Ponedeljak, 01.10.2018.

12:30

Na sahrani samo supruga i sveštenik, a čak ni on nije znao koga sahranjuje

Izvor: B92

Na sahrani samo supruga i sveštenik, a èak ni on nije znao koga sahranjuje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

V

pre 5 godina

Kada sam ga gledao kao dete, nisam razumeo kako to da je taj covek angazovan da glumi, kad nista ne glumi...?
Tek mnogo kasnije sam shvatio.

Bogoje Panajotovic

pre 5 godina

Ovakva faca je mogla samo u Srbiji da postane glumac. Moze li neko takvu facu da zamisli na crvenom tepihu u Holivudu ili Kanu?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dragutin, 2. oktobar 2018 09:05)

Mozes li da zamislis da on pristane da ode tamo ?

Nije mi jasno

pre 5 godina

Prezirao je glumu i glumacki svet.Uostalom, bio je tipski glumac (uvek neki sofer, majstor i tako to). Po meni - nikakav velikan. Ukus domace filmske publike je i danas, a kamoli onda, vrlo prizeman.

lemy bond

pre 5 godina

knjigu "Posle fajronta" (ono jeste mala) dva puta pročitah . Kako je to specifičan lik bio čoveče. Preporučujem od srca. Pogotovu za ove što pišu da on i nije bio glumac,pa i nije,svadjao se sa ljudima kada ga neko tako oslovi. Da,on je samo umeo da se ponaša. Ali kada se u kafani nadje sa Mijom Aleksicem,(Mija je bio kažu izuzetno prgav kada popije) 90% prisutnih beži iz kafane,i onda počinje makljaža,uništili su tako nekoliko kafana.....

lemy bond

pre 5 godina

... i možda je prisustvovao jedan svrštenik??? ali on je u testamentu tražio tri,u inat,ostalo je isto. Nije voleo pompu,nego svoju ladju i reku Savu.....

Развигор Бесмиселновић Жижуле

pre 5 godina

Један од најзначајнијих појава српског глумишта. Човек по коме су се и за кога су се писали и адаптирали сценарији.
Мој теча га је добро знао, дружили су се на реци. Много су били слични.
Павле вуисић еј био особењак и тежак, никако лош човек. Дубоко несрећан зато што није могао да има децу.
Уткао је себе у културну баштину овог народа многим улогама.
Ипак, од њега је било и бољих и разноврснијих глумаца.

gordan

pre 5 godina

Davnih 80 tih jedno proljece zadesio sam se u Dubrovniku.Bio sam u vikend posjeti jednoj djevojci iz mog grada koja je studirala tu.U subotu navece sa njenom kolegicom i nekim mladicem koji je igrao fudbal lokalnog tima obilazili smo kafice u staroj jezgri grada..Kasno navece odlucimo onako pruipiti uzeli taxi i dosli na Babin kuk. Ulazeci u jedan od restorana pun muzike i dima ugledasmo za stolom Pavla Vujasinovica kriveci kacket u nazad, rasiranih ruku uziva u pjesmi orkestra u cosku. Ja svom drustvu sokiran rekoh "narode uleitili smo u kadar nekom snimanju,eno Pavla" Da sve je izgledalo tako osim da snimanja nije bilo i da je to izgleda uobicajan izlazak "legende" u kafanu.

пишите ћирилицом

pre 5 godina

Ne zelim nikog da uvredim niti da se raspravljam,samo za moj ukus nista posebno! Srbija je imala mnogo,mnogo bolje glumce od pavla vuisica!
(nikolaaaassss,

Тако је. Ево паде ми на памет Берчек. Једнако добро је глумио ретарда у Ко То Тамо Пева, па мрачног деликвента у Специјалном Васпитању, па Милоша Обреновића итд. Е, то је глумац. А Бата Живојиновић, Павле Вујисић, па и Бата Стојковић, то су глумци-занатлије, увек глуме један исти лик, јесу симпатични и драги, увесељавају нас и радују, али из тог једног лика не могу да изађу јер су занатлије, а не уметници.

cobe

pre 5 godina

sudeci po danasnjim medijima, niko tita voleo nije
(Gene Ween, 01. oktobar 2018 15:38)

Isto je i sa Slobom bilo, vise sam sreo onih koji ga ne vole posle 5. oktobra.

артиљерац

pre 5 godina

@ prizrenac Па нешто нисам сигуран у то.Ајд што му у биографији пише да је рођен у Београду,али се врло сигурно зна да је завршио Трећу мушку гимназију у Београду. А Пошто је био 1926 годиште,а гимназија је пре рата била 8 годишња, значи да је у први разред гимназије(данас 5.разред ОШ)кренуо 1936 или 37 год.

pokoj mu duši

pre 5 godina

grozno je kad ceo život glumis u 90% komunjarskih propagandnih filmova, pa na kraju zivota shvatis koliki god da si glumac da si ipak sve promasio i stidis se samoga sebe...

realno

pre 5 godina

Kako Paja moze da bude jedan od najvecih glumaca kad nikad nije zavrsio fakultet za dramu.
(Prle, 1. oktobar 2018 15:59)

Isto tako kao što nisu ni Hemfri Bogart, Kirk Daglas, Klint Istvud...

Joanikije

pre 5 godina

Zoran Radmilovic, Slobodan Perovic, Bata Stojkovic, Ljuba Tadic, Paja...
Ne uspevam da dokucim ko je od njih bolji, jednostavno svih 5 su majstori.
Tik, ispod njih su i legende poput Gage, Bate, Radeta Markovica, Bekima...

Šomi

pre 5 godina

Od svih nasih cuvenijih glumaca on mi je bio ubedljivo najslabiji. Uvek ista faca, isti ton. U svakom filmu on je "nadrndani namcor" ali bas u svakoj ulozi koju sam ja gledao, a igrao je u gomili filmova. Pre bih reko da je on morao da bude u filmovima zbog terazijskih brdjanskih veza nego zbog umeca. Dajte neki link za tu Velsovu izjavu-nema nigde sem kao patka narucenih nasih clanaka. Mozda je u pozoristu bio bolji, ili je zrtva "tipskih uloga" ali ja nikakvi njegovu bravuru ne videh, samo se ponasao kao i privatno. Nije to glumac.
(Slava mu i hvala svakako, 1. oktobar 2018 15:30)

Prijatelju, ako možeš i ti tako, ja glasam da si veliki glumac. Uživao sam u svakoj njegovoj pojavi.

kili

pre 5 godina

nekad bio Pavle vuisic, a sada vuk kostic, ajde sporedite ih, nemoguce.
(Salerno, 01. oktobar 2018 19:48)

braca Trifunovic, uporedi ih obojicu sa Pajom, nemoguce.

ana

pre 5 godina

neko dole napisa da je Paja uvek glumeo *sebe*, i da danas ima glumaca koji mogu da se transformaisu u vise *uloga*. Ne bih se slozila. To je isto kao kad bi neko rekao da je Brando uvek glumeo sebe. Ima nesto u karakteru, u tome da te kamera *voli*, e pa g-dina Vuisica je kamera volela. Danas toga jednostavno *nema*, narocito u mladjim generacijama. Mucno ih je gledati, bez obzira na Fakultet dramskih umetnosti. Premotajmo vreme 30-40 godina unazad, ako ne i dalje i pitajmo se ko bi od danasnje mladje i srednjegeneracije taj isti Faultet zaista i upisao. Paji nije trebao, ali on je izuzetak koji potvrdjuje pravilo.

realno

pre 5 godina

"Od svih nasih cuvenijih glumaca on mi je bio ubedljivo najslabiji... ja nikakvi njegovu bravuru ne videh, samo se ponasao kao i privatno."
(Slava mu i hvala svakako, 1. oktobar 2018 15:30)
U tome i jeste kvalitet-briljantnost, da ne primetiš da glumi. Upravo si ga kroz negativan komentar-kritiku najbolje opisao i dao najbolju pohvalu.

Dobros-AV

pre 5 godina

Da je rođen u Americi odavno bi imao Oskare, zvezdu na Bulevaru sumraka... Ali, njemu je bila draža Ada, njegov brod, Beograd i mesto u našim srcima. Veliki boem i Glumčina!
(Razum, 1. oktobar 2018 16:26)

E, ne bi, prijatelju. Pogotovo tamo ne bi. Uvek je glumio iste tipove i uvek mu je ista faca, nema tu glume. Gluma je nesto mnogo vise. Primera milion. Pavle je samo imao srecu da je mogao da glumi sebe ceo svoj zivot (sto je i priznao, stoji u ovom tekstu) i da nasem polupismenom svetu bude interesantan. Ja sam stariji covek i cesto sam ga sretao na Adi i po glumackim kafanama. Pio je spricer kao vodu. A vi sad udarite po minusima!!!

vaso

pre 5 godina

secam se scene u Vise od igre i njegovog čuvenog šipka Nemcima. Umro je 1988..na pragu ratnih desavanja...verujem da je istu stvar pokazao dusmanima koji su te ratove izazvali

Nodi

pre 5 godina

Paja je uglavnom glumio samog sebe, što u suštini i nije težak posao. Da ne budem pogrešno 'razumen', postoji mnoogo vrhunskih svetskih glumaca koji glume sebe. Zato se scenariji pišu za njih.

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

Mrzeo je sve i svakog, pa i profesiju od koje je fino živeo a ništa drugo manje isplativo nije hteo da radi - dakle: jedino je voleo sebe i brzo zarađenu gomilu novca.

Sretni umiru dvaput

pre 5 godina

@Хајде објавите коментар!

Možda bi bilo dobro da pogledate barem dvadestak filmova (od ukupno preko 170), odnosno uloga ovog glumca vrhunske transformacije, pa da onda i sami prosudite. Paja Vuisić glumio je podjednako odlično i ministre, profesore, lekare, direktore, kao i šofere, kafedžije, poštare, ljude iz naroda, te partizane, četnike, kako komandante tako i obične vojnike, zatim robijaše ... odigrao je, odlično, čak i ulogu Svetog Petra u filmu "Bokseri idu u raj".

A to da on "glumi sebe" mnogima se tako čini, jer to mogu samo najbolji.

Јабучило

pre 5 godina

Svaka čast Vujisiću naturščiku ali nije jasno da zašto je članak iskoršćen za bacanje otrovnih strela na lik i delo druga Tita koji ga ne bi pozvao i pustio da igra u Neretvi da je ono sa ćebetom i slikom istina.
(ne_tako, 01. oktobar 2018 13:32)

Онда мало знаш о Титу.

Straus

pre 5 godina

"Nikada nije uspeo da upiše Akademiju za pozorišnu umetnost."

Pravi umjetnici se radjaju. Imamo bezbroj umjetnika koji su
ostavili neizbrisiv trag a nisu se skolovali za ono cime su
se bavili.

Magiko

pre 5 godina

Kako je u tako kratkom periodu, tih nekih 70-80tih, zivelo tako puno legendi na jednom mestu. Legendarni glumci, pevaci, sportisti, boemi...kad slusam price o njima zazalim sto zivim u vremenu interneta i materijalizma...

nikolaaaassss

pre 5 godina

Nikad mi nije bilo jasno kako pavle vuisic moze nekom da bude najbolji glumac. Covek je bukvalno u svakom filmu isti lik! On ni na jednom filmu nije pokazao ni G od Glume,bukvalno je to on i nista vise! Za moj ukus nikakav glumac! Ne zelim nikog da uvredim niti da se raspravljam,samo za moj ukus nista posebno! Srbija je imala mnogo,mnogo bolje glumce od pavla vuisica!

Građanin Bezopasnih Namera

pre 5 godina

U Zemunu-Altina postoji ulica sa njegovim imenom, ali sa prezimenom su napravili sistemske greške. Kada prođete ulicom, na uličnim oznakama piše Vujisića, a ne Vuisića. U Gradskom registru ulica greška je još veća, izbacili su "i" umesto "j", pa se sada greška prenela i na kompjuterski sistem MUP-a, Pošte... ulica se može pronaći jedino kao Pavla Vujsića?! Bez "i", a sa ubačenim "j". Niko ne mari da ispravi greške, kako na uličnim oznakama, tako ni još veće greške u kompjuterskim sistemima, jer online pretraživanjem ulica po imenu (npr. u sistemu Pošte Srbije) ne možete pronaći ulicu, ako već ne znate za slovnu grešku... Kao, dali ste ime ulici u nečiju čast, a u stvari vam je nebitno kako se čovek zaista zvao i ko je bio... nekulturno i licemerno...a sve kreće od zvaničnog registra ulica...

prizrenac

pre 5 godina

Pavle Vujsic je odrastao u opstinu Dragas,kao dete naseljenika,po izbijanja drugog sv rata pobegli iz Dragasa i smesteni u Beogradu gde je ostajao do kraja zivota.

lampica

pre 5 godina

Mislim da je on jedini nas glumac koji ce trajati vecno.I ove nove generacije vec od 7 8 godina znaju Paju.Mozda je to radi atipicnog izgleda,harizme,njegove glume,nisam siguran ali je strasno upecatljiv.

Cine Matic

pre 5 godina

Paja Vuisić nije glumio u pozorištu tako da nije ni poznavao ni razumeo taj stil komike prenaglašenosti. On je to shvatao kao "preglumljivanje" iako je i sam često spontano to isto koristio u filmovima.
U to vreme pogotovo, taj stil glume je bio izuzetno popularan. Džeri Luis, Luj de Fin, Marsel Marso... uostalom zamislite pantomimičara koji ne preglumljije? Pajtonovci svi odreda, a još ponajviše Kliz koji je ostvario i najuspešniju solo karijeru komičara.
Umeli su i drugi naši vrhunski komičari da preglumljuju (Čkalja, Pero Kvrgić, Mija Aleksić, Zoran, Nikola Simić...) ali samo su Čkalja i Nikola bili specijalizovani komičari koji uglavnom nisu dobijali ni priliku da se pokažu u dramskom svetlu. U retkim prilikama kada su to mogli, pokazali su ubedljivo da i to itekako mogu.
Kultna TV serija "Kamiondžije" je građena na tom konfliktu karaktera Čkalje i Paje, po obrascima Stanlija i Olija. Bez njih dvojice takvih, u svemu na suprotnim stranama, Čkaljinim fanatičnim perfekcionizmom i Pajinim savršenstvom improvizacije, "Paja i Jare" su po mudrom scenariju Gordana Mihića uglavnom glumili onog drugog. Paji se to nije dopadalo jer je ljubomorno čuvao svoju intimu u koju je Čkalja nepogrešivo umeo da pronikne.

Pavle Vuisić je nesumnjivo gigant našeg glumišta, ali je uvek robovao tom kompleksu da nije kompletan glumac. Nepotrebno, naravno, ali sa kompleksima je obično tako i obično se ogrnu plaštom sujete, "da se ne vide".

MilenkoNaVodi

pre 5 godina

Legenda i specifican covek kakav je jednom radja. I dalje nas nasmejava i razonodi svojom glumom u kultnim filmovima.
Nisam znao da nije voleo Tita, ali to samo govori da je to vreme bilo cak i vreme sa vise slobode nego danas. Danas glumac koji se javno izjasni da je protiv aktuelne vlasti moze da se pozdravi sa bilo kakvom ulogom ili filmom sve dok se vlast ne promeni, ili oni ne promene misljenje. A desavalo se i to, svi znamo. Jedan legendarni glumac je tako preko noci izgubio status legende i dobio status sendvicara i jednog od vecih botova.
Tuzno je kada se politika umesa u umetnost.

Razum

pre 5 godina

Da je rođen u Americi odavno bi imao Oskare, zvezdu na Bulevaru sumraka... Ali, njemu je bila draža Ada, njegov brod, Beograd i mesto u našim srcima. Veliki boem i Glumčina!

Gelimer

pre 5 godina

Ej polako druze,opet si najvecu slavu doziveo za vreme Tita,posle nije bilo slavnih :(
(cobo, 01. oktobar 2018 13:18)

Ljudi su dobro ziveli zahvaljujuci Titu, a Paja je bio slavan zato sto je glumio u vreme Tita... ljudi su otisli u svemir pa i na Mesec zato sto je to bilo u vreme Tita, Zdravko Colic se pojavio za vreme Tita, ljudi nisu umirali za vreme Tita, vec svi navalili te 1980. da umru...

bata gaja

pre 5 godina

@...

scena iz vranjske ulice u beogradu. mi osnovci iz drugog ili trećeg razreda izlazimo iz oš jelena ćetković i prepoznajemo paju u automobilu.

"pajo, pajo!"
"mrs u p...u m......u!"

nije ni zamerka, a kamoli pljuvanje. tako je bilo. jednostavno, paja je bio mrgud, težak čovek, namćor što se kaže. poput čika duška radovića. što ne znači da se ispod te fasade nije krila nežna i dobra duša koju ste vi imali priliku da spoznate.

Хајде објавите коментар!

pre 5 godina

Добар јесте био, али не слажем се да данас нема више таквих. Има. Има много бољих. Павле Вуисић је у свакој улози пре свега глумио ,,себе'', ако ме разумете. Док, рецимо, Драган Николић је могао да глуми и пропалицу и господина, и сировину и уштогљеног типа. Као и многи глумци данас.

Dott

pre 5 godina

Citajuci ovaj tekst i neke ranije jos sadrzajnije o njemu, pomislih napisacu u komentaru da sam o Pavlu Vuisicu malo znao i da me je iznenadilo to da je smatran jednim od najinteligentnijih nasih glumaca. Onda procitah da je i njegova supruga malo toga znala o njemu.
Inteligentni ljudi su zatvoreni, cesto usamljeni, jer su sami sebi dobro drustvo i veoma im je tesko naci nekoga za razgovor na njihovom nivou i njihovim sferama interesovanja.

Prle

pre 5 godina

Kako Paja moze da bude jedan od najvecih glumaca kad nikad nije zavrsio fakultet za dramu.

To nije u redu prema svima koji su zavrsili i onima koji ce da se upisu.

Samo_kažem...

pre 5 godina

Mrzeo je možda komuniste jer je pred maturu mobilisan za vojsku i bačen na Sremski front kao mladi gimnazijalac. Tamo je verovatno doživeo sve i svašta, jedva izvukao živu glavu pa, i zato postao tako težak kao osoba kasnije.
Hvala mu kao glumcu za sjajne uloge koje je odigrao.

iskustva

pre 5 godina

Veliki glumac i čovek. Sve je pa i sam čin sahrane uradio po svojoj želji. Mogli su neki i da ga mrze, ali svi su ga morali poštovati jer je, u struci kojom se bavio, nadmašio sve.

Slava mu i hvala svakako

pre 5 godina

Od svih nasih cuvenijih glumaca on mi je bio ubedljivo najslabiji. Uvek ista faca, isti ton. U svakom filmu on je "nadrndani namcor" ali bas u svakoj ulozi koju sam ja gledao, a igrao je u gomili filmova. Pre bih reko da je on morao da bude u filmovima zbog terazijskih brdjanskih veza nego zbog umeca. Dajte neki link za tu Velsovu izjavu-nema nigde sem kao patka narucenih nasih clanaka. Mozda je u pozoristu bio bolji, ili je zrtva "tipskih uloga" ali ja nikakvi njegovu bravuru ne videh, samo se ponasao kao i privatno. Nije to glumac.

Органски вентилатор

pre 5 godina

Од шофера до министра.. једноставно најбољи глумац свих времена.Он се само понашао је довољно.

rešpekt

pre 5 godina

on i njegov brat su još kao tinejdžeri bili legende...Cetinje..Pijani otac dolazi kući...oskudica posle 2 sv. rata, kako doći do para za izlazak..???Otac kunja za stolom, Paja prilazi sa bijelom krpom preko podlaktice.."Molim vas da naplatim" .Otac mrtav pijan vadi ruku u džep i daje Paji ni ne pogledavši ga.Odoše dva brata u provod.. ????

dino

pre 5 godina

GLUMČINA, ustati pa spomenuti. Međutim mene nešto drugo zanima; gdje su silni poznavaoci lika i djela Maršala da nas ubjede kako bi Maršal da je saznao za prekrivanje slike odmah poslao Jovu Kapičića i Službu da malo porazgovaraju i rashlade Paju.

YYZ

pre 5 godina

Srbi ne vole mnogo da komplikuju, pa je neko ili "car" ili je "luzer". I tako Pavle ispade onaj prvi, bolji, potpuno zasluženo. Ali, zašto je bio takav osobenjak, i zašto nije voleo da glumi a opet je glumio, I to jako puno, ostaje tajna. Mislim da je on takodje izjavio da je nekakav "mučenik " i ostale koještarije. Da li je moguće biti blago kritičan prema "caru" i dati njegov psihološki portret 30 godina posle smrti? Verovatno da, ali ne u Srbiji...

...

pre 5 godina

“Cika Pajo,hoćete mi se potpisati?
‘Ocu kako neću.
Čekaj sad ću ja doneti olovku i papir.
Evo cika Pajo na salveti.
Kako se zoveš sine?
Mico!
“Mome Micu,neka je živ i zdrav.Njegov čika Paja””
Veliki glumac i umetnik.Jedan neponovljivi Pavle Vujisic

ne_tako

pre 5 godina

Svaka čast Vujisiću naturščiku ali nije jasno da zašto je članak iskoršćen za bacanje otrovnih strela na lik i delo druga Tita koji ga ne bi pozvao i pustio da igra u Neretvi da je ono sa ćebetom i slikom istina.

Sretni umiru dvaput (r. Gojko Šipovac, 1968)

pre 5 godina

"Nikada nije uspeo da upiše Akademiju za pozorišnu umetnost."

Nisu ni Hemfri Bogart, Žan Gaben, kao ni pomenuti Orson Vels, ali ni mnogi drugi, najveći svetski glumci. Međutim, meni je intersantna jedna druga stvar. Kad nekog glumca smatraš jednim od najvećih (sveukupno), a gledao si mnoge njegove uloge, veoma je teško, meni čak nemoguće, da izdvojiš jednu ulogu kao najbolju, najupečatljiviju. Upravo je to slučaj Pavla Vuisića. Ipak, možda...

kimi

pre 5 godina

Ej polako druze,opet si najvecu slavu doziveo za vreme Tita,posle nije bilo slavnih :(
(cobo, 01. oktobar 2018 13:18)

Otac mu je bio pravnik i cinovnik u kraljevini Jugoslaviji.

...

pre 5 godina

“Cika Pajo,hoćete mi se potpisati?
‘Ocu kako neću.
Čekaj sad ću ja doneti olovku i papir.
Evo cika Pajo na salveti.
Kako se zoveš sine?
Mico!
“Mome Micu,neka je živ i zdrav.Njegov čika Paja””
Veliki glumac i umetnik.Jedan neponovljivi Pavle Vujisic

Sretni umiru dvaput (r. Gojko Šipovac, 1968)

pre 5 godina

"Nikada nije uspeo da upiše Akademiju za pozorišnu umetnost."

Nisu ni Hemfri Bogart, Žan Gaben, kao ni pomenuti Orson Vels, ali ni mnogi drugi, najveći svetski glumci. Međutim, meni je intersantna jedna druga stvar. Kad nekog glumca smatraš jednim od najvećih (sveukupno), a gledao si mnoge njegove uloge, veoma je teško, meni čak nemoguće, da izdvojiš jednu ulogu kao najbolju, najupečatljiviju. Upravo je to slučaj Pavla Vuisića. Ipak, možda...

Magiko

pre 5 godina

Kako je u tako kratkom periodu, tih nekih 70-80tih, zivelo tako puno legendi na jednom mestu. Legendarni glumci, pevaci, sportisti, boemi...kad slusam price o njima zazalim sto zivim u vremenu interneta i materijalizma...

Razum

pre 5 godina

Da je rođen u Americi odavno bi imao Oskare, zvezdu na Bulevaru sumraka... Ali, njemu je bila draža Ada, njegov brod, Beograd i mesto u našim srcima. Veliki boem i Glumčina!

bata gaja

pre 5 godina

@...

scena iz vranjske ulice u beogradu. mi osnovci iz drugog ili trećeg razreda izlazimo iz oš jelena ćetković i prepoznajemo paju u automobilu.

"pajo, pajo!"
"mrs u p...u m......u!"

nije ni zamerka, a kamoli pljuvanje. tako je bilo. jednostavno, paja je bio mrgud, težak čovek, namćor što se kaže. poput čika duška radovića. što ne znači da se ispod te fasade nije krila nežna i dobra duša koju ste vi imali priliku da spoznate.

rešpekt

pre 5 godina

on i njegov brat su još kao tinejdžeri bili legende...Cetinje..Pijani otac dolazi kući...oskudica posle 2 sv. rata, kako doći do para za izlazak..???Otac kunja za stolom, Paja prilazi sa bijelom krpom preko podlaktice.."Molim vas da naplatim" .Otac mrtav pijan vadi ruku u džep i daje Paji ni ne pogledavši ga.Odoše dva brata u provod.. ????

ne_tako

pre 5 godina

Svaka čast Vujisiću naturščiku ali nije jasno da zašto je članak iskoršćen za bacanje otrovnih strela na lik i delo druga Tita koji ga ne bi pozvao i pustio da igra u Neretvi da je ono sa ćebetom i slikom istina.

lampica

pre 5 godina

Mislim da je on jedini nas glumac koji ce trajati vecno.I ove nove generacije vec od 7 8 godina znaju Paju.Mozda je to radi atipicnog izgleda,harizme,njegove glume,nisam siguran ali je strasno upecatljiv.

realno

pre 5 godina

"Od svih nasih cuvenijih glumaca on mi je bio ubedljivo najslabiji... ja nikakvi njegovu bravuru ne videh, samo se ponasao kao i privatno."
(Slava mu i hvala svakako, 1. oktobar 2018 15:30)
U tome i jeste kvalitet-briljantnost, da ne primetiš da glumi. Upravo si ga kroz negativan komentar-kritiku najbolje opisao i dao najbolju pohvalu.

Хајде објавите коментар!

pre 5 godina

Добар јесте био, али не слажем се да данас нема више таквих. Има. Има много бољих. Павле Вуисић је у свакој улози пре свега глумио ,,себе'', ако ме разумете. Док, рецимо, Драган Николић је могао да глуми и пропалицу и господина, и сировину и уштогљеног типа. Као и многи глумци данас.

Dott

pre 5 godina

Citajuci ovaj tekst i neke ranije jos sadrzajnije o njemu, pomislih napisacu u komentaru da sam o Pavlu Vuisicu malo znao i da me je iznenadilo to da je smatran jednim od najinteligentnijih nasih glumaca. Onda procitah da je i njegova supruga malo toga znala o njemu.
Inteligentni ljudi su zatvoreni, cesto usamljeni, jer su sami sebi dobro drustvo i veoma im je tesko naci nekoga za razgovor na njihovom nivou i njihovim sferama interesovanja.

iskustva

pre 5 godina

Veliki glumac i čovek. Sve je pa i sam čin sahrane uradio po svojoj želji. Mogli su neki i da ga mrze, ali svi su ga morali poštovati jer je, u struci kojom se bavio, nadmašio sve.

Gelimer

pre 5 godina

Ej polako druze,opet si najvecu slavu doziveo za vreme Tita,posle nije bilo slavnih :(
(cobo, 01. oktobar 2018 13:18)

Ljudi su dobro ziveli zahvaljujuci Titu, a Paja je bio slavan zato sto je glumio u vreme Tita... ljudi su otisli u svemir pa i na Mesec zato sto je to bilo u vreme Tita, Zdravko Colic se pojavio za vreme Tita, ljudi nisu umirali za vreme Tita, vec svi navalili te 1980. da umru...

Sretni umiru dvaput

pre 5 godina

@Хајде објавите коментар!

Možda bi bilo dobro da pogledate barem dvadestak filmova (od ukupno preko 170), odnosno uloga ovog glumca vrhunske transformacije, pa da onda i sami prosudite. Paja Vuisić glumio je podjednako odlično i ministre, profesore, lekare, direktore, kao i šofere, kafedžije, poštare, ljude iz naroda, te partizane, četnike, kako komandante tako i obične vojnike, zatim robijaše ... odigrao je, odlično, čak i ulogu Svetog Petra u filmu "Bokseri idu u raj".

A to da on "glumi sebe" mnogima se tako čini, jer to mogu samo najbolji.

kimi

pre 5 godina

Ej polako druze,opet si najvecu slavu doziveo za vreme Tita,posle nije bilo slavnih :(
(cobo, 01. oktobar 2018 13:18)

Otac mu je bio pravnik i cinovnik u kraljevini Jugoslaviji.

dino

pre 5 godina

GLUMČINA, ustati pa spomenuti. Međutim mene nešto drugo zanima; gdje su silni poznavaoci lika i djela Maršala da nas ubjede kako bi Maršal da je saznao za prekrivanje slike odmah poslao Jovu Kapičića i Službu da malo porazgovaraju i rashlade Paju.

Органски вентилатор

pre 5 godina

Од шофера до министра.. једноставно најбољи глумац свих времена.Он се само понашао је довољно.

Građanin Bezopasnih Namera

pre 5 godina

U Zemunu-Altina postoji ulica sa njegovim imenom, ali sa prezimenom su napravili sistemske greške. Kada prođete ulicom, na uličnim oznakama piše Vujisića, a ne Vuisića. U Gradskom registru ulica greška je još veća, izbacili su "i" umesto "j", pa se sada greška prenela i na kompjuterski sistem MUP-a, Pošte... ulica se može pronaći jedino kao Pavla Vujsića?! Bez "i", a sa ubačenim "j". Niko ne mari da ispravi greške, kako na uličnim oznakama, tako ni još veće greške u kompjuterskim sistemima, jer online pretraživanjem ulica po imenu (npr. u sistemu Pošte Srbije) ne možete pronaći ulicu, ako već ne znate za slovnu grešku... Kao, dali ste ime ulici u nečiju čast, a u stvari vam je nebitno kako se čovek zaista zvao i ko je bio... nekulturno i licemerno...a sve kreće od zvaničnog registra ulica...

Straus

pre 5 godina

"Nikada nije uspeo da upiše Akademiju za pozorišnu umetnost."

Pravi umjetnici se radjaju. Imamo bezbroj umjetnika koji su
ostavili neizbrisiv trag a nisu se skolovali za ono cime su
se bavili.

YYZ

pre 5 godina

Srbi ne vole mnogo da komplikuju, pa je neko ili "car" ili je "luzer". I tako Pavle ispade onaj prvi, bolji, potpuno zasluženo. Ali, zašto je bio takav osobenjak, i zašto nije voleo da glumi a opet je glumio, I to jako puno, ostaje tajna. Mislim da je on takodje izjavio da je nekakav "mučenik " i ostale koještarije. Da li je moguće biti blago kritičan prema "caru" i dati njegov psihološki portret 30 godina posle smrti? Verovatno da, ali ne u Srbiji...

Cine Matic

pre 5 godina

Paja Vuisić nije glumio u pozorištu tako da nije ni poznavao ni razumeo taj stil komike prenaglašenosti. On je to shvatao kao "preglumljivanje" iako je i sam često spontano to isto koristio u filmovima.
U to vreme pogotovo, taj stil glume je bio izuzetno popularan. Džeri Luis, Luj de Fin, Marsel Marso... uostalom zamislite pantomimičara koji ne preglumljije? Pajtonovci svi odreda, a još ponajviše Kliz koji je ostvario i najuspešniju solo karijeru komičara.
Umeli su i drugi naši vrhunski komičari da preglumljuju (Čkalja, Pero Kvrgić, Mija Aleksić, Zoran, Nikola Simić...) ali samo su Čkalja i Nikola bili specijalizovani komičari koji uglavnom nisu dobijali ni priliku da se pokažu u dramskom svetlu. U retkim prilikama kada su to mogli, pokazali su ubedljivo da i to itekako mogu.
Kultna TV serija "Kamiondžije" je građena na tom konfliktu karaktera Čkalje i Paje, po obrascima Stanlija i Olija. Bez njih dvojice takvih, u svemu na suprotnim stranama, Čkaljinim fanatičnim perfekcionizmom i Pajinim savršenstvom improvizacije, "Paja i Jare" su po mudrom scenariju Gordana Mihića uglavnom glumili onog drugog. Paji se to nije dopadalo jer je ljubomorno čuvao svoju intimu u koju je Čkalja nepogrešivo umeo da pronikne.

Pavle Vuisić je nesumnjivo gigant našeg glumišta, ali je uvek robovao tom kompleksu da nije kompletan glumac. Nepotrebno, naravno, ali sa kompleksima je obično tako i obično se ogrnu plaštom sujete, "da se ne vide".

vaso

pre 5 godina

secam se scene u Vise od igre i njegovog čuvenog šipka Nemcima. Umro je 1988..na pragu ratnih desavanja...verujem da je istu stvar pokazao dusmanima koji su te ratove izazvali

Slava mu i hvala svakako

pre 5 godina

Od svih nasih cuvenijih glumaca on mi je bio ubedljivo najslabiji. Uvek ista faca, isti ton. U svakom filmu on je "nadrndani namcor" ali bas u svakoj ulozi koju sam ja gledao, a igrao je u gomili filmova. Pre bih reko da je on morao da bude u filmovima zbog terazijskih brdjanskih veza nego zbog umeca. Dajte neki link za tu Velsovu izjavu-nema nigde sem kao patka narucenih nasih clanaka. Mozda je u pozoristu bio bolji, ili je zrtva "tipskih uloga" ali ja nikakvi njegovu bravuru ne videh, samo se ponasao kao i privatno. Nije to glumac.

Јабучило

pre 5 godina

Svaka čast Vujisiću naturščiku ali nije jasno da zašto je članak iskoršćen za bacanje otrovnih strela na lik i delo druga Tita koji ga ne bi pozvao i pustio da igra u Neretvi da je ono sa ćebetom i slikom istina.
(ne_tako, 01. oktobar 2018 13:32)

Онда мало знаш о Титу.

MilenkoNaVodi

pre 5 godina

Legenda i specifican covek kakav je jednom radja. I dalje nas nasmejava i razonodi svojom glumom u kultnim filmovima.
Nisam znao da nije voleo Tita, ali to samo govori da je to vreme bilo cak i vreme sa vise slobode nego danas. Danas glumac koji se javno izjasni da je protiv aktuelne vlasti moze da se pozdravi sa bilo kakvom ulogom ili filmom sve dok se vlast ne promeni, ili oni ne promene misljenje. A desavalo se i to, svi znamo. Jedan legendarni glumac je tako preko noci izgubio status legende i dobio status sendvicara i jednog od vecih botova.
Tuzno je kada se politika umesa u umetnost.

Bogoje Panajotovic

pre 5 godina

Ovakva faca je mogla samo u Srbiji da postane glumac. Moze li neko takvu facu da zamisli na crvenom tepihu u Holivudu ili Kanu?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dragutin, 2. oktobar 2018 09:05)

Mozes li da zamislis da on pristane da ode tamo ?

prizrenac

pre 5 godina

Pavle Vujsic je odrastao u opstinu Dragas,kao dete naseljenika,po izbijanja drugog sv rata pobegli iz Dragasa i smesteni u Beogradu gde je ostajao do kraja zivota.

realno

pre 5 godina

Kako Paja moze da bude jedan od najvecih glumaca kad nikad nije zavrsio fakultet za dramu.
(Prle, 1. oktobar 2018 15:59)

Isto tako kao što nisu ni Hemfri Bogart, Kirk Daglas, Klint Istvud...

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

Mrzeo je sve i svakog, pa i profesiju od koje je fino živeo a ništa drugo manje isplativo nije hteo da radi - dakle: jedino je voleo sebe i brzo zarađenu gomilu novca.

lemy bond

pre 5 godina

knjigu "Posle fajronta" (ono jeste mala) dva puta pročitah . Kako je to specifičan lik bio čoveče. Preporučujem od srca. Pogotovu za ove što pišu da on i nije bio glumac,pa i nije,svadjao se sa ljudima kada ga neko tako oslovi. Da,on je samo umeo da se ponaša. Ali kada se u kafani nadje sa Mijom Aleksicem,(Mija je bio kažu izuzetno prgav kada popije) 90% prisutnih beži iz kafane,i onda počinje makljaža,uništili su tako nekoliko kafana.....

Prle

pre 5 godina

Kako Paja moze da bude jedan od najvecih glumaca kad nikad nije zavrsio fakultet za dramu.

To nije u redu prema svima koji su zavrsili i onima koji ce da se upisu.

gordan

pre 5 godina

Davnih 80 tih jedno proljece zadesio sam se u Dubrovniku.Bio sam u vikend posjeti jednoj djevojci iz mog grada koja je studirala tu.U subotu navece sa njenom kolegicom i nekim mladicem koji je igrao fudbal lokalnog tima obilazili smo kafice u staroj jezgri grada..Kasno navece odlucimo onako pruipiti uzeli taxi i dosli na Babin kuk. Ulazeci u jedan od restorana pun muzike i dima ugledasmo za stolom Pavla Vujasinovica kriveci kacket u nazad, rasiranih ruku uziva u pjesmi orkestra u cosku. Ja svom drustvu sokiran rekoh "narode uleitili smo u kadar nekom snimanju,eno Pavla" Da sve je izgledalo tako osim da snimanja nije bilo i da je to izgleda uobicajan izlazak "legende" u kafanu.

lemy bond

pre 5 godina

... i možda je prisustvovao jedan svrštenik??? ali on je u testamentu tražio tri,u inat,ostalo je isto. Nije voleo pompu,nego svoju ladju i reku Savu.....

V

pre 5 godina

Kada sam ga gledao kao dete, nisam razumeo kako to da je taj covek angazovan da glumi, kad nista ne glumi...?
Tek mnogo kasnije sam shvatio.

Развигор Бесмиселновић Жижуле

pre 5 godina

Један од најзначајнијих појава српског глумишта. Човек по коме су се и за кога су се писали и адаптирали сценарији.
Мој теча га је добро знао, дружили су се на реци. Много су били слични.
Павле вуисић еј био особењак и тежак, никако лош човек. Дубоко несрећан зато што није могао да има децу.
Уткао је себе у културну баштину овог народа многим улогама.
Ипак, од њега је било и бољих и разноврснијих глумаца.

nikolaaaassss

pre 5 godina

Nikad mi nije bilo jasno kako pavle vuisic moze nekom da bude najbolji glumac. Covek je bukvalno u svakom filmu isti lik! On ni na jednom filmu nije pokazao ni G od Glume,bukvalno je to on i nista vise! Za moj ukus nikakav glumac! Ne zelim nikog da uvredim niti da se raspravljam,samo za moj ukus nista posebno! Srbija je imala mnogo,mnogo bolje glumce od pavla vuisica!

ana

pre 5 godina

neko dole napisa da je Paja uvek glumeo *sebe*, i da danas ima glumaca koji mogu da se transformaisu u vise *uloga*. Ne bih se slozila. To je isto kao kad bi neko rekao da je Brando uvek glumeo sebe. Ima nesto u karakteru, u tome da te kamera *voli*, e pa g-dina Vuisica je kamera volela. Danas toga jednostavno *nema*, narocito u mladjim generacijama. Mucno ih je gledati, bez obzira na Fakultet dramskih umetnosti. Premotajmo vreme 30-40 godina unazad, ako ne i dalje i pitajmo se ko bi od danasnje mladje i srednjegeneracije taj isti Faultet zaista i upisao. Paji nije trebao, ali on je izuzetak koji potvrdjuje pravilo.

Nodi

pre 5 godina

Paja je uglavnom glumio samog sebe, što u suštini i nije težak posao. Da ne budem pogrešno 'razumen', postoji mnoogo vrhunskih svetskih glumaca koji glume sebe. Zato se scenariji pišu za njih.

пишите ћирилицом

pre 5 godina

Ne zelim nikog da uvredim niti da se raspravljam,samo za moj ukus nista posebno! Srbija je imala mnogo,mnogo bolje glumce od pavla vuisica!
(nikolaaaassss,

Тако је. Ево паде ми на памет Берчек. Једнако добро је глумио ретарда у Ко То Тамо Пева, па мрачног деликвента у Специјалном Васпитању, па Милоша Обреновића итд. Е, то је глумац. А Бата Живојиновић, Павле Вујисић, па и Бата Стојковић, то су глумци-занатлије, увек глуме један исти лик, јесу симпатични и драги, увесељавају нас и радују, али из тог једног лика не могу да изађу јер су занатлије, а не уметници.

Joanikije

pre 5 godina

Zoran Radmilovic, Slobodan Perovic, Bata Stojkovic, Ljuba Tadic, Paja...
Ne uspevam da dokucim ko je od njih bolji, jednostavno svih 5 su majstori.
Tik, ispod njih su i legende poput Gage, Bate, Radeta Markovica, Bekima...

Šomi

pre 5 godina

Od svih nasih cuvenijih glumaca on mi je bio ubedljivo najslabiji. Uvek ista faca, isti ton. U svakom filmu on je "nadrndani namcor" ali bas u svakoj ulozi koju sam ja gledao, a igrao je u gomili filmova. Pre bih reko da je on morao da bude u filmovima zbog terazijskih brdjanskih veza nego zbog umeca. Dajte neki link za tu Velsovu izjavu-nema nigde sem kao patka narucenih nasih clanaka. Mozda je u pozoristu bio bolji, ili je zrtva "tipskih uloga" ali ja nikakvi njegovu bravuru ne videh, samo se ponasao kao i privatno. Nije to glumac.
(Slava mu i hvala svakako, 1. oktobar 2018 15:30)

Prijatelju, ako možeš i ti tako, ja glasam da si veliki glumac. Uživao sam u svakoj njegovoj pojavi.

Dobros-AV

pre 5 godina

Da je rođen u Americi odavno bi imao Oskare, zvezdu na Bulevaru sumraka... Ali, njemu je bila draža Ada, njegov brod, Beograd i mesto u našim srcima. Veliki boem i Glumčina!
(Razum, 1. oktobar 2018 16:26)

E, ne bi, prijatelju. Pogotovo tamo ne bi. Uvek je glumio iste tipove i uvek mu je ista faca, nema tu glume. Gluma je nesto mnogo vise. Primera milion. Pavle je samo imao srecu da je mogao da glumi sebe ceo svoj zivot (sto je i priznao, stoji u ovom tekstu) i da nasem polupismenom svetu bude interesantan. Ja sam stariji covek i cesto sam ga sretao na Adi i po glumackim kafanama. Pio je spricer kao vodu. A vi sad udarite po minusima!!!

cobe

pre 5 godina

sudeci po danasnjim medijima, niko tita voleo nije
(Gene Ween, 01. oktobar 2018 15:38)

Isto je i sa Slobom bilo, vise sam sreo onih koji ga ne vole posle 5. oktobra.

kili

pre 5 godina

nekad bio Pavle vuisic, a sada vuk kostic, ajde sporedite ih, nemoguce.
(Salerno, 01. oktobar 2018 19:48)

braca Trifunovic, uporedi ih obojicu sa Pajom, nemoguce.

артиљерац

pre 5 godina

@ prizrenac Па нешто нисам сигуран у то.Ајд што му у биографији пише да је рођен у Београду,али се врло сигурно зна да је завршио Трећу мушку гимназију у Београду. А Пошто је био 1926 годиште,а гимназија је пре рата била 8 годишња, значи да је у први разред гимназије(данас 5.разред ОШ)кренуо 1936 или 37 год.

Samo_kažem...

pre 5 godina

Mrzeo je možda komuniste jer je pred maturu mobilisan za vojsku i bačen na Sremski front kao mladi gimnazijalac. Tamo je verovatno doživeo sve i svašta, jedva izvukao živu glavu pa, i zato postao tako težak kao osoba kasnije.
Hvala mu kao glumcu za sjajne uloge koje je odigrao.

pokoj mu duši

pre 5 godina

grozno je kad ceo život glumis u 90% komunjarskih propagandnih filmova, pa na kraju zivota shvatis koliki god da si glumac da si ipak sve promasio i stidis se samoga sebe...

Nije mi jasno

pre 5 godina

Prezirao je glumu i glumacki svet.Uostalom, bio je tipski glumac (uvek neki sofer, majstor i tako to). Po meni - nikakav velikan. Ukus domace filmske publike je i danas, a kamoli onda, vrlo prizeman.

ne_tako

pre 5 godina

Svaka čast Vujisiću naturščiku ali nije jasno da zašto je članak iskoršćen za bacanje otrovnih strela na lik i delo druga Tita koji ga ne bi pozvao i pustio da igra u Neretvi da je ono sa ćebetom i slikom istina.

Prle

pre 5 godina

Kako Paja moze da bude jedan od najvecih glumaca kad nikad nije zavrsio fakultet za dramu.

To nije u redu prema svima koji su zavrsili i onima koji ce da se upisu.

Slava mu i hvala svakako

pre 5 godina

Od svih nasih cuvenijih glumaca on mi je bio ubedljivo najslabiji. Uvek ista faca, isti ton. U svakom filmu on je "nadrndani namcor" ali bas u svakoj ulozi koju sam ja gledao, a igrao je u gomili filmova. Pre bih reko da je on morao da bude u filmovima zbog terazijskih brdjanskih veza nego zbog umeca. Dajte neki link za tu Velsovu izjavu-nema nigde sem kao patka narucenih nasih clanaka. Mozda je u pozoristu bio bolji, ili je zrtva "tipskih uloga" ali ja nikakvi njegovu bravuru ne videh, samo se ponasao kao i privatno. Nije to glumac.

nikolaaaassss

pre 5 godina

Nikad mi nije bilo jasno kako pavle vuisic moze nekom da bude najbolji glumac. Covek je bukvalno u svakom filmu isti lik! On ni na jednom filmu nije pokazao ni G od Glume,bukvalno je to on i nista vise! Za moj ukus nikakav glumac! Ne zelim nikog da uvredim niti da se raspravljam,samo za moj ukus nista posebno! Srbija je imala mnogo,mnogo bolje glumce od pavla vuisica!

Хајде објавите коментар!

pre 5 godina

Добар јесте био, али не слажем се да данас нема више таквих. Има. Има много бољих. Павле Вуисић је у свакој улози пре свега глумио ,,себе'', ако ме разумете. Док, рецимо, Драган Николић је могао да глуми и пропалицу и господина, и сировину и уштогљеног типа. Као и многи глумци данас.

Samosvesna gradjanka

pre 5 godina

Mrzeo je sve i svakog, pa i profesiju od koje je fino živeo a ništa drugo manje isplativo nije hteo da radi - dakle: jedino je voleo sebe i brzo zarađenu gomilu novca.

Nije mi jasno

pre 5 godina

Prezirao je glumu i glumacki svet.Uostalom, bio je tipski glumac (uvek neki sofer, majstor i tako to). Po meni - nikakav velikan. Ukus domace filmske publike je i danas, a kamoli onda, vrlo prizeman.

Gelimer

pre 5 godina

Ej polako druze,opet si najvecu slavu doziveo za vreme Tita,posle nije bilo slavnih :(
(cobo, 01. oktobar 2018 13:18)

Ljudi su dobro ziveli zahvaljujuci Titu, a Paja je bio slavan zato sto je glumio u vreme Tita... ljudi su otisli u svemir pa i na Mesec zato sto je to bilo u vreme Tita, Zdravko Colic se pojavio za vreme Tita, ljudi nisu umirali za vreme Tita, vec svi navalili te 1980. da umru...

Nodi

pre 5 godina

Paja je uglavnom glumio samog sebe, što u suštini i nije težak posao. Da ne budem pogrešno 'razumen', postoji mnoogo vrhunskih svetskih glumaca koji glume sebe. Zato se scenariji pišu za njih.

...

pre 5 godina

“Cika Pajo,hoćete mi se potpisati?
‘Ocu kako neću.
Čekaj sad ću ja doneti olovku i papir.
Evo cika Pajo na salveti.
Kako se zoveš sine?
Mico!
“Mome Micu,neka je živ i zdrav.Njegov čika Paja””
Veliki glumac i umetnik.Jedan neponovljivi Pavle Vujisic

пишите ћирилицом

pre 5 godina

Ne zelim nikog da uvredim niti da se raspravljam,samo za moj ukus nista posebno! Srbija je imala mnogo,mnogo bolje glumce od pavla vuisica!
(nikolaaaassss,

Тако је. Ево паде ми на памет Берчек. Једнако добро је глумио ретарда у Ко То Тамо Пева, па мрачног деликвента у Специјалном Васпитању, па Милоша Обреновића итд. Е, то је глумац. А Бата Живојиновић, Павле Вујисић, па и Бата Стојковић, то су глумци-занатлије, увек глуме један исти лик, јесу симпатични и драги, увесељавају нас и радују, али из тог једног лика не могу да изађу јер су занатлије, а не уметници.

YYZ

pre 5 godina

Srbi ne vole mnogo da komplikuju, pa je neko ili "car" ili je "luzer". I tako Pavle ispade onaj prvi, bolji, potpuno zasluženo. Ali, zašto je bio takav osobenjak, i zašto nije voleo da glumi a opet je glumio, I to jako puno, ostaje tajna. Mislim da je on takodje izjavio da je nekakav "mučenik " i ostale koještarije. Da li je moguće biti blago kritičan prema "caru" i dati njegov psihološki portret 30 godina posle smrti? Verovatno da, ali ne u Srbiji...

realno

pre 5 godina

"Od svih nasih cuvenijih glumaca on mi je bio ubedljivo najslabiji... ja nikakvi njegovu bravuru ne videh, samo se ponasao kao i privatno."
(Slava mu i hvala svakako, 1. oktobar 2018 15:30)
U tome i jeste kvalitet-briljantnost, da ne primetiš da glumi. Upravo si ga kroz negativan komentar-kritiku najbolje opisao i dao najbolju pohvalu.

dino

pre 5 godina

GLUMČINA, ustati pa spomenuti. Međutim mene nešto drugo zanima; gdje su silni poznavaoci lika i djela Maršala da nas ubjede kako bi Maršal da je saznao za prekrivanje slike odmah poslao Jovu Kapičića i Službu da malo porazgovaraju i rashlade Paju.

Dobros-AV

pre 5 godina

Da je rođen u Americi odavno bi imao Oskare, zvezdu na Bulevaru sumraka... Ali, njemu je bila draža Ada, njegov brod, Beograd i mesto u našim srcima. Veliki boem i Glumčina!
(Razum, 1. oktobar 2018 16:26)

E, ne bi, prijatelju. Pogotovo tamo ne bi. Uvek je glumio iste tipove i uvek mu je ista faca, nema tu glume. Gluma je nesto mnogo vise. Primera milion. Pavle je samo imao srecu da je mogao da glumi sebe ceo svoj zivot (sto je i priznao, stoji u ovom tekstu) i da nasem polupismenom svetu bude interesantan. Ja sam stariji covek i cesto sam ga sretao na Adi i po glumackim kafanama. Pio je spricer kao vodu. A vi sad udarite po minusima!!!

pokoj mu duši

pre 5 godina

grozno je kad ceo život glumis u 90% komunjarskih propagandnih filmova, pa na kraju zivota shvatis koliki god da si glumac da si ipak sve promasio i stidis se samoga sebe...

Razum

pre 5 godina

Da je rođen u Americi odavno bi imao Oskare, zvezdu na Bulevaru sumraka... Ali, njemu je bila draža Ada, njegov brod, Beograd i mesto u našim srcima. Veliki boem i Glumčina!

Sretni umiru dvaput (r. Gojko Šipovac, 1968)

pre 5 godina

"Nikada nije uspeo da upiše Akademiju za pozorišnu umetnost."

Nisu ni Hemfri Bogart, Žan Gaben, kao ni pomenuti Orson Vels, ali ni mnogi drugi, najveći svetski glumci. Međutim, meni je intersantna jedna druga stvar. Kad nekog glumca smatraš jednim od najvećih (sveukupno), a gledao si mnoge njegove uloge, veoma je teško, meni čak nemoguće, da izdvojiš jednu ulogu kao najbolju, najupečatljiviju. Upravo je to slučaj Pavla Vuisića. Ipak, možda...

Magiko

pre 5 godina

Kako je u tako kratkom periodu, tih nekih 70-80tih, zivelo tako puno legendi na jednom mestu. Legendarni glumci, pevaci, sportisti, boemi...kad slusam price o njima zazalim sto zivim u vremenu interneta i materijalizma...

rešpekt

pre 5 godina

on i njegov brat su još kao tinejdžeri bili legende...Cetinje..Pijani otac dolazi kući...oskudica posle 2 sv. rata, kako doći do para za izlazak..???Otac kunja za stolom, Paja prilazi sa bijelom krpom preko podlaktice.."Molim vas da naplatim" .Otac mrtav pijan vadi ruku u džep i daje Paji ni ne pogledavši ga.Odoše dva brata u provod.. ????

Органски вентилатор

pre 5 godina

Од шофера до министра.. једноставно најбољи глумац свих времена.Он се само понашао је довољно.

Sretni umiru dvaput

pre 5 godina

@Хајде објавите коментар!

Možda bi bilo dobro da pogledate barem dvadestak filmova (od ukupno preko 170), odnosno uloga ovog glumca vrhunske transformacije, pa da onda i sami prosudite. Paja Vuisić glumio je podjednako odlično i ministre, profesore, lekare, direktore, kao i šofere, kafedžije, poštare, ljude iz naroda, te partizane, četnike, kako komandante tako i obične vojnike, zatim robijaše ... odigrao je, odlično, čak i ulogu Svetog Petra u filmu "Bokseri idu u raj".

A to da on "glumi sebe" mnogima se tako čini, jer to mogu samo najbolji.

Dott

pre 5 godina

Citajuci ovaj tekst i neke ranije jos sadrzajnije o njemu, pomislih napisacu u komentaru da sam o Pavlu Vuisicu malo znao i da me je iznenadilo to da je smatran jednim od najinteligentnijih nasih glumaca. Onda procitah da je i njegova supruga malo toga znala o njemu.
Inteligentni ljudi su zatvoreni, cesto usamljeni, jer su sami sebi dobro drustvo i veoma im je tesko naci nekoga za razgovor na njihovom nivou i njihovim sferama interesovanja.

iskustva

pre 5 godina

Veliki glumac i čovek. Sve je pa i sam čin sahrane uradio po svojoj želji. Mogli su neki i da ga mrze, ali svi su ga morali poštovati jer je, u struci kojom se bavio, nadmašio sve.

Јабучило

pre 5 godina

Svaka čast Vujisiću naturščiku ali nije jasno da zašto je članak iskoršćen za bacanje otrovnih strela na lik i delo druga Tita koji ga ne bi pozvao i pustio da igra u Neretvi da je ono sa ćebetom i slikom istina.
(ne_tako, 01. oktobar 2018 13:32)

Онда мало знаш о Титу.

lampica

pre 5 godina

Mislim da je on jedini nas glumac koji ce trajati vecno.I ove nove generacije vec od 7 8 godina znaju Paju.Mozda je to radi atipicnog izgleda,harizme,njegove glume,nisam siguran ali je strasno upecatljiv.

MilenkoNaVodi

pre 5 godina

Legenda i specifican covek kakav je jednom radja. I dalje nas nasmejava i razonodi svojom glumom u kultnim filmovima.
Nisam znao da nije voleo Tita, ali to samo govori da je to vreme bilo cak i vreme sa vise slobode nego danas. Danas glumac koji se javno izjasni da je protiv aktuelne vlasti moze da se pozdravi sa bilo kakvom ulogom ili filmom sve dok se vlast ne promeni, ili oni ne promene misljenje. A desavalo se i to, svi znamo. Jedan legendarni glumac je tako preko noci izgubio status legende i dobio status sendvicara i jednog od vecih botova.
Tuzno je kada se politika umesa u umetnost.

Cine Matic

pre 5 godina

Paja Vuisić nije glumio u pozorištu tako da nije ni poznavao ni razumeo taj stil komike prenaglašenosti. On je to shvatao kao "preglumljivanje" iako je i sam često spontano to isto koristio u filmovima.
U to vreme pogotovo, taj stil glume je bio izuzetno popularan. Džeri Luis, Luj de Fin, Marsel Marso... uostalom zamislite pantomimičara koji ne preglumljije? Pajtonovci svi odreda, a još ponajviše Kliz koji je ostvario i najuspešniju solo karijeru komičara.
Umeli su i drugi naši vrhunski komičari da preglumljuju (Čkalja, Pero Kvrgić, Mija Aleksić, Zoran, Nikola Simić...) ali samo su Čkalja i Nikola bili specijalizovani komičari koji uglavnom nisu dobijali ni priliku da se pokažu u dramskom svetlu. U retkim prilikama kada su to mogli, pokazali su ubedljivo da i to itekako mogu.
Kultna TV serija "Kamiondžije" je građena na tom konfliktu karaktera Čkalje i Paje, po obrascima Stanlija i Olija. Bez njih dvojice takvih, u svemu na suprotnim stranama, Čkaljinim fanatičnim perfekcionizmom i Pajinim savršenstvom improvizacije, "Paja i Jare" su po mudrom scenariju Gordana Mihića uglavnom glumili onog drugog. Paji se to nije dopadalo jer je ljubomorno čuvao svoju intimu u koju je Čkalja nepogrešivo umeo da pronikne.

Pavle Vuisić je nesumnjivo gigant našeg glumišta, ali je uvek robovao tom kompleksu da nije kompletan glumac. Nepotrebno, naravno, ali sa kompleksima je obično tako i obično se ogrnu plaštom sujete, "da se ne vide".

Straus

pre 5 godina

"Nikada nije uspeo da upiše Akademiju za pozorišnu umetnost."

Pravi umjetnici se radjaju. Imamo bezbroj umjetnika koji su
ostavili neizbrisiv trag a nisu se skolovali za ono cime su
se bavili.

vaso

pre 5 godina

secam se scene u Vise od igre i njegovog čuvenog šipka Nemcima. Umro je 1988..na pragu ratnih desavanja...verujem da je istu stvar pokazao dusmanima koji su te ratove izazvali

ana

pre 5 godina

neko dole napisa da je Paja uvek glumeo *sebe*, i da danas ima glumaca koji mogu da se transformaisu u vise *uloga*. Ne bih se slozila. To je isto kao kad bi neko rekao da je Brando uvek glumeo sebe. Ima nesto u karakteru, u tome da te kamera *voli*, e pa g-dina Vuisica je kamera volela. Danas toga jednostavno *nema*, narocito u mladjim generacijama. Mucno ih je gledati, bez obzira na Fakultet dramskih umetnosti. Premotajmo vreme 30-40 godina unazad, ako ne i dalje i pitajmo se ko bi od danasnje mladje i srednjegeneracije taj isti Faultet zaista i upisao. Paji nije trebao, ali on je izuzetak koji potvrdjuje pravilo.

V

pre 5 godina

Kada sam ga gledao kao dete, nisam razumeo kako to da je taj covek angazovan da glumi, kad nista ne glumi...?
Tek mnogo kasnije sam shvatio.

kimi

pre 5 godina

Ej polako druze,opet si najvecu slavu doziveo za vreme Tita,posle nije bilo slavnih :(
(cobo, 01. oktobar 2018 13:18)

Otac mu je bio pravnik i cinovnik u kraljevini Jugoslaviji.

bata gaja

pre 5 godina

@...

scena iz vranjske ulice u beogradu. mi osnovci iz drugog ili trećeg razreda izlazimo iz oš jelena ćetković i prepoznajemo paju u automobilu.

"pajo, pajo!"
"mrs u p...u m......u!"

nije ni zamerka, a kamoli pljuvanje. tako je bilo. jednostavno, paja je bio mrgud, težak čovek, namćor što se kaže. poput čika duška radovića. što ne znači da se ispod te fasade nije krila nežna i dobra duša koju ste vi imali priliku da spoznate.

prizrenac

pre 5 godina

Pavle Vujsic je odrastao u opstinu Dragas,kao dete naseljenika,po izbijanja drugog sv rata pobegli iz Dragasa i smesteni u Beogradu gde je ostajao do kraja zivota.

Građanin Bezopasnih Namera

pre 5 godina

U Zemunu-Altina postoji ulica sa njegovim imenom, ali sa prezimenom su napravili sistemske greške. Kada prođete ulicom, na uličnim oznakama piše Vujisića, a ne Vuisića. U Gradskom registru ulica greška je još veća, izbacili su "i" umesto "j", pa se sada greška prenela i na kompjuterski sistem MUP-a, Pošte... ulica se može pronaći jedino kao Pavla Vujsića?! Bez "i", a sa ubačenim "j". Niko ne mari da ispravi greške, kako na uličnim oznakama, tako ni još veće greške u kompjuterskim sistemima, jer online pretraživanjem ulica po imenu (npr. u sistemu Pošte Srbije) ne možete pronaći ulicu, ako već ne znate za slovnu grešku... Kao, dali ste ime ulici u nečiju čast, a u stvari vam je nebitno kako se čovek zaista zvao i ko je bio... nekulturno i licemerno...a sve kreće od zvaničnog registra ulica...

kili

pre 5 godina

nekad bio Pavle vuisic, a sada vuk kostic, ajde sporedite ih, nemoguce.
(Salerno, 01. oktobar 2018 19:48)

braca Trifunovic, uporedi ih obojicu sa Pajom, nemoguce.

Samo_kažem...

pre 5 godina

Mrzeo je možda komuniste jer je pred maturu mobilisan za vojsku i bačen na Sremski front kao mladi gimnazijalac. Tamo je verovatno doživeo sve i svašta, jedva izvukao živu glavu pa, i zato postao tako težak kao osoba kasnije.
Hvala mu kao glumcu za sjajne uloge koje je odigrao.

Šomi

pre 5 godina

Od svih nasih cuvenijih glumaca on mi je bio ubedljivo najslabiji. Uvek ista faca, isti ton. U svakom filmu on je "nadrndani namcor" ali bas u svakoj ulozi koju sam ja gledao, a igrao je u gomili filmova. Pre bih reko da je on morao da bude u filmovima zbog terazijskih brdjanskih veza nego zbog umeca. Dajte neki link za tu Velsovu izjavu-nema nigde sem kao patka narucenih nasih clanaka. Mozda je u pozoristu bio bolji, ili je zrtva "tipskih uloga" ali ja nikakvi njegovu bravuru ne videh, samo se ponasao kao i privatno. Nije to glumac.
(Slava mu i hvala svakako, 1. oktobar 2018 15:30)

Prijatelju, ako možeš i ti tako, ja glasam da si veliki glumac. Uživao sam u svakoj njegovoj pojavi.

Развигор Бесмиселновић Жижуле

pre 5 godina

Један од најзначајнијих појава српског глумишта. Човек по коме су се и за кога су се писали и адаптирали сценарији.
Мој теча га је добро знао, дружили су се на реци. Много су били слични.
Павле вуисић еј био особењак и тежак, никако лош човек. Дубоко несрећан зато што није могао да има децу.
Уткао је себе у културну баштину овог народа многим улогама.
Ипак, од њега је било и бољих и разноврснијих глумаца.

Joanikije

pre 5 godina

Zoran Radmilovic, Slobodan Perovic, Bata Stojkovic, Ljuba Tadic, Paja...
Ne uspevam da dokucim ko je od njih bolji, jednostavno svih 5 su majstori.
Tik, ispod njih su i legende poput Gage, Bate, Radeta Markovica, Bekima...

cobe

pre 5 godina

sudeci po danasnjim medijima, niko tita voleo nije
(Gene Ween, 01. oktobar 2018 15:38)

Isto je i sa Slobom bilo, vise sam sreo onih koji ga ne vole posle 5. oktobra.

lemy bond

pre 5 godina

knjigu "Posle fajronta" (ono jeste mala) dva puta pročitah . Kako je to specifičan lik bio čoveče. Preporučujem od srca. Pogotovu za ove što pišu da on i nije bio glumac,pa i nije,svadjao se sa ljudima kada ga neko tako oslovi. Da,on je samo umeo da se ponaša. Ali kada se u kafani nadje sa Mijom Aleksicem,(Mija je bio kažu izuzetno prgav kada popije) 90% prisutnih beži iz kafane,i onda počinje makljaža,uništili su tako nekoliko kafana.....

Bogoje Panajotovic

pre 5 godina

Ovakva faca je mogla samo u Srbiji da postane glumac. Moze li neko takvu facu da zamisli na crvenom tepihu u Holivudu ili Kanu?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dragutin, 2. oktobar 2018 09:05)

Mozes li da zamislis da on pristane da ode tamo ?

realno

pre 5 godina

Kako Paja moze da bude jedan od najvecih glumaca kad nikad nije zavrsio fakultet za dramu.
(Prle, 1. oktobar 2018 15:59)

Isto tako kao što nisu ni Hemfri Bogart, Kirk Daglas, Klint Istvud...

артиљерац

pre 5 godina

@ prizrenac Па нешто нисам сигуран у то.Ајд што му у биографији пише да је рођен у Београду,али се врло сигурно зна да је завршио Трећу мушку гимназију у Београду. А Пошто је био 1926 годиште,а гимназија је пре рата била 8 годишња, значи да је у први разред гимназије(данас 5.разред ОШ)кренуо 1936 или 37 год.

gordan

pre 5 godina

Davnih 80 tih jedno proljece zadesio sam se u Dubrovniku.Bio sam u vikend posjeti jednoj djevojci iz mog grada koja je studirala tu.U subotu navece sa njenom kolegicom i nekim mladicem koji je igrao fudbal lokalnog tima obilazili smo kafice u staroj jezgri grada..Kasno navece odlucimo onako pruipiti uzeli taxi i dosli na Babin kuk. Ulazeci u jedan od restorana pun muzike i dima ugledasmo za stolom Pavla Vujasinovica kriveci kacket u nazad, rasiranih ruku uziva u pjesmi orkestra u cosku. Ja svom drustvu sokiran rekoh "narode uleitili smo u kadar nekom snimanju,eno Pavla" Da sve je izgledalo tako osim da snimanja nije bilo i da je to izgleda uobicajan izlazak "legende" u kafanu.

lemy bond

pre 5 godina

... i možda je prisustvovao jedan svrštenik??? ali on je u testamentu tražio tri,u inat,ostalo je isto. Nije voleo pompu,nego svoju ladju i reku Savu.....