"Novi sjaj rimskih spomenika" u Velikom barutnom magacinu na Kalemegdanu

Dokumentarna izložba "Novi sjaj rimskih spomenika. Konzervacija i restauracija rimskih spomenika iz Lapidarijuma Narodnog muzeja u Beogradu" biće otvorena 17. oktobra u Velikom barutnom magacinu Beogradska tvrđave, najavili su danas iz Narodnog muzeja.

Izvor: B92, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. A Srbije i Srba u to vreme nije bilo na tim prostorima.
  (Zagor, 15. oktobar 2019 22:24)

  Nije bilo ni Italijana. Znaci ni oni nemaju rimsku istoriju?
  (npr, 17. oktobar 2019 12:48)

  # Link komentara

 2. @npr: To sto Englezi rade je njihova stvar. A mi nemamo rimsku istoriju. Jer "mi" nemamo veze sa tim prostorom u to vreme. Mislim "mi" Srbi. Rimljani su ostavili spomenike tamo gde su imali svoje gradove ili gde su nekad ziveli. Tako i na Balkanu, gde su imali svoje provincije. A Srbije i Srba u to vreme nije bilo na tim prostorima. Niti Hrvata, niti Albanaca. Bila su neka plemena za koje se ne zna tacno ko su bili. Ta plemena su uglavnom izumrla. A nesto malo njihovih potomaka se kasnije pomesalo sa Slovenima. To je zvanicna istorija, sve drugo su teorije, teze, mitovi i legende. Vi naravno mozete da imate svoje misljene.
  (Zagor, 15. oktobar 2019 22:24)

  # Link komentara

 3. @Zagor

  U engleskom gradu Jorku mozete videti spomenik Konstantinu Velikom. On je tamo bio jednom i boravio nekoliko meseci, ali tu su ga trupe njegovog oca posle oceve smrti proglasile za cara. Englezima je to bio dovoljan razlog da mu podignu spomenik, jer je to najznacajniji dogadjaj koji se desio u provinciji Britaniji za tri i po veka rimske vlasti. Sta mislite, koliko spomenika bi podigli da imaju tako bogatu rimsku istoriju kao mi?
  (npr, 15. oktobar 2019 10:53)

  # Link komentara

 4. Barem kazu da su rimski spomenici. I postuju anticko vreme onako kako dolikuje. Mogli su da naprave replike, pa da ih smeste u centar grada. Ono kao 13 rimskih imperatora iz Srbije. Nase juzne komsije bi od takvih spomenika stvorili nacionalni praznik. Znate ono, Aleksandar, Filip i ostali Makedonci.
  (Zagor, 14. oktobar 2019 16:56)

  # Link komentara