Kultura 2013: Tasovac, Milanski edikt, haos i besparica

Dolazak Ivana Tasovca na čelo Ministarstva kulture, Milanski edikt, haos po upravnim odborima institucija kulture i besparica, kao i "Veliki rat" Aleksandra Gatalice obeležili su 2013. godinu, prema mišljenju kulturnih poslenika sa kojima je Tanjug razgovarao.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. (jos veci, 29. decembar 2013 13:25)
  Očito da se nismo razumeli ... grad koji je ugostio proslavu Milanskog edikta nije od značaja ... poenta je da je novac koji je mogao otići u Niš za određena kulturna dešavanja kao pozorišta, izložbe i sl. - završio je kao subvencija jednoj od institucija religije ... to je apsurd i nema nikakve veze sa mestom održavanja ... mogli su to održati i na pustom polju, svrha nikako ne može biti kultura ...
  (čovek, 29. decembar 2013 23:52)

  # Link komentara

 2. Sta prica ovaj smesni cika direktor cirkusa?
  Pera
  (perapetrovic, 29. decembar 2013 18:42)

  # Link komentara

 3. Do kada će se više hvaliti izbor Tasovca, kao da je važan izbor radi izbora. Čovek definitivno ne radi ništa na poziciji ministra. Dobrim delom je kriv za haos sa imenovanjima i upravnim odborima. U postojećem stanju stvari je bilo očekivano da će se tako desiti, a on, umesto da rešava pravi problem, insistirao je na javnosti haosa, kao da će se on rešiti sam od sebe. Ne, samo je još više, kako neko lepo napisa, ogadio kulturu konzumentima. Od departizacije ni traga. Partizacija i familizacija jedu sav novac, koji inače nije mali. Zato ga nikada neće ni biti dovoljno, jer se ne troši na kulturu, stručnjake ni umetnike, već se beda raspoređuje na socijalu privilegovanih. Zato niko bednije plate nema od kulturnih radnika, a od njih se očekuje sve na ovom svetu. Uostalom, Tasovčev program niko nije ni video. Bežati od vrućeg krompira, slikati se po bibliotekama i pisati pisma može svako. Šta treba da radi? Samo ono što je tražio od drugih ministara, recimo od Bradića.
  (Posmatrač, 29. decembar 2013 17:31)

  # Link komentara

 4. Propustili ste priliku da razgovarate licno sa Konstantinom Magnusom, ali, ste dostojnu zamenu nasli u gdji Jung. Mnogo mi je drago kada pomenute osobe objasnjavaju nas kulturni trenutak i njihovu ulogu u tome.
  (Srpske gromade, 29. decembar 2013 16:10)

  # Link komentara

 5. @sladja Све се слажем, осим оног дела да држава треба да плаћа развитак културе и присиљава и мами народ да се интересује за своју уметност, науку и културу. Ми смо вазда били и остаћемо покондирени, свињарски народ коме није стало до културе већ шепурења. Одбијамо да развијамо своју културу и уметност, стварамо своје правце, стилове и фонтове народног писма већ величамо туђе и онда кукамо како нас "на силу" културно покоравају други народи. Државни апарат има улогу да одражава вољу народа, не да се бори за оно што народ сматра сељачким, смешним и небитним. Ако ми упорно сто година замењујемо наше речи латинским, француским и енглеским, занемарујемо домаће учењаке и уметнике а величамо туђе, зашто би држава трошила паре на унапред изгубљену битку? Може тај новац да потроши на инфрастуктуру земље за народе који нас замене на овим просторима кад побегнемо из своје домовине које се толико гадимо.
   (Педер, 29. decembar 2013 15:44)

  # Link komentara

 6. @Hamlet
  Serbistanac je za tebe verovatno vrh od kulture,tako da nestani kao i tebi slicni crveni fudamentalisti!!!
  (anticenzura, 29. decembar 2013 15:40)

  # Link komentara

 7. (Sto gromova, 29. decembar 2013 11:32) @ Alo, alo... sns-botu smanji malo dozivljaj. Vredni botovi sinoc nisu stigli da udare minuse i pluseve, da napisu traktate i hvalospeve svom velikom vodji, pa su resili da to danas nadoknade. Pa svakom razumenom je jasno da je ovo samo zamajavanje naroda, kupljenje poena pred izobre, pokusaj da se u narodu stvori utisak da se, kao, nesto radi. Obicna farsa. Eto, nemate posla, nemate plate, ali zato budite srecni sto mi hapsimo. A koga hapsite? Ulicne dilercice koje moze svaki pozrnik da zaustavi, pretrese, i privede. Hvalite se time sto ste nasili "masinice" za rizlu, cudo se niste pohvalili kako ste nasili i saksije za marihuanu, sa sve vestackim djubirivom. Ej, oni su nasli masinice koje mogu da se kupe na svakoj trafici i pijaci. Pa to je kao stomatolog hvali kako je nasao kamenac na zubiima, a pacijent dosao da mu izvadi zub. Sve naopako, i sve u sluzbi jefitnog marketinga SNS-a.
  (darko, 29. decembar 2013 14:34)

  # Link komentara

 8. Kultura uvek pokazuje stanje drustva. Sada se jasno vidi koliko je Srbija zapustena, neozbiljna, neodgovorna, korumpirana i partijalizovana drzava.
  Ministarstvo kulture, kao ni vrh drzave (vlada i predsednik) nisu nasli za potrebno da proslave 200 godina od rodjenja Petra II Petrovica Njegosa, a proslavljali su godisnjicu Milanskog edikta, kao da je Konstantin Srbina, a Milanski edikt srpski dokument, Tu nista nije promenio novi ministar, on je samo da svoj doprinos celokupnoj srpskoj cirkuzijadi i vladajucem populizmu, pa je ukinuo nacionalne penzije.
  Nema vizije- nema snage. Rukovodioci srpske kulture vrhunac svoje delatnosti vide u viziji sopstvenog punog dzepa i samopromociji, a ne u napretku drzave i drustva. Da nije tako imali bi velike izlozbe, koncerte, filmove, pozorisne predstave i knjige posvećene Njegošu, Balkanskim ratovima, Prvom svetskom ratu, Nemanji, Crnjanskom, Andriću...
  (Petar, 29. decembar 2013 14:10)

  # Link komentara

 9. Cuj traze pare od ministarstva.
  Napravite predstavu,igrajte je.Kartu drzite na ceni od 100 dinara i da vidis para.
  Bice i za plate i za kositime i za scenografiju.Kakav crni upravno odbor,kakvi bakraci,kakav crni tasovac i ne tasovac.To vidis po coveku sta mu je naj vaznije,da bude prepoznatljiv po frizuri,jer da nije tako grandovizija bi vec bila zakatancena i to poreskom inspekcijom.
  (Zgadjen,a ne iznenadjen, 29. decembar 2013 13:56)

  # Link komentara

 10. A Cecin koncert???
  (decka, 29. decembar 2013 13:47)

  # Link komentara

 11. covek
  Uklopio bi ga ti,samo da je beogradski! Dnevno se u BG desavaju vise kulturnih stvari nego u celoj Srbiji za mesec dana,ali tamo vam vise to smeta!
  Samo menjate izgovore za svoje tvrdnje,a u sustini isto.Evo i za Nisvill nema para,Egzit delite na dva dela sa Budvom... Dokle pametovanja vaseg?
  (jos veci, 29. decembar 2013 13:25)

  # Link komentara

 12. Od Tasovca nisam ništa ni očekivao. Pa da je nešto ne bi ona deca koja su pevala operu u 'jit' snimila na kraju albume za Grand.
  (đoka, 29. decembar 2013 13:16)

  # Link komentara

 13. A Ceca za Novu godinu? To je pravi uspeh ministra kulture i najvaznija poruka koje prave vrednosti treba negovati!
  (olivera, 29. decembar 2013 12:55)

  # Link komentara

 14. Prvo razmislite kome dajete pare. Za projekte od 5 kucanih strana, filmovi koji se i ne snime. Vi, Ministarstvo kulture ste direktni krivci za ovo dno koje smo dotakli. Ono sto me uzasava je to sto je kod nas dno pomicno. Slazem se sa komentatorom o seriji Ravna gora, Sekula je napravio istorijsko pomirenje izmedju partizana i cetnika. Slazu se da je serija ocajna.
  (iskustvo uci, 29. decembar 2013 12:54)

  # Link komentara

 15. pokušavam da uklopim Milanski edikt u kulturne događaje ali teško ... to je bio isključivo religijski ritual sa obrednim dešavanjima koji je plaćen, naravno, sa državnim parama a pod okriljem "kulturnog"
  (čovek, 29. decembar 2013 12:40)

  # Link komentara

 16. Zivimo u vremenu gde je poremecen sistem vrednosti. Sve sto je vredelo je obezvredjeno, nove generacije se obrazuju na sadrzajima koji predstavljaju anti- kulturu, jedino sto je bitno je materijalno, na duhovne vrednosti smo zaboravili, cak i svoj divni srpski jezik unistavamo sa izrazima lajkovanje, serovanje...Da li ce nasa zemlja ikada obezbediti dovoljno sredstava za kulturu, jer ljudi koji se njome bave su potpuno su onemoguceni da daju doprinos, jer sredstva su minimalna i sa njima nista znacajnije se ne moze uciniti.Kulturne vrednosti su marginalizovane, a drustvo bez kulture gubi ono sto je navaznije osobenost i stagnira i na svim drugim poljima ne samo u kulturi.
  (sladja, 29. decembar 2013 12:34)

  # Link komentara

 17. .. i Sekulina "Ravna Gora" :/// ..umesto da je dat novac za snimanje adekvatnog serijala o (pocetku, uzrocima i sl.) WWI da bismo primereno docekali obelezavanje 100-godisnjice od istog. Ovako cemo izgleda sledece godine da blenemo ko telad u sarena vrata i u Sarajevo..!!? Ali tako je to kod Serbistanaca, sve u pogresnom tajmingu i mimo vremena.., stoga nam se i istorija vecito dogadja i ponavlja.

  "..ko ne ume da razume/prepozna duh vremena svoga, od zala njegovih strada.." - Vilijam Sekspir
  (Hamlet, 29. decembar 2013 12:21)

  # Link komentara

 18. Svaka mu je kao Njegoseva.
  (Filip Melek, 29. decembar 2013 11:37)

  # Link komentara