Ponedeljak, 15.04.2019.

21:05

"Sve gori, ništa neće ostati", šta krije 850 godina istorije Notr Dama?

Izvor: B92

"Sve gori, ništa neæe ostati", šta krije 850 godina istorije Notr Dama? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Sanja

pre 5 godina

Za ove sto pisu kako bogata zemlja a vatrogasci slabo radili svoj posao, zar mislis da nisu mogli vatru ugasiti pljas voda iz vazduha I sa svih strana I pozar gotov za 1h vremena, medjutim da su to uradili teret vode sa krova bi strusio celu katedralu I bilo bi jos vise steta, razmisli malo, zivim u parizu eto toliko..

balkan

pre 5 godina

Kad procitas sta su sve francuzi radili u toj njihovoj djavoljoj revoluciji, shvatis da su to bili prethodnici komunista. Zlo.
(Lanci su u glavi, 16. april 2019 00:16)

Djavolja revolucija? Auuuuuu, 'leba ti poljubim. Pa jel te makar necemu skola naucila? Iluzorno je i pisati koliko je ta revolucija bila vazna i gde bi bili sada da se nije desila. Aloooo bre, feudalizam, kmetovi? Znate li sta znace ovi pojmovi? Ocigledno ne. Licno mi duboku jezu stvaraju danasnji Marxisti (neo-komunisti) kao i Velimirovici (vladika Nikolaj). Mrtva trka ko je tu veca psihopatologija. Za izbegavanje u sirokom luku svakako.

balkan

pre 5 godina

storijski gledano - steta. Sa moje strane gledano - Karma. Gorele su i nase crkve na KiM, pa Francuska cutala (ne narod doduse, politicari).
(SasaS, 16. april 2019 11:06)

A kada je goreo Hilandar sta je tada bilo? Isto karma, a?

olja

pre 5 godina

Sramite se za ovakve ruzne komentare! Tu smo ,gde smo ,jer smo ovakvi i jer ne cenimo kulturne vrednosti! Zato i nemamo nista da pokazemo i nista nismo sacuvali.Svi smo kao vernici ,a bacamo se kamenjem na svakoga!

SasaS

pre 5 godina

Istorijski gledano - steta. Sa moje strane gledano - Karma. Gorele su i nase crkve na KiM, pa Francuska cutala (ne narod doduse, politicari).

miki

pre 5 godina

Трагедија. У питању је цивилизацијски пример људског стваралаштва и страшно је да свет остане без њега. Са друге стране, овај пожар управо показује трагичну садашњост француског друштва и државе, која је неспособна да сачува највећи бисер своје историје. А има нешто и до енергије. Застава Косова* је настала на крвљу и трговини дрогом и органима. Није јој баш било место у оваквом објекту.

vladimir

pre 5 godina

Kada je gorela Srbija,nikog nije interesovalo..Zasto bi se neko u Srbiji potresao zbog njihove katedrale?Stigla ih je bozja kazna za sva zla i pljacke sirom sveta..

Cinique

pre 5 godina

Drago mi je da niko nije stradao, a izgleda da nije. Za mene je veća tragedija kad nekoj sirotinji izgori kuća, nego i najvelelepnija kičerajska crkva.

Očigledno da je i Bog bio potpuno ravnodušen, poslao bi makar kišu, ne mora potop.

Ja

pre 5 godina

@Nije mi jasno - kamena gradjevina, a gori kao da je unutra cisterna benzina.

Pa ne može krov biti od kamena, krov i cela konstrukcija krova su, naravno, od drveta.

Boki

pre 5 godina

Okacise u Noter Dam onu nesrecnu kosovsku zastavu ukaljanu zlocinima nad hriscanima na obelezavanju 100 godina od prvog svetskog rata i zadesi ih ovo, baksus. Inace nekako kad sam gledao na televiziji celo vece stekao sam utisak da su vatrogasci slabo radili posao, bogata zemlja sa toliko puno novca, mogucnosti i tehnike...

Zeka

pre 5 godina

15. април 1999.
Уреди

Нови Сад након бомбардовања. НАТО је често бомбардовао рафинерију нафте што је довело до еколошке катастрофе
Око 2:00 бомбардована је Раковица у Београду, а уништене су стамбене зграде и пословни објекти. Од силине детонације оштећене су скоро све школе у Раковици.

Око 00:15 бомбардован је Чачак, а погођен је и предајник радио-телевизије Србије.

Око 00:15 бомбардован је мост на Западној Морави у селу Јасика код Крушевца.

Око 4:40 бомбардован је Ниш, а погођен је северозападни део.

Око 12:25 бомбардован је Крушевац. Од силине детонација већина школа је оштећено.

Око 22:31 бомбардована је Стражевица у Београду.

Око 22:50 бомбардована је Суботица, а погођен је најгушће насељени део града.

Око 22:50 бомбардована је „Петрохемија“ у Панчеву. Око 22:58 бомбардован је мост између Ковина и Смедерева. Један део моста пао је у воду. Око 23:00 бомбардован је северозападни део Новог Сада, а са 3 пројектила погођена је и рафинерија нафте.

Kvazimodo

pre 5 godina

Bozija kazna? Bog je odlucio da ih kazni 20 god posle tako sto ce zapaliti ni manje ni vise nego objekat posvecen njegovoj majci? Sjajan je mozak religioznog coveka.
(rango_unchained, 15. april 2019 21:50)
@
A mozak nereligioznog čoveka ne poznaje temu o kojoj govori ali voli mnogo priča.

kako da ne

pre 5 godina

@Stanislav
Nije svaki tamnoputi Francuz musliman. 55% Francuza se deklarise kao katolik, 20-tak % kao ateisti, ostatak su muslimani i ostali. Kako je to onda muslimanska vera vodeca u Francuskoj?

ja

pre 5 godina

"uništeno od strane mafije" u francuskoj revoluciji... Pa nije mafija nego rulja, odnosno gnjevan narod engleski jeste mob i jedno i drugo, al aj malo čitajte s razmevanjem;) ...mafija su ovi naši

vir

pre 5 godina

Da pozar nije podmetnut, lako bi bio lokalizovan, ovako plasim se da je neko s razlogom zapalio jedan od simbola Pariza i cele Francuske.

X=iks

pre 5 godina

Bozija kazna? Bog je odlucio da ih kazni 20 god posle tako sto ce zapaliti ni manje ni vise nego objekat posvecen njegovoj majci? Sjajan je mozak religioznog coveka. (rango_unchained, 15. april 2019 21:50)

Religiozan covek nikad ne bi izrekao onakvu blasfemiju. Ono je mozak majmuna koji glumi nekakvu veru, a nema minimalnu ideju ni sta je to.

clara_schumann

pre 5 godina

Jako mi je zao zbog ovoga. Ovo je prelepa gradjevina i istorijsko blago. Ali neka se sada zapitaju kako je nama bilo '99e kada su nam rusili i palili crkve stare nekoliko vekova, mostove, bolnice.
Dusa boli

Samir

pre 5 godina

Da pojasnim onima sto govore da gori ko kutija sibica. Sve stare cekve, katedrale se imale konstrukciji od drveta ne samo u krovovima nego i u zidovima cak i u nosecim stubovima iz prostog razloga sto nije postojala gradjevinska ind. celika. Zato prestavljaju velicanstvene gradjevine pogotovo kad se uzme u vid visina nekih od njih.

Kobaja Grande

pre 5 godina

Srpski manastir Studenica stariji je od Notr Dama.
Zao mi gradjevine, ipak je to istorija ne samo Francuske, vec svetska bastina.

bigserb

pre 5 godina

Ostace temelji na kojima ce uskoro vecinsko muslimansko stanovnistvo Francuske podici velelepnu dzamiju! Eno vam primera Aja Sofije u Konstantinopolju!

Lanci su u glavi

pre 5 godina

@rango_unchained, nisi shvatio poruku - kaznjeni su tako da vide kako je to kad tebi izgori svetinja. No, siguran sam da ti ne mozes da razumes pojam empatije kao sto nisu mogli ni francuzi kad su gorele srpske svetinje. A Bogu je svakako od crkve vazniji covek i njegova dusa. Kad procitas sta su sve francuzi radili u toj njihovoj djavoljoj revoluciji, shvatis da su to bili prethodnici komunista. Zlo.

amper@ hotmail.rs

pre 5 godina

Jedna od naših zabluda bila je i da da su, posle Kosovske bitke, zvona crkve Notr-Dam u Parizu zvonila u čast srpske vojske i njene prerano oglašene podede. To se naravno nije dogodilo. Odnos Zapada i Vatikana prema pravoslavnim državama bio je i ostao isti.

Maja

pre 5 godina

Neopisiva tuga. Nadam se da ce bar nesto uspeti da spasu, i da ce crkvu rekonstruisati i vratiti u prvobitno stanje. Nestvaran je bio osecaj uci unutra.

Пинокио

pre 5 godina

Направили су циркус за време обележавања годишњице првог светског рата још су и заставу Косова качили на Нотр Дам, и шта су очекивали? Оскрнавили су храм божији и стигла их је казна, нису достојни својих предака и Норт Дама.

Штилцована катаболцна

pre 5 godina

Bozija kazna? Bog je odlucio da ih kazni 20 god posle tako sto ce zapaliti ni manje ni vise nego objekat posvecen njegovoj majci? Sjajan je mozak religioznog coveka.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (rango_unchained, 15. april 2019 21:50)

Исправак. Тај објекат је изграђен као божија кућа, али је претворен у циркуску шатру, где је битније колико ће туриста проћи кроз њу, него колико ће се верника ту помолити. Из моје перспективе, то је божија казна, из ваше је можда нешто друго.

Tehnika mladima

pre 5 godina

Gori konstrukcija krova. drvena (pretpostavljam) i sam krov, verovatno gori drvenarija, platnene dekoracije i sav namestaj. Kamen tj kameni zidovi ce ostati i to je najverovatnije sve sto ce ostati. Ako dobro vidim, oko srkve su skele, prema tome verovatno neki radovi. Ako je radjeno neko varenje (mozda ima i neko metalno ojacanje ne znam) ili slicno ili ako je koristen neka elktro alat eto izvora pozara.

milke

pre 5 godina

rango_unchained
Još je sjajniji mozak vas koji verujete samo u ono što vidite, čujete i opipate. Najveći naučnik ikad, Srbin Nikola Tesla, je rekao da će svet doživeti pravi procvat tek kada sa materijalnog pređe na duhovnost....ali šta zna Tesla....još se i potpisivao svojim pravim imenom...i nije samo Tesla verovao u duhovnost, nego i mnogi veliki svetski naučnici, np. M. Pupin. Njegova majka je napamet znala Psaltir, a vi pojma nemate šta je to, a Teslin otac je bio sveštenik. Znam, reći ćete da to nema veze, da je slučajnost...vaš problem. Ja verujem i u Boga i u Božju kaznu, a vi, kao i do sada nastavite da verujete u MeDonalds i Koka_kolu.

Коља

pre 5 godina

Мало смирите страсти око божије казне,Срби порушише толике џамије по граду који је пре турака био мађарски,српски само када су били мађарски вазали:)

Stanislav

pre 5 godina

"Novi" Francuzi ce tu podici lepu dzamiju "Majke Bozije". Realno je da je islam vodeca relaigija u Francuskoj, a da je katolicanstvo odumrlo. Daj Boze da ovo nije terorizam.

rango_unchained

pre 5 godina

Bozija kazna? Bog je odlucio da ih kazni 20 god posle tako sto ce zapaliti ni manje ni vise nego objekat posvecen njegovoj majci? Sjajan je mozak religioznog coveka.

rango_unchained

pre 5 godina

Bozija kazna? Bog je odlucio da ih kazni 20 god posle tako sto ce zapaliti ni manje ni vise nego objekat posvecen njegovoj majci? Sjajan je mozak religioznog coveka.

Stanislav

pre 5 godina

"Novi" Francuzi ce tu podici lepu dzamiju "Majke Bozije". Realno je da je islam vodeca relaigija u Francuskoj, a da je katolicanstvo odumrlo. Daj Boze da ovo nije terorizam.

Zeka

pre 5 godina

15. април 1999.
Уреди

Нови Сад након бомбардовања. НАТО је често бомбардовао рафинерију нафте што је довело до еколошке катастрофе
Око 2:00 бомбардована је Раковица у Београду, а уништене су стамбене зграде и пословни објекти. Од силине детонације оштећене су скоро све школе у Раковици.

Око 00:15 бомбардован је Чачак, а погођен је и предајник радио-телевизије Србије.

Око 00:15 бомбардован је мост на Западној Морави у селу Јасика код Крушевца.

Око 4:40 бомбардован је Ниш, а погођен је северозападни део.

Око 12:25 бомбардован је Крушевац. Од силине детонација већина школа је оштећено.

Око 22:31 бомбардована је Стражевица у Београду.

Око 22:50 бомбардована је Суботица, а погођен је најгушће насељени део града.

Око 22:50 бомбардована је „Петрохемија“ у Панчеву. Око 22:58 бомбардован је мост између Ковина и Смедерева. Један део моста пао је у воду. Око 23:00 бомбардован је северозападни део Новог Сада, а са 3 пројектила погођена је и рафинерија нафте.

SasaS

pre 5 godina

Istorijski gledano - steta. Sa moje strane gledano - Karma. Gorele su i nase crkve na KiM, pa Francuska cutala (ne narod doduse, politicari).

vladimir

pre 5 godina

Kada je gorela Srbija,nikog nije interesovalo..Zasto bi se neko u Srbiji potresao zbog njihove katedrale?Stigla ih je bozja kazna za sva zla i pljacke sirom sveta..

olja

pre 5 godina

Sramite se za ovakve ruzne komentare! Tu smo ,gde smo ,jer smo ovakvi i jer ne cenimo kulturne vrednosti! Zato i nemamo nista da pokazemo i nista nismo sacuvali.Svi smo kao vernici ,a bacamo se kamenjem na svakoga!

Boki

pre 5 godina

Okacise u Noter Dam onu nesrecnu kosovsku zastavu ukaljanu zlocinima nad hriscanima na obelezavanju 100 godina od prvog svetskog rata i zadesi ih ovo, baksus. Inace nekako kad sam gledao na televiziji celo vece stekao sam utisak da su vatrogasci slabo radili posao, bogata zemlja sa toliko puno novca, mogucnosti i tehnike...

miki

pre 5 godina

Трагедија. У питању је цивилизацијски пример људског стваралаштва и страшно је да свет остане без њега. Са друге стране, овај пожар управо показује трагичну садашњост француског друштва и државе, која је неспособна да сачува највећи бисер своје историје. А има нешто и до енергије. Застава Косова* је настала на крвљу и трговини дрогом и органима. Није јој баш било место у оваквом објекту.

ja

pre 5 godina

"uništeno od strane mafije" u francuskoj revoluciji... Pa nije mafija nego rulja, odnosno gnjevan narod engleski jeste mob i jedno i drugo, al aj malo čitajte s razmevanjem;) ...mafija su ovi naši

clara_schumann

pre 5 godina

Jako mi je zao zbog ovoga. Ovo je prelepa gradjevina i istorijsko blago. Ali neka se sada zapitaju kako je nama bilo '99e kada su nam rusili i palili crkve stare nekoliko vekova, mostove, bolnice.
Dusa boli

Kobaja Grande

pre 5 godina

Srpski manastir Studenica stariji je od Notr Dama.
Zao mi gradjevine, ipak je to istorija ne samo Francuske, vec svetska bastina.

Samir

pre 5 godina

Da pojasnim onima sto govore da gori ko kutija sibica. Sve stare cekve, katedrale se imale konstrukciji od drveta ne samo u krovovima nego i u zidovima cak i u nosecim stubovima iz prostog razloga sto nije postojala gradjevinska ind. celika. Zato prestavljaju velicanstvene gradjevine pogotovo kad se uzme u vid visina nekih od njih.

amper@ hotmail.rs

pre 5 godina

Jedna od naših zabluda bila je i da da su, posle Kosovske bitke, zvona crkve Notr-Dam u Parizu zvonila u čast srpske vojske i njene prerano oglašene podede. To se naravno nije dogodilo. Odnos Zapada i Vatikana prema pravoslavnim državama bio je i ostao isti.

Пинокио

pre 5 godina

Направили су циркус за време обележавања годишњице првог светског рата још су и заставу Косова качили на Нотр Дам, и шта су очекивали? Оскрнавили су храм божији и стигла их је казна, нису достојни својих предака и Норт Дама.

bigserb

pre 5 godina

Ostace temelji na kojima ce uskoro vecinsko muslimansko stanovnistvo Francuske podici velelepnu dzamiju! Eno vam primera Aja Sofije u Konstantinopolju!

milke

pre 5 godina

rango_unchained
Još je sjajniji mozak vas koji verujete samo u ono što vidite, čujete i opipate. Najveći naučnik ikad, Srbin Nikola Tesla, je rekao da će svet doživeti pravi procvat tek kada sa materijalnog pređe na duhovnost....ali šta zna Tesla....još se i potpisivao svojim pravim imenom...i nije samo Tesla verovao u duhovnost, nego i mnogi veliki svetski naučnici, np. M. Pupin. Njegova majka je napamet znala Psaltir, a vi pojma nemate šta je to, a Teslin otac je bio sveštenik. Znam, reći ćete da to nema veze, da je slučajnost...vaš problem. Ja verujem i u Boga i u Božju kaznu, a vi, kao i do sada nastavite da verujete u MeDonalds i Koka_kolu.

Штилцована катаболцна

pre 5 godina

Bozija kazna? Bog je odlucio da ih kazni 20 god posle tako sto ce zapaliti ni manje ni vise nego objekat posvecen njegovoj majci? Sjajan je mozak religioznog coveka.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (rango_unchained, 15. april 2019 21:50)

Исправак. Тај објекат је изграђен као божија кућа, али је претворен у циркуску шатру, где је битније колико ће туриста проћи кроз њу, него колико ће се верника ту помолити. Из моје перспективе, то је божија казна, из ваше је можда нешто друго.

kako da ne

pre 5 godina

@Stanislav
Nije svaki tamnoputi Francuz musliman. 55% Francuza se deklarise kao katolik, 20-tak % kao ateisti, ostatak su muslimani i ostali. Kako je to onda muslimanska vera vodeca u Francuskoj?

Коља

pre 5 godina

Мало смирите страсти око божије казне,Срби порушише толике џамије по граду који је пре турака био мађарски,српски само када су били мађарски вазали:)

Lanci su u glavi

pre 5 godina

@rango_unchained, nisi shvatio poruku - kaznjeni su tako da vide kako je to kad tebi izgori svetinja. No, siguran sam da ti ne mozes da razumes pojam empatije kao sto nisu mogli ni francuzi kad su gorele srpske svetinje. A Bogu je svakako od crkve vazniji covek i njegova dusa. Kad procitas sta su sve francuzi radili u toj njihovoj djavoljoj revoluciji, shvatis da su to bili prethodnici komunista. Zlo.

Kvazimodo

pre 5 godina

Bozija kazna? Bog je odlucio da ih kazni 20 god posle tako sto ce zapaliti ni manje ni vise nego objekat posvecen njegovoj majci? Sjajan je mozak religioznog coveka.
(rango_unchained, 15. april 2019 21:50)
@
A mozak nereligioznog čoveka ne poznaje temu o kojoj govori ali voli mnogo priča.

X=iks

pre 5 godina

Bozija kazna? Bog je odlucio da ih kazni 20 god posle tako sto ce zapaliti ni manje ni vise nego objekat posvecen njegovoj majci? Sjajan je mozak religioznog coveka. (rango_unchained, 15. april 2019 21:50)

Religiozan covek nikad ne bi izrekao onakvu blasfemiju. Ono je mozak majmuna koji glumi nekakvu veru, a nema minimalnu ideju ni sta je to.

Ja

pre 5 godina

@Nije mi jasno - kamena gradjevina, a gori kao da je unutra cisterna benzina.

Pa ne može krov biti od kamena, krov i cela konstrukcija krova su, naravno, od drveta.

Cinique

pre 5 godina

Drago mi je da niko nije stradao, a izgleda da nije. Za mene je veća tragedija kad nekoj sirotinji izgori kuća, nego i najvelelepnija kičerajska crkva.

Očigledno da je i Bog bio potpuno ravnodušen, poslao bi makar kišu, ne mora potop.

vir

pre 5 godina

Da pozar nije podmetnut, lako bi bio lokalizovan, ovako plasim se da je neko s razlogom zapalio jedan od simbola Pariza i cele Francuske.

Maja

pre 5 godina

Neopisiva tuga. Nadam se da ce bar nesto uspeti da spasu, i da ce crkvu rekonstruisati i vratiti u prvobitno stanje. Nestvaran je bio osecaj uci unutra.

Tehnika mladima

pre 5 godina

Gori konstrukcija krova. drvena (pretpostavljam) i sam krov, verovatno gori drvenarija, platnene dekoracije i sav namestaj. Kamen tj kameni zidovi ce ostati i to je najverovatnije sve sto ce ostati. Ako dobro vidim, oko srkve su skele, prema tome verovatno neki radovi. Ako je radjeno neko varenje (mozda ima i neko metalno ojacanje ne znam) ili slicno ili ako je koristen neka elktro alat eto izvora pozara.

Sanja

pre 5 godina

Za ove sto pisu kako bogata zemlja a vatrogasci slabo radili svoj posao, zar mislis da nisu mogli vatru ugasiti pljas voda iz vazduha I sa svih strana I pozar gotov za 1h vremena, medjutim da su to uradili teret vode sa krova bi strusio celu katedralu I bilo bi jos vise steta, razmisli malo, zivim u parizu eto toliko..

balkan

pre 5 godina

Kad procitas sta su sve francuzi radili u toj njihovoj djavoljoj revoluciji, shvatis da su to bili prethodnici komunista. Zlo.
(Lanci su u glavi, 16. april 2019 00:16)

Djavolja revolucija? Auuuuuu, 'leba ti poljubim. Pa jel te makar necemu skola naucila? Iluzorno je i pisati koliko je ta revolucija bila vazna i gde bi bili sada da se nije desila. Aloooo bre, feudalizam, kmetovi? Znate li sta znace ovi pojmovi? Ocigledno ne. Licno mi duboku jezu stvaraju danasnji Marxisti (neo-komunisti) kao i Velimirovici (vladika Nikolaj). Mrtva trka ko je tu veca psihopatologija. Za izbegavanje u sirokom luku svakako.

balkan

pre 5 godina

storijski gledano - steta. Sa moje strane gledano - Karma. Gorele su i nase crkve na KiM, pa Francuska cutala (ne narod doduse, politicari).
(SasaS, 16. april 2019 11:06)

A kada je goreo Hilandar sta je tada bilo? Isto karma, a?

Stanislav

pre 5 godina

"Novi" Francuzi ce tu podici lepu dzamiju "Majke Bozije". Realno je da je islam vodeca relaigija u Francuskoj, a da je katolicanstvo odumrlo. Daj Boze da ovo nije terorizam.

rango_unchained

pre 5 godina

Bozija kazna? Bog je odlucio da ih kazni 20 god posle tako sto ce zapaliti ni manje ni vise nego objekat posvecen njegovoj majci? Sjajan je mozak religioznog coveka.

SasaS

pre 5 godina

Istorijski gledano - steta. Sa moje strane gledano - Karma. Gorele su i nase crkve na KiM, pa Francuska cutala (ne narod doduse, politicari).

vladimir

pre 5 godina

Kada je gorela Srbija,nikog nije interesovalo..Zasto bi se neko u Srbiji potresao zbog njihove katedrale?Stigla ih je bozja kazna za sva zla i pljacke sirom sveta..

olja

pre 5 godina

Sramite se za ovakve ruzne komentare! Tu smo ,gde smo ,jer smo ovakvi i jer ne cenimo kulturne vrednosti! Zato i nemamo nista da pokazemo i nista nismo sacuvali.Svi smo kao vernici ,a bacamo se kamenjem na svakoga!

Коља

pre 5 godina

Мало смирите страсти око божије казне,Срби порушише толике џамије по граду који је пре турака био мађарски,српски само када су били мађарски вазали:)

Zeka

pre 5 godina

15. април 1999.
Уреди

Нови Сад након бомбардовања. НАТО је често бомбардовао рафинерију нафте што је довело до еколошке катастрофе
Око 2:00 бомбардована је Раковица у Београду, а уништене су стамбене зграде и пословни објекти. Од силине детонације оштећене су скоро све школе у Раковици.

Око 00:15 бомбардован је Чачак, а погођен је и предајник радио-телевизије Србије.

Око 00:15 бомбардован је мост на Западној Морави у селу Јасика код Крушевца.

Око 4:40 бомбардован је Ниш, а погођен је северозападни део.

Око 12:25 бомбардован је Крушевац. Од силине детонација већина школа је оштећено.

Око 22:31 бомбардована је Стражевица у Београду.

Око 22:50 бомбардована је Суботица, а погођен је најгушће насељени део града.

Око 22:50 бомбардована је „Петрохемија“ у Панчеву. Око 22:58 бомбардован је мост између Ковина и Смедерева. Један део моста пао је у воду. Око 23:00 бомбардован је северозападни део Новог Сада, а са 3 пројектила погођена је и рафинерија нафте.

Cinique

pre 5 godina

Drago mi je da niko nije stradao, a izgleda da nije. Za mene je veća tragedija kad nekoj sirotinji izgori kuća, nego i najvelelepnija kičerajska crkva.

Očigledno da je i Bog bio potpuno ravnodušen, poslao bi makar kišu, ne mora potop.

Boki

pre 5 godina

Okacise u Noter Dam onu nesrecnu kosovsku zastavu ukaljanu zlocinima nad hriscanima na obelezavanju 100 godina od prvog svetskog rata i zadesi ih ovo, baksus. Inace nekako kad sam gledao na televiziji celo vece stekao sam utisak da su vatrogasci slabo radili posao, bogata zemlja sa toliko puno novca, mogucnosti i tehnike...

Lanci su u glavi

pre 5 godina

@rango_unchained, nisi shvatio poruku - kaznjeni su tako da vide kako je to kad tebi izgori svetinja. No, siguran sam da ti ne mozes da razumes pojam empatije kao sto nisu mogli ni francuzi kad su gorele srpske svetinje. A Bogu je svakako od crkve vazniji covek i njegova dusa. Kad procitas sta su sve francuzi radili u toj njihovoj djavoljoj revoluciji, shvatis da su to bili prethodnici komunista. Zlo.

Kvazimodo

pre 5 godina

Bozija kazna? Bog je odlucio da ih kazni 20 god posle tako sto ce zapaliti ni manje ni vise nego objekat posvecen njegovoj majci? Sjajan je mozak religioznog coveka.
(rango_unchained, 15. april 2019 21:50)
@
A mozak nereligioznog čoveka ne poznaje temu o kojoj govori ali voli mnogo priča.

milke

pre 5 godina

rango_unchained
Još je sjajniji mozak vas koji verujete samo u ono što vidite, čujete i opipate. Najveći naučnik ikad, Srbin Nikola Tesla, je rekao da će svet doživeti pravi procvat tek kada sa materijalnog pređe na duhovnost....ali šta zna Tesla....još se i potpisivao svojim pravim imenom...i nije samo Tesla verovao u duhovnost, nego i mnogi veliki svetski naučnici, np. M. Pupin. Njegova majka je napamet znala Psaltir, a vi pojma nemate šta je to, a Teslin otac je bio sveštenik. Znam, reći ćete da to nema veze, da je slučajnost...vaš problem. Ja verujem i u Boga i u Božju kaznu, a vi, kao i do sada nastavite da verujete u MeDonalds i Koka_kolu.

miki

pre 5 godina

Трагедија. У питању је цивилизацијски пример људског стваралаштва и страшно је да свет остане без њега. Са друге стране, овај пожар управо показује трагичну садашњост француског друштва и државе, која је неспособна да сачува највећи бисер своје историје. А има нешто и до енергије. Застава Косова* је настала на крвљу и трговини дрогом и органима. Није јој баш било место у оваквом објекту.

Пинокио

pre 5 godina

Направили су циркус за време обележавања годишњице првог светског рата још су и заставу Косова качили на Нотр Дам, и шта су очекивали? Оскрнавили су храм божији и стигла их је казна, нису достојни својих предака и Норт Дама.

bigserb

pre 5 godina

Ostace temelji na kojima ce uskoro vecinsko muslimansko stanovnistvo Francuske podici velelepnu dzamiju! Eno vam primera Aja Sofije u Konstantinopolju!

amper@ hotmail.rs

pre 5 godina

Jedna od naših zabluda bila je i da da su, posle Kosovske bitke, zvona crkve Notr-Dam u Parizu zvonila u čast srpske vojske i njene prerano oglašene podede. To se naravno nije dogodilo. Odnos Zapada i Vatikana prema pravoslavnim državama bio je i ostao isti.

X=iks

pre 5 godina

Bozija kazna? Bog je odlucio da ih kazni 20 god posle tako sto ce zapaliti ni manje ni vise nego objekat posvecen njegovoj majci? Sjajan je mozak religioznog coveka. (rango_unchained, 15. april 2019 21:50)

Religiozan covek nikad ne bi izrekao onakvu blasfemiju. Ono je mozak majmuna koji glumi nekakvu veru, a nema minimalnu ideju ni sta je to.

kako da ne

pre 5 godina

@Stanislav
Nije svaki tamnoputi Francuz musliman. 55% Francuza se deklarise kao katolik, 20-tak % kao ateisti, ostatak su muslimani i ostali. Kako je to onda muslimanska vera vodeca u Francuskoj?

Штилцована катаболцна

pre 5 godina

Bozija kazna? Bog je odlucio da ih kazni 20 god posle tako sto ce zapaliti ni manje ni vise nego objekat posvecen njegovoj majci? Sjajan je mozak religioznog coveka.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (rango_unchained, 15. april 2019 21:50)

Исправак. Тај објекат је изграђен као божија кућа, али је претворен у циркуску шатру, где је битније колико ће туриста проћи кроз њу, него колико ће се верника ту помолити. Из моје перспективе, то је божија казна, из ваше је можда нешто друго.

Maja

pre 5 godina

Neopisiva tuga. Nadam se da ce bar nesto uspeti da spasu, i da ce crkvu rekonstruisati i vratiti u prvobitno stanje. Nestvaran je bio osecaj uci unutra.

vir

pre 5 godina

Da pozar nije podmetnut, lako bi bio lokalizovan, ovako plasim se da je neko s razlogom zapalio jedan od simbola Pariza i cele Francuske.

clara_schumann

pre 5 godina

Jako mi je zao zbog ovoga. Ovo je prelepa gradjevina i istorijsko blago. Ali neka se sada zapitaju kako je nama bilo '99e kada su nam rusili i palili crkve stare nekoliko vekova, mostove, bolnice.
Dusa boli

Kobaja Grande

pre 5 godina

Srpski manastir Studenica stariji je od Notr Dama.
Zao mi gradjevine, ipak je to istorija ne samo Francuske, vec svetska bastina.

ja

pre 5 godina

"uništeno od strane mafije" u francuskoj revoluciji... Pa nije mafija nego rulja, odnosno gnjevan narod engleski jeste mob i jedno i drugo, al aj malo čitajte s razmevanjem;) ...mafija su ovi naši

Samir

pre 5 godina

Da pojasnim onima sto govore da gori ko kutija sibica. Sve stare cekve, katedrale se imale konstrukciji od drveta ne samo u krovovima nego i u zidovima cak i u nosecim stubovima iz prostog razloga sto nije postojala gradjevinska ind. celika. Zato prestavljaju velicanstvene gradjevine pogotovo kad se uzme u vid visina nekih od njih.

Ja

pre 5 godina

@Nije mi jasno - kamena gradjevina, a gori kao da je unutra cisterna benzina.

Pa ne može krov biti od kamena, krov i cela konstrukcija krova su, naravno, od drveta.

Tehnika mladima

pre 5 godina

Gori konstrukcija krova. drvena (pretpostavljam) i sam krov, verovatno gori drvenarija, platnene dekoracije i sav namestaj. Kamen tj kameni zidovi ce ostati i to je najverovatnije sve sto ce ostati. Ako dobro vidim, oko srkve su skele, prema tome verovatno neki radovi. Ako je radjeno neko varenje (mozda ima i neko metalno ojacanje ne znam) ili slicno ili ako je koristen neka elktro alat eto izvora pozara.

balkan

pre 5 godina

storijski gledano - steta. Sa moje strane gledano - Karma. Gorele su i nase crkve na KiM, pa Francuska cutala (ne narod doduse, politicari).
(SasaS, 16. april 2019 11:06)

A kada je goreo Hilandar sta je tada bilo? Isto karma, a?

balkan

pre 5 godina

Kad procitas sta su sve francuzi radili u toj njihovoj djavoljoj revoluciji, shvatis da su to bili prethodnici komunista. Zlo.
(Lanci su u glavi, 16. april 2019 00:16)

Djavolja revolucija? Auuuuuu, 'leba ti poljubim. Pa jel te makar necemu skola naucila? Iluzorno je i pisati koliko je ta revolucija bila vazna i gde bi bili sada da se nije desila. Aloooo bre, feudalizam, kmetovi? Znate li sta znace ovi pojmovi? Ocigledno ne. Licno mi duboku jezu stvaraju danasnji Marxisti (neo-komunisti) kao i Velimirovici (vladika Nikolaj). Mrtva trka ko je tu veca psihopatologija. Za izbegavanje u sirokom luku svakako.

Sanja

pre 5 godina

Za ove sto pisu kako bogata zemlja a vatrogasci slabo radili svoj posao, zar mislis da nisu mogli vatru ugasiti pljas voda iz vazduha I sa svih strana I pozar gotov za 1h vremena, medjutim da su to uradili teret vode sa krova bi strusio celu katedralu I bilo bi jos vise steta, razmisli malo, zivim u parizu eto toliko..