Sreda, 16.10.2019.

09:37

Miša Aleksić za B92: "Riblja čorba 41 godinu svira rokenrol za kućni savet, omatorili smo!"

Izvor: Sanja Æulibrk

Miša Aleksiæ za B92: "Riblja èorba 41 godinu svira rokenrol za kuæni savet, omatorili smo!" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

Crudelta

pre 4 godine

Riblja Corba je odlicna sa prvim singlovima i na prva 3 albuma, sve do 10 albuma ima odlicnih pesama za jedno 2 albuma i to je to.Hajde o ukusima se ne raspravlja, ali svi nabrajaju uglavnom iste bendove kao vrhunske. Ima mnogo mnogo odlicnih grupa cak i bez razloga nepravedno zapostavljenih a koji su svakako vredne paznje Buldozer, Paraf, Termiti, La Strada, Luna (NS), Igra staklenih perli, Dobri Isak...

Dragan, Ontario

pre 4 godine

Sedi Bora peva, a publika zeva.
Pitaju se"Boze kad ce ovo proci?"
Nisu zato dosli iz gradova i sela.
Ajd, da cuju govor pa ce kuci poci.

Starom Bori nova dzigerica treba.
Alkosu je niko darovati nece.
Poziv mu je doso ko poklon sa neba.
Ako bude pevo, mozda bude srece.

I dobro jutro.

Powerslave

pre 4 godine

Boro Čorbo ne samo što je uspeo da uđe u legendu, a onda iz nje izađe, uspeo da je bude prezren od svih koji su ga poštovali i jednoga dana će sigurno biti zaboravljen... što je velika šteta, ali tako je kako je.

дуга коса-кратка памет

pre 4 godine

да ли се неко сећа шта је тада у сленгу значио израз "рибља чорба"?

bystander

pre 4 godine

Uistinu veliki bendovi su oni koji znaju kada je vreme da se kaže "laku noć", tj. bendovi koji uvide da im je presušio kreativni potencijal ili da je među članovima nestala "hemija" koja ih je uzdizala do najvećih muzičkih domašaja. The Beatles, Led Zeppelin ili Pink Floyd su legende, između ostalog, i zbog toga što su znali da je neuporedivo bolje i časnije završiti priču onda kada vidiš da si zapao u ćorsokak nego postati patetična karikatura samoga sebe i završiti u jadnom i bednom prežvakavanju stare slave. Riblja Čorba je, nažalost, domaći primer iz druge kategorije. Bora Đorđević je veoma inteligentan i talentovan čovek, ali zaista je neshvatljivo kojom logikom se vodio u zadnjih 27 godina. Ako je tu uopšte bilo logike. A hrabrosti da okonča priču o Čorbi i pokuša nešto drugo, shodno svom talentu i umeću, sigurno nije bilo.

Superhik

pre 4 godine

Kvalitet rokenrola na našim prostorima i ko je koga "pokrao" gubi vrednost pred godinama aktuelne i angažovane svirke i količinama popijenog piva !Vino je uz ovu riblju čorbu išlo loše, ali pivo...stakleno,domaće,da te uteši,osveži,zagreje,oraspoloži,ispere ukus poslednje "pljuge"pred odlazak sa žurke ili iz "rupe"uz neizbežne Čorbine stihove,naravno peške jer niko niti je imao kola niti mogao da vozi,a zadnji noćni bus je odavno otišao !

Milan_PT

pre 4 godine

bend koji je trebao odavno da prestane da postoji. vise bi ih cenili svi.
(pitaj druga Pajkovića, 16. oktobar 2019 11:03)

To isto možeš da kažeš i za mnoge druge bendove. U zadnjih 45 godina Stounsi ne bi mogli da skrpe jedan pošten album od 11 objavljenih, ali im to niko ne prebacuje. Bitlsi su postali legenda zato što su se raspali na vrhuncu kvaliteta pesama. Da su ostali zajedno još samo 5 godina, došlo bi do neizbežnog pada. 80% bendova nije u stanju da drugi album izdaju, a da bude bolji od prvog. Nemoguće je stalno napredovati, i najbolji su nakon 4-og ili 5-og albuma, padali u kvalitetu. Treba ih pamtiti po dobrim pesmama, a Čorba ih ima bar 30. Malo ih je (i kod nas i u svetu) koji se tim brojem mogu pohvaliti...

Milan_PT

pre 4 godine

Najbolje Čorbine pesme je napisao Bajaga "2 dinara druže" i "kad hodaš".
(điu,liu i sadriu, 16. oktobar 2019 23:26)

Bajaga jeste napisao "Kad hodaš", kao i "Muzičari koji piju", "Ja sam se ložio na tebe", ali "Dva dinara, druže" je napisao Bora u vojsci i poslao Bajagi da napiše muziku za nju. To je urađeno sa dosta pesama sa albuma "Pokvarena mašta i prljave strasti", jer su 1980. Bora, Miša i Rajko bili na odsluženju vojnog roka. Ostali su samo Bajaga i Vicko, tako da je Bajaga dobijao tekstove od Bore i snimao pesme na kasete koje je slao Bori. Neke pesme su snimane i za vreme odsustva, kao "Nazad u veliki prljavi grad" - Bora je bio na odsustvu, Rajko je zbrisao iz sarajevske kasarne, a Miša nije uspeo da stigne, tako da je Bajaga snimio i bas gitaru. Po izlasku iz JNA ušli su u studio i snimili te pesme u rekordnom roku, jer je Bajaga uradio veći deo muzike za taj album koji se prodao u tiražu od 200 000. Bio je to početak Čorbo-manije...

Nikad kao Bane . . .

pre 4 godine

Prodali se za pare da za necije politicke poene sviraju publici koja ne zna ni ko su. Pogazili su svoje reci, stavove i smisao svojih pesama. I sad neko ocekuje da ih postujem zbog necega sto su bili. Pa nece da moze, rodjaci. Odlucili su da to sto su bili menjaju za pare, prodali su se, i to je to. Kad prodas kola nece niko da ti ih ostavi da ih vozis, jer eto, nekad su bila tvoja. Nema nista dzabe u zivotu. Zbogom, Corbo.

ProfM

pre 4 godine

Corbu sam poceo slusati kao klinac('93 sam godiste), zato je stariji komsija slusao, pa uz njega. Slusao sam ih do prije 10 godina, dok nisu pocele ove nove "lakse" pjesme, vise sam volio nesto "zesce". A koncert koji su odrzali u mom gradicu, prije nekih 5 godina, otisao sam sa drugovima koji vole narodnjake. 2 sata smo stajali, i skoro sve pjesme otpjevali sa njima. Bez obzira sto mi se manje svidjaju njihove nove pjseme, bez obzira na politicko opredjeljenje, bez obzira sto se "prodaju" da sebi olaksaju (svi bi to isto uradili), ja ih i dalje postujem sto su bili to sto jesu dok sa odrastao. Ostavili su nam mnogo dobrih pjesama, to treba postovati!

Misa

pre 4 godine

.Kao što napisah ranije EKV i Atomci su jedini originalni bendovi.
(điu,liu i sadriu, 16. oktobar 2019 23:26)
The Cure – Night like this / EKV – Sedam dana ili neke stvari od Bauhausa, Smak ima samo jednu pesmu koja podseca na nesto drugo, a EKV ih ima nekoliko

Zlopamtilo

pre 4 godine

@lapido, 16. oktobar 2019 14:38)
Na vo bih dodao još i to da je Bora Đorđević bio i najistaknutiji autor tzv "akcijaškog " roka, specifičnog žanra iz 70 ih koji je slavio Omladinske radne akcije !
inače bend je klinički mrtav preko 30 godina !

No More Mr Nice Guy

pre 4 godine

Riblja Chorba je imala svoju shansu da postanu ozbiljan rock'n'roll band sa ovih prostora. I uprskali su je. Riblja Chorba, Smak, Bijelo Dugme, Osvajachi, Bajaga, Parni Valjak, Atomsko Sklonishte, Ekv i slichni su u rangu Mileta Kitica i Jashara. Jedni su otvoreni prostaci, a drugi se prave kao fol da nisu.

neca

pre 4 godine

(điu,liu i sadriu, 16. oktobar 2019 23:26)
al se nalupeta Smak i Bjelo dugme isti ahahahah Smaku samo pesma Daire moze da se podvede pod komercijalniju muziku sve ostalo im je rok i bluz

Bob

pre 4 godine

Ostatak zivota cu se pitati da li sam ja po prirodi buntovnik pa sam u prvom osnovne "naleteo" Riblju Corbu ili je Corba od mene napravila buntovnika?
(Beograd volim, 16. oktobar 2019 10:50)

Ne brini, nisi buntovnik, ti si po prirodi selj****a!
(Srdjan, 16. oktobar 2019 11:26)

Nikada necu razumeti potrebu da neko onako "na dobar dan" izvredja nekoga. Kod nas Srba, posebno ovih kvaziurbanih, to postaje omiljeni sport. Za mene je to mnogo veca seljana, nego recimo slusanje lose muzike.

điu,liu i sadriu

pre 4 godine

@manuginobili "Ostani Đubre do kraja" je plagijat od Lynyrd Skynyrd benda iz USA,od njih su mnogi naši rokeri krali,najbolje Čorbine pesme je napisao Bajaga "2 dinara druže" i "kad hodaš".Što se tiče Smaka Točak je među top 3 gitarista ali se proslavio plagijatom "Ulazak u harem" gde se on potpisao a navodno mu stvar dao izvesni Jarak,pijanac iz Čačka što nema veze sa istinom,to je ukradeno od jermenskog kompozitora Hačaturijana.Smak je uradio ono što i Dugme,umesto da sviraju hard rok oni su podilazili širokim narodnim masama i svirali su bluz i folk rok a bend je imao potencijal da budu balkanski Doorsi.Boris je na audiciji izabran za pevača Smaka jer je vrhunski otpevao "Child in time" od Deep Purple.Kao što napisah ranije EKV i Atomci su jedini originalni bendovi.

Prof.

pre 4 godine

Igrom slucaja sam imao srecu da saradjujem s Borom vise godina. Ako razmisljate o muzici, a trebali bi razmisljati samo o tome kad je Bora u pitanju, on je VELIKI i jedan od najtalentovanijih rokera nasih podneblja.
Neko je pisao da je nacionalista. Ako je on nacionalista, onda su svi na svetu! On je covek operisan od toga. Njegovo druzenje s casicom i njegova povodljivost ga je dovodila u glupe zivotne situacije gde je morao da objasnjava nesto sto on u stvari nije. Kakav je Bora covek, to je vrlo relativna stvar, ali svi smo mi slicni. Ljudi bi trebali da ga pamte kao sjajnog rokera, velikog i talentovanog pesnika! Sve ostalo je bezveze.

manuginobili

pre 4 godine

Citam komentare,kazu nije Corba najbolji rock band i onda krenu da nabrajaju...znaci procitao sam sve komentare pazljivi i niko,ali bas NIKO da spomene najbolji srpski a po meni i ex Yu bend Smak,ne mogu da vjerujem!!...iz Bosne sam ali znam sve o njima,obozavam ih a kod vas u Srbiji kao da niko i ne zna za njih,Tocak je gitarski genije,a Boris,sta reci o njemu?...takav pjevac se radja svakih sto godina valjda...a Corba?...sve je receno,sto neko rece oni ne postoje fakticki negdje od 91 ali opet imaju toliko dobrih pjesama da se malo ko moze porediti sa njima,da su recimo napisali samo "pogledaj dom svoj andjele" i "ostani djubre do kraja" bili bi legende za sva vremena koliko su to mocne pjesme.

Seljak veseljak

pre 4 godine

(Komša, 16. oktobar 2019 12:46)
"Kad hodas"je Bajagina pesma.On je napisao i komponovao dok je svirao u Corbi ali moram priznati da je bolje zvucala kad je Corba izvodila.

Seljak veseljak

pre 4 godine

А окупили се дежурни "минусери" ко муве на.....Најбоље абожавају ЈК и Цецу.
Секу вене уздуж,да теже зарасте.Иначе."минусери" "Погледај дом свој анђеле"
је МТВ прогласио једном од најбољих рок нумера.Ајд сад 6 милиона минуса,и да
ми пљујете под прозор,да ми се клизају кокошке.
(артиљерац, 16. oktobar 2019 11:59)
Vec sam spomenuo,ali cu ponoviti.Pocetak kraja Riblje Corbe je album Koza Nostra,a to je negse 1991 god.Sve posle toga je teski trash u pravom smislu te reci.
Da su tada ili par god kasnije prestali saxsvirkom,ostali bi legende.Ovako su postali sve ono protiv cega i koga su dizali glas.

ja

pre 4 godine

@Lozac kotlare, 16. oktobar 2019 14:21
A zasto ti i jos neki ovde, imate potrebu da omalovažavate ljude koji nemaju isti ukus kao i vi? Meni je Riblja Čorba veći i bolji bend od onih koje si ti nabrojao, ali ti ne namećem moje mišljenje. Ista stvar i sa Šabanom. To što pojedinci misle da su elokventniji i urbaniji likovi ako pljuju one koji slušaju pevače poput Šabana, grdno se varaju. Ja bih to nazvao kompleksom.

Seljak veseljak

pre 4 godine

Bend koji je realno nestao tamo negde 91-e, samo ovim sirotim ljudima to niko nije rekao.
(Nemanja, 16. oktobar 2019 10:32)
Upravo tako,pocetak njihovog kraja je bio album Koza Nostra.

GodraPG

pre 4 godine

Rokenrol=davno mrtav (pogotovo zlatno doba tog žanra muzike)
Rep = od relativno skoro mrtav.Toliko o bunt muzici. Vlade svijeta ih sasvim uspješno ELIMINISALE.

jole

pre 4 godine

Iako mislim da su EKV, Idoli, Azra i drugi bendovi kvalitetniji, Corbin prvi album (+ singl pesme Lutka i veliki prljavi grad) je jedan od najboljih rok albuma Juge. Sledeca dva albuma + mracnija Istina su nesto slabiji a svi ostali albumi su im prepuni filera uz tek po koju zaista dobru pesmu. Kvantitet i pad kvaliteta su ih unistili, a Borini tekstovi variraju od brutalno iskrenih u stilu Bukovskog do krajnje glupih, ovih potonjih je nazalost vise. Moj otac je voleo Corbu, Dugmice, Brejkerse i Disciplinu kicme, dok ja iako vrlo gotivim te bendove ipak preferiram melanholicni i inventivni pristup EKVa, Idola, Block out, ili Balasevicev poetski pristup... Iako je Corbin best of zaista za svako postovanje, Odbrana i poslednji dani je recimo album koji je originalniji i eksperimentalniji od svega sto je Corba ikada uradila. Sve zavisi sta ko preferira u roku i van njega, ali mislim da se svi slazemo u tome da je Corba propala nacisto. Slicno se desava i sa Zabranjenim pusenjem - prva dva tri albuma odlicna, svaki sledeci donosi dosta filera a izostaje mladalacka kreativnost i bunt.

Hrvoje

pre 4 godine

Veliki, strašan band kojeg i danas sa zadovoljstvom slušam. Imaju veliki opus odličnih pjesama. Doduše, zadnji odličan album im je bi Mrtva priroda, a zadnji podnošljivi album Osmi nervni slom. Kao i kod Olivera Mandića (koji mi i danas zvuči kao svemirski brod za današnje pop izvođače) dolaskom rata njihove pjesme su postale loše a ono što su postali kao ljudi odlučio sam ignorirati i ne pratiti da mi se ne zgade. Uspio sam!

jedino moje

pre 4 godine

Toliko lepih pesama i energije ima u njihovoj muzici. Bio sam sigurno na desetak mjihovij koncerata, odlicno prase. Hitova imaju za dva koncerta, uvek odem razocaran da nesto nisam cuo. Od buntovnickih pesama do ljubavnih. To nije samo Bora, to su svi oni. Corba je kultni bend razbijali su barijere u SFRJ, postavljali nove granice i uvek bili rokeri, nisu eksperimentisali.
Bilo je i manje dobrih albuma, ali to nemoze da baci senku na sve dobro!!!!!!!!

Milanče

pre 4 godine

Гледам ове минусе и не верујем. Па, људи, или немате више од 15 година, или никад нисте слушали Чорбу, или сте потпуно испраних мозгова. Оставите политику кад је музика у питању, за име света. Има ли ишта у вашим главама и срцима сем политике? Не знам, можда су дошла таква времена да ништа више није свето, па ни музика. Да Бора није направио ништа друго осим Анђела и Лутке са насловне стране морали бисте да му се клањате до земље. Боже, с каквима ја делим ваздух! Беж те у Парове и оне друге(не могу да им се сетим имена). Нисте ви за друго.
(Ксенија, 16. oktobar 2019 15:

Pa politike se prvo on lično dohvatio kad je 90.-ih počeo da pravi škart. Tolerisao sam to zbog vremena u kome smo živeli ali i kasnije je sve više tonuo u nacionalistički mulj. Postao je baja mali knindža rock muzike a o sadašnjem političkom angažmanu nemam šta da kažem nego samo da ga prezirem. Sadašnji Bora i jeste za one koji gledaju parove i sl. Onog Bore,sa početka karijere i nršto kasnije odavno već nema.

Slobodni Klikeri

pre 4 godine

Corba ja osptenarodni RNR. To svako moze da slusa. Od cistacice i molera do studanta i doktora. Nema nista prefinjeno u sebi,nista sto tera na razmisljanje. Djordjevic kroz pesme samo predstavlja faktico stanje,cesto i vrlo banalno.
Od onog koncetra u aprilu ove godine zauvek su nestali sa moje liste.

Inace,prema mom misljenju najbolji srpski RNR bend je Oktobar 1864. Do tog zakljucka dosao sam pre jedno 7-8 godina kada sam krenuo studiozno da ih preslusavam iz dana u dan,mimo onih nekoliko hitova koji mogu da se cuju na radiju. 80% njihovih pesama (samo tri albuma) su ili hitovi ili vrhunske pesme. Muzika,tekstovi,aranzmani,koketiranje sa dzezom,bluzom...sve vrhunski.

Mr Majestyk

pre 4 godine

"Погледај дом свој анђеле" је МТВ прогласио једном од најбољих рок нумера.Ајд сад 6 милиона минуса,и да ми пљујете под прозор,да ми се клизају кокошке. (артиљерац, 16. oktobar 2019 11:59)

Nije tačno, samo je nekoliko puta emitovan spot u vreme kada su imali namensku emisiju za promociju muzike iz ne-engleskih delova Evrope i sveta. Ako nađeš drugačiji zvaničan podatak, svaka ti čast.

Ne umanjujem vrednost te pesme, nije mi to ideja. Na njenu vrednost je pljunuo sam autor.

bata

pre 4 godine

@điu,liu i sadriu, 16 .... a EKV i Atomci nisu nista plagirali a? Ajde malo bolje proguglaj ...ako cemo realno najbolji Rok bend ..nas ...srpski su Partibrejkersi.Tacka.

EU Citizen

pre 4 godine

Bora, jako talentovan čovek u mladosti, posle mu alkohol pojeo mozak i moral, i imamo ovu ruinu koja se vuče i blamira za sitne pare. Bili su veliki bend, ustvari najveći u mejnstrim roku, jer Bijelo dugme je bio polufolk, ali danas mirno može da se kaže da je velika šteta i sramota što još postoje. Pa dobro, čest je to slučaj sa. muzikantima po celom svetu, šta da se radi, ako njega i njih nije sramota šta rade već par decenija, zašto bi mene bilo briga :))

điu,liu i sadriu

pre 4 godine

"Azru, Bijelo Dugme i Riblju Čorbu držali smo pod gvozdenom pesnicom,to su bili prvi bendovi koji su počeli da rade za nas,umesto da bijemo studente mi ćemo kao amerikanci da napravimo klovnove od njih a prirodno prvi izbor je bio Bregović"-Stane Dolanc.Miša Aleksić kaže da 1982. nisu hteli da izbace stih "za ideale ginu budale" i onaj koji nije ni naveo u intervjuu "kreteni dižu bunu i ginu",pa samo lud čovek bi u ovo poverovao.Skoro cela naša rok scena je nastala na plagijatima i nezakonitim obradama pesama od stranih bendova.Jedina dva benda koja su originalna i po mom mišljenju ujedno i svetska su EKV i Atomsko Sklonište.

vince carter

pre 4 godine

Ne bre,EKV je ideal muzike,posle njihovog slusanja imas zelju da se upucas od sivila,sto su oni preneli i na sopstveni privatni zivot,ne odgovara nam sistem ajde da svi pomremo od droge. Partibrejkerse nisam nikad mogao da slusam zbog iritantnog glasa pevaca,e.orgazam i idoli i svi oni su nista u poredjenju sa Ribljom Corbom...muzika sivila! Kao onaj sto je pljuvao neki veliki bend a potpisuje se kao Arch Enemys,pa ako je muziko ono sto svira i ono sto "peva" onda ne znam...kao da Demona struzu na cirkularu,e tako zvuci ta grupa. Iron Maiden je grupa a Dickinson ili Rob Halford pevaci a ne ti klipani...ustvari neka slusa ko sta hoce i u cemu uziva.

Kecman

pre 4 godine

@ Po kojim kriterijumima su oni najbolji da mi je znati...
(Master Fisto, 16. oktobar 2019 10:44)
Evo ja ću navesti dva po kojima su po meni definitivno najbolji, a prvi i osnovni kriterijum su tekstovi. Čorba ima pesama koje nikad neće umreti, i koje će ostati u legendi šta god sad Bora radio ili snimao. Niko nema veću količinu kvalitetnih tekstova, ni blizu. Druga stvar je po meni solo gitar deonice Džindžera u skoro pa svakoj pesmi. Čovek je genije za gitaru, i milina ga je slušati. Na moju veliku žalost od 1995. na ovamo imaju malo čime da se pohvale, nekoliko solidnih pesama, većina veliko ništa.

Ксенија

pre 4 godine

Гледам ове минусе и не верујем. Па, људи, или немате више од 15 година, или никад нисте слушали Чорбу, или сте потпуно испраних мозгова. Оставите политику кад је музика у питању, за име света. Има ли ишта у вашим главама и срцима сем политике? Не знам, можда су дошла таква времена да ништа више није свето, па ни музика. Да Бора није направио ништа друго осим Анђела и Лутке са насловне стране морали бисте да му се клањате до земље. Боже, с каквима ја делим ваздух! Беж те у Парове и оне друге(не могу да им се сетим имена). Нисте ви за друго.

čorbofil

pre 4 godine

Devedesetih sam bio za Miloševića, Čorba je bila protiv njega. Sada sam protiv Vučića, Čorba je za njega. Bora i ja smo očigledno politički uvek bili na različitim stranama, pa me to nikad nije sprečilo da ga slušam, jer ne mešam muziku i politiku. Veći je problem progresivni pad Čorbe u muzičkom kvalitetu, zaključno sa novim albumom, koji je najslabiji do sada.

Lozac kotlare

pre 4 godine

Još kao klinac, ako je moralo baš da se bira nešto domaće, uvek sam birao nešto što je bilo suptilnije. Azru, Leb i Sol, grupu Tajm, EKV, Haustor, Oktobar 1864 itd. Ovi koji slušaju Čorbu, obično vole i Šabana i Cecu i onda tu nema mnogo šta dalje da se objašnjava.

dejavu

pre 4 godine

Ko je čitao (slušao) tekst, a ne samo naslov sporne pesme? Nije naročito kritičan ali ironičan pa i podrugljiv sigurno jeste. I to direktno na Ivicin račun. Bora jeste možda sa vremenom (i promenom žene), postao mirniji i zadovoljniji, ali optuživati ga da se "prodao" itd. je samo odraz života onih koji tako pričaju.

lapido

pre 4 godine

Odlaskom Bajage i Rajka 1984. Čorba se promenila, ali se osvežila dolaskom Čuture i Džindžera. Borini tekstovi već gube na snazi, ali bilo je i dalje sjajnih. Album "Istina" je među najboljima. Odlaskom Čuture 1989. rapidno opada kvalitet pesama. "Labudova pesma" je dobar album, delimično i zbog Olivera Mandića. Posle toga po koji hit, osrednji albumi, tekstovi sve lošiji, banalni. Bora je povremeno bio lucidan sa društvenim tekstovima, ali je vulgarnost stavio ispred suštine dok je nekad vulgarnost bila u funkciji suštine. A fazama sa bajama i minđušarima, priprostim komentarima, šovinizmu, vašarištu me treba trošiti reči. Meni se gadilo i pominjanje "ustaše iz Kuće cveća" u "Baba Juli" - em je Tito pojam za sve, em je Bora pevao "Računajte na nas" sa kolegom Balaševićem u Ranom mrazu (čak se jasno čuje njegov glas u drugom delu). Od zakletve Titu do pesme o Dačiću i stomačiću. Pun krug. Ako ništa drugo, "stvorio" je Bajagu i Čuturu i mnogo dobrih pesama. Ali razočarao je milione.

Markos

pre 4 godine

Meni nije jasno zasto sad zadnjih godinu dana su se ljudi kao razocarali u Corbu. Kao pevao na mitingu i prodao se. Pa jel vam pamcenje toliko kratko. Bora je bio clan komunisticke stranke, pa je zatim devedesetih postao cetnicki vojvoda a onda kad je DOS dosao na vlast, on je usao u DSS i postao neki pomocnik ministra kulture u Kostunicinoj vladi. Evo sada je u SNS. Znaci da je on uvek bio uz onoga ko je na vlasti. Problem je sto ljudi vise cene reci a ne dela. Zato i toliko idolopoklonstvo vlada medju ljudima. On tamo nasvrlja neke reci i otpeva i ljudi ga idealizuju zbog toga. Kao ovaj je pravi, car, nepotkupljivi, jesi cuo sta je rekao itd. E al to je i problem u ovome "sta je rekao". Bitmo je sta je uradio a u njegovom slucaju je jasno. Bio je uz svaku vlast. Totalno je nebitno ko sta peva. To je slucaj za bilo koji zanr muzike.

vince carter

pre 4 godine

@Saj EKV su posteno veliki uzori,ne svidja nam se zivot oko nas,daj da uzmemo da se drogiramo i pomremo od droge. I kad slusas njihovu muziku dodje ti da uzmes pistolj i upucas se u glavu od sivila. Partibrejkersi,iritantan glas pevaca nikad nije zadovoljio moj ukus da bih mogao da slusam vise od jedne do dve pesme,idoli,orgazam...niko od njih ne moze da se meri sa Ribljom Corbom..manite me politike. Kao jedan sto je popljuvao neki veliki strani bend ovde i naveo Arch enemy kao neki dobar bend,a stil pevanja kao da Demona stavis u cirkular i meljes ga a on rezi,ne peva :)) Iron Maiden je bend a Bruce Dickinson pevac ili Rob Halford,Fredy Mercury nesto mekseg stila. Nek slusa ko sta hoce ustvari i sta mu prija.

Ravno do dna

pre 4 godine

Kad si na koncertu Corbe, kad izvode svoje najvece hitove, nema praznog hoda, imaju na repertoaru bar 30 vrhunskih pesama, ciji je autor sam Bora. Dok neki doteraju do 10 pesama ciji vecinom nisu autori, a neke im je bas pisao Bora, vecina zive od 2,3 pesme i na tome godinama grade karijere i prave koncerte. I sta onda zameriti Bori Corbi kao autoru, malo je takvih, a politicki stav je njegovo misljenje na sta ima pravo. Naravno svaka cast i Stulicu, Brejkersima, EKV...

vince carter

pre 4 godine

Wow,citajuci komentare na ovoj vesti i videvsi broj pluseva koji podrzavaju negativne komentare,mislio bih da vise niko ne ide na Corbine koncerte i da su zaboravljeni. Bole me brige za politicke stavove,ko koga podrzava,ja nisam u nijednoj stranci,ne verujem nijednom politicaru ali i dalje volim Riblju Corbu,njihovi najveci hitovi ce uvek da zive.

Komša

pre 4 godine

@svedok saradnik zlatnog doba

Meni je bilo drago kada se Bora izjašnjavao protiv Slobe i Mire ali nekako u to vreme Riblja čorba je i prestala da bude ono što je bila.
Ne samo zbog toga (Borinog političkog angažovanja) vec i zbog njegovih knjizevnih večeri,pesmica itd...Ja sam prestao sa ih doživljavam kao rok grupu.
Ono sto je interesantno ,mozda najkvalitetnije pesme im nisu niti buntovničke niti političke.
Recimo "Kada hodaš.." je jedna od najlepsih ex yu rok balada (po meni je samo "Ako znaš bilo što " ispred nje ) ,Ostani djubre do kraja,Dva dinara druze,Neke su zene pratile vojnike...
Ovo što Miša pominje (Amsterdam..) je smejurija jedna u odnosu na ove pesme koje sam pomenuo.

djilkoš

pre 4 godine

Veliki bend bio ali na zalost to vise nije... Jedan jedini koji se povukao na vreme i nije se prodao ni politici ni novcu, zato ce ostati uvek legenda = Branimir Johny Stulic

saj

pre 4 godine

Ubedljivo naša najbolja r'n'r grupa!
(Dačić, 16. oktobar 2019 10:49)
Partibrejkersi i El.orgazam su za njih izmislili r'n'r. A o legendama poput Idola i EKV necu ni da pominjem,j** ja uporedio EKV sa ovim narodnjacima puj puj puj.

deda

pre 4 godine

sa njim sam sluzio jna u koprivnici
j** a penzioner sam pa ti sad vidi
ali svaka cast na energiji koju su doneli obelezili deo nasih zivota
nekih generacija
zdravi bili i gurajte ..i gruvajte

amiša

pre 4 godine

Postao je sve ono protiv čega se borio, i uspeo je da za jedan život uđe u legendu i izađe iz legende. Žalosno. Inače, ovaj bend ne postoji već 30 godina.

Srdjan

pre 4 godine

Ostatak zivota cu se pitati da li sam ja po prirodi buntovnik pa sam u prvom osnovne "naleteo" Riblju Corbu ili je Corba od mene napravila buntovnika?
(Beograd volim, 16. oktobar 2019 10:50)

Ne brini, nisi buntovnik, ti si po prirodi selj****a!

артиљерац

pre 4 godine

А окупили се дежурни "минусери" ко муве на.....Најбоље абожавају ЈК и Цецу.
Секу вене уздуж,да теже зарасте.Иначе."минусери" "Погледај дом свој анђеле"
је МТВ прогласио једном од најбољих рок нумера.Ајд сад 6 милиона минуса,и да
ми пљујете под прозор,да ми се клизају кокошке.

Pekar, lekar, apotekar

pre 4 godine

Šta smo sve sa Ribljom Čorbom doživeli i preživeli i šta nas još čeka, nek su matori momci živi i zdravi i da rokaju još puno godina. Živela Čorba!

Bgd

pre 4 godine

U publici nastane histerija kad krene Avionu slomiću ti krila? Hmmm... Kakva li tek histerija nastane na Taši-taši-tanana ili Ide maca oko tebe? Ne smem ni da zamislim...

Okej, malo zezanja, inače Čorba... Oni su epoha, mladost, život. Žao mi je što su na zalasku, teško da će iko sličan ikad da se pojavi.

svedok saradnik zlatnog doba

pre 4 godine

U istoriji muzike nije bilo većeg pada jedne legende nego Bore Djordjevića, čoveka koji je napisao pesmu "Baba Jula" a posle toga napisao pesmu "Ivica Dačić". Za nekoga ko je uvek bio njegov iskreni poštovalac i neko ko ga je uvek branio kako od neopravdanih napada tako bogami i od nekih opravdanih, mogu da kažem da su mi poslednjih par godina njegovi postupci pravi "ujed za dušu". Od vaših 41 godinu postojanja ja vas pratim nekih 35, pre toga sam bio mali, svi albumi, knjige ni sam ne znam koliko koncerata, i iskreno Boro prodao si se svima onima protiv kojih si pevao celu karijeru, svima nama tvojim iskrenim ljubiteljima je zbog tebe zastala "kost u grlu".

Beograd volim

pre 4 godine

Ostatak zivota cu se pitati da li sam ja po prirodi buntovnik pa sam u prvom osnovne "naleteo" Riblju Corbu ili je Corba od mene napravila buntovnika?

svedok saradnik zlatnog doba

pre 4 godine

U istoriji muzike nije bilo većeg pada jedne legende nego Bore Djordjevića, čoveka koji je napisao pesmu "Baba Jula" a posle toga napisao pesmu "Ivica Dačić". Za nekoga ko je uvek bio njegov iskreni poštovalac i neko ko ga je uvek branio kako od neopravdanih napada tako bogami i od nekih opravdanih, mogu da kažem da su mi poslednjih par godina njegovi postupci pravi "ujed za dušu". Od vaših 41 godinu postojanja ja vas pratim nekih 35, pre toga sam bio mali, svi albumi, knjige ni sam ne znam koliko koncerata, i iskreno Boro prodao si se svima onima protiv kojih si pevao celu karijeru, svima nama tvojim iskrenim ljubiteljima je zbog tebe zastala "kost u grlu".

djilkoš

pre 4 godine

Veliki bend bio ali na zalost to vise nije... Jedan jedini koji se povukao na vreme i nije se prodao ni politici ni novcu, zato ce ostati uvek legenda = Branimir Johny Stulic

amiša

pre 4 godine

Postao je sve ono protiv čega se borio, i uspeo je da za jedan život uđe u legendu i izađe iz legende. Žalosno. Inače, ovaj bend ne postoji već 30 godina.

Mr Majestyk

pre 4 godine

"Погледај дом свој анђеле" је МТВ прогласио једном од најбољих рок нумера.Ајд сад 6 милиона минуса,и да ми пљујете под прозор,да ми се клизају кокошке. (артиљерац, 16. oktobar 2019 11:59)

Nije tačno, samo je nekoliko puta emitovan spot u vreme kada su imali namensku emisiju za promociju muzike iz ne-engleskih delova Evrope i sveta. Ako nađeš drugačiji zvaničan podatak, svaka ti čast.

Ne umanjujem vrednost te pesme, nije mi to ideja. Na njenu vrednost je pljunuo sam autor.

lapido

pre 4 godine

Odlaskom Bajage i Rajka 1984. Čorba se promenila, ali se osvežila dolaskom Čuture i Džindžera. Borini tekstovi već gube na snazi, ali bilo je i dalje sjajnih. Album "Istina" je među najboljima. Odlaskom Čuture 1989. rapidno opada kvalitet pesama. "Labudova pesma" je dobar album, delimično i zbog Olivera Mandića. Posle toga po koji hit, osrednji albumi, tekstovi sve lošiji, banalni. Bora je povremeno bio lucidan sa društvenim tekstovima, ali je vulgarnost stavio ispred suštine dok je nekad vulgarnost bila u funkciji suštine. A fazama sa bajama i minđušarima, priprostim komentarima, šovinizmu, vašarištu me treba trošiti reči. Meni se gadilo i pominjanje "ustaše iz Kuće cveća" u "Baba Juli" - em je Tito pojam za sve, em je Bora pevao "Računajte na nas" sa kolegom Balaševićem u Ranom mrazu (čak se jasno čuje njegov glas u drugom delu). Od zakletve Titu do pesme o Dačiću i stomačiću. Pun krug. Ako ništa drugo, "stvorio" je Bajagu i Čuturu i mnogo dobrih pesama. Ali razočarao je milione.

saj

pre 4 godine

Ubedljivo naša najbolja r'n'r grupa!
(Dačić, 16. oktobar 2019 10:49)
Partibrejkersi i El.orgazam su za njih izmislili r'n'r. A o legendama poput Idola i EKV necu ni da pominjem,j** ja uporedio EKV sa ovim narodnjacima puj puj puj.

Srdjan

pre 4 godine

Ostatak zivota cu se pitati da li sam ja po prirodi buntovnik pa sam u prvom osnovne "naleteo" Riblju Corbu ili je Corba od mene napravila buntovnika?
(Beograd volim, 16. oktobar 2019 10:50)

Ne brini, nisi buntovnik, ti si po prirodi selj****a!

EU Citizen

pre 4 godine

Bora, jako talentovan čovek u mladosti, posle mu alkohol pojeo mozak i moral, i imamo ovu ruinu koja se vuče i blamira za sitne pare. Bili su veliki bend, ustvari najveći u mejnstrim roku, jer Bijelo dugme je bio polufolk, ali danas mirno može da se kaže da je velika šteta i sramota što još postoje. Pa dobro, čest je to slučaj sa. muzikantima po celom svetu, šta da se radi, ako njega i njih nije sramota šta rade već par decenija, zašto bi mene bilo briga :))

Milanče

pre 4 godine

Гледам ове минусе и не верујем. Па, људи, или немате више од 15 година, или никад нисте слушали Чорбу, или сте потпуно испраних мозгова. Оставите политику кад је музика у питању, за име света. Има ли ишта у вашим главама и срцима сем политике? Не знам, можда су дошла таква времена да ништа више није свето, па ни музика. Да Бора није направио ништа друго осим Анђела и Лутке са насловне стране морали бисте да му се клањате до земље. Боже, с каквима ја делим ваздух! Беж те у Парове и оне друге(не могу да им се сетим имена). Нисте ви за друго.
(Ксенија, 16. oktobar 2019 15:

Pa politike se prvo on lično dohvatio kad je 90.-ih počeo da pravi škart. Tolerisao sam to zbog vremena u kome smo živeli ali i kasnije je sve više tonuo u nacionalistički mulj. Postao je baja mali knindža rock muzike a o sadašnjem političkom angažmanu nemam šta da kažem nego samo da ga prezirem. Sadašnji Bora i jeste za one koji gledaju parove i sl. Onog Bore,sa početka karijere i nršto kasnije odavno već nema.

Hrvoje

pre 4 godine

Veliki, strašan band kojeg i danas sa zadovoljstvom slušam. Imaju veliki opus odličnih pjesama. Doduše, zadnji odličan album im je bi Mrtva priroda, a zadnji podnošljivi album Osmi nervni slom. Kao i kod Olivera Mandića (koji mi i danas zvuči kao svemirski brod za današnje pop izvođače) dolaskom rata njihove pjesme su postale loše a ono što su postali kao ljudi odlučio sam ignorirati i ne pratiti da mi se ne zgade. Uspio sam!

Bgd

pre 4 godine

U publici nastane histerija kad krene Avionu slomiću ti krila? Hmmm... Kakva li tek histerija nastane na Taši-taši-tanana ili Ide maca oko tebe? Ne smem ni da zamislim...

Okej, malo zezanja, inače Čorba... Oni su epoha, mladost, život. Žao mi je što su na zalasku, teško da će iko sličan ikad da se pojavi.

Komša

pre 4 godine

@svedok saradnik zlatnog doba

Meni je bilo drago kada se Bora izjašnjavao protiv Slobe i Mire ali nekako u to vreme Riblja čorba je i prestala da bude ono što je bila.
Ne samo zbog toga (Borinog političkog angažovanja) vec i zbog njegovih knjizevnih večeri,pesmica itd...Ja sam prestao sa ih doživljavam kao rok grupu.
Ono sto je interesantno ,mozda najkvalitetnije pesme im nisu niti buntovničke niti političke.
Recimo "Kada hodaš.." je jedna od najlepsih ex yu rok balada (po meni je samo "Ako znaš bilo što " ispred nje ) ,Ostani djubre do kraja,Dva dinara druze,Neke su zene pratile vojnike...
Ovo što Miša pominje (Amsterdam..) je smejurija jedna u odnosu na ove pesme koje sam pomenuo.

Lozac kotlare

pre 4 godine

Još kao klinac, ako je moralo baš da se bira nešto domaće, uvek sam birao nešto što je bilo suptilnije. Azru, Leb i Sol, grupu Tajm, EKV, Haustor, Oktobar 1864 itd. Ovi koji slušaju Čorbu, obično vole i Šabana i Cecu i onda tu nema mnogo šta dalje da se objašnjava.

Markos

pre 4 godine

Meni nije jasno zasto sad zadnjih godinu dana su se ljudi kao razocarali u Corbu. Kao pevao na mitingu i prodao se. Pa jel vam pamcenje toliko kratko. Bora je bio clan komunisticke stranke, pa je zatim devedesetih postao cetnicki vojvoda a onda kad je DOS dosao na vlast, on je usao u DSS i postao neki pomocnik ministra kulture u Kostunicinoj vladi. Evo sada je u SNS. Znaci da je on uvek bio uz onoga ko je na vlasti. Problem je sto ljudi vise cene reci a ne dela. Zato i toliko idolopoklonstvo vlada medju ljudima. On tamo nasvrlja neke reci i otpeva i ljudi ga idealizuju zbog toga. Kao ovaj je pravi, car, nepotkupljivi, jesi cuo sta je rekao itd. E al to je i problem u ovome "sta je rekao". Bitmo je sta je uradio a u njegovom slucaju je jasno. Bio je uz svaku vlast. Totalno je nebitno ko sta peva. To je slucaj za bilo koji zanr muzike.

Seljak veseljak

pre 4 godine

А окупили се дежурни "минусери" ко муве на.....Најбоље абожавају ЈК и Цецу.
Секу вене уздуж,да теже зарасте.Иначе."минусери" "Погледај дом свој анђеле"
је МТВ прогласио једном од најбољих рок нумера.Ајд сад 6 милиона минуса,и да
ми пљујете под прозор,да ми се клизају кокошке.
(артиљерац, 16. oktobar 2019 11:59)
Vec sam spomenuo,ali cu ponoviti.Pocetak kraja Riblje Corbe je album Koza Nostra,a to je negse 1991 god.Sve posle toga je teski trash u pravom smislu te reci.
Da su tada ili par god kasnije prestali saxsvirkom,ostali bi legende.Ovako su postali sve ono protiv cega i koga su dizali glas.

deda

pre 4 godine

sa njim sam sluzio jna u koprivnici
j** a penzioner sam pa ti sad vidi
ali svaka cast na energiji koju su doneli obelezili deo nasih zivota
nekih generacija
zdravi bili i gurajte ..i gruvajte

jole

pre 4 godine

Iako mislim da su EKV, Idoli, Azra i drugi bendovi kvalitetniji, Corbin prvi album (+ singl pesme Lutka i veliki prljavi grad) je jedan od najboljih rok albuma Juge. Sledeca dva albuma + mracnija Istina su nesto slabiji a svi ostali albumi su im prepuni filera uz tek po koju zaista dobru pesmu. Kvantitet i pad kvaliteta su ih unistili, a Borini tekstovi variraju od brutalno iskrenih u stilu Bukovskog do krajnje glupih, ovih potonjih je nazalost vise. Moj otac je voleo Corbu, Dugmice, Brejkerse i Disciplinu kicme, dok ja iako vrlo gotivim te bendove ipak preferiram melanholicni i inventivni pristup EKVa, Idola, Block out, ili Balasevicev poetski pristup... Iako je Corbin best of zaista za svako postovanje, Odbrana i poslednji dani je recimo album koji je originalniji i eksperimentalniji od svega sto je Corba ikada uradila. Sve zavisi sta ko preferira u roku i van njega, ali mislim da se svi slazemo u tome da je Corba propala nacisto. Slicno se desava i sa Zabranjenim pusenjem - prva dva tri albuma odlicna, svaki sledeci donosi dosta filera a izostaje mladalacka kreativnost i bunt.

Pekar, lekar, apotekar

pre 4 godine

Šta smo sve sa Ribljom Čorbom doživeli i preživeli i šta nas još čeka, nek su matori momci živi i zdravi i da rokaju još puno godina. Živela Čorba!

Seljak veseljak

pre 4 godine

Bend koji je realno nestao tamo negde 91-e, samo ovim sirotim ljudima to niko nije rekao.
(Nemanja, 16. oktobar 2019 10:32)
Upravo tako,pocetak njihovog kraja je bio album Koza Nostra.

GodraPG

pre 4 godine

Rokenrol=davno mrtav (pogotovo zlatno doba tog žanra muzike)
Rep = od relativno skoro mrtav.Toliko o bunt muzici. Vlade svijeta ih sasvim uspješno ELIMINISALE.

артиљерац

pre 4 godine

А окупили се дежурни "минусери" ко муве на.....Најбоље абожавају ЈК и Цецу.
Секу вене уздуж,да теже зарасте.Иначе."минусери" "Погледај дом свој анђеле"
је МТВ прогласио једном од најбољих рок нумера.Ајд сад 6 милиона минуса,и да
ми пљујете под прозор,да ми се клизају кокошке.

điu,liu i sadriu

pre 4 godine

"Azru, Bijelo Dugme i Riblju Čorbu držali smo pod gvozdenom pesnicom,to su bili prvi bendovi koji su počeli da rade za nas,umesto da bijemo studente mi ćemo kao amerikanci da napravimo klovnove od njih a prirodno prvi izbor je bio Bregović"-Stane Dolanc.Miša Aleksić kaže da 1982. nisu hteli da izbace stih "za ideale ginu budale" i onaj koji nije ni naveo u intervjuu "kreteni dižu bunu i ginu",pa samo lud čovek bi u ovo poverovao.Skoro cela naša rok scena je nastala na plagijatima i nezakonitim obradama pesama od stranih bendova.Jedina dva benda koja su originalna i po mom mišljenju ujedno i svetska su EKV i Atomsko Sklonište.

čorbofil

pre 4 godine

Devedesetih sam bio za Miloševića, Čorba je bila protiv njega. Sada sam protiv Vučića, Čorba je za njega. Bora i ja smo očigledno politički uvek bili na različitim stranama, pa me to nikad nije sprečilo da ga slušam, jer ne mešam muziku i politiku. Veći je problem progresivni pad Čorbe u muzičkom kvalitetu, zaključno sa novim albumom, koji je najslabiji do sada.

vince carter

pre 4 godine

Wow,citajuci komentare na ovoj vesti i videvsi broj pluseva koji podrzavaju negativne komentare,mislio bih da vise niko ne ide na Corbine koncerte i da su zaboravljeni. Bole me brige za politicke stavove,ko koga podrzava,ja nisam u nijednoj stranci,ne verujem nijednom politicaru ali i dalje volim Riblju Corbu,njihovi najveci hitovi ce uvek da zive.

Seljak veseljak

pre 4 godine

(Komša, 16. oktobar 2019 12:46)
"Kad hodas"je Bajagina pesma.On je napisao i komponovao dok je svirao u Corbi ali moram priznati da je bolje zvucala kad je Corba izvodila.

Kecman

pre 4 godine

@ Po kojim kriterijumima su oni najbolji da mi je znati...
(Master Fisto, 16. oktobar 2019 10:44)
Evo ja ću navesti dva po kojima su po meni definitivno najbolji, a prvi i osnovni kriterijum su tekstovi. Čorba ima pesama koje nikad neće umreti, i koje će ostati u legendi šta god sad Bora radio ili snimao. Niko nema veću količinu kvalitetnih tekstova, ni blizu. Druga stvar je po meni solo gitar deonice Džindžera u skoro pa svakoj pesmi. Čovek je genije za gitaru, i milina ga je slušati. Na moju veliku žalost od 1995. na ovamo imaju malo čime da se pohvale, nekoliko solidnih pesama, većina veliko ništa.

Ravno do dna

pre 4 godine

Kad si na koncertu Corbe, kad izvode svoje najvece hitove, nema praznog hoda, imaju na repertoaru bar 30 vrhunskih pesama, ciji je autor sam Bora. Dok neki doteraju do 10 pesama ciji vecinom nisu autori, a neke im je bas pisao Bora, vecina zive od 2,3 pesme i na tome godinama grade karijere i prave koncerte. I sta onda zameriti Bori Corbi kao autoru, malo je takvih, a politicki stav je njegovo misljenje na sta ima pravo. Naravno svaka cast i Stulicu, Brejkersima, EKV...

Ксенија

pre 4 godine

Гледам ове минусе и не верујем. Па, људи, или немате више од 15 година, или никад нисте слушали Чорбу, или сте потпуно испраних мозгова. Оставите политику кад је музика у питању, за име света. Има ли ишта у вашим главама и срцима сем политике? Не знам, можда су дошла таква времена да ништа више није свето, па ни музика. Да Бора није направио ништа друго осим Анђела и Лутке са насловне стране морали бисте да му се клањате до земље. Боже, с каквима ја делим ваздух! Беж те у Парове и оне друге(не могу да им се сетим имена). Нисте ви за друго.

manuginobili

pre 4 godine

Citam komentare,kazu nije Corba najbolji rock band i onda krenu da nabrajaju...znaci procitao sam sve komentare pazljivi i niko,ali bas NIKO da spomene najbolji srpski a po meni i ex Yu bend Smak,ne mogu da vjerujem!!...iz Bosne sam ali znam sve o njima,obozavam ih a kod vas u Srbiji kao da niko i ne zna za njih,Tocak je gitarski genije,a Boris,sta reci o njemu?...takav pjevac se radja svakih sto godina valjda...a Corba?...sve je receno,sto neko rece oni ne postoje fakticki negdje od 91 ali opet imaju toliko dobrih pjesama da se malo ko moze porediti sa njima,da su recimo napisali samo "pogledaj dom svoj andjele" i "ostani djubre do kraja" bili bi legende za sva vremena koliko su to mocne pjesme.

Prof.

pre 4 godine

Igrom slucaja sam imao srecu da saradjujem s Borom vise godina. Ako razmisljate o muzici, a trebali bi razmisljati samo o tome kad je Bora u pitanju, on je VELIKI i jedan od najtalentovanijih rokera nasih podneblja.
Neko je pisao da je nacionalista. Ako je on nacionalista, onda su svi na svetu! On je covek operisan od toga. Njegovo druzenje s casicom i njegova povodljivost ga je dovodila u glupe zivotne situacije gde je morao da objasnjava nesto sto on u stvari nije. Kakav je Bora covek, to je vrlo relativna stvar, ali svi smo mi slicni. Ljudi bi trebali da ga pamte kao sjajnog rokera, velikog i talentovanog pesnika! Sve ostalo je bezveze.

Nikad kao Bane . . .

pre 4 godine

Prodali se za pare da za necije politicke poene sviraju publici koja ne zna ni ko su. Pogazili su svoje reci, stavove i smisao svojih pesama. I sad neko ocekuje da ih postujem zbog necega sto su bili. Pa nece da moze, rodjaci. Odlucili su da to sto su bili menjaju za pare, prodali su se, i to je to. Kad prodas kola nece niko da ti ih ostavi da ih vozis, jer eto, nekad su bila tvoja. Nema nista dzabe u zivotu. Zbogom, Corbo.

bata

pre 4 godine

@điu,liu i sadriu, 16 .... a EKV i Atomci nisu nista plagirali a? Ajde malo bolje proguglaj ...ako cemo realno najbolji Rok bend ..nas ...srpski su Partibrejkersi.Tacka.

điu,liu i sadriu

pre 4 godine

@manuginobili "Ostani Đubre do kraja" je plagijat od Lynyrd Skynyrd benda iz USA,od njih su mnogi naši rokeri krali,najbolje Čorbine pesme je napisao Bajaga "2 dinara druže" i "kad hodaš".Što se tiče Smaka Točak je među top 3 gitarista ali se proslavio plagijatom "Ulazak u harem" gde se on potpisao a navodno mu stvar dao izvesni Jarak,pijanac iz Čačka što nema veze sa istinom,to je ukradeno od jermenskog kompozitora Hačaturijana.Smak je uradio ono što i Dugme,umesto da sviraju hard rok oni su podilazili širokim narodnim masama i svirali su bluz i folk rok a bend je imao potencijal da budu balkanski Doorsi.Boris je na audiciji izabran za pevača Smaka jer je vrhunski otpevao "Child in time" od Deep Purple.Kao što napisah ranije EKV i Atomci su jedini originalni bendovi.

Beograd volim

pre 4 godine

Ostatak zivota cu se pitati da li sam ja po prirodi buntovnik pa sam u prvom osnovne "naleteo" Riblju Corbu ili je Corba od mene napravila buntovnika?

vince carter

pre 4 godine

Ne bre,EKV je ideal muzike,posle njihovog slusanja imas zelju da se upucas od sivila,sto su oni preneli i na sopstveni privatni zivot,ne odgovara nam sistem ajde da svi pomremo od droge. Partibrejkerse nisam nikad mogao da slusam zbog iritantnog glasa pevaca,e.orgazam i idoli i svi oni su nista u poredjenju sa Ribljom Corbom...muzika sivila! Kao onaj sto je pljuvao neki veliki bend a potpisuje se kao Arch Enemys,pa ako je muziko ono sto svira i ono sto "peva" onda ne znam...kao da Demona struzu na cirkularu,e tako zvuci ta grupa. Iron Maiden je grupa a Dickinson ili Rob Halford pevaci a ne ti klipani...ustvari neka slusa ko sta hoce i u cemu uziva.

jedino moje

pre 4 godine

Toliko lepih pesama i energije ima u njihovoj muzici. Bio sam sigurno na desetak mjihovij koncerata, odlicno prase. Hitova imaju za dva koncerta, uvek odem razocaran da nesto nisam cuo. Od buntovnickih pesama do ljubavnih. To nije samo Bora, to su svi oni. Corba je kultni bend razbijali su barijere u SFRJ, postavljali nove granice i uvek bili rokeri, nisu eksperimentisali.
Bilo je i manje dobrih albuma, ali to nemoze da baci senku na sve dobro!!!!!!!!

Powerslave

pre 4 godine

Boro Čorbo ne samo što je uspeo da uđe u legendu, a onda iz nje izađe, uspeo da je bude prezren od svih koji su ga poštovali i jednoga dana će sigurno biti zaboravljen... što je velika šteta, ali tako je kako je.

vince carter

pre 4 godine

@Saj EKV su posteno veliki uzori,ne svidja nam se zivot oko nas,daj da uzmemo da se drogiramo i pomremo od droge. I kad slusas njihovu muziku dodje ti da uzmes pistolj i upucas se u glavu od sivila. Partibrejkersi,iritantan glas pevaca nikad nije zadovoljio moj ukus da bih mogao da slusam vise od jedne do dve pesme,idoli,orgazam...niko od njih ne moze da se meri sa Ribljom Corbom..manite me politike. Kao jedan sto je popljuvao neki veliki strani bend ovde i naveo Arch enemy kao neki dobar bend,a stil pevanja kao da Demona stavis u cirkular i meljes ga a on rezi,ne peva :)) Iron Maiden je bend a Bruce Dickinson pevac ili Rob Halford,Fredy Mercury nesto mekseg stila. Nek slusa ko sta hoce ustvari i sta mu prija.

Milan_PT

pre 4 godine

Najbolje Čorbine pesme je napisao Bajaga "2 dinara druže" i "kad hodaš".
(điu,liu i sadriu, 16. oktobar 2019 23:26)

Bajaga jeste napisao "Kad hodaš", kao i "Muzičari koji piju", "Ja sam se ložio na tebe", ali "Dva dinara, druže" je napisao Bora u vojsci i poslao Bajagi da napiše muziku za nju. To je urađeno sa dosta pesama sa albuma "Pokvarena mašta i prljave strasti", jer su 1980. Bora, Miša i Rajko bili na odsluženju vojnog roka. Ostali su samo Bajaga i Vicko, tako da je Bajaga dobijao tekstove od Bore i snimao pesme na kasete koje je slao Bori. Neke pesme su snimane i za vreme odsustva, kao "Nazad u veliki prljavi grad" - Bora je bio na odsustvu, Rajko je zbrisao iz sarajevske kasarne, a Miša nije uspeo da stigne, tako da je Bajaga snimio i bas gitaru. Po izlasku iz JNA ušli su u studio i snimili te pesme u rekordnom roku, jer je Bajaga uradio veći deo muzike za taj album koji se prodao u tiražu od 200 000. Bio je to početak Čorbo-manije...

Bob

pre 4 godine

Ostatak zivota cu se pitati da li sam ja po prirodi buntovnik pa sam u prvom osnovne "naleteo" Riblju Corbu ili je Corba od mene napravila buntovnika?
(Beograd volim, 16. oktobar 2019 10:50)

Ne brini, nisi buntovnik, ti si po prirodi selj****a!
(Srdjan, 16. oktobar 2019 11:26)

Nikada necu razumeti potrebu da neko onako "na dobar dan" izvredja nekoga. Kod nas Srba, posebno ovih kvaziurbanih, to postaje omiljeni sport. Za mene je to mnogo veca seljana, nego recimo slusanje lose muzike.

bystander

pre 4 godine

Uistinu veliki bendovi su oni koji znaju kada je vreme da se kaže "laku noć", tj. bendovi koji uvide da im je presušio kreativni potencijal ili da je među članovima nestala "hemija" koja ih je uzdizala do najvećih muzičkih domašaja. The Beatles, Led Zeppelin ili Pink Floyd su legende, između ostalog, i zbog toga što su znali da je neuporedivo bolje i časnije završiti priču onda kada vidiš da si zapao u ćorsokak nego postati patetična karikatura samoga sebe i završiti u jadnom i bednom prežvakavanju stare slave. Riblja Čorba je, nažalost, domaći primer iz druge kategorije. Bora Đorđević je veoma inteligentan i talentovan čovek, ali zaista je neshvatljivo kojom logikom se vodio u zadnjih 27 godina. Ako je tu uopšte bilo logike. A hrabrosti da okonča priču o Čorbi i pokuša nešto drugo, shodno svom talentu i umeću, sigurno nije bilo.

дуга коса-кратка памет

pre 4 godine

да ли се неко сећа шта је тада у сленгу значио израз "рибља чорба"?

neca

pre 4 godine

(điu,liu i sadriu, 16. oktobar 2019 23:26)
al se nalupeta Smak i Bjelo dugme isti ahahahah Smaku samo pesma Daire moze da se podvede pod komercijalniju muziku sve ostalo im je rok i bluz

Zlopamtilo

pre 4 godine

@lapido, 16. oktobar 2019 14:38)
Na vo bih dodao još i to da je Bora Đorđević bio i najistaknutiji autor tzv "akcijaškog " roka, specifičnog žanra iz 70 ih koji je slavio Omladinske radne akcije !
inače bend je klinički mrtav preko 30 godina !

Slobodni Klikeri

pre 4 godine

Corba ja osptenarodni RNR. To svako moze da slusa. Od cistacice i molera do studanta i doktora. Nema nista prefinjeno u sebi,nista sto tera na razmisljanje. Djordjevic kroz pesme samo predstavlja faktico stanje,cesto i vrlo banalno.
Od onog koncetra u aprilu ove godine zauvek su nestali sa moje liste.

Inace,prema mom misljenju najbolji srpski RNR bend je Oktobar 1864. Do tog zakljucka dosao sam pre jedno 7-8 godina kada sam krenuo studiozno da ih preslusavam iz dana u dan,mimo onih nekoliko hitova koji mogu da se cuju na radiju. 80% njihovih pesama (samo tri albuma) su ili hitovi ili vrhunske pesme. Muzika,tekstovi,aranzmani,koketiranje sa dzezom,bluzom...sve vrhunski.

dejavu

pre 4 godine

Ko je čitao (slušao) tekst, a ne samo naslov sporne pesme? Nije naročito kritičan ali ironičan pa i podrugljiv sigurno jeste. I to direktno na Ivicin račun. Bora jeste možda sa vremenom (i promenom žene), postao mirniji i zadovoljniji, ali optuživati ga da se "prodao" itd. je samo odraz života onih koji tako pričaju.

ja

pre 4 godine

@Lozac kotlare, 16. oktobar 2019 14:21
A zasto ti i jos neki ovde, imate potrebu da omalovažavate ljude koji nemaju isti ukus kao i vi? Meni je Riblja Čorba veći i bolji bend od onih koje si ti nabrojao, ali ti ne namećem moje mišljenje. Ista stvar i sa Šabanom. To što pojedinci misle da su elokventniji i urbaniji likovi ako pljuju one koji slušaju pevače poput Šabana, grdno se varaju. Ja bih to nazvao kompleksom.

Milan_PT

pre 4 godine

bend koji je trebao odavno da prestane da postoji. vise bi ih cenili svi.
(pitaj druga Pajkovića, 16. oktobar 2019 11:03)

To isto možeš da kažeš i za mnoge druge bendove. U zadnjih 45 godina Stounsi ne bi mogli da skrpe jedan pošten album od 11 objavljenih, ali im to niko ne prebacuje. Bitlsi su postali legenda zato što su se raspali na vrhuncu kvaliteta pesama. Da su ostali zajedno još samo 5 godina, došlo bi do neizbežnog pada. 80% bendova nije u stanju da drugi album izdaju, a da bude bolji od prvog. Nemoguće je stalno napredovati, i najbolji su nakon 4-og ili 5-og albuma, padali u kvalitetu. Treba ih pamtiti po dobrim pesmama, a Čorba ih ima bar 30. Malo ih je (i kod nas i u svetu) koji se tim brojem mogu pohvaliti...

Misa

pre 4 godine

.Kao što napisah ranije EKV i Atomci su jedini originalni bendovi.
(điu,liu i sadriu, 16. oktobar 2019 23:26)
The Cure – Night like this / EKV – Sedam dana ili neke stvari od Bauhausa, Smak ima samo jednu pesmu koja podseca na nesto drugo, a EKV ih ima nekoliko

Dragan, Ontario

pre 4 godine

Sedi Bora peva, a publika zeva.
Pitaju se"Boze kad ce ovo proci?"
Nisu zato dosli iz gradova i sela.
Ajd, da cuju govor pa ce kuci poci.

Starom Bori nova dzigerica treba.
Alkosu je niko darovati nece.
Poziv mu je doso ko poklon sa neba.
Ako bude pevo, mozda bude srece.

I dobro jutro.

ProfM

pre 4 godine

Corbu sam poceo slusati kao klinac('93 sam godiste), zato je stariji komsija slusao, pa uz njega. Slusao sam ih do prije 10 godina, dok nisu pocele ove nove "lakse" pjesme, vise sam volio nesto "zesce". A koncert koji su odrzali u mom gradicu, prije nekih 5 godina, otisao sam sa drugovima koji vole narodnjake. 2 sata smo stajali, i skoro sve pjesme otpjevali sa njima. Bez obzira sto mi se manje svidjaju njihove nove pjseme, bez obzira na politicko opredjeljenje, bez obzira sto se "prodaju" da sebi olaksaju (svi bi to isto uradili), ja ih i dalje postujem sto su bili to sto jesu dok sa odrastao. Ostavili su nam mnogo dobrih pjesama, to treba postovati!

Superhik

pre 4 godine

Kvalitet rokenrola na našim prostorima i ko je koga "pokrao" gubi vrednost pred godinama aktuelne i angažovane svirke i količinama popijenog piva !Vino je uz ovu riblju čorbu išlo loše, ali pivo...stakleno,domaće,da te uteši,osveži,zagreje,oraspoloži,ispere ukus poslednje "pljuge"pred odlazak sa žurke ili iz "rupe"uz neizbežne Čorbine stihove,naravno peške jer niko niti je imao kola niti mogao da vozi,a zadnji noćni bus je odavno otišao !

No More Mr Nice Guy

pre 4 godine

Riblja Chorba je imala svoju shansu da postanu ozbiljan rock'n'roll band sa ovih prostora. I uprskali su je. Riblja Chorba, Smak, Bijelo Dugme, Osvajachi, Bajaga, Parni Valjak, Atomsko Sklonishte, Ekv i slichni su u rangu Mileta Kitica i Jashara. Jedni su otvoreni prostaci, a drugi se prave kao fol da nisu.

Crudelta

pre 4 godine

Riblja Corba je odlicna sa prvim singlovima i na prva 3 albuma, sve do 10 albuma ima odlicnih pesama za jedno 2 albuma i to je to.Hajde o ukusima se ne raspravlja, ali svi nabrajaju uglavnom iste bendove kao vrhunske. Ima mnogo mnogo odlicnih grupa cak i bez razloga nepravedno zapostavljenih a koji su svakako vredne paznje Buldozer, Paraf, Termiti, La Strada, Luna (NS), Igra staklenih perli, Dobri Isak...

артиљерац

pre 4 godine

А окупили се дежурни "минусери" ко муве на.....Најбоље абожавају ЈК и Цецу.
Секу вене уздуж,да теже зарасте.Иначе."минусери" "Погледај дом свој анђеле"
је МТВ прогласио једном од најбољих рок нумера.Ајд сад 6 милиона минуса,и да
ми пљујете под прозор,да ми се клизају кокошке.

Pekar, lekar, apotekar

pre 4 godine

Šta smo sve sa Ribljom Čorbom doživeli i preživeli i šta nas još čeka, nek su matori momci živi i zdravi i da rokaju još puno godina. Živela Čorba!

vince carter

pre 4 godine

Wow,citajuci komentare na ovoj vesti i videvsi broj pluseva koji podrzavaju negativne komentare,mislio bih da vise niko ne ide na Corbine koncerte i da su zaboravljeni. Bole me brige za politicke stavove,ko koga podrzava,ja nisam u nijednoj stranci,ne verujem nijednom politicaru ali i dalje volim Riblju Corbu,njihovi najveci hitovi ce uvek da zive.

Ксенија

pre 4 godine

Гледам ове минусе и не верујем. Па, људи, или немате више од 15 година, или никад нисте слушали Чорбу, или сте потпуно испраних мозгова. Оставите политику кад је музика у питању, за име света. Има ли ишта у вашим главама и срцима сем политике? Не знам, можда су дошла таква времена да ништа више није свето, па ни музика. Да Бора није направио ништа друго осим Анђела и Лутке са насловне стране морали бисте да му се клањате до земље. Боже, с каквима ја делим ваздух! Беж те у Парове и оне друге(не могу да им се сетим имена). Нисте ви за друго.

Beograd volim

pre 4 godine

Ostatak zivota cu se pitati da li sam ja po prirodi buntovnik pa sam u prvom osnovne "naleteo" Riblju Corbu ili je Corba od mene napravila buntovnika?

Bgd

pre 4 godine

U publici nastane histerija kad krene Avionu slomiću ti krila? Hmmm... Kakva li tek histerija nastane na Taši-taši-tanana ili Ide maca oko tebe? Ne smem ni da zamislim...

Okej, malo zezanja, inače Čorba... Oni su epoha, mladost, život. Žao mi je što su na zalasku, teško da će iko sličan ikad da se pojavi.

saj

pre 4 godine

Ubedljivo naša najbolja r'n'r grupa!
(Dačić, 16. oktobar 2019 10:49)
Partibrejkersi i El.orgazam su za njih izmislili r'n'r. A o legendama poput Idola i EKV necu ni da pominjem,j** ja uporedio EKV sa ovim narodnjacima puj puj puj.

Srdjan

pre 4 godine

Ostatak zivota cu se pitati da li sam ja po prirodi buntovnik pa sam u prvom osnovne "naleteo" Riblju Corbu ili je Corba od mene napravila buntovnika?
(Beograd volim, 16. oktobar 2019 10:50)

Ne brini, nisi buntovnik, ti si po prirodi selj****a!

vince carter

pre 4 godine

Ne bre,EKV je ideal muzike,posle njihovog slusanja imas zelju da se upucas od sivila,sto su oni preneli i na sopstveni privatni zivot,ne odgovara nam sistem ajde da svi pomremo od droge. Partibrejkerse nisam nikad mogao da slusam zbog iritantnog glasa pevaca,e.orgazam i idoli i svi oni su nista u poredjenju sa Ribljom Corbom...muzika sivila! Kao onaj sto je pljuvao neki veliki bend a potpisuje se kao Arch Enemys,pa ako je muziko ono sto svira i ono sto "peva" onda ne znam...kao da Demona struzu na cirkularu,e tako zvuci ta grupa. Iron Maiden je grupa a Dickinson ili Rob Halford pevaci a ne ti klipani...ustvari neka slusa ko sta hoce i u cemu uziva.

Lozac kotlare

pre 4 godine

Još kao klinac, ako je moralo baš da se bira nešto domaće, uvek sam birao nešto što je bilo suptilnije. Azru, Leb i Sol, grupu Tajm, EKV, Haustor, Oktobar 1864 itd. Ovi koji slušaju Čorbu, obično vole i Šabana i Cecu i onda tu nema mnogo šta dalje da se objašnjava.

dejavu

pre 4 godine

Ko je čitao (slušao) tekst, a ne samo naslov sporne pesme? Nije naročito kritičan ali ironičan pa i podrugljiv sigurno jeste. I to direktno na Ivicin račun. Bora jeste možda sa vremenom (i promenom žene), postao mirniji i zadovoljniji, ali optuživati ga da se "prodao" itd. je samo odraz života onih koji tako pričaju.

Prof.

pre 4 godine

Igrom slucaja sam imao srecu da saradjujem s Borom vise godina. Ako razmisljate o muzici, a trebali bi razmisljati samo o tome kad je Bora u pitanju, on je VELIKI i jedan od najtalentovanijih rokera nasih podneblja.
Neko je pisao da je nacionalista. Ako je on nacionalista, onda su svi na svetu! On je covek operisan od toga. Njegovo druzenje s casicom i njegova povodljivost ga je dovodila u glupe zivotne situacije gde je morao da objasnjava nesto sto on u stvari nije. Kakav je Bora covek, to je vrlo relativna stvar, ali svi smo mi slicni. Ljudi bi trebali da ga pamte kao sjajnog rokera, velikog i talentovanog pesnika! Sve ostalo je bezveze.

deda

pre 4 godine

sa njim sam sluzio jna u koprivnici
j** a penzioner sam pa ti sad vidi
ali svaka cast na energiji koju su doneli obelezili deo nasih zivota
nekih generacija
zdravi bili i gurajte ..i gruvajte

Slobodni Klikeri

pre 4 godine

Corba ja osptenarodni RNR. To svako moze da slusa. Od cistacice i molera do studanta i doktora. Nema nista prefinjeno u sebi,nista sto tera na razmisljanje. Djordjevic kroz pesme samo predstavlja faktico stanje,cesto i vrlo banalno.
Od onog koncetra u aprilu ove godine zauvek su nestali sa moje liste.

Inace,prema mom misljenju najbolji srpski RNR bend je Oktobar 1864. Do tog zakljucka dosao sam pre jedno 7-8 godina kada sam krenuo studiozno da ih preslusavam iz dana u dan,mimo onih nekoliko hitova koji mogu da se cuju na radiju. 80% njihovih pesama (samo tri albuma) su ili hitovi ili vrhunske pesme. Muzika,tekstovi,aranzmani,koketiranje sa dzezom,bluzom...sve vrhunski.

vince carter

pre 4 godine

@Saj EKV su posteno veliki uzori,ne svidja nam se zivot oko nas,daj da uzmemo da se drogiramo i pomremo od droge. I kad slusas njihovu muziku dodje ti da uzmes pistolj i upucas se u glavu od sivila. Partibrejkersi,iritantan glas pevaca nikad nije zadovoljio moj ukus da bih mogao da slusam vise od jedne do dve pesme,idoli,orgazam...niko od njih ne moze da se meri sa Ribljom Corbom..manite me politike. Kao jedan sto je popljuvao neki veliki strani bend ovde i naveo Arch enemy kao neki dobar bend,a stil pevanja kao da Demona stavis u cirkular i meljes ga a on rezi,ne peva :)) Iron Maiden je bend a Bruce Dickinson pevac ili Rob Halford,Fredy Mercury nesto mekseg stila. Nek slusa ko sta hoce ustvari i sta mu prija.

jedino moje

pre 4 godine

Toliko lepih pesama i energije ima u njihovoj muzici. Bio sam sigurno na desetak mjihovij koncerata, odlicno prase. Hitova imaju za dva koncerta, uvek odem razocaran da nesto nisam cuo. Od buntovnickih pesama do ljubavnih. To nije samo Bora, to su svi oni. Corba je kultni bend razbijali su barijere u SFRJ, postavljali nove granice i uvek bili rokeri, nisu eksperimentisali.
Bilo je i manje dobrih albuma, ali to nemoze da baci senku na sve dobro!!!!!!!!

čorbofil

pre 4 godine

Devedesetih sam bio za Miloševića, Čorba je bila protiv njega. Sada sam protiv Vučića, Čorba je za njega. Bora i ja smo očigledno politički uvek bili na različitim stranama, pa me to nikad nije sprečilo da ga slušam, jer ne mešam muziku i politiku. Veći je problem progresivni pad Čorbe u muzičkom kvalitetu, zaključno sa novim albumom, koji je najslabiji do sada.

điu,liu i sadriu

pre 4 godine

"Azru, Bijelo Dugme i Riblju Čorbu držali smo pod gvozdenom pesnicom,to su bili prvi bendovi koji su počeli da rade za nas,umesto da bijemo studente mi ćemo kao amerikanci da napravimo klovnove od njih a prirodno prvi izbor je bio Bregović"-Stane Dolanc.Miša Aleksić kaže da 1982. nisu hteli da izbace stih "za ideale ginu budale" i onaj koji nije ni naveo u intervjuu "kreteni dižu bunu i ginu",pa samo lud čovek bi u ovo poverovao.Skoro cela naša rok scena je nastala na plagijatima i nezakonitim obradama pesama od stranih bendova.Jedina dva benda koja su originalna i po mom mišljenju ujedno i svetska su EKV i Atomsko Sklonište.

điu,liu i sadriu

pre 4 godine

@manuginobili "Ostani Đubre do kraja" je plagijat od Lynyrd Skynyrd benda iz USA,od njih su mnogi naši rokeri krali,najbolje Čorbine pesme je napisao Bajaga "2 dinara druže" i "kad hodaš".Što se tiče Smaka Točak je među top 3 gitarista ali se proslavio plagijatom "Ulazak u harem" gde se on potpisao a navodno mu stvar dao izvesni Jarak,pijanac iz Čačka što nema veze sa istinom,to je ukradeno od jermenskog kompozitora Hačaturijana.Smak je uradio ono što i Dugme,umesto da sviraju hard rok oni su podilazili širokim narodnim masama i svirali su bluz i folk rok a bend je imao potencijal da budu balkanski Doorsi.Boris je na audiciji izabran za pevača Smaka jer je vrhunski otpevao "Child in time" od Deep Purple.Kao što napisah ranije EKV i Atomci su jedini originalni bendovi.

Kecman

pre 4 godine

@ Po kojim kriterijumima su oni najbolji da mi je znati...
(Master Fisto, 16. oktobar 2019 10:44)
Evo ja ću navesti dva po kojima su po meni definitivno najbolji, a prvi i osnovni kriterijum su tekstovi. Čorba ima pesama koje nikad neće umreti, i koje će ostati u legendi šta god sad Bora radio ili snimao. Niko nema veću količinu kvalitetnih tekstova, ni blizu. Druga stvar je po meni solo gitar deonice Džindžera u skoro pa svakoj pesmi. Čovek je genije za gitaru, i milina ga je slušati. Na moju veliku žalost od 1995. na ovamo imaju malo čime da se pohvale, nekoliko solidnih pesama, većina veliko ništa.

ja

pre 4 godine

@Lozac kotlare, 16. oktobar 2019 14:21
A zasto ti i jos neki ovde, imate potrebu da omalovažavate ljude koji nemaju isti ukus kao i vi? Meni je Riblja Čorba veći i bolji bend od onih koje si ti nabrojao, ali ti ne namećem moje mišljenje. Ista stvar i sa Šabanom. To što pojedinci misle da su elokventniji i urbaniji likovi ako pljuju one koji slušaju pevače poput Šabana, grdno se varaju. Ja bih to nazvao kompleksom.

No More Mr Nice Guy

pre 4 godine

Riblja Chorba je imala svoju shansu da postanu ozbiljan rock'n'roll band sa ovih prostora. I uprskali su je. Riblja Chorba, Smak, Bijelo Dugme, Osvajachi, Bajaga, Parni Valjak, Atomsko Sklonishte, Ekv i slichni su u rangu Mileta Kitica i Jashara. Jedni su otvoreni prostaci, a drugi se prave kao fol da nisu.

Ravno do dna

pre 4 godine

Kad si na koncertu Corbe, kad izvode svoje najvece hitove, nema praznog hoda, imaju na repertoaru bar 30 vrhunskih pesama, ciji je autor sam Bora. Dok neki doteraju do 10 pesama ciji vecinom nisu autori, a neke im je bas pisao Bora, vecina zive od 2,3 pesme i na tome godinama grade karijere i prave koncerte. I sta onda zameriti Bori Corbi kao autoru, malo je takvih, a politicki stav je njegovo misljenje na sta ima pravo. Naravno svaka cast i Stulicu, Brejkersima, EKV...

bata

pre 4 godine

@điu,liu i sadriu, 16 .... a EKV i Atomci nisu nista plagirali a? Ajde malo bolje proguglaj ...ako cemo realno najbolji Rok bend ..nas ...srpski su Partibrejkersi.Tacka.

svedok saradnik zlatnog doba

pre 4 godine

U istoriji muzike nije bilo većeg pada jedne legende nego Bore Djordjevića, čoveka koji je napisao pesmu "Baba Jula" a posle toga napisao pesmu "Ivica Dačić". Za nekoga ko je uvek bio njegov iskreni poštovalac i neko ko ga je uvek branio kako od neopravdanih napada tako bogami i od nekih opravdanih, mogu da kažem da su mi poslednjih par godina njegovi postupci pravi "ujed za dušu". Od vaših 41 godinu postojanja ja vas pratim nekih 35, pre toga sam bio mali, svi albumi, knjige ni sam ne znam koliko koncerata, i iskreno Boro prodao si se svima onima protiv kojih si pevao celu karijeru, svima nama tvojim iskrenim ljubiteljima je zbog tebe zastala "kost u grlu".

djilkoš

pre 4 godine

Veliki bend bio ali na zalost to vise nije... Jedan jedini koji se povukao na vreme i nije se prodao ni politici ni novcu, zato ce ostati uvek legenda = Branimir Johny Stulic

amiša

pre 4 godine

Postao je sve ono protiv čega se borio, i uspeo je da za jedan život uđe u legendu i izađe iz legende. Žalosno. Inače, ovaj bend ne postoji već 30 godina.

EU Citizen

pre 4 godine

Bora, jako talentovan čovek u mladosti, posle mu alkohol pojeo mozak i moral, i imamo ovu ruinu koja se vuče i blamira za sitne pare. Bili su veliki bend, ustvari najveći u mejnstrim roku, jer Bijelo dugme je bio polufolk, ali danas mirno može da se kaže da je velika šteta i sramota što još postoje. Pa dobro, čest je to slučaj sa. muzikantima po celom svetu, šta da se radi, ako njega i njih nije sramota šta rade već par decenija, zašto bi mene bilo briga :))

Mr Majestyk

pre 4 godine

"Погледај дом свој анђеле" је МТВ прогласио једном од најбољих рок нумера.Ајд сад 6 милиона минуса,и да ми пљујете под прозор,да ми се клизају кокошке. (артиљерац, 16. oktobar 2019 11:59)

Nije tačno, samo je nekoliko puta emitovan spot u vreme kada su imali namensku emisiju za promociju muzike iz ne-engleskih delova Evrope i sveta. Ako nađeš drugačiji zvaničan podatak, svaka ti čast.

Ne umanjujem vrednost te pesme, nije mi to ideja. Na njenu vrednost je pljunuo sam autor.

jole

pre 4 godine

Iako mislim da su EKV, Idoli, Azra i drugi bendovi kvalitetniji, Corbin prvi album (+ singl pesme Lutka i veliki prljavi grad) je jedan od najboljih rok albuma Juge. Sledeca dva albuma + mracnija Istina su nesto slabiji a svi ostali albumi su im prepuni filera uz tek po koju zaista dobru pesmu. Kvantitet i pad kvaliteta su ih unistili, a Borini tekstovi variraju od brutalno iskrenih u stilu Bukovskog do krajnje glupih, ovih potonjih je nazalost vise. Moj otac je voleo Corbu, Dugmice, Brejkerse i Disciplinu kicme, dok ja iako vrlo gotivim te bendove ipak preferiram melanholicni i inventivni pristup EKVa, Idola, Block out, ili Balasevicev poetski pristup... Iako je Corbin best of zaista za svako postovanje, Odbrana i poslednji dani je recimo album koji je originalniji i eksperimentalniji od svega sto je Corba ikada uradila. Sve zavisi sta ko preferira u roku i van njega, ali mislim da se svi slazemo u tome da je Corba propala nacisto. Slicno se desava i sa Zabranjenim pusenjem - prva dva tri albuma odlicna, svaki sledeci donosi dosta filera a izostaje mladalacka kreativnost i bunt.

Milanče

pre 4 godine

Гледам ове минусе и не верујем. Па, људи, или немате више од 15 година, или никад нисте слушали Чорбу, или сте потпуно испраних мозгова. Оставите политику кад је музика у питању, за име света. Има ли ишта у вашим главама и срцима сем политике? Не знам, можда су дошла таква времена да ништа више није свето, па ни музика. Да Бора није направио ништа друго осим Анђела и Лутке са насловне стране морали бисте да му се клањате до земље. Боже, с каквима ја делим ваздух! Беж те у Парове и оне друге(не могу да им се сетим имена). Нисте ви за друго.
(Ксенија, 16. oktobar 2019 15:

Pa politike se prvo on lično dohvatio kad je 90.-ih počeo da pravi škart. Tolerisao sam to zbog vremena u kome smo živeli ali i kasnije je sve više tonuo u nacionalistički mulj. Postao je baja mali knindža rock muzike a o sadašnjem političkom angažmanu nemam šta da kažem nego samo da ga prezirem. Sadašnji Bora i jeste za one koji gledaju parove i sl. Onog Bore,sa početka karijere i nršto kasnije odavno već nema.

Hrvoje

pre 4 godine

Veliki, strašan band kojeg i danas sa zadovoljstvom slušam. Imaju veliki opus odličnih pjesama. Doduše, zadnji odličan album im je bi Mrtva priroda, a zadnji podnošljivi album Osmi nervni slom. Kao i kod Olivera Mandića (koji mi i danas zvuči kao svemirski brod za današnje pop izvođače) dolaskom rata njihove pjesme su postale loše a ono što su postali kao ljudi odlučio sam ignorirati i ne pratiti da mi se ne zgade. Uspio sam!

GodraPG

pre 4 godine

Rokenrol=davno mrtav (pogotovo zlatno doba tog žanra muzike)
Rep = od relativno skoro mrtav.Toliko o bunt muzici. Vlade svijeta ih sasvim uspješno ELIMINISALE.

Markos

pre 4 godine

Meni nije jasno zasto sad zadnjih godinu dana su se ljudi kao razocarali u Corbu. Kao pevao na mitingu i prodao se. Pa jel vam pamcenje toliko kratko. Bora je bio clan komunisticke stranke, pa je zatim devedesetih postao cetnicki vojvoda a onda kad je DOS dosao na vlast, on je usao u DSS i postao neki pomocnik ministra kulture u Kostunicinoj vladi. Evo sada je u SNS. Znaci da je on uvek bio uz onoga ko je na vlasti. Problem je sto ljudi vise cene reci a ne dela. Zato i toliko idolopoklonstvo vlada medju ljudima. On tamo nasvrlja neke reci i otpeva i ljudi ga idealizuju zbog toga. Kao ovaj je pravi, car, nepotkupljivi, jesi cuo sta je rekao itd. E al to je i problem u ovome "sta je rekao". Bitmo je sta je uradio a u njegovom slucaju je jasno. Bio je uz svaku vlast. Totalno je nebitno ko sta peva. To je slucaj za bilo koji zanr muzike.

lapido

pre 4 godine

Odlaskom Bajage i Rajka 1984. Čorba se promenila, ali se osvežila dolaskom Čuture i Džindžera. Borini tekstovi već gube na snazi, ali bilo je i dalje sjajnih. Album "Istina" je među najboljima. Odlaskom Čuture 1989. rapidno opada kvalitet pesama. "Labudova pesma" je dobar album, delimično i zbog Olivera Mandića. Posle toga po koji hit, osrednji albumi, tekstovi sve lošiji, banalni. Bora je povremeno bio lucidan sa društvenim tekstovima, ali je vulgarnost stavio ispred suštine dok je nekad vulgarnost bila u funkciji suštine. A fazama sa bajama i minđušarima, priprostim komentarima, šovinizmu, vašarištu me treba trošiti reči. Meni se gadilo i pominjanje "ustaše iz Kuće cveća" u "Baba Juli" - em je Tito pojam za sve, em je Bora pevao "Računajte na nas" sa kolegom Balaševićem u Ranom mrazu (čak se jasno čuje njegov glas u drugom delu). Od zakletve Titu do pesme o Dačiću i stomačiću. Pun krug. Ako ništa drugo, "stvorio" je Bajagu i Čuturu i mnogo dobrih pesama. Ali razočarao je milione.

manuginobili

pre 4 godine

Citam komentare,kazu nije Corba najbolji rock band i onda krenu da nabrajaju...znaci procitao sam sve komentare pazljivi i niko,ali bas NIKO da spomene najbolji srpski a po meni i ex Yu bend Smak,ne mogu da vjerujem!!...iz Bosne sam ali znam sve o njima,obozavam ih a kod vas u Srbiji kao da niko i ne zna za njih,Tocak je gitarski genije,a Boris,sta reci o njemu?...takav pjevac se radja svakih sto godina valjda...a Corba?...sve je receno,sto neko rece oni ne postoje fakticki negdje od 91 ali opet imaju toliko dobrih pjesama da se malo ko moze porediti sa njima,da su recimo napisali samo "pogledaj dom svoj andjele" i "ostani djubre do kraja" bili bi legende za sva vremena koliko su to mocne pjesme.

Seljak veseljak

pre 4 godine

А окупили се дежурни "минусери" ко муве на.....Најбоље абожавају ЈК и Цецу.
Секу вене уздуж,да теже зарасте.Иначе."минусери" "Погледај дом свој анђеле"
је МТВ прогласио једном од најбољих рок нумера.Ајд сад 6 милиона минуса,и да
ми пљујете под прозор,да ми се клизају кокошке.
(артиљерац, 16. oktobar 2019 11:59)
Vec sam spomenuo,ali cu ponoviti.Pocetak kraja Riblje Corbe je album Koza Nostra,a to je negse 1991 god.Sve posle toga je teski trash u pravom smislu te reci.
Da su tada ili par god kasnije prestali saxsvirkom,ostali bi legende.Ovako su postali sve ono protiv cega i koga su dizali glas.

ProfM

pre 4 godine

Corbu sam poceo slusati kao klinac('93 sam godiste), zato je stariji komsija slusao, pa uz njega. Slusao sam ih do prije 10 godina, dok nisu pocele ove nove "lakse" pjesme, vise sam volio nesto "zesce". A koncert koji su odrzali u mom gradicu, prije nekih 5 godina, otisao sam sa drugovima koji vole narodnjake. 2 sata smo stajali, i skoro sve pjesme otpjevali sa njima. Bez obzira sto mi se manje svidjaju njihove nove pjseme, bez obzira na politicko opredjeljenje, bez obzira sto se "prodaju" da sebi olaksaju (svi bi to isto uradili), ja ih i dalje postujem sto su bili to sto jesu dok sa odrastao. Ostavili su nam mnogo dobrih pjesama, to treba postovati!

Powerslave

pre 4 godine

Boro Čorbo ne samo što je uspeo da uđe u legendu, a onda iz nje izađe, uspeo da je bude prezren od svih koji su ga poštovali i jednoga dana će sigurno biti zaboravljen... što je velika šteta, ali tako je kako je.

Nikad kao Bane . . .

pre 4 godine

Prodali se za pare da za necije politicke poene sviraju publici koja ne zna ni ko su. Pogazili su svoje reci, stavove i smisao svojih pesama. I sad neko ocekuje da ih postujem zbog necega sto su bili. Pa nece da moze, rodjaci. Odlucili su da to sto su bili menjaju za pare, prodali su se, i to je to. Kad prodas kola nece niko da ti ih ostavi da ih vozis, jer eto, nekad su bila tvoja. Nema nista dzabe u zivotu. Zbogom, Corbo.

Milan_PT

pre 4 godine

bend koji je trebao odavno da prestane da postoji. vise bi ih cenili svi.
(pitaj druga Pajkovića, 16. oktobar 2019 11:03)

To isto možeš da kažeš i za mnoge druge bendove. U zadnjih 45 godina Stounsi ne bi mogli da skrpe jedan pošten album od 11 objavljenih, ali im to niko ne prebacuje. Bitlsi su postali legenda zato što su se raspali na vrhuncu kvaliteta pesama. Da su ostali zajedno još samo 5 godina, došlo bi do neizbežnog pada. 80% bendova nije u stanju da drugi album izdaju, a da bude bolji od prvog. Nemoguće je stalno napredovati, i najbolji su nakon 4-og ili 5-og albuma, padali u kvalitetu. Treba ih pamtiti po dobrim pesmama, a Čorba ih ima bar 30. Malo ih je (i kod nas i u svetu) koji se tim brojem mogu pohvaliti...

Zlopamtilo

pre 4 godine

@lapido, 16. oktobar 2019 14:38)
Na vo bih dodao još i to da je Bora Đorđević bio i najistaknutiji autor tzv "akcijaškog " roka, specifičnog žanra iz 70 ih koji je slavio Omladinske radne akcije !
inače bend je klinički mrtav preko 30 godina !

Bob

pre 4 godine

Ostatak zivota cu se pitati da li sam ja po prirodi buntovnik pa sam u prvom osnovne "naleteo" Riblju Corbu ili je Corba od mene napravila buntovnika?
(Beograd volim, 16. oktobar 2019 10:50)

Ne brini, nisi buntovnik, ti si po prirodi selj****a!
(Srdjan, 16. oktobar 2019 11:26)

Nikada necu razumeti potrebu da neko onako "na dobar dan" izvredja nekoga. Kod nas Srba, posebno ovih kvaziurbanih, to postaje omiljeni sport. Za mene je to mnogo veca seljana, nego recimo slusanje lose muzike.

Dragan, Ontario

pre 4 godine

Sedi Bora peva, a publika zeva.
Pitaju se"Boze kad ce ovo proci?"
Nisu zato dosli iz gradova i sela.
Ajd, da cuju govor pa ce kuci poci.

Starom Bori nova dzigerica treba.
Alkosu je niko darovati nece.
Poziv mu je doso ko poklon sa neba.
Ako bude pevo, mozda bude srece.

I dobro jutro.

Seljak veseljak

pre 4 godine

Bend koji je realno nestao tamo negde 91-e, samo ovim sirotim ljudima to niko nije rekao.
(Nemanja, 16. oktobar 2019 10:32)
Upravo tako,pocetak njihovog kraja je bio album Koza Nostra.

Milan_PT

pre 4 godine

Najbolje Čorbine pesme je napisao Bajaga "2 dinara druže" i "kad hodaš".
(điu,liu i sadriu, 16. oktobar 2019 23:26)

Bajaga jeste napisao "Kad hodaš", kao i "Muzičari koji piju", "Ja sam se ložio na tebe", ali "Dva dinara, druže" je napisao Bora u vojsci i poslao Bajagi da napiše muziku za nju. To je urađeno sa dosta pesama sa albuma "Pokvarena mašta i prljave strasti", jer su 1980. Bora, Miša i Rajko bili na odsluženju vojnog roka. Ostali su samo Bajaga i Vicko, tako da je Bajaga dobijao tekstove od Bore i snimao pesme na kasete koje je slao Bori. Neke pesme su snimane i za vreme odsustva, kao "Nazad u veliki prljavi grad" - Bora je bio na odsustvu, Rajko je zbrisao iz sarajevske kasarne, a Miša nije uspeo da stigne, tako da je Bajaga snimio i bas gitaru. Po izlasku iz JNA ušli su u studio i snimili te pesme u rekordnom roku, jer je Bajaga uradio veći deo muzike za taj album koji se prodao u tiražu od 200 000. Bio je to početak Čorbo-manije...

Crudelta

pre 4 godine

Riblja Corba je odlicna sa prvim singlovima i na prva 3 albuma, sve do 10 albuma ima odlicnih pesama za jedno 2 albuma i to je to.Hajde o ukusima se ne raspravlja, ali svi nabrajaju uglavnom iste bendove kao vrhunske. Ima mnogo mnogo odlicnih grupa cak i bez razloga nepravedno zapostavljenih a koji su svakako vredne paznje Buldozer, Paraf, Termiti, La Strada, Luna (NS), Igra staklenih perli, Dobri Isak...

bystander

pre 4 godine

Uistinu veliki bendovi su oni koji znaju kada je vreme da se kaže "laku noć", tj. bendovi koji uvide da im je presušio kreativni potencijal ili da je među članovima nestala "hemija" koja ih je uzdizala do najvećih muzičkih domašaja. The Beatles, Led Zeppelin ili Pink Floyd su legende, između ostalog, i zbog toga što su znali da je neuporedivo bolje i časnije završiti priču onda kada vidiš da si zapao u ćorsokak nego postati patetična karikatura samoga sebe i završiti u jadnom i bednom prežvakavanju stare slave. Riblja Čorba je, nažalost, domaći primer iz druge kategorije. Bora Đorđević je veoma inteligentan i talentovan čovek, ali zaista je neshvatljivo kojom logikom se vodio u zadnjih 27 godina. Ako je tu uopšte bilo logike. A hrabrosti da okonča priču o Čorbi i pokuša nešto drugo, shodno svom talentu i umeću, sigurno nije bilo.

Komša

pre 4 godine

@svedok saradnik zlatnog doba

Meni je bilo drago kada se Bora izjašnjavao protiv Slobe i Mire ali nekako u to vreme Riblja čorba je i prestala da bude ono što je bila.
Ne samo zbog toga (Borinog političkog angažovanja) vec i zbog njegovih knjizevnih večeri,pesmica itd...Ja sam prestao sa ih doživljavam kao rok grupu.
Ono sto je interesantno ,mozda najkvalitetnije pesme im nisu niti buntovničke niti političke.
Recimo "Kada hodaš.." je jedna od najlepsih ex yu rok balada (po meni je samo "Ako znaš bilo što " ispred nje ) ,Ostani djubre do kraja,Dva dinara druze,Neke su zene pratile vojnike...
Ovo što Miša pominje (Amsterdam..) je smejurija jedna u odnosu na ove pesme koje sam pomenuo.

Misa

pre 4 godine

.Kao što napisah ranije EKV i Atomci su jedini originalni bendovi.
(điu,liu i sadriu, 16. oktobar 2019 23:26)
The Cure – Night like this / EKV – Sedam dana ili neke stvari od Bauhausa, Smak ima samo jednu pesmu koja podseca na nesto drugo, a EKV ih ima nekoliko

Superhik

pre 4 godine

Kvalitet rokenrola na našim prostorima i ko je koga "pokrao" gubi vrednost pred godinama aktuelne i angažovane svirke i količinama popijenog piva !Vino je uz ovu riblju čorbu išlo loše, ali pivo...stakleno,domaće,da te uteši,osveži,zagreje,oraspoloži,ispere ukus poslednje "pljuge"pred odlazak sa žurke ili iz "rupe"uz neizbežne Čorbine stihove,naravno peške jer niko niti je imao kola niti mogao da vozi,a zadnji noćni bus je odavno otišao !

дуга коса-кратка памет

pre 4 godine

да ли се неко сећа шта је тада у сленгу значио израз "рибља чорба"?

Seljak veseljak

pre 4 godine

(Komša, 16. oktobar 2019 12:46)
"Kad hodas"je Bajagina pesma.On je napisao i komponovao dok je svirao u Corbi ali moram priznati da je bolje zvucala kad je Corba izvodila.

neca

pre 4 godine

(điu,liu i sadriu, 16. oktobar 2019 23:26)
al se nalupeta Smak i Bjelo dugme isti ahahahah Smaku samo pesma Daire moze da se podvede pod komercijalniju muziku sve ostalo im je rok i bluz