The Blank Slate

Poricanje uloge gena u ljudskom ponašanju je neosnovano i štetno, a rezultat je neznanja i iracionalnih strahova. Posebno zapaženu ulogu u ovom poricanju igraju intelektualci, što je imalo i ima niz pogubnih posledica, od eksperimentisanja komunizmom preko promašenih teorija vaspitanja i rehabilitacije kriminalaca do verbalnog pa i fizičkog progona svih naučnika koji iole odstupaju od doktrine prazne table - tvrdi u knjizi “Tabula rasa” najpopularniji američki psiholog, Steven Pinker.

Piše: Željka Buturović

Steven Pinker, Viking, 2002.
Pošaljite komentar
 1. Kao i obicno, brka se kognitivni i konativni sadrzaj nekog saznanja. Neke informacije i rezultati istrazivanja osporavani su ne zbog metode ili sadrzaja nego iskljucivo zbog neprihvatljivih posledica koje mi njima pripisujemo - neke stvari mogu ali NE SMEJU biti tacne! Problem naravno nije u realnosti nego u nasem delanju odnosno hipotetickom delanju na osnovu saznanja. Naravno da je genetika umesana u sve sto utice na nase zivote, ali ni ona sama nije jednostavan, lako shvatljiv mehanizam. "Gen za..." (sta god) u vecini slucajeva NE POSTOJI!

  Tako da, od tog saznanja nismo nista "pametniji", a pogotovo nemamo nikakvih osnova niti prava da pretacemo statisticke tendencije u nekakve gvozdene okove i ramove za sudbine konkretnih osoba.
  (sale, 4. jun 2007 12:06)

  # Link komentara

 2. Hvala Zeljka, odlicna najava. Prelistacu Pinkerovu knjizicu. No o kome se ustvari radi. Slatkorecivi Pinker je jos jedan od autora sa Istocne Obale koji je samo popunio prazninu: Dok Caomski prica o urodjenim instiktima kao sto je govor i izraz emocija, dotle se Pinker bavi opstim razvojem iste licnosti i to u odnosu na nasledje tipicno za odredjenu populaciju. Cist rasizam! Ono od cega su bezali pocetkom dvadesetog veka sada sami razvijaju i nije ni cudo sto imaju mocne sponzore. No to je naslo na opste odobravanje i sponzorstvo s obzirom da upravo forsira i pogresno interpretira razlike medju grupama. Npr. u najavi se izvlaci primer stopu ubistva u pojedinim "pitomim" narodima. Pa mozda je to deo njihove kulture i drustvenog ustrojstva, krvna osveta npr. To kako autori sa Istocne Obale tumace ponasanja i dostignuca drugih naroda je skaradno i sluzi samo jednoj svrsi: opravdanju za zlocin. Sama tema, Tabula Raza i nasledje, je veoma atraktivna iako je o tome odavno skoro sve receno. Da razlucim, dok se prica o porodici, ili maloj grupi to je OK, cim se pomenu neki "daleki i egzoticni narodi", a tu smo mi na udaru, to dobija drugi spin i nazalosti sluzi svrsi.

  Misa Kostic
  (Misa Kostic, 18. april 2007 01:12)

  # Link komentara

 3. Hvala Zeljka, odlicna najava. Skoro da si me ubedila, da prelistam Pinkerovu knjizicu. No o kome se ustvari radi. Slatkorecivi Pinker je jos jedan od autora sa Istocne Obale koji je samo popunio prazninu: Dok Caomski prica o urodjenim instiktima kao sto je govor i izraz emocija, dotle se Pinker bavi opstim razvojem iste licnosti i to u odnosu na nasledje tipicno za odredjenu populaciju. Cist rasizam! Ono od cega su bezali pocetkom dvadesetog veka sada sami razvijaju i nije ni cudo sto imaju mocne sponzore. No to je naslo na opste odobravanje s obzirom da upravo forsira i pogresno interpretira razlike medju grupama. Npr. u najavi se izvlaci primer stopa ubistva u pojedinim "pitomim" narodima. Pa mozda je to deo njihove kulture i drustvenog ustrojstva. To kako autori sa Istocne Obale tumace ponasanja i dostignuca drugih naroda je skaradno i sluzi samo jednoj svrsi: opravdanju za zlocin. Sama tema, Tabula Raza i nasledje, je veoma atraktivna iako je o tome odavno skoro sve receno. Dok se prica o porodici, ili maloj grupi to je OK, cim se pomenu neki "daleki i egzoticni narodi", a tu smo mi na udaru, to dobija drugi spin i nazalosti sluzi svrsi.

  Misa Kostic
  (Misa Kostic, 13. april 2007 02:45)

  # Link komentara

 4. uh, umalo se nisam shlogirao kada videh k'o je autor...(kada god chujem Steven Pinker, pomislim na..eh..)

  anyway, recenzija - top notch!

  you go girl!

  topli pozdrav.
  (elijan, 10. april 2007 16:50)

  # Link komentara

 5. //CITAT/// "Eventualan prevod knjige na srpski bi inspirisao bar neke buduće srpske intelektualcie erudicijom, racionalnošću, nepretencioznošću i poštovanjem za običan svet."


  Sjajno
  (Uobrazheni, 9. april 2007 18:50)

  # Link komentara

 6. Купио сам ту књигу недавно. Занимљиво штиво и свакако је препоручујем.
  (Bojan, 8. april 2007 10:47)

  # Link komentara

 7. Da li je Pinkerovo najcuvenije delo "The Language Instinct" prevedeno na srpski? Ako nije, eto odlicnog kandidata. Kao sto on sam kaze u uvodu, do sada nije sreo osobu koja nije zainteresovana za fenomen jezika i verbalne komunikacije. Pinker je cuven po tome sto je istaknut "nativist", sledbenik Comskog. Njihov stav da je jezik svojstven i genetiski ugradnjen ljudskim bicima se u nauci smatra bar delimicno tacnim.
  (Nela, 8. april 2007 00:11)

  # Link komentara