Četvrtak, 10.01.2013.

14:48

A za Oskara su nominovani...

Izvor: B92

A za Oskara su nominovani... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

stefan

pre 11 godina

ne razumem ove sto komentarisu a nisu ni gledali neke filmove. Linkoln je odlican film. Prvo ga pogledajte pa onda komentarisite.

Nikola

pre 11 godina

Django je teska glupost,ubedljivo najgori film tarantina do sada.Kako ide film tako se koncentracija gluposti povecava sve do kraja kad kulminira.Nebitno i sto je glup film tarantino je znao da izvuce atmosferu starih filmova,ovde ni to nema.Neverovatno da lik koji voli westerne moze da snimi tako nesto.Ova nominacija je iskljucivo zbog politike u filmu.A waltz konstatno igra iste uloge.

mare

pre 11 godina

dženifer lovrens postaje jako ozbiljna glumica i biće jedna od najboljih glumica za koju godinu. tako mlada a već dve nominacije za oskara. gledajte je u filmu "zima do kostiju"

ja

pre 11 godina

Sto me ne iznanadjuje da su Lincoln i Zero dark thirty nominovani i da ce pokupiti skoro sve nagrade. U Holywood-u je samovpotreno studiu ponuditi neku skriptu koja je vezana za Americki patriotizam i dobijas lovu odmah, kao i sve nagrade. Ne kazem da je film Lincoln nesto los, lepo su odigrali to i svidja mi se kako su predstavili lik Linkolna ali je film previse pasivan, i ima nekih stvari koje su (da se ja pitam) moli da ostave za dvd/blu ray izdanje. Zero dark thirty nisam gledao a i ne privkacime prica koja govori o lovu na Osamu. Za razliku od predhodnih godina, ova je imala dosta interesantnih filmova a akademija kao da namerno ignorise odredjenu grupu filmova iz godine u godinu... Christopher Nolan mozda jeste skranuo sa TDKR jer film ima mnogo problema ali sobzirom da su ga izradili za Inception, Looper je mogao da dobije za edit i originalnu pricu... Ben Aflek za reditelja... Mnogo dobris stvari a oni su skros coravi.

PUKOVNIK

pre 11 godina

Preporuka za Zero Dark Thirty, iako sam i sam bio uveren da je jos jedan propagandni trash promenio sam misljenje. Izuzetan film koji nikoga nece ostaviti ravnodusnim. Dva ipo sata bukvalno proleti koliko je napet tako da kome se svidelo proslo ostvarenje Ketrin Bigelov(Hurt locker) neka pogleda ovaj film.

Sonja

pre 11 godina

Ja zaista nisam mogla ni da odgledam Djanga, tako da se izuzimam iz debate o Tarantinu, nije moj fazon. Linkoln kao i Argo treba gledati sa nacarima politicko-istorijskog filma al ja to volim. Oba su mi se svidela. Linkoln je drugaciji, atipicno uradjen istorijski film sa odlicnim Dej Luisom, Tomi Li Dzonsom i Sali Field. Argo nosi jednu svedenu reziju i napetost, a Master mi nije ispunio ocekivanja a obecavao je da ce biti vrhunski film. Glumci sjajni ali im ni ja ne bih dala nominaciju za reziju ni film. Zao mi je da nema Perks of Being a Wildflower, divan filmic. I Denzel mi je ocekivana nominacija, kakva gluma u Flight-u. A ostale (Life of PI, Miserables i Playbook, cu nadam se pogledati.

Milan R.

pre 11 godina

(Oskar za najgluplje, 10. januar 2013 17:20)

Koliko ti imas godina? Neverovatno sta naprica!
"Kad bi gledaoci glasali..." blabla. Pa kad je publika glasala "Take That" je bio najbolja grupa (u konkurenciji su bili i "Rolling Stones"-i) mada sudeci po komentaru koji napisa, ti u tome verovatno ne vidis nista cudno.
Nije za tebe Oskar, a ni americki film. Za tebe je americko rvanje... ako uspes da ga shvatis posto je vrlo ... dubokouman ... sport.

Oskarovac

pre 11 godina

Naravno, Hobit kao i Gospodar prstenova dobija nagrade samo za vizuelne efekte , šminku i adaptaciju. A šta ćemo sa režijom, scenarijom, originalnom muzikom? Čovek se zamera Americi na politici i oni sad zbog toga ne žele da nagrade ono što valja. Ne kažem da je Hobit nešto neprevaziđeno, ali je barem doneo euforiju veću nego svi ovi filmovi zajedno. Ako ništa drugo, IMDb je rekao svoje. I to se mišljenje više ceni! Pritom Intouchibles nije medju stranim filmovima koji su nominovani... O čemu pričamo ljudi?

srdjan

pre 11 godina

zmitjkoe

Pa sto se tice Oskara za najbolji film 70 tih do jedno sredine 80 tih u tu kategoriju su blli nominovani i filmovi koji su vise bili veliki hitovi i samo zbog toga su usli u konkurenciju za najboji film.
Npr filmovi Ajkula, Rat Zvezda epizoda IV , Otimaci izgubljenog kovcega, ET su bili nominovani za Oskar za najbolji film . 1991 je to prvi put uspelo i crtanom film Lepotica i zver (po meni najbolji crtani iz Dizni produkcije) Poslednjih godina veliki hitovi koji su bil nominovani za tu nagradu su bil crtani UP, Avatar i pretposlednji Betman ako se ne varam.
Sto se tice fima Amour retko koji film koji nije snimljen na enlgeskom udje u ovu kategoriju za najbolji film. To je uspelo francuskom film pre II svetskog rata Velika Iluzija, posle rata to je poslo filmovima: Z (Alzir u franucksoj produckiji koji je dobio oskara za strani film), Emigranti (svedski film koji je jednu godinu pre toga bio nominovan i za strani film), Prizori iz bracnog zivota (svedski film), Postar(italijanski film ) , Zivot je lep (italijanski film dobitnik oskara za najboji strani film), Pritajeni tigar,skriveni zmaj (Tajvan dobitnik oskara za najboji strani fllm) , i sada Amour (Austrija nominovan za oskara i za najboji strani filom) . Prosle godine je oskara za najbolji film osvojio franucski film The Artist ( koji je bio crnobeli nemi film sa engleskim titlom i na kraju fima se cuje nekoliko reci na enlgeskom).

GoranNS90

pre 11 godina

Betmena nema jer je treci deo los u odnosu na drugi, sramotno je poredjenje nekih toma hardija sa pokojnim ledzerom, ledzer je dao domaci zadatak svima i verujem da ga niko nece nadmasiti a koliko su ove nominacije uzasne govori to da nema filma kao sto je Cloud Atlas, po meni jedan od najboljih filmova koji sam gledao ali dzaba kad je to nezavisna produkcija i sto nije izreklamiran kao drugi filmovi, sramota ...

Nixon

pre 11 godina

Ljubav,Haneke,H.Finiks,Naomi Vots,K.Valc,H.Hant...ako napomenuti budu nagrađeni,počeću da verujem oskaru da je kvalitet presudan!

Oskar nije merilo kvaliteta

pre 11 godina

(Lincoln, 10. januar 2013 20:50)

Sve mi je jasno. Linkoln je bio mnogo dobar zato što se dopisivao sa Marksom. I spominjanje Neretve, Sutjeske itd. me dovodi do jednog zaključka. Živ je tito umro nije.

Jovan

pre 11 godina

Nema Pola Tomasa Andersona i The Master? Skandal, mada su Finiks i Filip Simor Hofman nominovani za glumacke oskare, sto nije neko iznenadjenje jer su obojica glumcine.

Oni koji pluju Oskara zato sto nema Batmana/Supremena/Spidermana i ostalih Bananmena, pa makar ih pravio i Nolan, treba da znaju da se takva vrsta "zabavnih" blokbastera ne mogu naci na listi Akademije.
(zmitjkoe, 10. januar 2013 21:06)

Sta ce nam Bananamen pored Zero Dark Trirty. Definitivno najgori film koji sam gledao ove godine, medjutim izvesno je da ce dobiti nekog Oskara, sto opet naravno govori i o kredibilitetu Akademije.

pta

pre 11 godina

Stenli Kjubrik nikada nije dobio Oskara za reziju, a ni za najbolji film, izgleda da nece ni Pol Tomas Anderson. To govori dovoljno o Akademiji..

zmitjkoe

pre 11 godina

Nema Pola Tomasa Andersona i The Master? Skandal, mada su Finiks i Filip Simor Hofman nominovani za glumacke oskare, sto nije neko iznenadjenje jer su obojica glumcine.

Oni koji pluju Oskara zato sto nema Batmana/Supremena/Spidermana i ostalih Bananmena, pa makar ih pravio i Nolan, treba da znaju da se takva vrsta "zabavnih" blokbastera ne mogu naci na listi Akademije.

Lincoln

pre 11 godina

"Pa koga bre briga za Linkolnima i drugim americkim politicarima. Ovo vam je cista politicka propaganda, kao sto je bio i onaj o ratu u Iraku. Nema to puno veze sa umetnoscu.
(Sve je to cistokrvna politika, 10. januar 2013 17:39)"

Kao ni Sutjeska, Neretva, Kozara, Bitka na Kosovu,... 90% nasih filmova su politicki, rezimski filmovi placeni direktno od strane drzave i u cemu je to problem. I Amerikanci imaju svoje rezimske filmove, istina mnogo manje nego mi. Lincoln je bio fascinantna licnost koja se rijetko rodi. Ocito nemas pojma ko je bio Lincoln. Sam Karl Marx je bio fasciniran i uveliko pod uticajem Lincoln-a. Ta dva velikana su se cak i dopisivala.
http://www.versobooks.com/books/954-an-unfinished-revolution
"Better to remain silent and be thought a fool than to speak out and remove all doubt. "
Abraham Lincoln

Fedja

pre 11 godina

@Sve je to cistokrvna politika,
Ne mora da znaci,Linkoln je bio sasvim drugaciji a o Daniel Dej Luisu i njegovoj glumi je izlisno pricati.Sacekajmo prvo film.

Lajavi

pre 11 godina

Lincoln Stivena Spilberga gledao sam pre 2 dana, i po meni sasvim prosečan film, koji zna da umori jer traje 2,5 sata. Za Oskara po meni nije, ali mislim da je nagrada američke filmske akademije degradirana još od dodeljivanja Oskara Ketrin Bigolou, sa njenim treš filmom "Hurt locker".

filmofilka

pre 11 godina

Inace sam odgledala i Flight i Lincoln i SLP i Jadnike i Master i jedino mogu da komentarišem performanse Dej Luisa i Finiksa, jer su me raspametili i ko god od njih dvojice osvoji nagradu biće apsolutno zasluženo.

Oskar za najgluplje

pre 11 godina

Koja sprdnja, bez Betmena i Toma Hardija ove nagrade ne vrede ni pisljivog boba. Ono kako je Hardi odigrao Baneta nece niko nikada, nadmasio je Dzokera koji je dosad bio najzanimljiviji negativac. No, ovo sve neki placipickljavi filmovi nominovani, ljubavni, romanse, melodrame, kao da su zene sastavljale ove liste, nema jedan pravi muski film. No, ja sam vec za Oskara rekao, dok ne vidim da ga dobiju Dzoni Dep, Di Kaprio, Wil Smit, ta nagrada nece imati neku vrednost. Jer ti glumci kojima oni daju, uvek glume sporedne uloge kada glume sa ovim glumcima. Ako Oskar vara, trziste ne vara, ljudi hoce ove glumce a ne Danijele Dal Luise. Ko bre toga gleda, kome je taj zanimljiv? I sto je najbitnije, koliko su uspesni njegovi filmovi? Obzirom da je Oskar propaganda i komercijala, ne moze se govoriti o nekomercijalnom glumcu. Trenutno ubedljivo najbolji holivudski glumac je Tom Hardi, za 3 koplja iznad svih. Ko je odgledao Warrior, Lawless i druge filmove u kojima igra, to mu je potpuno jasno. Ovo sa Betmenom je bio samo slagort na te fenomenalne uloge koje je vec imao. A kao sto vidite, Oskaru ni da prismrdi. Kad bi gledaoci glasali, niko od ovih ne bi bio nominovan. A valjda su gledaoci najmerodavniji, valjda se zbog njih i prave filmovi. No, ovo vam je neko samozadovoljavanje onog dela glumista koje nema prodju na trzistu, pa onda sebe samoproglasavaju velikim umetnicima koje narod ne razume dovoljno, potrebna je velika strucnost da bi ih se razumelo, itd.

mr.wolf

pre 11 godina

Sve sve al nema naseg kandidata "Kad svane dan" a toliko smo pricali kako to osvaja 100%, Paskaljevic vec ocistio od prasine specijalnu policu ... i nista.

Sve je to cistokrvna politika

pre 11 godina

Pa koga bre briga za Linkolnima i drugim americkim politicarima. Ovo vam je cista politicka propaganda, kao sto je bio i onaj o ratu u Iraku. Nema to puno veze sa umetnoscu.

слепкоглувонемко

pre 11 godina

Америчка академија никад не пробере најбоље филмове, а срећа у несрећи је што сам глувонемослеп па ме уметност не дотиче. Кад те 'оће-'оће

Banannanana

pre 11 godina

Ko vise gura Ketrin Bigalou i njene propagandne filmove? Napali su islamski svet, dobili terorizam i sad kao patnje u ratovima bla bla bla

Srdjan

pre 11 godina

Vellio iznenadjenje ovih nominacija je to sto je Ben Aflek ostao bez nominacije bilo za reziju i/ili glavnu musku ulogu u filmu Argo . Drugo iznenadjenje je sto najveci konkurent austrijskom filmu Amour (koji je ceo na francuskom ako se ne varam) francuski film Intouchables nije usao u 5 nominovanih za najbolji strani film.

Dragan

pre 11 godina

Zašto nema "Cloud Atlas" ni u jednoj kategoriji? Da li bi bio neko ljubazan da mi odgovori, a da pri tome odgovor nije : zato sto je loš!
"Cloud atlas" je fenomenalan film kome "Pijev život" nije ni do malog prsta!

Filmofil

pre 11 godina

Nadam se da Linkoln ne uzme najbolji film. Sa spiska bih voleo da vidim ili Argo ili Jadnici da pobede. A Jadnike sam pogledao samo jednom i ne bih mogao jos jednom. Stavise, ne mogu vise da gledam nijedan film sa En Hetavej. Toliko je lepa, i sa kratkom kosom, i kako peva, i glumi, prosto mi bude tesko koliko je savrsena! Budem li je gledao jos koji put prelazim potpuno u fanatika, stalkera i frika, a to ne bih zeleo.

B.

pre 11 godina

Od svih filmova-kandidata za Oskar, gledao sam samo Argo. Taj film, po meni, nije loš ali ne vidim u njemu ništa "oskarovsko". Možda to zaslužuje samo za atmosferu koja je dobro predstavljena (scenografija, kostimografija, "isprani kolor"). Štaviše, Argo mi je na trenutke bio i dosadan. Baš sam iznenađen, možda zato što nisam Amerikanac?

Isidora

pre 11 godina

Američka istorija ("Linkoln") i religiozna propoved ("Pi"). Očekivano. Po američkoj filmskoj akademiji, cela kvalitetna evropska kinematografija 2012. se svela na Hanekeov film.

Dragisa

pre 11 godina

Django je ubedljivo najbolji film ove godine a Christoph Waltz jedan od najboljih glumaca u ovom trenutku, zao mi je samo sto je sporedna uloga.

Isidora

pre 11 godina

Američka istorija ("Linkoln") i religiozna propoved ("Pi"). Očekivano. Po američkoj filmskoj akademiji, cela kvalitetna evropska kinematografija 2012. se svela na Hanekeov film.

Banannanana

pre 11 godina

Ko vise gura Ketrin Bigalou i njene propagandne filmove? Napali su islamski svet, dobili terorizam i sad kao patnje u ratovima bla bla bla

Dragisa

pre 11 godina

Django je ubedljivo najbolji film ove godine a Christoph Waltz jedan od najboljih glumaca u ovom trenutku, zao mi je samo sto je sporedna uloga.

Srdjan

pre 11 godina

Vellio iznenadjenje ovih nominacija je to sto je Ben Aflek ostao bez nominacije bilo za reziju i/ili glavnu musku ulogu u filmu Argo . Drugo iznenadjenje je sto najveci konkurent austrijskom filmu Amour (koji je ceo na francuskom ako se ne varam) francuski film Intouchables nije usao u 5 nominovanih za najbolji strani film.

B.

pre 11 godina

Od svih filmova-kandidata za Oskar, gledao sam samo Argo. Taj film, po meni, nije loš ali ne vidim u njemu ništa "oskarovsko". Možda to zaslužuje samo za atmosferu koja je dobro predstavljena (scenografija, kostimografija, "isprani kolor"). Štaviše, Argo mi je na trenutke bio i dosadan. Baš sam iznenađen, možda zato što nisam Amerikanac?

Dragan

pre 11 godina

Zašto nema "Cloud Atlas" ni u jednoj kategoriji? Da li bi bio neko ljubazan da mi odgovori, a da pri tome odgovor nije : zato sto je loš!
"Cloud atlas" je fenomenalan film kome "Pijev život" nije ni do malog prsta!

Lajavi

pre 11 godina

Lincoln Stivena Spilberga gledao sam pre 2 dana, i po meni sasvim prosečan film, koji zna da umori jer traje 2,5 sata. Za Oskara po meni nije, ali mislim da je nagrada američke filmske akademije degradirana još od dodeljivanja Oskara Ketrin Bigolou, sa njenim treš filmom "Hurt locker".

Lincoln

pre 11 godina

"Pa koga bre briga za Linkolnima i drugim americkim politicarima. Ovo vam je cista politicka propaganda, kao sto je bio i onaj o ratu u Iraku. Nema to puno veze sa umetnoscu.
(Sve je to cistokrvna politika, 10. januar 2013 17:39)"

Kao ni Sutjeska, Neretva, Kozara, Bitka na Kosovu,... 90% nasih filmova su politicki, rezimski filmovi placeni direktno od strane drzave i u cemu je to problem. I Amerikanci imaju svoje rezimske filmove, istina mnogo manje nego mi. Lincoln je bio fascinantna licnost koja se rijetko rodi. Ocito nemas pojma ko je bio Lincoln. Sam Karl Marx je bio fasciniran i uveliko pod uticajem Lincoln-a. Ta dva velikana su se cak i dopisivala.
http://www.versobooks.com/books/954-an-unfinished-revolution
"Better to remain silent and be thought a fool than to speak out and remove all doubt. "
Abraham Lincoln

Filmofil

pre 11 godina

Nadam se da Linkoln ne uzme najbolji film. Sa spiska bih voleo da vidim ili Argo ili Jadnici da pobede. A Jadnike sam pogledao samo jednom i ne bih mogao jos jednom. Stavise, ne mogu vise da gledam nijedan film sa En Hetavej. Toliko je lepa, i sa kratkom kosom, i kako peva, i glumi, prosto mi bude tesko koliko je savrsena! Budem li je gledao jos koji put prelazim potpuno u fanatika, stalkera i frika, a to ne bih zeleo.

pta

pre 11 godina

Stenli Kjubrik nikada nije dobio Oskara za reziju, a ni za najbolji film, izgleda da nece ni Pol Tomas Anderson. To govori dovoljno o Akademiji..

mr.wolf

pre 11 godina

Sve sve al nema naseg kandidata "Kad svane dan" a toliko smo pricali kako to osvaja 100%, Paskaljevic vec ocistio od prasine specijalnu policu ... i nista.

filmofilka

pre 11 godina

Inace sam odgledala i Flight i Lincoln i SLP i Jadnike i Master i jedino mogu da komentarišem performanse Dej Luisa i Finiksa, jer su me raspametili i ko god od njih dvojice osvoji nagradu biće apsolutno zasluženo.

Sve je to cistokrvna politika

pre 11 godina

Pa koga bre briga za Linkolnima i drugim americkim politicarima. Ovo vam je cista politicka propaganda, kao sto je bio i onaj o ratu u Iraku. Nema to puno veze sa umetnoscu.

слепкоглувонемко

pre 11 godina

Америчка академија никад не пробере најбоље филмове, а срећа у несрећи је што сам глувонемослеп па ме уметност не дотиче. Кад те 'оће-'оће

Fedja

pre 11 godina

@Sve je to cistokrvna politika,
Ne mora da znaci,Linkoln je bio sasvim drugaciji a o Daniel Dej Luisu i njegovoj glumi je izlisno pricati.Sacekajmo prvo film.

zmitjkoe

pre 11 godina

Nema Pola Tomasa Andersona i The Master? Skandal, mada su Finiks i Filip Simor Hofman nominovani za glumacke oskare, sto nije neko iznenadjenje jer su obojica glumcine.

Oni koji pluju Oskara zato sto nema Batmana/Supremena/Spidermana i ostalih Bananmena, pa makar ih pravio i Nolan, treba da znaju da se takva vrsta "zabavnih" blokbastera ne mogu naci na listi Akademije.

Oskar za najgluplje

pre 11 godina

Koja sprdnja, bez Betmena i Toma Hardija ove nagrade ne vrede ni pisljivog boba. Ono kako je Hardi odigrao Baneta nece niko nikada, nadmasio je Dzokera koji je dosad bio najzanimljiviji negativac. No, ovo sve neki placipickljavi filmovi nominovani, ljubavni, romanse, melodrame, kao da su zene sastavljale ove liste, nema jedan pravi muski film. No, ja sam vec za Oskara rekao, dok ne vidim da ga dobiju Dzoni Dep, Di Kaprio, Wil Smit, ta nagrada nece imati neku vrednost. Jer ti glumci kojima oni daju, uvek glume sporedne uloge kada glume sa ovim glumcima. Ako Oskar vara, trziste ne vara, ljudi hoce ove glumce a ne Danijele Dal Luise. Ko bre toga gleda, kome je taj zanimljiv? I sto je najbitnije, koliko su uspesni njegovi filmovi? Obzirom da je Oskar propaganda i komercijala, ne moze se govoriti o nekomercijalnom glumcu. Trenutno ubedljivo najbolji holivudski glumac je Tom Hardi, za 3 koplja iznad svih. Ko je odgledao Warrior, Lawless i druge filmove u kojima igra, to mu je potpuno jasno. Ovo sa Betmenom je bio samo slagort na te fenomenalne uloge koje je vec imao. A kao sto vidite, Oskaru ni da prismrdi. Kad bi gledaoci glasali, niko od ovih ne bi bio nominovan. A valjda su gledaoci najmerodavniji, valjda se zbog njih i prave filmovi. No, ovo vam je neko samozadovoljavanje onog dela glumista koje nema prodju na trzistu, pa onda sebe samoproglasavaju velikim umetnicima koje narod ne razume dovoljno, potrebna je velika strucnost da bi ih se razumelo, itd.

Milan R.

pre 11 godina

(Oskar za najgluplje, 10. januar 2013 17:20)

Koliko ti imas godina? Neverovatno sta naprica!
"Kad bi gledaoci glasali..." blabla. Pa kad je publika glasala "Take That" je bio najbolja grupa (u konkurenciji su bili i "Rolling Stones"-i) mada sudeci po komentaru koji napisa, ti u tome verovatno ne vidis nista cudno.
Nije za tebe Oskar, a ni americki film. Za tebe je americko rvanje... ako uspes da ga shvatis posto je vrlo ... dubokouman ... sport.

GoranNS90

pre 11 godina

Betmena nema jer je treci deo los u odnosu na drugi, sramotno je poredjenje nekih toma hardija sa pokojnim ledzerom, ledzer je dao domaci zadatak svima i verujem da ga niko nece nadmasiti a koliko su ove nominacije uzasne govori to da nema filma kao sto je Cloud Atlas, po meni jedan od najboljih filmova koji sam gledao ali dzaba kad je to nezavisna produkcija i sto nije izreklamiran kao drugi filmovi, sramota ...

srdjan

pre 11 godina

zmitjkoe

Pa sto se tice Oskara za najbolji film 70 tih do jedno sredine 80 tih u tu kategoriju su blli nominovani i filmovi koji su vise bili veliki hitovi i samo zbog toga su usli u konkurenciju za najboji film.
Npr filmovi Ajkula, Rat Zvezda epizoda IV , Otimaci izgubljenog kovcega, ET su bili nominovani za Oskar za najbolji film . 1991 je to prvi put uspelo i crtanom film Lepotica i zver (po meni najbolji crtani iz Dizni produkcije) Poslednjih godina veliki hitovi koji su bil nominovani za tu nagradu su bil crtani UP, Avatar i pretposlednji Betman ako se ne varam.
Sto se tice fima Amour retko koji film koji nije snimljen na enlgeskom udje u ovu kategoriju za najbolji film. To je uspelo francuskom film pre II svetskog rata Velika Iluzija, posle rata to je poslo filmovima: Z (Alzir u franucksoj produckiji koji je dobio oskara za strani film), Emigranti (svedski film koji je jednu godinu pre toga bio nominovan i za strani film), Prizori iz bracnog zivota (svedski film), Postar(italijanski film ) , Zivot je lep (italijanski film dobitnik oskara za najboji strani film), Pritajeni tigar,skriveni zmaj (Tajvan dobitnik oskara za najboji strani fllm) , i sada Amour (Austrija nominovan za oskara i za najboji strani filom) . Prosle godine je oskara za najbolji film osvojio franucski film The Artist ( koji je bio crnobeli nemi film sa engleskim titlom i na kraju fima se cuje nekoliko reci na enlgeskom).

stefan

pre 11 godina

ne razumem ove sto komentarisu a nisu ni gledali neke filmove. Linkoln je odlican film. Prvo ga pogledajte pa onda komentarisite.

mare

pre 11 godina

dženifer lovrens postaje jako ozbiljna glumica i biće jedna od najboljih glumica za koju godinu. tako mlada a već dve nominacije za oskara. gledajte je u filmu "zima do kostiju"

Nikola

pre 11 godina

Django je teska glupost,ubedljivo najgori film tarantina do sada.Kako ide film tako se koncentracija gluposti povecava sve do kraja kad kulminira.Nebitno i sto je glup film tarantino je znao da izvuce atmosferu starih filmova,ovde ni to nema.Neverovatno da lik koji voli westerne moze da snimi tako nesto.Ova nominacija je iskljucivo zbog politike u filmu.A waltz konstatno igra iste uloge.

Jovan

pre 11 godina

Nema Pola Tomasa Andersona i The Master? Skandal, mada su Finiks i Filip Simor Hofman nominovani za glumacke oskare, sto nije neko iznenadjenje jer su obojica glumcine.

Oni koji pluju Oskara zato sto nema Batmana/Supremena/Spidermana i ostalih Bananmena, pa makar ih pravio i Nolan, treba da znaju da se takva vrsta "zabavnih" blokbastera ne mogu naci na listi Akademije.
(zmitjkoe, 10. januar 2013 21:06)

Sta ce nam Bananamen pored Zero Dark Trirty. Definitivno najgori film koji sam gledao ove godine, medjutim izvesno je da ce dobiti nekog Oskara, sto opet naravno govori i o kredibilitetu Akademije.

Nixon

pre 11 godina

Ljubav,Haneke,H.Finiks,Naomi Vots,K.Valc,H.Hant...ako napomenuti budu nagrađeni,počeću da verujem oskaru da je kvalitet presudan!

Sonja

pre 11 godina

Ja zaista nisam mogla ni da odgledam Djanga, tako da se izuzimam iz debate o Tarantinu, nije moj fazon. Linkoln kao i Argo treba gledati sa nacarima politicko-istorijskog filma al ja to volim. Oba su mi se svidela. Linkoln je drugaciji, atipicno uradjen istorijski film sa odlicnim Dej Luisom, Tomi Li Dzonsom i Sali Field. Argo nosi jednu svedenu reziju i napetost, a Master mi nije ispunio ocekivanja a obecavao je da ce biti vrhunski film. Glumci sjajni ali im ni ja ne bih dala nominaciju za reziju ni film. Zao mi je da nema Perks of Being a Wildflower, divan filmic. I Denzel mi je ocekivana nominacija, kakva gluma u Flight-u. A ostale (Life of PI, Miserables i Playbook, cu nadam se pogledati.

PUKOVNIK

pre 11 godina

Preporuka za Zero Dark Thirty, iako sam i sam bio uveren da je jos jedan propagandni trash promenio sam misljenje. Izuzetan film koji nikoga nece ostaviti ravnodusnim. Dva ipo sata bukvalno proleti koliko je napet tako da kome se svidelo proslo ostvarenje Ketrin Bigelov(Hurt locker) neka pogleda ovaj film.

ja

pre 11 godina

Sto me ne iznanadjuje da su Lincoln i Zero dark thirty nominovani i da ce pokupiti skoro sve nagrade. U Holywood-u je samovpotreno studiu ponuditi neku skriptu koja je vezana za Americki patriotizam i dobijas lovu odmah, kao i sve nagrade. Ne kazem da je film Lincoln nesto los, lepo su odigrali to i svidja mi se kako su predstavili lik Linkolna ali je film previse pasivan, i ima nekih stvari koje su (da se ja pitam) moli da ostave za dvd/blu ray izdanje. Zero dark thirty nisam gledao a i ne privkacime prica koja govori o lovu na Osamu. Za razliku od predhodnih godina, ova je imala dosta interesantnih filmova a akademija kao da namerno ignorise odredjenu grupu filmova iz godine u godinu... Christopher Nolan mozda jeste skranuo sa TDKR jer film ima mnogo problema ali sobzirom da su ga izradili za Inception, Looper je mogao da dobije za edit i originalnu pricu... Ben Aflek za reditelja... Mnogo dobris stvari a oni su skros coravi.

Oskar nije merilo kvaliteta

pre 11 godina

(Lincoln, 10. januar 2013 20:50)

Sve mi je jasno. Linkoln je bio mnogo dobar zato što se dopisivao sa Marksom. I spominjanje Neretve, Sutjeske itd. me dovodi do jednog zaključka. Živ je tito umro nije.

Oskarovac

pre 11 godina

Naravno, Hobit kao i Gospodar prstenova dobija nagrade samo za vizuelne efekte , šminku i adaptaciju. A šta ćemo sa režijom, scenarijom, originalnom muzikom? Čovek se zamera Americi na politici i oni sad zbog toga ne žele da nagrade ono što valja. Ne kažem da je Hobit nešto neprevaziđeno, ali je barem doneo euforiju veću nego svi ovi filmovi zajedno. Ako ništa drugo, IMDb je rekao svoje. I to se mišljenje više ceni! Pritom Intouchibles nije medju stranim filmovima koji su nominovani... O čemu pričamo ljudi?

Oskar za najgluplje

pre 11 godina

Koja sprdnja, bez Betmena i Toma Hardija ove nagrade ne vrede ni pisljivog boba. Ono kako je Hardi odigrao Baneta nece niko nikada, nadmasio je Dzokera koji je dosad bio najzanimljiviji negativac. No, ovo sve neki placipickljavi filmovi nominovani, ljubavni, romanse, melodrame, kao da su zene sastavljale ove liste, nema jedan pravi muski film. No, ja sam vec za Oskara rekao, dok ne vidim da ga dobiju Dzoni Dep, Di Kaprio, Wil Smit, ta nagrada nece imati neku vrednost. Jer ti glumci kojima oni daju, uvek glume sporedne uloge kada glume sa ovim glumcima. Ako Oskar vara, trziste ne vara, ljudi hoce ove glumce a ne Danijele Dal Luise. Ko bre toga gleda, kome je taj zanimljiv? I sto je najbitnije, koliko su uspesni njegovi filmovi? Obzirom da je Oskar propaganda i komercijala, ne moze se govoriti o nekomercijalnom glumcu. Trenutno ubedljivo najbolji holivudski glumac je Tom Hardi, za 3 koplja iznad svih. Ko je odgledao Warrior, Lawless i druge filmove u kojima igra, to mu je potpuno jasno. Ovo sa Betmenom je bio samo slagort na te fenomenalne uloge koje je vec imao. A kao sto vidite, Oskaru ni da prismrdi. Kad bi gledaoci glasali, niko od ovih ne bi bio nominovan. A valjda su gledaoci najmerodavniji, valjda se zbog njih i prave filmovi. No, ovo vam je neko samozadovoljavanje onog dela glumista koje nema prodju na trzistu, pa onda sebe samoproglasavaju velikim umetnicima koje narod ne razume dovoljno, potrebna je velika strucnost da bi ih se razumelo, itd.

Filmofil

pre 11 godina

Nadam se da Linkoln ne uzme najbolji film. Sa spiska bih voleo da vidim ili Argo ili Jadnici da pobede. A Jadnike sam pogledao samo jednom i ne bih mogao jos jednom. Stavise, ne mogu vise da gledam nijedan film sa En Hetavej. Toliko je lepa, i sa kratkom kosom, i kako peva, i glumi, prosto mi bude tesko koliko je savrsena! Budem li je gledao jos koji put prelazim potpuno u fanatika, stalkera i frika, a to ne bih zeleo.

Dragan

pre 11 godina

Zašto nema "Cloud Atlas" ni u jednoj kategoriji? Da li bi bio neko ljubazan da mi odgovori, a da pri tome odgovor nije : zato sto je loš!
"Cloud atlas" je fenomenalan film kome "Pijev život" nije ni do malog prsta!

Isidora

pre 11 godina

Američka istorija ("Linkoln") i religiozna propoved ("Pi"). Očekivano. Po američkoj filmskoj akademiji, cela kvalitetna evropska kinematografija 2012. se svela na Hanekeov film.

Dragisa

pre 11 godina

Django je ubedljivo najbolji film ove godine a Christoph Waltz jedan od najboljih glumaca u ovom trenutku, zao mi je samo sto je sporedna uloga.

слепкоглувонемко

pre 11 godina

Америчка академија никад не пробере најбоље филмове, а срећа у несрећи је што сам глувонемослеп па ме уметност не дотиче. Кад те 'оће-'оће

Sve je to cistokrvna politika

pre 11 godina

Pa koga bre briga za Linkolnima i drugim americkim politicarima. Ovo vam je cista politicka propaganda, kao sto je bio i onaj o ratu u Iraku. Nema to puno veze sa umetnoscu.

B.

pre 11 godina

Od svih filmova-kandidata za Oskar, gledao sam samo Argo. Taj film, po meni, nije loš ali ne vidim u njemu ništa "oskarovsko". Možda to zaslužuje samo za atmosferu koja je dobro predstavljena (scenografija, kostimografija, "isprani kolor"). Štaviše, Argo mi je na trenutke bio i dosadan. Baš sam iznenađen, možda zato što nisam Amerikanac?

Banannanana

pre 11 godina

Ko vise gura Ketrin Bigalou i njene propagandne filmove? Napali su islamski svet, dobili terorizam i sad kao patnje u ratovima bla bla bla

Lajavi

pre 11 godina

Lincoln Stivena Spilberga gledao sam pre 2 dana, i po meni sasvim prosečan film, koji zna da umori jer traje 2,5 sata. Za Oskara po meni nije, ali mislim da je nagrada američke filmske akademije degradirana još od dodeljivanja Oskara Ketrin Bigolou, sa njenim treš filmom "Hurt locker".

zmitjkoe

pre 11 godina

Nema Pola Tomasa Andersona i The Master? Skandal, mada su Finiks i Filip Simor Hofman nominovani za glumacke oskare, sto nije neko iznenadjenje jer su obojica glumcine.

Oni koji pluju Oskara zato sto nema Batmana/Supremena/Spidermana i ostalih Bananmena, pa makar ih pravio i Nolan, treba da znaju da se takva vrsta "zabavnih" blokbastera ne mogu naci na listi Akademije.

Nikola

pre 11 godina

Django je teska glupost,ubedljivo najgori film tarantina do sada.Kako ide film tako se koncentracija gluposti povecava sve do kraja kad kulminira.Nebitno i sto je glup film tarantino je znao da izvuce atmosferu starih filmova,ovde ni to nema.Neverovatno da lik koji voli westerne moze da snimi tako nesto.Ova nominacija je iskljucivo zbog politike u filmu.A waltz konstatno igra iste uloge.

Srdjan

pre 11 godina

Vellio iznenadjenje ovih nominacija je to sto je Ben Aflek ostao bez nominacije bilo za reziju i/ili glavnu musku ulogu u filmu Argo . Drugo iznenadjenje je sto najveci konkurent austrijskom filmu Amour (koji je ceo na francuskom ako se ne varam) francuski film Intouchables nije usao u 5 nominovanih za najbolji strani film.

Lincoln

pre 11 godina

"Pa koga bre briga za Linkolnima i drugim americkim politicarima. Ovo vam je cista politicka propaganda, kao sto je bio i onaj o ratu u Iraku. Nema to puno veze sa umetnoscu.
(Sve je to cistokrvna politika, 10. januar 2013 17:39)"

Kao ni Sutjeska, Neretva, Kozara, Bitka na Kosovu,... 90% nasih filmova su politicki, rezimski filmovi placeni direktno od strane drzave i u cemu je to problem. I Amerikanci imaju svoje rezimske filmove, istina mnogo manje nego mi. Lincoln je bio fascinantna licnost koja se rijetko rodi. Ocito nemas pojma ko je bio Lincoln. Sam Karl Marx je bio fasciniran i uveliko pod uticajem Lincoln-a. Ta dva velikana su se cak i dopisivala.
http://www.versobooks.com/books/954-an-unfinished-revolution
"Better to remain silent and be thought a fool than to speak out and remove all doubt. "
Abraham Lincoln

mr.wolf

pre 11 godina

Sve sve al nema naseg kandidata "Kad svane dan" a toliko smo pricali kako to osvaja 100%, Paskaljevic vec ocistio od prasine specijalnu policu ... i nista.

Oskar nije merilo kvaliteta

pre 11 godina

(Lincoln, 10. januar 2013 20:50)

Sve mi je jasno. Linkoln je bio mnogo dobar zato što se dopisivao sa Marksom. I spominjanje Neretve, Sutjeske itd. me dovodi do jednog zaključka. Živ je tito umro nije.

pta

pre 11 godina

Stenli Kjubrik nikada nije dobio Oskara za reziju, a ni za najbolji film, izgleda da nece ni Pol Tomas Anderson. To govori dovoljno o Akademiji..

PUKOVNIK

pre 11 godina

Preporuka za Zero Dark Thirty, iako sam i sam bio uveren da je jos jedan propagandni trash promenio sam misljenje. Izuzetan film koji nikoga nece ostaviti ravnodusnim. Dva ipo sata bukvalno proleti koliko je napet tako da kome se svidelo proslo ostvarenje Ketrin Bigelov(Hurt locker) neka pogleda ovaj film.

Jovan

pre 11 godina

Nema Pola Tomasa Andersona i The Master? Skandal, mada su Finiks i Filip Simor Hofman nominovani za glumacke oskare, sto nije neko iznenadjenje jer su obojica glumcine.

Oni koji pluju Oskara zato sto nema Batmana/Supremena/Spidermana i ostalih Bananmena, pa makar ih pravio i Nolan, treba da znaju da se takva vrsta "zabavnih" blokbastera ne mogu naci na listi Akademije.
(zmitjkoe, 10. januar 2013 21:06)

Sta ce nam Bananamen pored Zero Dark Trirty. Definitivno najgori film koji sam gledao ove godine, medjutim izvesno je da ce dobiti nekog Oskara, sto opet naravno govori i o kredibilitetu Akademije.

GoranNS90

pre 11 godina

Betmena nema jer je treci deo los u odnosu na drugi, sramotno je poredjenje nekih toma hardija sa pokojnim ledzerom, ledzer je dao domaci zadatak svima i verujem da ga niko nece nadmasiti a koliko su ove nominacije uzasne govori to da nema filma kao sto je Cloud Atlas, po meni jedan od najboljih filmova koji sam gledao ali dzaba kad je to nezavisna produkcija i sto nije izreklamiran kao drugi filmovi, sramota ...

Oskarovac

pre 11 godina

Naravno, Hobit kao i Gospodar prstenova dobija nagrade samo za vizuelne efekte , šminku i adaptaciju. A šta ćemo sa režijom, scenarijom, originalnom muzikom? Čovek se zamera Americi na politici i oni sad zbog toga ne žele da nagrade ono što valja. Ne kažem da je Hobit nešto neprevaziđeno, ali je barem doneo euforiju veću nego svi ovi filmovi zajedno. Ako ništa drugo, IMDb je rekao svoje. I to se mišljenje više ceni! Pritom Intouchibles nije medju stranim filmovima koji su nominovani... O čemu pričamo ljudi?

Fedja

pre 11 godina

@Sve je to cistokrvna politika,
Ne mora da znaci,Linkoln je bio sasvim drugaciji a o Daniel Dej Luisu i njegovoj glumi je izlisno pricati.Sacekajmo prvo film.

stefan

pre 11 godina

ne razumem ove sto komentarisu a nisu ni gledali neke filmove. Linkoln je odlican film. Prvo ga pogledajte pa onda komentarisite.

filmofilka

pre 11 godina

Inace sam odgledala i Flight i Lincoln i SLP i Jadnike i Master i jedino mogu da komentarišem performanse Dej Luisa i Finiksa, jer su me raspametili i ko god od njih dvojice osvoji nagradu biće apsolutno zasluženo.

Milan R.

pre 11 godina

(Oskar za najgluplje, 10. januar 2013 17:20)

Koliko ti imas godina? Neverovatno sta naprica!
"Kad bi gledaoci glasali..." blabla. Pa kad je publika glasala "Take That" je bio najbolja grupa (u konkurenciji su bili i "Rolling Stones"-i) mada sudeci po komentaru koji napisa, ti u tome verovatno ne vidis nista cudno.
Nije za tebe Oskar, a ni americki film. Za tebe je americko rvanje... ako uspes da ga shvatis posto je vrlo ... dubokouman ... sport.

ja

pre 11 godina

Sto me ne iznanadjuje da su Lincoln i Zero dark thirty nominovani i da ce pokupiti skoro sve nagrade. U Holywood-u je samovpotreno studiu ponuditi neku skriptu koja je vezana za Americki patriotizam i dobijas lovu odmah, kao i sve nagrade. Ne kazem da je film Lincoln nesto los, lepo su odigrali to i svidja mi se kako su predstavili lik Linkolna ali je film previse pasivan, i ima nekih stvari koje su (da se ja pitam) moli da ostave za dvd/blu ray izdanje. Zero dark thirty nisam gledao a i ne privkacime prica koja govori o lovu na Osamu. Za razliku od predhodnih godina, ova je imala dosta interesantnih filmova a akademija kao da namerno ignorise odredjenu grupu filmova iz godine u godinu... Christopher Nolan mozda jeste skranuo sa TDKR jer film ima mnogo problema ali sobzirom da su ga izradili za Inception, Looper je mogao da dobije za edit i originalnu pricu... Ben Aflek za reditelja... Mnogo dobris stvari a oni su skros coravi.

mare

pre 11 godina

dženifer lovrens postaje jako ozbiljna glumica i biće jedna od najboljih glumica za koju godinu. tako mlada a već dve nominacije za oskara. gledajte je u filmu "zima do kostiju"

Nixon

pre 11 godina

Ljubav,Haneke,H.Finiks,Naomi Vots,K.Valc,H.Hant...ako napomenuti budu nagrađeni,počeću da verujem oskaru da je kvalitet presudan!

Sonja

pre 11 godina

Ja zaista nisam mogla ni da odgledam Djanga, tako da se izuzimam iz debate o Tarantinu, nije moj fazon. Linkoln kao i Argo treba gledati sa nacarima politicko-istorijskog filma al ja to volim. Oba su mi se svidela. Linkoln je drugaciji, atipicno uradjen istorijski film sa odlicnim Dej Luisom, Tomi Li Dzonsom i Sali Field. Argo nosi jednu svedenu reziju i napetost, a Master mi nije ispunio ocekivanja a obecavao je da ce biti vrhunski film. Glumci sjajni ali im ni ja ne bih dala nominaciju za reziju ni film. Zao mi je da nema Perks of Being a Wildflower, divan filmic. I Denzel mi je ocekivana nominacija, kakva gluma u Flight-u. A ostale (Life of PI, Miserables i Playbook, cu nadam se pogledati.

srdjan

pre 11 godina

zmitjkoe

Pa sto se tice Oskara za najbolji film 70 tih do jedno sredine 80 tih u tu kategoriju su blli nominovani i filmovi koji su vise bili veliki hitovi i samo zbog toga su usli u konkurenciju za najboji film.
Npr filmovi Ajkula, Rat Zvezda epizoda IV , Otimaci izgubljenog kovcega, ET su bili nominovani za Oskar za najbolji film . 1991 je to prvi put uspelo i crtanom film Lepotica i zver (po meni najbolji crtani iz Dizni produkcije) Poslednjih godina veliki hitovi koji su bil nominovani za tu nagradu su bil crtani UP, Avatar i pretposlednji Betman ako se ne varam.
Sto se tice fima Amour retko koji film koji nije snimljen na enlgeskom udje u ovu kategoriju za najbolji film. To je uspelo francuskom film pre II svetskog rata Velika Iluzija, posle rata to je poslo filmovima: Z (Alzir u franucksoj produckiji koji je dobio oskara za strani film), Emigranti (svedski film koji je jednu godinu pre toga bio nominovan i za strani film), Prizori iz bracnog zivota (svedski film), Postar(italijanski film ) , Zivot je lep (italijanski film dobitnik oskara za najboji strani film), Pritajeni tigar,skriveni zmaj (Tajvan dobitnik oskara za najboji strani fllm) , i sada Amour (Austrija nominovan za oskara i za najboji strani filom) . Prosle godine je oskara za najbolji film osvojio franucski film The Artist ( koji je bio crnobeli nemi film sa engleskim titlom i na kraju fima se cuje nekoliko reci na enlgeskom).