Četvrtak, 28.10.2021.

11:47

Metalika – tvrdo i brzo već 40 godina

Izvor: DW

Metalika – tvrdo i brzo veæ 40 godina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

Gabrijel Omar

pre 2 godine

"...kupljenih oko berze ploča koju su Vlada Džet, basista Crnih bisera i voditelj na radiju 202, i još neki stariji entuzijasti napravili u jednoj tadašnjoj "mesnoj zajednici" (verovatno jedina korisna stvar koju su te besmislene komunjarske institucije za okupljanje udbaških penzosa ikad napravile :) ) odmah pored benzinske pumpe u Čarli Čaplina, stigao, jedva par nedelja posle izlaska u San Francisku (preko nečijeg rođaka tamo, koliko se sećam, i sam sam često donosio razne "premijerne" kopije najnovijih albuma aktuelnih bendova, koji su se onda besomučno presnimavali na hrom dioksid i metal TDK, Maxell legendarni Kill 'em all, i jedan moj poznanik, isto klinac kao i svi mi, odneo ga sa još par najnovijih ploča, mislim, na 202, da upozna širu populaciju koja nije mogla kao većina nas u prvih nedelju dve da tu ploču dobije i presnimi ceo album (i,. maravno, da oreko nekog kataloga tipa Gema records ili nekog svog rođaka ili ortaka, odmah naruči svoj primerak :) ), makar sa ludilom zvanim Motorbreath :))) Those were the days,Citizen, 1. novembar 2021 09:19) # Link komentara
Pazi kad ne mogu da verujem da nas jos ima 'prezivelih' koji se secaju bioskopa "Drina", berze ploca i kaseta, ekipe HM i Hard Core fazona, muljavo presnimljenih demo snimaka na TDK i Maxell kasetama..jesi li narucivao preko "Fat Cat Records" ili onih svajcaraca? Ja jos cekam naruceni "Metal Massacre III"..:-))) E, da - sta li je bilo sa Gvidom koji je donosio hard core i punk singlove,pretezno iz Finske?

Trt

pre 2 godine

(EU Citizen, 1. novembar 2021 09:19)

Fasinantno kako svaki tvoj komentar istovremeno zvuči kao da ga je pisao ogorčeni starac i razmaženo derište koje su svi s razlogom izbegavali u školi.

Đole

pre 2 godine

Nisu izgubili kompas već su odrasli. Bilo bi baš glupo da sa 60 godina razmišljaju kao kada su imali 17. Na kraju krajeva, poginuo im je glavni šraf, normalno da je već tada došlo do određenih promena.
(Locutus, 01. novembar 2021 15:03)

Ti baš ne znaš mnogo o ovom bendu, jel da?

Milos Ljujic

pre 2 godine

Drago mi je zbog metalike oni meni do skoro bili najomiljeniji bend
Hvala (muster of puppets, ride the lightning(✝️⚡))

neutralan1

pre 2 godine

u muzici su kao bmw u autoindustriji i to je to, ne takmice se ni sa kim, jednostavno su na vrhu. Naravno za druge vrste mizike postoje bendovi za koje se može reći da su mercedes ili slično, ali u svakom slucaju su premium..

Milan

pre 2 godine

Metalac u penziji Pa nije se bas Hetfield mesao u produkciju AJFA nego je Lars na ocigled producenta tik pred snimanje albuma smanjio basove i pojacao bubanj. U sustini pocev od prvog albuma, bas se lagano smanjivao, zahvaljujuci Larsu, tako kad se poslusaju verzije sa pojacanim (citaj normalnim) basom imamo neverovatno dobre kompozicije. Burton je inace bio neverovatan virtuoz ali po meni pre svega neverovatan kompozitor. Bas je za jednu pesmu metalike, kao kompletan bas opus jednog albuma nekog solidnog benda.

Locutus

pre 2 godine

Metallica ne postoji od 1991g sto se tice njihovog origiinalnog zvuka

kao grupa postoji ali sa totalno drugacijim muzickim pravcem.koji nema veze sa onim sto su nekada svirali,dokaz je i publika na njihovim koncertima.

uporedis publiku i atmosferu iz 80-90-ih sa ovom danasnjom tu je sve jasno.izgubili su oni kompas i to odavno.

davno su trebali da prestanu svirati...da ne bi pravili glupe muzicke experimente.i ostali bi upamceni kao jedan od najboljih trash metal bendova svih vremena.ovako su uprskali sve sto radili...budi svoj i ne prodaj se,glavno pravilo koji su oni prekrsili!!!
(dd, 31. oktobar 2021 10:25)

Nisu izgubili kompas već su odrasli. Bilo bi baš glupo da sa 60 godina razmišljaju kao kada su imali 17. Na kraju krajeva, poginuo im je glavni šraf, normalno da je već tada došlo do određenih promena.

Đole

pre 2 godine

To sto neko misli da je metal nositi cupavu masnu kosu 40 godina i prišivke sa djavolima je promašaj i takav neko kaze da je Metallica izgubila kompas :))))
Smešno!
(Kirk, 31. oktobar 2021 14:10)

'Masna kosa i prišivci s đavolima' nema nikakve veze s time da niko ko se iole razume u muziku ne ceni nijedan Metalikin album posle crnog.

Mančo

pre 2 godine

Svaka čast što se setili velikog jubileja.Uprkos svemu Metalika je i dalje najveci bend na svetu,u svakom trenutku bilo gde na planeti mogu da napune stadion sto se ne moze reci za ove muzicare u pokusaju koje svim silama gura muzicka industrija.
(Aleksandar, 31. oktobar 2021 09:08)

Iron Maiden ne može? ACDC ne može?

EU Citizen

pre 2 godine

Jedan od pet-šest najvećih bendova ikad, uz Stonse, Nirvanu i slične veličine. Nikad neću zaboraviti kada je pre skoro četrdeset godina, u dobro organizovanu i sa inostranstvom jako povezanu ekipu od par stotina najljućih malih beogradskih metalaca, okupljenih oko berze ploča koju su Vlada Džet, basista Crnih bisera i voditelj na radiju 202, i još neki stariji entuzijasti napravili u jednoj tadašnjoj "mesnoj zajednici" (verovatno jedina korisna stvar koju su te besmislene komunjarske institucije za okupljanje udbaških penzosa ikad napravile :) ) odmah pored benzinske pumpe u Čarli Čaplina, stigao, jedva par nedelja posle izlaska u San Francisku (preko nečijeg rođaka tamo, koliko se sećam, i sam sam često donosio razne "premijerne" kopije najnovijih albuma aktuelnih bendova, koji su se onda besomučno presnimavali na hrom dioksid i metal TDK, Maxell i ostale švercovane kasete) legendarni Kill 'em all, i jedan moj poznanik, isto klinac kao i svi mi, odneo ga sa još par najnovijih ploča, mislim, na 202, da upozna širu populaciju koja nije mogla kao većina nas u prvih nedelju dve da tu ploču dobije i presnimi ceo album (i,. maravno, da oreko nekog kataloga tipa Gema records ili nekog svog rođaka ili ortaka, odmah naruči svoj primerak :) ), makar sa ludilom zvanim Motorbreath :))) Those were the days, danas deca sve to imaju na tanjiru, tj. na dva klika, ali džabe kada je muzika 98% komercijalni šit u rukama crony-korporatnih neomarksističkih lopova ili opskurni i pretenciozni produkti raznih "genija" iz kevinog i ćaletovog suterena, odnosno, fali najvažniji sastojak, neki novi Stonsi, Metaliike, Nirvane, a, glavno, fali sociološka podloga, jer su, barem na zapadu, u istočnoj Evropi i Aziji je situacija, osim u strogim centrima većih gradova, poput našeg "kruga dvojke", ipak dosta bolja, mlađe generacije nažalost isto 98% razmaženi i degenerisani nesretnici ispranog mozga... :)) Šta da kažem, osim da vaspitavam decu da budu totalno drukčija od zapadnih milenijalaca, koji su defniitivno najveći generacijski promašaj u istoriji (za zumere je još rano presuđivati, ima razloga za oprezni optimizam, ali i za pesimizam :) ) i vrate slobodu zapadnom svetu, i znam da to i mnogi drugi svesni ljudi rade :)

neutral fe

pre 2 godine

Ko stvarno voli metal muziku ne sluša metaliku.
(bezobraznik, 31. oktobar 2021 09:55)

Uh, uh, daj da čujemo šta se to sluša u tvom domu kada ti je Metallica shit? Koji su to metal bendovi za kojima Metallica tako debelo kaska da nije dostojna tvojih veličanstvenih ušiju?
(rukopoložen, 31. oktobar 2021 11:56)

što bi rekao scott ian iz anthrax-a "kome je nasa muzika previse meka bolje da sluša bušilicu"...

neutral fe

pre 2 godine

davno su trebali da prestanu svirati...da ne bi pravili glupe muzicke experimente.i ostali bi upamceni kao jedan od najboljih trash metal bendova svih vremena.ovako su uprskali sve sto radili...budi svoj i ne prodaj se,glavno pravilo koji su oni prekrsili!!!
(dd, 31. oktobar 2021 10:25)

ovako su prevazišli žanr, i to je najbolje za sve.

luminor

pre 2 godine

Citam text i vrtim nothing else matters u glavi iako je nisam cuo bukvalno godinama.. Metallica je jedan od rijetkih bendova koji je uspjesno evoluirao i mjenjao se sa vremenom.. Hard kor fanovi priznaju samo prva 4 albuma, meni je svaki odlican osim Death Magnetic, to mi je cudno i bzvz, ne kazem da je lose.. Ne mozes prziti isto sa 20, 40 i sa 60, to nije realno.. Sad slusam pretezno Tool i njihove metal opere od 12 minuta a "porastao" sam uz Metallicu, Sepulturu RATM, Iron Maiden..
Long live and prosper, friends

Guns N Roses

pre 2 godine

Teško je danas uopšte porediti bilo koga sa Metalikom. Dovoljno sam mator da se sećam izlaska "Master of puppets", tada sam živeo u Nemačkoj. Ni jedan radio nije puštao njihove pesme, nisu imali spotove niti ste igde mogli da vidite nešto o tim momcima. A gde god bi imali koncert, ako ne dođeš dva sata ranije, nećeš stići da uđeš. I dan danas imam "Kill 'em all" potpisan od sve četvorice, uključujući i pokojnog Klifa. Fenomen u svetu muzike, možda samo Stonsi mogu da im stanu na crtu u smislu da posle svih decenija pune stadione kao od šale.
(Mojo, 31. oktobar 2021 09:42)
Batice ne smeš nikako zaboraviti AC/DC.
(Back in Black, 31. oktobar 2021 19:54)

Sto se punjenja stadiona tice tu su i dan danas vrlo uspesni Guns N Roses,Bon Jovi,U2,Aerosmith.

Maki

pre 2 godine

Da dodam da sam na drugom koncertu pokupio par trzalica 😛
Ali zadnjih 20 godina smo se rastali:
Load reload st anger ništa od toga me nije dotaklo kao prvih 10 godina, tad smo odrastali, svaki album sam znao napamet, i sad, msm da sam ja osto zarobljen u tih prvih 10 godina i nemam neku želju da ih kvarim zadnjim albumima. Ali sledeći koncert ne bih propustio šta god da sviraju.

Back in Black

pre 2 godine

Teško je danas uopšte porediti bilo koga sa Metalikom. Dovoljno sam mator da se sećam izlaska "Master of puppets", tada sam živeo u Nemačkoj. Ni jedan radio nije puštao njihove pesme, nisu imali spotove niti ste igde mogli da vidite nešto o tim momcima. A gde god bi imali koncert, ako ne dođeš dva sata ranije, nećeš stići da uđeš. I dan danas imam "Kill 'em all" potpisan od sve četvorice, uključujući i pokojnog Klifa. Fenomen u svetu muzike, možda samo Stonsi mogu da im stanu na crtu u smislu da posle svih decenija pune stadione kao od šale.
(Mojo, 31. oktobar 2021 09:42)
Batice ne smeš nikako zaboraviti AC/DC.

Metalac u penziji

pre 2 godine

Za veliki uspeh "Black" albuma velike zasluge ima i producent Bob Rock koji ih je produkcijski "ispeglao". Njegova je zasluga što je našao podnošljivi optimum između "Metalika" treš i komercijannog zvuka.

Ne prethodnon albumu "And Justice for all..." James Hetfield se petljao tamo gde mu nije mesto u produkciju i poprilično zabrljao. Basovi su zamrljani i skoro nečujni i slično ali da ne širim priču. Verovatno je to bio razlog što su angažovali BR.

Nemojte me pogrešno razumeti volim i "AJFA", ima tu dosta dobrih momenata...

Kirk

pre 2 godine

dd@

Nisu oni izgubili kompas, nego sazrevaju muzički. I ja sam veliki fan ere Bartona ali i crni album i sve posle toga je na svoj nacin remek delo. Ne mozes 40 godina praviti pesme tipa “hit the lights” ko bi to slušao? Sve u svoje vreme.
To sto neko misli da je metal nositi cupavu masnu kosu 40 godina i prišivke sa djavolima je promašaj i takav neko kaze da je Metallica izgubila kompas :))))
Smešno!

Rocker_CH

pre 2 godine

"I dan danas imam "Kill 'em all" potpisan od sve četvorice, uključujući i pokojnog Klifa." Mojo

Bi li ti to prodao druze, ne pitam za cenu?
U prave bi ruke doslo, veruj mi

Kirk

pre 2 godine

dd@

Nisu oni izgubili kompas, nego sazrevaju muzički. I ja sam veliki fan ere Bartona ali i crni album i sve posle toga je na svoj nacin remek delo. Ne mozes 40 godina praviti pesme tipa “hit the lights” ko bi to slušao? Sve u svoje vreme.
To sto neko misli da je metal nositi cupavu masnu kosu 40 godina i prišivke sa djavolima je promašaj i takav neko kaze da je Metallica izgubila kompas :))))
Smešno!

mr

pre 2 godine

Na Kill .. se trazili, na Ride ... se pronasli, na Masters izgradili, na And... diplomirali. Sa Black su samo postali dostupni celom svetu i skinuli lovu. Kao klinac sam dobio na kaseti Kill... reko sta je ovo. I poceo da pratim koliko je to bilo moguce u to vreme. Pocetkom i ranih osamdesetih kod nas je bila velika kriza i nije bilo sve dostupno. Ali kada je izasao And ..., to je bilo to, jedan od najboljih albuma svih vremena. Mislim da je to 1987 ili 1988, i tada se vec zivelo bolje i albumi su poceli dolaziti na vreme. To se slusalo i slusalo do beskonacno.

La la iz Banata

pre 2 godine

Jbt. ne mogu da verujem da su preskočili da pomenu njihov najbolji album ...And justice for all. S tim albumom su ušli u legendu.Tu je bio vrhunac njihove karijere.

mihajlo

pre 2 godine

Ni reci o Justice for all albumu je greh. Najbolji album posle MOP. Black album je dobar ali popularnost su im doneli predhodni albumu. Black je samo komercijalna nadgradnja, nesto nalik kad cokoladi dodas lesnike.

Neplivač

pre 2 godine

Zašto se neki bendovi prozivaju da su se prodali? Kad si tinejdžer, pa negde do 25 godine, buntovan si, ne sviđa ti se sistem, poredak, nepravda, više si opijen nego svestan i u to vreme je čovek i najkreativniji, može da se izrazi kako želi, bez straha od posledica. Kasnije, ako si uspešan u tome što si radio, dolazi vreme na naplatu. Pogledajte snimke Metalike iz osamdesetih, tu se najbolje vidi količina energije. Pa sad je i jedan Slayer teška komercijala a u to vreme su bili još žešći od Metalike. Voleo bih i da čujem od ovih mlađih šta je sad aktuelno u metal muzici, čisto da se vratim u mlađe dane :)

dS>0

pre 2 godine

Odlican bend, verovatno jedan od najvecih ikad, muzika generalno visokog kvaliteta...sto se mene licno tice, bend koji mi je obelezio detinjstvo i koji me je, da kazem, uveo u metal muziku, prakticno sam odrastao na black albumu i uvek mogu da ih slusam, za veliku vecinu danasnje muzike su klasa, ne vredi ni uporedjivati...

DJony

pre 2 godine

Meraklija je definitivno stavi svoj zig ne samo u istoriji metalne muzike vec u istoriji generalno.
Onaj osecaj kad izlazis na travnati teren stadiona JNA i probijas se kroz masu a sa stejdza krece Blekened je neopisiv. Ipak vise bih voleo i cenio da su ostali verni svom starom zvuku do izlaska Blek albuma. Ovako su bend pretvorili u brend a brendovi su za prodaju.
Na kraju ne zaboravimo one koji su bili deo ove metalne masine, Klif Barton, MegaDejv, Dzejson new kid.
Hvala vam na svemu!!!

delta

pre 2 godine

(Mojo, 31. oktobar 2021 09:42)

Pune i Maideni stadione kao od šale i dan danas ali to vama Metallica fan bojevima najviše smeta pa ne pominjete tu činjenicu kao i činjenicu koja je iznešena u tekstu da je uticaj na Metallicu imao baš Iron Maiden

trooper

pre 2 godine

"Bubnjar traži druge metal-muzičare za džemovanje. Uticaji: Tygers of Pan Tang, Diamond Head, Iron Maiden."

Uticaj Iron Maiden....da se zna ko su BOGOVI od kojih je i Metallica učila.

UP THE IRONS!!!!!

Pera Ložač

pre 2 godine

Slušao sam albume od 2000. naovamo i ima solidnih pesama ali nijedna za oduševljenje, poslednja stvarno kvalitetna pesma Metallice je No Leaf Clover sa albuma S&M

Back in Black

pre 2 godine

The Black je po mom mišljenju najbolji album ikada, a njihov koncert na JNA najbolji na kojem sam ikada bio.
(Brutal Deluxe, 31. oktobar 2021 09:50)
Stvar ukusa meni je "And Justice for All"
remek delo.

Rok, metal i pank su mrtvi!

pre 2 godine

I dan danas ih slušam,a poceo sam 1989-te,imao sam 10 godina.
Moji vršnjaci su slušali Tetka Brenu i slatki greh a ja Metallicu i Iron Maiden,AC/DC itd.
(Back in Black, 31. oktobar 2021 09:49)

Pa šta sa tim? Da ne treba orden da ti damo?

Rob solidan

pre 2 godine

Interesantni likovi, Džejms i Kirk virtuozi bili i ostali - https://m.youtube.com/watch?v=VR_5nywcUuQ dok Larsa realno treba da zameni sin Majls https://m.youtube.com/watch?v=Mm4N1srlfVo

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Odličan bend čiju karijeru pratim od samog početka.
Jesu brzi i žestoki ,ali je generalno utisak da su najbolji kada su manje brzi i manje žestoki.
Upravo zbog toga "Crni album " i jeste stekao status kultnog.

Zamislite samo dolazak iz vojske,hiper inflaciju,hladnu zimu,restrikciju struje, prazne rafove u marketima, plate od 10 DM, kuponi za šećer,brašno i ulje, benzin na flašicu...

A onda staviš "Crni album" na najjače i život ti postane nekako bolji...
Moje komšije,iako većina penzosi, su ga naučili napamet.Legao im je kao puna šaka "Bensedina".

Hvala im za sve.Sada ću od Alexe da tražim himnu.Pod himnom mislim na singl "Disappear".

rukopoložen

pre 2 godine

Ko stvarno voli metal muziku ne sluša metaliku.
(bezobraznik, 31. oktobar 2021 09:55)

Uh, uh, daj da čujemo šta se to sluša u tvom domu kada ti je Metallica shit? Koji su to metal bendovi za kojima Metallica tako debelo kaska da nije dostojna tvojih veličanstvenih ušiju?

Legende ali prave

pre 2 godine

40 godina bez skandala i ostalih gluposti zarad popularnosti… Iskreni do koske.
Najveći bend ikada. Bez komercijale pune stadione gde god dodju 40 god bez prekida.
Žal ostaje za Bartonom koji je nezamenjiv vec toliko godina. Najbolji basista na svetu.

dd

pre 2 godine

Metallica ne postoji od 1991g sto se tice njihovog origiinalnog zvuka

kao grupa postoji ali sa totalno drugacijim muzickim pravcem.koji nema veze sa onim sto su nekada svirali,dokaz je i publika na njihovim koncertima.

uporedis publiku i atmosferu iz 80-90-ih sa ovom danasnjom tu je sve jasno.izgubili su oni kompas i to odavno.

davno su trebali da prestanu svirati...da ne bi pravili glupe muzicke experimente.i ostali bi upamceni kao jedan od najboljih trash metal bendova svih vremena.ovako su uprskali sve sto radili...budi svoj i ne prodaj se,glavno pravilo koji su oni prekrsili!!!

Aerospace

pre 2 godine

@Maki
Još uvek se sećam kad je krenuo One. Zatvorene oči i potpuno uživanje. I dan danas kad čujem One, zatvorim oči i vrati me skroz na taj koncert. Zaista fenomenalno!

Aleksandar

pre 2 godine

Svaka čast što se setili velikog jubileja.Uprkos svemu Metalika je i dalje najveci bend na svetu,u svakom trenutku bilo gde na planeti mogu da napune stadion sto se ne moze reci za ove muzicare u pokusaju koje svim silama gura muzicka industrija.

Back in Black

pre 2 godine

I dan danas ih slušam,a poceo sam 1989-te,imao sam 10 godina.
Moji vršnjaci su slušali Tetka Brenu i slatki greh a ja Metallicu i Iron Maiden,AC/DC itd.

Treta

pre 2 godine

Nikad prije nisam slušao heavy metal i Metalicu,više rok i elektronsku muziku, ali u zadnje vrijeme često slušam Unforgiven.Kakva pjesma.

Uspavani krokodil

pre 2 godine

Dobra je Metalika ali bi bilo bolje, isto važi za Perl džem ili Stounse da više ne snimaju albume jer su istrošeni pa onda i na koncertima smaraju sa novim pesmama koje nikoga ne zanimaju a i krnje legendu.

Mojo

pre 2 godine

Teško je danas uopšte porediti bilo koga sa Metalikom. Dovoljno sam mator da se sećam izlaska "Master of puppets", tada sam živeo u Nemačkoj. Ni jedan radio nije puštao njihove pesme, nisu imali spotove niti ste igde mogli da vidite nešto o tim momcima. A gde god bi imali koncert, ako ne dođeš dva sata ranije, nećeš stići da uđeš. I dan danas imam "Kill 'em all" potpisan od sve četvorice, uključujući i pokojnog Klifa. Fenomen u svetu muzike, možda samo Stonsi mogu da im stanu na crtu u smislu da posle svih decenija pune stadione kao od šale.

Aleksandar

pre 2 godine

Svaka čast što se setili velikog jubileja.Uprkos svemu Metalika je i dalje najveci bend na svetu,u svakom trenutku bilo gde na planeti mogu da napune stadion sto se ne moze reci za ove muzicare u pokusaju koje svim silama gura muzicka industrija.

Mojo

pre 2 godine

Teško je danas uopšte porediti bilo koga sa Metalikom. Dovoljno sam mator da se sećam izlaska "Master of puppets", tada sam živeo u Nemačkoj. Ni jedan radio nije puštao njihove pesme, nisu imali spotove niti ste igde mogli da vidite nešto o tim momcima. A gde god bi imali koncert, ako ne dođeš dva sata ranije, nećeš stići da uđeš. I dan danas imam "Kill 'em all" potpisan od sve četvorice, uključujući i pokojnog Klifa. Fenomen u svetu muzike, možda samo Stonsi mogu da im stanu na crtu u smislu da posle svih decenija pune stadione kao od šale.

Back in Black

pre 2 godine

I dan danas ih slušam,a poceo sam 1989-te,imao sam 10 godina.
Moji vršnjaci su slušali Tetka Brenu i slatki greh a ja Metallicu i Iron Maiden,AC/DC itd.

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Odličan bend čiju karijeru pratim od samog početka.
Jesu brzi i žestoki ,ali je generalno utisak da su najbolji kada su manje brzi i manje žestoki.
Upravo zbog toga "Crni album " i jeste stekao status kultnog.

Zamislite samo dolazak iz vojske,hiper inflaciju,hladnu zimu,restrikciju struje, prazne rafove u marketima, plate od 10 DM, kuponi za šećer,brašno i ulje, benzin na flašicu...

A onda staviš "Crni album" na najjače i život ti postane nekako bolji...
Moje komšije,iako većina penzosi, su ga naučili napamet.Legao im je kao puna šaka "Bensedina".

Hvala im za sve.Sada ću od Alexe da tražim himnu.Pod himnom mislim na singl "Disappear".

Aerospace

pre 2 godine

@Maki
Još uvek se sećam kad je krenuo One. Zatvorene oči i potpuno uživanje. I dan danas kad čujem One, zatvorim oči i vrati me skroz na taj koncert. Zaista fenomenalno!

Kirk

pre 2 godine

dd@

Nisu oni izgubili kompas, nego sazrevaju muzički. I ja sam veliki fan ere Bartona ali i crni album i sve posle toga je na svoj nacin remek delo. Ne mozes 40 godina praviti pesme tipa “hit the lights” ko bi to slušao? Sve u svoje vreme.
To sto neko misli da je metal nositi cupavu masnu kosu 40 godina i prišivke sa djavolima je promašaj i takav neko kaze da je Metallica izgubila kompas :))))
Smešno!

Treta

pre 2 godine

Nikad prije nisam slušao heavy metal i Metalicu,više rok i elektronsku muziku, ali u zadnje vrijeme često slušam Unforgiven.Kakva pjesma.

dd

pre 2 godine

Metallica ne postoji od 1991g sto se tice njihovog origiinalnog zvuka

kao grupa postoji ali sa totalno drugacijim muzickim pravcem.koji nema veze sa onim sto su nekada svirali,dokaz je i publika na njihovim koncertima.

uporedis publiku i atmosferu iz 80-90-ih sa ovom danasnjom tu je sve jasno.izgubili su oni kompas i to odavno.

davno su trebali da prestanu svirati...da ne bi pravili glupe muzicke experimente.i ostali bi upamceni kao jedan od najboljih trash metal bendova svih vremena.ovako su uprskali sve sto radili...budi svoj i ne prodaj se,glavno pravilo koji su oni prekrsili!!!

rukopoložen

pre 2 godine

Ko stvarno voli metal muziku ne sluša metaliku.
(bezobraznik, 31. oktobar 2021 09:55)

Uh, uh, daj da čujemo šta se to sluša u tvom domu kada ti je Metallica shit? Koji su to metal bendovi za kojima Metallica tako debelo kaska da nije dostojna tvojih veličanstvenih ušiju?

Maki

pre 2 godine

Da dodam da sam na drugom koncertu pokupio par trzalica 😛
Ali zadnjih 20 godina smo se rastali:
Load reload st anger ništa od toga me nije dotaklo kao prvih 10 godina, tad smo odrastali, svaki album sam znao napamet, i sad, msm da sam ja osto zarobljen u tih prvih 10 godina i nemam neku želju da ih kvarim zadnjim albumima. Ali sledeći koncert ne bih propustio šta god da sviraju.

Uspavani krokodil

pre 2 godine

Dobra je Metalika ali bi bilo bolje, isto važi za Perl džem ili Stounse da više ne snimaju albume jer su istrošeni pa onda i na koncertima smaraju sa novim pesmama koje nikoga ne zanimaju a i krnje legendu.

Back in Black

pre 2 godine

Teško je danas uopšte porediti bilo koga sa Metalikom. Dovoljno sam mator da se sećam izlaska "Master of puppets", tada sam živeo u Nemačkoj. Ni jedan radio nije puštao njihove pesme, nisu imali spotove niti ste igde mogli da vidite nešto o tim momcima. A gde god bi imali koncert, ako ne dođeš dva sata ranije, nećeš stići da uđeš. I dan danas imam "Kill 'em all" potpisan od sve četvorice, uključujući i pokojnog Klifa. Fenomen u svetu muzike, možda samo Stonsi mogu da im stanu na crtu u smislu da posle svih decenija pune stadione kao od šale.
(Mojo, 31. oktobar 2021 09:42)
Batice ne smeš nikako zaboraviti AC/DC.

mr

pre 2 godine

Na Kill .. se trazili, na Ride ... se pronasli, na Masters izgradili, na And... diplomirali. Sa Black su samo postali dostupni celom svetu i skinuli lovu. Kao klinac sam dobio na kaseti Kill... reko sta je ovo. I poceo da pratim koliko je to bilo moguce u to vreme. Pocetkom i ranih osamdesetih kod nas je bila velika kriza i nije bilo sve dostupno. Ali kada je izasao And ..., to je bilo to, jedan od najboljih albuma svih vremena. Mislim da je to 1987 ili 1988, i tada se vec zivelo bolje i albumi su poceli dolaziti na vreme. To se slusalo i slusalo do beskonacno.

Kirk

pre 2 godine

dd@

Nisu oni izgubili kompas, nego sazrevaju muzički. I ja sam veliki fan ere Bartona ali i crni album i sve posle toga je na svoj nacin remek delo. Ne mozes 40 godina praviti pesme tipa “hit the lights” ko bi to slušao? Sve u svoje vreme.
To sto neko misli da je metal nositi cupavu masnu kosu 40 godina i prišivke sa djavolima je promašaj i takav neko kaze da je Metallica izgubila kompas :))))
Smešno!

Rocker_CH

pre 2 godine

"I dan danas imam "Kill 'em all" potpisan od sve četvorice, uključujući i pokojnog Klifa." Mojo

Bi li ti to prodao druze, ne pitam za cenu?
U prave bi ruke doslo, veruj mi

trooper

pre 2 godine

"Bubnjar traži druge metal-muzičare za džemovanje. Uticaji: Tygers of Pan Tang, Diamond Head, Iron Maiden."

Uticaj Iron Maiden....da se zna ko su BOGOVI od kojih je i Metallica učila.

UP THE IRONS!!!!!

dS>0

pre 2 godine

Odlican bend, verovatno jedan od najvecih ikad, muzika generalno visokog kvaliteta...sto se mene licno tice, bend koji mi je obelezio detinjstvo i koji me je, da kazem, uveo u metal muziku, prakticno sam odrastao na black albumu i uvek mogu da ih slusam, za veliku vecinu danasnje muzike su klasa, ne vredi ni uporedjivati...

mihajlo

pre 2 godine

Ni reci o Justice for all albumu je greh. Najbolji album posle MOP. Black album je dobar ali popularnost su im doneli predhodni albumu. Black je samo komercijalna nadgradnja, nesto nalik kad cokoladi dodas lesnike.

La la iz Banata

pre 2 godine

Jbt. ne mogu da verujem da su preskočili da pomenu njihov najbolji album ...And justice for all. S tim albumom su ušli u legendu.Tu je bio vrhunac njihove karijere.

Neplivač

pre 2 godine

Zašto se neki bendovi prozivaju da su se prodali? Kad si tinejdžer, pa negde do 25 godine, buntovan si, ne sviđa ti se sistem, poredak, nepravda, više si opijen nego svestan i u to vreme je čovek i najkreativniji, može da se izrazi kako želi, bez straha od posledica. Kasnije, ako si uspešan u tome što si radio, dolazi vreme na naplatu. Pogledajte snimke Metalike iz osamdesetih, tu se najbolje vidi količina energije. Pa sad je i jedan Slayer teška komercijala a u to vreme su bili još žešći od Metalike. Voleo bih i da čujem od ovih mlađih šta je sad aktuelno u metal muzici, čisto da se vratim u mlađe dane :)

Metalac u penziji

pre 2 godine

Za veliki uspeh "Black" albuma velike zasluge ima i producent Bob Rock koji ih je produkcijski "ispeglao". Njegova je zasluga što je našao podnošljivi optimum između "Metalika" treš i komercijannog zvuka.

Ne prethodnon albumu "And Justice for all..." James Hetfield se petljao tamo gde mu nije mesto u produkciju i poprilično zabrljao. Basovi su zamrljani i skoro nečujni i slično ali da ne širim priču. Verovatno je to bio razlog što su angažovali BR.

Nemojte me pogrešno razumeti volim i "AJFA", ima tu dosta dobrih momenata...

neutral fe

pre 2 godine

davno su trebali da prestanu svirati...da ne bi pravili glupe muzicke experimente.i ostali bi upamceni kao jedan od najboljih trash metal bendova svih vremena.ovako su uprskali sve sto radili...budi svoj i ne prodaj se,glavno pravilo koji su oni prekrsili!!!
(dd, 31. oktobar 2021 10:25)

ovako su prevazišli žanr, i to je najbolje za sve.

Back in Black

pre 2 godine

The Black je po mom mišljenju najbolji album ikada, a njihov koncert na JNA najbolji na kojem sam ikada bio.
(Brutal Deluxe, 31. oktobar 2021 09:50)
Stvar ukusa meni je "And Justice for All"
remek delo.

Guns N Roses

pre 2 godine

Teško je danas uopšte porediti bilo koga sa Metalikom. Dovoljno sam mator da se sećam izlaska "Master of puppets", tada sam živeo u Nemačkoj. Ni jedan radio nije puštao njihove pesme, nisu imali spotove niti ste igde mogli da vidite nešto o tim momcima. A gde god bi imali koncert, ako ne dođeš dva sata ranije, nećeš stići da uđeš. I dan danas imam "Kill 'em all" potpisan od sve četvorice, uključujući i pokojnog Klifa. Fenomen u svetu muzike, možda samo Stonsi mogu da im stanu na crtu u smislu da posle svih decenija pune stadione kao od šale.
(Mojo, 31. oktobar 2021 09:42)
Batice ne smeš nikako zaboraviti AC/DC.
(Back in Black, 31. oktobar 2021 19:54)

Sto se punjenja stadiona tice tu su i dan danas vrlo uspesni Guns N Roses,Bon Jovi,U2,Aerosmith.

Rok, metal i pank su mrtvi!

pre 2 godine

I dan danas ih slušam,a poceo sam 1989-te,imao sam 10 godina.
Moji vršnjaci su slušali Tetka Brenu i slatki greh a ja Metallicu i Iron Maiden,AC/DC itd.
(Back in Black, 31. oktobar 2021 09:49)

Pa šta sa tim? Da ne treba orden da ti damo?

DJony

pre 2 godine

Meraklija je definitivno stavi svoj zig ne samo u istoriji metalne muzike vec u istoriji generalno.
Onaj osecaj kad izlazis na travnati teren stadiona JNA i probijas se kroz masu a sa stejdza krece Blekened je neopisiv. Ipak vise bih voleo i cenio da su ostali verni svom starom zvuku do izlaska Blek albuma. Ovako su bend pretvorili u brend a brendovi su za prodaju.
Na kraju ne zaboravimo one koji su bili deo ove metalne masine, Klif Barton, MegaDejv, Dzejson new kid.
Hvala vam na svemu!!!

EU Citizen

pre 2 godine

Jedan od pet-šest najvećih bendova ikad, uz Stonse, Nirvanu i slične veličine. Nikad neću zaboraviti kada je pre skoro četrdeset godina, u dobro organizovanu i sa inostranstvom jako povezanu ekipu od par stotina najljućih malih beogradskih metalaca, okupljenih oko berze ploča koju su Vlada Džet, basista Crnih bisera i voditelj na radiju 202, i još neki stariji entuzijasti napravili u jednoj tadašnjoj "mesnoj zajednici" (verovatno jedina korisna stvar koju su te besmislene komunjarske institucije za okupljanje udbaških penzosa ikad napravile :) ) odmah pored benzinske pumpe u Čarli Čaplina, stigao, jedva par nedelja posle izlaska u San Francisku (preko nečijeg rođaka tamo, koliko se sećam, i sam sam često donosio razne "premijerne" kopije najnovijih albuma aktuelnih bendova, koji su se onda besomučno presnimavali na hrom dioksid i metal TDK, Maxell i ostale švercovane kasete) legendarni Kill 'em all, i jedan moj poznanik, isto klinac kao i svi mi, odneo ga sa još par najnovijih ploča, mislim, na 202, da upozna širu populaciju koja nije mogla kao većina nas u prvih nedelju dve da tu ploču dobije i presnimi ceo album (i,. maravno, da oreko nekog kataloga tipa Gema records ili nekog svog rođaka ili ortaka, odmah naruči svoj primerak :) ), makar sa ludilom zvanim Motorbreath :))) Those were the days, danas deca sve to imaju na tanjiru, tj. na dva klika, ali džabe kada je muzika 98% komercijalni šit u rukama crony-korporatnih neomarksističkih lopova ili opskurni i pretenciozni produkti raznih "genija" iz kevinog i ćaletovog suterena, odnosno, fali najvažniji sastojak, neki novi Stonsi, Metaliike, Nirvane, a, glavno, fali sociološka podloga, jer su, barem na zapadu, u istočnoj Evropi i Aziji je situacija, osim u strogim centrima većih gradova, poput našeg "kruga dvojke", ipak dosta bolja, mlađe generacije nažalost isto 98% razmaženi i degenerisani nesretnici ispranog mozga... :)) Šta da kažem, osim da vaspitavam decu da budu totalno drukčija od zapadnih milenijalaca, koji su defniitivno najveći generacijski promašaj u istoriji (za zumere je još rano presuđivati, ima razloga za oprezni optimizam, ali i za pesimizam :) ) i vrate slobodu zapadnom svetu, i znam da to i mnogi drugi svesni ljudi rade :)

Legende ali prave

pre 2 godine

40 godina bez skandala i ostalih gluposti zarad popularnosti… Iskreni do koske.
Najveći bend ikada. Bez komercijale pune stadione gde god dodju 40 god bez prekida.
Žal ostaje za Bartonom koji je nezamenjiv vec toliko godina. Najbolji basista na svetu.

delta

pre 2 godine

(Mojo, 31. oktobar 2021 09:42)

Pune i Maideni stadione kao od šale i dan danas ali to vama Metallica fan bojevima najviše smeta pa ne pominjete tu činjenicu kao i činjenicu koja je iznešena u tekstu da je uticaj na Metallicu imao baš Iron Maiden

neutralan1

pre 2 godine

u muzici su kao bmw u autoindustriji i to je to, ne takmice se ni sa kim, jednostavno su na vrhu. Naravno za druge vrste mizike postoje bendovi za koje se može reći da su mercedes ili slično, ali u svakom slucaju su premium..

neutral fe

pre 2 godine

Ko stvarno voli metal muziku ne sluša metaliku.
(bezobraznik, 31. oktobar 2021 09:55)

Uh, uh, daj da čujemo šta se to sluša u tvom domu kada ti je Metallica shit? Koji su to metal bendovi za kojima Metallica tako debelo kaska da nije dostojna tvojih veličanstvenih ušiju?
(rukopoložen, 31. oktobar 2021 11:56)

što bi rekao scott ian iz anthrax-a "kome je nasa muzika previse meka bolje da sluša bušilicu"...

Locutus

pre 2 godine

Metallica ne postoji od 1991g sto se tice njihovog origiinalnog zvuka

kao grupa postoji ali sa totalno drugacijim muzickim pravcem.koji nema veze sa onim sto su nekada svirali,dokaz je i publika na njihovim koncertima.

uporedis publiku i atmosferu iz 80-90-ih sa ovom danasnjom tu je sve jasno.izgubili su oni kompas i to odavno.

davno su trebali da prestanu svirati...da ne bi pravili glupe muzicke experimente.i ostali bi upamceni kao jedan od najboljih trash metal bendova svih vremena.ovako su uprskali sve sto radili...budi svoj i ne prodaj se,glavno pravilo koji su oni prekrsili!!!
(dd, 31. oktobar 2021 10:25)

Nisu izgubili kompas već su odrasli. Bilo bi baš glupo da sa 60 godina razmišljaju kao kada su imali 17. Na kraju krajeva, poginuo im je glavni šraf, normalno da je već tada došlo do određenih promena.

luminor

pre 2 godine

Citam text i vrtim nothing else matters u glavi iako je nisam cuo bukvalno godinama.. Metallica je jedan od rijetkih bendova koji je uspjesno evoluirao i mjenjao se sa vremenom.. Hard kor fanovi priznaju samo prva 4 albuma, meni je svaki odlican osim Death Magnetic, to mi je cudno i bzvz, ne kazem da je lose.. Ne mozes prziti isto sa 20, 40 i sa 60, to nije realno.. Sad slusam pretezno Tool i njihove metal opere od 12 minuta a "porastao" sam uz Metallicu, Sepulturu RATM, Iron Maiden..
Long live and prosper, friends

Milan

pre 2 godine

Metalac u penziji Pa nije se bas Hetfield mesao u produkciju AJFA nego je Lars na ocigled producenta tik pred snimanje albuma smanjio basove i pojacao bubanj. U sustini pocev od prvog albuma, bas se lagano smanjivao, zahvaljujuci Larsu, tako kad se poslusaju verzije sa pojacanim (citaj normalnim) basom imamo neverovatno dobre kompozicije. Burton je inace bio neverovatan virtuoz ali po meni pre svega neverovatan kompozitor. Bas je za jednu pesmu metalike, kao kompletan bas opus jednog albuma nekog solidnog benda.

Pera Ložač

pre 2 godine

Slušao sam albume od 2000. naovamo i ima solidnih pesama ali nijedna za oduševljenje, poslednja stvarno kvalitetna pesma Metallice je No Leaf Clover sa albuma S&M

Gabrijel Omar

pre 2 godine

"...kupljenih oko berze ploča koju su Vlada Džet, basista Crnih bisera i voditelj na radiju 202, i još neki stariji entuzijasti napravili u jednoj tadašnjoj "mesnoj zajednici" (verovatno jedina korisna stvar koju su te besmislene komunjarske institucije za okupljanje udbaških penzosa ikad napravile :) ) odmah pored benzinske pumpe u Čarli Čaplina, stigao, jedva par nedelja posle izlaska u San Francisku (preko nečijeg rođaka tamo, koliko se sećam, i sam sam često donosio razne "premijerne" kopije najnovijih albuma aktuelnih bendova, koji su se onda besomučno presnimavali na hrom dioksid i metal TDK, Maxell legendarni Kill 'em all, i jedan moj poznanik, isto klinac kao i svi mi, odneo ga sa još par najnovijih ploča, mislim, na 202, da upozna širu populaciju koja nije mogla kao većina nas u prvih nedelju dve da tu ploču dobije i presnimi ceo album (i,. maravno, da oreko nekog kataloga tipa Gema records ili nekog svog rođaka ili ortaka, odmah naruči svoj primerak :) ), makar sa ludilom zvanim Motorbreath :))) Those were the days,Citizen, 1. novembar 2021 09:19) # Link komentara
Pazi kad ne mogu da verujem da nas jos ima 'prezivelih' koji se secaju bioskopa "Drina", berze ploca i kaseta, ekipe HM i Hard Core fazona, muljavo presnimljenih demo snimaka na TDK i Maxell kasetama..jesi li narucivao preko "Fat Cat Records" ili onih svajcaraca? Ja jos cekam naruceni "Metal Massacre III"..:-))) E, da - sta li je bilo sa Gvidom koji je donosio hard core i punk singlove,pretezno iz Finske?

Rob solidan

pre 2 godine

Interesantni likovi, Džejms i Kirk virtuozi bili i ostali - https://m.youtube.com/watch?v=VR_5nywcUuQ dok Larsa realno treba da zameni sin Majls https://m.youtube.com/watch?v=Mm4N1srlfVo

Mančo

pre 2 godine

Svaka čast što se setili velikog jubileja.Uprkos svemu Metalika je i dalje najveci bend na svetu,u svakom trenutku bilo gde na planeti mogu da napune stadion sto se ne moze reci za ove muzicare u pokusaju koje svim silama gura muzicka industrija.
(Aleksandar, 31. oktobar 2021 09:08)

Iron Maiden ne može? ACDC ne može?

Đole

pre 2 godine

To sto neko misli da je metal nositi cupavu masnu kosu 40 godina i prišivke sa djavolima je promašaj i takav neko kaze da je Metallica izgubila kompas :))))
Smešno!
(Kirk, 31. oktobar 2021 14:10)

'Masna kosa i prišivci s đavolima' nema nikakve veze s time da niko ko se iole razume u muziku ne ceni nijedan Metalikin album posle crnog.

Trt

pre 2 godine

(EU Citizen, 1. novembar 2021 09:19)

Fasinantno kako svaki tvoj komentar istovremeno zvuči kao da ga je pisao ogorčeni starac i razmaženo derište koje su svi s razlogom izbegavali u školi.

Đole

pre 2 godine

Nisu izgubili kompas već su odrasli. Bilo bi baš glupo da sa 60 godina razmišljaju kao kada su imali 17. Na kraju krajeva, poginuo im je glavni šraf, normalno da je već tada došlo do određenih promena.
(Locutus, 01. novembar 2021 15:03)

Ti baš ne znaš mnogo o ovom bendu, jel da?

Milos Ljujic

pre 2 godine

Drago mi je zbog metalike oni meni do skoro bili najomiljeniji bend
Hvala (muster of puppets, ride the lightning(✝️⚡))

dd

pre 2 godine

Metallica ne postoji od 1991g sto se tice njihovog origiinalnog zvuka

kao grupa postoji ali sa totalno drugacijim muzickim pravcem.koji nema veze sa onim sto su nekada svirali,dokaz je i publika na njihovim koncertima.

uporedis publiku i atmosferu iz 80-90-ih sa ovom danasnjom tu je sve jasno.izgubili su oni kompas i to odavno.

davno su trebali da prestanu svirati...da ne bi pravili glupe muzicke experimente.i ostali bi upamceni kao jedan od najboljih trash metal bendova svih vremena.ovako su uprskali sve sto radili...budi svoj i ne prodaj se,glavno pravilo koji su oni prekrsili!!!

Uspavani krokodil

pre 2 godine

Dobra je Metalika ali bi bilo bolje, isto važi za Perl džem ili Stounse da više ne snimaju albume jer su istrošeni pa onda i na koncertima smaraju sa novim pesmama koje nikoga ne zanimaju a i krnje legendu.

Rok, metal i pank su mrtvi!

pre 2 godine

I dan danas ih slušam,a poceo sam 1989-te,imao sam 10 godina.
Moji vršnjaci su slušali Tetka Brenu i slatki greh a ja Metallicu i Iron Maiden,AC/DC itd.
(Back in Black, 31. oktobar 2021 09:49)

Pa šta sa tim? Da ne treba orden da ti damo?

Guns N Roses

pre 2 godine

Teško je danas uopšte porediti bilo koga sa Metalikom. Dovoljno sam mator da se sećam izlaska "Master of puppets", tada sam živeo u Nemačkoj. Ni jedan radio nije puštao njihove pesme, nisu imali spotove niti ste igde mogli da vidite nešto o tim momcima. A gde god bi imali koncert, ako ne dođeš dva sata ranije, nećeš stići da uđeš. I dan danas imam "Kill 'em all" potpisan od sve četvorice, uključujući i pokojnog Klifa. Fenomen u svetu muzike, možda samo Stonsi mogu da im stanu na crtu u smislu da posle svih decenija pune stadione kao od šale.
(Mojo, 31. oktobar 2021 09:42)
Batice ne smeš nikako zaboraviti AC/DC.
(Back in Black, 31. oktobar 2021 19:54)

Sto se punjenja stadiona tice tu su i dan danas vrlo uspesni Guns N Roses,Bon Jovi,U2,Aerosmith.

Treta

pre 2 godine

Nikad prije nisam slušao heavy metal i Metalicu,više rok i elektronsku muziku, ali u zadnje vrijeme često slušam Unforgiven.Kakva pjesma.

delta

pre 2 godine

(Mojo, 31. oktobar 2021 09:42)

Pune i Maideni stadione kao od šale i dan danas ali to vama Metallica fan bojevima najviše smeta pa ne pominjete tu činjenicu kao i činjenicu koja je iznešena u tekstu da je uticaj na Metallicu imao baš Iron Maiden

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Odličan bend čiju karijeru pratim od samog početka.
Jesu brzi i žestoki ,ali je generalno utisak da su najbolji kada su manje brzi i manje žestoki.
Upravo zbog toga "Crni album " i jeste stekao status kultnog.

Zamislite samo dolazak iz vojske,hiper inflaciju,hladnu zimu,restrikciju struje, prazne rafove u marketima, plate od 10 DM, kuponi za šećer,brašno i ulje, benzin na flašicu...

A onda staviš "Crni album" na najjače i život ti postane nekako bolji...
Moje komšije,iako većina penzosi, su ga naučili napamet.Legao im je kao puna šaka "Bensedina".

Hvala im za sve.Sada ću od Alexe da tražim himnu.Pod himnom mislim na singl "Disappear".

trooper

pre 2 godine

"Bubnjar traži druge metal-muzičare za džemovanje. Uticaji: Tygers of Pan Tang, Diamond Head, Iron Maiden."

Uticaj Iron Maiden....da se zna ko su BOGOVI od kojih je i Metallica učila.

UP THE IRONS!!!!!

Aleksandar

pre 2 godine

Svaka čast što se setili velikog jubileja.Uprkos svemu Metalika je i dalje najveci bend na svetu,u svakom trenutku bilo gde na planeti mogu da napune stadion sto se ne moze reci za ove muzicare u pokusaju koje svim silama gura muzicka industrija.

Legende ali prave

pre 2 godine

40 godina bez skandala i ostalih gluposti zarad popularnosti… Iskreni do koske.
Najveći bend ikada. Bez komercijale pune stadione gde god dodju 40 god bez prekida.
Žal ostaje za Bartonom koji je nezamenjiv vec toliko godina. Najbolji basista na svetu.

Kirk

pre 2 godine

dd@

Nisu oni izgubili kompas, nego sazrevaju muzički. I ja sam veliki fan ere Bartona ali i crni album i sve posle toga je na svoj nacin remek delo. Ne mozes 40 godina praviti pesme tipa “hit the lights” ko bi to slušao? Sve u svoje vreme.
To sto neko misli da je metal nositi cupavu masnu kosu 40 godina i prišivke sa djavolima je promašaj i takav neko kaze da je Metallica izgubila kompas :))))
Smešno!

Back in Black

pre 2 godine

I dan danas ih slušam,a poceo sam 1989-te,imao sam 10 godina.
Moji vršnjaci su slušali Tetka Brenu i slatki greh a ja Metallicu i Iron Maiden,AC/DC itd.

Kirk

pre 2 godine

dd@

Nisu oni izgubili kompas, nego sazrevaju muzički. I ja sam veliki fan ere Bartona ali i crni album i sve posle toga je na svoj nacin remek delo. Ne mozes 40 godina praviti pesme tipa “hit the lights” ko bi to slušao? Sve u svoje vreme.
To sto neko misli da je metal nositi cupavu masnu kosu 40 godina i prišivke sa djavolima je promašaj i takav neko kaze da je Metallica izgubila kompas :))))
Smešno!

Metalac u penziji

pre 2 godine

Za veliki uspeh "Black" albuma velike zasluge ima i producent Bob Rock koji ih je produkcijski "ispeglao". Njegova je zasluga što je našao podnošljivi optimum između "Metalika" treš i komercijannog zvuka.

Ne prethodnon albumu "And Justice for all..." James Hetfield se petljao tamo gde mu nije mesto u produkciju i poprilično zabrljao. Basovi su zamrljani i skoro nečujni i slično ali da ne širim priču. Verovatno je to bio razlog što su angažovali BR.

Nemojte me pogrešno razumeti volim i "AJFA", ima tu dosta dobrih momenata...

Back in Black

pre 2 godine

Teško je danas uopšte porediti bilo koga sa Metalikom. Dovoljno sam mator da se sećam izlaska "Master of puppets", tada sam živeo u Nemačkoj. Ni jedan radio nije puštao njihove pesme, nisu imali spotove niti ste igde mogli da vidite nešto o tim momcima. A gde god bi imali koncert, ako ne dođeš dva sata ranije, nećeš stići da uđeš. I dan danas imam "Kill 'em all" potpisan od sve četvorice, uključujući i pokojnog Klifa. Fenomen u svetu muzike, možda samo Stonsi mogu da im stanu na crtu u smislu da posle svih decenija pune stadione kao od šale.
(Mojo, 31. oktobar 2021 09:42)
Batice ne smeš nikako zaboraviti AC/DC.

Đole

pre 2 godine

To sto neko misli da je metal nositi cupavu masnu kosu 40 godina i prišivke sa djavolima je promašaj i takav neko kaze da je Metallica izgubila kompas :))))
Smešno!
(Kirk, 31. oktobar 2021 14:10)

'Masna kosa i prišivci s đavolima' nema nikakve veze s time da niko ko se iole razume u muziku ne ceni nijedan Metalikin album posle crnog.

Pera Ložač

pre 2 godine

Slušao sam albume od 2000. naovamo i ima solidnih pesama ali nijedna za oduševljenje, poslednja stvarno kvalitetna pesma Metallice je No Leaf Clover sa albuma S&M

Neplivač

pre 2 godine

Zašto se neki bendovi prozivaju da su se prodali? Kad si tinejdžer, pa negde do 25 godine, buntovan si, ne sviđa ti se sistem, poredak, nepravda, više si opijen nego svestan i u to vreme je čovek i najkreativniji, može da se izrazi kako želi, bez straha od posledica. Kasnije, ako si uspešan u tome što si radio, dolazi vreme na naplatu. Pogledajte snimke Metalike iz osamdesetih, tu se najbolje vidi količina energije. Pa sad je i jedan Slayer teška komercijala a u to vreme su bili još žešći od Metalike. Voleo bih i da čujem od ovih mlađih šta je sad aktuelno u metal muzici, čisto da se vratim u mlađe dane :)

Maki

pre 2 godine

Da dodam da sam na drugom koncertu pokupio par trzalica 😛
Ali zadnjih 20 godina smo se rastali:
Load reload st anger ništa od toga me nije dotaklo kao prvih 10 godina, tad smo odrastali, svaki album sam znao napamet, i sad, msm da sam ja osto zarobljen u tih prvih 10 godina i nemam neku želju da ih kvarim zadnjim albumima. Ali sledeći koncert ne bih propustio šta god da sviraju.

neutral fe

pre 2 godine

davno su trebali da prestanu svirati...da ne bi pravili glupe muzicke experimente.i ostali bi upamceni kao jedan od najboljih trash metal bendova svih vremena.ovako su uprskali sve sto radili...budi svoj i ne prodaj se,glavno pravilo koji su oni prekrsili!!!
(dd, 31. oktobar 2021 10:25)

ovako su prevazišli žanr, i to je najbolje za sve.

EU Citizen

pre 2 godine

Jedan od pet-šest najvećih bendova ikad, uz Stonse, Nirvanu i slične veličine. Nikad neću zaboraviti kada je pre skoro četrdeset godina, u dobro organizovanu i sa inostranstvom jako povezanu ekipu od par stotina najljućih malih beogradskih metalaca, okupljenih oko berze ploča koju su Vlada Džet, basista Crnih bisera i voditelj na radiju 202, i još neki stariji entuzijasti napravili u jednoj tadašnjoj "mesnoj zajednici" (verovatno jedina korisna stvar koju su te besmislene komunjarske institucije za okupljanje udbaških penzosa ikad napravile :) ) odmah pored benzinske pumpe u Čarli Čaplina, stigao, jedva par nedelja posle izlaska u San Francisku (preko nečijeg rođaka tamo, koliko se sećam, i sam sam često donosio razne "premijerne" kopije najnovijih albuma aktuelnih bendova, koji su se onda besomučno presnimavali na hrom dioksid i metal TDK, Maxell i ostale švercovane kasete) legendarni Kill 'em all, i jedan moj poznanik, isto klinac kao i svi mi, odneo ga sa još par najnovijih ploča, mislim, na 202, da upozna širu populaciju koja nije mogla kao većina nas u prvih nedelju dve da tu ploču dobije i presnimi ceo album (i,. maravno, da oreko nekog kataloga tipa Gema records ili nekog svog rođaka ili ortaka, odmah naruči svoj primerak :) ), makar sa ludilom zvanim Motorbreath :))) Those were the days, danas deca sve to imaju na tanjiru, tj. na dva klika, ali džabe kada je muzika 98% komercijalni šit u rukama crony-korporatnih neomarksističkih lopova ili opskurni i pretenciozni produkti raznih "genija" iz kevinog i ćaletovog suterena, odnosno, fali najvažniji sastojak, neki novi Stonsi, Metaliike, Nirvane, a, glavno, fali sociološka podloga, jer su, barem na zapadu, u istočnoj Evropi i Aziji je situacija, osim u strogim centrima većih gradova, poput našeg "kruga dvojke", ipak dosta bolja, mlađe generacije nažalost isto 98% razmaženi i degenerisani nesretnici ispranog mozga... :)) Šta da kažem, osim da vaspitavam decu da budu totalno drukčija od zapadnih milenijalaca, koji su defniitivno najveći generacijski promašaj u istoriji (za zumere je još rano presuđivati, ima razloga za oprezni optimizam, ali i za pesimizam :) ) i vrate slobodu zapadnom svetu, i znam da to i mnogi drugi svesni ljudi rade :)

rukopoložen

pre 2 godine

Ko stvarno voli metal muziku ne sluša metaliku.
(bezobraznik, 31. oktobar 2021 09:55)

Uh, uh, daj da čujemo šta se to sluša u tvom domu kada ti je Metallica shit? Koji su to metal bendovi za kojima Metallica tako debelo kaska da nije dostojna tvojih veličanstvenih ušiju?

Rob solidan

pre 2 godine

Interesantni likovi, Džejms i Kirk virtuozi bili i ostali - https://m.youtube.com/watch?v=VR_5nywcUuQ dok Larsa realno treba da zameni sin Majls https://m.youtube.com/watch?v=Mm4N1srlfVo

mihajlo

pre 2 godine

Ni reci o Justice for all albumu je greh. Najbolji album posle MOP. Black album je dobar ali popularnost su im doneli predhodni albumu. Black je samo komercijalna nadgradnja, nesto nalik kad cokoladi dodas lesnike.

Rocker_CH

pre 2 godine

"I dan danas imam "Kill 'em all" potpisan od sve četvorice, uključujući i pokojnog Klifa." Mojo

Bi li ti to prodao druze, ne pitam za cenu?
U prave bi ruke doslo, veruj mi

Mojo

pre 2 godine

Teško je danas uopšte porediti bilo koga sa Metalikom. Dovoljno sam mator da se sećam izlaska "Master of puppets", tada sam živeo u Nemačkoj. Ni jedan radio nije puštao njihove pesme, nisu imali spotove niti ste igde mogli da vidite nešto o tim momcima. A gde god bi imali koncert, ako ne dođeš dva sata ranije, nećeš stići da uđeš. I dan danas imam "Kill 'em all" potpisan od sve četvorice, uključujući i pokojnog Klifa. Fenomen u svetu muzike, možda samo Stonsi mogu da im stanu na crtu u smislu da posle svih decenija pune stadione kao od šale.

Aerospace

pre 2 godine

@Maki
Još uvek se sećam kad je krenuo One. Zatvorene oči i potpuno uživanje. I dan danas kad čujem One, zatvorim oči i vrati me skroz na taj koncert. Zaista fenomenalno!

mr

pre 2 godine

Na Kill .. se trazili, na Ride ... se pronasli, na Masters izgradili, na And... diplomirali. Sa Black su samo postali dostupni celom svetu i skinuli lovu. Kao klinac sam dobio na kaseti Kill... reko sta je ovo. I poceo da pratim koliko je to bilo moguce u to vreme. Pocetkom i ranih osamdesetih kod nas je bila velika kriza i nije bilo sve dostupno. Ali kada je izasao And ..., to je bilo to, jedan od najboljih albuma svih vremena. Mislim da je to 1987 ili 1988, i tada se vec zivelo bolje i albumi su poceli dolaziti na vreme. To se slusalo i slusalo do beskonacno.

Trt

pre 2 godine

(EU Citizen, 1. novembar 2021 09:19)

Fasinantno kako svaki tvoj komentar istovremeno zvuči kao da ga je pisao ogorčeni starac i razmaženo derište koje su svi s razlogom izbegavali u školi.

dS>0

pre 2 godine

Odlican bend, verovatno jedan od najvecih ikad, muzika generalno visokog kvaliteta...sto se mene licno tice, bend koji mi je obelezio detinjstvo i koji me je, da kazem, uveo u metal muziku, prakticno sam odrastao na black albumu i uvek mogu da ih slusam, za veliku vecinu danasnje muzike su klasa, ne vredi ni uporedjivati...

La la iz Banata

pre 2 godine

Jbt. ne mogu da verujem da su preskočili da pomenu njihov najbolji album ...And justice for all. S tim albumom su ušli u legendu.Tu je bio vrhunac njihove karijere.

neutral fe

pre 2 godine

Ko stvarno voli metal muziku ne sluša metaliku.
(bezobraznik, 31. oktobar 2021 09:55)

Uh, uh, daj da čujemo šta se to sluša u tvom domu kada ti je Metallica shit? Koji su to metal bendovi za kojima Metallica tako debelo kaska da nije dostojna tvojih veličanstvenih ušiju?
(rukopoložen, 31. oktobar 2021 11:56)

što bi rekao scott ian iz anthrax-a "kome je nasa muzika previse meka bolje da sluša bušilicu"...

Mančo

pre 2 godine

Svaka čast što se setili velikog jubileja.Uprkos svemu Metalika je i dalje najveci bend na svetu,u svakom trenutku bilo gde na planeti mogu da napune stadion sto se ne moze reci za ove muzicare u pokusaju koje svim silama gura muzicka industrija.
(Aleksandar, 31. oktobar 2021 09:08)

Iron Maiden ne može? ACDC ne može?

Locutus

pre 2 godine

Metallica ne postoji od 1991g sto se tice njihovog origiinalnog zvuka

kao grupa postoji ali sa totalno drugacijim muzickim pravcem.koji nema veze sa onim sto su nekada svirali,dokaz je i publika na njihovim koncertima.

uporedis publiku i atmosferu iz 80-90-ih sa ovom danasnjom tu je sve jasno.izgubili su oni kompas i to odavno.

davno su trebali da prestanu svirati...da ne bi pravili glupe muzicke experimente.i ostali bi upamceni kao jedan od najboljih trash metal bendova svih vremena.ovako su uprskali sve sto radili...budi svoj i ne prodaj se,glavno pravilo koji su oni prekrsili!!!
(dd, 31. oktobar 2021 10:25)

Nisu izgubili kompas već su odrasli. Bilo bi baš glupo da sa 60 godina razmišljaju kao kada su imali 17. Na kraju krajeva, poginuo im je glavni šraf, normalno da je već tada došlo do određenih promena.

Đole

pre 2 godine

Nisu izgubili kompas već su odrasli. Bilo bi baš glupo da sa 60 godina razmišljaju kao kada su imali 17. Na kraju krajeva, poginuo im je glavni šraf, normalno da je već tada došlo do određenih promena.
(Locutus, 01. novembar 2021 15:03)

Ti baš ne znaš mnogo o ovom bendu, jel da?

DJony

pre 2 godine

Meraklija je definitivno stavi svoj zig ne samo u istoriji metalne muzike vec u istoriji generalno.
Onaj osecaj kad izlazis na travnati teren stadiona JNA i probijas se kroz masu a sa stejdza krece Blekened je neopisiv. Ipak vise bih voleo i cenio da su ostali verni svom starom zvuku do izlaska Blek albuma. Ovako su bend pretvorili u brend a brendovi su za prodaju.
Na kraju ne zaboravimo one koji su bili deo ove metalne masine, Klif Barton, MegaDejv, Dzejson new kid.
Hvala vam na svemu!!!

luminor

pre 2 godine

Citam text i vrtim nothing else matters u glavi iako je nisam cuo bukvalno godinama.. Metallica je jedan od rijetkih bendova koji je uspjesno evoluirao i mjenjao se sa vremenom.. Hard kor fanovi priznaju samo prva 4 albuma, meni je svaki odlican osim Death Magnetic, to mi je cudno i bzvz, ne kazem da je lose.. Ne mozes prziti isto sa 20, 40 i sa 60, to nije realno.. Sad slusam pretezno Tool i njihove metal opere od 12 minuta a "porastao" sam uz Metallicu, Sepulturu RATM, Iron Maiden..
Long live and prosper, friends

neutralan1

pre 2 godine

u muzici su kao bmw u autoindustriji i to je to, ne takmice se ni sa kim, jednostavno su na vrhu. Naravno za druge vrste mizike postoje bendovi za koje se može reći da su mercedes ili slično, ali u svakom slucaju su premium..

Back in Black

pre 2 godine

The Black je po mom mišljenju najbolji album ikada, a njihov koncert na JNA najbolji na kojem sam ikada bio.
(Brutal Deluxe, 31. oktobar 2021 09:50)
Stvar ukusa meni je "And Justice for All"
remek delo.

Milan

pre 2 godine

Metalac u penziji Pa nije se bas Hetfield mesao u produkciju AJFA nego je Lars na ocigled producenta tik pred snimanje albuma smanjio basove i pojacao bubanj. U sustini pocev od prvog albuma, bas se lagano smanjivao, zahvaljujuci Larsu, tako kad se poslusaju verzije sa pojacanim (citaj normalnim) basom imamo neverovatno dobre kompozicije. Burton je inace bio neverovatan virtuoz ali po meni pre svega neverovatan kompozitor. Bas je za jednu pesmu metalike, kao kompletan bas opus jednog albuma nekog solidnog benda.

Milos Ljujic

pre 2 godine

Drago mi je zbog metalike oni meni do skoro bili najomiljeniji bend
Hvala (muster of puppets, ride the lightning(✝️⚡))

Gabrijel Omar

pre 2 godine

"...kupljenih oko berze ploča koju su Vlada Džet, basista Crnih bisera i voditelj na radiju 202, i još neki stariji entuzijasti napravili u jednoj tadašnjoj "mesnoj zajednici" (verovatno jedina korisna stvar koju su te besmislene komunjarske institucije za okupljanje udbaških penzosa ikad napravile :) ) odmah pored benzinske pumpe u Čarli Čaplina, stigao, jedva par nedelja posle izlaska u San Francisku (preko nečijeg rođaka tamo, koliko se sećam, i sam sam često donosio razne "premijerne" kopije najnovijih albuma aktuelnih bendova, koji su se onda besomučno presnimavali na hrom dioksid i metal TDK, Maxell legendarni Kill 'em all, i jedan moj poznanik, isto klinac kao i svi mi, odneo ga sa još par najnovijih ploča, mislim, na 202, da upozna širu populaciju koja nije mogla kao većina nas u prvih nedelju dve da tu ploču dobije i presnimi ceo album (i,. maravno, da oreko nekog kataloga tipa Gema records ili nekog svog rođaka ili ortaka, odmah naruči svoj primerak :) ), makar sa ludilom zvanim Motorbreath :))) Those were the days,Citizen, 1. novembar 2021 09:19) # Link komentara
Pazi kad ne mogu da verujem da nas jos ima 'prezivelih' koji se secaju bioskopa "Drina", berze ploca i kaseta, ekipe HM i Hard Core fazona, muljavo presnimljenih demo snimaka na TDK i Maxell kasetama..jesi li narucivao preko "Fat Cat Records" ili onih svajcaraca? Ja jos cekam naruceni "Metal Massacre III"..:-))) E, da - sta li je bilo sa Gvidom koji je donosio hard core i punk singlove,pretezno iz Finske?