Ponedeljak, 28.09.2020.

12:45

Mračna strana društvenih mreža: Zašto svi pričaju o dokumentarcu The Social Dilemma?

Izvor: index.hr

Mraèna strana društvenih mreža: Zašto svi prièaju o dokumentarcu The Social Dilemma? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

kvalitet_zivota

pre 3 godine

Nikad "stari dobri kapitalizam" NIJE bio human, dobar i fer....
(stop_kapital, 29. septembar 2020 22:30
Spinovanje....nikada radnici u istoriji od Sumerana (prva civilizacija) do danas nisu imali takav standard (kao na Zapadu) sada.
(katica, 30. septembar 2020 15:29)

Ko je ziveo na Zapadu zna kako obicni ljudi zive kao robovi, placaju hipoteke i poreze, privatne penzije, vrtice i putuju ( u najboljem slucaju) sat vremena do posla i dva sats se vracaju (zbog spica)...na dnevnoj bazi nemaju nista od zivota sem posla.

Zapadnjaci su doduse vaspitani i izdresirani i posao im je smisao zivota pa im to ne pada tesko ali zato nemaju vremena za knjige, kvalitetne filmove, razne kulturne sadrzaje itd.

Jedina kompenzacija je sto mogu da priuste putovanje na Bali, Kubu i sl. egzoticne destinacije jednom godisnje ili kupovinu najveceg TV-a u radnji...

Nekim ljudima je bitniji standard a nekima kvalitet zivota generalno umesto materijalnog zgrtanja po svaku cenu...

katica

pre 3 godine

Nikad "stari dobri kapitalizam" NIJE bio human, dobar i fer....
(stop_kapital, 29. septembar 2020 22:30
Spinovanje....nikada radnici u istoriji od Sumerana (prva civilizacija) do danas nisu imali takav standard (kao na Zapadu) sada.

stop_kapital

pre 3 godine

Nikad "stari dobri kapitalizam" NIJE bio human, dobar i fer....u najranijim varijantama deca su se izrabljivala i eksploatisala do smrti a sad se sve to isto radi ali na mnogo perfidniji nacin a pritom odrasli vise nista ne osecaju, ne zive svoje zivote, ne misle svojom glavom vec samo kopiraju druge.

bealive

pre 3 godine

Kada napravite nalog na fejsbuku vi prihvatate uslove korišćenja, koji se vremenom menjaju a o kojima vam sa svakom promenom stigne obaveštenje. Ako sebe smatrate toliko bitnim da se plašite da vas neko prati i da vam krade vaše cenjene podatke vi jednostavno ugasite sve društvene mreže i pređite na Nokiu 3310 i problem je rešen
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Tajni Agent Izzy, 29. septembar 2020 06:33)


SUPER je imati Nokiu 1234 i biti SLOBODAN i ZIV za razliku od vecitih robova lajkova, selfija, follow-unfollow fanatika, rijalitija i ostalih nebuloza.

Pedu

pre 3 godine

Prate oni nas i bez socijalnih mreža, prema tome nema razloga da se uzbuđujemo zbog ovoga.
Dovoljno je da ubodete kabl u računar ili se nakačite na wifi i to je to.
Nemojte mi reći da verujete onim pričama o zaštiti privatnosti, i ostalim fazonima?
Fejsbuk i gugl da su zabrinuti zbog ovakvih filmova, ne bi vi te filmove ni videli nikad.
Ne bih se iznenadio da oni i stoje iza takvih ostvarenja, da vam daju osećaj "slobode i izbora".

Ko može da vam garantuje da, kad se nakačite, neko nema pristup informacijama bez vaše saglasnosti?
Eto navedite mi jednu osobu, instituciju, državu kojoj bih mogao da verujem kad mi kažu "tvoje informacije su zaštićene, nemoj da brineš".

Nisam paranoik, samo znam kako funkcioniše cela IT priča, pa mi sva ova razglabanja dođu smešna.

sky

pre 3 godine

Film je za preporuku, takodje pored njega treba pogeldati intervjue sa Snoudenom (napr. kod John Olivera). Medjutim film se ne osvrce samo na privatnost i informacije koje skupljaju, po meni je mnogo bitnije to sto je prikazao kako u sadasnjoj postavci you tube, fb, google i ostali povecavaju razdor medju ljudima tako sto plasiraju samo one informacije odnosno linkove za te informacije koje podrzavaju stav korisnika kako bi kliktao na njih.
Sa druge strane po meni onaj deo koji mi se u filmu nije svideo jeste deo sa glumcima koji je pripremljen za gledaoce sa jeftinijim ulaznicama.

ime

pre 3 godine

Nikad mi nece biti jasan strah od rijalitija, sekti, drustvenih mreza, droge, Pinka... pa, ko vas tera?
O tim stvarima se u mojoj kuci nikada nije pricalo. A kad cujem da ih neko pominje (pa i u negativnom kontekstu), odmah mi bude jasno o kakvom se coveku radi, koje ga misli zaokupljuju, cime se zanima, interesovanja...

Mora postojati granica dobrog ukusa, obicaja, vaspitanja, nazora... nekima je ta granica visoko postavljena, drugima nisko.

eto

pre 3 godine

@andreas kisser

to je zato što si muško. Sicijalne mreže su targetirane na žensku populaciju, a ne na sve. Uništavaju nam sestre, ćerke i žene, a samim time i zajednicu. Pogledaj oko sebe. Tebe gadjaju sportom i kladjenjem (deonice, kladionica, ko šta voli), pa gde te pogode...

Tajni Agent Izzy

pre 3 godine

Kada napravite nalog na fejsbuku vi prihvatate uslove korišćenja, koji se vremenom menjaju a o kojima vam sa svakom promenom stigne obaveštenje. Ako sebe smatrate toliko bitnim da se plašite da vas neko prati i da vam krade vaše cenjene podatke vi jednostavno ugasite sve društvene mreže i pređite na Nokiu 3310 i problem je rešen

CATAPA

pre 3 godine

"Onaj drugi deo kovanice "nadzorni kapitalizam" daleko je bitniji, jer ne radi se o mutiranom poslovnom modelu. To je samo stari dobri kapitalizam koji radi ono što oduvek radi - pronalazi i eksploatiše resurse"

To nema ama baš nikakve veze sa "starim dobrim kapitalizmom". Kapitalizam je svoju uspešnost dokazao u proizvodnji, a ovaj novi (ukoliko uopšte može da se nazove tako) u sektoru usluga. Stari je promovisao štednju i efikasnost u proizvodnji, ovaj novi besomučnu potrošnju svih raspoloživih resursa. Važan činilac starog kapitalizma su bili sindikati radnika, danas te kategorije praktično i nema jer je i sve manje industrije u zemljama "novog kapitalizma". Nekada su kapitalisti mogli da propadnu (čak je bilo i neizbežno), danas ih subvencioniše sirotinja, pogotovo one "too big to fall". Nekada je postojala konkurencija između kompanija, sada samo unutar iste. Nekada je postojao zajednički, solidarni interes unutar jedne kompanije, danas se promoviše unutar države. Ovo danas je najtačnije zvati "državni kapitalizam", analogijom sa "državnim socijalizmom", mada je i ono bio oksimoron.
Danas je tom "starom dobrom" i efikasnom kapitalizmu najbliža komunistička Kina. O tempora, o mores! Uostalom, u zemljama u kojima je na vlasti naftni ili gasni lobi, nema ni kapitalizma ni socijalizma, niti bilo kakve produkcione kvalifikacije. To su prosto ugljovodoničke diktature, zapravo su takve države najbliže feudalnoj kategoriji, mada ni to jednako više nije bitno.

anti_capit

pre 3 godine

ODLICAN TEKST:

"...To je samo stari dobri kapitalizam koji radi ono što oduvek radi - pronalazi i eksploatiše resurse. Budući da smo iscrpili prirodni svet, došlo je vreme da neko počne da kopa za onim što krijemo u glavama. ..."

Pablito

pre 3 godine

Facebook... Jedan moj dobar drug je dobio otkaz jer je za vreme poplava bio slan u ugrožena područja da isporuči robu koja nije bila donirana već za prodaju, po povišenoj ceni u većim količinama,a pritom je morao da rizikuje prilikom puta do tamo jer je bilo sve poplavljeno... Napisao je to na facebook-u na stranici "zaštita potrošača"... Sutradan mu je došao neki šefić sa odštampanim papirom i time šta je napisao i dobio je otkaz. Nije imao para da se tužaka i tako to prođe... Nikom ništa...

somi

pre 3 godine

Upravo jedan od razlog zasto sam ugasio profil na fb i zasto uopste nisam otvarao instagram nalog...
Te (a)socijalne mreze su cisto gubljenje vremena.

eto

pre 3 godine

Ja sve ljude oko mene opominjem već od pojave socijalnih mreža.
Nisam skapirao da je problem zapravo više mobilna telefonija, koja je svuda hteo ti to ili ne.
Realno to što radi google sa gmailom (recimo) je nelojalna konkurencija (dajem "ispod cene" dok svi ne pocrkate) i monopolistički položaj (svi imaju gmail) ali ni jedna država ne sme da ga spreči. Pa zamislite, kad bi svi nosili samo Nike, jer su besplatne, ali javljaju gde smo i šta radimo. Eto to.

trtemrtet

pre 3 godine

ludizam kao pokret nije nikada bio toliko primamljiv kao Danas
tehnologija donosi vise zla nego koristi, mladi nisu nikada bili manipulisaniji, knjiga nema vrednosti, informacije Su manipulisane od strane bogatih I mocnih, djeca Po aziji I africi kopaju rude za vas Telefon, zagadjenje, ...

Aca86

pre 3 godine

tu imamo dve strane. prva strana je da su Gugl i Fejsbuk promenili marketing na nacin da mozete za manje pare dopreti do ciljane grupe kupaca. To je dobra strana po one koji se reklamiraju. Druga strana je da oni poseduju nezamislivo mnogo podataka o svojim korisnicima i da ukoliko ih zaista koriste samo za reklamiranje to i nije problem, ali sta ako ih koriste za prodaju onome ko ponudi najvise a moze ga koristiti za ucene, za otkaz, itd.. Dakle, oni su baza podataka koje im svojevoljno dajemo a oni koroste trikove iz psihologije da dodju do njih. Nije to nezakonito, ali onda i ne cudi sto se mnogi brinu sta oni smeju da rade sa tim podacima a da nije ciljano reklamiranje.

andreas kisser

pre 3 godine

@Aron

black mirror je originalno serija kanala 4, netflix je samo otkupio prava za prikazivanje, dok su producenti ostali isti. srecom, jer je u pitanju standardno kvalitetan proizvod britanske televizije, sa akcentom na kvalitetu, a ne razvodnjavanju kvantitetom; to objasnjava sezone od po 3 do 6 epizoda. ali da, pridruzujem se preporukama.

vezano za samu temu: nije mi jasna zavisnost koju FB stvara, mozda jer je ja nikada nisam razvio. imam profil i ne pada mi na pamet da ga sad kao gasim iz revolta. ali retko sta postavljam, imam pravilo da narocito ne serujem slike svoje dece, retko i gledam sta drugi postavljaju, osim mesindzera koji je korisno sredstvo kuminkacije sa prijateljima u srbiji. mojoj supruzi je profil na Fb recimo koristan alat i sredstvo marketinga za posao kojim se bavi. ali osim kada su u pitanju jos uvek socijalno i emocionalno nerazvijene tinejdzerske pishe, ne razumem na koji nacin FB izaziva zavisnost kod odraslih osoba? osim ako nisu odrasli ljudi koji dolaze kuci sa posla i nakon rucka/vecere nemaju sta drugo da rade osim da bleje po internetu? ali onda nije do drustvenih mreza, vec do njih samih, posto ocigledno nisu u stanju da se u realnom svetu povezu sa svojom najblizom okolinom, cak ni sa porodicom. secate se onog marksovog "osam sati za obrazovanje"; ako je sve to sa drustvenim mrezama ispalo ovako, bice onda da radnici ni pre fejsa nisu koristili tih osam sati na neki koristan nacin? napominjem, ne govorim o manipulacijama sadrzajem!

Aron

pre 3 godine

Da, tačno tako društvene mreže imaju itekako domintnu mračnu stranu. Ko nije gledao preporučujem baš Netflixovu seriju Black Mirror. Ona se na veoma genijalan nacin bavi problemima moderne tehnologije kao i društvenih mreža kako u bliskoj tako i u daljoj budućnosti. yTu pogotovo ističem epizode Nosedive, Hated by the nation i Shut Up and Dance.

Aron

pre 3 godine

Da, tačno tako društvene mreže imaju itekako domintnu mračnu stranu. Ko nije gledao preporučujem baš Netflixovu seriju Black Mirror. Ona se na veoma genijalan nacin bavi problemima moderne tehnologije kao i društvenih mreža kako u bliskoj tako i u daljoj budućnosti. yTu pogotovo ističem epizode Nosedive, Hated by the nation i Shut Up and Dance.

somi

pre 3 godine

Upravo jedan od razlog zasto sam ugasio profil na fb i zasto uopste nisam otvarao instagram nalog...
Te (a)socijalne mreze su cisto gubljenje vremena.

Aca86

pre 3 godine

tu imamo dve strane. prva strana je da su Gugl i Fejsbuk promenili marketing na nacin da mozete za manje pare dopreti do ciljane grupe kupaca. To je dobra strana po one koji se reklamiraju. Druga strana je da oni poseduju nezamislivo mnogo podataka o svojim korisnicima i da ukoliko ih zaista koriste samo za reklamiranje to i nije problem, ali sta ako ih koriste za prodaju onome ko ponudi najvise a moze ga koristiti za ucene, za otkaz, itd.. Dakle, oni su baza podataka koje im svojevoljno dajemo a oni koroste trikove iz psihologije da dodju do njih. Nije to nezakonito, ali onda i ne cudi sto se mnogi brinu sta oni smeju da rade sa tim podacima a da nije ciljano reklamiranje.

Pablito

pre 3 godine

Facebook... Jedan moj dobar drug je dobio otkaz jer je za vreme poplava bio slan u ugrožena područja da isporuči robu koja nije bila donirana već za prodaju, po povišenoj ceni u većim količinama,a pritom je morao da rizikuje prilikom puta do tamo jer je bilo sve poplavljeno... Napisao je to na facebook-u na stranici "zaštita potrošača"... Sutradan mu je došao neki šefić sa odštampanim papirom i time šta je napisao i dobio je otkaz. Nije imao para da se tužaka i tako to prođe... Nikom ništa...

CATAPA

pre 3 godine

"Onaj drugi deo kovanice "nadzorni kapitalizam" daleko je bitniji, jer ne radi se o mutiranom poslovnom modelu. To je samo stari dobri kapitalizam koji radi ono što oduvek radi - pronalazi i eksploatiše resurse"

To nema ama baš nikakve veze sa "starim dobrim kapitalizmom". Kapitalizam je svoju uspešnost dokazao u proizvodnji, a ovaj novi (ukoliko uopšte može da se nazove tako) u sektoru usluga. Stari je promovisao štednju i efikasnost u proizvodnji, ovaj novi besomučnu potrošnju svih raspoloživih resursa. Važan činilac starog kapitalizma su bili sindikati radnika, danas te kategorije praktično i nema jer je i sve manje industrije u zemljama "novog kapitalizma". Nekada su kapitalisti mogli da propadnu (čak je bilo i neizbežno), danas ih subvencioniše sirotinja, pogotovo one "too big to fall". Nekada je postojala konkurencija između kompanija, sada samo unutar iste. Nekada je postojao zajednički, solidarni interes unutar jedne kompanije, danas se promoviše unutar države. Ovo danas je najtačnije zvati "državni kapitalizam", analogijom sa "državnim socijalizmom", mada je i ono bio oksimoron.
Danas je tom "starom dobrom" i efikasnom kapitalizmu najbliža komunistička Kina. O tempora, o mores! Uostalom, u zemljama u kojima je na vlasti naftni ili gasni lobi, nema ni kapitalizma ni socijalizma, niti bilo kakve produkcione kvalifikacije. To su prosto ugljovodoničke diktature, zapravo su takve države najbliže feudalnoj kategoriji, mada ni to jednako više nije bitno.

eto

pre 3 godine

Ja sve ljude oko mene opominjem već od pojave socijalnih mreža.
Nisam skapirao da je problem zapravo više mobilna telefonija, koja je svuda hteo ti to ili ne.
Realno to što radi google sa gmailom (recimo) je nelojalna konkurencija (dajem "ispod cene" dok svi ne pocrkate) i monopolistički položaj (svi imaju gmail) ali ni jedna država ne sme da ga spreči. Pa zamislite, kad bi svi nosili samo Nike, jer su besplatne, ali javljaju gde smo i šta radimo. Eto to.

andreas kisser

pre 3 godine

@Aron

black mirror je originalno serija kanala 4, netflix je samo otkupio prava za prikazivanje, dok su producenti ostali isti. srecom, jer je u pitanju standardno kvalitetan proizvod britanske televizije, sa akcentom na kvalitetu, a ne razvodnjavanju kvantitetom; to objasnjava sezone od po 3 do 6 epizoda. ali da, pridruzujem se preporukama.

vezano za samu temu: nije mi jasna zavisnost koju FB stvara, mozda jer je ja nikada nisam razvio. imam profil i ne pada mi na pamet da ga sad kao gasim iz revolta. ali retko sta postavljam, imam pravilo da narocito ne serujem slike svoje dece, retko i gledam sta drugi postavljaju, osim mesindzera koji je korisno sredstvo kuminkacije sa prijateljima u srbiji. mojoj supruzi je profil na Fb recimo koristan alat i sredstvo marketinga za posao kojim se bavi. ali osim kada su u pitanju jos uvek socijalno i emocionalno nerazvijene tinejdzerske pishe, ne razumem na koji nacin FB izaziva zavisnost kod odraslih osoba? osim ako nisu odrasli ljudi koji dolaze kuci sa posla i nakon rucka/vecere nemaju sta drugo da rade osim da bleje po internetu? ali onda nije do drustvenih mreza, vec do njih samih, posto ocigledno nisu u stanju da se u realnom svetu povezu sa svojom najblizom okolinom, cak ni sa porodicom. secate se onog marksovog "osam sati za obrazovanje"; ako je sve to sa drustvenim mrezama ispalo ovako, bice onda da radnici ni pre fejsa nisu koristili tih osam sati na neki koristan nacin? napominjem, ne govorim o manipulacijama sadrzajem!

trtemrtet

pre 3 godine

ludizam kao pokret nije nikada bio toliko primamljiv kao Danas
tehnologija donosi vise zla nego koristi, mladi nisu nikada bili manipulisaniji, knjiga nema vrednosti, informacije Su manipulisane od strane bogatih I mocnih, djeca Po aziji I africi kopaju rude za vas Telefon, zagadjenje, ...

anti_capit

pre 3 godine

ODLICAN TEKST:

"...To je samo stari dobri kapitalizam koji radi ono što oduvek radi - pronalazi i eksploatiše resurse. Budući da smo iscrpili prirodni svet, došlo je vreme da neko počne da kopa za onim što krijemo u glavama. ..."

Pedu

pre 3 godine

Prate oni nas i bez socijalnih mreža, prema tome nema razloga da se uzbuđujemo zbog ovoga.
Dovoljno je da ubodete kabl u računar ili se nakačite na wifi i to je to.
Nemojte mi reći da verujete onim pričama o zaštiti privatnosti, i ostalim fazonima?
Fejsbuk i gugl da su zabrinuti zbog ovakvih filmova, ne bi vi te filmove ni videli nikad.
Ne bih se iznenadio da oni i stoje iza takvih ostvarenja, da vam daju osećaj "slobode i izbora".

Ko može da vam garantuje da, kad se nakačite, neko nema pristup informacijama bez vaše saglasnosti?
Eto navedite mi jednu osobu, instituciju, državu kojoj bih mogao da verujem kad mi kažu "tvoje informacije su zaštićene, nemoj da brineš".

Nisam paranoik, samo znam kako funkcioniše cela IT priča, pa mi sva ova razglabanja dođu smešna.

eto

pre 3 godine

@andreas kisser

to je zato što si muško. Sicijalne mreže su targetirane na žensku populaciju, a ne na sve. Uništavaju nam sestre, ćerke i žene, a samim time i zajednicu. Pogledaj oko sebe. Tebe gadjaju sportom i kladjenjem (deonice, kladionica, ko šta voli), pa gde te pogode...

bealive

pre 3 godine

Kada napravite nalog na fejsbuku vi prihvatate uslove korišćenja, koji se vremenom menjaju a o kojima vam sa svakom promenom stigne obaveštenje. Ako sebe smatrate toliko bitnim da se plašite da vas neko prati i da vam krade vaše cenjene podatke vi jednostavno ugasite sve društvene mreže i pređite na Nokiu 3310 i problem je rešen
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Tajni Agent Izzy, 29. septembar 2020 06:33)


SUPER je imati Nokiu 1234 i biti SLOBODAN i ZIV za razliku od vecitih robova lajkova, selfija, follow-unfollow fanatika, rijalitija i ostalih nebuloza.

stop_kapital

pre 3 godine

Nikad "stari dobri kapitalizam" NIJE bio human, dobar i fer....u najranijim varijantama deca su se izrabljivala i eksploatisala do smrti a sad se sve to isto radi ali na mnogo perfidniji nacin a pritom odrasli vise nista ne osecaju, ne zive svoje zivote, ne misle svojom glavom vec samo kopiraju druge.

ime

pre 3 godine

Nikad mi nece biti jasan strah od rijalitija, sekti, drustvenih mreza, droge, Pinka... pa, ko vas tera?
O tim stvarima se u mojoj kuci nikada nije pricalo. A kad cujem da ih neko pominje (pa i u negativnom kontekstu), odmah mi bude jasno o kakvom se coveku radi, koje ga misli zaokupljuju, cime se zanima, interesovanja...

Mora postojati granica dobrog ukusa, obicaja, vaspitanja, nazora... nekima je ta granica visoko postavljena, drugima nisko.

sky

pre 3 godine

Film je za preporuku, takodje pored njega treba pogeldati intervjue sa Snoudenom (napr. kod John Olivera). Medjutim film se ne osvrce samo na privatnost i informacije koje skupljaju, po meni je mnogo bitnije to sto je prikazao kako u sadasnjoj postavci you tube, fb, google i ostali povecavaju razdor medju ljudima tako sto plasiraju samo one informacije odnosno linkove za te informacije koje podrzavaju stav korisnika kako bi kliktao na njih.
Sa druge strane po meni onaj deo koji mi se u filmu nije svideo jeste deo sa glumcima koji je pripremljen za gledaoce sa jeftinijim ulaznicama.

Tajni Agent Izzy

pre 3 godine

Kada napravite nalog na fejsbuku vi prihvatate uslove korišćenja, koji se vremenom menjaju a o kojima vam sa svakom promenom stigne obaveštenje. Ako sebe smatrate toliko bitnim da se plašite da vas neko prati i da vam krade vaše cenjene podatke vi jednostavno ugasite sve društvene mreže i pređite na Nokiu 3310 i problem je rešen

kvalitet_zivota

pre 3 godine

Nikad "stari dobri kapitalizam" NIJE bio human, dobar i fer....
(stop_kapital, 29. septembar 2020 22:30
Spinovanje....nikada radnici u istoriji od Sumerana (prva civilizacija) do danas nisu imali takav standard (kao na Zapadu) sada.
(katica, 30. septembar 2020 15:29)

Ko je ziveo na Zapadu zna kako obicni ljudi zive kao robovi, placaju hipoteke i poreze, privatne penzije, vrtice i putuju ( u najboljem slucaju) sat vremena do posla i dva sats se vracaju (zbog spica)...na dnevnoj bazi nemaju nista od zivota sem posla.

Zapadnjaci su doduse vaspitani i izdresirani i posao im je smisao zivota pa im to ne pada tesko ali zato nemaju vremena za knjige, kvalitetne filmove, razne kulturne sadrzaje itd.

Jedina kompenzacija je sto mogu da priuste putovanje na Bali, Kubu i sl. egzoticne destinacije jednom godisnje ili kupovinu najveceg TV-a u radnji...

Nekim ljudima je bitniji standard a nekima kvalitet zivota generalno umesto materijalnog zgrtanja po svaku cenu...

katica

pre 3 godine

Nikad "stari dobri kapitalizam" NIJE bio human, dobar i fer....
(stop_kapital, 29. septembar 2020 22:30
Spinovanje....nikada radnici u istoriji od Sumerana (prva civilizacija) do danas nisu imali takav standard (kao na Zapadu) sada.

ime

pre 3 godine

Nikad mi nece biti jasan strah od rijalitija, sekti, drustvenih mreza, droge, Pinka... pa, ko vas tera?
O tim stvarima se u mojoj kuci nikada nije pricalo. A kad cujem da ih neko pominje (pa i u negativnom kontekstu), odmah mi bude jasno o kakvom se coveku radi, koje ga misli zaokupljuju, cime se zanima, interesovanja...

Mora postojati granica dobrog ukusa, obicaja, vaspitanja, nazora... nekima je ta granica visoko postavljena, drugima nisko.

andreas kisser

pre 3 godine

@Aron

black mirror je originalno serija kanala 4, netflix je samo otkupio prava za prikazivanje, dok su producenti ostali isti. srecom, jer je u pitanju standardno kvalitetan proizvod britanske televizije, sa akcentom na kvalitetu, a ne razvodnjavanju kvantitetom; to objasnjava sezone od po 3 do 6 epizoda. ali da, pridruzujem se preporukama.

vezano za samu temu: nije mi jasna zavisnost koju FB stvara, mozda jer je ja nikada nisam razvio. imam profil i ne pada mi na pamet da ga sad kao gasim iz revolta. ali retko sta postavljam, imam pravilo da narocito ne serujem slike svoje dece, retko i gledam sta drugi postavljaju, osim mesindzera koji je korisno sredstvo kuminkacije sa prijateljima u srbiji. mojoj supruzi je profil na Fb recimo koristan alat i sredstvo marketinga za posao kojim se bavi. ali osim kada su u pitanju jos uvek socijalno i emocionalno nerazvijene tinejdzerske pishe, ne razumem na koji nacin FB izaziva zavisnost kod odraslih osoba? osim ako nisu odrasli ljudi koji dolaze kuci sa posla i nakon rucka/vecere nemaju sta drugo da rade osim da bleje po internetu? ali onda nije do drustvenih mreza, vec do njih samih, posto ocigledno nisu u stanju da se u realnom svetu povezu sa svojom najblizom okolinom, cak ni sa porodicom. secate se onog marksovog "osam sati za obrazovanje"; ako je sve to sa drustvenim mrezama ispalo ovako, bice onda da radnici ni pre fejsa nisu koristili tih osam sati na neki koristan nacin? napominjem, ne govorim o manipulacijama sadrzajem!

Tajni Agent Izzy

pre 3 godine

Kada napravite nalog na fejsbuku vi prihvatate uslove korišćenja, koji se vremenom menjaju a o kojima vam sa svakom promenom stigne obaveštenje. Ako sebe smatrate toliko bitnim da se plašite da vas neko prati i da vam krade vaše cenjene podatke vi jednostavno ugasite sve društvene mreže i pređite na Nokiu 3310 i problem je rešen

CATAPA

pre 3 godine

"Onaj drugi deo kovanice "nadzorni kapitalizam" daleko je bitniji, jer ne radi se o mutiranom poslovnom modelu. To je samo stari dobri kapitalizam koji radi ono što oduvek radi - pronalazi i eksploatiše resurse"

To nema ama baš nikakve veze sa "starim dobrim kapitalizmom". Kapitalizam je svoju uspešnost dokazao u proizvodnji, a ovaj novi (ukoliko uopšte može da se nazove tako) u sektoru usluga. Stari je promovisao štednju i efikasnost u proizvodnji, ovaj novi besomučnu potrošnju svih raspoloživih resursa. Važan činilac starog kapitalizma su bili sindikati radnika, danas te kategorije praktično i nema jer je i sve manje industrije u zemljama "novog kapitalizma". Nekada su kapitalisti mogli da propadnu (čak je bilo i neizbežno), danas ih subvencioniše sirotinja, pogotovo one "too big to fall". Nekada je postojala konkurencija između kompanija, sada samo unutar iste. Nekada je postojao zajednički, solidarni interes unutar jedne kompanije, danas se promoviše unutar države. Ovo danas je najtačnije zvati "državni kapitalizam", analogijom sa "državnim socijalizmom", mada je i ono bio oksimoron.
Danas je tom "starom dobrom" i efikasnom kapitalizmu najbliža komunistička Kina. O tempora, o mores! Uostalom, u zemljama u kojima je na vlasti naftni ili gasni lobi, nema ni kapitalizma ni socijalizma, niti bilo kakve produkcione kvalifikacije. To su prosto ugljovodoničke diktature, zapravo su takve države najbliže feudalnoj kategoriji, mada ni to jednako više nije bitno.

somi

pre 3 godine

Upravo jedan od razlog zasto sam ugasio profil na fb i zasto uopste nisam otvarao instagram nalog...
Te (a)socijalne mreze su cisto gubljenje vremena.

Aca86

pre 3 godine

tu imamo dve strane. prva strana je da su Gugl i Fejsbuk promenili marketing na nacin da mozete za manje pare dopreti do ciljane grupe kupaca. To je dobra strana po one koji se reklamiraju. Druga strana je da oni poseduju nezamislivo mnogo podataka o svojim korisnicima i da ukoliko ih zaista koriste samo za reklamiranje to i nije problem, ali sta ako ih koriste za prodaju onome ko ponudi najvise a moze ga koristiti za ucene, za otkaz, itd.. Dakle, oni su baza podataka koje im svojevoljno dajemo a oni koroste trikove iz psihologije da dodju do njih. Nije to nezakonito, ali onda i ne cudi sto se mnogi brinu sta oni smeju da rade sa tim podacima a da nije ciljano reklamiranje.

trtemrtet

pre 3 godine

ludizam kao pokret nije nikada bio toliko primamljiv kao Danas
tehnologija donosi vise zla nego koristi, mladi nisu nikada bili manipulisaniji, knjiga nema vrednosti, informacije Su manipulisane od strane bogatih I mocnih, djeca Po aziji I africi kopaju rude za vas Telefon, zagadjenje, ...

Aron

pre 3 godine

Da, tačno tako društvene mreže imaju itekako domintnu mračnu stranu. Ko nije gledao preporučujem baš Netflixovu seriju Black Mirror. Ona se na veoma genijalan nacin bavi problemima moderne tehnologije kao i društvenih mreža kako u bliskoj tako i u daljoj budućnosti. yTu pogotovo ističem epizode Nosedive, Hated by the nation i Shut Up and Dance.

eto

pre 3 godine

Ja sve ljude oko mene opominjem već od pojave socijalnih mreža.
Nisam skapirao da je problem zapravo više mobilna telefonija, koja je svuda hteo ti to ili ne.
Realno to što radi google sa gmailom (recimo) je nelojalna konkurencija (dajem "ispod cene" dok svi ne pocrkate) i monopolistički položaj (svi imaju gmail) ali ni jedna država ne sme da ga spreči. Pa zamislite, kad bi svi nosili samo Nike, jer su besplatne, ali javljaju gde smo i šta radimo. Eto to.

Pablito

pre 3 godine

Facebook... Jedan moj dobar drug je dobio otkaz jer je za vreme poplava bio slan u ugrožena područja da isporuči robu koja nije bila donirana već za prodaju, po povišenoj ceni u većim količinama,a pritom je morao da rizikuje prilikom puta do tamo jer je bilo sve poplavljeno... Napisao je to na facebook-u na stranici "zaštita potrošača"... Sutradan mu je došao neki šefić sa odštampanim papirom i time šta je napisao i dobio je otkaz. Nije imao para da se tužaka i tako to prođe... Nikom ništa...

stop_kapital

pre 3 godine

Nikad "stari dobri kapitalizam" NIJE bio human, dobar i fer....u najranijim varijantama deca su se izrabljivala i eksploatisala do smrti a sad se sve to isto radi ali na mnogo perfidniji nacin a pritom odrasli vise nista ne osecaju, ne zive svoje zivote, ne misle svojom glavom vec samo kopiraju druge.

eto

pre 3 godine

@andreas kisser

to je zato što si muško. Sicijalne mreže su targetirane na žensku populaciju, a ne na sve. Uništavaju nam sestre, ćerke i žene, a samim time i zajednicu. Pogledaj oko sebe. Tebe gadjaju sportom i kladjenjem (deonice, kladionica, ko šta voli), pa gde te pogode...

Pedu

pre 3 godine

Prate oni nas i bez socijalnih mreža, prema tome nema razloga da se uzbuđujemo zbog ovoga.
Dovoljno je da ubodete kabl u računar ili se nakačite na wifi i to je to.
Nemojte mi reći da verujete onim pričama o zaštiti privatnosti, i ostalim fazonima?
Fejsbuk i gugl da su zabrinuti zbog ovakvih filmova, ne bi vi te filmove ni videli nikad.
Ne bih se iznenadio da oni i stoje iza takvih ostvarenja, da vam daju osećaj "slobode i izbora".

Ko može da vam garantuje da, kad se nakačite, neko nema pristup informacijama bez vaše saglasnosti?
Eto navedite mi jednu osobu, instituciju, državu kojoj bih mogao da verujem kad mi kažu "tvoje informacije su zaštićene, nemoj da brineš".

Nisam paranoik, samo znam kako funkcioniše cela IT priča, pa mi sva ova razglabanja dođu smešna.

bealive

pre 3 godine

Kada napravite nalog na fejsbuku vi prihvatate uslove korišćenja, koji se vremenom menjaju a o kojima vam sa svakom promenom stigne obaveštenje. Ako sebe smatrate toliko bitnim da se plašite da vas neko prati i da vam krade vaše cenjene podatke vi jednostavno ugasite sve društvene mreže i pređite na Nokiu 3310 i problem je rešen
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Tajni Agent Izzy, 29. septembar 2020 06:33)


SUPER je imati Nokiu 1234 i biti SLOBODAN i ZIV za razliku od vecitih robova lajkova, selfija, follow-unfollow fanatika, rijalitija i ostalih nebuloza.

anti_capit

pre 3 godine

ODLICAN TEKST:

"...To je samo stari dobri kapitalizam koji radi ono što oduvek radi - pronalazi i eksploatiše resurse. Budući da smo iscrpili prirodni svet, došlo je vreme da neko počne da kopa za onim što krijemo u glavama. ..."

sky

pre 3 godine

Film je za preporuku, takodje pored njega treba pogeldati intervjue sa Snoudenom (napr. kod John Olivera). Medjutim film se ne osvrce samo na privatnost i informacije koje skupljaju, po meni je mnogo bitnije to sto je prikazao kako u sadasnjoj postavci you tube, fb, google i ostali povecavaju razdor medju ljudima tako sto plasiraju samo one informacije odnosno linkove za te informacije koje podrzavaju stav korisnika kako bi kliktao na njih.
Sa druge strane po meni onaj deo koji mi se u filmu nije svideo jeste deo sa glumcima koji je pripremljen za gledaoce sa jeftinijim ulaznicama.

katica

pre 3 godine

Nikad "stari dobri kapitalizam" NIJE bio human, dobar i fer....
(stop_kapital, 29. septembar 2020 22:30
Spinovanje....nikada radnici u istoriji od Sumerana (prva civilizacija) do danas nisu imali takav standard (kao na Zapadu) sada.

kvalitet_zivota

pre 3 godine

Nikad "stari dobri kapitalizam" NIJE bio human, dobar i fer....
(stop_kapital, 29. septembar 2020 22:30
Spinovanje....nikada radnici u istoriji od Sumerana (prva civilizacija) do danas nisu imali takav standard (kao na Zapadu) sada.
(katica, 30. septembar 2020 15:29)

Ko je ziveo na Zapadu zna kako obicni ljudi zive kao robovi, placaju hipoteke i poreze, privatne penzije, vrtice i putuju ( u najboljem slucaju) sat vremena do posla i dva sats se vracaju (zbog spica)...na dnevnoj bazi nemaju nista od zivota sem posla.

Zapadnjaci su doduse vaspitani i izdresirani i posao im je smisao zivota pa im to ne pada tesko ali zato nemaju vremena za knjige, kvalitetne filmove, razne kulturne sadrzaje itd.

Jedina kompenzacija je sto mogu da priuste putovanje na Bali, Kubu i sl. egzoticne destinacije jednom godisnje ili kupovinu najveceg TV-a u radnji...

Nekim ljudima je bitniji standard a nekima kvalitet zivota generalno umesto materijalnog zgrtanja po svaku cenu...