Otkrivena bista Franca Lista u BG-u

Bista mađarskog pijaniste i kompozitora Franca Lista, otkrivena je 21. oktobra u parku Manjež u Beogradu, povodom 200 godina njegovog rođenja (22. oktobar 1811.), a spomenik je poklon ambasade Mađarske Srbiji i Beograđanima.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. (Aleksandar, 21. oktobar 2011 22:23)
  Хвала на овој инфорамцији, никада нисам био у Будимпешти али имам намеру на једно од своји путовања. Заиста нисам знао да народ Мађарске толико цени нашу писменост, у то име је вероватно и подигнут споменик Вуку 1987. године (вероватно поводом 200 година рођења) а само 45 година раније тај исти народ трудио се да наше писмо у потпуности уништи.(!?)
  Нема овде места национализму, нажалост сада је касно, јер се само национализмом (никако шовинизмом) може очувати целовитост једне државе, акецентујем - не само на Балкану. Не вреди изигравати поштење када баш сви играју прљаво.
  Имате читав низ земаља ЕУ које су пре 20 и више година саме себи скочиле у стомак примањем јефтине радне снаге из држава које су уништиле путем својих тзв. "убица економије", да би низ година после тога тим националним мањинама забраниле слободу вероисповести и језичког изражавања (морате знати језик те земље да бисте уопште боравили у њој, при чему не говорим о туристичким боравцима).
  Ја нисам националиста, већ Југословен, СрБство ме не занима. Живим далеко одавде, а ово вам пишем из Србије за коју се бојим да никада више неће бити држава од које је једино Књаз Михаило Обреновић могао да направи модерну европску земљу о којој би многи данас говорили са пијететом.
  Збогом
  (Игор, 22. oktobar 2011 00:30)

  # Link komentara

 2. @(Игор, 21. oktobar 2011 18:12)

  Znam da postoje biste Nikole Tesle i Vuka Karadžića u Budimpešti, za više od toga zaista nisam siguran, ali verujem da postoji još srpskih znamenitosti. Tesla je mnogo značajnija istorijska ličnost od Lista, ali je značaj Vuka Karadžića veliki samo za Srbiju (i za područja koja govore drugim južnoslovenskim jezicima).

  Naravno, očekivani su komentari poput Vašeg, ali mislim da zaista nema potrebe za nacionalizmom.
  (Aleksandar, 21. oktobar 2011 22:23)

  # Link komentara

 3. Разумем да је Лист велики композитор али ово ми делује као најобичнија демагогија, да не кажем нешто друго.
  Мислим да имамо много више Срба, већих и од Листа, а који заслужују да им се подигне споменик. Питам се да ли у Будимпешти постоји макар један споменик који слави Србију на било који начин.
  Хоћу заправо да кажем да подизање споменика Листу није ништа друго до подилажење Мађарима, како оним у матици тако и овима у АП Војводини, а што нас је у последњих 20 година и довело до тога да нам Војводина постане упитна као саставни део Републике Србије.
  (Игор, 21. oktobar 2011 18:12)

  # Link komentara

 4. Ko je taj Liszt? Za onog azeirbedzanca Uzeira Hadzibejlija sam jos i cuo... :)
  (Nenad, 21. oktobar 2011 17:28)

  # Link komentara