Posle skoro pola veka: Izložba Marine Abramović u Beogradu

Dugo očekivana retrospektivna izložba „Čistač“ Marine Abramović, jedne od najvećih svetskih umetnica, biće prikazana domaćoj i regionalnoj javnosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine.

Izvor: B92, Citymagazin
Pošaljite komentar
 1. Koliko izložba košta i koliko novca će biti izdvojeno iz budžeta?
  (ima li novinara da postavi pitanje?, 13. jun 2019 23:34)

  # Link komentara

 2. Марина Абрамовић је гранитни доказ на шта је спала уметност западног глобалистичког друштва. И, бај д веј, било би интересантно сазнати колико је новца издвојено за овај "ја и магарац гледамо три дана у квантну рупу" перформанс из скромног буџета намењеног установама културе.
  (dimitor gradina, 12. jun 2019 18:04)

  # Link komentara

 3. Beograda se dotična odavno odrekla, pa prigrlila cg korene. Najpoštenije bi bilo, ako ima i malo časti, da te svoje performanse predstavlja kod "svoje kuće", tj. u Podgorici, Cetinju...Pa ovde i nema baš zainteresovanih za njeno "delo". Sve bi to stalo u 2-3 dana, a ne da se izložba razvlači na 4 meseca.
  (rastko, 12. jun 2019 13:19)

  # Link komentara

 4. Kvaziumetnica, odnosno, kao i skoro čitava današnja kulturnoumetnička scena, samo simpt degeneracije i propadanja zapadnog društva. Da je taj muzej privatan, kao što bi svi muzeji trebalo da budu, ne bih imao ništa protiv, ovako, krvavo zarađeni novac otet od poreskih obvezniak se opet troši ne samo na budalaštine, već na toksične budalaštine koje dalje razaraju zdravo moralno, ekonomsko i socijalno tkivo društva.
   (EU Citizen, 12. jun 2019 09:36)

  # Link komentara

 5. U Sloveniji imamo rek: "Le cevlje sodi naj Kopitar". Koji leti na Jernej Kopitara, velikog prijatelja Vuka Karadzica. Koji je Presernu kritikovao pesmu jednu. A Kopitar na slovenackom znaci onaj ko potkiva. Zato mu je Preseren rekao, neka samo cipele komentarise. Tako bi i ja vama rekao. Mile neka komentarise Milenu, Dusan neka komentarise duse, Svetozar svetu zoru. A nemojte Marinu ovako primitivno, majke vam. Ispadate glupsoni.
  (Slovenac, 12. jun 2019 07:37)

  # Link komentara

 6. Volela bih da mi neko objasni suštinu umetnosti performansa,ja nikako tu ništa ne pronalazim.Gledala sam neke dokumentarci o umetnici,i opet ništa.Videla sam samo na jednoj izložbi, pre par godina,jednu njenu sliku.Šta ja to ne kapiram?Da li je ta vrsta umetnosti kao mašina kojoj je svrha da ispušta zvuk "bi bi bi" u jednoj od epizoda Monti Pajtona?
  (Lili, 11. jun 2019 11:27)

  bolje nastavite kao i do sada, da uzivajte u mrtvoj prirodi i ulju na platnu.
   (neutralni felsh, 12. jun 2019 01:44)

  # Link komentara

 7. Komentari su zastrasujuci. Bilo sta malo dalje od necega sto se ne kaci na zid ili otkriva na nekom skveru vec stvara paniku i poistovecuje se sa sundom. Dodajmo na to da je neko rekao da je iz Crne Gore a ne iz domovine, odmah budi nacionalistike slogane i pusta ih da isplivaju na povrsinu kao da je to presudno ako se kriticki osvrces na umetnost razlicitu od one na koju su te navikli.
  Pobogu narode moj, probaj narode da pogledas malo preko plota, otvori zenice da ti svetlost dopre do sive celije...
  (Botkica Botic, 11. jun 2019 20:03)

  Da sam cekao na Marinu da bih pogledao preko plota, pa nacekao bih se. Marina Abramovic je sama izjavila da je iz Crne Gore, nije neko to rekao, vec ona licno, mozda je i to bio performans. U Beogradu su svi Beogradjani, van Beograda ono sto jesu.
  (Koyaanisqatsi, 12. jun 2019 01:42)

  # Link komentara

 8. Komentari su zastrasujuci. Bilo sta malo dalje od necega sto se ne kaci na zid ili otkriva na nekom skveru vec stvara paniku i poistovecuje se sa sundom. Dodajmo na to da je neko rekao da je iz Crne Gore a ne iz domovine, odmah budi nacionalistike slogane i pusta ih da isplivaju na povrsinu kao da je to presudno ako se kriticki osvrces na umetnost razlicitu od one na koju su te navikli.
  Pobogu narode moj, probaj narode da pogledas malo preko plota, otvori zenice da ti svetlost dopre do sive celije...
   (Botkica Botic, 11. jun 2019 20:03)

  # Link komentara

 9. Odlična umetnica i još bolji čovek! Jedva čekam da vidim koji performans će da izvodi
   (delije2006, 11. jun 2019 13:25)

  # Link komentara

 10. Opet i opet se treba vratiti bbc dokumentarcu Rodžera Skrutona "Why beauty matters"
  (Monostatos, 11. jun 2019 12:07)

  # Link komentara

 11. Volela bih da mi neko objasni suštinu umetnosti performansa,ja nikako tu ništa ne pronalazim.Gledala sam neke dokumentarci o umetnici,i opet ništa.Videla sam samo na jednoj izložbi, pre par godina,jednu njenu sliku.Šta ja to ne kapiram?Da li je ta vrsta umetnosti kao mašina kojoj je svrha da ispušta zvuk "bi bi bi" u jednoj od epizoda Monti Pajtona?
  (Lili, 11. jun 2019 11:27)

  # Link komentara

 12. Jadan je svet u kome je ovo umetnost a jos jadnija zemlja koja se tome klanja.
  Takvo poimanje estetike utice na ljude, umesto izgradjenog odnosa prema lepoti I skladu, velica se ovo.
  Rezultat su nihilisti, pseudointelektualci, bez duse I empatije, a to zapad voli.
  Proucavanje ovakve estetike moze samo dovesti do zakljucka da je bitan sok, precica, zamagljeni koncept kroz koji se mozes provuci. Uzas. I to uz fanfare dolazi u Bgd. Nista cudno.
   (gargleblaster, 11. jun 2019 11:15)

  # Link komentara

 13. AbramoviC,slovo C kao cvekla recimo. Gospodja je jevrejka a ne Srpkinja i njeni "performansi" mogu da se nazovu raznim nazivima,uglavnom ritualima a nikako umetnoscu!
   (Dejan, 11. jun 2019 10:40)

  # Link komentara

 14. retrospektiva gluposti i šunda
  (đavoimana baba, 11. jun 2019 10:25)

  # Link komentara

 15. "Dugoočekivana... izložba „Čistač“ Marine A. jedne od najvećih svetskih umetnica biće prikazana domaćoj i regionalnoj javnosti u MSU... od 21. IX 2019. do 20. I 2020. godine."
  Marina sasvim izvesno osim po naslovima ponegde nije "jadna od najvećih svetskih umetnica". Izložba ovde joj je sasvim izvesno dugopokušavana, a ne dugoočekivana. Ali izraz "regionalna javnost" ipak razgaljuje. Samo trajanje bilo čije izložbe a pogotovu njene od 4 meseca pokazuje da MSU ponovo nema nikakvu smislenu aktivnost i delatnost. Naročito je patetično ovo "povratak kući". Nije joj kuća nedostajala decenijama - što je njeno potpuno pravo - i malo je reći da se bila u svojim ispoljavanjima od "kuće" distancirala. Što je isto njeno pravo. A isto je bilo i njeno pravo da sebe predloži da nas predstavlja nprvom samostalnom nastupanju u Venecij - mada nije bilo znak dobrog ukusa nakon svega. Ali je tada otkrila da je CG njen zavičaj, a Beograd pogrešan - ponovo. Pa ne može više "kuća" biti nikako. Kuća joj je u Amsterdamu što dobro znaju oni koje tamo na stepenicama njene kuće kofama poliva.
  Ako neko bolje može da umetnički-konceptualno pojasni ovo "Zlatni sponzor izložbe u Beogradu su Erste Banka i ERSTE Fondacija" bio bih jako zahvalan.
  Svakako joj treba čestitati. Postigla je svoj cilj da bude nekakva Kardašijanka za modernu zonu poznatosti blizu zone umetnosti. Ali ta izložba nije ono pravo ako na njoj nema kako se od (više joj nepotrebnog) Ulaja ne razvodi poljupcem preko Kineskog Zida.
  (Helios, 11. jun 2019 08:56)

  # Link komentara

 16. Kad je mene do otvaranja nove percepcije, ja napravim radikalni performans.
   (Ahtung, 11. jun 2019 08:38)

  # Link komentara