Poslednja subota Ernesta Sabata

Trideseti aprilski dan 2011. godine u svetu književnosti ostaće upamćen kao dan kada je umro “poslednji klasik argentinske književnosti”, slavni pisac Ernesto Sabato, koji je u 99. godini preminuo u svom domu u Santos Lugaresu, provinciji Buenos Ajresa.

Pošaljite komentar
 1. O junacima i gorbovima sam procitao 10x uz Tunel i Abadona, svaki put kao da ih ponovo citam, i uvek sam smatrao da je to jedan od najbitnijih romana XX veka. Voleo bi da je u ovoj zemlji postojao pisac koji bi tako iskrenu i veliku knjigu o ovoj zemlji napisao. Otisao je jedan od najvecih pisaca koji je Nobela zasluzio 1000 puta jedino sto mu je stajalo na putu do istog je sto je bio socijalista i humanista ali to na kraju nije ni bitno a u neku ruku je i bolje jer ne baca senku na jednog od najvecih pisaca XX veka i poslednjeg magicnog nadrealistu iz plejade neverovatnih pisaca koje smo imali srece da spoznamo i citamo dok su se izdavaci u ovoj zemlji bavili pravom literaturom danas nam ostaju Kaludjeri koji prodaju svoj ferari, Kupoholicarke, Tajne, Putevi kojima se nekud ide, nekakvi Bukeri ,Vitbredi izmisljene utesne nagrade za netalentovane koje nam podmecu kao nesto bitno i nekakvi pisci koji ne vide dalje od svog stola ili case, tuzno... Sa Sabatom je umro i deo mene, zauvek i sad ponovo sedim i citam o Martinu i Alehandri i jezim se jer znam da me ceka Izvestaj o slepima, sa police mi se smese Kortasar, Pas, Borshes, Karpentijer, Neruda, Bolanjo, Benedeti... i znam da necu zaspati do jutra ma koliko se trudio i vase reklame ne mogu nikada stvorti takve pisice ma koliko se trudili....
  (Igor, 2. maj 2011 00:45)

  # Link komentara

 2. Upravo čitam kako su sve fudbalske utakmice u Argentini počele minutom ćutanja...Zamislite...zbog smrti pisca..toliko je veliki bio.

  Neka počiva u miru.
  (Dragan, 1. maj 2011 22:54)

  # Link komentara

 3. Usao sam u TUNEL kao jedna osoba,a iz njega izasao kao neka druga...
  (Johnny, 1. maj 2011 21:33)

  # Link komentara

 4. Sjajan pisac. Neka pociva u miru.

  PS Ne razumem ko klikce "Ne preporuci" na komentare koji odaju postu velikom piscu.
  (nikola, 1. maj 2011 16:04)

  # Link komentara

 5. Da li ce Srbija imati svog Ernesta Sabata?
  (Milijana, 1. maj 2011 12:37)

  # Link komentara

 6. Veliko hvala Ernestu Sabatu...
  (MS, 1. maj 2011 12:01)

  # Link komentara

 7. "Mislite uvek na plemenitost ljudi sto izbavljaju covecanstvo.Kroz svoju smrt oni nam predaju vrhunsku vrednost zivota, pokazujuci nam da prepreke ne postavlja istorija, podsecaju nas da covek sam pada u utopiju."

  "Pre kraja" Ernesto Sabato
  (Milena21, 1. maj 2011 11:57)

  # Link komentara

 8. Tunel je jedan od najboljih tekstova napisan u istoriji covecanstva. Zao mi je sto je Sabato napustio nauku, jer verujem da bi postao vrhunski fizicar, ali mi je u isto vreme drago, jer bismo, da je ostao sa Irenom Zolio Kiri u Parizu, ostali uskraceni za vrhunska knjizevna dela kao sto su Tunel, O junacima i grobovima, Abadon andjeo unistenja...
  Hvala Ernestu Sabatu... Nadam se daje sada na nekom toplom mestu i da konacno ponovo moze da zagrli svog sina.
  (Huan Pablo Kastel, 1. maj 2011 11:30)

  # Link komentara

 9. Jedan od najvećih savremenih pisaca. Knjiga ''O junacima i grobovima'' je remek delo i bar za mene najbolji roman latinoameričke književnosti.
  Neka počiva u miru.
  (Čitalac, 1. maj 2011 10:51)

  # Link komentara