"Spaljena je svaka biblioteka u kojoj se ne čita"

Obnova biblioteke na Kosančićevom vencu, koju su pre osam decenija uništili nemački avioni, jedna je od ideja Vladimira Pištala, upravnika Narodne biblioteke. U intervjuu za DW govori i o značaju knjige u doba korone.

Izvor: DW
Pošaljite komentar
 1. Videla sam juče ovaj Oluićev komentra - pa se pitam "zašto ovo nije opte mesto" (zašto mi do sada o tome ništa ne znamo"?)
  Dragomir Olujić Oluja:
  1) General Ler nikada nije izjavio da je ,,u prvom naletu trebalo da srušimo Narodnu biblioteku“, 2) bombardovanje NBS nije bilo planirano, 3) NBS nije ni gađana ni pogođena 6. aprila, 4) NBS je 7. aprila zapalio jedan od čuvara zgrade, folksdojčer, kasnije SS-ovac, a 4) za knjige spremne za evakuaciju Patrijaršija nije dala prostor a vojska kamione za transport, pa su izgorele... i 5) sve ovo ima u arhivama i u literaturi...
  (natalija, 7. april 2021 11:02)

  # Link komentara

 2. Niko ne može da nam vrati izgorele povelje, biblioteka nije zgrada!
  (Nacistički zlikovci, 6. april 2021 11:21)

  # Link komentara

 3. Priča se da je dobar deo knjižnog fonda biblioteke na Kosančićevom vencu "evakuisan" neposredno pre bombardovanja. Ostaje enigma ko je to uradio - naši ili Nemci jer postoje obe verzije.
  (NBGD, 6. april 2021 07:38)

  # Link komentara

 4. Ne vidim zbog čega bi Srbija sufinansirala obnovu biblioteke? Da me ne shvatite pogrešno, apsolutno sam za obnovu, ali da je kompletno plati i opremi nemačka vlada, uz obaveznu spomen ploču na kojoj će pisati ko, kada, zašto i šta je uništio. Na svim svetskim jezicima. Uništavanje dokumenata od nacionalnog značaja, koje je gospodin pomenuo u tekstu, ravno je genocidu.
  (Veljko, 6. april 2021 00:03)

  # Link komentara

 5. Da li ce iko imati hrabrosti da iskopa ono sto je ostalo od knjiga u rusevinama ili ce to biti konacno preliveno betonom i predato zaboravu kao sto su nemci i zeleli...
  (neinformisan, 5. april 2021 22:58)

  # Link komentara

 6. ...veliki kulturni i moralni kapital u tom projektu.
  Busanje u prsa nije patriotizam.
  Čišćenje reka i čuvanje knjiga jeste.
  (banat uber alles, 5. april 2021 21:54)

  # Link komentara

 7. Nemci su nam podarili Klet, jednu jako dobru izdavacku kucu koja ce nadomestiti sve sto su unistili, sa novom istorijom koja nece biti stepenik saplitanja za ulazak u globalisticko drustvo.
  (Uros, 5. april 2021 21:48)

  # Link komentara

 8. Супер.
  (jovan, 5. april 2021 19:26)

  # Link komentara