Konstituisan Nacionalni savet

Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta za kulturu održana je u utorak 12. jula u Domu Narodne skupštine Srbije, čime je ispunjen jedan od preduslova za sprovođenje Zakona o kulturi.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Већина културног блага Србије је сакралног карактера, у власништву Српске православне цркве, а она нема представника у Савету. Бојим се да се наставља пракса претходних деценија - пљачкање сакралног блага под окриљем закона, а Цркви онемогућено да се меша.
  (Стеван, 18. jul 2011 22:15)

  # Link komentara

 2. Dule Paun je spas!!!
  (roatan bob, 14. jul 2011 02:17)

  # Link komentara

 3. Sem par izuzetaka sve atranacke licnosti i nema nam spasa.
  (boco, 13. jul 2011 13:48)

  # Link komentara

 4. Zemlje u trаnziciji, posebno Zapadnog Balkana u periodu su traganja za identitetom , izmedju revitalizacije tradicije I gradjanskog društva od pre drugog svetskog rata , što podrazumeva Restituciju,Rehabilitaciju I Lustraciju I transformisanje centralističkog boljševističkog sistema u savremeno demokratsko gradjansko društvo, poštovanja, uvažavanja I tolerancije. Srbija kao kao društvo opterećena je birokrtaskim nus produktima iz prethodnog jednopartijskog sistema, u agitprop soc. realističnom stilu, koja se teško iskorenjuju , I dodatno su opterećena korupcijom I kriminalom, kičom, porno šikom, turbo folkom, kao posledica neizgradjenih I ranjivih institucija, višedecenijskog pada moralnih vrednosti, što predstavlja uporedno postojаnje rаzličitih ekonomskih , društvenih pa samim tim I kulturnih pаrаdigmi u stаlnoj promeni . Ono što privremeno fiksirа određeni obrаzаc ili čvršće vezuje zа određenu kulturnu pаrаdigmu, nаžаlost, uvek je u vezi sа politikom, shvаćenom u nаjširem smislu, Srbija , ne retko manifestuje odlike predpolitičkih društava, u kojima je sve politika od ekonomije , prava, kulture , sporta I dr. Pa tako će I ovaj Nacionalni savet biti samo još jedna politička paradigma. Svаkа smislenа kulturnа politikа kojа brine stvаrno o interesimа opstаnkа morа dа se zаsnivа nа pozitivnom stаvu premа sebi i drugimа, nа аfirmаciji, rаstu, sаrаdnji, podsticаnju rаdа i stvаrаlаštvа, učenju i rаzumnom (sаmo)prosuđivаnju. Svаkа pаmetnа kulturnа politikа ne sme dа se udvаrа nikome – ni političkim strаnkаmа, ni kаpitаlu, ni Istoku, ni Zаpаdu,ni Partizanima ni Četnicima, nikakvom radikalizmu, ni levom ni desnom, аli ni sopstvenom nаrodu, bilo dа se rаdi o medijsko-tаbloidnom podilаženju niskim nаgonimа, bilo o tupom, inаdžijskom, neproduktivnom nаcionаlizmu i nаrcizmu.
  (george wordy, 13. jul 2011 11:35)

  # Link komentara

 5. Stare, poznate face iz stranaka (ili bliske strankama).... Vrzino kolo u srpskoj kulturi... Lagano, ali sigurno se vracamo u devedesete... Depolitizovanje kulture - hitno! ili smo propali...
  (n, 13. jul 2011 11:17)

  # Link komentara

 6. Nase najvece kulturno dobro je ugrozeno i devastirano odlukom Vlade Srbije koja je doneta krajem prosle godine. Molim vas dajte sve od sebe da se sacuva i vrati stari grb Srbije koji traje vec 130 godina i ciji jubilej proslavljamo sledece godine. Ovaj tzv. novi grb u narodu od miloste nazvan "papagajski" je ruzenje srpske kulturne bastine i upliv primitivizma i turbo folk kulture, tamo gde joj nije mesto. Pa ne moze znamenje jedne drzave da bude konfekcija, pa da ga svako prekraja po svom nahodjenju. Neke stvari treba ostaviti onakvim kakve jesu.
  Uzdam se u vasu pamet i postenje.
  Vratimo stari grb Srbije iz 1882 (2004)!
  (Aleksandar Todorovic, 13. jul 2011 10:38)

  # Link komentara