Tesla, Andrić, Selimović… Čiji su (naši) velikani?

Velikani poput Nikole Tesle, Ruđera Boškovića i Ive Andrića pripadaju svetskoj nauci i književnosti, a sa takvim statusom pripadaju čovečanstvu, kažu član SANU Miro Vuksanović i pisac i prevodilac Muharem Bazdulj povodom najnovije polemike između Beograda i Zagreba izazvane namerom zvanične Hrvatske da na svetskoj izložbi ''Dubai Ekspo 2020'' Teslu predstavi kao hrvatskog naučnika.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Po nekim ako je rođen u Austro Ugarskoj onda je Austro Ugar haha pa onda po tome tko se rodila u Srbiji prije devedesete nije Srbin već Jugosloven.
  (Zoran, 8. mart 2020 14:23)

  # Link komentara

 2. Аман је л се ви шалите? Да буде Хрват јер је рођен не у Хрватској, него на тлу данашње Хрватске? Лолчина.
  (ерцег, 13. avgust 2019 19:06)

  А не смета им на сва уста да причају како је мајка Новака Ђоковића Хрватица и ако је рођена у Београду и цео живот живи у Србији. При томе мени не смета ако је она заиста Хрватица пореклом већ само указујем на искривљеност хрватске логике. Или тврдња да му је отац Црногорац као да у Црној Гори и данас не живи више од 30 посто Срба, а на страну што је и Срђан рођен у Србији.
   (Бата Стојковић, 19. avgust 2019 05:46)

  # Link komentara

 3. ma mi smo bre nesposobni da zastitimo svoje i tacka. tako nam i treba kad ne znamo da se borimo za svoje.
   (viu viu, 15. avgust 2019 11:16)

  # Link komentara

 4. Mihajlo Pupin je svetski naučnik rodjen u Idvoru i verovatno zbog nemogućnosti ovakvih glupih svojatanja čiji je, njegova rodna kuća i muzej i izgleda tako skromno i tužno. Na žalost, mi se prema onome što imamo totalno nedomaćinski ponašamo i zbog toga nestaje naš kulturno istorijski identitet (mitologija se još uvek dobro drži zarad dnevnopolitičkih prepucavanja). Ali zato kad nam neko (a posebno smo alergični na komšije) počne “otimati” naše... e to neće da može... mi ustvari svakodnevno ističemo inat kao jedinu osobinu...
  (predragm, 15. avgust 2019 09:47)

  # Link komentara

 5. Nasi !!!
  (Ivana, 15. avgust 2019 05:56)

  # Link komentara

 6. Kakve veze moze imati jedan Srbin Tesla, rodjen na teritoriji Austro-Ugarske, sa danasnjom Hrvatskom? Onda je car Prijam Trojanski bio Turcin? Ili Cara Konstantina Velikog, rodjenog u Nisu mozemo proglasiti Srbinom?! Gospode Boze! Nasmejase me ovi hrvati.
  (Aleksandra, 15. avgust 2019 00:29)

  # Link komentara

 7. Mesu niko nikada nije nazvao izdajnikom Bosnjaka. Mesa je uz Ivu najveci knjizevnik Bosne i Hercegovine. To sto su se izjasnjavali neki kao Srbi, dobro vi znate zasto su se izjasnili. Srbija i Srbi su zakonom zabranili izjasnjavane kao Bosnjak....
  (Bosnjak

  Ево, ово је пример како су настали вицеви о Муји и Хаси.
  (Мирослав, 14. avgust 2019 17:59)

  # Link komentara

 8. @Bosnjak, Bos@nac

  Mesa Selimović u pismu upucenom 3. februara 1976. godine Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti, a ciju autenticnost niko ne osporava, kaže:

  "Potičem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika. Jednako poštujem svoje poreklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve ono što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebe da dokazujem. Znali su to, uostalom, oni članovi Uređivačkog odbora edicije „Srpska književnost u sto knjiga“, koji su također članovi Srpske akademije nauka i umetnosti i sa mnom su zajedno u Odeljenju jezika i književnosti: Mladen Leskovac, Dušan Matić, Vojislav Đurić, Boško Petrović.Nije, zato, slučajno što ovo pismo upućujem Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, sa izričitim zahtjevom da se ono smatra punovažnim autobiografskim podatkom."
  (Dosta ce biti, 14. avgust 2019 17:34)

  # Link komentara

 9. hrvatu sviraju tamo daleko na sahrani. eh da nije tragicno bilo bi smesno. jel vi nas zajebavate ili ste stvarno ozbiljni. ili bolesni. ja sam bas tolerantan tip i imam prijatelja raznih nacionalnosti ali ovo je bolesno bas
   (miki ns, 14. avgust 2019 16:56)

  # Link komentara

 10. @ Lovćen
  Novak nikako nije Crnogorac, već je Srbin. Tako se izjašnjava i igra pod srpskom zastavom. Pradeda mu je rodjen u selu u okolini Nikšića, što je u to vreme bila stara Harcegovina. Znači Novak baš nikakve veze nema sa CG. Možete da svojatate samo Miloša Raonića, naravno ako vam on to dozvoli.
  (rastko, 14. avgust 2019 16:14)

  # Link komentara

 11. Ono, Tesla je stvarno rekao da je srpskog roda - a da mu je Hrvatska domovina.
  Naravno, to se desilo 1936. godine.
  No, šta mislite, da li bi ovakvu izjavu dao između 1941-45. kada su mu pobili srpsku familiju (užu i širu).
  Bilo bi lepo pročitati danas kako Hrvati vole bar još dvojicu-trojicu Srba čija je domovina do juče bila Hrvatska.
  (Nije valjda onemeo posle 1936. a?, 14. avgust 2019 15:21)

  # Link komentara

 12. tesla zna se hrvat bio
   (Mili, 14. avgust 2019 15:06)

  # Link komentara

 13. Tesla se izjašnjavao kao crnogorac. Toliko o pravoj istini
  (Jovan, 14. avgust 2019 14:42)

  # Link komentara

 14. Tesla je bio pravoslavni hrvat.
  (Mamer N'goj, 14. avgust 2019 11:48)

  # Link komentara

 15. Па погледајте само шта су урадили са чувеним Беаром. Човек био православац цео живот. За живота себи и жени дигао споменик са православним крстом и именима на ћирилици. Кад је умро, Хрвати га сахране на католичком гробљу у нов гроб, а спровод су држала чак три католичка свештеника. Ето, они не дају ни мртвима да буду то што су били за живота.
   (комша, 14. avgust 2019 11:37)

  # Link komentara

 16. Кад ће војводу Ђујића да присвоје?
   (комша, 14. avgust 2019 11:32)

  # Link komentara

 17. Ako se Nikola Tesla sam izjasnjavao da je SRBIN rodjen u Hrvatskoj ja nemam razloga da u to ne verujem...
   (mich, 14. avgust 2019 11:23)

  # Link komentara

 18. Zanimljivo je kako SANU spominje da je Tesla iz "svešteničke familije" i to uzima kao argument a u istom dahu za Boškovića prešućuju da je bio katolički svećenik, štoviše Isusovac. To valjda po onoj staroj: Ako činjenice nisu na našoj strani, to gore po činjenice.
  (ispocetka, 14. avgust 2019 10:51)

  # Link komentara

 19. Ovaj je akademik????
  Naziva druge nezrelim jer ne daju na svoje, a Srbe koji prisvajaju od drugih naziva tolerantnim, koliko je upucen u to o cemu govori vidi se i kad kaze da je Andrić jedini nobelovac sa ovih podrucja, presucujuci da postoje jos dva nobelovca iz Hrvatske.
  Kakav je ucenjak prikazao je sa svojom knjigom gdje je ubrojio u Srbe sve poznate knjizevnike iz regije zadnjih 500 godina.
  (dusan_zg, 14. avgust 2019 10:40)

  # Link komentara

 20. Zanimljivo je da kada se pojavi neki tekst o nekoj od ovih ličnosti iz oblasti kulture, umetnosti ili nauke, odnosno o njihovom životu ili delu, bude plafon 10 komentara. Zašto? Pa zato što to većinu zaista ne interesuje, niti čitaju, niti im to nešto znači u životu. Ali ako je u pitanju nacionalna pripadnost, e onda bi svi na oružje da objasne onima drugima čiji su ovi. "Ne zanima me delo Meše Selimovića, niti sam išta u životu pročitao od šestog osnovne, ali on je Srbin/Bošnjak/Hrvat/Marsovac". Mračni Srednji vek.
  (Nergal, 14. avgust 2019 08:54)

  # Link komentara

 21. Sva trojica ovih velikana su se opredelila u tom smislu! Rekoše da je i Oliver Dragojević Srbin, on se opredelio i mi to poštujemo!!!
   (m, 14. avgust 2019 07:36)

  # Link komentara

 22. Tesla je rekao da se ponosi srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom. I točka.
  (Susjed, 14. avgust 2019 06:39)

  # Link komentara

 23. Ko kaže da nije Srbin taj nije Srbin.
  (Sasa31lpb, 14. avgust 2019 03:51)

  # Link komentara

 24. Frojd se rodio u Beču i čim su nacisti spalili njegove knjige pobegao u London i tu umro1939. Izrael nikad video nije (stvoren je 1948), ali je znao da je Jevrej
  Ajnštajn pobegao u SAD iz rodne Nemačke1933.
  Stiven Spilberg i Roman Polanski u SAD prave film po želji Izraela jer znaju ko su ( Šindlerova lista, Pijanista)
  SFRJ:pobegli Srbi 1991. iz novih država
  Peđa Stojaković, košarka
  J.Dokić, tenis
  J.Šekarić, streljaštvo
  Siniša Mihajlović, fudbal
   (država se bira, nacija ne, 13. avgust 2019 22:37)

  # Link komentara

 25. Onda je i Konstantin naš!
  (Dragan Curic, 13. avgust 2019 18:26)

  Tacno tako! Srpski car, rimskog porekla!
   (sova usara, 13. avgust 2019 22:10)

  # Link komentara

 26. Mesu niko nikada nije nazvao izdajnikom Bosnjaka. Mesa je uz Ivu najveci knjizevnik Bosne i Hercegovine. To sto su se izjasnjavali neki kao Srbi, dobro vi znate zasto su se izjasnili. Srbija i Srbi su zakonom zabranili izjasnjavane kao Bosnjak. Ta zabrana je trajala godinama, tek je Tito ponovo dozvolio narod u BiH, ali pod nazivom muslimani, a ne Bosnjaci. Ostali Bosnjaci(katolici i pravoslavci) su postali Hrvati i Srbi. To je istorijska cinjenica i svako moze da je provjeri u istorijskoj dokumentaciji. Dakle, to izjasnjavanje Bosnjaka kao Srba, necete pripisati tome cemu zelite, vec tim zabranama, i terorisanjem Bosnjaka od strane Srba kroz istoriju. Hvala bogu, tome je dosao kraj. Nikad vise!
  (Bosnjak, 13. avgust 2019 18:57)

  Otprilike tako, ja bih samo dodao da su nacionalna izjašnjavanja Andrića i Selimovića produkti srboslavije koja se zvala Jugoslavija. Danas srbijanci likuju produktima srboslavije. Djela meše Selimovića su puna nepoznatih riječi za djecu u Srbiji a bošnjačkoj djeci nije potreban prevodilac, svaku riječ razumiju. Meša Selimović je bosanski i bošnjački pisac. Roman "Derviš i smrt" Meša započinje sa "bismilom".
  (Bos@nac, 13. avgust 2019 21:57)

  # Link komentara

 27. Marko Polo je Hrvat. Kuća mu (ruševina)na Korčuli! To davno odvalio Stipe Mesić. Italijani digli medjunarodnu frku i Hrvati zaćutali. Možda treba pitati Italijane za recept.
   (rada, 13. avgust 2019 21:45)

  # Link komentara

 28. Oni su se sami izjasnjavali o svom identitetu. Ja im verujem
  (Klensi, 13. avgust 2019 21:41)

  # Link komentara

 29. Car Konstantin Veliki je Srpski car jer je rođen na prostoru današnje Srbije bre !
  (Srećko, 13. avgust 2019 21:41)

  # Link komentara

 30. Rudjer cisto srpsko ime!
   (Oki, 13. avgust 2019 21:40)

  # Link komentara

 31. Da bi se shvatilo hrvatsko svojatanje Tesle mora se razumeti njihova zvanicna drzavna "filozofija" koja primenjuje pseudonaucni i pseudopovesni metod koji se u ozbiljnoj istoriografiji naziva "backprojection". Pokusacu da to konkretno prikazem na slucaju prisvajanja Tesle, odnosno predstavljanja Dubrovcana i uopsteno juznoslovenskih katolika sa prostora ex-YU kao Hrvata. Dakle, Tesla je za njih Hrvat po drzavljanstvu jer oni istoriju citaju tako sto sadasnjost projektuju na proslost, sto znaci da s obzirom da se mesto u kome je Tesla rodjen danas nalazi u post-YU Hrvatskoj, to je za njih dovoljan razlog da istog smatraju Hrvatom, dok Austrijska kraljevina danas ne postoji. U tom smislu treba reci da po istom "modelu" recimo Cesi prisvajaju Kafku, nemackog knjizevnika jevrejskog porekla ciji je rodni grad Prag. Potpuno isti "model" se primenjuje i na Dubrovcane i juznoslovenske katolike ovih prostora, koji se sustinski tek od vremena SFRJ jasno izjasnjavaju kao Hrvati, dok su u proslosti bili einicki potpuno neartikulisani, pogotovo oni koji su sluzeci strane vladare ili bivajuci delom drugih "okupatorskih" kultura gotovo deslovenizirani. Oni pak koji su ostali svesni svojih slovenskih korena poistovecivali su se sa drzavnim i kulturnim tradicijama Nemanjicke i Moravska Srbije, a mnogi od njih su zastupali i panslavisticke i projuznoslovenske ideje, ali zaista nikada bilo sta sa jasnim hrvatskim etnopredznakom. Dakle, pseudopovesne konstrukcije a ne cinjenice i bivas Hrvat.
  (ketiS, 13. avgust 2019 21:17)

  # Link komentara

 32. "Andrić je cjelokupnu sumu donirao Bosni i Hercegovini za izgradnju biblioteka i za kupovinu knjiga. Vjerovatno zbog poznavanja mentaliteta naroda, najprije je donirao polovinu novca, nakon čega je tražio izvještaje o načinu trošenja para, a onda je donirao i drugi dio"
  Tada je nastala čuvena složenica---- papir sve trpi ?

  Ali kao i u svim anegdotama, i u ovoj ima makar jedno zrno istine. U svojim razgovorima sa Ljubom Jandrićem, tim Ekermanom njegovih poznih godina, Andrić je bio veoma glasan u kritikovanju svakog nacionalizma u Jugoslaviji. Bio je najstroži prema “svojim” Hrvatima, ali nije poštedeo ni Srbe.

  “Neki srpski šovinisti pokušali su takođe da me izbace”, žaleći se da je šovinizam svuda isti, i da uvek ima isti cilj: da se suprotstavi pravoj umetnosti.
  Andrić citira Getea koji je kazao da ne postoji patriotska umetnost ili patriotska nauka, jer obe mogu da postoje samo kroz slobodnu interakciju među ljudima. “Svi nacionalisti na svetu treba to da znaju! Uključujući i naše!”
  (mile pile ili omiljene testere, 13. avgust 2019 20:58)

  # Link komentara

 33. Sva sreća pa su se gore pomenuti deklarisali kao Srbi,tako da mi ne moramo mnogo da mozgamo.
  (sjfhj, 13. avgust 2019 20:51)

  # Link komentara

 34. Bio bi pastir kojeg u Americi ne bi prevarili i pokrali apsolutno svi sa kojima je radio...kao pastir mozda bi imao sam da plati sobu u hotelu u kom je sacekao smrt a ne da mu istu placa kralj Aleksandar. Nisu njemu u toj famoznoj Americi tekli ni med ni mleko vec naprotiv...kada se vrati film verovatno bi lepse ziveo kao pastir
  (dragan, 13. avgust 2019 17:37)

  Da me ne shvatiš pogrešno, Tesla je bio genije, ali sam je kriv što je ostao siromašan. Mogao je biti milioner, ali je odlučio da sav novac uloži u eksperiment(e) koji nije uspeo. Dokaz za to je da sve što je izmislio (a bilo je mnogo toga) izmislio je do 1900, odnosno svoje 45 godine. Sledećih 40 godina nažalost nije imao uspeha, a novac je otišao na eksperimente. Kao što rekoh, mogao je biti milioner i umreti kao kralj - da je želeo.
  (Locutus, 13. avgust 2019 20:42)

  # Link komentara

 35. Sve nase nije nase nego sveCko.
  (vala bas, 13. avgust 2019 20:39)

  # Link komentara

 36. Tesla se skolovao u Becu a radio i stvarao u Americi. Da je ostao na Balkanu ostao bi pastir u najboljem slucaju.
  (Aleksandar, 13. avgust 2019 14:36)  Šta je mogla da mu pruži napaćena i od silnih ratova iznurena i izmorena Srbija nakon viševekovnih borbi sa osmanskim okupatorima???
  (LDP, 13. avgust 2019 20:08)

  # Link komentara

 37. Da poklonimo ne 1 već 5 ovde po komšiluku velikana srbskih, ili 5 im dajemo ili NIŠTA! Opet nam ostaje više nego što oni kroz misaonu imenicu to mogu da pojme.
  (Ko bre sirotinja!?, 13. avgust 2019 19:57)

  # Link komentara

 38. Tesla moze biti samo americki naucnik srpskog porekla, hrvatski nikako. No, navikli smo na bezocno licemerje i faksifikovanje istine od strane njih. Da su oni na nasem mestu rimsko bi carstvo prisvajali, to je ta "logika". Stida bez...
   (my way, 13. avgust 2019 19:51)

  # Link komentara

 39. Ja imam dva prva rođaka u Crnoj Gori.
  Jedan kaže da je Crnogorac a drugi je Srbin.
  Tako je i za vreme Turaka jedan brat primio islam a drugi ne.
  Otuda sve ove nove nacije.
  (polako, 13. avgust 2019 14:36)

  Одговор: На Балкану нове нације настају из страха, а онда ти новопечени мрзе тебе и твоје претке, јер сте били довољно храбри да останете Срби.
  (Алекса, 13. avgust 2019 19:28)

  # Link komentara

 40. Recite da je Bošković Srbin u nekem ozbiljnim naučnim krugovima ili konferencijama ima da se momentalno sami sebe diskvalifikujete u njihovim očima. Nigde u nikakvim univerzitetskim i ozbiljnijim radovima ovo neće proći jer su Hrvato veoma dobro još u Jugoslaviji podučavali dubrovačku književnost kao svoju ljutili se mi ili ne. U ostalom kada je Vuk Karadžic došao u Dubrovnik i pitao nekog težaka šta je on a on mu odgovori da je Dubrovčan, (misleći da će čovek da kaže da je Srbin), kako Vuk nije bio zadovoljan odgovorom upita ga opet, šta je on po pripadnosti a težak mu odgovori Dalmatinac -Dubrovčan. Kako je Vuk opet bio nezadovoljan odgovorom, upita ga kojim jezikom govori jel “srpskim”, a težak mu kaže “a, ne hrvatskim”. Hoću da kažem da su Dubrovčani znali da im je jezik hrvatski ali se politički nisu tako osećali zbog duge istorije Dubrovačke republike. To šta mi svojatamo sve i svašta ne ide nam na dušu.
  (Milica, 13. avgust 2019 19:16)

  # Link komentara

 41. Neki sa ovih nasih prostora su uvek bili zestoko iskomleksirani.

  Secam se poslednjeg prenosa Novogodisnjeg koncerta iz Beca na “jugoslovenskoj” televiziji. Znaci, trebalo bi da bude januar 1991. godine. Komentator je bila Helga Vlahovic. Ne secam se doslovce reci, ali pao je komentar u smislu da su Strausi povezani sa hrvatskim kulturnim nasledjem!

  Kada bi neko iskopao taj prenos iz neke tv arhive....
  (Nasledje, 13. avgust 2019 19:07)

  # Link komentara

 42. Аман је л се ви шалите? Да буде Хрват јер је рођен не у Хрватској, него на тлу данашње Хрватске? Лолчина.
  (ерцег, 13. avgust 2019 19:06)

  # Link komentara

 43. svetsko, a naše
   (Bijela, 13. avgust 2019 19:06)

  # Link komentara

 44. Svi su oni Srbi, Srbi svih naroda sveta.
   (iskustva, 13. avgust 2019 19:01)

  # Link komentara

 45. cinjenica da ni jedan nije rodjen u srbiji
  (ropex, 13. avgust 2019 18:58)

  # Link komentara

 46. Mesu niko nikada nije nazvao izdajnikom Bosnjaka. Mesa je uz Ivu najveci knjizevnik Bosne i Hercegovine. To sto su se izjasnjavali neki kao Srbi, dobro vi znate zasto su se izjasnili. Srbija i Srbi su zakonom zabranili izjasnjavane kao Bosnjak. Ta zabrana je trajala godinama, tek je Tito ponovo dozvolio narod u BiH, ali pod nazivom muslimani, a ne Bosnjaci. Ostali Bosnjaci(katolici i pravoslavci) su postali Hrvati i Srbi. To je istorijska cinjenica i svako moze da je provjeri u istorijskoj dokumentaciji. Dakle, to izjasnjavanje Bosnjaka kao Srba, necete pripisati tome cemu zelite, vec tim zabranama, i terorisanjem Bosnjaka od strane Srba kroz istoriju. Hvala bogu, tome je dosao kraj. Nikad vise!
  (Bosnjak, 13. avgust 2019 18:57)

  # Link komentara

 47. Treba stalno i svuda ponavljati da je Tesla - Srbin, ne zato sto ce nas to uciniti "velikim, pametnim i nebeskim narodom" - nece, vec samo zato sto ne treba pristati na lazi i dezinformacije... Da nema onih koji su spremni na falsifikat zarad promocije sopstvene drzave (sto se u javnoj diplomatiji cesto desava, ne samo sa Hrvatskom), ne bi bilo ni potrebe nikome objasjavati da je Tesla Srbin... "Argumenti" tipa: "Tesla pripada celom covecanstvu", su prazna prica... Da - tacno je da pripada celom svetu naravno, ali ako neko laze da je Tesla bio Hrvat, a on bio je Srbin - mora se reagovati - radi istine... Ono sto je najzalosnije je da ce Srbija na "Dubai Ekspo 2020" biti lose predstavljena, ali to nikoga i ne zanima, bitno je da su nasim politicarima puna usta Tesle na relaciji Srbija-Hrvatska... na tome se sticu politicki poeni... Javna diplomatija nase zemlje je katastrofalna, no zato nam je i ovako kako nam je... ali smo zato medju prvima u promociji jeftine radne snage...
  (Tesla_Srbin_Vanzemaljac, 13. avgust 2019 18:50)

  # Link komentara

 48. Moja porodica je iz Smiljana odakle je i Tesla. Da je bio ziv za vreme Oluje, bio bi ubijen ili proteran samo zato sto je Srbin. Zapalili su mu porodicnu kucu zato sto je Srbin.
   (Toliko, 13. avgust 2019 18:33)

  # Link komentara

 49. E ovo nije normalno. Znaš, ti kompleksirani Hrvati uzimaju nam Teslu, Andrića, Držića Gundulića i Boškovića....Pa što je tim ljudima. Prvo..u smislu nacionalnog nitko, ali baš nitko, ako izuzmemo kojekakve internet komentare, ne prikazuje Teslu kao Hrvata. Ok, neki loši ružni zločinački Hrvati su mu srušili kuću i pobili rođake. Ali zato neki dobri, pametni i normalni Hrvati su mu spremni odati počast kao geniju i ne smeta im što je Srbin. A koja je to zemlja na svijetu koja bi trebala čuvati spomen na njega ako ne ona iz koje je potekao? Bocvana?Egipat? Norveška? Ili možda Srbija u kojoj jee bio nepuna dva dana u životu. Ok. Nek ae Srbi diče svojim sunarodnjakom, ali država Srbija kao teritorij ilu zajednica? Ma dajte. Pa vidite li komplekse...ej...Bošković, Držić, Gundulić...O Andriću se također u Hrvatskoj ne slavi kao hrvatskom piscu. Kaže se o njegovom hrvatskom porijeklu rođenjem ali ne svojata ga se....informirajte se malo.
  (Joso, 13. avgust 2019 18:26)

  # Link komentara

 50. Onda je i Konstantin naš!
   (Dragan Curic, 13. avgust 2019 18:26)

  # Link komentara

 51. Istina je i da Teslin otac nije bio svećenik koji je pripadao Srpskoj pravoslavnoj crkvi a SPC ga svojata.
  U to je vrijeme pravoslavna crkva u tim krajevima bila pod patronatom Beča a ne SPC a. Tek 1921
  pripaja se odlukom u ujedinjenu srpsku pravoslavnu crkvu..
   (miš lav, 13. avgust 2019 18:17)

  # Link komentara

 52. Na primeru današnje savremene crnogorske "nacije" se najbolje može uvideti proces pri kome se od Srba različitim metodama pritisaka, ucena i raznim drugim mnogo surovijim tehnikama socijalnog inžinjeringa kreira identitet nove antisrpske nacije u nastajanju, to nije ništa novo, jer se slično dešavalo mnogo ranije i sa Srbima katolicima u Mletačkoj republici i Austro-Ugarskoj, te sa Srbima muslimanima u Otomanskoj imperiji.
  (Hammer, 13. avgust 2019 18:02)

  # Link komentara

 53. Tesla se skolovao u Becu a radio i stvarao u Americi. Da je ostao na Balkanu ostao bi pastir u najboljem slucaju.
  (Aleksandar, 13. avgust 2019 14:36)

  U Gracu, ne u Becu. Svi Srbi su se tada skolovali u Pesti, Gracu, Becu, Cirihu. Mislim da je smjesno vise iznositi neistine. I ja sam Srpkinja, moji su iz mjesta blizu Teslinog pa smo svi Srbi, iako su neki moji preci vjerovali u jogoslovensku ideju, neki nisu. Srbi iz tih krajeva imaju veoma izrazena osjecanja prema Srbiji, istoriji i kulturi ali isto tako su mislili da mogu biti u dobrim odnosima sa okolinom i ljudima druge vjere. Sve je to normalno i nema potrebe za svadjom ali mi znamo sta smo.
  (mozda, 13. avgust 2019 17:50)

  # Link komentara

 54. Срби, чисти.
   (Коле, 13. avgust 2019 17:47)

  # Link komentara

 55. Znaci, i Pedja Stojakovic je hrvatski kosarkas, jel tako braco hrvati?
   (qwerty, 13. avgust 2019 17:42)

  # Link komentara

 56. Никола Тесла је славио Ђурђевдан, а сахрањен је по православном опелу. Који Хрват слави славу и сахрањује се ,,ногама,, ка истоку? Ако је био Хрват, зашто су му срушили кућу у Смиљану? Па зато што је био Србин, од оца Милутина, српског свештеника.
  (Шумадинац са планине, 13. avgust 2019 17:40)

  # Link komentara

 57. Isak Njutn je onda bio Škot, a Gaus je bio Poljak, Ojler Rus.
   (Poznavalac prilika u Aziji., 13. avgust 2019 17:38)

  # Link komentara

 58. Tesla se skolovao u Becu a radio i stvarao u Americi. Da je ostao na Balkanu ostao bi pastir u najboljem slucaju.
  (Aleksandar, 13. avgust 2019 14:36)

  Bio bi pastir kojeg u Americi ne bi prevarili i pokrali apsolutno svi sa kojima je radio...kao pastir mozda bi imao sam da plati sobu u hotelu u kom je sacekao smrt a ne da mu istu placa kralj Aleksandar. Nisu njemu u toj famoznoj Americi tekli ni med ni mleko vec naprotiv...kada se vrati film verovatno bi lepse ziveo kao pastir
  (dragan, 13. avgust 2019 17:37)

  # Link komentara

 59. Nekad smo bili jedan narod, svima njima je bar deo krvi bio srpski, pa vi kako hocete.
   (Deda Kreza, 13. avgust 2019 17:34)

  # Link komentara

 60. Andric i Selimovic su srpski pisci jer su pisali na srpskom jeziku. Da je Dostojevski pisao na srpskom, bio bi i dalje Rus, ali bi takodje bio srpski pisac jer bi njegov knjizevni opus pripadao srpskom jeziku. Andric je svoja prva dela napisao na hrvatskom jeziku i kako je sam izjavio osecao se stesnjen i uskracen za sirinu i bogatstvo koje nedovoljno razvijen hrvatski jezik nema. Tek u srpskom jeziku se osetio kao u dobro skrojenom odelu. Zato Nobelova nagrada koju je dobio Andric, ne pripada samo njemu kao piscu, nego i velikom svetskom, srpskom jeziku u kome je mogao da izrazi bogatstvo svog genijalnog talenta. Sto se tice Tesle, svi pravi Licani su Srbi, samo razlicitih verskih usmerenja i opredeljenja sto je legitimno pravo svakog coveka. To sto Hrvati imaju ocajnicku potrebu da svojataju Srbe koji su ostavili traga u svetskoj istoriji, da bi potvrdili svoj identitet, je potpuno suprotno odnosu prema Srbima od kojih ne mogu da izvuku nikakvu korist. Takve Srbe najradije progone i ubijaju.
  (kole, 13. avgust 2019 17:33)

  # Link komentara

 61. veoma prosto pripadaju svetu a naseg su porekla
   (Paul Banyan, 13. avgust 2019 17:31)

  # Link komentara

 62. Da svaki dan po 3x dnevno bude jedna ovakva vest, toliko puta bi bila ispunjena istim komentarima u istom intenzitetu.. neverovatno koliko je lako manipulisati rajom..
  (Koki, 13. avgust 2019 17:15)

  # Link komentara

 63. Jes vala Meša i Ivo prava srpska imena ?
   (ahmo, 13. avgust 2019 17:14)

  # Link komentara

 64. Kada je 1892 godine Nikola Tesla bio u Beogradu održao je govor studentima na Visokoj školi u kome je rekao:
  “Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svetu”,
  (Istina, 13. avgust 2019 17:13)

  # Link komentara

 65. Srbi naravno. Evo i Novak Djokovic nas Srbin iz Srbije ali kao i velika vecina velikih Srba covek zivi u inostranstvu, takva im je sudbina.
  (eX, 13. avgust 2019 17:13)

  # Link komentara

 66. Rudjer Bošković se izjasnio kao Srbin katolik na šta mu je srpski pop rekao da Srbin ne ože biti katolik.Rudjer tada njemu reče" Dobro onda sam Hrvat".
   (Laki 1959, 13. avgust 2019 17:10)

  # Link komentara

 67. Isto kao što je Immanuel Kant Rus tako je Tesla Hrvat.
   (S-NS, 13. avgust 2019 17:06)

  # Link komentara

 68. (Aleksandro, 13. avgust 2019 14:12)
  Kakva logika.Znaci ako Srbin iz Dalmacije ode da zivi u Australiji on to vise nije,jer nije otisao da zivi u Srbiji.Drzavljanstvo i pripadnost naciji se uci u petom razredu u demokratskim zemljama.
  (Ivan, 13. avgust 2019 17:04)

  # Link komentara

 69. to su velicine koje se ne mogu stavljati u neke okvire... ceo svet su pokorili
   (milam, 13. avgust 2019 16:57)

  # Link komentara

 70. Znaci tesla je srbin sto se rodio u srpskoj porodici a Andric je isto posto su oba roditelja bili hrvati katolici ali on kad je dosao u beograg je postao ateista Selimovicu je zena srpkinja on je morao da igra kako ona svira.
  (Seki, 13. avgust 2019 16:57)

  # Link komentara

 71. za 50 g. će postavljati pitanje čiji je Novak zar ne komšije?!
   (nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu, 13. avgust 2019 16:57)

  # Link komentara

 72. U čemu je vaš problem sa Boškovićem? Rođen kao katolik, od Hrvata i Talijanke, katolički svećenik - isusovac. Otac prodrijetlom iz Orahova dola u Hercegovini, sedam naraštaja (koliko je upisano u crkvene knjige) prije njega upisano u matice krštenih u katoličkoj crkvi, u selu u kojem su živjeli samo Hrvati-katolici.
  Što se tiče jezika (govora) u Dubrovniku, zvali su ga slovinski, ilirski, hrvatski, ali nikada srpski. Treba malo proučiti dubrovačku povijest, a ne slušati Tadića i one koji su se tek 1924. godine "sjetili" da bi Bošković dobrodošao kao Srbin.
  (Nikola, 13. avgust 2019 16:54)

  # Link komentara

 73. Čekaj, znači problematično je hrvatsko svojatanje Tesle, ali proglašavanja Andrića srpskim piscem iako je neosporno etnički Hrvat nije? A svojatanje Gundulića, Držića, Boškovića.. pri tome još od strane SANU je stvarno licemjerno i sramotno.
  (Laske, 13. avgust 2019 16:52)

  # Link komentara

 74. I Srbija svojata Novaka Đokovića koji je crnogorskog porekla.
   (Livćen, 13. avgust 2019 16:50)

  # Link komentara

 75. Ni’jedan od ovih velikana nije Srbin u pravom smislu reči.A pogotovo M.M.Selimović...
  (London 94, 13. avgust 2019 16:49)

  # Link komentara

 76. Oni su Veliki i Svoji,
  a svi oni koji ih svojataju su mali i iskompleksirani ....
  (Stevo, 13. avgust 2019 16:44)

  # Link komentara

 77. Za Teslu se i vrijedi svađati a za ovu dvojicu iz Bosne što su lektire pisali, džaba vam ih.
  (barbarez, 13. avgust 2019 16:43)

  # Link komentara

 78. Tesla je odbijen 2x za stipendiju Matice srpske... A sada ga svojatamo...
  (Fkv NN, 13. avgust 2019 14:37)

  Najvise me nervira kad neko kaze da mi nekog "svojatamo".
  Ne svojatamo mi nikog.
  Tesla je sam rekao da je Srbin, isti kao i Selimovic, isto kao i Andric, isto kao i skoro preminuli Vucelic, kao i mnogi drugi.
  To su ljudi koji su samo za sebe rekli da su Srbi, a to sto srpska elita, kada su neki od njih u pitanju, nije prepoznala potencijale i pomogla im u razvoju, ne cini ih manje Srbima.
  Svako od nas je nekada doziveo neku vrstu nepravde, od strane drzave, po toj logici, niko od nas nije Srbin.
  A Hrvati ko Hrvati, kad svoje nemas, tudje otimas, ali ono sto mene iritira kod njih je licemerje. Tesla je Hrvat, ali Babic, Martic i Hadzic su Srbi, a i ban Jelacic je Hrvat, iako je rodjen u danasnjoj Srbiji.
  (beogradski, 13. avgust 2019 16:40)

  # Link komentara

 79. Svi su bili Jugosloveni...
   (Sibirski tigar, 13. avgust 2019 16:36)

  # Link komentara

 80. Svešteničkoj Pravoslavnoj porodici jer mu niko živ u Srbiji nije živio.
   (pravoslavac, 13. avgust 2019 16:34)

  # Link komentara

 81. Tesla moze biti samo americki naucnik srpskog porekla, hrvatski nikako. No, navikli smo na bezocno licemerje i faksifikovanje istine od strane njih. Da su oni na nasem mestu rimsko bi carstvo prisvajali, to je ta "logika". Stida bez...
   (my way, 13. avgust 2019 16:34)

  # Link komentara

 82. Umesto da se busamo u grudi sa svim tim nasim imenima mogli bismo da budemo makar 5% od onog sto su oni bili u pogledu ljudskih kvaliteta.
  Nama su od pada Jugoslavije idoli Arkan, Ceca, Seselj itd.
  Isto vazi i za Hrvate, idoli tamo su Stepinac, Tudjman i ostali a ovamo zato sto je najpoznatiji svetski naucnik vole da pricaju kako je rodjen u Dalmaciji.
  (Stefan, 13. avgust 2019 16:32)

  # Link komentara

 83. Usitnili smo postovanu drzavu, a sada se svi otimaju za mrvice sa stola. Ko nam je kriv sto smo glupi? Eto vam nacionalne drzave. Mozete da se slikate svi osim Slovenaca.
  (Trovach, 13. avgust 2019 16:27)

  # Link komentara

 84. Ko nema svoju, krade tudju istoriju.
  (Istina, 13. avgust 2019 16:27)

  # Link komentara

 85. Nije srpski niti hrvatski, već američki naučnik, Amerika ga je stvorila, tamo je ostvario svoju genijalnost jer kao I danas, u SAD se znanje poštuje i ima najvišu cenu, kod nas se poštuje amaterizam, fukarstvo i snalaženje na račun drugih, zato je Tesla pobegao odavde i samo jednom posetio Srbiju za ceo život.
  Srbi se još i mogu ponositi njegovim poreklom, ali ne i delom, time se mogu ponositi Amerikanci. Hrvati nemaju moralno pravo da ga svojataju zbog toga kako su se odnosili prema njegovom narodu, i ono što je izvesno, Tesla bi život skončao u Jasenovcu da se kojim čudom odlučio da starost provede u zavičaju
  (Milan, 13. avgust 2019 16:21)

  # Link komentara

 86. Otac Rudjera Boskovica se rodio u jednom srpskom selu u blizini Trebinja. Rudjer se pak rodio u Dubrovniku. Majka mu je Talijanka. Nikakve on veze nema sa Hrvatima.
  Selimovic i Andric su se sami izjasnjavali kao Srbi.
   (Nele, 13. avgust 2019 16:21)

  # Link komentara

 87. yesla se tada u americkim novinama predstavljao kao crnogorac. postoje skenirane strane nekoliko intervjua u kojima se tako predstavljao. dokaz iz prve ruke!
   (insajder, 13. avgust 2019 16:20)

  # Link komentara

 88. Da je Tesla ostao na Balkanu smatrali bi ga ludakom pa bi potom verovatno zavrsio u Jasenovcu.
  (Jasta, 13. avgust 2019 16:20)

  # Link komentara

 89. On se i sam izjašnjavao srbin, tako da ceo svet zna da je srbin
   (srb, 13. avgust 2019 16:08)

  # Link komentara

 90. Ne pripada ni jednima ni drugima, pripada čovečanstvu za čiji napredak se kao naučnik i borio. Imao je dobre namere, ali uvek postoji ali. Rođen je u Austrougarskoj, državi koje više nema. Sa Hrvatskom nema ništa osim što se rodio na prostoru koji geografski danas njoj pripada. Srbin je od oca pravoslavnog popa i majke ličanke(odrednice jednog dela srpskog stanovništva koje je živelo na jednom prostoru za vreme vojne krajine a čiji se naziv održao do danas) To su činjenice ostalo je politička manipulacija.
   (Darko, 13. avgust 2019 16:07)

  # Link komentara

 91. Jadno i pateticno sa oba dvije strane. Da je Tesla ili Andric bio bombas samoubojica, svi bi ga se odricali i pricali da je "pvaj drugi"... Samo nam bacaju kost a mi navalimo!
   (hajduk, 13. avgust 2019 16:05)

  # Link komentara

 92. Za Teslu se napominje da je roden na podrucju Hrvatske, to je i stav hrvata, barem normalnoh, bilo lijevih ili desnih, dao je puno svijetu, i zasluzuje da njegova rodna kuca bude muzej, kao i pravoslavna crkva pokraj, koja se mogla srusiti da ima tkz sujete ili jala, ali stoji i dalje, te je i dalje pravoslavna, a Hvala Bogu znamo svi tko je od juznih naroda pravoslavan, a Tesla tesko da je Bugar. Srbi se uglavnom previse zamaraju tim trivijalnim stvarima, mislim da Tesla treba biti spona spajanja dvaju naroda, u prvom redu Krist, zatim tesla i ostali veliki svjetogni ljudi.
  O ruderu boskovicu ne zelim, covjek je bio isusovac, to bi puno toga trebalo govoriti, ako se bavimo vec nekim prebrojavanjem, a o srbima u Dubrovniku tesko je pronaci pravurijec, jer netko eliminira sve spise o hrvatima prije ilirskog pokreta, pokreta gdje se jezik juznih slavena izjednacavao. Dovoljno pogledati starohrvatski i starosrpski jezik, totalni miss match, nesto kao poljaci-cesi-slovaci.
  (Lol, 13. avgust 2019 16:04)

  # Link komentara

 93. Nije mi jasno sto Srbima smeta sto Hrvati kazu da je naucnik iz Hrvatske drugim rjecima i danasnjim gledanjem pojma nacije kroz drzavljanstvo je sasvim OK. Imate primjer Albanaca koji slave Majku Terezu a ona sahranjena u Indiji i to pod indijskom zastavom na kovcegu. Ko god danas pita o porikeklu Tesle cuce da je iz Hrvatske. To sto je Srbin iz Hrvatske ne igra ulogu kod normalnih u svijetu
   (bokelj, 13. avgust 2019 16:03)

  # Link komentara

 94. Evo ja rođen 1985. godine na teritoriji današnje Hrvatske. Izbjegao 1991. god sa roditeljima na teritoriju BiH. E meni ne daju njihovo državljanstvo, jer nisam hrvat. Neka proveri ko god hoće i kaže mi kako da dobijem njihov pasoš. A Tesla njihov, strašno.
   (herhrc, 13. avgust 2019 15:57)

  # Link komentara

 95. amerikanci ga postuju i cene vise nego srbi i hrvati zajedno. ne bih se ja tu busala mnogo, i jedni i drugi da se pokriju usima.
  da napravim jednog dana nesto revolucionarno za covecanstvo, ne bih dozvolila da se uz to okaci moj pasos. za mene su najzasluzniji moji roditelji kojima sve dugujem, oni su od mene zasluzili sve i licno se zrtvovali da naucim matematiku, programiranje, 6 stranih jezika, da crtam, da kuvam, da koristim alat, da budem postena. srbija od mene nije nista zasluzila jer me sutira kao vrecu.
   (komunikator, 13. avgust 2019 15:57)

  # Link komentara

 96. da je Tesla ostao u Hrvatskoj,završio bi u nekoj jami a svet bi i dalje svetleo uz pomoć petrolejki ,živeli bi kao krajem 19 og veka
   (dr, 13. avgust 2019 15:55)

  # Link komentara

 97. Tesla je samo jednom bio u Beogradu po pozivu gospodje Delfe Ivanic Music - osnivacice Kola srpskih sestaara, ali i Delfu Music ce sutra prigrabiti Hrvati jer se je u Beogradu niko nije setio od 1972. godine kada je nakon njene smrti sva imovina pokradena a njeni potomci - naslednici sikanirani.
  (Suri, 13. avgust 2019 15:55)

  # Link komentara

 98. Andric i Selimovic su jugoslovenski bosanci,crkveno neeksponirani. Tesla je slucajno rodjen u srpskoj porodici na teritoriji austrougarske provincoje hrvatske,ceo stvaralacki zivot proveo u Americi. Zaduzio ceo svet. Rudjer se pokatolicio i u Mlecima pravio karijeru.Malo ko normalan i svetski znacajan je Srbin,Bosanac ili Hrvat niti razmislja u tim seosko tarabskim kategorijama.Svi ih svojataju a zemlje im civilizacijski propadaju. Nismo ni zasluzili da se nazivamo njihovim potomcima.
  (Bahamut, 13. avgust 2019 15:53)

  # Link komentara

 99. Ko je i šta je velikan poput Meše Selimovića nije morao reći on već današnje činjenice sve govore!
  Velikan književnosti danas se nalazi samo u lektirama na tlu Srbije i RS, u BiH ga ne spominju!
  Zašto? Odgovor je jednostavan, ali ja ne želim takvog velikana uvlaciti u politiku.
   (srdjan, 13. avgust 2019 15:53)

  # Link komentara

 100. Ovdje nije rijec o njegovom djelu, nego o etnickoj pripadnosti. On je bio Srbin kao sto bi to bio i da je ostao na selu i cuvao ovce. Odbjenice Matice srpske, koje neko drugi spomenuo, u ovom slucaju, ne znace nista. NJima moze da se objasnjava nesto drugo.
  Uvijek je bilo "otimanja" za velike ljude, jer se time podize ego vlastite nacije kojim bi se bolje pozicionirala u svijetu. Tu neslavnu ulogu "otimaca", kada je u pitanju Tesla, ima Hrvatska, a to nam nije nepoznato. Da li ce moci, sve sto se zeli "oteti", pitanje je na koje odgovor moramo dati mi, pripadnici srpskog naroda kome je i on pripadao. Sve zavisi od toga koliko smo sposobni da sacuvamo svoje, ako jesmo svi drugi mogu da zele "sta pozele", ali na tome ce i ostati.
   (Olja, 13. avgust 2019 15:49)

  # Link komentara

 101. Ivo Andrić je bio bosanski Hrvat, teški lokalpatriota koji se za čitavog života izjašnjavao kao turbo Jugoslaven, a vi ga slavite kao srpskog pisca!
  (Niks feršten, 13. avgust 2019 15:47)

  # Link komentara

 102. Hrvati su milion svojih građana proterali i poubijali u 20.veku a zna se da su to 95% bili Srbi.Što se tiče Andrića tu je sve jasno,bio je veliki Srbin i veliki srpski nacionalista.Čak se i jednom prilikom požalio Dobrici Ćosiću da mu je muka od bosanskih Hrvata i muslimana i da njegova noga neće više kročiti u BiH.Ruđer i Meša su naravno Srbi i tu nema ništa sporno.Po hrvatskoj logici onda je i Patrijarh Pavle Hrvat,Bajaga,Siniša Mihajlović,Preradović,Milanković i još hiljade poznatih ličnosti.
   (Điu,Liu i Sadriu, 13. avgust 2019 15:46)

  # Link komentara

 103. Sva trojica iz naslova su hrvati, dvojica pravoslavne a jedan katoličke vjeroispovijesti. Srbi crknite od zavisti!
  (Pero i sin d.o.o., 13. avgust 2019 15:44)

  # Link komentara

 104. Presmešni smo mi Srbi i grohotom bih se smejao da ne živim ovde i da sav taj pogibeljni, viševekovni Balkanski cirkus mogu da gledam sa bezbedne udaljenosti. Prvo, mi nikada ništa ne činimo kao država za naše najbolje ljude, oni oduvek samo smetaju tzv. Vlastima i dok takvi predano rade govorimo, ma pusti budalu radi ko konj nizašta. Kada taj, zahvaljujući svom ogromnom radu, viziji i talentu napravi Svetski rezultat ide obavezno ona, ma imao je sreće, to bi mogao i ja. Tesla samo prednjači, ali primera je bezbroj ovde. neki mali moćnik je ovde mnogima važniji od svih Tesla zajedno. Ne daju ga, jer ko su svi ti Nikogovići bez Njega i On bez njih? Tesla je Srbin: koji NIJE rođen u Srbiji, NIJE živeo u Srbiji, NIJE stasao i razvio se u Srbiji, NIJE imao sopstvena sećanja o Srbiji, jedva da je i bio u Srbiji. Pa šta je onda imao? Samo romansirano-nostalgičnu predstavu onemoćalog starca razočaranog u pad filantropskih ideja budući da se konfrontirao sa najbogatijim i najmoćnijim Amerikancima tog vremena. E, za tu glupu crtu genija zasigurno je zaslužan onaj Srpski delić. Hrvat? Osim živopisnog i bolešljivog detinjstva u Gorskom Kotaru, ni Hrvatska ga nije osposobila za bilo šta. Razmislimo: velika je sreća što Tesla nije ni Srbin ni Hrvat, jer da jeste stvarno Srbin ili stvarno Hrvat, ostao bi na Balkanu i bio pisar u trećerazrednom opštinskom uredu, gde bi bio zapamćen kao pronalazač nove vrste pera za efikasnije i čitkije pisanje, a bez umakanja u mastionicu.
  (Sizif, 13. avgust 2019 15:43)

  # Link komentara

 105. Cekaj... o svojatanju tesle govori lik koji svojata dubrovacke pisce? Hahahahahah.
  Ovo nije samo glup, nego i licemjeran potez.
  I sad, kad nasi kazu da je tesla i hr znanstvenik, jer je rodjen u hrvatskoj, srbi kazu 'ne, on je cisti srbin', ali kad je rijec o andricu koji je cisti etnicki hrvat, onda i on cudesno postaje srbin. Morate se odluciti kako cete jer su ovo dvostruki standardi.
  (Pijani zlotvor, 13. avgust 2019 15:42)

  # Link komentara

 106. Ako je za Hrvate Tesla hrvatski naucnik onda je i Ban Jelacic srpski buduci da je iz Petrovaradina. Onda su Srbi i neki rimski imperatori iz danasnje Srbije, onda oni nesrecnici koji pobegose u Oluji bejahu Hrvati koje je sopstvena drzava oterala i ubijala. Lako je prisvajati dobro a odricati se nepozeljnog. Onda nek su isti standardi za sve. A Srbija najmanje sto moze da uradi je da na istoj izlozbi takodje prezentuje Teslu kao naucnika Srbina, pa ko ostane zbunjen moze da se informise ciji je i ko je bio.
  (Biba, 13. avgust 2019 15:41)

  # Link komentara

 107. ja ba, srpska istina i samo srpska istina to je prava istina
   (noj007007, 13. avgust 2019 15:40)

  # Link komentara

 108. Valjda su oni sami najbolje znali ciji su i zato su se sami izjasnjavali kao Srbi.
  (evo ja cu da probam da odgovorim, 13. avgust 2019 15:38)

  # Link komentara

 109. Tesla je Srbin ali je americki naucnik.
  (Ja, 13. avgust 2019 15:37)

  # Link komentara

 110. Andrić i Selimović su bosanskohercegovački velikani.Mnogi u Srbiji ne znaju da je Andrić cjelokupni svoj novčani iznos Nobelove nagrade poklonio Bosni i Hercegovini za otvaranje biblioteka On se osjećao Bosancem,a to što ga je u poodmakloj teškoj bolesti, kad nije ni znao za sebe, neko preobratio u Srbina ,druga je priča.On se gotovo u cjelokupan svom književnom bavio Bosnom i Hercegovinom. Selimović takođe.On je u životupo završetku Drugogo svjetskog rata doživio porodičnu tragediju i pun gorčine i razočarenja odlučio je da se se izjašnjava Srbinom,ali i on se poput Andića u svojim najboljim djelima bavio Bosnom,Poznata je Teslina izjava da se ponosi svojim sepskim porijeklom i svojom Hrvatskom domovinom.Ako ćemo pravo Tesla je jedan od najvećih svjetskih umova i Srbi i Hrvati ne bi se trebali svađati oko njega,vež biti ponosni na njega.
  (naravno, 13. avgust 2019 15:36)

  # Link komentara

 111. Da kojim slucajem Nikola Tesla nije otisao u Ameriku sigurno bi zavrsio u Jasenovcu ili nekoj lickoj jami za vreme zlatnog doba ndh.
  Ako vec tvrde da pripada njima zasto ond aerodrom u ZG nisu nazvali po njemu nego po Franji?
  (Milosav, 13. avgust 2019 15:33)

  # Link komentara

 112. Хрватско својатање Тесле исто је као својатање бана Јелачића од стране Србије који је рођен у Пертвардадину.Свако узима оно шта нема.
   (тимке, 13. avgust 2019 15:28)

  # Link komentara

 113. Hajde da pogledamo na Teslu iz jednog drugog ugla. Granice se stalno menjaju i pomeraju, sta ce mo kad jednog dana Teslina kuca bude pripadala nekoj drugoj drzavi, nekom drugom narodu ??? Kakve ce onda veze Tesla imat sa Hrvatima ??? Odgovor je kratak i jednostavan, nikakve kao sto i danas Tesla nema nikakve veze sa Hrvatima.
   (ps.rs, 13. avgust 2019 15:19)

  # Link komentara

 114. Nikola Tesla piše o svojem profesoru Martinu Sekuliću u Karlovcu

  Evo što Nikola Tesla piše u svojem životopisu o svojim gimnazijskim danima provedenim od 1870. do 1873. (od svoje četrnaeste do sedamnaeste godine) u Rakovcu, koji je danas dio Karlovca:

  Veoma sam se zaintereisrao za elektricitet, potaknut utjecajem svog profesora fizike koji je bio genijalan čovjek, a često je demonstrirao osnovne zakone aparaturama koje bi sam izumio. Sjećam se jedne sprave u obliku staklenog balona, obavijenog staniolom, koji se brzo okretao kad je bio spojen s elektrostatičkim strojem. Ne mogu vam izraziti ni približno objasniti moje uzbuđenje dok sam bio nazočan njegovim pokusima s ovim tajanstvenim fenomenom. Svaki dojam proizveo je tisuće odjeka u mojem mozgu. Želio sam o toj izvarednoj snazi saznati više; žudio sam za pokusom, za istraživanjem, ali predao sam se teška srca sudbini.
  (Tesla je je imao iz materinjeg Hrvatskog jezika 5, 13. avgust 2019 15:19)

  # Link komentara

 115. Tema je osetljiva, jer Srbin u Hrvatskoj nije isto kao Nemac u Kanadi. Nad Srbima je tamo izvršen genocid, potpuno su istrebljeni kao narod, a jedan veliki deo je i asimilovan. A ovo nije ništa drugo do asimilacija.
  Ima neki film, kada covek iz nekog razkloga zeli da bude uhapsen u Londonu. Prvo kraljicu nazove pogrdno, pa kad niko ne reaguje onda prijavi da je opljackao banku ili slicno. I uspeo je da ga uhapse tek kada je rekao: Sekspir je Francuz.
  (Dusan, 13. avgust 2019 15:16)

  # Link komentara

 116. Nikola Tesla, Mesa Selimovic i Ivo Andric su SRBI, zato sto su to pri cistoj svesti i savesti sami izabrali. To sto neki nemaju svetskih velikana nije problem srpskog nacionalnog korpusa, ni onih koji po sopstvenoi zelji i izboru pripadaju srpstvu. Srbi su uprkos svih zala koja su nas pratila kroz istoriji, narod koji je daleko ispred ostalih u "Regionu" po kulturi i umetnosti. Kome to smeta, njegova problem. Ko to pokusa da negrita, ispada smesno zalostan.
  (Grobar-España, 13. avgust 2019 15:15)

  # Link komentara

 117. Radi istine i Boga,reci cu sledece.Srpski velikan,najveci ljudski um u istoriji covecanstva,rodio se leta gospodnjeg 1856.u selu Smiljanu,na teritoriji Vojne Krajine,u sastavu austrijskog carstva.Otac,pravoslavni svestenik,majka Srpkinja,domacica.Krsten u Pravoslavnoj Crkvi "Svetih Petra i Pavla" u selu Smiljanu,po Pravoslavnom obredu.Vojna krajina,u kojoj je Nikola Tesla rodjen,bila je jedna od pokrajina u sastavu austrijskog Carstva.Bila je naseljena Pravoslavnim Srbima,zaduzenim za odbranu austrijskog Carstva od pretnje Osmanlija.Bila je pod direktnom upravom Beca,tako da Hrvatska nije imala nikakve dodirne tacke sa Vojnom Krajinom,pa samim tim,ni sa srpskom familijom Tesla.Nakon WW 2. komunisti su smislili odvratnu izreku:"Ponosim se hrvatskom domovinom i srpskim poreklom".Te reci,Nikola Tesla NIKADA nije ni izgovorio niti ostavio na papiru.Nikola Tesla,iako star i siromasan,jako je dobro bio obavesten o zverstvima ustasa nad srpskim narodom,tokom 1941.god.Na Svetog Iliju,2.Avgusta,1941.hrvatske ustase(Zveri u ljudskom telu),poklali su u Smiljanu i okolini 506. Srba.U jednom danu!U taj broj je uracunato 27.poklane srpske novorodjencadi i 127.dece mladje od 15.godina!Cak 91.pripadnik familije Tesla je zaklan u ndh(Nms).Njih cetrnaestoro je preklano ili ubijeno maljem u klanici zvanoj Jasenovac.Teslino rodno selo,Smiljan,je spaljeno do temelja.Nakon rata,komunisti obnavljaju kuce u poklanom selu.Poruka Hrvatima:-Sacuvajte makar minimum casti i ostavite se srpskih velikana.
  (Walldorf, 13. avgust 2019 15:14)

  # Link komentara

 118. Andrić je poreklom Hrvat, Selimović je musliman, a Tesla je vanzemaljac.Da je ostao na Balkanu strpali bi ga u ludnicu.
  (Johny Roten, 13. avgust 2019 15:12)

  # Link komentara

 119. Ma jasno je svima da je Tesla Srbin, takodje je jasno svima da tu cinjenicu nemogu da podnesu Hrvati i Muslinani, ali to vec nije problem ni Tesle a ni Srbije
   (Novi Sad, 13. avgust 2019 15:11)

  # Link komentara

 120. Sta se ocekuje od 2klase Srbina iz Hrvatske, kako ce se kopija ponasati, uradice sve da izgleda bolje od originala😄
  (Mile, 13. avgust 2019 15:10)

  # Link komentara

 121. Duklja je kao preteča današnje Crne Gore bila isključivo katolička zemlja pa vi razmislite ko je i kako stvarao nove nacije i ko je koga svojatao i nasilno mu mijenjao kod. Uostalom za sva nenormalna svojatanja velikosrba najbolji lijek je knjiga "Srbi pre Adama i posle njega".
  (mg, 13. avgust 2019 15:09)

  # Link komentara

 122. Radovan Popović, marljivi istraživač činjenica iz Andrićeva života, objavio je u spominjanom Životopisu pismo što ga Andrić 1923. godine piše Vojislavu Jovanoviću Marambou, sastavljaču školske čitanke (i visokom činovniku Ministarstva spoljnih poslova), zahvaljujući na “laskavom sudu” i tražeći da se isprave neki njegovi biografski podaci. Pod tačkom 1. Andrić piše: “Nema sumnje da sam ja Hrvat po rodu, koliko sam pak kao pisac ‘hrvatski’, to je drugo pitanje o kom neću da govorim, niti sam ja zvan da ga rešavam.

  To je iz pera srpskih enciklopedista.

  Nikad se i nigdje Andrić nije izjasnio Srbinom.

  “Dokumenti iz Andrićevih studentskih dana svjedoče o njegovu hrvatstvu. Tako, slika prijavnice za upis u prvi semestar Filozofskoga (Mudroslovnog) fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (desno), koju je Ivo Andrić kao dvadesetogodišnjak, vlastoručno potpisao u Zagrebu 14. listopada 1912. godine, svjedoči da mu je materinski jezik - hrvatski. Identično se izjasnio i prilikom upisa na Sveučilište u Krakovu u Poljskoj gdje piše da je katolički Hrvat iz Bosne. Isto tako i u svome prvome kritičarskome javljanju u časopisu Vihor, pišući o romanu hrvatskoga književnika Andrije Kovačevića Posljednji Nenadić (Matica hrvatska, Zagreb, 1913.), Andrić sebe svrstava u Hrvate.

  Ivo Andrića
  "... nama Hrvatima nepotrebna su ova nagvaždanja jer se nema šta tražiti od tih neinteresantnih Nenadića... koji se vuku kroz život kao prebijeni, a cio vijek im ispuni nekoliko lumperaja, tri ispita, dvije skupštine i jedna ljubav."
  (Marijan, 13. avgust 2019 15:01)

  # Link komentara

 123. Tesla se skolovao u Becu a radio i stvarao u Americi. Da je ostao na Balkanu ostao bi pastir u najboljem slucaju.
  (Aleksandar, 13. avgust 2019 14:36)

  Tesla se nije školovao u Beču, već u Gracu u tadašnjoj Politehničkoj školi, današnjem Tehničkom fakultetu. To gde se školovao u stvarao nema veze sa tim čiji je, tj pripadnik kog naroda.
   (ferdinand, 13. avgust 2019 14:59)

  # Link komentara

 124. Srusili coveku kucu u zadnjem ratu i opet se ne stide reci da je Tesla njihov. Hrvati su oduvek bili veliki licemeri.
   (Ns, 13. avgust 2019 14:59)

  # Link komentara

 125. "lola"
  Otac Ruđera Boškovića je Srbin iz Hercegovine a majka je Italijanka.
   (z0rAn, 13. avgust 2019 14:57)

  # Link komentara

 126. Kontam da je Tesla živ, oterao bi i jedne i druge u tri lepe...
   (siki, 13. avgust 2019 14:56)

  # Link komentara

 127. Kao što sam više puta pisao koristeći hrvatsku "logiku " i kriterijume Srbija bi mogla ladno da Džonija Vajsmilera proglasi srpskim olimpijcem i glumcem jer je definitivno da utvrđeno da je rođen u srpskom delu Banata u selu Međa u nemačkoj porodici kao Johan Weissmuler. Ako se ne varam i dan danaas postoji kuća gde je rođen i odakle su njegovi roditelji emigrirali u Ameriku !
  (Zlobni cinik, 13. avgust 2019 14:55)

  # Link komentara

 128. dva hrvata i jedan bosanac
   (zaza gabor, 13. avgust 2019 14:55)

  # Link komentara

 129. Oni nisu ničiji. Svoji su i jedinstveni.
  (Srba, 13. avgust 2019 14:54)

  # Link komentara

 130. Na nemačkom kanalu u američkom dokumentarcu govore o Srbinu i austrijskom naučniku čiji je otac bio pravoslavni sveštenik. U današnje vreme Srbe iz Teslinog kraja nazivaju okupatorima i agresorima koji su svojevoljno napustili kuće i imanja, stoku i stvari. Po tom principu bi i Tesla bio okupator. Tako su i spasavanje ikona iz srpskih crkava proglasili krađom hrvatske kulturne imovine, iako im je bila praksa da tu imovinu spaljuju.
  (Bane, 13. avgust 2019 14:53)

  # Link komentara

 131. Setite se spota američke ambasade u Srbiji, koji se doskora vrteo na televiziji; u spotu se navodi da su: Tesla, Andrić, Milutin Milanković i Pupin (itd) - SRBI!
   (z0rAn, 13. avgust 2019 14:53)

  # Link komentara

 132. Kad neki mladjani Filipinac, Marokanac...hoce da sazna nesto o Tesli, on gugla ode na wiki i tamo pise:
  Nationality: American, Austrian
  I tu je kraj price. Moze balkanska sirotinja da se otima o njega vekovima ali stoji Nationality: American, Austrian.
  (Kad se najveca sirotinja pravi pametna..., 13. avgust 2019 14:52)

  # Link komentara

 133. “'Kada jedan narod doživljava sebe kao deo čovečanstva, a ne samo kao deo svoje teritorije, onda je svestan da te vrednosti (Tesla i Bošković) jesu njegove, ali mu ne pada na pamet da dokazuje da su samo njegove, i tu je problem Hrvata'', smatra Vuksanović.”—pa to Srbi dokazuju da je Tesla samo njihov. Hrvati ne osporavaju sa je Srbin, ali ga smatraju i svojim jer su deo covecanstva.
  (Gvbbbbbh, 13. avgust 2019 14:51)

  # Link komentara

 134. kakva mala "velika nacija",onda je ovo i razumljivo
   (nn, 13. avgust 2019 14:51)

  # Link komentara

 135. Hrvati ne predstavljaju Teslu kao Hrvata, već kao naučnika iz Hrvatske. Dve odvojene stvari! Ne spori se da je Nikola Tesla poreklom Srbin.

  Skoro sam bio na nekoj izložbi umetnosti iz Srbije u Budimpešti. Među umetnicima iz Srbije našlo se i ime Zuzane Halupove. Ako mi možemo Zuzanu Halupovu da smatramo umetnikom iz Srbije, pa valjda oni Teslu mogu da smatraju naučnikom iz Hrvatske.

  I sam Tesla je izjavio u Njujorku “Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom”

  Da je znao da će nacionalnost i religija da postoje i u 21 veku, verovatno bi se se odrekao i jednih i drugih, a svet bi ostavio u mraku.
  (Ostin A, 13. avgust 2019 14:50)

  # Link komentara

 136. Svi ti ljudi (kao, ostalom, i svi mi ostali) su ono kako su se sami izjašnjavali. Tesla je sebe smatrao građaninom sveta i smatrao je da je podela ljudi na nacije besmislena i veštačka. Mihajlo Pupin se izjašnjavao kao Amerikanac, ali je uvek ponosno isticao da je srpskog porekla. Ivo Andrić se izjašnjavao kao Srbin, a kasnije kao Jugosloven. Iako je etnički Hrvat, uvek je isticao kako su Hrvati njemu strani i kako se ne oseća Hrvatom. Meša Selimović se do kraja izjašnjavao kao Srbin. Ruđer Bošković se nikada nije izjasnio o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Iako je nesumnjivo srpskog porekla, on je životno bio vezan za Italiju, tako da bi se, u smislu nacionalne pripadnosti, kako se danas shvata, pre izjasnio kao Italijan, nego kao bilo šta drugo. Valtazar Bogišić, iako katolik koji je rođen u današnjoj Hrvatskoj, pa ga zato Hrvati svojataju, se uvek izjašnjavao kao Srbin - regionalno kao Crnogorac, koje je smatrao najčistijim Srbima. Dubrovački građani, pre svega pisci, su "problematični" - dobar deo njih se izjašnjavao Srbima katolicima. Međutim, to je bilo u vreme razvijanja nacionalne svesti i pokreta za oslobođenje južnoslovenskih naroda, tako da su ono što su oni smatrali Srbima, pre bili Jugosloveni, nego Srbi, kako danas shvatamo taj pojam.
   (ja, 13. avgust 2019 14:47)

  # Link komentara

 137. Da je kojim cudom Tesla boravio 1941. na teritoriji tadasnje NDH verovatno bi zavrsio gde i ostali Smiljanci. Verovatno bi ga i tada svojatali, licemerno do apsurda. Znate kako je prosao Sava Sumanovic?
   (Giska, 13. avgust 2019 14:45)

  # Link komentara

 138. jednostavan odgovor pa naši su... a ko smo ,,mi,, e to je već teško pitanje... ma zar je i bitno, ako smo sa ovih prostora... naši smo...
   (zozon sa Pejićevih salaša, 13. avgust 2019 14:41)

  # Link komentara

 139. "pripadnost jedinog nobelovca sa ovih prostora"

  Ako se pod ovim prostorima misli na Srbiju, onda je zaista jedini. Ako to uključuje i Hrvatsku i BiH, onda se malo bolje raspitajte.
  (hidrivoje, 13. avgust 2019 14:37)

  # Link komentara

 140. Tesla je odbijen 2x za stipendiju Matice srpske... A sada ga svojatamo...
  (Fkv NN, 13. avgust 2019 14:37)

  # Link komentara

 141. Tesla se skolovao u Becu a radio i stvarao u Americi. Da je ostao na Balkanu ostao bi pastir u najboljem slucaju.
  (Aleksandar, 13. avgust 2019 14:36)

  # Link komentara

 142. Da Srbi nisu stradali od Hrvata toliko u zadnjih sto godina, mislim da nikome ne bi smetalo da ga hrvati svojataju ali ovako se ponašaju kao najgori licemeri.

  Dovoljno je pogledati Austrijske popise za prostor današnje Hrvatske u 18 i 19 veku i videti da su tada parvoslavci i grko katolici bili skoro većina. Jasno mi je za pravoslavce zašto i nema ali gde nestadoše grko katolici.
  (mikac678, 13. avgust 2019 14:36)

  # Link komentara

 143. Ja imam dva prva rođaka u Crnoj Gori.
  Jedan kaže da je Crnogorac a drugi je Srbin.
  Tako je i za vreme Turaka jedan brat primio islam a drugi ne.
  Otuda sve ove nove nacije.
   (polako, 13. avgust 2019 14:36)

  # Link komentara

 144. Tesla je mogao da umesto Amerike izabere Srbiju ali nije tako da nemamo pravo da ga svojatamo. Covek je svojim izborom rekao sve. Jos nesto, verovatno bi bio jos uspesniji da nije rodjen na ovim prostorima. Cudo da nije izabrao Rusiju? (Aleksandro, 13. avgust 2019 14:12)

  Tesla znao napamet Njegoša i Kosovski ciklus. Prevodio srpske pesme na engleski. Govorio kako je Kosovski zavet centar njegovog života i stvaralaštva. Finansirao napore srpske vojske. Darodavac organizacije četnika.

  Mogli i Pupina da se dotaknemo. Danas bi ga u Srbiji smatrali fanatikom. Bio je opterećen srpstvom i svetosavljem.

  No dobro. Ti znaš bolje od njih.
   (Psel, 13. avgust 2019 14:34)

  # Link komentara

 145. Pa Meša je lepo objasnio ko je i šta je. Čak je opisao bosanske muslimane realnim rečima. E sad druga je stvar što neki ne žele da aprihvate činjenice.
   (bila, 13. avgust 2019 14:34)

  # Link komentara

 146. Ruđer Srbin, e baš ste me nasmijali.
   (lola, 13. avgust 2019 14:34)

  # Link komentara

 147. Svi ljudi koji perfektno razumeju i pišu ovaj jezik kojim se ja obraćam Vama su po genima pripadnici srpskog roda. Sad je druga stvar stvaranje lažnih nacija i novih jezika.
  Odličan primer stvaranja novih nacija su Hrvati, Bošnjaci, Makedonci i Crnogorci.
   (as, 13. avgust 2019 14:33)

  # Link komentara

 148. Ne sumnjam da će Hrvati uspešno prezentovati Nikolu Teslu kao svoje gore list sledeće godine na svetskoj izložbi u Dubaiju. Naše će predstavljati već odavno instalirani likovi u ovoj urbanoj peščari poput Raste, Nate, Soraje, Sandre Afrike i inih narikača... jer bože moj, zna čitav svet čiji je N.T. Isto kao što smo 90-ih naivno verovali da ceo univerzum zna za srpsko poštenje i čuvenje. Nikada, ali nikada se mi kao narod nećemo dozvati pameti.
   (Moca NS, 13. avgust 2019 14:32)

  # Link komentara

 149. Stalno se ponavlja ova matrica jos iz SFRJ i KPJ gde se konstantno vrsi pritisak na Srbe da popuste sve zarad mira u regionu i sl. Upravo ovo popustanje drugi tumace kao slabost i jos vise im pojacava apetite. Sve dok Srbija ne protera ambasadora Hrvatske zbog ovog svojatanja oni se nece opametiti.
  (I dokle tako, 13. avgust 2019 14:31)

  # Link komentara

 150. Bože, kakvi kompleksaši... jadan narod, jadna država
   (optiman, 13. avgust 2019 14:31)

  # Link komentara

 151. Zemlja koja slavi odlazak Teslinih zemljaka i čiji je predsednik bio opsednut da Teslinih zemljaka bude ispod 3%. Zemlja koja je zakonski legalizovala fašistički pozdrav pod kojim su nastradali toliki ljudi NE zaslužuje da svojata Teslu. Da se Hrvatska drugačije ponašala prema Srbima u Hr. tokom istorije i da se bolje ponaša danas onda bi mogla da deli sa Srbijom Teslinu zaostavštinu. Ovako jedina i prava istina je da je Tesla bio američki naučnik srpskog porekla. Nikako hrvatski naučnik jer je to teška podvala.
  (Žile, 13. avgust 2019 14:31)

  # Link komentara

 152. Tesla je mogao da umesto Amerike izabere Srbiju ali nije tako da nemamo pravo da ga svojatamo. Covek je svojim izborom rekao sve. Jos nesto, verovatno bi bio jos uspesniji da nije rodjen na ovim prostorima. Cudo da nije izabrao Rusiju? (Aleksandro, 13. avgust 2019 14:12)

  ali kakve veze ima to što je on izabrao gde će svoj naučni rad da praktikuje sa njegovom nacionalnošću?,,nije on pre 10.god izabrao to nego krajem 19.veka kada si imao samo par država koje su uopšte i imale univerzitete,,,
  (Skakač Sa Beogradskih Mostova, 13. avgust 2019 14:30)

  # Link komentara

 153. Tesla je mogao da umesto Amerike izabere Srbiju ali nije tako da nemamo pravo da ga svojatamo. Covek je svojim izborom rekao sve. Jos nesto, verovatno bi bio jos uspesniji da nije rodjen na ovim prostorima. Cudo da nije izabrao Rusiju? (Aleksandro, 13. avgust 2019 14:12)

  on je i u svojim govorima isticao Srpsko poreklo. i jos mu je na sahrani svirano tamo daleko.
  (Lilian Thuram, 13. avgust 2019 14:29)

  # Link komentara

 154. "Čak i u ovom kontekstu, tvrdnja da je Tesla hrvatski naučnik bi imala nekog smisla, kada bi se Hrvatskoj na Gorana Hadžića, recimo, rođenog u Vinkovcima, gledalo kao na hrvatskog ratnog zločinca. Skoro bi se moglo reći, Tesla je hrvatski naučnik tačno onoliko koliko je Hadžić hrvatski ratni zločinac'', navodi Bazdulj.

  Ovim je sve rečeno na ovu temu.
   (mrgud, 13. avgust 2019 14:26)

  # Link komentara

 155. Ništa manje nego što Isak Njutn pripada čovečanstvu ali je bio Englez, probajte nekom Engelzu da kažete da nije.
  Eta znači uopšte pripadati, nisu oni stvari da pripadaju,njihova dela da ali svi oni su pojedinci sa vlastitim identitetom kod gore navedenih srpskim.
  Oni koji nemaju svoje moraju da prisvajaju tuđe.
  (Arsa, 13. avgust 2019 14:23)

  # Link komentara

 156. Ljudi, informisite se odnosno procitajte malo u knjigama ono sto su ovi veliki ljudi napisali o svome identitetu, a nemojte da citate po internetu nekakve kojestarije.
   (Klinac, ali pravi, 13. avgust 2019 14:22)

  # Link komentara

 157. Karadžić, mladić, milošević...
  (Bosanac, 13. avgust 2019 14:21)

  # Link komentara

 158. Americki, Svedski, niciji, sve osim NAŠI!
   (Oliver Nedeljkovic, zapamtite to ime, 13. avgust 2019 14:20)

  # Link komentara

 159. Tako nam je jer smo suviše popustljivi.
   (pilgrim, 13. avgust 2019 14:18)

  # Link komentara

 160. Koliko je Nikola Tesla Hrvat, toliko je i Ban Jelačić Srbin jer je rodjen na tlu današnje Srbije! Isto tako koliko su Srbi u Hrvatskoj pravoslavni Hrvati, toliko su i Hrvati u Srbiji Srbi rimokatolici!
   (rada, 13. avgust 2019 14:14)

  # Link komentara

 161. Tesla je mogao da umesto Amerike izabere Srbiju ali nije tako da nemamo pravo da ga svojatamo. Covek je svojim izborom rekao sve. Jos nesto, verovatno bi bio jos uspesniji da nije rodjen na ovim prostorima. Cudo da nije izabrao Rusiju?
  (Aleksandro, 13. avgust 2019 14:12)

  # Link komentara