Četvrtak, 28.10.2021.

10:45

Film "Dina" ima problem – i on traje 7 minuta

Izvor: B92

Film "Dina" ima problem – i on traje 7 minuta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

100 Komentari

Sortiraj po:

Poki063

pre 2 godine

Користе малеве зато што сви имају штитове који спречавају пролазак брзог предмета, стога спори улазак мачем пробија штит.
На тренингу Пола се види да брзи ударац сија плаво а када иде спорији ударац за сија црвено и тада је штит пробијен

Strajoo

pre 2 godine

Ljudi, knjiga po kojoj je snimljen film, je napisana 1965. godine... S obzirom na to mislim da je sasvim ok predstavljena budućnost...

A što se tiče borbe mačevima a ne laserima, čini mi se da sam negde čitao da je takav zakon u knjizi, da ne smeju da se koriste laseri i puške, mada to verovatno bolje zna neko ko je čitao knjige...

Pročitah komentar za glavnog lika, da je bolje da ga je glumio Dvejn Džonson... To baš ne bi imalo smisla, ne znam šta ste očekivali, da on i Batista odrade kečerski meč u filmu ??

Jeftula

pre 2 godine

@Snežana Ja sam pak čuo da je u trećem delu tvist da bi se u petom delu pripremili za krešendo koji će se desiti u šestom delu sa primesama finalizacije cele sage u sedmom delu.
A evo i jednog spojlera za sve ove verne fanove Dune 2021,ko hoće da živi u neznanju neka ne čita nastavak...
U petom delu će umesto mačeva da koriste TOLJAGE 😱😱😱

V5

pre 2 godine

Sve u svemu, ogromno razočaranje za prave poznavaoce stripa, Vilnev je očigledno bio mnogo bolji vozač formule 1 nego što je režiser!!!
(narodnjak, 28. oktobar 2021 18:38) 

Smanji doživljaj. Režiser Vilnev nikada nije vozio formulu, već njegov brat. Možda si pravi poznavalac stripa, ali nisi dobro proučio materiju.

CATAPA

pre 2 godine

Na filmu možete videti sjajne snimke ogromnih brodova i super napredne tehnologije, a u njima ratnike koji se tuku sabljama.
(Pantelija, 28. oktobar 2021 12:47)
Generalno si u pravu, to je česta greška koju prave režiseri naučnofantastičnih filmova (ređe pisci SF romana), ta totalna neusklađenost tehnoloških nivoa jednog društva. I Vilnev je napravio jednu koja mi je zasmetala: radio veza na ornitopteru je blago rečeno primitivna i poput prvih voki-tokija ne može da radi istovremeno dvosmernu komunikaciju. Otud je neophodno i ono "over" na kraju poruke. Zvuk i pogotovo, kao da koriste ugljene mikrofone i zvučnike iz prvih (žičanih naravno) telefona. Čak i mimo nekog civilizacionog tehnološkog nivoa (međuzvezdani brodovi, zaštitna polja...) sam ornitopter je daleko sofisticiranija verzija helikoptera, ali eto, radio veza na njima je na nivou RUP-12, "Rudi Čajavec", iz šezdesetih godina prošlog veka.

Za ovo što se mlate sabljama, ajde i da kažemo da postoji (ili je makar argumentovan) "razlog" zbog čega.

Brago

pre 2 godine

Hm, onako podvojen sam povodom filma. Odrastao sam na Dune igricama i ocekivao sam da se vise puca, tenkove i cuda. Ovde se biju macevima kao pecinski ljudi. U flmu iz 1984 su se lepo pucali, al ne znam kakva je situacija u knjizi. Meni iskreno te borbe deluju primitivno pa cak i da su takve u knjizi, mogli su to bolje da odrade. Za sve ostalo manje vise nemam zamerki, ali sam u sustini nezadovoljan.

Mare

pre 2 godine

Film je očajan i mislim da nastavaka neće ni biti, jer niko neće da baca pare na to đubre. Ona priča o odobrenom budžetu za drugi deo je samo reklamna fora bez koje bi pukli još brže. Odgledajte mini serije iz 2000/2003. za oporavak od ove propasti.

Dragutin

pre 2 godine

Najveci promasaj je to sto Pola Atreida ne glumi Dvejn Dzonson, vec ovaj bledunjavi zgoljavi klinac. Ali kontam, na takve se sad loze xxl kardasijan clone klinke.

PoslednjiSrbijanac

pre 2 godine

Filmu je najmanji problem tih 7 minuta. Osim na momente prosečne fotografije i specijalnih efekata sve ostalo je ispod prosečno. Najneverovatnija stvar u vezi ovog nemuštog pokušaja ekranizacije je trajanje prvog dela koji ne pokriva ni trećinu priče. Sporo, dosadno, očajna muzika i neubedljiva gluma. Bruka

Robi

pre 2 godine

Film ima fenomenalan zvuk i cela atmosfera deluje vaoma interesantno, mislim ta neka dark techno estetika + pustinja (kapiram da je Rick Owens radio kostime), pa onda to sto malog nazivaju mahdi a imperatora padishah, mislim da ima jos nekih momenata koji asociraju na arapski svet...

palop

pre 2 godine

Pa u to vreme kako ih posprdno zoves bumera i milenijalaca, neko je nesto snimio prvi put, neko nesto napravio prvi put, sto je ostalo u kolektivnoj svesti kao veliko delo.

Vi sadasnji nista ne umete novo da smislite, samo reciklirate staro i to lose, vrlo lose.

Kada napravite nesto novo sto ce obeleziti ovu i buduce decenije javite se, nesposobna generacijo mentalnih lezilebovica.
(Puni sebe, a nista ne znaju, 28. oktobar 2021 13:41)

Pa bumeri vode Holivud sada. Sta mislis ko odredjuje koji ce se film finansirati?

Ja verujem da ima dobrih ideja i sada, ali problem je sto pare donose superheroji, nastavci, rimejkovi i slicno, a matorci u odelima vide samo brojke...

Milan III

pre 2 godine

Trebalo je podeliti više helanki u boji glumačkoj ekipi i sve bi bilo u redu i vuk sit i ovce na broju, bumeri ušuškani u pelene za odrasle i milenijalci sastavljeni sa realnim svetom...

narodnjak

pre 2 godine

Žestoka glupost od filma!

Ja sam odgledao film 7 puta upravo da bih razjasnio sve što nisam razumeo i opet ništa ne razumem!

Pa ništa od onoga u filmu ne postoji!

Kako može da se tuku mačevima a ima laseri u budućnosti na sve strane, već ih sada ima!

Kako može neko svetlo da bude kao štit!?

Ako već imaju mačeve zašto nema neko koplje i strele, barem laserske prirode?

Kako mogu da onako ofarbaju oči a da ne oslepe?

Kako mogu da onoliko nose ta neka odela a da se ne peru?

Sve u svemu, ogromno razočaranje za prave poznavaoce stripa, Vilnev je očigledno bio mnogo bolji vozač formule 1 nego što je režiser!!!

Mladen

pre 2 godine

Ovo je vec otrcana fora kad god mainstream media ima problem s tim sto neki film/serija nije woke enough odma krenu da traze neke opskurne likove po twiteru i kao eto oni se bune. Likusa ne bi trebala da bude u filmu uopste, em nije neka lepotica em 0 glumica ali je tu samo zato sto je meleskinja, ko i glavni glumac jer nosi suknju u javnosti. Dune sam gledao original nebrojeno puta, ok film nis spec ali gledljiv a ovo me ic ne interesuje. Jer jeste woke samo ne DC gluposti lvl woke. I Vilnev je precenjen reziser, svi filmovi su mu suvi prosek u najboljem. To sto nije totalno smece ko skoro sve ostalo sto mainstream gura ne cini njega genijem.

niki

pre 2 godine

dobar Film, nesto malo za promenu, kontam da ce biti trilogija, smaraju samo malo sa nekim predskazaNjima i Ja sam izabrani (matriks) forama, klasika za amercicko paljevinsko trziste, ali ok je film, cekamo drugi deo..

e svasta

pre 2 godine

@Pantelija

Ajde da si neki Amerikanac pa da tako odvalis, trebalo bi da znas da gajde nisu skotski instrument vec da imas i srpske gajde, ustvari imas ih sirom Evrope. Koristili su ih i Rimljani, ali toga naravno nema u holivudskim filmovima da ne bi zbunjivali takve ko sto si ti.

Milojko

pre 2 godine

@igor
Realno, za danasnje klince hipstere koji znaju ko je Zendaja i citaju sf knjige, jdavno je pisana, jos u 20. veku, a nema ni dovoljno delova ,samo 6, pa se ne isplati citati. Da ne spominjem to sto nema zmajeve, to je najveci promasaj, sigurno su mogli da zive u pustinji.

Gjost

pre 2 godine

Sama priča je super, bar ko voli sciFi, radnja filma bar ovaj prvi deo onako, djene djene, audio vizuelni efekti 10tka, sve u svemu dobar film po meni malo precenjen, vidim da je na 8,2, po meni film je 7,5, dobar je i milsim da će biti još bolji ali za sad msm da je 7,5 puna kapa, obvz pogledati u bioskopu

boro975

pre 2 godine

Realno, da su film (prvi dio) odsjekli gdje su trebali, nakon pada kuće Atreida a prije nabasavanja na Stilgara i njegovu grupu, ne bi se pojavila uopšte, tako da je i ovih sedam minuta previše.

Sima

pre 2 godine

"Nije loš film, ali knjiga je bolja"
(dzivdzan zbori, 28. oktobar 2021 11:47)

To važi za skoro svaki film pisan po knjizi, osim za Forest Gump.
(brm, 28. oktobar 2021 14:04

I Hobit.

Jodorovski

pre 2 godine

@Jodorovski ja koji nisam citao knjigu sam svatio zasto se bore macevima,jer imaju onaj stit, nista brzo kao metak i slicno ne moze da ga probije. pa i one bombe koje unistavaju brodove idu dosta sporo dok ne probiju stit.
(ASOT, 28. oktobar 2021 15:20)

Da ali na primer nisu objasnili da ako pogodis taj stit laserom izazoves termonuklearnu eksploziju pa se onda laseri malo koriste, jer bi tehnicki mogao nekoga da skuvas laserom unutar tog stita i bez da ga probijes itd.
Ali i to na stranu poenta cele knjige je samo drustvo i sistem u kojem zive ljudi, intrige, zavere i planovi u planovima. Sama akcija je potpuno sekundarna.

ASOT

pre 2 godine

@Jodorovski ja koji nisam citao knjigu sam svatio zasto se bore macevima,jer imaju onaj stit, nista brzo kao metak i slicno ne moze da ga probije. pa i one bombe koje unistavaju brodove idu dosta sporo dok ne probiju stit.

jojo

pre 2 godine

Nit je lepa, niti talentovana niti harizmaticna, to sto nema veliku minutazu za mene je super vest. Jedva cekam da pogledam film jer cenim rad Denisa Vilneva.

dragan

pre 2 godine

toliko grozan film... da moras da nemas nikakav ukus nizasta da bi ti se svideo... Ljudima koje se dopada... ne znam ni sta je ovo... imam da kazem sledece: zaista narode... opismenite se zbog sebe... ako nista vise...bice vam lepse u zivotu... Grozota uh! pre bi gledao pornic s mamom nego ponovo prosao kroz ovaj pakao ... ne zezam se

Srle

pre 2 godine

@ magic johnson
Ma nemoj nam pricati. Otisao sam u bioskop da odgledam film ,a ne uvod u film ( koji traje skoro tri sata ) .Nisam klinac , imam 36 godina. Ceo film se maltene nista nije desilo ( nisam ocekivao nikakvu akciju ali ovo je strasnooo, sporo, skoro nepostojeca radnja ) . Ovo je kao u knjizi kad procitas uvod, samo ne traje jednu do tri stranice, nego traje skoro tri sata. Vizuelno je super, muzika super, ambijent takodje. Ali radnja maltene nepostojeca. Tek kraj filma je poceo nesto da obecava. A ja treba da ocenim ovaj deo a ne da se vodim logikom da nastavak sledi, ovaj deo je jedno veliko nista. Kakav je biti sl.deo videcemo ( mozda i odgledam ali nisam siguran).Dovoljno je reci da kad se film konacno zavrsio, vecina ljudi je ustala iz bioskopskih sedista onako zbunjena, smorena, niko nije ocekivao da ce odgledati NISTA. Ljudi su ocekivali nesto. Ovo je tesko i oceniti jer nema sta da ocenis.

mare

pre 2 godine

Celu prvu knjigu su mogli da spakuju u maksimalno 3 sata filma. Ovako je pola knjige u 2 i po sata i to sve deluje razvodnjeno i sporo. I mislim da fali jos malo dijaloga iz kojeg bi moglo malo vise da se razume o okolnostima u svetu u kojem se odvija radnja. Vizuelno i gluma, sve odlično.

tester

pre 2 godine

Odlican film. Napokon SyFy koji nije za decu od 13 godina. Koga briga za tu devojku? Ne bitna je u ovom trenutku i ko se zali za njenih 7 minuta nije ni razumeo film i treba samo da gleda Avengers-e.

b.

pre 2 godine

Problem kod svakog slicnog dela koje se bude ekranizovalo u budućnosti je sto ce sa jedne strane biti die hard fanovi (da ne upotrebim neki drugi izraz) kojima ce smetati sto nesto nije u potpunosti prikazano kao u knjizi, a sa druge strane klinci navikli na Marvel sranja (jbg mator sam), kojima će ovo biti sporo i dosadno. Otišao sam da ga pogledam u bioskop, nakon napornog dana na poslu, mrtav umoran, na poslednju projekciju u 10. Bio sam siguran da cu zaspati na pola, ali nisam. Film me je oduševio i držao mi je pažnju svih 3 sata. Knjige nisam čitao. Poslušao sam par sati lore-a na YTu i to mi je bilo dovoljno kao priprema. Po meni, za prosečnog ljubitelja SFa je ovo skroz solidan film. Nadam se da će drugi deo biti još bolji.

marko

pre 2 godine

(Pantelija, 28. oktobar 2021 12:47)

davno sam citao knjigu ali ako se dobro secam ratuju sa macevima zato sto je to jedini nacin da pobede nekog ko ima ukljuceno zastitno polje, a laserski pistol bi izazvao nuklearnu eksploziju. "spori noz prodire kroz stit..."

MagicJohnson

pre 2 godine

Filme je remek delo. Svi se pojavljuju koliko treba, ovo je samo prvi deo, biće dotične gospođice mnogo više u drugom delu. Odavno na mene neki film nije ostaio tako dobar utisak. Dobar je i kao fil, solidan kao adaptacija (vizija) vrlo kompleksnog književnog dela, stilski neobičan i interesantan, odličnog tempa, odlične glume, muzika...sve. Pravi bioskopski mega hit (nema Vu efekat, ceo film je VAU!)

Salle

pre 2 godine

@MilankoXL

Čekaj , ti pričaš o kompetenciji, a bez ikakvih argumenata tvrdiš "Zimmer je podbacio. Tačka."??? A posle nabacuješ "Govorio sam sa audio strane. Vizuelno je film iznad proseka, gluma prosek." - ne znam zašto pominješ audio stranu i pravdaš vizuelnu, nisam ti ni replicirao za vizuelizaciju. Da si pročitao knjige više puta, nemam komentar, jer mi nije jasno kako ti nije u glavi bila islamsko-pustinjska tematika?? Kada je Muadib poveo Fremene u "DŽIHAD", da li si zamišljao srednje evropsku tematiku možda???Tipično spinovanje i odstupanje od teme... Btw, muzika u Interstelaru je perfektna!

Salle

pre 2 godine

@MilankoXL

Čekaj , ti pričaš o kompetenciji, a bez ikakvih argumenata tvrdiš "Zimmer je podbacio. Tačka."??? A posle nabacuješ "Govorio sam sa audio strane. Vizuelno je film iznad proseka, gluma prosek." - ne znam zašto pominješ audio stranu i pravdaš vizuelnu, nisam ti ni replicirao za vizuelizaciju. Da si pročitao knjige više puta, nemam komentar, jer mi nije jasno kako ti nije u glavi bila islamsko-pustinjska tematika?? Kada je Muadib poveo Fremene u "DŽIHAD", da li si zamišljao srednje evropsku tematiku možda???Tipično spinovanje i odstupanje od teme... Btw, muzika u Interstelaru je perfektna!

brm

pre 2 godine

"Nije loš film, ali knjiga je bolja"
(dzivdzan zbori, 28. oktobar 2021 11:47)

To važi za skoro svaki film pisan po knjizi, osim za Forest Gump.

korespodent

pre 2 godine

...borbu škotskih klanova za što bolju poziciju u britanskom carstvu.
(Pantelija, 28. oktobar 2021 12:47)

Stvarno, ali stvarno već dugo nisam čitao gluplji komentar na b92.
Vojnici se bore hladnim oružjem jer poseduju individualne generatore zaštitnog polja koji ih štite od brzih projektila bilo koje veličine.
Kad je Britanija postala carstvo, škotski klanovi se već odavno nisu međusobno borili ni za šta...
Gajde su jedna od poveznica sa tradicijom stare planete Zemlje na koje se plemenitaške kuće u filmu rado pozivaju kako bi opravdale feudalni poredak u kojem se Carstvo nalazi zadnih par hiljada godina.
Bukvalno, za sve što si naveo postoji opravdanje, ali ti si previše lenj da saznaš. Sve mora da ti bude samoobjašnjivo na platnu.
Mogao bih da kažem da ovaj film nije za tebe, ali bolje je da ti netko već kaže u životu da si zapravo samo glup.

Perica

pre 2 godine

Navikli ljudi na Marvela i DC, pa im je film dosadan. Niko da pomene kako je uzivao u kadrovima, fotografiji, prizorima, prici koja je jasna i ritmu filma.
Vise volim Lincovu verziju, ali ova je vizuelno prelepa.

Reziel

pre 2 godine

(Bojan, 28. oktobar 2021 12:58)

Bravo! Isfrustrirani Boomer-i i Milenijalci kojima ni jedna ekranizacija ili nastavak nisu dovoljno dobri, jer ih sada sa 35 i 55, ne oduševljavaju isto kao kada su čitali knjigu ili gledali original sa 16 godina.

Puni sebe, a nista ne znaju

pre 2 godine

©Bravo! Isfrustrirani Boomer-i i Milenijalci kojima ni jedna ekranizacija ili nastavak nisu dovoljno dobri, jer ih sada sa 35 i 55, ne oduševljavaju isto kao kada su čitali knjigu ili gledali original sa 16 godina.
(Reziel, 28. oktobar 2021 13:21)

Pa u to vreme kako ih posprdno zoves bumera i milenijalaca, neko je nesto snimio prvi put, neko nesto napravio prvi put, sto je ostalo u kolektivnoj svesti kao veliko delo.

Vi sadasnji nista ne umete novo da smislite, samo reciklirate staro i to lose, vrlo lose.

Kada napravite nesto novo sto ce obeleziti ovu i buduce decenije javite se, nesposobna generacijo mentalnih lezilebovica.

Milan NS

pre 2 godine

Naspram onog što se sada nudi u mejnstrimu, film je vanserijski. Ovi koji se samo iz detinjstva sećaju Linčove verzije, mislim da bi se sada razočarali kad bi je opet gledali. Meni su najslabije tačke izbor Bautiste, Momoe i Skarsgarda, a i Zendaja mi je tu negde. U svakom slučaju, film vredi pogledati.

Petar

pre 2 godine

©jednostavno ovaj nastavak ne može da bude dostojan i da ispriča priču koju je imao Dune iz proslog veka.za izbegavanje...
(Kiki, 28. oktobar 2021 11:41)

Prvo ovo nije nastavak, a drugo jasno je da mišljenje o prošloj verziju baziraš na utisku koji je na tebe ostavila kad si bio u predškolskom uzrastu.
(Bojan, 28. oktobar 2021 12:58)

Bas da bih izbegao to odgledah u roku od dva dana posle ove staru verziju. Ipak mi je mnogo bolja stara, ako zanemaris vizuelni napredak u digitalnoj tehnologiji za efekte.

nnn

pre 2 godine

Iako film okuplja mnoga poznata imena - Džejson Momoa, Rebeka Ferguson, Oskar Ajzak, Havijer Barden...

Ja se izvinjavam, ko su gorenavedene kreature (sem Bardema)
Prvi put čujem za te poznate ličnosti.
(CJC, 28. oktobar 2021 11:30)

Neki od njih imaju čak manje od 50 godina, mislim da je u tome problem.

miki

pre 2 godine

film je maestralan,vrhunski! film iz 84te je bio genijalan i niko ga nije gledao, vucarao se u bisokopu fontana mesecima! timoti je moj favorit već neko vreme, vanserijski talenat! nju jork se uzdiže konačno nakon kramera! imamo timotija, pa adama drajvera! zendaja se pojavila u kanu, regularno,preslatka drugi deo se očekuje!

Jovan

pre 2 godine

@Simpatična je ali nije sad baš neka riba da bi ja nešto žalio jer nema veću ulogu inače kakav je film ko je gledao?
(Nebojša, 28. oktobar 2021 11:26)

Zestoko smaranje od filma. Sva sreca pa ga odgledao na netu i to u HD-u preko TV-a. Sto se tice glumica, meni smesno jer je moji klinci gledali u decijim sitkom serijama. Nit je tad, niti sad zna da glumi, kao i pola postave filma. Generalno stara Dina bila bolja sto se tice toga, osim meni bledunjavog MacLachlan-a, ali je bilo par neospornih glumackih velicina u sporednim ulogama.

Ivan

pre 2 godine

"Isfrustrirani Boomer-i i Milenijalci kojima ni jedna ekranizacija ili nastavak nisu dovoljno dobri, jer ih sada sa 35 i 55,"

Boomer-i imaju 70 godina. Ne vidim nijednu slicnost istih sa Milenijalcima. U opsegu 35-55 godina je prakticno generacija X koja pokriva neki period od 40-55 godina (manje vise). Ne kazem da nemas poentu i validno misljenje, samo ako bi mogao opet da ga izneses malo jasnije.

MilankoXL

pre 2 godine

Poješće te zilotizam. Film striktno prati knjige, a da si čitao knjige shvatio bi zašto je muzika takva kakva je. Nažalost, needukovani "glasni" likovi kao ti su u većini....dovoljno govori o trenutnom stanju čovečanstva.
(Salle, 28. oktobar 2021 12:21)

Pročitao sve delove serijala više puta. Ovo govori o tebi više nego o meni: prvo o tvojoj opštoj ne kulturi , drugo o muzičkoj ne obrazovanosti, treće film ne prati striktno knjigu a da si je pročitao video bi to odmah na početku filma i četvrto o fanatičnoj potrebi takvih kao ti da ispadnu u pravu po svaku cenu iako očigledno nemaju kompetencije za običan razgovor a kamoli smislenu raspravu.
Zimmer je podbacio. Tačka.
Govorio sam sa audio strane. Vizuelno je film iznad proseka, gluma prosek.
Čitaj review-e po netu. Ako film potencira da bude epski onda i muzička podloga mora biti epska. Na hvalospeve autora i pre slušanja soundtracka sam odmah izneo sumnju da neće biti na visini zadatka, kao recimo u Interstellaru. Izmišljeni i specijalno kreirani instrumenti da dočaraju vanzemaljsku atmosferu ( po rečima Zimmera ) su dočarali vanzemaljsku atmosferu Islam Abada.. Muzika velika 0 !
Mogao je biti epski film.

Jodorovski

pre 2 godine

Greota od onako kompleksne knjige napraviti ovako plitak film. Nije da ne moze da se gleda, ali potpuno masi poentu i ne objasnjava ni najmanje world building (na primer zasto se tuku sabljama umesto laserima) potpuno preskace neke bitne likove kao Tufir havata, Esnafovce itd.
Sve u svemu kao da je neko pravio Rat i Mir za decu do 5 godina, sve preneseno samo u najplicem nivou.
Steta, nadao sam se boljem uprkos shvatanju da to nije knjiga pogodna za ekranizaciju kao film, a preskupa da se od nje pravi serija (samo za ovo sto je pokriveno sturo u filmu trebala bi full sezona da bude posteno preneseno).

Gde ja živim

pre 2 godine

Što bi rekao Piter Dinklidž kad su jednom navalili da saznaju šta će biti sa Tirionom čini mi se u 4. sezoni "Ako vas baš zanima pročitajte knjigu."

Sestro, brate, druže, drugarice to što si ti fan (i to onaj najgluplji i najgori) ti ne daje za pravo da kmečiš zbog nečeg što svako sa 2 grama neurotransmitera razume. Zbog takvih budala su prenatrpali Spajdermen 3, Sema Rejmija (nadam se da neće i ovaj) i bacili ljagu na prva 2 spektakularna dela. Samo polako, biće svega.

Da bi se ispričala radnja samo prve knjige film bi trebao da traje jedno 8 sati bez preterivanja. A to verovatno onda niko ne bi ni počinjao sem nas zaluđenika. I u stvari najveći problem je što su ovi dunsteri iz WB-a tek sad odobrili snimanje drugog dela pa ćemo gledati tek 2023. ako nas ne zadesi još neka katastrofa.

nm

pre 2 godine

(MilankoXL, 28. oktobar 2021 11:34)

Pa naravno, kad je piscu knjige bliski istok i nafta, kao i borba "velikih sila" oko tog resursa sluzio kao inspiracija. Nece Zimer komponovati dvojku

Bojan

pre 2 godine

jednostavno ovaj nastavak ne može da bude dostojan i da ispriča priču koju je imao Dune iz proslog veka.za izbegavanje...
(Kiki, 28. oktobar 2021 11:41)

Prvo ovo nije nastavak, a drugo jasno je da mišljenje o prošloj verziju baziraš na utisku koji je na tebe ostavila kad si bio u predškolskom uzrastu.

Pantelija

pre 2 godine

Na filmu možete videti sjajne snimke ogromnih brodova i super napredne tehnologije, a u njima ratnike koji se tuku sabljama.
Da biste ga gledali do kraja moraćete svoju inteligenciju da pojedete zajedno sa kokicama.
Osim toga, u jednom trenutku ispred tih ogromnih legija ide tip sa škotskim gajdama. Cela priča je očigledna aluzija na međusobnu borbu škotskih klanova za što bolju poziciju u britanskom carstvu.

Mamoa

pre 2 godine

Ovo je samo uvod u "franšizu" od deset delova koja će da donosi lovu! Ne očajavajte zbog nedostataka,režiser je obećao da će sve da se ispegla do 5-og dela...

Salle

pre 2 godine

Film Dina ima problem u kriminalnoj muzici Hansa Zimera! Dočarava vanzemaljski svet Islamske države sa drekom i urlanjem ženskih vokala! Užas! Poslušajte prvih 5 minuta Blade Runnera iz 1982, Vangelis je zadao domaći zadatak na temu audio tema prati vizuelna dešavanja i podiže sveukupni doživljaj na epski nivo. A ako se sve svelo na što glasnije, drekavije onda smo u ozbiljnom problemu.
(MilankoXL, 28. oktobar 2021 11:34)

Poješće te zilotizam. Film striktno prati knjige, a da si čitao knjige shvatio bi zašto je muzika takva kakva je. Nažalost, needukovani "glasni" likovi kao ti su u većini....dovoljno govori o trenutnom stanju čovečanstva.

Gortan

pre 2 godine

Xavier Bardem zamotan u neku ćebad se pojavljuje 2 minuta, jedva sanm ga poznao. Džejson Mamoa se javlja iz nekog kanala gde menja ulje na "zvezdanom borcu" - i to mu je bilo previše! A onaj ćoškasti iz Bladerunera 2 uzdahnuo dva puta pa otišao na ćevape sa lukom... Kakva papazjanija...

mare

pre 2 godine

meni je sasvim ok. Prva verzija je dosta skracena i nejasna. ok kapiram da film nije u stilu Avengersa sa stalnom akcijom, ali ni sama knjiga ne daje prostora za besomucno makljanje u svakom kadru, a nebi ni voleo da su ga pretvorili u to. Za deo koji se odigrava u ovom filmu, a to je uvod u ono sto sledi, mozda malo predugo, ali dobro.

Kopriva

pre 2 godine

@Nebojša

Film je ok, radnja je bas spora. Ne svidja mi se toliko, dala bih ocenu 7,5 od 10. A inače, možete i da skinete film na sajtu 1337x u hd slici. Poz

flccc

pre 2 godine

Simpatična je ali nije sad baš neka riba da bi ja nešto žalio jer nema veću ulogu inače kakav je film ko je gledao?
(Nebojša, 28. oktobar 2021 11:26)

Prosečan i površan. Ne idi sa visokim očekivanjima i biće ok

Darth Wader

pre 2 godine

Posle 2 ipo sata gledanja imao sam utisak da film tek treba da počne. Ne bih nikad prešao na mračnu stranu da su mi ovakvi bili ratovi zvezda...

Astronomikon

pre 2 godine

Da su procitali knjigu znali bi da ce u drugom filmu biti u svakom drugom kadru. Jer prvi film je tacno maltene polovina prve knjige gde ona tek ulazi u pricu kao njen bitan deo. Kakvi teletabisi sunce ti poljubim, svet je otisao dodjavola...

CJC

pre 2 godine

Iako film okuplja mnoga poznata imena - Džejson Momoa, Rebeka Ferguson, Oskar Ajzak, Havijer Barden...

Ja se izvinjavam, ko su gorenavedene kreature (sem Bardema)
Prvi put čujem za te poznate ličnosti.

MilankoXL

pre 2 godine

Film Dina ima problem u kriminalnoj muzici Hansa Zimera! Dočarava vanzemaljski svet Islamske države sa drekom i urlanjem ženskih vokala! Užas! Poslušajte prvih 5 minuta Blade Runnera iz 1982, Vangelis je zadao domaći zadatak na temu audio tema prati vizuelna dešavanja i podiže sveukupni doživljaj na epski nivo. A ako se sve svelo na što glasnije, drekavije onda smo u ozbiljnom problemu.

Kiki

pre 2 godine

Nije neka preterana šteta...film je spor,predugo traje.meni se na prvih sat vremena užasno prispavalo.morao sam da prekinem,i preispitam sam sebe da li da nastavim ili ne.jedva sam se naterao da pogledam.a bolje da nisam...jednostavno ovaj nastavak ne može da bude dostojan i da ispriča priču koju je imao Dune iz proslog veka.za izbegavanje...

Astronomikon

pre 2 godine

Da su procitali knjigu znali bi da ce u drugom filmu biti u svakom drugom kadru. Jer prvi film je tacno maltene polovina prve knjige gde ona tek ulazi u pricu kao njen bitan deo. Kakvi teletabisi sunce ti poljubim, svet je otisao dodjavola...

MilankoXL

pre 2 godine

Film Dina ima problem u kriminalnoj muzici Hansa Zimera! Dočarava vanzemaljski svet Islamske države sa drekom i urlanjem ženskih vokala! Užas! Poslušajte prvih 5 minuta Blade Runnera iz 1982, Vangelis je zadao domaći zadatak na temu audio tema prati vizuelna dešavanja i podiže sveukupni doživljaj na epski nivo. A ako se sve svelo na što glasnije, drekavije onda smo u ozbiljnom problemu.

Salle

pre 2 godine

Film Dina ima problem u kriminalnoj muzici Hansa Zimera! Dočarava vanzemaljski svet Islamske države sa drekom i urlanjem ženskih vokala! Užas! Poslušajte prvih 5 minuta Blade Runnera iz 1982, Vangelis je zadao domaći zadatak na temu audio tema prati vizuelna dešavanja i podiže sveukupni doživljaj na epski nivo. A ako se sve svelo na što glasnije, drekavije onda smo u ozbiljnom problemu.
(MilankoXL, 28. oktobar 2021 11:34)

Poješće te zilotizam. Film striktno prati knjige, a da si čitao knjige shvatio bi zašto je muzika takva kakva je. Nažalost, needukovani "glasni" likovi kao ti su u većini....dovoljno govori o trenutnom stanju čovečanstva.

Darth Wader

pre 2 godine

Posle 2 ipo sata gledanja imao sam utisak da film tek treba da počne. Ne bih nikad prešao na mračnu stranu da su mi ovakvi bili ratovi zvezda...

Perica

pre 2 godine

Navikli ljudi na Marvela i DC, pa im je film dosadan. Niko da pomene kako je uzivao u kadrovima, fotografiji, prizorima, prici koja je jasna i ritmu filma.
Vise volim Lincovu verziju, ali ova je vizuelno prelepa.

tester

pre 2 godine

Odlican film. Napokon SyFy koji nije za decu od 13 godina. Koga briga za tu devojku? Ne bitna je u ovom trenutku i ko se zali za njenih 7 minuta nije ni razumeo film i treba samo da gleda Avengers-e.

Puni sebe, a nista ne znaju

pre 2 godine

©Bravo! Isfrustrirani Boomer-i i Milenijalci kojima ni jedna ekranizacija ili nastavak nisu dovoljno dobri, jer ih sada sa 35 i 55, ne oduševljavaju isto kao kada su čitali knjigu ili gledali original sa 16 godina.
(Reziel, 28. oktobar 2021 13:21)

Pa u to vreme kako ih posprdno zoves bumera i milenijalaca, neko je nesto snimio prvi put, neko nesto napravio prvi put, sto je ostalo u kolektivnoj svesti kao veliko delo.

Vi sadasnji nista ne umete novo da smislite, samo reciklirate staro i to lose, vrlo lose.

Kada napravite nesto novo sto ce obeleziti ovu i buduce decenije javite se, nesposobna generacijo mentalnih lezilebovica.

marko

pre 2 godine

(Pantelija, 28. oktobar 2021 12:47)

davno sam citao knjigu ali ako se dobro secam ratuju sa macevima zato sto je to jedini nacin da pobede nekog ko ima ukljuceno zastitno polje, a laserski pistol bi izazvao nuklearnu eksploziju. "spori noz prodire kroz stit..."

nm

pre 2 godine

(MilankoXL, 28. oktobar 2021 11:34)

Pa naravno, kad je piscu knjige bliski istok i nafta, kao i borba "velikih sila" oko tog resursa sluzio kao inspiracija. Nece Zimer komponovati dvojku

Bojan

pre 2 godine

jednostavno ovaj nastavak ne može da bude dostojan i da ispriča priču koju je imao Dune iz proslog veka.za izbegavanje...
(Kiki, 28. oktobar 2021 11:41)

Prvo ovo nije nastavak, a drugo jasno je da mišljenje o prošloj verziju baziraš na utisku koji je na tebe ostavila kad si bio u predškolskom uzrastu.

narodnjak

pre 2 godine

Žestoka glupost od filma!

Ja sam odgledao film 7 puta upravo da bih razjasnio sve što nisam razumeo i opet ništa ne razumem!

Pa ništa od onoga u filmu ne postoji!

Kako može da se tuku mačevima a ima laseri u budućnosti na sve strane, već ih sada ima!

Kako može neko svetlo da bude kao štit!?

Ako već imaju mačeve zašto nema neko koplje i strele, barem laserske prirode?

Kako mogu da onako ofarbaju oči a da ne oslepe?

Kako mogu da onoliko nose ta neka odela a da se ne peru?

Sve u svemu, ogromno razočaranje za prave poznavaoce stripa, Vilnev je očigledno bio mnogo bolji vozač formule 1 nego što je režiser!!!

b.

pre 2 godine

Problem kod svakog slicnog dela koje se bude ekranizovalo u budućnosti je sto ce sa jedne strane biti die hard fanovi (da ne upotrebim neki drugi izraz) kojima ce smetati sto nesto nije u potpunosti prikazano kao u knjizi, a sa druge strane klinci navikli na Marvel sranja (jbg mator sam), kojima će ovo biti sporo i dosadno. Otišao sam da ga pogledam u bioskop, nakon napornog dana na poslu, mrtav umoran, na poslednju projekciju u 10. Bio sam siguran da cu zaspati na pola, ali nisam. Film me je oduševio i držao mi je pažnju svih 3 sata. Knjige nisam čitao. Poslušao sam par sati lore-a na YTu i to mi je bilo dovoljno kao priprema. Po meni, za prosečnog ljubitelja SFa je ovo skroz solidan film. Nadam se da će drugi deo biti još bolji.

korespodent

pre 2 godine

...borbu škotskih klanova za što bolju poziciju u britanskom carstvu.
(Pantelija, 28. oktobar 2021 12:47)

Stvarno, ali stvarno već dugo nisam čitao gluplji komentar na b92.
Vojnici se bore hladnim oružjem jer poseduju individualne generatore zaštitnog polja koji ih štite od brzih projektila bilo koje veličine.
Kad je Britanija postala carstvo, škotski klanovi se već odavno nisu međusobno borili ni za šta...
Gajde su jedna od poveznica sa tradicijom stare planete Zemlje na koje se plemenitaške kuće u filmu rado pozivaju kako bi opravdale feudalni poredak u kojem se Carstvo nalazi zadnih par hiljada godina.
Bukvalno, za sve što si naveo postoji opravdanje, ali ti si previše lenj da saznaš. Sve mora da ti bude samoobjašnjivo na platnu.
Mogao bih da kažem da ovaj film nije za tebe, ali bolje je da ti netko već kaže u životu da si zapravo samo glup.

Kiki

pre 2 godine

Nije neka preterana šteta...film je spor,predugo traje.meni se na prvih sat vremena užasno prispavalo.morao sam da prekinem,i preispitam sam sebe da li da nastavim ili ne.jedva sam se naterao da pogledam.a bolje da nisam...jednostavno ovaj nastavak ne može da bude dostojan i da ispriča priču koju je imao Dune iz proslog veka.za izbegavanje...

CJC

pre 2 godine

Iako film okuplja mnoga poznata imena - Džejson Momoa, Rebeka Ferguson, Oskar Ajzak, Havijer Barden...

Ja se izvinjavam, ko su gorenavedene kreature (sem Bardema)
Prvi put čujem za te poznate ličnosti.

Ivan

pre 2 godine

"Isfrustrirani Boomer-i i Milenijalci kojima ni jedna ekranizacija ili nastavak nisu dovoljno dobri, jer ih sada sa 35 i 55,"

Boomer-i imaju 70 godina. Ne vidim nijednu slicnost istih sa Milenijalcima. U opsegu 35-55 godina je prakticno generacija X koja pokriva neki period od 40-55 godina (manje vise). Ne kazem da nemas poentu i validno misljenje, samo ako bi mogao opet da ga izneses malo jasnije.

e svasta

pre 2 godine

@Pantelija

Ajde da si neki Amerikanac pa da tako odvalis, trebalo bi da znas da gajde nisu skotski instrument vec da imas i srpske gajde, ustvari imas ih sirom Evrope. Koristili su ih i Rimljani, ali toga naravno nema u holivudskim filmovima da ne bi zbunjivali takve ko sto si ti.

MilankoXL

pre 2 godine

Poješće te zilotizam. Film striktno prati knjige, a da si čitao knjige shvatio bi zašto je muzika takva kakva je. Nažalost, needukovani "glasni" likovi kao ti su u većini....dovoljno govori o trenutnom stanju čovečanstva.
(Salle, 28. oktobar 2021 12:21)

Pročitao sve delove serijala više puta. Ovo govori o tebi više nego o meni: prvo o tvojoj opštoj ne kulturi , drugo o muzičkoj ne obrazovanosti, treće film ne prati striktno knjigu a da si je pročitao video bi to odmah na početku filma i četvrto o fanatičnoj potrebi takvih kao ti da ispadnu u pravu po svaku cenu iako očigledno nemaju kompetencije za običan razgovor a kamoli smislenu raspravu.
Zimmer je podbacio. Tačka.
Govorio sam sa audio strane. Vizuelno je film iznad proseka, gluma prosek.
Čitaj review-e po netu. Ako film potencira da bude epski onda i muzička podloga mora biti epska. Na hvalospeve autora i pre slušanja soundtracka sam odmah izneo sumnju da neće biti na visini zadatka, kao recimo u Interstellaru. Izmišljeni i specijalno kreirani instrumenti da dočaraju vanzemaljsku atmosferu ( po rečima Zimmera ) su dočarali vanzemaljsku atmosferu Islam Abada.. Muzika velika 0 !
Mogao je biti epski film.

Mamoa

pre 2 godine

Ovo je samo uvod u "franšizu" od deset delova koja će da donosi lovu! Ne očajavajte zbog nedostataka,režiser je obećao da će sve da se ispegla do 5-og dela...

brm

pre 2 godine

"Nije loš film, ali knjiga je bolja"
(dzivdzan zbori, 28. oktobar 2021 11:47)

To važi za skoro svaki film pisan po knjizi, osim za Forest Gump.

MagicJohnson

pre 2 godine

Filme je remek delo. Svi se pojavljuju koliko treba, ovo je samo prvi deo, biće dotične gospođice mnogo više u drugom delu. Odavno na mene neki film nije ostaio tako dobar utisak. Dobar je i kao fil, solidan kao adaptacija (vizija) vrlo kompleksnog književnog dela, stilski neobičan i interesantan, odličnog tempa, odlične glume, muzika...sve. Pravi bioskopski mega hit (nema Vu efekat, ceo film je VAU!)

Milojko

pre 2 godine

@igor
Realno, za danasnje klince hipstere koji znaju ko je Zendaja i citaju sf knjige, jdavno je pisana, jos u 20. veku, a nema ni dovoljno delova ,samo 6, pa se ne isplati citati. Da ne spominjem to sto nema zmajeve, to je najveci promasaj, sigurno su mogli da zive u pustinji.

ASOT

pre 2 godine

@Jodorovski ja koji nisam citao knjigu sam svatio zasto se bore macevima,jer imaju onaj stit, nista brzo kao metak i slicno ne moze da ga probije. pa i one bombe koje unistavaju brodove idu dosta sporo dok ne probiju stit.

flccc

pre 2 godine

Simpatična je ali nije sad baš neka riba da bi ja nešto žalio jer nema veću ulogu inače kakav je film ko je gledao?
(Nebojša, 28. oktobar 2021 11:26)

Prosečan i površan. Ne idi sa visokim očekivanjima i biće ok

Reziel

pre 2 godine

(Bojan, 28. oktobar 2021 12:58)

Bravo! Isfrustrirani Boomer-i i Milenijalci kojima ni jedna ekranizacija ili nastavak nisu dovoljno dobri, jer ih sada sa 35 i 55, ne oduševljavaju isto kao kada su čitali knjigu ili gledali original sa 16 godina.

Srle

pre 2 godine

@ magic johnson
Ma nemoj nam pricati. Otisao sam u bioskop da odgledam film ,a ne uvod u film ( koji traje skoro tri sata ) .Nisam klinac , imam 36 godina. Ceo film se maltene nista nije desilo ( nisam ocekivao nikakvu akciju ali ovo je strasnooo, sporo, skoro nepostojeca radnja ) . Ovo je kao u knjizi kad procitas uvod, samo ne traje jednu do tri stranice, nego traje skoro tri sata. Vizuelno je super, muzika super, ambijent takodje. Ali radnja maltene nepostojeca. Tek kraj filma je poceo nesto da obecava. A ja treba da ocenim ovaj deo a ne da se vodim logikom da nastavak sledi, ovaj deo je jedno veliko nista. Kakav je biti sl.deo videcemo ( mozda i odgledam ali nisam siguran).Dovoljno je reci da kad se film konacno zavrsio, vecina ljudi je ustala iz bioskopskih sedista onako zbunjena, smorena, niko nije ocekivao da ce odgledati NISTA. Ljudi su ocekivali nesto. Ovo je tesko i oceniti jer nema sta da ocenis.

jojo

pre 2 godine

Nit je lepa, niti talentovana niti harizmaticna, to sto nema veliku minutazu za mene je super vest. Jedva cekam da pogledam film jer cenim rad Denisa Vilneva.

Gortan

pre 2 godine

Xavier Bardem zamotan u neku ćebad se pojavljuje 2 minuta, jedva sanm ga poznao. Džejson Mamoa se javlja iz nekog kanala gde menja ulje na "zvezdanom borcu" - i to mu je bilo previše! A onaj ćoškasti iz Bladerunera 2 uzdahnuo dva puta pa otišao na ćevape sa lukom... Kakva papazjanija...

boro975

pre 2 godine

Realno, da su film (prvi dio) odsjekli gdje su trebali, nakon pada kuće Atreida a prije nabasavanja na Stilgara i njegovu grupu, ne bi se pojavila uopšte, tako da je i ovih sedam minuta previše.

Mladen

pre 2 godine

Ovo je vec otrcana fora kad god mainstream media ima problem s tim sto neki film/serija nije woke enough odma krenu da traze neke opskurne likove po twiteru i kao eto oni se bune. Likusa ne bi trebala da bude u filmu uopste, em nije neka lepotica em 0 glumica ali je tu samo zato sto je meleskinja, ko i glavni glumac jer nosi suknju u javnosti. Dune sam gledao original nebrojeno puta, ok film nis spec ali gledljiv a ovo me ic ne interesuje. Jer jeste woke samo ne DC gluposti lvl woke. I Vilnev je precenjen reziser, svi filmovi su mu suvi prosek u najboljem. To sto nije totalno smece ko skoro sve ostalo sto mainstream gura ne cini njega genijem.

Jovan

pre 2 godine

@Simpatična je ali nije sad baš neka riba da bi ja nešto žalio jer nema veću ulogu inače kakav je film ko je gledao?
(Nebojša, 28. oktobar 2021 11:26)

Zestoko smaranje od filma. Sva sreca pa ga odgledao na netu i to u HD-u preko TV-a. Sto se tice glumica, meni smesno jer je moji klinci gledali u decijim sitkom serijama. Nit je tad, niti sad zna da glumi, kao i pola postave filma. Generalno stara Dina bila bolja sto se tice toga, osim meni bledunjavog MacLachlan-a, ali je bilo par neospornih glumackih velicina u sporednim ulogama.

Jodorovski

pre 2 godine

Greota od onako kompleksne knjige napraviti ovako plitak film. Nije da ne moze da se gleda, ali potpuno masi poentu i ne objasnjava ni najmanje world building (na primer zasto se tuku sabljama umesto laserima) potpuno preskace neke bitne likove kao Tufir havata, Esnafovce itd.
Sve u svemu kao da je neko pravio Rat i Mir za decu do 5 godina, sve preneseno samo u najplicem nivou.
Steta, nadao sam se boljem uprkos shvatanju da to nije knjiga pogodna za ekranizaciju kao film, a preskupa da se od nje pravi serija (samo za ovo sto je pokriveno sturo u filmu trebala bi full sezona da bude posteno preneseno).

mare

pre 2 godine

meni je sasvim ok. Prva verzija je dosta skracena i nejasna. ok kapiram da film nije u stilu Avengersa sa stalnom akcijom, ali ni sama knjiga ne daje prostora za besomucno makljanje u svakom kadru, a nebi ni voleo da su ga pretvorili u to. Za deo koji se odigrava u ovom filmu, a to je uvod u ono sto sledi, mozda malo predugo, ali dobro.

Gde ja živim

pre 2 godine

Što bi rekao Piter Dinklidž kad su jednom navalili da saznaju šta će biti sa Tirionom čini mi se u 4. sezoni "Ako vas baš zanima pročitajte knjigu."

Sestro, brate, druže, drugarice to što si ti fan (i to onaj najgluplji i najgori) ti ne daje za pravo da kmečiš zbog nečeg što svako sa 2 grama neurotransmitera razume. Zbog takvih budala su prenatrpali Spajdermen 3, Sema Rejmija (nadam se da neće i ovaj) i bacili ljagu na prva 2 spektakularna dela. Samo polako, biće svega.

Da bi se ispričala radnja samo prve knjige film bi trebao da traje jedno 8 sati bez preterivanja. A to verovatno onda niko ne bi ni počinjao sem nas zaluđenika. I u stvari najveći problem je što su ovi dunsteri iz WB-a tek sad odobrili snimanje drugog dela pa ćemo gledati tek 2023. ako nas ne zadesi još neka katastrofa.

Salle

pre 2 godine

@MilankoXL

Čekaj , ti pričaš o kompetenciji, a bez ikakvih argumenata tvrdiš "Zimmer je podbacio. Tačka."??? A posle nabacuješ "Govorio sam sa audio strane. Vizuelno je film iznad proseka, gluma prosek." - ne znam zašto pominješ audio stranu i pravdaš vizuelnu, nisam ti ni replicirao za vizuelizaciju. Da si pročitao knjige više puta, nemam komentar, jer mi nije jasno kako ti nije u glavi bila islamsko-pustinjska tematika?? Kada je Muadib poveo Fremene u "DŽIHAD", da li si zamišljao srednje evropsku tematiku možda???Tipično spinovanje i odstupanje od teme... Btw, muzika u Interstelaru je perfektna!

Jodorovski

pre 2 godine

@Jodorovski ja koji nisam citao knjigu sam svatio zasto se bore macevima,jer imaju onaj stit, nista brzo kao metak i slicno ne moze da ga probije. pa i one bombe koje unistavaju brodove idu dosta sporo dok ne probiju stit.
(ASOT, 28. oktobar 2021 15:20)

Da ali na primer nisu objasnili da ako pogodis taj stit laserom izazoves termonuklearnu eksploziju pa se onda laseri malo koriste, jer bi tehnicki mogao nekoga da skuvas laserom unutar tog stita i bez da ga probijes itd.
Ali i to na stranu poenta cele knjige je samo drustvo i sistem u kojem zive ljudi, intrige, zavere i planovi u planovima. Sama akcija je potpuno sekundarna.

palop

pre 2 godine

Pa u to vreme kako ih posprdno zoves bumera i milenijalaca, neko je nesto snimio prvi put, neko nesto napravio prvi put, sto je ostalo u kolektivnoj svesti kao veliko delo.

Vi sadasnji nista ne umete novo da smislite, samo reciklirate staro i to lose, vrlo lose.

Kada napravite nesto novo sto ce obeleziti ovu i buduce decenije javite se, nesposobna generacijo mentalnih lezilebovica.
(Puni sebe, a nista ne znaju, 28. oktobar 2021 13:41)

Pa bumeri vode Holivud sada. Sta mislis ko odredjuje koji ce se film finansirati?

Ja verujem da ima dobrih ideja i sada, ali problem je sto pare donose superheroji, nastavci, rimejkovi i slicno, a matorci u odelima vide samo brojke...

Kopriva

pre 2 godine

@Nebojša

Film je ok, radnja je bas spora. Ne svidja mi se toliko, dala bih ocenu 7,5 od 10. A inače, možete i da skinete film na sajtu 1337x u hd slici. Poz

Sima

pre 2 godine

"Nije loš film, ali knjiga je bolja"
(dzivdzan zbori, 28. oktobar 2021 11:47)

To važi za skoro svaki film pisan po knjizi, osim za Forest Gump.
(brm, 28. oktobar 2021 14:04

I Hobit.

Milan III

pre 2 godine

Trebalo je podeliti više helanki u boji glumačkoj ekipi i sve bi bilo u redu i vuk sit i ovce na broju, bumeri ušuškani u pelene za odrasle i milenijalci sastavljeni sa realnim svetom...

Petar

pre 2 godine

©jednostavno ovaj nastavak ne može da bude dostojan i da ispriča priču koju je imao Dune iz proslog veka.za izbegavanje...
(Kiki, 28. oktobar 2021 11:41)

Prvo ovo nije nastavak, a drugo jasno je da mišljenje o prošloj verziju baziraš na utisku koji je na tebe ostavila kad si bio u predškolskom uzrastu.
(Bojan, 28. oktobar 2021 12:58)

Bas da bih izbegao to odgledah u roku od dva dana posle ove staru verziju. Ipak mi je mnogo bolja stara, ako zanemaris vizuelni napredak u digitalnoj tehnologiji za efekte.

Pantelija

pre 2 godine

Na filmu možete videti sjajne snimke ogromnih brodova i super napredne tehnologije, a u njima ratnike koji se tuku sabljama.
Da biste ga gledali do kraja moraćete svoju inteligenciju da pojedete zajedno sa kokicama.
Osim toga, u jednom trenutku ispred tih ogromnih legija ide tip sa škotskim gajdama. Cela priča je očigledna aluzija na međusobnu borbu škotskih klanova za što bolju poziciju u britanskom carstvu.

nnn

pre 2 godine

Iako film okuplja mnoga poznata imena - Džejson Momoa, Rebeka Ferguson, Oskar Ajzak, Havijer Barden...

Ja se izvinjavam, ko su gorenavedene kreature (sem Bardema)
Prvi put čujem za te poznate ličnosti.
(CJC, 28. oktobar 2021 11:30)

Neki od njih imaju čak manje od 50 godina, mislim da je u tome problem.

dragan

pre 2 godine

toliko grozan film... da moras da nemas nikakav ukus nizasta da bi ti se svideo... Ljudima koje se dopada... ne znam ni sta je ovo... imam da kazem sledece: zaista narode... opismenite se zbog sebe... ako nista vise...bice vam lepse u zivotu... Grozota uh! pre bi gledao pornic s mamom nego ponovo prosao kroz ovaj pakao ... ne zezam se

Salle

pre 2 godine

@MilankoXL

Čekaj , ti pričaš o kompetenciji, a bez ikakvih argumenata tvrdiš "Zimmer je podbacio. Tačka."??? A posle nabacuješ "Govorio sam sa audio strane. Vizuelno je film iznad proseka, gluma prosek." - ne znam zašto pominješ audio stranu i pravdaš vizuelnu, nisam ti ni replicirao za vizuelizaciju. Da si pročitao knjige više puta, nemam komentar, jer mi nije jasno kako ti nije u glavi bila islamsko-pustinjska tematika?? Kada je Muadib poveo Fremene u "DŽIHAD", da li si zamišljao srednje evropsku tematiku možda???Tipično spinovanje i odstupanje od teme... Btw, muzika u Interstelaru je perfektna!

Gjost

pre 2 godine

Sama priča je super, bar ko voli sciFi, radnja filma bar ovaj prvi deo onako, djene djene, audio vizuelni efekti 10tka, sve u svemu dobar film po meni malo precenjen, vidim da je na 8,2, po meni film je 7,5, dobar je i milsim da će biti još bolji ali za sad msm da je 7,5 puna kapa, obvz pogledati u bioskopu

mare

pre 2 godine

Celu prvu knjigu su mogli da spakuju u maksimalno 3 sata filma. Ovako je pola knjige u 2 i po sata i to sve deluje razvodnjeno i sporo. I mislim da fali jos malo dijaloga iz kojeg bi moglo malo vise da se razume o okolnostima u svetu u kojem se odvija radnja. Vizuelno i gluma, sve odlično.

Milan NS

pre 2 godine

Naspram onog što se sada nudi u mejnstrimu, film je vanserijski. Ovi koji se samo iz detinjstva sećaju Linčove verzije, mislim da bi se sada razočarali kad bi je opet gledali. Meni su najslabije tačke izbor Bautiste, Momoe i Skarsgarda, a i Zendaja mi je tu negde. U svakom slučaju, film vredi pogledati.

Mare

pre 2 godine

Film je očajan i mislim da nastavaka neće ni biti, jer niko neće da baca pare na to đubre. Ona priča o odobrenom budžetu za drugi deo je samo reklamna fora bez koje bi pukli još brže. Odgledajte mini serije iz 2000/2003. za oporavak od ove propasti.

miki

pre 2 godine

film je maestralan,vrhunski! film iz 84te je bio genijalan i niko ga nije gledao, vucarao se u bisokopu fontana mesecima! timoti je moj favorit već neko vreme, vanserijski talenat! nju jork se uzdiže konačno nakon kramera! imamo timotija, pa adama drajvera! zendaja se pojavila u kanu, regularno,preslatka drugi deo se očekuje!

PoslednjiSrbijanac

pre 2 godine

Filmu je najmanji problem tih 7 minuta. Osim na momente prosečne fotografije i specijalnih efekata sve ostalo je ispod prosečno. Najneverovatnija stvar u vezi ovog nemuštog pokušaja ekranizacije je trajanje prvog dela koji ne pokriva ni trećinu priče. Sporo, dosadno, očajna muzika i neubedljiva gluma. Bruka

niki

pre 2 godine

dobar Film, nesto malo za promenu, kontam da ce biti trilogija, smaraju samo malo sa nekim predskazaNjima i Ja sam izabrani (matriks) forama, klasika za amercicko paljevinsko trziste, ali ok je film, cekamo drugi deo..

CATAPA

pre 2 godine

Na filmu možete videti sjajne snimke ogromnih brodova i super napredne tehnologije, a u njima ratnike koji se tuku sabljama.
(Pantelija, 28. oktobar 2021 12:47)
Generalno si u pravu, to je česta greška koju prave režiseri naučnofantastičnih filmova (ređe pisci SF romana), ta totalna neusklađenost tehnoloških nivoa jednog društva. I Vilnev je napravio jednu koja mi je zasmetala: radio veza na ornitopteru je blago rečeno primitivna i poput prvih voki-tokija ne može da radi istovremeno dvosmernu komunikaciju. Otud je neophodno i ono "over" na kraju poruke. Zvuk i pogotovo, kao da koriste ugljene mikrofone i zvučnike iz prvih (žičanih naravno) telefona. Čak i mimo nekog civilizacionog tehnološkog nivoa (međuzvezdani brodovi, zaštitna polja...) sam ornitopter je daleko sofisticiranija verzija helikoptera, ali eto, radio veza na njima je na nivou RUP-12, "Rudi Čajavec", iz šezdesetih godina prošlog veka.

Za ovo što se mlate sabljama, ajde i da kažemo da postoji (ili je makar argumentovan) "razlog" zbog čega.

Brago

pre 2 godine

Hm, onako podvojen sam povodom filma. Odrastao sam na Dune igricama i ocekivao sam da se vise puca, tenkove i cuda. Ovde se biju macevima kao pecinski ljudi. U flmu iz 1984 su se lepo pucali, al ne znam kakva je situacija u knjizi. Meni iskreno te borbe deluju primitivno pa cak i da su takve u knjizi, mogli su to bolje da odrade. Za sve ostalo manje vise nemam zamerki, ali sam u sustini nezadovoljan.

V5

pre 2 godine

Sve u svemu, ogromno razočaranje za prave poznavaoce stripa, Vilnev je očigledno bio mnogo bolji vozač formule 1 nego što je režiser!!!
(narodnjak, 28. oktobar 2021 18:38) 

Smanji doživljaj. Režiser Vilnev nikada nije vozio formulu, već njegov brat. Možda si pravi poznavalac stripa, ali nisi dobro proučio materiju.

Dragutin

pre 2 godine

Najveci promasaj je to sto Pola Atreida ne glumi Dvejn Dzonson, vec ovaj bledunjavi zgoljavi klinac. Ali kontam, na takve se sad loze xxl kardasijan clone klinke.

Robi

pre 2 godine

Film ima fenomenalan zvuk i cela atmosfera deluje vaoma interesantno, mislim ta neka dark techno estetika + pustinja (kapiram da je Rick Owens radio kostime), pa onda to sto malog nazivaju mahdi a imperatora padishah, mislim da ima jos nekih momenata koji asociraju na arapski svet...

Jeftula

pre 2 godine

@Snežana Ja sam pak čuo da je u trećem delu tvist da bi se u petom delu pripremili za krešendo koji će se desiti u šestom delu sa primesama finalizacije cele sage u sedmom delu.
A evo i jednog spojlera za sve ove verne fanove Dune 2021,ko hoće da živi u neznanju neka ne čita nastavak...
U petom delu će umesto mačeva da koriste TOLJAGE 😱😱😱

Strajoo

pre 2 godine

Ljudi, knjiga po kojoj je snimljen film, je napisana 1965. godine... S obzirom na to mislim da je sasvim ok predstavljena budućnost...

A što se tiče borbe mačevima a ne laserima, čini mi se da sam negde čitao da je takav zakon u knjizi, da ne smeju da se koriste laseri i puške, mada to verovatno bolje zna neko ko je čitao knjige...

Pročitah komentar za glavnog lika, da je bolje da ga je glumio Dvejn Džonson... To baš ne bi imalo smisla, ne znam šta ste očekivali, da on i Batista odrade kečerski meč u filmu ??

Poki063

pre 2 godine

Користе малеве зато што сви имају штитове који спречавају пролазак брзог предмета, стога спори улазак мачем пробија штит.
На тренингу Пола се види да брзи ударац сија плаво а када иде спорији ударац за сија црвено и тада је штит пробијен

narodnjak

pre 2 godine

Žestoka glupost od filma!

Ja sam odgledao film 7 puta upravo da bih razjasnio sve što nisam razumeo i opet ništa ne razumem!

Pa ništa od onoga u filmu ne postoji!

Kako može da se tuku mačevima a ima laseri u budućnosti na sve strane, već ih sada ima!

Kako može neko svetlo da bude kao štit!?

Ako već imaju mačeve zašto nema neko koplje i strele, barem laserske prirode?

Kako mogu da onako ofarbaju oči a da ne oslepe?

Kako mogu da onoliko nose ta neka odela a da se ne peru?

Sve u svemu, ogromno razočaranje za prave poznavaoce stripa, Vilnev je očigledno bio mnogo bolji vozač formule 1 nego što je režiser!!!

CJC

pre 2 godine

Iako film okuplja mnoga poznata imena - Džejson Momoa, Rebeka Ferguson, Oskar Ajzak, Havijer Barden...

Ja se izvinjavam, ko su gorenavedene kreature (sem Bardema)
Prvi put čujem za te poznate ličnosti.

dragan

pre 2 godine

toliko grozan film... da moras da nemas nikakav ukus nizasta da bi ti se svideo... Ljudima koje se dopada... ne znam ni sta je ovo... imam da kazem sledece: zaista narode... opismenite se zbog sebe... ako nista vise...bice vam lepse u zivotu... Grozota uh! pre bi gledao pornic s mamom nego ponovo prosao kroz ovaj pakao ... ne zezam se

Kiki

pre 2 godine

Nije neka preterana šteta...film je spor,predugo traje.meni se na prvih sat vremena užasno prispavalo.morao sam da prekinem,i preispitam sam sebe da li da nastavim ili ne.jedva sam se naterao da pogledam.a bolje da nisam...jednostavno ovaj nastavak ne može da bude dostojan i da ispriča priču koju je imao Dune iz proslog veka.za izbegavanje...

Pantelija

pre 2 godine

Na filmu možete videti sjajne snimke ogromnih brodova i super napredne tehnologije, a u njima ratnike koji se tuku sabljama.
Da biste ga gledali do kraja moraćete svoju inteligenciju da pojedete zajedno sa kokicama.
Osim toga, u jednom trenutku ispred tih ogromnih legija ide tip sa škotskim gajdama. Cela priča je očigledna aluzija na međusobnu borbu škotskih klanova za što bolju poziciju u britanskom carstvu.

MilankoXL

pre 2 godine

Film Dina ima problem u kriminalnoj muzici Hansa Zimera! Dočarava vanzemaljski svet Islamske države sa drekom i urlanjem ženskih vokala! Užas! Poslušajte prvih 5 minuta Blade Runnera iz 1982, Vangelis je zadao domaći zadatak na temu audio tema prati vizuelna dešavanja i podiže sveukupni doživljaj na epski nivo. A ako se sve svelo na što glasnije, drekavije onda smo u ozbiljnom problemu.

Reziel

pre 2 godine

(Bojan, 28. oktobar 2021 12:58)

Bravo! Isfrustrirani Boomer-i i Milenijalci kojima ni jedna ekranizacija ili nastavak nisu dovoljno dobri, jer ih sada sa 35 i 55, ne oduševljavaju isto kao kada su čitali knjigu ili gledali original sa 16 godina.

MilankoXL

pre 2 godine

Poješće te zilotizam. Film striktno prati knjige, a da si čitao knjige shvatio bi zašto je muzika takva kakva je. Nažalost, needukovani "glasni" likovi kao ti su u većini....dovoljno govori o trenutnom stanju čovečanstva.
(Salle, 28. oktobar 2021 12:21)

Pročitao sve delove serijala više puta. Ovo govori o tebi više nego o meni: prvo o tvojoj opštoj ne kulturi , drugo o muzičkoj ne obrazovanosti, treće film ne prati striktno knjigu a da si je pročitao video bi to odmah na početku filma i četvrto o fanatičnoj potrebi takvih kao ti da ispadnu u pravu po svaku cenu iako očigledno nemaju kompetencije za običan razgovor a kamoli smislenu raspravu.
Zimmer je podbacio. Tačka.
Govorio sam sa audio strane. Vizuelno je film iznad proseka, gluma prosek.
Čitaj review-e po netu. Ako film potencira da bude epski onda i muzička podloga mora biti epska. Na hvalospeve autora i pre slušanja soundtracka sam odmah izneo sumnju da neće biti na visini zadatka, kao recimo u Interstellaru. Izmišljeni i specijalno kreirani instrumenti da dočaraju vanzemaljsku atmosferu ( po rečima Zimmera ) su dočarali vanzemaljsku atmosferu Islam Abada.. Muzika velika 0 !
Mogao je biti epski film.

Salle

pre 2 godine

Film Dina ima problem u kriminalnoj muzici Hansa Zimera! Dočarava vanzemaljski svet Islamske države sa drekom i urlanjem ženskih vokala! Užas! Poslušajte prvih 5 minuta Blade Runnera iz 1982, Vangelis je zadao domaći zadatak na temu audio tema prati vizuelna dešavanja i podiže sveukupni doživljaj na epski nivo. A ako se sve svelo na što glasnije, drekavije onda smo u ozbiljnom problemu.
(MilankoXL, 28. oktobar 2021 11:34)

Poješće te zilotizam. Film striktno prati knjige, a da si čitao knjige shvatio bi zašto je muzika takva kakva je. Nažalost, needukovani "glasni" likovi kao ti su u većini....dovoljno govori o trenutnom stanju čovečanstva.

Sima

pre 2 godine

"Nije loš film, ali knjiga je bolja"
(dzivdzan zbori, 28. oktobar 2021 11:47)

To važi za skoro svaki film pisan po knjizi, osim za Forest Gump.
(brm, 28. oktobar 2021 14:04

I Hobit.

Kopriva

pre 2 godine

@Nebojša

Film je ok, radnja je bas spora. Ne svidja mi se toliko, dala bih ocenu 7,5 od 10. A inače, možete i da skinete film na sajtu 1337x u hd slici. Poz

Gortan

pre 2 godine

Xavier Bardem zamotan u neku ćebad se pojavljuje 2 minuta, jedva sanm ga poznao. Džejson Mamoa se javlja iz nekog kanala gde menja ulje na "zvezdanom borcu" - i to mu je bilo previše! A onaj ćoškasti iz Bladerunera 2 uzdahnuo dva puta pa otišao na ćevape sa lukom... Kakva papazjanija...

flccc

pre 2 godine

Simpatična je ali nije sad baš neka riba da bi ja nešto žalio jer nema veću ulogu inače kakav je film ko je gledao?
(Nebojša, 28. oktobar 2021 11:26)

Prosečan i površan. Ne idi sa visokim očekivanjima i biće ok

MagicJohnson

pre 2 godine

Filme je remek delo. Svi se pojavljuju koliko treba, ovo je samo prvi deo, biće dotične gospođice mnogo više u drugom delu. Odavno na mene neki film nije ostaio tako dobar utisak. Dobar je i kao fil, solidan kao adaptacija (vizija) vrlo kompleksnog književnog dela, stilski neobičan i interesantan, odličnog tempa, odlične glume, muzika...sve. Pravi bioskopski mega hit (nema Vu efekat, ceo film je VAU!)

Jovan

pre 2 godine

@Simpatična je ali nije sad baš neka riba da bi ja nešto žalio jer nema veću ulogu inače kakav je film ko je gledao?
(Nebojša, 28. oktobar 2021 11:26)

Zestoko smaranje od filma. Sva sreca pa ga odgledao na netu i to u HD-u preko TV-a. Sto se tice glumica, meni smesno jer je moji klinci gledali u decijim sitkom serijama. Nit je tad, niti sad zna da glumi, kao i pola postave filma. Generalno stara Dina bila bolja sto se tice toga, osim meni bledunjavog MacLachlan-a, ali je bilo par neospornih glumackih velicina u sporednim ulogama.

Srle

pre 2 godine

@ magic johnson
Ma nemoj nam pricati. Otisao sam u bioskop da odgledam film ,a ne uvod u film ( koji traje skoro tri sata ) .Nisam klinac , imam 36 godina. Ceo film se maltene nista nije desilo ( nisam ocekivao nikakvu akciju ali ovo je strasnooo, sporo, skoro nepostojeca radnja ) . Ovo je kao u knjizi kad procitas uvod, samo ne traje jednu do tri stranice, nego traje skoro tri sata. Vizuelno je super, muzika super, ambijent takodje. Ali radnja maltene nepostojeca. Tek kraj filma je poceo nesto da obecava. A ja treba da ocenim ovaj deo a ne da se vodim logikom da nastavak sledi, ovaj deo je jedno veliko nista. Kakav je biti sl.deo videcemo ( mozda i odgledam ali nisam siguran).Dovoljno je reci da kad se film konacno zavrsio, vecina ljudi je ustala iz bioskopskih sedista onako zbunjena, smorena, niko nije ocekivao da ce odgledati NISTA. Ljudi su ocekivali nesto. Ovo je tesko i oceniti jer nema sta da ocenis.

Mare

pre 2 godine

Film je očajan i mislim da nastavaka neće ni biti, jer niko neće da baca pare na to đubre. Ona priča o odobrenom budžetu za drugi deo je samo reklamna fora bez koje bi pukli još brže. Odgledajte mini serije iz 2000/2003. za oporavak od ove propasti.

miki

pre 2 godine

film je maestralan,vrhunski! film iz 84te je bio genijalan i niko ga nije gledao, vucarao se u bisokopu fontana mesecima! timoti je moj favorit već neko vreme, vanserijski talenat! nju jork se uzdiže konačno nakon kramera! imamo timotija, pa adama drajvera! zendaja se pojavila u kanu, regularno,preslatka drugi deo se očekuje!

tester

pre 2 godine

Odlican film. Napokon SyFy koji nije za decu od 13 godina. Koga briga za tu devojku? Ne bitna je u ovom trenutku i ko se zali za njenih 7 minuta nije ni razumeo film i treba samo da gleda Avengers-e.

Darth Wader

pre 2 godine

Posle 2 ipo sata gledanja imao sam utisak da film tek treba da počne. Ne bih nikad prešao na mračnu stranu da su mi ovakvi bili ratovi zvezda...

niki

pre 2 godine

dobar Film, nesto malo za promenu, kontam da ce biti trilogija, smaraju samo malo sa nekim predskazaNjima i Ja sam izabrani (matriks) forama, klasika za amercicko paljevinsko trziste, ali ok je film, cekamo drugi deo..

Mladen

pre 2 godine

Ovo je vec otrcana fora kad god mainstream media ima problem s tim sto neki film/serija nije woke enough odma krenu da traze neke opskurne likove po twiteru i kao eto oni se bune. Likusa ne bi trebala da bude u filmu uopste, em nije neka lepotica em 0 glumica ali je tu samo zato sto je meleskinja, ko i glavni glumac jer nosi suknju u javnosti. Dune sam gledao original nebrojeno puta, ok film nis spec ali gledljiv a ovo me ic ne interesuje. Jer jeste woke samo ne DC gluposti lvl woke. I Vilnev je precenjen reziser, svi filmovi su mu suvi prosek u najboljem. To sto nije totalno smece ko skoro sve ostalo sto mainstream gura ne cini njega genijem.

Perica

pre 2 godine

Navikli ljudi na Marvela i DC, pa im je film dosadan. Niko da pomene kako je uzivao u kadrovima, fotografiji, prizorima, prici koja je jasna i ritmu filma.
Vise volim Lincovu verziju, ali ova je vizuelno prelepa.

mare

pre 2 godine

Celu prvu knjigu su mogli da spakuju u maksimalno 3 sata filma. Ovako je pola knjige u 2 i po sata i to sve deluje razvodnjeno i sporo. I mislim da fali jos malo dijaloga iz kojeg bi moglo malo vise da se razume o okolnostima u svetu u kojem se odvija radnja. Vizuelno i gluma, sve odlično.

palop

pre 2 godine

Pa u to vreme kako ih posprdno zoves bumera i milenijalaca, neko je nesto snimio prvi put, neko nesto napravio prvi put, sto je ostalo u kolektivnoj svesti kao veliko delo.

Vi sadasnji nista ne umete novo da smislite, samo reciklirate staro i to lose, vrlo lose.

Kada napravite nesto novo sto ce obeleziti ovu i buduce decenije javite se, nesposobna generacijo mentalnih lezilebovica.
(Puni sebe, a nista ne znaju, 28. oktobar 2021 13:41)

Pa bumeri vode Holivud sada. Sta mislis ko odredjuje koji ce se film finansirati?

Ja verujem da ima dobrih ideja i sada, ali problem je sto pare donose superheroji, nastavci, rimejkovi i slicno, a matorci u odelima vide samo brojke...

nnn

pre 2 godine

Iako film okuplja mnoga poznata imena - Džejson Momoa, Rebeka Ferguson, Oskar Ajzak, Havijer Barden...

Ja se izvinjavam, ko su gorenavedene kreature (sem Bardema)
Prvi put čujem za te poznate ličnosti.
(CJC, 28. oktobar 2021 11:30)

Neki od njih imaju čak manje od 50 godina, mislim da je u tome problem.

b.

pre 2 godine

Problem kod svakog slicnog dela koje se bude ekranizovalo u budućnosti je sto ce sa jedne strane biti die hard fanovi (da ne upotrebim neki drugi izraz) kojima ce smetati sto nesto nije u potpunosti prikazano kao u knjizi, a sa druge strane klinci navikli na Marvel sranja (jbg mator sam), kojima će ovo biti sporo i dosadno. Otišao sam da ga pogledam u bioskop, nakon napornog dana na poslu, mrtav umoran, na poslednju projekciju u 10. Bio sam siguran da cu zaspati na pola, ali nisam. Film me je oduševio i držao mi je pažnju svih 3 sata. Knjige nisam čitao. Poslušao sam par sati lore-a na YTu i to mi je bilo dovoljno kao priprema. Po meni, za prosečnog ljubitelja SFa je ovo skroz solidan film. Nadam se da će drugi deo biti još bolji.

Milojko

pre 2 godine

@igor
Realno, za danasnje klince hipstere koji znaju ko je Zendaja i citaju sf knjige, jdavno je pisana, jos u 20. veku, a nema ni dovoljno delova ,samo 6, pa se ne isplati citati. Da ne spominjem to sto nema zmajeve, to je najveci promasaj, sigurno su mogli da zive u pustinji.

Mamoa

pre 2 godine

Ovo je samo uvod u "franšizu" od deset delova koja će da donosi lovu! Ne očajavajte zbog nedostataka,režiser je obećao da će sve da se ispegla do 5-og dela...

jojo

pre 2 godine

Nit je lepa, niti talentovana niti harizmaticna, to sto nema veliku minutazu za mene je super vest. Jedva cekam da pogledam film jer cenim rad Denisa Vilneva.

Salle

pre 2 godine

@MilankoXL

Čekaj , ti pričaš o kompetenciji, a bez ikakvih argumenata tvrdiš "Zimmer je podbacio. Tačka."??? A posle nabacuješ "Govorio sam sa audio strane. Vizuelno je film iznad proseka, gluma prosek." - ne znam zašto pominješ audio stranu i pravdaš vizuelnu, nisam ti ni replicirao za vizuelizaciju. Da si pročitao knjige više puta, nemam komentar, jer mi nije jasno kako ti nije u glavi bila islamsko-pustinjska tematika?? Kada je Muadib poveo Fremene u "DŽIHAD", da li si zamišljao srednje evropsku tematiku možda???Tipično spinovanje i odstupanje od teme... Btw, muzika u Interstelaru je perfektna!

Dragutin

pre 2 godine

Najveci promasaj je to sto Pola Atreida ne glumi Dvejn Dzonson, vec ovaj bledunjavi zgoljavi klinac. Ali kontam, na takve se sad loze xxl kardasijan clone klinke.

V5

pre 2 godine

Sve u svemu, ogromno razočaranje za prave poznavaoce stripa, Vilnev je očigledno bio mnogo bolji vozač formule 1 nego što je režiser!!!
(narodnjak, 28. oktobar 2021 18:38) 

Smanji doživljaj. Režiser Vilnev nikada nije vozio formulu, već njegov brat. Možda si pravi poznavalac stripa, ali nisi dobro proučio materiju.

Astronomikon

pre 2 godine

Da su procitali knjigu znali bi da ce u drugom filmu biti u svakom drugom kadru. Jer prvi film je tacno maltene polovina prve knjige gde ona tek ulazi u pricu kao njen bitan deo. Kakvi teletabisi sunce ti poljubim, svet je otisao dodjavola...

nm

pre 2 godine

(MilankoXL, 28. oktobar 2021 11:34)

Pa naravno, kad je piscu knjige bliski istok i nafta, kao i borba "velikih sila" oko tog resursa sluzio kao inspiracija. Nece Zimer komponovati dvojku

Bojan

pre 2 godine

jednostavno ovaj nastavak ne može da bude dostojan i da ispriča priču koju je imao Dune iz proslog veka.za izbegavanje...
(Kiki, 28. oktobar 2021 11:41)

Prvo ovo nije nastavak, a drugo jasno je da mišljenje o prošloj verziju baziraš na utisku koji je na tebe ostavila kad si bio u predškolskom uzrastu.

Milan NS

pre 2 godine

Naspram onog što se sada nudi u mejnstrimu, film je vanserijski. Ovi koji se samo iz detinjstva sećaju Linčove verzije, mislim da bi se sada razočarali kad bi je opet gledali. Meni su najslabije tačke izbor Bautiste, Momoe i Skarsgarda, a i Zendaja mi je tu negde. U svakom slučaju, film vredi pogledati.

Milan III

pre 2 godine

Trebalo je podeliti više helanki u boji glumačkoj ekipi i sve bi bilo u redu i vuk sit i ovce na broju, bumeri ušuškani u pelene za odrasle i milenijalci sastavljeni sa realnim svetom...

mare

pre 2 godine

meni je sasvim ok. Prva verzija je dosta skracena i nejasna. ok kapiram da film nije u stilu Avengersa sa stalnom akcijom, ali ni sama knjiga ne daje prostora za besomucno makljanje u svakom kadru, a nebi ni voleo da su ga pretvorili u to. Za deo koji se odigrava u ovom filmu, a to je uvod u ono sto sledi, mozda malo predugo, ali dobro.

Gjost

pre 2 godine

Sama priča je super, bar ko voli sciFi, radnja filma bar ovaj prvi deo onako, djene djene, audio vizuelni efekti 10tka, sve u svemu dobar film po meni malo precenjen, vidim da je na 8,2, po meni film je 7,5, dobar je i milsim da će biti još bolji ali za sad msm da je 7,5 puna kapa, obvz pogledati u bioskopu

korespodent

pre 2 godine

...borbu škotskih klanova za što bolju poziciju u britanskom carstvu.
(Pantelija, 28. oktobar 2021 12:47)

Stvarno, ali stvarno već dugo nisam čitao gluplji komentar na b92.
Vojnici se bore hladnim oružjem jer poseduju individualne generatore zaštitnog polja koji ih štite od brzih projektila bilo koje veličine.
Kad je Britanija postala carstvo, škotski klanovi se već odavno nisu međusobno borili ni za šta...
Gajde su jedna od poveznica sa tradicijom stare planete Zemlje na koje se plemenitaške kuće u filmu rado pozivaju kako bi opravdale feudalni poredak u kojem se Carstvo nalazi zadnih par hiljada godina.
Bukvalno, za sve što si naveo postoji opravdanje, ali ti si previše lenj da saznaš. Sve mora da ti bude samoobjašnjivo na platnu.
Mogao bih da kažem da ovaj film nije za tebe, ali bolje je da ti netko već kaže u životu da si zapravo samo glup.

Salle

pre 2 godine

@MilankoXL

Čekaj , ti pričaš o kompetenciji, a bez ikakvih argumenata tvrdiš "Zimmer je podbacio. Tačka."??? A posle nabacuješ "Govorio sam sa audio strane. Vizuelno je film iznad proseka, gluma prosek." - ne znam zašto pominješ audio stranu i pravdaš vizuelnu, nisam ti ni replicirao za vizuelizaciju. Da si pročitao knjige više puta, nemam komentar, jer mi nije jasno kako ti nije u glavi bila islamsko-pustinjska tematika?? Kada je Muadib poveo Fremene u "DŽIHAD", da li si zamišljao srednje evropsku tematiku možda???Tipično spinovanje i odstupanje od teme... Btw, muzika u Interstelaru je perfektna!

Petar

pre 2 godine

©jednostavno ovaj nastavak ne može da bude dostojan i da ispriča priču koju je imao Dune iz proslog veka.za izbegavanje...
(Kiki, 28. oktobar 2021 11:41)

Prvo ovo nije nastavak, a drugo jasno je da mišljenje o prošloj verziju baziraš na utisku koji je na tebe ostavila kad si bio u predškolskom uzrastu.
(Bojan, 28. oktobar 2021 12:58)

Bas da bih izbegao to odgledah u roku od dva dana posle ove staru verziju. Ipak mi je mnogo bolja stara, ako zanemaris vizuelni napredak u digitalnoj tehnologiji za efekte.

Puni sebe, a nista ne znaju

pre 2 godine

©Bravo! Isfrustrirani Boomer-i i Milenijalci kojima ni jedna ekranizacija ili nastavak nisu dovoljno dobri, jer ih sada sa 35 i 55, ne oduševljavaju isto kao kada su čitali knjigu ili gledali original sa 16 godina.
(Reziel, 28. oktobar 2021 13:21)

Pa u to vreme kako ih posprdno zoves bumera i milenijalaca, neko je nesto snimio prvi put, neko nesto napravio prvi put, sto je ostalo u kolektivnoj svesti kao veliko delo.

Vi sadasnji nista ne umete novo da smislite, samo reciklirate staro i to lose, vrlo lose.

Kada napravite nesto novo sto ce obeleziti ovu i buduce decenije javite se, nesposobna generacijo mentalnih lezilebovica.

Gde ja živim

pre 2 godine

Što bi rekao Piter Dinklidž kad su jednom navalili da saznaju šta će biti sa Tirionom čini mi se u 4. sezoni "Ako vas baš zanima pročitajte knjigu."

Sestro, brate, druže, drugarice to što si ti fan (i to onaj najgluplji i najgori) ti ne daje za pravo da kmečiš zbog nečeg što svako sa 2 grama neurotransmitera razume. Zbog takvih budala su prenatrpali Spajdermen 3, Sema Rejmija (nadam se da neće i ovaj) i bacili ljagu na prva 2 spektakularna dela. Samo polako, biće svega.

Da bi se ispričala radnja samo prve knjige film bi trebao da traje jedno 8 sati bez preterivanja. A to verovatno onda niko ne bi ni počinjao sem nas zaluđenika. I u stvari najveći problem je što su ovi dunsteri iz WB-a tek sad odobrili snimanje drugog dela pa ćemo gledati tek 2023. ako nas ne zadesi još neka katastrofa.

Brago

pre 2 godine

Hm, onako podvojen sam povodom filma. Odrastao sam na Dune igricama i ocekivao sam da se vise puca, tenkove i cuda. Ovde se biju macevima kao pecinski ljudi. U flmu iz 1984 su se lepo pucali, al ne znam kakva je situacija u knjizi. Meni iskreno te borbe deluju primitivno pa cak i da su takve u knjizi, mogli su to bolje da odrade. Za sve ostalo manje vise nemam zamerki, ali sam u sustini nezadovoljan.

Jodorovski

pre 2 godine

Greota od onako kompleksne knjige napraviti ovako plitak film. Nije da ne moze da se gleda, ali potpuno masi poentu i ne objasnjava ni najmanje world building (na primer zasto se tuku sabljama umesto laserima) potpuno preskace neke bitne likove kao Tufir havata, Esnafovce itd.
Sve u svemu kao da je neko pravio Rat i Mir za decu do 5 godina, sve preneseno samo u najplicem nivou.
Steta, nadao sam se boljem uprkos shvatanju da to nije knjiga pogodna za ekranizaciju kao film, a preskupa da se od nje pravi serija (samo za ovo sto je pokriveno sturo u filmu trebala bi full sezona da bude posteno preneseno).

brm

pre 2 godine

"Nije loš film, ali knjiga je bolja"
(dzivdzan zbori, 28. oktobar 2021 11:47)

To važi za skoro svaki film pisan po knjizi, osim za Forest Gump.

PoslednjiSrbijanac

pre 2 godine

Filmu je najmanji problem tih 7 minuta. Osim na momente prosečne fotografije i specijalnih efekata sve ostalo je ispod prosečno. Najneverovatnija stvar u vezi ovog nemuštog pokušaja ekranizacije je trajanje prvog dela koji ne pokriva ni trećinu priče. Sporo, dosadno, očajna muzika i neubedljiva gluma. Bruka

Ivan

pre 2 godine

"Isfrustrirani Boomer-i i Milenijalci kojima ni jedna ekranizacija ili nastavak nisu dovoljno dobri, jer ih sada sa 35 i 55,"

Boomer-i imaju 70 godina. Ne vidim nijednu slicnost istih sa Milenijalcima. U opsegu 35-55 godina je prakticno generacija X koja pokriva neki period od 40-55 godina (manje vise). Ne kazem da nemas poentu i validno misljenje, samo ako bi mogao opet da ga izneses malo jasnije.

Jodorovski

pre 2 godine

@Jodorovski ja koji nisam citao knjigu sam svatio zasto se bore macevima,jer imaju onaj stit, nista brzo kao metak i slicno ne moze da ga probije. pa i one bombe koje unistavaju brodove idu dosta sporo dok ne probiju stit.
(ASOT, 28. oktobar 2021 15:20)

Da ali na primer nisu objasnili da ako pogodis taj stit laserom izazoves termonuklearnu eksploziju pa se onda laseri malo koriste, jer bi tehnicki mogao nekoga da skuvas laserom unutar tog stita i bez da ga probijes itd.
Ali i to na stranu poenta cele knjige je samo drustvo i sistem u kojem zive ljudi, intrige, zavere i planovi u planovima. Sama akcija je potpuno sekundarna.

Jeftula

pre 2 godine

@Snežana Ja sam pak čuo da je u trećem delu tvist da bi se u petom delu pripremili za krešendo koji će se desiti u šestom delu sa primesama finalizacije cele sage u sedmom delu.
A evo i jednog spojlera za sve ove verne fanove Dune 2021,ko hoće da živi u neznanju neka ne čita nastavak...
U petom delu će umesto mačeva da koriste TOLJAGE 😱😱😱

e svasta

pre 2 godine

@Pantelija

Ajde da si neki Amerikanac pa da tako odvalis, trebalo bi da znas da gajde nisu skotski instrument vec da imas i srpske gajde, ustvari imas ih sirom Evrope. Koristili su ih i Rimljani, ali toga naravno nema u holivudskim filmovima da ne bi zbunjivali takve ko sto si ti.

CATAPA

pre 2 godine

Na filmu možete videti sjajne snimke ogromnih brodova i super napredne tehnologije, a u njima ratnike koji se tuku sabljama.
(Pantelija, 28. oktobar 2021 12:47)
Generalno si u pravu, to je česta greška koju prave režiseri naučnofantastičnih filmova (ređe pisci SF romana), ta totalna neusklađenost tehnoloških nivoa jednog društva. I Vilnev je napravio jednu koja mi je zasmetala: radio veza na ornitopteru je blago rečeno primitivna i poput prvih voki-tokija ne može da radi istovremeno dvosmernu komunikaciju. Otud je neophodno i ono "over" na kraju poruke. Zvuk i pogotovo, kao da koriste ugljene mikrofone i zvučnike iz prvih (žičanih naravno) telefona. Čak i mimo nekog civilizacionog tehnološkog nivoa (međuzvezdani brodovi, zaštitna polja...) sam ornitopter je daleko sofisticiranija verzija helikoptera, ali eto, radio veza na njima je na nivou RUP-12, "Rudi Čajavec", iz šezdesetih godina prošlog veka.

Za ovo što se mlate sabljama, ajde i da kažemo da postoji (ili je makar argumentovan) "razlog" zbog čega.

ASOT

pre 2 godine

@Jodorovski ja koji nisam citao knjigu sam svatio zasto se bore macevima,jer imaju onaj stit, nista brzo kao metak i slicno ne moze da ga probije. pa i one bombe koje unistavaju brodove idu dosta sporo dok ne probiju stit.

boro975

pre 2 godine

Realno, da su film (prvi dio) odsjekli gdje su trebali, nakon pada kuće Atreida a prije nabasavanja na Stilgara i njegovu grupu, ne bi se pojavila uopšte, tako da je i ovih sedam minuta previše.

Robi

pre 2 godine

Film ima fenomenalan zvuk i cela atmosfera deluje vaoma interesantno, mislim ta neka dark techno estetika + pustinja (kapiram da je Rick Owens radio kostime), pa onda to sto malog nazivaju mahdi a imperatora padishah, mislim da ima jos nekih momenata koji asociraju na arapski svet...

marko

pre 2 godine

(Pantelija, 28. oktobar 2021 12:47)

davno sam citao knjigu ali ako se dobro secam ratuju sa macevima zato sto je to jedini nacin da pobede nekog ko ima ukljuceno zastitno polje, a laserski pistol bi izazvao nuklearnu eksploziju. "spori noz prodire kroz stit..."

Strajoo

pre 2 godine

Ljudi, knjiga po kojoj je snimljen film, je napisana 1965. godine... S obzirom na to mislim da je sasvim ok predstavljena budućnost...

A što se tiče borbe mačevima a ne laserima, čini mi se da sam negde čitao da je takav zakon u knjizi, da ne smeju da se koriste laseri i puške, mada to verovatno bolje zna neko ko je čitao knjige...

Pročitah komentar za glavnog lika, da je bolje da ga je glumio Dvejn Džonson... To baš ne bi imalo smisla, ne znam šta ste očekivali, da on i Batista odrade kečerski meč u filmu ??

Poki063

pre 2 godine

Користе малеве зато што сви имају штитове који спречавају пролазак брзог предмета, стога спори улазак мачем пробија штит.
На тренингу Пола се види да брзи ударац сија плаво а када иде спорији ударац за сија црвено и тада је штит пробијен