Petak, 02.02.2018.

18:35

Ima li Slovenija pravo da traži jugoslovenska umetnička dela?

Izvor: Tanjug

Ima li Slovenija pravo da traži jugoslovenska umetnièka dela? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Sveta

pre 6 godina

Srbija je pravni naslednik SFRJ pa prema tome i pravni naslednik imovine SFRJ (bilo umetničke, tehničke, intelektualne.....) Srbija je i stvorila Jugoslaviju pa i po tom osnovu joj pripada imovina Jugoslavije. Ne može Slovenija tražiti ono što je nastalo na zgarištu koje su učinili Austrougarski i Nemački vojnici pa i slovenci i Hrvati..... Srbija treba tražiti ratnu oštetu za prvi i drugi svetski rat od bivših jugoslovenskih republika. Deo slika opljačkanih po Srbiji ili pravoslavnim kućama i crkvama nalaze se u mimarinom muzeju u Zagrebu a čujem i u Luvru.... Oni koji su srpskoj deci zabranjivali korišćenje vode u centru Ljubljane ili blokirali humanitarnu pomoć srpskoj deci za vreme sankcija (a sankcije su tražili slovenački i hrvatski pobunjeni političari) ne zaslužuju nikakvo razumevanje a kamo li pomoć....

kalcokera

pre 6 godina

kinoteka je nasa
Ko ih je bio po usima da razbijaju Jugu
nasledili smo dugove nasledili smo i umetnicka dela
to je sada nase i nas muzej.

Dušan

pre 6 godina

Stvarno ne razumem ovoliko uzbuđivanje. Bilo ko može tražiti šta hoće, ali za to mora imati pravnu osnovu. Ako se stavovi ne slažu, ide se na međunarodni sud ili na arbitražu. Presuda je obavezujuća za obe strane. I gotovo. Čist račun, duga ljubav.

Zoki ?

pre 6 godina

Za dela likovne umetnosti koja su napravljena u Srbiji ili kupljena, to je glupost. Što se tiče filmova nisam siguran zašto se pravi ovolika buka. Filmovi se veoma uspešno mogu kopirati, svaka ex-YU republika može imati kompletnu kolekciju negativa. U svakom slučaju u pitanju je zajedničko kulturno nasleđe. Nisam siguran u čemu je tolika fama oko orginala negativa, u Americi možete da kupite isečke negativa poznatih filmova.

ivan bg

pre 6 godina

Ukoliko neko zeli i ima vremena i para moze da proseta do najblizeg suda i zatrazi da se njemu sva ova dela dodele. to isto moze i besplatno da zatrazi ako se obrati najblizoj vatrogasnoj stanici npr. zasto da isto pravo nema i jedna drzava?

dominus

pre 6 godina

@ CATAPA

Više ta Slovenija duguje Srbiji (pa i Hrvatska), nego li je obrnuto. Druga stvar što su Srbi najviše bili opijeni komunizmom (Srbi i Crnogorci) pa im se kroz Titovu Jugoslaviju sve obilo o glavu. A ko je naslednik čega, pravno se može lako utvrditi.
Ne znam samo zašto spominješ Slobu?! Nije se jedini on busao u grudi. Najlakše je reći "Sloba je kriv za sve".

leptirica

pre 6 godina

Kolika su potraživanja štediša Ljubljanske banke iz Srbije. Hrvati beuspešno potražuju 500 miliona € za svoje gradjane.
(Goran Mirić, 02. februar 2018 21:16)

Hrvati i BiH su dobili na sudu i isplaćuje im se štednja u ratama.

Dombovar

pre 6 godina

Srbija nije nikada bila pravni nasljednik Juge jer je bila izbačena iz UNa pa je kao Srbija morala zatražiti priznanje i stolicu z UN!

Danilo

pre 6 godina

Dragi Srbi jel sada znate koga Hrvati imaju za susjede? A da ne govorim za druge stvari da su nam uzeli ime Teran za vino, istarski pršut, pa evo žele i slavonski kulen... sve bi oni, mali narod veliki kompleksi!

Јабучило

pre 6 godina

Ако је Србија наследник СФРЈ (а јесте) припадају јој сва југословенска уметничка дела, без обзира у којој су републици настала.

boggy

pre 6 godina

Виба филм је основан као одељење УФУСА - Удружења филмских уметника Србије, и то иницијативом "Четворице из Гласа" (часописа из 1951. године) - Милета Пејића (Миле Поп), продуцента; Јована Живановића, режисера; Војислава Вање Бјењаша, монтажера и Богдана Јовановића Роје, сценаристе. Они су били оснивачи ПРВОГ УМЕТНИЧКОГ ФИЛМСКОГ ПРЕДУЗЕЋА У СЛОВЕНИЈИ, пошто су државним указом филмски радници ЈУГОСЛАВИЈЕ, сви били отпуштени из службе. Толико.

s

pre 6 godina

Slovenci se samo ponašaju racionalno, na poziciji su moći u odnosu na nas a i vrše dobru uslugu oko prijema SRB u EU, i prirodno žele to što skuplje da naplate.Takav je zapadni razvijeni svet kome težimo, hladan, nezajažljiv i okrutan.Takvi ćemo i mi postati ako uspemo da se uguramo tamo i ako među takvima preživimo

Бата Стојковић

pre 6 godina

Ех Словенци наша браћа. Траже нешто само зато што је словеначки аутор а не питају да ли је то купљено или није. Па нисмо ми то украли господо. Је ли и Горење машину да вам вратим?

Pa tek onda sve ostalo

pre 6 godina

Prvo da se Sloveniji vrati brvnara- Lovačka kuća iz Užičke 15, koju je SR Slovenija sagradila i polonila Titu 1952. godine za 60, rođendan.

neopterecen

pre 6 godina

Jedina zemlja koja se borila za slobodu svih zemalja koje su bile u jugoslaviji je Srbija i samo ona zasluzuje sva dela.
(Pedja, 02. februar 2018 19:51)

Borila se za slobodu slovenaca, jeste. Tenkovima i kalasnjikovima.

neopterecen

pre 6 godina

"Naravno da su ta dela vlasništvo Srbije kada su nastala u Sićevu.

Ahahahaha! Znaci ako ja odem recimo u austriju, tamo nesto fotografisem, ta fotografija pripada Austriji? Nikad u zivotu nisam cuo veci idiotluk.

puma

pre 6 godina

Kada je moja zena trazila razvod braka nije dobila nista-Ni kucu,Ni namjestaj,Ni slike nista samo njene prnje I zbogom, tako I sa slovencima

aman objavite komentar

pre 6 godina

Puna podrska istaknutim ljudima koji su govorili na ovu temu u ovom clanku. Ne damo im nase! A napredni ce im dati sve sto traze!

mile

pre 6 godina

Ne treba im dati apsolutno nista. Prvi su bili tu kad je trebalo da se otme sve sto se moglo. Mi matori znamo celu pricu s kraja 80-ih, ne mrzim Slovence ali mrzim antisrpsku politiku te drzavice.

Aleks

pre 6 godina

Slovenija je nasledila 16,39% svega što je imala SFRJ. Slovenija je svoj deo duga već vratila. Tu se uključuje i dug u tom procentu, tako da nije tačno da Srbija vraća bilo čiji dug.
U vreme raspada SFRJ, država je imala 5 milijardi dolara rezerve koje je "naslednica" SRJ potrošila, odnosno preko za to ustanovljenih kompanija i Beobanke svu lovu preneli na Kipar. Ostale države naslednice nisu ništa od tog novca dobile.
Uostalom evo link od članka, pa se potrudite sa prevodom.:
http://www.delo.si/sobotna/zgodba-o-blokirani-milijardi-dolg-nekdanje-jugoslavije-do-tujih-komercialnih-bank.html

Coa

pre 6 godina

Kapiram da onda i firme iz ostalih republika imaju pravo na povraćaj imovine u Sloveniji (ali i u ostalim državama) da ne govorim o štednji u tadašnjoj Ljubljanskoj banci... Jedan detalj mi se samo vrzma, koliko se sećam, sve republike (današnje nez. države) su se odrekle Juge i svega u vezi sa njom (čitaj kao da su nekih 50ak godina bili u nekom među prostoru), ne znam odakle sada ovo?

Major

pre 6 godina

Pravni sledbenik Jugoskavije je bila SR Jugoslavija. Pravni sledbenik SR Jugoslavije je Srbija. Dakle, sve što je Jugoslovensko a u Srbiji je, to je naše. Tačka!

мали човек

pre 6 godina

По том резону, они имају право и на Америку. Прва дама Америке је из Словеније.

CATAPA

pre 6 godina

Ko je bre vama uopšte ubacio u mozak tu besmislicu da je "Srbija jedini naslednik Jugoslavije"? To čak nije ni pametno sve i kad bi bilo moguće.

Uostalom, Vlajčić objasnio onome ko pameti ima, samo što je ovde očigledno malo takvih. Sloba im mrtav, ali Slobina deca i dalje vrte Slobine budalaštine u koje usput ni on ni tada nije verovao.

.орг

pre 6 godina

српски средњовековни рукопис никољско јеванђеље, чува се у даблину. чува се.

Realno

pre 6 godina

Ako hoce Kekeca, treba im ga dati, s tim da prvo plate racun za cuvanje tog filma (uzeti najskuplju cenu cuvanja nitrat filmova), i kamatu jer 27.godina nisu platili racun za cuvanje filma

samo po zakonu

pre 6 godina

Pravno gledano, prilikom raspada neke države pravo na njenu zaostavštinu ima ona džava koja nastavlja njen kontinuitet, a u ovom slučaju je to najpre bila SRJ, pa Srbija i Crna Gora, a danas na kraju je to posle svega Srbija. Prema tome odgovor je: NEMA, jer da im je bilo do jugoslovenstva, Jugoslavije i njenog nasleđa oni bi logično i ostali da žive u toj državi, ovako oni su se razdruživanjem od SFRJ svesno odrekli svega toga što danas potražuju tako da je ovo čist bezobrazluk. S druge strane Slovenci već godinama ne vraćaju ikone, crkve i druge svojine Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji koje su zakonski uknjižene na njeno vlasništvo još pre raspada.

Oto Ban Kan

pre 6 godina

Ne razumem. Ako smo pravni naslednici bivse Juge kada se trebaju placati dugovi. kako nismo i kada treba zadrzati nesto?
@(drLaki, 2. februar 2018 19:26)

Vrlo prosto, kad nešto daš pa ga se iz nekog razloga dobrovoljno odrekneš onda zauvek gubiš pravo na to nešto, a dugovi su dugovi, od dugova se
ne možeš odreći, to je tako oduvek, tako je i sada.

Dr. za rock and roll

pre 6 godina

Ma to za filmove je glupost. Presnimi se i to je to— kao da je to neki problem. Ovo za slike to ne znam i ne bih mogao da komentarisem.

student

pre 6 godina

Da li neko zna da li je Slovenija vratila Titove automobile koji su 1980 i neke pozajmljeni iz Beograda, zarad izložbe u Sloveniji, trebalo da je ostanu neko vreme tamo, a i dalje nisu vraćeni, nego su, koliko je meni poznato, izloženi u Tehničkom muzeju u Ljubljani?

Nizdis

pre 6 godina

Ovaj gospodin iz Narodnig muzeja u Beogradu prica o apsurdu...apsurd je sto 18 godina u Beogradu NE RADI narodni muzej. E to je moj gospodine apsurd i tu se svaka vasa prica i legitimitet zavrsava. Rodjen sam u Beogradu 1991. osnovnu, srednju i fakultet zavrsio, odselio se u Italiju i nikada nisam posetio narodni muzej svoje zemlje. To je apsurd.

XXL

pre 6 godina

Srbija mora da shvati da Slovenija ili ti slovenački narod MORA da stvori - kulturrno nasleđe. Inače ga nemaju kroz istoriju pod razno-raznim - burgovcima. Naravno srpski narod je omogućio slovenačkom da stvori svoju samostalnu državu, a sada taj isti srpski narod 'lakejima' treba da omogući kulturno nasleđe u nedostatku ličnog istorijskog.

Vladimir

pre 6 godina

Sporazum o sukcesiji je u ovom slučaju jasan. Nepokretna imovina podleže sukcesiji, a nepokretna ostaje tamo gde se zatekla. To su i oni nama rekli kada smo potraživali vozila old tajmere koje smo im pozajmili pre otceplenja Slovenije za neku izložbu.

čibe be

pre 6 godina

slovenci najgore ljige. najviše profitirali od juge, prvi tražili njen raspad, nazivali je tamnicom pa postali nejveći njeni nostalgičari(naravno da bi nama prodaju sve što ide uz to)

borivoje surdilovic

pre 6 godina

imace prava kada njihovi radnici npr u valjevu budu radili za 1000 evra a ne za 250....o kojim pravima oni govore kada ne postuju ljudska.

Dali bocek

pre 6 godina

Sve sto je stvoreno u Drzavi Sloveniji treba bezpogovorno vratiti. Naravno, dela iz male provincije Drzave Jugoslavije, ostaju tamo gde su i deponovana, po prirodi stvari pripadajuca, u vodecoj naslednici bivse nam drzave. Naravno, mozda se o tome moze i popricati kada vrate imovinu nekim Karadjordjevicima, kada namire u finansijskom smislu teritorije koje je dobila ili osvojila Kraljevina SHS i Jugoslavija, a sada njima pripadaju, kada procene dobit koja je stecena Osimskim sporazumom... Od mene mogu da dobiju Kardeljevu sliku. I to u drvenom ramu.

čibe be

pre 6 godina

slovenci najgore ljige. najviše profitirali od juge, prvi tražili njen raspad, nazivali je tamnicom pa postali nejveći njeni nostalgičari(naravno da bi nama prodaju sve što ide uz to)

Nizdis

pre 6 godina

Ovaj gospodin iz Narodnig muzeja u Beogradu prica o apsurdu...apsurd je sto 18 godina u Beogradu NE RADI narodni muzej. E to je moj gospodine apsurd i tu se svaka vasa prica i legitimitet zavrsava. Rodjen sam u Beogradu 1991. osnovnu, srednju i fakultet zavrsio, odselio se u Italiju i nikada nisam posetio narodni muzej svoje zemlje. To je apsurd.

XXL

pre 6 godina

Srbija mora da shvati da Slovenija ili ti slovenački narod MORA da stvori - kulturrno nasleđe. Inače ga nemaju kroz istoriju pod razno-raznim - burgovcima. Naravno srpski narod je omogućio slovenačkom da stvori svoju samostalnu državu, a sada taj isti srpski narod 'lakejima' treba da omogući kulturno nasleđe u nedostatku ličnog istorijskog.

student

pre 6 godina

Da li neko zna da li je Slovenija vratila Titove automobile koji su 1980 i neke pozajmljeni iz Beograda, zarad izložbe u Sloveniji, trebalo da je ostanu neko vreme tamo, a i dalje nisu vraćeni, nego su, koliko je meni poznato, izloženi u Tehničkom muzeju u Ljubljani?

Realno

pre 6 godina

Ako hoce Kekeca, treba im ga dati, s tim da prvo plate racun za cuvanje tog filma (uzeti najskuplju cenu cuvanja nitrat filmova), i kamatu jer 27.godina nisu platili racun za cuvanje filma

Dali bocek

pre 6 godina

Sve sto je stvoreno u Drzavi Sloveniji treba bezpogovorno vratiti. Naravno, dela iz male provincije Drzave Jugoslavije, ostaju tamo gde su i deponovana, po prirodi stvari pripadajuca, u vodecoj naslednici bivse nam drzave. Naravno, mozda se o tome moze i popricati kada vrate imovinu nekim Karadjordjevicima, kada namire u finansijskom smislu teritorije koje je dobila ili osvojila Kraljevina SHS i Jugoslavija, a sada njima pripadaju, kada procene dobit koja je stecena Osimskim sporazumom... Od mene mogu da dobiju Kardeljevu sliku. I to u drvenom ramu.

Vladimir

pre 6 godina

Sporazum o sukcesiji je u ovom slučaju jasan. Nepokretna imovina podleže sukcesiji, a nepokretna ostaje tamo gde se zatekla. To su i oni nama rekli kada smo potraživali vozila old tajmere koje smo im pozajmili pre otceplenja Slovenije za neku izložbu.

Coa

pre 6 godina

Kapiram da onda i firme iz ostalih republika imaju pravo na povraćaj imovine u Sloveniji (ali i u ostalim državama) da ne govorim o štednji u tadašnjoj Ljubljanskoj banci... Jedan detalj mi se samo vrzma, koliko se sećam, sve republike (današnje nez. države) su se odrekle Juge i svega u vezi sa njom (čitaj kao da su nekih 50ak godina bili u nekom među prostoru), ne znam odakle sada ovo?

.орг

pre 6 godina

српски средњовековни рукопис никољско јеванђеље, чува се у даблину. чува се.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Ех Словенци наша браћа. Траже нешто само зато што је словеначки аутор а не питају да ли је то купљено или није. Па нисмо ми то украли господо. Је ли и Горење машину да вам вратим?

Danilo

pre 6 godina

Dragi Srbi jel sada znate koga Hrvati imaju za susjede? A da ne govorim za druge stvari da su nam uzeli ime Teran za vino, istarski pršut, pa evo žele i slavonski kulen... sve bi oni, mali narod veliki kompleksi!

mile

pre 6 godina

Ne treba im dati apsolutno nista. Prvi su bili tu kad je trebalo da se otme sve sto se moglo. Mi matori znamo celu pricu s kraja 80-ih, ne mrzim Slovence ali mrzim antisrpsku politiku te drzavice.

CATAPA

pre 6 godina

Ko je bre vama uopšte ubacio u mozak tu besmislicu da je "Srbija jedini naslednik Jugoslavije"? To čak nije ni pametno sve i kad bi bilo moguće.

Uostalom, Vlajčić objasnio onome ko pameti ima, samo što je ovde očigledno malo takvih. Sloba im mrtav, ali Slobina deca i dalje vrte Slobine budalaštine u koje usput ni on ni tada nije verovao.

Oto Ban Kan

pre 6 godina

Ne razumem. Ako smo pravni naslednici bivse Juge kada se trebaju placati dugovi. kako nismo i kada treba zadrzati nesto?
@(drLaki, 2. februar 2018 19:26)

Vrlo prosto, kad nešto daš pa ga se iz nekog razloga dobrovoljno odrekneš onda zauvek gubiš pravo na to nešto, a dugovi su dugovi, od dugova se
ne možeš odreći, to je tako oduvek, tako je i sada.

Јабучило

pre 6 godina

Ако је Србија наследник СФРЈ (а јесте) припадају јој сва југословенска уметничка дела, без обзира у којој су републици настала.

Dr. za rock and roll

pre 6 godina

Ma to za filmove je glupost. Presnimi se i to je to— kao da je to neki problem. Ovo za slike to ne znam i ne bih mogao da komentarisem.

leptirica

pre 6 godina

Kolika su potraživanja štediša Ljubljanske banke iz Srbije. Hrvati beuspešno potražuju 500 miliona € za svoje gradjane.
(Goran Mirić, 02. februar 2018 21:16)

Hrvati i BiH su dobili na sudu i isplaćuje im se štednja u ratama.

мали човек

pre 6 godina

По том резону, они имају право и на Америку. Прва дама Америке је из Словеније.

puma

pre 6 godina

Kada je moja zena trazila razvod braka nije dobila nista-Ni kucu,Ni namjestaj,Ni slike nista samo njene prnje I zbogom, tako I sa slovencima

borivoje surdilovic

pre 6 godina

imace prava kada njihovi radnici npr u valjevu budu radili za 1000 evra a ne za 250....o kojim pravima oni govore kada ne postuju ljudska.

neopterecen

pre 6 godina

Jedina zemlja koja se borila za slobodu svih zemalja koje su bile u jugoslaviji je Srbija i samo ona zasluzuje sva dela.
(Pedja, 02. februar 2018 19:51)

Borila se za slobodu slovenaca, jeste. Tenkovima i kalasnjikovima.

Pa tek onda sve ostalo

pre 6 godina

Prvo da se Sloveniji vrati brvnara- Lovačka kuća iz Užičke 15, koju je SR Slovenija sagradila i polonila Titu 1952. godine za 60, rođendan.

Major

pre 6 godina

Pravni sledbenik Jugoskavije je bila SR Jugoslavija. Pravni sledbenik SR Jugoslavije je Srbija. Dakle, sve što je Jugoslovensko a u Srbiji je, to je naše. Tačka!

neopterecen

pre 6 godina

"Naravno da su ta dela vlasništvo Srbije kada su nastala u Sićevu.

Ahahahaha! Znaci ako ja odem recimo u austriju, tamo nesto fotografisem, ta fotografija pripada Austriji? Nikad u zivotu nisam cuo veci idiotluk.

aman objavite komentar

pre 6 godina

Puna podrska istaknutim ljudima koji su govorili na ovu temu u ovom clanku. Ne damo im nase! A napredni ce im dati sve sto traze!

Aleks

pre 6 godina

Slovenija je nasledila 16,39% svega što je imala SFRJ. Slovenija je svoj deo duga već vratila. Tu se uključuje i dug u tom procentu, tako da nije tačno da Srbija vraća bilo čiji dug.
U vreme raspada SFRJ, država je imala 5 milijardi dolara rezerve koje je "naslednica" SRJ potrošila, odnosno preko za to ustanovljenih kompanija i Beobanke svu lovu preneli na Kipar. Ostale države naslednice nisu ništa od tog novca dobile.
Uostalom evo link od članka, pa se potrudite sa prevodom.:
http://www.delo.si/sobotna/zgodba-o-blokirani-milijardi-dolg-nekdanje-jugoslavije-do-tujih-komercialnih-bank.html

boggy

pre 6 godina

Виба филм је основан као одељење УФУСА - Удружења филмских уметника Србије, и то иницијативом "Четворице из Гласа" (часописа из 1951. године) - Милета Пејића (Миле Поп), продуцента; Јована Живановића, режисера; Војислава Вање Бјењаша, монтажера и Богдана Јовановића Роје, сценаристе. Они су били оснивачи ПРВОГ УМЕТНИЧКОГ ФИЛМСКОГ ПРЕДУЗЕЋА У СЛОВЕНИЈИ, пошто су државним указом филмски радници ЈУГОСЛАВИЈЕ, сви били отпуштени из службе. Толико.

Dombovar

pre 6 godina

Srbija nije nikada bila pravni nasljednik Juge jer je bila izbačena iz UNa pa je kao Srbija morala zatražiti priznanje i stolicu z UN!

samo po zakonu

pre 6 godina

Pravno gledano, prilikom raspada neke države pravo na njenu zaostavštinu ima ona džava koja nastavlja njen kontinuitet, a u ovom slučaju je to najpre bila SRJ, pa Srbija i Crna Gora, a danas na kraju je to posle svega Srbija. Prema tome odgovor je: NEMA, jer da im je bilo do jugoslovenstva, Jugoslavije i njenog nasleđa oni bi logično i ostali da žive u toj državi, ovako oni su se razdruživanjem od SFRJ svesno odrekli svega toga što danas potražuju tako da je ovo čist bezobrazluk. S druge strane Slovenci već godinama ne vraćaju ikone, crkve i druge svojine Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji koje su zakonski uknjižene na njeno vlasništvo još pre raspada.

s

pre 6 godina

Slovenci se samo ponašaju racionalno, na poziciji su moći u odnosu na nas a i vrše dobru uslugu oko prijema SRB u EU, i prirodno žele to što skuplje da naplate.Takav je zapadni razvijeni svet kome težimo, hladan, nezajažljiv i okrutan.Takvi ćemo i mi postati ako uspemo da se uguramo tamo i ako među takvima preživimo

Zoki ?

pre 6 godina

Za dela likovne umetnosti koja su napravljena u Srbiji ili kupljena, to je glupost. Što se tiče filmova nisam siguran zašto se pravi ovolika buka. Filmovi se veoma uspešno mogu kopirati, svaka ex-YU republika može imati kompletnu kolekciju negativa. U svakom slučaju u pitanju je zajedničko kulturno nasleđe. Nisam siguran u čemu je tolika fama oko orginala negativa, u Americi možete da kupite isečke negativa poznatih filmova.

dominus

pre 6 godina

@ CATAPA

Više ta Slovenija duguje Srbiji (pa i Hrvatska), nego li je obrnuto. Druga stvar što su Srbi najviše bili opijeni komunizmom (Srbi i Crnogorci) pa im se kroz Titovu Jugoslaviju sve obilo o glavu. A ko je naslednik čega, pravno se može lako utvrditi.
Ne znam samo zašto spominješ Slobu?! Nije se jedini on busao u grudi. Najlakše je reći "Sloba je kriv za sve".

Dušan

pre 6 godina

Stvarno ne razumem ovoliko uzbuđivanje. Bilo ko može tražiti šta hoće, ali za to mora imati pravnu osnovu. Ako se stavovi ne slažu, ide se na međunarodni sud ili na arbitražu. Presuda je obavezujuća za obe strane. I gotovo. Čist račun, duga ljubav.

kalcokera

pre 6 godina

kinoteka je nasa
Ko ih je bio po usima da razbijaju Jugu
nasledili smo dugove nasledili smo i umetnicka dela
to je sada nase i nas muzej.

Sveta

pre 6 godina

Srbija je pravni naslednik SFRJ pa prema tome i pravni naslednik imovine SFRJ (bilo umetničke, tehničke, intelektualne.....) Srbija je i stvorila Jugoslaviju pa i po tom osnovu joj pripada imovina Jugoslavije. Ne može Slovenija tražiti ono što je nastalo na zgarištu koje su učinili Austrougarski i Nemački vojnici pa i slovenci i Hrvati..... Srbija treba tražiti ratnu oštetu za prvi i drugi svetski rat od bivših jugoslovenskih republika. Deo slika opljačkanih po Srbiji ili pravoslavnim kućama i crkvama nalaze se u mimarinom muzeju u Zagrebu a čujem i u Luvru.... Oni koji su srpskoj deci zabranjivali korišćenje vode u centru Ljubljane ili blokirali humanitarnu pomoć srpskoj deci za vreme sankcija (a sankcije su tražili slovenački i hrvatski pobunjeni političari) ne zaslužuju nikakvo razumevanje a kamo li pomoć....

ivan bg

pre 6 godina

Ukoliko neko zeli i ima vremena i para moze da proseta do najblizeg suda i zatrazi da se njemu sva ova dela dodele. to isto moze i besplatno da zatrazi ako se obrati najblizoj vatrogasnoj stanici npr. zasto da isto pravo nema i jedna drzava?

CATAPA

pre 6 godina

Ko je bre vama uopšte ubacio u mozak tu besmislicu da je "Srbija jedini naslednik Jugoslavije"? To čak nije ni pametno sve i kad bi bilo moguće.

Uostalom, Vlajčić objasnio onome ko pameti ima, samo što je ovde očigledno malo takvih. Sloba im mrtav, ali Slobina deca i dalje vrte Slobine budalaštine u koje usput ni on ni tada nije verovao.

Dombovar

pre 6 godina

Srbija nije nikada bila pravni nasljednik Juge jer je bila izbačena iz UNa pa je kao Srbija morala zatražiti priznanje i stolicu z UN!

neopterecen

pre 6 godina

Jedina zemlja koja se borila za slobodu svih zemalja koje su bile u jugoslaviji je Srbija i samo ona zasluzuje sva dela.
(Pedja, 02. februar 2018 19:51)

Borila se za slobodu slovenaca, jeste. Tenkovima i kalasnjikovima.

čibe be

pre 6 godina

slovenci najgore ljige. najviše profitirali od juge, prvi tražili njen raspad, nazivali je tamnicom pa postali nejveći njeni nostalgičari(naravno da bi nama prodaju sve što ide uz to)

XXL

pre 6 godina

Srbija mora da shvati da Slovenija ili ti slovenački narod MORA da stvori - kulturrno nasleđe. Inače ga nemaju kroz istoriju pod razno-raznim - burgovcima. Naravno srpski narod je omogućio slovenačkom da stvori svoju samostalnu državu, a sada taj isti srpski narod 'lakejima' treba da omogući kulturno nasleđe u nedostatku ličnog istorijskog.

Nizdis

pre 6 godina

Ovaj gospodin iz Narodnig muzeja u Beogradu prica o apsurdu...apsurd je sto 18 godina u Beogradu NE RADI narodni muzej. E to je moj gospodine apsurd i tu se svaka vasa prica i legitimitet zavrsava. Rodjen sam u Beogradu 1991. osnovnu, srednju i fakultet zavrsio, odselio se u Italiju i nikada nisam posetio narodni muzej svoje zemlje. To je apsurd.

Aleks

pre 6 godina

Slovenija je nasledila 16,39% svega što je imala SFRJ. Slovenija je svoj deo duga već vratila. Tu se uključuje i dug u tom procentu, tako da nije tačno da Srbija vraća bilo čiji dug.
U vreme raspada SFRJ, država je imala 5 milijardi dolara rezerve koje je "naslednica" SRJ potrošila, odnosno preko za to ustanovljenih kompanija i Beobanke svu lovu preneli na Kipar. Ostale države naslednice nisu ništa od tog novca dobile.
Uostalom evo link od članka, pa se potrudite sa prevodom.:
http://www.delo.si/sobotna/zgodba-o-blokirani-milijardi-dolg-nekdanje-jugoslavije-do-tujih-komercialnih-bank.html

neopterecen

pre 6 godina

"Naravno da su ta dela vlasništvo Srbije kada su nastala u Sićevu.

Ahahahaha! Znaci ako ja odem recimo u austriju, tamo nesto fotografisem, ta fotografija pripada Austriji? Nikad u zivotu nisam cuo veci idiotluk.

Јабучило

pre 6 godina

Ако је Србија наследник СФРЈ (а јесте) припадају јој сва југословенска уметничка дела, без обзира у којој су републици настала.

Dali bocek

pre 6 godina

Sve sto je stvoreno u Drzavi Sloveniji treba bezpogovorno vratiti. Naravno, dela iz male provincije Drzave Jugoslavije, ostaju tamo gde su i deponovana, po prirodi stvari pripadajuca, u vodecoj naslednici bivse nam drzave. Naravno, mozda se o tome moze i popricati kada vrate imovinu nekim Karadjordjevicima, kada namire u finansijskom smislu teritorije koje je dobila ili osvojila Kraljevina SHS i Jugoslavija, a sada njima pripadaju, kada procene dobit koja je stecena Osimskim sporazumom... Od mene mogu da dobiju Kardeljevu sliku. I to u drvenom ramu.

Major

pre 6 godina

Pravni sledbenik Jugoskavije je bila SR Jugoslavija. Pravni sledbenik SR Jugoslavije je Srbija. Dakle, sve što je Jugoslovensko a u Srbiji je, to je naše. Tačka!

Danilo

pre 6 godina

Dragi Srbi jel sada znate koga Hrvati imaju za susjede? A da ne govorim za druge stvari da su nam uzeli ime Teran za vino, istarski pršut, pa evo žele i slavonski kulen... sve bi oni, mali narod veliki kompleksi!

puma

pre 6 godina

Kada je moja zena trazila razvod braka nije dobila nista-Ni kucu,Ni namjestaj,Ni slike nista samo njene prnje I zbogom, tako I sa slovencima

Coa

pre 6 godina

Kapiram da onda i firme iz ostalih republika imaju pravo na povraćaj imovine u Sloveniji (ali i u ostalim državama) da ne govorim o štednji u tadašnjoj Ljubljanskoj banci... Jedan detalj mi se samo vrzma, koliko se sećam, sve republike (današnje nez. države) su se odrekle Juge i svega u vezi sa njom (čitaj kao da su nekih 50ak godina bili u nekom među prostoru), ne znam odakle sada ovo?

Oto Ban Kan

pre 6 godina

Ne razumem. Ako smo pravni naslednici bivse Juge kada se trebaju placati dugovi. kako nismo i kada treba zadrzati nesto?
@(drLaki, 2. februar 2018 19:26)

Vrlo prosto, kad nešto daš pa ga se iz nekog razloga dobrovoljno odrekneš onda zauvek gubiš pravo na to nešto, a dugovi su dugovi, od dugova se
ne možeš odreći, to je tako oduvek, tako je i sada.

Dr. za rock and roll

pre 6 godina

Ma to za filmove je glupost. Presnimi se i to je to— kao da je to neki problem. Ovo za slike to ne znam i ne bih mogao da komentarisem.

Vladimir

pre 6 godina

Sporazum o sukcesiji je u ovom slučaju jasan. Nepokretna imovina podleže sukcesiji, a nepokretna ostaje tamo gde se zatekla. To su i oni nama rekli kada smo potraživali vozila old tajmere koje smo im pozajmili pre otceplenja Slovenije za neku izložbu.

student

pre 6 godina

Da li neko zna da li je Slovenija vratila Titove automobile koji su 1980 i neke pozajmljeni iz Beograda, zarad izložbe u Sloveniji, trebalo da je ostanu neko vreme tamo, a i dalje nisu vraćeni, nego su, koliko je meni poznato, izloženi u Tehničkom muzeju u Ljubljani?

Realno

pre 6 godina

Ako hoce Kekeca, treba im ga dati, s tim da prvo plate racun za cuvanje tog filma (uzeti najskuplju cenu cuvanja nitrat filmova), i kamatu jer 27.godina nisu platili racun za cuvanje filma

Pa tek onda sve ostalo

pre 6 godina

Prvo da se Sloveniji vrati brvnara- Lovačka kuća iz Užičke 15, koju je SR Slovenija sagradila i polonila Titu 1952. godine za 60, rođendan.

.орг

pre 6 godina

српски средњовековни рукопис никољско јеванђеље, чува се у даблину. чува се.

mile

pre 6 godina

Ne treba im dati apsolutno nista. Prvi su bili tu kad je trebalo da se otme sve sto se moglo. Mi matori znamo celu pricu s kraja 80-ih, ne mrzim Slovence ali mrzim antisrpsku politiku te drzavice.

aman objavite komentar

pre 6 godina

Puna podrska istaknutim ljudima koji su govorili na ovu temu u ovom clanku. Ne damo im nase! A napredni ce im dati sve sto traze!

s

pre 6 godina

Slovenci se samo ponašaju racionalno, na poziciji su moći u odnosu na nas a i vrše dobru uslugu oko prijema SRB u EU, i prirodno žele to što skuplje da naplate.Takav je zapadni razvijeni svet kome težimo, hladan, nezajažljiv i okrutan.Takvi ćemo i mi postati ako uspemo da se uguramo tamo i ako među takvima preživimo

Бата Стојковић

pre 6 godina

Ех Словенци наша браћа. Траже нешто само зато што је словеначки аутор а не питају да ли је то купљено или није. Па нисмо ми то украли господо. Је ли и Горење машину да вам вратим?

dominus

pre 6 godina

@ CATAPA

Više ta Slovenija duguje Srbiji (pa i Hrvatska), nego li je obrnuto. Druga stvar što su Srbi najviše bili opijeni komunizmom (Srbi i Crnogorci) pa im se kroz Titovu Jugoslaviju sve obilo o glavu. A ko je naslednik čega, pravno se može lako utvrditi.
Ne znam samo zašto spominješ Slobu?! Nije se jedini on busao u grudi. Najlakše je reći "Sloba je kriv za sve".

borivoje surdilovic

pre 6 godina

imace prava kada njihovi radnici npr u valjevu budu radili za 1000 evra a ne za 250....o kojim pravima oni govore kada ne postuju ljudska.

мали човек

pre 6 godina

По том резону, они имају право и на Америку. Прва дама Америке је из Словеније.

boggy

pre 6 godina

Виба филм је основан као одељење УФУСА - Удружења филмских уметника Србије, и то иницијативом "Четворице из Гласа" (часописа из 1951. године) - Милета Пејића (Миле Поп), продуцента; Јована Живановића, режисера; Војислава Вање Бјењаша, монтажера и Богдана Јовановића Роје, сценаристе. Они су били оснивачи ПРВОГ УМЕТНИЧКОГ ФИЛМСКОГ ПРЕДУЗЕЋА У СЛОВЕНИЈИ, пошто су државним указом филмски радници ЈУГОСЛАВИЈЕ, сви били отпуштени из службе. Толико.

leptirica

pre 6 godina

Kolika su potraživanja štediša Ljubljanske banke iz Srbije. Hrvati beuspešno potražuju 500 miliona € za svoje gradjane.
(Goran Mirić, 02. februar 2018 21:16)

Hrvati i BiH su dobili na sudu i isplaćuje im se štednja u ratama.

samo po zakonu

pre 6 godina

Pravno gledano, prilikom raspada neke države pravo na njenu zaostavštinu ima ona džava koja nastavlja njen kontinuitet, a u ovom slučaju je to najpre bila SRJ, pa Srbija i Crna Gora, a danas na kraju je to posle svega Srbija. Prema tome odgovor je: NEMA, jer da im je bilo do jugoslovenstva, Jugoslavije i njenog nasleđa oni bi logično i ostali da žive u toj državi, ovako oni su se razdruživanjem od SFRJ svesno odrekli svega toga što danas potražuju tako da je ovo čist bezobrazluk. S druge strane Slovenci već godinama ne vraćaju ikone, crkve i druge svojine Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji koje su zakonski uknjižene na njeno vlasništvo još pre raspada.

ivan bg

pre 6 godina

Ukoliko neko zeli i ima vremena i para moze da proseta do najblizeg suda i zatrazi da se njemu sva ova dela dodele. to isto moze i besplatno da zatrazi ako se obrati najblizoj vatrogasnoj stanici npr. zasto da isto pravo nema i jedna drzava?

Dušan

pre 6 godina

Stvarno ne razumem ovoliko uzbuđivanje. Bilo ko može tražiti šta hoće, ali za to mora imati pravnu osnovu. Ako se stavovi ne slažu, ide se na međunarodni sud ili na arbitražu. Presuda je obavezujuća za obe strane. I gotovo. Čist račun, duga ljubav.

Sveta

pre 6 godina

Srbija je pravni naslednik SFRJ pa prema tome i pravni naslednik imovine SFRJ (bilo umetničke, tehničke, intelektualne.....) Srbija je i stvorila Jugoslaviju pa i po tom osnovu joj pripada imovina Jugoslavije. Ne može Slovenija tražiti ono što je nastalo na zgarištu koje su učinili Austrougarski i Nemački vojnici pa i slovenci i Hrvati..... Srbija treba tražiti ratnu oštetu za prvi i drugi svetski rat od bivših jugoslovenskih republika. Deo slika opljačkanih po Srbiji ili pravoslavnim kućama i crkvama nalaze se u mimarinom muzeju u Zagrebu a čujem i u Luvru.... Oni koji su srpskoj deci zabranjivali korišćenje vode u centru Ljubljane ili blokirali humanitarnu pomoć srpskoj deci za vreme sankcija (a sankcije su tražili slovenački i hrvatski pobunjeni političari) ne zaslužuju nikakvo razumevanje a kamo li pomoć....

Zoki ?

pre 6 godina

Za dela likovne umetnosti koja su napravljena u Srbiji ili kupljena, to je glupost. Što se tiče filmova nisam siguran zašto se pravi ovolika buka. Filmovi se veoma uspešno mogu kopirati, svaka ex-YU republika može imati kompletnu kolekciju negativa. U svakom slučaju u pitanju je zajedničko kulturno nasleđe. Nisam siguran u čemu je tolika fama oko orginala negativa, u Americi možete da kupite isečke negativa poznatih filmova.

kalcokera

pre 6 godina

kinoteka je nasa
Ko ih je bio po usima da razbijaju Jugu
nasledili smo dugove nasledili smo i umetnicka dela
to je sada nase i nas muzej.