Ponedeljak, 22.11.2021.

15:26

Surovi Ridli Skot: "Marvelovi filmovi su dosadne priče i još dosadniji specijalni efekti"

Izvor: B92

Surovi Ridli Skot: "Marvelovi filmovi su dosadne prièe i još dosadniji specijalni efekti" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Gagy

pre 2 godine

Žalim što sam prvog puta odgledao Blade Runner(naravno original jer je nastavak shh..)sa nekih 25 godina a mogao sam to i mnogo ranije,najjači Sci-Fi film ikad...

Trt

pre 2 godine

(Nbc, 24. novembar 2021 21:43)

Niko ne omalovažava 5-6 sjajnih filmova koje je Ridli Skot napravio dok je bio vrhunski režiser. Doduše, treba malo da poznaješ flmove da bi znao da Gladijator ipak tu ne spada u najbolja dva, i da dotični već 20 godina nije taj vrhunski režiser koji je nekada bio.

Nbc

pre 2 godine

Može neko da kaže da se ne slaže sa Skotovim mišljenjem. Ali reći da su njegovi filmovi loši samo potvrđuje koliko su filmski obrazovani zaluđenici Marvelom. Ridli da je samo napravio Gladijatora i Aliena. To su antologijski filmovi i spadaju u red filmova sa najvećim uticajem u kinematografiji.
Činjenica je da su Marvelovi filmovi skupljači dolara bez neke umjetničke vrijednosti.

kxk

pre 2 godine

Imaš one wow filmove koji te obore sa nogu i rado ih ponovo gledaš, od Ridlija to su Alien, Blade runner, Gladiator a imaš i one kokice filmove. Za te filmove uzmeš kokice/naćose odeš uđeš u bioskop, nasmeješ se na koju glupu foru, vidiš koji efekat pojedeš ono što si uneo i 10 minuta posle filma zaboraviš da si i gledao uopšte ali ti je vreme prošlo brzo. E u tu grupu spadaju Marvel filmovi. I ne kažem da je to loše ali barem meni nije kvalitetno nego ubijanje vremena. Po meni je malo i šteta jer realno može se napraviti kvalitetan film sa temom superheroja (dokazao Nolan sa Betmen trilogijom), ima u stripovima dosta dobrih priča i kvalitetnih karaktera. Ali opet Marvel je pronašao zlatnu koku, pravu kombinaciju za filmove i drži se toga. Bio sam na poslednjim Avengersima u bioskopu, najeo se fino, ubio vreme. Od tad mi nije palo napamet da ih pustim još jednom da odgledam niti znam šta se dešavalo u filmu osim da je Iron man umro. Ali u pola noći da me pitaš za Gladijatora setio bih se u detalj svega. To je razlika u filmovima.

Bojan

pre 2 godine

Marvelovi filmovi nisu nikakav poseban domet kinematografije, ali jeste malo čudno što ih na zub uzimaju baš likovi koji decenijama nisu napravili ništa ni kreativno, ni pametno, ni zabavno.

Борис Чак

pre 2 godine

niko ne mora da gleda kome se ne sviđa. a nama kojima se sviđa lepo da imamo izbor. a ko smo mi svi kada uvek imamo potrebe da kazemo drugima sta je dobro sta nije
(boban, 22. novembar 2021 21:12)

Tako je, ali smeće ne mozeš da nazivaš cveće.

Liverpool Man

pre 2 godine

@lbna
Ne znam zasto ali imam osecaj da je tebi Juzni vetar vrh? Marvelovi filmovi su filmovi za opustanje i razonodu. Upalis film i ne mislis mu mnogo. Ne mogu svi filmovi da budu Shawshank Redemption, Forest Gump itd.

ha ha

pre 2 godine

-"Pre nego što sam napravio "Gladijatora" s Raselom Krouom nisam bio neki veliki obožavalac rimskih epova. No, nakon toga sam promenio mišljenje jer sam shvatio da volim da radim filmove iz tog razdoblja, jer me insprišu na istorijska istraživanja", zaključio je.-

I onda snimio film gde je potpuno izmenuo istorijske cinjenice.

La la iz Banata

pre 2 godine

"...Ne smatram sebe onim nekim doaenom filma koji će sad da napiše recenziju kakvoj ne može da doskoči Dostojevski ili Hemingvej, ali s obzirom da imam dovoljno dara da prepoznam..."

(To ostavljam Ridli Skotu da nam objasni i njemu sličnima... uz dužno poštovanje!, 22. novembar 2021 22:53)

Da probam i ja da ti objasnim nešto. Ne kaže se doaen već DOAJEN. A očigledno ne znaš ni šta ta reč znači, pa potraži u francuskom rečniku. Što se tiče Marvel filmova, slažem se, dobri su, ali za uzrast 10-15 godina starosti, i sve one nesazrele muškarce koji ostanu mentalno zaglavljeni u tom razvojnom stadijumu. Jedina svrha im je pravljenje para, jer je prepoznato da, osim dece, populacija nesazrelih je prilično velika. Osim toga, beskrajno su dosadni i "gledam" ih jedino jer moram, kada sa decom, porodično, imamo filmsko veče ili kada ih vodim u bioskop.

PoslednjiSrbijanac

pre 2 godine

"Skot je potpuno u pravu. Još kao klinac sam obožavao stripove i filmove sa superherojima. Ali, aktuelne filmove ne mogu da gledam. Priče su šuplje, likovi prosti, a to ne može da izvadi nikakav efekat, koliko god spektakularan bio.
Sa druge strane, svi filmovi koje je on snimio imaju fenomenalne svetove, likove, bogate priče. Specijalni efekti su tu u funkciji priče, i to ga čini jednim od najvećih režisera.
(grgur, 22. novembar 2021 20:25)"
Osim da su mu SVI filmovi fenomenalni ( snimio je i promašaje kao što su G.I. Jane, Hannibal i Alien: Covenant ) sve ostalo je tačno.

Nemanja

pre 2 godine

Marvelovi filmovi nisu nikakvo specijalno dostignuće kinematografije, ali simptomatično je da su najčešće meta kritike likova čiji je kreativni doprinos industriji već decenijama blizak ili ravan nuli.

Sale

pre 2 godine

Izgleda da su se velikani filmske umjetnosti,Skorceze i Skot,suočili sa problemima gledanosti njihovih filmova...Skorcezeov Irac traje preko tri sata,na pola sam zaspao i pored legendi koje u njemu glume a i Ridijevi poslednji filmova nisu dobro prošli...Da ne bude zabune,majstori su to i obožavam da gledam njihove filmove ali,ipak,neke svoje neuspjehe ne treba prikrivati pljuvanjem po Marvelu...Marvelovih filmovi su okrenuti gledaocima odraslim na stripovima i video igrama i oni su veliki fanovi ovih filmova...Problem je što je malo dobrih scenarija i dobrih priča,čak je i Spielberg snimio,Priču sa zapadne strane,nije snimio originalan film...Sve je manje i dobrih pisaca i malo je knjiga koji bi mogli da se ekranizuju...To je problem a ne Marvel...

realno

pre 2 godine

vecina nema radnju uopste, ili je cak polusprdacina u pitanju, par njih svega su dobro odradjeni, mada generalno najveci problem tih filmova o superherojima je taj sto se uglavnom prave da se prilagode deci svih uzrasta, jer deca su ta koja pune bioskope, a to i jeste cilj ovih povrsnih filmova, da se zarade pare, zato su tako povrsni i da kazem lagani, u jednom ritmu od pocetka do kraja.. meni je zapravo krivo sto se svi prave prema stripovima?? to je glupost, price iz stripova su uglavnom tezak krš, pa onda i ne mozes ocekivati neki spektakl, bilo bi lepo da malo izadju iz tog kalupa stripova, nego da iskoriste te superjunake i naprave od toga novu dobru pricu, naprave prosto nesto novo, ukrastaju svetove, ima milion opcija..

obi van

pre 2 godine

Problem nije što postoje Marvel filmovi. Problem je što imaju ogromne budžete i progutaše pare za koje bi se moglo snimiti puno više kvalitetnih filmova.

jos jedan pokusaj

pre 2 godine

@Gde ja živim
Da li gledas "Zadrugu"? Kazu da oni najvise zaradjuju u Srbiji. Da li se i to uklapa u "Protiv toga se ne moze"?

Dr

pre 2 godine

Sve je to OK. Svako ima pravo na misljenje. Ali, recimo isto tako, Blade Runner je nekome dosadan. Alien sa Sigourny Viver je jedino sto vredi, ostalo je blagi uzas. I tako dalje. Ovo je samo necije misljenje. Nista vise. Neko voli Marvelove filmove. Neko voli istorijske drame. Jedino sto bi mozda Ridli Skot trebalo da proveri u recniku je znacenje reci superheroj. Posto nijedan njegov film to nema. Sve ostalo je stvar subjektivnog misljenja i ne vredi da se ljutimo oko toga.

Vlad

pre 2 godine

Ruku na srce, i njegov Blade Runner je na momente dosadan do bola. Isto važi i za sve nastavke Alien-a izašle nakon drugog dela.

Сандра

pre 2 godine

Ти филмови о супер јунацима највише пара доносе из Азије. Арапи и Азијати их обожавају, па их зато и штанцују толико.

aje!

pre 2 godine

Ma čovek je upravu 100%. Ko još pamti ko je režiser tih marvelovih filmova. Iza Blade Runner stoji autor, kao najbitniji protagonista filma.

severnjak

pre 2 godine

Svaki film ima svoju publiku. Nekada bioskop nije bio dostupan svima, pa je ubrzo postao. Zatim su dosli video klubovi, pa diskovi, pa piraterija. I tako se trziste beskrajno prosirilo na gotovo sve ljude koji imaju struju. Film se pravi za trziste, odnosno za zaradu. A vecina ljudi zeli zabavu uz koju se ne angazuju preterano, imaju srecan i predvidljiv kraj, a opet na kraju kazu vau. Tu upada ovaj svet strip superheroja. Meni su ti svi filmovi izuzetno zabavno stivo i gledljivi su cesto. Ponekad od sredine, ponekad u delovima, pricu ne moram da pratim jer je uglavnom prepoznam. Da li ce to biti relevantna dela i za 10 godina? Apsolutno sam siguran da nece. Bice novih fast food filmova, najverovatnije “rimejkova” istih ili izrade slicnih, jer narod to voli. Da ne voli i da ne donosi pare, ne bi ih ni pravili. Naravno da mi to ne mogu biti ni blizu omiljenih filmova, niti ih smatram ozbiljnim stvarima vrednim diskusije. Ali svoju namenu odrade, na isti nacin kao Big Mek ili kofica KFC-a ;).

Che

pre 2 godine

Prva dva Ironmana su odlični. Onda je sve otišlo dođavola kad se u priču umešao Dizni. Nakon toga su Marvelovi filmovi postali zabava za decu.

Serviser

pre 2 godine

Uvijek jedna te ista priča i uvijek jedni te isti odgovori: "MrZiMo MarVel". Niko vas ne tjera da ih gledate, a da ih niste pogledali ne možete suditi o njima. Po vama kinematografija treba da bude nešto nalik crnom talasu kojeg smo imali od 70ih pa na ovamo. Teške životne drame i život malog čovjeka kojeg sistem uništava pa da se možeš poistovjeti sa likom. Što neko reče: ako volim da gledam Marvel i DC ne znači da mrzim klasike. Eto za domaći pogledajte Thor-a Ragnarok. Ako mi neko kaže da se nije zabavio gledajući taj film to znači da je teški mizantrop. Marvel je i Spiderman sa Tobijem, predivna trilogija koja pogađa suštinu dok su oni sa Garfildom katastrofa koja je poletjela prema DC crnilu. Za Iron Man-a ne mogu reći da su mi bili dobri dok je Kapetan Amerika Civil War bio fantastičan. U moru X-mena ne može se reći da je poslednji Wolverin (Logan) bio loš, ili "Dani buduće prošlosti". Ima smeća ali ima i odličnih filmova.
(Exo, 22. novembar 2021 23:24)

Bilo je zanimljivo prvih desetak filmića, ovo sada je teško smaranje.

ja

pre 2 godine

Ako ćemo iskreno, jedini njegov film o superherojima, bio je G.I. Jane - a ne bi se baš moglo reći da se radi o vrhunskoj umetnosti...

Milenijalac

pre 2 godine

Svako vreme ima svoje, meni su Marvel filmovi super, odrastao sam na njima, učio engleski iz njih, i danas ih rado gledam, imaju za mene posebnu vrednost. Niste se zapitali mozda, da li je smeće to vaše? Blejd Raneri i slične opskurne predosadne budalaštine? Pogledajte malo objektivnije na stvari.

Јабучило

pre 2 godine

A iskreno skoro 30 milijardi dolara zarade kažu da se ljudima sviđa. Protiv toga ne možeš.
(Gde ja živim, 22. novembar 2021 20:16)

Људима су се свиђале и Курсаџије.
Људи гутају шта им се сервира.
Људе заглупљују.

k

pre 2 godine

@To ostavljam Ridli Skotu da nam objasni i njemu sličnima... uz dužno poštovanje!

Prilicno jednostavno objasnjenje.
Dzabe trazis dubinu gde dubine nema.
Mozes ti filozifirati kako je neki Marvelov film otvorio neku interesantnu ili duboku temu, ali to je isto kao kad gledas bilo sta i krenes da pricas o nekom sirem i dubljem znacenju gde ga nema.

Nije poenta da film otvori neku temu. Poenta je da je obradi. I to da je obradi vrhunski. Blade runner ima relativno jednostavnu temu. Robot koji je vise "covek" nego bioloski ljudi. Koliko takvih robotskih filmova ima? Pa i u Marvelu imas onog robolikog lika koji polako postaje svestan samog sebe. I takvih filmova je mali milion. Ideja je uvek bila tu. Razlika je u tome sto je scenario blade runner-a radjen po vrhunskoj knjizi i sto ga je rezirao Ridli Skot.

Da, Marvel ti razradi genocid na foru star wars-a. Ajd unistimo celu planetu u sceni od pola sekunde i trazimo neku osvetu protiv lika koji je sada ocigledno zao.

Holivud je pretezno izuzetno plitak. Jer se plitko prodaje. Hoces kvalitet? Uzmi lepo gledaj Korejske filmove. Izuzetna gluma i gotovo sve ima "dubinu" koja je daleko dublja od bilo cega u Holivudu.

Munjenić

pre 2 godine

Upitajmo se zašto zadnjih 10 i kusur godina nije dovoljan jedan superheroj za filn već ih u jednom filmu mora biti buljuk :-)
Preporuka za seriju iz Marvel franšize je "Jessica Jones".

Jeste

pre 2 godine

Iz licnog iskustva...cekam u bioskopu da pocne Bond...kad reklama za Spajdermena, ono grmi sistem, trese se...ja surfujem na Amazonu :) Covek ne da je u pravu...

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Ja sam mišljenja da mu je rođeni brat, rahmetli Toni Skot ,bolji režiser i da sa svojim top 3 filmovima i te kako može da parira bratu Ridliju. Elem,
"Top gun" drži rekorde u broju iznajmljivanja,pregleda i down loadinga i po tomu je najbolji film ikada snimljen.
"Man on fire" retko žestok,surov i sirov film sa Denzelom koji daje čak i bolji performans nego u "Training day" koji mu je doneo "Oskara".
"The last boy scout " je apsolutno najbolji film Brusa Vilisa , gde kada god otvori usta izlazi jedna antologijska fora...nešto što je uspeo samo veliki Klint Istvud u "Heartbreak ridge-u"...
Skrenuh sa teme, "Marvel filmovi" jesu đubre...ali kapiram da nisu svi režiseri Piter Džekson pa da od muljavih Hobita i Gandalfa the g(r)ay-a prave super heroje...

fc

pre 2 godine

Apsolutna istina. Hiperprodukcija i izrabljivanje franšiza prosto ne može da nosi kvalitet. Prodaja ulaznica za bioskope je samo jedan deo zarade od Marvel franšiza, a bitan faktor je sve ostalo sa likovima iz tih filmova. Rezultat je dosadna priča jer je prost izlizana

CATAPA

pre 2 godine

Mogao bih da kažem štošta, ali svelo bi se na ono što je rekao Majstor. Mogao je i on da analizira taj fenomen marvenih filmova temeljnije i detaljnije, ali ima li svrhe?

To što su ti filmovi bolno glupi ne znači da će kratko trajati opsednutost njima. Rekao bih naprotiv. Uzmite na primer religiju...

Exo

pre 2 godine

Uvijek jedna te ista priča i uvijek jedni te isti odgovori: "MrZiMo MarVel". Niko vas ne tjera da ih gledate, a da ih niste pogledali ne možete suditi o njima. Po vama kinematografija treba da bude nešto nalik crnom talasu kojeg smo imali od 70ih pa na ovamo. Teške životne drame i život malog čovjeka kojeg sistem uništava pa da se možeš poistovjeti sa likom. Što neko reče: ako volim da gledam Marvel i DC ne znači da mrzim klasike. Eto za domaći pogledajte Thor-a Ragnarok. Ako mi neko kaže da se nije zabavio gledajući taj film to znači da je teški mizantrop. Marvel je i Spiderman sa Tobijem, predivna trilogija koja pogađa suštinu dok su oni sa Garfildom katastrofa koja je poletjela prema DC crnilu. Za Iron Man-a ne mogu reći da su mi bili dobri dok je Kapetan Amerika Civil War bio fantastičan. U moru X-mena ne može se reći da je poslednji Wolverin (Logan) bio loš, ili "Dani buduće prošlosti". Ima smeća ali ima i odličnih filmova.

Powerslave

pre 2 godine

To da li je u pravu ili nije najbolje govori činjenica da je Blade Runner i dalje relevantan 40 godina kasnije, a ovih silnih Avengers filmova se više niko ni ne seća, posle nekoliko godina kao da nisu ni snimani. To što su zaradili gomilu para ne znači da su kvalitetni već da ljudi vole jeftinu zabavu.

To ostavljam Ridli Skotu da nam objasni i njemu sličnima... uz dužno poštovanje!

pre 2 godine

Ako si Ridli ne moraš biti Skot.

Ne smatram sebe onim nekim doaenom filma koji će sad da napiše recenziju kakvoj ne može da doskoči Dostojevski ili Hemingvej, ali s obzirom da imam dovoljno dara da prepoznam filmove kao što su "Glava za brisanje", "Guma(Rubber)", "Čovek ujeo psa"... smatram da imam poprilično lucidan sud u pogledu filmova i da primećujem što većina ne.

Tako je i sa Marvelom, kada vidim da neko "pljuje" te filmove kao "plitke i maloumne", a oni su se suprotno tome!

Tema dobra i zla, političkih previranja i donošenja odluka gde se sukobljavaju interesi čovečnosti i surovih načela koji se nameću kroz društvene odredbe - obradio je serilaj Kapetana Amerike.

Teme genocida, veštačke inteligencije i previranja racionalnog i iracionalnog obradili su Osvetnici.

Magiju i nauku kao kombinaciju recimo serija "Skarlet Vič".

Opet društvena previranja i podele u seriji "Zimski ratnik i Soko".

Da ne nabrajam, ali u 21. veku od ovih tema, ne računajući Boga i nečastivog kao večne vrednosti ili bezvrednosti u pogledu ovog drugog, NE POSTOJE SNAŽNIJE TEME!

A zašto je Holivud, u kojem je od samog nastanka utkan Pentagon, koji je i glavni cenzor u tom naselju iz snova, i što nam niko ne govori da je od samog nastanka glavnog resursa za širenje globalne kulture involvirana vojska SAD i zašto je tako, zašto je takav Holvud dakle ove teme uzeo da ih obradi kroz svet "ničeovskih" nadljudi sa sve gaćama preko helanki, da bi gutala sva svetinja...

Pikacu

pre 2 godine

Marvel je imao par okej filmova od 20 sto su snimili, al ovo ostalo je tesko smece. Avengersi 2 cini mi se i Logan su dobri filmovi, Deadpool i Guardiansi su filmovi za kukiranje al ovo ostalo je bas smece. Ova nova tura od kad ih je kupio dizni je krenula da sili lgbt tako da su na zadnja 3 filma pukli pare i vrv ce morati da obustave produkciju narednih i smisle kako da privuku publiku kvalitetom a ne kvantitetom.

Perica

pre 2 godine

Sanse nema da se setim radnje bilo kog Marvelovog filma i na kraju sam prestao da ih gledam.
A sada malo da opletem po Ridliju. Prvi Alien sam gledao nebrojeno puta i jos cu da ga gledam, ali poslednji Alien je ocaj, cista reciklaza bez novih ideja s ciljem da se snimi nastavak.

Ibna

pre 2 godine

(Gde ja živim, 22. novembar 2021 20:16)

Mnogo si se brate raspisao, a nisi rekao ništa...Marvel i DC jesu smeće, a to što ti voliš to da gledaš, ne čini ih ni promil boljim...

boban

pre 2 godine

niko ne mora da gleda kome se ne sviđa. a nama kojima se sviđa lepo da imamo izbor. a ko smo mi svi kada uvek imamo potrebe da kazemo drugima sta je dobro sta nije

grgur

pre 2 godine

Skot je potpuno u pravu. Još kao klinac sam obožavao stripove i filmove sa superherojima. Ali, aktuelne filmove ne mogu da gledam. Priče su šuplje, likovi prosti, a to ne može da izvadi nikakav efekat, koliko god spektakularan bio.
Sa druge strane, svi filmovi koje je on snimio imaju fenomenalne svetove, likove, bogate priče. Specijalni efekti su tu u funkciji priče, i to ga čini jednim od najvećih režisera.

Pera

pre 2 godine

Relno popustio je on odavno filmovi su mu sve losiji ni Gladijator mu nije na nivou Aliena i Blade Ranera. Ali, da marvelovi filmovi imaju kolena, klecali bi pred ta tri filma.

Freak on a Leash

pre 2 godine

Dokle god su gledani i donose ogomnu zaradu oni će da se štancuju.
Mislim onaj serijal Avengers koji ja nisam ni sekund pogledao, nemam pojma ni o cemu se tu radi ali brate mili pa to su milijarde dolara zarade.
Onaj poslednji deo je zaradio 2,8 milijardi dolara
Ta tri dela tog serijala su zaradila oko 7 milijardi dolara,ej bre ljudi.
Kapetan Amerika im je doneo preko 2 milijarde dolara.
Deadpool preko 1,5 milijardi
X-man im je doneo preko 3 milijarde.
Iron man preko 2 milijarde.
I šta njih bole uši ko šta kaže.
Ja sam slucajno nesto pre par dana gledao, ono filmovi sa najvecom zaradom kada sam video Avengers frapirao sam se.Znaci nisam imao predstavu da je to toliko gledano.
To su bre cifre da se šlogiraš.
Neverovatno nešto.
Ovamo Bekstvo iz Šošenka što se ne snimaju više takvi filmovi.
A taj film niko živ nije gledao u bioskopima,da nije bio nominovam za Oskara ne bi ni to zaradio što je zaradio.

Gde ja živim

pre 2 godine

Širina univerzuma, lude ideje, zanimljivi likovi, šašavi koncepti, novi svetovi, fina akcija i humor. To je ono što ja volim i zašto gledam Marvel, a i DC. Nikada neću reći da su u rangu sa kultnim, oskarovskim ostvarenjima, ali meni pružaju zabavu, razbibrigu i dovoljno interesantnih koncepata za razmišljanje. Što neki vole da kažu "To je za decu." E pa ja volim da budem dete bar par puta godišnje. Zato i dalje kitim jelku i gledam filmove sa Deda Mrazom. Volim stripove kao umetnost i volim da vidim kako bi neki lik koga sam zamišljao zvučao i izgledao u stvarnosti.

Sve ovo ne znači da ne volim i ozbiljniju kinematografije, da ne cenim Ridlija, Skorcezea, Kopolu, Forda i Kjubrika, Andersona, Vilneva. Jednostavno mi nije jasno zašto se te stvari razdvajaju. Svako treba da stvara ono što misli da treba i na najbolji način koji može. Publika neka odabere šta joj se sviđa. Nećeš biti elita ako nešto pljuneš samo da bi bio različit.

A iskreno skoro 30 milijardi dolara zarade kažu da se ljudima sviđa. Protiv toga ne možeš.

grgur

pre 2 godine

Skot je potpuno u pravu. Još kao klinac sam obožavao stripove i filmove sa superherojima. Ali, aktuelne filmove ne mogu da gledam. Priče su šuplje, likovi prosti, a to ne može da izvadi nikakav efekat, koliko god spektakularan bio.
Sa druge strane, svi filmovi koje je on snimio imaju fenomenalne svetove, likove, bogate priče. Specijalni efekti su tu u funkciji priče, i to ga čini jednim od najvećih režisera.

Powerslave

pre 2 godine

To da li je u pravu ili nije najbolje govori činjenica da je Blade Runner i dalje relevantan 40 godina kasnije, a ovih silnih Avengers filmova se više niko ni ne seća, posle nekoliko godina kao da nisu ni snimani. To što su zaradili gomilu para ne znači da su kvalitetni već da ljudi vole jeftinu zabavu.

Freak on a Leash

pre 2 godine

Dokle god su gledani i donose ogomnu zaradu oni će da se štancuju.
Mislim onaj serijal Avengers koji ja nisam ni sekund pogledao, nemam pojma ni o cemu se tu radi ali brate mili pa to su milijarde dolara zarade.
Onaj poslednji deo je zaradio 2,8 milijardi dolara
Ta tri dela tog serijala su zaradila oko 7 milijardi dolara,ej bre ljudi.
Kapetan Amerika im je doneo preko 2 milijarde dolara.
Deadpool preko 1,5 milijardi
X-man im je doneo preko 3 milijarde.
Iron man preko 2 milijarde.
I šta njih bole uši ko šta kaže.
Ja sam slucajno nesto pre par dana gledao, ono filmovi sa najvecom zaradom kada sam video Avengers frapirao sam se.Znaci nisam imao predstavu da je to toliko gledano.
To su bre cifre da se šlogiraš.
Neverovatno nešto.
Ovamo Bekstvo iz Šošenka što se ne snimaju više takvi filmovi.
A taj film niko živ nije gledao u bioskopima,da nije bio nominovam za Oskara ne bi ni to zaradio što je zaradio.

Pera

pre 2 godine

Relno popustio je on odavno filmovi su mu sve losiji ni Gladijator mu nije na nivou Aliena i Blade Ranera. Ali, da marvelovi filmovi imaju kolena, klecali bi pred ta tri filma.

Ibna

pre 2 godine

(Gde ja živim, 22. novembar 2021 20:16)

Mnogo si se brate raspisao, a nisi rekao ništa...Marvel i DC jesu smeće, a to što ti voliš to da gledaš, ne čini ih ni promil boljim...

Gde ja živim

pre 2 godine

Širina univerzuma, lude ideje, zanimljivi likovi, šašavi koncepti, novi svetovi, fina akcija i humor. To je ono što ja volim i zašto gledam Marvel, a i DC. Nikada neću reći da su u rangu sa kultnim, oskarovskim ostvarenjima, ali meni pružaju zabavu, razbibrigu i dovoljno interesantnih koncepata za razmišljanje. Što neki vole da kažu "To je za decu." E pa ja volim da budem dete bar par puta godišnje. Zato i dalje kitim jelku i gledam filmove sa Deda Mrazom. Volim stripove kao umetnost i volim da vidim kako bi neki lik koga sam zamišljao zvučao i izgledao u stvarnosti.

Sve ovo ne znači da ne volim i ozbiljniju kinematografije, da ne cenim Ridlija, Skorcezea, Kopolu, Forda i Kjubrika, Andersona, Vilneva. Jednostavno mi nije jasno zašto se te stvari razdvajaju. Svako treba da stvara ono što misli da treba i na najbolji način koji može. Publika neka odabere šta joj se sviđa. Nećeš biti elita ako nešto pljuneš samo da bi bio različit.

A iskreno skoro 30 milijardi dolara zarade kažu da se ljudima sviđa. Protiv toga ne možeš.

Perica

pre 2 godine

Sanse nema da se setim radnje bilo kog Marvelovog filma i na kraju sam prestao da ih gledam.
A sada malo da opletem po Ridliju. Prvi Alien sam gledao nebrojeno puta i jos cu da ga gledam, ali poslednji Alien je ocaj, cista reciklaza bez novih ideja s ciljem da se snimi nastavak.

Pikacu

pre 2 godine

Marvel je imao par okej filmova od 20 sto su snimili, al ovo ostalo je tesko smece. Avengersi 2 cini mi se i Logan su dobri filmovi, Deadpool i Guardiansi su filmovi za kukiranje al ovo ostalo je bas smece. Ova nova tura od kad ih je kupio dizni je krenula da sili lgbt tako da su na zadnja 3 filma pukli pare i vrv ce morati da obustave produkciju narednih i smisle kako da privuku publiku kvalitetom a ne kvantitetom.

Exo

pre 2 godine

Uvijek jedna te ista priča i uvijek jedni te isti odgovori: "MrZiMo MarVel". Niko vas ne tjera da ih gledate, a da ih niste pogledali ne možete suditi o njima. Po vama kinematografija treba da bude nešto nalik crnom talasu kojeg smo imali od 70ih pa na ovamo. Teške životne drame i život malog čovjeka kojeg sistem uništava pa da se možeš poistovjeti sa likom. Što neko reče: ako volim da gledam Marvel i DC ne znači da mrzim klasike. Eto za domaći pogledajte Thor-a Ragnarok. Ako mi neko kaže da se nije zabavio gledajući taj film to znači da je teški mizantrop. Marvel je i Spiderman sa Tobijem, predivna trilogija koja pogađa suštinu dok su oni sa Garfildom katastrofa koja je poletjela prema DC crnilu. Za Iron Man-a ne mogu reći da su mi bili dobri dok je Kapetan Amerika Civil War bio fantastičan. U moru X-mena ne može se reći da je poslednji Wolverin (Logan) bio loš, ili "Dani buduće prošlosti". Ima smeća ali ima i odličnih filmova.

CATAPA

pre 2 godine

Mogao bih da kažem štošta, ali svelo bi se na ono što je rekao Majstor. Mogao je i on da analizira taj fenomen marvenih filmova temeljnije i detaljnije, ali ima li svrhe?

To što su ti filmovi bolno glupi ne znači da će kratko trajati opsednutost njima. Rekao bih naprotiv. Uzmite na primer religiju...

To ostavljam Ridli Skotu da nam objasni i njemu sličnima... uz dužno poštovanje!

pre 2 godine

Ako si Ridli ne moraš biti Skot.

Ne smatram sebe onim nekim doaenom filma koji će sad da napiše recenziju kakvoj ne može da doskoči Dostojevski ili Hemingvej, ali s obzirom da imam dovoljno dara da prepoznam filmove kao što su "Glava za brisanje", "Guma(Rubber)", "Čovek ujeo psa"... smatram da imam poprilično lucidan sud u pogledu filmova i da primećujem što većina ne.

Tako je i sa Marvelom, kada vidim da neko "pljuje" te filmove kao "plitke i maloumne", a oni su se suprotno tome!

Tema dobra i zla, političkih previranja i donošenja odluka gde se sukobljavaju interesi čovečnosti i surovih načela koji se nameću kroz društvene odredbe - obradio je serilaj Kapetana Amerike.

Teme genocida, veštačke inteligencije i previranja racionalnog i iracionalnog obradili su Osvetnici.

Magiju i nauku kao kombinaciju recimo serija "Skarlet Vič".

Opet društvena previranja i podele u seriji "Zimski ratnik i Soko".

Da ne nabrajam, ali u 21. veku od ovih tema, ne računajući Boga i nečastivog kao večne vrednosti ili bezvrednosti u pogledu ovog drugog, NE POSTOJE SNAŽNIJE TEME!

A zašto je Holivud, u kojem je od samog nastanka utkan Pentagon, koji je i glavni cenzor u tom naselju iz snova, i što nam niko ne govori da je od samog nastanka glavnog resursa za širenje globalne kulture involvirana vojska SAD i zašto je tako, zašto je takav Holvud dakle ove teme uzeo da ih obradi kroz svet "ničeovskih" nadljudi sa sve gaćama preko helanki, da bi gutala sva svetinja...

boban

pre 2 godine

niko ne mora da gleda kome se ne sviđa. a nama kojima se sviđa lepo da imamo izbor. a ko smo mi svi kada uvek imamo potrebe da kazemo drugima sta je dobro sta nije

Борис Чак

pre 2 godine

niko ne mora da gleda kome se ne sviđa. a nama kojima se sviđa lepo da imamo izbor. a ko smo mi svi kada uvek imamo potrebe da kazemo drugima sta je dobro sta nije
(boban, 22. novembar 2021 21:12)

Tako je, ali smeće ne mozeš da nazivaš cveće.

kxk

pre 2 godine

Imaš one wow filmove koji te obore sa nogu i rado ih ponovo gledaš, od Ridlija to su Alien, Blade runner, Gladiator a imaš i one kokice filmove. Za te filmove uzmeš kokice/naćose odeš uđeš u bioskop, nasmeješ se na koju glupu foru, vidiš koji efekat pojedeš ono što si uneo i 10 minuta posle filma zaboraviš da si i gledao uopšte ali ti je vreme prošlo brzo. E u tu grupu spadaju Marvel filmovi. I ne kažem da je to loše ali barem meni nije kvalitetno nego ubijanje vremena. Po meni je malo i šteta jer realno može se napraviti kvalitetan film sa temom superheroja (dokazao Nolan sa Betmen trilogijom), ima u stripovima dosta dobrih priča i kvalitetnih karaktera. Ali opet Marvel je pronašao zlatnu koku, pravu kombinaciju za filmove i drži se toga. Bio sam na poslednjim Avengersima u bioskopu, najeo se fino, ubio vreme. Od tad mi nije palo napamet da ih pustim još jednom da odgledam niti znam šta se dešavalo u filmu osim da je Iron man umro. Ali u pola noći da me pitaš za Gladijatora setio bih se u detalj svega. To je razlika u filmovima.

La la iz Banata

pre 2 godine

"...Ne smatram sebe onim nekim doaenom filma koji će sad da napiše recenziju kakvoj ne može da doskoči Dostojevski ili Hemingvej, ali s obzirom da imam dovoljno dara da prepoznam..."

(To ostavljam Ridli Skotu da nam objasni i njemu sličnima... uz dužno poštovanje!, 22. novembar 2021 22:53)

Da probam i ja da ti objasnim nešto. Ne kaže se doaen već DOAJEN. A očigledno ne znaš ni šta ta reč znači, pa potraži u francuskom rečniku. Što se tiče Marvel filmova, slažem se, dobri su, ali za uzrast 10-15 godina starosti, i sve one nesazrele muškarce koji ostanu mentalno zaglavljeni u tom razvojnom stadijumu. Jedina svrha im je pravljenje para, jer je prepoznato da, osim dece, populacija nesazrelih je prilično velika. Osim toga, beskrajno su dosadni i "gledam" ih jedino jer moram, kada sa decom, porodično, imamo filmsko veče ili kada ih vodim u bioskop.

obi van

pre 2 godine

Problem nije što postoje Marvel filmovi. Problem je što imaju ogromne budžete i progutaše pare za koje bi se moglo snimiti puno više kvalitetnih filmova.

Bojan

pre 2 godine

Marvelovi filmovi nisu nikakav poseban domet kinematografije, ali jeste malo čudno što ih na zub uzimaju baš likovi koji decenijama nisu napravili ništa ni kreativno, ni pametno, ni zabavno.

Јабучило

pre 2 godine

A iskreno skoro 30 milijardi dolara zarade kažu da se ljudima sviđa. Protiv toga ne možeš.
(Gde ja živim, 22. novembar 2021 20:16)

Људима су се свиђале и Курсаџије.
Људи гутају шта им се сервира.
Људе заглупљују.

Nbc

pre 2 godine

Može neko da kaže da se ne slaže sa Skotovim mišljenjem. Ali reći da su njegovi filmovi loši samo potvrđuje koliko su filmski obrazovani zaluđenici Marvelom. Ridli da je samo napravio Gladijatora i Aliena. To su antologijski filmovi i spadaju u red filmova sa najvećim uticajem u kinematografiji.
Činjenica je da su Marvelovi filmovi skupljači dolara bez neke umjetničke vrijednosti.

aje!

pre 2 godine

Ma čovek je upravu 100%. Ko još pamti ko je režiser tih marvelovih filmova. Iza Blade Runner stoji autor, kao najbitniji protagonista filma.

Sale

pre 2 godine

Izgleda da su se velikani filmske umjetnosti,Skorceze i Skot,suočili sa problemima gledanosti njihovih filmova...Skorcezeov Irac traje preko tri sata,na pola sam zaspao i pored legendi koje u njemu glume a i Ridijevi poslednji filmova nisu dobro prošli...Da ne bude zabune,majstori su to i obožavam da gledam njihove filmove ali,ipak,neke svoje neuspjehe ne treba prikrivati pljuvanjem po Marvelu...Marvelovih filmovi su okrenuti gledaocima odraslim na stripovima i video igrama i oni su veliki fanovi ovih filmova...Problem je što je malo dobrih scenarija i dobrih priča,čak je i Spielberg snimio,Priču sa zapadne strane,nije snimio originalan film...Sve je manje i dobrih pisaca i malo je knjiga koji bi mogli da se ekranizuju...To je problem a ne Marvel...

Liverpool Man

pre 2 godine

@lbna
Ne znam zasto ali imam osecaj da je tebi Juzni vetar vrh? Marvelovi filmovi su filmovi za opustanje i razonodu. Upalis film i ne mislis mu mnogo. Ne mogu svi filmovi da budu Shawshank Redemption, Forest Gump itd.

Serviser

pre 2 godine

Uvijek jedna te ista priča i uvijek jedni te isti odgovori: "MrZiMo MarVel". Niko vas ne tjera da ih gledate, a da ih niste pogledali ne možete suditi o njima. Po vama kinematografija treba da bude nešto nalik crnom talasu kojeg smo imali od 70ih pa na ovamo. Teške životne drame i život malog čovjeka kojeg sistem uništava pa da se možeš poistovjeti sa likom. Što neko reče: ako volim da gledam Marvel i DC ne znači da mrzim klasike. Eto za domaći pogledajte Thor-a Ragnarok. Ako mi neko kaže da se nije zabavio gledajući taj film to znači da je teški mizantrop. Marvel je i Spiderman sa Tobijem, predivna trilogija koja pogađa suštinu dok su oni sa Garfildom katastrofa koja je poletjela prema DC crnilu. Za Iron Man-a ne mogu reći da su mi bili dobri dok je Kapetan Amerika Civil War bio fantastičan. U moru X-mena ne može se reći da je poslednji Wolverin (Logan) bio loš, ili "Dani buduće prošlosti". Ima smeća ali ima i odličnih filmova.
(Exo, 22. novembar 2021 23:24)

Bilo je zanimljivo prvih desetak filmića, ovo sada je teško smaranje.

jos jedan pokusaj

pre 2 godine

@Gde ja živim
Da li gledas "Zadrugu"? Kazu da oni najvise zaradjuju u Srbiji. Da li se i to uklapa u "Protiv toga se ne moze"?

PoslednjiSrbijanac

pre 2 godine

"Skot je potpuno u pravu. Još kao klinac sam obožavao stripove i filmove sa superherojima. Ali, aktuelne filmove ne mogu da gledam. Priče su šuplje, likovi prosti, a to ne može da izvadi nikakav efekat, koliko god spektakularan bio.
Sa druge strane, svi filmovi koje je on snimio imaju fenomenalne svetove, likove, bogate priče. Specijalni efekti su tu u funkciji priče, i to ga čini jednim od najvećih režisera.
(grgur, 22. novembar 2021 20:25)"
Osim da su mu SVI filmovi fenomenalni ( snimio je i promašaje kao što su G.I. Jane, Hannibal i Alien: Covenant ) sve ostalo je tačno.

ha ha

pre 2 godine

-"Pre nego što sam napravio "Gladijatora" s Raselom Krouom nisam bio neki veliki obožavalac rimskih epova. No, nakon toga sam promenio mišljenje jer sam shvatio da volim da radim filmove iz tog razdoblja, jer me insprišu na istorijska istraživanja", zaključio je.-

I onda snimio film gde je potpuno izmenuo istorijske cinjenice.

Сандра

pre 2 godine

Ти филмови о супер јунацима највише пара доносе из Азије. Арапи и Азијати их обожавају, па их зато и штанцују толико.

realno

pre 2 godine

vecina nema radnju uopste, ili je cak polusprdacina u pitanju, par njih svega su dobro odradjeni, mada generalno najveci problem tih filmova o superherojima je taj sto se uglavnom prave da se prilagode deci svih uzrasta, jer deca su ta koja pune bioskope, a to i jeste cilj ovih povrsnih filmova, da se zarade pare, zato su tako povrsni i da kazem lagani, u jednom ritmu od pocetka do kraja.. meni je zapravo krivo sto se svi prave prema stripovima?? to je glupost, price iz stripova su uglavnom tezak krš, pa onda i ne mozes ocekivati neki spektakl, bilo bi lepo da malo izadju iz tog kalupa stripova, nego da iskoriste te superjunake i naprave od toga novu dobru pricu, naprave prosto nesto novo, ukrastaju svetove, ima milion opcija..

k

pre 2 godine

@To ostavljam Ridli Skotu da nam objasni i njemu sličnima... uz dužno poštovanje!

Prilicno jednostavno objasnjenje.
Dzabe trazis dubinu gde dubine nema.
Mozes ti filozifirati kako je neki Marvelov film otvorio neku interesantnu ili duboku temu, ali to je isto kao kad gledas bilo sta i krenes da pricas o nekom sirem i dubljem znacenju gde ga nema.

Nije poenta da film otvori neku temu. Poenta je da je obradi. I to da je obradi vrhunski. Blade runner ima relativno jednostavnu temu. Robot koji je vise "covek" nego bioloski ljudi. Koliko takvih robotskih filmova ima? Pa i u Marvelu imas onog robolikog lika koji polako postaje svestan samog sebe. I takvih filmova je mali milion. Ideja je uvek bila tu. Razlika je u tome sto je scenario blade runner-a radjen po vrhunskoj knjizi i sto ga je rezirao Ridli Skot.

Da, Marvel ti razradi genocid na foru star wars-a. Ajd unistimo celu planetu u sceni od pola sekunde i trazimo neku osvetu protiv lika koji je sada ocigledno zao.

Holivud je pretezno izuzetno plitak. Jer se plitko prodaje. Hoces kvalitet? Uzmi lepo gledaj Korejske filmove. Izuzetna gluma i gotovo sve ima "dubinu" koja je daleko dublja od bilo cega u Holivudu.

Che

pre 2 godine

Prva dva Ironmana su odlični. Onda je sve otišlo dođavola kad se u priču umešao Dizni. Nakon toga su Marvelovi filmovi postali zabava za decu.

Dr

pre 2 godine

Sve je to OK. Svako ima pravo na misljenje. Ali, recimo isto tako, Blade Runner je nekome dosadan. Alien sa Sigourny Viver je jedino sto vredi, ostalo je blagi uzas. I tako dalje. Ovo je samo necije misljenje. Nista vise. Neko voli Marvelove filmove. Neko voli istorijske drame. Jedino sto bi mozda Ridli Skot trebalo da proveri u recniku je znacenje reci superheroj. Posto nijedan njegov film to nema. Sve ostalo je stvar subjektivnog misljenja i ne vredi da se ljutimo oko toga.

Nemanja

pre 2 godine

Marvelovi filmovi nisu nikakvo specijalno dostignuće kinematografije, ali simptomatično je da su najčešće meta kritike likova čiji je kreativni doprinos industriji već decenijama blizak ili ravan nuli.

Gagy

pre 2 godine

Žalim što sam prvog puta odgledao Blade Runner(naravno original jer je nastavak shh..)sa nekih 25 godina a mogao sam to i mnogo ranije,najjači Sci-Fi film ikad...

Milenijalac

pre 2 godine

Svako vreme ima svoje, meni su Marvel filmovi super, odrastao sam na njima, učio engleski iz njih, i danas ih rado gledam, imaju za mene posebnu vrednost. Niste se zapitali mozda, da li je smeće to vaše? Blejd Raneri i slične opskurne predosadne budalaštine? Pogledajte malo objektivnije na stvari.

Trt

pre 2 godine

(Nbc, 24. novembar 2021 21:43)

Niko ne omalovažava 5-6 sjajnih filmova koje je Ridli Skot napravio dok je bio vrhunski režiser. Doduše, treba malo da poznaješ flmove da bi znao da Gladijator ipak tu ne spada u najbolja dva, i da dotični već 20 godina nije taj vrhunski režiser koji je nekada bio.

severnjak

pre 2 godine

Svaki film ima svoju publiku. Nekada bioskop nije bio dostupan svima, pa je ubrzo postao. Zatim su dosli video klubovi, pa diskovi, pa piraterija. I tako se trziste beskrajno prosirilo na gotovo sve ljude koji imaju struju. Film se pravi za trziste, odnosno za zaradu. A vecina ljudi zeli zabavu uz koju se ne angazuju preterano, imaju srecan i predvidljiv kraj, a opet na kraju kazu vau. Tu upada ovaj svet strip superheroja. Meni su ti svi filmovi izuzetno zabavno stivo i gledljivi su cesto. Ponekad od sredine, ponekad u delovima, pricu ne moram da pratim jer je uglavnom prepoznam. Da li ce to biti relevantna dela i za 10 godina? Apsolutno sam siguran da nece. Bice novih fast food filmova, najverovatnije “rimejkova” istih ili izrade slicnih, jer narod to voli. Da ne voli i da ne donosi pare, ne bi ih ni pravili. Naravno da mi to ne mogu biti ni blizu omiljenih filmova, niti ih smatram ozbiljnim stvarima vrednim diskusije. Ali svoju namenu odrade, na isti nacin kao Big Mek ili kofica KFC-a ;).

fc

pre 2 godine

Apsolutna istina. Hiperprodukcija i izrabljivanje franšiza prosto ne može da nosi kvalitet. Prodaja ulaznica za bioskope je samo jedan deo zarade od Marvel franšiza, a bitan faktor je sve ostalo sa likovima iz tih filmova. Rezultat je dosadna priča jer je prost izlizana

Jeste

pre 2 godine

Iz licnog iskustva...cekam u bioskopu da pocne Bond...kad reklama za Spajdermena, ono grmi sistem, trese se...ja surfujem na Amazonu :) Covek ne da je u pravu...

ja

pre 2 godine

Ako ćemo iskreno, jedini njegov film o superherojima, bio je G.I. Jane - a ne bi se baš moglo reći da se radi o vrhunskoj umetnosti...

Vlad

pre 2 godine

Ruku na srce, i njegov Blade Runner je na momente dosadan do bola. Isto važi i za sve nastavke Alien-a izašle nakon drugog dela.

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Ja sam mišljenja da mu je rođeni brat, rahmetli Toni Skot ,bolji režiser i da sa svojim top 3 filmovima i te kako može da parira bratu Ridliju. Elem,
"Top gun" drži rekorde u broju iznajmljivanja,pregleda i down loadinga i po tomu je najbolji film ikada snimljen.
"Man on fire" retko žestok,surov i sirov film sa Denzelom koji daje čak i bolji performans nego u "Training day" koji mu je doneo "Oskara".
"The last boy scout " je apsolutno najbolji film Brusa Vilisa , gde kada god otvori usta izlazi jedna antologijska fora...nešto što je uspeo samo veliki Klint Istvud u "Heartbreak ridge-u"...
Skrenuh sa teme, "Marvel filmovi" jesu đubre...ali kapiram da nisu svi režiseri Piter Džekson pa da od muljavih Hobita i Gandalfa the g(r)ay-a prave super heroje...

Munjenić

pre 2 godine

Upitajmo se zašto zadnjih 10 i kusur godina nije dovoljan jedan superheroj za filn već ih u jednom filmu mora biti buljuk :-)
Preporuka za seriju iz Marvel franšize je "Jessica Jones".

Exo

pre 2 godine

Uvijek jedna te ista priča i uvijek jedni te isti odgovori: "MrZiMo MarVel". Niko vas ne tjera da ih gledate, a da ih niste pogledali ne možete suditi o njima. Po vama kinematografija treba da bude nešto nalik crnom talasu kojeg smo imali od 70ih pa na ovamo. Teške životne drame i život malog čovjeka kojeg sistem uništava pa da se možeš poistovjeti sa likom. Što neko reče: ako volim da gledam Marvel i DC ne znači da mrzim klasike. Eto za domaći pogledajte Thor-a Ragnarok. Ako mi neko kaže da se nije zabavio gledajući taj film to znači da je teški mizantrop. Marvel je i Spiderman sa Tobijem, predivna trilogija koja pogađa suštinu dok su oni sa Garfildom katastrofa koja je poletjela prema DC crnilu. Za Iron Man-a ne mogu reći da su mi bili dobri dok je Kapetan Amerika Civil War bio fantastičan. U moru X-mena ne može se reći da je poslednji Wolverin (Logan) bio loš, ili "Dani buduće prošlosti". Ima smeća ali ima i odličnih filmova.

To ostavljam Ridli Skotu da nam objasni i njemu sličnima... uz dužno poštovanje!

pre 2 godine

Ako si Ridli ne moraš biti Skot.

Ne smatram sebe onim nekim doaenom filma koji će sad da napiše recenziju kakvoj ne može da doskoči Dostojevski ili Hemingvej, ali s obzirom da imam dovoljno dara da prepoznam filmove kao što su "Glava za brisanje", "Guma(Rubber)", "Čovek ujeo psa"... smatram da imam poprilično lucidan sud u pogledu filmova i da primećujem što većina ne.

Tako je i sa Marvelom, kada vidim da neko "pljuje" te filmove kao "plitke i maloumne", a oni su se suprotno tome!

Tema dobra i zla, političkih previranja i donošenja odluka gde se sukobljavaju interesi čovečnosti i surovih načela koji se nameću kroz društvene odredbe - obradio je serilaj Kapetana Amerike.

Teme genocida, veštačke inteligencije i previranja racionalnog i iracionalnog obradili su Osvetnici.

Magiju i nauku kao kombinaciju recimo serija "Skarlet Vič".

Opet društvena previranja i podele u seriji "Zimski ratnik i Soko".

Da ne nabrajam, ali u 21. veku od ovih tema, ne računajući Boga i nečastivog kao večne vrednosti ili bezvrednosti u pogledu ovog drugog, NE POSTOJE SNAŽNIJE TEME!

A zašto je Holivud, u kojem je od samog nastanka utkan Pentagon, koji je i glavni cenzor u tom naselju iz snova, i što nam niko ne govori da je od samog nastanka glavnog resursa za širenje globalne kulture involvirana vojska SAD i zašto je tako, zašto je takav Holvud dakle ove teme uzeo da ih obradi kroz svet "ničeovskih" nadljudi sa sve gaćama preko helanki, da bi gutala sva svetinja...

boban

pre 2 godine

niko ne mora da gleda kome se ne sviđa. a nama kojima se sviđa lepo da imamo izbor. a ko smo mi svi kada uvek imamo potrebe da kazemo drugima sta je dobro sta nije

Gde ja živim

pre 2 godine

Širina univerzuma, lude ideje, zanimljivi likovi, šašavi koncepti, novi svetovi, fina akcija i humor. To je ono što ja volim i zašto gledam Marvel, a i DC. Nikada neću reći da su u rangu sa kultnim, oskarovskim ostvarenjima, ali meni pružaju zabavu, razbibrigu i dovoljno interesantnih koncepata za razmišljanje. Što neki vole da kažu "To je za decu." E pa ja volim da budem dete bar par puta godišnje. Zato i dalje kitim jelku i gledam filmove sa Deda Mrazom. Volim stripove kao umetnost i volim da vidim kako bi neki lik koga sam zamišljao zvučao i izgledao u stvarnosti.

Sve ovo ne znači da ne volim i ozbiljniju kinematografije, da ne cenim Ridlija, Skorcezea, Kopolu, Forda i Kjubrika, Andersona, Vilneva. Jednostavno mi nije jasno zašto se te stvari razdvajaju. Svako treba da stvara ono što misli da treba i na najbolji način koji može. Publika neka odabere šta joj se sviđa. Nećeš biti elita ako nešto pljuneš samo da bi bio različit.

A iskreno skoro 30 milijardi dolara zarade kažu da se ljudima sviđa. Protiv toga ne možeš.

CATAPA

pre 2 godine

Mogao bih da kažem štošta, ali svelo bi se na ono što je rekao Majstor. Mogao je i on da analizira taj fenomen marvenih filmova temeljnije i detaljnije, ali ima li svrhe?

To što su ti filmovi bolno glupi ne znači da će kratko trajati opsednutost njima. Rekao bih naprotiv. Uzmite na primer religiju...

Pera

pre 2 godine

Relno popustio je on odavno filmovi su mu sve losiji ni Gladijator mu nije na nivou Aliena i Blade Ranera. Ali, da marvelovi filmovi imaju kolena, klecali bi pred ta tri filma.

Ibna

pre 2 godine

(Gde ja živim, 22. novembar 2021 20:16)

Mnogo si se brate raspisao, a nisi rekao ništa...Marvel i DC jesu smeće, a to što ti voliš to da gledaš, ne čini ih ni promil boljim...

Powerslave

pre 2 godine

To da li je u pravu ili nije najbolje govori činjenica da je Blade Runner i dalje relevantan 40 godina kasnije, a ovih silnih Avengers filmova se više niko ni ne seća, posle nekoliko godina kao da nisu ni snimani. To što su zaradili gomilu para ne znači da su kvalitetni već da ljudi vole jeftinu zabavu.

grgur

pre 2 godine

Skot je potpuno u pravu. Još kao klinac sam obožavao stripove i filmove sa superherojima. Ali, aktuelne filmove ne mogu da gledam. Priče su šuplje, likovi prosti, a to ne može da izvadi nikakav efekat, koliko god spektakularan bio.
Sa druge strane, svi filmovi koje je on snimio imaju fenomenalne svetove, likove, bogate priče. Specijalni efekti su tu u funkciji priče, i to ga čini jednim od najvećih režisera.

Freak on a Leash

pre 2 godine

Dokle god su gledani i donose ogomnu zaradu oni će da se štancuju.
Mislim onaj serijal Avengers koji ja nisam ni sekund pogledao, nemam pojma ni o cemu se tu radi ali brate mili pa to su milijarde dolara zarade.
Onaj poslednji deo je zaradio 2,8 milijardi dolara
Ta tri dela tog serijala su zaradila oko 7 milijardi dolara,ej bre ljudi.
Kapetan Amerika im je doneo preko 2 milijarde dolara.
Deadpool preko 1,5 milijardi
X-man im je doneo preko 3 milijarde.
Iron man preko 2 milijarde.
I šta njih bole uši ko šta kaže.
Ja sam slucajno nesto pre par dana gledao, ono filmovi sa najvecom zaradom kada sam video Avengers frapirao sam se.Znaci nisam imao predstavu da je to toliko gledano.
To su bre cifre da se šlogiraš.
Neverovatno nešto.
Ovamo Bekstvo iz Šošenka što se ne snimaju više takvi filmovi.
A taj film niko živ nije gledao u bioskopima,da nije bio nominovam za Oskara ne bi ni to zaradio što je zaradio.

Perica

pre 2 godine

Sanse nema da se setim radnje bilo kog Marvelovog filma i na kraju sam prestao da ih gledam.
A sada malo da opletem po Ridliju. Prvi Alien sam gledao nebrojeno puta i jos cu da ga gledam, ali poslednji Alien je ocaj, cista reciklaza bez novih ideja s ciljem da se snimi nastavak.

Pikacu

pre 2 godine

Marvel je imao par okej filmova od 20 sto su snimili, al ovo ostalo je tesko smece. Avengersi 2 cini mi se i Logan su dobri filmovi, Deadpool i Guardiansi su filmovi za kukiranje al ovo ostalo je bas smece. Ova nova tura od kad ih je kupio dizni je krenula da sili lgbt tako da su na zadnja 3 filma pukli pare i vrv ce morati da obustave produkciju narednih i smisle kako da privuku publiku kvalitetom a ne kvantitetom.

Milenijalac

pre 2 godine

Svako vreme ima svoje, meni su Marvel filmovi super, odrastao sam na njima, učio engleski iz njih, i danas ih rado gledam, imaju za mene posebnu vrednost. Niste se zapitali mozda, da li je smeće to vaše? Blejd Raneri i slične opskurne predosadne budalaštine? Pogledajte malo objektivnije na stvari.

Vlad

pre 2 godine

Ruku na srce, i njegov Blade Runner je na momente dosadan do bola. Isto važi i za sve nastavke Alien-a izašle nakon drugog dela.

Bojan

pre 2 godine

Marvelovi filmovi nisu nikakav poseban domet kinematografije, ali jeste malo čudno što ih na zub uzimaju baš likovi koji decenijama nisu napravili ništa ni kreativno, ni pametno, ni zabavno.

Dr

pre 2 godine

Sve je to OK. Svako ima pravo na misljenje. Ali, recimo isto tako, Blade Runner je nekome dosadan. Alien sa Sigourny Viver je jedino sto vredi, ostalo je blagi uzas. I tako dalje. Ovo je samo necije misljenje. Nista vise. Neko voli Marvelove filmove. Neko voli istorijske drame. Jedino sto bi mozda Ridli Skot trebalo da proveri u recniku je znacenje reci superheroj. Posto nijedan njegov film to nema. Sve ostalo je stvar subjektivnog misljenja i ne vredi da se ljutimo oko toga.

Nemanja

pre 2 godine

Marvelovi filmovi nisu nikakvo specijalno dostignuće kinematografije, ali simptomatično je da su najčešće meta kritike likova čiji je kreativni doprinos industriji već decenijama blizak ili ravan nuli.

La la iz Banata

pre 2 godine

"...Ne smatram sebe onim nekim doaenom filma koji će sad da napiše recenziju kakvoj ne može da doskoči Dostojevski ili Hemingvej, ali s obzirom da imam dovoljno dara da prepoznam..."

(To ostavljam Ridli Skotu da nam objasni i njemu sličnima... uz dužno poštovanje!, 22. novembar 2021 22:53)

Da probam i ja da ti objasnim nešto. Ne kaže se doaen već DOAJEN. A očigledno ne znaš ni šta ta reč znači, pa potraži u francuskom rečniku. Što se tiče Marvel filmova, slažem se, dobri su, ali za uzrast 10-15 godina starosti, i sve one nesazrele muškarce koji ostanu mentalno zaglavljeni u tom razvojnom stadijumu. Jedina svrha im je pravljenje para, jer je prepoznato da, osim dece, populacija nesazrelih je prilično velika. Osim toga, beskrajno su dosadni i "gledam" ih jedino jer moram, kada sa decom, porodično, imamo filmsko veče ili kada ih vodim u bioskop.

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Ja sam mišljenja da mu je rođeni brat, rahmetli Toni Skot ,bolji režiser i da sa svojim top 3 filmovima i te kako može da parira bratu Ridliju. Elem,
"Top gun" drži rekorde u broju iznajmljivanja,pregleda i down loadinga i po tomu je najbolji film ikada snimljen.
"Man on fire" retko žestok,surov i sirov film sa Denzelom koji daje čak i bolji performans nego u "Training day" koji mu je doneo "Oskara".
"The last boy scout " je apsolutno najbolji film Brusa Vilisa , gde kada god otvori usta izlazi jedna antologijska fora...nešto što je uspeo samo veliki Klint Istvud u "Heartbreak ridge-u"...
Skrenuh sa teme, "Marvel filmovi" jesu đubre...ali kapiram da nisu svi režiseri Piter Džekson pa da od muljavih Hobita i Gandalfa the g(r)ay-a prave super heroje...

Sale

pre 2 godine

Izgleda da su se velikani filmske umjetnosti,Skorceze i Skot,suočili sa problemima gledanosti njihovih filmova...Skorcezeov Irac traje preko tri sata,na pola sam zaspao i pored legendi koje u njemu glume a i Ridijevi poslednji filmova nisu dobro prošli...Da ne bude zabune,majstori su to i obožavam da gledam njihove filmove ali,ipak,neke svoje neuspjehe ne treba prikrivati pljuvanjem po Marvelu...Marvelovih filmovi su okrenuti gledaocima odraslim na stripovima i video igrama i oni su veliki fanovi ovih filmova...Problem je što je malo dobrih scenarija i dobrih priča,čak je i Spielberg snimio,Priču sa zapadne strane,nije snimio originalan film...Sve je manje i dobrih pisaca i malo je knjiga koji bi mogli da se ekranizuju...To je problem a ne Marvel...

Борис Чак

pre 2 godine

niko ne mora da gleda kome se ne sviđa. a nama kojima se sviđa lepo da imamo izbor. a ko smo mi svi kada uvek imamo potrebe da kazemo drugima sta je dobro sta nije
(boban, 22. novembar 2021 21:12)

Tako je, ali smeće ne mozeš da nazivaš cveće.

Trt

pre 2 godine

(Nbc, 24. novembar 2021 21:43)

Niko ne omalovažava 5-6 sjajnih filmova koje je Ridli Skot napravio dok je bio vrhunski režiser. Doduše, treba malo da poznaješ flmove da bi znao da Gladijator ipak tu ne spada u najbolja dva, i da dotični već 20 godina nije taj vrhunski režiser koji je nekada bio.

Liverpool Man

pre 2 godine

@lbna
Ne znam zasto ali imam osecaj da je tebi Juzni vetar vrh? Marvelovi filmovi su filmovi za opustanje i razonodu. Upalis film i ne mislis mu mnogo. Ne mogu svi filmovi da budu Shawshank Redemption, Forest Gump itd.

Nbc

pre 2 godine

Može neko da kaže da se ne slaže sa Skotovim mišljenjem. Ali reći da su njegovi filmovi loši samo potvrđuje koliko su filmski obrazovani zaluđenici Marvelom. Ridli da je samo napravio Gladijatora i Aliena. To su antologijski filmovi i spadaju u red filmova sa najvećim uticajem u kinematografiji.
Činjenica je da su Marvelovi filmovi skupljači dolara bez neke umjetničke vrijednosti.

ha ha

pre 2 godine

-"Pre nego što sam napravio "Gladijatora" s Raselom Krouom nisam bio neki veliki obožavalac rimskih epova. No, nakon toga sam promenio mišljenje jer sam shvatio da volim da radim filmove iz tog razdoblja, jer me insprišu na istorijska istraživanja", zaključio je.-

I onda snimio film gde je potpuno izmenuo istorijske cinjenice.

ja

pre 2 godine

Ako ćemo iskreno, jedini njegov film o superherojima, bio je G.I. Jane - a ne bi se baš moglo reći da se radi o vrhunskoj umetnosti...

PoslednjiSrbijanac

pre 2 godine

"Skot je potpuno u pravu. Još kao klinac sam obožavao stripove i filmove sa superherojima. Ali, aktuelne filmove ne mogu da gledam. Priče su šuplje, likovi prosti, a to ne može da izvadi nikakav efekat, koliko god spektakularan bio.
Sa druge strane, svi filmovi koje je on snimio imaju fenomenalne svetove, likove, bogate priče. Specijalni efekti su tu u funkciji priče, i to ga čini jednim od najvećih režisera.
(grgur, 22. novembar 2021 20:25)"
Osim da su mu SVI filmovi fenomenalni ( snimio je i promašaje kao što su G.I. Jane, Hannibal i Alien: Covenant ) sve ostalo je tačno.

Gagy

pre 2 godine

Žalim što sam prvog puta odgledao Blade Runner(naravno original jer je nastavak shh..)sa nekih 25 godina a mogao sam to i mnogo ranije,najjači Sci-Fi film ikad...

Јабучило

pre 2 godine

A iskreno skoro 30 milijardi dolara zarade kažu da se ljudima sviđa. Protiv toga ne možeš.
(Gde ja živim, 22. novembar 2021 20:16)

Људима су се свиђале и Курсаџије.
Људи гутају шта им се сервира.
Људе заглупљују.

Serviser

pre 2 godine

Uvijek jedna te ista priča i uvijek jedni te isti odgovori: "MrZiMo MarVel". Niko vas ne tjera da ih gledate, a da ih niste pogledali ne možete suditi o njima. Po vama kinematografija treba da bude nešto nalik crnom talasu kojeg smo imali od 70ih pa na ovamo. Teške životne drame i život malog čovjeka kojeg sistem uništava pa da se možeš poistovjeti sa likom. Što neko reče: ako volim da gledam Marvel i DC ne znači da mrzim klasike. Eto za domaći pogledajte Thor-a Ragnarok. Ako mi neko kaže da se nije zabavio gledajući taj film to znači da je teški mizantrop. Marvel je i Spiderman sa Tobijem, predivna trilogija koja pogađa suštinu dok su oni sa Garfildom katastrofa koja je poletjela prema DC crnilu. Za Iron Man-a ne mogu reći da su mi bili dobri dok je Kapetan Amerika Civil War bio fantastičan. U moru X-mena ne može se reći da je poslednji Wolverin (Logan) bio loš, ili "Dani buduće prošlosti". Ima smeća ali ima i odličnih filmova.
(Exo, 22. novembar 2021 23:24)

Bilo je zanimljivo prvih desetak filmića, ovo sada je teško smaranje.

jos jedan pokusaj

pre 2 godine

@Gde ja živim
Da li gledas "Zadrugu"? Kazu da oni najvise zaradjuju u Srbiji. Da li se i to uklapa u "Protiv toga se ne moze"?

obi van

pre 2 godine

Problem nije što postoje Marvel filmovi. Problem je što imaju ogromne budžete i progutaše pare za koje bi se moglo snimiti puno više kvalitetnih filmova.

realno

pre 2 godine

vecina nema radnju uopste, ili je cak polusprdacina u pitanju, par njih svega su dobro odradjeni, mada generalno najveci problem tih filmova o superherojima je taj sto se uglavnom prave da se prilagode deci svih uzrasta, jer deca su ta koja pune bioskope, a to i jeste cilj ovih povrsnih filmova, da se zarade pare, zato su tako povrsni i da kazem lagani, u jednom ritmu od pocetka do kraja.. meni je zapravo krivo sto se svi prave prema stripovima?? to je glupost, price iz stripova su uglavnom tezak krš, pa onda i ne mozes ocekivati neki spektakl, bilo bi lepo da malo izadju iz tog kalupa stripova, nego da iskoriste te superjunake i naprave od toga novu dobru pricu, naprave prosto nesto novo, ukrastaju svetove, ima milion opcija..

kxk

pre 2 godine

Imaš one wow filmove koji te obore sa nogu i rado ih ponovo gledaš, od Ridlija to su Alien, Blade runner, Gladiator a imaš i one kokice filmove. Za te filmove uzmeš kokice/naćose odeš uđeš u bioskop, nasmeješ se na koju glupu foru, vidiš koji efekat pojedeš ono što si uneo i 10 minuta posle filma zaboraviš da si i gledao uopšte ali ti je vreme prošlo brzo. E u tu grupu spadaju Marvel filmovi. I ne kažem da je to loše ali barem meni nije kvalitetno nego ubijanje vremena. Po meni je malo i šteta jer realno može se napraviti kvalitetan film sa temom superheroja (dokazao Nolan sa Betmen trilogijom), ima u stripovima dosta dobrih priča i kvalitetnih karaktera. Ali opet Marvel je pronašao zlatnu koku, pravu kombinaciju za filmove i drži se toga. Bio sam na poslednjim Avengersima u bioskopu, najeo se fino, ubio vreme. Od tad mi nije palo napamet da ih pustim još jednom da odgledam niti znam šta se dešavalo u filmu osim da je Iron man umro. Ali u pola noći da me pitaš za Gladijatora setio bih se u detalj svega. To je razlika u filmovima.

fc

pre 2 godine

Apsolutna istina. Hiperprodukcija i izrabljivanje franšiza prosto ne može da nosi kvalitet. Prodaja ulaznica za bioskope je samo jedan deo zarade od Marvel franšiza, a bitan faktor je sve ostalo sa likovima iz tih filmova. Rezultat je dosadna priča jer je prost izlizana

Jeste

pre 2 godine

Iz licnog iskustva...cekam u bioskopu da pocne Bond...kad reklama za Spajdermena, ono grmi sistem, trese se...ja surfujem na Amazonu :) Covek ne da je u pravu...

Munjenić

pre 2 godine

Upitajmo se zašto zadnjih 10 i kusur godina nije dovoljan jedan superheroj za filn već ih u jednom filmu mora biti buljuk :-)
Preporuka za seriju iz Marvel franšize je "Jessica Jones".

k

pre 2 godine

@To ostavljam Ridli Skotu da nam objasni i njemu sličnima... uz dužno poštovanje!

Prilicno jednostavno objasnjenje.
Dzabe trazis dubinu gde dubine nema.
Mozes ti filozifirati kako je neki Marvelov film otvorio neku interesantnu ili duboku temu, ali to je isto kao kad gledas bilo sta i krenes da pricas o nekom sirem i dubljem znacenju gde ga nema.

Nije poenta da film otvori neku temu. Poenta je da je obradi. I to da je obradi vrhunski. Blade runner ima relativno jednostavnu temu. Robot koji je vise "covek" nego bioloski ljudi. Koliko takvih robotskih filmova ima? Pa i u Marvelu imas onog robolikog lika koji polako postaje svestan samog sebe. I takvih filmova je mali milion. Ideja je uvek bila tu. Razlika je u tome sto je scenario blade runner-a radjen po vrhunskoj knjizi i sto ga je rezirao Ridli Skot.

Da, Marvel ti razradi genocid na foru star wars-a. Ajd unistimo celu planetu u sceni od pola sekunde i trazimo neku osvetu protiv lika koji je sada ocigledno zao.

Holivud je pretezno izuzetno plitak. Jer se plitko prodaje. Hoces kvalitet? Uzmi lepo gledaj Korejske filmove. Izuzetna gluma i gotovo sve ima "dubinu" koja je daleko dublja od bilo cega u Holivudu.

severnjak

pre 2 godine

Svaki film ima svoju publiku. Nekada bioskop nije bio dostupan svima, pa je ubrzo postao. Zatim su dosli video klubovi, pa diskovi, pa piraterija. I tako se trziste beskrajno prosirilo na gotovo sve ljude koji imaju struju. Film se pravi za trziste, odnosno za zaradu. A vecina ljudi zeli zabavu uz koju se ne angazuju preterano, imaju srecan i predvidljiv kraj, a opet na kraju kazu vau. Tu upada ovaj svet strip superheroja. Meni su ti svi filmovi izuzetno zabavno stivo i gledljivi su cesto. Ponekad od sredine, ponekad u delovima, pricu ne moram da pratim jer je uglavnom prepoznam. Da li ce to biti relevantna dela i za 10 godina? Apsolutno sam siguran da nece. Bice novih fast food filmova, najverovatnije “rimejkova” istih ili izrade slicnih, jer narod to voli. Da ne voli i da ne donosi pare, ne bi ih ni pravili. Naravno da mi to ne mogu biti ni blizu omiljenih filmova, niti ih smatram ozbiljnim stvarima vrednim diskusije. Ali svoju namenu odrade, na isti nacin kao Big Mek ili kofica KFC-a ;).

Che

pre 2 godine

Prva dva Ironmana su odlični. Onda je sve otišlo dođavola kad se u priču umešao Dizni. Nakon toga su Marvelovi filmovi postali zabava za decu.

Сандра

pre 2 godine

Ти филмови о супер јунацима највише пара доносе из Азије. Арапи и Азијати их обожавају, па их зато и штанцују толико.

aje!

pre 2 godine

Ma čovek je upravu 100%. Ko još pamti ko je režiser tih marvelovih filmova. Iza Blade Runner stoji autor, kao najbitniji protagonista filma.