Nedelja, 27.10.2013.

18:55

Preminuo Lu Rid - legenda roka

Izvor: B92

Preminuo Lu Rid - legenda roka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

120 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 10 godina

Smotajte nesto i zapalite, sipajte nesto ostro i popijte.... i placite, ovakvih vise nece biti. Pocivaj u miru sa svim svojim nemirima.

walk on the white light with venus in furs

pre 10 godina

Neverovatna činjenica je da sam ovu vest pročitao na TV Pink (jutros). Još nisam čuo nijednu Lu Ridovu pesmu na B92 ovog dana i ta činjenica me boli. Sredinom '90-ih u emisiji "Dole na uglu" bio je fantastično prikazan deo njegovog opusa. Negde sam pročitao da svi oni koji su kupili "Velvet Underground @ Nico" postaju R'N'R muzičari. Kupio sam album, ali nikad niam postao rok muzičar. Početkom '90-ih snimao sam sa radija "Swet Jane (uživo)". Fenomenalna stvar, prevario me je Rid, pa sam prerano zaustavio snimanje. U drugoj polovini '90-ih opet sam snimao sa radija neki od Lu Ridovih "živih" albuma. Opet je fenomenalno zvučao - "New Age", "Femme Fatale", "Rock 'N Roll" ... Lu Ridova muzika je iznad svog a posebno iznad ovog današnjeg vremena.

h

pre 10 godina

nedelja jutro, sunce sija, bice 25c, pomerio se sat, u 8 pratim devojku kuci, mirise jutarnja rosa i pustam lou reed-a sa perfect day, pevao sam je jedno 10 puta zaredom... dojde posle podne, mrak padne vec u 5 po novom i vest da je lou reed umro...osecaj kao da sam se rodio, ziveo i umro u jednom danu

Goodby Mass

pre 10 godina

Sitting on a hard chair try to sit straight
Sitting on a hard chair this moment won't wait
Listening to the speakers they're talking about you
Look at all the people all the people you know

Sitting with my back straight it becomes hard to hear
Some people are crying it becomes hard to hear
I don't think you'd have liked it you would have made a joke
You would have made it easier you'd say "tomorrow I'm smoke"

Sitting on a hard chair how far we have come
Trying hard to listen to your friends who have come
Some of them are famous and some are just like me
Trying hard to listen trying hard to see

Sitting in a hard chair it's over time to stand
Some people are crying I turn to grab your hand
It's your daughter saying thank you
You, you would have made a joke
"Isn't this something," you say, "tomorrow I'm smoke"

...wild side...

pre 10 godina

Covek cija me je muzika pratila kroz sve lepo i ruzno, ceo moj dosadasnji zivot, od najranijeg detinjstva pa, evo, do sredine pete decenije koju trosim. Bas osecam strasnu prazninu, kao da sam ga licno poznavala! Neka mu je laka zemlja.

Мина

pre 10 godina

Има песама после којих, кад их први пут чујете, једноставно више нисте исти...Ни сами не знате шта се то са вама десило, шта вам је урадила, али свесни сте тога да је то за вас више од песме...То сам осетила кад сам први пут чула "Perfect Day". Не знам, можда је то начин на који музика мења свет... И шта више рећи о онима који су у стању да то ураде.

Nikola: Lu Ridovac od prvog trenutka

pre 10 godina

Jako sam pogodjen iako me ova vest nije iznenadila. Imao sam srecu (ocigledno vrlo veliku) da ga 1.7.2012 zajedno sa sinom gledam na Tolvudu u Minhenu. Svirao je neverovatnih 2 sata iako je jako lose izgledao. Tipovao sam na probleme sa jetrom. Znao sam za dugogodisnje eskapade sa alkoholom. Veliko ispupcenje na desnoj stranu stomaka nije uspela cak ni vrlo siroka XXL majca da kasira. Nekako mu je kompletan trbuh bio zanet na levu stranu, bas kao i kod Rorija Galahera ako se neko seca. Tipicno za ljude u poodmakloj fazi ciroze jetre. Moje slutnje su se nazalost obistinile ove godine kada sam saznao da je mu je jetra transplantirana i da se jako tesko i sporo oporavlja posle transplantacije. Los znak, pomislio sam.

Imam sve LP-je. Moji apsolutni favoriti su albumi "Street Hassle" i "Ecstasy". Svidja mi se i "New York" iako je mnogo, mnogo komercijalniji od drugih albuma.

Njegova smrt predstavlja veliki gubitak i bol ne samo za familiju, prijatelje, fenove nego za celi svet. Sva sreca da takvi ljudi kao sto je Lu ustvari nikada ne umiru. Zive vecito kroz svoju muziku, tekstove i nase secanje na njih.

Megatronman

pre 10 godina

Mislim da iz jednostavnog razloga udaljenosti od 400 km Radio B 92 i Radio 101 u Zgb nisu medjusobna konkurencija pa, eto, informacija da mozete od 22 do 23 sata preko streama pratiti emisiju posvecenu L. Reedu. Emisija je Rock antologija, najstarija hrvatska radijska rock emisija, od 1984. Adresa: www.radio101.hr

Zlaja

pre 10 godina

I'm Just a Man With a Rock'N Roll Heart....
Glory of Love....Conney Island Baby....
Waiting For My Man...
Bila jednom 4 pesnika koji su istovremeno bili i R&R muzicari ...
Jim Morison i Lou Reed nisu vise sa nama ali njihivi stihovi su u srcu svih nas koji smo imali srecu zivetu u nihovo vreme.
Ostali su nam jos uvek Bob Zimmerman i Leonard Cohen ...

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Lu Rid je bio - uz Boba Dilana - ubedljivo i bez ikakve znacajne konkurencije najvece, najznacajnije i najuticajnije ime Americke popularne, avangardne i alternativne muzike za poslednjih pola veka. Njegov doprinos muzici koju svi mi danas slusamo jednostavno se ne da lako i adekvatno opisati. Prakticno svaki pravac savremene muzike, osim - mozda - Hip-Hopa i Rap muzike vodi poreklo od Lu Rida i onoga sto je on snimao izmeju 1966. i 1969. godine. "Ubodite" nasumice BILO koje znacajnije muzicko ime za poslednjih 40 godina: Iggy Pop & The Stooges, Fugs, MC5, Modern Lovers, Sex Pistols, Clash, Ramones, Television, Talking Heads, Joy Division, Nick Cave, Alex Chilton/Big Star, Radiohead, Nirvana pa cak i Metallica, i vrlo brzi cete shvatiti da je njihov zajednicki imenitelj - Lou Reed.

Za mene licno, urbani liricizam Lou Reeda bio je zasluzan (tacnije: kriv) sto sam napustio rodnu Srbiju i pre 32 godine uputio se u taj misticni grad iz pesama Lu Rida zvani Njujork, za koji sam mnogo kasnije saznao da zapravo i ne postoji -- osim u vizijama jednog velikog metnika.

Imao sam prilike da se sretnem sa gospodinom Ridom dva puta (jednom posle koncerta, a jednom na potpisivanju tada najnovijeg albuma ("New York"), davne 1989. godine. Njegovu desnu ruku i gitaristu, Roberta Kvajna (Robert Quine) poznavao sam vise nego dobro, i sa njim sam se sreo NAJMANJE desetak puta pre njegovog neocekivanog samoubistva 2004. godine.

Pocivaj u miru, prijatelju. I hvala za sve.

and then it vanished and it was gone

pre 10 godina

Uteha za ovog ateistu. U najtezim trenucima Caroline Says. Sve ima smisla. Samo jedna ploca - New York. Naravno da nemam gramofon. Bezivotno telo. Kao kad je umro otac. Kao da je postao od kartona. Poljubila sam hladno lice. Lice se smrvilo. Something flickered for a minute

Hudbje

pre 10 godina

Satellite's gone up to the skies... Kao da me neko maljem udario, kada procitah ovu vest. Ode moj mentalni higijenicar iz Bgda 90tih.

Alex

pre 10 godina

Kao sto neko rece R'n'R je mrtav ostalo je samo jos da ispratimo legende. A napustio nas je jedan od najvecih. Bez sumnje. Apsolutno sam siguran da ce neki novi klinci, u ko zan kakvom svetu za 100 godina, izvuci od nekud neki snimak Veleveta ili Lou-a i zavoleti pravu rock muziku kao sto se to desilo stotinama nas koji odajemo pocast Lou-u.
Take a walk on the wild side!

valjdanormalan

pre 10 godina

"Perfect day" je isla kada sam se vencao sa zenom koju volim. Bice ta ista za svakojake trenutke, i tako sve do kraja. Hvala Lou

Aleksa

pre 10 godina

Ironično, pesmu Berlin sam čuo prvi put pre par godina baš u Berlinu, dok sam istovremeno prolazio kroz vrlo težak raskid. Kakav je to flešbek bio i koliko je Rid samo imao takvih momenata u svom opusu.

Poslednji pozdrav Transformeru.

Alex Student

pre 10 godina

Hey, that cunt's not breathing
I think she's had too much
Of something or other, hey, man, you know what I mean?
I don't mean to scare you
But you're the one who came here
And you're the one who's gotta take her when you leave
I'm not being smart
Or trying to be cold on my part
And I'm not gonna wear my heart on my sleeve
But you know people get all emotional
And sometimes, man, they just don't act rational you know,
They think they're just on TV

Legendary heart of Ija

pre 10 godina

Oh nobody calls me on the phone i put another record on my stereo but I'm still singing song of you it's a lonely SUNDAY night.. I naravno. DON'T HURT A WOMAN !!!!!!
Mucho gracias amigo !!!!!!!!!!!!!!!!

Corvo

pre 10 godina

Kad smo se prvi put videli sa devojkom, isao je njegova pesma Perfect Day, i mi smo zaplesali na to. Nikad necu zaboraviti taj trenutak. It was a perfect day.

Goran

pre 10 godina

Danas, otprilike u vreme objavljivanja ove tužne vesti, preturajući po svojoj sobi, pod ruku mi zapadne knjiga >Trijumfalna kapija< od Erich Maria Remarque-a i pažnju mi privuku 2 Cd-a, izvirujući između požutelih stranica (tako obeležavam najznačajnije delove knjige). Da udovoljim svojoj znatiželji, izvučem šareniji Cd, koji je bio naslovljen sa : Walk On The Wild Side - The best of Lou Reed. I ubrzo, nakon pročitane vesti, naravno da sam odmah posegao za ovim Cd-om da ga preslušam po ko zna koji put i tako mu odam poštu.

Počivaj u miru!

Bivši komentator

pre 10 godina

Nisam ga mnogo slušao, ali mi je bio itekako drag. Beskompromisno urbana faca i prva prava alternativa hipi-kiču. U sivilu je otkrio toplotu, a u cinizmu autentičnu ljudskost. Slava ti majstore!

P.S. Dragi žitelji RIPnja, idući put se dogovorite da samo jedan u ime svih vas pošalje komentar sa dotičnom skraćenicom. Ovako je, priznaćete, malo monotono. Hvala unapred!

Alex Student

pre 10 godina

Velika steta za rok muziku.
"One chord is fine. Two chords is pushing it. Three chords and you're into jazz."
Niko nije toliko lepih songova sa tri(ili manje)akorda napisao kao on (Pale Blue Eyes, Heroin, Oh Sweet Nuthin',...). Tekstovi su bez dileme fantasticni. Uvek cu biti tati zahvalan da mi je pustio album "Street Hassle".
Bogu hvala da sam ga video uzivo zadnje godine.
Jedan je Lou Reed.

Zoran

pre 10 godina

16.11.1988 god, Maxwell kaseta. Na jednoj strani the Velvet Underground, na drugoj Violent Femmes i Tracy Ulman. Dok sam je slusao, otac mi je poginuo. Lou Reed je duboko deo mog zivota.

http://www.youtube.com/watch?v=7z3TPwOT31g

Hvala ti za sve, dobri covece. Pocivaj u miru.

i will be your mirror

pre 10 godina

Izuzetan pesnik. Specifican i inovativan zvuk, magican glas. Odusevih se kad videh koliko ljudi poznaje njegov opus i kulturolski znacaj. I'm don't waiting for my man, Lou Reed is my man. Hvala ti veliko gde god sad tvoja dusa boravila, ostavio si veliki trag u muzici u drugoj polovini veka, a u ovom veku ostavljas i dalje odjeke tvog impozantnog muzickog opusa. Pocivaj u miru.

Pavle

pre 10 godina

Svet nije ostao bez Lou Reed-a. Jednostavnoscu, emocijom, genijalnoscu, pogledom na svet, uvek perfekcionista, smiren i uzdrzan, utopio bi se u okolinu i da niko ne shvati da pored njega, sa fotoaparatom, stoji legenda, posebna klasa muzicara, sama za sebe. Stvaras ljudima poseban svet u glavi, svojom muzikom, punom emocija, koje pogodjaju u srz covekove duse, jer su iz iste potekle. Preneo si price obicnih ljudi, mrzeo glupocu, povrsnost i plitkost, na neki nacin bio drkadzija, ali sa pravom jer si verovao da ljudi uvek mogu da daju mnogo vise. Ostajes umetnik bez premca, dosledan od pocetka do kraja, stvarajuci na toliko razlicitih strana, od fotografije, pesama, muzike, pa sve do pozorista. Jednostavno bio si i ostaces genije bez premca!
Hvala ti Lou sto si deo svog sveta, svoje svesti i emocija podelio sa nama.

metall

pre 10 godina

Ja upravo slusam poslednje sto je Lu snimio, album sa Metalikom. Cudan, netipican album, a opet tako provokativan i ispirativan. Kritika je prema njemu bila nemilosrdna, ali evo, ja veceras uzivam slusajuci ga.

Ludi konj

pre 10 godina

Secam se da je prosle godine u oktobru umro Tusta iz Kud Idijota, i sam bio utucen kao da mi je najrodjeniji. A negde u isto vreme , cini mi se cak i isti dan, skace Feliks sa ivice svemira ... i to je taj osecaj, da ne znas da l da se radujes il da tugujes, dve emocije prejake koje se potiru al te tresu naizmenicno! A sad opet oktobar, i opet isti osecaj, ali ovaj put samo onaj tuzan i bzvzn. Pocivaj u miru veliki covece, umetnice u svakom pogledu !

Mrtvac

pre 10 godina

Uzasan dan, legenda ode... Ne znam, po meni ono sto su Mocart, Betoven i ostali bili pre 200 godina to je sad bio Lou Reed i njemu slicni rokeri... Inace na danasnji dan je rodjen Sajmon Le Bon.

Кривокапић

pre 10 godina

Неко рече доле да му је драго што је ово најважнија вест на б92. И ја сам то прво помислио кад сам отворио сајт. Некако ме је све то подсетило на онај стари б92. Пре интернета.

Voland

pre 10 godina

Nekako mi je drago što je umro... Nekako mi greje srce što vidim da je prva slika na b92 sajtu njegova, nekako se čudno osećam kada vidim da je to najpopularnija vest. Ne zamerite mi, ja sam nekako čudan.

Srdjan

pre 10 godina

Take a walk on the wild side, Lou. Molio bih sve koji pročitaju ovaj komentar da na You tube-u poslušaju prvi album Velvet Underground-a snimljen sa Njemicom Nico. Remek djelo, jedan od najboljih i prije svega najvažnijih albuma ikad. Album koji je stvorio istoriju. Toliko različit, toliko ispred vremena. Album koji je stvorio i uticao na gomilu bendova raznoraznih žanrova kasnije. Nakon toga uključite njegov solo album "Transformer" iz 1972, uzmite viski, zavalite se u fotelju i odajte poštu jednom genijalnom vizionaru. Živjećeš kroz svoje stihove Lou!

Pedja

pre 10 godina

Could it be you've never felt like that
That your mind's a cage - inside the cage a cat
That spits and scratches all it can get at
And that's you, and your emotions...

RIP

Bole

pre 10 godina

Kao sto rece Ognjen, kao da mi je umro najrodjeniji. Jedno veliko hvala za sve Lou! Moj duboki naklon za sve sto si uradio! Nek ti je vecna slava i laka zemlja!

dragance

pre 10 godina

Zbogom legendo, pridruzi se ostalima i napravite super zurku, a mi cemo nekako pokusati istrpiti razne Majli, Bibere, Lorde, dok i na nas ne dodje red. RIP.

problems all left alone

pre 10 godina

Now comes the end of the perfect day Lou - God Bless you. Rest in peace.

Lou Reed - Perfect Day
http://www.youtube.com/watch?v=QYEC4TZsy-Y

Dragan Stajic

pre 10 godina

Oh, it's such a perfect day
I'm glad I spend it with you
Oh, such a perfect day
You just keep me hanging on
You just keep me hanging on

salej.

pre 10 godina

Odrastao sam uz njegovu muziku. Mnogo je zaista uticao na moj muzički ukus. Bio i ostao legenda,žao mi je što ga nikada nisam slušao uživo

Dragan Plovdiv

pre 10 godina

Upravo sam se vratio iz Srbije, sa prijateljima pricao o najlepsim danima tokom osamdesetih godina u Nisu, pricali o uticajima, spomenuli ga...
Lou, take a walk, long, long walk, my man...

Bata Niš

pre 10 godina

Na svu sreću muzika Lou Reeda je i dalje sa nama.Bezbroj sati sam proveo slušajući Velvet Underground,Transformers i R&R Animal.Legenda je i to će ostati.

Call girl say: tu-tu-tu-tuturu-tu

pre 10 godina

Veliki umetnik.Avangardan.
Njegova muzika je imala ogroman uticaj,pogotovo na pank i njujorsku andergraund scenu.

...

pre 10 godina

Legendo, jos se secam tvog zadnjeg nastupa pre 10ak godina u Beogradu u Sava Centru. Ti, pratnja na gitari, bubanj... i dva reflektora. Nista ti drugo nije trebalo, koliko je tvoja muzika imala posebnu energiju. Sa tobom se gasi jedna epoha, ostavio si za sobom revoluciju u zvuku rok en rola. Sa tobom nestaje ono dobro od malo starog sveta sto nam je ostalo.

dragance

pre 10 godina

Zbogom legendo, pridruzi se ostalima i napravite super zurku, a mi cemo nekako pokusati istrpiti razne Majli, Bibere, Lorde, dok i na nas ne dodje red. RIP.

Кривокапић

pre 10 godina

Неко рече доле да му је драго што је ово најважнија вест на б92. И ја сам то прво помислио кад сам отворио сајт. Некако ме је све то подсетило на онај стари б92. Пре интернета.

...

pre 10 godina

Legendo, jos se secam tvog zadnjeg nastupa pre 10ak godina u Beogradu u Sava Centru. Ti, pratnja na gitari, bubanj... i dva reflektora. Nista ti drugo nije trebalo, koliko je tvoja muzika imala posebnu energiju. Sa tobom se gasi jedna epoha, ostavio si za sobom revoluciju u zvuku rok en rola. Sa tobom nestaje ono dobro od malo starog sveta sto nam je ostalo.

Call girl say: tu-tu-tu-tuturu-tu

pre 10 godina

Veliki umetnik.Avangardan.
Njegova muzika je imala ogroman uticaj,pogotovo na pank i njujorsku andergraund scenu.

Alex

pre 10 godina

Kao sto neko rece R'n'R je mrtav ostalo je samo jos da ispratimo legende. A napustio nas je jedan od najvecih. Bez sumnje. Apsolutno sam siguran da ce neki novi klinci, u ko zan kakvom svetu za 100 godina, izvuci od nekud neki snimak Veleveta ili Lou-a i zavoleti pravu rock muziku kao sto se to desilo stotinama nas koji odajemo pocast Lou-u.
Take a walk on the wild side!

Srdjan

pre 10 godina

Take a walk on the wild side, Lou. Molio bih sve koji pročitaju ovaj komentar da na You tube-u poslušaju prvi album Velvet Underground-a snimljen sa Njemicom Nico. Remek djelo, jedan od najboljih i prije svega najvažnijih albuma ikad. Album koji je stvorio istoriju. Toliko različit, toliko ispred vremena. Album koji je stvorio i uticao na gomilu bendova raznoraznih žanrova kasnije. Nakon toga uključite njegov solo album "Transformer" iz 1972, uzmite viski, zavalite se u fotelju i odajte poštu jednom genijalnom vizionaru. Živjećeš kroz svoje stihove Lou!

Dragan Plovdiv

pre 10 godina

Upravo sam se vratio iz Srbije, sa prijateljima pricao o najlepsim danima tokom osamdesetih godina u Nisu, pricali o uticajima, spomenuli ga...
Lou, take a walk, long, long walk, my man...

Dragan Stajic

pre 10 godina

Oh, it's such a perfect day
I'm glad I spend it with you
Oh, such a perfect day
You just keep me hanging on
You just keep me hanging on

Bivši komentator

pre 10 godina

Nisam ga mnogo slušao, ali mi je bio itekako drag. Beskompromisno urbana faca i prva prava alternativa hipi-kiču. U sivilu je otkrio toplotu, a u cinizmu autentičnu ljudskost. Slava ti majstore!

P.S. Dragi žitelji RIPnja, idući put se dogovorite da samo jedan u ime svih vas pošalje komentar sa dotičnom skraćenicom. Ovako je, priznaćete, malo monotono. Hvala unapred!

valjdanormalan

pre 10 godina

"Perfect day" je isla kada sam se vencao sa zenom koju volim. Bice ta ista za svakojake trenutke, i tako sve do kraja. Hvala Lou

Pavle

pre 10 godina

Svet nije ostao bez Lou Reed-a. Jednostavnoscu, emocijom, genijalnoscu, pogledom na svet, uvek perfekcionista, smiren i uzdrzan, utopio bi se u okolinu i da niko ne shvati da pored njega, sa fotoaparatom, stoji legenda, posebna klasa muzicara, sama za sebe. Stvaras ljudima poseban svet u glavi, svojom muzikom, punom emocija, koje pogodjaju u srz covekove duse, jer su iz iste potekle. Preneo si price obicnih ljudi, mrzeo glupocu, povrsnost i plitkost, na neki nacin bio drkadzija, ali sa pravom jer si verovao da ljudi uvek mogu da daju mnogo vise. Ostajes umetnik bez premca, dosledan od pocetka do kraja, stvarajuci na toliko razlicitih strana, od fotografije, pesama, muzike, pa sve do pozorista. Jednostavno bio si i ostaces genije bez premca!
Hvala ti Lou sto si deo svog sveta, svoje svesti i emocija podelio sa nama.

Bole

pre 10 godina

Kao sto rece Ognjen, kao da mi je umro najrodjeniji. Jedno veliko hvala za sve Lou! Moj duboki naklon za sve sto si uradio! Nek ti je vecna slava i laka zemlja!

Corvo

pre 10 godina

Kad smo se prvi put videli sa devojkom, isao je njegova pesma Perfect Day, i mi smo zaplesali na to. Nikad necu zaboraviti taj trenutak. It was a perfect day.

metall

pre 10 godina

Ja upravo slusam poslednje sto je Lu snimio, album sa Metalikom. Cudan, netipican album, a opet tako provokativan i ispirativan. Kritika je prema njemu bila nemilosrdna, ali evo, ja veceras uzivam slusajuci ga.

Ludi konj

pre 10 godina

Secam se da je prosle godine u oktobru umro Tusta iz Kud Idijota, i sam bio utucen kao da mi je najrodjeniji. A negde u isto vreme , cini mi se cak i isti dan, skace Feliks sa ivice svemira ... i to je taj osecaj, da ne znas da l da se radujes il da tugujes, dve emocije prejake koje se potiru al te tresu naizmenicno! A sad opet oktobar, i opet isti osecaj, ali ovaj put samo onaj tuzan i bzvzn. Pocivaj u miru veliki covece, umetnice u svakom pogledu !

Goran

pre 10 godina

Danas, otprilike u vreme objavljivanja ove tužne vesti, preturajući po svojoj sobi, pod ruku mi zapadne knjiga >Trijumfalna kapija< od Erich Maria Remarque-a i pažnju mi privuku 2 Cd-a, izvirujući između požutelih stranica (tako obeležavam najznačajnije delove knjige). Da udovoljim svojoj znatiželji, izvučem šareniji Cd, koji je bio naslovljen sa : Walk On The Wild Side - The best of Lou Reed. I ubrzo, nakon pročitane vesti, naravno da sam odmah posegao za ovim Cd-om da ga preslušam po ko zna koji put i tako mu odam poštu.

Počivaj u miru!

Voland

pre 10 godina

Nekako mi je drago što je umro... Nekako mi greje srce što vidim da je prva slika na b92 sajtu njegova, nekako se čudno osećam kada vidim da je to najpopularnija vest. Ne zamerite mi, ja sam nekako čudan.

Aleksa

pre 10 godina

Ironično, pesmu Berlin sam čuo prvi put pre par godina baš u Berlinu, dok sam istovremeno prolazio kroz vrlo težak raskid. Kakav je to flešbek bio i koliko je Rid samo imao takvih momenata u svom opusu.

Poslednji pozdrav Transformeru.

Zoran

pre 10 godina

16.11.1988 god, Maxwell kaseta. Na jednoj strani the Velvet Underground, na drugoj Violent Femmes i Tracy Ulman. Dok sam je slusao, otac mi je poginuo. Lou Reed je duboko deo mog zivota.

http://www.youtube.com/watch?v=7z3TPwOT31g

Hvala ti za sve, dobri covece. Pocivaj u miru.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Lu Rid je bio - uz Boba Dilana - ubedljivo i bez ikakve znacajne konkurencije najvece, najznacajnije i najuticajnije ime Americke popularne, avangardne i alternativne muzike za poslednjih pola veka. Njegov doprinos muzici koju svi mi danas slusamo jednostavno se ne da lako i adekvatno opisati. Prakticno svaki pravac savremene muzike, osim - mozda - Hip-Hopa i Rap muzike vodi poreklo od Lu Rida i onoga sto je on snimao izmeju 1966. i 1969. godine. "Ubodite" nasumice BILO koje znacajnije muzicko ime za poslednjih 40 godina: Iggy Pop & The Stooges, Fugs, MC5, Modern Lovers, Sex Pistols, Clash, Ramones, Television, Talking Heads, Joy Division, Nick Cave, Alex Chilton/Big Star, Radiohead, Nirvana pa cak i Metallica, i vrlo brzi cete shvatiti da je njihov zajednicki imenitelj - Lou Reed.

Za mene licno, urbani liricizam Lou Reeda bio je zasluzan (tacnije: kriv) sto sam napustio rodnu Srbiju i pre 32 godine uputio se u taj misticni grad iz pesama Lu Rida zvani Njujork, za koji sam mnogo kasnije saznao da zapravo i ne postoji -- osim u vizijama jednog velikog metnika.

Imao sam prilike da se sretnem sa gospodinom Ridom dva puta (jednom posle koncerta, a jednom na potpisivanju tada najnovijeg albuma ("New York"), davne 1989. godine. Njegovu desnu ruku i gitaristu, Roberta Kvajna (Robert Quine) poznavao sam vise nego dobro, i sa njim sam se sreo NAJMANJE desetak puta pre njegovog neocekivanog samoubistva 2004. godine.

Pocivaj u miru, prijatelju. I hvala za sve.

Bata Niš

pre 10 godina

Na svu sreću muzika Lou Reeda je i dalje sa nama.Bezbroj sati sam proveo slušajući Velvet Underground,Transformers i R&R Animal.Legenda je i to će ostati.

Mrtvac

pre 10 godina

Uzasan dan, legenda ode... Ne znam, po meni ono sto su Mocart, Betoven i ostali bili pre 200 godina to je sad bio Lou Reed i njemu slicni rokeri... Inace na danasnji dan je rodjen Sajmon Le Bon.

i will be your mirror

pre 10 godina

Izuzetan pesnik. Specifican i inovativan zvuk, magican glas. Odusevih se kad videh koliko ljudi poznaje njegov opus i kulturolski znacaj. I'm don't waiting for my man, Lou Reed is my man. Hvala ti veliko gde god sad tvoja dusa boravila, ostavio si veliki trag u muzici u drugoj polovini veka, a u ovom veku ostavljas i dalje odjeke tvog impozantnog muzickog opusa. Pocivaj u miru.

Alex Student

pre 10 godina

Velika steta za rok muziku.
"One chord is fine. Two chords is pushing it. Three chords and you're into jazz."
Niko nije toliko lepih songova sa tri(ili manje)akorda napisao kao on (Pale Blue Eyes, Heroin, Oh Sweet Nuthin',...). Tekstovi su bez dileme fantasticni. Uvek cu biti tati zahvalan da mi je pustio album "Street Hassle".
Bogu hvala da sam ga video uzivo zadnje godine.
Jedan je Lou Reed.

salej.

pre 10 godina

Odrastao sam uz njegovu muziku. Mnogo je zaista uticao na moj muzički ukus. Bio i ostao legenda,žao mi je što ga nikada nisam slušao uživo

Pedja

pre 10 godina

Could it be you've never felt like that
That your mind's a cage - inside the cage a cat
That spits and scratches all it can get at
And that's you, and your emotions...

RIP

Legendary heart of Ija

pre 10 godina

Oh nobody calls me on the phone i put another record on my stereo but I'm still singing song of you it's a lonely SUNDAY night.. I naravno. DON'T HURT A WOMAN !!!!!!
Mucho gracias amigo !!!!!!!!!!!!!!!!

h

pre 10 godina

nedelja jutro, sunce sija, bice 25c, pomerio se sat, u 8 pratim devojku kuci, mirise jutarnja rosa i pustam lou reed-a sa perfect day, pevao sam je jedno 10 puta zaredom... dojde posle podne, mrak padne vec u 5 po novom i vest da je lou reed umro...osecaj kao da sam se rodio, ziveo i umro u jednom danu

Alex Student

pre 10 godina

Hey, that cunt's not breathing
I think she's had too much
Of something or other, hey, man, you know what I mean?
I don't mean to scare you
But you're the one who came here
And you're the one who's gotta take her when you leave
I'm not being smart
Or trying to be cold on my part
And I'm not gonna wear my heart on my sleeve
But you know people get all emotional
And sometimes, man, they just don't act rational you know,
They think they're just on TV

Megatronman

pre 10 godina

Mislim da iz jednostavnog razloga udaljenosti od 400 km Radio B 92 i Radio 101 u Zgb nisu medjusobna konkurencija pa, eto, informacija da mozete od 22 do 23 sata preko streama pratiti emisiju posvecenu L. Reedu. Emisija je Rock antologija, najstarija hrvatska radijska rock emisija, od 1984. Adresa: www.radio101.hr

Nikola: Lu Ridovac od prvog trenutka

pre 10 godina

Jako sam pogodjen iako me ova vest nije iznenadila. Imao sam srecu (ocigledno vrlo veliku) da ga 1.7.2012 zajedno sa sinom gledam na Tolvudu u Minhenu. Svirao je neverovatnih 2 sata iako je jako lose izgledao. Tipovao sam na probleme sa jetrom. Znao sam za dugogodisnje eskapade sa alkoholom. Veliko ispupcenje na desnoj stranu stomaka nije uspela cak ni vrlo siroka XXL majca da kasira. Nekako mu je kompletan trbuh bio zanet na levu stranu, bas kao i kod Rorija Galahera ako se neko seca. Tipicno za ljude u poodmakloj fazi ciroze jetre. Moje slutnje su se nazalost obistinile ove godine kada sam saznao da je mu je jetra transplantirana i da se jako tesko i sporo oporavlja posle transplantacije. Los znak, pomislio sam.

Imam sve LP-je. Moji apsolutni favoriti su albumi "Street Hassle" i "Ecstasy". Svidja mi se i "New York" iako je mnogo, mnogo komercijalniji od drugih albuma.

Njegova smrt predstavlja veliki gubitak i bol ne samo za familiju, prijatelje, fenove nego za celi svet. Sva sreca da takvi ljudi kao sto je Lu ustvari nikada ne umiru. Zive vecito kroz svoju muziku, tekstove i nase secanje na njih.

Мина

pre 10 godina

Има песама после којих, кад их први пут чујете, једноставно више нисте исти...Ни сами не знате шта се то са вама десило, шта вам је урадила, али свесни сте тога да је то за вас више од песме...То сам осетила кад сам први пут чула "Perfect Day". Не знам, можда је то начин на који музика мења свет... И шта више рећи о онима који су у стању да то ураде.

problems all left alone

pre 10 godina

Now comes the end of the perfect day Lou - God Bless you. Rest in peace.

Lou Reed - Perfect Day
http://www.youtube.com/watch?v=QYEC4TZsy-Y

...wild side...

pre 10 godina

Covek cija me je muzika pratila kroz sve lepo i ruzno, ceo moj dosadasnji zivot, od najranijeg detinjstva pa, evo, do sredine pete decenije koju trosim. Bas osecam strasnu prazninu, kao da sam ga licno poznavala! Neka mu je laka zemlja.

Dragan

pre 10 godina

Smotajte nesto i zapalite, sipajte nesto ostro i popijte.... i placite, ovakvih vise nece biti. Pocivaj u miru sa svim svojim nemirima.

and then it vanished and it was gone

pre 10 godina

Uteha za ovog ateistu. U najtezim trenucima Caroline Says. Sve ima smisla. Samo jedna ploca - New York. Naravno da nemam gramofon. Bezivotno telo. Kao kad je umro otac. Kao da je postao od kartona. Poljubila sam hladno lice. Lice se smrvilo. Something flickered for a minute

Hudbje

pre 10 godina

Satellite's gone up to the skies... Kao da me neko maljem udario, kada procitah ovu vest. Ode moj mentalni higijenicar iz Bgda 90tih.

Zlaja

pre 10 godina

I'm Just a Man With a Rock'N Roll Heart....
Glory of Love....Conney Island Baby....
Waiting For My Man...
Bila jednom 4 pesnika koji su istovremeno bili i R&R muzicari ...
Jim Morison i Lou Reed nisu vise sa nama ali njihivi stihovi su u srcu svih nas koji smo imali srecu zivetu u nihovo vreme.
Ostali su nam jos uvek Bob Zimmerman i Leonard Cohen ...

Goodby Mass

pre 10 godina

Sitting on a hard chair try to sit straight
Sitting on a hard chair this moment won't wait
Listening to the speakers they're talking about you
Look at all the people all the people you know

Sitting with my back straight it becomes hard to hear
Some people are crying it becomes hard to hear
I don't think you'd have liked it you would have made a joke
You would have made it easier you'd say "tomorrow I'm smoke"

Sitting on a hard chair how far we have come
Trying hard to listen to your friends who have come
Some of them are famous and some are just like me
Trying hard to listen trying hard to see

Sitting in a hard chair it's over time to stand
Some people are crying I turn to grab your hand
It's your daughter saying thank you
You, you would have made a joke
"Isn't this something," you say, "tomorrow I'm smoke"

walk on the white light with venus in furs

pre 10 godina

Neverovatna činjenica je da sam ovu vest pročitao na TV Pink (jutros). Još nisam čuo nijednu Lu Ridovu pesmu na B92 ovog dana i ta činjenica me boli. Sredinom '90-ih u emisiji "Dole na uglu" bio je fantastično prikazan deo njegovog opusa. Negde sam pročitao da svi oni koji su kupili "Velvet Underground @ Nico" postaju R'N'R muzičari. Kupio sam album, ali nikad niam postao rok muzičar. Početkom '90-ih snimao sam sa radija "Swet Jane (uživo)". Fenomenalna stvar, prevario me je Rid, pa sam prerano zaustavio snimanje. U drugoj polovini '90-ih opet sam snimao sa radija neki od Lu Ridovih "živih" albuma. Opet je fenomenalno zvučao - "New Age", "Femme Fatale", "Rock 'N Roll" ... Lu Ridova muzika je iznad svog a posebno iznad ovog današnjeg vremena.

Voland

pre 10 godina

Nekako mi je drago što je umro... Nekako mi greje srce što vidim da je prva slika na b92 sajtu njegova, nekako se čudno osećam kada vidim da je to najpopularnija vest. Ne zamerite mi, ja sam nekako čudan.

Mrtvac

pre 10 godina

Uzasan dan, legenda ode... Ne znam, po meni ono sto su Mocart, Betoven i ostali bili pre 200 godina to je sad bio Lou Reed i njemu slicni rokeri... Inace na danasnji dan je rodjen Sajmon Le Bon.

Ludi konj

pre 10 godina

Secam se da je prosle godine u oktobru umro Tusta iz Kud Idijota, i sam bio utucen kao da mi je najrodjeniji. A negde u isto vreme , cini mi se cak i isti dan, skace Feliks sa ivice svemira ... i to je taj osecaj, da ne znas da l da se radujes il da tugujes, dve emocije prejake koje se potiru al te tresu naizmenicno! A sad opet oktobar, i opet isti osecaj, ali ovaj put samo onaj tuzan i bzvzn. Pocivaj u miru veliki covece, umetnice u svakom pogledu !

Bivši komentator

pre 10 godina

Nisam ga mnogo slušao, ali mi je bio itekako drag. Beskompromisno urbana faca i prva prava alternativa hipi-kiču. U sivilu je otkrio toplotu, a u cinizmu autentičnu ljudskost. Slava ti majstore!

P.S. Dragi žitelji RIPnja, idući put se dogovorite da samo jedan u ime svih vas pošalje komentar sa dotičnom skraćenicom. Ovako je, priznaćete, malo monotono. Hvala unapred!

Alex

pre 10 godina

Kao sto neko rece R'n'R je mrtav ostalo je samo jos da ispratimo legende. A napustio nas je jedan od najvecih. Bez sumnje. Apsolutno sam siguran da ce neki novi klinci, u ko zan kakvom svetu za 100 godina, izvuci od nekud neki snimak Veleveta ili Lou-a i zavoleti pravu rock muziku kao sto se to desilo stotinama nas koji odajemo pocast Lou-u.
Take a walk on the wild side!

...

pre 10 godina

Legendo, jos se secam tvog zadnjeg nastupa pre 10ak godina u Beogradu u Sava Centru. Ti, pratnja na gitari, bubanj... i dva reflektora. Nista ti drugo nije trebalo, koliko je tvoja muzika imala posebnu energiju. Sa tobom se gasi jedna epoha, ostavio si za sobom revoluciju u zvuku rok en rola. Sa tobom nestaje ono dobro od malo starog sveta sto nam je ostalo.

dragance

pre 10 godina

Zbogom legendo, pridruzi se ostalima i napravite super zurku, a mi cemo nekako pokusati istrpiti razne Majli, Bibere, Lorde, dok i na nas ne dodje red. RIP.

Bole

pre 10 godina

Kao sto rece Ognjen, kao da mi je umro najrodjeniji. Jedno veliko hvala za sve Lou! Moj duboki naklon za sve sto si uradio! Nek ti je vecna slava i laka zemlja!

Pavle

pre 10 godina

Svet nije ostao bez Lou Reed-a. Jednostavnoscu, emocijom, genijalnoscu, pogledom na svet, uvek perfekcionista, smiren i uzdrzan, utopio bi se u okolinu i da niko ne shvati da pored njega, sa fotoaparatom, stoji legenda, posebna klasa muzicara, sama za sebe. Stvaras ljudima poseban svet u glavi, svojom muzikom, punom emocija, koje pogodjaju u srz covekove duse, jer su iz iste potekle. Preneo si price obicnih ljudi, mrzeo glupocu, povrsnost i plitkost, na neki nacin bio drkadzija, ali sa pravom jer si verovao da ljudi uvek mogu da daju mnogo vise. Ostajes umetnik bez premca, dosledan od pocetka do kraja, stvarajuci na toliko razlicitih strana, od fotografije, pesama, muzike, pa sve do pozorista. Jednostavno bio si i ostaces genije bez premca!
Hvala ti Lou sto si deo svog sveta, svoje svesti i emocija podelio sa nama.

Кривокапић

pre 10 godina

Неко рече доле да му је драго што је ово најважнија вест на б92. И ја сам то прво помислио кад сам отворио сајт. Некако ме је све то подсетило на онај стари б92. Пре интернета.

Dragan Plovdiv

pre 10 godina

Upravo sam se vratio iz Srbije, sa prijateljima pricao o najlepsim danima tokom osamdesetih godina u Nisu, pricali o uticajima, spomenuli ga...
Lou, take a walk, long, long walk, my man...

Call girl say: tu-tu-tu-tuturu-tu

pre 10 godina

Veliki umetnik.Avangardan.
Njegova muzika je imala ogroman uticaj,pogotovo na pank i njujorsku andergraund scenu.

Pedja

pre 10 godina

Could it be you've never felt like that
That your mind's a cage - inside the cage a cat
That spits and scratches all it can get at
And that's you, and your emotions...

RIP

i will be your mirror

pre 10 godina

Izuzetan pesnik. Specifican i inovativan zvuk, magican glas. Odusevih se kad videh koliko ljudi poznaje njegov opus i kulturolski znacaj. I'm don't waiting for my man, Lou Reed is my man. Hvala ti veliko gde god sad tvoja dusa boravila, ostavio si veliki trag u muzici u drugoj polovini veka, a u ovom veku ostavljas i dalje odjeke tvog impozantnog muzickog opusa. Pocivaj u miru.

Alex Student

pre 10 godina

Hey, that cunt's not breathing
I think she's had too much
Of something or other, hey, man, you know what I mean?
I don't mean to scare you
But you're the one who came here
And you're the one who's gotta take her when you leave
I'm not being smart
Or trying to be cold on my part
And I'm not gonna wear my heart on my sleeve
But you know people get all emotional
And sometimes, man, they just don't act rational you know,
They think they're just on TV

metall

pre 10 godina

Ja upravo slusam poslednje sto je Lu snimio, album sa Metalikom. Cudan, netipican album, a opet tako provokativan i ispirativan. Kritika je prema njemu bila nemilosrdna, ali evo, ja veceras uzivam slusajuci ga.

Alex Student

pre 10 godina

Velika steta za rok muziku.
"One chord is fine. Two chords is pushing it. Three chords and you're into jazz."
Niko nije toliko lepih songova sa tri(ili manje)akorda napisao kao on (Pale Blue Eyes, Heroin, Oh Sweet Nuthin',...). Tekstovi su bez dileme fantasticni. Uvek cu biti tati zahvalan da mi je pustio album "Street Hassle".
Bogu hvala da sam ga video uzivo zadnje godine.
Jedan je Lou Reed.

Legendary heart of Ija

pre 10 godina

Oh nobody calls me on the phone i put another record on my stereo but I'm still singing song of you it's a lonely SUNDAY night.. I naravno. DON'T HURT A WOMAN !!!!!!
Mucho gracias amigo !!!!!!!!!!!!!!!!

Corvo

pre 10 godina

Kad smo se prvi put videli sa devojkom, isao je njegova pesma Perfect Day, i mi smo zaplesali na to. Nikad necu zaboraviti taj trenutak. It was a perfect day.

Goran

pre 10 godina

Danas, otprilike u vreme objavljivanja ove tužne vesti, preturajući po svojoj sobi, pod ruku mi zapadne knjiga >Trijumfalna kapija< od Erich Maria Remarque-a i pažnju mi privuku 2 Cd-a, izvirujući između požutelih stranica (tako obeležavam najznačajnije delove knjige). Da udovoljim svojoj znatiželji, izvučem šareniji Cd, koji je bio naslovljen sa : Walk On The Wild Side - The best of Lou Reed. I ubrzo, nakon pročitane vesti, naravno da sam odmah posegao za ovim Cd-om da ga preslušam po ko zna koji put i tako mu odam poštu.

Počivaj u miru!

valjdanormalan

pre 10 godina

"Perfect day" je isla kada sam se vencao sa zenom koju volim. Bice ta ista za svakojake trenutke, i tako sve do kraja. Hvala Lou

Dragan Stajic

pre 10 godina

Oh, it's such a perfect day
I'm glad I spend it with you
Oh, such a perfect day
You just keep me hanging on
You just keep me hanging on

Bata Niš

pre 10 godina

Na svu sreću muzika Lou Reeda je i dalje sa nama.Bezbroj sati sam proveo slušajući Velvet Underground,Transformers i R&R Animal.Legenda je i to će ostati.

problems all left alone

pre 10 godina

Now comes the end of the perfect day Lou - God Bless you. Rest in peace.

Lou Reed - Perfect Day
http://www.youtube.com/watch?v=QYEC4TZsy-Y

salej.

pre 10 godina

Odrastao sam uz njegovu muziku. Mnogo je zaista uticao na moj muzički ukus. Bio i ostao legenda,žao mi je što ga nikada nisam slušao uživo

Srdjan

pre 10 godina

Take a walk on the wild side, Lou. Molio bih sve koji pročitaju ovaj komentar da na You tube-u poslušaju prvi album Velvet Underground-a snimljen sa Njemicom Nico. Remek djelo, jedan od najboljih i prije svega najvažnijih albuma ikad. Album koji je stvorio istoriju. Toliko različit, toliko ispred vremena. Album koji je stvorio i uticao na gomilu bendova raznoraznih žanrova kasnije. Nakon toga uključite njegov solo album "Transformer" iz 1972, uzmite viski, zavalite se u fotelju i odajte poštu jednom genijalnom vizionaru. Živjećeš kroz svoje stihove Lou!

Zoran

pre 10 godina

16.11.1988 god, Maxwell kaseta. Na jednoj strani the Velvet Underground, na drugoj Violent Femmes i Tracy Ulman. Dok sam je slusao, otac mi je poginuo. Lou Reed je duboko deo mog zivota.

http://www.youtube.com/watch?v=7z3TPwOT31g

Hvala ti za sve, dobri covece. Pocivaj u miru.

Aleksa

pre 10 godina

Ironično, pesmu Berlin sam čuo prvi put pre par godina baš u Berlinu, dok sam istovremeno prolazio kroz vrlo težak raskid. Kakav je to flešbek bio i koliko je Rid samo imao takvih momenata u svom opusu.

Poslednji pozdrav Transformeru.

Hudbje

pre 10 godina

Satellite's gone up to the skies... Kao da me neko maljem udario, kada procitah ovu vest. Ode moj mentalni higijenicar iz Bgda 90tih.

and then it vanished and it was gone

pre 10 godina

Uteha za ovog ateistu. U najtezim trenucima Caroline Says. Sve ima smisla. Samo jedna ploca - New York. Naravno da nemam gramofon. Bezivotno telo. Kao kad je umro otac. Kao da je postao od kartona. Poljubila sam hladno lice. Lice se smrvilo. Something flickered for a minute

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Lu Rid je bio - uz Boba Dilana - ubedljivo i bez ikakve znacajne konkurencije najvece, najznacajnije i najuticajnije ime Americke popularne, avangardne i alternativne muzike za poslednjih pola veka. Njegov doprinos muzici koju svi mi danas slusamo jednostavno se ne da lako i adekvatno opisati. Prakticno svaki pravac savremene muzike, osim - mozda - Hip-Hopa i Rap muzike vodi poreklo od Lu Rida i onoga sto je on snimao izmeju 1966. i 1969. godine. "Ubodite" nasumice BILO koje znacajnije muzicko ime za poslednjih 40 godina: Iggy Pop & The Stooges, Fugs, MC5, Modern Lovers, Sex Pistols, Clash, Ramones, Television, Talking Heads, Joy Division, Nick Cave, Alex Chilton/Big Star, Radiohead, Nirvana pa cak i Metallica, i vrlo brzi cete shvatiti da je njihov zajednicki imenitelj - Lou Reed.

Za mene licno, urbani liricizam Lou Reeda bio je zasluzan (tacnije: kriv) sto sam napustio rodnu Srbiju i pre 32 godine uputio se u taj misticni grad iz pesama Lu Rida zvani Njujork, za koji sam mnogo kasnije saznao da zapravo i ne postoji -- osim u vizijama jednog velikog metnika.

Imao sam prilike da se sretnem sa gospodinom Ridom dva puta (jednom posle koncerta, a jednom na potpisivanju tada najnovijeg albuma ("New York"), davne 1989. godine. Njegovu desnu ruku i gitaristu, Roberta Kvajna (Robert Quine) poznavao sam vise nego dobro, i sa njim sam se sreo NAJMANJE desetak puta pre njegovog neocekivanog samoubistva 2004. godine.

Pocivaj u miru, prijatelju. I hvala za sve.

Zlaja

pre 10 godina

I'm Just a Man With a Rock'N Roll Heart....
Glory of Love....Conney Island Baby....
Waiting For My Man...
Bila jednom 4 pesnika koji su istovremeno bili i R&R muzicari ...
Jim Morison i Lou Reed nisu vise sa nama ali njihivi stihovi su u srcu svih nas koji smo imali srecu zivetu u nihovo vreme.
Ostali su nam jos uvek Bob Zimmerman i Leonard Cohen ...

Megatronman

pre 10 godina

Mislim da iz jednostavnog razloga udaljenosti od 400 km Radio B 92 i Radio 101 u Zgb nisu medjusobna konkurencija pa, eto, informacija da mozete od 22 do 23 sata preko streama pratiti emisiju posvecenu L. Reedu. Emisija je Rock antologija, najstarija hrvatska radijska rock emisija, od 1984. Adresa: www.radio101.hr

Nikola: Lu Ridovac od prvog trenutka

pre 10 godina

Jako sam pogodjen iako me ova vest nije iznenadila. Imao sam srecu (ocigledno vrlo veliku) da ga 1.7.2012 zajedno sa sinom gledam na Tolvudu u Minhenu. Svirao je neverovatnih 2 sata iako je jako lose izgledao. Tipovao sam na probleme sa jetrom. Znao sam za dugogodisnje eskapade sa alkoholom. Veliko ispupcenje na desnoj stranu stomaka nije uspela cak ni vrlo siroka XXL majca da kasira. Nekako mu je kompletan trbuh bio zanet na levu stranu, bas kao i kod Rorija Galahera ako se neko seca. Tipicno za ljude u poodmakloj fazi ciroze jetre. Moje slutnje su se nazalost obistinile ove godine kada sam saznao da je mu je jetra transplantirana i da se jako tesko i sporo oporavlja posle transplantacije. Los znak, pomislio sam.

Imam sve LP-je. Moji apsolutni favoriti su albumi "Street Hassle" i "Ecstasy". Svidja mi se i "New York" iako je mnogo, mnogo komercijalniji od drugih albuma.

Njegova smrt predstavlja veliki gubitak i bol ne samo za familiju, prijatelje, fenove nego za celi svet. Sva sreca da takvi ljudi kao sto je Lu ustvari nikada ne umiru. Zive vecito kroz svoju muziku, tekstove i nase secanje na njih.

Мина

pre 10 godina

Има песама после којих, кад их први пут чујете, једноставно више нисте исти...Ни сами не знате шта се то са вама десило, шта вам је урадила, али свесни сте тога да је то за вас више од песме...То сам осетила кад сам први пут чула "Perfect Day". Не знам, можда је то начин на који музика мења свет... И шта више рећи о онима који су у стању да то ураде.

...wild side...

pre 10 godina

Covek cija me je muzika pratila kroz sve lepo i ruzno, ceo moj dosadasnji zivot, od najranijeg detinjstva pa, evo, do sredine pete decenije koju trosim. Bas osecam strasnu prazninu, kao da sam ga licno poznavala! Neka mu je laka zemlja.

h

pre 10 godina

nedelja jutro, sunce sija, bice 25c, pomerio se sat, u 8 pratim devojku kuci, mirise jutarnja rosa i pustam lou reed-a sa perfect day, pevao sam je jedno 10 puta zaredom... dojde posle podne, mrak padne vec u 5 po novom i vest da je lou reed umro...osecaj kao da sam se rodio, ziveo i umro u jednom danu

Goodby Mass

pre 10 godina

Sitting on a hard chair try to sit straight
Sitting on a hard chair this moment won't wait
Listening to the speakers they're talking about you
Look at all the people all the people you know

Sitting with my back straight it becomes hard to hear
Some people are crying it becomes hard to hear
I don't think you'd have liked it you would have made a joke
You would have made it easier you'd say "tomorrow I'm smoke"

Sitting on a hard chair how far we have come
Trying hard to listen to your friends who have come
Some of them are famous and some are just like me
Trying hard to listen trying hard to see

Sitting in a hard chair it's over time to stand
Some people are crying I turn to grab your hand
It's your daughter saying thank you
You, you would have made a joke
"Isn't this something," you say, "tomorrow I'm smoke"

walk on the white light with venus in furs

pre 10 godina

Neverovatna činjenica je da sam ovu vest pročitao na TV Pink (jutros). Još nisam čuo nijednu Lu Ridovu pesmu na B92 ovog dana i ta činjenica me boli. Sredinom '90-ih u emisiji "Dole na uglu" bio je fantastično prikazan deo njegovog opusa. Negde sam pročitao da svi oni koji su kupili "Velvet Underground @ Nico" postaju R'N'R muzičari. Kupio sam album, ali nikad niam postao rok muzičar. Početkom '90-ih snimao sam sa radija "Swet Jane (uživo)". Fenomenalna stvar, prevario me je Rid, pa sam prerano zaustavio snimanje. U drugoj polovini '90-ih opet sam snimao sa radija neki od Lu Ridovih "živih" albuma. Opet je fenomenalno zvučao - "New Age", "Femme Fatale", "Rock 'N Roll" ... Lu Ridova muzika je iznad svog a posebno iznad ovog današnjeg vremena.

Dragan

pre 10 godina

Smotajte nesto i zapalite, sipajte nesto ostro i popijte.... i placite, ovakvih vise nece biti. Pocivaj u miru sa svim svojim nemirima.