Utorak, 27.11.2012.

15:01

Hrvati "svojataju" ćirilicu?

Izvor: Agencije, Nezavisne.com

Hrvati "svojataju" æirilicu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

217 Komentari

Sortiraj po:

MIrko

pre 11 godina

Dragi Srbi,
Da li znate da postoje Srbi koji ne koriste cirilicu?
A sto se pisma tice, ne brinite, u pitanju je znanje a ne predmet. I lepo je promovisati cirilicu. spomenik cirilici je lepa stvar.
ako ti je neko nesto oteo, to znaci da ti to nesto vise nemas. A kolko vidim, srpsko cirilicarenje nece nestati ako hrvati podignu spomenik hrvatskom cirilicarenju.
I jos, Cirilica je nazvana po Ćirilu Solunskom, grku koji je putovao po evropi sireci pismenost.

miro split

pre 11 godina

@ Branko
Simo Matavulj baš i nije neki povjesni autoritet po kojem bi se trebali ravnati,a neko je ovde spomenuo da se o modernim nacijama može govoriti tek nakon francuske revolucije i s time se apsolutno slažem.

Adio logiko

pre 11 godina

posle ovoga sledi da se oni krste sa tri prsta i da smo mi od njih uzeli obicaj krsne slave!
stvarno su smesni ali bas smesni, ulepsali su mi danasnji kisovit i tmuran dan, veliko vam hvala "braco" hrvati samo tako nastavite!!!
(Dejan, 28. novembar 2012 12:23)

---------------------------------------

Pa ako se i šalite, šta biste rekli na činjenicu da je upravo ustaški ritual zakletve bio; lijeva ruka na Bibliji, desna podignuta šaka do visine ramena i OTVORENA TRI PRSTA(zaklinjanje svetim trojstvom ?
Ali proguglajte malo, pa se uvjerite sami...
Zašto su od zadnjeg rata tri prsta postala "znak srpstva", a dva "V", znak "hrvatstva"...ostaje neobjašnjivo, s obzirom da i pravoslavlje i katoličanstvo baštine Sv.Trojstvo, koje se simbolizira sa tri prsta...
Vjerovatno samo zato da se i u toj simbolici potencira razlika, makar i umjetna i izmišljena!
Kao u mnogočemu drugom...

knjigu u ruke

pre 11 godina

usput,
Sedam stoljeća su se kršćani križali samo s jednim prstom. U Srbiji je taj običaj ostao očuvan sve do petnaestog stoljeća. Mnogi vide u načinu križanja jednim prstom simboliku ispovijedanja vjere u jednoga Boga.

dakle, nema ekskluzive ni za koga, ništa nije oduvijek niti zauvijek

knjigu u ruke

pre 11 godina

@dean
Papa priznaje i cijeni oba načina križanja s tri ili pet prstiju. Križanje s tri prsta svakome govori ovo: tko se tako križa vjeruje da je jedan Bog u tri božanske osobe, a Isus je pravi Bog i pravi čovjek. Mnogima je sasvim nepoznato da su i na zapadu pape kao npr. Leon IV (+855) i Inocent III (+1216) učili da se znak križa čini s tri prsta od čela prema prsima i od desnog prema lijevom ramenu.

mario

pre 11 godina

Nevjerojatno je u kakvoj zabludi žive Srbi. Hrvatska književnost je na n-tu puta značajnija i veća od srpske, Hrvati su jedini maritivni (na toplom moru) slavenski narod i po mnogo čemu perjanice ukupne slavenske književnosti i pismenosti, posebno u razdoblju humanizma i renensanse. Hrvatska književnost je tropismena, u najvećoj mjeri latinica, nešto manje glagoljica, a na trećem mjestu zapadna varijanta ćirilice koja je na hrvatskim prostorima korištena od 11. do 18. stoljeća i veze nema sa srpskom ćirilicom koju su koristili pravoslavni popovi u svojoj liturgiji jer nikakve književnosti na njoj i nije bilo do modernih vremena. Pojavljuju se još i nazivi: harvacko pismo (Dmine Papalić), rvasko pismo, arvatica, arvacko pismo (Povaljska listina, dodatak Poljičkom statutu iz 1655.), bosanica (Stjepan Zlatović), bosanska azbukva (Ivan Berčić), bosanska ćirilica (Franjo Rački), hrvatsko-bosanska ćirilica (Ivan Kukuljević Sakcinski), bosansko-dalmatinska ćirilica (Vatroslav Jagić), bosanska brzopisna grafija (E. F. Karskij), zapadna varijanta ćirilskog brzopisa (Petar Đorđić), zapadna (bosanska) ćirilica (Stjepan Ivšić), poljičica, poljička azbukvica (u narodu Poljicâ - Frane Ivanišević). Ćiro Truhelka, hrvatski arheolog i povjesničar umjetnosti prvi daje naziv ovoj ćirilici, bosančica. Na bosančici ili arvatici pisali su čak i Zrinski, ali najviše na prostoru južne Hrvatske i BIH, gdje su franjevci očuvali pismenost na bosančici sve do modernog doba.

Djenka Djavo

pre 11 godina

Kao sto su germani izmislili nemacku naciju tako i Hrvati imaju potrebu da pokazu svetu koliko su drugaciji. Ja to potpuno razumem i pozdravljam iz dna duse. Evo na primer, americka nacija. Toliko se trude da pokazu svima da su najbolji u svemu, pa ih ceo svet voli do imbecilnosti. Tako su i Hrvati "omiljeni" na Balkanu, kao Ameri na Bliskom Istoku. Srbe barem Grci vole (donekle), a pola Crne Gore se izjasnjava da smo isti narod. A cirilica... pa narod je na Balkanu uglavnom nepismen, nije mnogo bitno kojim pismom NE umeju da se sluze, lista je ionako predugacka. A sad brzo na glasanje da se ponovo ujedinimo inace necete imati vise koga da krivite za svoje promasaje (a istovazi i za Svrbe, nista mi braco niste bolji.)

mate_hr

pre 11 godina

sinoc sam gledao sulejmana i pojavila se neka nova ženska u haremu. I pita nju ova Hurem odakle je i što je. A ova odgovori da je hrvatica iz beograda. To mi je malo poljulalo ovo sto se pise da smo mi hrvati u biti srbi, a sto ako ste vi srbi u biti hrvati koji ste presli na pravoslavlje:)
Zadnjih dana mi se otvorilo bezbroj pitanja, a onda sam se i sitio da su danasnje nacije nastale tek oko 1848 te da su prije bila plemena.
Mislim da bi bilo dobro da se svakome pri rođenju napravi analiza gena, pa da se kaže, on je 66 % hrvat i 32% srbin, 1% nepoznat...ili 28% iranac, 60% srbin i 12 %hrvat.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Pa ko je nama kriv?!Zar se nasi "modernisti", liberali i nazovi mondijalisti ne odricu svega sto je srpsko? Odricu se "mitomanske proslosti", srpske "mracne" vizantijske tradicije, odricu se Crkve, SANU-a, STIDE SE cirilice, odricu se sebe, ne bi li nas primili u "visoko" evropsko drustvo, kao nikoga i nista, kao "Tabulu razu" ili, prostim recima receno, kao nikogovice?!Pogledajte komentare na svaku vest, koja se tice odbrane odnosno, zastite Srbije i srpskih interesa?!Najogavnijim rečima se govori o sopstvenoj prošlosti i kulturi?!Prosto je neverovatno kolioko mi umemo da baljegamo sami po sebi?! Kao da se srpske generacije specijalno vaspitavaju da šire samodestrukciju i samo-omalovažavanje?!Kada bi se progres merio po anacionalnosti, amoralnosti i ateizmu mi bismo bili Svajcarska. Na zalost, ili na srecu, nije tako.Nemojmo da se cudimo ako na kraju ostanemo bez icega. Kao narod koji nije ni postojao. A mi se bas trudimo.

susjed

pre 11 godina

Hrvati prvo treba da se odluče šta su, da li su Sloveni, Goti, Alani, Iliri, Iranci...

jao, susjedi, koliko strasti oko beznačajnih stvari....
Hrvati su se odličili - oni su Hrvati
žive u 21. stoljeću u skladu sa europsko kulturom

ono što se događalo pred 50 ili 500 godina je POVIJEST
zabavna tema za znanstvene skupove ili neobavezno diskutiranje

smirite strasti, mislite na sebe i NA BUDUĆNOST

Vladimir

pre 11 godina

Ово је културни геноцид над Србима... ја вјерујем да је у ватиканским плановима крајњи циљ потпуни историјски заборав да су Срби икада постојали на Баклану. А фазе плана су: Цијепање етничког ткива (црногорка нација и етнос нпр) затим уништавање српске државности (ту су на добром путу да се и то заврши) и на крају културни заборав... Овако се почиње и са тим послом, отимањем књижевног и културног насљеђа Срба и проглашавањем истог ѕа туђе... хрватско

Branko

pre 11 godina

Ako sam dobro shvatija,vi Srbi pokušavate nama Hrvatima objasnit da smo mi u biti senilni Srbi.Bili smo Srbi i onda nas je napala neka nepoznata bolest od koje smo počeli zaboravljat i bezglavo lutat dok nas Vatikan nije uvjerija da smo mi zapravo nekakvi Hrvati.Jesam li vas dobro shvatija?Jeli to tako bilo?
(miro split, 28. novembar 2012 09:45)
Ne ne mislimo to nego mislimo i znamo da je veliki broj Srba primio katoličku veru a vi ste ih preveli u Hrvate. Da li ste čitali možda "Pilipendu" od Sime Matavulja?

Dejan

pre 11 godina

posle ovoga sledi da se oni krste sa tri prsta i da smo mi od njih uzeli obicaj krsne slave!
stvarno su smesni ali bas smesni, ulepsali su mi danasnji kisovit i tmuran dan, veliko vam hvala "braco" hrvati samo tako nastavite!!!

deki

pre 11 godina

Pa naravno da je cirilica i hrvatsko pismo kao sto je i pismo svih juznih Slovena. Samo sto su Hrvati u zelji da budu sto razlicitiji od Srba uzeli to pismo kao neprijateljsko. Niko im nikada nije sporio da je to i njihovo pismo ali su ga oni odbacivali i pripisivali Srbima. Inace svaka cast profesoru na ovom dokazu koji nam govori da smo ipak isti ili vrlo slican narod. To je cinjenica a ko je od koga nastao je mozda i nebitno.

Ash

pre 11 godina

tako se to radi, i to nije svojatanje nego prihvatanje, integrisanje. i tako ce na kraji sve biti njihovo. a mi odbacujemo nasu rodjenu srpsku latinicu, a kad cirilica odumre, kao sto je skoro vec odumrla, na kraju necemo imati nijedno svoje pismo.

Jane Doe

pre 11 godina

Pobogu ljudi, komentatori, Srbi! Je l' vi razlikujete srpsku čirilicu od ćirilice generalno? U članku se piše o ćirilici generalno. Srpska ćirilica postoji tek od Vuka i njome se braća Hrvati NIKADA, ni u dalekoj prošlosti, ni u Titovoj prošlosti nisu služili. To što je autor članka tendenciozno ili zbog svoje neinformisanosti ovde stavio sliku srpske ćirilice je očigledno dovoljan povod da svi skoče i počnu potpuno neargumentovano da se pljuju.

ivan cvetic

pre 11 godina

Prema franackim kraljevskim analima iz 822 godine jasno pise da su stanovnici Dalmacije srbi: "Sorabos, quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur".

Hvala.

djera

pre 11 godina

Trenutak kada mi Srbi budemo shvatili da je ćirilica nastala kao južnoslovensko pismo u težnji da se odvojimo kao južni Sloveni i pismom i jezikom od tadašnjeg latiničnog pisma, i kada shvatimo da nismo mi urinirali u okean pa onda došlo do pojave ameba i ostatka evolucije, možda ćemo moći da krenemo dalje u budućnost... do tada, ljudi koji sebe nazivaju akademicima i koji dobijaju velike pare da bi ovako trovali narod svojim komentarima, nema nama spasa...

U Dubrovniku se nalaze knjige pisanan na ćirilici zato što smo svi do pre 20 godina bili svesni da smo JUŽNI SLOVENI, danas, ljudi beže od te činjenice sa obe strane Save, stideći se svojih korena, a isti pradedi, isti ljudi...

Branko

pre 11 godina

(jurica, 27. novembar 2012 23:58)
Ne znam da li ste čuli za pismo koje se zove SRBICA. Iz tog pisma je preuzeto dosta slova u ćiriličnom pismu. Ovo možete proveriti na internetu. A što se tiče Srbice i Vinčanskog pisma to su najstarija pisma u Evropi ali na vašu žalost imaju veze sa Srbima. Treba razbiti laž o dolasku Srba na Balkan u VI veku, koju su plasirali "Nemačka istorijska škola" i Vatikan. Svaka laž i prevara imaju svoj kraj, pa tako i laži o Srbima i Slovenima uopšte. O narodima čiji je kalendar star 7521. godinu tek će se čuti u narednom periodu. Pozdrav!

ХРВАТУ Srbine

pre 11 godina

HAHAHAHAХАХАХАХАХА....puci cu od smијehaaaa....
Shvatili Hrvati da бејаху Срби од od davnina!!!
OVO JE NEVJEROJATNO ili НЕВЈЕРОЈАТНО не знам ni sam што да ti rechem!!!

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

@jurica

Елементарно си неписмен, а осећаш се позваним да напишеш своје мишљење...Српску ћирилицу користе само Срби. Она се састоји од 30 слова (графема). Руси имају своју ћирилицу са словима, односно графемима који у српској не постоје и обратно. Исто је и са бугарском ћирилицом.
Такође постоји разлика између хрватске латинице у односу на немачку, турску или енглеску. Нпр. Немци, Турци и Енглези немају латинично слово Č, као ви Хрвати.
Да ли ти је сада јасније? Или се само правиш да ти није јасно, да би имао изговор да вређаш?

djera

pre 11 godina

Trenutak kada mi Srbi budemo shvatili da je ćirilica nastala kao južnoslovensko pismo u težnji da se odvojimo kao južni Sloveni i pismom i jezikom od tadašnjeg latiničnog pisma, i kada shvatimo da nismo mi urinirali u okean pa onda došlo do pojave ameba i ostatka evolucije, možda ćemo moći da krenemo dalje u budućnost... do tada, ljudi koji sebe nazivaju akademicima i koji dobijaju velike pare da bi ovako trovali narod svojim komentarima, nema nama spasa...

U Dubrovniku se nalaze knjige pisanan na ćirilici zato što smo svi do pre 20 godina bili svesni da smo JUŽNI SLOVENI, danas, ljudi beže od te činjenice sa obe strane Save, stideći se svojih korena, a isti pradedi, isti ljudi...

odlučite se već jednom

pre 11 godina

Hrvati prvo treba da se odluče šta su, da li su Sloveni, Goti, Alani, Iliri, Iranci...
Poglavnik Pavelić je naprimer trvdio da su oni Goti kojima je slavenski jezik veštački nametnut, Tuđman da su poreklom iz Irana, i tako od generacije do generacije po potrebi menja se poreklo.
Štokavsko narečje je srpsko i ono je vremenom potisnulo čakavski i kajkavski (hrvatski) kako su se Srbi pomerali usled turske najezde.

Aleksandar

pre 11 godina

Eto, mi se odricemo latinice, sve manje pisemo cirilicom, u Zagrebu se izvodi Nusic na ekavici, a mi ga skrnavimo u Narodnom pozoristu u Beogradu. Cinjenice govore da nam je jezik jedan sa vise varijanti, ali zbog politike cemo i mi i Hrvati da govorimo suprotno. Jedino sto ce oni proglasiti sve hrvatskim a mi cemo se svega odreci. Pa vidite ko ce onda biti pobednik nevezano od Haskog tribunala!

Daniel N.

pre 11 godina

Da malo razjasnim stvari. I latinica i ćirilica i glagoljica su "hrvatska povijesna pisma" -- to jednostavno znači da su Hrvati nekad koristili ta pisma i NIŠTA VIŠE.

Nijedno od tih pisama nisu izmislili Hrvati, latinicu je došla od Katoličke crkve odnosno Rimljana (i kasniji dodaci od Čeha), ćirilica i glagoljica od Ćirila, Metoda i co.

Uopće je besmisleno reći da netko nešto "svojata". Cijela ova priča ima zapravo pod-kontekst: mnogi u Hrvatskoj misle da Hrvatska (u povijesti) nije imala ništa s ćirilicom.

Nije tako, pa jedan od najstarijih pisanih spomenika - Povaljski prag (potražite na Googleu), isklesan oko 1180, s Brača - je na ćirilici.

Dakle, ovo nema veze s tim da itko u Hrvatskoj (osim par čudaka) misli da je ćirilica došla od Hrvata. Glagoljica i ćirilica su jednostavno bila slavenska pisma i Slaveni su koristili jedno i drugo.

Ovo dakle nema veze sa "svojatanjem".

Branko

pre 11 godina

(jurica, 27. novembar 2012 23:58)
Ne znam da li ste čuli za pismo koje se zove SRBICA. Iz tog pisma je preuzeto dosta slova u ćiriličnom pismu. Ovo možete proveriti na internetu. A što se tiče Srbice i Vinčanskog pisma to su najstarija pisma u Evropi ali na vašu žalost imaju veze sa Srbima. Treba razbiti laž o dolasku Srba na Balkan u VI veku, koju su plasirali "Nemačka istorijska škola" i Vatikan. Svaka laž i prevara imaju svoj kraj, pa tako i laži o Srbima i Slovenima uopšte. O narodima čiji je kalendar star 7521. godinu tek će se čuti u narednom periodu. Pozdrav!

miro split

pre 11 godina

Ako sam dobro shvatija,vi Srbi pokušavate nama Hrvatima objasnit da smo mi u biti senilni Srbi.Bili smo Srbi i onda nas je napala neka nepoznata bolest od koje smo počeli zaboravljat i bezglavo lutat dok nas Vatikan nije uvjerija da smo mi zapravo nekakvi Hrvati.Jesam li vas dobro shvatija?Jeli to tako bilo?

Prle

pre 11 godina

Vest iz 2025. godine, u biltenu HAZU:

"Hrvati su podrijeklom Srbi, odnosno Srbi su odmetnuta grana hrvatskog naroda, te prijema tome, Srbija je tisucletnja hrvatska teritorija i obaveštavamo UN da ćemo prisujediniti Srbiju, i naravno da će nam naš NATO savez dati podršku od oko 1000 aviona. Obaveštavamo pućanstvo u Srbiji da treba da pređe u jedinu pravu kršćansku veru, da mi ne bi morali da ih pokrižujemo. Kome se to ne sviđa, moraće dragovoljno da napusti nove hrvatske teritorije, i biće proglašeni za zločince."

el_mago

pre 11 godina

Evo sutra imate da vidite u novinama Novak Djokovic je Hrvat.
Uzeli su nam Teslu pa sto nebi i Djokovica, oni samo dobre i uspesne uzimaju od nas.
Evo sto ne uzmete Tadica on vam se ionako izvinjavao za ono sto nismo uradili evo vam on ali njega necete znate vi odavno da on ne valja nicemu, nazalost mi Srbi(neki od nas) smo to shvatili tek u maju, ali avaj nikad nije kasno.
Evo dalje moj predlog, uzmite Draskovica, Cvetkovica, Djelica, Djilasa, e da evo vam i Miskovic uspesan bogat covek sta ces lepse doduse to je postao nasim parama, ali cilj opravdava sredstva zar ne "braco" Kroati?
Mislim da je bas TO bila vasa deviza "onomad" 1995 god, secate se bila je nekao oluja, verujem da se secate ali kao kroz maglu jel da?

Милојко

pre 11 godina

Православни или католици, сви су словенски народи у неком тренутку користили глагољицу и ћирилицу, па тако и Хрвати

Vladimir Pula

pre 11 godina

Lol.. Ko svojata? Odnosno ko negira da je cirilica srpsko pismo ? Da smo negirali cirilicu kao i hrvatsko pismo onda bi vi tu komentirali gle ih sramota kako lažu, a 500 godina je koristili.. Kad sad kažu da je jesmo koristili opet vam ne valja? Onda krademo vašu cirilicu , pa niste je vi izmislili..
Procitajte bilo koji hrvatski pravopis pa ćete vidjeti da uz latinicu kao primarno piše i cirilica kao jedno od hrvatskih pisama.
Inače sreća naša pa smo vise bili pod utjecajem zapada pa je latinica prevladala, totalno anakrono mi je danas vidjeti cirilicu, pogotovo u elektroničkom obliku. O pisanju stranih pojmova po Vuku da ne pričamo. Đorđe Armani kad nisam zvizno neki dan kad sam vidio.. Lol

miro split

pre 11 godina

Po čemu je to čirilica rezervirana samo za Srbe?Hrvati su se u svojoj povjesti koristili sa tri pisma i to glagoljicom ,latinicom i čirilicom ili bosančicom koja uzgred rečeno nije potpuno ista kao srpska čirilica.Ako već želite djeliti pisma po nacionalnosti onda morate iz svoje kulturne baštine izbaciti sve one koji su pisali na latinici jer po vašoj logici oni pripadaju hrvatskoj kulturi.

svajo

pre 11 godina

Napisa jedan komentator da ce hrvati reci i da je sveti sava bio hrvat. To ne mogu da kazu, ali da je krsten po katolickom obredu, to vec mogu jer je tako bilo...
(Milan, 27. novembar 2012 16:22)

Sveti sava NIJE kršten po katoličkom obredu. Po katoličkom obredu je kršten njegov otac Stefan Nemanja, zato što je rođen u Zeti, u kojoj je tada primat držala katolička crkva. Čim se njegov otac Zavida vratio u Rašku (verovatno iz izgnanstva) obavljen je pravoslavni obred. Inače, Stevan Prvovenčani je primio krunu od pape a Dušan Silni je koketirao sa Vatikanom. Sve to nema apsolutno nikakve veze sa Hrvatima, već sa Vatikanom i Rimom. Hrvati su, u vreme kad se to dešavalo, samo jedan mali podanički narod, bez kralja, bez države, bez ičega svoga. Taj mali narod je kasnije potpuno nestao i asimiliran je u Srbe štokavce. Nakon toga na scenu stupa Vatikan i agresivnim pokrštavanjem vaskrsava "novu hrvatsku naciju", koju predominantno sačinjavaju Srbi unijati. I danas im je isto tako, nemaju istoriju, nemaju pojma ko su i šta su pa izmišljaju nebuloze, poput teze o "Nemanjićima Hrvatima" (protoustaša Ante Starčević) pevaju srpske ratničke pesme iz 1.sv rata kao svoje i sve tako jadno i smešno. To me podseća na ove naše hiperurbane građane koji se stide svog seoskog porekla, pa mrze iz dna duše "seljake". Mrze Srbe zato što ih samo postojanje Srba podseća na činjenicu da su postali od nekoga drugog, da nemaju ništa svoje.

Ako HAZU tako kaze ...

pre 11 godina

Само нека ми хрвати објасне зашто сваки документ који сам им слао на ћирилици они нису хтели да прихвате јер не разумеју то писмо. Тако је и са самим потписом на било ком документу, уколико га потпишем ћирилицом они врате документ! Сад се одједном сетили да је то њихово давно заборављено писмо. Ма дај...
(Аљоша, 27. novembar 2012 21:08)

Hrvati se obicno jeze cirilice i ne "razumeju je" ! To im je jedan od nacina za demonstriranje superiornosti ! Ali posto je HAZU "utvrdio" da je cirilica staro hrvatsko pismo , onda je valjano da se preko noci navrat-nanos svi Hrvati opismene da se ne bi blamirali jer svi imaju akademskih aspiracija !
Aljosa , probaj opet da posaljes dokument , cisto onako - mode radi !!! Ako nista da se smore jer obozavaju trendove.

Branko

pre 11 godina

(Istina, 27. novembar 2012 23:59)
Treba samo pogledati ko je i kada je postao član SANU. Mnogo tu ima Titinih kadrova i onih koji su bili podobni. Ljudi od integriteta i nezavisnih od stranih uticaja ima veoma malo na ključnim položajima u Srbiji. Tako je uvek bilo, na šta nas je upozorio Arčibald Rajs u svojoj knjizi "Čujte Srbi" u onom delu kada piše o srpskim intelektualcima.

Mastermind

pre 11 godina

Kakvo svojatanje pisma, pobogu?! Povaljska listina? Nauk krstjanski? Ćirilica je ekskluzivno srpsko pismo? Od kad to, za boga miloga? A Rusi su staro srpsko pleme, kaj ne?
Kolektivna psihoza, nevjerojatno nešto.

јс

pre 11 godina

Дакле Тесла је Хрват православац. Ок! А јасеновац је био ослободилачка акција спроведена против великосрпског хегемонизма. Ок! Олуја је ослобидилачка акција где су невини Срби сами отишли јер су на свим корацима пушкама рушили уставни поредак Хрватске. Ок!

GAGA

pre 11 godina

"Napomenuo je kako su popovi glagoljaši po pravilu dobro znali i ćirilicu i ukazao da se obično govori o tri podvrste hrvatske ćirilice - dubrovačkoj, bosanskoj i srednjodalmatinskoj. "

Nije jednu, već 3 ćirilice imaju :)))) a niti je znaju čitati ni pisati, ili se bar pretvaraju... Ali dobro je sad, sad će se odjednom svi sjetiti da znaju i olakšati nam komunikaciju :))

Nemanja

pre 11 godina

To je dokaz koliko su i Srbi i Hrvati glupi. Svađaju se oko pisma koje lagano izumire. U Hrvatskoj ga potpuno nema, u Srbiji ga za 10 godina takođe više neće biti. Umesto da su kao deo zajedničke baštine negovali to pismo, dozvolili su da ga više nema.

fff

pre 11 godina

a čekajte, ćirilica je ekskluzivno srpsko pismo? ja ne vjerujem što čitam. onda i vi srbi svojatate latinicu.
pa opće je poznato da se "arvacka ćirilica" u srednjem vijeku koristila i u katoličkim prostorima, odnosno u bosni i hrvatskoj. vi kao da ste s marsa pali.

Krsman Popovic

pre 11 godina

Kakve su razlike među nama? Skoro nikakve, mi smo isti narod, hrišćani, evropljani, balkanci.. Čemu toliko usitnjavanje..

Mastermind

pre 11 godina

@Pavle
"...sta jedna strana ima da osporava drugoj? I jedni i drugi imaju svoju istoriju i svoju tradiciju, koje se ponekad medjusobno i preplicu. U cemu je problem?..."
Problem je u 1054. i shizmi. Evo će skoro soma godina, mogli bi proslavit onako kako najbolje znamo: da se još jednom masovno pobijemo, for the old times sake...

Franjo Stanić

pre 11 godina

Kud u Dubrovniku u 11 veku nadjoste Hrvate, pobogu brate???? Mozete zamisliti koliko je Dubrovnik bio pun Hrvata, kad je Vuk Brankovic svo svoje blago pre utamnicenja skolino u Dubrovnik kod srpske vlastele. A ovde je rec o 14 veku, pa tek u 11 tamo Hrvata nije bilo.
(Makro, 27. novembar 2012 22:17)

------------------------------------------------------------------------
Hrvati su koristili glagoljicu! Moravski knez Rastislav je u 9.stoljeću zatražio pomoć od Bizanta, želeći da se njegovom zemljom širi kršćanstvo na slavenskom jeziku i da te teritorije ne padnu pod utjecaj Germana, čiji je vazal upravo Rastislav bio. Bizant tada šalje Konstantina, kasnije nazvan Ćiril, i Metodija, koji su prvo napisali glagoljicu po uzoru na grčko pismo, da bi kasnije iz glagoljice nastala ćirilica!

Što se tiče Dubrovnika, točno je da su Srbi sklanjali svoje "blago" u Dubrovniku. Ali trebalo b i naglasiti kako je riječ o blagu opljačkanom od starosjedioca Ilira - današnjih Albanaca. Dakle, ovo je samo dokaz o pljački kroz stoljeća!

GiggsCRO

pre 11 godina

Pa vama Hrvatima stvarno nikad nije dosta, recite jos i da je Sveti Sava bio hrvat....
(DEKI, 27. novembar 2012 15:19)

Bio je.

Joe

pre 11 godina

Прво су узели српски језик и назвали га "хрватски", затим су све србе католике назвали "Хрвати", а сада покушавају и наше писмо да назову "хрватским". Шта је следеће?

Zdenka

pre 11 godina

Svaki dan naucim nesto novo citajuci komentare na ovom portalu.
Tako sam npr. danas saznala kako je nastao glagol "srbovanje".
Kad je ovakvo stanje na "liberalnom' B-92,mogu zamisliti sto sve mogu "nauciti" na portalu "Kurira",Presa","Blica"...brrr!!!

Marjan

pre 11 godina

Hrvate je uhvatio nacionalni romantizam koji za sobom povlaci mnoge ludosti. Ne znam kako je bilo u Nikaragvi kad se ustolicila kao drzava ali mislim da je tamo bilo 1000 puta manje istoriskih halucinacija. Ipak treba da ih razumemo nikad nisu imali drzavu i to ce ih dzati jako dugo, treba da prestanemo da se obaziremo na njih kao sto se oni opterecuju nama.

Rudjer ( Nikole) Boskovic

pre 11 godina

Istorijski vakum o laznom visevekovnom postojanju hrvatske drzave kao i mnogobrojni neosporni i nesumnjivi, jasni i nedvosmisleni, tragovi i dokazi o postojanju srpskog naroda na tim prostorima, upravo poput jednog ovakvog pisma ali i drugih znakova jezika i kulture tog naroda, koji je uzgred budi receno decenijama planski, temeljno i sistematski na razlicite nacine unistavan i koji danas tamo gotovo i da ne postoji, ne moze se drugacije objasniti nego upravo ovakvim BRUTALNIM LAZIMA I IZMISLJOTINAMA.

Adio logiko

pre 11 godina

Braćo Srbi,
pismo nema naciju ili vlasnika, ni ćirilica, ni latinica, pa ih nitko ne može svojatati. Jezik možda,iako ne uvijek ( vidi Američane, Mexikance...)

Ako baš hoćete, lako vam je povijsno-lingvistički prepoznati Hrvata ili Srbina...Hrvatski povijesni dijalekt je IKAVICA. Govore ju isključivo Hrvati; Istrijani, Primorci, Dalmatinci, Bosanci, Hercegovci, Bunjevci, Šokci, Slavonci, Ličani, Moliški Hrvati, Austrijski Hrvati...i nikad nećete naići na Srbina koji govori IKAVICOM...I upravo po tome se povijesno razlikujemo.
Ikavica je povijesni izvorni hrvatski dijalekt, njome su pisani svi važni povijesni dokumenti, i vidljivo po rasprostranjenosti da nije lokalnog karaktera, nego dominirajućeg kod Hrvata.
Velikom greškom, zvaničnih hrvatskih lingvista iza Vukova vremena, ali i iz kompromisa i zanesenosti jugoslavenskom idejom, kao službeno standardno hr narječje, sasvim nelogično je prihvaćena i uvedena ŠTOKAVICA.
A štokavica nije nikada bila hrvatski dijalekt.
Ikavica je morala biti tada prihvaćena, jer je ogromna većina Hrvata , (osim zagoraca-kajkavaca, koji govore ekavicom) govorila tim narječjem od pamtivijeka.
Kompromis je tada učinio glupost i Hrvatima, umjesto IKAVICE/ČAKAVSKOG NARJEČJA ,nametnuo standardizirani ŠTOKAVSKI, kojim Hrvati nikada i nigdje nisu govorili, te stvorio poslije dosta nepotrebne konfuzije između braće Hrvata i Srba...

Pozdrav lijepi svima!

Nikola Pasic

pre 11 godina

@(ilija, 27. novembar 2012 21:07)

Brate Ilija ne lupetaj. Kakva Austrougarska i Dusanovo carstvo? Samo 500 godina postoji razmaka izmedju te dve drzave! Pa Dusan nikad car nije ni bio, to sto je on samog sebe proglasio za cara, to je druga stvar.

Ja bih voleo da je Srbija od Tokija do Milvokija, postena, velika, bogata i prosperitetna kao Vulkan u Zvezdanim stazama. Ali nije. To je sto je, treba da radimo da bude bolje, ali neobrazovanoscu nista ne mozemo da uradimo.

I to nije nikakav argument za diskusiju o istorijskoj i kulturnoj kleptomaniji istocnih susjeda.

Djordje

pre 11 godina

Како се ради о ЋИРИЛИЦИ писаћу ћирилицом.
Чему толика успаљеност и фронталност у расправи око једног писма које је универзално. Њиме се служе многи народи (више од 50 народа и група народа) од Медитерана до Тихог океана. Наравно са посебностима које их разликује али не суштински.
Како су се тим писмом служили и још се служе на територији данашње Републике Хрватске разумљиво је да се о томе разговара на научном скупу. Жалосно је што не учествују и лингвисти из других словенских и иних (азијских) земаља које користе ћирилицу. Страх од посвајанја писма (ћирилице) је потпуно неоснован и узалудан. Писмо и писменост је културно-цивилизацијско достигнуће народа и појединца. Чињеница је да је први споменик написан на народном (назовите га Хрватски или Српски мени је све једно) језику на територији данашње Хрватске био ћирилични.
Лингвисти у модерна времена од XIX века ломе копља око штокавског, чакавског и кајкавског диалекта при том тврдећи да штокавски = Срби
чакавски = Хрвати и кајкавски = Словенци (не тврдим да су у праву). Али...језик и писмо су река која тече и плави па се те поделе и границе не могу повући (религија их уцртава).
Образован човек са лакоћом чита и ћирилицу (у свим варијантама) и латиницу, требало би и грчко писмо да распознаје бар.
Друга писма су већ сложенија непознатија и само зналцима позната.
Пишем латиницом а кад читам, читам. Кад одложим текст не знам којим је писмом писан ако не погледам поново.

znati

pre 11 godina

Hajde da je tacno sto vas vecina pise al mi neide uglavu kakve to ima veze sa vama, da niste vi mozda izmislili cirilicu pa vam to izgleda smijesno al nije smijesno tvrditi za neki kalendar star 7250 god. da je vas, ili jos bolje pisati o nekadasnjem moru od pre 50 miliona godina na podrucju danasnje Srbije i nazvati ga Srpsko more ili da je dobar dio Rimskog carstva ustvari Srpsko(dr.Deretic) i da nenabrajam dalje gluposti jer cu i ja poceti vjerovati u njih. Pozdrav

Vladimira

pre 11 godina

Da bi prisvojili ista, oni prvo mora da imaju svoj jezik, a posto ga nemaju, nego se koriste srpskim, onda i nemaju sta da prisvoje. A sto se igraju mačke i miša sa nemogućnošću identifikacije sa samima sobom, to je već problem njihovog ličnog unutarnjeg komplexa.

Hajka

pre 11 godina

Kad si konacno pogledate u oci i shvatite da sami sebe vec dugo vremena lazete, bice vam lakse. Izgubit cete sve, svi ce vam sve uzeti. Nastavite samo tako, kunite se u 4C a kopajte protiv svih.

Hamza

pre 11 godina

Mislim da stvarno nije uredu sto redakcija B92 na ovaj nacin jos vise potpaljuje vec zavadjen narod. Bar od vas to nisam ocekivao.

cirilo

pre 11 godina

@Pavle

"Ako su Hrvati i Srbi srodna plemena koja su migrirala sa Karpata na Balkan, logicno bi bilo da su se i Srbi i Hrvati koristili cirilicom. Ne razumem sta je sporno, tj. sta jedna strana ima da osporava drugoj? I jedni i drugi imaju svoju istoriju i svoju tradiciju, koje se ponekad medjusobno i preplicu. U cemu je problem?"

Pavle, koliko imate godina i da li ste zavrsili ikakvu skolu?

mate_hr

pre 11 godina

hvala svima koji su ostavili komentare i pomogli mi da svatim da nisam hrvat nego srbin. Za sve je kriv moj nepismeni pradid koji nije znao cirilicu, naravno jer je bio nepismen. Onda su mi talijani podmentnili didu latinicu jer ga pradida nije uspio naucit cirilicu pa ga je pop(katolicki) naucio latinicu i podvalio mu da je hrvat.
sad mene kao srbina jedino muci sto ne znam dobro cirilicu, slovkam...

Панче

pre 11 godina

Е драги пријатељи....џаба се сви бусамо у груди....сами себи све више и више избацујемо ћирилицу....па и овај сајт је написан латиницом...нема ћириличну верзију. Нико нам није крив што све више младих пише латиницом. Дај боже да ми администратори објаве овај коментар написан ћирилицом. Само ћирилица БРЕ!!!

rogue121

pre 11 godina

Obzirom da mi komentar nije objavljen, ponavljam već napisano uz male prepravke i dopune. Hrvatska ćirilična građa iznosi veoma mali dio sveukupne pisane građe i njome je zapisivan jezik na čakavici i ikavici, i manji broj djela na štokavskoj ijekavici. Sama paleografija je prošarana glagoljičkim pismom koje je dominantno u Hrvatskoj od devetog do 20 stoljeća, kroz liturgiju se koristi i danas (otoci Iž, Ugljan, Krk, Lanišće, Zadar, Split, Rijeka, Zagreb itd.). Glagoljica se koristi od samih začetaka, od devetog stoljeća u obloj ili možda i trokutastoj formi, sa arheološkom građom od ranog desetog stoljeća koja se nalazi uglavnom na obali, otocima i Istri, i u unutrašnjosti od prijelaza iz desetog u jedanaesto stoljeće pa nadalje. Iz oble glagoljice na Krku je do početka dvanaestog stoljeća razvijen uglati tip koji je nazvan ustavnom glagoljicom, kojom su pisane liturgijske knjige, dok je paralelno korišten kurzivni tip za ručno brzo pisanje kojim se pisalo listine, povelje itd. Do kraja šesnaestog stoljeća glagoljica je apsolutno dominantno pismo kojim se piše u Hrvatskoj, nakon toga se počinje sve više koristiti latinično pismo. Ustavna glagoljica se dakle i danas koristi u Hrvatskoj kroz liturgiju i nju se smatra autohtonim pismom i tako je prihvaća međunarodna znanstvena zajednica, i ona ima kontinuitet do danas, jasno sa varijacijom u rasprostranjenosti od 17 stoljeća do danas kada više nije u općoj uporabi, nego ju je zamijenila latinica...

Grrr

pre 11 godina

Au, mislim da bi svi Sloveni od Alpa do Crnog mora mogli da se razumeju samo malo sporije da pricaju i biraju reci - u tome i jeste poenta, svi imamo iste korene. Ali ima vas puno ekstrema, od kojih su mozda najekstremniji neki kvazi naucnici koji bi da grade karijeru komplikujuci i onako komplikovanu stvarnost. Medjutim ima tu i smesnih stvari npr. FYROM i njihovo nasledje od p.n.e., sto bi rekla moja baba: "Sedi 'di si, ni za 'di si nisi!".

Identitet i Hrvati - dva razlicita pojma

pre 11 godina

Bas su me lepo nasmejali, samo su jos zaboravili da kazu da su oni zapravo pokatoliceni Srbi. Ili su oni mozda Srbi, a mi smo Kartaginjani... mnogo su smesni... I nije mi jasno sto se ljudi cude sto Hrvati ne znaju istoriju... Pa zar su je ikad imali??? Oni misle da je sve njihovo sto se nalazi na sadasnjoj teritoriji te zemlje, pa tako misle i da su njihovi Nikola tesla, Ruđer Bošković i mnogi drugi... Ali to je tako sa narodima koji nemaju kako oni kazu povijest, pa jos uvek sebe traze i to na briljantan nacin, slaveci zlocine kao pobede i na osnovu njih grade identitet, verovatno je i Julije Cezar bio njihov iskopace oni to vec negde... Nasmejali su me...

jurica

pre 11 godina

Evo nisam znao da je cirilica iskljucivo Srpska. Nego recite mi jeli vam Rusi,Ukrajinci,Bugari i ostatak istocnih zemalja koja koriste cirilicno pismo placa neka autorska prava? Ako ne predlazem da se toga uhvatite, ko sljivi ekonomiju i gospodarstvo kad se eto tu na racun intelektualnih i autorski prava da masu para zgrnut.Pa ti rusi od pamtivjeka koriste vase pismo moraju platit ako ne novcem neka daju plin i naftu.

Tomislav

pre 11 godina

Nije se ovaj skup bavio vukovicom već bosančicom, odnosno zapadnom varijantom ćirilice: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7f/Bos-cro-cyr.gif
U Hrvatskoj je rijetko tko zna, baš kao i uglatu glagoljicu. Nitko nikome ništa ne krade... Nisu stvari crno-bijele, neke su i sive: Tesla i Milanković: Srbi rođeni u Hrvatskoj, Nikola Karabatić i Vanja Udovičić: Otac Hrvat, majka Srpkinja, Dražen Petrović: otac Srbin i majka Hrvatica, ban Josip Jelačić: Hrvat iz Petrovaradina, Pančić (omorika): Hrvat i osnivač SANU, Andrić (roditelji Hrvati, ali književni opus gotovo u cijelosti na srpskom), Petar Preradović (roditelji Srbi, on se izražavao kao Hrvat) itd. Neka se svatko ponosi onim dijelom kojim je određena osoba vezana uz njegov jezik/narod/zemlju/grad. To nas spaja, a ne razjedinjuje.

Bartol

pre 11 godina

"govore o Dubrovackoj kulturi gde se dobro zna do kada je Dubrovnik bio srpski a i mnogo posle toga ostao pod uticajem nase kulture i stanovnistva"
Ajde molim te daj nam jedan dokaz da je Dubrovnik IKAD u povijesti bio srpski. Pa do dolaska Napoleona pravoslavci nisu smjeli niti prespavati u Dubrovniku nego su prije sumraka morali napustiti grad niti je bilo pravoslavne crkve u Dubrovniku. Niste imali uopće humanizam i renesansu zbog Osmanske vladavine pa svojatate naše pjesnike. Što se pismenosti tiče, znate li vi uopće tko je Bartol Kašić i što je napisao? Informirajte se malo. Pozdrav

http://hr.wikipedia.org/wiki/Bartol_Ka%C5%A1i%C4%87

http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_knji%C5%BEevnost

rogue121

pre 11 godina

Ovo što je Kovačević rekao, ako je rekao, o hrvatskoj ćirilici je besmisleno (prvi put čujem za takve teorije, one definitivno nisu zastupljene u akademiji niti su takve uopće poznate), jer je za razliku od glagoljice koja je u svim slavenskim krajevima osim Hrvatske zamrla do 12 stoljeća, ćirilica postala općeslavenski „standard“ kojim je bilo normalno pisati u bilo kojem slavenskom kraju, kao i latinicom. Hrvatski jezik je u srednjem vijeku zapisivan i na prilagođenom arapskom pismu koji su donijeli Turci, međutim ono se rijetko spominje jer je građa na njemu daleko manja nego na ćirilskom pismu. Ćirilsko pismo u Hrvatskoj u mnogo čemu kopira način pisanja glagoljskim pismom, kao npr. imitacijama ligatura kakve su se koristile u glagoljskim knjigama i listinama.

Istina

pre 11 godina

A naš SANU kao da je progutao trulu dedinu Čarapu , stidi se da da izjavu i o Kosovu a kamoli nešto o lažnoj istoriju krojenu iz Vatikana . Za koga rade ? Za Srbiju sigurno ne !

Makro

pre 11 godina

Kud u Dubrovniku u 11 veku nadjoste Hrvate, pobogu brate???? Mozete zamisliti koliko je Dubrovnik bio pun Hrvata, kad je Vuk Brankovic svo svoje blago pre utamnicenja skolino u Dubrovnik kod srpske vlastele. A ovde je rec o 14 veku, pa tek u 11 tamo Hrvata nije bilo.

zavadi pa vladaj, pa zavadi....

pre 11 godina

Oni nama svojataju Teslu i cirilicu, a mi njihovu domovinu. Zapravo smo isti narod, koji ima iste gazde, koje svojataju nase novce i nasu zemlju. Eee, politika je zabava za siromasne. Bogate ne zanima nacionalizam, oni su braca po racunu.

Branko

pre 11 godina

"Akademik Stjepan Damjanović je ukazao da je od od 11. do 18. veka na velikim delovima hrvatske teritorije stanovništvo svoje kulturne potrebe izražavalo i ćirilicom."
A to stanovništvo su bili SRBI pravoslavci.

Milan

pre 11 godina

Kao Bokelj mogu da kazem jedno: Srbi, Hrvati, Bosnjaci/Muslimani, Crnogorci... su razlicita imena za jedan te isti narod, duboko podijeljen beznacajnim razlikama u dijalektima i u nesto malo znacajnijim razlikama u vjeri. Ovu tezu najslikovitije podcrtavaju komentari koji se mogu naci na internetu: mentalitet kojim dominira uskoumlje i ogranicen svjetonazor, kombinovan sa netrpeljivosti prema svemu sto bi moglo makar i malo da poremeti kaljugu sovinizma i mrtvo more provincionalnosti!

andrej bolkonski

pre 11 godina

Naravno,u Dubrovniku se pisalo cirilicom. Pa Dubrovnik je bio srpski grad. Problem je u tome sto Hrvati svojataju Rudjera Boskovica i Ivana Gundulica.

ilija

pre 11 godina

Hrvatski "znanstvenici"bi, pre nego sto pocnu da raspravljaju o hrvatskoj cirilici,trebalo da pogledaju kartu sa granicama Dusanovog carstva.Ako su zaboravili da ih podsetim.Najzapadnija tacka je danasnji Solin pa neka povuku liniju na istok prema Savi.Zatim ,duz Dunava do danasnjeg Temisvara.Sve juzno od te linije do Skadra,kompletna Jadranska obala osim Dubrovnika,danasnja Srbija,Bosna i Hercegovina,delovi Rumunije,cela Bugarska i Makedonija i delovi severne Grcke.Dusanovo carstvo je bila najveca srpska carevina gde se pisalo cirilicom i govorilo srpskim jezikom.Na severu se carevina granicila sa Austrougarskom.Hrvatska nije ni postojala.

drasko

pre 11 godina

Evo sta drugi kazu, a i sami hrvati:
Etnograf Gijoma Ležana, koji je u svojoj knjizi “Etnografija Evropske Turske” naveo da ne postoje dvojica slavista čije se mišljenje podudara po pitanju šta su Hrvati, kojim jezikom govore i kako su geografski raspoređeni. Sam Vatroslav Jagić, najpoznatiji hrvatski slavista, komentarisao je stav Josifa Dobrovskog koji je “držao samo kajkavski dijalekat Hrvatske, prema faktičkim odnosima onog vremena, kao hrvatski, sve drugo bilo je za njega ilirski ili srpski." Sa Dobrovskim slagao se i Pavle Josif Šafarik koji je u svojim delima navodio da se srpski jezik govori u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Slavoniji i Dalmaciji.
S druge strane, Jernej Kopitar kajkavske Hrvate smatra čistim Slovencima, a za prave Hrvate priznaje samo primorske čakavce. I on sve štokavce smatra Srbima, pa kaže: “Pod srpskim (jezikom) mi ovde razumemo ono što se dovoljno neistorijski, naziva ilirskim... Predeo srpskog dijalekta se prostire od Istre, preko Dalmacije, Hrvatske Krajine, Bosne, Srbije, Bugarske do kolonija iseljenika iz ovih zemalja u Slavoniji i Južnoj Ugarskoj."
Fra Grga Martić, čuveni bosanski franjevac, 1858. godine u pismu Društvu srpske slovesnosti kaže da je bosanski jezik srpski, a poznati dalmatinski naučnik Natko Nodilo tvrdio je da su Srbi štokavci, a Hrvati čakavci. I sledbenik Ljudevita Gaja, Fran Kurelac, veliki autoritet u lingvistici, smatrao je da je srpski jezik štokavski, slovenački kajkavski, a hrvatski samo čakavski.
Pozdrav !

učiteljica života

pre 11 godina

Ne radi se o tome čija je ćirilica, već čiji je jezik i književnost pisana ćirilicom na ovom prostoru. Eto to Hrvati ciljaju da prisvoje. Inače, ćirilicu su stvorili Grci Ćirilo i Metodije da bi opismenili stare Slovene.

Аљоша

pre 11 godina

Само нека ми хрвати објасне зашто сваки документ који сам им слао на ћирилици они нису хтели да прихвате јер не разумеју то писмо. Тако је и са самим потписом на било ком документу, уколико га потпишем ћирилицом они врате документ! Сад се одједном сетили да је то њихово давно заборављено писмо. Ма дај...

ququ

pre 11 godina

I to nikog ne sprečava da razvija svoj nacionalni identitet. Ako austrijanci mogu imat njemački, ako amerikanci mogu imat engleski, ako australci mogu imat engleski, kanađani engleski/francuski, švicarci talijanski/francuski/njemački,... i pritom stvarat kulturu, književnost i razvijat identitet, onda valjda možemo i mi. Svi veliki imperiji nisu imali jezik imenovan po državi: Amerika-engleski, Rim-latinski, Kina-mandarinski, Austro-ugarska-njemački, Britanija-engleski,... A pošto srbija je uvjek željela bit imperij.... zaključak se sam nameće.

rocker

pre 11 godina

@(ququ, 27. novembar 2012 19:58)

Tačno sam znao da će doći do ovoga, zato sam i u prošlom komentaru na ovu temu rekao da nije Njegoš Hrvat. Evo vidite tako će i biti, biti će on je pisao ijekavicom i on je Hrvat. Momak Vuk Stefanović Karadžić je sva svoja dela pisao ijekavicom koju je uzeo iz govora Hercegovaca (Niksić).Osim svoja dela koja je pisao na nemačkom najpoznatije Crna Gora i Crnogorci pročitaj pa nećeš više pričati,ovakve stvari. Tagođe ijekavica i ijekavički dijalek je uzet u to doba iz razloga kao u Italijanskom jeziku kada je za dijalekat uzet dijalekat Firence jer su u njemu bili najveci pisci italianskog doba np.Dante.
Isto tako Vuk je uzeo dijalekat ijekavski jer je u tom dobu naviše knjiga pisano na njemu bila je nastarija štamparija na Cetinju koja štampala sva ta izdanja, Petar Petravic Njegoš i prvi i drugi su za Vuka bili inspiracija, eto mali čas kako je Srpski jezik dobio ijekavski dijelekat, po današnjim lingvistima najpravilniji.

Сања

pre 11 godina

Читам ваше коментаре и не знам да ли да се смејем или плачем.Колико сви паметујете а колико сте неписмени да су ме очи заболеле.Многе коментаре не могу ни да разумем из првог читања па морам све испочетка.Није ни чудо у каквом стању нам је држава кад се ви дичите нашом двојезичном културом.Увек нам је милије туђе него своје.Ви сте једна гомила планктона koje ће време прогутати.

Fedor

pre 11 godina

Hahahaha e ismejah se.Ovo vec iz kompleksa prerasta u hrvatsku grotesku.Plasim se da ce se ne kraju pogubiti pa ce reci da su u stvari oni Srbi a Srbi neki licimuri koji su im oteli ime.Hahahaha

Dejan Dexi

pre 11 godina

Sve je to srpskohrvatski i hrvatskosrpski jezik...Zivela Jugoslavija!
Btw...Vuk Karadzic je osmislio i srsku latinicu i srpsku cirilicu. Pozdrav svima od Alpa do Skadra ;)

RexChroatorum

pre 11 godina

Ljetopis popa Dukljanina / Barski rodoslov:
"Kralj Svetopelek, sin Zvonimirov, prema toku voda koje teku sa planina i ulijevaju se u more na južnoj strani imenova Primorje, a prema vodama koje sa planina teku ka sjevernoj strani i ulijevaju se u veliku rijeku Dunav, nazvao je Srbija. Zatim je primorje podijelio u dvije pokrajine: od mjesta Dalme đe kralj tada boravljaše, i đe je bio sabor, sve do Vinodola nazva Bijelom Hrvatskom, za koje se kaže i donja Dalmacija. Uz saglasnost gospodina pape Stefana i njegovih izaslanika, ustanovi Salonitansku crkvu kao mitropoliju, pod čiju je upravu stavio ove crkve naime: Split, Trogir, Skradin, Vranu, što je sad tvrđava Zadra, Nin, Rab, Osor, Krk i Epidaur, koji se sada zove Raguzium. Isto tako od navedenog mjesta Dalme sve do grada Bamblone, koji se sada zove Drač nazvao je Crvena Hrvatska, za koju se još kaže Gornja Dalmacija."

Petar

pre 11 godina

863. Ćirilo i Metodije idu u Veliku Moravsku (današnja Češka) da šire glagoljicu i prepise biblije i drugih verskih knjiga. Posle smrti Metodijeve, njegov izabrani učenik Gorazda ne biva potvrđen za slovenskog biskupa, već crkvu preuzima salcburška nadbiskupija, a slovensko sveštenstvo se prodaje u roblje - odakle ih otkupljuje, iz Venecije, vizantijski car i "pušta" u okolinu Ohrida da nastave sa radom.

Dakle, Kliment i Naum nisu "makedonci", niti "srbi", niti "hrvati". Neki sloveni - možda. Neki heleni - možda. Samo su radili na tom prostoru i načinili ćirilicu, koja se proširila na današnju Makedoniju, Bugarsku, Srbiju, Bosnu, Hrvatsku, Rusiju, ...

U nekim zemljama se koristi i danas u raznim "redakcijama", npr. Rusija, Bugarska... Negde je reformisana, kao kod nas, a negde se ne koristi odavno (npr. Hrvatska).

Da li to znači da Hrvati nisu nikad koristili ćirilicu i ne smeju da kažu da su je koristili? Ne znači, slobodno nek se sete da su je koristili. Na njihovu žalost, ne koriste je danas (jer je jednostavnija od latinice, ako neko ne konta).

popeye

pre 11 godina

Hrvatima je ovo vrlo velik i opasan autogol kod Vatikana. Malo, po malo docice oni i do toga da su oni u stvari Srbi, sto nas vraca i na prethodnu recenicu...

lola

pre 11 godina

Pa pošto je Marko Polo proglašen za "velikog hrvatskog sina" (jer je rođen na Korčuli) iako je pripadao tadašnjoj Mletačkoj republici, tako isto je i ćirilica "hrvatsko pismo" jer su njom pisali Dubrovčani 11-18 veka, koji danas pripadaju Hrvatskoj... Identičan kič filovanja istorije kao što su spomenici Aleksandru i Filipu Makedonskom u Skopju - velikim sinovima FYROM-a!?
(хау јес ноу, 27. novembar 2012 18:49)

Potpisujem.
Jedino mislim da nije "filovanje" vac silovanje istorije.

Bane

pre 11 godina

U sustini pravi hrvatski jezik se moze cuti u Zagorju i okolini Zagreba. On je veoma slican slovenackom jeziku. Ovo sto Hrvati sada pricaju ne razlikuje se uopste od jezika koji Srbi pricaju.

ququ

pre 11 godina

Činjenica je da su srbi od hrvata preuzeli jezik kojim se danas služe. Prije Karadžić jezične reforme u Srbiji je bio u upotrebi jezik koji je sličan Bugarskom. Vuk Karadžić je čak bio i radikalniji u svojim prijedlozima i predlagao pisanje "ne ću" i čistu ijekavicu "griješka", "mlijeko", i latinično pismo... Ali nije sve prošlo u tadašnjem srpskom društvu, pa je zato danas u Srbiji ekavica i ćirilica. Ali bar nije Bugarski jezik, pa možemo zahvaljujući njemu da se razumemo. Tako da to je jedan jezik i to je Hrvatski jezik.

miki

pre 11 godina

Eto, a mi se odricemo latinice i kunemo u ćirilicu, kad ono isto. I jedno i drugo dolazi sa zapada. Ja bih nasim "srbskim" patriotama preporučio da predju na glagoljicu.

MN

pre 11 godina

@besna glista
Nemojte da me shvatite pogrešno. Mislim isto što i vi, ali oni koji prave distancu su Hrvati,a ne Srbi. Koliko god pokušavali da sarađujete sa njima, sa druge strane će u najboljem slučaju biti ćutanje. Što se nas tiče mnogo smo otvoreniji, i svesniji toga da smo upućeni jedni na druge.

123

pre 11 godina

Procitao sa tekst, a vidim da mnogi nisu i ne vidim sta je sporno.
Ljudi priznaju ono sto i vrapci sa Balkana znaju.
Nisu ni jednom spomenuli rec Srbija niti Srbin, ali ko cita izmedju redova i prihvati otkrice Hrvatskih geneticara od pre par meseci, sve je jasno.
Ne kradu i ne svojataju Hrvati nista, samo pocinju da kontaju ko su i sta su bili ranije.

zbunjena

pre 11 godina

pogledajte, i u srbiji latinica prevladava u svakodnevnom životu,
pitanje je vremena kada će postati kao njemačka gotica, pismo koje mnogi znaju, a koriste je samo u posebne svrhe
(susjed, 27. novembar 2012 16:54)

Da, prevladava, medjutim od kada su na ovim prostorima Rusi glavni investitori, mislim da ce itekako cirilicno pismo biti popularno. Iako koristim latinicu cesce, obnavljam gradivo Ruskog jezika iz osnovne i srednje skole, nije lose za posao, a mislim da ni vama nije na odmet.

pufi

pre 11 godina

@boki
povijest je preozbiljna stvar da bi se svaki laik bavio njome,
zato i dolazi do lupetanja i svađa,
dakle, prvo knjige u ruke , a onda pisati komentare

Pavle

pre 11 godina

Ako su Hrvati i Srbi srodna plemena koja su migrirala sa Karpata na Balkan, logicno bi bilo da su se i Srbi i Hrvati koristili cirilicom. Ne razumem sta je sporno, tj. sta jedna strana ima da osporava drugoj? I jedni i drugi imaju svoju istoriju i svoju tradiciju, koje se ponekad medjusobno i preplicu. U cemu je problem?

Hocemo li doziveti da jednog lepog dana medju Srbima i Hrvatima vlada medjusobno postovanje (ne mora ljubav, "bratstvo i jedinstvo" i slicne gluposti) -- dakle jedna normalna medjuljudska komunikacija zasnovana na medjusobnom uvazavanju, bez neke preterane ljubavi ili mrznje?

Марина

pre 11 godina

Можда ће сад покондирени Срби почети да користе хрватску ћирилицу пошто им српска није одговарала.

Die Wacht

pre 11 godina

Хрватски сабор је 13. октобра 1914. године донео одлуку о забрани ћирилице у Хрватској. У наставку овог похода 11.11.1915. године и Босански сабор је донео одлуку о забрани ћирилице у Босни и Херцеговини. Том приликом Стјепан Саркотић, земаљски поглавар БиХ, је у Сабору рекао да „Срби у БиХ са својим ћириличним писмом представљају непријатељско тијело истока у борбеној зони запада.”

Pedja

pre 11 godina

Znaci... pricamo, savrseno se razumijemo, koristimo isto pismo (latinicno), sad se dokazuje da smo i kroz istoriju koristili jos jedno isto pismo (cirilicno)...al, na kraju ti isti lingvisti dokazuju kako su SR i HR totalno drugaciji jezici i sl. gluposti... Tko ovde koga laze!?

јустин

pre 11 godina

Могу да је својатају и да јој тепају АЛИ ЈЕ САМО ЈА КОНСТАНТНО КОРИСТИМ.Само Руси имају поштовања према свом писму за разлику од нас Срба,који смо побогу демократе па користимо и азбуку и абецеду ,све могуће дијалекте ..Држава која нема ЈАСАН став о свом писму и није нека држава што се у пракси и види.

I tako...

pre 11 godina

Ups, zaboravih link:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0

Skopje

pre 11 godina

Ne znam sto se pene srbi kao da je kirilica srpski izum.Kirilicu su stvorili Kliment i Naum Ohridski koji su bili makedonski sloveni,to su uradili tako sto su pojednostavili glagolicu od Kirila i Metodija.Razumem kad se spore makedonci i bugari ko je stvorio pismo,jer Kliment i Naum su bili makedonski sloveni ali Makedonija je tada bila pod bugarskom carstvom, i svako vuce na svoju istinu.

хау јес ноу

pre 11 godina

Pa pošto je Marko Polo proglašen za "velikog hrvatskog sina" (jer je rođen na Korčuli) iako je pripadao tadašnjoj Mletačkoj republici, tako isto je i ćirilica "hrvatsko pismo" jer su njom pisali Dubrovčani 11-18 veka, koji danas pripadaju Hrvatskoj... Identičan kič filovanja istorije kao što su spomenici Aleksandru i Filipu Makedonskom u Skopju - velikim sinovima FYROM-a!?

meni smiješno

pre 11 godina

iz komentara na portalima više stječem dojam da ćirilicu svojataju srbi;
sama ideja da su hrvati nekad u povijesti koristili to pismo mnogima u srbiji diže krvni tlak

usput, za ovaj simpozij u hrvatsko nitko ne mari,
pogledajte po hr novinama, nema niti jednog članka o tome

Naissus

pre 11 godina

Nista nije cudno, narod koji prirodno nije postojao nego je zadnjih par vekova vestacki stvaran normalno da luta i trazi svoj identitet, istoriju, kulturu,... Nisu im ovo prvi izleti, svojataju Teslu kao Hrvata i ako su mu vecina predaka bili pravoslavni svestenici, svojataju vincansku kulturu i ako su dokazana a zatim zataskana dnk istrazivanja da smo genetski najpriblizniji njima ali time moraju da dokazu prvo sebi a onda i drugima da su tu od vajkada, sto je i delimicno tacno ako se uzme njihovo vecinsko poreklo ;)(koliko ih je samo Petrovica, Popovica, ... a da ne govorimo o prislinom promenom prezimena) :)), govore o Dubrovackoj kulturi gde se dobro zna do kada je Dubrovnik bio srpski a i mnogo posle toga ostao pod uticajem nase kulture i stanovnistva, ........

Lee

pre 11 godina

"Glagoljica i Cirilica su nama SVIMA dosle iz Grcke. Glagoljicu su napisali Cirilo i Metodije a Cirilicu su napisali njihovi ucenici Kliment i Naum, i nazvali je po Cirilu. To je cela i jedina istina koja nam je potrebna.
(Aha, 27. novembar 2012 15:57)"

A ko je ziveo u tim krajevima u tom periodu? Pa Makedonci naravno. Kao i danas. Grk, Grcka, Grcki su relativno nove reci. Tada je u modi bio Heleni Helenski...


I kada neko pise Kliment i Naum treba da se zna da se misli na sv. Kliment i Naum Ohridski (iz Ohrida koji nije niti bugarski niti srpski niti grcki)

A to dali je kirilica pisana po ugledu na "grcko" pismo, ili po ugledu na fenicansko pismo, to je sasvim diskutabilno. Slobodno bacite pogled na ova dva pisma pa bice vam sve jasno. A ista kirilica od Grcke sigurno nije dosla, nego je iz Ohrida.

I jos nesto. Kirilica je nesto sto treba da nas spaja, a ne da nas razdvaja. Ja bi se obradovao ne samo Hrvati, nego i Norvezani i Svedzani da je koriste...

bastards

pre 11 godina

ako. nek je nose, meni je muka vise od crkvenjaka i cirilicara koji me diskriminisu i ne dozvoljavaju da koristim latinicu - u istorijskom i bilo kom drugom smislu ravnopravno pismo cirilici.

Hrvatski istorijski paradoksi

pre 11 godina

A koje godine su Hrvati iz Irana doneli ćirilicu i zašto baš na Jadran ako znamo da je tamo već nekoliko vekova postojalo drugo tradicionalno hrvatsko pismo (alfabet), kojeg su na isto područje doneli Hrvati iz njihovog egejskog plemena - Grci. Ako neki hrvatski istoričar zna odgovor, biću vrlo zahvalan. Samo neka mi odgovor ne napiše u pismu Čeroki Indijanaca jer Srbi nismo učili treće tradicionalno hrvatsko pismo ...

anduhar

pre 11 godina

O Boze..."najsreciji su oni narodi koji imaju dosadnu istoriju' ,a ovdje ne da nije dosadna,nego kopiramo jedni druge,svojatamo tudje heroje,pravimo im spomenike,pa mi smo definitivno za ludaru.Komplet Balkan....

bishop

pre 11 godina

Ovako se pametna drzava ponasa prema svojim gradjanima i kulturi.
A u Srbiji ljudi dobijaju otkaz zbog table na latinici (slucaj Dveri u Novom Sadu).
Cime se budala ponosi, pametan se stidi (a i obrnuto). Stvarno smo za svako zaljenje.

Boki

pre 11 godina

Potpuno je logicno da su u franjevci i muslimani pisali cirilicom,to su bili Srbi katolici i Srbi muhamedanci,koji su ziveli na srpskim etnickim prostorima.
Zahvaljujuci najvise "brizi" SPC,oni su postali "Hrvati" i "Muslimani".
Primer Rudjera Boskovica,Srbina katolika,franjevackog svestenika,to jasno pokazuje.
Sto se Dubrovnika tice,zna se da je prvi Hrvat (koji se tako izjasnjavao) dosao 1908,bio je postar,zna mu se i ime.

rocker

pre 11 godina

Ko zna možda je i Njegoš bio Hrvat? HAHAAHAAHHAHAHAHAHHAH
Ko sme u pedeset marke, da će za dve do maksimum tri godine Njegoš biti oličenje Hrvatske kulture i književnosti, samo kad ispucaju Gotovinu?

Nenad, Skopje

pre 11 godina

@Zg
Pokazujes elementarno neznanje o temi o kojoj zelis da polemises, verovatno duboko u svojoj intimi verujuci da si u pravi. Ali ko sto rekoh-pojma nemas! Naravno da postoji srpska cirilica, isto kao sto postoji i makedonska cirilica i bugarska i ruska. Svaki ju je narod prilagodio svojim potrebama kada je reformisao jezik, tako da se danas moze govoriti o razlicitim varijantama cirilice. Srbi imaju slova "ћ и ђ" koja ne postoje kod ostalih naroda koji korsti ovu azbuku. Makedonci imaju "ѕ и ќ" koja nema kod ostalih. Bugari kao i Rusi su ostali dosledni tradicionalnoj cirilici, pa u svojoj jezicnoj reformi nisu izbacili slova, kojih kod srpske i makedonske verzije nepostoje:"ь,я, ю, й, ъ". Da bi pokazali svoju razlicitost, nedavno su i Crnogorci 'izumili' svoju cirilicu, koju World jos uvek ne prepoznaje. Kada u Hrvatskoj govore o hrvatskoj upotrebi cirilice, sigurno ne misle na makedonsku ili bugarsku varijaciju, nego na onu koja se koristila u Srbiji, mada po mome misljenju, to su zapravo bili Srbi koji su na teritoriji danasnje Hrvatske, a tadasnje Turske i Austro-Ugarske imperije, pisali cirilicnom azbukom. Ovo je slican pokusaj, kao Tudjmanov iz ranih devedesetih kada je zeleo da formira Hrvatsku pravoslavnu crkvu, pozivajuci se na tradiciju da su ranije neki Hrvati imali pravoslavnu veroispovest (verovatno je mislio na Nikolu Teslu i takve 'Hrvate'), a sve sa ciljem da tamosnjo srpsko stanovnistvo otrgne od SPC, a njihove crkvene hramove stavi pod hrvatskom kontrolom.

Pedja NS

pre 11 godina

Gospodine Kovacevicu, povrsni ste i varate se kada kazete da Hrvati pokusavaju da preinace da je u stvari cirilica postala od Hrvata.

A evo i citata koji to jasno pokazuje: "Isto onako kako je glagoljica dobila svoj karakterističan hrvatski oblik, tako je i ćirilica, odnosno arvacko pismo ili bosančica imala svoje karakteristične grafičke oblike", rekao je Kovačec i ocenio kako hrvatska ćirilica veže Hrvatsku"

Dakle covek lepo kaze, kao sto je glagoljica u Hrvata dobila svoj varietet, tako je to i sa cirilicom.

Objektivno!

pre 11 godina

Pa to bi moglo i da prođe, kada bi i dalje postojao "srpsko-hrvatski" jezik, ali smo se složili da ne govorimo istim jezikom! Takođe, zanima me: kada bi uzeli te knjige izdate od 11.-18. veka, da li sadrže više reči iz srpskog ili ovog novohrvarskog rečnika? Pismo ovde i nije toliko bitno koliko jezik, a jezik je srpski, pa srpski!!! Mogli su hrvati da pišu i hijeroglifima, ali su govorili srpski!

djuro

pre 11 godina

@zg
"Ne vidim problem u tome da su Hrvati nekoc koristili cirilicu, kao sto su koristili i glagoljicu. U cemu je problem???"
Ne znam tacno u cemu je problem dok se ne pregledas, ali je mozda sa vidom (ako ne vidis ocigledno). Ja tipujem na problem kolektivnog hronicnog odsustva stida kad vas nije sramota da pricate ovako nesto.

Deki

pre 11 godina

Isto kao sto latinica nije izvorno hrvatsko pismo, tako ni cirilica nije izvorno srpsko. I Hrvati i Srbi su ih prihvatili od drugih i samo modifikovali prema svojim jezickim specificnostima. Prema tome sva ova rasprava je suvisna. Jezik i pismo su zivi organizmi koji se menjaju i nikakvo politikanstvo ne moze na to da utice. Zato mi deluju smesno pokusaji da se latinica "dekretom" izbaci iz Srbije. Mozda ako zabrane kompjutere, ukinu Internet i podignu berlinski zid oko Srbije.

asap

pre 11 godina

Tendenciozan naslov clanka,kao i sve sto danima citamo o srpko-hrvatskim odnosima.Ne brinem se da ce(kao sto neki komentatori ranije napisase)poceti da citaju i pisu na cirilici....mene vise brine onaj slovenacki ajvar-:)

Doktor

pre 11 godina

Ko kaze da postoji samo srpska cirilica,kao da drugi narodi nisu mogli da se sluze svojon cirilicom.Mogli bi nesto i da
naucite iz ovog naucnog skupa.
P.S.Kakvu elitu imate jos ce Hrvatska da zastiti cirilicu kao svoje pismo.
Ali vi ne brinite,vi imate rusku cirilicu,ne moze vam niko nista.

Milutin

pre 11 godina

Ako je vec tema bila cirilica, ipak je nedolicno da Vuka nisu ni spomenuli jer se njegovo "pisi kao sto govoris a citaj kao sto je napisano" postuje I u Hrvatskoj ali na latinici a princip je isti.

Djordje

pre 11 godina

POLITICI NIKAD KRAJA!
Ako se lingvisti na ovom skupu oslobode politike do nekih rezultata će i doći. Ako umesto nauke i struke politika bude umešala svoje prste skup će proteći uzaludno.
Ćirilica ovakva kakvu je znamo i poznajemo je "posledica" reforme Vuka Karadžića.
Pre Vukove ćirilice pisalo se pismom koje su za Slovene "stvorili" Ćirilo i Metodije u IX veku (Moravska, Južna Rusija, Bugarska, Srbija, Dalmacija, Dubrovnik, Hrvatska, Bosna...a preko Rusa i mnogi drugi narodi neslovenskog porekla) i zvala se glagoljica od slovenske reči glagoliti = govoriti. Zapadni Sloveni pod velikim pritiskom Rima (zabrane upotrebe, proterivanje sveštenstva itd.) prihvatili su latinicu iako su njihova prva pisana dela bila na glagoljici. Osnova Glagoljice (pa i ćirilice) je grčko pismo. Naravno na tome će poraditi stručni ljudi na ovom skupu mada ne mogu da prenebregnu da su kao i drugi slovenski narodi svojim jezikom prvo pisali glagoljicom (ćirilicom) od druge polovine IX veka zaslugom Vizantijskog Cara Mihaila III koji je i poslao svoje emisare u slovenske zemlje.
Ali...POLITICI NIKAD KRAJA!

Predrag

pre 11 godina

Svako ima svoju cirilicu mi, Rusi itd. Zasto ne bi imali i hrvati, neka im ako misle da im treba. Nemam nista protiv. Ali svako ko misli da VUKOVA cirilica pripada hrvatima taj je zamenio kravu za tri magicna pasulja.

B.

pre 11 godina

Ako ćirilica ima veze sa Hrvatima, zašto je ne uče u školama? Neki Hrvati iz prošlosti znali su ćirilicu jer im je služila da bi "izmuzli" poslove u Srbiji. Najbolji primer su svojeručna pisma čuvenog vajara Ivana Meštrovića upućena Opštini beogradskoj (Zagreb, 1923) u vezi sa nesporazumima oko "Pobednika". Znaju Hrvati kako treba sa Srbima!

I tako...

pre 11 godina

Ma, oni dubrovacku knjizevnost smatraju svojom jer je Dubrovnik na teritoriji hrvatske. Ali pod pojmom `dubrovacka knjizevnost` smatra se stvaralastvo Dubrovacke republike (1358-1808). (evo linka, pa koga interesuje, ali procitejte i hrvatsku verziju, tek da steknete kompletnu sliku o cemu se ovde radi). Isto tako i svaku knjigu koju su ikada stampali, na bilo kojem pismu, svrstavaju u hrvatsku knjizevnost. Bilo je samo pitanje trenutka kad ce poceti da svojataju i cirilicu. Jedino me zanima sta cemo mi uraditi povodom ovoga, ali kako nismo na vreme shvatili u kakvom vremenu zivimo, pa nismo zastitili sljivovicu, ajvar... kome je jos cirilica mogla da padne na pamet

Milan

pre 11 godina

Napisa jedan komentator da ce hrvati reci i da je sveti sava bio hrvat. To ne mogu da kazu, ali da je krsten po katolickom obredu, to vec mogu jer je tako bilo... A sto se tice cirilice, zar ona nije izvorno bugarska? Ako je srbi zovu srpskom, sto bi branili hrvatima da je zovu hrvatskom? Pa i oni su je koristili i to su fakti...

Mile

pre 11 godina

Ja sam Hrvat,nikad nisam ni bio u Srbiji a ipak znam cirilicu,citam je malo sporije od latinice ali pisanje cirilicom mi predstavlja problem,zaboravio sam.
Ja sam inace produkt bivse drzave,ovi mladji nitko ne zna cirilicu.

Misa

pre 11 godina

Da li su se neka slova menjala ili sam ja pogresno ucen. Nikada me niko nije ucio da se tako pise veliko slovo D niti mala slova t i p a narocito ne poslednje slovo cirilice "s" bez crtice ispod slova. Odoh da kupim novi bukvar, ili mi ipak ne treba ?

Mirko

pre 11 godina

otkud ovde pomama o svojatanju pisma? Cirilica nije srpsko pismo, pismo nije nacionalna stvar.
Sta jel Italijani treba d se plase da ce im Austrijanci UZETI latinicu zato sto njom pisu? Ili hoce li Japanci da se uplase da ce im srbi UZETI japanske karaktere zato sto je jednom u Beogradu na filoloskom fakultetu odrzan simpozijum o japanskom pismu (koje samo u beogradu koristi cak 200 stanovnika uglavnom stranaca i studenata)

susjed

pre 11 godina

nemojte dizati paniku zbog gluposti,
prvo, 99 posto hrvata niti ne zna da smi ikada pisali ćirilicom
drugo, ta vrsta ćirilice se u hr školama naziva bosančica
treće, pročitajte malo o životu ćirila i metoda, pokušavali su proširiti ćirilicu na sve slavenske zemlje, ali jednostavno nije zaživjela
naišla je plodno tlo u krajevima gdje se pismenost tek stvarala, u drugim krajevima nije mogla istisnuti ukorijenjenu latinicu
u hrvatskoj se pokušalo, ali kako je utjecaj zapada bio jak brzo se odustalo

pogledajte, i u srbiji latinica prevladava u svakodnevnom životu,
pitanje je vremena kada će postati kao njemačka gotica, pismo koje mnogi znaju, a koriste je samo u posebne svrhe

nowave7

pre 11 godina

Meni se cini da ovo sve govori da je istorija naroda na balkanu jako isprepletana, i ma koliko se neki trudili da postave tu neku kulturno/istorijsku barijeru, to nece ici tako lako. Ako Hrvati mogu da svojataju cirilicu (neki oblik, nebitno koji), ne vidim razlog da se mi odricemo latinice?

Balkane moj

pre 11 godina

Bosanske piramide, Miloš Obilić albanac, srpske zlatne viljuške na dvoru Nemanjića, hrvatska ćirilica, Aleksandar makedonac Makedonski, crnogorska slova šć žj...

nebojsa

pre 11 godina

koliko sam ja razumeo u hrvatskoj se ime "cirilica" ili "srpsko pismo" preimenuje pod uticajem austrougara u "bosancica" zbog polarizovanja ovih prostora.
u cilju toga je verovatno i izmiljanje nekakvih novo-hrvatskih reci i ponovno polarizovanje.
u cilju polarizovanja je i ova zadnja oslobadjajuca presuda u hagu.

dok se dvojica svadjaju treci se okoristi

Stojan Solunac

pre 11 godina

Hehe "cudo nevidjeno"...Mrze Srbe iz dna duse al' vole sve srpsko vise nego 'leba da jedu. I odakle njima ideja da su nekakvi hrvati stampali knjige na cirilici? Pa makar bilo i na teritoriji danasnje cro?Albanska i cro "akademija nauka" sljakaju za sve pare na stvaranju svega sto nemaju i nisu nikad imali.Ma ima i rupu na saksiji da izmisle...

Влајко

pre 11 godina

Ови френдови више ни не знају који је њихов језик, постали гори од црногораца :)

q

pre 11 godina

A moze i ovako. POznato je misionarstvo katolicke crkve koja je neretko i nasiljem prevodila pravoslavne i ostale u katolike. Hrvate zbunjuje postojanje pravoslavlja u Dubrovniku, pa su resili da plasiraju teoriju o Hrvatima pravoslavcima koji pisu cirilicom.

peace out

pre 11 godina

Da, da gospodo akademici, svi ti "Hrvati" i "hrvatska " podrucja koji su koristili cirilicu - to su Srbi. Dok to ne prihvatite nikad se necete suociti sa svojim prosloscu niti imati svetlu buducnost.

Miloš

pre 11 godina

Pa ništa, sada kada je i ćirilica hrvatsko pismo (latinica je to postala pre izvesnog broja godina, a taj nadasve mudri stav smo i mi prihvatili Ustavom), da pređemo mi na autohtono srbsko pismo, glagoljicu. Ili da smislimo nešto sasvim drugačije.

Коста

pre 11 godina

Па кад су присвојили Далмацију, Славонију, Дубровник, Крајину...па и српски језик, и историју, на реду је и ћирилица...Следеће је да се неко сети да у песми Мали радојица "над Задром бију топови" и ето и хрватких епских песама!А ми, ко и увек неспремни и небрижни...а можда је и боље да сами пређемо у Хрвате, па да их победимо изнутра :)

cento

pre 11 godina

Ovi stvarno nemaju ni stida,ni srama što su i dokazali kroz vijekove.
Imam osjećaj kad bi EU proglasila Dražu Mihajlovića najvećeg heroja novije istorije,da bi Hrvati smislili nekakav modus da je on ustvari Hrvat.
Jadno da jadnije nemože.

hmm

pre 11 godina

Novonastali narodi/države,sa prostora bivše Jugoslavije,imaju dve zajedničke stvari:navodnu okupaciju od strane Srba,i svojatanje tuđe istorije,istorijskih ličnosti,kulturnih dobara.Ko nema istoriju,najlakše je izmisli i ukrade.

Učiteljica života

pre 11 godina

Stari Dubrovčani su Srbi koji su govorili srpski jezik, dok se savremeni izjašnjavaju kao Hrvati ali i dalje govore isti jezik. Zato se sada siluje istorija i krade jezik i pismo.

Dr2

pre 11 godina

Шта значи ова повика на Србе католике од стране Срба православаца? Ви Срби православци треба да схватите да нисте власници писма којим пишете, јер на то имају право и Срби католици, Срби муслимани, Срби атеисти и остали Срби.

Bojan

pre 11 godina

Pa kakav je ovo naslov 'svojataju' ?
'Njihova' je koliko je i 'nasa'!
Toliko zajednickih imenitelja, a u poslednjih 80godina smo se trudili da nadjemo ono sto nas razdvaja, naravno da su u tome Hrvati prednjacili.
Al da mi manje prisvajamo i sve nazivamo Srpskim, pa i Hrvate katolickim Srbima, mozda danas ne bismo bili gde jesmo.

Mozemo da bezimo od realnosti koliko god zelimo, al dalje od Balkana necemo stici.

Zg

pre 11 godina

Kako netko moze svojatati neko pismo?? Pa to upravo Srbi rade kada kazu "srpska cirilica".. Ne postoji srpska, ni hrvatska cirilica, kao ni hrvatska latinica, ili glagoljica. Postoje glagoljica, cirilica, latinica... a tko se tim pismima koristio je sasvim drugo pitanje! Ne vidim problem u tome da su Hrvati nekoc koristili cirilicu, kao sto su koristili i glagoljicu. U cemu je problem???

vojvodjanin

pre 11 godina

He,he,he... nema sta oni nisu uzeli od Srba. Ja i moj ortak umiremo od smejanja kad pocnu da pevaju staru srpsku patriotsku pesmu Oj Srbijo, mati (Zovi samo, zovi) sa kojom su nasi preci isli da se bore protiv Austrougraske u I svetskom ratu.

besna glista

pre 11 godina

Dokle god ne shvatimo da smo jedan te isti narod, nece nam biti bolje. Mozemo mi da zamisljamo da smo Srbi, a oni isto tako da zamisljaju da su Hrvati, da smo navodno razliciti, ali u sustini ne mozemo biti slicniji. Umesto da shvatimo da smo jezikom, istorijom i kulturom vekovima upuceni jedni na druge, da treba da se drzimo zajedno i saradjujemo, mi se vecino nesto koljemo, preganjamo i otimamo. Jadno, veoma jadno.

jozza

pre 11 godina

Ма да, само што је Мирослављево јеванђеље на ћирилици, а датира од пре скоро 900 година. Према томе...

DM

pre 11 godina

Ovo je naučni simpozijum. Govore o ćirilici kao o nečemu što se upotrebljavalo od 11. do 18. veka, u isto vreme kad i glagoljica. Ne žele oni da znaju ćirilicu, niti ih interesuje u sadašnje vreme. Ovo je čisto naučno razmatranje lingvista. Mislim da sada od Hrvata niko ne zna ćirilicu.
Naša je prednost što znamo dva pisma.

Piksmen severni

pre 11 godina

Ne vidim problem. Cirilica istorijski mozda jeste bila I HRVATSKO pismo. Na nesrecu, Hrvati nisu sacuvali "dvopismenost" i sada organizuju ovakve skupove (protiv kojih nemam nista). S druge strane, Srbi i danas zive svoju dvopismenost i ne smemo dati provincijalnim uskim umovima da nas lishe latinice, koja je I SRPSKO pismo.

Gatsby

pre 11 godina

I ćirilica i latinica su pisma koja su nastala iz feničanskog pisma, koje su posle usvojili Grci i Rimljani i razvili svoje verzije. Tako da je glupo se svađati koje izmislio ćirilicu a ko latinicu, i to da li je latinica srpsko pismo, odnosno ćirilca hrvatsko, kad su to samo dve verzije istog pisma.

Aha

pre 11 godina

"tim pismom se pisalo od 11. do 18. veka u Dubrovniku, Poljičkoj Republici, Slavoniji." A ko je ziveo u tim krajevima u tom periodu? Pa Srbi naravno, srpska plemena, kako hocete.

Glagoljica i Cirilica su nama SVIMA dosle iz Grcke. Glagoljicu su napisali Cirilo i Metodije a Cirilicu su napisali njihovi ucenici Kliment i Naum, i nazvali je po Cirilu. To je cela i jedina istina koja nam je potrebna.

logika

pre 11 godina

@Zg, 27. novembar 2012 15:18
Nema problema to je samo dokaz da smo jedan narod koji je podjelila religija i razni okupatori...Problem je u tome što neki prisvajaju to falsifikujući istoriju tako da na taj način se distanciraju od zajedničkog porjekla...razlika se može napraviti samo po pitanju ko je stvorio određeno pismo a nikako zabraniti nekom da ga koristi ili da falsifikuje istoriju da objasni njegovo korištenje...

MS

pre 11 godina

Ne znam, ne bih da pljujem a da nisam siguran ali evo, google, serbian cyrillic i izadje link http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_Cyrillic_alphabet; ukucam croatian cyrillic i nema toga na wikipediji, ali ima neki site http://www.croatianhistory.net koji je opcenito merodavan...ako ste Hrvat. Postoji wikipedia koja prica o Bosanskoj cirilici i to mi je ok, obzirom na istoriju njihovu. Ako moze neko ko se vise razume u materiju da objasni ovaj fenomen.

Hvala

hmm

pre 11 godina

Novonastali narodi/države,sa prostora bivše Jugoslavije,imaju dve zajedničke stvari:navodnu okupaciju od strane Srba,i svojatanje tuđe istorije,istorijskih ličnosti,kulturnih dobara.Ko nema istoriju,najlakše je izmisli i ukrade.

Коста

pre 11 godina

Па кад су присвојили Далмацију, Славонију, Дубровник, Крајину...па и српски језик, и историју, на реду је и ћирилица...Следеће је да се неко сети да у песми Мали радојица "над Задром бију топови" и ето и хрватких епских песама!А ми, ко и увек неспремни и небрижни...а можда је и боље да сами пређемо у Хрвате, па да их победимо изнутра :)

q

pre 11 godina

A moze i ovako. POznato je misionarstvo katolicke crkve koja je neretko i nasiljem prevodila pravoslavne i ostale u katolike. Hrvate zbunjuje postojanje pravoslavlja u Dubrovniku, pa su resili da plasiraju teoriju o Hrvatima pravoslavcima koji pisu cirilicom.

peace out

pre 11 godina

Da, da gospodo akademici, svi ti "Hrvati" i "hrvatska " podrucja koji su koristili cirilicu - to su Srbi. Dok to ne prihvatite nikad se necete suociti sa svojim prosloscu niti imati svetlu buducnost.

Влајко

pre 11 godina

Ови френдови више ни не знају који је њихов језик, постали гори од црногораца :)

Balkane moj

pre 11 godina

Bosanske piramide, Miloš Obilić albanac, srpske zlatne viljuške na dvoru Nemanjića, hrvatska ćirilica, Aleksandar makedonac Makedonski, crnogorska slova šć žj...

vojvodjanin

pre 11 godina

He,he,he... nema sta oni nisu uzeli od Srba. Ja i moj ortak umiremo od smejanja kad pocnu da pevaju staru srpsku patriotsku pesmu Oj Srbijo, mati (Zovi samo, zovi) sa kojom su nasi preci isli da se bore protiv Austrougraske u I svetskom ratu.

Boki

pre 11 godina

Potpuno je logicno da su u franjevci i muslimani pisali cirilicom,to su bili Srbi katolici i Srbi muhamedanci,koji su ziveli na srpskim etnickim prostorima.
Zahvaljujuci najvise "brizi" SPC,oni su postali "Hrvati" i "Muslimani".
Primer Rudjera Boskovica,Srbina katolika,franjevackog svestenika,to jasno pokazuje.
Sto se Dubrovnika tice,zna se da je prvi Hrvat (koji se tako izjasnjavao) dosao 1908,bio je postar,zna mu se i ime.

jozza

pre 11 godina

Ма да, само што је Мирослављево јеванђеље на ћирилици, а датира од пре скоро 900 година. Према томе...

Mile

pre 11 godina

Ja sam Hrvat,nikad nisam ni bio u Srbiji a ipak znam cirilicu,citam je malo sporije od latinice ali pisanje cirilicom mi predstavlja problem,zaboravio sam.
Ja sam inace produkt bivse drzave,ovi mladji nitko ne zna cirilicu.

cento

pre 11 godina

Ovi stvarno nemaju ni stida,ni srama što su i dokazali kroz vijekove.
Imam osjećaj kad bi EU proglasila Dražu Mihajlovića najvećeg heroja novije istorije,da bi Hrvati smislili nekakav modus da je on ustvari Hrvat.
Jadno da jadnije nemože.

Stojan Solunac

pre 11 godina

Hehe "cudo nevidjeno"...Mrze Srbe iz dna duse al' vole sve srpsko vise nego 'leba da jedu. I odakle njima ideja da su nekakvi hrvati stampali knjige na cirilici? Pa makar bilo i na teritoriji danasnje cro?Albanska i cro "akademija nauka" sljakaju za sve pare na stvaranju svega sto nemaju i nisu nikad imali.Ma ima i rupu na saksiji da izmisle...

rocker

pre 11 godina

Ko zna možda je i Njegoš bio Hrvat? HAHAAHAAHHAHAHAHAHHAH
Ko sme u pedeset marke, da će za dve do maksimum tri godine Njegoš biti oličenje Hrvatske kulture i književnosti, samo kad ispucaju Gotovinu?

Branko

pre 11 godina

"Akademik Stjepan Damjanović je ukazao da je od od 11. do 18. veka na velikim delovima hrvatske teritorije stanovništvo svoje kulturne potrebe izražavalo i ćirilicom."
A to stanovništvo su bili SRBI pravoslavci.

Milan

pre 11 godina

Kao Bokelj mogu da kazem jedno: Srbi, Hrvati, Bosnjaci/Muslimani, Crnogorci... su razlicita imena za jedan te isti narod, duboko podijeljen beznacajnim razlikama u dijalektima i u nesto malo znacajnijim razlikama u vjeri. Ovu tezu najslikovitije podcrtavaju komentari koji se mogu naci na internetu: mentalitet kojim dominira uskoumlje i ogranicen svjetonazor, kombinovan sa netrpeljivosti prema svemu sto bi moglo makar i malo da poremeti kaljugu sovinizma i mrtvo more provincionalnosti!

DM

pre 11 godina

Ovo je naučni simpozijum. Govore o ćirilici kao o nečemu što se upotrebljavalo od 11. do 18. veka, u isto vreme kad i glagoljica. Ne žele oni da znaju ćirilicu, niti ih interesuje u sadašnje vreme. Ovo je čisto naučno razmatranje lingvista. Mislim da sada od Hrvata niko ne zna ćirilicu.
Naša je prednost što znamo dva pisma.

Zg

pre 11 godina

Kako netko moze svojatati neko pismo?? Pa to upravo Srbi rade kada kazu "srpska cirilica".. Ne postoji srpska, ni hrvatska cirilica, kao ni hrvatska latinica, ili glagoljica. Postoje glagoljica, cirilica, latinica... a tko se tim pismima koristio je sasvim drugo pitanje! Ne vidim problem u tome da su Hrvati nekoc koristili cirilicu, kao sto su koristili i glagoljicu. U cemu je problem???

Makro

pre 11 godina

Kud u Dubrovniku u 11 veku nadjoste Hrvate, pobogu brate???? Mozete zamisliti koliko je Dubrovnik bio pun Hrvata, kad je Vuk Brankovic svo svoje blago pre utamnicenja skolino u Dubrovnik kod srpske vlastele. A ovde je rec o 14 veku, pa tek u 11 tamo Hrvata nije bilo.

Nenad, Skopje

pre 11 godina

@Zg
Pokazujes elementarno neznanje o temi o kojoj zelis da polemises, verovatno duboko u svojoj intimi verujuci da si u pravi. Ali ko sto rekoh-pojma nemas! Naravno da postoji srpska cirilica, isto kao sto postoji i makedonska cirilica i bugarska i ruska. Svaki ju je narod prilagodio svojim potrebama kada je reformisao jezik, tako da se danas moze govoriti o razlicitim varijantama cirilice. Srbi imaju slova "ћ и ђ" koja ne postoje kod ostalih naroda koji korsti ovu azbuku. Makedonci imaju "ѕ и ќ" koja nema kod ostalih. Bugari kao i Rusi su ostali dosledni tradicionalnoj cirilici, pa u svojoj jezicnoj reformi nisu izbacili slova, kojih kod srpske i makedonske verzije nepostoje:"ь,я, ю, й, ъ". Da bi pokazali svoju razlicitost, nedavno su i Crnogorci 'izumili' svoju cirilicu, koju World jos uvek ne prepoznaje. Kada u Hrvatskoj govore o hrvatskoj upotrebi cirilice, sigurno ne misle na makedonsku ili bugarsku varijaciju, nego na onu koja se koristila u Srbiji, mada po mome misljenju, to su zapravo bili Srbi koji su na teritoriji danasnje Hrvatske, a tadasnje Turske i Austro-Ugarske imperije, pisali cirilicnom azbukom. Ovo je slican pokusaj, kao Tudjmanov iz ranih devedesetih kada je zeleo da formira Hrvatsku pravoslavnu crkvu, pozivajuci se na tradiciju da su ranije neki Hrvati imali pravoslavnu veroispovest (verovatno je mislio na Nikolu Teslu i takve 'Hrvate'), a sve sa ciljem da tamosnjo srpsko stanovnistvo otrgne od SPC, a njihove crkvene hramove stavi pod hrvatskom kontrolom.

Piksmen severni

pre 11 godina

Ne vidim problem. Cirilica istorijski mozda jeste bila I HRVATSKO pismo. Na nesrecu, Hrvati nisu sacuvali "dvopismenost" i sada organizuju ovakve skupove (protiv kojih nemam nista). S druge strane, Srbi i danas zive svoju dvopismenost i ne smemo dati provincijalnim uskim umovima da nas lishe latinice, koja je I SRPSKO pismo.

Predrag

pre 11 godina

Svako ima svoju cirilicu mi, Rusi itd. Zasto ne bi imali i hrvati, neka im ako misle da im treba. Nemam nista protiv. Ali svako ko misli da VUKOVA cirilica pripada hrvatima taj je zamenio kravu za tri magicna pasulja.

Učiteljica života

pre 11 godina

Stari Dubrovčani su Srbi koji su govorili srpski jezik, dok se savremeni izjašnjavaju kao Hrvati ali i dalje govore isti jezik. Zato se sada siluje istorija i krade jezik i pismo.

Hrvatski istorijski paradoksi

pre 11 godina

A koje godine su Hrvati iz Irana doneli ćirilicu i zašto baš na Jadran ako znamo da je tamo već nekoliko vekova postojalo drugo tradicionalno hrvatsko pismo (alfabet), kojeg su na isto područje doneli Hrvati iz njihovog egejskog plemena - Grci. Ako neki hrvatski istoričar zna odgovor, biću vrlo zahvalan. Samo neka mi odgovor ne napiše u pismu Čeroki Indijanaca jer Srbi nismo učili treće tradicionalno hrvatsko pismo ...

popeye

pre 11 godina

Hrvatima je ovo vrlo velik i opasan autogol kod Vatikana. Malo, po malo docice oni i do toga da su oni u stvari Srbi, sto nas vraca i na prethodnu recenicu...

besna glista

pre 11 godina

Dokle god ne shvatimo da smo jedan te isti narod, nece nam biti bolje. Mozemo mi da zamisljamo da smo Srbi, a oni isto tako da zamisljaju da su Hrvati, da smo navodno razliciti, ali u sustini ne mozemo biti slicniji. Umesto da shvatimo da smo jezikom, istorijom i kulturom vekovima upuceni jedni na druge, da treba da se drzimo zajedno i saradjujemo, mi se vecino nesto koljemo, preganjamo i otimamo. Jadno, veoma jadno.

Die Wacht

pre 11 godina

Хрватски сабор је 13. октобра 1914. године донео одлуку о забрани ћирилице у Хрватској. У наставку овог похода 11.11.1915. године и Босански сабор је донео одлуку о забрани ћирилице у Босни и Херцеговини. Том приликом Стјепан Саркотић, земаљски поглавар БиХ, је у Сабору рекао да „Срби у БиХ са својим ћириличним писмом представљају непријатељско тијело истока у борбеној зони запада.”

Bojan

pre 11 godina

Pa kakav je ovo naslov 'svojataju' ?
'Njihova' je koliko je i 'nasa'!
Toliko zajednickih imenitelja, a u poslednjih 80godina smo se trudili da nadjemo ono sto nas razdvaja, naravno da su u tome Hrvati prednjacili.
Al da mi manje prisvajamo i sve nazivamo Srpskim, pa i Hrvate katolickim Srbima, mozda danas ne bismo bili gde jesmo.

Mozemo da bezimo od realnosti koliko god zelimo, al dalje od Balkana necemo stici.

хау јес ноу

pre 11 godina

Pa pošto je Marko Polo proglašen za "velikog hrvatskog sina" (jer je rođen na Korčuli) iako je pripadao tadašnjoj Mletačkoj republici, tako isto je i ćirilica "hrvatsko pismo" jer su njom pisali Dubrovčani 11-18 veka, koji danas pripadaju Hrvatskoj... Identičan kič filovanja istorije kao što su spomenici Aleksandru i Filipu Makedonskom u Skopju - velikim sinovima FYROM-a!?

Objektivno!

pre 11 godina

Pa to bi moglo i da prođe, kada bi i dalje postojao "srpsko-hrvatski" jezik, ali smo se složili da ne govorimo istim jezikom! Takođe, zanima me: kada bi uzeli te knjige izdate od 11.-18. veka, da li sadrže više reči iz srpskog ili ovog novohrvarskog rečnika? Pismo ovde i nije toliko bitno koliko jezik, a jezik je srpski, pa srpski!!! Mogli su hrvati da pišu i hijeroglifima, ali su govorili srpski!

123

pre 11 godina

Procitao sa tekst, a vidim da mnogi nisu i ne vidim sta je sporno.
Ljudi priznaju ono sto i vrapci sa Balkana znaju.
Nisu ni jednom spomenuli rec Srbija niti Srbin, ali ko cita izmedju redova i prihvati otkrice Hrvatskih geneticara od pre par meseci, sve je jasno.
Ne kradu i ne svojataju Hrvati nista, samo pocinju da kontaju ko su i sta su bili ranije.

zavadi pa vladaj, pa zavadi....

pre 11 godina

Oni nama svojataju Teslu i cirilicu, a mi njihovu domovinu. Zapravo smo isti narod, koji ima iste gazde, koje svojataju nase novce i nasu zemlju. Eee, politika je zabava za siromasne. Bogate ne zanima nacionalizam, oni su braca po racunu.

susjed

pre 11 godina

nemojte dizati paniku zbog gluposti,
prvo, 99 posto hrvata niti ne zna da smi ikada pisali ćirilicom
drugo, ta vrsta ćirilice se u hr školama naziva bosančica
treće, pročitajte malo o životu ćirila i metoda, pokušavali su proširiti ćirilicu na sve slavenske zemlje, ali jednostavno nije zaživjela
naišla je plodno tlo u krajevima gdje se pismenost tek stvarala, u drugim krajevima nije mogla istisnuti ukorijenjenu latinicu
u hrvatskoj se pokušalo, ali kako je utjecaj zapada bio jak brzo se odustalo

pogledajte, i u srbiji latinica prevladava u svakodnevnom životu,
pitanje je vremena kada će postati kao njemačka gotica, pismo koje mnogi znaju, a koriste je samo u posebne svrhe

Dr2

pre 11 godina

Шта значи ова повика на Србе католике од стране Срба православаца? Ви Срби православци треба да схватите да нисте власници писма којим пишете, јер на то имају право и Срби католици, Срби муслимани, Срби атеисти и остали Срби.

Aha

pre 11 godina

"tim pismom se pisalo od 11. do 18. veka u Dubrovniku, Poljičkoj Republici, Slavoniji." A ko je ziveo u tim krajevima u tom periodu? Pa Srbi naravno, srpska plemena, kako hocete.

Glagoljica i Cirilica su nama SVIMA dosle iz Grcke. Glagoljicu su napisali Cirilo i Metodije a Cirilicu su napisali njihovi ucenici Kliment i Naum, i nazvali je po Cirilu. To je cela i jedina istina koja nam je potrebna.

Milutin

pre 11 godina

Ako je vec tema bila cirilica, ipak je nedolicno da Vuka nisu ni spomenuli jer se njegovo "pisi kao sto govoris a citaj kao sto je napisano" postuje I u Hrvatskoj ali na latinici a princip je isti.

učiteljica života

pre 11 godina

Ne radi se o tome čija je ćirilica, već čiji je jezik i književnost pisana ćirilicom na ovom prostoru. Eto to Hrvati ciljaju da prisvoje. Inače, ćirilicu su stvorili Grci Ćirilo i Metodije da bi opismenili stare Slovene.

drasko

pre 11 godina

Evo sta drugi kazu, a i sami hrvati:
Etnograf Gijoma Ležana, koji je u svojoj knjizi “Etnografija Evropske Turske” naveo da ne postoje dvojica slavista čije se mišljenje podudara po pitanju šta su Hrvati, kojim jezikom govore i kako su geografski raspoređeni. Sam Vatroslav Jagić, najpoznatiji hrvatski slavista, komentarisao je stav Josifa Dobrovskog koji je “držao samo kajkavski dijalekat Hrvatske, prema faktičkim odnosima onog vremena, kao hrvatski, sve drugo bilo je za njega ilirski ili srpski." Sa Dobrovskim slagao se i Pavle Josif Šafarik koji je u svojim delima navodio da se srpski jezik govori u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Slavoniji i Dalmaciji.
S druge strane, Jernej Kopitar kajkavske Hrvate smatra čistim Slovencima, a za prave Hrvate priznaje samo primorske čakavce. I on sve štokavce smatra Srbima, pa kaže: “Pod srpskim (jezikom) mi ovde razumemo ono što se dovoljno neistorijski, naziva ilirskim... Predeo srpskog dijalekta se prostire od Istre, preko Dalmacije, Hrvatske Krajine, Bosne, Srbije, Bugarske do kolonija iseljenika iz ovih zemalja u Slavoniji i Južnoj Ugarskoj."
Fra Grga Martić, čuveni bosanski franjevac, 1858. godine u pismu Društvu srpske slovesnosti kaže da je bosanski jezik srpski, a poznati dalmatinski naučnik Natko Nodilo tvrdio je da su Srbi štokavci, a Hrvati čakavci. I sledbenik Ljudevita Gaja, Fran Kurelac, veliki autoritet u lingvistici, smatrao je da je srpski jezik štokavski, slovenački kajkavski, a hrvatski samo čakavski.
Pozdrav !

Djordje

pre 11 godina

POLITICI NIKAD KRAJA!
Ako se lingvisti na ovom skupu oslobode politike do nekih rezultata će i doći. Ako umesto nauke i struke politika bude umešala svoje prste skup će proteći uzaludno.
Ćirilica ovakva kakvu je znamo i poznajemo je "posledica" reforme Vuka Karadžića.
Pre Vukove ćirilice pisalo se pismom koje su za Slovene "stvorili" Ćirilo i Metodije u IX veku (Moravska, Južna Rusija, Bugarska, Srbija, Dalmacija, Dubrovnik, Hrvatska, Bosna...a preko Rusa i mnogi drugi narodi neslovenskog porekla) i zvala se glagoljica od slovenske reči glagoliti = govoriti. Zapadni Sloveni pod velikim pritiskom Rima (zabrane upotrebe, proterivanje sveštenstva itd.) prihvatili su latinicu iako su njihova prva pisana dela bila na glagoljici. Osnova Glagoljice (pa i ćirilice) je grčko pismo. Naravno na tome će poraditi stručni ljudi na ovom skupu mada ne mogu da prenebregnu da su kao i drugi slovenski narodi svojim jezikom prvo pisali glagoljicom (ćirilicom) od druge polovine IX veka zaslugom Vizantijskog Cara Mihaila III koji je i poslao svoje emisare u slovenske zemlje.
Ali...POLITICI NIKAD KRAJA!

I tako...

pre 11 godina

Ma, oni dubrovacku knjizevnost smatraju svojom jer je Dubrovnik na teritoriji hrvatske. Ali pod pojmom `dubrovacka knjizevnost` smatra se stvaralastvo Dubrovacke republike (1358-1808). (evo linka, pa koga interesuje, ali procitejte i hrvatsku verziju, tek da steknete kompletnu sliku o cemu se ovde radi). Isto tako i svaku knjigu koju su ikada stampali, na bilo kojem pismu, svrstavaju u hrvatsku knjizevnost. Bilo je samo pitanje trenutka kad ce poceti da svojataju i cirilicu. Jedino me zanima sta cemo mi uraditi povodom ovoga, ali kako nismo na vreme shvatili u kakvom vremenu zivimo, pa nismo zastitili sljivovicu, ajvar... kome je jos cirilica mogla da padne na pamet

djuro

pre 11 godina

@zg
"Ne vidim problem u tome da su Hrvati nekoc koristili cirilicu, kao sto su koristili i glagoljicu. U cemu je problem???"
Ne znam tacno u cemu je problem dok se ne pregledas, ali je mozda sa vidom (ako ne vidis ocigledno). Ja tipujem na problem kolektivnog hronicnog odsustva stida kad vas nije sramota da pricate ovako nesto.

Марина

pre 11 godina

Можда ће сад покондирени Срби почети да користе хрватску ћирилицу пошто им српска није одговарала.

Аљоша

pre 11 godina

Само нека ми хрвати објасне зашто сваки документ који сам им слао на ћирилици они нису хтели да прихвате јер не разумеју то писмо. Тако је и са самим потписом на било ком документу, уколико га потпишем ћирилицом они врате документ! Сад се одједном сетили да је то њихово давно заборављено писмо. Ма дај...

nebojsa

pre 11 godina

koliko sam ja razumeo u hrvatskoj se ime "cirilica" ili "srpsko pismo" preimenuje pod uticajem austrougara u "bosancica" zbog polarizovanja ovih prostora.
u cilju toga je verovatno i izmiljanje nekakvih novo-hrvatskih reci i ponovno polarizovanje.
u cilju polarizovanja je i ova zadnja oslobadjajuca presuda u hagu.

dok se dvojica svadjaju treci se okoristi

Gatsby

pre 11 godina

I ćirilica i latinica su pisma koja su nastala iz feničanskog pisma, koje su posle usvojili Grci i Rimljani i razvili svoje verzije. Tako da je glupo se svađati koje izmislio ćirilicu a ko latinicu, i to da li je latinica srpsko pismo, odnosno ćirilca hrvatsko, kad su to samo dve verzije istog pisma.

bishop

pre 11 godina

Ovako se pametna drzava ponasa prema svojim gradjanima i kulturi.
A u Srbiji ljudi dobijaju otkaz zbog table na latinici (slucaj Dveri u Novom Sadu).
Cime se budala ponosi, pametan se stidi (a i obrnuto). Stvarno smo za svako zaljenje.

Deki

pre 11 godina

Isto kao sto latinica nije izvorno hrvatsko pismo, tako ni cirilica nije izvorno srpsko. I Hrvati i Srbi su ih prihvatili od drugih i samo modifikovali prema svojim jezickim specificnostima. Prema tome sva ova rasprava je suvisna. Jezik i pismo su zivi organizmi koji se menjaju i nikakvo politikanstvo ne moze na to da utice. Zato mi deluju smesno pokusaji da se latinica "dekretom" izbaci iz Srbije. Mozda ako zabrane kompjutere, ukinu Internet i podignu berlinski zid oko Srbije.

Pavle

pre 11 godina

Ako su Hrvati i Srbi srodna plemena koja su migrirala sa Karpata na Balkan, logicno bi bilo da su se i Srbi i Hrvati koristili cirilicom. Ne razumem sta je sporno, tj. sta jedna strana ima da osporava drugoj? I jedni i drugi imaju svoju istoriju i svoju tradiciju, koje se ponekad medjusobno i preplicu. U cemu je problem?

Hocemo li doziveti da jednog lepog dana medju Srbima i Hrvatima vlada medjusobno postovanje (ne mora ljubav, "bratstvo i jedinstvo" i slicne gluposti) -- dakle jedna normalna medjuljudska komunikacija zasnovana na medjusobnom uvazavanju, bez neke preterane ljubavi ili mrznje?

MS

pre 11 godina

Ne znam, ne bih da pljujem a da nisam siguran ali evo, google, serbian cyrillic i izadje link http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_Cyrillic_alphabet; ukucam croatian cyrillic i nema toga na wikipediji, ali ima neki site http://www.croatianhistory.net koji je opcenito merodavan...ako ste Hrvat. Postoji wikipedia koja prica o Bosanskoj cirilici i to mi je ok, obzirom na istoriju njihovu. Ako moze neko ko se vise razume u materiju da objasni ovaj fenomen.

Hvala

Miloš

pre 11 godina

Pa ništa, sada kada je i ćirilica hrvatsko pismo (latinica je to postala pre izvesnog broja godina, a taj nadasve mudri stav smo i mi prihvatili Ustavom), da pređemo mi na autohtono srbsko pismo, glagoljicu. Ili da smislimo nešto sasvim drugačije.

andrej bolkonski

pre 11 godina

Naravno,u Dubrovniku se pisalo cirilicom. Pa Dubrovnik je bio srpski grad. Problem je u tome sto Hrvati svojataju Rudjera Boskovica i Ivana Gundulica.

Naissus

pre 11 godina

Nista nije cudno, narod koji prirodno nije postojao nego je zadnjih par vekova vestacki stvaran normalno da luta i trazi svoj identitet, istoriju, kulturu,... Nisu im ovo prvi izleti, svojataju Teslu kao Hrvata i ako su mu vecina predaka bili pravoslavni svestenici, svojataju vincansku kulturu i ako su dokazana a zatim zataskana dnk istrazivanja da smo genetski najpriblizniji njima ali time moraju da dokazu prvo sebi a onda i drugima da su tu od vajkada, sto je i delimicno tacno ako se uzme njihovo vecinsko poreklo ;)(koliko ih je samo Petrovica, Popovica, ... a da ne govorimo o prislinom promenom prezimena) :)), govore o Dubrovackoj kulturi gde se dobro zna do kada je Dubrovnik bio srpski a i mnogo posle toga ostao pod uticajem nase kulture i stanovnistva, ........

ququ

pre 11 godina

Činjenica je da su srbi od hrvata preuzeli jezik kojim se danas služe. Prije Karadžić jezične reforme u Srbiji je bio u upotrebi jezik koji je sličan Bugarskom. Vuk Karadžić je čak bio i radikalniji u svojim prijedlozima i predlagao pisanje "ne ću" i čistu ijekavicu "griješka", "mlijeko", i latinično pismo... Ali nije sve prošlo u tadašnjem srpskom društvu, pa je zato danas u Srbiji ekavica i ćirilica. Ali bar nije Bugarski jezik, pa možemo zahvaljujući njemu da se razumemo. Tako da to je jedan jezik i to je Hrvatski jezik.

Milan

pre 11 godina

Napisa jedan komentator da ce hrvati reci i da je sveti sava bio hrvat. To ne mogu da kazu, ali da je krsten po katolickom obredu, to vec mogu jer je tako bilo... A sto se tice cirilice, zar ona nije izvorno bugarska? Ako je srbi zovu srpskom, sto bi branili hrvatima da je zovu hrvatskom? Pa i oni su je koristili i to su fakti...

Fedor

pre 11 godina

Hahahaha e ismejah se.Ovo vec iz kompleksa prerasta u hrvatsku grotesku.Plasim se da ce se ne kraju pogubiti pa ce reci da su u stvari oni Srbi a Srbi neki licimuri koji su im oteli ime.Hahahaha

Pedja

pre 11 godina

Znaci... pricamo, savrseno se razumijemo, koristimo isto pismo (latinicno), sad se dokazuje da smo i kroz istoriju koristili jos jedno isto pismo (cirilicno)...al, na kraju ti isti lingvisti dokazuju kako su SR i HR totalno drugaciji jezici i sl. gluposti... Tko ovde koga laze!?

ilija

pre 11 godina

Hrvatski "znanstvenici"bi, pre nego sto pocnu da raspravljaju o hrvatskoj cirilici,trebalo da pogledaju kartu sa granicama Dusanovog carstva.Ako su zaboravili da ih podsetim.Najzapadnija tacka je danasnji Solin pa neka povuku liniju na istok prema Savi.Zatim ,duz Dunava do danasnjeg Temisvara.Sve juzno od te linije do Skadra,kompletna Jadranska obala osim Dubrovnika,danasnja Srbija,Bosna i Hercegovina,delovi Rumunije,cela Bugarska i Makedonija i delovi severne Grcke.Dusanovo carstvo je bila najveca srpska carevina gde se pisalo cirilicom i govorilo srpskim jezikom.Na severu se carevina granicila sa Austrougarskom.Hrvatska nije ni postojala.

lola

pre 11 godina

Pa pošto je Marko Polo proglašen za "velikog hrvatskog sina" (jer je rođen na Korčuli) iako je pripadao tadašnjoj Mletačkoj republici, tako isto je i ćirilica "hrvatsko pismo" jer su njom pisali Dubrovčani 11-18 veka, koji danas pripadaju Hrvatskoj... Identičan kič filovanja istorije kao što su spomenici Aleksandru i Filipu Makedonskom u Skopju - velikim sinovima FYROM-a!?
(хау јес ноу, 27. novembar 2012 18:49)

Potpisujem.
Jedino mislim da nije "filovanje" vac silovanje istorije.

asap

pre 11 godina

Tendenciozan naslov clanka,kao i sve sto danima citamo o srpko-hrvatskim odnosima.Ne brinem se da ce(kao sto neki komentatori ranije napisase)poceti da citaju i pisu na cirilici....mene vise brine onaj slovenacki ajvar-:)

Pedja NS

pre 11 godina

Gospodine Kovacevicu, povrsni ste i varate se kada kazete da Hrvati pokusavaju da preinace da je u stvari cirilica postala od Hrvata.

A evo i citata koji to jasno pokazuje: "Isto onako kako je glagoljica dobila svoj karakterističan hrvatski oblik, tako je i ćirilica, odnosno arvacko pismo ili bosančica imala svoje karakteristične grafičke oblike", rekao je Kovačec i ocenio kako hrvatska ćirilica veže Hrvatsku"

Dakle covek lepo kaze, kao sto je glagoljica u Hrvata dobila svoj varietet, tako je to i sa cirilicom.

nowave7

pre 11 godina

Meni se cini da ovo sve govori da je istorija naroda na balkanu jako isprepletana, i ma koliko se neki trudili da postave tu neku kulturno/istorijsku barijeru, to nece ici tako lako. Ako Hrvati mogu da svojataju cirilicu (neki oblik, nebitno koji), ne vidim razlog da se mi odricemo latinice?

Bane

pre 11 godina

U sustini pravi hrvatski jezik se moze cuti u Zagorju i okolini Zagreba. On je veoma slican slovenackom jeziku. Ovo sto Hrvati sada pricaju ne razlikuje se uopste od jezika koji Srbi pricaju.

logika

pre 11 godina

@Zg, 27. novembar 2012 15:18
Nema problema to je samo dokaz da smo jedan narod koji je podjelila religija i razni okupatori...Problem je u tome što neki prisvajaju to falsifikujući istoriju tako da na taj način se distanciraju od zajedničkog porjekla...razlika se može napraviti samo po pitanju ko je stvorio određeno pismo a nikako zabraniti nekom da ga koristi ili da falsifikuje istoriju da objasni njegovo korištenje...

B.

pre 11 godina

Ako ćirilica ima veze sa Hrvatima, zašto je ne uče u školama? Neki Hrvati iz prošlosti znali su ćirilicu jer im je služila da bi "izmuzli" poslove u Srbiji. Najbolji primer su svojeručna pisma čuvenog vajara Ivana Meštrovića upućena Opštini beogradskoj (Zagreb, 1923) u vezi sa nesporazumima oko "Pobednika". Znaju Hrvati kako treba sa Srbima!

јустин

pre 11 godina

Могу да је својатају и да јој тепају АЛИ ЈЕ САМО ЈА КОНСТАНТНО КОРИСТИМ.Само Руси имају поштовања према свом писму за разлику од нас Срба,који смо побогу демократе па користимо и азбуку и абецеду ,све могуће дијалекте ..Држава која нема ЈАСАН став о свом писму и није нека држава што се у пракси и види.

zbunjena

pre 11 godina

pogledajte, i u srbiji latinica prevladava u svakodnevnom životu,
pitanje je vremena kada će postati kao njemačka gotica, pismo koje mnogi znaju, a koriste je samo u posebne svrhe
(susjed, 27. novembar 2012 16:54)

Da, prevladava, medjutim od kada su na ovim prostorima Rusi glavni investitori, mislim da ce itekako cirilicno pismo biti popularno. Iako koristim latinicu cesce, obnavljam gradivo Ruskog jezika iz osnovne i srednje skole, nije lose za posao, a mislim da ni vama nije na odmet.

Petar

pre 11 godina

863. Ćirilo i Metodije idu u Veliku Moravsku (današnja Češka) da šire glagoljicu i prepise biblije i drugih verskih knjiga. Posle smrti Metodijeve, njegov izabrani učenik Gorazda ne biva potvrđen za slovenskog biskupa, već crkvu preuzima salcburška nadbiskupija, a slovensko sveštenstvo se prodaje u roblje - odakle ih otkupljuje, iz Venecije, vizantijski car i "pušta" u okolinu Ohrida da nastave sa radom.

Dakle, Kliment i Naum nisu "makedonci", niti "srbi", niti "hrvati". Neki sloveni - možda. Neki heleni - možda. Samo su radili na tom prostoru i načinili ćirilicu, koja se proširila na današnju Makedoniju, Bugarsku, Srbiju, Bosnu, Hrvatsku, Rusiju, ...

U nekim zemljama se koristi i danas u raznim "redakcijama", npr. Rusija, Bugarska... Negde je reformisana, kao kod nas, a negde se ne koristi odavno (npr. Hrvatska).

Da li to znači da Hrvati nisu nikad koristili ćirilicu i ne smeju da kažu da su je koristili? Ne znači, slobodno nek se sete da su je koristili. Na njihovu žalost, ne koriste je danas (jer je jednostavnija od latinice, ako neko ne konta).

MN

pre 11 godina

@besna glista
Nemojte da me shvatite pogrešno. Mislim isto što i vi, ali oni koji prave distancu su Hrvati,a ne Srbi. Koliko god pokušavali da sarađujete sa njima, sa druge strane će u najboljem slučaju biti ćutanje. Što se nas tiče mnogo smo otvoreniji, i svesniji toga da smo upućeni jedni na druge.

Skopje

pre 11 godina

Ne znam sto se pene srbi kao da je kirilica srpski izum.Kirilicu su stvorili Kliment i Naum Ohridski koji su bili makedonski sloveni,to su uradili tako sto su pojednostavili glagolicu od Kirila i Metodija.Razumem kad se spore makedonci i bugari ko je stvorio pismo,jer Kliment i Naum su bili makedonski sloveni ali Makedonija je tada bila pod bugarskom carstvom, i svako vuce na svoju istinu.

Mirko

pre 11 godina

otkud ovde pomama o svojatanju pisma? Cirilica nije srpsko pismo, pismo nije nacionalna stvar.
Sta jel Italijani treba d se plase da ce im Austrijanci UZETI latinicu zato sto njom pisu? Ili hoce li Japanci da se uplase da ce im srbi UZETI japanske karaktere zato sto je jednom u Beogradu na filoloskom fakultetu odrzan simpozijum o japanskom pismu (koje samo u beogradu koristi cak 200 stanovnika uglavnom stranaca i studenata)

Doktor

pre 11 godina

Ko kaze da postoji samo srpska cirilica,kao da drugi narodi nisu mogli da se sluze svojon cirilicom.Mogli bi nesto i da
naucite iz ovog naucnog skupa.
P.S.Kakvu elitu imate jos ce Hrvatska da zastiti cirilicu kao svoje pismo.
Ali vi ne brinite,vi imate rusku cirilicu,ne moze vam niko nista.

Lee

pre 11 godina

"Glagoljica i Cirilica su nama SVIMA dosle iz Grcke. Glagoljicu su napisali Cirilo i Metodije a Cirilicu su napisali njihovi ucenici Kliment i Naum, i nazvali je po Cirilu. To je cela i jedina istina koja nam je potrebna.
(Aha, 27. novembar 2012 15:57)"

A ko je ziveo u tim krajevima u tom periodu? Pa Makedonci naravno. Kao i danas. Grk, Grcka, Grcki su relativno nove reci. Tada je u modi bio Heleni Helenski...


I kada neko pise Kliment i Naum treba da se zna da se misli na sv. Kliment i Naum Ohridski (iz Ohrida koji nije niti bugarski niti srpski niti grcki)

A to dali je kirilica pisana po ugledu na "grcko" pismo, ili po ugledu na fenicansko pismo, to je sasvim diskutabilno. Slobodno bacite pogled na ova dva pisma pa bice vam sve jasno. A ista kirilica od Grcke sigurno nije dosla, nego je iz Ohrida.

I jos nesto. Kirilica je nesto sto treba da nas spaja, a ne da nas razdvaja. Ja bi se obradovao ne samo Hrvati, nego i Norvezani i Svedzani da je koriste...

Сања

pre 11 godina

Читам ваше коментаре и не знам да ли да се смејем или плачем.Колико сви паметујете а колико сте неписмени да су ме очи заболеле.Многе коментаре не могу ни да разумем из првог читања па морам све испочетка.Није ни чудо у каквом стању нам је држава кад се ви дичите нашом двојезичном културом.Увек нам је милије туђе него своје.Ви сте једна гомила планктона koje ће време прогутати.

miki

pre 11 godina

Eto, a mi se odricemo latinice i kunemo u ćirilicu, kad ono isto. I jedno i drugo dolazi sa zapada. Ja bih nasim "srbskim" patriotama preporučio da predju na glagoljicu.

pufi

pre 11 godina

@boki
povijest je preozbiljna stvar da bi se svaki laik bavio njome,
zato i dolazi do lupetanja i svađa,
dakle, prvo knjige u ruke , a onda pisati komentare

ivan cvetic

pre 11 godina

Prema franackim kraljevskim analima iz 822 godine jasno pise da su stanovnici Dalmacije srbi: "Sorabos, quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur".

Hvala.

anduhar

pre 11 godina

O Boze..."najsreciji su oni narodi koji imaju dosadnu istoriju' ,a ovdje ne da nije dosadna,nego kopiramo jedni druge,svojatamo tudje heroje,pravimo im spomenike,pa mi smo definitivno za ludaru.Komplet Balkan....

bastards

pre 11 godina

ako. nek je nose, meni je muka vise od crkvenjaka i cirilicara koji me diskriminisu i ne dozvoljavaju da koristim latinicu - u istorijskom i bilo kom drugom smislu ravnopravno pismo cirilici.

rocker

pre 11 godina

@(ququ, 27. novembar 2012 19:58)

Tačno sam znao da će doći do ovoga, zato sam i u prošlom komentaru na ovu temu rekao da nije Njegoš Hrvat. Evo vidite tako će i biti, biti će on je pisao ijekavicom i on je Hrvat. Momak Vuk Stefanović Karadžić je sva svoja dela pisao ijekavicom koju je uzeo iz govora Hercegovaca (Niksić).Osim svoja dela koja je pisao na nemačkom najpoznatije Crna Gora i Crnogorci pročitaj pa nećeš više pričati,ovakve stvari. Tagođe ijekavica i ijekavički dijalek je uzet u to doba iz razloga kao u Italijanskom jeziku kada je za dijalekat uzet dijalekat Firence jer su u njemu bili najveci pisci italianskog doba np.Dante.
Isto tako Vuk je uzeo dijalekat ijekavski jer je u tom dobu naviše knjiga pisano na njemu bila je nastarija štamparija na Cetinju koja štampala sva ta izdanja, Petar Petravic Njegoš i prvi i drugi su za Vuka bili inspiracija, eto mali čas kako je Srpski jezik dobio ijekavski dijelekat, po današnjim lingvistima najpravilniji.

meni smiješno

pre 11 godina

iz komentara na portalima više stječem dojam da ćirilicu svojataju srbi;
sama ideja da su hrvati nekad u povijesti koristili to pismo mnogima u srbiji diže krvni tlak

usput, za ovaj simpozij u hrvatsko nitko ne mari,
pogledajte po hr novinama, nema niti jednog članka o tome

Istina

pre 11 godina

A naš SANU kao da je progutao trulu dedinu Čarapu , stidi se da da izjavu i o Kosovu a kamoli nešto o lažnoj istoriju krojenu iz Vatikana . Za koga rade ? Za Srbiju sigurno ne !

mate_hr

pre 11 godina

hvala svima koji su ostavili komentare i pomogli mi da svatim da nisam hrvat nego srbin. Za sve je kriv moj nepismeni pradid koji nije znao cirilicu, naravno jer je bio nepismen. Onda su mi talijani podmentnili didu latinicu jer ga pradida nije uspio naucit cirilicu pa ga je pop(katolicki) naucio latinicu i podvalio mu da je hrvat.
sad mene kao srbina jedino muci sto ne znam dobro cirilicu, slovkam...

Identitet i Hrvati - dva razlicita pojma

pre 11 godina

Bas su me lepo nasmejali, samo su jos zaboravili da kazu da su oni zapravo pokatoliceni Srbi. Ili su oni mozda Srbi, a mi smo Kartaginjani... mnogo su smesni... I nije mi jasno sto se ljudi cude sto Hrvati ne znaju istoriju... Pa zar su je ikad imali??? Oni misle da je sve njihovo sto se nalazi na sadasnjoj teritoriji te zemlje, pa tako misle i da su njihovi Nikola tesla, Ruđer Bošković i mnogi drugi... Ali to je tako sa narodima koji nemaju kako oni kazu povijest, pa jos uvek sebe traze i to na briljantan nacin, slaveci zlocine kao pobede i na osnovu njih grade identitet, verovatno je i Julije Cezar bio njihov iskopace oni to vec negde... Nasmejali su me...

Tomislav

pre 11 godina

Nije se ovaj skup bavio vukovicom već bosančicom, odnosno zapadnom varijantom ćirilice: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7f/Bos-cro-cyr.gif
U Hrvatskoj je rijetko tko zna, baš kao i uglatu glagoljicu. Nitko nikome ništa ne krade... Nisu stvari crno-bijele, neke su i sive: Tesla i Milanković: Srbi rođeni u Hrvatskoj, Nikola Karabatić i Vanja Udovičić: Otac Hrvat, majka Srpkinja, Dražen Petrović: otac Srbin i majka Hrvatica, ban Josip Jelačić: Hrvat iz Petrovaradina, Pančić (omorika): Hrvat i osnivač SANU, Andrić (roditelji Hrvati, ali književni opus gotovo u cijelosti na srpskom), Petar Preradović (roditelji Srbi, on se izražavao kao Hrvat) itd. Neka se svatko ponosi onim dijelom kojim je određena osoba vezana uz njegov jezik/narod/zemlju/grad. To nas spaja, a ne razjedinjuje.

jurica

pre 11 godina

Evo nisam znao da je cirilica iskljucivo Srpska. Nego recite mi jeli vam Rusi,Ukrajinci,Bugari i ostatak istocnih zemalja koja koriste cirilicno pismo placa neka autorska prava? Ako ne predlazem da se toga uhvatite, ko sljivi ekonomiju i gospodarstvo kad se eto tu na racun intelektualnih i autorski prava da masu para zgrnut.Pa ti rusi od pamtivjeka koriste vase pismo moraju platit ako ne novcem neka daju plin i naftu.

svajo

pre 11 godina

Napisa jedan komentator da ce hrvati reci i da je sveti sava bio hrvat. To ne mogu da kazu, ali da je krsten po katolickom obredu, to vec mogu jer je tako bilo...
(Milan, 27. novembar 2012 16:22)

Sveti sava NIJE kršten po katoličkom obredu. Po katoličkom obredu je kršten njegov otac Stefan Nemanja, zato što je rođen u Zeti, u kojoj je tada primat držala katolička crkva. Čim se njegov otac Zavida vratio u Rašku (verovatno iz izgnanstva) obavljen je pravoslavni obred. Inače, Stevan Prvovenčani je primio krunu od pape a Dušan Silni je koketirao sa Vatikanom. Sve to nema apsolutno nikakve veze sa Hrvatima, već sa Vatikanom i Rimom. Hrvati su, u vreme kad se to dešavalo, samo jedan mali podanički narod, bez kralja, bez države, bez ičega svoga. Taj mali narod je kasnije potpuno nestao i asimiliran je u Srbe štokavce. Nakon toga na scenu stupa Vatikan i agresivnim pokrštavanjem vaskrsava "novu hrvatsku naciju", koju predominantno sačinjavaju Srbi unijati. I danas im je isto tako, nemaju istoriju, nemaju pojma ko su i šta su pa izmišljaju nebuloze, poput teze o "Nemanjićima Hrvatima" (protoustaša Ante Starčević) pevaju srpske ratničke pesme iz 1.sv rata kao svoje i sve tako jadno i smešno. To me podseća na ove naše hiperurbane građane koji se stide svog seoskog porekla, pa mrze iz dna duše "seljake". Mrze Srbe zato što ih samo postojanje Srba podseća na činjenicu da su postali od nekoga drugog, da nemaju ništa svoje.

Branko

pre 11 godina

Ako sam dobro shvatija,vi Srbi pokušavate nama Hrvatima objasnit da smo mi u biti senilni Srbi.Bili smo Srbi i onda nas je napala neka nepoznata bolest od koje smo počeli zaboravljat i bezglavo lutat dok nas Vatikan nije uvjerija da smo mi zapravo nekakvi Hrvati.Jesam li vas dobro shvatija?Jeli to tako bilo?
(miro split, 28. novembar 2012 09:45)
Ne ne mislimo to nego mislimo i znamo da je veliki broj Srba primio katoličku veru a vi ste ih preveli u Hrvate. Da li ste čitali možda "Pilipendu" od Sime Matavulja?

Misa

pre 11 godina

Da li su se neka slova menjala ili sam ja pogresno ucen. Nikada me niko nije ucio da se tako pise veliko slovo D niti mala slova t i p a narocito ne poslednje slovo cirilice "s" bez crtice ispod slova. Odoh da kupim novi bukvar, ili mi ipak ne treba ?

RexChroatorum

pre 11 godina

Ljetopis popa Dukljanina / Barski rodoslov:
"Kralj Svetopelek, sin Zvonimirov, prema toku voda koje teku sa planina i ulijevaju se u more na južnoj strani imenova Primorje, a prema vodama koje sa planina teku ka sjevernoj strani i ulijevaju se u veliku rijeku Dunav, nazvao je Srbija. Zatim je primorje podijelio u dvije pokrajine: od mjesta Dalme đe kralj tada boravljaše, i đe je bio sabor, sve do Vinodola nazva Bijelom Hrvatskom, za koje se kaže i donja Dalmacija. Uz saglasnost gospodina pape Stefana i njegovih izaslanika, ustanovi Salonitansku crkvu kao mitropoliju, pod čiju je upravu stavio ove crkve naime: Split, Trogir, Skradin, Vranu, što je sad tvrđava Zadra, Nin, Rab, Osor, Krk i Epidaur, koji se sada zove Raguzium. Isto tako od navedenog mjesta Dalme sve do grada Bamblone, koji se sada zove Drač nazvao je Crvena Hrvatska, za koju se još kaže Gornja Dalmacija."

Jane Doe

pre 11 godina

Pobogu ljudi, komentatori, Srbi! Je l' vi razlikujete srpsku čirilicu od ćirilice generalno? U članku se piše o ćirilici generalno. Srpska ćirilica postoji tek od Vuka i njome se braća Hrvati NIKADA, ni u dalekoj prošlosti, ni u Titovoj prošlosti nisu služili. To što je autor članka tendenciozno ili zbog svoje neinformisanosti ovde stavio sliku srpske ćirilice je očigledno dovoljan povod da svi skoče i počnu potpuno neargumentovano da se pljuju.

mario

pre 11 godina

Nevjerojatno je u kakvoj zabludi žive Srbi. Hrvatska književnost je na n-tu puta značajnija i veća od srpske, Hrvati su jedini maritivni (na toplom moru) slavenski narod i po mnogo čemu perjanice ukupne slavenske književnosti i pismenosti, posebno u razdoblju humanizma i renensanse. Hrvatska književnost je tropismena, u najvećoj mjeri latinica, nešto manje glagoljica, a na trećem mjestu zapadna varijanta ćirilice koja je na hrvatskim prostorima korištena od 11. do 18. stoljeća i veze nema sa srpskom ćirilicom koju su koristili pravoslavni popovi u svojoj liturgiji jer nikakve književnosti na njoj i nije bilo do modernih vremena. Pojavljuju se još i nazivi: harvacko pismo (Dmine Papalić), rvasko pismo, arvatica, arvacko pismo (Povaljska listina, dodatak Poljičkom statutu iz 1655.), bosanica (Stjepan Zlatović), bosanska azbukva (Ivan Berčić), bosanska ćirilica (Franjo Rački), hrvatsko-bosanska ćirilica (Ivan Kukuljević Sakcinski), bosansko-dalmatinska ćirilica (Vatroslav Jagić), bosanska brzopisna grafija (E. F. Karskij), zapadna varijanta ćirilskog brzopisa (Petar Đorđić), zapadna (bosanska) ćirilica (Stjepan Ivšić), poljičica, poljička azbukvica (u narodu Poljicâ - Frane Ivanišević). Ćiro Truhelka, hrvatski arheolog i povjesničar umjetnosti prvi daje naziv ovoj ćirilici, bosančica. Na bosančici ili arvatici pisali su čak i Zrinski, ali najviše na prostoru južne Hrvatske i BIH, gdje su franjevci očuvali pismenost na bosančici sve do modernog doba.

Dejan Dexi

pre 11 godina

Sve je to srpskohrvatski i hrvatskosrpski jezik...Zivela Jugoslavija!
Btw...Vuk Karadzic je osmislio i srsku latinicu i srpsku cirilicu. Pozdrav svima od Alpa do Skadra ;)

Daniel N.

pre 11 godina

Da malo razjasnim stvari. I latinica i ćirilica i glagoljica su "hrvatska povijesna pisma" -- to jednostavno znači da su Hrvati nekad koristili ta pisma i NIŠTA VIŠE.

Nijedno od tih pisama nisu izmislili Hrvati, latinicu je došla od Katoličke crkve odnosno Rimljana (i kasniji dodaci od Čeha), ćirilica i glagoljica od Ćirila, Metoda i co.

Uopće je besmisleno reći da netko nešto "svojata". Cijela ova priča ima zapravo pod-kontekst: mnogi u Hrvatskoj misle da Hrvatska (u povijesti) nije imala ništa s ćirilicom.

Nije tako, pa jedan od najstarijih pisanih spomenika - Povaljski prag (potražite na Googleu), isklesan oko 1180, s Brača - je na ćirilici.

Dakle, ovo nema veze s tim da itko u Hrvatskoj (osim par čudaka) misli da je ćirilica došla od Hrvata. Glagoljica i ćirilica su jednostavno bila slavenska pisma i Slaveni su koristili jedno i drugo.

Ovo dakle nema veze sa "svojatanjem".

odlučite se već jednom

pre 11 godina

Hrvati prvo treba da se odluče šta su, da li su Sloveni, Goti, Alani, Iliri, Iranci...
Poglavnik Pavelić je naprimer trvdio da su oni Goti kojima je slavenski jezik veštački nametnut, Tuđman da su poreklom iz Irana, i tako od generacije do generacije po potrebi menja se poreklo.
Štokavsko narečje je srpsko i ono je vremenom potisnulo čakavski i kajkavski (hrvatski) kako su se Srbi pomerali usled turske najezde.

Панче

pre 11 godina

Е драги пријатељи....џаба се сви бусамо у груди....сами себи све више и више избацујемо ћирилицу....па и овај сајт је написан латиницом...нема ћириличну верзију. Нико нам није крив што све више младих пише латиницом. Дај боже да ми администратори објаве овај коментар написан ћирилицом. Само ћирилица БРЕ!!!

ХРВАТУ Srbine

pre 11 godina

HAHAHAHAХАХАХАХАХА....puci cu od smијehaaaa....
Shvatili Hrvati da бејаху Срби од od davnina!!!
OVO JE NEVJEROJATNO ili НЕВЈЕРОЈАТНО не знам ni sam што да ti rechem!!!

Vladimir

pre 11 godina

Ово је културни геноцид над Србима... ја вјерујем да је у ватиканским плановима крајњи циљ потпуни историјски заборав да су Срби икада постојали на Баклану. А фазе плана су: Цијепање етничког ткива (црногорка нација и етнос нпр) затим уништавање српске државности (ту су на добром путу да се и то заврши) и на крају културни заборав... Овако се почиње и са тим послом, отимањем књижевног и културног насљеђа Срба и проглашавањем истог ѕа туђе... хрватско

Adio logiko

pre 11 godina

posle ovoga sledi da se oni krste sa tri prsta i da smo mi od njih uzeli obicaj krsne slave!
stvarno su smesni ali bas smesni, ulepsali su mi danasnji kisovit i tmuran dan, veliko vam hvala "braco" hrvati samo tako nastavite!!!
(Dejan, 28. novembar 2012 12:23)

---------------------------------------

Pa ako se i šalite, šta biste rekli na činjenicu da je upravo ustaški ritual zakletve bio; lijeva ruka na Bibliji, desna podignuta šaka do visine ramena i OTVORENA TRI PRSTA(zaklinjanje svetim trojstvom ?
Ali proguglajte malo, pa se uvjerite sami...
Zašto su od zadnjeg rata tri prsta postala "znak srpstva", a dva "V", znak "hrvatstva"...ostaje neobjašnjivo, s obzirom da i pravoslavlje i katoličanstvo baštine Sv.Trojstvo, koje se simbolizira sa tri prsta...
Vjerovatno samo zato da se i u toj simbolici potencira razlika, makar i umjetna i izmišljena!
Kao u mnogočemu drugom...

I tako...

pre 11 godina

Ups, zaboravih link:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0

Joe

pre 11 godina

Прво су узели српски језик и назвали га "хрватски", затим су све србе католике назвали "Хрвати", а сада покушавају и наше писмо да назову "хрватским". Шта је следеће?

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Pa ko je nama kriv?!Zar se nasi "modernisti", liberali i nazovi mondijalisti ne odricu svega sto je srpsko? Odricu se "mitomanske proslosti", srpske "mracne" vizantijske tradicije, odricu se Crkve, SANU-a, STIDE SE cirilice, odricu se sebe, ne bi li nas primili u "visoko" evropsko drustvo, kao nikoga i nista, kao "Tabulu razu" ili, prostim recima receno, kao nikogovice?!Pogledajte komentare na svaku vest, koja se tice odbrane odnosno, zastite Srbije i srpskih interesa?!Najogavnijim rečima se govori o sopstvenoj prošlosti i kulturi?!Prosto je neverovatno kolioko mi umemo da baljegamo sami po sebi?! Kao da se srpske generacije specijalno vaspitavaju da šire samodestrukciju i samo-omalovažavanje?!Kada bi se progres merio po anacionalnosti, amoralnosti i ateizmu mi bismo bili Svajcarska. Na zalost, ili na srecu, nije tako.Nemojmo da se cudimo ako na kraju ostanemo bez icega. Kao narod koji nije ni postojao. A mi se bas trudimo.

Bartol

pre 11 godina

"govore o Dubrovackoj kulturi gde se dobro zna do kada je Dubrovnik bio srpski a i mnogo posle toga ostao pod uticajem nase kulture i stanovnistva"
Ajde molim te daj nam jedan dokaz da je Dubrovnik IKAD u povijesti bio srpski. Pa do dolaska Napoleona pravoslavci nisu smjeli niti prespavati u Dubrovniku nego su prije sumraka morali napustiti grad niti je bilo pravoslavne crkve u Dubrovniku. Niste imali uopće humanizam i renesansu zbog Osmanske vladavine pa svojatate naše pjesnike. Što se pismenosti tiče, znate li vi uopće tko je Bartol Kašić i što je napisao? Informirajte se malo. Pozdrav

http://hr.wikipedia.org/wiki/Bartol_Ka%C5%A1i%C4%87

http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_knji%C5%BEevnost

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

@jurica

Елементарно си неписмен, а осећаш се позваним да напишеш своје мишљење...Српску ћирилицу користе само Срби. Она се састоји од 30 слова (графема). Руси имају своју ћирилицу са словима, односно графемима који у српској не постоје и обратно. Исто је и са бугарском ћирилицом.
Такође постоји разлика између хрватске латинице у односу на немачку, турску или енглеску. Нпр. Немци, Турци и Енглези немају латинично слово Č, као ви Хрвати.
Да ли ти је сада јасније? Или се само правиш да ти није јасно, да би имао изговор да вређаш?

Branko

pre 11 godina

(jurica, 27. novembar 2012 23:58)
Ne znam da li ste čuli za pismo koje se zove SRBICA. Iz tog pisma je preuzeto dosta slova u ćiriličnom pismu. Ovo možete proveriti na internetu. A što se tiče Srbice i Vinčanskog pisma to su najstarija pisma u Evropi ali na vašu žalost imaju veze sa Srbima. Treba razbiti laž o dolasku Srba na Balkan u VI veku, koju su plasirali "Nemačka istorijska škola" i Vatikan. Svaka laž i prevara imaju svoj kraj, pa tako i laži o Srbima i Slovenima uopšte. O narodima čiji je kalendar star 7521. godinu tek će se čuti u narednom periodu. Pozdrav!

deki

pre 11 godina

Pa naravno da je cirilica i hrvatsko pismo kao sto je i pismo svih juznih Slovena. Samo sto su Hrvati u zelji da budu sto razlicitiji od Srba uzeli to pismo kao neprijateljsko. Niko im nikada nije sporio da je to i njihovo pismo ali su ga oni odbacivali i pripisivali Srbima. Inace svaka cast profesoru na ovom dokazu koji nam govori da smo ipak isti ili vrlo slican narod. To je cinjenica a ko je od koga nastao je mozda i nebitno.

ququ

pre 11 godina

I to nikog ne sprečava da razvija svoj nacionalni identitet. Ako austrijanci mogu imat njemački, ako amerikanci mogu imat engleski, ako australci mogu imat engleski, kanađani engleski/francuski, švicarci talijanski/francuski/njemački,... i pritom stvarat kulturu, književnost i razvijat identitet, onda valjda možemo i mi. Svi veliki imperiji nisu imali jezik imenovan po državi: Amerika-engleski, Rim-latinski, Kina-mandarinski, Austro-ugarska-njemački, Britanija-engleski,... A pošto srbija je uvjek željela bit imperij.... zaključak se sam nameće.

Aleksandar

pre 11 godina

Eto, mi se odricemo latinice, sve manje pisemo cirilicom, u Zagrebu se izvodi Nusic na ekavici, a mi ga skrnavimo u Narodnom pozoristu u Beogradu. Cinjenice govore da nam je jezik jedan sa vise varijanti, ali zbog politike cemo i mi i Hrvati da govorimo suprotno. Jedino sto ce oni proglasiti sve hrvatskim a mi cemo se svega odreci. Pa vidite ko ce onda biti pobednik nevezano od Haskog tribunala!

miro split

pre 11 godina

Ako sam dobro shvatija,vi Srbi pokušavate nama Hrvatima objasnit da smo mi u biti senilni Srbi.Bili smo Srbi i onda nas je napala neka nepoznata bolest od koje smo počeli zaboravljat i bezglavo lutat dok nas Vatikan nije uvjerija da smo mi zapravo nekakvi Hrvati.Jesam li vas dobro shvatija?Jeli to tako bilo?

Ash

pre 11 godina

tako se to radi, i to nije svojatanje nego prihvatanje, integrisanje. i tako ce na kraji sve biti njihovo. a mi odbacujemo nasu rodjenu srpsku latinicu, a kad cirilica odumre, kao sto je skoro vec odumrla, na kraju necemo imati nijedno svoje pismo.

mate_hr

pre 11 godina

sinoc sam gledao sulejmana i pojavila se neka nova ženska u haremu. I pita nju ova Hurem odakle je i što je. A ova odgovori da je hrvatica iz beograda. To mi je malo poljulalo ovo sto se pise da smo mi hrvati u biti srbi, a sto ako ste vi srbi u biti hrvati koji ste presli na pravoslavlje:)
Zadnjih dana mi se otvorilo bezbroj pitanja, a onda sam se i sitio da su danasnje nacije nastale tek oko 1848 te da su prije bila plemena.
Mislim da bi bilo dobro da se svakome pri rođenju napravi analiza gena, pa da se kaže, on je 66 % hrvat i 32% srbin, 1% nepoznat...ili 28% iranac, 60% srbin i 12 %hrvat.

јс

pre 11 godina

Дакле Тесла је Хрват православац. Ок! А јасеновац је био ослободилачка акција спроведена против великосрпског хегемонизма. Ок! Олуја је ослобидилачка акција где су невини Срби сами отишли јер су на свим корацима пушкама рушили уставни поредак Хрватске. Ок!

Ako HAZU tako kaze ...

pre 11 godina

Само нека ми хрвати објасне зашто сваки документ који сам им слао на ћирилици они нису хтели да прихвате јер не разумеју то писмо. Тако је и са самим потписом на било ком документу, уколико га потпишем ћирилицом они врате документ! Сад се одједном сетили да је то њихово давно заборављено писмо. Ма дај...
(Аљоша, 27. novembar 2012 21:08)

Hrvati se obicno jeze cirilice i ne "razumeju je" ! To im je jedan od nacina za demonstriranje superiornosti ! Ali posto je HAZU "utvrdio" da je cirilica staro hrvatsko pismo , onda je valjano da se preko noci navrat-nanos svi Hrvati opismene da se ne bi blamirali jer svi imaju akademskih aspiracija !
Aljosa , probaj opet da posaljes dokument , cisto onako - mode radi !!! Ako nista da se smore jer obozavaju trendove.

Branko

pre 11 godina

(Istina, 27. novembar 2012 23:59)
Treba samo pogledati ko je i kada je postao član SANU. Mnogo tu ima Titinih kadrova i onih koji su bili podobni. Ljudi od integriteta i nezavisnih od stranih uticaja ima veoma malo na ključnim položajima u Srbiji. Tako je uvek bilo, na šta nas je upozorio Arčibald Rajs u svojoj knjizi "Čujte Srbi" u onom delu kada piše o srpskim intelektualcima.

Branko

pre 11 godina

(jurica, 27. novembar 2012 23:58)
Ne znam da li ste čuli za pismo koje se zove SRBICA. Iz tog pisma je preuzeto dosta slova u ćiriličnom pismu. Ovo možete proveriti na internetu. A što se tiče Srbice i Vinčanskog pisma to su najstarija pisma u Evropi ali na vašu žalost imaju veze sa Srbima. Treba razbiti laž o dolasku Srba na Balkan u VI veku, koju su plasirali "Nemačka istorijska škola" i Vatikan. Svaka laž i prevara imaju svoj kraj, pa tako i laži o Srbima i Slovenima uopšte. O narodima čiji je kalendar star 7521. godinu tek će se čuti u narednom periodu. Pozdrav!

MIrko

pre 11 godina

Dragi Srbi,
Da li znate da postoje Srbi koji ne koriste cirilicu?
A sto se pisma tice, ne brinite, u pitanju je znanje a ne predmet. I lepo je promovisati cirilicu. spomenik cirilici je lepa stvar.
ako ti je neko nesto oteo, to znaci da ti to nesto vise nemas. A kolko vidim, srpsko cirilicarenje nece nestati ako hrvati podignu spomenik hrvatskom cirilicarenju.
I jos, Cirilica je nazvana po Ćirilu Solunskom, grku koji je putovao po evropi sireci pismenost.

rogue121

pre 11 godina

Obzirom da mi komentar nije objavljen, ponavljam već napisano uz male prepravke i dopune. Hrvatska ćirilična građa iznosi veoma mali dio sveukupne pisane građe i njome je zapisivan jezik na čakavici i ikavici, i manji broj djela na štokavskoj ijekavici. Sama paleografija je prošarana glagoljičkim pismom koje je dominantno u Hrvatskoj od devetog do 20 stoljeća, kroz liturgiju se koristi i danas (otoci Iž, Ugljan, Krk, Lanišće, Zadar, Split, Rijeka, Zagreb itd.). Glagoljica se koristi od samih začetaka, od devetog stoljeća u obloj ili možda i trokutastoj formi, sa arheološkom građom od ranog desetog stoljeća koja se nalazi uglavnom na obali, otocima i Istri, i u unutrašnjosti od prijelaza iz desetog u jedanaesto stoljeće pa nadalje. Iz oble glagoljice na Krku je do početka dvanaestog stoljeća razvijen uglati tip koji je nazvan ustavnom glagoljicom, kojom su pisane liturgijske knjige, dok je paralelno korišten kurzivni tip za ručno brzo pisanje kojim se pisalo listine, povelje itd. Do kraja šesnaestog stoljeća glagoljica je apsolutno dominantno pismo kojim se piše u Hrvatskoj, nakon toga se počinje sve više koristiti latinično pismo. Ustavna glagoljica se dakle i danas koristi u Hrvatskoj kroz liturgiju i nju se smatra autohtonim pismom i tako je prihvaća međunarodna znanstvena zajednica, i ona ima kontinuitet do danas, jasno sa varijacijom u rasprostranjenosti od 17 stoljeća do danas kada više nije u općoj uporabi, nego ju je zamijenila latinica...

rogue121

pre 11 godina

Ovo što je Kovačević rekao, ako je rekao, o hrvatskoj ćirilici je besmisleno (prvi put čujem za takve teorije, one definitivno nisu zastupljene u akademiji niti su takve uopće poznate), jer je za razliku od glagoljice koja je u svim slavenskim krajevima osim Hrvatske zamrla do 12 stoljeća, ćirilica postala općeslavenski „standard“ kojim je bilo normalno pisati u bilo kojem slavenskom kraju, kao i latinicom. Hrvatski jezik je u srednjem vijeku zapisivan i na prilagođenom arapskom pismu koji su donijeli Turci, međutim ono se rijetko spominje jer je građa na njemu daleko manja nego na ćirilskom pismu. Ćirilsko pismo u Hrvatskoj u mnogo čemu kopira način pisanja glagoljskim pismom, kao npr. imitacijama ligatura kakve su se koristile u glagoljskim knjigama i listinama.

Marjan

pre 11 godina

Hrvate je uhvatio nacionalni romantizam koji za sobom povlaci mnoge ludosti. Ne znam kako je bilo u Nikaragvi kad se ustolicila kao drzava ali mislim da je tamo bilo 1000 puta manje istoriskih halucinacija. Ipak treba da ih razumemo nikad nisu imali drzavu i to ce ih dzati jako dugo, treba da prestanemo da se obaziremo na njih kao sto se oni opterecuju nama.

Dejan

pre 11 godina

posle ovoga sledi da se oni krste sa tri prsta i da smo mi od njih uzeli obicaj krsne slave!
stvarno su smesni ali bas smesni, ulepsali su mi danasnji kisovit i tmuran dan, veliko vam hvala "braco" hrvati samo tako nastavite!!!

Adio logiko

pre 11 godina

Braćo Srbi,
pismo nema naciju ili vlasnika, ni ćirilica, ni latinica, pa ih nitko ne može svojatati. Jezik možda,iako ne uvijek ( vidi Američane, Mexikance...)

Ako baš hoćete, lako vam je povijsno-lingvistički prepoznati Hrvata ili Srbina...Hrvatski povijesni dijalekt je IKAVICA. Govore ju isključivo Hrvati; Istrijani, Primorci, Dalmatinci, Bosanci, Hercegovci, Bunjevci, Šokci, Slavonci, Ličani, Moliški Hrvati, Austrijski Hrvati...i nikad nećete naići na Srbina koji govori IKAVICOM...I upravo po tome se povijesno razlikujemo.
Ikavica je povijesni izvorni hrvatski dijalekt, njome su pisani svi važni povijesni dokumenti, i vidljivo po rasprostranjenosti da nije lokalnog karaktera, nego dominirajućeg kod Hrvata.
Velikom greškom, zvaničnih hrvatskih lingvista iza Vukova vremena, ali i iz kompromisa i zanesenosti jugoslavenskom idejom, kao službeno standardno hr narječje, sasvim nelogično je prihvaćena i uvedena ŠTOKAVICA.
A štokavica nije nikada bila hrvatski dijalekt.
Ikavica je morala biti tada prihvaćena, jer je ogromna većina Hrvata , (osim zagoraca-kajkavaca, koji govore ekavicom) govorila tim narječjem od pamtivijeka.
Kompromis je tada učinio glupost i Hrvatima, umjesto IKAVICE/ČAKAVSKOG NARJEČJA ,nametnuo standardizirani ŠTOKAVSKI, kojim Hrvati nikada i nigdje nisu govorili, te stvorio poslije dosta nepotrebne konfuzije između braće Hrvata i Srba...

Pozdrav lijepi svima!

GAGA

pre 11 godina

"Napomenuo je kako su popovi glagoljaši po pravilu dobro znali i ćirilicu i ukazao da se obično govori o tri podvrste hrvatske ćirilice - dubrovačkoj, bosanskoj i srednjodalmatinskoj. "

Nije jednu, već 3 ćirilice imaju :)))) a niti je znaju čitati ni pisati, ili se bar pretvaraju... Ali dobro je sad, sad će se odjednom svi sjetiti da znaju i olakšati nam komunikaciju :))

Vladimir Pula

pre 11 godina

Lol.. Ko svojata? Odnosno ko negira da je cirilica srpsko pismo ? Da smo negirali cirilicu kao i hrvatsko pismo onda bi vi tu komentirali gle ih sramota kako lažu, a 500 godina je koristili.. Kad sad kažu da je jesmo koristili opet vam ne valja? Onda krademo vašu cirilicu , pa niste je vi izmislili..
Procitajte bilo koji hrvatski pravopis pa ćete vidjeti da uz latinicu kao primarno piše i cirilica kao jedno od hrvatskih pisama.
Inače sreća naša pa smo vise bili pod utjecajem zapada pa je latinica prevladala, totalno anakrono mi je danas vidjeti cirilicu, pogotovo u elektroničkom obliku. O pisanju stranih pojmova po Vuku da ne pričamo. Đorđe Armani kad nisam zvizno neki dan kad sam vidio.. Lol

Grrr

pre 11 godina

Au, mislim da bi svi Sloveni od Alpa do Crnog mora mogli da se razumeju samo malo sporije da pricaju i biraju reci - u tome i jeste poenta, svi imamo iste korene. Ali ima vas puno ekstrema, od kojih su mozda najekstremniji neki kvazi naucnici koji bi da grade karijeru komplikujuci i onako komplikovanu stvarnost. Medjutim ima tu i smesnih stvari npr. FYROM i njihovo nasledje od p.n.e., sto bi rekla moja baba: "Sedi 'di si, ni za 'di si nisi!".

Prle

pre 11 godina

Vest iz 2025. godine, u biltenu HAZU:

"Hrvati su podrijeklom Srbi, odnosno Srbi su odmetnuta grana hrvatskog naroda, te prijema tome, Srbija je tisucletnja hrvatska teritorija i obaveštavamo UN da ćemo prisujediniti Srbiju, i naravno da će nam naš NATO savez dati podršku od oko 1000 aviona. Obaveštavamo pućanstvo u Srbiji da treba da pređe u jedinu pravu kršćansku veru, da mi ne bi morali da ih pokrižujemo. Kome se to ne sviđa, moraće dragovoljno da napusti nove hrvatske teritorije, i biće proglašeni za zločince."

miro split

pre 11 godina

Po čemu je to čirilica rezervirana samo za Srbe?Hrvati su se u svojoj povjesti koristili sa tri pisma i to glagoljicom ,latinicom i čirilicom ili bosančicom koja uzgred rečeno nije potpuno ista kao srpska čirilica.Ako već želite djeliti pisma po nacionalnosti onda morate iz svoje kulturne baštine izbaciti sve one koji su pisali na latinici jer po vašoj logici oni pripadaju hrvatskoj kulturi.

susjed

pre 11 godina

Hrvati prvo treba da se odluče šta su, da li su Sloveni, Goti, Alani, Iliri, Iranci...

jao, susjedi, koliko strasti oko beznačajnih stvari....
Hrvati su se odličili - oni su Hrvati
žive u 21. stoljeću u skladu sa europsko kulturom

ono što se događalo pred 50 ili 500 godina je POVIJEST
zabavna tema za znanstvene skupove ili neobavezno diskutiranje

smirite strasti, mislite na sebe i NA BUDUĆNOST

miro split

pre 11 godina

@ Branko
Simo Matavulj baš i nije neki povjesni autoritet po kojem bi se trebali ravnati,a neko je ovde spomenuo da se o modernim nacijama može govoriti tek nakon francuske revolucije i s time se apsolutno slažem.

Rudjer ( Nikole) Boskovic

pre 11 godina

Istorijski vakum o laznom visevekovnom postojanju hrvatske drzave kao i mnogobrojni neosporni i nesumnjivi, jasni i nedvosmisleni, tragovi i dokazi o postojanju srpskog naroda na tim prostorima, upravo poput jednog ovakvog pisma ali i drugih znakova jezika i kulture tog naroda, koji je uzgred budi receno decenijama planski, temeljno i sistematski na razlicite nacine unistavan i koji danas tamo gotovo i da ne postoji, ne moze se drugacije objasniti nego upravo ovakvim BRUTALNIM LAZIMA I IZMISLJOTINAMA.

fff

pre 11 godina

a čekajte, ćirilica je ekskluzivno srpsko pismo? ja ne vjerujem što čitam. onda i vi srbi svojatate latinicu.
pa opće je poznato da se "arvacka ćirilica" u srednjem vijeku koristila i u katoličkim prostorima, odnosno u bosni i hrvatskoj. vi kao da ste s marsa pali.

el_mago

pre 11 godina

Evo sutra imate da vidite u novinama Novak Djokovic je Hrvat.
Uzeli su nam Teslu pa sto nebi i Djokovica, oni samo dobre i uspesne uzimaju od nas.
Evo sto ne uzmete Tadica on vam se ionako izvinjavao za ono sto nismo uradili evo vam on ali njega necete znate vi odavno da on ne valja nicemu, nazalost mi Srbi(neki od nas) smo to shvatili tek u maju, ali avaj nikad nije kasno.
Evo dalje moj predlog, uzmite Draskovica, Cvetkovica, Djelica, Djilasa, e da evo vam i Miskovic uspesan bogat covek sta ces lepse doduse to je postao nasim parama, ali cilj opravdava sredstva zar ne "braco" Kroati?
Mislim da je bas TO bila vasa deviza "onomad" 1995 god, secate se bila je nekao oluja, verujem da se secate ali kao kroz maglu jel da?

Djenka Djavo

pre 11 godina

Kao sto su germani izmislili nemacku naciju tako i Hrvati imaju potrebu da pokazu svetu koliko su drugaciji. Ja to potpuno razumem i pozdravljam iz dna duse. Evo na primer, americka nacija. Toliko se trude da pokazu svima da su najbolji u svemu, pa ih ceo svet voli do imbecilnosti. Tako su i Hrvati "omiljeni" na Balkanu, kao Ameri na Bliskom Istoku. Srbe barem Grci vole (donekle), a pola Crne Gore se izjasnjava da smo isti narod. A cirilica... pa narod je na Balkanu uglavnom nepismen, nije mnogo bitno kojim pismom NE umeju da se sluze, lista je ionako predugacka. A sad brzo na glasanje da se ponovo ujedinimo inace necete imati vise koga da krivite za svoje promasaje (a istovazi i za Svrbe, nista mi braco niste bolji.)

cirilo

pre 11 godina

@Pavle

"Ako su Hrvati i Srbi srodna plemena koja su migrirala sa Karpata na Balkan, logicno bi bilo da su se i Srbi i Hrvati koristili cirilicom. Ne razumem sta je sporno, tj. sta jedna strana ima da osporava drugoj? I jedni i drugi imaju svoju istoriju i svoju tradiciju, koje se ponekad medjusobno i preplicu. U cemu je problem?"

Pavle, koliko imate godina i da li ste zavrsili ikakvu skolu?

Vladimira

pre 11 godina

Da bi prisvojili ista, oni prvo mora da imaju svoj jezik, a posto ga nemaju, nego se koriste srpskim, onda i nemaju sta da prisvoje. A sto se igraju mačke i miša sa nemogućnošću identifikacije sa samima sobom, to je već problem njihovog ličnog unutarnjeg komplexa.

Djordje

pre 11 godina

Како се ради о ЋИРИЛИЦИ писаћу ћирилицом.
Чему толика успаљеност и фронталност у расправи око једног писма које је универзално. Њиме се служе многи народи (више од 50 народа и група народа) од Медитерана до Тихог океана. Наравно са посебностима које их разликује али не суштински.
Како су се тим писмом служили и још се служе на територији данашње Републике Хрватске разумљиво је да се о томе разговара на научном скупу. Жалосно је што не учествују и лингвисти из других словенских и иних (азијских) земаља које користе ћирилицу. Страх од посвајанја писма (ћирилице) је потпуно неоснован и узалудан. Писмо и писменост је културно-цивилизацијско достигнуће народа и појединца. Чињеница је да је први споменик написан на народном (назовите га Хрватски или Српски мени је све једно) језику на територији данашње Хрватске био ћирилични.
Лингвисти у модерна времена од XIX века ломе копља око штокавског, чакавског и кајкавског диалекта при том тврдећи да штокавски = Срби
чакавски = Хрвати и кајкавски = Словенци (не тврдим да су у праву). Али...језик и писмо су река која тече и плави па се те поделе и границе не могу повући (религија их уцртава).
Образован човек са лакоћом чита и ћирилицу (у свим варијантама) и латиницу, требало би и грчко писмо да распознаје бар.
Друга писма су већ сложенија непознатија и само зналцима позната.
Пишем латиницом а кад читам, читам. Кад одложим текст не знам којим је писмом писан ако не погледам поново.

Zdenka

pre 11 godina

Svaki dan naucim nesto novo citajuci komentare na ovom portalu.
Tako sam npr. danas saznala kako je nastao glagol "srbovanje".
Kad je ovakvo stanje na "liberalnom' B-92,mogu zamisliti sto sve mogu "nauciti" na portalu "Kurira",Presa","Blica"...brrr!!!

Franjo Stanić

pre 11 godina

Kud u Dubrovniku u 11 veku nadjoste Hrvate, pobogu brate???? Mozete zamisliti koliko je Dubrovnik bio pun Hrvata, kad je Vuk Brankovic svo svoje blago pre utamnicenja skolino u Dubrovnik kod srpske vlastele. A ovde je rec o 14 veku, pa tek u 11 tamo Hrvata nije bilo.
(Makro, 27. novembar 2012 22:17)

------------------------------------------------------------------------
Hrvati su koristili glagoljicu! Moravski knez Rastislav je u 9.stoljeću zatražio pomoć od Bizanta, želeći da se njegovom zemljom širi kršćanstvo na slavenskom jeziku i da te teritorije ne padnu pod utjecaj Germana, čiji je vazal upravo Rastislav bio. Bizant tada šalje Konstantina, kasnije nazvan Ćiril, i Metodija, koji su prvo napisali glagoljicu po uzoru na grčko pismo, da bi kasnije iz glagoljice nastala ćirilica!

Što se tiče Dubrovnika, točno je da su Srbi sklanjali svoje "blago" u Dubrovniku. Ali trebalo b i naglasiti kako je riječ o blagu opljačkanom od starosjedioca Ilira - današnjih Albanaca. Dakle, ovo je samo dokaz o pljački kroz stoljeća!

Mastermind

pre 11 godina

Kakvo svojatanje pisma, pobogu?! Povaljska listina? Nauk krstjanski? Ćirilica je ekskluzivno srpsko pismo? Od kad to, za boga miloga? A Rusi su staro srpsko pleme, kaj ne?
Kolektivna psihoza, nevjerojatno nešto.

Милојко

pre 11 godina

Православни или католици, сви су словенски народи у неком тренутку користили глагољицу и ћирилицу, па тако и Хрвати

djera

pre 11 godina

Trenutak kada mi Srbi budemo shvatili da je ćirilica nastala kao južnoslovensko pismo u težnji da se odvojimo kao južni Sloveni i pismom i jezikom od tadašnjeg latiničnog pisma, i kada shvatimo da nismo mi urinirali u okean pa onda došlo do pojave ameba i ostatka evolucije, možda ćemo moći da krenemo dalje u budućnost... do tada, ljudi koji sebe nazivaju akademicima i koji dobijaju velike pare da bi ovako trovali narod svojim komentarima, nema nama spasa...

U Dubrovniku se nalaze knjige pisanan na ćirilici zato što smo svi do pre 20 godina bili svesni da smo JUŽNI SLOVENI, danas, ljudi beže od te činjenice sa obe strane Save, stideći se svojih korena, a isti pradedi, isti ljudi...

Hamza

pre 11 godina

Mislim da stvarno nije uredu sto redakcija B92 na ovaj nacin jos vise potpaljuje vec zavadjen narod. Bar od vas to nisam ocekivao.

djera

pre 11 godina

Trenutak kada mi Srbi budemo shvatili da je ćirilica nastala kao južnoslovensko pismo u težnji da se odvojimo kao južni Sloveni i pismom i jezikom od tadašnjeg latiničnog pisma, i kada shvatimo da nismo mi urinirali u okean pa onda došlo do pojave ameba i ostatka evolucije, možda ćemo moći da krenemo dalje u budućnost... do tada, ljudi koji sebe nazivaju akademicima i koji dobijaju velike pare da bi ovako trovali narod svojim komentarima, nema nama spasa...

U Dubrovniku se nalaze knjige pisanan na ćirilici zato što smo svi do pre 20 godina bili svesni da smo JUŽNI SLOVENI, danas, ljudi beže od te činjenice sa obe strane Save, stideći se svojih korena, a isti pradedi, isti ljudi...

knjigu u ruke

pre 11 godina

usput,
Sedam stoljeća su se kršćani križali samo s jednim prstom. U Srbiji je taj običaj ostao očuvan sve do petnaestog stoljeća. Mnogi vide u načinu križanja jednim prstom simboliku ispovijedanja vjere u jednoga Boga.

dakle, nema ekskluzive ni za koga, ništa nije oduvijek niti zauvijek

Nemanja

pre 11 godina

To je dokaz koliko su i Srbi i Hrvati glupi. Svađaju se oko pisma koje lagano izumire. U Hrvatskoj ga potpuno nema, u Srbiji ga za 10 godina takođe više neće biti. Umesto da su kao deo zajedničke baštine negovali to pismo, dozvolili su da ga više nema.

znati

pre 11 godina

Hajde da je tacno sto vas vecina pise al mi neide uglavu kakve to ima veze sa vama, da niste vi mozda izmislili cirilicu pa vam to izgleda smijesno al nije smijesno tvrditi za neki kalendar star 7250 god. da je vas, ili jos bolje pisati o nekadasnjem moru od pre 50 miliona godina na podrucju danasnje Srbije i nazvati ga Srpsko more ili da je dobar dio Rimskog carstva ustvari Srpsko(dr.Deretic) i da nenabrajam dalje gluposti jer cu i ja poceti vjerovati u njih. Pozdrav

Nikola Pasic

pre 11 godina

@(ilija, 27. novembar 2012 21:07)

Brate Ilija ne lupetaj. Kakva Austrougarska i Dusanovo carstvo? Samo 500 godina postoji razmaka izmedju te dve drzave! Pa Dusan nikad car nije ni bio, to sto je on samog sebe proglasio za cara, to je druga stvar.

Ja bih voleo da je Srbija od Tokija do Milvokija, postena, velika, bogata i prosperitetna kao Vulkan u Zvezdanim stazama. Ali nije. To je sto je, treba da radimo da bude bolje, ali neobrazovanoscu nista ne mozemo da uradimo.

I to nije nikakav argument za diskusiju o istorijskoj i kulturnoj kleptomaniji istocnih susjeda.

GiggsCRO

pre 11 godina

Pa vama Hrvatima stvarno nikad nije dosta, recite jos i da je Sveti Sava bio hrvat....
(DEKI, 27. novembar 2012 15:19)

Bio je.

Hajka

pre 11 godina

Kad si konacno pogledate u oci i shvatite da sami sebe vec dugo vremena lazete, bice vam lakse. Izgubit cete sve, svi ce vam sve uzeti. Nastavite samo tako, kunite se u 4C a kopajte protiv svih.

knjigu u ruke

pre 11 godina

@dean
Papa priznaje i cijeni oba načina križanja s tri ili pet prstiju. Križanje s tri prsta svakome govori ovo: tko se tako križa vjeruje da je jedan Bog u tri božanske osobe, a Isus je pravi Bog i pravi čovjek. Mnogima je sasvim nepoznato da su i na zapadu pape kao npr. Leon IV (+855) i Inocent III (+1216) učili da se znak križa čini s tri prsta od čela prema prsima i od desnog prema lijevom ramenu.

Mastermind

pre 11 godina

@Pavle
"...sta jedna strana ima da osporava drugoj? I jedni i drugi imaju svoju istoriju i svoju tradiciju, koje se ponekad medjusobno i preplicu. U cemu je problem?..."
Problem je u 1054. i shizmi. Evo će skoro soma godina, mogli bi proslavit onako kako najbolje znamo: da se još jednom masovno pobijemo, for the old times sake...

Krsman Popovic

pre 11 godina

Kakve su razlike među nama? Skoro nikakve, mi smo isti narod, hrišćani, evropljani, balkanci.. Čemu toliko usitnjavanje..

Zg

pre 11 godina

Kako netko moze svojatati neko pismo?? Pa to upravo Srbi rade kada kazu "srpska cirilica".. Ne postoji srpska, ni hrvatska cirilica, kao ni hrvatska latinica, ili glagoljica. Postoje glagoljica, cirilica, latinica... a tko se tim pismima koristio je sasvim drugo pitanje! Ne vidim problem u tome da su Hrvati nekoc koristili cirilicu, kao sto su koristili i glagoljicu. U cemu je problem???

ququ

pre 11 godina

Činjenica je da su srbi od hrvata preuzeli jezik kojim se danas služe. Prije Karadžić jezične reforme u Srbiji je bio u upotrebi jezik koji je sličan Bugarskom. Vuk Karadžić je čak bio i radikalniji u svojim prijedlozima i predlagao pisanje "ne ću" i čistu ijekavicu "griješka", "mlijeko", i latinično pismo... Ali nije sve prošlo u tadašnjem srpskom društvu, pa je zato danas u Srbiji ekavica i ćirilica. Ali bar nije Bugarski jezik, pa možemo zahvaljujući njemu da se razumemo. Tako da to je jedan jezik i to je Hrvatski jezik.

Bojan

pre 11 godina

Pa kakav je ovo naslov 'svojataju' ?
'Njihova' je koliko je i 'nasa'!
Toliko zajednickih imenitelja, a u poslednjih 80godina smo se trudili da nadjemo ono sto nas razdvaja, naravno da su u tome Hrvati prednjacili.
Al da mi manje prisvajamo i sve nazivamo Srpskim, pa i Hrvate katolickim Srbima, mozda danas ne bismo bili gde jesmo.

Mozemo da bezimo od realnosti koliko god zelimo, al dalje od Balkana necemo stici.

besna glista

pre 11 godina

Dokle god ne shvatimo da smo jedan te isti narod, nece nam biti bolje. Mozemo mi da zamisljamo da smo Srbi, a oni isto tako da zamisljaju da su Hrvati, da smo navodno razliciti, ali u sustini ne mozemo biti slicniji. Umesto da shvatimo da smo jezikom, istorijom i kulturom vekovima upuceni jedni na druge, da treba da se drzimo zajedno i saradjujemo, mi se vecino nesto koljemo, preganjamo i otimamo. Jadno, veoma jadno.

Doktor

pre 11 godina

Ko kaze da postoji samo srpska cirilica,kao da drugi narodi nisu mogli da se sluze svojon cirilicom.Mogli bi nesto i da
naucite iz ovog naucnog skupa.
P.S.Kakvu elitu imate jos ce Hrvatska da zastiti cirilicu kao svoje pismo.
Ali vi ne brinite,vi imate rusku cirilicu,ne moze vam niko nista.

Milan

pre 11 godina

Napisa jedan komentator da ce hrvati reci i da je sveti sava bio hrvat. To ne mogu da kazu, ali da je krsten po katolickom obredu, to vec mogu jer je tako bilo... A sto se tice cirilice, zar ona nije izvorno bugarska? Ako je srbi zovu srpskom, sto bi branili hrvatima da je zovu hrvatskom? Pa i oni su je koristili i to su fakti...

ququ

pre 11 godina

I to nikog ne sprečava da razvija svoj nacionalni identitet. Ako austrijanci mogu imat njemački, ako amerikanci mogu imat engleski, ako australci mogu imat engleski, kanađani engleski/francuski, švicarci talijanski/francuski/njemački,... i pritom stvarat kulturu, književnost i razvijat identitet, onda valjda možemo i mi. Svi veliki imperiji nisu imali jezik imenovan po državi: Amerika-engleski, Rim-latinski, Kina-mandarinski, Austro-ugarska-njemački, Britanija-engleski,... A pošto srbija je uvjek željela bit imperij.... zaključak se sam nameće.

Gatsby

pre 11 godina

I ćirilica i latinica su pisma koja su nastala iz feničanskog pisma, koje su posle usvojili Grci i Rimljani i razvili svoje verzije. Tako da je glupo se svađati koje izmislio ćirilicu a ko latinicu, i to da li je latinica srpsko pismo, odnosno ćirilca hrvatsko, kad su to samo dve verzije istog pisma.

miki

pre 11 godina

Eto, a mi se odricemo latinice i kunemo u ćirilicu, kad ono isto. I jedno i drugo dolazi sa zapada. Ja bih nasim "srbskim" patriotama preporučio da predju na glagoljicu.

susjed

pre 11 godina

nemojte dizati paniku zbog gluposti,
prvo, 99 posto hrvata niti ne zna da smi ikada pisali ćirilicom
drugo, ta vrsta ćirilice se u hr školama naziva bosančica
treće, pročitajte malo o životu ćirila i metoda, pokušavali su proširiti ćirilicu na sve slavenske zemlje, ali jednostavno nije zaživjela
naišla je plodno tlo u krajevima gdje se pismenost tek stvarala, u drugim krajevima nije mogla istisnuti ukorijenjenu latinicu
u hrvatskoj se pokušalo, ali kako je utjecaj zapada bio jak brzo se odustalo

pogledajte, i u srbiji latinica prevladava u svakodnevnom životu,
pitanje je vremena kada će postati kao njemačka gotica, pismo koje mnogi znaju, a koriste je samo u posebne svrhe

nowave7

pre 11 godina

Meni se cini da ovo sve govori da je istorija naroda na balkanu jako isprepletana, i ma koliko se neki trudili da postave tu neku kulturno/istorijsku barijeru, to nece ici tako lako. Ako Hrvati mogu da svojataju cirilicu (neki oblik, nebitno koji), ne vidim razlog da se mi odricemo latinice?

bastards

pre 11 godina

ako. nek je nose, meni je muka vise od crkvenjaka i cirilicara koji me diskriminisu i ne dozvoljavaju da koristim latinicu - u istorijskom i bilo kom drugom smislu ravnopravno pismo cirilici.

hmm

pre 11 godina

Novonastali narodi/države,sa prostora bivše Jugoslavije,imaju dve zajedničke stvari:navodnu okupaciju od strane Srba,i svojatanje tuđe istorije,istorijskih ličnosti,kulturnih dobara.Ko nema istoriju,najlakše je izmisli i ukrade.

Pedja NS

pre 11 godina

Gospodine Kovacevicu, povrsni ste i varate se kada kazete da Hrvati pokusavaju da preinace da je u stvari cirilica postala od Hrvata.

A evo i citata koji to jasno pokazuje: "Isto onako kako je glagoljica dobila svoj karakterističan hrvatski oblik, tako je i ćirilica, odnosno arvacko pismo ili bosančica imala svoje karakteristične grafičke oblike", rekao je Kovačec i ocenio kako hrvatska ćirilica veže Hrvatsku"

Dakle covek lepo kaze, kao sto je glagoljica u Hrvata dobila svoj varietet, tako je to i sa cirilicom.

Piksmen severni

pre 11 godina

Ne vidim problem. Cirilica istorijski mozda jeste bila I HRVATSKO pismo. Na nesrecu, Hrvati nisu sacuvali "dvopismenost" i sada organizuju ovakve skupove (protiv kojih nemam nista). S druge strane, Srbi i danas zive svoju dvopismenost i ne smemo dati provincijalnim uskim umovima da nas lishe latinice, koja je I SRPSKO pismo.

Коста

pre 11 godina

Па кад су присвојили Далмацију, Славонију, Дубровник, Крајину...па и српски језик, и историју, на реду је и ћирилица...Следеће је да се неко сети да у песми Мали радојица "над Задром бију топови" и ето и хрватких епских песама!А ми, ко и увек неспремни и небрижни...а можда је и боље да сами пређемо у Хрвате, па да их победимо изнутра :)

q

pre 11 godina

A moze i ovako. POznato je misionarstvo katolicke crkve koja je neretko i nasiljem prevodila pravoslavne i ostale u katolike. Hrvate zbunjuje postojanje pravoslavlja u Dubrovniku, pa su resili da plasiraju teoriju o Hrvatima pravoslavcima koji pisu cirilicom.

peace out

pre 11 godina

Da, da gospodo akademici, svi ti "Hrvati" i "hrvatska " podrucja koji su koristili cirilicu - to su Srbi. Dok to ne prihvatite nikad se necete suociti sa svojim prosloscu niti imati svetlu buducnost.

Boki

pre 11 godina

Potpuno je logicno da su u franjevci i muslimani pisali cirilicom,to su bili Srbi katolici i Srbi muhamedanci,koji su ziveli na srpskim etnickim prostorima.
Zahvaljujuci najvise "brizi" SPC,oni su postali "Hrvati" i "Muslimani".
Primer Rudjera Boskovica,Srbina katolika,franjevackog svestenika,to jasno pokazuje.
Sto se Dubrovnika tice,zna se da je prvi Hrvat (koji se tako izjasnjavao) dosao 1908,bio je postar,zna mu se i ime.

Skopje

pre 11 godina

Ne znam sto se pene srbi kao da je kirilica srpski izum.Kirilicu su stvorili Kliment i Naum Ohridski koji su bili makedonski sloveni,to su uradili tako sto su pojednostavili glagolicu od Kirila i Metodija.Razumem kad se spore makedonci i bugari ko je stvorio pismo,jer Kliment i Naum su bili makedonski sloveni ali Makedonija je tada bila pod bugarskom carstvom, i svako vuce na svoju istinu.

Dejan Dexi

pre 11 godina

Sve je to srpskohrvatski i hrvatskosrpski jezik...Zivela Jugoslavija!
Btw...Vuk Karadzic je osmislio i srsku latinicu i srpsku cirilicu. Pozdrav svima od Alpa do Skadra ;)

cento

pre 11 godina

Ovi stvarno nemaju ni stida,ni srama što su i dokazali kroz vijekove.
Imam osjećaj kad bi EU proglasila Dražu Mihajlovića najvećeg heroja novije istorije,da bi Hrvati smislili nekakav modus da je on ustvari Hrvat.
Jadno da jadnije nemože.

meni smiješno

pre 11 godina

iz komentara na portalima više stječem dojam da ćirilicu svojataju srbi;
sama ideja da su hrvati nekad u povijesti koristili to pismo mnogima u srbiji diže krvni tlak

usput, za ovaj simpozij u hrvatsko nitko ne mari,
pogledajte po hr novinama, nema niti jednog članka o tome

bishop

pre 11 godina

Ovako se pametna drzava ponasa prema svojim gradjanima i kulturi.
A u Srbiji ljudi dobijaju otkaz zbog table na latinici (slucaj Dveri u Novom Sadu).
Cime se budala ponosi, pametan se stidi (a i obrnuto). Stvarno smo za svako zaljenje.

mario

pre 11 godina

Nevjerojatno je u kakvoj zabludi žive Srbi. Hrvatska književnost je na n-tu puta značajnija i veća od srpske, Hrvati su jedini maritivni (na toplom moru) slavenski narod i po mnogo čemu perjanice ukupne slavenske književnosti i pismenosti, posebno u razdoblju humanizma i renensanse. Hrvatska književnost je tropismena, u najvećoj mjeri latinica, nešto manje glagoljica, a na trećem mjestu zapadna varijanta ćirilice koja je na hrvatskim prostorima korištena od 11. do 18. stoljeća i veze nema sa srpskom ćirilicom koju su koristili pravoslavni popovi u svojoj liturgiji jer nikakve književnosti na njoj i nije bilo do modernih vremena. Pojavljuju se još i nazivi: harvacko pismo (Dmine Papalić), rvasko pismo, arvatica, arvacko pismo (Povaljska listina, dodatak Poljičkom statutu iz 1655.), bosanica (Stjepan Zlatović), bosanska azbukva (Ivan Berčić), bosanska ćirilica (Franjo Rački), hrvatsko-bosanska ćirilica (Ivan Kukuljević Sakcinski), bosansko-dalmatinska ćirilica (Vatroslav Jagić), bosanska brzopisna grafija (E. F. Karskij), zapadna varijanta ćirilskog brzopisa (Petar Đorđić), zapadna (bosanska) ćirilica (Stjepan Ivšić), poljičica, poljička azbukvica (u narodu Poljicâ - Frane Ivanišević). Ćiro Truhelka, hrvatski arheolog i povjesničar umjetnosti prvi daje naziv ovoj ćirilici, bosančica. Na bosančici ili arvatici pisali su čak i Zrinski, ali najviše na prostoru južne Hrvatske i BIH, gdje su franjevci očuvali pismenost na bosančici sve do modernog doba.

popeye

pre 11 godina

Hrvatima je ovo vrlo velik i opasan autogol kod Vatikana. Malo, po malo docice oni i do toga da su oni u stvari Srbi, sto nas vraca i na prethodnu recenicu...

Branko

pre 11 godina

"Akademik Stjepan Damjanović je ukazao da je od od 11. do 18. veka na velikim delovima hrvatske teritorije stanovništvo svoje kulturne potrebe izražavalo i ćirilicom."
A to stanovništvo su bili SRBI pravoslavci.

vojvodjanin

pre 11 godina

He,he,he... nema sta oni nisu uzeli od Srba. Ja i moj ortak umiremo od smejanja kad pocnu da pevaju staru srpsku patriotsku pesmu Oj Srbijo, mati (Zovi samo, zovi) sa kojom su nasi preci isli da se bore protiv Austrougraske u I svetskom ratu.

Mirko

pre 11 godina

otkud ovde pomama o svojatanju pisma? Cirilica nije srpsko pismo, pismo nije nacionalna stvar.
Sta jel Italijani treba d se plase da ce im Austrijanci UZETI latinicu zato sto njom pisu? Ili hoce li Japanci da se uplase da ce im srbi UZETI japanske karaktere zato sto je jednom u Beogradu na filoloskom fakultetu odrzan simpozijum o japanskom pismu (koje samo u beogradu koristi cak 200 stanovnika uglavnom stranaca i studenata)

andrej bolkonski

pre 11 godina

Naravno,u Dubrovniku se pisalo cirilicom. Pa Dubrovnik je bio srpski grad. Problem je u tome sto Hrvati svojataju Rudjera Boskovica i Ivana Gundulica.

Miloš

pre 11 godina

Pa ništa, sada kada je i ćirilica hrvatsko pismo (latinica je to postala pre izvesnog broja godina, a taj nadasve mudri stav smo i mi prihvatili Ustavom), da pređemo mi na autohtono srbsko pismo, glagoljicu. Ili da smislimo nešto sasvim drugačije.

Učiteljica života

pre 11 godina

Stari Dubrovčani su Srbi koji su govorili srpski jezik, dok se savremeni izjašnjavaju kao Hrvati ali i dalje govore isti jezik. Zato se sada siluje istorija i krade jezik i pismo.

Nenad, Skopje

pre 11 godina

@Zg
Pokazujes elementarno neznanje o temi o kojoj zelis da polemises, verovatno duboko u svojoj intimi verujuci da si u pravi. Ali ko sto rekoh-pojma nemas! Naravno da postoji srpska cirilica, isto kao sto postoji i makedonska cirilica i bugarska i ruska. Svaki ju je narod prilagodio svojim potrebama kada je reformisao jezik, tako da se danas moze govoriti o razlicitim varijantama cirilice. Srbi imaju slova "ћ и ђ" koja ne postoje kod ostalih naroda koji korsti ovu azbuku. Makedonci imaju "ѕ и ќ" koja nema kod ostalih. Bugari kao i Rusi su ostali dosledni tradicionalnoj cirilici, pa u svojoj jezicnoj reformi nisu izbacili slova, kojih kod srpske i makedonske verzije nepostoje:"ь,я, ю, й, ъ". Da bi pokazali svoju razlicitost, nedavno su i Crnogorci 'izumili' svoju cirilicu, koju World jos uvek ne prepoznaje. Kada u Hrvatskoj govore o hrvatskoj upotrebi cirilice, sigurno ne misle na makedonsku ili bugarsku varijaciju, nego na onu koja se koristila u Srbiji, mada po mome misljenju, to su zapravo bili Srbi koji su na teritoriji danasnje Hrvatske, a tadasnje Turske i Austro-Ugarske imperije, pisali cirilicnom azbukom. Ovo je slican pokusaj, kao Tudjmanov iz ranih devedesetih kada je zeleo da formira Hrvatsku pravoslavnu crkvu, pozivajuci se na tradiciju da su ranije neki Hrvati imali pravoslavnu veroispovest (verovatno je mislio na Nikolu Teslu i takve 'Hrvate'), a sve sa ciljem da tamosnjo srpsko stanovnistvo otrgne od SPC, a njihove crkvene hramove stavi pod hrvatskom kontrolom.

djuro

pre 11 godina

@zg
"Ne vidim problem u tome da su Hrvati nekoc koristili cirilicu, kao sto su koristili i glagoljicu. U cemu je problem???"
Ne znam tacno u cemu je problem dok se ne pregledas, ali je mozda sa vidom (ako ne vidis ocigledno). Ja tipujem na problem kolektivnog hronicnog odsustva stida kad vas nije sramota da pricate ovako nesto.

Naissus

pre 11 godina

Nista nije cudno, narod koji prirodno nije postojao nego je zadnjih par vekova vestacki stvaran normalno da luta i trazi svoj identitet, istoriju, kulturu,... Nisu im ovo prvi izleti, svojataju Teslu kao Hrvata i ako su mu vecina predaka bili pravoslavni svestenici, svojataju vincansku kulturu i ako su dokazana a zatim zataskana dnk istrazivanja da smo genetski najpriblizniji njima ali time moraju da dokazu prvo sebi a onda i drugima da su tu od vajkada, sto je i delimicno tacno ako se uzme njihovo vecinsko poreklo ;)(koliko ih je samo Petrovica, Popovica, ... a da ne govorimo o prislinom promenom prezimena) :)), govore o Dubrovackoj kulturi gde se dobro zna do kada je Dubrovnik bio srpski a i mnogo posle toga ostao pod uticajem nase kulture i stanovnistva, ........

123

pre 11 godina

Procitao sa tekst, a vidim da mnogi nisu i ne vidim sta je sporno.
Ljudi priznaju ono sto i vrapci sa Balkana znaju.
Nisu ni jednom spomenuli rec Srbija niti Srbin, ali ko cita izmedju redova i prihvati otkrice Hrvatskih geneticara od pre par meseci, sve je jasno.
Ne kradu i ne svojataju Hrvati nista, samo pocinju da kontaju ko su i sta su bili ranije.

Makro

pre 11 godina

Kud u Dubrovniku u 11 veku nadjoste Hrvate, pobogu brate???? Mozete zamisliti koliko je Dubrovnik bio pun Hrvata, kad je Vuk Brankovic svo svoje blago pre utamnicenja skolino u Dubrovnik kod srpske vlastele. A ovde je rec o 14 veku, pa tek u 11 tamo Hrvata nije bilo.

Balkane moj

pre 11 godina

Bosanske piramide, Miloš Obilić albanac, srpske zlatne viljuške na dvoru Nemanjića, hrvatska ćirilica, Aleksandar makedonac Makedonski, crnogorska slova šć žj...

ilija

pre 11 godina

Hrvatski "znanstvenici"bi, pre nego sto pocnu da raspravljaju o hrvatskoj cirilici,trebalo da pogledaju kartu sa granicama Dusanovog carstva.Ako su zaboravili da ih podsetim.Najzapadnija tacka je danasnji Solin pa neka povuku liniju na istok prema Savi.Zatim ,duz Dunava do danasnjeg Temisvara.Sve juzno od te linije do Skadra,kompletna Jadranska obala osim Dubrovnika,danasnja Srbija,Bosna i Hercegovina,delovi Rumunije,cela Bugarska i Makedonija i delovi severne Grcke.Dusanovo carstvo je bila najveca srpska carevina gde se pisalo cirilicom i govorilo srpskim jezikom.Na severu se carevina granicila sa Austrougarskom.Hrvatska nije ni postojala.

Objektivno!

pre 11 godina

Pa to bi moglo i da prođe, kada bi i dalje postojao "srpsko-hrvatski" jezik, ali smo se složili da ne govorimo istim jezikom! Takođe, zanima me: kada bi uzeli te knjige izdate od 11.-18. veka, da li sadrže više reči iz srpskog ili ovog novohrvarskog rečnika? Pismo ovde i nije toliko bitno koliko jezik, a jezik je srpski, pa srpski!!! Mogli su hrvati da pišu i hijeroglifima, ali su govorili srpski!

Lee

pre 11 godina

"Glagoljica i Cirilica su nama SVIMA dosle iz Grcke. Glagoljicu su napisali Cirilo i Metodije a Cirilicu su napisali njihovi ucenici Kliment i Naum, i nazvali je po Cirilu. To je cela i jedina istina koja nam je potrebna.
(Aha, 27. novembar 2012 15:57)"

A ko je ziveo u tim krajevima u tom periodu? Pa Makedonci naravno. Kao i danas. Grk, Grcka, Grcki su relativno nove reci. Tada je u modi bio Heleni Helenski...


I kada neko pise Kliment i Naum treba da se zna da se misli na sv. Kliment i Naum Ohridski (iz Ohrida koji nije niti bugarski niti srpski niti grcki)

A to dali je kirilica pisana po ugledu na "grcko" pismo, ili po ugledu na fenicansko pismo, to je sasvim diskutabilno. Slobodno bacite pogled na ova dva pisma pa bice vam sve jasno. A ista kirilica od Grcke sigurno nije dosla, nego je iz Ohrida.

I jos nesto. Kirilica je nesto sto treba da nas spaja, a ne da nas razdvaja. Ja bi se obradovao ne samo Hrvati, nego i Norvezani i Svedzani da je koriste...

RexChroatorum

pre 11 godina

Ljetopis popa Dukljanina / Barski rodoslov:
"Kralj Svetopelek, sin Zvonimirov, prema toku voda koje teku sa planina i ulijevaju se u more na južnoj strani imenova Primorje, a prema vodama koje sa planina teku ka sjevernoj strani i ulijevaju se u veliku rijeku Dunav, nazvao je Srbija. Zatim je primorje podijelio u dvije pokrajine: od mjesta Dalme đe kralj tada boravljaše, i đe je bio sabor, sve do Vinodola nazva Bijelom Hrvatskom, za koje se kaže i donja Dalmacija. Uz saglasnost gospodina pape Stefana i njegovih izaslanika, ustanovi Salonitansku crkvu kao mitropoliju, pod čiju je upravu stavio ove crkve naime: Split, Trogir, Skradin, Vranu, što je sad tvrđava Zadra, Nin, Rab, Osor, Krk i Epidaur, koji se sada zove Raguzium. Isto tako od navedenog mjesta Dalme sve do grada Bamblone, koji se sada zove Drač nazvao je Crvena Hrvatska, za koju se još kaže Gornja Dalmacija."

Stojan Solunac

pre 11 godina

Hehe "cudo nevidjeno"...Mrze Srbe iz dna duse al' vole sve srpsko vise nego 'leba da jedu. I odakle njima ideja da su nekakvi hrvati stampali knjige na cirilici? Pa makar bilo i na teritoriji danasnje cro?Albanska i cro "akademija nauka" sljakaju za sve pare na stvaranju svega sto nemaju i nisu nikad imali.Ma ima i rupu na saksiji da izmisle...

Влајко

pre 11 godina

Ови френдови више ни не знају који је њихов језик, постали гори од црногораца :)

rocker

pre 11 godina

Ko zna možda je i Njegoš bio Hrvat? HAHAAHAAHHAHAHAHAHHAH
Ko sme u pedeset marke, da će za dve do maksimum tri godine Njegoš biti oličenje Hrvatske kulture i književnosti, samo kad ispucaju Gotovinu?

хау јес ноу

pre 11 godina

Pa pošto je Marko Polo proglašen za "velikog hrvatskog sina" (jer je rođen na Korčuli) iako je pripadao tadašnjoj Mletačkoj republici, tako isto je i ćirilica "hrvatsko pismo" jer su njom pisali Dubrovčani 11-18 veka, koji danas pripadaju Hrvatskoj... Identičan kič filovanja istorije kao što su spomenici Aleksandru i Filipu Makedonskom u Skopju - velikim sinovima FYROM-a!?

Pavle

pre 11 godina

Ako su Hrvati i Srbi srodna plemena koja su migrirala sa Karpata na Balkan, logicno bi bilo da su se i Srbi i Hrvati koristili cirilicom. Ne razumem sta je sporno, tj. sta jedna strana ima da osporava drugoj? I jedni i drugi imaju svoju istoriju i svoju tradiciju, koje se ponekad medjusobno i preplicu. U cemu je problem?

Hocemo li doziveti da jednog lepog dana medju Srbima i Hrvatima vlada medjusobno postovanje (ne mora ljubav, "bratstvo i jedinstvo" i slicne gluposti) -- dakle jedna normalna medjuljudska komunikacija zasnovana na medjusobnom uvazavanju, bez neke preterane ljubavi ili mrznje?

DM

pre 11 godina

Ovo je naučni simpozijum. Govore o ćirilici kao o nečemu što se upotrebljavalo od 11. do 18. veka, u isto vreme kad i glagoljica. Ne žele oni da znaju ćirilicu, niti ih interesuje u sadašnje vreme. Ovo je čisto naučno razmatranje lingvista. Mislim da sada od Hrvata niko ne zna ćirilicu.
Naša je prednost što znamo dva pisma.

Deki

pre 11 godina

Isto kao sto latinica nije izvorno hrvatsko pismo, tako ni cirilica nije izvorno srpsko. I Hrvati i Srbi su ih prihvatili od drugih i samo modifikovali prema svojim jezickim specificnostima. Prema tome sva ova rasprava je suvisna. Jezik i pismo su zivi organizmi koji se menjaju i nikakvo politikanstvo ne moze na to da utice. Zato mi deluju smesno pokusaji da se latinica "dekretom" izbaci iz Srbije. Mozda ako zabrane kompjutere, ukinu Internet i podignu berlinski zid oko Srbije.

Dr2

pre 11 godina

Шта значи ова повика на Србе католике од стране Срба православаца? Ви Срби православци треба да схватите да нисте власници писма којим пишете, јер на то имају право и Срби католици, Срби муслимани, Срби атеисти и остали Срби.

I tako...

pre 11 godina

Ma, oni dubrovacku knjizevnost smatraju svojom jer je Dubrovnik na teritoriji hrvatske. Ali pod pojmom `dubrovacka knjizevnost` smatra se stvaralastvo Dubrovacke republike (1358-1808). (evo linka, pa koga interesuje, ali procitejte i hrvatsku verziju, tek da steknete kompletnu sliku o cemu se ovde radi). Isto tako i svaku knjigu koju su ikada stampali, na bilo kojem pismu, svrstavaju u hrvatsku knjizevnost. Bilo je samo pitanje trenutka kad ce poceti da svojataju i cirilicu. Jedino me zanima sta cemo mi uraditi povodom ovoga, ali kako nismo na vreme shvatili u kakvom vremenu zivimo, pa nismo zastitili sljivovicu, ajvar... kome je jos cirilica mogla da padne na pamet

Hrvatski istorijski paradoksi

pre 11 godina

A koje godine su Hrvati iz Irana doneli ćirilicu i zašto baš na Jadran ako znamo da je tamo već nekoliko vekova postojalo drugo tradicionalno hrvatsko pismo (alfabet), kojeg su na isto područje doneli Hrvati iz njihovog egejskog plemena - Grci. Ako neki hrvatski istoričar zna odgovor, biću vrlo zahvalan. Samo neka mi odgovor ne napiše u pismu Čeroki Indijanaca jer Srbi nismo učili treće tradicionalno hrvatsko pismo ...

Сања

pre 11 godina

Читам ваше коментаре и не знам да ли да се смејем или плачем.Колико сви паметујете а колико сте неписмени да су ме очи заболеле.Многе коментаре не могу ни да разумем из првог читања па морам све испочетка.Није ни чудо у каквом стању нам је држава кад се ви дичите нашом двојезичном културом.Увек нам је милије туђе него своје.Ви сте једна гомила планктона koje ће време прогутати.

zavadi pa vladaj, pa zavadi....

pre 11 godina

Oni nama svojataju Teslu i cirilicu, a mi njihovu domovinu. Zapravo smo isti narod, koji ima iste gazde, koje svojataju nase novce i nasu zemlju. Eee, politika je zabava za siromasne. Bogate ne zanima nacionalizam, oni su braca po racunu.

MS

pre 11 godina

Ne znam, ne bih da pljujem a da nisam siguran ali evo, google, serbian cyrillic i izadje link http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_Cyrillic_alphabet; ukucam croatian cyrillic i nema toga na wikipediji, ali ima neki site http://www.croatianhistory.net koji je opcenito merodavan...ako ste Hrvat. Postoji wikipedia koja prica o Bosanskoj cirilici i to mi je ok, obzirom na istoriju njihovu. Ako moze neko ko se vise razume u materiju da objasni ovaj fenomen.

Hvala

B.

pre 11 godina

Ako ćirilica ima veze sa Hrvatima, zašto je ne uče u školama? Neki Hrvati iz prošlosti znali su ćirilicu jer im je služila da bi "izmuzli" poslove u Srbiji. Najbolji primer su svojeručna pisma čuvenog vajara Ivana Meštrovića upućena Opštini beogradskoj (Zagreb, 1923) u vezi sa nesporazumima oko "Pobednika". Znaju Hrvati kako treba sa Srbima!

drasko

pre 11 godina

Evo sta drugi kazu, a i sami hrvati:
Etnograf Gijoma Ležana, koji je u svojoj knjizi “Etnografija Evropske Turske” naveo da ne postoje dvojica slavista čije se mišljenje podudara po pitanju šta su Hrvati, kojim jezikom govore i kako su geografski raspoređeni. Sam Vatroslav Jagić, najpoznatiji hrvatski slavista, komentarisao je stav Josifa Dobrovskog koji je “držao samo kajkavski dijalekat Hrvatske, prema faktičkim odnosima onog vremena, kao hrvatski, sve drugo bilo je za njega ilirski ili srpski." Sa Dobrovskim slagao se i Pavle Josif Šafarik koji je u svojim delima navodio da se srpski jezik govori u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Slavoniji i Dalmaciji.
S druge strane, Jernej Kopitar kajkavske Hrvate smatra čistim Slovencima, a za prave Hrvate priznaje samo primorske čakavce. I on sve štokavce smatra Srbima, pa kaže: “Pod srpskim (jezikom) mi ovde razumemo ono što se dovoljno neistorijski, naziva ilirskim... Predeo srpskog dijalekta se prostire od Istre, preko Dalmacije, Hrvatske Krajine, Bosne, Srbije, Bugarske do kolonija iseljenika iz ovih zemalja u Slavoniji i Južnoj Ugarskoj."
Fra Grga Martić, čuveni bosanski franjevac, 1858. godine u pismu Društvu srpske slovesnosti kaže da je bosanski jezik srpski, a poznati dalmatinski naučnik Natko Nodilo tvrdio je da su Srbi štokavci, a Hrvati čakavci. I sledbenik Ljudevita Gaja, Fran Kurelac, veliki autoritet u lingvistici, smatrao je da je srpski jezik štokavski, slovenački kajkavski, a hrvatski samo čakavski.
Pozdrav !

Milutin

pre 11 godina

Ako je vec tema bila cirilica, ipak je nedolicno da Vuka nisu ni spomenuli jer se njegovo "pisi kao sto govoris a citaj kao sto je napisano" postuje I u Hrvatskoj ali na latinici a princip je isti.

јустин

pre 11 godina

Могу да је својатају и да јој тепају АЛИ ЈЕ САМО ЈА КОНСТАНТНО КОРИСТИМ.Само Руси имају поштовања према свом писму за разлику од нас Срба,који смо побогу демократе па користимо и азбуку и абецеду ,све могуће дијалекте ..Држава која нема ЈАСАН став о свом писму и није нека држава што се у пракси и види.

jurica

pre 11 godina

Evo nisam znao da je cirilica iskljucivo Srpska. Nego recite mi jeli vam Rusi,Ukrajinci,Bugari i ostatak istocnih zemalja koja koriste cirilicno pismo placa neka autorska prava? Ako ne predlazem da se toga uhvatite, ko sljivi ekonomiju i gospodarstvo kad se eto tu na racun intelektualnih i autorski prava da masu para zgrnut.Pa ti rusi od pamtivjeka koriste vase pismo moraju platit ako ne novcem neka daju plin i naftu.

zbunjena

pre 11 godina

pogledajte, i u srbiji latinica prevladava u svakodnevnom životu,
pitanje je vremena kada će postati kao njemačka gotica, pismo koje mnogi znaju, a koriste je samo u posebne svrhe
(susjed, 27. novembar 2012 16:54)

Da, prevladava, medjutim od kada su na ovim prostorima Rusi glavni investitori, mislim da ce itekako cirilicno pismo biti popularno. Iako koristim latinicu cesce, obnavljam gradivo Ruskog jezika iz osnovne i srednje skole, nije lose za posao, a mislim da ni vama nije na odmet.

pufi

pre 11 godina

@boki
povijest je preozbiljna stvar da bi se svaki laik bavio njome,
zato i dolazi do lupetanja i svađa,
dakle, prvo knjige u ruke , a onda pisati komentare

Bartol

pre 11 godina

"govore o Dubrovackoj kulturi gde se dobro zna do kada je Dubrovnik bio srpski a i mnogo posle toga ostao pod uticajem nase kulture i stanovnistva"
Ajde molim te daj nam jedan dokaz da je Dubrovnik IKAD u povijesti bio srpski. Pa do dolaska Napoleona pravoslavci nisu smjeli niti prespavati u Dubrovniku nego su prije sumraka morali napustiti grad niti je bilo pravoslavne crkve u Dubrovniku. Niste imali uopće humanizam i renesansu zbog Osmanske vladavine pa svojatate naše pjesnike. Što se pismenosti tiče, znate li vi uopće tko je Bartol Kašić i što je napisao? Informirajte se malo. Pozdrav

http://hr.wikipedia.org/wiki/Bartol_Ka%C5%A1i%C4%87

http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_knji%C5%BEevnost

Jane Doe

pre 11 godina

Pobogu ljudi, komentatori, Srbi! Je l' vi razlikujete srpsku čirilicu od ćirilice generalno? U članku se piše o ćirilici generalno. Srpska ćirilica postoji tek od Vuka i njome se braća Hrvati NIKADA, ni u dalekoj prošlosti, ni u Titovoj prošlosti nisu služili. To što je autor članka tendenciozno ili zbog svoje neinformisanosti ovde stavio sliku srpske ćirilice je očigledno dovoljan povod da svi skoče i počnu potpuno neargumentovano da se pljuju.

Milan

pre 11 godina

Kao Bokelj mogu da kazem jedno: Srbi, Hrvati, Bosnjaci/Muslimani, Crnogorci... su razlicita imena za jedan te isti narod, duboko podijeljen beznacajnim razlikama u dijalektima i u nesto malo znacajnijim razlikama u vjeri. Ovu tezu najslikovitije podcrtavaju komentari koji se mogu naci na internetu: mentalitet kojim dominira uskoumlje i ogranicen svjetonazor, kombinovan sa netrpeljivosti prema svemu sto bi moglo makar i malo da poremeti kaljugu sovinizma i mrtvo more provincionalnosti!

miro split

pre 11 godina

Po čemu je to čirilica rezervirana samo za Srbe?Hrvati su se u svojoj povjesti koristili sa tri pisma i to glagoljicom ,latinicom i čirilicom ili bosančicom koja uzgred rečeno nije potpuno ista kao srpska čirilica.Ako već želite djeliti pisma po nacionalnosti onda morate iz svoje kulturne baštine izbaciti sve one koji su pisali na latinici jer po vašoj logici oni pripadaju hrvatskoj kulturi.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Lol.. Ko svojata? Odnosno ko negira da je cirilica srpsko pismo ? Da smo negirali cirilicu kao i hrvatsko pismo onda bi vi tu komentirali gle ih sramota kako lažu, a 500 godina je koristili.. Kad sad kažu da je jesmo koristili opet vam ne valja? Onda krademo vašu cirilicu , pa niste je vi izmislili..
Procitajte bilo koji hrvatski pravopis pa ćete vidjeti da uz latinicu kao primarno piše i cirilica kao jedno od hrvatskih pisama.
Inače sreća naša pa smo vise bili pod utjecajem zapada pa je latinica prevladala, totalno anakrono mi je danas vidjeti cirilicu, pogotovo u elektroničkom obliku. O pisanju stranih pojmova po Vuku da ne pričamo. Đorđe Armani kad nisam zvizno neki dan kad sam vidio.. Lol

Aha

pre 11 godina

"tim pismom se pisalo od 11. do 18. veka u Dubrovniku, Poljičkoj Republici, Slavoniji." A ko je ziveo u tim krajevima u tom periodu? Pa Srbi naravno, srpska plemena, kako hocete.

Glagoljica i Cirilica su nama SVIMA dosle iz Grcke. Glagoljicu su napisali Cirilo i Metodije a Cirilicu su napisali njihovi ucenici Kliment i Naum, i nazvali je po Cirilu. To je cela i jedina istina koja nam je potrebna.

Predrag

pre 11 godina

Svako ima svoju cirilicu mi, Rusi itd. Zasto ne bi imali i hrvati, neka im ako misle da im treba. Nemam nista protiv. Ali svako ko misli da VUKOVA cirilica pripada hrvatima taj je zamenio kravu za tri magicna pasulja.

Марина

pre 11 godina

Можда ће сад покондирени Срби почети да користе хрватску ћирилицу пошто им српска није одговарала.

Bane

pre 11 godina

U sustini pravi hrvatski jezik se moze cuti u Zagorju i okolini Zagreba. On je veoma slican slovenackom jeziku. Ovo sto Hrvati sada pricaju ne razlikuje se uopste od jezika koji Srbi pricaju.

Franjo Stanić

pre 11 godina

Kud u Dubrovniku u 11 veku nadjoste Hrvate, pobogu brate???? Mozete zamisliti koliko je Dubrovnik bio pun Hrvata, kad je Vuk Brankovic svo svoje blago pre utamnicenja skolino u Dubrovnik kod srpske vlastele. A ovde je rec o 14 veku, pa tek u 11 tamo Hrvata nije bilo.
(Makro, 27. novembar 2012 22:17)

------------------------------------------------------------------------
Hrvati su koristili glagoljicu! Moravski knez Rastislav je u 9.stoljeću zatražio pomoć od Bizanta, želeći da se njegovom zemljom širi kršćanstvo na slavenskom jeziku i da te teritorije ne padnu pod utjecaj Germana, čiji je vazal upravo Rastislav bio. Bizant tada šalje Konstantina, kasnije nazvan Ćiril, i Metodija, koji su prvo napisali glagoljicu po uzoru na grčko pismo, da bi kasnije iz glagoljice nastala ćirilica!

Što se tiče Dubrovnika, točno je da su Srbi sklanjali svoje "blago" u Dubrovniku. Ali trebalo b i naglasiti kako je riječ o blagu opljačkanom od starosjedioca Ilira - današnjih Albanaca. Dakle, ovo je samo dokaz o pljački kroz stoljeća!

Fedor

pre 11 godina

Hahahaha e ismejah se.Ovo vec iz kompleksa prerasta u hrvatsku grotesku.Plasim se da ce se ne kraju pogubiti pa ce reci da su u stvari oni Srbi a Srbi neki licimuri koji su im oteli ime.Hahahaha

miro split

pre 11 godina

@ Branko
Simo Matavulj baš i nije neki povjesni autoritet po kojem bi se trebali ravnati,a neko je ovde spomenuo da se o modernim nacijama može govoriti tek nakon francuske revolucije i s time se apsolutno slažem.

Misa

pre 11 godina

Da li su se neka slova menjala ili sam ja pogresno ucen. Nikada me niko nije ucio da se tako pise veliko slovo D niti mala slova t i p a narocito ne poslednje slovo cirilice "s" bez crtice ispod slova. Odoh da kupim novi bukvar, ili mi ipak ne treba ?

MN

pre 11 godina

@besna glista
Nemojte da me shvatite pogrešno. Mislim isto što i vi, ali oni koji prave distancu su Hrvati,a ne Srbi. Koliko god pokušavali da sarađujete sa njima, sa druge strane će u najboljem slučaju biti ćutanje. Što se nas tiče mnogo smo otvoreniji, i svesniji toga da smo upućeni jedni na druge.

lola

pre 11 godina

Pa pošto je Marko Polo proglašen za "velikog hrvatskog sina" (jer je rođen na Korčuli) iako je pripadao tadašnjoj Mletačkoj republici, tako isto je i ćirilica "hrvatsko pismo" jer su njom pisali Dubrovčani 11-18 veka, koji danas pripadaju Hrvatskoj... Identičan kič filovanja istorije kao što su spomenici Aleksandru i Filipu Makedonskom u Skopju - velikim sinovima FYROM-a!?
(хау јес ноу, 27. novembar 2012 18:49)

Potpisujem.
Jedino mislim da nije "filovanje" vac silovanje istorije.

Identitet i Hrvati - dva razlicita pojma

pre 11 godina

Bas su me lepo nasmejali, samo su jos zaboravili da kazu da su oni zapravo pokatoliceni Srbi. Ili su oni mozda Srbi, a mi smo Kartaginjani... mnogo su smesni... I nije mi jasno sto se ljudi cude sto Hrvati ne znaju istoriju... Pa zar su je ikad imali??? Oni misle da je sve njihovo sto se nalazi na sadasnjoj teritoriji te zemlje, pa tako misle i da su njihovi Nikola tesla, Ruđer Bošković i mnogi drugi... Ali to je tako sa narodima koji nemaju kako oni kazu povijest, pa jos uvek sebe traze i to na briljantan nacin, slaveci zlocine kao pobede i na osnovu njih grade identitet, verovatno je i Julije Cezar bio njihov iskopace oni to vec negde... Nasmejali su me...

Nikola Pasic

pre 11 godina

@(ilija, 27. novembar 2012 21:07)

Brate Ilija ne lupetaj. Kakva Austrougarska i Dusanovo carstvo? Samo 500 godina postoji razmaka izmedju te dve drzave! Pa Dusan nikad car nije ni bio, to sto je on samog sebe proglasio za cara, to je druga stvar.

Ja bih voleo da je Srbija od Tokija do Milvokija, postena, velika, bogata i prosperitetna kao Vulkan u Zvezdanim stazama. Ali nije. To je sto je, treba da radimo da bude bolje, ali neobrazovanoscu nista ne mozemo da uradimo.

I to nije nikakav argument za diskusiju o istorijskoj i kulturnoj kleptomaniji istocnih susjeda.

fff

pre 11 godina

a čekajte, ćirilica je ekskluzivno srpsko pismo? ja ne vjerujem što čitam. onda i vi srbi svojatate latinicu.
pa opće je poznato da se "arvacka ćirilica" u srednjem vijeku koristila i u katoličkim prostorima, odnosno u bosni i hrvatskoj. vi kao da ste s marsa pali.

Nemanja

pre 11 godina

To je dokaz koliko su i Srbi i Hrvati glupi. Svađaju se oko pisma koje lagano izumire. U Hrvatskoj ga potpuno nema, u Srbiji ga za 10 godina takođe više neće biti. Umesto da su kao deo zajedničke baštine negovali to pismo, dozvolili su da ga više nema.

nebojsa

pre 11 godina

koliko sam ja razumeo u hrvatskoj se ime "cirilica" ili "srpsko pismo" preimenuje pod uticajem austrougara u "bosancica" zbog polarizovanja ovih prostora.
u cilju toga je verovatno i izmiljanje nekakvih novo-hrvatskih reci i ponovno polarizovanje.
u cilju polarizovanja je i ova zadnja oslobadjajuca presuda u hagu.

dok se dvojica svadjaju treci se okoristi

logika

pre 11 godina

@Zg, 27. novembar 2012 15:18
Nema problema to je samo dokaz da smo jedan narod koji je podjelila religija i razni okupatori...Problem je u tome što neki prisvajaju to falsifikujući istoriju tako da na taj način se distanciraju od zajedničkog porjekla...razlika se može napraviti samo po pitanju ko je stvorio određeno pismo a nikako zabraniti nekom da ga koristi ili da falsifikuje istoriju da objasni njegovo korištenje...

učiteljica života

pre 11 godina

Ne radi se o tome čija je ćirilica, već čiji je jezik i književnost pisana ćirilicom na ovom prostoru. Eto to Hrvati ciljaju da prisvoje. Inače, ćirilicu su stvorili Grci Ćirilo i Metodije da bi opismenili stare Slovene.

Branko

pre 11 godina

(jurica, 27. novembar 2012 23:58)
Ne znam da li ste čuli za pismo koje se zove SRBICA. Iz tog pisma je preuzeto dosta slova u ćiriličnom pismu. Ovo možete proveriti na internetu. A što se tiče Srbice i Vinčanskog pisma to su najstarija pisma u Evropi ali na vašu žalost imaju veze sa Srbima. Treba razbiti laž o dolasku Srba na Balkan u VI veku, koju su plasirali "Nemačka istorijska škola" i Vatikan. Svaka laž i prevara imaju svoj kraj, pa tako i laži o Srbima i Slovenima uopšte. O narodima čiji je kalendar star 7521. godinu tek će se čuti u narednom periodu. Pozdrav!

ivan cvetic

pre 11 godina

Prema franackim kraljevskim analima iz 822 godine jasno pise da su stanovnici Dalmacije srbi: "Sorabos, quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur".

Hvala.

susjed

pre 11 godina

Hrvati prvo treba da se odluče šta su, da li su Sloveni, Goti, Alani, Iliri, Iranci...

jao, susjedi, koliko strasti oko beznačajnih stvari....
Hrvati su se odličili - oni su Hrvati
žive u 21. stoljeću u skladu sa europsko kulturom

ono što se događalo pred 50 ili 500 godina je POVIJEST
zabavna tema za znanstvene skupove ili neobavezno diskutiranje

smirite strasti, mislite na sebe i NA BUDUĆNOST

asap

pre 11 godina

Tendenciozan naslov clanka,kao i sve sto danima citamo o srpko-hrvatskim odnosima.Ne brinem se da ce(kao sto neki komentatori ranije napisase)poceti da citaju i pisu na cirilici....mene vise brine onaj slovenacki ajvar-:)

Die Wacht

pre 11 godina

Хрватски сабор је 13. октобра 1914. године донео одлуку о забрани ћирилице у Хрватској. У наставку овог похода 11.11.1915. године и Босански сабор је донео одлуку о забрани ћирилице у Босни и Херцеговини. Том приликом Стјепан Саркотић, земаљски поглавар БиХ, је у Сабору рекао да „Срби у БиХ са својим ћириличним писмом представљају непријатељско тијело истока у борбеној зони запада.”

rocker

pre 11 godina

@(ququ, 27. novembar 2012 19:58)

Tačno sam znao da će doći do ovoga, zato sam i u prošlom komentaru na ovu temu rekao da nije Njegoš Hrvat. Evo vidite tako će i biti, biti će on je pisao ijekavicom i on je Hrvat. Momak Vuk Stefanović Karadžić je sva svoja dela pisao ijekavicom koju je uzeo iz govora Hercegovaca (Niksić).Osim svoja dela koja je pisao na nemačkom najpoznatije Crna Gora i Crnogorci pročitaj pa nećeš više pričati,ovakve stvari. Tagođe ijekavica i ijekavički dijalek je uzet u to doba iz razloga kao u Italijanskom jeziku kada je za dijalekat uzet dijalekat Firence jer su u njemu bili najveci pisci italianskog doba np.Dante.
Isto tako Vuk je uzeo dijalekat ijekavski jer je u tom dobu naviše knjiga pisano na njemu bila je nastarija štamparija na Cetinju koja štampala sva ta izdanja, Petar Petravic Njegoš i prvi i drugi su za Vuka bili inspiracija, eto mali čas kako je Srpski jezik dobio ijekavski dijelekat, po današnjim lingvistima najpravilniji.

Hajka

pre 11 godina

Kad si konacno pogledate u oci i shvatite da sami sebe vec dugo vremena lazete, bice vam lakse. Izgubit cete sve, svi ce vam sve uzeti. Nastavite samo tako, kunite se u 4C a kopajte protiv svih.

Adio logiko

pre 11 godina

Braćo Srbi,
pismo nema naciju ili vlasnika, ni ćirilica, ni latinica, pa ih nitko ne može svojatati. Jezik možda,iako ne uvijek ( vidi Američane, Mexikance...)

Ako baš hoćete, lako vam je povijsno-lingvistički prepoznati Hrvata ili Srbina...Hrvatski povijesni dijalekt je IKAVICA. Govore ju isključivo Hrvati; Istrijani, Primorci, Dalmatinci, Bosanci, Hercegovci, Bunjevci, Šokci, Slavonci, Ličani, Moliški Hrvati, Austrijski Hrvati...i nikad nećete naići na Srbina koji govori IKAVICOM...I upravo po tome se povijesno razlikujemo.
Ikavica je povijesni izvorni hrvatski dijalekt, njome su pisani svi važni povijesni dokumenti, i vidljivo po rasprostranjenosti da nije lokalnog karaktera, nego dominirajućeg kod Hrvata.
Velikom greškom, zvaničnih hrvatskih lingvista iza Vukova vremena, ali i iz kompromisa i zanesenosti jugoslavenskom idejom, kao službeno standardno hr narječje, sasvim nelogično je prihvaćena i uvedena ŠTOKAVICA.
A štokavica nije nikada bila hrvatski dijalekt.
Ikavica je morala biti tada prihvaćena, jer je ogromna većina Hrvata , (osim zagoraca-kajkavaca, koji govore ekavicom) govorila tim narječjem od pamtivijeka.
Kompromis je tada učinio glupost i Hrvatima, umjesto IKAVICE/ČAKAVSKOG NARJEČJA ,nametnuo standardizirani ŠTOKAVSKI, kojim Hrvati nikada i nigdje nisu govorili, te stvorio poslije dosta nepotrebne konfuzije između braće Hrvata i Srba...

Pozdrav lijepi svima!

Vladimir

pre 11 godina

Ово је културни геноцид над Србима... ја вјерујем да је у ватиканским плановима крајњи циљ потпуни историјски заборав да су Срби икада постојали на Баклану. А фазе плана су: Цијепање етничког ткива (црногорка нација и етнос нпр) затим уништавање српске државности (ту су на добром путу да се и то заврши) и на крају културни заборав... Овако се почиње и са тим послом, отимањем књижевног и културног насљеђа Срба и проглашавањем истог ѕа туђе... хрватско

mate_hr

pre 11 godina

sinoc sam gledao sulejmana i pojavila se neka nova ženska u haremu. I pita nju ova Hurem odakle je i što je. A ova odgovori da je hrvatica iz beograda. To mi je malo poljulalo ovo sto se pise da smo mi hrvati u biti srbi, a sto ako ste vi srbi u biti hrvati koji ste presli na pravoslavlje:)
Zadnjih dana mi se otvorilo bezbroj pitanja, a onda sam se i sitio da su danasnje nacije nastale tek oko 1848 te da su prije bila plemena.
Mislim da bi bilo dobro da se svakome pri rođenju napravi analiza gena, pa da se kaže, on je 66 % hrvat i 32% srbin, 1% nepoznat...ili 28% iranac, 60% srbin i 12 %hrvat.

Djenka Djavo

pre 11 godina

Kao sto su germani izmislili nemacku naciju tako i Hrvati imaju potrebu da pokazu svetu koliko su drugaciji. Ja to potpuno razumem i pozdravljam iz dna duse. Evo na primer, americka nacija. Toliko se trude da pokazu svima da su najbolji u svemu, pa ih ceo svet voli do imbecilnosti. Tako su i Hrvati "omiljeni" na Balkanu, kao Ameri na Bliskom Istoku. Srbe barem Grci vole (donekle), a pola Crne Gore se izjasnjava da smo isti narod. A cirilica... pa narod je na Balkanu uglavnom nepismen, nije mnogo bitno kojim pismom NE umeju da se sluze, lista je ionako predugacka. A sad brzo na glasanje da se ponovo ujedinimo inace necete imati vise koga da krivite za svoje promasaje (a istovazi i za Svrbe, nista mi braco niste bolji.)

jozza

pre 11 godina

Ма да, само што је Мирослављево јеванђеље на ћирилици, а датира од пре скоро 900 година. Према томе...

anduhar

pre 11 godina

O Boze..."najsreciji su oni narodi koji imaju dosadnu istoriju' ,a ovdje ne da nije dosadna,nego kopiramo jedni druge,svojatamo tudje heroje,pravimo im spomenike,pa mi smo definitivno za ludaru.Komplet Balkan....

Zdenka

pre 11 godina

Svaki dan naucim nesto novo citajuci komentare na ovom portalu.
Tako sam npr. danas saznala kako je nastao glagol "srbovanje".
Kad je ovakvo stanje na "liberalnom' B-92,mogu zamisliti sto sve mogu "nauciti" na portalu "Kurira",Presa","Blica"...brrr!!!

Joe

pre 11 godina

Прво су узели српски језик и назвали га "хрватски", затим су све србе католике назвали "Хрвати", а сада покушавају и наше писмо да назову "хрватским". Шта је следеће?

ХРВАТУ Srbine

pre 11 godina

HAHAHAHAХАХАХАХАХА....puci cu od smијehaaaa....
Shvatili Hrvati da бејаху Срби од od davnina!!!
OVO JE NEVJEROJATNO ili НЕВЈЕРОЈАТНО не знам ni sam што да ti rechem!!!

odlučite se već jednom

pre 11 godina

Hrvati prvo treba da se odluče šta su, da li su Sloveni, Goti, Alani, Iliri, Iranci...
Poglavnik Pavelić je naprimer trvdio da su oni Goti kojima je slavenski jezik veštački nametnut, Tuđman da su poreklom iz Irana, i tako od generacije do generacije po potrebi menja se poreklo.
Štokavsko narečje je srpsko i ono je vremenom potisnulo čakavski i kajkavski (hrvatski) kako su se Srbi pomerali usled turske najezde.

Branko

pre 11 godina

Ako sam dobro shvatija,vi Srbi pokušavate nama Hrvatima objasnit da smo mi u biti senilni Srbi.Bili smo Srbi i onda nas je napala neka nepoznata bolest od koje smo počeli zaboravljat i bezglavo lutat dok nas Vatikan nije uvjerija da smo mi zapravo nekakvi Hrvati.Jesam li vas dobro shvatija?Jeli to tako bilo?
(miro split, 28. novembar 2012 09:45)
Ne ne mislimo to nego mislimo i znamo da je veliki broj Srba primio katoličku veru a vi ste ih preveli u Hrvate. Da li ste čitali možda "Pilipendu" od Sime Matavulja?

Mile

pre 11 godina

Ja sam Hrvat,nikad nisam ni bio u Srbiji a ipak znam cirilicu,citam je malo sporije od latinice ali pisanje cirilicom mi predstavlja problem,zaboravio sam.
Ja sam inace produkt bivse drzave,ovi mladji nitko ne zna cirilicu.

Pedja

pre 11 godina

Znaci... pricamo, savrseno se razumijemo, koristimo isto pismo (latinicno), sad se dokazuje da smo i kroz istoriju koristili jos jedno isto pismo (cirilicno)...al, na kraju ti isti lingvisti dokazuju kako su SR i HR totalno drugaciji jezici i sl. gluposti... Tko ovde koga laze!?

Аљоша

pre 11 godina

Само нека ми хрвати објасне зашто сваки документ који сам им слао на ћирилици они нису хтели да прихвате јер не разумеју то писмо. Тако је и са самим потписом на било ком документу, уколико га потпишем ћирилицом они врате документ! Сад се одједном сетили да је то њихово давно заборављено писмо. Ма дај...

Prle

pre 11 godina

Vest iz 2025. godine, u biltenu HAZU:

"Hrvati su podrijeklom Srbi, odnosno Srbi su odmetnuta grana hrvatskog naroda, te prijema tome, Srbija je tisucletnja hrvatska teritorija i obaveštavamo UN da ćemo prisujediniti Srbiju, i naravno da će nam naš NATO savez dati podršku od oko 1000 aviona. Obaveštavamo pućanstvo u Srbiji da treba da pređe u jedinu pravu kršćansku veru, da mi ne bi morali da ih pokrižujemo. Kome se to ne sviđa, moraće dragovoljno da napusti nove hrvatske teritorije, i biće proglašeni za zločince."

svajo

pre 11 godina

Napisa jedan komentator da ce hrvati reci i da je sveti sava bio hrvat. To ne mogu da kazu, ali da je krsten po katolickom obredu, to vec mogu jer je tako bilo...
(Milan, 27. novembar 2012 16:22)

Sveti sava NIJE kršten po katoličkom obredu. Po katoličkom obredu je kršten njegov otac Stefan Nemanja, zato što je rođen u Zeti, u kojoj je tada primat držala katolička crkva. Čim se njegov otac Zavida vratio u Rašku (verovatno iz izgnanstva) obavljen je pravoslavni obred. Inače, Stevan Prvovenčani je primio krunu od pape a Dušan Silni je koketirao sa Vatikanom. Sve to nema apsolutno nikakve veze sa Hrvatima, već sa Vatikanom i Rimom. Hrvati su, u vreme kad se to dešavalo, samo jedan mali podanički narod, bez kralja, bez države, bez ičega svoga. Taj mali narod je kasnije potpuno nestao i asimiliran je u Srbe štokavce. Nakon toga na scenu stupa Vatikan i agresivnim pokrštavanjem vaskrsava "novu hrvatsku naciju", koju predominantno sačinjavaju Srbi unijati. I danas im je isto tako, nemaju istoriju, nemaju pojma ko su i šta su pa izmišljaju nebuloze, poput teze o "Nemanjićima Hrvatima" (protoustaša Ante Starčević) pevaju srpske ratničke pesme iz 1.sv rata kao svoje i sve tako jadno i smešno. To me podseća na ove naše hiperurbane građane koji se stide svog seoskog porekla, pa mrze iz dna duše "seljake". Mrze Srbe zato što ih samo postojanje Srba podseća na činjenicu da su postali od nekoga drugog, da nemaju ništa svoje.

Dejan

pre 11 godina

posle ovoga sledi da se oni krste sa tri prsta i da smo mi od njih uzeli obicaj krsne slave!
stvarno su smesni ali bas smesni, ulepsali su mi danasnji kisovit i tmuran dan, veliko vam hvala "braco" hrvati samo tako nastavite!!!

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

Pa ko je nama kriv?!Zar se nasi "modernisti", liberali i nazovi mondijalisti ne odricu svega sto je srpsko? Odricu se "mitomanske proslosti", srpske "mracne" vizantijske tradicije, odricu se Crkve, SANU-a, STIDE SE cirilice, odricu se sebe, ne bi li nas primili u "visoko" evropsko drustvo, kao nikoga i nista, kao "Tabulu razu" ili, prostim recima receno, kao nikogovice?!Pogledajte komentare na svaku vest, koja se tice odbrane odnosno, zastite Srbije i srpskih interesa?!Najogavnijim rečima se govori o sopstvenoj prošlosti i kulturi?!Prosto je neverovatno kolioko mi umemo da baljegamo sami po sebi?! Kao da se srpske generacije specijalno vaspitavaju da šire samodestrukciju i samo-omalovažavanje?!Kada bi se progres merio po anacionalnosti, amoralnosti i ateizmu mi bismo bili Svajcarska. Na zalost, ili na srecu, nije tako.Nemojmo da se cudimo ako na kraju ostanemo bez icega. Kao narod koji nije ni postojao. A mi se bas trudimo.

MIrko

pre 11 godina

Dragi Srbi,
Da li znate da postoje Srbi koji ne koriste cirilicu?
A sto se pisma tice, ne brinite, u pitanju je znanje a ne predmet. I lepo je promovisati cirilicu. spomenik cirilici je lepa stvar.
ako ti je neko nesto oteo, to znaci da ti to nesto vise nemas. A kolko vidim, srpsko cirilicarenje nece nestati ako hrvati podignu spomenik hrvatskom cirilicarenju.
I jos, Cirilica je nazvana po Ćirilu Solunskom, grku koji je putovao po evropi sireci pismenost.

rogue121

pre 11 godina

Ovo što je Kovačević rekao, ako je rekao, o hrvatskoj ćirilici je besmisleno (prvi put čujem za takve teorije, one definitivno nisu zastupljene u akademiji niti su takve uopće poznate), jer je za razliku od glagoljice koja je u svim slavenskim krajevima osim Hrvatske zamrla do 12 stoljeća, ćirilica postala općeslavenski „standard“ kojim je bilo normalno pisati u bilo kojem slavenskom kraju, kao i latinicom. Hrvatski jezik je u srednjem vijeku zapisivan i na prilagođenom arapskom pismu koji su donijeli Turci, međutim ono se rijetko spominje jer je građa na njemu daleko manja nego na ćirilskom pismu. Ćirilsko pismo u Hrvatskoj u mnogo čemu kopira način pisanja glagoljskim pismom, kao npr. imitacijama ligatura kakve su se koristile u glagoljskim knjigama i listinama.

Marjan

pre 11 godina

Hrvate je uhvatio nacionalni romantizam koji za sobom povlaci mnoge ludosti. Ne znam kako je bilo u Nikaragvi kad se ustolicila kao drzava ali mislim da je tamo bilo 1000 puta manje istoriskih halucinacija. Ipak treba da ih razumemo nikad nisu imali drzavu i to ce ih dzati jako dugo, treba da prestanemo da se obaziremo na njih kao sto se oni opterecuju nama.

GiggsCRO

pre 11 godina

Pa vama Hrvatima stvarno nikad nije dosta, recite jos i da je Sveti Sava bio hrvat....
(DEKI, 27. novembar 2012 15:19)

Bio je.

Mastermind

pre 11 godina

Kakvo svojatanje pisma, pobogu?! Povaljska listina? Nauk krstjanski? Ćirilica je ekskluzivno srpsko pismo? Od kad to, za boga miloga? A Rusi su staro srpsko pleme, kaj ne?
Kolektivna psihoza, nevjerojatno nešto.

el_mago

pre 11 godina

Evo sutra imate da vidite u novinama Novak Djokovic je Hrvat.
Uzeli su nam Teslu pa sto nebi i Djokovica, oni samo dobre i uspesne uzimaju od nas.
Evo sto ne uzmete Tadica on vam se ionako izvinjavao za ono sto nismo uradili evo vam on ali njega necete znate vi odavno da on ne valja nicemu, nazalost mi Srbi(neki od nas) smo to shvatili tek u maju, ali avaj nikad nije kasno.
Evo dalje moj predlog, uzmite Draskovica, Cvetkovica, Djelica, Djilasa, e da evo vam i Miskovic uspesan bogat covek sta ces lepse doduse to je postao nasim parama, ali cilj opravdava sredstva zar ne "braco" Kroati?
Mislim da je bas TO bila vasa deviza "onomad" 1995 god, secate se bila je nekao oluja, verujem da se secate ali kao kroz maglu jel da?

Милојко

pre 11 godina

Православни или католици, сви су словенски народи у неком тренутку користили глагољицу и ћирилицу, па тако и Хрвати

Branko

pre 11 godina

(jurica, 27. novembar 2012 23:58)
Ne znam da li ste čuli za pismo koje se zove SRBICA. Iz tog pisma je preuzeto dosta slova u ćiriličnom pismu. Ovo možete proveriti na internetu. A što se tiče Srbice i Vinčanskog pisma to su najstarija pisma u Evropi ali na vašu žalost imaju veze sa Srbima. Treba razbiti laž o dolasku Srba na Balkan u VI veku, koju su plasirali "Nemačka istorijska škola" i Vatikan. Svaka laž i prevara imaju svoj kraj, pa tako i laži o Srbima i Slovenima uopšte. O narodima čiji je kalendar star 7521. godinu tek će se čuti u narednom periodu. Pozdrav!

knjigu u ruke

pre 11 godina

usput,
Sedam stoljeća su se kršćani križali samo s jednim prstom. U Srbiji je taj običaj ostao očuvan sve do petnaestog stoljeća. Mnogi vide u načinu križanja jednim prstom simboliku ispovijedanja vjere u jednoga Boga.

dakle, nema ekskluzive ni za koga, ništa nije oduvijek niti zauvijek

Rudjer ( Nikole) Boskovic

pre 11 godina

Istorijski vakum o laznom visevekovnom postojanju hrvatske drzave kao i mnogobrojni neosporni i nesumnjivi, jasni i nedvosmisleni, tragovi i dokazi o postojanju srpskog naroda na tim prostorima, upravo poput jednog ovakvog pisma ali i drugih znakova jezika i kulture tog naroda, koji je uzgred budi receno decenijama planski, temeljno i sistematski na razlicite nacine unistavan i koji danas tamo gotovo i da ne postoji, ne moze se drugacije objasniti nego upravo ovakvim BRUTALNIM LAZIMA I IZMISLJOTINAMA.

Krsman Popovic

pre 11 godina

Kakve su razlike među nama? Skoro nikakve, mi smo isti narod, hrišćani, evropljani, balkanci.. Čemu toliko usitnjavanje..

djera

pre 11 godina

Trenutak kada mi Srbi budemo shvatili da je ćirilica nastala kao južnoslovensko pismo u težnji da se odvojimo kao južni Sloveni i pismom i jezikom od tadašnjeg latiničnog pisma, i kada shvatimo da nismo mi urinirali u okean pa onda došlo do pojave ameba i ostatka evolucije, možda ćemo moći da krenemo dalje u budućnost... do tada, ljudi koji sebe nazivaju akademicima i koji dobijaju velike pare da bi ovako trovali narod svojim komentarima, nema nama spasa...

U Dubrovniku se nalaze knjige pisanan na ćirilici zato što smo svi do pre 20 godina bili svesni da smo JUŽNI SLOVENI, danas, ljudi beže od te činjenice sa obe strane Save, stideći se svojih korena, a isti pradedi, isti ljudi...

deki

pre 11 godina

Pa naravno da je cirilica i hrvatsko pismo kao sto je i pismo svih juznih Slovena. Samo sto su Hrvati u zelji da budu sto razlicitiji od Srba uzeli to pismo kao neprijateljsko. Niko im nikada nije sporio da je to i njihovo pismo ali su ga oni odbacivali i pripisivali Srbima. Inace svaka cast profesoru na ovom dokazu koji nam govori da smo ipak isti ili vrlo slican narod. To je cinjenica a ko je od koga nastao je mozda i nebitno.

Djordje

pre 11 godina

POLITICI NIKAD KRAJA!
Ako se lingvisti na ovom skupu oslobode politike do nekih rezultata će i doći. Ako umesto nauke i struke politika bude umešala svoje prste skup će proteći uzaludno.
Ćirilica ovakva kakvu je znamo i poznajemo je "posledica" reforme Vuka Karadžića.
Pre Vukove ćirilice pisalo se pismom koje su za Slovene "stvorili" Ćirilo i Metodije u IX veku (Moravska, Južna Rusija, Bugarska, Srbija, Dalmacija, Dubrovnik, Hrvatska, Bosna...a preko Rusa i mnogi drugi narodi neslovenskog porekla) i zvala se glagoljica od slovenske reči glagoliti = govoriti. Zapadni Sloveni pod velikim pritiskom Rima (zabrane upotrebe, proterivanje sveštenstva itd.) prihvatili su latinicu iako su njihova prva pisana dela bila na glagoljici. Osnova Glagoljice (pa i ćirilice) je grčko pismo. Naravno na tome će poraditi stručni ljudi na ovom skupu mada ne mogu da prenebregnu da su kao i drugi slovenski narodi svojim jezikom prvo pisali glagoljicom (ćirilicom) od druge polovine IX veka zaslugom Vizantijskog Cara Mihaila III koji je i poslao svoje emisare u slovenske zemlje.
Ali...POLITICI NIKAD KRAJA!

Панче

pre 11 godina

Е драги пријатељи....џаба се сви бусамо у груди....сами себи све више и више избацујемо ћирилицу....па и овај сајт је написан латиницом...нема ћириличну верзију. Нико нам није крив што све више младих пише латиницом. Дај боже да ми администратори објаве овај коментар написан ћирилицом. Само ћирилица БРЕ!!!

Istina

pre 11 godina

A naš SANU kao da je progutao trulu dedinu Čarapu , stidi se da da izjavu i o Kosovu a kamoli nešto o lažnoj istoriju krojenu iz Vatikana . Za koga rade ? Za Srbiju sigurno ne !

cirilo

pre 11 godina

@Pavle

"Ako su Hrvati i Srbi srodna plemena koja su migrirala sa Karpata na Balkan, logicno bi bilo da su se i Srbi i Hrvati koristili cirilicom. Ne razumem sta je sporno, tj. sta jedna strana ima da osporava drugoj? I jedni i drugi imaju svoju istoriju i svoju tradiciju, koje se ponekad medjusobno i preplicu. U cemu je problem?"

Pavle, koliko imate godina i da li ste zavrsili ikakvu skolu?

znati

pre 11 godina

Hajde da je tacno sto vas vecina pise al mi neide uglavu kakve to ima veze sa vama, da niste vi mozda izmislili cirilicu pa vam to izgleda smijesno al nije smijesno tvrditi za neki kalendar star 7250 god. da je vas, ili jos bolje pisati o nekadasnjem moru od pre 50 miliona godina na podrucju danasnje Srbije i nazvati ga Srpsko more ili da je dobar dio Rimskog carstva ustvari Srpsko(dr.Deretic) i da nenabrajam dalje gluposti jer cu i ja poceti vjerovati u njih. Pozdrav

јс

pre 11 godina

Дакле Тесла је Хрват православац. Ок! А јасеновац је био ослободилачка акција спроведена против великосрпског хегемонизма. Ок! Олуја је ослобидилачка акција где су невини Срби сами отишли јер су на свим корацима пушкама рушили уставни поредак Хрватске. Ок!

Mastermind

pre 11 godina

@Pavle
"...sta jedna strana ima da osporava drugoj? I jedni i drugi imaju svoju istoriju i svoju tradiciju, koje se ponekad medjusobno i preplicu. U cemu je problem?..."
Problem je u 1054. i shizmi. Evo će skoro soma godina, mogli bi proslavit onako kako najbolje znamo: da se još jednom masovno pobijemo, for the old times sake...

miro split

pre 11 godina

Ako sam dobro shvatija,vi Srbi pokušavate nama Hrvatima objasnit da smo mi u biti senilni Srbi.Bili smo Srbi i onda nas je napala neka nepoznata bolest od koje smo počeli zaboravljat i bezglavo lutat dok nas Vatikan nije uvjerija da smo mi zapravo nekakvi Hrvati.Jesam li vas dobro shvatija?Jeli to tako bilo?

Daniel N.

pre 11 godina

Da malo razjasnim stvari. I latinica i ćirilica i glagoljica su "hrvatska povijesna pisma" -- to jednostavno znači da su Hrvati nekad koristili ta pisma i NIŠTA VIŠE.

Nijedno od tih pisama nisu izmislili Hrvati, latinicu je došla od Katoličke crkve odnosno Rimljana (i kasniji dodaci od Čeha), ćirilica i glagoljica od Ćirila, Metoda i co.

Uopće je besmisleno reći da netko nešto "svojata". Cijela ova priča ima zapravo pod-kontekst: mnogi u Hrvatskoj misle da Hrvatska (u povijesti) nije imala ništa s ćirilicom.

Nije tako, pa jedan od najstarijih pisanih spomenika - Povaljski prag (potražite na Googleu), isklesan oko 1180, s Brača - je na ćirilici.

Dakle, ovo nema veze s tim da itko u Hrvatskoj (osim par čudaka) misli da je ćirilica došla od Hrvata. Glagoljica i ćirilica su jednostavno bila slavenska pisma i Slaveni su koristili jedno i drugo.

Ovo dakle nema veze sa "svojatanjem".

djera

pre 11 godina

Trenutak kada mi Srbi budemo shvatili da je ćirilica nastala kao južnoslovensko pismo u težnji da se odvojimo kao južni Sloveni i pismom i jezikom od tadašnjeg latiničnog pisma, i kada shvatimo da nismo mi urinirali u okean pa onda došlo do pojave ameba i ostatka evolucije, možda ćemo moći da krenemo dalje u budućnost... do tada, ljudi koji sebe nazivaju akademicima i koji dobijaju velike pare da bi ovako trovali narod svojim komentarima, nema nama spasa...

U Dubrovniku se nalaze knjige pisanan na ćirilici zato što smo svi do pre 20 godina bili svesni da smo JUŽNI SLOVENI, danas, ljudi beže od te činjenice sa obe strane Save, stideći se svojih korena, a isti pradedi, isti ljudi...

knjigu u ruke

pre 11 godina

@dean
Papa priznaje i cijeni oba načina križanja s tri ili pet prstiju. Križanje s tri prsta svakome govori ovo: tko se tako križa vjeruje da je jedan Bog u tri božanske osobe, a Isus je pravi Bog i pravi čovjek. Mnogima je sasvim nepoznato da su i na zapadu pape kao npr. Leon IV (+855) i Inocent III (+1216) učili da se znak križa čini s tri prsta od čela prema prsima i od desnog prema lijevom ramenu.

Petar

pre 11 godina

863. Ćirilo i Metodije idu u Veliku Moravsku (današnja Češka) da šire glagoljicu i prepise biblije i drugih verskih knjiga. Posle smrti Metodijeve, njegov izabrani učenik Gorazda ne biva potvrđen za slovenskog biskupa, već crkvu preuzima salcburška nadbiskupija, a slovensko sveštenstvo se prodaje u roblje - odakle ih otkupljuje, iz Venecije, vizantijski car i "pušta" u okolinu Ohrida da nastave sa radom.

Dakle, Kliment i Naum nisu "makedonci", niti "srbi", niti "hrvati". Neki sloveni - možda. Neki heleni - možda. Samo su radili na tom prostoru i načinili ćirilicu, koja se proširila na današnju Makedoniju, Bugarsku, Srbiju, Bosnu, Hrvatsku, Rusiju, ...

U nekim zemljama se koristi i danas u raznim "redakcijama", npr. Rusija, Bugarska... Negde je reformisana, kao kod nas, a negde se ne koristi odavno (npr. Hrvatska).

Da li to znači da Hrvati nisu nikad koristili ćirilicu i ne smeju da kažu da su je koristili? Ne znači, slobodno nek se sete da su je koristili. Na njihovu žalost, ne koriste je danas (jer je jednostavnija od latinice, ako neko ne konta).

mate_hr

pre 11 godina

hvala svima koji su ostavili komentare i pomogli mi da svatim da nisam hrvat nego srbin. Za sve je kriv moj nepismeni pradid koji nije znao cirilicu, naravno jer je bio nepismen. Onda su mi talijani podmentnili didu latinicu jer ga pradida nije uspio naucit cirilicu pa ga je pop(katolicki) naucio latinicu i podvalio mu da je hrvat.
sad mene kao srbina jedino muci sto ne znam dobro cirilicu, slovkam...

Vladimira

pre 11 godina

Da bi prisvojili ista, oni prvo mora da imaju svoj jezik, a posto ga nemaju, nego se koriste srpskim, onda i nemaju sta da prisvoje. A sto se igraju mačke i miša sa nemogućnošću identifikacije sa samima sobom, to je već problem njihovog ličnog unutarnjeg komplexa.

Djordje

pre 11 godina

Како се ради о ЋИРИЛИЦИ писаћу ћирилицом.
Чему толика успаљеност и фронталност у расправи око једног писма које је универзално. Њиме се служе многи народи (више од 50 народа и група народа) од Медитерана до Тихог океана. Наравно са посебностима које их разликује али не суштински.
Како су се тим писмом служили и још се служе на територији данашње Републике Хрватске разумљиво је да се о томе разговара на научном скупу. Жалосно је што не учествују и лингвисти из других словенских и иних (азијских) земаља које користе ћирилицу. Страх од посвајанја писма (ћирилице) је потпуно неоснован и узалудан. Писмо и писменост је културно-цивилизацијско достигнуће народа и појединца. Чињеница је да је први споменик написан на народном (назовите га Хрватски или Српски мени је све једно) језику на територији данашње Хрватске био ћирилични.
Лингвисти у модерна времена од XIX века ломе копља око штокавског, чакавског и кајкавског диалекта при том тврдећи да штокавски = Срби
чакавски = Хрвати и кајкавски = Словенци (не тврдим да су у праву). Али...језик и писмо су река која тече и плави па се те поделе и границе не могу повући (религија их уцртава).
Образован човек са лакоћом чита и ћирилицу (у свим варијантама) и латиницу, требало би и грчко писмо да распознаје бар.
Друга писма су већ сложенија непознатија и само зналцима позната.
Пишем латиницом а кад читам, читам. Кад одложим текст не знам којим је писмом писан ако не погледам поново.

Ash

pre 11 godina

tako se to radi, i to nije svojatanje nego prihvatanje, integrisanje. i tako ce na kraji sve biti njihovo. a mi odbacujemo nasu rodjenu srpsku latinicu, a kad cirilica odumre, kao sto je skoro vec odumrla, na kraju necemo imati nijedno svoje pismo.

I tako...

pre 11 godina

Ups, zaboravih link:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0

Tomislav

pre 11 godina

Nije se ovaj skup bavio vukovicom već bosančicom, odnosno zapadnom varijantom ćirilice: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7f/Bos-cro-cyr.gif
U Hrvatskoj je rijetko tko zna, baš kao i uglatu glagoljicu. Nitko nikome ništa ne krade... Nisu stvari crno-bijele, neke su i sive: Tesla i Milanković: Srbi rođeni u Hrvatskoj, Nikola Karabatić i Vanja Udovičić: Otac Hrvat, majka Srpkinja, Dražen Petrović: otac Srbin i majka Hrvatica, ban Josip Jelačić: Hrvat iz Petrovaradina, Pančić (omorika): Hrvat i osnivač SANU, Andrić (roditelji Hrvati, ali književni opus gotovo u cijelosti na srpskom), Petar Preradović (roditelji Srbi, on se izražavao kao Hrvat) itd. Neka se svatko ponosi onim dijelom kojim je određena osoba vezana uz njegov jezik/narod/zemlju/grad. To nas spaja, a ne razjedinjuje.

Grrr

pre 11 godina

Au, mislim da bi svi Sloveni od Alpa do Crnog mora mogli da se razumeju samo malo sporije da pricaju i biraju reci - u tome i jeste poenta, svi imamo iste korene. Ali ima vas puno ekstrema, od kojih su mozda najekstremniji neki kvazi naucnici koji bi da grade karijeru komplikujuci i onako komplikovanu stvarnost. Medjutim ima tu i smesnih stvari npr. FYROM i njihovo nasledje od p.n.e., sto bi rekla moja baba: "Sedi 'di si, ni za 'di si nisi!".

rogue121

pre 11 godina

Obzirom da mi komentar nije objavljen, ponavljam već napisano uz male prepravke i dopune. Hrvatska ćirilična građa iznosi veoma mali dio sveukupne pisane građe i njome je zapisivan jezik na čakavici i ikavici, i manji broj djela na štokavskoj ijekavici. Sama paleografija je prošarana glagoljičkim pismom koje je dominantno u Hrvatskoj od devetog do 20 stoljeća, kroz liturgiju se koristi i danas (otoci Iž, Ugljan, Krk, Lanišće, Zadar, Split, Rijeka, Zagreb itd.). Glagoljica se koristi od samih začetaka, od devetog stoljeća u obloj ili možda i trokutastoj formi, sa arheološkom građom od ranog desetog stoljeća koja se nalazi uglavnom na obali, otocima i Istri, i u unutrašnjosti od prijelaza iz desetog u jedanaesto stoljeće pa nadalje. Iz oble glagoljice na Krku je do početka dvanaestog stoljeća razvijen uglati tip koji je nazvan ustavnom glagoljicom, kojom su pisane liturgijske knjige, dok je paralelno korišten kurzivni tip za ručno brzo pisanje kojim se pisalo listine, povelje itd. Do kraja šesnaestog stoljeća glagoljica je apsolutno dominantno pismo kojim se piše u Hrvatskoj, nakon toga se počinje sve više koristiti latinično pismo. Ustavna glagoljica se dakle i danas koristi u Hrvatskoj kroz liturgiju i nju se smatra autohtonim pismom i tako je prihvaća međunarodna znanstvena zajednica, i ona ima kontinuitet do danas, jasno sa varijacijom u rasprostranjenosti od 17 stoljeća do danas kada više nije u općoj uporabi, nego ju je zamijenila latinica...

Hamza

pre 11 godina

Mislim da stvarno nije uredu sto redakcija B92 na ovaj nacin jos vise potpaljuje vec zavadjen narod. Bar od vas to nisam ocekivao.

GAGA

pre 11 godina

"Napomenuo je kako su popovi glagoljaši po pravilu dobro znali i ćirilicu i ukazao da se obično govori o tri podvrste hrvatske ćirilice - dubrovačkoj, bosanskoj i srednjodalmatinskoj. "

Nije jednu, već 3 ćirilice imaju :)))) a niti je znaju čitati ni pisati, ili se bar pretvaraju... Ali dobro je sad, sad će se odjednom svi sjetiti da znaju i olakšati nam komunikaciju :))

Ako HAZU tako kaze ...

pre 11 godina

Само нека ми хрвати објасне зашто сваки документ који сам им слао на ћирилици они нису хтели да прихвате јер не разумеју то писмо. Тако је и са самим потписом на било ком документу, уколико га потпишем ћирилицом они врате документ! Сад се одједном сетили да је то њихово давно заборављено писмо. Ма дај...
(Аљоша, 27. novembar 2012 21:08)

Hrvati se obicno jeze cirilice i ne "razumeju je" ! To im je jedan od nacina za demonstriranje superiornosti ! Ali posto je HAZU "utvrdio" da je cirilica staro hrvatsko pismo , onda je valjano da se preko noci navrat-nanos svi Hrvati opismene da se ne bi blamirali jer svi imaju akademskih aspiracija !
Aljosa , probaj opet da posaljes dokument , cisto onako - mode radi !!! Ako nista da se smore jer obozavaju trendove.

Branko

pre 11 godina

(Istina, 27. novembar 2012 23:59)
Treba samo pogledati ko je i kada je postao član SANU. Mnogo tu ima Titinih kadrova i onih koji su bili podobni. Ljudi od integriteta i nezavisnih od stranih uticaja ima veoma malo na ključnim položajima u Srbiji. Tako je uvek bilo, na šta nas je upozorio Arčibald Rajs u svojoj knjizi "Čujte Srbi" u onom delu kada piše o srpskim intelektualcima.

άρχων Τριβαλλούς

pre 11 godina

@jurica

Елементарно си неписмен, а осећаш се позваним да напишеш своје мишљење...Српску ћирилицу користе само Срби. Она се састоји од 30 слова (графема). Руси имају своју ћирилицу са словима, односно графемима који у српској не постоје и обратно. Исто је и са бугарском ћирилицом.
Такође постоји разлика између хрватске латинице у односу на немачку, турску или енглеску. Нпр. Немци, Турци и Енглези немају латинично слово Č, као ви Хрвати.
Да ли ти је сада јасније? Или се само правиш да ти није јасно, да би имао изговор да вређаш?

Adio logiko

pre 11 godina

posle ovoga sledi da se oni krste sa tri prsta i da smo mi od njih uzeli obicaj krsne slave!
stvarno su smesni ali bas smesni, ulepsali su mi danasnji kisovit i tmuran dan, veliko vam hvala "braco" hrvati samo tako nastavite!!!
(Dejan, 28. novembar 2012 12:23)

---------------------------------------

Pa ako se i šalite, šta biste rekli na činjenicu da je upravo ustaški ritual zakletve bio; lijeva ruka na Bibliji, desna podignuta šaka do visine ramena i OTVORENA TRI PRSTA(zaklinjanje svetim trojstvom ?
Ali proguglajte malo, pa se uvjerite sami...
Zašto su od zadnjeg rata tri prsta postala "znak srpstva", a dva "V", znak "hrvatstva"...ostaje neobjašnjivo, s obzirom da i pravoslavlje i katoličanstvo baštine Sv.Trojstvo, koje se simbolizira sa tri prsta...
Vjerovatno samo zato da se i u toj simbolici potencira razlika, makar i umjetna i izmišljena!
Kao u mnogočemu drugom...

Aleksandar

pre 11 godina

Eto, mi se odricemo latinice, sve manje pisemo cirilicom, u Zagrebu se izvodi Nusic na ekavici, a mi ga skrnavimo u Narodnom pozoristu u Beogradu. Cinjenice govore da nam je jezik jedan sa vise varijanti, ali zbog politike cemo i mi i Hrvati da govorimo suprotno. Jedino sto ce oni proglasiti sve hrvatskim a mi cemo se svega odreci. Pa vidite ko ce onda biti pobednik nevezano od Haskog tribunala!