Petak, 28.06.2013.

17:20

"Gete nema svoj grad, ali ga ima Andrić"

Izvor: Tanjug

"Gete nema svoj grad, ali ga ima Andriæ" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

mladen sudarevic

pre 10 godina

@ (Predrag, 29. jun 2013 09:12)

Dobra zamerka gospodine Predrag. Ajde kad' ste se tako lepo setili pa sagradite vi i Dzamiju i Katolicku Crkvu, i Sinagogu, i Hram Hare Krisne, i Budisticki Hram. Ulozite svoje pare pa sagradite. Ima gomila zemljista u okolini Visegrada.

Uostalom, nemojte da se sekirate. U Bosni se gradi desetine Dzamije i desetine Katolicki Crkvi. Eto u mom rodnom gradu travniku od zavrsetka rata otvoreno barem 5 novih Dzamija. Doduse barem je toliko skola zatvoreno, zatvoreno je kino (jer je bilo preko puta Dzamije), muzeji se raspadaju, galerije oronule i niko ih ne posecuje, narod jadan i bedan ali barem imaju gde da idu da se klanjaju.

Pepe I

pre 10 godina

Grad koji se gradi u čast i slavu neke ličnosti koja je to zaslužila je jedno, a odvanje počasti postojećem gradu zato što se slavna ličnost u njemu rodila, živela, ili umrla, je nešto sasvim drugo. Travnik će uvek biti Andrićev rodni grad, kao što je Salcburg Mocartov, ili Weimar Geteov, gde je on živeo i umro.
Ideja o izgradnji grada u spomen na jednog od naših najvećih sunarodnika svih vremena, koju realizuje naš najpriznatiji i najpoznatiji živi sunarodnik, je nešto čime bi se svaki normalan narod ponosio. Srbi nekim od ovih komentara dokazuju da to nisu. Ostaje mi samo da verujem da se radi o grupici zajedljivih, malicioznih, iskompleksiranih, zavidljivih i neuspešnih gubitnika, koji satisfakciju za svoje poraze traže u omalovažavanju svega onog čime se istinski srbi ponose. Ko ne poštuje sebe i svoj narod, neka ne očekuje da ga poštuju drugi.

nil

pre 10 godina

Pa svaka cast sto je srpska kultura tvojom zaslugom izdigla Andrica iznad Goethea. Rece covek da ce se povuci iz javnog zivota, pa mislim da bi bilo veoma korisno da se bavi grajevinom i zanatskim radovima. Dobri su procenti u pitanju,a i ne bi bilo stete u ambijentu kulture.Ma i ko ga shvata za bilo sta vazno i pametno...

Ivan Zivanovic

pre 10 godina

Evo priznajem da sa oboleo, kao i verovatno svako ko bude procitao moj komentar bez obzira kakvo misljenje imao o Kusti. Svaki put sebi kazem Ivane neces vise da citas vesti i komentare to je najvece gubljenje vremena na svetu gore i od gledanja TV-a. Davno je bilo kada sam zadnji put citao neku knjigu, tj. pokusavao sam ali jednostavno nemam koncentracije, mnogo mi je lepse da citam komentare sa verom da mi koji citamo komentare i pisemo ih imamo sta pametno da kazemo i da ,sto je bitnije, imamo neko iskustvo i informacije na osnovu cega tvrdimo nesto. Sve se plasim da smo svi zajedno osudjeni na propast, cim nama smeta Kusta a ne smeta nam sto svaki dan neko gleda da nas zavrne na svakom, sto se osecamo kao gradjani drugog reda u odnosu na besramnike i glupake, stgo nam svaki dan ukradu deo buducnosti Krkobabici i slicni. Umesto da se pobunimo protiv korupcije koja kako neko kaze je postala "deo svakodnevnog zivota" mi samo dokazujemo sebi kolike smo kukavice. Treba biti iskren prema sebi, znam da je to tesko ali mi smo u sustini kukavice. Pozdrav svim dijagnostikovanim forumasima.

Pribojac

pre 10 godina

По накарадној логици великог броја људи овде, ниједан писац/уметник/научник/спортиста/војсковођа не би требао да има свој споменик, јер се све може сматрати личном промоцијом оних који се те споменике подигли. Је'л тако или сам нешто погрешно схватио?

Klesar bez posla

pre 10 godina

Andric nije bio SRPSKI nego JUGOSLOVENSKI nobelovac, to je nepobitna cinjenica, iako se to ovde nikome ne svidja.

Tacno je da Gete nema svoj grad u Nemackoj, ali zato je tzv Andricgrad uglavnom sazidan od UKRADENOG kamena, koji su svojevremeno tesali Geteovi sunarodnici.

Sve u svemu bojim se da je ovde ponovljena greska, kao sto je to bilo sa NJegosevim mauzolejom. Nikada se nece moci nepobitno tvrditi da Andricgrad nije Kusturicin spomenik koji je on za zivota samome sebi napravio i to tudjim parama i kradenim kamenom, kao sto ce se uvek NJegosev mauzolej osporavati i smatrati Mestrovicevim spomenikom koji je on sebi podigao i za to jos uzeo pare iz jugoslovenskog budzeta.

Paraziti svih zemalja, ujedinite se!

pre 10 godina

Ja ne shvatam cemu tolika pakost. Sta je poenta? Treba posetiti Andricgrad, pa onda suditi. Pa nama, kao narodu treba takvih mesta. Napadali smo Hrvate radi Dubrovnika, "prosirivali" granice... Zasto ne izgradimo nesto na zemlji koju posedujemo...
(molim za malo razuma, 28. jun 2013 23:43)

Zatš što je lakše lajati, nego (g)raditi.

krle

pre 10 godina

Svaka cast za Kusturicu. Jedan od retkih koji odrzavalju kulturno blago Srbije. A ovi sto ga kritikuju, verujem da je to vise zbog njegovog nacionalnog opredeljenja i njihove zavisti nego zbog ozbiljnih primedbi. I verujem da su mnogi zlobni komentari poslati iz okruzenja.

Dumi Kladovo

pre 10 godina

Postovanje G.Kusturice.
Izrazavam postovanje prema vama i vasem delu.Moja porodica vas posebno ceni zbog vase resenosti da ovom nasem narodu pokazete sta su prave vrednosti.
Ovo je neverovatno da ste vi i vase delo manje popularni od pinka koji nam prodaje nazalost prostituciju.
Ali podrzavaju vas pravi ljudi....
Pobedice vas um a ne njihov prostaluk.

Predrag

pre 10 godina

Zasto u Andricgradu osim pravoslavne crkve nema dzamije i katolicke crkve? Tr tri religije su od vajkada prisutne u BiH i ocigledno da Andricgrad nece biti mesto spajanja vec rastavljanja.

Jana

pre 10 godina

Kusturice, ne obazirite se na ove male likove koji, krijuci se iza monitora, ostavljaju zajedljive komentare. Ima nas puno vise koji znamo da cenimo sve sto radite. Hvala Vam.

A.S.

pre 10 godina

Da je Kusturica kojim slucajem podigao Andricgrad negde pokraj Bas Carsije svi bi mu se divili i lajkovali ga do neba.Ovako, sudbina mnogih radoznalaca bice da pohode ovaj grad inkognito i sa gorkom mrznjom u srcu.

samo gledam

pre 10 godina

od rezisera postao komercijalista. goethe je ziveo pre nobela pa tako nije mogao dobiti tu nagradu. ali za njega je culo kanda malo vise ljudi jer u mnogo zemalja spada u obaveznu lektiru. neumesno poredjenje.

Zlatko Kruščić

pre 10 godina

Užasnut sam količinom negativne energije komentatora bez imena i prezimena. Fukari oduvek bolje stoje pseudonimi. Pseudo-ličnosti iza pseudo-imena. Mašala!

postovalac i citalac Andrica

pre 10 godina

Samo fali da se doda uta-ta u naslovu...A sta bese Vajmar, gospodine Kusturica? Koliko znam, on jos uvek postoji. Pod zastitom je UNESCOa i mnogo je lep. I njega zelim da posetim, za razliku od vaseg, kako neko rece, Diznilenda

Stiv

pre 10 godina

G. Kusturice, ukoliko bude procitali ovaj komentar i ukoliko poslusate moj savet da se informisete o tome sta je "Geteanum" smatram da bi bilo najnormalnije da se izvinite za ovu besmislenu izjavu.
Jos nesto. Ne mozete dovesti u vezu najznacajnijeg Evropskog pisca sa jednim od najznacajnijih Jugoslovenskih pisaca ni po kom osnovu, a pogotovo ne po osnovu svog gradjevinskog poduhvata sem ako zelite od svog dela napraviti vestacki ono sto ono nije. Ocigledno je da tu u samom konceptu nesto nestima pa je ovakvo zaletanje sa izjavama jednostavno posledica. Mozda Vi razumete Andrica, ali nisam ubedjen da Vam je ista jasno od Getea.

Anex

pre 10 godina

Andrić i sve oko njega bode oči mnogima iz prostog razloga što je jedini nobelovac s ovih prostora , što njegovo delo ruši svu propagandu koju CNN širi decenijama, i što svima na Balkanu jasno govori ko su i šta su. Jedino je Andrić jasno rekao da je njegova vera jedna stvar (katolik), a nacionalnost druga (Srpska)... i tu je sva caka zasto ga mrze i u Zagrebu i u Sarajevu...
dok je njegovog dela, hibridne pseudonacije će uvek biti samo pseudo i ništa više.

Mladen Sudarevic

pre 10 godina

Ovaj komentar je namenjen svima vama koji ostavljate negativne komentare na uspehe Gospodina Kusturice, Republike Srpske i kulture.......

Vama je braco i sestre najveci uspeh u zivotu to sto vam je neko pozitivno ocenio vas negativni komentar.
Sta ste vi to sagradili ili ucinili nesto za svoj narod pa da nalazite za shodno da kudite nekoga ko pokusava da promovise Srpski narod, kulturu ili religiju? Pogledajte oko sebe i upitajte se kada ste zadnji put uradili nesto nesebicno i za druge.

Dali se osecate bolje o samim sebi kada minimalizirate tudje podvige? Bolje bi vam bilo da izadjete malo iz vaseg nasledjenog stana, ili kafica i da uradite nesto konkretno. Nemora to da bude za nekoga drugog, kada bi svi radili nesto konkretno citavo drustvo bi prosperiralo. Ajde pa me sada napadajte. Bas me briga, necu se vratiti da citam vase zlonamerne komentare. Sram da vas bude.

molim za malo razuma

pre 10 godina

Ja ne shvatam cemu tolika pakost. Sta je poenta? Treba posetiti Andricgrad, pa onda suditi. Pa nama, kao narodu treba takvih mesta. Napadali smo Hrvate radi Dubrovnika, "prosirivali" granice... Zasto ne izgradimo nesto na zemlji koju posedujemo? Zasto ne postavimo temelje zemlje i nacije? Potrebno jr stimulisati ljude da grade i stvaraju, pocevsi od gradjevina, muzike, filmova, nauke.... Posle ce se vremenom isktistalisati sta je dobro, a sta ne. Ovako kako je sad samo vucemo jedni druge nazad, ljubomorni smo, puni zavisti-- strasno. Sta fali sto Kusturica ovo gradi, to treba cuvati za narastaje koji dolaze. Treba pustiti ljude da rade i stvaraju. A sto se javnih para yice, bolje je uloziti cak i u ovo nego da zavrsi u necijim dzepovima (setite se secerana, i svih ostalih privatizacija). Najlakse je kritikovati, ako neko nije zadovoljan ovim sto Kusturica radi, neka uradi nesto bolje, pametnije, kreativnije.

Nikola XXII

pre 10 godina

Mozete li Srbi, ili bolje receno ( jer vas bolje opisuje ) Srbijanci zamisliti da je Kusturica Hrvat i da je u cast Krleze napravio Krlezingrad negde u Hrvatskoj ? Koliko bi se naslo Hrvata koji bi po Kusturici tako pljuvali kao sto to vi radite ? Odgovor je : Ne bi bilo ni jednog jedinog ! Prokleta orijentalna,primitivna, nezahvalna fu..ra ste vi Srbijanci . Nije cudno da vas niko ne voli jer se i sami ne volite medju sobom . Prokleto pleme ste za navek.

eol

pre 10 godina

Prvi Emir je trebao da zna u čije ime diže ove besmislene dvore. Da je pažljivo ćitao onoga kome posvećuje grad (a to je suština svega jer ovo nije Andrićev grad već Kusturicina posveta Andriću na čija se divovska ramena popeo)tačnije pripovjetku Most na Žepi znao bi da je Andrić iz dna duše prezirao dodvoravanje, licitiranje zaslugama i samohvalu. Zato lik iz njrgove priče darovatelj (vakif)Jusuf briše svoje autorstvo koje treba isklesati kao svjedočanstvo njegove milosti. Zašto? Prije svega zato što je lijepo djelo "spomenik trajniji od mjedi" i on svojom ljepotom govori o sebi i nekakav natpis bi ga samo nagrdio. Drugo, pravi umjetnik je talijanski neimar a vezir je samo darovao novac. A šta je novac u poređenju sa neprolaznom ljepotom izvijenog luka? Ja bih Andrić grad nazvao poput Kundere "Iznevjerenom oporukom".

Beograđanin onaj stari

pre 10 godina

I moji Beograđani bi trebali da nauče nešto iz ovakavih dešavanja u malim sredinama. Koncerti na Ušću su valjda najveća kulturna dešavanja u našoj prestonici. Emire svaka čast, ovim bi se ponosili i mnogo veći narodi, sjajna ideja.

mile

pre 10 godina

... Ali jedno ne može: ne može biti da će posve i zauvek nestati velikih i umnih a duševnih ljudi koji će ... Ivo Andrić, “Na Drini ćuprija”

Srdjan, Ceska

pre 10 godina

A to je kao sasvim normalno da se piscima grade gradovi O_o

Mislim da bi Andrića bilo sramota da zna ko gradi grad u njegovo ime.
(budiborgsnama, 28. jun 2013 18:23)

Mislim da ne bi!

Luka

pre 10 godina

@ana:
Postoje sedmorica reditelja koji su osvajali po 2 palme, ipak tesko ih je nabrojati na jednoj ruci sem ako ti nemas 7 prstiju na jednoj ruci.

Lyon Boy

pre 10 godina

E moji pljuvaci.Meni ste bas dragi,ali ovo je slabo.Jeftino,neosnovano,nabacano,bez argumetacije,kafanski prosto...ajde,mora to bolje.Nisam zadovoljan.

Aleksandar

pre 10 godina

Znate i uospte nesto o Andricu...bilo ko ovde na portalu.
Covek je bio monarhista...i ako se je posle rata 50tih godina uclanio u komunisticku partiju. . Bio je kraljev covek,bio je ambasador za vreme kralja. Bio je MONARHISTA.Zato ga "bosnajci" ne vole ,pa ni hrvati.a podesvesno zele da je njiov.
Svaka cast Kusturici,nadam se da ce neko za 50 goidna praviti,..mada i nemora da prave,neka samo ostane to sot je napravi on,i neka ostane kustendorf i Kusturica ce zauvek ostati kao covek kojeg je Srbija u ovim vremenima imala,a ja sam ponosan sto to vreme sada sa njim delim,ko sto su neki bili ponosni sto su dleili vreme sa Andicem!!!

Vojvodjanin

pre 10 godina

Izvinite, ali ne razumem: sta je tu sada problem? To sto je to gradjeno ili to sto je gradjeno Andricu ili to sto ga je gradio Kusturica? Ili i jedno i drugo i trece?

A sta ste vi lico uradili da bi Andriceva ostavstina prezivela naredne decenije? Da li ste procitali mozda nesto od njegovih dela?

Ili nije trebalo ama bas nista uraditi za Andrica? Jel bi tada bili srecniji?!

Ana

pre 10 godina

(Poster, 28. jun 2013 19:12)

Sto se Kusturice tice, on ce ostati upamcen kao veliki reziser cak i ako
vise ne snimi nijedan jedini film. Malo su vam dve kanske nagrade? Koliko rezisera ima dve zlatne palme za najbolji film? Mozete da ih nabrojite na prste jedne ruke. Kako se samo usudjujete da pisete takve komentare?

mile

pre 10 godina

Sve može biti. Ali jedno ne može: ne može biti da će posve i zauvek nestati velikih i umnih a duševnih ljudi koji će za božju ljubav podizati trajne građevine, da bi zemlja bila lepša i čovek na njoj živeo lakše i bolje. Kad bi njih nestalo, to bi značilo da će i božja ljubav ugasnuti i nestati sa sveta. To ne može biti...(Na Drini cuprija)

nikola

pre 10 godina

Gradovi nastaju vekovima,a ne preko noći.Vekovima se formira njihova arhitektura,duh,značaj,ljudi,institucije.To je dugotrajna evolucija raličitih tokova,istorijski i sudbinski uslovljena.Doduše neki gradovi su,voljom moćnih ljudi ,nastajali za veoma kratko vreme,pogotovo u bivšim državama SSSR i SFRJ i sličnim.Njihov izgled je govorio mnogo o njima i njihovim graditeljima ,kao i o vremenu u kome su nastali.Šta će se desiti sa ovim novim gradom-Bog zna.Šta će mu doneti protok vremena koji je neminovan-slavu ili propast,ko zna ?

Nije Tacno

pre 10 godina

NIJE TACNO
Weimer Stadt je oficielno grad od „Johann Wolfgang von Goethe“. Dakle onima svoj grad.

Goethe Instituti za sirenje njemacke kulture i jezika se nalaze u vise od 150 drzava sirom svijeta. Tako u Zagrebu I Sarajevu, o Beogradu neznam. Pored Goetea jako je poznat i spanjolski Servantes institut. Tako da je usporedba sa Andricem nekvalfikovana i smijesna. Jednom narcisoidnom intelektulacu kao Kusti bi to trebalo biti poznato.

Inace Goethe je uvijek bio dobro naklonjen hrvatsko-srpskom jeziku. Tako je naprimjer Vuk Karadzic isao kod Gothea u Njemacku na konsultacije dok je stvarao nasa pisma. To soji u njemackim knjigama, nazalost ne u nasim.
Nemanji ne odgovara narocito Goethe’eove izreka iz jednog romana “Volimo izdaju ali ne I izdajnika”. Mislim da se Nemanja upravo u tom konfliktu nalazi. Ali izreka vrijede u svim prilikama.

Moje osobno misljenje o Andricu je, da j nobelovac posato politickim putem. On nije pisac velicine Mese Selimovica ili Miroslava Krleze, nego je jednostavno kronicar. Dakle bavio se istorijom naseg podneblja a manje knjizevnosti. Dervis I Smrt je najbolje djelo svih vremena na balkanu. To zna svaki univerzittetski profesor na balkanu.

Poz iz Deutschland

white

pre 10 godina

Goethe, kao što napisa jedan od komentatora, ima svoj grad: Weimar. Bilo bi jako lepo kada bi se malo proverilo (sad se bar svašta može naći na googlu za manje od minuta), pre nego što se ovako nešto javno kaže.
Na kraju, cela priča je smešna, jer toliko značajnih pisaca nema svoje gradove (niti je bitno da ih ima), ali je Kusturica baš našao jednog pisca čije je ime toliko nerasidivo povezano sa jednim gradom u kojem je proveo veći deo svog života i koji je jedan najznačajnih nemačih kulutrnih centara da svako poređenje dalje postaje smehotresno.

mattko

pre 10 godina

Samo pre mesec,dva Kusturica se izjasnio javno da nece nastupati u javnosti. Ali njegov ego je jaci od njegove reci,Prisvojiti Andrica za licnu promociju moze samo onaj ko ne razume Andricevo delo.
Nazalost kameni grad nije nesto cime bi se sam Andric ponosio, njegov je grad Travnik a njegova otazbina je ceo svet.

Bebe

pre 10 godina

Из ових коментара тачно се осликава какав смо народ!!!! Браво Емире Србине!!! Сви велики интелектуалци били су несхвачени за вријеме живота!

dragan davidovic

pre 10 godina

Za dve godine u Visegradu je izgradjeno nesto cega se ne bi postideli ni Nemci ni Japanci ni Jevreji..A zna se koliko su ti narodi mocni i koliko paze na svoju istoriju...A ovde citam neki ljudi pisu da Kusturicu treba da bude stid?! Cega? Sto je od kasabe napravio kurturni centar? Sto je spojio kulturno dobro i turizam od koga ce i duhovnu i materijalnu korist imati generacije ljudi koji dolaze? Sto je odabrao ljude koji znaju da vrhunski grade? Sto je sposoban da organizuje i nabavi novac? Sto je toliko pametan da ima IDEJE? Kakav smo mi narod!Nama lopovi, korumpirani politicari, vođe, sisate i guzlate pevaljke, neimenovani demagozi za tastaurama i pusta srpska zavist određuju zivote. Za njih glasamo, o njima pricamo...Kusturica je neverovatna sretna okolnost, gotovo kreativni incident koji se dogodio Srbima. A mi ga pljujemo?! Prava smo "prokleta avlija".

Miloš

pre 10 godina

Šta vas toliko muči, dragi komentatori? To što se nešto gradi, ili to što ste vi hteli istu stvar da radite, pa su vam ukrali ideju? Da nisu vama iz džepa uzeli nešto?
Ako ste hteli da gradite - smislite drugi projekat, mogućnosti su brojne. Ako niste hteli da gradite - molimo da patite u tišini. Postoje dve vrste ljudi - oni koji grade i oni koji... ništa ne grade.

Rade

pre 10 godina

@george wordy
@Nenad
U čemu je vaš problem? Što je tu Kusturica, ili što je tu Andrić? Ili je problem da Srbi grade bilo šta? Da nije problem to što Srbi uopšte postoje? Ili, ako postoje, onda je problem što postoje pod svojim imenom? Što su se drznuli da slave svoju prošlost i grade nešto novo? Da li vas diraju? Jesu li nekoga ugrozili svojom gradnjom?
Ako ikada shvatim šta svima vama toliko smeta, odmah ću se pridružiti u pljuvanju i pošalicama. Dotle ću samo reći da je dobro graditi i čuvati svoje. Tako treba da se nastavi.

Duca

pre 10 godina

Emire,hvala na svemu šta radite za dobrobit našeg naroda.Nadam se da će naš narod prepoznati prave vrednosti.Želim vam dobro zdravlje,dug život i ličnu porodičnu sreću-

Alceste

pre 10 godina

Sram te bilo Kusturice, velikog pisca koristis za licnu promociju. Ne mogu protagonisti novokompanovanih nacionalizama da budu nastavljaci Andricevog dela. Likovi kao sto si ti se nalaze cesto u knjigama kod Andrica u negativnom kontekstu.

blitza

pre 10 godina

Hrvat rođen u BiH pod austrijskim protektoratom - srpski nobelovac.
Srbin rođen u Vojnoj Krajini, de iure dijelom Trojedne Kraljevine HSD pod izravnim austrijskim zapovjedništvom - hrvatski znanstvenik.
Teatar apsurda na Balkanu.

Ana Andzic

pre 10 godina

Bravo, Gsp. Kusturica! Drugi gradic sagradjen, dve vizije (velikog) umetnika koje su zazivele i u realnoj prostornoj dimenziji. Neobicno i lepo.

Radule

pre 10 godina

Izvinite, meni je ovo burleska. Spajanje nespojivog! Koliko znam, nije Andrić bio zidar pa da se njemu u čast podiže grad od kamena!? Višegrad i most na Drini su postali to što jesu samo zahvaljujući velikom piscu! Njegove knjige su najveće "gromade" koje je sam Andrić isklesao! Ovakvi projekti i inicijative se stvaraju samo za "lov u mutnom". Odvajaju se sredstva, nešto se uradi , a najveći dio se "utopi"! A i ovaj naslov mi je u istom stilu: "Gete nema svoj grad, ali ga ima Andrić"!? Što ovo treba da znači i kome?! Da pogledamo listu nobelovaca, ima li svako od njih svoj grad?! Ima nečeg dobrog u svemu, neko je bio dalekovid i Tesli posvetio grad. Doduše, manji grad. Teslić! :)))

dragan davidovic

pre 10 godina

Za dve godine u Visegradu je izgradjeno nesto cega se ne bi postideli ni Nemci ni Japanci ni Jevreji..A zna se koliko su ti narodi mocni i koliko paze na svoju istoriju...A ovde citam neki ljudi pisu da Kusturicu treba da bude stid?! Cega? Sto je od kasabe napravio kurturni centar? Sto je spojio kulturno dobro i turizam od koga ce i duhovnu i materijalnu korist imati generacije ljudi koji dolaze? Sto je odabrao ljude koji znaju da vrhunski grade? Sto je sposoban da organizuje i nabavi novac? Sto je toliko pametan da ima IDEJE? Kakav smo mi narod!Nama lopovi, korumpirani politicari, vođe, sisate i guzlate pevaljke, neimenovani demagozi za tastaurama i pusta srpska zavist određuju zivote. Za njih glasamo, o njima pricamo...Kusturica je neverovatna sretna okolnost, gotovo kreativni incident koji se dogodio Srbima. A mi ga pljujemo?! Prava smo "prokleta avlija".

Duca

pre 10 godina

Emire,hvala na svemu šta radite za dobrobit našeg naroda.Nadam se da će naš narod prepoznati prave vrednosti.Želim vam dobro zdravlje,dug život i ličnu porodičnu sreću-

Ana Andzic

pre 10 godina

Bravo, Gsp. Kusturica! Drugi gradic sagradjen, dve vizije (velikog) umetnika koje su zazivele i u realnoj prostornoj dimenziji. Neobicno i lepo.

Bebe

pre 10 godina

Из ових коментара тачно се осликава какав смо народ!!!! Браво Емире Србине!!! Сви велики интелектуалци били су несхвачени за вријеме живота!

Alceste

pre 10 godina

Sram te bilo Kusturice, velikog pisca koristis za licnu promociju. Ne mogu protagonisti novokompanovanih nacionalizama da budu nastavljaci Andricevog dela. Likovi kao sto si ti se nalaze cesto u knjigama kod Andrica u negativnom kontekstu.

Miloš

pre 10 godina

Šta vas toliko muči, dragi komentatori? To što se nešto gradi, ili to što ste vi hteli istu stvar da radite, pa su vam ukrali ideju? Da nisu vama iz džepa uzeli nešto?
Ako ste hteli da gradite - smislite drugi projekat, mogućnosti su brojne. Ako niste hteli da gradite - molimo da patite u tišini. Postoje dve vrste ljudi - oni koji grade i oni koji... ništa ne grade.

Beograđanin onaj stari

pre 10 godina

I moji Beograđani bi trebali da nauče nešto iz ovakavih dešavanja u malim sredinama. Koncerti na Ušću su valjda najveća kulturna dešavanja u našoj prestonici. Emire svaka čast, ovim bi se ponosili i mnogo veći narodi, sjajna ideja.

Vojvodjanin

pre 10 godina

Izvinite, ali ne razumem: sta je tu sada problem? To sto je to gradjeno ili to sto je gradjeno Andricu ili to sto ga je gradio Kusturica? Ili i jedno i drugo i trece?

A sta ste vi lico uradili da bi Andriceva ostavstina prezivela naredne decenije? Da li ste procitali mozda nesto od njegovih dela?

Ili nije trebalo ama bas nista uraditi za Andrica? Jel bi tada bili srecniji?!

Ana

pre 10 godina

(Poster, 28. jun 2013 19:12)

Sto se Kusturice tice, on ce ostati upamcen kao veliki reziser cak i ako
vise ne snimi nijedan jedini film. Malo su vam dve kanske nagrade? Koliko rezisera ima dve zlatne palme za najbolji film? Mozete da ih nabrojite na prste jedne ruke. Kako se samo usudjujete da pisete takve komentare?

Radule

pre 10 godina

Izvinite, meni je ovo burleska. Spajanje nespojivog! Koliko znam, nije Andrić bio zidar pa da se njemu u čast podiže grad od kamena!? Višegrad i most na Drini su postali to što jesu samo zahvaljujući velikom piscu! Njegove knjige su najveće "gromade" koje je sam Andrić isklesao! Ovakvi projekti i inicijative se stvaraju samo za "lov u mutnom". Odvajaju se sredstva, nešto se uradi , a najveći dio se "utopi"! A i ovaj naslov mi je u istom stilu: "Gete nema svoj grad, ali ga ima Andrić"!? Što ovo treba da znači i kome?! Da pogledamo listu nobelovaca, ima li svako od njih svoj grad?! Ima nečeg dobrog u svemu, neko je bio dalekovid i Tesli posvetio grad. Doduše, manji grad. Teslić! :)))

Rade

pre 10 godina

@george wordy
@Nenad
U čemu je vaš problem? Što je tu Kusturica, ili što je tu Andrić? Ili je problem da Srbi grade bilo šta? Da nije problem to što Srbi uopšte postoje? Ili, ako postoje, onda je problem što postoje pod svojim imenom? Što su se drznuli da slave svoju prošlost i grade nešto novo? Da li vas diraju? Jesu li nekoga ugrozili svojom gradnjom?
Ako ikada shvatim šta svima vama toliko smeta, odmah ću se pridružiti u pljuvanju i pošalicama. Dotle ću samo reći da je dobro graditi i čuvati svoje. Tako treba da se nastavi.

blitza

pre 10 godina

Hrvat rođen u BiH pod austrijskim protektoratom - srpski nobelovac.
Srbin rođen u Vojnoj Krajini, de iure dijelom Trojedne Kraljevine HSD pod izravnim austrijskim zapovjedništvom - hrvatski znanstvenik.
Teatar apsurda na Balkanu.

mattko

pre 10 godina

Samo pre mesec,dva Kusturica se izjasnio javno da nece nastupati u javnosti. Ali njegov ego je jaci od njegove reci,Prisvojiti Andrica za licnu promociju moze samo onaj ko ne razume Andricevo delo.
Nazalost kameni grad nije nesto cime bi se sam Andric ponosio, njegov je grad Travnik a njegova otazbina je ceo svet.

Mladen Sudarevic

pre 10 godina

Ovaj komentar je namenjen svima vama koji ostavljate negativne komentare na uspehe Gospodina Kusturice, Republike Srpske i kulture.......

Vama je braco i sestre najveci uspeh u zivotu to sto vam je neko pozitivno ocenio vas negativni komentar.
Sta ste vi to sagradili ili ucinili nesto za svoj narod pa da nalazite za shodno da kudite nekoga ko pokusava da promovise Srpski narod, kulturu ili religiju? Pogledajte oko sebe i upitajte se kada ste zadnji put uradili nesto nesebicno i za druge.

Dali se osecate bolje o samim sebi kada minimalizirate tudje podvige? Bolje bi vam bilo da izadjete malo iz vaseg nasledjenog stana, ili kafica i da uradite nesto konkretno. Nemora to da bude za nekoga drugog, kada bi svi radili nesto konkretno citavo drustvo bi prosperiralo. Ajde pa me sada napadajte. Bas me briga, necu se vratiti da citam vase zlonamerne komentare. Sram da vas bude.

nikola

pre 10 godina

Gradovi nastaju vekovima,a ne preko noći.Vekovima se formira njihova arhitektura,duh,značaj,ljudi,institucije.To je dugotrajna evolucija raličitih tokova,istorijski i sudbinski uslovljena.Doduše neki gradovi su,voljom moćnih ljudi ,nastajali za veoma kratko vreme,pogotovo u bivšim državama SSSR i SFRJ i sličnim.Njihov izgled je govorio mnogo o njima i njihovim graditeljima ,kao i o vremenu u kome su nastali.Šta će se desiti sa ovim novim gradom-Bog zna.Šta će mu doneti protok vremena koji je neminovan-slavu ili propast,ko zna ?

Nikola XXII

pre 10 godina

Mozete li Srbi, ili bolje receno ( jer vas bolje opisuje ) Srbijanci zamisliti da je Kusturica Hrvat i da je u cast Krleze napravio Krlezingrad negde u Hrvatskoj ? Koliko bi se naslo Hrvata koji bi po Kusturici tako pljuvali kao sto to vi radite ? Odgovor je : Ne bi bilo ni jednog jedinog ! Prokleta orijentalna,primitivna, nezahvalna fu..ra ste vi Srbijanci . Nije cudno da vas niko ne voli jer se i sami ne volite medju sobom . Prokleto pleme ste za navek.

Zlatko Kruščić

pre 10 godina

Užasnut sam količinom negativne energije komentatora bez imena i prezimena. Fukari oduvek bolje stoje pseudonimi. Pseudo-ličnosti iza pseudo-imena. Mašala!

postovalac i citalac Andrica

pre 10 godina

Samo fali da se doda uta-ta u naslovu...A sta bese Vajmar, gospodine Kusturica? Koliko znam, on jos uvek postoji. Pod zastitom je UNESCOa i mnogo je lep. I njega zelim da posetim, za razliku od vaseg, kako neko rece, Diznilenda

Anex

pre 10 godina

Andrić i sve oko njega bode oči mnogima iz prostog razloga što je jedini nobelovac s ovih prostora , što njegovo delo ruši svu propagandu koju CNN širi decenijama, i što svima na Balkanu jasno govori ko su i šta su. Jedino je Andrić jasno rekao da je njegova vera jedna stvar (katolik), a nacionalnost druga (Srpska)... i tu je sva caka zasto ga mrze i u Zagrebu i u Sarajevu...
dok je njegovog dela, hibridne pseudonacije će uvek biti samo pseudo i ništa više.

samo gledam

pre 10 godina

od rezisera postao komercijalista. goethe je ziveo pre nobela pa tako nije mogao dobiti tu nagradu. ali za njega je culo kanda malo vise ljudi jer u mnogo zemalja spada u obaveznu lektiru. neumesno poredjenje.

molim za malo razuma

pre 10 godina

Ja ne shvatam cemu tolika pakost. Sta je poenta? Treba posetiti Andricgrad, pa onda suditi. Pa nama, kao narodu treba takvih mesta. Napadali smo Hrvate radi Dubrovnika, "prosirivali" granice... Zasto ne izgradimo nesto na zemlji koju posedujemo? Zasto ne postavimo temelje zemlje i nacije? Potrebno jr stimulisati ljude da grade i stvaraju, pocevsi od gradjevina, muzike, filmova, nauke.... Posle ce se vremenom isktistalisati sta je dobro, a sta ne. Ovako kako je sad samo vucemo jedni druge nazad, ljubomorni smo, puni zavisti-- strasno. Sta fali sto Kusturica ovo gradi, to treba cuvati za narastaje koji dolaze. Treba pustiti ljude da rade i stvaraju. A sto se javnih para yice, bolje je uloziti cak i u ovo nego da zavrsi u necijim dzepovima (setite se secerana, i svih ostalih privatizacija). Najlakse je kritikovati, ako neko nije zadovoljan ovim sto Kusturica radi, neka uradi nesto bolje, pametnije, kreativnije.

Stiv

pre 10 godina

G. Kusturice, ukoliko bude procitali ovaj komentar i ukoliko poslusate moj savet da se informisete o tome sta je "Geteanum" smatram da bi bilo najnormalnije da se izvinite za ovu besmislenu izjavu.
Jos nesto. Ne mozete dovesti u vezu najznacajnijeg Evropskog pisca sa jednim od najznacajnijih Jugoslovenskih pisaca ni po kom osnovu, a pogotovo ne po osnovu svog gradjevinskog poduhvata sem ako zelite od svog dela napraviti vestacki ono sto ono nije. Ocigledno je da tu u samom konceptu nesto nestima pa je ovakvo zaletanje sa izjavama jednostavno posledica. Mozda Vi razumete Andrica, ali nisam ubedjen da Vam je ista jasno od Getea.

Aleksandar

pre 10 godina

Znate i uospte nesto o Andricu...bilo ko ovde na portalu.
Covek je bio monarhista...i ako se je posle rata 50tih godina uclanio u komunisticku partiju. . Bio je kraljev covek,bio je ambasador za vreme kralja. Bio je MONARHISTA.Zato ga "bosnajci" ne vole ,pa ni hrvati.a podesvesno zele da je njiov.
Svaka cast Kusturici,nadam se da ce neko za 50 goidna praviti,..mada i nemora da prave,neka samo ostane to sot je napravi on,i neka ostane kustendorf i Kusturica ce zauvek ostati kao covek kojeg je Srbija u ovim vremenima imala,a ja sam ponosan sto to vreme sada sa njim delim,ko sto su neki bili ponosni sto su dleili vreme sa Andicem!!!

Lyon Boy

pre 10 godina

E moji pljuvaci.Meni ste bas dragi,ali ovo je slabo.Jeftino,neosnovano,nabacano,bez argumetacije,kafanski prosto...ajde,mora to bolje.Nisam zadovoljan.

Srdjan, Ceska

pre 10 godina

A to je kao sasvim normalno da se piscima grade gradovi O_o

Mislim da bi Andrića bilo sramota da zna ko gradi grad u njegovo ime.
(budiborgsnama, 28. jun 2013 18:23)

Mislim da ne bi!

eol

pre 10 godina

Prvi Emir je trebao da zna u čije ime diže ove besmislene dvore. Da je pažljivo ćitao onoga kome posvećuje grad (a to je suština svega jer ovo nije Andrićev grad već Kusturicina posveta Andriću na čija se divovska ramena popeo)tačnije pripovjetku Most na Žepi znao bi da je Andrić iz dna duše prezirao dodvoravanje, licitiranje zaslugama i samohvalu. Zato lik iz njrgove priče darovatelj (vakif)Jusuf briše svoje autorstvo koje treba isklesati kao svjedočanstvo njegove milosti. Zašto? Prije svega zato što je lijepo djelo "spomenik trajniji od mjedi" i on svojom ljepotom govori o sebi i nekakav natpis bi ga samo nagrdio. Drugo, pravi umjetnik je talijanski neimar a vezir je samo darovao novac. A šta je novac u poređenju sa neprolaznom ljepotom izvijenog luka? Ja bih Andrić grad nazvao poput Kundere "Iznevjerenom oporukom".

Nije Tacno

pre 10 godina

NIJE TACNO
Weimer Stadt je oficielno grad od „Johann Wolfgang von Goethe“. Dakle onima svoj grad.

Goethe Instituti za sirenje njemacke kulture i jezika se nalaze u vise od 150 drzava sirom svijeta. Tako u Zagrebu I Sarajevu, o Beogradu neznam. Pored Goetea jako je poznat i spanjolski Servantes institut. Tako da je usporedba sa Andricem nekvalfikovana i smijesna. Jednom narcisoidnom intelektulacu kao Kusti bi to trebalo biti poznato.

Inace Goethe je uvijek bio dobro naklonjen hrvatsko-srpskom jeziku. Tako je naprimjer Vuk Karadzic isao kod Gothea u Njemacku na konsultacije dok je stvarao nasa pisma. To soji u njemackim knjigama, nazalost ne u nasim.
Nemanji ne odgovara narocito Goethe’eove izreka iz jednog romana “Volimo izdaju ali ne I izdajnika”. Mislim da se Nemanja upravo u tom konfliktu nalazi. Ali izreka vrijede u svim prilikama.

Moje osobno misljenje o Andricu je, da j nobelovac posato politickim putem. On nije pisac velicine Mese Selimovica ili Miroslava Krleze, nego je jednostavno kronicar. Dakle bavio se istorijom naseg podneblja a manje knjizevnosti. Dervis I Smrt je najbolje djelo svih vremena na balkanu. To zna svaki univerzittetski profesor na balkanu.

Poz iz Deutschland

mile

pre 10 godina

Sve može biti. Ali jedno ne može: ne može biti da će posve i zauvek nestati velikih i umnih a duševnih ljudi koji će za božju ljubav podizati trajne građevine, da bi zemlja bila lepša i čovek na njoj živeo lakše i bolje. Kad bi njih nestalo, to bi značilo da će i božja ljubav ugasnuti i nestati sa sveta. To ne može biti...(Na Drini cuprija)

A.S.

pre 10 godina

Da je Kusturica kojim slucajem podigao Andricgrad negde pokraj Bas Carsije svi bi mu se divili i lajkovali ga do neba.Ovako, sudbina mnogih radoznalaca bice da pohode ovaj grad inkognito i sa gorkom mrznjom u srcu.

Dumi Kladovo

pre 10 godina

Postovanje G.Kusturice.
Izrazavam postovanje prema vama i vasem delu.Moja porodica vas posebno ceni zbog vase resenosti da ovom nasem narodu pokazete sta su prave vrednosti.
Ovo je neverovatno da ste vi i vase delo manje popularni od pinka koji nam prodaje nazalost prostituciju.
Ali podrzavaju vas pravi ljudi....
Pobedice vas um a ne njihov prostaluk.

Predrag

pre 10 godina

Zasto u Andricgradu osim pravoslavne crkve nema dzamije i katolicke crkve? Tr tri religije su od vajkada prisutne u BiH i ocigledno da Andricgrad nece biti mesto spajanja vec rastavljanja.

mile

pre 10 godina

... Ali jedno ne može: ne može biti da će posve i zauvek nestati velikih i umnih a duševnih ljudi koji će ... Ivo Andrić, “Na Drini ćuprija”

krle

pre 10 godina

Svaka cast za Kusturicu. Jedan od retkih koji odrzavalju kulturno blago Srbije. A ovi sto ga kritikuju, verujem da je to vise zbog njegovog nacionalnog opredeljenja i njihove zavisti nego zbog ozbiljnih primedbi. I verujem da su mnogi zlobni komentari poslati iz okruzenja.

Pepe I

pre 10 godina

Grad koji se gradi u čast i slavu neke ličnosti koja je to zaslužila je jedno, a odvanje počasti postojećem gradu zato što se slavna ličnost u njemu rodila, živela, ili umrla, je nešto sasvim drugo. Travnik će uvek biti Andrićev rodni grad, kao što je Salcburg Mocartov, ili Weimar Geteov, gde je on živeo i umro.
Ideja o izgradnji grada u spomen na jednog od naših najvećih sunarodnika svih vremena, koju realizuje naš najpriznatiji i najpoznatiji živi sunarodnik, je nešto čime bi se svaki normalan narod ponosio. Srbi nekim od ovih komentara dokazuju da to nisu. Ostaje mi samo da verujem da se radi o grupici zajedljivih, malicioznih, iskompleksiranih, zavidljivih i neuspešnih gubitnika, koji satisfakciju za svoje poraze traže u omalovažavanju svega onog čime se istinski srbi ponose. Ko ne poštuje sebe i svoj narod, neka ne očekuje da ga poštuju drugi.

white

pre 10 godina

Goethe, kao što napisa jedan od komentatora, ima svoj grad: Weimar. Bilo bi jako lepo kada bi se malo proverilo (sad se bar svašta može naći na googlu za manje od minuta), pre nego što se ovako nešto javno kaže.
Na kraju, cela priča je smešna, jer toliko značajnih pisaca nema svoje gradove (niti je bitno da ih ima), ali je Kusturica baš našao jednog pisca čije je ime toliko nerasidivo povezano sa jednim gradom u kojem je proveo veći deo svog života i koji je jedan najznačajnih nemačih kulutrnih centara da svako poređenje dalje postaje smehotresno.

Paraziti svih zemalja, ujedinite se!

pre 10 godina

Ja ne shvatam cemu tolika pakost. Sta je poenta? Treba posetiti Andricgrad, pa onda suditi. Pa nama, kao narodu treba takvih mesta. Napadali smo Hrvate radi Dubrovnika, "prosirivali" granice... Zasto ne izgradimo nesto na zemlji koju posedujemo...
(molim za malo razuma, 28. jun 2013 23:43)

Zatš što je lakše lajati, nego (g)raditi.

Pribojac

pre 10 godina

По накарадној логици великог броја људи овде, ниједан писац/уметник/научник/спортиста/војсковођа не би требао да има свој споменик, јер се све може сматрати личном промоцијом оних који се те споменике подигли. Је'л тако или сам нешто погрешно схватио?

Jana

pre 10 godina

Kusturice, ne obazirite se na ove male likove koji, krijuci se iza monitora, ostavljaju zajedljive komentare. Ima nas puno vise koji znamo da cenimo sve sto radite. Hvala Vam.

Luka

pre 10 godina

@ana:
Postoje sedmorica reditelja koji su osvajali po 2 palme, ipak tesko ih je nabrojati na jednoj ruci sem ako ti nemas 7 prstiju na jednoj ruci.

mladen sudarevic

pre 10 godina

@ (Predrag, 29. jun 2013 09:12)

Dobra zamerka gospodine Predrag. Ajde kad' ste se tako lepo setili pa sagradite vi i Dzamiju i Katolicku Crkvu, i Sinagogu, i Hram Hare Krisne, i Budisticki Hram. Ulozite svoje pare pa sagradite. Ima gomila zemljista u okolini Visegrada.

Uostalom, nemojte da se sekirate. U Bosni se gradi desetine Dzamije i desetine Katolicki Crkvi. Eto u mom rodnom gradu travniku od zavrsetka rata otvoreno barem 5 novih Dzamija. Doduse barem je toliko skola zatvoreno, zatvoreno je kino (jer je bilo preko puta Dzamije), muzeji se raspadaju, galerije oronule i niko ih ne posecuje, narod jadan i bedan ali barem imaju gde da idu da se klanjaju.

Klesar bez posla

pre 10 godina

Andric nije bio SRPSKI nego JUGOSLOVENSKI nobelovac, to je nepobitna cinjenica, iako se to ovde nikome ne svidja.

Tacno je da Gete nema svoj grad u Nemackoj, ali zato je tzv Andricgrad uglavnom sazidan od UKRADENOG kamena, koji su svojevremeno tesali Geteovi sunarodnici.

Sve u svemu bojim se da je ovde ponovljena greska, kao sto je to bilo sa NJegosevim mauzolejom. Nikada se nece moci nepobitno tvrditi da Andricgrad nije Kusturicin spomenik koji je on za zivota samome sebi napravio i to tudjim parama i kradenim kamenom, kao sto ce se uvek NJegosev mauzolej osporavati i smatrati Mestrovicevim spomenikom koji je on sebi podigao i za to jos uzeo pare iz jugoslovenskog budzeta.

Ivan Zivanovic

pre 10 godina

Evo priznajem da sa oboleo, kao i verovatno svako ko bude procitao moj komentar bez obzira kakvo misljenje imao o Kusti. Svaki put sebi kazem Ivane neces vise da citas vesti i komentare to je najvece gubljenje vremena na svetu gore i od gledanja TV-a. Davno je bilo kada sam zadnji put citao neku knjigu, tj. pokusavao sam ali jednostavno nemam koncentracije, mnogo mi je lepse da citam komentare sa verom da mi koji citamo komentare i pisemo ih imamo sta pametno da kazemo i da ,sto je bitnije, imamo neko iskustvo i informacije na osnovu cega tvrdimo nesto. Sve se plasim da smo svi zajedno osudjeni na propast, cim nama smeta Kusta a ne smeta nam sto svaki dan neko gleda da nas zavrne na svakom, sto se osecamo kao gradjani drugog reda u odnosu na besramnike i glupake, stgo nam svaki dan ukradu deo buducnosti Krkobabici i slicni. Umesto da se pobunimo protiv korupcije koja kako neko kaze je postala "deo svakodnevnog zivota" mi samo dokazujemo sebi kolike smo kukavice. Treba biti iskren prema sebi, znam da je to tesko ali mi smo u sustini kukavice. Pozdrav svim dijagnostikovanim forumasima.

nil

pre 10 godina

Pa svaka cast sto je srpska kultura tvojom zaslugom izdigla Andrica iznad Goethea. Rece covek da ce se povuci iz javnog zivota, pa mislim da bi bilo veoma korisno da se bavi grajevinom i zanatskim radovima. Dobri su procenti u pitanju,a i ne bi bilo stete u ambijentu kulture.Ma i ko ga shvata za bilo sta vazno i pametno...

Alceste

pre 10 godina

Sram te bilo Kusturice, velikog pisca koristis za licnu promociju. Ne mogu protagonisti novokompanovanih nacionalizama da budu nastavljaci Andricevog dela. Likovi kao sto si ti se nalaze cesto u knjigama kod Andrica u negativnom kontekstu.

mattko

pre 10 godina

Samo pre mesec,dva Kusturica se izjasnio javno da nece nastupati u javnosti. Ali njegov ego je jaci od njegove reci,Prisvojiti Andrica za licnu promociju moze samo onaj ko ne razume Andricevo delo.
Nazalost kameni grad nije nesto cime bi se sam Andric ponosio, njegov je grad Travnik a njegova otazbina je ceo svet.

Radule

pre 10 godina

Izvinite, meni je ovo burleska. Spajanje nespojivog! Koliko znam, nije Andrić bio zidar pa da se njemu u čast podiže grad od kamena!? Višegrad i most na Drini su postali to što jesu samo zahvaljujući velikom piscu! Njegove knjige su najveće "gromade" koje je sam Andrić isklesao! Ovakvi projekti i inicijative se stvaraju samo za "lov u mutnom". Odvajaju se sredstva, nešto se uradi , a najveći dio se "utopi"! A i ovaj naslov mi je u istom stilu: "Gete nema svoj grad, ali ga ima Andrić"!? Što ovo treba da znači i kome?! Da pogledamo listu nobelovaca, ima li svako od njih svoj grad?! Ima nečeg dobrog u svemu, neko je bio dalekovid i Tesli posvetio grad. Doduše, manji grad. Teslić! :)))

Duca

pre 10 godina

Emire,hvala na svemu šta radite za dobrobit našeg naroda.Nadam se da će naš narod prepoznati prave vrednosti.Želim vam dobro zdravlje,dug život i ličnu porodičnu sreću-

blitza

pre 10 godina

Hrvat rođen u BiH pod austrijskim protektoratom - srpski nobelovac.
Srbin rođen u Vojnoj Krajini, de iure dijelom Trojedne Kraljevine HSD pod izravnim austrijskim zapovjedništvom - hrvatski znanstvenik.
Teatar apsurda na Balkanu.

Ana Andzic

pre 10 godina

Bravo, Gsp. Kusturica! Drugi gradic sagradjen, dve vizije (velikog) umetnika koje su zazivele i u realnoj prostornoj dimenziji. Neobicno i lepo.

nikola

pre 10 godina

Gradovi nastaju vekovima,a ne preko noći.Vekovima se formira njihova arhitektura,duh,značaj,ljudi,institucije.To je dugotrajna evolucija raličitih tokova,istorijski i sudbinski uslovljena.Doduše neki gradovi su,voljom moćnih ljudi ,nastajali za veoma kratko vreme,pogotovo u bivšim državama SSSR i SFRJ i sličnim.Njihov izgled je govorio mnogo o njima i njihovim graditeljima ,kao i o vremenu u kome su nastali.Šta će se desiti sa ovim novim gradom-Bog zna.Šta će mu doneti protok vremena koji je neminovan-slavu ili propast,ko zna ?

Bebe

pre 10 godina

Из ових коментара тачно се осликава какав смо народ!!!! Браво Емире Србине!!! Сви велики интелектуалци били су несхвачени за вријеме живота!

dragan davidovic

pre 10 godina

Za dve godine u Visegradu je izgradjeno nesto cega se ne bi postideli ni Nemci ni Japanci ni Jevreji..A zna se koliko su ti narodi mocni i koliko paze na svoju istoriju...A ovde citam neki ljudi pisu da Kusturicu treba da bude stid?! Cega? Sto je od kasabe napravio kurturni centar? Sto je spojio kulturno dobro i turizam od koga ce i duhovnu i materijalnu korist imati generacije ljudi koji dolaze? Sto je odabrao ljude koji znaju da vrhunski grade? Sto je sposoban da organizuje i nabavi novac? Sto je toliko pametan da ima IDEJE? Kakav smo mi narod!Nama lopovi, korumpirani politicari, vođe, sisate i guzlate pevaljke, neimenovani demagozi za tastaurama i pusta srpska zavist određuju zivote. Za njih glasamo, o njima pricamo...Kusturica je neverovatna sretna okolnost, gotovo kreativni incident koji se dogodio Srbima. A mi ga pljujemo?! Prava smo "prokleta avlija".

Rade

pre 10 godina

@george wordy
@Nenad
U čemu je vaš problem? Što je tu Kusturica, ili što je tu Andrić? Ili je problem da Srbi grade bilo šta? Da nije problem to što Srbi uopšte postoje? Ili, ako postoje, onda je problem što postoje pod svojim imenom? Što su se drznuli da slave svoju prošlost i grade nešto novo? Da li vas diraju? Jesu li nekoga ugrozili svojom gradnjom?
Ako ikada shvatim šta svima vama toliko smeta, odmah ću se pridružiti u pljuvanju i pošalicama. Dotle ću samo reći da je dobro graditi i čuvati svoje. Tako treba da se nastavi.

Miloš

pre 10 godina

Šta vas toliko muči, dragi komentatori? To što se nešto gradi, ili to što ste vi hteli istu stvar da radite, pa su vam ukrali ideju? Da nisu vama iz džepa uzeli nešto?
Ako ste hteli da gradite - smislite drugi projekat, mogućnosti su brojne. Ako niste hteli da gradite - molimo da patite u tišini. Postoje dve vrste ljudi - oni koji grade i oni koji... ništa ne grade.

Beograđanin onaj stari

pre 10 godina

I moji Beograđani bi trebali da nauče nešto iz ovakavih dešavanja u malim sredinama. Koncerti na Ušću su valjda najveća kulturna dešavanja u našoj prestonici. Emire svaka čast, ovim bi se ponosili i mnogo veći narodi, sjajna ideja.

Ana

pre 10 godina

(Poster, 28. jun 2013 19:12)

Sto se Kusturice tice, on ce ostati upamcen kao veliki reziser cak i ako
vise ne snimi nijedan jedini film. Malo su vam dve kanske nagrade? Koliko rezisera ima dve zlatne palme za najbolji film? Mozete da ih nabrojite na prste jedne ruke. Kako se samo usudjujete da pisete takve komentare?

Vojvodjanin

pre 10 godina

Izvinite, ali ne razumem: sta je tu sada problem? To sto je to gradjeno ili to sto je gradjeno Andricu ili to sto ga je gradio Kusturica? Ili i jedno i drugo i trece?

A sta ste vi lico uradili da bi Andriceva ostavstina prezivela naredne decenije? Da li ste procitali mozda nesto od njegovih dela?

Ili nije trebalo ama bas nista uraditi za Andrica? Jel bi tada bili srecniji?!

postovalac i citalac Andrica

pre 10 godina

Samo fali da se doda uta-ta u naslovu...A sta bese Vajmar, gospodine Kusturica? Koliko znam, on jos uvek postoji. Pod zastitom je UNESCOa i mnogo je lep. I njega zelim da posetim, za razliku od vaseg, kako neko rece, Diznilenda

Mladen Sudarevic

pre 10 godina

Ovaj komentar je namenjen svima vama koji ostavljate negativne komentare na uspehe Gospodina Kusturice, Republike Srpske i kulture.......

Vama je braco i sestre najveci uspeh u zivotu to sto vam je neko pozitivno ocenio vas negativni komentar.
Sta ste vi to sagradili ili ucinili nesto za svoj narod pa da nalazite za shodno da kudite nekoga ko pokusava da promovise Srpski narod, kulturu ili religiju? Pogledajte oko sebe i upitajte se kada ste zadnji put uradili nesto nesebicno i za druge.

Dali se osecate bolje o samim sebi kada minimalizirate tudje podvige? Bolje bi vam bilo da izadjete malo iz vaseg nasledjenog stana, ili kafica i da uradite nesto konkretno. Nemora to da bude za nekoga drugog, kada bi svi radili nesto konkretno citavo drustvo bi prosperiralo. Ajde pa me sada napadajte. Bas me briga, necu se vratiti da citam vase zlonamerne komentare. Sram da vas bude.

samo gledam

pre 10 godina

od rezisera postao komercijalista. goethe je ziveo pre nobela pa tako nije mogao dobiti tu nagradu. ali za njega je culo kanda malo vise ljudi jer u mnogo zemalja spada u obaveznu lektiru. neumesno poredjenje.

Zlatko Kruščić

pre 10 godina

Užasnut sam količinom negativne energije komentatora bez imena i prezimena. Fukari oduvek bolje stoje pseudonimi. Pseudo-ličnosti iza pseudo-imena. Mašala!

eol

pre 10 godina

Prvi Emir je trebao da zna u čije ime diže ove besmislene dvore. Da je pažljivo ćitao onoga kome posvećuje grad (a to je suština svega jer ovo nije Andrićev grad već Kusturicina posveta Andriću na čija se divovska ramena popeo)tačnije pripovjetku Most na Žepi znao bi da je Andrić iz dna duše prezirao dodvoravanje, licitiranje zaslugama i samohvalu. Zato lik iz njrgove priče darovatelj (vakif)Jusuf briše svoje autorstvo koje treba isklesati kao svjedočanstvo njegove milosti. Zašto? Prije svega zato što je lijepo djelo "spomenik trajniji od mjedi" i on svojom ljepotom govori o sebi i nekakav natpis bi ga samo nagrdio. Drugo, pravi umjetnik je talijanski neimar a vezir je samo darovao novac. A šta je novac u poređenju sa neprolaznom ljepotom izvijenog luka? Ja bih Andrić grad nazvao poput Kundere "Iznevjerenom oporukom".

Stiv

pre 10 godina

G. Kusturice, ukoliko bude procitali ovaj komentar i ukoliko poslusate moj savet da se informisete o tome sta je "Geteanum" smatram da bi bilo najnormalnije da se izvinite za ovu besmislenu izjavu.
Jos nesto. Ne mozete dovesti u vezu najznacajnijeg Evropskog pisca sa jednim od najznacajnijih Jugoslovenskih pisaca ni po kom osnovu, a pogotovo ne po osnovu svog gradjevinskog poduhvata sem ako zelite od svog dela napraviti vestacki ono sto ono nije. Ocigledno je da tu u samom konceptu nesto nestima pa je ovakvo zaletanje sa izjavama jednostavno posledica. Mozda Vi razumete Andrica, ali nisam ubedjen da Vam je ista jasno od Getea.

Nije Tacno

pre 10 godina

NIJE TACNO
Weimer Stadt je oficielno grad od „Johann Wolfgang von Goethe“. Dakle onima svoj grad.

Goethe Instituti za sirenje njemacke kulture i jezika se nalaze u vise od 150 drzava sirom svijeta. Tako u Zagrebu I Sarajevu, o Beogradu neznam. Pored Goetea jako je poznat i spanjolski Servantes institut. Tako da je usporedba sa Andricem nekvalfikovana i smijesna. Jednom narcisoidnom intelektulacu kao Kusti bi to trebalo biti poznato.

Inace Goethe je uvijek bio dobro naklonjen hrvatsko-srpskom jeziku. Tako je naprimjer Vuk Karadzic isao kod Gothea u Njemacku na konsultacije dok je stvarao nasa pisma. To soji u njemackim knjigama, nazalost ne u nasim.
Nemanji ne odgovara narocito Goethe’eove izreka iz jednog romana “Volimo izdaju ali ne I izdajnika”. Mislim da se Nemanja upravo u tom konfliktu nalazi. Ali izreka vrijede u svim prilikama.

Moje osobno misljenje o Andricu je, da j nobelovac posato politickim putem. On nije pisac velicine Mese Selimovica ili Miroslava Krleze, nego je jednostavno kronicar. Dakle bavio se istorijom naseg podneblja a manje knjizevnosti. Dervis I Smrt je najbolje djelo svih vremena na balkanu. To zna svaki univerzittetski profesor na balkanu.

Poz iz Deutschland

Nikola XXII

pre 10 godina

Mozete li Srbi, ili bolje receno ( jer vas bolje opisuje ) Srbijanci zamisliti da je Kusturica Hrvat i da je u cast Krleze napravio Krlezingrad negde u Hrvatskoj ? Koliko bi se naslo Hrvata koji bi po Kusturici tako pljuvali kao sto to vi radite ? Odgovor je : Ne bi bilo ni jednog jedinog ! Prokleta orijentalna,primitivna, nezahvalna fu..ra ste vi Srbijanci . Nije cudno da vas niko ne voli jer se i sami ne volite medju sobom . Prokleto pleme ste za navek.

Aleksandar

pre 10 godina

Znate i uospte nesto o Andricu...bilo ko ovde na portalu.
Covek je bio monarhista...i ako se je posle rata 50tih godina uclanio u komunisticku partiju. . Bio je kraljev covek,bio je ambasador za vreme kralja. Bio je MONARHISTA.Zato ga "bosnajci" ne vole ,pa ni hrvati.a podesvesno zele da je njiov.
Svaka cast Kusturici,nadam se da ce neko za 50 goidna praviti,..mada i nemora da prave,neka samo ostane to sot je napravi on,i neka ostane kustendorf i Kusturica ce zauvek ostati kao covek kojeg je Srbija u ovim vremenima imala,a ja sam ponosan sto to vreme sada sa njim delim,ko sto su neki bili ponosni sto su dleili vreme sa Andicem!!!

molim za malo razuma

pre 10 godina

Ja ne shvatam cemu tolika pakost. Sta je poenta? Treba posetiti Andricgrad, pa onda suditi. Pa nama, kao narodu treba takvih mesta. Napadali smo Hrvate radi Dubrovnika, "prosirivali" granice... Zasto ne izgradimo nesto na zemlji koju posedujemo? Zasto ne postavimo temelje zemlje i nacije? Potrebno jr stimulisati ljude da grade i stvaraju, pocevsi od gradjevina, muzike, filmova, nauke.... Posle ce se vremenom isktistalisati sta je dobro, a sta ne. Ovako kako je sad samo vucemo jedni druge nazad, ljubomorni smo, puni zavisti-- strasno. Sta fali sto Kusturica ovo gradi, to treba cuvati za narastaje koji dolaze. Treba pustiti ljude da rade i stvaraju. A sto se javnih para yice, bolje je uloziti cak i u ovo nego da zavrsi u necijim dzepovima (setite se secerana, i svih ostalih privatizacija). Najlakse je kritikovati, ako neko nije zadovoljan ovim sto Kusturica radi, neka uradi nesto bolje, pametnije, kreativnije.

Anex

pre 10 godina

Andrić i sve oko njega bode oči mnogima iz prostog razloga što je jedini nobelovac s ovih prostora , što njegovo delo ruši svu propagandu koju CNN širi decenijama, i što svima na Balkanu jasno govori ko su i šta su. Jedino je Andrić jasno rekao da je njegova vera jedna stvar (katolik), a nacionalnost druga (Srpska)... i tu je sva caka zasto ga mrze i u Zagrebu i u Sarajevu...
dok je njegovog dela, hibridne pseudonacije će uvek biti samo pseudo i ništa više.

Srdjan, Ceska

pre 10 godina

A to je kao sasvim normalno da se piscima grade gradovi O_o

Mislim da bi Andrića bilo sramota da zna ko gradi grad u njegovo ime.
(budiborgsnama, 28. jun 2013 18:23)

Mislim da ne bi!

Luka

pre 10 godina

@ana:
Postoje sedmorica reditelja koji su osvajali po 2 palme, ipak tesko ih je nabrojati na jednoj ruci sem ako ti nemas 7 prstiju na jednoj ruci.

Klesar bez posla

pre 10 godina

Andric nije bio SRPSKI nego JUGOSLOVENSKI nobelovac, to je nepobitna cinjenica, iako se to ovde nikome ne svidja.

Tacno je da Gete nema svoj grad u Nemackoj, ali zato je tzv Andricgrad uglavnom sazidan od UKRADENOG kamena, koji su svojevremeno tesali Geteovi sunarodnici.

Sve u svemu bojim se da je ovde ponovljena greska, kao sto je to bilo sa NJegosevim mauzolejom. Nikada se nece moci nepobitno tvrditi da Andricgrad nije Kusturicin spomenik koji je on za zivota samome sebi napravio i to tudjim parama i kradenim kamenom, kao sto ce se uvek NJegosev mauzolej osporavati i smatrati Mestrovicevim spomenikom koji je on sebi podigao i za to jos uzeo pare iz jugoslovenskog budzeta.

Predrag

pre 10 godina

Zasto u Andricgradu osim pravoslavne crkve nema dzamije i katolicke crkve? Tr tri religije su od vajkada prisutne u BiH i ocigledno da Andricgrad nece biti mesto spajanja vec rastavljanja.

krle

pre 10 godina

Svaka cast za Kusturicu. Jedan od retkih koji odrzavalju kulturno blago Srbije. A ovi sto ga kritikuju, verujem da je to vise zbog njegovog nacionalnog opredeljenja i njihove zavisti nego zbog ozbiljnih primedbi. I verujem da su mnogi zlobni komentari poslati iz okruzenja.

Jana

pre 10 godina

Kusturice, ne obazirite se na ove male likove koji, krijuci se iza monitora, ostavljaju zajedljive komentare. Ima nas puno vise koji znamo da cenimo sve sto radite. Hvala Vam.

Dumi Kladovo

pre 10 godina

Postovanje G.Kusturice.
Izrazavam postovanje prema vama i vasem delu.Moja porodica vas posebno ceni zbog vase resenosti da ovom nasem narodu pokazete sta su prave vrednosti.
Ovo je neverovatno da ste vi i vase delo manje popularni od pinka koji nam prodaje nazalost prostituciju.
Ali podrzavaju vas pravi ljudi....
Pobedice vas um a ne njihov prostaluk.

Lyon Boy

pre 10 godina

E moji pljuvaci.Meni ste bas dragi,ali ovo je slabo.Jeftino,neosnovano,nabacano,bez argumetacije,kafanski prosto...ajde,mora to bolje.Nisam zadovoljan.

nil

pre 10 godina

Pa svaka cast sto je srpska kultura tvojom zaslugom izdigla Andrica iznad Goethea. Rece covek da ce se povuci iz javnog zivota, pa mislim da bi bilo veoma korisno da se bavi grajevinom i zanatskim radovima. Dobri su procenti u pitanju,a i ne bi bilo stete u ambijentu kulture.Ma i ko ga shvata za bilo sta vazno i pametno...

white

pre 10 godina

Goethe, kao što napisa jedan od komentatora, ima svoj grad: Weimar. Bilo bi jako lepo kada bi se malo proverilo (sad se bar svašta može naći na googlu za manje od minuta), pre nego što se ovako nešto javno kaže.
Na kraju, cela priča je smešna, jer toliko značajnih pisaca nema svoje gradove (niti je bitno da ih ima), ali je Kusturica baš našao jednog pisca čije je ime toliko nerasidivo povezano sa jednim gradom u kojem je proveo veći deo svog života i koji je jedan najznačajnih nemačih kulutrnih centara da svako poređenje dalje postaje smehotresno.

A.S.

pre 10 godina

Da je Kusturica kojim slucajem podigao Andricgrad negde pokraj Bas Carsije svi bi mu se divili i lajkovali ga do neba.Ovako, sudbina mnogih radoznalaca bice da pohode ovaj grad inkognito i sa gorkom mrznjom u srcu.

mile

pre 10 godina

Sve može biti. Ali jedno ne može: ne može biti da će posve i zauvek nestati velikih i umnih a duševnih ljudi koji će za božju ljubav podizati trajne građevine, da bi zemlja bila lepša i čovek na njoj živeo lakše i bolje. Kad bi njih nestalo, to bi značilo da će i božja ljubav ugasnuti i nestati sa sveta. To ne može biti...(Na Drini cuprija)

mile

pre 10 godina

... Ali jedno ne može: ne može biti da će posve i zauvek nestati velikih i umnih a duševnih ljudi koji će ... Ivo Andrić, “Na Drini ćuprija”

Ivan Zivanovic

pre 10 godina

Evo priznajem da sa oboleo, kao i verovatno svako ko bude procitao moj komentar bez obzira kakvo misljenje imao o Kusti. Svaki put sebi kazem Ivane neces vise da citas vesti i komentare to je najvece gubljenje vremena na svetu gore i od gledanja TV-a. Davno je bilo kada sam zadnji put citao neku knjigu, tj. pokusavao sam ali jednostavno nemam koncentracije, mnogo mi je lepse da citam komentare sa verom da mi koji citamo komentare i pisemo ih imamo sta pametno da kazemo i da ,sto je bitnije, imamo neko iskustvo i informacije na osnovu cega tvrdimo nesto. Sve se plasim da smo svi zajedno osudjeni na propast, cim nama smeta Kusta a ne smeta nam sto svaki dan neko gleda da nas zavrne na svakom, sto se osecamo kao gradjani drugog reda u odnosu na besramnike i glupake, stgo nam svaki dan ukradu deo buducnosti Krkobabici i slicni. Umesto da se pobunimo protiv korupcije koja kako neko kaze je postala "deo svakodnevnog zivota" mi samo dokazujemo sebi kolike smo kukavice. Treba biti iskren prema sebi, znam da je to tesko ali mi smo u sustini kukavice. Pozdrav svim dijagnostikovanim forumasima.

Paraziti svih zemalja, ujedinite se!

pre 10 godina

Ja ne shvatam cemu tolika pakost. Sta je poenta? Treba posetiti Andricgrad, pa onda suditi. Pa nama, kao narodu treba takvih mesta. Napadali smo Hrvate radi Dubrovnika, "prosirivali" granice... Zasto ne izgradimo nesto na zemlji koju posedujemo...
(molim za malo razuma, 28. jun 2013 23:43)

Zatš što je lakše lajati, nego (g)raditi.

Pribojac

pre 10 godina

По накарадној логици великог броја људи овде, ниједан писац/уметник/научник/спортиста/војсковођа не би требао да има свој споменик, јер се све може сматрати личном промоцијом оних који се те споменике подигли. Је'л тако или сам нешто погрешно схватио?

Pepe I

pre 10 godina

Grad koji se gradi u čast i slavu neke ličnosti koja je to zaslužila je jedno, a odvanje počasti postojećem gradu zato što se slavna ličnost u njemu rodila, živela, ili umrla, je nešto sasvim drugo. Travnik će uvek biti Andrićev rodni grad, kao što je Salcburg Mocartov, ili Weimar Geteov, gde je on živeo i umro.
Ideja o izgradnji grada u spomen na jednog od naših najvećih sunarodnika svih vremena, koju realizuje naš najpriznatiji i najpoznatiji živi sunarodnik, je nešto čime bi se svaki normalan narod ponosio. Srbi nekim od ovih komentara dokazuju da to nisu. Ostaje mi samo da verujem da se radi o grupici zajedljivih, malicioznih, iskompleksiranih, zavidljivih i neuspešnih gubitnika, koji satisfakciju za svoje poraze traže u omalovažavanju svega onog čime se istinski srbi ponose. Ko ne poštuje sebe i svoj narod, neka ne očekuje da ga poštuju drugi.

mladen sudarevic

pre 10 godina

@ (Predrag, 29. jun 2013 09:12)

Dobra zamerka gospodine Predrag. Ajde kad' ste se tako lepo setili pa sagradite vi i Dzamiju i Katolicku Crkvu, i Sinagogu, i Hram Hare Krisne, i Budisticki Hram. Ulozite svoje pare pa sagradite. Ima gomila zemljista u okolini Visegrada.

Uostalom, nemojte da se sekirate. U Bosni se gradi desetine Dzamije i desetine Katolicki Crkvi. Eto u mom rodnom gradu travniku od zavrsetka rata otvoreno barem 5 novih Dzamija. Doduse barem je toliko skola zatvoreno, zatvoreno je kino (jer je bilo preko puta Dzamije), muzeji se raspadaju, galerije oronule i niko ih ne posecuje, narod jadan i bedan ali barem imaju gde da idu da se klanjaju.