Subota, 13.10.2018.

15:43

Proglašen najpopularniji britanski album svih vremena

Izvor: Tanjug

Proglašen najpopularniji britanski album svih vremena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

mr. gone

pre 5 godina

Oko 75/76. +/- nekoliko godina, popularan je bio bend "Bay City Rollers", čuvam članke u kojim ih proglašavaju "većim(!) od The Beatles". Jel čuo neko za njih? Hoće li za 35-40 godina znati neko za "Crvenu jabuku"(osim Vojdošaga)?
(Srboljub, 15. oktobar 2018 01:12)

Aaaaaa ne spominji mi "Bay City Rollers", gde ih nadje, kao tinejdzer roker sa par drugova iz gimnazije bio sam clan tajnog drustva koje je imalo za zadatak unistenje svih ploca BCR, Garry Glittera i ostalih nistarija muzicke industrije... Gde ih izvuce iz zaborava, ostavi ih gde im je mesto!

Srboljub

pre 5 godina

Final cut, kuriozitet: važno svima koji gotivimo oba benda: upravo našao na net-u, PF su tokom snimanja svoje prve ploče "The Piper at the Gates of Dawn" delili studio sa Beatles, koji tada snimaju upravo SgtPLHCB; pronaći šta kažu o Bitlsima, meni malo neprijatno da citiram.

Srboljub

pre 5 godina

@stingray
"Unjkavi, jednosmerni, dosadni, na isti kalup pesmice... Preteče političke korektnosti u muzici. U ono vreme pobune šezdesetih godina prošlog veka i Rock And Rolla u usponu, jednostavno nisu bili dorasli vremenu i tadašnjoj situaciji."
Mora da nam donosiš vesti iz nekog paralelnog univerzuma gde je Kanye W. bolji gitarista od Jimi H. gde su tekstovi J. Biebera kvalitetniji od Dylana, a u lokalu neko/nešto po imanu Rasta značajniji od Korni grupe, B. Dugmeta i EKV zajedno? Izjaviti da si veći od Isusa i/ili vratiti orden Kraljici i/ili "pozdraviti" publikum sa "vi pozadi aplaudirajte, a vi napred zveckajte nakitom!" je etablirana politička korektnost, jel da? Jel ti palo na pamet šta je tema "Blackbird", "She's Leaving A Home" ili "Helter-Skelter"... ili desetinama drugih, na isti kalup monotonim pesmicama (tačno, 70, 80% je A-A-B-A, ali forma vodi estetici). Ili zašto se njihovi vokalni aranžmani proučavaju na muzičkim akademijama upkos, avaj, unjkavim glasovima? Van muzike: ono što izmiče iz vida je sveukupan kulturni impakt koji su 1962-69/70. ostvarili. Hint: nekad je trebalo više coyones da se pusti kosa par santumetara, nego danas da se izađe u tim fronclama što ih zovete pantalonama.
@Rain from heaven:
tako je, uz malu dopunu: još na Revolveru imali su štos sa trakom unazad (I'm Only Sleeping & Tomorrow Never Knows)

Srboljub

pre 5 godina

"AAA daaaj, Bitlsi najpopularniji??? Crvena jabuka imala ozbiljnije pesme od njih."
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vojdošag, 13. oktobar 2018 20:16)
Oko 75/76. +/- nekoliko godina, popularan je bio bend "Bay City Rollers", čuvam članke u kojim ih proglašavaju "većim(!) od The Beatles". Jel čuo neko za njih? Hoće li za 35-40 godina znati neko za "Crvenu jabuku"(osim Vojdošaga)?

008

pre 5 godina

Bitlsi nisu najveca grupa, ali su oni bili detonatori, pored Elvisa, jedne globalne promene sveta u mnogim kulturoloskim i socioloskim aspektima. Histerija koja je vladala oko Bitlsa je najveca u istoriji sveta i nikad ponovljena. Oni su potpuno unistili americku muzicku industriju cije je trziste bilo u milijardama dolara i koje se jedva oporavilo posle dve godine kada je histerija oko Bitlsa pocela postepeno da se smanjuje, a i drugi genijalni autori i izvodjaci poceli da demonstriraju i svoje ideje, ali su im Bitlsi nspravili ogroman prostor. Tako da su oni najvaznija pojava, pored Elvisa, u dvadesetom veku na mnogim nivoima, a ne samo muzickim i zato je bzvz porediti ih sa bilo kim drugim. A ne mislim da je njihov album najbolji, mislim da je bilo i suptilnijih autora, ali su Bitlsi svakako van konkurencije kada su radi o uticaju i prostoru koji su napravili za ostale legende.

Armin

pre 5 godina

@Cica Miloje

Ja ne znam za veću pojavu u kulturi 20 -og vijeka.
Hitchcock, Picasso, Kafka, Stravinski i još ko ne, da ne nabrajam....pa, ni Tolstoj (zakačio je malo 20-og vijeka), nisi imali veći uticaj na život običnog čovjeka i niko u umjetnosti nije učinio tu stvar da se osjecas srecnim samom činjenicom da si živ, kao The Beatles. Da ne pominjem inovativnost, originalnost, te integritet, i šta još sve ne...Ko god se dohvatio scene i mikrofona nakon objavljivanja Rubber Soula, ne bi trebao da ih sjedeći pomene (to je, kao, recimo, da bi svaki romanopisac trebao da na zidu ima okacenog i uokvirenog Servantesovog Don Kihota(.

No, to je samo moje mišljenje. Ako vi znate za neku vecu pojavu, recite.

bunjuel

pre 5 godina

ja više volim Revolver, ali sve jedno. Nemam problem sa bilo kojim njihovim albumom na prvom mestu. Više mi smeta Adel na drugom mestu, i (nešto manje ali opet smeta) Oasis na trećem. Mislim, pored Queen, Pink Floyd, Stones, da ne govorimo o Never Mind the Bollocks i prvom ili drugom albumu Clash-a. Adel?! Stvarno?

Filip

pre 5 godina

Ako nekog ne mrzi, da li bi mi objasnio zasto su Bitlsi toliko cenjeni? Meni sa ove distance njihove pesme nisu nista posebno, tj iz tog vremena mi se neke mnogo vise svidjaju, poput Rolling Stones, Doors, J.Joplin itd

Srboljub

pre 5 godina

"Objektivno, drugi albumi su im bolji, ali na omotnici ovoga je Anton Šandor Lavej, lider satanističke crkve u Americi."
(Rade, 13. oktobar 2018 21:08)
Da batalimo lične preferencije, objektivno, po kom su to parametru drugi LP bolji? I kud ti, od sedamdeset jedne ličnosti sa omota, zapade za oko baš LaVey? Troprsnost u opasnosti? Spasite dušu, ne slušajte Pepper-a! Btw, odličan koment Armina i sjajna paralela sa Hičem.

Djole_kg

pre 5 godina

Možda nije bio najpopularniji, ali meni je Division Bell od Pink Floyd-a ubedljivo najomiljeniji britanski! Nadam se da ovde ima i ostalih fanova..

Budimo realni

pre 5 godina

Najpopularniji mozda, jer je najprodavaniji. A najboljih deset albuma britanskih grupa su: 1.Exile on a Main St. 2.Abbey Road, 3.The Dark Side of the Moon, 4.Led Zeppelin IV, 5.Bohemian Rhapsody, 6.Tommy, 7.Machine Head, 8.Paranoid, 9.Aqualung, 10.Close to the Edge. Ko prati rok muziku, zna zasto bas ovi albumi.

The John

pre 5 godina

"Unjkavi, jednosmerni, dosadni, na isti kalup pesmice... Preteče političke korektnosti u muzici. U ono vreme pobune šezdesetih godina prošlog veka i Rock And Rolla u usponu, jednostavno nisu bili dorasli vremenu i tadašnjoj situaciji."
(Stingray)

Zatvorenih očiju da gađaš Lenonove pesme 4 od 5 ćeš ubosti politički nekorektnu.
Kritikuješ nešto što nisi ni pročitao, ni čuo. Neznanje ti ne dozvoljava komentarisanje, ali želja da se nešto kaže preovladava.
Pozz

izhlapjeli starac

pre 5 godina

Uglavnom, vecina komentara je o muzici moga zivota. Tesko je reci sta je od svega najbolje ali mi se cini da danas takva muzika ne postoji. Ili sam stvarno ostario???

Rain from heaven

pre 5 godina

Na tom albumu su se pojavile inovacije, kao puštanje trake unazad, na Day in the life, a na Dark side of the moon pravljeni su prvi loopovi na pesmi Money gde su snimili zvuk novca i zatim lepili traku sa istim zvukom i tako su i nastali "krugovi"

Armin

pre 5 godina

Bitlsi su najveća pojava u cjelokupnoj kulturi 20-og vijeka, a u popularnoj muzici ubjedljivo su i daleko ispred svih.
Simptomaticno je i to da kada, naltene svakog muzicara relevantnost pitate na tu temu najveci i najznacajniji, redom svi navode The Beatles - od Gilmoura, Hendrixa, Bowie-ja, Cobaina, Elton Johna, U2, Lemmy iz Motorheada, Thom Yorke, da ne ppminjem Oasisovu bracu i citavi brit-pop od 90-ih pa naovamo (jedini izuzeci, da znam, su Sid Vicious, Zappa i Lou Reed).

Sad, za Sgt Peppers, mnogima je neki drugi album možda draži, ali nijedan nije bio toliko grandiozan, nijedan nije uhvatio duh vremena kao taj. Ko je gledao razne dokunentarce i fan je Bitlsa, tome ovo nije novost. Od A Day in the life veća pjesma ne postoji, iako ja možda vise volim Eleanor Rigby, Penny Lane ili Hey Jude i Here Comes the Sun ili, pak, Sonething.

Od Rubber Soula pa nadalje, Revolver / Sgt. Pepper / The White Album / Abbey Road (meni, licno, najemotivniji i najdraži) su sve neosporna remek djela tj. 5 najboljih albuma svih vremena. Ostali su "samo" odlični. Ali niz ovih 5, takav niz je u popularnoj kulturi imao samo još Hitchcock sa Rear Window / Vertigo / Psycho / North by Northwest / The Birds.

Pozdrav svima!

Бабинџем

pre 5 godina

Ретко се деси да је најбоље истовремено и најпопуларније. Одличан је ово албум, Битлси јесу можда најпопуларнији острвски бенд, али нису најквалитетнији. То је Пинк Флојд :) видим да су неки писали Dark side of the moon, мени су бољи Animals или Meddle, иако мање популарни. Ко није имао никад слушао Пинк Флојд нека послуша обавезно.

Detuš

pre 5 godina

E jeste dosadni sa tim Bitlsima. Stounsi su zakon za njih. Da ne pominjem Dorse, Cepeline i još poneke. Da nije bilo ovih grupa Bitlsi ne bi nikada odrasli. I dalje bi pevuckali svoje dosadne ljubavne pesmice.

Aleksandar

pre 5 godina

Album je poseban zato što je uveo nešto novo, do tada neviđeno u rok muzici. Name, to je prvi konceptualni album. Uz nekoliko antologijskih kompozicija koje i danas ne izgledaju staromodno (npr. A day in the life i Lucy in the sky with diamonds).

A, što se tiče turneja, sa njuma su prestali pre Peppera, još 1966. god, koncertom u Kendlstik parku. Sam sgt. pepper je rezultat posvećenosti studijskom radu. Izuzetan album u svakom pogledu. Nije nezasluženo prvi na gotovo svim listama najboljih albuma svih vremena.

ex El Grande

pre 5 godina

Slazem se da je Abbey Road bolji. Bolji je i White Album pa i Let it Be!? Zapravo, svi kasniji albumi! A opet, Help, A Hard Day's Night..!? A Revolver?! Ufff, ko ce to znati..? Mislim da je na jednoj listi, isto britanci naravno, bilo sedam albuma Bitlsa u prvih deset!? Nije realno al sto se mene tice moze i svih deset ;-)

stooges

pre 5 godina

Ono kad ti je Sgt Pepper tek treci ili cetvrti najbolji album u diskografiji. Sta dalje tu ima da se prica o velicini i znacaju benda. Inace, moji omiljeni su Abbey Road i Revolver. Pozdrav

ex El Grande

pre 5 godina

@Pekmez od sljiva

Jedno od objasnjenja: Zato sto su Bitlsi svoje pesme sami pravili/pisali a Cepelini pozajmljivali, 'ako znas nasta mislim' ;-) !?

Stingray

pre 5 godina

Unjkavi, jednosmerni, dosadni, na isti kalup pesmice... Preteče političke korektnosti u muzici. U ono vreme pobune šezdesetih godina prošlog veka i Rock And Rolla u usponu, jednostavno nisu bili dorasli vremenu i tadašnjoj situaciji.

Srboljub

pre 5 godina

Prvi konceptualni LP, prvi omot sa tekstom, prva šetnja kroz stilove... da ne navodimo tiraže i vreme na top listama, i meni je A.R. posebno drag, ali ovo je bilo majstorstvo, još na četvorokanalnom magnetofonu. I ne zaboravimo 5th beatle, Sir G. Martina.

Armin

pre 5 godina

Bitlsi su najveća pojava u cjelokupnoj kulturi 20-og vijeka, a u popularnoj muzici ubjedljivo su i daleko ispred svih.
Simptomaticno je i to da kada, naltene svakog muzicara relevantnost pitate na tu temu najveci i najznacajniji, redom svi navode The Beatles - od Gilmoura, Hendrixa, Bowie-ja, Cobaina, Elton Johna, U2, Lemmy iz Motorheada, Thom Yorke, da ne ppminjem Oasisovu bracu i citavi brit-pop od 90-ih pa naovamo (jedini izuzeci, da znam, su Sid Vicious, Zappa i Lou Reed).

Sad, za Sgt Peppers, mnogima je neki drugi album možda draži, ali nijedan nije bio toliko grandiozan, nijedan nije uhvatio duh vremena kao taj. Ko je gledao razne dokunentarce i fan je Bitlsa, tome ovo nije novost. Od A Day in the life veća pjesma ne postoji, iako ja možda vise volim Eleanor Rigby, Penny Lane ili Hey Jude i Here Comes the Sun ili, pak, Sonething.

Od Rubber Soula pa nadalje, Revolver / Sgt. Pepper / The White Album / Abbey Road (meni, licno, najemotivniji i najdraži) su sve neosporna remek djela tj. 5 najboljih albuma svih vremena. Ostali su "samo" odlični. Ali niz ovih 5, takav niz je u popularnoj kulturi imao samo još Hitchcock sa Rear Window / Vertigo / Psycho / North by Northwest / The Birds.

Pozdrav svima!

Бабинџем

pre 5 godina

Ретко се деси да је најбоље истовремено и најпопуларније. Одличан је ово албум, Битлси јесу можда најпопуларнији острвски бенд, али нису најквалитетнији. То је Пинк Флојд :) видим да су неки писали Dark side of the moon, мени су бољи Animals или Meddle, иако мање популарни. Ко није имао никад слушао Пинк Флојд нека послуша обавезно.

Aleksandar

pre 5 godina

Album je poseban zato što je uveo nešto novo, do tada neviđeno u rok muzici. Name, to je prvi konceptualni album. Uz nekoliko antologijskih kompozicija koje i danas ne izgledaju staromodno (npr. A day in the life i Lucy in the sky with diamonds).

A, što se tiče turneja, sa njuma su prestali pre Peppera, još 1966. god, koncertom u Kendlstik parku. Sam sgt. pepper je rezultat posvećenosti studijskom radu. Izuzetan album u svakom pogledu. Nije nezasluženo prvi na gotovo svim listama najboljih albuma svih vremena.

Srboljub

pre 5 godina

Prvi konceptualni LP, prvi omot sa tekstom, prva šetnja kroz stilove... da ne navodimo tiraže i vreme na top listama, i meni je A.R. posebno drag, ali ovo je bilo majstorstvo, još na četvorokanalnom magnetofonu. I ne zaboravimo 5th beatle, Sir G. Martina.

bunjuel

pre 5 godina

ja više volim Revolver, ali sve jedno. Nemam problem sa bilo kojim njihovim albumom na prvom mestu. Više mi smeta Adel na drugom mestu, i (nešto manje ali opet smeta) Oasis na trećem. Mislim, pored Queen, Pink Floyd, Stones, da ne govorimo o Never Mind the Bollocks i prvom ili drugom albumu Clash-a. Adel?! Stvarno?

ex El Grande

pre 5 godina

@Pekmez od sljiva

Jedno od objasnjenja: Zato sto su Bitlsi svoje pesme sami pravili/pisali a Cepelini pozajmljivali, 'ako znas nasta mislim' ;-) !?

ex El Grande

pre 5 godina

Slazem se da je Abbey Road bolji. Bolji je i White Album pa i Let it Be!? Zapravo, svi kasniji albumi! A opet, Help, A Hard Day's Night..!? A Revolver?! Ufff, ko ce to znati..? Mislim da je na jednoj listi, isto britanci naravno, bilo sedam albuma Bitlsa u prvih deset!? Nije realno al sto se mene tice moze i svih deset ;-)

Detuš

pre 5 godina

E jeste dosadni sa tim Bitlsima. Stounsi su zakon za njih. Da ne pominjem Dorse, Cepeline i još poneke. Da nije bilo ovih grupa Bitlsi ne bi nikada odrasli. I dalje bi pevuckali svoje dosadne ljubavne pesmice.

stooges

pre 5 godina

Ono kad ti je Sgt Pepper tek treci ili cetvrti najbolji album u diskografiji. Sta dalje tu ima da se prica o velicini i znacaju benda. Inace, moji omiljeni su Abbey Road i Revolver. Pozdrav

Rain from heaven

pre 5 godina

Na tom albumu su se pojavile inovacije, kao puštanje trake unazad, na Day in the life, a na Dark side of the moon pravljeni su prvi loopovi na pesmi Money gde su snimili zvuk novca i zatim lepili traku sa istim zvukom i tako su i nastali "krugovi"

Stingray

pre 5 godina

Unjkavi, jednosmerni, dosadni, na isti kalup pesmice... Preteče političke korektnosti u muzici. U ono vreme pobune šezdesetih godina prošlog veka i Rock And Rolla u usponu, jednostavno nisu bili dorasli vremenu i tadašnjoj situaciji.

Srboljub

pre 5 godina

"Objektivno, drugi albumi su im bolji, ali na omotnici ovoga je Anton Šandor Lavej, lider satanističke crkve u Americi."
(Rade, 13. oktobar 2018 21:08)
Da batalimo lične preferencije, objektivno, po kom su to parametru drugi LP bolji? I kud ti, od sedamdeset jedne ličnosti sa omota, zapade za oko baš LaVey? Troprsnost u opasnosti? Spasite dušu, ne slušajte Pepper-a! Btw, odličan koment Armina i sjajna paralela sa Hičem.

Armin

pre 5 godina

@Cica Miloje

Ja ne znam za veću pojavu u kulturi 20 -og vijeka.
Hitchcock, Picasso, Kafka, Stravinski i još ko ne, da ne nabrajam....pa, ni Tolstoj (zakačio je malo 20-og vijeka), nisi imali veći uticaj na život običnog čovjeka i niko u umjetnosti nije učinio tu stvar da se osjecas srecnim samom činjenicom da si živ, kao The Beatles. Da ne pominjem inovativnost, originalnost, te integritet, i šta još sve ne...Ko god se dohvatio scene i mikrofona nakon objavljivanja Rubber Soula, ne bi trebao da ih sjedeći pomene (to je, kao, recimo, da bi svaki romanopisac trebao da na zidu ima okacenog i uokvirenog Servantesovog Don Kihota(.

No, to je samo moje mišljenje. Ako vi znate za neku vecu pojavu, recite.

Srboljub

pre 5 godina

@stingray
"Unjkavi, jednosmerni, dosadni, na isti kalup pesmice... Preteče političke korektnosti u muzici. U ono vreme pobune šezdesetih godina prošlog veka i Rock And Rolla u usponu, jednostavno nisu bili dorasli vremenu i tadašnjoj situaciji."
Mora da nam donosiš vesti iz nekog paralelnog univerzuma gde je Kanye W. bolji gitarista od Jimi H. gde su tekstovi J. Biebera kvalitetniji od Dylana, a u lokalu neko/nešto po imanu Rasta značajniji od Korni grupe, B. Dugmeta i EKV zajedno? Izjaviti da si veći od Isusa i/ili vratiti orden Kraljici i/ili "pozdraviti" publikum sa "vi pozadi aplaudirajte, a vi napred zveckajte nakitom!" je etablirana politička korektnost, jel da? Jel ti palo na pamet šta je tema "Blackbird", "She's Leaving A Home" ili "Helter-Skelter"... ili desetinama drugih, na isti kalup monotonim pesmicama (tačno, 70, 80% je A-A-B-A, ali forma vodi estetici). Ili zašto se njihovi vokalni aranžmani proučavaju na muzičkim akademijama upkos, avaj, unjkavim glasovima? Van muzike: ono što izmiče iz vida je sveukupan kulturni impakt koji su 1962-69/70. ostvarili. Hint: nekad je trebalo više coyones da se pusti kosa par santumetara, nego danas da se izađe u tim fronclama što ih zovete pantalonama.
@Rain from heaven:
tako je, uz malu dopunu: još na Revolveru imali su štos sa trakom unazad (I'm Only Sleeping & Tomorrow Never Knows)

Srboljub

pre 5 godina

"AAA daaaj, Bitlsi najpopularniji??? Crvena jabuka imala ozbiljnije pesme od njih."
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vojdošag, 13. oktobar 2018 20:16)
Oko 75/76. +/- nekoliko godina, popularan je bio bend "Bay City Rollers", čuvam članke u kojim ih proglašavaju "većim(!) od The Beatles". Jel čuo neko za njih? Hoće li za 35-40 godina znati neko za "Crvenu jabuku"(osim Vojdošaga)?

The John

pre 5 godina

"Unjkavi, jednosmerni, dosadni, na isti kalup pesmice... Preteče političke korektnosti u muzici. U ono vreme pobune šezdesetih godina prošlog veka i Rock And Rolla u usponu, jednostavno nisu bili dorasli vremenu i tadašnjoj situaciji."
(Stingray)

Zatvorenih očiju da gađaš Lenonove pesme 4 od 5 ćeš ubosti politički nekorektnu.
Kritikuješ nešto što nisi ni pročitao, ni čuo. Neznanje ti ne dozvoljava komentarisanje, ali želja da se nešto kaže preovladava.
Pozz

izhlapjeli starac

pre 5 godina

Uglavnom, vecina komentara je o muzici moga zivota. Tesko je reci sta je od svega najbolje ali mi se cini da danas takva muzika ne postoji. Ili sam stvarno ostario???

mr. gone

pre 5 godina

Oko 75/76. +/- nekoliko godina, popularan je bio bend "Bay City Rollers", čuvam članke u kojim ih proglašavaju "većim(!) od The Beatles". Jel čuo neko za njih? Hoće li za 35-40 godina znati neko za "Crvenu jabuku"(osim Vojdošaga)?
(Srboljub, 15. oktobar 2018 01:12)

Aaaaaa ne spominji mi "Bay City Rollers", gde ih nadje, kao tinejdzer roker sa par drugova iz gimnazije bio sam clan tajnog drustva koje je imalo za zadatak unistenje svih ploca BCR, Garry Glittera i ostalih nistarija muzicke industrije... Gde ih izvuce iz zaborava, ostavi ih gde im je mesto!

Djole_kg

pre 5 godina

Možda nije bio najpopularniji, ali meni je Division Bell od Pink Floyd-a ubedljivo najomiljeniji britanski! Nadam se da ovde ima i ostalih fanova..

008

pre 5 godina

Bitlsi nisu najveca grupa, ali su oni bili detonatori, pored Elvisa, jedne globalne promene sveta u mnogim kulturoloskim i socioloskim aspektima. Histerija koja je vladala oko Bitlsa je najveca u istoriji sveta i nikad ponovljena. Oni su potpuno unistili americku muzicku industriju cije je trziste bilo u milijardama dolara i koje se jedva oporavilo posle dve godine kada je histerija oko Bitlsa pocela postepeno da se smanjuje, a i drugi genijalni autori i izvodjaci poceli da demonstriraju i svoje ideje, ali su im Bitlsi nspravili ogroman prostor. Tako da su oni najvaznija pojava, pored Elvisa, u dvadesetom veku na mnogim nivoima, a ne samo muzickim i zato je bzvz porediti ih sa bilo kim drugim. A ne mislim da je njihov album najbolji, mislim da je bilo i suptilnijih autora, ali su Bitlsi svakako van konkurencije kada su radi o uticaju i prostoru koji su napravili za ostale legende.

Srboljub

pre 5 godina

Final cut, kuriozitet: važno svima koji gotivimo oba benda: upravo našao na net-u, PF su tokom snimanja svoje prve ploče "The Piper at the Gates of Dawn" delili studio sa Beatles, koji tada snimaju upravo SgtPLHCB; pronaći šta kažu o Bitlsima, meni malo neprijatno da citiram.

Filip

pre 5 godina

Ako nekog ne mrzi, da li bi mi objasnio zasto su Bitlsi toliko cenjeni? Meni sa ove distance njihove pesme nisu nista posebno, tj iz tog vremena mi se neke mnogo vise svidjaju, poput Rolling Stones, Doors, J.Joplin itd

Budimo realni

pre 5 godina

Najpopularniji mozda, jer je najprodavaniji. A najboljih deset albuma britanskih grupa su: 1.Exile on a Main St. 2.Abbey Road, 3.The Dark Side of the Moon, 4.Led Zeppelin IV, 5.Bohemian Rhapsody, 6.Tommy, 7.Machine Head, 8.Paranoid, 9.Aqualung, 10.Close to the Edge. Ko prati rok muziku, zna zasto bas ovi albumi.

Detuš

pre 5 godina

E jeste dosadni sa tim Bitlsima. Stounsi su zakon za njih. Da ne pominjem Dorse, Cepeline i još poneke. Da nije bilo ovih grupa Bitlsi ne bi nikada odrasli. I dalje bi pevuckali svoje dosadne ljubavne pesmice.

Stingray

pre 5 godina

Unjkavi, jednosmerni, dosadni, na isti kalup pesmice... Preteče političke korektnosti u muzici. U ono vreme pobune šezdesetih godina prošlog veka i Rock And Rolla u usponu, jednostavno nisu bili dorasli vremenu i tadašnjoj situaciji.

Бабинџем

pre 5 godina

Ретко се деси да је најбоље истовремено и најпопуларније. Одличан је ово албум, Битлси јесу можда најпопуларнији острвски бенд, али нису најквалитетнији. То је Пинк Флојд :) видим да су неки писали Dark side of the moon, мени су бољи Animals или Meddle, иако мање популарни. Ко није имао никад слушао Пинк Флојд нека послуша обавезно.

Armin

pre 5 godina

Bitlsi su najveća pojava u cjelokupnoj kulturi 20-og vijeka, a u popularnoj muzici ubjedljivo su i daleko ispred svih.
Simptomaticno je i to da kada, naltene svakog muzicara relevantnost pitate na tu temu najveci i najznacajniji, redom svi navode The Beatles - od Gilmoura, Hendrixa, Bowie-ja, Cobaina, Elton Johna, U2, Lemmy iz Motorheada, Thom Yorke, da ne ppminjem Oasisovu bracu i citavi brit-pop od 90-ih pa naovamo (jedini izuzeci, da znam, su Sid Vicious, Zappa i Lou Reed).

Sad, za Sgt Peppers, mnogima je neki drugi album možda draži, ali nijedan nije bio toliko grandiozan, nijedan nije uhvatio duh vremena kao taj. Ko je gledao razne dokunentarce i fan je Bitlsa, tome ovo nije novost. Od A Day in the life veća pjesma ne postoji, iako ja možda vise volim Eleanor Rigby, Penny Lane ili Hey Jude i Here Comes the Sun ili, pak, Sonething.

Od Rubber Soula pa nadalje, Revolver / Sgt. Pepper / The White Album / Abbey Road (meni, licno, najemotivniji i najdraži) su sve neosporna remek djela tj. 5 najboljih albuma svih vremena. Ostali su "samo" odlični. Ali niz ovih 5, takav niz je u popularnoj kulturi imao samo još Hitchcock sa Rear Window / Vertigo / Psycho / North by Northwest / The Birds.

Pozdrav svima!

ex El Grande

pre 5 godina

@Pekmez od sljiva

Jedno od objasnjenja: Zato sto su Bitlsi svoje pesme sami pravili/pisali a Cepelini pozajmljivali, 'ako znas nasta mislim' ;-) !?

Filip

pre 5 godina

Ako nekog ne mrzi, da li bi mi objasnio zasto su Bitlsi toliko cenjeni? Meni sa ove distance njihove pesme nisu nista posebno, tj iz tog vremena mi se neke mnogo vise svidjaju, poput Rolling Stones, Doors, J.Joplin itd

stooges

pre 5 godina

Ono kad ti je Sgt Pepper tek treci ili cetvrti najbolji album u diskografiji. Sta dalje tu ima da se prica o velicini i znacaju benda. Inace, moji omiljeni su Abbey Road i Revolver. Pozdrav

Aleksandar

pre 5 godina

Album je poseban zato što je uveo nešto novo, do tada neviđeno u rok muzici. Name, to je prvi konceptualni album. Uz nekoliko antologijskih kompozicija koje i danas ne izgledaju staromodno (npr. A day in the life i Lucy in the sky with diamonds).

A, što se tiče turneja, sa njuma su prestali pre Peppera, još 1966. god, koncertom u Kendlstik parku. Sam sgt. pepper je rezultat posvećenosti studijskom radu. Izuzetan album u svakom pogledu. Nije nezasluženo prvi na gotovo svim listama najboljih albuma svih vremena.

ex El Grande

pre 5 godina

Slazem se da je Abbey Road bolji. Bolji je i White Album pa i Let it Be!? Zapravo, svi kasniji albumi! A opet, Help, A Hard Day's Night..!? A Revolver?! Ufff, ko ce to znati..? Mislim da je na jednoj listi, isto britanci naravno, bilo sedam albuma Bitlsa u prvih deset!? Nije realno al sto se mene tice moze i svih deset ;-)

Budimo realni

pre 5 godina

Najpopularniji mozda, jer je najprodavaniji. A najboljih deset albuma britanskih grupa su: 1.Exile on a Main St. 2.Abbey Road, 3.The Dark Side of the Moon, 4.Led Zeppelin IV, 5.Bohemian Rhapsody, 6.Tommy, 7.Machine Head, 8.Paranoid, 9.Aqualung, 10.Close to the Edge. Ko prati rok muziku, zna zasto bas ovi albumi.

Srboljub

pre 5 godina

"Objektivno, drugi albumi su im bolji, ali na omotnici ovoga je Anton Šandor Lavej, lider satanističke crkve u Americi."
(Rade, 13. oktobar 2018 21:08)
Da batalimo lične preferencije, objektivno, po kom su to parametru drugi LP bolji? I kud ti, od sedamdeset jedne ličnosti sa omota, zapade za oko baš LaVey? Troprsnost u opasnosti? Spasite dušu, ne slušajte Pepper-a! Btw, odličan koment Armina i sjajna paralela sa Hičem.

Srboljub

pre 5 godina

Prvi konceptualni LP, prvi omot sa tekstom, prva šetnja kroz stilove... da ne navodimo tiraže i vreme na top listama, i meni je A.R. posebno drag, ali ovo je bilo majstorstvo, još na četvorokanalnom magnetofonu. I ne zaboravimo 5th beatle, Sir G. Martina.

Djole_kg

pre 5 godina

Možda nije bio najpopularniji, ali meni je Division Bell od Pink Floyd-a ubedljivo najomiljeniji britanski! Nadam se da ovde ima i ostalih fanova..

bunjuel

pre 5 godina

ja više volim Revolver, ali sve jedno. Nemam problem sa bilo kojim njihovim albumom na prvom mestu. Više mi smeta Adel na drugom mestu, i (nešto manje ali opet smeta) Oasis na trećem. Mislim, pored Queen, Pink Floyd, Stones, da ne govorimo o Never Mind the Bollocks i prvom ili drugom albumu Clash-a. Adel?! Stvarno?

The John

pre 5 godina

"Unjkavi, jednosmerni, dosadni, na isti kalup pesmice... Preteče političke korektnosti u muzici. U ono vreme pobune šezdesetih godina prošlog veka i Rock And Rolla u usponu, jednostavno nisu bili dorasli vremenu i tadašnjoj situaciji."
(Stingray)

Zatvorenih očiju da gađaš Lenonove pesme 4 od 5 ćeš ubosti politički nekorektnu.
Kritikuješ nešto što nisi ni pročitao, ni čuo. Neznanje ti ne dozvoljava komentarisanje, ali želja da se nešto kaže preovladava.
Pozz

Armin

pre 5 godina

@Cica Miloje

Ja ne znam za veću pojavu u kulturi 20 -og vijeka.
Hitchcock, Picasso, Kafka, Stravinski i još ko ne, da ne nabrajam....pa, ni Tolstoj (zakačio je malo 20-og vijeka), nisi imali veći uticaj na život običnog čovjeka i niko u umjetnosti nije učinio tu stvar da se osjecas srecnim samom činjenicom da si živ, kao The Beatles. Da ne pominjem inovativnost, originalnost, te integritet, i šta još sve ne...Ko god se dohvatio scene i mikrofona nakon objavljivanja Rubber Soula, ne bi trebao da ih sjedeći pomene (to je, kao, recimo, da bi svaki romanopisac trebao da na zidu ima okacenog i uokvirenog Servantesovog Don Kihota(.

No, to je samo moje mišljenje. Ako vi znate za neku vecu pojavu, recite.

Srboljub

pre 5 godina

@stingray
"Unjkavi, jednosmerni, dosadni, na isti kalup pesmice... Preteče političke korektnosti u muzici. U ono vreme pobune šezdesetih godina prošlog veka i Rock And Rolla u usponu, jednostavno nisu bili dorasli vremenu i tadašnjoj situaciji."
Mora da nam donosiš vesti iz nekog paralelnog univerzuma gde je Kanye W. bolji gitarista od Jimi H. gde su tekstovi J. Biebera kvalitetniji od Dylana, a u lokalu neko/nešto po imanu Rasta značajniji od Korni grupe, B. Dugmeta i EKV zajedno? Izjaviti da si veći od Isusa i/ili vratiti orden Kraljici i/ili "pozdraviti" publikum sa "vi pozadi aplaudirajte, a vi napred zveckajte nakitom!" je etablirana politička korektnost, jel da? Jel ti palo na pamet šta je tema "Blackbird", "She's Leaving A Home" ili "Helter-Skelter"... ili desetinama drugih, na isti kalup monotonim pesmicama (tačno, 70, 80% je A-A-B-A, ali forma vodi estetici). Ili zašto se njihovi vokalni aranžmani proučavaju na muzičkim akademijama upkos, avaj, unjkavim glasovima? Van muzike: ono što izmiče iz vida je sveukupan kulturni impakt koji su 1962-69/70. ostvarili. Hint: nekad je trebalo više coyones da se pusti kosa par santumetara, nego danas da se izađe u tim fronclama što ih zovete pantalonama.
@Rain from heaven:
tako je, uz malu dopunu: još na Revolveru imali su štos sa trakom unazad (I'm Only Sleeping & Tomorrow Never Knows)

Srboljub

pre 5 godina

"AAA daaaj, Bitlsi najpopularniji??? Crvena jabuka imala ozbiljnije pesme od njih."
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vojdošag, 13. oktobar 2018 20:16)
Oko 75/76. +/- nekoliko godina, popularan je bio bend "Bay City Rollers", čuvam članke u kojim ih proglašavaju "većim(!) od The Beatles". Jel čuo neko za njih? Hoće li za 35-40 godina znati neko za "Crvenu jabuku"(osim Vojdošaga)?

Srboljub

pre 5 godina

Final cut, kuriozitet: važno svima koji gotivimo oba benda: upravo našao na net-u, PF su tokom snimanja svoje prve ploče "The Piper at the Gates of Dawn" delili studio sa Beatles, koji tada snimaju upravo SgtPLHCB; pronaći šta kažu o Bitlsima, meni malo neprijatno da citiram.

Rain from heaven

pre 5 godina

Na tom albumu su se pojavile inovacije, kao puštanje trake unazad, na Day in the life, a na Dark side of the moon pravljeni su prvi loopovi na pesmi Money gde su snimili zvuk novca i zatim lepili traku sa istim zvukom i tako su i nastali "krugovi"

izhlapjeli starac

pre 5 godina

Uglavnom, vecina komentara je o muzici moga zivota. Tesko je reci sta je od svega najbolje ali mi se cini da danas takva muzika ne postoji. Ili sam stvarno ostario???

008

pre 5 godina

Bitlsi nisu najveca grupa, ali su oni bili detonatori, pored Elvisa, jedne globalne promene sveta u mnogim kulturoloskim i socioloskim aspektima. Histerija koja je vladala oko Bitlsa je najveca u istoriji sveta i nikad ponovljena. Oni su potpuno unistili americku muzicku industriju cije je trziste bilo u milijardama dolara i koje se jedva oporavilo posle dve godine kada je histerija oko Bitlsa pocela postepeno da se smanjuje, a i drugi genijalni autori i izvodjaci poceli da demonstriraju i svoje ideje, ali su im Bitlsi nspravili ogroman prostor. Tako da su oni najvaznija pojava, pored Elvisa, u dvadesetom veku na mnogim nivoima, a ne samo muzickim i zato je bzvz porediti ih sa bilo kim drugim. A ne mislim da je njihov album najbolji, mislim da je bilo i suptilnijih autora, ali su Bitlsi svakako van konkurencije kada su radi o uticaju i prostoru koji su napravili za ostale legende.

mr. gone

pre 5 godina

Oko 75/76. +/- nekoliko godina, popularan je bio bend "Bay City Rollers", čuvam članke u kojim ih proglašavaju "većim(!) od The Beatles". Jel čuo neko za njih? Hoće li za 35-40 godina znati neko za "Crvenu jabuku"(osim Vojdošaga)?
(Srboljub, 15. oktobar 2018 01:12)

Aaaaaa ne spominji mi "Bay City Rollers", gde ih nadje, kao tinejdzer roker sa par drugova iz gimnazije bio sam clan tajnog drustva koje je imalo za zadatak unistenje svih ploca BCR, Garry Glittera i ostalih nistarija muzicke industrije... Gde ih izvuce iz zaborava, ostavi ih gde im je mesto!