i rasparcana i kaznjena, isto je moguce da nije tu poceo rat poceo bi negde drugde.

alibaba

pre 10 godina

@(Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima, 6. januar 2014 18:37)

Ne znas ti, druze moj, gdje udaras, sto bi narod reko....

Zig Zig

pre 10 godina

@DejanPopovic Slepi ste kod ociju.E da je srece da smo i mi tada rekli austrijancu DA posle nas hitler ne bi ni dirao.

------
ma ok je, skontali smo - ti bi tu proterao kamion!

Rade rata

pre 10 godina

Е мој Дејане Поповићу, не гледаш даље од носа и комада хлеба, а и ту опасно грешиш. Па понагали су им Хрвати и Бугари па гледај где су сада. Могу још да замислим шта би са нама били да смо били против савезника у оба рата, сада би нас убијали као Курде мучене!!!

Rade rata

pre 10 godina

Е мој Дејане Поповићу, не гледаш даље од носа и комада хлеба, а и ту опасно грешиш. Па понагали су им Хрвати и Бугари па гледај где су сада. Могу још да замислим шта би са нама били да смо били против савезника у оба рата, сада би нас убијали као Курде мучене!!!

rupa na saksiji

pre 10 godina

Pitanje za medije je zašto ustanova kao što je Arhiv Srbije učestvuje u promociji nekakvog privatnog Instituta vrlo sumnjive stručne utemeljenosti? Zašto se neko sa neših fakulteta gde se istorija izučava ili iz zvaničnih Instituta ne javi da priču oko ovog dokumenta nazove pravim imenom otkrivanje rupe na saksiji.

rigidni designator

pre 10 godina

I šta je ovde epohalno?Austro-ugarska je na sličan način i sličnim metodama nastojala da drži pod kontrolom i druge porobljene narode.Slično su se njeni namesnici ponašali i u Češkoj,Slovačkoj,Ukrajini...Uostalom,ovom logikom su se odvajkada služile velike sile,služe se i danas,i možemo biti sigurni da će se služiti i u budućnosti.E sad što je mannje Principa,to je drugo pitanje...

Nex

pre 10 godina

@ Vlada: "realno Hrvatska je samo Zagorje i deo Istre"... a kaj ste onda vi? stara Raška? Malo Sandžaka i sjever Kosova... tvoje neznanje je zastrašujuće opasno!!!

Mikac

pre 10 godina

Interesantan je ovaj dokument, a interesantno je i vreme kad se izbacuje u javnost. 100 godina od atentata. Nekad smo učili da je Gavrilo Princip heroj, a sad bi trebalo da prihvatimo da je terorista. Zdrav razum nam govori (i bez ovog dokumenta) da atentat na Franca Ferdinanda nije bio povod za rat, nego je samo dobro došao. Isto tako je smešno verovati da je raspad SFRJ bio slučajnost. Ono zavadi pa vladaj, je itekako istina.
Iz istorije treba da naučimo da konfrontacija sa velikim silama nije dobra. Previše srba je izginulo u ratovima. Dakle treba sarađivati sa najjačima, balansirati i iz toga izvlačiti neku korist.

x files

pre 10 godina

austrijanci su smtrali da su nam francuzi i englezi saveznici. a oni su nas samo koristili i zabili nam do kraja kad im nismo trebali. uvek bi švabe i nemce uzeo za saveznike nego fance i engleze jer se vidi šta su oni uradili svojima

O prevodu

pre 10 godina

Prevod je, zapravo, vrlo dobar - a to što je za većinu vas jedino razumljiv jad-od-jezika koji čitate na Internet-portalima (uključujući i loše/očajne, i/ili one prave Google-translate pomije od prevoda) je posebna, užasavajuća, tema, kojom se, nažalost, u ovoj kulturnoj vukoxebini, niko, pa ni za to plaćeni ljudi ("lingvisti" naši vajni), ne bavi. A jezikom se misli - pa vi sad vidite.

Stojko

pre 10 godina

Mislim da bi bilo od velike faznosti da povodom 100 godisnjice I sv. rata, B92 objavi delove knjige jednog od najboljih poznavalaca I sv. rata i jednog od najznacajnih nemackih istoricara 20. veka, Fritz-a Fisher-a cija se knjiga "Germany's War Aims in the First World War" smatra vrhunskom analizom uzroka i posledica istog.
U originalu naslov knjige glasi: "Griff nach der Weltmacht: Die Kriegzielpolitik des kaiserlichen Deutschland 1914–1918"
Knjiga se u Engleskom prevodu moze kupiti na Amazonu

q

pre 10 godina

i ostala samo neinteligencija. . . . a inace nam isto rade o glavi i domaci politicari, mora da su neke od neinteligencije proglasili "poluinteligencijom" za potrebe izbora. . . . kako smo mi jadni, place mi se za svima koji su zivot dali za Srbiju

dingo1

pre 10 godina

Drugi Principov metak bio je namenjen okupatoru Poćoreku, a ne vojvotkinji Sofiji. Deluje kao da se ova nula od čoveka sakrila iza trudnice.
(Butthole Surfer, 6. januar 2014 15:43)

Žena je imala 46 godina kad se dogodio atenat, kakva trudnoća?

Pametnjaković

pre 10 godina

Pa eto znači da nismo mi započeli rat, šta onda lupetaju zapadnjaci. Ovo direktno ukazuje na suprotno, da su zapadnjaci genocidni.

Takođe nas namerno održavaju u letargiji preko političkih partija Srbije. Političke partije Srbije namerno koče promene i napredak Srbije da bi nas sve držali u apatiji i letargiji. Tačno se to dešava. Zapad daje političkim partijama pare, s vremena na vreme, da oni te pare podele sebi i svojoj administraciji i ostalima koji služe za sprečavanje promena, i to je to. Tako nas drže tu gde jesmo. Revolucija je jedino rešenje, glave zaista moraju da lete, nemamo izbora.

NJofra

pre 10 godina

Kako je moguce da sada, nakon sto smo u krvavom gradjanskom ratu rasturili Jugoslaviju, velicamo Principa, koji se za tu plemenitu ideju - drzavu svih Juznih Slovena zrtvovao?!

Da je znao kako ce stvari izgledati samo 80 godina kasnije, sigurno ne bi ubio Ferdinanda i njegovu trudnu zenu. Mnogo smo jadni.

johnny depp

pre 10 godina

Dejane Popovicu,
Svaka ti je u metu. Moze se izguglati da je Kralj Aleksandar Karadjordjevikj u Committee 300. Oni sto znaju sta je to, razumece

Na zdravlje

Nema svrhe%

pre 10 godina

Zamislite da ispod nekog kamena na marsu pronađemo dokaz, na ćirilici ,da smo nebeski narod. Šta bi trebalo da uradimo pa da
„milosrdni”prihvate da smo to baš mi a ne oni?

nesa

pre 10 godina

,,Nepismenima,,ni ovo nece biti dokaz. Verovatno i drugih stvari ima u tim arhivama i nasim i stranim i valjda ce srbi napokon osvestiti i izneti dokumentaciju na videlo.

Бојан Илић

pre 10 godina

Dejan Popovic!
Могли би поједини "модерни и IN Srbi" да Вам замере да "заговарате" Недићеву политику!
Добар коментар!
Поздрав

uredni neplatisa

pre 10 godina

eto srece da je bilo ovo ili ono.... pa da je bilo sta bilo drugacije nego sto jeste niko od nas ne bi bio ni rodjen!

Magomed

pre 10 godina

Eto, Austrija i tada bila humana kao i danas, prema vama prevarantima. Nisam bio u krivu kada sam rekao da su Sirbistanci lazovi i prevaranti.

Još jedno mahanje praznim papirom

pre 10 godina

Znači to je to čuveno pismo.
A šta u njemu piše?
- da se Austrougarska mora spremati za veliki rat, koji je, po Poćoreku, neminovan
- da se sa Srbijom moraju sprijateljiti, jer će se u suprotnom, u tom velikom ratu, Srbija boriti na strani neprijatelja Austrougara
- da bi se postiglo prijateljstvo sa Srbijom, mora se nakljonjeno postupati sa srpskim seljakom i mora se potpomagati njegov ekonomski interes

I gde se ovde vidi da Austrougarska hoće da napadne Srbiju?

Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima

pre 10 godina

@ Hrvati, da se zahvalite drugu titu i srbima komunistima

Drugu Titu smo zahvalni, a Srbi komunisti nebitni... Hrvati su imali prvi partizanski odred onaj Sisački... u Zagrebu su se stalno zbivale diverzije protiv Nijemaca i ustaša (sve su ih obavljali Hrvati), a u Beogradu su Nijemci mirno šetali... u bici na Sutjesci više je Hrvata partizana poginulo iz sela Žrnovnice u Dalmaciji, nego srpskih iz cijele Srbije... prema tome Hrvati i Srbi prečani su bili potpuno brojčano ravnopravni, a Srbija potpuno nebitna nakon sloma Užičke republike... da su vaši političari malo više slušali hrvatske i slovenske političare u prijeratnoj i poslijeratnoj Jugoslaviji, svima bi bolje bilo... pozz

Dejan Popovic

pre 10 godina

(Zoran, 6. januar 2014 16:58)pa nisu austrijanci krivi sto smo sami sebi jeli zeludac..Ok eto nismo pristali da nas gazi strana cizma ostali smo "svoji" jel tako?Pa sto nismo prosperirali od te nase neutralnosti?Nisi hteo evropejac da te nauci kako se zivi zivot al te zato ucio drug penezic i drugovi sto ubijase za shljivu i sto sa lopate na senjak dodjoshe da nase bude "zajednicko".Posle 20 godina ti Dachic kroji kapu a smeta ti austrijanac?Pocorek ti i sada smeta?Slepi ste kod ociju.E da je srece da smo i mi tada rekli austrijancu DA posle nas hitler ne bi ni dirao.Danas bi nas bilo 30 miliona...eto umesto evrope "uzeo" te rus blago nama.sacuvao nam kosovo , ekonomiju..sve je ekstra.Hvala Bogu pa smo ratovali gde god smo mogli!!!A jeftina radna snaga neces da budes zbog togasto nisi tada bio pametan nego zato sto si svoje firme prodao indijancima koji su od srba robove napravili!!!Srbi su sebi najveci neprijatelj!!

Neverovali ili da

pre 10 godina

Falsifikat. Naravno, originala nema. Interesantno da se "prepis" pisma pojavio u sarajevskom listu 1928. bas posle atentata u skupstini kada je Racic ubio hrvatkse poslanike a kralj uveo diktaturu. Naravno, pismo jaca slogu juznoslovenskih naroda. Kao Austrija mora sve uciniti da razdvoji Srbe i Hrvate itd. Eto, bas slucajno 1928. da se pojavi tako nesto da podseti ljude kako je najbolje kad zivimo zajedno. Ni u jednoj ozbiljnoj istorijskoj ustanovi ovakvi "prepisi" originala se ne uzimaju za ozbiljno. Evo sutra cu ja da posaljem prepis pisma koje je Tito poslao Drazi. Ne znam gde je original ali bas da ga objavim dok ide ova serija. Da dam svoj doprinos glupostima.

Dejan Popovic

pre 10 godina

"..da od Srbije načinimo pouzdana prijatelja. Ako se - kao što je po svoj prilici slučaj - sadašnji položaj ne iskoristi za to, da se Srbija načini bezopasnom na taj način, što bi se sjedinila sa monarhijom bar u obliku jedne trgovinske, carinske i vojne konvencije.." e da je bilo lepe sreće da smo se tada ujedinii sa njima nijedna nesreća nas ne bi zadesila i bili bi smo evropa na balkanu pre svih.imali metro,školstvo,zdravstvo,bilo bi smo beč do beča.I umesto prosjaka sada bili vladari...Mihajlo obrenovic je znao gde i kako ali karađorđevici i rusija imali su za plan upravo ovo..da potonemo samo da oni ostave šapu ovde...Slava knezu Mihajlu Obrenoviću (Saborna crkva , Narodno pozorište)Karađorđevići su nam glave došli..

Vasilije Drugi

pre 10 godina

Dobro je da su objavili ovo pismo. Ali ja ne vidim agresivne teznje Austro Ugarske jedino da predvidjaju rat sa Srbijom zbog unutrasnjih konflikata u BiH i teznji spoljne politike Srbije za ujedinjenjem. Ja bih otisao i korak dalje da tvrdim da je Austro Ugarska imala ideju koliko je tesko viditi politiku nacionalnih pitanja u njihovoj multietnickoj monarhiji, nesto sto Srbija izgleda nije znala u sta se upustala kada je pravila Jugoslaviju.

Konstantinos Veliki

pre 10 godina

Osnovno pitanje je: Šta će Austro Ugarska u Bosni?
detant, 7. januar 2014 11:27)

Temeljno je pitanje: zasto je Srbija i s kojim pravom svojatala Bosnu? Kao da tamo ne zive sva tri naroda? Da nije imala imperijalne apetite prema BiH ne bi Srbija isprovocirala I svjetski rat!
Hvala na objavi komentara!

Helios

pre 10 godina

100 godina kasnije promene su u tehnici implementacije ali ne u suštini.

"Pre svega treba uterati u red naše srednjoškolce istrebljivanjem profesora koji teraju politiku, stvaranjem konvikata itd."

Malo NATO pakt a potom malo više GMO, malo NGO a još više dezinformacioni "mediji" bazirani na Rojters-prevarantima, malo MMF a onda još više EIB i EBRD, pre svega kroz Đinđiće i Đeliće, Labuse i Dinkiće instalirane banke koje same sebe ne priznaju u inostranstvu...

Uvek je isto i uvek će biti isto. Srbija ako već nije porobljena onda kao logor. Veliki Štap na čijem je kraju mala trula šargarepa, pa ko bude Čuvar Logora domaći poslušnik, Kapo, dobije malo da gricka šargarepu ako se zakune da je pravoverni EU-džihadista...

svašta

pre 10 godina

Ovi u Andrić gradu juče " otkrili" Ameriku- pa oni koji su u tom periodu živjeli znali su da će planuti rat ,jer AU i Njemačka nisu bili zadovoljni tadašnjom podjelom kolonija među velikim silama i naravno da im je kao najlakši put do zauzimanja novih, išao preko Balkana.I umjesto da im se na dadne nijedan povod da krenu preko Srbije,k'o poručen im je došao atentat u Sarajevu.Naivni mladi idealisti koji su sanjali neku ljepšu budućnost, koji su ga pripremali i izveli,ubivši u njemu i treudnu ženu , nisu razmišljali o posljedicama.

Pera

pre 10 godina

U ovom pismu nema ničeg specijalnog...Svaki istoričar je znao za ovako nešto. Svi su se spremali za rat...možda ga nisu želelu, ali niko nije želeo da ga rat zadesi bez oružja...Im stotine ovakvih dokumentata...
Tresla se gora rodio se miš! Samopromocija Kustinih istoričara...

svašta

pre 10 godina

Ovi u Andrić gradu juče " otkrili" Ameriku- pa oni koji su u tom periodu živjeli znali su da će planuti rat ,jer AU i Njemačka nisu bili zadovoljni tadašnjom podjelom kolonija među velikim silama i naravno da im je kao najlakši put do zauzimanja novih, išao preko Balkana.I umjesto da im se na dadne nijedan povod da krenu preko Srbije,k'o poručen im je došao atentat u Sarajevu.Naivni mladi idealisti koji su sanjali neku ljepšu budućnost, koji su ga pripremali i izveli,ubivši u njemu i treudnu ženu , nisu razmišljali o posljedicama.

svašta

pre 10 godina

Ovi u Andrić gradu juče " otkrili" Ameriku- pa oni koji su u tom periodu živjeli znali su da će planuti rat ,jer AU i Njemačka nisu bili zadovoljni tadašnjom podjelom kolonija među velikim silama i naravno da im je kao najlakši put do zauzimanja novih, išao preko Balkana.I umjesto da im se na dadne nijedan povod da krenu preko Srbije,k'o poručen im je došao atentat u Sarajevu.Naivni mladi idealisti koji su sanjali neku ljepšu budućnost, koji su ga pripremali i izveli,ubivši u njemu i treudnu ženu , nisu razmišljali o posljedicama.

andreas kisser

pre 10 godina

molim da mi neko upucen (pozeljno kolega istoricara) objasni sta je to andricev institut, sta je to 'odeljenje za istoriju kamengrada', cime se bave doticne ustanove, u kom su odnosu prema zvanicnim institucijama srbije i zbog cega se ovo pismo stavlja na raspolaganje emiru kusturici? ovom pismu je mesto u arhivu gde se i dosad nalazilo, nekom od istorijskih instituta, eventualno muzeju. sam sadrzaj pisma nije posebno spektakularan, u pitanju je klasicna redovna prepiska izmedju centra i periferije. insinuirati da je pismo 'precutkivano' je zalosna kvalifikacija od strane direktora arhiva srbije. sve u svemu, u citavoj papzjaniji oko obelezavanja stogodisnjice pocetka WWI svi love u mutnom, prave predstave za unutrasnju upotrebu i dodatno zbunjuju vec dobrano zbunjen narod. kako nam samo u ovoj situaciji svojim integritetom, inteligencijom i strucnoscu nedostaje pokojni andrej mitrovic! sve sto drzava treba da uradi je da prevede na svetske jezike njegovu knjigu 'srbija u planovima centralnih sila'. ali tada razni experti, strucnjaci, akademici i slicni ne bi imali priliku da redovno gostuju po televizijama ili ucestvuju u sterilnim tribinama namenjenim samo njima samima (uz po kog gosta iz rusije), na kojima uprno vrte mantru o 'politickoj reviziji istorije' i dodatno podsticu stanje psihoze kod obicnih ljudi, kao i osecaje izolovanosti i ugrozenosti od ostatka sveta! bilo bi zanimljivo saznati odnos objavljenih radova spram medijskih nastupa prosecnog srpskog istoricara.

Miloš. J. Kosovac

pre 10 godina

Razika je samo u tome što sada mi molimo a oni neće da nas prime u EU, jer ne vredimo, a tada su nas molili da nas prime u Uniju. No, Karađorđevići, Crnogorci vrele krvi a željni velike zemlje, ta još pored njih Vlah poreklom iz Makedonije, Nikola Pašić, kao vele pobedili Tursku imperiju, pobediće i Evropsku, pa će stvoriti veliku državu da budu veliki vladari, a Pašićev sin Rade mnogo veći lopov nego što je bio. Da su pristali, Bosna, Dalmacija, Hecegovina i Slavonija bile bi Srbija, a Hrvatska bi bila ono što je i bila - Hrvatsko zagorje. Ne samo što su ratom pomenuti "Srbi" izvršili genocid nad srpskim nardom već su i oni zlo prošli. Osim što su im naivni Srbi ponovo vratili nazive bulevara i trgova. Laka njima zemlja, a i nama, kad već tako brzo nestajemo. Budale i ludaci istovremeno.

Kiki

pre 10 godina

"Tacno je da je AU radila na tome da drzi Srbe i Hrvate odvojene. Ali ipak je istina da su Hrvati vec i u prvoj Jugosalviji dobili daleko vise teritorije od onoga na sta su istorijski imali pravo (realno Hrvatska je samo Zagorje i deo Istre). Na Slavoniju Dalmaciju i Krajinu mnogi jednako polazu pravo, ali zadrzimo se na Krajini i Slavoniji gde su Srbi bili brojni i vekovima naseljavani da cuvaju granice AU. Pa kada smo se oslobodili AU i ziveli svi zajedno u jednoj drzavi onda su Hrvati od prvog dana poceli da razvijaju svoju paranoju da su im teritorije Krajine i Slavonije u opasnosti sve dok tamo ima Srba, iako je veliko pitanje da li im te teritorije uopste i pripadaju.
(Vlada, 6. januar 2014 18:46) "
------------
Nisam imao namjeru komentirati ali ovaj dio je stvarno predobar da se ne osvrnem na njega.. dakle Hrvati "istorijski nemaju pravo", Hrvatima "ne pripada"... eto Srbi tu je sadržan uzrok i povod svih ratova od 1990. nadalje. Srbi smatraju da neki nemaju pravo na "teritorije" i "da im ne pripada nešto" te se shodno tome ponašaju, počinju naoružavanje i ostatak znate, dašak propagande, samoviktimizacije i onda slijedi obrana srpske nejači....

Vlada

pre 10 godina

Eto u zadnjoj recenici se vidi ko i kako su sistematski zavadjali Srbe i Hrvate... Nije ta mrznja slucajna, ni spontana, njima Austrougarima je uvijek trebalo napeto stanje izmedju ta dva naroda da bi njima lakse upravljali, pa su malo davali samo srpskim vojnicima privilegije u Vojnoj Krajini da bi ozlojedili Hrvate, a posle davali cinovnicka mjesta samo Hrvatima da bi i Srbi njih gledali sa podozrenjem; a sve to da Slaveni ne bi prepoznali Germane kao svoje tlacitelje. A vi se sad slobodno mrzite...
(memi, 6. januar 2014 15:30)

Tacno je da je AU radila na tome da drzi Srbe i Hrvate odvojene. Ali ipak je istina da su Hrvati vec i u prvoj Jugosalviji dobili daleko vise teritorije od onoga na sta su istorijski imali pravo (realno Hrvatska je samo Zagorje i deo Istre). Na Slavoniju Dalmaciju i Krajinu mnogi jednako polazu pravo, ali zadrzimo se na Krajini i Slavoniji gde su Srbi bili brojni i vekovima naseljavani da cuvaju granice AU. Pa kada smo se oslobodili AU i ziveli svi zajedno u jednoj drzavi onda su Hrvati od prvog dana poceli da razvijaju svoju paranoju da su im teritorije Krajine i Slavonije u opasnosti sve dok tamo ima Srba, iako je veliko pitanje da li im te teritorije uopste i pripadaju.

Zoran

pre 10 godina

(Dejan Popovic, 6. januar 2014 16:01), sada ces da se ujedinis sa istom carinom, ne brini. To se sada sprovodi u delo sto propalo tada. Samo ne verujem da ce ni tvoja deca da budu srecna jer cete biti jeftina radna kojoj nece biti dozvoljeno, cak i da hoce, da ojaca ekonomski preko neke mere. Vidis da ce nemci sve d aurade da im se ne zatvori EU i tako izgube trziste.

To sto ste vi neradni u Srbiji je jedna stvar, ali to sto bi drugi da vas izrabe je druga stvar. Nisi ti ja koji je u Americi i koji radi KOD njih, ne ZA njih, ti si u Srbiji koji ce da radi ZA njih, a razllika je ogromna, kao kad nesto Kinezi prave za Amere i kad to isto pravi Amer za Amere. Pa ti vidi.

Butthole Surfer

pre 10 godina

Drugi Principov metak bio je namenjen okupatoru Poćoreku, a ne vojvotkinji Sofiji. Deluje kao da se ova nula od čoveka sakrila iza trudnice.

Dragan

pre 10 godina

Kaže muslimani, valjda bošnjaci! Zaboravlja viševekovni naziv za najstariji narod na ovim prostorima koji ima najstarije pismo i sl. I otkud srbi u bih? Zar oni nisu pobili pola miliona bošnjaka i zaposeli vekovnu bošnjačku zemlju krajem 20. veka?
Ovo je ili plagijat ili je Poćorek nije bio informisan.

NokiJa

pre 10 godina

Pre ravno 100 godina oni su pokusavali da nas asimiluju,pokrste,privedu Kruni "dvoglave" monarhije, a mi smo se borili-politicki,ekonomski,vojno.
Danas se sami asimilujemo,djaci sami idu u Bec,njihove firme grade nase mostove,za nase pare koje cemo im vracati po ljutim kamatama,njihova politicka volja formira nas dnevnopoliticki ambijent...
Ili fajront ili otreznjenje,jer smo odavno postali njihova KOLONIJA!

ifek

pre 10 godina

Da budem iskren, ja u ovom pismu ne vidim da su Austrijanci planirali rat. Pocorek je jednostavno izneo analizu tadasnje situacije i odnosa snaga na Balkanu. Nazalost, vecina tih problema postoji i dan danas.

kondor

pre 10 godina

Nismo mi nista novo saznali,samo me zanima kad ce cetvrti rajh krenuti u novi intelektualni pohod da objasni covjecanstvu da je Adolf Hitler bio istorijska potreba da bi se sprijecila svjetska dominacija Jevreja i komunizma.
Ovo revidiranje istorije nije srpska sramota,vec je sramota cutanje Velike Britanije,Francuske,Rusije i Amerike koje su izgubile veliki broj stanovnika u sprjecavanju Njemacke da dodje do novih kolonija.
Istorija ce pokazati i da je WWIII koji se treenutno veoma suptilno desava poceo od nesrecne Srbije i nesrecnog izmanipulisanog srpskog naroda.Ali valjda su se dovoljno izivjeli nad nama.

Neko spolja

pre 10 godina

B92, bravo što otvarate ovu temu, nadam se da je ovo samo početak. Bilo bi odlično kada bi faktografski naveli dešavanja od 1878 pa na ovamo u vezi Bosne, južne Ugarske :-), Kosova i Hrvatske - može i u više nastavaka. Trebalo bi to da podigne svest, kako kod onih koji o tome nemaju pojma i samo lupetaju, kao i kod onih koji nisu uopšte svesni sa kakvim izazovima su se suočavali naši preci i koliko smo Srbi (bili) mali ali ujedno i veliki narod, istrajni, često bez skrupula, ponekad i pokvareni ali uglavnom podignute glave. A to je preduslov za uspeh.

Radosav_Bavaniste

pre 10 godina

"Ako se - kao što je po svoj prilici slučaj - sadašnji položaj ne iskoristi za to, da se Srbija načini bezopasnom na taj način, što bi se sjedinila sa monarhijom bar u obliku jedne trgovinske, carinske i vojne konvencije". Ovo je veoma zanimljiva recenica koja se u potpunosti moze primeniti u opisivanju svrhe naseg, mnogi bi rekli "istorijskog" puta, bezglavog i bezalternativnog, ka jednoj Uniji koja poseduje sve odlike porobljivacke organizacije cija svrha jeste razvlascivanje i kolonizacija zemalja. Necu biti pretenciozan i nastavak te recenice u pismu primeniti na sadasnje uslove u kojima se Srbija nalazi, jer bi to bilo suludo, ali sam misljenja da i pored stanja ovakvog kakvo je, pristupanje Uniji je pocetak kraja bilo kakvoj vrsti slobodarske misli za mlade u ovoj zemlji. A sto se tice samog Velikog rata, mislim da mi obicni gradjani ne mozemo nista postici pisanjem o tome da znamo istoriju koju bi mnogi da revidiraju, najpre kroz obelezavanje "Dana primirja u I sv, ratu", sto bi se u normalnim okolnostima nazivalo pobedom, za one koji su bili na pravoj strani. Vazno je organizovano pristupiti borbi protv revizije, ali kroz publikovanje izdanja u inostranstvu i probijanje srpske mislece elite koja se bavi istorijskom rofesijom na Zapad, kroz razne vrste seminara, konferencija, samita. Dakle ovo je borba cije krmilo mora preuzeti drzava, koja se pak svojski trudi da negira identitet i istoriju srpskog naroda.

zzz

pre 10 godina

Srbi su krivi za Prvi Svetski Rat isto kolko i Bosnjaci za rat u Bosni. Pa neki tamo Bosnjak je izvrsio atentat na svadbi i ubio Srbina. Naravno, i jedno i drugo je budalastina.

Онај који пита

pre 10 godina

Ко је и због чега до сада крио ово писмо?
Када ће се коначно отворити сви српски архиви?
Да ли је Србија још увек земља (држава на жалост није) чија је прошлост неизвесна?
Тито је умро.Да ли је...?

Svaba jase

pre 10 godina

U jednom pismu, cela sustina istorije Balkana. A zapadni propagandisti se prave blesavi, kao, niko ne moze da dokuci sta je to sto stalno uzrokuje konflikte na Balkanu. q

Aleksandar

pre 10 godina

Komentari su inace na B92 postali nesnosljivi, pa sve redje ovde zalazim - stavrno nebitno da li su 'levi' koji zrace cinizmom i letargijom, ili 'desni 'koji zrace sablonizmom i ociglednim neznanjem. Juce je toliko bilo komentara o tome kako je ovo 'izmisljen dokument' a da nisi ni procitali text gde je bilo napisano gde se dokument cuva.

Elem, vezano za pismo - znalo se za ovo odavano, AUM je zivela u stalno strahu od ujedinjenja Juznih Slovena i naravno da je jedina nezavisna drzava tih ljudi predstavljala opasnost. Zna se naravno i pravi razlog velikog rata i zelja Nemaca za vecim kolacom potlachenih i okupiranih teritorija i naroda po svetu. Ujedno, taj period je i poznat kao doba najvecih zlocina i genocida po Africi i Aziji, ali se naravno, o tome ne prica previse. Pitanje koje je nama Srbima, kao naciji, je samo jedno: jesmo li naucili lekcije iz proslosti, i hocemo li sa tim istim Austrijancima danas nastaviti da saradjujemo po nekom drugom modalitetu, i izgradimo iskreno paretnerstvo? Na nama je, iskreno, jer ti ljudi danas i ne misle na taj period i uglavnom su im ekonomski interesi bitni. Dajte da se i mi izvucemo iz 'rov' mentalitata i radimo malo pamentije (cak su se i naprednjaci opametili, hvala bogu)!

Mir Boziji, Hristos se rodi!

Zoran

pre 10 godina

"Dobro je da su objavili ovo pismo. Ali ja ne vidim agresivne teznje Austro Ugarske jedino da predvidjaju rat sa Srbijom zbog unutrasnjih konflikata u BiH i teznji spoljne politike Srbije za ujedinjenjem."

Ako neko ima pravo da zauzme teritorije koje njemu ni po kom osnovu, osim sile, ne pripadaju ja imam pravo da trazim ujednjenje sa tim istim narodom cak i silom.

Апис2к

pre 10 godina

Не разумем у ком делу је ово писмо епохално и у ком делу баца неко ново светло на цео случај. Ово је само у целокупном духу државне политике Аустро-угарске и њеног вишевековног односа према Србима, тачније Србији.

Hrvati, da se zahvalite drugu titu i srbima komunistima

pre 10 godina

Ono sto upada u oci, pored same teme o kojoj pise Pocorek, to je cinjenica da smo tada imali i Hrvatsku, i Dalmaciju, kao dvije posebne administrativne jedinice, ili sta vec...

makica

pre 10 godina

"Mi treba da budemo zadovoljni, ako nam pođe za rukom da još velikim delom pasivnom se pokazujući masu našega srpskog seoskog stanovništva i dalje održimo u njegovu letargičnom stanju..."

Sve je isto, samo Pocoreka nema. Doduse, i ova rec "seoskog" je sada malo relativizovana.

Nego, kad je ovo prevedeno, bas je tesko za citanje?

aleksandar

pre 10 godina

ovo je samo dokaz kojim se potvrdjuje sve oko početka prvog svetskog rata,da je okupacuja jedne u tom trenutku veoma bedne i jadne srbije bila dobro planirana i da je takozvani sarajevski atentat bila samo kap koja je prelila čašu kao i povod za objavljivanje rata srbiji. mi to vrlo dobro znamo,na žalost moramo se boriti protiv mišljenja raznih da smo fašisti,teroristi,te da su srbi odgovorni za početak rata itd... ovakvim dokazima se moramo boriti protiv neistina,koje su nas baš u skorije vreme po ko zna koji put stigle. pa zar je moguće da se istorija nanovo kroji od strane poraženih?! glavu gore srbi,istina se ne može samo tek tako izbrisati!!!

Magomed

pre 10 godina

Eto, Austrija i tada bila humana kao i danas, prema vama prevarantima. Nisam bio u krivu kada sam rekao da su Sirbistanci lazovi i prevaranti.

Bob Dilan

pre 10 godina

"Jer ako bi Zagreb počeo naginjati Beogradu - umesto da posluži kao protivteža za Beograd, opasnost bi bila eminentna."

U cemu je razlika izmedju ondashnjeg i danashnjeg germanskog razmishljanja...njihova se politika do danashnjeg dana nije promijenila niti ce se za jedan milimetar promijeniti u buducnosti..Oni su tada koristili muslimane i hrvate protiv Srba..a to rade i danas..zato Srbi...use i u svoje kljuse..i da vam slucajno ne padne na pamet da opet izigravate Piemont za mala balkanska plemena.

memi

pre 10 godina

Eto u zadnjoj recenici se vidi ko i kako su sistematski zavadjali Srbe i Hrvate... Nije ta mrznja slucajna, ni spontana, njima Austrougarima je uvijek trebalo napeto stanje izmedju ta dva naroda da bi njima lakse upravljali, pa su malo davali samo srpskim vojnicima privilegije u Vojnoj Krajini da bi ozlojedili Hrvate, a posle davali cinovnicka mjesta samo Hrvatima da bi i Srbi njih gledali sa podozrenjem; a sve to da Slaveni ne bi prepoznali Germane kao svoje tlacitelje. A vi se sad slobodno mrzite...

ded

pre 10 godina

Možemo mi da se trudimo koliko hoćemo, ako su oni rekli da smo mi krivi - krivi smo. Ni Hitlerov rođendanski poklon, ni ovo pismo neće promeniti ništa. Običan svet ionako ne zna ništa o Velikom ratu, a ispiračima mozga nije ni u interesu da bezlična masa nauči da razmišlja. Bitna je samo dnevna politika, a istorija mora biti u njenoj službi.

Zoran

pre 10 godina

(Vasilije Drugi, 6. januar 2014 16:13), dobro je da ti Austo-Ugarska nije imala pretenzije na Bosnu. A i ako je imala, verovatno ti je logicno jer to je jedan narod. A i verovatno ti nije cudno otkud Austro-Ugarska u Bosni. To je sve za tebe normalno i podrzumeva se, ali se ne podrazumeva i nije normalno da Srbi zive u jednoj drzavi. Mislim, treba imati meru. Mi nismo zlatni, ali daleko od toga da smo najgori.

Nikola

pre 10 godina

Interesantno pismo, ali ne ukazuje na nameru nemačkog bloka da započne svetski rat, naprotiv. I nema potrebe za otkrivanjem tople vode jer namere Nemačkog rajha i Austro-Ugarske da se razračunaju sa Srbijom, nisu nikada skrivane. Puna ih je onovremena evropska štampa.
Još od 1908, se ušlo u sistematsko planiranje rata sa Srbijom. Početkom 1913 ministar spoljnih poslova Rajha, Jagov, inicira jedan sastanak s Austrijancima o tome kako ubediti Rusiju da će skori rat sa Srbijom ostati sukob lokalnog karaktera. Smatrali su da bi garancije koje bi zadovoljiole Ruse bile svakako dovoljne i za London i Pariz. London je bio zauzet irskom krizom pa je bio sklon pristanku, a Pariz nije. Još od propasti Turske, stalno se insistiralo na obračunu sa Srbijom.
A to što im je plamen izmakao kontroli i zapalio Evropu - nije srpska krivica. Ferdinand je poslužio kao povod, a koliko je bio omražen među nemačkim nacionalistima, govori to što je Hitler kada je čuo za atentat, pomislio da je to svakako delo nekog nemačkog studenta. Atentat je imao za cilj da preokrene antiratno javno mnjeje Rajha jer Nemci nisu Austro-Ugarsku smatrali sposobnim i pouzdanim saveznikom u globalnom sukobu.

my way

pre 10 godina

Ali, oni su nas imali u saci nakon atentata i zapravo sve sto im je bilo bitno iz ultimatuma, a tice se odnosa Srbije prema Austruogarskoj, pa cak i to da sve oficire sa spiska koji bi nam oni dostavili odstranimo iz vojske, mi smo prihvatili. A realno, odbili nismo nista, osim sto smo predlozili da se o tacki 6, u kojoj se trazi da prihvatimo ucesce austrougarskih organa vlasti u suzbijanju subverzivnih delatnosti protiv Austrougarske na teritoriji Srbije, odluci arbitrazom suda u Hagu, ili komisije velikih sila. To bolje od bilo kojeg pisma pokazuje zelju Austrougarske za ratom, koji je Srbija htela po svaku cenu da izbegne!

deki

pre 10 godina

Tesko je prevoditi nemacki jezik pogotovo ako niste neko iz drustva. Zaista je otezano citanje samim tim i razumevanje. Nego.. nedostaju mi nasi pljuvaci, ipak je ispostavice se na kraju ovo "poteska" tema za njihovo shvatanje.

cojle

pre 10 godina

Isto to važi i danas...isto na nas tako gledaju...i isto smo letargični.

p.s. Prevod vam je takav,da ne bih znao šta sam čitao,da nisam pročitao naslov.

Xepoj

pre 10 godina

Mlacenje prazne slame ,sta bi bilo kad bi bilo ,Princip ubio Franca ,poginulo i stradalo 1/3 srpske populacije i milioni drugih naroda u ratu to su cinjenice iz kojih niko ne izvodi zakljucak da nikakva teritorija a jos manje politicko-nacionalna ideja nije vredna zivota miliona ljudi,nakon 100 godina iste budalastine ko ce na istok a ko na zapad.

Tata

pre 10 godina

Читам коментаре ових што се жале на превод... Превод је врхунски! Тако су писали и говорили образовани људи пре стотину година, били су ускраћени да се едукују уз звезде гранда... Иначе, тему узрока и повода за велики рат, треба свакако посматрати и обрадити од анексије БиХ и 1878. У свом писму, Поћорек говори о већ укинутим свим српским друштвима у БиХ и о финализацији анексије, о интелигенцији и средњим школама које производе бунтовнике... О каквом миру са србима је заправо говорио, показало се наредне године, када су изведени седмодневни војни манерви са завршном парадом у Сарајеву, на Видовдан.

Cane

pre 10 godina

Tipicno za vasu uredjivacku politiku je da stvari koje mogu da vam nanesu stetu u stranim medijima, objavljene na engleskom jeziku (B92 News),ne mozemo da procitamo.
Primer je "Pocorekovo pismo" koja je mnogo interesantnija tema na stranom jeziku, buduci da je bar vama uvek stalo do misljenja "sveta".

Nex

pre 10 godina

@ Vlada: "realno Hrvatska je samo Zagorje i deo Istre"... a kaj ste onda vi? stara Raška? Malo Sandžaka i sjever Kosova... tvoje neznanje je zastrašujuće opasno!!!

sofronije

pre 10 godina

Hvala vam do neba. Covece, citam i ne verujem, pa to smo stvarno mi. Covek nas procenjuje u prste. To je nas danasnji mentalitet. Svakako da se vide i planovi za zapadne susede tih godina, to smo sve znali samo nismo imali napismeno. Potvrda crno na zuto.

Ribar iz Zandvorta

pre 10 godina

Odlično je da se objavljuju ovakvi dokumenti,pošto je bio u Arhivu Srbije verovatno je poznat istoričarima.Dedijer je 1964 napisao izvrsnu knjigu Sarajevo 1914,koja je relevantni dokument o Velikom ratu.Nema konfrontacije Nemaca i Francuza,barem ona nije politička tema velikog publiciteta kao kod nas povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata.U nas je 28 jun 2014 politička tema,otkrivamo istine koje nam niko ne osporava u svetu,već naprotiv.Dok istovremeno temeljno revidiramo istoriju II svetskog rata.Istoriju sukoba 90- tih spremni smo da pripišemo zaveri a tada nismo imali nijednog saveznika u vrlo sumnjivim ciljevma.Posledice toga živimo danas.

rupa na saksiji

pre 10 godina

Pitanje za medije je zašto ustanova kao što je Arhiv Srbije učestvuje u promociji nekakvog privatnog Instituta vrlo sumnjive stručne utemeljenosti? Zašto se neko sa neših fakulteta gde se istorija izučava ili iz zvaničnih Instituta ne javi da priču oko ovog dokumenta nazove pravim imenom otkrivanje rupe na saksiji.

Marko

pre 10 godina

Takodje mi je interesantna paralela sa letargicnim Srbima, koju je primetila Makica. Odavno mislim da će sadasnja letargija u našem narodu eksplodirati u nešto veliko. Ipak nas apstinenata na izborima danas ima oko 65%. To nije nikako za potcenjivanje

Sloboda

pre 10 godina

Jugoslavija je bila san potlacenih slovena koje su ovi germanski imperijalisti nazivali kmetovima i strasno iskoriscavali.
Komunizam, tito, partija, udba i ostalo su dosli mnogo kasnije.

gavrilo

pre 10 godina

Nemojte da vadite stvari iz konteksta (@makica), vredi ovo pismo pažljivo pročitati - citat koji je naveden kaže precizno sledeću stvar:

"…ako nam pođe za rukom da još velikim delom pasivnom se pokazujući masu našega srpskog seoskog stanovništva i dalje održimo u njegovu letargičnom stanju, i ako nam dalje pođe za rukom, ako odvratimo hrvatsku i muslimansku inteligenciju i poluinteligenciju od prelaza u srpski tabor, tj. od ujedinjenja svih Južnih Slovena od zajedničkih težnji, koji (je) na antidinastičkoj osnovi."

…na šta se nastavlja ovo:

"zatim je najnužnije postavljanje normalnoga stanja u Hrvatskoj; jer ako bi Zagreb počeo naginjati Beogradu - umesto da posluži kao protivteža za Beograd, opasnost bi bila eminentna."

…pa onda mislite: mislite o dinastijama, i mislite o narodu. Mislite o tome čemu su služile neprijatelju naroda ideje o "srbima", "hrvatima" i "muslimanima". Mislite o tome šta su uradili oni koji su sledili Tita, i koji biste jezik govorili da to nisu uradili. Mislite o tome šta vas čeka sutra dok saznajete ko vam je šta mislio juče; pa onda odlučite da li ste "hrvati", "srbi", "muslimani", ili ste možda majke i očevi, deca, seljaci, apotekari… Pokušajte da shvatite ponovo ono što ste već razumeli jednom, pa zaboravili, opet jer je nekim "igračima" tako bilo zgodno: kada ste zajedno kao ljudi, neprijatelj piše ovakva pisma straha i očaja.

Preddy Baer

pre 10 godina

Moze li se negde naci scan ili fotografije originalnog dokumenta, u kvalitetu da moze u originalu da se procita.

Voleo bih da ga podelim sa strancima.

Zoran

pre 10 godina

memi Nije istina da su samo Hrvatima davali cinove. Najpoznatiji i jedini austrougarski feldmarsal negermanskog porekla je Srbin Svetozar Borojevic, a od Srba sa cinovima tu su i Cvjeticanin i mnogi drugi.
(VacheronConstantin, 6. januar 2014 17:15)

Sada daju nagrade medijima. To ti je isto.

dragan

pre 10 godina

Sve sto vredi izgradjeno je za vreme AU doduse u Vojvodini.Recimo prva pruga naBalkanu u Vojvodini,prva centrala,Petrovaradinska tvrdjava nikad osvojena,svi gradovi u centru zgradeiz tog vremena.Cik da Toma da titulu"slobodan grad".A jos uvek slavimo pobedu vojske AU pod komandom Eugena Savojskog nad Turskom.Karadjordje posle sloma ustanka boravio u AU a ne Rusiji,CG.

Onako samo usput

pre 10 godina

Čisto da ne bude nesporazuma.Austrougarska je htela milom ili silom da porobi Srbe.Kako nije uspela milom krenula je silom.Šta bi se dogodilo da je krenula milom da porobi Srbe?Isto ono što se događa danas Lužičkim Srbima.Asimilacija.Da,Dejane bilo bi nas 30 miliona,ali ne bi smo se zvali Srbi,nego Hrvati.A ostalo bi Srba isti ovaj broj koliko i danas,samo u okviru Austrougarske monarhije.Ko misli da pričam budalaštine neka shvati sledeće.U prvom kolenu,strani doseljenici u jednoj državi se drže još jezika i vere,ali običaji već slabe.U drugom kolenu,zaboravljaju jezik,ali se još nekako drže vere.U trećem kolenu i vera već slabi i oni prestaju biti narod koji je došao na tu stranu teritoriju.Naravno,uvek će biti i onih ljudi u narodu koji će se odupirati tome,inače danas ne bi ni bilo Lučkih Srba da generališemo kojim slučajem sve.Eto još jednog od razloga zašto nas mrze Hrvati.Jer da smo drugačije postupili sad bi ih bilo 30 miliona i lakše bi izašli na kraj sa 8 miliona Srba.

Marica

pre 10 godina

Zar posao direktora Arhiva ne bi bio da objav naučni rad o pismu i obznani naaučnoj i stručnoj javnosti, a tek potom i ostalo, znčenje sadržine, poreklo i sve ostalo u vezi ovog pisma, a ne da izigrava estradu sa Kusturicom? Ili misli da će i na njega preći malo slave?

VacheronConstantin

pre 10 godina

@memi Nije istina da su samo Hrvatima davali cinove. Najpoznatiji i jedini austrougarski feldmarsal negermanskog porekla je Srbin Svetozar Borojevic, a od Srba sa cinovima tu su i Cvjeticanin i mnogi drugi.

dingo1

pre 10 godina

Drugi Principov metak bio je namenjen okupatoru Poćoreku, a ne vojvotkinji Sofiji. Deluje kao da se ova nula od čoveka sakrila iza trudnice.
(Butthole Surfer, 6. januar 2014 15:43)

Žena je imala 46 godina kad se dogodio atenat, kakva trudnoća?

Dejan Popovic

pre 10 godina

Nemci su posle 5godišnjeg pljačkaškog pohoda po celom svetu (WWII) iz pepela postali najjača evropska država.Austrijanci posle 4godišnjeg pljačkaškog pohoda (WWI)ostali sila u evropi.Srbi su posle činjenice da su jedini u regionu bili antifašisti u oba rata na rubu propasti i bankrota.Po vašoj logici mi bi smo trebali biti nagrađeni a oni bačeni na đubrište istorije?Jel tako?Ali ekonomija ne nagrađuje vaše ratno opredeljenje.Šta je trebalo da kažu englezi "jao srbi vi ste se borili protiv okupatora evo vam 500 milijardi funti koje smo mi pokrali po australiji.Da nije vas bilo nestalo bi engleske i francuske"?Jeste možda da bulajić pravi film o:O a penezic bude glavni heroj.Istripovali smo se mi srbi opasno.Dakle za ekonomsku situaciju trenutnu smo sami krivi.50 godina ležali na parama MMFa i nikad shvatili kako svet funkcioniše.Ubili smo mihajla i pustili engleske karađorđeviće da se biju s rusima preko naših leđa.Ratovali za druge a nikad za sebe.Svi oni su se iz ratova vratili puni kod brod i na tome gradili ekonomiju a mi pustili da budemo topovsko đule velikih sila.Rat je vrlo jednostavna kategorija.Kad nemaš pare ideš da pljačkaš ako si veliki ili se privališ tamo gde mislis da treba i čekaš da prođe.Mi smo se privalili pogrešno.Rusima i englezima koji su geografski far far away.i jedni i drugi su nas ostavili.E sad smo setili nemaca...i Nemac ćete opet prihvatiti.Slava Mihajlu Obrenoviću!!!

Nema svrhe%

pre 10 godina

Zamislite da ispod nekog kamena na marsu pronađemo dokaz, na ćirilici ,da smo nebeski narod. Šta bi trebalo da uradimo pa da
„milosrdni”prihvate da smo to baš mi a ne oni?

Mare

pre 10 godina

Austijanci su isli po svom interesu velike sile. Da je npr Rusima odgovaralo da nas unazade, siguran sam da bi i oni to uradili. Ali upamticu iz ovog teksta detalj da se Austijanci najvise uzdaju u Hrvate i muslimane da budu neprijatelji Srbije. Uvek ste bili protiv nas, uvek, uvek, uvek, uvek, kako imate obraza da od nas trazite da na vas gledamo ikako drugacije nego kao na neprijatelje? I molim Vas, ne pocinjite sada o Srebrenici, Vukovari, Dubrovniku, Sarajevu, jer bi vas onda mogao pitati sta vas je navelo na Jasenovac, Gradisku? Sta vas je navelo da kroz vekove tako revnosno vrsite zlocine nad Srbima, najpre muslimani sa Turcima a potom muslimani i Hrvati sa Austijancima? Vasi zlocini se protezu vekovima, i jos imate obraza da pitate zasto smo mi nesto vama uradili? Najveca greska Srbije jeste sto smo vas oslobadjali od okupatora, nismo znali da vi bez okupatora ne umete, da je okupacija za vas sloboda. Pogresili smo i zato sada ispastamo. Vama, takvima, daleko lepa kuca.

Жика Врачаруралац

pre 10 godina

@Dejan Popovic
Изгледа да је писмо брзо куцано а и поједини коментари па Ви ништа нисте разумели. Надам се да је тако, у супротном је ствар безнадежна.
Можда укапирате када се распадне осиромашени уранијум којом су нас идеолошки наследници чувене хуманитарне "К унд К" монархије обогатили?
Можда бисмо данас ми били творци а не корисници Јасеновца и сличних "забавних" паркова?
Можда би моји сестрићи садили љубичицие широм Египта, Либије, Сирије?

Оно што је сигурно, не би имали Церску и Колубарску битку, Плаву гробницу, Солунски фронт. Не би било ни величанствене победе у другом светском рату нити јуначког отпора нео-фашистима 1999.
Не би били то што јесмо, један диван, слободољубив јуначки народ славне историје.
Но би сви били неписмени коментатори ствари које ниит познајемо још мање разумемо.
Христос се роди и нека Вам Господ да здравље и срећу.

Бојан Илић

pre 10 godina

Dejan Popovic!
Могли би поједини "модерни и IN Srbi" да Вам замере да "заговарате" Недићеву политику!
Добар коментар!
Поздрав

johnny depp

pre 10 godina

Dejane Popovicu,
Svaka ti je u metu. Moze se izguglati da je Kralj Aleksandar Karadjordjevikj u Committee 300. Oni sto znaju sta je to, razumece

Na zdravlje

Nataeos

pre 10 godina

"Mi treba da budemo zadovoljni, ako nam pođe za rukom da još velikim delom pasivnom se pokazujući masu našega srpskog seoskog stanovništva i dalje održimo u njegovu letargičnom stanju..."Sve je isto, samo Pocoreka nema. Doduse, i ova rec "seoskog" je sada malo relativizovana.Nego, kad je ovo prevedeno, bas je tesko za citanje?
(makica, 06. januar 2014 14:14)
Prevod je u skladu sa tekstom i epokom kad je pisan, što je logično.. I malo teško za nas modernjake :)

Dragan

pre 10 godina

Prevod - katastrofa. Nema to veze sa vremenom u kom se pisalo, vec s neznanjem onog ko je prevodio. Samo jedan primer: "Samo je sobom razumljivo" = podrazumeva se. Osnovna tvrdnja da se Austrougarska spremala za rat nije nikakvo otkrice - SSSR i SAD su se spremale za rat u vreme hladnog rata. Pismo je jedna uobicajena procena bezbedonosne situacije, koje moze biti interesantno jedino kao podatak o tome kako je Austrougarska gledala na situaciju na Balkanu u to vreme. Pismo svakako nema ono znacenje koje mu se pokusalo dati u Andricgradu. Tresla se gora...

Friedrich

pre 10 godina

Dokazivanje da je Monarhija htjela unistiti Srbiju ili diplomatski receno neutralizirati (pacificirati) je kao ponovno dokazivanje da je zemlja okrugla pomocu Google Earth-a i cuditi se pri tom sto zaista ima krajnje nedokuciv i zagonetan loptasto-elipsoidan oblik.
Namjere Beca nisu bile sporne. Pravo je pitanje medjutim ko je kriv za Veliki rat.
Njemacka? Vjerovali ili ne - nije, odnosno jednako je kriva ili prava koliko i Francuska, Rusija, Austrija i Britanija. Sve nabrojane imperije (kolonijalne ili kontinentalne) su imale svoje velike interese i apetite.
Francuska - mozda i najveci motiv za novi rat da povrati Alsace-Lorainu koju su joj Nijemci oteli 1871. Francuzi su prosto potpirivali Ruse da budu agresivniji.
Rusija - Bosfor i Dardaneli, izlaz na Sredozemlje i kontrola nad Balkanom.
Austro-Ugarska: Drang nach Osten (pogresno se pripisuje Njemackoj) - izlaz na Solun i kontrola nad citavim Balkanom
Njemacka - Weltpolitik tj. vodstvo u kontinentalnoj Evropi a kasnije i u svijetu, preraspodjela kolonija.
Ovako zapaljiva smjesa je mogla planuti svakog trenutka jos od pocetka XX stoljeca, pa taman da je Gavrilo bacio i buket ruza sa malo jacim trnjem na Ferdinanda.
Nesreca je bila da su dva carstva, Njemacko i Rusko imali na svojim celima nesposobne i nedozrele vladare. Wilhelm II se rijesio Bismarckove struje i samouvjereno zakoracio u svoju propast.
Rat je bio neminovnost kao posljedica politika i ciljeva svih sila.

dragan

pre 10 godina

u bici na Sutjesci više je Hrvata partizana poginulo iz sela Žrnovnice u Dalmaciji, nego srpskih iz cijele Srbije...jel to iz tudjmanove najnovije tisucletnje historije hrvatske ili si procitao na nekom pravaskom ili slicnom sajtu?

El Cid

pre 10 godina

Ništa posebno, sve je vrlo uopšteno, tipična razmišljanja jednog "prokonzula" u novoj koloniji u vezi mogućnosti zadržavanja iste i eventualnih pretnji! Ovo je budalaština da se koristi kao konkretan dokaz namere da se napadne Srbija. To je bila jedna mogućnost, razmatralo se kao što je i Srbija razmatrala da devedesetih proširi granice do Karlobaga koristeći prisustvo Srba u Lici! Žao mi je Kusturice koji je zaista spao na niske grane, lupeta i pokušava da kopajući po arhivima po svaku cenu sebe nametne kao branioca interesa srpstva. Kokji procenat svetske populacije danas zna ko je bio Poćorek a ko Princip!? Ta paranoja i opsesija kako nas svi doživljavaju kao divljake je potpuna konstrukcija onih koji bi da se nametnu kao dežurne patriote i da to debelo naplate. Pouzdano znam da nas u Španiji niko ne krivi za izbijanje Prvog svetskog rata a da su Austrougari iskoristili atentat Mlade Bosne kao dobar povod i izgovor. Manite se budalaština nego dajte da sređujemo ovu zapuštenu i u korov i đubre zaraslu zemlju!

Revolting Cock

pre 10 godina

@(Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima, 6. januar 2014 18:37)

Hrvati vise na ovom sajtu skoro koliko i botovi, s obzirom na broj preporuka, osim ako ih nisi sam kliktao, a cenim da nisi toliki zaluđenik, jer deluje da VERUJEŠ U TO ŠTO GOVORIŠ.
Nedavno sam tražio hrvatske udžbenike istorije po netu, a sad sam naišao na otelotvorenje hrvatskog učenika prosvećivanog na tekovinama Domovinskog rata.

Helios

pre 10 godina

@DejanPopovic @VacheronConstantin (ako osoba ne tako visokog cenovnog razreda sme da se obrati)

Slovenci su rekli DA Austrijancima u slovenačkoj pokrajini Koruškoj. Više tamo ne postoje. To je, dakle, istorija za početnike.
Iz toga što je neka varijanta loša ili loše ispala ne sledi da je druga bila bolja, niti da je uopšte bila moguća. To je dakle logika za početnike.
Neki srbi zaista jesu sebi srbima najveći neprijatelji: i masonski podržani Karađorđevići, i strano-boljševički Staljinom i Čerčilom nametnuti, i sada EU-džihadisti. To su dakle očigledne činjenice za iole normalne.
No ne očekujem da se stokholmski sindrom po kojima je nama potreban patron može izlečiti jednostavnim istinama. Ako je legiran sa malograđanštinom i zaslepljen sjajom skupih predmeta ne može sigurno.

Max

pre 10 godina

"Ali ja sumnjam veoma, da ću biti u položaju da predlažem na pomilovanje ili abolicije nešto sam slično učinio prve godine svoga boravka ovde, da bih raščistio poslednje ostatke aneksije. Ali uspeh je bio direktno negativan, jer u ovoj se zemlji blagost - uvek tumači kao slabost."


Sve je rekao o balkanskim divljim plemenima u kojima je vođa plemena najjači i najsuroviji alfa mužijak, a svaka dobrota,praštanje i blagost se tumači kao slabost i danas je sve isto među musavim i polumutavim balkanskim plemenima. Zato nam je sve i ovako.

Бојан Илић

pre 10 godina

Германско -саксонска линија НИКАДА није могла да поднесе Словене, поготово Србију која је увек показивала доминацију на терену !

nesa

pre 10 godina

,,Nepismenima,,ni ovo nece biti dokaz. Verovatno i drugih stvari ima u tim arhivama i nasim i stranim i valjda ce srbi napokon osvestiti i izneti dokumentaciju na videlo.

NJofra

pre 10 godina

Kako je moguce da sada, nakon sto smo u krvavom gradjanskom ratu rasturili Jugoslaviju, velicamo Principa, koji se za tu plemenitu ideju - drzavu svih Juznih Slovena zrtvovao?!

Da je znao kako ce stvari izgledati samo 80 godina kasnije, sigurno ne bi ubio Ferdinanda i njegovu trudnu zenu. Mnogo smo jadni.

x files

pre 10 godina

austrijanci su smtrali da su nam francuzi i englezi saveznici. a oni su nas samo koristili i zabili nam do kraja kad im nismo trebali. uvek bi švabe i nemce uzeo za saveznike nego fance i engleze jer se vidi šta su oni uradili svojima

beograd

pre 10 godina

Drugu Titu smo zahvalni, a Srbi komunisti nebitni... Hrvati su imali prvi partizanski odred onaj Sisački... u Zagrebu su se stalno zbivale diverzije protiv Nijemaca i ustaša (sve su ih obavljali Hrvati), a u Beogradu su Nijemci mirno šetali... u bici na Sutjesci više je Hrvata partizana poginulo iz sela Žrnovnice u Dalmaciji, nego srpskih iz cijele Srbije... prema tome Hrvati i Srbi prečani su bili potpuno brojčano ravnopravni, a Srbija potpuno nebitna nakon sloma Užičke republike... da su vaši političari malo više slušali hrvatske i slovenske političare u prijeratnoj i poslijeratnoj Jugoslaviji, svima bi bolje bilo... pozz
(Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima, 6. januar 2014 18:37)

hrvatima partzizanima??? ovamo pričate kako je bilo više hrvata partizana, a ovamo prilate o 500 000 ubijenih ustaša na blajburgu, pa koliko vas je to bilo 40 - ih godina, 20 miliona, daj smešni stem nikako ne uspevate da usaglastie svoju istoriju, stalno vam nešto štrči, oće to kad se izmišlja......već sam na nekoj od pređašnjih vesti o istorji postavljao titove citate, znači citate druga maršala, koji sam kaže da je među partizanima bilo više srba...a o prvom antifa pokretu možeš da sanjaš, pošto je prvi antifa pokret bio ravnogorski, i država je bio ličnost godine u Time magazinu 41. godine, kao prvi antifa gerilac

Vasilije knezevic

pre 10 godina

Vrlo je tesko imati neko originalno misljenje.Stice se utisak da postoji radikalni dio koji
je naoruzan nepromjenljivm mislju o srpskoj nevinosti.Sa druge strane germanski element
se vjekovima protivio Slovenskom prodoru na Balkan.Mnogi Soveni su ponijemceni a mnogi
su postali obozavaoci svega sto je njemacko.Nijemci su prevodili u hriscanstvo mnoga
slovenska plemena koja su zivjela istocno ili jugoistocno od njih.Neki su se borili protiv
njih.Istoriski je poznato da su Nijemci prodali nekoliko stotina hiljada slovensih robova
arapskom kalifi od kojih je taj,kasnije sastavio snaznu vojsku i pokorio Spaniju.U sjeveroistocnim
predjelima mogu se i danas naci plave osobe slovenskog porijekla,odavno zaboravljenog.
Radio sam u NJemackoj sa vrlo sarmantnom osobom cije je ime bilo freulein Muha.Interesatno
je da je ona znala da je,vec odavno zaboravljenog, slovenskog porijekla. Srbi su, uopste, bili
"trun u oku"njemackom "drang nach Ostem"jer su jos uvijek posjedovali pretenzije prema manjim
slovenskim narodima koje su Nijemci smatrali, u neku ruku,svojim podanicima.Onda nije ni cudo
da je Njemacka imala pretenzije prema Srbiji.Srbi treba da su svjesni toga i da nezaboravno
racunaju na to a prijateljstvo sa Njemackom ne smije biti bezuslovno.
vasilije knezevic 06 jan. 2014

O prevodu

pre 10 godina

Prevod je, zapravo, vrlo dobar - a to što je za većinu vas jedino razumljiv jad-od-jezika koji čitate na Internet-portalima (uključujući i loše/očajne, i/ili one prave Google-translate pomije od prevoda) je posebna, užasavajuća, tema, kojom se, nažalost, u ovoj kulturnoj vukoxebini, niko, pa ni za to plaćeni ljudi ("lingvisti" naši vajni), ne bavi. A jezikom se misli - pa vi sad vidite.

Zole

pre 10 godina

Mi smo postali suviše mali narod da bi se mogli samostalno brinuti o sopstvenoj sudbini. Nemci su nam suviše blizu a Rusi daleko. Od kad se Turska povukla sa naših prostora, nas polozaj zavisi od odnosa Rusa i Nemaca. Nemci sigurno ne žele dobro Slavenima. Nemci kao naslednici zapadnog Rimskog carstva koriste katolicku crkvu kako bi razjedinili slavene. Klasican primer su Hrvati koji zasnivaju svoju veru katolicinastvu. Njima je vaznija vera od krvi. Zbog vere ubijaju svoju bracu.

tuzlak

pre 10 godina

Nije se puno izmijenila situacija na terenu u zadnjih 100 godina, i onda, a i danas se racunalo na "inteligenciju i polu-inteligenciju"....joj, kakav dobar opis!!! :)

boris67

pre 10 godina

Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima, 6. januar 2014 18:37
ko je to ubijen u Zagrebu od 41-45?
u Bgd, gorela nemacka garaza, jedina takva diverzija u evropi.
ubijen sef policije
sto se tice partizana:
prva proletrska: 4 cete iz CG, dve iz Srbije
druga i treca iz Srbije
cetvrta i peta Crnogorska
pogledaj te po arhivama za tzv hr brigade broj Srba i Hrvata u njima
90% vojno sposobnih Hrvata bilo je u ustasama i domobranima
to ne umanjuje borbu Hrvata u partizanima(velika imena Ivo Lola, Ivan Goran Kovacic), ali dajte malo objektivnosti, ne

jaksa

pre 10 godina

Da, partizanski pokret u Hrvatskoj je bio toliko jak...da zamalo nisu osnovali Prvu proletersku. Za cudo, jedna je osnovana u Rudom, a druga u Cajnicu, etnickim srpskim sredinama. To je bila istorijska greska...jer je jedna trebala biti osnovana u Sisku, a druga u zagrebackoj opcini Dubrava:)
Ipak, odluceno je da se osnuje NDH, iz predostroznosti, za svaki slucaj.
Nestalo metaka prtizanima u Sisku..i prevagnula NDH.

Vladan R

pre 10 godina

Dejan Popovic

Po tom principu najbolje bi bilo da nismo cekali ponudu Austrougarske, vec da smo se nekoliko vekova ranije svi poturcili. Tada bi nas i Turaka, bilo stotinak i kusur miliona ali bez nas kao Srba. Greska je napravljena 1919 jer smo napravili drzavu onima i sa onima, koji su ratovali protiv nas i koji nas patoloski mrze. Zbog toga evo vec skoro sto godina ispastamo. Trebalo je tada, jer je u celoj nasoj istoriji to bio jedini trenutak kada smo bili podrzani od svih velikih i u tom trenutku relevantnih sila, Srbiji pripojiti iskljucivo teritorije naseljene srpskim zivljem, i istovremeno se razracunati sa svim prodanim dusama u okviru tih teritorija.

Kenzo

pre 10 godina

I vrapci na grani,su znali ,da je atentat Gavrila Principa,na Austrijskog prestolonaslednika,bio samo povod.
Zato mi je je čudno,da ovo pismo izbija na videlo dana ,baš na 100 godišnjici ,od prvog svetskog rata i baš da se tu umeša Emir Kusturica,poznat kao Veliki Srbin.

Stojko

pre 10 godina

Bravo za B92 koji je preveo ovaj tekst i predstavio ga javnosti.
Ocigledno izuzetno znacajan dokument, ali je i bitno da mu se potvrdi autenticnost.
Takodje izuzetno mudar potez Arhiva Srbije da predstavi dokument na pocetku godine kada se slavi 100 godina od Velikog Rata. Dobar uvod u diskusiju o tom ratu i dodatni materijal (a za nekoga i glavobolja) za naucno istrazivanje po ovoj temi.

Helios

pre 10 godina

@Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima

Ti, pretpostavljam, veruješ u to što si napisao. Koliko su partizani uopšte a pogotovu hrvati bili silni - vidi se po bojnama koje je Pavelić mogao slati na Istočni front kao pomoć nemcima. Da je imao bitnije probleme u NDH to ne bi mogao nikako činiti. Niti bi mogao to bezbednosno dopustiti niti bi )po tebi) bilo bojnika voljnih da idu ka Moskvi. A bilo ih je, obilje!
Ali, to je samo zaključak baziran na nebitnim tlapnjama kao što su istorijske činjenice i zdrav razum. A to je ništa spram "hrvatske pravice"!
Isto SFRJ su vodili svi samo ne Srbi, koji su imali položaje samo ako su bili poltroni. Više od onog što je bilo se hrvatski i slovenački političari nisu mogli slušati - više od 100% nije moguće!
Istorijska je prosta činjenica da su grobljanska mesta i knjige pravoslavnih bile brojnije nego katoličkih i u Slavoniji i Dalmaciji. Sada to nije tako, postigli ste željeni uspeh, a to što bi hteli još nekako i da ste u tom uspehu čisti, beli i uzvišeni...

alibaba

pre 10 godina

@(Srbi, da ste zahvalni drugu Titu i Hrvatima partizanima, 6. januar 2014 18:37)

Ne znas ti, druze moj, gdje udaras, sto bi narod reko....

Zig Zig

pre 10 godina

@DejanPopovic Slepi ste kod ociju.E da je srece da smo i mi tada rekli austrijancu DA posle nas hitler ne bi ni dirao.

------
ma ok je, skontali smo - ti bi tu proterao kamion!

Rade rata

pre 10 godina

Е мој Дејане Поповићу, не гледаш даље од носа и комада хлеба, а и ту опасно грешиш. Па понагали су им Хрвати и Бугари па гледај где су сада. Могу још да замислим шта би са нама били да смо били против савезника у оба рата, сада би нас убијали као Курде мучене!!!

Rade rata

pre 10 godina

Е мој Дејане Поповићу, не гледаш даље од носа и комада хлеба, а и ту опасно грешиш. Па понагали су им Хрвати и Бугари па гледај где су сада. Могу још да замислим шта би са нама били да смо били против савезника у оба рата, сада би нас убијали као Курде мучене!!!

Zoran

pre 10 godina

Ja stvarno ne vidim sta je to epohalno novo u ovom pismu sto nije vec bilo poznato . Ovo sto je napisano, tj stav Austougarske prema Srbiji od 1912 do 1914 pise cak I u udzbenicima Za srednju skolu. Zalosno je medjutim da mi Srbi, tj Srbijanci, da budem precizniji, Za sto godina nismo uspeli da napravimo naucnu, na cinjenicama zasnovanu analizu nase politike u to vreme. Ja je licno ocenjujem kao izrazito lakomislenu, partizansku, zasnovanu na raznim tajnim sporazumima, vodjenu uglavnom od Nikole Pasica (koji je prvi na velika vrata uveo korupciju u Srpsku politiku) i nedemokratsku, jer su postojali centri moci (npr Apis i njegova nedodirljiva organizacija) koji su bili potpuno van bilo kakve kontrole. Krajnji rezultat takve politike je bio uvlacenje zemlje u rat koji je imao apsolutno pogubne posledice: zemlja potpuno razorena, 35% muske populacije mrtvo ili obogaljeno, a mi, "ponosni pobednici" kao nagradu dobili Jugoslaviju, zemlju zasnovanu na konceptu koji je odgovarao tad samo Britaniji i porazenoj Nemackoj. Na zalost, ni posle sto godina, nasi istoricari nemaju petlju ili potrebu da izadju u javnost sa istinom.

Бојан Илић

pre 10 godina

Srbi, da ste zahvalni bla bla bla!

Ma svi ste bili partizani, vi Hrvati, narocito posle Blajburga... pa onda vam se "javila Gospa", pa ste opet uz pokroviteljstvo Vatikana postali "domobrani"!
Ko vas ne zna , platio bi vas mnooogo skupo...:-)

Tарабић

pre 10 godina

Eto, Austrija i tada bila humana kao i danas, prema vama prevarantima. Nisam bio u krivu kada sam rekao da su Sirbistanci lazovi i prevaranti.
(Magomed, 7. januar 2014 00:11)


Разумљив је страх који провејава из овог коментара - то је страх од чињенице да се историја понавља и да је, с тога, сасвим извесна судбина, како најновијег германског покушаја освајања Европе, тако и њихових верних сателита!

chitaj kao shto pishe

pre 10 godina

Prevod jeste star, ali i polupismenima, bilo da su Srbi, Hrvati ili Muslimani (ili Englezi ili Nemci)bi trebalo da bude potpuno jasan i razumljiv, a ako nije, prevod nije sigurno razlog.
A prevod jasno kaze da su namere AU da se vojno obrachuna sa Srbijom u povoljnom trenutku - izgradnja zeleznice (sigurno ne za transport humanitarne pomoci), okretanje Hrvata i Muslimana protiv Srba (well done)...
Prihvatanje srpske krivice za izbijanje rata posle Principovog atantata (bez obzira da li ga posmatrali kao pojedinca - terorstu ili rodoljuba) podrazumeva da se vojska Kraljevine Srbije vojno preshla u Bosnu (chitaj AU)i krenula ka Bechu, poslala generale u London, Pariz i Moskvu da povedu lokalne vojske ka Berlinu...
Kompletna zamena teza koja se ovde odvija, potpaljenja kvazi - istoricharima (po principu shta je babi milo to joj se i snilo...) bi trbalo da se posmatra kao reflekcija onog shto je usledilo sve do danas, pokushaj opravdanja istoriskih greshaka/predsavljanja krivaca kao zrtve (bilo da su to tadasnji Nemci/Austrijanci, ili danashnji Amerikanci u Iraku i Avganistanu - uloge su se promenile, ali metodi su ostali isti), kao i za verovatno intervencije.
ps
Ne bi li bilo divno da ovo prochitao svaki Srbin, Hrvat ili Musliman (ili Albanac ili Crnogorac) pre 70 godina, i shvati da umesto da bude buzdovan u rukama drugih, bio pametan i podvijo rukave...

Pametnjaković

pre 10 godina

Pa eto znači da nismo mi započeli rat, šta onda lupetaju zapadnjaci. Ovo direktno ukazuje na suprotno, da su zapadnjaci genocidni.

Takođe nas namerno održavaju u letargiji preko političkih partija Srbije. Političke partije Srbije namerno koče promene i napredak Srbije da bi nas sve držali u apatiji i letargiji. Tačno se to dešava. Zapad daje političkim partijama pare, s vremena na vreme, da oni te pare podele sebi i svojoj administraciji i ostalima koji služe za sprečavanje promena, i to je to. Tako nas drže tu gde jesmo. Revolucija je jedino rešenje, glave zaista moraju da lete, nemamo izbora.

rigidni designator

pre 10 godina

I šta je ovde epohalno?Austro-ugarska je na sličan način i sličnim metodama nastojala da drži pod kontrolom i druge porobljene narode.Slično su se njeni namesnici ponašali i u Češkoj,Slovačkoj,Ukrajini...Uostalom,ovom logikom su se odvajkada služile velike sile,služe se i danas,i možemo biti sigurni da će se služiti i u budućnosti.E sad što je mannje Principa,to je drugo pitanje...

Mikac

pre 10 godina

Interesantan je ovaj dokument, a interesantno je i vreme kad se izbacuje u javnost. 100 godina od atentata. Nekad smo učili da je Gavrilo Princip heroj, a sad bi trebalo da prihvatimo da je terorista. Zdrav razum nam govori (i bez ovog dokumenta) da atentat na Franca Ferdinanda nije bio povod za rat, nego je samo dobro došao. Isto tako je smešno verovati da je raspad SFRJ bio slučajnost. Ono zavadi pa vladaj, je itekako istina.
Iz istorije treba da naučimo da konfrontacija sa velikim silama nije dobra. Previše srba je izginulo u ratovima. Dakle treba sarađivati sa najjačima, balansirati i iz toga izvlačiti neku korist.

raison d' etat

pre 10 godina

@Friedrich

Svaka cast na komentaru, evropska ravnoteza snaga i kruti savezi su napravili rat, Austrija je zelela Juzne Slovene pod svojom vlascu, Nemci i francuzi po defaultu jedni na druge, Rusi u savezu sa Francuskom ali bez ikakvih intresa u ovom ratu, bez teritorijalnih sporova i u dobrim(rodjackim) odnosima sa Nemackim dvorom... Engleska ulazi da odbrani Belgiju tj. luke koje mogu da posluze za invaziju na Englesku ako Nemacka zagospodari i srednjom i zapadnom Evropom, igraju igru ''ravnoteze snaga''...Sve je bilo moguce da se desi i bez velike zavere i bez neke upiranja prsta u neku zemlju, mada je upiranje prsta u Srbiju stvarno velika glupost koja se sad desava. Austrija je najvise kriva za rat kao i Nemaci kajzer koji nije zeleo da obuzda Bec, zato je i rasparcana i kaznjena, isto je moguce da nije tu poceo rat poceo bi negde drugde.

q

pre 10 godina

i ostala samo neinteligencija. . . . a inace nam isto rade o glavi i domaci politicari, mora da su neke od neinteligencije proglasili "poluinteligencijom" za potrebe izbora. . . . kako smo mi jadni, place mi se za svima koji su zivot dali za Srbiju

uredni neplatisa

pre 10 godina

eto srece da je bilo ovo ili ono.... pa da je bilo sta bilo drugacije nego sto jeste niko od nas ne bi bio ni rodjen!

Nikola 58/108/969

pre 10 godina

E da je srece da smo i mi tada 1913 rekli austrijancu DA posle nas hitler ne bi ni dirao.Danas bi nas bilo 30 miliona...eto umesto evrope "uzeo" te rus blago nama.sacuvao nam kosovo , ekonomiju.. (Popovic, 6. januar 2014 19:32)

Eeee moj Popovicu, kratkovid si ti i supalj. Da smo tada rekli DA Austrijancu ne bi sprecili izbijanje I sv. rata nego bi se borili (sluzili kao topovsko meso) na njihovoj strani a protiv ostatka sveta. Izginuli bi i tako i tako. Kazes, bilo bi nas danas 30 miliona da smo rekli DA. Pa zasto nema Slovenaca i Hrvata danas po trideset miliona? Oni su bar bili 700 god. pod Austrijancima, nisu ginuli i mogli su "nesmetano" da se razvijaju. Sto se Kosova tice, ono bi se desilo tako i tako...pre ili kasnije. Kucu cuvas samo ako zivis u njoj, ako ne zivis ona propada, trosi se i nestaje. Srbija se od 1867 pa do 90-ih nije brinula o toj kuci a pogotovu ne o dramaticnim demografskim promenama u zadnjih 70-ak godina na tom prostoru.
Da se danas nalazimo u ovakvoj situaciji mozemo samo svojoj urodjenoj nesposobnosti za zivot da zahvalimo a ne nekom DA ili NE koje smo nekada rekli ili nismo rekli. Nedostatak smisla za preduzetnistvo, samoinicijativu, urodjena sklonost ka lenjosti, dokolici, pametovanju o svemu i svacemu, sklonost prevari, obmani, kriminalu i svakoj vrsti nemorala...to smo mi. Samo pogledaj nase politicare i tajkune, koja je to sprega izmedju politike, koja omogucava, i kriminalne energije jednog Miskovica i njemu slicnih na primer.

Jim Jefferies

pre 10 godina

Koliko ja vidim iz ovog teksta, austrougari su sasvim ozbiljna država bili, odnosno spoljnom politikom su se ozbiljno bavili. Ovde se govori upravo o onome što se kasnije desilo, o predupređivanju stvaranja države Južnih Slovena. Obzirom da je jedino Srbija imala i interesa i snage za tako nešto, sasvim je logično da su se na nju i fokusirali. Tekst zaista predviđa rat i u tom kontekstu razmatra Srbiju- ali, to smo sve učili u školi, barem ja jesam. Na kraju, u ratnim ciljevima Kraljevine Srbije i stoji stvaranje države Južnih Slovena, odnosno Jugoslavije. Na kraju, ostaje priča o uzroku i povodu- pismo ne donosi ništa spektakularno, osim, možda, što pokazuje kako, na primeru odnosa prema Hrvatima i muslimanima, politika ozbiljnih zemalja ostaje nepromenjena čitav vek (ovo je korisno štivo za naše ruso- evro- saudi- kineske golubove prevrtače).

Stojko

pre 10 godina

Mislim da bi bilo od velike faznosti da povodom 100 godisnjice I sv. rata, B92 objavi delove knjige jednog od najboljih poznavalaca I sv. rata i jednog od najznacajnih nemackih istoricara 20. veka, Fritz-a Fisher-a cija se knjiga "Germany's War Aims in the First World War" smatra vrhunskom analizom uzroka i posledica istog.
U originalu naslov knjige glasi: "Griff nach der Weltmacht: Die Kriegzielpolitik des kaiserlichen Deutschland 1914–1918"
Knjiga se u Engleskom prevodu moze kupiti na Amazonu