Petak, 28.12.2012.

10:25

Basara:Politika ne zavisi od pisaca

Izvor: B92

Basara:Politika ne zavisi od pisaca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar Djurovic

pre 11 godina

Bice da je redakcija omanula u transkripciji.. Politika ciji je propagator Cosic zasnovana je na šamanizmu, a ne šabanizmu, to je jasno svima koji poznaju Basarin odnos prema Cosicu.. Ovo je samo napomena koja unekoliko menja smisao onoga sto je Basara hteo da kaže..

vasilije knezevic

pre 11 godina

Istina je da pisac/knjizevnik ne treba imati ustvari nema nista zajednickog sa politikom.
I ne samo pisac nego i svi ostali umjetnici i sportisti nijesu delegirani od naroda da
se bave politickim manevrima koji su potrebni svakoj zemlji za opstanak. Oni mogu biti
placeni politicki disidenti zapada, dobiti Nobelovu nagradu i propagirati promjenu rezima
po zelji nekih politickih faktora. Ali to je druga strana ,vrlo cesto, osredneg kvaliteta pisaca.
Sa druge strane od pisca se ocekuje da bude rodoljub i da promovise svoje ljude i zemlju
u najboljim mogucim okolnostima. Ukoliko on odbije da se ponasa po zelji vecine on
postaje stranac u rodjenoj zemlji i ne moze ocekivati neku pomoc u bilo kakvoj formi.
Pisac moze da bude i vrlo solidan kriticar politickog rezima sa isljucenjem spoljasnjih
faktora u bilo kom izdanju.Andric je ispunjavao mnoge od tih standarda i nije ni cudo da
je dostigao tako solidan respekt.Politicari jedne zemlje vrlo rijetko imaju visoke moralne
standarde ,pogotovo ako je zemlja neznacajna u svjetskim okvirima.Nije nista lose ako
oni baziraju svoju politiku na kulturnim i drugim kvalitetima ali to mora da bude od srca,
rodoljublja i osjecaja pripadnosti.Ali politicari su,vrlo cesto,nesto sasvim drugo i ne mora
da budu istiniti jer zastupaju dosta neobavijestenog naroda.Zato je potrebno da ljudi visih
intelektualnih sposobnosti ,pisci u prvom redu,imaju uvijek otvorene oci i usi.Njihove rijeci
imaju veliku tezinu
vasilije knezevic 28 d 2012

shok

pre 11 godina

Naravno da svako ima pravo da komentarise stanje u drustvu i politiku,pa tako i Basara.I naravno da ne mora uvek biti u pravu.Njegov najveci problem je iskljucivost i opsednutost pojedinim ljudima.To poprima neki oblik sizofrenije.

Novosađanin NS

pre 11 godina

Басара има три опсесије: Добрица Ћосић, Вук Караџић, Војислав Коштуница.
Добрица Ћосић ми је несимпатичан колико и њему, али не разумем толико
бесомучно ударање по лешу. Подсећа ме на понашање бугарских војника које
је Добрица Ћосић описао у једном свом роману (мислим да је у питању
"Далеко је сунце"). Кад упадну у неко село и побију кога стигну онда
у недостатку других жртава ударају кундацима по мртвацима, па онда
прелазе на лупање намештаја, шерпи и лонаца све док их потпуно не изобличе. Јединог кога је именовао као кривца за пљачку и криминал
је професор кога пас нема за што да уједе, а ниједног од оних који су тек као политичари постали власници винограда, рачуна на
егзотичним острвима, медија и фирми које су једине постале и остале
профитабилне у време њихове владавине.

sendy

pre 11 godina

Gospodin Basara je bio pristojan u ovoj emisiji, kao pisac me nije dodirnuo. Kao javna ličnost složiću s jednom komentatorkom da je opsesivno konpluzivan, a da je mlatio pare gde je stigao je tačno, uostalom ko ne bi da može? Volim da čitam ljude koji različito misle od mene, to mi je mentalna gimnastika. Ali na rečnik Gospodina Basare nikako ne uspevam da se naviknem. Primitivno.

knjigoljubac

pre 11 godina

naprodavase se magle komentatori vise nego pisac basara. i najjednostavnije ne razumeju, knjizevno delo je za sebe, ako to mogu da utuve. nekada nije bilo tako tesko to objasniti ni deci u osnovnoj skoli, znala su to. sada postadose svi interdisciplinarni, metafizici neki sve, a bez elementarne strasti da umetnicko delo dozive i saznaju iz njega tj. dela samog. to je osnovni domet umetnosti. sve drugo, dodatno treba ostaviti retkima koji nose kapacitet i za to.

Ana

pre 11 godina

katarina, 28. decembar 2012 15:41)

NAVATAO SE PARA MENJAJUCI OPCIJE?! Katarina, odakle vam uopste ta ideja? I odakle vam pravo da tako degradirate nekoga bez pravih informacija? Jeste li vi citali neku knjigu od gospodina Basare?

Katya - London

pre 11 godina

Basara, bez ikakve sumnje zasluzuje da ponovo dobije NIN-ovu nagradu.
Hilary Mantel je dva puta bila urucena Man Booker Prize, a isto tako i Peter-u Carey-u.
Fingers Cross!!!

xixixi

pre 11 godina

k'o po jajima - tako bi se mogao opisati intervju odalovic vs basara. radoznala i dominantna crnka obicno ne preza od grubog prizivanja svojih gostiju na poslusnost, a danas! samo diskretno i pipavo sa ovako prirodno nadrndanim gostom. zabavila sam se

katarina

pre 11 godina

Meni se Gospodin Basara ne sviđa,ima problem s opsesivno konpluzivnim mislima,rečenik koji nije primeren javnom izražavanju.Općenito navatao se para menjanjući opcije.Sve u svemu pravi primerak Druge Srbije.

zoki

pre 11 godina

Politika i knjezevnost se preplicu, pa na indirektan nacin imaju medjusobnog uticaja. Pisci, medjutim, bez obzira na gore spomenuti uticaj, ne bi trebalo da se bave politikom, jer je njihova vizija sveta cesto u sferi metafizickog idealizma - udaljena od stvarnosti. Politika bi trebalo da bude neka vrsta 'realistickog idealizma', ciju sustinu, takodje, cini ideja, ali sprovodiva/aplikabilna, ideja. Nije iskljucena mogucnost da i pisac bude politicar i to dobar, ali su poznatiji primeri pisaca koji dokazuju upravo suprotno, kako je naveo i g-din Basara.
Uzgred, savet i ovom cenjenom piscu - manite se LDP-a..

Krušar-Ćuprija

pre 11 godina

Ne zavisi ni od programa stranaka.Centar,levica,desnica,gradjanska,socijal demokratska...To više nema veze s muzikom.Jednostavno orijentacija je borba za VLAST.

Alek

pre 11 godina

Ne smatram sebe dovoljno kompetentnim da komentarisem Basarine stavove. Mada, gdedajuci ostale komentare, pocinjem da dobijam kompleks manje vrednosti, jer ima mnogo onih koji su mu dorasli.

dida

pre 11 godina

Veliki i vesti pisci nemaju problema sa istorijom, kulturom i mitologijom svog naroda jer je ili apsorbuju kroz svoj dela ili polemisu sa njom, takodje kroz svoja dela. Manje vesti pisci prodaju knjige iduci od emisije do emisije...i polemisali bi i sa majkom rodjenom, samo ako to povecava interesovanje za njihovu hiper skribomansku produkciju. Fama o biciklistima je bio dobar roman, pa i sada je, odoleo je vremenu. Sve posle toga je cas sado, cas mazo trućanje. Lako je biti pajac!

Svirepi Milorad

pre 11 godina

Zašto objavljujete samo Ćosićeve komentare, pod različitim pseudonimima? Žrtve nacionalne lobotomije niti mogu, niti žele da čuji glas racija. Basara je od pisca iz provincije izrastao u najuticajnijeg književnika Srbije. S razlogom!

dida

pre 11 godina

Dobri i vesti pisci nemaju problema sa istorijom i tradicijom, pa i mitologijom sopstvenog naroda. Oni je uspesno apsorbuju kroz delo ili stvaraju dela polemisuci sa njom. Andric, Crnjanski, Vinaver, Petrovic su je apsorbovali. Manje vesti pisci idu od emisije do emisije...Fama o biciklistima je dobar roman, a ovo sto sada Basara objavljuje je hiper produkcija skribomanije, cas sado, cas mazo. Sto se tice kulta slobode u evropskoj literaturi, rekla bih da je vrhunski ideal svih epskih pesama, pa tako i nasih, ideal slobode.

robert

pre 11 godina

Ako pisci ne uticu na politiku, zasto se onda Gospodin Basara bavi politikom 24 sata dnevno? Sta on nudi osim "kosovskog mita"? On nudi novinarski, anti-kosovski mit. Dakle, isto ono sto narodu nudi bilo koji trecerazredni politicar. Najmanje ubedljivo mesto je ono kada Basara velikodusno oprasta Hamsunu i Paundu njihova pogresna politicka gledista. Covek se neminovno pita: kad je Gospodin Basara oprostio ijednom srpskom piscu pogresnu politiku? Juce me je zabolela glava od Cosicevog mudrovanja, a danas od Basarinog. Zaista, mnogo se ti pisci trpaju u politiku. Treba li podsecati da to rade uglavnom oni koji nisu sigurni u sebe i u svoje delo?

HM

pre 11 godina

Sva sreca sto politika ne zavisi od takvih pisaca!
Nekad je Srbija imala i nepismenog vladara i Vuka Karadzica, koji je pisao umesto njega. Bio je pisar, zapisivao je njegove misli. Ali imao je toliko odgovornosti da ne napise nista. Samo je zapisivao. I zapisao je mnogo toga. U to vreme, ni u vreme pre toga, Srbi nisu ratovali sa Hrvatima. Naprotiv. Ti narodi nikada nisu ratovali. sve do Jugoslavije.

Danas imamo pisce koji pisu svasta. A apsolutno su odvojeni od stvarnosti. I to niko ne cita. A zasto bi se neko maltretiao da cita gluposti? Na primer, kazu da je VK unistio nas jezik. A na tom jeziku je pisao Ivo Andric, na tom jeziku je pisao Crnjanski, i nisu se zalili da im nedostaje nekih izrazajnih sredstava u jeziku, srpskom ili hrvatskom, ili kako god. Ako imas nesto da saopstis drugima, valjda mozes da se izrazis na jeziku kojim raspolazes, na srpskom ili nekom drugom, engleskom, latinskom... Ako imas nameru da pricas gluposti, isto ti je svaki jezik dobar, pa i staroslovenski, ruski, a i oni prethodni nisu nista manje dobri, covece. Ovaj Basara, bolje da cuti na staroslovenskom, neko bi pomislio da je pametan. Ako ne moze da cuti, pa neka vristi na sav glas, ali na engleskom, da ga ceo svet razume!

jolly

pre 11 godina

Covece, kakav promasaj! I to da izjavi jedan knjizevnik! Pa naravno da politika direktno zavisi od narativa koji postoje u jednom narodu. Jos je Platon rekao da onaj ko vam prica price, taj vlada nad vama. Amerika ima svoju pricu o americkom snu kojom mobilise ne samo svoje stanovnistvo vec i citav svet. Evropa ima svoju pricu o slobodi coveka i njom mobilise narode na svojoj teritoriji. Hitler je imao svoju pricu o natcoveku koju je pokrao od Nicea i njome mobilisao Nemacku, Italiju i Japan. Gasne komore nisu pocele u zakonodavstvu ni u politici, vec u knjizevnosti. Problem ovog naroda je sto osim kosovskog narativa nemamo nijedan drugi. Dakle, nas problem je siromastvo kulture za koje su krivi upravo nasi knjizevnici koji uglavnom recikliraju tudje narative. Zasto Srbija ne moze u Evropu? Pa upravo zato sto nemamo nikakav narativ koji bi bio kompatibilan sa evropskom pricom o ljudskoj slobodi. Neizbezan zakljucak kosovskog mita je da ce Srba nestati zbog Kosova. Da li je onda cudno sto nam se upravo to desava?

Mila

pre 11 godina

Pisci su kao pevaljke, ima ih uz svaku stranu i stranku. Nema razlike. Ili vi mislite da ima? U kojem delu? Svetlana Velickovic ne pise pesme al ih peva milionima godisnje, ona je uz jednu stranu..Svetislav Basara ne peva pesme, al pise nesto milionima godisnje, on je uz drugu stranu..A i Svetlaninu i Basarinu stranu posecuje neka treca strana, il cak politicari jedne ili druge privire nos u obe, te su tako svi deo politike, tacnije svi koji su u javnom zivotu su deo politike, ako ih na bilo kakav nacin gledamo, primorani smo, svaki dan..Medij je politika, pisan il usmen,na ekranu, iza vrata; Basara je deo toga, sve dok ne ode u neku cuku daleko od ociju javnosti i po romanu koji izadje s vremena na vreme saznamo da je ziv, do tada je estrada koja cini politicku haljinu i kiceraj sto nam prekrio i glave i gu*ice..

jolly

pre 11 godina

Covece, kakav promasaj! I to da izjavi jedan knjizevnik! Pa naravno da politika direktno zavisi od narativa koji postoje u jednom narodu. Jos je Platon rekao da onaj ko vam prica price, taj vlada nad vama. Amerika ima svoju pricu o americkom snu kojom mobilise ne samo svoje stanovnistvo vec i citav svet. Evropa ima svoju pricu o slobodi coveka i njom mobilise narode na svojoj teritoriji. Hitler je imao svoju pricu o natcoveku koju je pokrao od Nicea i njome mobilisao Nemacku, Italiju i Japan. Gasne komore nisu pocele u zakonodavstvu ni u politici, vec u knjizevnosti. Problem ovog naroda je sto osim kosovskog narativa nemamo nijedan drugi. Dakle, nas problem je siromastvo kulture za koje su krivi upravo nasi knjizevnici koji uglavnom recikliraju tudje narative. Zasto Srbija ne moze u Evropu? Pa upravo zato sto nemamo nikakav narativ koji bi bio kompatibilan sa evropskom pricom o ljudskoj slobodi. Neizbezan zakljucak kosovskog mita je da ce Srba nestati zbog Kosova. Da li je onda cudno sto nam se upravo to desava?

Mila

pre 11 godina

Pisci su kao pevaljke, ima ih uz svaku stranu i stranku. Nema razlike. Ili vi mislite da ima? U kojem delu? Svetlana Velickovic ne pise pesme al ih peva milionima godisnje, ona je uz jednu stranu..Svetislav Basara ne peva pesme, al pise nesto milionima godisnje, on je uz drugu stranu..A i Svetlaninu i Basarinu stranu posecuje neka treca strana, il cak politicari jedne ili druge privire nos u obe, te su tako svi deo politike, tacnije svi koji su u javnom zivotu su deo politike, ako ih na bilo kakav nacin gledamo, primorani smo, svaki dan..Medij je politika, pisan il usmen,na ekranu, iza vrata; Basara je deo toga, sve dok ne ode u neku cuku daleko od ociju javnosti i po romanu koji izadje s vremena na vreme saznamo da je ziv, do tada je estrada koja cini politicku haljinu i kiceraj sto nam prekrio i glave i gu*ice..

HM

pre 11 godina

Sva sreca sto politika ne zavisi od takvih pisaca!
Nekad je Srbija imala i nepismenog vladara i Vuka Karadzica, koji je pisao umesto njega. Bio je pisar, zapisivao je njegove misli. Ali imao je toliko odgovornosti da ne napise nista. Samo je zapisivao. I zapisao je mnogo toga. U to vreme, ni u vreme pre toga, Srbi nisu ratovali sa Hrvatima. Naprotiv. Ti narodi nikada nisu ratovali. sve do Jugoslavije.

Danas imamo pisce koji pisu svasta. A apsolutno su odvojeni od stvarnosti. I to niko ne cita. A zasto bi se neko maltretiao da cita gluposti? Na primer, kazu da je VK unistio nas jezik. A na tom jeziku je pisao Ivo Andric, na tom jeziku je pisao Crnjanski, i nisu se zalili da im nedostaje nekih izrazajnih sredstava u jeziku, srpskom ili hrvatskom, ili kako god. Ako imas nesto da saopstis drugima, valjda mozes da se izrazis na jeziku kojim raspolazes, na srpskom ili nekom drugom, engleskom, latinskom... Ako imas nameru da pricas gluposti, isto ti je svaki jezik dobar, pa i staroslovenski, ruski, a i oni prethodni nisu nista manje dobri, covece. Ovaj Basara, bolje da cuti na staroslovenskom, neko bi pomislio da je pametan. Ako ne moze da cuti, pa neka vristi na sav glas, ali na engleskom, da ga ceo svet razume!

Svirepi Milorad

pre 11 godina

Zašto objavljujete samo Ćosićeve komentare, pod različitim pseudonimima? Žrtve nacionalne lobotomije niti mogu, niti žele da čuji glas racija. Basara je od pisca iz provincije izrastao u najuticajnijeg književnika Srbije. S razlogom!

robert

pre 11 godina

Ako pisci ne uticu na politiku, zasto se onda Gospodin Basara bavi politikom 24 sata dnevno? Sta on nudi osim "kosovskog mita"? On nudi novinarski, anti-kosovski mit. Dakle, isto ono sto narodu nudi bilo koji trecerazredni politicar. Najmanje ubedljivo mesto je ono kada Basara velikodusno oprasta Hamsunu i Paundu njihova pogresna politicka gledista. Covek se neminovno pita: kad je Gospodin Basara oprostio ijednom srpskom piscu pogresnu politiku? Juce me je zabolela glava od Cosicevog mudrovanja, a danas od Basarinog. Zaista, mnogo se ti pisci trpaju u politiku. Treba li podsecati da to rade uglavnom oni koji nisu sigurni u sebe i u svoje delo?

katarina

pre 11 godina

Meni se Gospodin Basara ne sviđa,ima problem s opsesivno konpluzivnim mislima,rečenik koji nije primeren javnom izražavanju.Općenito navatao se para menjanjući opcije.Sve u svemu pravi primerak Druge Srbije.

dida

pre 11 godina

Veliki i vesti pisci nemaju problema sa istorijom, kulturom i mitologijom svog naroda jer je ili apsorbuju kroz svoj dela ili polemisu sa njom, takodje kroz svoja dela. Manje vesti pisci prodaju knjige iduci od emisije do emisije...i polemisali bi i sa majkom rodjenom, samo ako to povecava interesovanje za njihovu hiper skribomansku produkciju. Fama o biciklistima je bio dobar roman, pa i sada je, odoleo je vremenu. Sve posle toga je cas sado, cas mazo trućanje. Lako je biti pajac!

Krušar-Ćuprija

pre 11 godina

Ne zavisi ni od programa stranaka.Centar,levica,desnica,gradjanska,socijal demokratska...To više nema veze s muzikom.Jednostavno orijentacija je borba za VLAST.

Ana

pre 11 godina

katarina, 28. decembar 2012 15:41)

NAVATAO SE PARA MENJAJUCI OPCIJE?! Katarina, odakle vam uopste ta ideja? I odakle vam pravo da tako degradirate nekoga bez pravih informacija? Jeste li vi citali neku knjigu od gospodina Basare?

Alek

pre 11 godina

Ne smatram sebe dovoljno kompetentnim da komentarisem Basarine stavove. Mada, gdedajuci ostale komentare, pocinjem da dobijam kompleks manje vrednosti, jer ima mnogo onih koji su mu dorasli.

zoki

pre 11 godina

Politika i knjezevnost se preplicu, pa na indirektan nacin imaju medjusobnog uticaja. Pisci, medjutim, bez obzira na gore spomenuti uticaj, ne bi trebalo da se bave politikom, jer je njihova vizija sveta cesto u sferi metafizickog idealizma - udaljena od stvarnosti. Politika bi trebalo da bude neka vrsta 'realistickog idealizma', ciju sustinu, takodje, cini ideja, ali sprovodiva/aplikabilna, ideja. Nije iskljucena mogucnost da i pisac bude politicar i to dobar, ali su poznatiji primeri pisaca koji dokazuju upravo suprotno, kako je naveo i g-din Basara.
Uzgred, savet i ovom cenjenom piscu - manite se LDP-a..

Novosađanin NS

pre 11 godina

Басара има три опсесије: Добрица Ћосић, Вук Караџић, Војислав Коштуница.
Добрица Ћосић ми је несимпатичан колико и њему, али не разумем толико
бесомучно ударање по лешу. Подсећа ме на понашање бугарских војника које
је Добрица Ћосић описао у једном свом роману (мислим да је у питању
"Далеко је сунце"). Кад упадну у неко село и побију кога стигну онда
у недостатку других жртава ударају кундацима по мртвацима, па онда
прелазе на лупање намештаја, шерпи и лонаца све док их потпуно не изобличе. Јединог кога је именовао као кривца за пљачку и криминал
је професор кога пас нема за што да уједе, а ниједног од оних који су тек као политичари постали власници винограда, рачуна на
егзотичним острвима, медија и фирми које су једине постале и остале
профитабилне у време њихове владавине.

dida

pre 11 godina

Dobri i vesti pisci nemaju problema sa istorijom i tradicijom, pa i mitologijom sopstvenog naroda. Oni je uspesno apsorbuju kroz delo ili stvaraju dela polemisuci sa njom. Andric, Crnjanski, Vinaver, Petrovic su je apsorbovali. Manje vesti pisci idu od emisije do emisije...Fama o biciklistima je dobar roman, a ovo sto sada Basara objavljuje je hiper produkcija skribomanije, cas sado, cas mazo. Sto se tice kulta slobode u evropskoj literaturi, rekla bih da je vrhunski ideal svih epskih pesama, pa tako i nasih, ideal slobode.

knjigoljubac

pre 11 godina

naprodavase se magle komentatori vise nego pisac basara. i najjednostavnije ne razumeju, knjizevno delo je za sebe, ako to mogu da utuve. nekada nije bilo tako tesko to objasniti ni deci u osnovnoj skoli, znala su to. sada postadose svi interdisciplinarni, metafizici neki sve, a bez elementarne strasti da umetnicko delo dozive i saznaju iz njega tj. dela samog. to je osnovni domet umetnosti. sve drugo, dodatno treba ostaviti retkima koji nose kapacitet i za to.

xixixi

pre 11 godina

k'o po jajima - tako bi se mogao opisati intervju odalovic vs basara. radoznala i dominantna crnka obicno ne preza od grubog prizivanja svojih gostiju na poslusnost, a danas! samo diskretno i pipavo sa ovako prirodno nadrndanim gostom. zabavila sam se

Katya - London

pre 11 godina

Basara, bez ikakve sumnje zasluzuje da ponovo dobije NIN-ovu nagradu.
Hilary Mantel je dva puta bila urucena Man Booker Prize, a isto tako i Peter-u Carey-u.
Fingers Cross!!!

sendy

pre 11 godina

Gospodin Basara je bio pristojan u ovoj emisiji, kao pisac me nije dodirnuo. Kao javna ličnost složiću s jednom komentatorkom da je opsesivno konpluzivan, a da je mlatio pare gde je stigao je tačno, uostalom ko ne bi da može? Volim da čitam ljude koji različito misle od mene, to mi je mentalna gimnastika. Ali na rečnik Gospodina Basare nikako ne uspevam da se naviknem. Primitivno.

shok

pre 11 godina

Naravno da svako ima pravo da komentarise stanje u drustvu i politiku,pa tako i Basara.I naravno da ne mora uvek biti u pravu.Njegov najveci problem je iskljucivost i opsednutost pojedinim ljudima.To poprima neki oblik sizofrenije.

Aleksandar Djurovic

pre 11 godina

Bice da je redakcija omanula u transkripciji.. Politika ciji je propagator Cosic zasnovana je na šamanizmu, a ne šabanizmu, to je jasno svima koji poznaju Basarin odnos prema Cosicu.. Ovo je samo napomena koja unekoliko menja smisao onoga sto je Basara hteo da kaže..

vasilije knezevic

pre 11 godina

Istina je da pisac/knjizevnik ne treba imati ustvari nema nista zajednickog sa politikom.
I ne samo pisac nego i svi ostali umjetnici i sportisti nijesu delegirani od naroda da
se bave politickim manevrima koji su potrebni svakoj zemlji za opstanak. Oni mogu biti
placeni politicki disidenti zapada, dobiti Nobelovu nagradu i propagirati promjenu rezima
po zelji nekih politickih faktora. Ali to je druga strana ,vrlo cesto, osredneg kvaliteta pisaca.
Sa druge strane od pisca se ocekuje da bude rodoljub i da promovise svoje ljude i zemlju
u najboljim mogucim okolnostima. Ukoliko on odbije da se ponasa po zelji vecine on
postaje stranac u rodjenoj zemlji i ne moze ocekivati neku pomoc u bilo kakvoj formi.
Pisac moze da bude i vrlo solidan kriticar politickog rezima sa isljucenjem spoljasnjih
faktora u bilo kom izdanju.Andric je ispunjavao mnoge od tih standarda i nije ni cudo da
je dostigao tako solidan respekt.Politicari jedne zemlje vrlo rijetko imaju visoke moralne
standarde ,pogotovo ako je zemlja neznacajna u svjetskim okvirima.Nije nista lose ako
oni baziraju svoju politiku na kulturnim i drugim kvalitetima ali to mora da bude od srca,
rodoljublja i osjecaja pripadnosti.Ali politicari su,vrlo cesto,nesto sasvim drugo i ne mora
da budu istiniti jer zastupaju dosta neobavijestenog naroda.Zato je potrebno da ljudi visih
intelektualnih sposobnosti ,pisci u prvom redu,imaju uvijek otvorene oci i usi.Njihove rijeci
imaju veliku tezinu
vasilije knezevic 28 d 2012

HM

pre 11 godina

Sva sreca sto politika ne zavisi od takvih pisaca!
Nekad je Srbija imala i nepismenog vladara i Vuka Karadzica, koji je pisao umesto njega. Bio je pisar, zapisivao je njegove misli. Ali imao je toliko odgovornosti da ne napise nista. Samo je zapisivao. I zapisao je mnogo toga. U to vreme, ni u vreme pre toga, Srbi nisu ratovali sa Hrvatima. Naprotiv. Ti narodi nikada nisu ratovali. sve do Jugoslavije.

Danas imamo pisce koji pisu svasta. A apsolutno su odvojeni od stvarnosti. I to niko ne cita. A zasto bi se neko maltretiao da cita gluposti? Na primer, kazu da je VK unistio nas jezik. A na tom jeziku je pisao Ivo Andric, na tom jeziku je pisao Crnjanski, i nisu se zalili da im nedostaje nekih izrazajnih sredstava u jeziku, srpskom ili hrvatskom, ili kako god. Ako imas nesto da saopstis drugima, valjda mozes da se izrazis na jeziku kojim raspolazes, na srpskom ili nekom drugom, engleskom, latinskom... Ako imas nameru da pricas gluposti, isto ti je svaki jezik dobar, pa i staroslovenski, ruski, a i oni prethodni nisu nista manje dobri, covece. Ovaj Basara, bolje da cuti na staroslovenskom, neko bi pomislio da je pametan. Ako ne moze da cuti, pa neka vristi na sav glas, ali na engleskom, da ga ceo svet razume!

jolly

pre 11 godina

Covece, kakav promasaj! I to da izjavi jedan knjizevnik! Pa naravno da politika direktno zavisi od narativa koji postoje u jednom narodu. Jos je Platon rekao da onaj ko vam prica price, taj vlada nad vama. Amerika ima svoju pricu o americkom snu kojom mobilise ne samo svoje stanovnistvo vec i citav svet. Evropa ima svoju pricu o slobodi coveka i njom mobilise narode na svojoj teritoriji. Hitler je imao svoju pricu o natcoveku koju je pokrao od Nicea i njome mobilisao Nemacku, Italiju i Japan. Gasne komore nisu pocele u zakonodavstvu ni u politici, vec u knjizevnosti. Problem ovog naroda je sto osim kosovskog narativa nemamo nijedan drugi. Dakle, nas problem je siromastvo kulture za koje su krivi upravo nasi knjizevnici koji uglavnom recikliraju tudje narative. Zasto Srbija ne moze u Evropu? Pa upravo zato sto nemamo nikakav narativ koji bi bio kompatibilan sa evropskom pricom o ljudskoj slobodi. Neizbezan zakljucak kosovskog mita je da ce Srba nestati zbog Kosova. Da li je onda cudno sto nam se upravo to desava?

katarina

pre 11 godina

Meni se Gospodin Basara ne sviđa,ima problem s opsesivno konpluzivnim mislima,rečenik koji nije primeren javnom izražavanju.Općenito navatao se para menjanjući opcije.Sve u svemu pravi primerak Druge Srbije.

Svirepi Milorad

pre 11 godina

Zašto objavljujete samo Ćosićeve komentare, pod različitim pseudonimima? Žrtve nacionalne lobotomije niti mogu, niti žele da čuji glas racija. Basara je od pisca iz provincije izrastao u najuticajnijeg književnika Srbije. S razlogom!

Mila

pre 11 godina

Pisci su kao pevaljke, ima ih uz svaku stranu i stranku. Nema razlike. Ili vi mislite da ima? U kojem delu? Svetlana Velickovic ne pise pesme al ih peva milionima godisnje, ona je uz jednu stranu..Svetislav Basara ne peva pesme, al pise nesto milionima godisnje, on je uz drugu stranu..A i Svetlaninu i Basarinu stranu posecuje neka treca strana, il cak politicari jedne ili druge privire nos u obe, te su tako svi deo politike, tacnije svi koji su u javnom zivotu su deo politike, ako ih na bilo kakav nacin gledamo, primorani smo, svaki dan..Medij je politika, pisan il usmen,na ekranu, iza vrata; Basara je deo toga, sve dok ne ode u neku cuku daleko od ociju javnosti i po romanu koji izadje s vremena na vreme saznamo da je ziv, do tada je estrada koja cini politicku haljinu i kiceraj sto nam prekrio i glave i gu*ice..

robert

pre 11 godina

Ako pisci ne uticu na politiku, zasto se onda Gospodin Basara bavi politikom 24 sata dnevno? Sta on nudi osim "kosovskog mita"? On nudi novinarski, anti-kosovski mit. Dakle, isto ono sto narodu nudi bilo koji trecerazredni politicar. Najmanje ubedljivo mesto je ono kada Basara velikodusno oprasta Hamsunu i Paundu njihova pogresna politicka gledista. Covek se neminovno pita: kad je Gospodin Basara oprostio ijednom srpskom piscu pogresnu politiku? Juce me je zabolela glava od Cosicevog mudrovanja, a danas od Basarinog. Zaista, mnogo se ti pisci trpaju u politiku. Treba li podsecati da to rade uglavnom oni koji nisu sigurni u sebe i u svoje delo?

Alek

pre 11 godina

Ne smatram sebe dovoljno kompetentnim da komentarisem Basarine stavove. Mada, gdedajuci ostale komentare, pocinjem da dobijam kompleks manje vrednosti, jer ima mnogo onih koji su mu dorasli.

dida

pre 11 godina

Veliki i vesti pisci nemaju problema sa istorijom, kulturom i mitologijom svog naroda jer je ili apsorbuju kroz svoj dela ili polemisu sa njom, takodje kroz svoja dela. Manje vesti pisci prodaju knjige iduci od emisije do emisije...i polemisali bi i sa majkom rodjenom, samo ako to povecava interesovanje za njihovu hiper skribomansku produkciju. Fama o biciklistima je bio dobar roman, pa i sada je, odoleo je vremenu. Sve posle toga je cas sado, cas mazo trućanje. Lako je biti pajac!

dida

pre 11 godina

Dobri i vesti pisci nemaju problema sa istorijom i tradicijom, pa i mitologijom sopstvenog naroda. Oni je uspesno apsorbuju kroz delo ili stvaraju dela polemisuci sa njom. Andric, Crnjanski, Vinaver, Petrovic su je apsorbovali. Manje vesti pisci idu od emisije do emisije...Fama o biciklistima je dobar roman, a ovo sto sada Basara objavljuje je hiper produkcija skribomanije, cas sado, cas mazo. Sto se tice kulta slobode u evropskoj literaturi, rekla bih da je vrhunski ideal svih epskih pesama, pa tako i nasih, ideal slobode.

Ana

pre 11 godina

katarina, 28. decembar 2012 15:41)

NAVATAO SE PARA MENJAJUCI OPCIJE?! Katarina, odakle vam uopste ta ideja? I odakle vam pravo da tako degradirate nekoga bez pravih informacija? Jeste li vi citali neku knjigu od gospodina Basare?

Katya - London

pre 11 godina

Basara, bez ikakve sumnje zasluzuje da ponovo dobije NIN-ovu nagradu.
Hilary Mantel je dva puta bila urucena Man Booker Prize, a isto tako i Peter-u Carey-u.
Fingers Cross!!!

knjigoljubac

pre 11 godina

naprodavase se magle komentatori vise nego pisac basara. i najjednostavnije ne razumeju, knjizevno delo je za sebe, ako to mogu da utuve. nekada nije bilo tako tesko to objasniti ni deci u osnovnoj skoli, znala su to. sada postadose svi interdisciplinarni, metafizici neki sve, a bez elementarne strasti da umetnicko delo dozive i saznaju iz njega tj. dela samog. to je osnovni domet umetnosti. sve drugo, dodatno treba ostaviti retkima koji nose kapacitet i za to.

sendy

pre 11 godina

Gospodin Basara je bio pristojan u ovoj emisiji, kao pisac me nije dodirnuo. Kao javna ličnost složiću s jednom komentatorkom da je opsesivno konpluzivan, a da je mlatio pare gde je stigao je tačno, uostalom ko ne bi da može? Volim da čitam ljude koji različito misle od mene, to mi je mentalna gimnastika. Ali na rečnik Gospodina Basare nikako ne uspevam da se naviknem. Primitivno.

Novosađanin NS

pre 11 godina

Басара има три опсесије: Добрица Ћосић, Вук Караџић, Војислав Коштуница.
Добрица Ћосић ми је несимпатичан колико и њему, али не разумем толико
бесомучно ударање по лешу. Подсећа ме на понашање бугарских војника које
је Добрица Ћосић описао у једном свом роману (мислим да је у питању
"Далеко је сунце"). Кад упадну у неко село и побију кога стигну онда
у недостатку других жртава ударају кундацима по мртвацима, па онда
прелазе на лупање намештаја, шерпи и лонаца све док их потпуно не изобличе. Јединог кога је именовао као кривца за пљачку и криминал
је професор кога пас нема за што да уједе, а ниједног од оних који су тек као политичари постали власници винограда, рачуна на
егзотичним острвима, медија и фирми које су једине постале и остале
профитабилне у време њихове владавине.

zoki

pre 11 godina

Politika i knjezevnost se preplicu, pa na indirektan nacin imaju medjusobnog uticaja. Pisci, medjutim, bez obzira na gore spomenuti uticaj, ne bi trebalo da se bave politikom, jer je njihova vizija sveta cesto u sferi metafizickog idealizma - udaljena od stvarnosti. Politika bi trebalo da bude neka vrsta 'realistickog idealizma', ciju sustinu, takodje, cini ideja, ali sprovodiva/aplikabilna, ideja. Nije iskljucena mogucnost da i pisac bude politicar i to dobar, ali su poznatiji primeri pisaca koji dokazuju upravo suprotno, kako je naveo i g-din Basara.
Uzgred, savet i ovom cenjenom piscu - manite se LDP-a..

shok

pre 11 godina

Naravno da svako ima pravo da komentarise stanje u drustvu i politiku,pa tako i Basara.I naravno da ne mora uvek biti u pravu.Njegov najveci problem je iskljucivost i opsednutost pojedinim ljudima.To poprima neki oblik sizofrenije.

xixixi

pre 11 godina

k'o po jajima - tako bi se mogao opisati intervju odalovic vs basara. radoznala i dominantna crnka obicno ne preza od grubog prizivanja svojih gostiju na poslusnost, a danas! samo diskretno i pipavo sa ovako prirodno nadrndanim gostom. zabavila sam se

Krušar-Ćuprija

pre 11 godina

Ne zavisi ni od programa stranaka.Centar,levica,desnica,gradjanska,socijal demokratska...To više nema veze s muzikom.Jednostavno orijentacija je borba za VLAST.

vasilije knezevic

pre 11 godina

Istina je da pisac/knjizevnik ne treba imati ustvari nema nista zajednickog sa politikom.
I ne samo pisac nego i svi ostali umjetnici i sportisti nijesu delegirani od naroda da
se bave politickim manevrima koji su potrebni svakoj zemlji za opstanak. Oni mogu biti
placeni politicki disidenti zapada, dobiti Nobelovu nagradu i propagirati promjenu rezima
po zelji nekih politickih faktora. Ali to je druga strana ,vrlo cesto, osredneg kvaliteta pisaca.
Sa druge strane od pisca se ocekuje da bude rodoljub i da promovise svoje ljude i zemlju
u najboljim mogucim okolnostima. Ukoliko on odbije da se ponasa po zelji vecine on
postaje stranac u rodjenoj zemlji i ne moze ocekivati neku pomoc u bilo kakvoj formi.
Pisac moze da bude i vrlo solidan kriticar politickog rezima sa isljucenjem spoljasnjih
faktora u bilo kom izdanju.Andric je ispunjavao mnoge od tih standarda i nije ni cudo da
je dostigao tako solidan respekt.Politicari jedne zemlje vrlo rijetko imaju visoke moralne
standarde ,pogotovo ako je zemlja neznacajna u svjetskim okvirima.Nije nista lose ako
oni baziraju svoju politiku na kulturnim i drugim kvalitetima ali to mora da bude od srca,
rodoljublja i osjecaja pripadnosti.Ali politicari su,vrlo cesto,nesto sasvim drugo i ne mora
da budu istiniti jer zastupaju dosta neobavijestenog naroda.Zato je potrebno da ljudi visih
intelektualnih sposobnosti ,pisci u prvom redu,imaju uvijek otvorene oci i usi.Njihove rijeci
imaju veliku tezinu
vasilije knezevic 28 d 2012

Aleksandar Djurovic

pre 11 godina

Bice da je redakcija omanula u transkripciji.. Politika ciji je propagator Cosic zasnovana je na šamanizmu, a ne šabanizmu, to je jasno svima koji poznaju Basarin odnos prema Cosicu.. Ovo je samo napomena koja unekoliko menja smisao onoga sto je Basara hteo da kaže..