Sreda, 31.03.2021.

10:38

Da li ste pogledali sve? Još jedna lista najboljih filmova svih vremena

Izvor: B92

Da li ste pogledali sve? Još jedna lista najboljih filmova svih vremena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

197 Komentari

Sortiraj po:

nikanor

pre 3 godine

Od tupavih amerikanaca drugačija lista se nije mogla očekivati. Oni pojma nemaju o svojoj kinematografiji a kamo li svetskoj. Ovih 20 filmova na nekoj ozbiljnoj listi ne bi bili ni među prvih 200.

msbravo

pre 3 godine

once upon a time in the west po meni najbolji film, tu gluma e dovedena do savrsenstvo posebno me iznenadio Jason Robards i ona zadnja scena sa Klaudia Kardinale taj njegov sjaj u oci da zele da ostane a ipak ranjen i kad je udara po zadnjicu, sa muzikom sa sve fenomenalen film

Ze

pre 3 godine

Whatever lista.
Glasaci koji verovatno nisu gledali film na stranom jeziku i imaju ispod 40 godina u proseku.
To nema veze sa kvalitetom vec sa popularnoscu iako na listi ima sjajnih filmova koji su pre zabava nekog umetnost. Uhvati me ako mozes? Please...

Ivan

pre 3 godine

Ovoj listi nedostaje nekoliko toliko ozbiljnih filmova, da je njen naslov nedopustiv. Kum, Apokalipsa danas, Ben Hur, Andrej Rubljov, Most na reci Kvaj, Psiho, XX vek, ....

Ivan

pre 3 godine

Ordet – The Word - Carl Theodor Dreyer – 1955
Det sjunde inseglet – The Seventh Seal - Ingmar Bergman – 1957
Ladri di biciclette – Kradljivci bicikala – Vittorio de Sicca – 1948
City Lights – Svjetla velegrada – Charlie Chaplin – 1931
Metropolis – Fritz Lang – 1927
The Elephant Man – Čovjek slon – David Lynch – 1980
Un condamné à mort s'est échappé – A Man Escaped - Osuđenik na smrt je pobjegao iliti Vjetar puše od kud ga volja – Robert Bresson – 1956
El Topo – Alejandro Jodorowsky – 1970
Midnight Cowboy – Ponoćni kauboj – John Schlesinger – 1969
It Happened One Night – Dogodilo se jedne noći – Frank Capra – 1934
The Miracle Worker (A. Penn)
C'era una volta il West (S. Leone)
Die Blechtrommel (V. Schlöndorff)
How Green Was My Valley (J. Ford)
La passion de Jeanne d'Arc (C. T. Dreyer)
Au hasard Balthazar (R. Bresson)
Umberto D. (V. de Sicca)
Paper Moon (P. Bogdanovich)
Smoke (W. Wang)
The Night Of The Hunter (C. Laughton)

warlock

pre 3 godine

@skvik - (1. Naivan isprazan film koji potpuno nerealno prikazuje uspehe mentalno ometenog coveka koje ni potpuno zdrav covek ne bi postigao.)

Nista ti nisi razumeo. Forest Gamp je po meni mozda i jedini film od svih navedenih, koji je trebao da se nadje u top 20... To nije nikakva prica o mentalno ometenom coveku, vec je to prica o americkom drustvu, o novijoj americkoj istoriji, problemima tog drustva, njihovim idealima, filozofiji, vrednostima i nacinu zivota...
(Andrija, 4. april 2021 16:14)

Razumio je on itekako dobro, ali prepotentnost i cinizam nije mogao da obuzda, znam dobro takve likove, kojima je sve patetika i populizam,a kako mu je scarface remek-djelo a hrabro srce sramota na listi, ne treba vise nista komentarisati..Forest gump je jednostavno film o zivotu...onom malom percetu koje vjetar baca tamo, ovamo

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Левиафан (2014) - Ruski
Zivot je lep (1985) - Srpski

Dva remek dela
(Grxy, 4. april 2021 15:31)


Ako možete, odgledajte sovjetski film ,,Сталкер''. Gledala sam ga (RTV Beograd) pre oko 40 godina i bila zaprepašćena time da je u SSSR nekom palo napamet i da je imao hrabrost da napiše scenario za takav film, ali i time da je finansiranje i snimanje odobreno - zbog psioloških karakteristika glavnih likova, glavne radnje, ambijeta u kom je snimljena radnja filma, tema o kojima likovi govore i zbog opšte društvene klime i opšte ekonomske situacije u ondašnjem Sovjetskom Savezu.

Vanja Petrović

pre 3 godine

Pokušaću da napravim listu od 10 najboljih filmova (redosled je slučajan) koje sam gledala u poslednjih pet decenija:

1. What Ever Happened to Baby Jane? 1962 (Bette Davis & Joan Crawford)
2. Shadrach, 1998 (Andie MacDowell & Andie MacDowell)
3. Dancing at Lughnasa, 1998 (Meryl Streep & Michael Gambon)
4. Gaslight, 1944 ( Charles Boyer & Ingrid Bergman)
5. A River Runs Through It, 1992 (Craig Sheffer & Brad Pitt)
6. Once Upon a Time in America, 1984 ( Robert De Niro, James Woods)
7. La vita è bella, 1997 (Roberto Benigni, Nicoletta Braschi)
8. Seven Samurai, 1954 (Toshirô Mifune, Takashi Shimura)
9. The Green Mile, 1999 (Stars: Tom Hanks & Michael Clarke Duncan)
10. The Grand Budapest Hotel, 2014 (Ralph Fiennes, F. Murray Abraham)

stoler

pre 3 godine

Presmesna lista, i ocigledno vrsni "znalci" koji su birali. Mozda par filmova od ovih 20 zasluzuje da budu medju 100 recimo. A vidi se po imenima filmova i godinama kad su pravljeni da su izostavili recimo prvih 50 godina kinematografije. Da ne pominjem koliko evidentno fale francuski, engleski, italijanski filmovi. Sve u svemu prebedan i prejadan izbor.

predko

pre 3 godine

imam znatno duže pamćenje od mnogih, pa sam se setio predivnog filma ''La strada'' (ulica, drum) sa Đulijetom Masinom i Antoni Kvinom, ali i prelepe ekranizacije Tolstojevog Rata i mira (Sergej Bondarčuk).

zoki

pre 3 godine

@ Andrija

Pogledaj druže Being There sa Piterom Selersom. Ista priča kao Forest Gump, ali za tri klase bolja. Forest Gump je ok, ali ipak precenjen. Being There je daleko suptilnija priča i sa mnogo dubljom porukom koja daleko više pristaje američkom društvu.

Kole

pre 3 godine

Alien - ništa posle njega nije bilo isto.

Bilo jednom na divljem zapadu - najbolji spoj muzike i slike ikada

Seven - scenografija filma vanvremenska

Kosa - montaža zadnje scene u filmu neviđena do tada

Tačno u podne - samo slika dovoljna, reči suvišne

Apokalipto - nestvaran film bez profesionalnih glumaca

Život je lep (ali domaći film) - film koji je najbolje opisao jedan narod

Itd...

Zakeralo

pre 3 godine

Kada bi nabrojani filmovi zaista bili "20 najboljih svih vremena", bilo bi to veoma žalosno za jednu toliko uspešnu granu umetnosti...
Očigledna je površnost i pozamašno neznanje onih navodnih 430.000 osoba koje su "učestvovale" u izglasavanju ovakvog redosleda.
Ako se samo zadržimo na Holivudu, kao mestu stvaranja nekih izuzetnih filmskih dela, neizostavno je navesti "Prohujalo sa vihorom" (kolor), "Istočno od Raja" (crno-beli), Spilbergov "Boja Purpura" i još bar 10 drugih.

trojanski konjusar

pre 3 godine

Za mene Kum 1 i 2,pa onda Tacno u podne, Ben Hur, Kazablanka, Vertigo, Odiseja 2001,Prohujalo s vihorom, Apokalipsa.. I to bi bio spisak samo americkih filmova, a gde su francuski, italijanski itd.
(Oliver, 04. april 2021 10:38)
A ti si inace nabrojao sve francuske filmove.
(KoRn, 4. april 2021 11:06)

Besmislenog li komentara... Pa naravno da ih nije nabrojao! Upravo je i pitao "a gde su!?" I ja pitam - a gde su? Ovo sto nam je ponudjeno - OK, to su sve dobri filmovi (govorim samo o onima koje sam gledao), ali, nijedan od njih nije ni za najboljih 20 hollywoodskih filmova, na celu s njihovim "pobednikom". Oni koje je Oliver nabrojao uglavnom jesu. (A gde su tek francuski, talijanski, ceski, ruski...)

CATAPA

pre 3 godine

Aj što nema npr Litvanskih ili Sudanskih filmova ali nijedan Britanski, Francuski... Znači samo Holywood.
(CJC, 4. april 2021 12:48)
Da si rekao gruzijskih, ozbiljnije bih te shvatio. Gruzija je imala fantastičnu kinematografiju, ne znam da li još uvek, teško je pratiti jer nema prevoda ni filmova, ni na televizijama ni na netu. Možda i postoji, možda i dalje snimaju sjajne filmove, ali kako to mogu da znam?
Neizbežno favorizovanje filmova sa engleskog govornog područja jeste ogroman hendikep, ali i podiglo rejting australijske i kanadske kinematografije.
Već kolaps italijanske, nekada (uz francusku) i najznačajnije evropske kinematografije, nije čak ni uzrokovan jezičkim, nego političkim hendikepom, sve većom dominacijom proameričkih desničara. Paradoksalno, špageti-vestern jeste obeležio kraj vestern žanra, ali i usmrtio autentičnu italijansku školu filma. Svi slave Serđa Leonea i Klinta Istvuda, ali iz toga su iznikli i Bad Spenser i Terens Hil, pa i naš Entoni Gidra, na primer.

Andrija

pre 3 godine

@skvik - (1. Naivan isprazan film koji potpuno nerealno prikazuje uspehe mentalno ometenog coveka koje ni potpuno zdrav covek ne bi postigao.)

Nista ti nisi razumeo. Forest Gamp je po meni mozda i jedini film od svih navedenih, koji je trebao da se nadje u top 20... To nije nikakva prica o mentalno ometenom coveku, vec je to prica o americkom drustvu, o novijoj americkoj istoriji, problemima tog drustva, njihovim idealima, filozofiji, vrednostima i nacinu zivota...

prva dva

pre 3 godine

1. Forest Gamp- laka prica, nista posebno, procitao sam i knjigu na osnovu koje je snimljen film. Te sezone je realni osvajac Oskara je trebao da bude Tarantinov film Petparacke price.

2. Bekstvo iz Šošenka-film kakvih je snimljeno na desetinu, kao osudjenik koji je greskom dospeo u zatvor, i koga maltretiraju zli cuvari, i upravnik zatvora, a on na kraju uspe da pobegne iz kazamata i sve da nasamari.

Igysa

pre 3 godine

Apsolutno remek delo na svim poljima, a pre svega na polju humanosti i ljubavi "Hrabro srce" je uvek nepravedno zapostavljeno, najviše zahvaljujući engleskoj propagandi.

Eureka

pre 3 godine

To je sve individualna stvar, ubeđen sam da od svih glasača nisi mogao naći ni jednu listu gde je bili istih 10 predloga.

Filmski kritičari? Možda i najprecenjenije zanimanje na svetu, bukvalno mlaćenje prazne slame. 🎥🎞️

Dr House

pre 3 godine

Jel ovo neka prvoaprilska šala ili šta ? Najbolji filmovi čega, koga ? Nekog studija u poslednjih 30 godina.

Mislim kapiram da je izbor gledalaca , prevashodno mladjih očito, ali malo nekog kriterijuma ne bi škodilo.

2. 9. 13. 14. i 20. su odlični žanrovski filmovi, i mogli bi da se nadju na nekim listama. Ali na 100 naj svih vremena , remek dela , idi begaj.

Bekstvo iz Šošenka jedini zaslužuju da se nadje u nekoj ozbiljnoj priči. I to je to.

C i n i k

pre 3 godine

Fali spisku film Revenant, inace 2/3 na listi sam pogledao i to jesu legendarni filmovi s tim da svakako ima jos sijaset filmova koji nisu na listi a zasluzuju..

boris.ra

pre 3 godine

@Lang, tvoja lista ima veze sa filmom - umetnoscu, ova predlozena u tekstu je za klince koji su rasli uz raznorane gospodare, lordove i prstenove. Tvojoj list bih dodao: 20 Vek, Amarkord, Oklopnjača Potemkin, Let iznad kukavicjeg gnezda....

bojan

pre 3 godine

@Lucc Alien-a je uradio Ridley Scott! Zanimljivo mi je da u komentarima niko nije primetio da su 3 filma sa liste radjena po delima Stephen King-a. Inace, lista sa gadja sa mojim ukusom 60-70%, ali o ukusima ne treba raspravljati!

CATAPA

pre 3 godine

"Random" širenjem opsega anketiranih, ne dobija se lista najboljih, nego (u najboljem slučaju) najpopularnijih filmova. U ovom slučaju su verovatno bili najagilniji glasači adolescenti koji su progurali neke od svojih favorita na višu poziciju nego što objektivno zaslužuju. Mada opet, u "kritičarskim listama", dečiji i filmovi za adolescente budu podjednako tako neopravdano zapostavljeni, a forsiraju se autori čije filmove niko nije pogledao ni dvaput, ali svejedno slove za velike, najveće...

Lista bez Odiseje, Pomorandže, Brajana, Amarkorda, Unterganga, Velikog diktatora, Ful Montija, 12 gnevnih ljudi, 7 samuraja, Rašomona, Mementa... da pomenem samo prve koji su mi pali na pamet (nije to ni loš kriterijum kako se u prvi mah čini) nije MOJA lista.

Poseban fenomen je "Groundhog day" (pomenuo Nenad) koji je mali film, nije ni pravljen ambiciozno, da pobere nagrade i priznanja, ali je postao kultni, ušao u žargon kao ilustracija jednog fenomena... slično kao Rašomon. Priznajem, ja favorizujem takve filmove koji ostaju u svesti i nakon odjavne špice, koji se citiraju i onda kada se ne prave liste najboljih filmova.

Nekada je traka bila skupa, filmova bilo manje, TV kanala manje... filmovi su se pravili tako da mogu da se gledaju po nekoliko puta, to je izbacilo majstore koji su svoje filmove temeljno promišljali... sve to više nikada neće da bude, osim kao eksces. Ne očekujte više takva remek dela, kao što nema više ni remek dela ozbiljne muzike i velikih kompozitora.

keruzzi

pre 3 godine

Ben Hur, Dr. Živago, Vreme nežnosti,Čast Pricijevih,Rajanova kći, Rubljov,Mad Max, Neprijatelj pred vratima,Lorens od Arabije, Dvadeseti vek.

N1CMA

pre 3 godine

1.Braveheart
2.2001:Space odyssey
3.Vertigo
4. Deer hunter
5.Psycho
6.One flew over the cuckoo's nest
7.Rashomon
8. 8 1/2
9.Once upon time in America
10.Godfather
11.The usual suspect
12. 12 angry men
13.Pulp fiction
14.Forest Gump
15.Citizen Kayne
16.Seventh seal
17.North by northwest
18.Eternal sunshine of the spotless mind
19.Clockwork orange
20.The silence of the Lambs

Radijator

pre 3 godine

Interestantno kako se svi sete Trainspotinga...a niko da pomene Acide House koji je film iz te ere I po meni kultni.
Knjiga je jos bolja.

mr.wolf

pre 3 godine

@(Skvik, 04. april 2021 12:45)

Kad je nekom Skarfejs remek delo, sa takvim se ne raspravlja o ukusu. Isto kao sto vlada masovna histerija za Kum 1, 2....
Filmovi koji prikazuju neke bolesne umove , a pyblika ih dozivljava kao "obicni ljudi, njima je posao kriiminal, vole svoju porodicu i lojalnost, ali, eto, posao im je i da nekog nekad ubiju.... i ali su ipak obicni ljudi sa emocijama".....

Lang

pre 3 godine

Mojih top 20 filmova ikada:

1. 2001: A Space Odyssey (1968)
2. The Godfather (1972)
3. M (1931)
4. Seven Samurai (1954)
5. Vertigo (1958)
6. The Rules of the Game (1939)
7. 8½ (1963)
8. The Searchers (1956)
9. Ugetsu (1953)
10. Citizen Kane (1941)
11. His Girl Friday (1940)
12. Apu trilogija (1956-1959)
13. Andrei Rublev (1966)
14. City Lights (1931)
15. Persona (1966)
16. L'Atalante (1934)
17. In a Lonely Place (1950)
18. Sherlock Jr (1924)
19. Pierrot le Fou (1965)
20. The Wind (1928)

Shkot

pre 3 godine

Praviti listu najboljih filmova, a da La vita e Bella (Život je lijep), Les Intouchables (Nedodirljivi) Der Untergang (Pad), Das Leben der Anderen i danski film Under Sandet (Pot pijeskom) nisu na listi, je samo američka propaganda za veoma loše filmove.

J.

pre 3 godine

"Jel iko cuo, a fazbindera, bunjuela, bergmana, polanskog?"
(let
Antonionija, Bertoluccija, Fellinija...
Već godinama primećujem da Fasbinder kao da je izbrisan, kao da nikada nije ni postao. Rado bih ponovo odgledala sve njegove filmove.

dubrovnik

pre 3 godine

solidna lista ali nije lista najboljih filmova, ovo je clickbait lista da bi mi napisali 200 komentarsa do včrs jer nema Kuma, Pulp Fictiona ili Casablance.

Lucc

pre 3 godine

Jeste, Povratak u buducnost u prvih 10. Stavite ga da bude prvi onda ako su 80-te u trendu to ne vazi i za filmove. Nema Sicario-a i nema Ridley Scott-a. Betmen trilogija je izgleda precenjena, mora da sacekamo jos koju godinu da bi joj davali visoke ocene. Ni jedan crno-beli film, lici da je sa IMDB-a

Drakče

pre 3 godine

Na prvom mestu Alien, na drugom Bilo jednom na divljem zapadu, na trećem.... Pa za treće mesto realno konkuriše desetak mega filmova...
Prvo mesto čisto savršenstvo, drugo mesto filmska umetnost u pravom smislu te reči...

Realno

pre 3 godine

Izgleda se dobri filmovi ne snimaju nigdje osim u Holivudu. Cinema Paradiso, Der Untergag,Иди и смотри, Восхождение,Жестокий романс, Roma Citta Aperta,Amarcord, Das Boot,Melancholia,Solaris, Stalker,Like Stars in Earth,La meglio giovenutu, La dolce Vitta,Das leben Der anderen, Le haine, Podzemlje, Dom za Vesanje..... Da se razumijem pogledao sam sve i sa vaseg spiska. Zivjela Evropa!

бг

pre 3 godine

роселини - рим отворени град
годар - до последњег даха
бресон - џепарош
тарковски - огледало
алан рене - хирошима,љубави моја
озу - токијске приче
буњуел - назарен
вајда - пепео и дијамнати
менцел - строго контролисани возови
саша петровић - три

radica

pre 3 godine

Slažem se sa većinom komentara. "Bekstvo iz Šošenka" za mene najbolji! Šteta što nema starih filmova sa Hemfrijem Bogartom, Avom Gardner, Ingrid Bergman, Gretom Garbo.Volim Fasbinderove filmove, posebno "Brak Marije Braun" Džarmušov "Noć na zemlji" obe verzije filma "Miris žene" itd.

kvak

pre 3 godine

Pretezno komercijala, kako je Forest Gump prvi? Prenaduvani prazan film.

Znam nor devojku koja radi u starackom domu i prica mi o nekom ometenom coveku od 50tak godina koga posecuje majka. Taj covek je u tom domu gotovo ceo zivot. Ajde film o njemu da se pravi. Covek je onako ometen tu video svasta, gomilu starih depresivnih ljudi iz dana u dan, svi ostavljeni od porodice da polako venu sa vremenom. To vam je film, a ne naivni Forest koji eto ide u Vijetnam, osniva multimilionsku kompaniju, putuje svetom, krajnje neozbiljno i isprazno. Mentalne bolesti su daleko ozbiljne i depresivnije, i to ne znaci da su im zivoti potpuno crni.
Gledajte Glogovca na youtube u filmu Hadersfild - to vam je nesto blizu pravog dobrog filma na tu temu.

Hocete dobar film, gledajte Dead Poets Society, 12 Angry Men, Psycho (1960), Sunset Limited, Parazit, Blade Runner, Big Lebowski, Pulp Fiction (najbolji Tarantinov), Clockwork Orange. Sto se ove liste tice, Rocky 1 je izuzetno ostvaranje koje nema puno veze sa ostacima iz serijala, ali je prvi stvarno poseban.

хаџија

pre 3 godine

листа на којој нема ни један црно бели филм, не може бити ни полуозбиљна. претпостављам да би састављачи листе почели да гледају неме филмове да би постали кататонични и остатак живота провели као биљке

Skvik

pre 3 godine

Evo stvarno review ove pretezno komercijalne liste:

1. Naivan isprazan film koji potpuno nerealno prikazuje uspehe mentalno ometenog coveka koje ni potpuno zdrav covek ne bi postigao.
2. Remek delo. Gde je Sindlerova lista???
3. Nije los, naporan, isprepleten americkom propagandom i naravno, niko u ratu ne bi rizikovao pola voda radi spasavanja jednog vojnika.
4. No comment - obican crtac, nikakva posebna dubina.
5. Ok film o vrhunskom prevarantu. Nije za top 10, ali jeste dobar. Ako bas hocete Dejmona, Talented Mr. Riply je mnogo puta bolji film od ovog.
6. Green Mile - superpower fantazija bez neke posebne poente. Hocete film o crncu i zatvoru - 12 angry men.
7. Izuzetno dobar za batman film, ali na kraju krajeva, batman film.
8. Nisam gledao
9. Remek delo - ne toliko dobra triologija (moglo se vise psiholoski raditi na likovima), ali i dalje je najbolja od svih iz tog zanra (serijske ubice).
10. Sramota sto je ovo na listi. Populisticko holivudsko smece o skotskom narodnom heroju.
11. Klasik naucne fantasike. Detinjast, ima dosta boljih SF filmova (Blade Runner npr), ali ovo jeste klasik.
12. Jedan od najboljih iz tog krimi action zanra.
13. Remek delo.
14. Klasik SF, bolji od 11.
15. Nisam gledao.
16. Najvece fantasy ostvarenje u istoriji, ali mu mesto jeste na 16 i nize, nema neku vecu dubinu-obicna crno-bela borba dobra i zla.
17. Nisam gledao
18. Holivudski populizam, nista posebno, samo je tema interesantna.
19. Ovo je vec bilo na 16.
20. Klasik.

Kalesu

pre 3 godine

Tom Henks me je "kupio" posle "Zelene milje" i zasluženo je na listi, s ovim i još nekim filmovima. Neko je pomenuo i neke od naslova iz, neopravdano zapostavljenog, žanra vesterna. Najboljeg svih vremena (barem kada je vestern u pitanju) se niko nije setio: "Tačno u podne" (High noon) sa Garijem Kuperom. "Šejn" je odmah za njim, potom sva ostvarenja Serđa Leonea. Sa listom se, donekle, slažem, ali i sa komentatorima, koji primećuju da su neki pravi klasici izostali ("Kum", svi nastavci, još neki Hičkokovi filmovi...). Kako neko napisa, izgleda da je glasao, većinom, mlađi svet, a treba imati u vidu i gde je rađena anketa, i šta su kriterijumi, subjektivna procena i zarada na blagajnama s jedne, ili osvojene nagrade s druge strane. Ima filmova, koji bi oba kriterijuma zadovoljili, a nema ih na ovoj listi (većinom oni stariji).

хаџија

pre 3 godine

листа на којој нема ни један црно бели филм, не може бити ни полуозбиљна. претпостављам да би састављачи листе почели да гледају неме филмове да би постали кататонични и остатак живота провели као биљке

Lucc

pre 3 godine

Jeste, Povratak u buducnost u prvih 10. Stavite ga da bude prvi onda ako su 80-te u trendu to ne vazi i za filmove. Nema Sicario-a i nema Ridley Scott-a. Betmen trilogija je izgleda precenjena, mora da sacekamo jos koju godinu da bi joj davali visoke ocene. Ni jedan crno-beli film, lici da je sa IMDB-a

Pop Cira

pre 3 godine

da se i ja upisem, i dodam par filmova koji su po meni ravnopravni da udju u izbor, pri tome da ne pominjem ocigledne kao Kum, Apokalipsa...

- Breathless (À bout de souffle) sa Belmondom
- The third man
- Trainspotting
- A clockwork orange
- Quadrophenia
- Rashamon
- Battle Royal
- Love Exposure

od US filmova samo da dodam po meni najbolji de Nirov film: - Deer Hunter

hažija

pre 3 godine

Američka sr**a. Možda se još negde u svetu snimaju filmovi, a?
(paaaa, 4. april 2021 08:54)
možeš preporučiti nešto iz pakistanske produkcije?

Smakovac

pre 3 godine

Slažem se sa većinom komentara u vezi naslova koji nisu na listi a daleko su bolji filmovi od navedenih. Dopunio bih spisak sa još nekim remek delima:
- Lorens od Arabije
- Most na reci Kvaj
- Seks,laži i video trake
- Treći čovek
- Psiho
- Samuraj
- Poslednje Hristovo iskušenje
- Isijavanje
- Spisak želja
-Trumanov šou...

hm?

pre 3 godine

Ovde su glasali mladji od 30 godina u procenu bar od 80%. Filmovi koji su obelezili svetsku kinematografiju u proteklih 40 godina su: Kum, Odiseja u svemiru, Ajkula, Kad jaganjci utihnu, Let iznad kukavicijeg gnezda... Slobodno bih mogao napisati i Terminator 2 zbog specijalnih efekata koji su prvi put primenjeni...

KoRn

pre 3 godine

Za mene Kum 1 i 2,pa onda Tacno u podne, Ben Hur, Kazablanka, Vertigo, Odiseja 2001,Prohujalo s vihorom, Apokalipsa.. I to bi bio spisak samo americkih filmova, a gde su francuski, italijanski itd.
(Oliver, 04. april 2021 10:38)
A ti si inace nabrojao sve francuske filmove.

sve je danas bofl

pre 3 godine

Koliko su nekada filmovi bili kvalitetni i gledljivi za razliku od ovog danasnjeg smeca gde je svaki drugi film o nekom super heroju. Nema vide dobrih trilera, drama, horora... ili se to meri mromilima.

Neutralan

pre 3 godine

zanimljivo je da nema Titanika koji je oborio sve rekorde po pitanju gledanosti i koji je osvojio najvise oskara. Retko koji film je ostao u salama toliko dugo,ljudi su ga gledali po nekoliko puta zaredom.
(Roko, 04. april 2021 09:25)

Zato sto je obicna limunada i katastrofa od filma.

Kancelar i ja

pre 3 godine

Evo mojih ocena filmova sa liste, onih koje sam gledao:
1. Forest Gamp - 8/10
2. Bekstvo iz Šošenka - 9/10
3. Spašavanje vojnika Rajana - 8/10
4. Priča o igračkama n/n
5. Uhvati me ako možeš - 8/10
6. Zelena milja - 7/10
7. Vitez tame (The Dark Knight) - n/n
8. Brodolom života - 8/10
9. Kad jaganjci utihnu - 9/10
10. Hrabro srce - 9/10
11. Povratak u budućnost - 9/10
12. Se7en (Sedam) - 10/10
13. Lice s ožiljkom (Scarface) - 7/10
14. Osmi putnik - 9/10
15. Bojevi metak (Full Metal Jacket) - 7/10
16. Gospodar prstenova - 6/10
17. Šesto čulo - 8/10
18. Početak (Inception) - 7/10
19. Gospodar prstenova - n/n
20. Isijavanje - n/n

Mojih 20 filmova koji nisu na ovoj listi, podrazumeva se da ih sve ocenjujem sa 9 ili 10, redosled nije bitan:

1. Kum 1 i 2;
2. Prohujalo s vihorom;
3. Poverljivo iz LA;
4. Brajanovo žitije;
5. The Apartment (1960);
6. Petparačke priče;
7. Trainspoting;
8. Blago Sijera Madre;
9. Sever-severozapad;
10. Bilo jednm na Divljem Zapadu;
11. 2001: Odiseja u svemiru;
12. Princeza Mononoke;
13. Lorens od Arabije;
14. Blade Runner;
15. Dobar, loš, zao;
16. Prozor u dvorište;
17. Dežurni krivci;
18. Umri muški;
19. 12 gnevnih ljudi;
20. The Man Who Would Be King (1975)

Lista je, naravno, skraćena, ima mnogo više filmova koje volim nego što staje u okvir od 20 izabranih.

a

pre 3 godine

Svaka rang lista u umetnosti je subjektivna.Ovde nema ni jednog Bonda !
Ili Ratova zvezda,ili ni jedan film iz SSSR-a,Velike Britanije,Francu-
ske,Italije,....?Sve je to PR(reklama).Kao što je Djordjo Vazari pogu-
rao svoje zemljake(Mikeleanđelo,Da Vinči,Rafael,...) a podcenio ili ni
spomenuo Jana Van Ajka,Boša,Pitera Brojgela,samo zato što su flamanci-
holanđani.

Мистер но

pre 3 godine

Ево листа неких филмова,редослед није битан:
1 Прохујало с вихором
2 Бен хур
3 Шејн
4 Ловац на јелене
5 Кум 1и2
6 Бекство из шошенка
7 Форест гамп
8 Било једном на дивљем западу
9 Гладијатор
10 Лет изнад кукавичјег гнезда
11 Плес са вуковима
12 Дружина прстенова
13 Жаока
14 Добри вил хантинг
15 Спашавање редова рајана
16 Моја драга Клементина
17 Сведок
18 Казино ројал
19 Аватар
20 12 гневних људи
Наравно има још пуно филмова.

Oliver

pre 3 godine

Za mene Kum 1 i 2,pa onda Tacno u podne, Ben Hur, Kazablanka, Vertigo, Odiseja 2001,Prohujalo s vihorom, Apokalipsa.. I to bi bio spisak samo americkih filmova, a gde su francuski, italijanski itd.

pop

pre 3 godine

pogledao sam vecinu
. dobri su filmovi ali ja vise volim neki ruski klasik tipa tihi don ili dobar spanski, italijanski film nego holivud.. nekako su realniji i u meni izazovu vise emocija..

crni

pre 3 godine

Staviti film “Vitez tame” na listu ispred “Povratak u budućnost” je van svake pameti. Očigledno da glasaju deca 9+? Inače prvi i drugi na listi su fantastični filmovi...
(Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu, 04. april 2021 08:39)

A "Povratak u budućnost" kao nije dečiji film? Žešća glupost! Sa sličnom tematikom "Terminator 2" je neupiredivo bolji.

Milan

pre 3 godine

"Život je lep" Roberta Benjinija je za većinu ovde nabrojanog ne film nego filmčina. Ako ste se odlučili isključivi za Holivudsku produkciju zašto izostsaviste "Let iznad kukavičijeg gnezda"?

Tvli

pre 3 godine

Meni je ovde jako cudno sto su se na listi nasli Toy Story i sesto culo???

Kontam da su se neki klinci dogovodili da glasaju za te filmove i tako istroluju ovaj izbor, ocigledno uspesno.

mm

pre 3 godine

Lista bez Kieslowskog, Polanskog, Felinija, Bertolucija, Bergmana... Jasno je ko su čitaoci portala Ranker, obični, nedotupavni konzumenti kokica...

Pero

pre 3 godine

Ne može se stotinu filmova staviti u Top 20. Svako od nas ima neku svoju listu. U mom slučaju na utisak o filmu jako utiču i okolnosti u kojima sam ga gledao, sa kim, kako sam bio raspoložen u tom trenutku i tako neke sitne stvari. Sve je to jako subjektivno, a tako i treba da bude.

Bnm

pre 3 godine

Lista je pravljena od strane citalaca a ne kritike tako da nema metropolisa, oklopnjace potemkin,gradjanin kejna...
U prevodu lista je glupost jer glasa i Mika i Žika koji film ocenjuju like/dislike.
Btw. Nasmeja đe jutros gdja Ruzica osmim putnikom i bekstvom.

Бабинџем

pre 3 godine

Ово је листа најбољих америчких блокбастера. Листа најбољих америчких филмова би била другачија. А листа најбољих филмова свих времена нешто треће.

Aleksandar

pre 3 godine

Ja prosto moram da dodam "Nadnica za strah", niko da se seti Žan Pol Belmonda. Mnogo još ostvarenja starijih bolji od pola navedenih fimova.

Roko

pre 3 godine

zanimljivo je da nema Titanika koji je oborio sve rekorde po pitanju gledanosti i koji je osvojio najvise oskara. Retko koji film je ostao u salama toliko dugo,ljudi su ga gledali po nekoliko puta zaredom.

Džon Do

pre 3 godine

Cast away krstili kao brodolom života?
Gledao sve.
Lista ko lista, ima i filmova koji treba da su tu ali i kojih ne bi trebalo.
Osmi putnik po meni mora na prvo mesto.
Najviše mi smeta što nema Bilo jednom na divljem zapadu. A lično bi stavio i još neke, kao na primer Lovac na jelene, Ponoćna trka, Apokalipto, Beni Hur, Kosa, Gladijator...

Štap i šargarepa

pre 3 godine

Blade Runner.
The Thin Red Line.
Pulp Fiction.
To Kill a Mocking Bird.
Goodfellas.
2001: A Space Odyssey.
Once Upon a Time in the West.
12 Angry Men.
Oldboy.
Come and See.
Solaris (Tarkovsky).
Carlito's Way.
Once Upon a Time in America.
I Saw the Devil.
Terminator - Judgment Day.
Long Day's Journey Into Night.
A Streetcar Named Desire.
True Romance.
Apocalypse Now.
Matrix.
Fight Club.
Annie Hall.
The Godfather.
The Godfather 2.
The Untouchables.
A Clockwork Orange.
The Network.
The Good, The Bad and The Ugly.
Reservoir Dogs.
Time (Kim Ki Dook).
Alien.

Karakondžula

pre 3 godine

... nema F.F.Kopole... nema Kumova, nema ni Once Upon a Time in America... šuplja lista... Nrma ni Starijih filmova Branda, nema ni Ben Hura... svakako, ova lista je jako šuplja

BORac

pre 3 godine

Пуно блокбастера и филмова који су страшно комерцијални да би се ту нашли. Немогуће да нема филмова Тарковског или још неки филм Кјубрика, Куросаве, Бергмана, Скорсезеа, Кополе итд.

only fools and horses

pre 3 godine

Napraviti listu od 20 najboljih filmova bez "Leta iznad kukavičjeg gnezda" i " Bilo jednom u Americi" je neozbiljno.
A Forest Gamp je dobar film... za top 100, ne i za top 50.

Matija.

pre 3 godine

Vidi se da su mladje generacije ucestvovale u pravljenju liste.. Nema Pulp fiction, The Godfather triologija, Once upon a time in America i jos klasika.. Dark knight je odlican film, ali ne kapiram zasto ga svi forsiraju u top liste, cak ga svrstavaju u top10 najboljih filmova svih vremena.. nije realno.

Milan

pre 3 godine

Postoje i druge kinematografije koje su pravile fantasticne filmove. Nije valjda da ni jedan takav film nije zasluzio da bude u prvih 20?

Comment momments

pre 3 godine

Фале неки филмови да би листа била потпуна.
Без “Терминатор 2” свака листа губи на кредибилитету.Без сумње најбољи научно фантастични филм свих времена.Само немојте да ми контрирате са Блејд Ранером,Сталкером и Одисејом у Свемиру.И то су сјајни филмови,са тог умјетничког дојма вероватно и квалитетнији од Терминатора али ваљда је суштина филма да уживате док гледате исти и да то без проблема чините изнова.Ова 3 набројана нису тај случај јер су ,да се не лажемо, итекако досадни...
Не волим романтизовање криминалаца али да се не лажемо један од прва два дијела Кума се морао се такође наћи на овој листи.

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Staviti film “Vitez tame” na listu ispred “Povratak u budućnost” je van svake pameti. Očigledno da glasaju deca 9+? Inače prvi i drugi na listi su fantastični filmovi...

Pogled sa Rtnja

pre 3 godine

Uglavnom su to filmovi snimljeni u zadnje dve, tri decenije. Ne znam da li su oni koji su glasali uopšte gledali filmove kao što su Prohujalo sa vihorom,Tačno u podne, Građanin Kejn, Šejn,Kazablanka, Neki to vole vruće...

objektivan

pre 3 godine

Izbor najboljeg filma nikad nije jednostavan, a siguran sam da ovo nije 10 najbboljih filmova u istoriji.Evo moje ocene za te filmove pošto sam sve gledao:
1. Forest Gamp - 8/10
2. Bekstvo iz Šošenka - 9/10
3. Spašavanje vojnika Rajana - 8/10
4. Priča o igračkama - 7/10
5. Uhvati me ako možeš - 7/10
6. Zelena milja - 7/10
7. Vitez tame (The Dark Knight) - 8/10
8. Brodolom života - 8/10
9. Kad jaganjci utihnu - 9/10
10. Hrabro srce - 9/10
11. Povratak u budućnost - 7/10
12. Se7en (Sedam) - 8/10
13. Lice s ožiljkom (Scarface) - 9/10
14. Osmi putnik - 9/10
15. Bojevi metak (Full Metal Jacket) - 8/10
16. Gospodar prstenova - 8/10
17. Šesto čulo - 7/10
18. Početak (Inception) - 9/10
19. Gospodar prstenova - 8/10
20. Isijavanje - 8/10

Najboljim filmovima po meni se mogu samo približiti oni kojima sam dao ocenu 9/10. Svaka lista po mom subjektivnom mišljenju, bez Građanina Kejna, Kum 1, Apokalipse sada, po meni je neozbiljna.

Ružica iz Švajcarske

pre 3 godine

1. Forest Gamp - dobar
2. Bekstvo iz Šošenka - dosadan
3. Spašavanje vojnika Rajana - dobar
4. Priča o igračkama - vrlo dobar
5. Uhvati me ako možeš - dosadan
6. Zelena milja - vrlo dobar
7. Vitez tame (The Dark Knight) - vrlo dobar
8. Brodolom života - nisam gledala
9. Kad jaganjci utihnu - odličan
10. Hrabro srce - dobar
11. Povratak u budućnost - solidan
12. Se7en (Sedam) - vrlo dobar
13. Lice s ožiljkom (Scarface) - dosadan
14. Osmi putnik - dosadan
15. Bojevi metak (Full Metal Jacket) - nisam gledala
16. Gospodar prstenova - odličan
17. Šesto čulo - dosadan
18. Početak (Inception) - dobar
19. Gospodar prstenova - odličan
20. Isijavanje - solidan

Pozdrav za sve čitaoce, vaša Ružica iz Švajcarske.

zozoblansh

pre 3 godine

@Ružica uz Švajcarske

Kad sam pročitala da si za Bekstvo iz Šošenka napisala da je dosadan film, više me ostatak tvoje liste nije ni zanimao.

Uživaj u jodlovanju!

zozoblansh

pre 3 godine

@Ružica uz Švajcarske

Kad sam pročitala da si za Bekstvo iz Šošenka napisala da je dosadan film, više me ostatak tvoje liste nije ni zanimao.

Uživaj u jodlovanju!

Karakondžula

pre 3 godine

... nema F.F.Kopole... nema Kumova, nema ni Once Upon a Time in America... šuplja lista... Nrma ni Starijih filmova Branda, nema ni Ben Hura... svakako, ova lista je jako šuplja

Štap i šargarepa

pre 3 godine

Blade Runner.
The Thin Red Line.
Pulp Fiction.
To Kill a Mocking Bird.
Goodfellas.
2001: A Space Odyssey.
Once Upon a Time in the West.
12 Angry Men.
Oldboy.
Come and See.
Solaris (Tarkovsky).
Carlito's Way.
Once Upon a Time in America.
I Saw the Devil.
Terminator - Judgment Day.
Long Day's Journey Into Night.
A Streetcar Named Desire.
True Romance.
Apocalypse Now.
Matrix.
Fight Club.
Annie Hall.
The Godfather.
The Godfather 2.
The Untouchables.
A Clockwork Orange.
The Network.
The Good, The Bad and The Ugly.
Reservoir Dogs.
Time (Kim Ki Dook).
Alien.

only fools and horses

pre 3 godine

Napraviti listu od 20 najboljih filmova bez "Leta iznad kukavičjeg gnezda" i " Bilo jednom u Americi" je neozbiljno.
A Forest Gamp je dobar film... za top 100, ne i za top 50.

Matija.

pre 3 godine

Vidi se da su mladje generacije ucestvovale u pravljenju liste.. Nema Pulp fiction, The Godfather triologija, Once upon a time in America i jos klasika.. Dark knight je odlican film, ali ne kapiram zasto ga svi forsiraju u top liste, cak ga svrstavaju u top10 najboljih filmova svih vremena.. nije realno.

Milan

pre 3 godine

"Život je lep" Roberta Benjinija je za većinu ovde nabrojanog ne film nego filmčina. Ako ste se odlučili isključivi za Holivudsku produkciju zašto izostsaviste "Let iznad kukavičijeg gnezda"?

Pogled sa Rtnja

pre 3 godine

Uglavnom su to filmovi snimljeni u zadnje dve, tri decenije. Ne znam da li su oni koji su glasali uopšte gledali filmove kao što su Prohujalo sa vihorom,Tačno u podne, Građanin Kejn, Šejn,Kazablanka, Neki to vole vruće...

BORac

pre 3 godine

Пуно блокбастера и филмова који су страшно комерцијални да би се ту нашли. Немогуће да нема филмова Тарковског или још неки филм Кјубрика, Куросаве, Бергмана, Скорсезеа, Кополе итд.

Milan

pre 3 godine

Postoje i druge kinematografije koje su pravile fantasticne filmove. Nije valjda da ni jedan takav film nije zasluzio da bude u prvih 20?

Neutralan

pre 3 godine

zanimljivo je da nema Titanika koji je oborio sve rekorde po pitanju gledanosti i koji je osvojio najvise oskara. Retko koji film je ostao u salama toliko dugo,ljudi su ga gledali po nekoliko puta zaredom.
(Roko, 04. april 2021 09:25)

Zato sto je obicna limunada i katastrofa od filma.

Бабинџем

pre 3 godine

Ово је листа најбољих америчких блокбастера. Листа најбољих америчких филмова би била другачија. А листа најбољих филмова свих времена нешто треће.

hm?

pre 3 godine

Ovde su glasali mladji od 30 godina u procenu bar od 80%. Filmovi koji su obelezili svetsku kinematografiju u proteklih 40 godina su: Kum, Odiseja u svemiru, Ajkula, Kad jaganjci utihnu, Let iznad kukavicijeg gnezda... Slobodno bih mogao napisati i Terminator 2 zbog specijalnih efekata koji su prvi put primenjeni...

mm

pre 3 godine

Lista bez Kieslowskog, Polanskog, Felinija, Bertolucija, Bergmana... Jasno je ko su čitaoci portala Ranker, obični, nedotupavni konzumenti kokica...

Kancelar i ja

pre 3 godine

Evo mojih ocena filmova sa liste, onih koje sam gledao:
1. Forest Gamp - 8/10
2. Bekstvo iz Šošenka - 9/10
3. Spašavanje vojnika Rajana - 8/10
4. Priča o igračkama n/n
5. Uhvati me ako možeš - 8/10
6. Zelena milja - 7/10
7. Vitez tame (The Dark Knight) - n/n
8. Brodolom života - 8/10
9. Kad jaganjci utihnu - 9/10
10. Hrabro srce - 9/10
11. Povratak u budućnost - 9/10
12. Se7en (Sedam) - 10/10
13. Lice s ožiljkom (Scarface) - 7/10
14. Osmi putnik - 9/10
15. Bojevi metak (Full Metal Jacket) - 7/10
16. Gospodar prstenova - 6/10
17. Šesto čulo - 8/10
18. Početak (Inception) - 7/10
19. Gospodar prstenova - n/n
20. Isijavanje - n/n

Mojih 20 filmova koji nisu na ovoj listi, podrazumeva se da ih sve ocenjujem sa 9 ili 10, redosled nije bitan:

1. Kum 1 i 2;
2. Prohujalo s vihorom;
3. Poverljivo iz LA;
4. Brajanovo žitije;
5. The Apartment (1960);
6. Petparačke priče;
7. Trainspoting;
8. Blago Sijera Madre;
9. Sever-severozapad;
10. Bilo jednm na Divljem Zapadu;
11. 2001: Odiseja u svemiru;
12. Princeza Mononoke;
13. Lorens od Arabije;
14. Blade Runner;
15. Dobar, loš, zao;
16. Prozor u dvorište;
17. Dežurni krivci;
18. Umri muški;
19. 12 gnevnih ljudi;
20. The Man Who Would Be King (1975)

Lista je, naravno, skraćena, ima mnogo više filmova koje volim nego što staje u okvir od 20 izabranih.

Comment momments

pre 3 godine

Фале неки филмови да би листа била потпуна.
Без “Терминатор 2” свака листа губи на кредибилитету.Без сумње најбољи научно фантастични филм свих времена.Само немојте да ми контрирате са Блејд Ранером,Сталкером и Одисејом у Свемиру.И то су сјајни филмови,са тог умјетничког дојма вероватно и квалитетнији од Терминатора али ваљда је суштина филма да уживате док гледате исти и да то без проблема чините изнова.Ова 3 набројана нису тај случај јер су ,да се не лажемо, итекако досадни...
Не волим романтизовање криминалаца али да се не лажемо један од прва два дијела Кума се морао се такође наћи на овој листи.

Roko

pre 3 godine

zanimljivo je da nema Titanika koji je oborio sve rekorde po pitanju gledanosti i koji je osvojio najvise oskara. Retko koji film je ostao u salama toliko dugo,ljudi su ga gledali po nekoliko puta zaredom.

Мистер но

pre 3 godine

Ево листа неких филмова,редослед није битан:
1 Прохујало с вихором
2 Бен хур
3 Шејн
4 Ловац на јелене
5 Кум 1и2
6 Бекство из шошенка
7 Форест гамп
8 Било једном на дивљем западу
9 Гладијатор
10 Лет изнад кукавичјег гнезда
11 Плес са вуковима
12 Дружина прстенова
13 Жаока
14 Добри вил хантинг
15 Спашавање редова рајана
16 Моја драга Клементина
17 Сведок
18 Казино ројал
19 Аватар
20 12 гневних људи
Наравно има још пуно филмова.

hažija

pre 3 godine

Američka sr**a. Možda se još negde u svetu snimaju filmovi, a?
(paaaa, 4. april 2021 08:54)
možeš preporučiti nešto iz pakistanske produkcije?

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Staviti film “Vitez tame” na listu ispred “Povratak u budućnost” je van svake pameti. Očigledno da glasaju deca 9+? Inače prvi i drugi na listi su fantastični filmovi...

crni

pre 3 godine

Staviti film “Vitez tame” na listu ispred “Povratak u budućnost” je van svake pameti. Očigledno da glasaju deca 9+? Inače prvi i drugi na listi su fantastični filmovi...
(Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu, 04. april 2021 08:39)

A "Povratak u budućnost" kao nije dečiji film? Žešća glupost! Sa sličnom tematikom "Terminator 2" je neupiredivo bolji.

sve je danas bofl

pre 3 godine

Koliko su nekada filmovi bili kvalitetni i gledljivi za razliku od ovog danasnjeg smeca gde je svaki drugi film o nekom super heroju. Nema vide dobrih trilera, drama, horora... ili se to meri mromilima.

KoRn

pre 3 godine

Za mene Kum 1 i 2,pa onda Tacno u podne, Ben Hur, Kazablanka, Vertigo, Odiseja 2001,Prohujalo s vihorom, Apokalipsa.. I to bi bio spisak samo americkih filmova, a gde su francuski, italijanski itd.
(Oliver, 04. april 2021 10:38)
A ti si inace nabrojao sve francuske filmove.

Lang

pre 3 godine

Mojih top 20 filmova ikada:

1. 2001: A Space Odyssey (1968)
2. The Godfather (1972)
3. M (1931)
4. Seven Samurai (1954)
5. Vertigo (1958)
6. The Rules of the Game (1939)
7. 8½ (1963)
8. The Searchers (1956)
9. Ugetsu (1953)
10. Citizen Kane (1941)
11. His Girl Friday (1940)
12. Apu trilogija (1956-1959)
13. Andrei Rublev (1966)
14. City Lights (1931)
15. Persona (1966)
16. L'Atalante (1934)
17. In a Lonely Place (1950)
18. Sherlock Jr (1924)
19. Pierrot le Fou (1965)
20. The Wind (1928)

objektivan

pre 3 godine

Izbor najboljeg filma nikad nije jednostavan, a siguran sam da ovo nije 10 najbboljih filmova u istoriji.Evo moje ocene za te filmove pošto sam sve gledao:
1. Forest Gamp - 8/10
2. Bekstvo iz Šošenka - 9/10
3. Spašavanje vojnika Rajana - 8/10
4. Priča o igračkama - 7/10
5. Uhvati me ako možeš - 7/10
6. Zelena milja - 7/10
7. Vitez tame (The Dark Knight) - 8/10
8. Brodolom života - 8/10
9. Kad jaganjci utihnu - 9/10
10. Hrabro srce - 9/10
11. Povratak u budućnost - 7/10
12. Se7en (Sedam) - 8/10
13. Lice s ožiljkom (Scarface) - 9/10
14. Osmi putnik - 9/10
15. Bojevi metak (Full Metal Jacket) - 8/10
16. Gospodar prstenova - 8/10
17. Šesto čulo - 7/10
18. Početak (Inception) - 9/10
19. Gospodar prstenova - 8/10
20. Isijavanje - 8/10

Najboljim filmovima po meni se mogu samo približiti oni kojima sam dao ocenu 9/10. Svaka lista po mom subjektivnom mišljenju, bez Građanina Kejna, Kum 1, Apokalipse sada, po meni je neozbiljna.

pop

pre 3 godine

pogledao sam vecinu
. dobri su filmovi ali ja vise volim neki ruski klasik tipa tihi don ili dobar spanski, italijanski film nego holivud.. nekako su realniji i u meni izazovu vise emocija..

Aleksandar

pre 3 godine

Ja prosto moram da dodam "Nadnica za strah", niko da se seti Žan Pol Belmonda. Mnogo još ostvarenja starijih bolji od pola navedenih fimova.

a

pre 3 godine

Svaka rang lista u umetnosti je subjektivna.Ovde nema ni jednog Bonda !
Ili Ratova zvezda,ili ni jedan film iz SSSR-a,Velike Britanije,Francu-
ske,Italije,....?Sve je to PR(reklama).Kao što je Djordjo Vazari pogu-
rao svoje zemljake(Mikeleanđelo,Da Vinči,Rafael,...) a podcenio ili ni
spomenuo Jana Van Ajka,Boša,Pitera Brojgela,samo zato što su flamanci-
holanđani.

Pop Cira

pre 3 godine

da se i ja upisem, i dodam par filmova koji su po meni ravnopravni da udju u izbor, pri tome da ne pominjem ocigledne kao Kum, Apokalipsa...

- Breathless (À bout de souffle) sa Belmondom
- The third man
- Trainspotting
- A clockwork orange
- Quadrophenia
- Rashamon
- Battle Royal
- Love Exposure

od US filmova samo da dodam po meni najbolji de Nirov film: - Deer Hunter

Tvli

pre 3 godine

Meni je ovde jako cudno sto su se na listi nasli Toy Story i sesto culo???

Kontam da su se neki klinci dogovodili da glasaju za te filmove i tako istroluju ovaj izbor, ocigledno uspesno.

Smakovac

pre 3 godine

Slažem se sa većinom komentara u vezi naslova koji nisu na listi a daleko su bolji filmovi od navedenih. Dopunio bih spisak sa još nekim remek delima:
- Lorens od Arabije
- Most na reci Kvaj
- Seks,laži i video trake
- Treći čovek
- Psiho
- Samuraj
- Poslednje Hristovo iskušenje
- Isijavanje
- Spisak želja
-Trumanov šou...

Andrija

pre 3 godine

@skvik - (1. Naivan isprazan film koji potpuno nerealno prikazuje uspehe mentalno ometenog coveka koje ni potpuno zdrav covek ne bi postigao.)

Nista ti nisi razumeo. Forest Gamp je po meni mozda i jedini film od svih navedenih, koji je trebao da se nadje u top 20... To nije nikakva prica o mentalno ometenom coveku, vec je to prica o americkom drustvu, o novijoj americkoj istoriji, problemima tog drustva, njihovim idealima, filozofiji, vrednostima i nacinu zivota...

Bnm

pre 3 godine

Lista je pravljena od strane citalaca a ne kritike tako da nema metropolisa, oklopnjace potemkin,gradjanin kejna...
U prevodu lista je glupost jer glasa i Mika i Žika koji film ocenjuju like/dislike.
Btw. Nasmeja đe jutros gdja Ruzica osmim putnikom i bekstvom.

Kalesu

pre 3 godine

Tom Henks me je "kupio" posle "Zelene milje" i zasluženo je na listi, s ovim i još nekim filmovima. Neko je pomenuo i neke od naslova iz, neopravdano zapostavljenog, žanra vesterna. Najboljeg svih vremena (barem kada je vestern u pitanju) se niko nije setio: "Tačno u podne" (High noon) sa Garijem Kuperom. "Šejn" je odmah za njim, potom sva ostvarenja Serđa Leonea. Sa listom se, donekle, slažem, ali i sa komentatorima, koji primećuju da su neki pravi klasici izostali ("Kum", svi nastavci, još neki Hičkokovi filmovi...). Kako neko napisa, izgleda da je glasao, većinom, mlađi svet, a treba imati u vidu i gde je rađena anketa, i šta su kriterijumi, subjektivna procena i zarada na blagajnama s jedne, ili osvojene nagrade s druge strane. Ima filmova, koji bi oba kriterijuma zadovoljili, a nema ih na ovoj listi (većinom oni stariji).

Realno

pre 3 godine

Izgleda se dobri filmovi ne snimaju nigdje osim u Holivudu. Cinema Paradiso, Der Untergag,Иди и смотри, Восхождение,Жестокий романс, Roma Citta Aperta,Amarcord, Das Boot,Melancholia,Solaris, Stalker,Like Stars in Earth,La meglio giovenutu, La dolce Vitta,Das leben Der anderen, Le haine, Podzemlje, Dom za Vesanje..... Da se razumijem pogledao sam sve i sa vaseg spiska. Zivjela Evropa!

Pero

pre 3 godine

Ne može se stotinu filmova staviti u Top 20. Svako od nas ima neku svoju listu. U mom slučaju na utisak o filmu jako utiču i okolnosti u kojima sam ga gledao, sa kim, kako sam bio raspoložen u tom trenutku i tako neke sitne stvari. Sve je to jako subjektivno, a tako i treba da bude.

prva dva

pre 3 godine

1. Forest Gamp- laka prica, nista posebno, procitao sam i knjigu na osnovu koje je snimljen film. Te sezone je realni osvajac Oskara je trebao da bude Tarantinov film Petparacke price.

2. Bekstvo iz Šošenka-film kakvih je snimljeno na desetinu, kao osudjenik koji je greskom dospeo u zatvor, i koga maltretiraju zli cuvari, i upravnik zatvora, a on na kraju uspe da pobegne iz kazamata i sve da nasamari.

Kole

pre 3 godine

Alien - ništa posle njega nije bilo isto.

Bilo jednom na divljem zapadu - najbolji spoj muzike i slike ikada

Seven - scenografija filma vanvremenska

Kosa - montaža zadnje scene u filmu neviđena do tada

Tačno u podne - samo slika dovoljna, reči suvišne

Apokalipto - nestvaran film bez profesionalnih glumaca

Život je lep (ali domaći film) - film koji je najbolje opisao jedan narod

Itd...

бг

pre 3 godine

роселини - рим отворени град
годар - до последњег даха
бресон - џепарош
тарковски - огледало
алан рене - хирошима,љубави моја
озу - токијске приче
буњуел - назарен
вајда - пепео и дијамнати
менцел - строго контролисани возови
саша петровић - три

Oliver

pre 3 godine

Za mene Kum 1 i 2,pa onda Tacno u podne, Ben Hur, Kazablanka, Vertigo, Odiseja 2001,Prohujalo s vihorom, Apokalipsa.. I to bi bio spisak samo americkih filmova, a gde su francuski, italijanski itd.

CATAPA

pre 3 godine

"Random" širenjem opsega anketiranih, ne dobija se lista najboljih, nego (u najboljem slučaju) najpopularnijih filmova. U ovom slučaju su verovatno bili najagilniji glasači adolescenti koji su progurali neke od svojih favorita na višu poziciju nego što objektivno zaslužuju. Mada opet, u "kritičarskim listama", dečiji i filmovi za adolescente budu podjednako tako neopravdano zapostavljeni, a forsiraju se autori čije filmove niko nije pogledao ni dvaput, ali svejedno slove za velike, najveće...

Lista bez Odiseje, Pomorandže, Brajana, Amarkorda, Unterganga, Velikog diktatora, Ful Montija, 12 gnevnih ljudi, 7 samuraja, Rašomona, Mementa... da pomenem samo prve koji su mi pali na pamet (nije to ni loš kriterijum kako se u prvi mah čini) nije MOJA lista.

Poseban fenomen je "Groundhog day" (pomenuo Nenad) koji je mali film, nije ni pravljen ambiciozno, da pobere nagrade i priznanja, ali je postao kultni, ušao u žargon kao ilustracija jednog fenomena... slično kao Rašomon. Priznajem, ja favorizujem takve filmove koji ostaju u svesti i nakon odjavne špice, koji se citiraju i onda kada se ne prave liste najboljih filmova.

Nekada je traka bila skupa, filmova bilo manje, TV kanala manje... filmovi su se pravili tako da mogu da se gledaju po nekoliko puta, to je izbacilo majstore koji su svoje filmove temeljno promišljali... sve to više nikada neće da bude, osim kao eksces. Ne očekujte više takva remek dela, kao što nema više ni remek dela ozbiljne muzike i velikih kompozitora.

Eureka

pre 3 godine

To je sve individualna stvar, ubeđen sam da od svih glasača nisi mogao naći ni jednu listu gde je bili istih 10 predloga.

Filmski kritičari? Možda i najprecenjenije zanimanje na svetu, bukvalno mlaćenje prazne slame. 🎥🎞️

stoler

pre 3 godine

Presmesna lista, i ocigledno vrsni "znalci" koji su birali. Mozda par filmova od ovih 20 zasluzuje da budu medju 100 recimo. A vidi se po imenima filmova i godinama kad su pravljeni da su izostavili recimo prvih 50 godina kinematografije. Da ne pominjem koliko evidentno fale francuski, engleski, italijanski filmovi. Sve u svemu prebedan i prejadan izbor.

Ružica iz Švajcarske

pre 3 godine

1. Forest Gamp - dobar
2. Bekstvo iz Šošenka - dosadan
3. Spašavanje vojnika Rajana - dobar
4. Priča o igračkama - vrlo dobar
5. Uhvati me ako možeš - dosadan
6. Zelena milja - vrlo dobar
7. Vitez tame (The Dark Knight) - vrlo dobar
8. Brodolom života - nisam gledala
9. Kad jaganjci utihnu - odličan
10. Hrabro srce - dobar
11. Povratak u budućnost - solidan
12. Se7en (Sedam) - vrlo dobar
13. Lice s ožiljkom (Scarface) - dosadan
14. Osmi putnik - dosadan
15. Bojevi metak (Full Metal Jacket) - nisam gledala
16. Gospodar prstenova - odličan
17. Šesto čulo - dosadan
18. Početak (Inception) - dobar
19. Gospodar prstenova - odličan
20. Isijavanje - solidan

Pozdrav za sve čitaoce, vaša Ružica iz Švajcarske.

Džon Do

pre 3 godine

Cast away krstili kao brodolom života?
Gledao sve.
Lista ko lista, ima i filmova koji treba da su tu ali i kojih ne bi trebalo.
Osmi putnik po meni mora na prvo mesto.
Najviše mi smeta što nema Bilo jednom na divljem zapadu. A lično bi stavio i još neke, kao na primer Lovac na jelene, Ponoćna trka, Apokalipto, Beni Hur, Kosa, Gladijator...

хаџија

pre 3 godine

листа на којој нема ни један црно бели филм, не може бити ни полуозбиљна. претпостављам да би састављачи листе почели да гледају неме филмове да би постали кататонични и остатак живота провели као биљке

Skvik

pre 3 godine

Evo stvarno review ove pretezno komercijalne liste:

1. Naivan isprazan film koji potpuno nerealno prikazuje uspehe mentalno ometenog coveka koje ni potpuno zdrav covek ne bi postigao.
2. Remek delo. Gde je Sindlerova lista???
3. Nije los, naporan, isprepleten americkom propagandom i naravno, niko u ratu ne bi rizikovao pola voda radi spasavanja jednog vojnika.
4. No comment - obican crtac, nikakva posebna dubina.
5. Ok film o vrhunskom prevarantu. Nije za top 10, ali jeste dobar. Ako bas hocete Dejmona, Talented Mr. Riply je mnogo puta bolji film od ovog.
6. Green Mile - superpower fantazija bez neke posebne poente. Hocete film o crncu i zatvoru - 12 angry men.
7. Izuzetno dobar za batman film, ali na kraju krajeva, batman film.
8. Nisam gledao
9. Remek delo - ne toliko dobra triologija (moglo se vise psiholoski raditi na likovima), ali i dalje je najbolja od svih iz tog zanra (serijske ubice).
10. Sramota sto je ovo na listi. Populisticko holivudsko smece o skotskom narodnom heroju.
11. Klasik naucne fantasike. Detinjast, ima dosta boljih SF filmova (Blade Runner npr), ali ovo jeste klasik.
12. Jedan od najboljih iz tog krimi action zanra.
13. Remek delo.
14. Klasik SF, bolji od 11.
15. Nisam gledao.
16. Najvece fantasy ostvarenje u istoriji, ali mu mesto jeste na 16 i nize, nema neku vecu dubinu-obicna crno-bela borba dobra i zla.
17. Nisam gledao
18. Holivudski populizam, nista posebno, samo je tema interesantna.
19. Ovo je vec bilo na 16.
20. Klasik.

dubrovnik

pre 3 godine

solidna lista ali nije lista najboljih filmova, ovo je clickbait lista da bi mi napisali 200 komentarsa do včrs jer nema Kuma, Pulp Fictiona ili Casablance.

J.

pre 3 godine

"Jel iko cuo, a fazbindera, bunjuela, bergmana, polanskog?"
(let
Antonionija, Bertoluccija, Fellinija...
Već godinama primećujem da Fasbinder kao da je izbrisan, kao da nikada nije ni postao. Rado bih ponovo odgledala sve njegove filmove.

Ivan

pre 3 godine

Ordet – The Word - Carl Theodor Dreyer – 1955
Det sjunde inseglet – The Seventh Seal - Ingmar Bergman – 1957
Ladri di biciclette – Kradljivci bicikala – Vittorio de Sicca – 1948
City Lights – Svjetla velegrada – Charlie Chaplin – 1931
Metropolis – Fritz Lang – 1927
The Elephant Man – Čovjek slon – David Lynch – 1980
Un condamné à mort s'est échappé – A Man Escaped - Osuđenik na smrt je pobjegao iliti Vjetar puše od kud ga volja – Robert Bresson – 1956
El Topo – Alejandro Jodorowsky – 1970
Midnight Cowboy – Ponoćni kauboj – John Schlesinger – 1969
It Happened One Night – Dogodilo se jedne noći – Frank Capra – 1934
The Miracle Worker (A. Penn)
C'era una volta il West (S. Leone)
Die Blechtrommel (V. Schlöndorff)
How Green Was My Valley (J. Ford)
La passion de Jeanne d'Arc (C. T. Dreyer)
Au hasard Balthazar (R. Bresson)
Umberto D. (V. de Sicca)
Paper Moon (P. Bogdanovich)
Smoke (W. Wang)
The Night Of The Hunter (C. Laughton)

Zakeralo

pre 3 godine

Kada bi nabrojani filmovi zaista bili "20 najboljih svih vremena", bilo bi to veoma žalosno za jednu toliko uspešnu granu umetnosti...
Očigledna je površnost i pozamašno neznanje onih navodnih 430.000 osoba koje su "učestvovale" u izglasavanju ovakvog redosleda.
Ako se samo zadržimo na Holivudu, kao mestu stvaranja nekih izuzetnih filmskih dela, neizostavno je navesti "Prohujalo sa vihorom" (kolor), "Istočno od Raja" (crno-beli), Spilbergov "Boja Purpura" i još bar 10 drugih.

Shkot

pre 3 godine

Praviti listu najboljih filmova, a da La vita e Bella (Život je lijep), Les Intouchables (Nedodirljivi) Der Untergang (Pad), Das Leben der Anderen i danski film Under Sandet (Pot pijeskom) nisu na listi, je samo američka propaganda za veoma loše filmove.

predko

pre 3 godine

imam znatno duže pamćenje od mnogih, pa sam se setio predivnog filma ''La strada'' (ulica, drum) sa Đulijetom Masinom i Antoni Kvinom, ali i prelepe ekranizacije Tolstojevog Rata i mira (Sergej Bondarčuk).

kvak

pre 3 godine

Pretezno komercijala, kako je Forest Gump prvi? Prenaduvani prazan film.

Znam nor devojku koja radi u starackom domu i prica mi o nekom ometenom coveku od 50tak godina koga posecuje majka. Taj covek je u tom domu gotovo ceo zivot. Ajde film o njemu da se pravi. Covek je onako ometen tu video svasta, gomilu starih depresivnih ljudi iz dana u dan, svi ostavljeni od porodice da polako venu sa vremenom. To vam je film, a ne naivni Forest koji eto ide u Vijetnam, osniva multimilionsku kompaniju, putuje svetom, krajnje neozbiljno i isprazno. Mentalne bolesti su daleko ozbiljne i depresivnije, i to ne znaci da su im zivoti potpuno crni.
Gledajte Glogovca na youtube u filmu Hadersfild - to vam je nesto blizu pravog dobrog filma na tu temu.

Hocete dobar film, gledajte Dead Poets Society, 12 Angry Men, Psycho (1960), Sunset Limited, Parazit, Blade Runner, Big Lebowski, Pulp Fiction (najbolji Tarantinov), Clockwork Orange. Sto se ove liste tice, Rocky 1 je izuzetno ostvaranje koje nema puno veze sa ostacima iz serijala, ali je prvi stvarno poseban.

CATAPA

pre 3 godine

Aj što nema npr Litvanskih ili Sudanskih filmova ali nijedan Britanski, Francuski... Znači samo Holywood.
(CJC, 4. april 2021 12:48)
Da si rekao gruzijskih, ozbiljnije bih te shvatio. Gruzija je imala fantastičnu kinematografiju, ne znam da li još uvek, teško je pratiti jer nema prevoda ni filmova, ni na televizijama ni na netu. Možda i postoji, možda i dalje snimaju sjajne filmove, ali kako to mogu da znam?
Neizbežno favorizovanje filmova sa engleskog govornog područja jeste ogroman hendikep, ali i podiglo rejting australijske i kanadske kinematografije.
Već kolaps italijanske, nekada (uz francusku) i najznačajnije evropske kinematografije, nije čak ni uzrokovan jezičkim, nego političkim hendikepom, sve većom dominacijom proameričkih desničara. Paradoksalno, špageti-vestern jeste obeležio kraj vestern žanra, ali i usmrtio autentičnu italijansku školu filma. Svi slave Serđa Leonea i Klinta Istvuda, ali iz toga su iznikli i Bad Spenser i Terens Hil, pa i naš Entoni Gidra, na primer.

zoki

pre 3 godine

@ Andrija

Pogledaj druže Being There sa Piterom Selersom. Ista priča kao Forest Gump, ali za tri klase bolja. Forest Gump je ok, ali ipak precenjen. Being There je daleko suptilnija priča i sa mnogo dubljom porukom koja daleko više pristaje američkom društvu.

хаџија

pre 3 godine

листа на којој нема ни један црно бели филм, не може бити ни полуозбиљна. претпостављам да би састављачи листе почели да гледају неме филмове да би постали кататонични и остатак живота провели као биљке

mr.wolf

pre 3 godine

@(Skvik, 04. april 2021 12:45)

Kad je nekom Skarfejs remek delo, sa takvim se ne raspravlja o ukusu. Isto kao sto vlada masovna histerija za Kum 1, 2....
Filmovi koji prikazuju neke bolesne umove , a pyblika ih dozivljava kao "obicni ljudi, njima je posao kriiminal, vole svoju porodicu i lojalnost, ali, eto, posao im je i da nekog nekad ubiju.... i ali su ipak obicni ljudi sa emocijama".....

Igysa

pre 3 godine

Apsolutno remek delo na svim poljima, a pre svega na polju humanosti i ljubavi "Hrabro srce" je uvek nepravedno zapostavljeno, najviše zahvaljujući engleskoj propagandi.

warlock

pre 3 godine

@skvik - (1. Naivan isprazan film koji potpuno nerealno prikazuje uspehe mentalno ometenog coveka koje ni potpuno zdrav covek ne bi postigao.)

Nista ti nisi razumeo. Forest Gamp je po meni mozda i jedini film od svih navedenih, koji je trebao da se nadje u top 20... To nije nikakva prica o mentalno ometenom coveku, vec je to prica o americkom drustvu, o novijoj americkoj istoriji, problemima tog drustva, njihovim idealima, filozofiji, vrednostima i nacinu zivota...
(Andrija, 4. april 2021 16:14)

Razumio je on itekako dobro, ali prepotentnost i cinizam nije mogao da obuzda, znam dobro takve likove, kojima je sve patetika i populizam,a kako mu je scarface remek-djelo a hrabro srce sramota na listi, ne treba vise nista komentarisati..Forest gump je jednostavno film o zivotu...onom malom percetu koje vjetar baca tamo, ovamo

trojanski konjusar

pre 3 godine

Za mene Kum 1 i 2,pa onda Tacno u podne, Ben Hur, Kazablanka, Vertigo, Odiseja 2001,Prohujalo s vihorom, Apokalipsa.. I to bi bio spisak samo americkih filmova, a gde su francuski, italijanski itd.
(Oliver, 04. april 2021 10:38)
A ti si inace nabrojao sve francuske filmove.
(KoRn, 4. april 2021 11:06)

Besmislenog li komentara... Pa naravno da ih nije nabrojao! Upravo je i pitao "a gde su!?" I ja pitam - a gde su? Ovo sto nam je ponudjeno - OK, to su sve dobri filmovi (govorim samo o onima koje sam gledao), ali, nijedan od njih nije ni za najboljih 20 hollywoodskih filmova, na celu s njihovim "pobednikom". Oni koje je Oliver nabrojao uglavnom jesu. (A gde su tek francuski, talijanski, ceski, ruski...)

Vanja Petrović

pre 3 godine

Pokušaću da napravim listu od 10 najboljih filmova (redosled je slučajan) koje sam gledala u poslednjih pet decenija:

1. What Ever Happened to Baby Jane? 1962 (Bette Davis & Joan Crawford)
2. Shadrach, 1998 (Andie MacDowell & Andie MacDowell)
3. Dancing at Lughnasa, 1998 (Meryl Streep & Michael Gambon)
4. Gaslight, 1944 ( Charles Boyer & Ingrid Bergman)
5. A River Runs Through It, 1992 (Craig Sheffer & Brad Pitt)
6. Once Upon a Time in America, 1984 ( Robert De Niro, James Woods)
7. La vita è bella, 1997 (Roberto Benigni, Nicoletta Braschi)
8. Seven Samurai, 1954 (Toshirô Mifune, Takashi Shimura)
9. The Green Mile, 1999 (Stars: Tom Hanks & Michael Clarke Duncan)
10. The Grand Budapest Hotel, 2014 (Ralph Fiennes, F. Murray Abraham)

bojan

pre 3 godine

@Lucc Alien-a je uradio Ridley Scott! Zanimljivo mi je da u komentarima niko nije primetio da su 3 filma sa liste radjena po delima Stephen King-a. Inace, lista sa gadja sa mojim ukusom 60-70%, ali o ukusima ne treba raspravljati!

N1CMA

pre 3 godine

1.Braveheart
2.2001:Space odyssey
3.Vertigo
4. Deer hunter
5.Psycho
6.One flew over the cuckoo's nest
7.Rashomon
8. 8 1/2
9.Once upon time in America
10.Godfather
11.The usual suspect
12. 12 angry men
13.Pulp fiction
14.Forest Gump
15.Citizen Kayne
16.Seventh seal
17.North by northwest
18.Eternal sunshine of the spotless mind
19.Clockwork orange
20.The silence of the Lambs

radica

pre 3 godine

Slažem se sa većinom komentara. "Bekstvo iz Šošenka" za mene najbolji! Šteta što nema starih filmova sa Hemfrijem Bogartom, Avom Gardner, Ingrid Bergman, Gretom Garbo.Volim Fasbinderove filmove, posebno "Brak Marije Braun" Džarmušov "Noć na zemlji" obe verzije filma "Miris žene" itd.

Lucc

pre 3 godine

Jeste, Povratak u buducnost u prvih 10. Stavite ga da bude prvi onda ako su 80-te u trendu to ne vazi i za filmove. Nema Sicario-a i nema Ridley Scott-a. Betmen trilogija je izgleda precenjena, mora da sacekamo jos koju godinu da bi joj davali visoke ocene. Ni jedan crno-beli film, lici da je sa IMDB-a

keruzzi

pre 3 godine

Ben Hur, Dr. Živago, Vreme nežnosti,Čast Pricijevih,Rajanova kći, Rubljov,Mad Max, Neprijatelj pred vratima,Lorens od Arabije, Dvadeseti vek.

boris.ra

pre 3 godine

@Lang, tvoja lista ima veze sa filmom - umetnoscu, ova predlozena u tekstu je za klince koji su rasli uz raznorane gospodare, lordove i prstenove. Tvojoj list bih dodao: 20 Vek, Amarkord, Oklopnjača Potemkin, Let iznad kukavicjeg gnezda....

msbravo

pre 3 godine

once upon a time in the west po meni najbolji film, tu gluma e dovedena do savrsenstvo posebno me iznenadio Jason Robards i ona zadnja scena sa Klaudia Kardinale taj njegov sjaj u oci da zele da ostane a ipak ranjen i kad je udara po zadnjicu, sa muzikom sa sve fenomenalen film

nikanor

pre 3 godine

Od tupavih amerikanaca drugačija lista se nije mogla očekivati. Oni pojma nemaju o svojoj kinematografiji a kamo li svetskoj. Ovih 20 filmova na nekoj ozbiljnoj listi ne bi bili ni među prvih 200.

Drakče

pre 3 godine

Na prvom mestu Alien, na drugom Bilo jednom na divljem zapadu, na trećem.... Pa za treće mesto realno konkuriše desetak mega filmova...
Prvo mesto čisto savršenstvo, drugo mesto filmska umetnost u pravom smislu te reči...

C i n i k

pre 3 godine

Fali spisku film Revenant, inace 2/3 na listi sam pogledao i to jesu legendarni filmovi s tim da svakako ima jos sijaset filmova koji nisu na listi a zasluzuju..

Dr House

pre 3 godine

Jel ovo neka prvoaprilska šala ili šta ? Najbolji filmovi čega, koga ? Nekog studija u poslednjih 30 godina.

Mislim kapiram da je izbor gledalaca , prevashodno mladjih očito, ali malo nekog kriterijuma ne bi škodilo.

2. 9. 13. 14. i 20. su odlični žanrovski filmovi, i mogli bi da se nadju na nekim listama. Ali na 100 naj svih vremena , remek dela , idi begaj.

Bekstvo iz Šošenka jedini zaslužuju da se nadje u nekoj ozbiljnoj priči. I to je to.

Lucc

pre 3 godine

Jeste, Povratak u buducnost u prvih 10. Stavite ga da bude prvi onda ako su 80-te u trendu to ne vazi i za filmove. Nema Sicario-a i nema Ridley Scott-a. Betmen trilogija je izgleda precenjena, mora da sacekamo jos koju godinu da bi joj davali visoke ocene. Ni jedan crno-beli film, lici da je sa IMDB-a

Ivan

pre 3 godine

Ovoj listi nedostaje nekoliko toliko ozbiljnih filmova, da je njen naslov nedopustiv. Kum, Apokalipsa danas, Ben Hur, Andrej Rubljov, Most na reci Kvaj, Psiho, XX vek, ....

Ze

pre 3 godine

Whatever lista.
Glasaci koji verovatno nisu gledali film na stranom jeziku i imaju ispod 40 godina u proseku.
To nema veze sa kvalitetom vec sa popularnoscu iako na listi ima sjajnih filmova koji su pre zabava nekog umetnost. Uhvati me ako mozes? Please...

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Левиафан (2014) - Ruski
Zivot je lep (1985) - Srpski

Dva remek dela
(Grxy, 4. april 2021 15:31)


Ako možete, odgledajte sovjetski film ,,Сталкер''. Gledala sam ga (RTV Beograd) pre oko 40 godina i bila zaprepašćena time da je u SSSR nekom palo napamet i da je imao hrabrost da napiše scenario za takav film, ali i time da je finansiranje i snimanje odobreno - zbog psioloških karakteristika glavnih likova, glavne radnje, ambijeta u kom je snimljena radnja filma, tema o kojima likovi govore i zbog opšte društvene klime i opšte ekonomske situacije u ondašnjem Sovjetskom Savezu.

Radijator

pre 3 godine

Interestantno kako se svi sete Trainspotinga...a niko da pomene Acide House koji je film iz te ere I po meni kultni.
Knjiga je jos bolja.

Ružica iz Švajcarske

pre 3 godine

1. Forest Gamp - dobar
2. Bekstvo iz Šošenka - dosadan
3. Spašavanje vojnika Rajana - dobar
4. Priča o igračkama - vrlo dobar
5. Uhvati me ako možeš - dosadan
6. Zelena milja - vrlo dobar
7. Vitez tame (The Dark Knight) - vrlo dobar
8. Brodolom života - nisam gledala
9. Kad jaganjci utihnu - odličan
10. Hrabro srce - dobar
11. Povratak u budućnost - solidan
12. Se7en (Sedam) - vrlo dobar
13. Lice s ožiljkom (Scarface) - dosadan
14. Osmi putnik - dosadan
15. Bojevi metak (Full Metal Jacket) - nisam gledala
16. Gospodar prstenova - odličan
17. Šesto čulo - dosadan
18. Početak (Inception) - dobar
19. Gospodar prstenova - odličan
20. Isijavanje - solidan

Pozdrav za sve čitaoce, vaša Ružica iz Švajcarske.

Lang

pre 3 godine

Mojih top 20 filmova ikada:

1. 2001: A Space Odyssey (1968)
2. The Godfather (1972)
3. M (1931)
4. Seven Samurai (1954)
5. Vertigo (1958)
6. The Rules of the Game (1939)
7. 8½ (1963)
8. The Searchers (1956)
9. Ugetsu (1953)
10. Citizen Kane (1941)
11. His Girl Friday (1940)
12. Apu trilogija (1956-1959)
13. Andrei Rublev (1966)
14. City Lights (1931)
15. Persona (1966)
16. L'Atalante (1934)
17. In a Lonely Place (1950)
18. Sherlock Jr (1924)
19. Pierrot le Fou (1965)
20. The Wind (1928)

Skvik

pre 3 godine

Evo stvarno review ove pretezno komercijalne liste:

1. Naivan isprazan film koji potpuno nerealno prikazuje uspehe mentalno ometenog coveka koje ni potpuno zdrav covek ne bi postigao.
2. Remek delo. Gde je Sindlerova lista???
3. Nije los, naporan, isprepleten americkom propagandom i naravno, niko u ratu ne bi rizikovao pola voda radi spasavanja jednog vojnika.
4. No comment - obican crtac, nikakva posebna dubina.
5. Ok film o vrhunskom prevarantu. Nije za top 10, ali jeste dobar. Ako bas hocete Dejmona, Talented Mr. Riply je mnogo puta bolji film od ovog.
6. Green Mile - superpower fantazija bez neke posebne poente. Hocete film o crncu i zatvoru - 12 angry men.
7. Izuzetno dobar za batman film, ali na kraju krajeva, batman film.
8. Nisam gledao
9. Remek delo - ne toliko dobra triologija (moglo se vise psiholoski raditi na likovima), ali i dalje je najbolja od svih iz tog zanra (serijske ubice).
10. Sramota sto je ovo na listi. Populisticko holivudsko smece o skotskom narodnom heroju.
11. Klasik naucne fantasike. Detinjast, ima dosta boljih SF filmova (Blade Runner npr), ali ovo jeste klasik.
12. Jedan od najboljih iz tog krimi action zanra.
13. Remek delo.
14. Klasik SF, bolji od 11.
15. Nisam gledao.
16. Najvece fantasy ostvarenje u istoriji, ali mu mesto jeste na 16 i nize, nema neku vecu dubinu-obicna crno-bela borba dobra i zla.
17. Nisam gledao
18. Holivudski populizam, nista posebno, samo je tema interesantna.
19. Ovo je vec bilo na 16.
20. Klasik.

Roko

pre 3 godine

zanimljivo je da nema Titanika koji je oborio sve rekorde po pitanju gledanosti i koji je osvojio najvise oskara. Retko koji film je ostao u salama toliko dugo,ljudi su ga gledali po nekoliko puta zaredom.

hažija

pre 3 godine

Američka sr**a. Možda se još negde u svetu snimaju filmovi, a?
(paaaa, 4. april 2021 08:54)
možeš preporučiti nešto iz pakistanske produkcije?

Neutralan

pre 3 godine

zanimljivo je da nema Titanika koji je oborio sve rekorde po pitanju gledanosti i koji je osvojio najvise oskara. Retko koji film je ostao u salama toliko dugo,ljudi su ga gledali po nekoliko puta zaredom.
(Roko, 04. april 2021 09:25)

Zato sto je obicna limunada i katastrofa od filma.

KoRn

pre 3 godine

Za mene Kum 1 i 2,pa onda Tacno u podne, Ben Hur, Kazablanka, Vertigo, Odiseja 2001,Prohujalo s vihorom, Apokalipsa.. I to bi bio spisak samo americkih filmova, a gde su francuski, italijanski itd.
(Oliver, 04. april 2021 10:38)
A ti si inace nabrojao sve francuske filmove.

objektivan

pre 3 godine

Izbor najboljeg filma nikad nije jednostavan, a siguran sam da ovo nije 10 najbboljih filmova u istoriji.Evo moje ocene za te filmove pošto sam sve gledao:
1. Forest Gamp - 8/10
2. Bekstvo iz Šošenka - 9/10
3. Spašavanje vojnika Rajana - 8/10
4. Priča o igračkama - 7/10
5. Uhvati me ako možeš - 7/10
6. Zelena milja - 7/10
7. Vitez tame (The Dark Knight) - 8/10
8. Brodolom života - 8/10
9. Kad jaganjci utihnu - 9/10
10. Hrabro srce - 9/10
11. Povratak u budućnost - 7/10
12. Se7en (Sedam) - 8/10
13. Lice s ožiljkom (Scarface) - 9/10
14. Osmi putnik - 9/10
15. Bojevi metak (Full Metal Jacket) - 8/10
16. Gospodar prstenova - 8/10
17. Šesto čulo - 7/10
18. Početak (Inception) - 9/10
19. Gospodar prstenova - 8/10
20. Isijavanje - 8/10

Najboljim filmovima po meni se mogu samo približiti oni kojima sam dao ocenu 9/10. Svaka lista po mom subjektivnom mišljenju, bez Građanina Kejna, Kum 1, Apokalipse sada, po meni je neozbiljna.

pop

pre 3 godine

pogledao sam vecinu
. dobri su filmovi ali ja vise volim neki ruski klasik tipa tihi don ili dobar spanski, italijanski film nego holivud.. nekako su realniji i u meni izazovu vise emocija..

Comment momments

pre 3 godine

Фале неки филмови да би листа била потпуна.
Без “Терминатор 2” свака листа губи на кредибилитету.Без сумње најбољи научно фантастични филм свих времена.Само немојте да ми контрирате са Блејд Ранером,Сталкером и Одисејом у Свемиру.И то су сјајни филмови,са тог умјетничког дојма вероватно и квалитетнији од Терминатора али ваљда је суштина филма да уживате док гледате исти и да то без проблема чините изнова.Ова 3 набројана нису тај случај јер су ,да се не лажемо, итекако досадни...
Не волим романтизовање криминалаца али да се не лажемо један од прва два дијела Кума се морао се такође наћи на овој листи.

prva dva

pre 3 godine

1. Forest Gamp- laka prica, nista posebno, procitao sam i knjigu na osnovu koje je snimljen film. Te sezone je realni osvajac Oskara je trebao da bude Tarantinov film Petparacke price.

2. Bekstvo iz Šošenka-film kakvih je snimljeno na desetinu, kao osudjenik koji je greskom dospeo u zatvor, i koga maltretiraju zli cuvari, i upravnik zatvora, a on na kraju uspe da pobegne iz kazamata i sve da nasamari.

kvak

pre 3 godine

Pretezno komercijala, kako je Forest Gump prvi? Prenaduvani prazan film.

Znam nor devojku koja radi u starackom domu i prica mi o nekom ometenom coveku od 50tak godina koga posecuje majka. Taj covek je u tom domu gotovo ceo zivot. Ajde film o njemu da se pravi. Covek je onako ometen tu video svasta, gomilu starih depresivnih ljudi iz dana u dan, svi ostavljeni od porodice da polako venu sa vremenom. To vam je film, a ne naivni Forest koji eto ide u Vijetnam, osniva multimilionsku kompaniju, putuje svetom, krajnje neozbiljno i isprazno. Mentalne bolesti su daleko ozbiljne i depresivnije, i to ne znaci da su im zivoti potpuno crni.
Gledajte Glogovca na youtube u filmu Hadersfild - to vam je nesto blizu pravog dobrog filma na tu temu.

Hocete dobar film, gledajte Dead Poets Society, 12 Angry Men, Psycho (1960), Sunset Limited, Parazit, Blade Runner, Big Lebowski, Pulp Fiction (najbolji Tarantinov), Clockwork Orange. Sto se ove liste tice, Rocky 1 je izuzetno ostvaranje koje nema puno veze sa ostacima iz serijala, ali je prvi stvarno poseban.

only fools and horses

pre 3 godine

Napraviti listu od 20 najboljih filmova bez "Leta iznad kukavičjeg gnezda" i " Bilo jednom u Americi" je neozbiljno.
A Forest Gamp je dobar film... za top 100, ne i za top 50.

Vanja Petrović

pre 3 godine

Pokušaću da napravim listu od 10 najboljih filmova (redosled je slučajan) koje sam gledala u poslednjih pet decenija:

1. What Ever Happened to Baby Jane? 1962 (Bette Davis & Joan Crawford)
2. Shadrach, 1998 (Andie MacDowell & Andie MacDowell)
3. Dancing at Lughnasa, 1998 (Meryl Streep & Michael Gambon)
4. Gaslight, 1944 ( Charles Boyer & Ingrid Bergman)
5. A River Runs Through It, 1992 (Craig Sheffer & Brad Pitt)
6. Once Upon a Time in America, 1984 ( Robert De Niro, James Woods)
7. La vita è bella, 1997 (Roberto Benigni, Nicoletta Braschi)
8. Seven Samurai, 1954 (Toshirô Mifune, Takashi Shimura)
9. The Green Mile, 1999 (Stars: Tom Hanks & Michael Clarke Duncan)
10. The Grand Budapest Hotel, 2014 (Ralph Fiennes, F. Murray Abraham)

Štap i šargarepa

pre 3 godine

Blade Runner.
The Thin Red Line.
Pulp Fiction.
To Kill a Mocking Bird.
Goodfellas.
2001: A Space Odyssey.
Once Upon a Time in the West.
12 Angry Men.
Oldboy.
Come and See.
Solaris (Tarkovsky).
Carlito's Way.
Once Upon a Time in America.
I Saw the Devil.
Terminator - Judgment Day.
Long Day's Journey Into Night.
A Streetcar Named Desire.
True Romance.
Apocalypse Now.
Matrix.
Fight Club.
Annie Hall.
The Godfather.
The Godfather 2.
The Untouchables.
A Clockwork Orange.
The Network.
The Good, The Bad and The Ugly.
Reservoir Dogs.
Time (Kim Ki Dook).
Alien.

Kancelar i ja

pre 3 godine

Evo mojih ocena filmova sa liste, onih koje sam gledao:
1. Forest Gamp - 8/10
2. Bekstvo iz Šošenka - 9/10
3. Spašavanje vojnika Rajana - 8/10
4. Priča o igračkama n/n
5. Uhvati me ako možeš - 8/10
6. Zelena milja - 7/10
7. Vitez tame (The Dark Knight) - n/n
8. Brodolom života - 8/10
9. Kad jaganjci utihnu - 9/10
10. Hrabro srce - 9/10
11. Povratak u budućnost - 9/10
12. Se7en (Sedam) - 10/10
13. Lice s ožiljkom (Scarface) - 7/10
14. Osmi putnik - 9/10
15. Bojevi metak (Full Metal Jacket) - 7/10
16. Gospodar prstenova - 6/10
17. Šesto čulo - 8/10
18. Početak (Inception) - 7/10
19. Gospodar prstenova - n/n
20. Isijavanje - n/n

Mojih 20 filmova koji nisu na ovoj listi, podrazumeva se da ih sve ocenjujem sa 9 ili 10, redosled nije bitan:

1. Kum 1 i 2;
2. Prohujalo s vihorom;
3. Poverljivo iz LA;
4. Brajanovo žitije;
5. The Apartment (1960);
6. Petparačke priče;
7. Trainspoting;
8. Blago Sijera Madre;
9. Sever-severozapad;
10. Bilo jednm na Divljem Zapadu;
11. 2001: Odiseja u svemiru;
12. Princeza Mononoke;
13. Lorens od Arabije;
14. Blade Runner;
15. Dobar, loš, zao;
16. Prozor u dvorište;
17. Dežurni krivci;
18. Umri muški;
19. 12 gnevnih ljudi;
20. The Man Who Would Be King (1975)

Lista je, naravno, skraćena, ima mnogo više filmova koje volim nego što staje u okvir od 20 izabranih.

Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu

pre 3 godine

Staviti film “Vitez tame” na listu ispred “Povratak u budućnost” je van svake pameti. Očigledno da glasaju deca 9+? Inače prvi i drugi na listi su fantastični filmovi...

crni

pre 3 godine

Staviti film “Vitez tame” na listu ispred “Povratak u budućnost” je van svake pameti. Očigledno da glasaju deca 9+? Inače prvi i drugi na listi su fantastični filmovi...
(Loznica, Tršić, Tronoša, Banja Koviljača najlepša mesta na svetu, 04. april 2021 08:39)

A "Povratak u budućnost" kao nije dečiji film? Žešća glupost! Sa sličnom tematikom "Terminator 2" je neupiredivo bolji.

Lucc

pre 3 godine

Jeste, Povratak u buducnost u prvih 10. Stavite ga da bude prvi onda ako su 80-te u trendu to ne vazi i za filmove. Nema Sicario-a i nema Ridley Scott-a. Betmen trilogija je izgleda precenjena, mora da sacekamo jos koju godinu da bi joj davali visoke ocene. Ni jedan crno-beli film, lici da je sa IMDB-a

zozoblansh

pre 3 godine

@Ružica uz Švajcarske

Kad sam pročitala da si za Bekstvo iz Šošenka napisala da je dosadan film, više me ostatak tvoje liste nije ni zanimao.

Uživaj u jodlovanju!

Smakovac

pre 3 godine

Slažem se sa većinom komentara u vezi naslova koji nisu na listi a daleko su bolji filmovi od navedenih. Dopunio bih spisak sa još nekim remek delima:
- Lorens od Arabije
- Most na reci Kvaj
- Seks,laži i video trake
- Treći čovek
- Psiho
- Samuraj
- Poslednje Hristovo iskušenje
- Isijavanje
- Spisak želja
-Trumanov šou...

Drakče

pre 3 godine

Na prvom mestu Alien, na drugom Bilo jednom na divljem zapadu, na trećem.... Pa za treće mesto realno konkuriše desetak mega filmova...
Prvo mesto čisto savršenstvo, drugo mesto filmska umetnost u pravom smislu te reči...

Мистер но

pre 3 godine

Ево листа неких филмова,редослед није битан:
1 Прохујало с вихором
2 Бен хур
3 Шејн
4 Ловац на јелене
5 Кум 1и2
6 Бекство из шошенка
7 Форест гамп
8 Било једном на дивљем западу
9 Гладијатор
10 Лет изнад кукавичјег гнезда
11 Плес са вуковима
12 Дружина прстенова
13 Жаока
14 Добри вил хантинг
15 Спашавање редова рајана
16 Моја драга Клементина
17 Сведок
18 Казино ројал
19 Аватар
20 12 гневних људи
Наравно има још пуно филмова.

Dr House

pre 3 godine

Jel ovo neka prvoaprilska šala ili šta ? Najbolji filmovi čega, koga ? Nekog studija u poslednjih 30 godina.

Mislim kapiram da je izbor gledalaca , prevashodno mladjih očito, ali malo nekog kriterijuma ne bi škodilo.

2. 9. 13. 14. i 20. su odlični žanrovski filmovi, i mogli bi da se nadju na nekim listama. Ali na 100 naj svih vremena , remek dela , idi begaj.

Bekstvo iz Šošenka jedini zaslužuju da se nadje u nekoj ozbiljnoj priči. I to je to.

Pop Cira

pre 3 godine

da se i ja upisem, i dodam par filmova koji su po meni ravnopravni da udju u izbor, pri tome da ne pominjem ocigledne kao Kum, Apokalipsa...

- Breathless (À bout de souffle) sa Belmondom
- The third man
- Trainspotting
- A clockwork orange
- Quadrophenia
- Rashamon
- Battle Royal
- Love Exposure

od US filmova samo da dodam po meni najbolji de Nirov film: - Deer Hunter

Lucc

pre 3 godine

Jeste, Povratak u buducnost u prvih 10. Stavite ga da bude prvi onda ako su 80-te u trendu to ne vazi i za filmove. Nema Sicario-a i nema Ridley Scott-a. Betmen trilogija je izgleda precenjena, mora da sacekamo jos koju godinu da bi joj davali visoke ocene. Ni jedan crno-beli film, lici da je sa IMDB-a

mr.wolf

pre 3 godine

@(Skvik, 04. april 2021 12:45)

Kad je nekom Skarfejs remek delo, sa takvim se ne raspravlja o ukusu. Isto kao sto vlada masovna histerija za Kum 1, 2....
Filmovi koji prikazuju neke bolesne umove , a pyblika ih dozivljava kao "obicni ljudi, njima je posao kriiminal, vole svoju porodicu i lojalnost, ali, eto, posao im je i da nekog nekad ubiju.... i ali su ipak obicni ljudi sa emocijama".....

Milan

pre 3 godine

"Život je lep" Roberta Benjinija je za većinu ovde nabrojanog ne film nego filmčina. Ako ste se odlučili isključivi za Holivudsku produkciju zašto izostsaviste "Let iznad kukavičijeg gnezda"?

radica

pre 3 godine

Slažem se sa većinom komentara. "Bekstvo iz Šošenka" za mene najbolji! Šteta što nema starih filmova sa Hemfrijem Bogartom, Avom Gardner, Ingrid Bergman, Gretom Garbo.Volim Fasbinderove filmove, posebno "Brak Marije Braun" Džarmušov "Noć na zemlji" obe verzije filma "Miris žene" itd.

Igysa

pre 3 godine

Apsolutno remek delo na svim poljima, a pre svega na polju humanosti i ljubavi "Hrabro srce" je uvek nepravedno zapostavljeno, najviše zahvaljujući engleskoj propagandi.

stoler

pre 3 godine

Presmesna lista, i ocigledno vrsni "znalci" koji su birali. Mozda par filmova od ovih 20 zasluzuje da budu medju 100 recimo. A vidi se po imenima filmova i godinama kad su pravljeni da su izostavili recimo prvih 50 godina kinematografije. Da ne pominjem koliko evidentno fale francuski, engleski, italijanski filmovi. Sve u svemu prebedan i prejadan izbor.

Kole

pre 3 godine

Alien - ništa posle njega nije bilo isto.

Bilo jednom na divljem zapadu - najbolji spoj muzike i slike ikada

Seven - scenografija filma vanvremenska

Kosa - montaža zadnje scene u filmu neviđena do tada

Tačno u podne - samo slika dovoljna, reči suvišne

Apokalipto - nestvaran film bez profesionalnih glumaca

Život je lep (ali domaći film) - film koji je najbolje opisao jedan narod

Itd...

Oliver

pre 3 godine

Za mene Kum 1 i 2,pa onda Tacno u podne, Ben Hur, Kazablanka, Vertigo, Odiseja 2001,Prohujalo s vihorom, Apokalipsa.. I to bi bio spisak samo americkih filmova, a gde su francuski, italijanski itd.

хаџија

pre 3 godine

листа на којој нема ни један црно бели филм, не може бити ни полуозбиљна. претпостављам да би састављачи листе почели да гледају неме филмове да би постали кататонични и остатак живота провели као биљке

C i n i k

pre 3 godine

Fali spisku film Revenant, inace 2/3 na listi sam pogledao i to jesu legendarni filmovi s tim da svakako ima jos sijaset filmova koji nisu na listi a zasluzuju..

zoki

pre 3 godine

@ Andrija

Pogledaj druže Being There sa Piterom Selersom. Ista priča kao Forest Gump, ali za tri klase bolja. Forest Gump je ok, ali ipak precenjen. Being There je daleko suptilnija priča i sa mnogo dubljom porukom koja daleko više pristaje američkom društvu.

Matija.

pre 3 godine

Vidi se da su mladje generacije ucestvovale u pravljenju liste.. Nema Pulp fiction, The Godfather triologija, Once upon a time in America i jos klasika.. Dark knight je odlican film, ali ne kapiram zasto ga svi forsiraju u top liste, cak ga svrstavaju u top10 najboljih filmova svih vremena.. nije realno.

Karakondžula

pre 3 godine

... nema F.F.Kopole... nema Kumova, nema ni Once Upon a Time in America... šuplja lista... Nrma ni Starijih filmova Branda, nema ni Ben Hura... svakako, ova lista je jako šuplja

хаџија

pre 3 godine

листа на којој нема ни један црно бели филм, не може бити ни полуозбиљна. претпостављам да би састављачи листе почели да гледају неме филмове да би постали кататонични и остатак живота провели као биљке

Tvli

pre 3 godine

Meni je ovde jako cudno sto su se na listi nasli Toy Story i sesto culo???

Kontam da su se neki klinci dogovodili da glasaju za te filmove i tako istroluju ovaj izbor, ocigledno uspesno.

Ivan

pre 3 godine

Ordet – The Word - Carl Theodor Dreyer – 1955
Det sjunde inseglet – The Seventh Seal - Ingmar Bergman – 1957
Ladri di biciclette – Kradljivci bicikala – Vittorio de Sicca – 1948
City Lights – Svjetla velegrada – Charlie Chaplin – 1931
Metropolis – Fritz Lang – 1927
The Elephant Man – Čovjek slon – David Lynch – 1980
Un condamné à mort s'est échappé – A Man Escaped - Osuđenik na smrt je pobjegao iliti Vjetar puše od kud ga volja – Robert Bresson – 1956
El Topo – Alejandro Jodorowsky – 1970
Midnight Cowboy – Ponoćni kauboj – John Schlesinger – 1969
It Happened One Night – Dogodilo se jedne noći – Frank Capra – 1934
The Miracle Worker (A. Penn)
C'era una volta il West (S. Leone)
Die Blechtrommel (V. Schlöndorff)
How Green Was My Valley (J. Ford)
La passion de Jeanne d'Arc (C. T. Dreyer)
Au hasard Balthazar (R. Bresson)
Umberto D. (V. de Sicca)
Paper Moon (P. Bogdanovich)
Smoke (W. Wang)
The Night Of The Hunter (C. Laughton)

Džon Do

pre 3 godine

Cast away krstili kao brodolom života?
Gledao sve.
Lista ko lista, ima i filmova koji treba da su tu ali i kojih ne bi trebalo.
Osmi putnik po meni mora na prvo mesto.
Najviše mi smeta što nema Bilo jednom na divljem zapadu. A lično bi stavio i još neke, kao na primer Lovac na jelene, Ponoćna trka, Apokalipto, Beni Hur, Kosa, Gladijator...

hm?

pre 3 godine

Ovde su glasali mladji od 30 godina u procenu bar od 80%. Filmovi koji su obelezili svetsku kinematografiju u proteklih 40 godina su: Kum, Odiseja u svemiru, Ajkula, Kad jaganjci utihnu, Let iznad kukavicijeg gnezda... Slobodno bih mogao napisati i Terminator 2 zbog specijalnih efekata koji su prvi put primenjeni...

Radijator

pre 3 godine

Interestantno kako se svi sete Trainspotinga...a niko da pomene Acide House koji je film iz te ere I po meni kultni.
Knjiga je jos bolja.

keruzzi

pre 3 godine

Ben Hur, Dr. Živago, Vreme nežnosti,Čast Pricijevih,Rajanova kći, Rubljov,Mad Max, Neprijatelj pred vratima,Lorens od Arabije, Dvadeseti vek.

boris.ra

pre 3 godine

@Lang, tvoja lista ima veze sa filmom - umetnoscu, ova predlozena u tekstu je za klince koji su rasli uz raznorane gospodare, lordove i prstenove. Tvojoj list bih dodao: 20 Vek, Amarkord, Oklopnjača Potemkin, Let iznad kukavicjeg gnezda....

mm

pre 3 godine

Lista bez Kieslowskog, Polanskog, Felinija, Bertolucija, Bergmana... Jasno je ko su čitaoci portala Ranker, obični, nedotupavni konzumenti kokica...

Shkot

pre 3 godine

Praviti listu najboljih filmova, a da La vita e Bella (Život je lijep), Les Intouchables (Nedodirljivi) Der Untergang (Pad), Das Leben der Anderen i danski film Under Sandet (Pot pijeskom) nisu na listi, je samo američka propaganda za veoma loše filmove.

бг

pre 3 godine

роселини - рим отворени град
годар - до последњег даха
бресон - џепарош
тарковски - огледало
алан рене - хирошима,љубави моја
озу - токијске приче
буњуел - назарен
вајда - пепео и дијамнати
менцел - строго контролисани возови
саша петровић - три

N1CMA

pre 3 godine

1.Braveheart
2.2001:Space odyssey
3.Vertigo
4. Deer hunter
5.Psycho
6.One flew over the cuckoo's nest
7.Rashomon
8. 8 1/2
9.Once upon time in America
10.Godfather
11.The usual suspect
12. 12 angry men
13.Pulp fiction
14.Forest Gump
15.Citizen Kayne
16.Seventh seal
17.North by northwest
18.Eternal sunshine of the spotless mind
19.Clockwork orange
20.The silence of the Lambs

Zakeralo

pre 3 godine

Kada bi nabrojani filmovi zaista bili "20 najboljih svih vremena", bilo bi to veoma žalosno za jednu toliko uspešnu granu umetnosti...
Očigledna je površnost i pozamašno neznanje onih navodnih 430.000 osoba koje su "učestvovale" u izglasavanju ovakvog redosleda.
Ako se samo zadržimo na Holivudu, kao mestu stvaranja nekih izuzetnih filmskih dela, neizostavno je navesti "Prohujalo sa vihorom" (kolor), "Istočno od Raja" (crno-beli), Spilbergov "Boja Purpura" i još bar 10 drugih.

predko

pre 3 godine

imam znatno duže pamćenje od mnogih, pa sam se setio predivnog filma ''La strada'' (ulica, drum) sa Đulijetom Masinom i Antoni Kvinom, ali i prelepe ekranizacije Tolstojevog Rata i mira (Sergej Bondarčuk).

Realno

pre 3 godine

Izgleda se dobri filmovi ne snimaju nigdje osim u Holivudu. Cinema Paradiso, Der Untergag,Иди и смотри, Восхождение,Жестокий романс, Roma Citta Aperta,Amarcord, Das Boot,Melancholia,Solaris, Stalker,Like Stars in Earth,La meglio giovenutu, La dolce Vitta,Das leben Der anderen, Le haine, Podzemlje, Dom za Vesanje..... Da se razumijem pogledao sam sve i sa vaseg spiska. Zivjela Evropa!

trojanski konjusar

pre 3 godine

Za mene Kum 1 i 2,pa onda Tacno u podne, Ben Hur, Kazablanka, Vertigo, Odiseja 2001,Prohujalo s vihorom, Apokalipsa.. I to bi bio spisak samo americkih filmova, a gde su francuski, italijanski itd.
(Oliver, 04. april 2021 10:38)
A ti si inace nabrojao sve francuske filmove.
(KoRn, 4. april 2021 11:06)

Besmislenog li komentara... Pa naravno da ih nije nabrojao! Upravo je i pitao "a gde su!?" I ja pitam - a gde su? Ovo sto nam je ponudjeno - OK, to su sve dobri filmovi (govorim samo o onima koje sam gledao), ali, nijedan od njih nije ni za najboljih 20 hollywoodskih filmova, na celu s njihovim "pobednikom". Oni koje je Oliver nabrojao uglavnom jesu. (A gde su tek francuski, talijanski, ceski, ruski...)

nikanor

pre 3 godine

Od tupavih amerikanaca drugačija lista se nije mogla očekivati. Oni pojma nemaju o svojoj kinematografiji a kamo li svetskoj. Ovih 20 filmova na nekoj ozbiljnoj listi ne bi bili ni među prvih 200.

BORac

pre 3 godine

Пуно блокбастера и филмова који су страшно комерцијални да би се ту нашли. Немогуће да нема филмова Тарковског или још неки филм Кјубрика, Куросаве, Бергмана, Скорсезеа, Кополе итд.

Andrija

pre 3 godine

@skvik - (1. Naivan isprazan film koji potpuno nerealno prikazuje uspehe mentalno ometenog coveka koje ni potpuno zdrav covek ne bi postigao.)

Nista ti nisi razumeo. Forest Gamp je po meni mozda i jedini film od svih navedenih, koji je trebao da se nadje u top 20... To nije nikakva prica o mentalno ometenom coveku, vec je to prica o americkom drustvu, o novijoj americkoj istoriji, problemima tog drustva, njihovim idealima, filozofiji, vrednostima i nacinu zivota...

a

pre 3 godine

Svaka rang lista u umetnosti je subjektivna.Ovde nema ni jednog Bonda !
Ili Ratova zvezda,ili ni jedan film iz SSSR-a,Velike Britanije,Francu-
ske,Italije,....?Sve je to PR(reklama).Kao što je Djordjo Vazari pogu-
rao svoje zemljake(Mikeleanđelo,Da Vinči,Rafael,...) a podcenio ili ni
spomenuo Jana Van Ajka,Boša,Pitera Brojgela,samo zato što su flamanci-
holanđani.

dubrovnik

pre 3 godine

solidna lista ali nije lista najboljih filmova, ovo je clickbait lista da bi mi napisali 200 komentarsa do včrs jer nema Kuma, Pulp Fictiona ili Casablance.

Pogled sa Rtnja

pre 3 godine

Uglavnom su to filmovi snimljeni u zadnje dve, tri decenije. Ne znam da li su oni koji su glasali uopšte gledali filmove kao što su Prohujalo sa vihorom,Tačno u podne, Građanin Kejn, Šejn,Kazablanka, Neki to vole vruće...

Bnm

pre 3 godine

Lista je pravljena od strane citalaca a ne kritike tako da nema metropolisa, oklopnjace potemkin,gradjanin kejna...
U prevodu lista je glupost jer glasa i Mika i Žika koji film ocenjuju like/dislike.
Btw. Nasmeja đe jutros gdja Ruzica osmim putnikom i bekstvom.

sve je danas bofl

pre 3 godine

Koliko su nekada filmovi bili kvalitetni i gledljivi za razliku od ovog danasnjeg smeca gde je svaki drugi film o nekom super heroju. Nema vide dobrih trilera, drama, horora... ili se to meri mromilima.

J.

pre 3 godine

"Jel iko cuo, a fazbindera, bunjuela, bergmana, polanskog?"
(let
Antonionija, Bertoluccija, Fellinija...
Već godinama primećujem da Fasbinder kao da je izbrisan, kao da nikada nije ni postao. Rado bih ponovo odgledala sve njegove filmove.

msbravo

pre 3 godine

once upon a time in the west po meni najbolji film, tu gluma e dovedena do savrsenstvo posebno me iznenadio Jason Robards i ona zadnja scena sa Klaudia Kardinale taj njegov sjaj u oci da zele da ostane a ipak ranjen i kad je udara po zadnjicu, sa muzikom sa sve fenomenalen film

Milan

pre 3 godine

Postoje i druge kinematografije koje su pravile fantasticne filmove. Nije valjda da ni jedan takav film nije zasluzio da bude u prvih 20?

CATAPA

pre 3 godine

Aj što nema npr Litvanskih ili Sudanskih filmova ali nijedan Britanski, Francuski... Znači samo Holywood.
(CJC, 4. april 2021 12:48)
Da si rekao gruzijskih, ozbiljnije bih te shvatio. Gruzija je imala fantastičnu kinematografiju, ne znam da li još uvek, teško je pratiti jer nema prevoda ni filmova, ni na televizijama ni na netu. Možda i postoji, možda i dalje snimaju sjajne filmove, ali kako to mogu da znam?
Neizbežno favorizovanje filmova sa engleskog govornog područja jeste ogroman hendikep, ali i podiglo rejting australijske i kanadske kinematografije.
Već kolaps italijanske, nekada (uz francusku) i najznačajnije evropske kinematografije, nije čak ni uzrokovan jezičkim, nego političkim hendikepom, sve većom dominacijom proameričkih desničara. Paradoksalno, špageti-vestern jeste obeležio kraj vestern žanra, ali i usmrtio autentičnu italijansku školu filma. Svi slave Serđa Leonea i Klinta Istvuda, ali iz toga su iznikli i Bad Spenser i Terens Hil, pa i naš Entoni Gidra, na primer.

Ze

pre 3 godine

Whatever lista.
Glasaci koji verovatno nisu gledali film na stranom jeziku i imaju ispod 40 godina u proseku.
To nema veze sa kvalitetom vec sa popularnoscu iako na listi ima sjajnih filmova koji su pre zabava nekog umetnost. Uhvati me ako mozes? Please...

Бабинџем

pre 3 godine

Ово је листа најбољих америчких блокбастера. Листа најбољих америчких филмова би била другачија. А листа најбољих филмова свих времена нешто треће.

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Левиафан (2014) - Ruski
Zivot je lep (1985) - Srpski

Dva remek dela
(Grxy, 4. april 2021 15:31)


Ako možete, odgledajte sovjetski film ,,Сталкер''. Gledala sam ga (RTV Beograd) pre oko 40 godina i bila zaprepašćena time da je u SSSR nekom palo napamet i da je imao hrabrost da napiše scenario za takav film, ali i time da je finansiranje i snimanje odobreno - zbog psioloških karakteristika glavnih likova, glavne radnje, ambijeta u kom je snimljena radnja filma, tema o kojima likovi govore i zbog opšte društvene klime i opšte ekonomske situacije u ondašnjem Sovjetskom Savezu.

Ivan

pre 3 godine

Ovoj listi nedostaje nekoliko toliko ozbiljnih filmova, da je njen naslov nedopustiv. Kum, Apokalipsa danas, Ben Hur, Andrej Rubljov, Most na reci Kvaj, Psiho, XX vek, ....

Pero

pre 3 godine

Ne može se stotinu filmova staviti u Top 20. Svako od nas ima neku svoju listu. U mom slučaju na utisak o filmu jako utiču i okolnosti u kojima sam ga gledao, sa kim, kako sam bio raspoložen u tom trenutku i tako neke sitne stvari. Sve je to jako subjektivno, a tako i treba da bude.

Aleksandar

pre 3 godine

Ja prosto moram da dodam "Nadnica za strah", niko da se seti Žan Pol Belmonda. Mnogo još ostvarenja starijih bolji od pola navedenih fimova.

Kalesu

pre 3 godine

Tom Henks me je "kupio" posle "Zelene milje" i zasluženo je na listi, s ovim i još nekim filmovima. Neko je pomenuo i neke od naslova iz, neopravdano zapostavljenog, žanra vesterna. Najboljeg svih vremena (barem kada je vestern u pitanju) se niko nije setio: "Tačno u podne" (High noon) sa Garijem Kuperom. "Šejn" je odmah za njim, potom sva ostvarenja Serđa Leonea. Sa listom se, donekle, slažem, ali i sa komentatorima, koji primećuju da su neki pravi klasici izostali ("Kum", svi nastavci, još neki Hičkokovi filmovi...). Kako neko napisa, izgleda da je glasao, većinom, mlađi svet, a treba imati u vidu i gde je rađena anketa, i šta su kriterijumi, subjektivna procena i zarada na blagajnama s jedne, ili osvojene nagrade s druge strane. Ima filmova, koji bi oba kriterijuma zadovoljili, a nema ih na ovoj listi (većinom oni stariji).

CATAPA

pre 3 godine

"Random" širenjem opsega anketiranih, ne dobija se lista najboljih, nego (u najboljem slučaju) najpopularnijih filmova. U ovom slučaju su verovatno bili najagilniji glasači adolescenti koji su progurali neke od svojih favorita na višu poziciju nego što objektivno zaslužuju. Mada opet, u "kritičarskim listama", dečiji i filmovi za adolescente budu podjednako tako neopravdano zapostavljeni, a forsiraju se autori čije filmove niko nije pogledao ni dvaput, ali svejedno slove za velike, najveće...

Lista bez Odiseje, Pomorandže, Brajana, Amarkorda, Unterganga, Velikog diktatora, Ful Montija, 12 gnevnih ljudi, 7 samuraja, Rašomona, Mementa... da pomenem samo prve koji su mi pali na pamet (nije to ni loš kriterijum kako se u prvi mah čini) nije MOJA lista.

Poseban fenomen je "Groundhog day" (pomenuo Nenad) koji je mali film, nije ni pravljen ambiciozno, da pobere nagrade i priznanja, ali je postao kultni, ušao u žargon kao ilustracija jednog fenomena... slično kao Rašomon. Priznajem, ja favorizujem takve filmove koji ostaju u svesti i nakon odjavne špice, koji se citiraju i onda kada se ne prave liste najboljih filmova.

Nekada je traka bila skupa, filmova bilo manje, TV kanala manje... filmovi su se pravili tako da mogu da se gledaju po nekoliko puta, to je izbacilo majstore koji su svoje filmove temeljno promišljali... sve to više nikada neće da bude, osim kao eksces. Ne očekujte više takva remek dela, kao što nema više ni remek dela ozbiljne muzike i velikih kompozitora.

bojan

pre 3 godine

@Lucc Alien-a je uradio Ridley Scott! Zanimljivo mi je da u komentarima niko nije primetio da su 3 filma sa liste radjena po delima Stephen King-a. Inace, lista sa gadja sa mojim ukusom 60-70%, ali o ukusima ne treba raspravljati!

Eureka

pre 3 godine

To je sve individualna stvar, ubeđen sam da od svih glasača nisi mogao naći ni jednu listu gde je bili istih 10 predloga.

Filmski kritičari? Možda i najprecenjenije zanimanje na svetu, bukvalno mlaćenje prazne slame. 🎥🎞️

warlock

pre 3 godine

@skvik - (1. Naivan isprazan film koji potpuno nerealno prikazuje uspehe mentalno ometenog coveka koje ni potpuno zdrav covek ne bi postigao.)

Nista ti nisi razumeo. Forest Gamp je po meni mozda i jedini film od svih navedenih, koji je trebao da se nadje u top 20... To nije nikakva prica o mentalno ometenom coveku, vec je to prica o americkom drustvu, o novijoj americkoj istoriji, problemima tog drustva, njihovim idealima, filozofiji, vrednostima i nacinu zivota...
(Andrija, 4. april 2021 16:14)

Razumio je on itekako dobro, ali prepotentnost i cinizam nije mogao da obuzda, znam dobro takve likove, kojima je sve patetika i populizam,a kako mu je scarface remek-djelo a hrabro srce sramota na listi, ne treba vise nista komentarisati..Forest gump je jednostavno film o zivotu...onom malom percetu koje vjetar baca tamo, ovamo