Ministarstvo kulture osuđuje nasilje u "Staroj kapetaniji", ali isto tako...

Ministarstvo kulture i informisanja u saopštenju povodom uništene izložbe u Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu navelo je da osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora i posetilaca na kulturnim događajima, ali i da isto tako smatra da "prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti".

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. "Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinacna paranoja." Kao porucen, stigao je odgovor iz pera Danila Kisa. Dovoljno je da iscitate danasnju rubriku Kultura.
   (Marija, 15. oktobar 2020 20:17)

  # Link komentara

 2. Ako je ona "izlozba" umetnost, onda se cepanje iste moze podvesti pod "umetnicki performans". Ne vidim nikakav problem, ako je bas sve umetnost, kako bi to neki antitale zeleli da prikazu.

  Sustina je u tome da je Ministarstvo u pravu. I jedno i drugo obicna bljuvotina! Ovi "umetnici" bi da se ja pitam bili na nekoj listi za pracenje u sluzbama koje se bave sprecavanjem zloupotrebe dece, jer ovo ne moze da proizadje iz zdravog uma.
  (Mandrak, 15. oktobar 2020 19:34)

  # Link komentara

 3. Briga klince od 15 godina za izlozbe pa sve da se Hitler velica na njima. Neko ih je organizovao za ovaj napad.
  (Levi JAT an, 15. oktobar 2020 18:41)

  # Link komentara

 4. Po našem ministru su parovi, farma i ostali socijalno i moralno prihvatljivi, a izložba stripova je degutantna. Ja ne gledam rijaliti i ne interesuje me ko je ko, ko je sa kim, ko je protiv koga i sl. Sa druge strane obožavam Simpsonove, koje bi po analogiji ministra trebalo zabraniti zbog Ichy and Scratchy Show (ne zamerite zbog pravopisa), koji je inače crnohumorni crtać u crtaću Simpsonovi. Gledao sam na netu pocepane karikature koje su možda i meni degutantne, ali zar nas razlike ne čine ljudima? Ko razume, shvatiće. A da, i Gay parada je ok po gdinu ministru, po meni nije ali to je već druga tema.
   (Aleksandar u Fr, 15. oktobar 2020 17:54)

  # Link komentara

 5. Некоћ, посетио сам изложбу у Старој Капетанији и после огромног напора да схватим смисао поставке, одморио сам очи на следећем експонату. Убрзо сам схватио да су то тапете. Сада ни њих више нема.
   (Лаерт, 15. oktobar 2020 17:49)

  # Link komentara

 6. @ Alo

  Slažem se da ne sme svako da nam uči decu srpski. Tako je i tebe neko učio, pa vidiš šta je ispalo. Ni pravopisa, ni gramatike, nikakve naznake da te je iko učio. A što se tiče ekavice, ijekavice, to je manji problem. Kada se nauče pravila, lako će neko pisati onako kako govori.

  Što se tiče same izložbe, iz izjave ministarstva se vidi da su huligani imali podršku iz vlasti i da se već priprema teren za minimalne kazne. Kome se izložba ne sviđa, kao na primer meni, ne mora da je poseti. Ako je autor dobio dozvolu da je održi, tu je priča završena.
   (Dokonjak, 15. oktobar 2020 17:41)

  # Link komentara

 7. Ne primerena je i Farma i Parovi pa ne uleću huligani!!!
   (Nikad nikome izvini, 15. oktobar 2020 16:36)

  # Link komentara

 8. (alo, 15. oktobar 2020 15:46)

  Tebe, zemljak, prvo u osnovnu školu opet, pa malo na predstave za decu ("pazi, deda Mraze, veštica je iza tebe" da vičeš sa decom), pa onda MOŽDA u peti razred, i tek onda da ti se da internet da koristiš bez nadzora. Kupusijadi u koju si strpao ijekavicu, Hrvate, Albance, "balije", Makedoniju, Srbe... sa umetničkom izložbom koju ne razumeš, a kritikuješ, još nedostaje kolenica i na tihu vatru... "Sikira u glavu" je debilana; huligani su još gori; ali ti, brate, činiš opštenarodnu potku koja sve njih čini mogućim. Od tebe krenuti sa prevaspitavanjem i sve super.
  (Tja...., 15. oktobar 2020 16:36)

  # Link komentara

 9. Alo...

  Tebi covece nisu sve ovce na broju...
  A sto se tice izlozbe, apsolutno smatram da ju je trebalo zabraniti, a ne da se šalju huligani.
   (ona, 15. oktobar 2020 16:25)

  # Link komentara

 10. Девијантна уметност? Звучи познато?
   (Јабучило, 15. oktobar 2020 16:17)

  # Link komentara

 11. Ukratko - "Osuđujemo silovatelja ali isto tako moramo da primetimo da je žena nosila kratku suknju i izazivala silovatelja a sve pod plaštom..."
  (John, 15. oktobar 2020 16:06)

  # Link komentara

 12. sramotna izjava ministarstva.
  osudjujemo napad, ali...
  dosta vise sa tim ispiranjem mozga.
  nisu stripadzije upali huliganima na stadion i krenuli da im lome transparente i cepaju zastave, vec obratno.
   (andorp, 15. oktobar 2020 15:58)

  # Link komentara

 13. Organizatori su hteli da izazovu reakciju i izazvali su je. U čemu je problem?
  (arnold, 15. oktobar 2020 15:56)

  # Link komentara

 14. A kada ste slali mikija koji gu.i paju u pariz, onda vam ti sadržaji nisu bili nemoralni, tad ste bili avangarda?
   (bata gaja, 15. oktobar 2020 15:46)

  # Link komentara

 15. "umetničkim slobodama " ? da dete dobije "sikiru" u glavu. Ljulje . gljive, kontam.. to sve nije srpsko - kome smeta srbija i srpski jezik neka se vrati odakle je dosao. Komsinica pedagog u osnovnoj skoli prica mi kak ose roditelji zale nauciteljice koej su dosle iz krajeva gde se govori ijekavskiiuce nasu decu nekim drugim jezikom. da li je to normalno ljudi. da li ubosni ili hrvatskoj makedoniji... mzoe da se zaposl isrbin i da uci decu srpski? malo smo preterali. tak osm opsutali shiptare pa sta su nam uradili. jos malo cemo svi pricati grah, ajmo vanka, babo a ne tata... kod mene u naselju u sred beograda dosleili se neki halili balili zene nose one prekrivace za glavu. ne mrzim ljudi nikoga al nemojte nas prekrstavati da postanemo neka druga nacija, rodio sam se kao srbin i tako cu umreti. setim ose da su komsije u hrvatskoj titlovale srpske filmove. zasto bi sad moje dete ucilo ijekavski. ni pre 50 godina nisi mogao u zagrebu da narucis kafu morao si da kazes kava ili je ne bi dobio. a onikoji zabijaju"sikire" deci u glavu neka rade to u svojoj zemlji ne u srbiji
  (alo, 15. oktobar 2020 15:46)

  # Link komentara

 16. Glupo pitanje,ako je kako kažu u ministarstvu izložba neprimerena ko je u tom istom ministarstvu ili gde već,izdao dozvolu za održavanje iste?
   (Debeli Sava, 15. oktobar 2020 15:35)

  # Link komentara