Petak, 13.10.2017.

09:15

Crnogorci izbrisali Nemanjiće?

Izvor: novosti.rs

Crnogorci izbrisali Nemanjiæe? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

113 Komentari

Sortiraj po:

Kraken

pre 6 godina

Tako nastaju nacije na Balkanu. Kosovari, Bosnjaci, Crnogorci. Ili odlukom komunista ili Amerikanaca ili nekih muzejskih papana iz polusveta. A zna se kako prave nacije nastaju, ratovima i kulturnim nasledjem.

Vanja Petrović

pre 6 godina

(Crna Gora Lovcenac, 13. oktobar 2017 11:29)

Poštovani,

meni, ali i mnogim drugim ljudima otvorenog uma, objektivnim i neostrašćenima je jasno da ste vi Crnogorci sasvim druga država i sasvim drugi narod. U svemu ste nam pokazali da ne želite da imate nikava udruženja sa Srbijom, počeli ste da menjate jezik, istoriju, i da sprovodite veštačku demenciju...Elem, ja to sve poštujem; niko se ne može na silu zadržati. Ali, ne možemo biti stranci sa beneficijama, to je više no apsurdno. Treba lepo da uvedemo vize jedni drugima, dozvole boravka i rada, i da nikoga ne interesuje šta onaj drugi radi u svojoj kući.
Ali, sve to bi trebalo da se uradi dostojanstveno, bez ikakvog omalažavanja onog drugog. Veoma zameram mnogim Srbima što i dalje žive u oblacima bratstva i jedinstva koje nikada nije ni postojalo u stvarnosti. Moji Srbi su dosta sentimentalni, razmišljaju srcem a ne logikom, pate od Štokholmskog sindroma, i tu nastaju trzavice i gorke reči. Takođe i vi kao stranci, ne bi trebalo da vređate nas Srbe, da nas optužujete za koještarije, i da ispitujete našu istoriju, već da nas uvažavate kao građane iz zemlje sa kojom se graničite.
Znači, laganica, vi sa vašim istorijama, narodima, jezikom, a mi ćemo sa ovim našim srpskim jer drugoga nemamo, a i ne želimo da ga krojimo po nekim novim aršinima.

vlado

pre 6 godina

Zamolio bih sve nase "susjede" koji pokusavaju da grade svoje narodnosti/narode kroz negiranje svake veze sa Srbima da procitaju za pocetak samo dve knjige. Prva je Ljetopis popa Dukljanina (cuveni Barski rodoslov napisan u XII veku) i Kraljevstvo Slavena napisano od strane benediktanskog svestenika Don Mavra Orbina (Mauro Orbini) i izdato 1601. Mozda vam neke stvari postanu jasne. A za svu odrodjenu bracu imam samo jedan stih Vladike Njegosa: "Odrodilo se plaho i lakomo..." p.s. ne kaze se E VIVA MONTENEGRO, nego DA JE VJECNA CRNA GORA.

Милан

pre 6 godina

Izbrisali svoje@У праву си.Шта ви Бугари уопште имате заједничко са Србима и српским владарским породицама.

Nixon

pre 6 godina

Za ove sto kažu da vole Srbije više od samih ljudi koji žive u Srbiji, imam jedno pitanje?
Na koji to način volite Srbiju? Tako što samo kažete ili tako što delate? Tako što glasnije navijate na utakmicama, tako što dizete 3 prsta tamo gde treba i ne treba. Kako to vi volite Srbiju više od mene? Jel plaćate porez ovde? Ne. Jel otvarate prodavnice, fabrike ili neku drugu delatnost ovde, ili firme iz Srbije pomažu vaše da ne bi otišle u stečaj. Jeste li 99.te sprecavali nato, pravili proteste, pravili diverzije? Ne niste. Jeste li bili na Kosovu 99 kao ja i mnogi moji vršnjaci? Niste, a moj ujak iz Srbije je poginuo u Bosni. Srbija vam je dobra kad treba deca da se školuju, da nauče zanat i šta već. Pitam ja vas, gde sipate gorivo, gde kupujete stvari, u Srbiji ili Bosni, Crnoj Gori? Pa naravno ne u Srbiji gde je sve skuplje. pa ako ste tolike patriote zašto ne kupite u Srbiji pa platite poreze ovde i pomognete da se i mi razvijamo kao vi? A to vam nije u interesu.
Mani te me se poljoprivrednih slagera (čitaj krajiskih večeri) već gledajte svoja posla a pustite nas da živimo svoj bedan život.

David

pre 6 godina

Što se mene tiče neka slobodno brišu svaku vezu koja ima sa nama Srbima.Na crnogorskim portalima vijesti iz Srbije su rijetkost.Uglavnom na njihovim portalima su dešavanja iz Crne Gore i poneka vijest iz Evrope.Svjetska zbivanja se kod njih ne objavljuju.Kod nas u Republici Srpskoj nije baš poželjno sklapati brakove sa crnogorskim državljanima.Koja se god udala u Crnu Goru kao da je za familiju izgubljena.

Marija

pre 6 godina

Nema Crnogorca koji ne zna da poimence navede svakog muškog direktnog pretka i po 12 kolena unazad. Znaju oni dobro šta su. A brkati đedovi ih samo gledaju.

trojanski konjusar

pre 6 godina

Malo je onih koji su "hardcore" Crnogorci, a razlog je jasan - svaki PRAVI nacionalista mora dobro da poznaje istoriju i kulturu (genius, 13. oktobar 2017 14:54)

Onaj ko *zaista* dobro poznaje istoriju i kulturu svog naroda (usudio bih se reci - bilo kog naroda), ali, PRAVU istoriju, tesko moze biti nacionalist.

Zika

pre 6 godina

@ivica i marica
Baljezgarije.
Crnogorci nijesu mali narod. Ima nas 7 miliona, taman isto koliko Hercegovaca - znaci 14 miliona Srba, worldwide!

Izbrisali svoje

pre 6 godina

A Nemanjici NISU NI BILI SRBI nego CRNOGORCI-Katolici pa ti vidi.Sta ja iz Pirota imam zajednicko sa Nemanjicima?AMa bas nista,isto koliko i sa Dubrovcanima.

marlone

pre 6 godina

@ (Posmatrač, 13. oktobar 2017 12:19)
Koliko čovjek mora biti neobrazovan i ostrašćen da bi tako nešto izjavio, prvi genocid i Nemanjići, hahaha. Ljudska civilizacija obiluje genocidima, starijih od Nemanjićima hiljadama godina. U vrijeme Nemanjića su se genocidi dešavali na sve strane, pogotovo koji vijek ranije, kada su se hrišćani redovno obračunavali i uništavali čitave gradove, sela, plemena mnogobožaca koji nisu htjeli preći na hrišćanstvo. Mnogi Srbi su tako izgubili živote, što su bili tvrdi u staroj vjeri i nisu htjeli prihvatiti hiršćanstvo. Bitno je da Milini tvorci novoistorije prema Milinom liku i djelu ispiraju mozgove po Crnoj Gori. Sve za saku dolara. Sva vam je istorija srpska, ali zbog dnevne politike i dinastijskih borbi izmišljate nove nacije, pod pokroviteljstvom latina. Srbi treba da zapamte, da svi izrodi, zvijeri postaju prema svome narodu, te da štite svoj narod od takvih zvijeri, da ga ne bi ponovo trijebili, kao što su doskora radili. Mile i sledbenici nisu daleko od Fra Sotone i kompanije.

Boki

pre 6 godina

Sta to nas briga? CG nece nista sa Srbima i to je to, to treba prihvatiti mirno, uvesti vize ako hoce da zive i rade u Srbiji i slicno, isto vazi i za Republiku Srpsku. Srbija je sama, ali mi to ne zelimo prihvatiti.
(Milovan, 13. oktobar 2017 09:56)
@Milovan
Milovne, što mešate R. Srpsku u ove kontekste, Srbi iz Srpske vole Srbiju i više su dali za nju iz svih uglova nego 80% građana same Srbije. Čak su i Crnogorci puno bolju nego što ih ovde predstavljaju ali politika njihove vlasti opstaje na nacionalizmu i konstantnom plašenju naroda od veliko srpske ideje (koja inače i ne postoji).

Lozac kotlare

pre 6 godina

Kulturocid: Ti covece imas ozbiljan problem. Ne znam samo odakle ti svi ti podaci koje navodis. Pises proizvoljno neku svoju 'crnogorsku' nadri istoriju. Morate da shvatite i vi, a i Bosnjaci jedanput za sva vremena. Vi ste svi Srbi. Govorite srpskim jezikom, zivite na prostoru nekadasnjih srpskih srednjovekovnih zemalja Duklje, Huma, Raske, Zete i Bosne. Dakle, niste vi nikakvi Iliri, Kelti, Tracani, vi ste Srbi pravoslavne, islamske i delom katolicke veroispovesti. A ti mozes da pricas sta hoces.

marko

pre 6 godina

Властимировићи, Војисављевићи, Немањићи, Паганија, Тривунија, Зета, Дукља, Босна, Рашка, Србија. Зна се све.

Сокобањац

pre 6 godina

Господе Боже,какав народ! Јединствени су у свету. Мењају се по потреби. Били су велики Руси,па велики комунисти,па велики Срби сад су велики Европејци.Шта ли је следеће?

živeli

pre 6 godina

Ne znam zašto to rade. Odriču se svog sopstvenog nasleđa.

Današnja Srbija bi cela bila još uvek Bugarska da je Crnogorci Nemanjići nisu iz nje iščupali i formirali. Crna Gora je osvajač i stvoritelj Srbije, a ne obrnuto.

Nikada nijedan Vlah, ili Piroćanac ili Nišlija ili Moravac nije zauzeo Crnu Goru i svrgo tamošnju dinastiju, nego je to uradio potomak Crnog Đorđa, koji je možda bio druga ili treća generacija Crnogoraca koji su se naselili u Srbiji!

Prema tome sukob Srbije i Crne Gore ne postoji, postoji samo vekovno takmičenje Crnogoraca koji su zavladali Srbijom i Crnogoraca koji su ostali u Crnoj Gori.

Crnoj Gori hvala za naše postojanje i za slavne pobede koje su platile uspon naše zasebne kulture i identiteta. Nema potrebe da se laže radi spasa. Stvari su takve kakve su, istorija je takva kakva je, pa neka je!

Neka smo mi svi zdravi i veseli i da se volimo kao dobra braća, a poštujemo kao dete (Srbija) svog roditelja (Crnu Goru). A vi se nemojte između sebe deliti oko nas, niti zbog nas bežati od samih sebe, a molimo vas, nemojte nam zameriti nego nam oprostite za ono što smo se kadgod o vas iz ludosti ogrešili.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Istorija Srba je mitomanska i lažana.
(Istina, 13. oktobar 2017 14:43)
-------
To je tako noirmalan način razmišljanja kod svih onih država koje su to postale u devedesetim godinama ovoga veka. Mora da je mitomanska i, iz perspektive stanovnika tih državolikih tvorevina, od juče, svaka istorija duga 1500 i više godina, mora biti "lažna". Vi za razliku od SRba, možete da se setite svih detalja vezanih za svoju državu, koja je tek stekla punoletstvo. Kao da je bilo juče?! A bilo je. Sada Vam preostaje teži deo posla i puta. Morate da osmislite i napišete svoju najstariju istoriju, koja će se protezati dokle vam god mašta seže. I, naravno, da usput prisvojite sve one mitomanske dogadjaje i ličnosti iz srpske ili grčke istorije, kako bi bili ubedljiviji.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Istorija Srba je mitomanska i lažana.
(Istina, 13. oktobar 2017 14:43)
-------
To je tako noirmalan način razmišljanja kod svih onih država koje su to postale u devedesetim godinama ovoga veka. Mora da je mitomanska i, iz perspektive stanovnika tih državolikih tvorevina, od juče, svaka istorija duga 1500 i više godina, mora biti "lažna". Vi za razliku od SRba, možete da se setite svih detalja vezanih za svoju državu, koja je tek stekla punoletstvo. Kao da je bilo juče?! A bilo je. Sada Vam preostaje teži deo posla i puta. Morate da osmislite i napišete svoju najstariju istoriju, koja će se protezati dokle vam god mašta seže. I, naravno, da usput prisvojite sve one mitomanske dogadjaje i ličnosti iz srpske ili grčke istorije, kako bi bili ubedljiviji.

čudo

pre 6 godina

Nije problem izbrisati Nemanjice nego naći načina da ih zameniš nekim drugim. Vidite problem je u tome sto ako izbrišeš dva veka Nemanjića ti moraš izmisliti druge vladare, a takvih nema na tom prostoru. Možeš probati i sa nekom pričom o narodu koji je bio potlačen, ali onda ni to ne stoji jer ne postoji nikakav spis koji će bilo šta tako potvrditi. Takođe ideš u kontru od svega sto su zabeležili tadašnji narodi pa čak i kontra onoga sto Hrvati danas prodaju kao svoju istoriju jer se ni tu ne poklapa ništa. Čemu potreba brisanja Nemanjića? Samo zato sto se osećaš nesigurno i strah te je za danasnju državu i njenu budućnost jer ja drugo objasnjenje nemam. Nije srpska istorija lišena ni Turaka, ni vazalnih odnosa, ni danka u krvi, janjičara, niti rimskog carstva, seoba i svega drugog. Jel smo trebali da brišemo stavku po stavku da bi se osećali bolje?! Ovo je notorna glupost prosto.

Komša

pre 6 godina

@neutralni felš
Da,Srbija do svemira.
Ne govorim o Srbiji već o Srbima - narodu.
Potpuno si pogrešno skapirao - ja baš kritikujem te priče o "svim Srbima u jednoj državi".
Da li će jedan narod živeti u jednoj,dve ili pet država stvar je njegove sposobnosti ali i objektivnih istorijskih okolnosti ali i medjusobnog odnosa delova tog naroda.
Kakav će status taj narod imati u tim državama opet zavisi i od drugih i od njega.
Dakle,nikako nisam za nekakve "Srbije do Tokija" i smatram jako štetnim gledanje na Srbiju kao na "maticu svih Srba".
Srbija nema monopol na to pravo,tačnije isto pravo na to ima i Crna Gora npr. (rekao bih i obavezu).

haha

pre 6 godina

Istorija Srba je mitomanska i lažana.
(Istina, 13. oktobar 2017 14:43)

Komsije, nemojte samo vi o vasoj istoriji, nepostojecim kraljevima, antifasistickoj borbi, i slicnim glupostima. Za razliku od svih vas mi bar imamo istoriju.

Nikola

pre 6 godina

Par primjedbi ovima sto komentarisu.
Ovo je vlast uradila. Nas Srba ima dosta, ali ipak ne dovoljno da mozemo da odlucujemo o bilo cemu. Znaci li to da treba da vas boli briga za sve u CG ? A ima nas 200 hiljada. Dalje, Cetinjski manastir je i dalje nas hvala Bogu, a tako ce i ostati, dok je god Mitropolije Crnogorsko Primorske. Dalje, nemojte da mrzite Crnogorce po Srbiji, narocito studente. 90% od njih nisu Dukljani nego Srbi, uglavnom sa sjevera CG, gdje smo i vecina.

olja

pre 6 godina

Malo po malo pa nece biti ni Crne Gore. Od silne zelje da ukine svaku pa i krvnu vezu sa Srbima, desice joj se da ce na kraju morati ukinuti sama sebe.

Komša

pre 6 godina

@trojanski konjušar
I ne samo Nemanja.Većina Srba od Bara do Splita su bili katolici.Ne pokatoličeni nego su bili katolici od kada im je Hrišćanstvo nametnuto.Tako im se zalomilo.
I nije im smetalo da ostanu Srbi.Njihovo rasrbljavanje je počelo sredinom 19. veka i završilo se svehrvatskim katoličkim saborom saborom.
Vatikan se nije na Balkanu ponašao antisrpski dok nije Austrougarska izvršila pritisak u cilju uspostavljanja kontrole nad Balkanom posle odlaska Turaka.
I na kraju - niti Srbi postoje od Nemanje niti je pripadnost nekoj religiji najbitnija za identitet jednog naroda pa samim tim nije ni bitno za etničku pripadnost da li je vladar jedne srpske države oteo nešto drugom srpskom vladaru.

Komša

pre 6 godina

@skeptik
Neistina.Crnogorci svoju državnost i identitet nikada nisu gradili na antisrpstvu.Naprotiv ,ako ćemo realno kralj Nikola je možda jedini čovek koji je uspeo da pronadje balans - da gradi Crnogorsku naciju na temelju srpstva i tako odgovori izatovima novog doba.
Zelenaši,oni pravi su jako dobro pravili razliku izmedju pojmova kao što su Srbijanac,Crnogorac i Srbin.Čak i jedan sraman potez kralja Aleksandra i Nikole Pašića nije naterao te ljude da negiraju da su Srbi.
Antisrpstvo u CG ima dve polazne tačke - Drljevićevsto i komunizam.Obe ,i ova Drljevićevsks i austrokomunistička struja su uspele ono što čak i Austrougarska nije - da zavade Srbe iz Srbije i CG (podsećam na slučaj Nastic koji je režirala Austeougarska u te svrhe - kralj Nikola se nije "upecao").
Čak i prognan,kada je upućivao teške reči on je uvek pominjao "srbijansku vlast" " srbijansku dinastiju" dobro pazeći da svojim kritikama ne "zakači" srpski narod (Srbe iz Srbije).

ivica i marica

pre 6 godina

Kao prvo: niko u CG ne mrzi nikoga. Uvijek su veci narodi svojatali manje i bili gluvi na njihovu istoriju i njihov pogled na svijet (npr. kao danas Spanija i Katalonija , Kina i Tibet i sl. ).
Tako Srbi vole da misle da je sve sto oni misle tacno. I da su svi ustvari Srbi. E pa nije tako. Procitajte hladne glave i druge knjige a ne samo one koje niste procitali ali ih cvrsto stitite. Kultura i istorija CG i Srbije se u mnogome razlikuje. Pocevsi od razmisljanja, muzike, folklora, hrane i sl. pa do pogleda kako se treba ponasati u globalnoj politici, ko im trebaju biti saveznici i kako se treba ophoditi prema komsijama, nacionalnim manjinama i sl. To ne znaci da tvrdim da su razliciti narodi ( a ne tvrdim ni da su isti ). Samim tim - rade kako misle da je najbolje ZA NJIH. Sto se tice epskih pjesama- odavno su ove pjesme izbacene iz osnovnih skola u CG iz prostog razloga sto ( iako se to mnogima kod vas cini smijesno ) raspiruju medjunacionalnu mrznju i sukobe. Kako da se muslimansko dijete osjeca dok uci te pjesme? Razmislite i o tome... CG je par koraka dalje od susjeda sto se tice zastite nacionalnih manjina i njihovog ucesca u vlasti...

Istorija je nauka

pre 6 godina

Ni vladari nisu bas nesto posebno uzivali u srednjem veku, sve je to bilo ratovanje po blatu i puko prezivljavanje koje nama iz 21 veka deluje romanticno. Jedva su imali za esceg.

neutralni felsh

pre 6 godina

(Milovan, 13. oktobar 2017 09:56) 

Tako je, bravo, Milovane! Toliko godina imamo problem sa migrantima koji ubijaju, pljačkaju, pale, siluju, diluju drogu, samo što nam ne dolaze iz Azije već sa jugozapada. Hteli su državu? Uvesti vize i radne dozvole. Ne pričaju srpskim jezikom? Uvesti jezičke testove. Žele u Nato pakt? Uvesti bezbednosne provere i izbaciti sve iz državnih institucija. Tako rade civilizovane države.
(Zadrigo, 13. oktobar 2017 10:18)


znas mi ti sta je civilizovana drzava...

Realista

pre 6 godina

Мислим да би студентима из ЦГ требало да наплаћујемо студирање као и свим осталим страним држављанима и да за њих нема места у домовима. Не да ја имам нешто против њих већ порез који ми плаћамо иде на њихов живот и студије. Они не плаћају нама порез а узимају од нас на неки начин и наших људи. Поштовање постоји али и цена, ни ја кад одем у ЦГ на море не идем бесплатно већ платим. Чист рачун - дуга љубав.

neutralni felsh

pre 6 godina

Nama Crnogorci nisu prijatelji zato sto svoju nezavisnost baziraju na antisrpstvu i brisanju svega sto ima srpski predznak iako su se pocetkom 20. veka izjasnjavali kao najveci Srbi u popisu stanovnistva tako da ovo nista nije cudno. Njihov izbor kao sto je i moj da moja noga tamo vise nikad nece krociti, a njihovu muziku, knjizevnost i filmove prestao jos odavno da pratim. Jedino mi zao naseg naroda sto mora da zivi i pati tamo dole, bolje im bi bilo da dodju ovde da zive medju svojima.
(skeptik, 13. oktobar 2017 13:09)


primi ih u svoju kucu.

To

pre 6 godina

Možda sam malo zaostala ali zar nisu i Crnogorci Srbi? Meni su oni uvek bili kao moja braca,bas kao i Srbi iz RS.Ispade da oni nas bas mrze,bas šteta,ali dobro svako sebi bira ko mu odgovara valjda

Srbija

pre 6 godina

Od kuda sa to?Rts vec dva dana u udarnim vestima javlja da nam je, dosao neki crnogorac Brajovic i sastao se sa Majom Gojkovic, te Vucicem, i da odnosi sa Crnom Gorom, u zadnjih 10 godina,nikad bolji?

СрбинсонКрусо

pre 6 godina

Црногорци који дођу у Србију да уче, живе и раде су највећи Срби, али из користи док су код нас, а кад оду доле највећи су Црногорци... Време је да почну да се третирају као странци, као што то они нама чине.. без обзира на националну припадност.

neutralni felsh

pre 6 godina

@Milovan 
Neće ništa Srbima? Pa šta su Crnogorci nego Srbi.Negiranje srpstva u CG je negiranje državnosti CG. 
Mi Srbijanci imamo Srbiju,Crnogorci CG - i jedni i drugi smo Srbi. 
I Bosna srednjevekovna je srpska država.
(Komša, 13. oktobar 2017 13:24)


srbija do tokija, a?

genius

pre 6 godina

@СрбинсонКрусо
Nije baš tako. Imaš dole ljudi koji su u vreme kada su mogli da ostanu bez posla srbovali bez mere. Sa druge strane, imaš gomilu ljudi koji se osećaju Srbima, ali se na popisu izjašnjavaju kao Crnogorci i članovi su Milove partije. Slično nešto imate i u Srbiji, samo bez tog nacionalnog elementa (jer je ipak u CG politika nerazdvojna od "nacionalnog pitanja"), pa je optuživati ljude tamo u najmanju ruku nemoralno.
Malo je onih koji su "hardcore" Crnogorci, a razlog je jasan - svaki PRAVI nacionalista mora dobro da poznaje istoriju i kulturu, a dva koraka u istoriju crnogorskog naroda vas vraća u srpski nacionalni korpus. Onaj ko hoće da bude "crnogorski nacionalista" na način na koji se to danas pokušava je u gadnom problemu. Cenim da čim prestane politički progon svega srpskog u Crnoj Gori (a to ne može doveka da traje), bićemo kao Austrija i Nemačka (u nacionalnom smislu). Svima će biti jasno ko su i šta su.
Baš iz tog razloga, ako je nacionalni cilj Srba i Srbije da na duži rok obezbedi da se kompletan srpski nacionalni korpus očuva - na region se treba delovati pre svega onim čime niko ne može da vam parira, a to je univerzitet (kakav god da je BG univerzitet, nema boljeg do Beča). Ali, ako nije - onda pod hitno priznati nezavisnost Kosova, predložiti ukidanje Republike Srpske, organizovati referendum u Vojvodini, Sandžaku i Preševskoj dolini, pitati Bugare šta oni hoće, a Hrvate da li su zainteresovani za Mačvu, pošto Vojvodina više nije naša briga.

boris

pre 6 godina

Pa šta je onda bilo na jezerskoj visoravni. Ko se sa kime tukao oko čega? Čiji je bio Jabučilo? To nije geografski u Srbiji današnjoj.

Izgleda da su u "mračnom srednjem veku" bili kosmoplitskiji nego danas.

biti slobodan je pokoriti se besmislu

pre 6 godina

Stvarna istorija čovečanstva u liberlnoj doktrini uvek mora biti samo takva da je počela danas a najdalje juče (u suprotnom broj budala bi mogao da opadne).

В.Н.

pre 6 godina

2. део

Не зна се ко је већи: Немања владар или Симеон монарх, нити Симеон монах или Симеон мироточиви, нити онај пре смрти или овај после смрти. Неколико људи у једном човеку. Ратник и државник, народољубац и богољубац, богаташ и убоги подвижник, светски човек и светац. Сава и Стеван, синови његови и животописци његови нису ни мало преувеличали богату и многоструку личност свога оца. Дела и факта оправдавају сваки славопој Немањи, и не дозвољавају наџивети се речима. Само једно објашњава целог Немању у свим његовим пројавама – слуга Божји.

Чудан је човек био Немања: Он је имао два крштења, два имена, два звања у животу своме, а по смрти два гроба. Прво је крштен по католички, потом кад је одрастао одбацио је то латинско крштење и крстио се по православном закону. Звао се као владар Немања – по библијском имену Нехемија – а после као монах звао се Симеон. Био је владар и маченосац, а под старост монах и крстоносац. Прва гробница му је била у Хиландару а потоња у Студеници. Он је корен свете лозе Немањића. Оставио је после себе не само крв у потомцима својим, него мач и крст као програм у служби Господу. Био је он Теодул – слуга Божји – и као маченосац и као крстоносац, и као Немања и као монах Симеон. Чак и по смрти, као мироточиви светац, остао је слуга Божји и помоћник народни. У њему је сва дубока историја његове династије као и неизразива судбинска историја српскога народа до данас.

trojanski konjusar

pre 6 godina

Oni idu ka tome da proglase Nemanjiće kao osvajače koji su im nametnuli Pravoslavlje a oni su ustvari bili Katolici.To je ta priča. (zoran, 13. oktobar 2017 12:23)

Vidis, "ustvari" i jeste bilo tako. "Ustvari", Nemanja je i sam bio katolik, sve dok mu dva sina nisu nanjusila shemu "nesvrstane" politike, kao potencijalno profitabilne, sto ih je, na kraju, odvelo u pravoslavlje.

skeptik

pre 6 godina

Nama Crnogorci nisu prijatelji zato sto svoju nezavisnost baziraju na antisrpstvu i brisanju svega sto ima srpski predznak iako su se pocetkom 20. veka izjasnjavali kao najveci Srbi u popisu stanovnistva tako da ovo nista nije cudno. Njihov izbor kao sto je i moj da moja noga tamo vise nikad nece krociti, a njihovu muziku, knjizevnost i filmove prestao jos odavno da pratim. Jedino mi zao naseg naroda sto mora da zivi i pati tamo dole, bolje im bi bilo da dodju ovde da zive medju svojima.

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

@Milorad
---------------
A od koga su je osvojili "Ognjem i macem"? Nisu valjda ti starosedeoci, koje su Nemanjici satrli "ognjem i macem" , bili ovi danasnji "Milogorci"?! Ovo je samo jos jedna prilika da se i Srbi i Crnogorci uvere da Crnom Gorom vladaju beskorenovici, vladaju tuga, jad i beda.

В.Н.

pre 6 godina

1. део

Сви богољубци и народољубци били су у овоме животу велики паћеници. То Библија прејасно потврђује, износећи пример Јакова, Јосифа, Мојсеја, Исуса Навина, Самуила, Давида, Јова, свих пророка и праведника Старога Завета. И сав Нови Завет и сва историја цркве потврђује то не са десет или сто примера него са милионима. Шта је хришћански календар друго него списак типичних паћеника, кажемо типичних, јер сваки календарски тип паћеника повлачи за собом хиљаде сличних а не записаних паћеника за Бога, за душу и за народ кроз последњих 2000 година.

Велики је паћеник био и Немања, зачетник и почетник осмостолетне историје српске. Ако један велики човек није паћеник, он је авантурист, сличан Бонапарти. Немања је био троструки паћеник: за Христа Бога, за народ и за своју душу. И пре Немање било је српских жупана и светитеља паћеника. Био је Часлав и Војислав и Бодин, а нарочито свети Јован Владимир, сви паћеници за народ, био је свети Прохор и свети Јован Осоговски и Јован Рилски, паћеници за своју душу. Исто тако и света Петка српска, и ко зна колико њих уз ове паћенике. Али Немања је све њих ујединио у себи. Он је био троструки паћеник, и ваистину велики паћеник. Али зато и велики победник и бесмртник.

tocka

pre 6 godina

Oduvek sam bio zacudjen Crnogorcima i njihovim stavovima generalno, ne odnosi se to na ove novogorce, nego uopste i stari kolonisti su svi na svoju ruku, kao da nikada u Srbiju nisu dosli niti sa njom veze imali.
Rodjen sam i odrastao u Vojvodini mogu da kazem da su nasi Madjari i Slovaci vece patriote i lojalniji Srbiji nego sto ce to Crnogorci ikada biti.
Mislim da im treba uvesti vize, od njih smo najvise mafijasa dobili i studenata koji se besplatno skoluju, a nekog reciprocnog postovanja uopste nema. Bitno je da su oni gordi i da teraju svoju stvar.

Komša

pre 6 godina

@Milovan
Neće ništa Srbima? Pa šta su Crnogorci nego Srbi.Negiranje srpstva u CG je negiranje državnosti CG.
Mi Srbijanci imamo Srbiju,Crnogorci CG - i jedni i drugi smo Srbi.
I Bosna srednjevekovna je srpska država.

Idiotocid

pre 6 godina

@kulturocid

E ovako izgleda kad se skorojevićki "istoričari" late da tumače prošlost davnih dana! Jesi ti sine pročitao išta šta su savremenici Vojisavljevića pisali o njima?!?

Revnosni hroničari onog vremena, vizantijski prije svega: Jovan Skilica, Georgije Kedrin, Keukamenos, Porfirogent, Ana Komnena, Nikita Honijat nešto kasnije, itd.. primjera radi, pominju redom svi Stefana i Mihaila Vojislava (osnivače prve vladarske dinastije ondašnje Duklje/Zete) kao vladare (arhonte) Srba i Tribala:
>>>
"ὁ τῶν Σέρβων ἄρχων",
"Τριβαλλών και Σέρβων...αρχηγός"
Komnena Mihaila zove i "Exarch of Serbia"..

Komša

pre 6 godina

@Posmatrač
Realno,svi vladari koji su prihvatili Hrišćanstvo "utemeljili" su ga ognjem i mačem.
Time su osiguravali mesto u hrišćanskoj eliti.Konverriti kao Vladimir u Rusiji ili Mutimir kid nas tako su postali saveznici najjače sile u "regionu"(Romejskog carstva) i dozvolili jednom delu njenog državnog aparata (Crkvi) da vršlja po njihovoj teritoriji i briše identitet njihovih naroda.

Bogumili su samo hrišćanska verska sekta i njihov sukob sa hrišćanskim vladarima je bila borba izmedju institucionalnog hrišćanstva i običnog,narodnog.

Najveći zločin je načinjen prema starovercima i tu se Nemanjići ne razlikuju od bilo kojeg evropskog vladara tog vremena.

marko_sthlm

pre 6 godina

Ma šta me više briga šta crnogorci rade u svojoj državi?!

Jedino što i njih i Crnu Goru treba početi tretirati kao i bilo koju stranu zemlju ... npr. Maroko.

Hoćeš da se useliš, studiraš ili lečiš u Srbiji?
Može - prvo traži vizu pa ako je dobiješ onda sve ovo navedeno plaćaš kao i bilo koji drugi stranac.

Čist račun - duga ljubav (komšijska).

матори

pre 6 godina

Завади па владај!
Јел Вам познат овај ватикански принцип?
Не дај се народе

LbJ

pre 6 godina

Nijedan Srbin nikada Crnu Goru nije doživljavao ka svoju. Uvek je ona bila samo bolja verzija mesta za zivot u odnosu na Srbiju. Uglavnom svaki Srbin koji ima neku imovinu u Crnoj Gori ide dole samo preko leta, a ta imovina su kamp kućice. Crnogorci su dozvolili te kamp kućice iako se već predugo radi na modernizaciji cele države. Nemojte da lažemo sebe i govorimo kako je nešto naše a nikakve veze nemamo s tim. Možemo se buniti jedino ako smo rođaci Stefana iz Podgorice, zetskog kralja koji je zavladao Srbijom i ostalim okolnim državama.

Posmatrač

pre 6 godina

@"Profesor Veselin Matović kaže da je brisanje Nemanjića samo deo kulturocida ..." Verovatno zbog toga što su, prema upornom insistiranju nekih sveštenika SPC" toga što su Nemanjići deo prvog genocida u Evropi kada su pobili nenaoružane Bogumile. Pre 75. Pre 80. godina izdali su saopštenje prema kome je Hitler čovek koji spašava svet od Jevreja ali sa napomenom da je Hitler ukrao ideju od Nemanjića.

Milorad

pre 6 godina

Potpuno ispravno. Nemanjići su Zetu osvojili kako oni sami kažu "Ognjem i mačem, tako da ne osta ni kam na kamenu". Znači klasični osvajači.

dominus

pre 6 godina

@ Milovan

Ne stavljaj u istu rečenicu današnju CG i Republiku Srpsku. Srbi sa zapadne obale Drine, Srbiju vole i poštuju više nego oni koji žive u njoj. Pa i u CG postoji podela na zapadni deo (stara Hercegovina), koji je bliži Srbiji i istočni (Pg i deo do granice sa Albanijom), koji je prozapadno orijentisan.

Crna Gora Lovcenac

pre 6 godina

Pogledajte Srbi Vasu istoriju,pa ce Vam biti mnogo jasnije...izbacili ste okupaciju Crne Gore od strane Srbije 1918 godine..i jos dosta toga..
A komentari o Crnogorcima vise govore o Vama samima...

Нико не може да забрани ККП да буде ККП! Па ни

pre 6 godina

Сјајно! А Маја Гојковић јуче каже да су односи између двије земље одлични. Можда никад бољи! :)
Е моји "милогорци" како сте само јадни...

Zadrigo

pre 6 godina

(Milovan, 13. oktobar 2017 09:56)

Tako je, bravo, Milovane! Toliko godina imamo problem sa migrantima koji ubijaju, pljačkaju, pale, siluju, diluju drogu, samo što nam ne dolaze iz Azije već sa jugozapada. Hteli su državu? Uvesti vize i radne dozvole. Ne pričaju srpskim jezikom? Uvesti jezičke testove. Žele u Nato pakt? Uvesti bezbednosne provere i izbaciti sve iz državnih institucija. Tako rade civilizovane države.

coki

pre 6 godina

pa i mi smo izbrisali Crnu Goru jos davno.Pravimo se sada da Duklja nije preteca Cg a svoju nezavosnost nismo imali dok su oni imali svoju drzavu,mi se glupirali i pravili kraljevinu sa Hrvatima i SLovencima,nista nam Tito nije trebao,i pre njega smo mi imali naseg Tita.

olo

pre 6 godina

Milovane, da je sreće pa da se to napokon shvati. Da Srbiju gledaju samo kao lak plen i kravu muzaru. Lako je Srbadiji sa rezervnom domovinom da uništavaju ovu našu jedinu koju imamo.
Da se sve postavi kao prema ostalima u regionu. A ne neke specijalne veze i ostale gluposti zbog kojih oni samo profitiraju, a naša deca i naši ljudi stradaju.

Izvan okvira

pre 6 godina

@ Milovan, 13. oktobar 2017 09:56

Što drugar Republiku Srpsku, pa mi Srbiju volimo više i od Republike Srpske. Ne znam Za Crnu Goru, kako se tamo razmišlja, ali tvrdim da griješiš za Republiku Srpsku, mi smo uz i za Srbiju više nego neki koji žive tamo.

Partizan, Torino, Al Ahli

pre 6 godina

Kad izbrisu Petrovice, a Njegosa vec jesu, one serdare, te Nemanjice... ostace im da se pozajmljuju ko Albanci, Makedonci i Hrvati. Skenderbegovima, Aleksandrima i Gundulicima.

Vlada Rolovic

pre 6 godina

Sve ovo da ne bi jedan covek zaglavio zatvor.
"Kоме закон лежи у топузу трагови му смрде нечовјештвом"
P.P.Njegos - covek koga uskoro nece biti

Proko, kiša burazere.

pre 6 godina

Sta to nas briga? CG nece nista sa Srbima i to je to, to treba prihvatiti mirno, uvesti vize ako hoce da zive i rade u Srbiji i slicno, isto vazi i za Republiku Srpsku. Srbija je sama, ali mi to ne zelimo prihvatiti.
(Milovan, 13. oktobar 2017 09:56)

Ajde ne bulazni. Najbolje da nam NVO-aktivisti uređuju odnose sa Srpskom. Reci Borki i ekipi u 'centru za dekontaminaciju' da manje vina (...manje vina).

Against modern football

pre 6 godina

To nije Crna Gora, to je Montenegro. Zna se sta je srpska Crna Gora. A Montenegrini da vrate krunu Nemanjica koju drze u cetinjskom manastiru.

ZokoMacijak

pre 6 godina

Nisu to Crnogorci, to su Dukljani. Sto napravise od Crne Gore! Ali, braco Srbi, nece to biti dovijeka! Ima nas vise nego dovoljno, ne mogu nas iskorijeniti! Sveti Savo moli Boga za nas!

Kulturocid?

pre 6 godina

Pa, misljenja su podeljena.Ta prica o Nemanjicima i njihovim vezama sa Crnom Gorom je napravljena upravo da bi se opravdala okupacija i polaganje prava na Crnu Goru.Jeste, Nemanjici su pobegli u Crnu Goru,tasdasnju Duklju od politickog progona i tu se rodio Nemanja.Kasnije ti isti Nemanjici su se vratili u Duklju i u 12 veku (1185)okupirali tu istu Duklju i porusili sve na sta su naisli("ne osta ni grada ni kamena").Sve grobove dinastije Vojisavljevic su unistili,sve crkve iz tog perioda.Jedina crkva koja je ostala iz perioda Duklje I dinastije Vojisavljevica je crkva u Stonu kod Dubrovnika.Sve ostale su spaljene i unistene, ne od osmanlija nego upravo od Nemanjica.Cak prica ide dotle da tursku tvrdjavu na Ribnici iz 15 veka predstavljaju kao Nemanjin grad.I sad recite vi meni zasto recimo u Srbiji niko Mehmeda Sokolovica ne uvrstava u srpske dinastije? Da li je to kulturocid,ili ako jednom narodu uzmete njegov identitet,jezik i kulturu i proglasite za svoju,da bi polagali pravo na njegovu teritoriju?

Milovan

pre 6 godina

Sta to nas briga? CG nece nista sa Srbima i to je to, to treba prihvatiti mirno, uvesti vize ako hoce da zive i rade u Srbiji i slicno, isto vazi i za Republiku Srpsku. Srbija je sama, ali mi to ne zelimo prihvatiti.

ZokoMacijak

pre 6 godina

Nisu to Crnogorci, to su Dukljani. Sto napravise od Crne Gore! Ali, braco Srbi, nece to biti dovijeka! Ima nas vise nego dovoljno, ne mogu nas iskorijeniti! Sveti Savo moli Boga za nas!

Partizan, Torino, Al Ahli

pre 6 godina

Kad izbrisu Petrovice, a Njegosa vec jesu, one serdare, te Nemanjice... ostace im da se pozajmljuju ko Albanci, Makedonci i Hrvati. Skenderbegovima, Aleksandrima i Gundulicima.

marko_sthlm

pre 6 godina

Ma šta me više briga šta crnogorci rade u svojoj državi?!

Jedino što i njih i Crnu Goru treba početi tretirati kao i bilo koju stranu zemlju ... npr. Maroko.

Hoćeš da se useliš, studiraš ili lečiš u Srbiji?
Može - prvo traži vizu pa ako je dobiješ onda sve ovo navedeno plaćaš kao i bilo koji drugi stranac.

Čist račun - duga ljubav (komšijska).

Izvan okvira

pre 6 godina

@ Milovan, 13. oktobar 2017 09:56

Što drugar Republiku Srpsku, pa mi Srbiju volimo više i od Republike Srpske. Ne znam Za Crnu Goru, kako se tamo razmišlja, ali tvrdim da griješiš za Republiku Srpsku, mi smo uz i za Srbiju više nego neki koji žive tamo.

Milovan

pre 6 godina

Sta to nas briga? CG nece nista sa Srbima i to je to, to treba prihvatiti mirno, uvesti vize ako hoce da zive i rade u Srbiji i slicno, isto vazi i za Republiku Srpsku. Srbija je sama, ali mi to ne zelimo prihvatiti.

Сокобањац

pre 6 godina

Господе Боже,какав народ! Јединствени су у свету. Мењају се по потреби. Били су велики Руси,па велики комунисти,па велики Срби сад су велики Европејци.Шта ли је следеће?

Against modern football

pre 6 godina

To nije Crna Gora, to je Montenegro. Zna se sta je srpska Crna Gora. A Montenegrini da vrate krunu Nemanjica koju drze u cetinjskom manastiru.

СрбинсонКрусо

pre 6 godina

Црногорци који дођу у Србију да уче, живе и раде су највећи Срби, али из користи док су код нас, а кад оду доле највећи су Црногорци... Време је да почну да се третирају као странци, као што то они нама чине.. без обзира на националну припадност.

dominus

pre 6 godina

@ Milovan

Ne stavljaj u istu rečenicu današnju CG i Republiku Srpsku. Srbi sa zapadne obale Drine, Srbiju vole i poštuju više nego oni koji žive u njoj. Pa i u CG postoji podela na zapadni deo (stara Hercegovina), koji je bliži Srbiji i istočni (Pg i deo do granice sa Albanijom), koji je prozapadno orijentisan.

Vlada Rolovic

pre 6 godina

Sve ovo da ne bi jedan covek zaglavio zatvor.
"Kоме закон лежи у топузу трагови му смрде нечовјештвом"
P.P.Njegos - covek koga uskoro nece biti

Zadrigo

pre 6 godina

(Milovan, 13. oktobar 2017 09:56)

Tako je, bravo, Milovane! Toliko godina imamo problem sa migrantima koji ubijaju, pljačkaju, pale, siluju, diluju drogu, samo što nam ne dolaze iz Azije već sa jugozapada. Hteli su državu? Uvesti vize i radne dozvole. Ne pričaju srpskim jezikom? Uvesti jezičke testove. Žele u Nato pakt? Uvesti bezbednosne provere i izbaciti sve iz državnih institucija. Tako rade civilizovane države.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Istorija Srba je mitomanska i lažana.
(Istina, 13. oktobar 2017 14:43)
-------
To je tako noirmalan način razmišljanja kod svih onih država koje su to postale u devedesetim godinama ovoga veka. Mora da je mitomanska i, iz perspektive stanovnika tih državolikih tvorevina, od juče, svaka istorija duga 1500 i više godina, mora biti "lažna". Vi za razliku od SRba, možete da se setite svih detalja vezanih za svoju državu, koja je tek stekla punoletstvo. Kao da je bilo juče?! A bilo je. Sada Vam preostaje teži deo posla i puta. Morate da osmislite i napišete svoju najstariju istoriju, koja će se protezati dokle vam god mašta seže. I, naravno, da usput prisvojite sve one mitomanske dogadjaje i ličnosti iz srpske ili grčke istorije, kako bi bili ubedljiviji.

tocka

pre 6 godina

Oduvek sam bio zacudjen Crnogorcima i njihovim stavovima generalno, ne odnosi se to na ove novogorce, nego uopste i stari kolonisti su svi na svoju ruku, kao da nikada u Srbiju nisu dosli niti sa njom veze imali.
Rodjen sam i odrastao u Vojvodini mogu da kazem da su nasi Madjari i Slovaci vece patriote i lojalniji Srbiji nego sto ce to Crnogorci ikada biti.
Mislim da im treba uvesti vize, od njih smo najvise mafijasa dobili i studenata koji se besplatno skoluju, a nekog reciprocnog postovanja uopste nema. Bitno je da su oni gordi i da teraju svoju stvar.

Proko, kiša burazere.

pre 6 godina

Sta to nas briga? CG nece nista sa Srbima i to je to, to treba prihvatiti mirno, uvesti vize ako hoce da zive i rade u Srbiji i slicno, isto vazi i za Republiku Srpsku. Srbija je sama, ali mi to ne zelimo prihvatiti.
(Milovan, 13. oktobar 2017 09:56)

Ajde ne bulazni. Najbolje da nam NVO-aktivisti uređuju odnose sa Srpskom. Reci Borki i ekipi u 'centru za dekontaminaciju' da manje vina (...manje vina).

Нико не може да забрани ККП да буде ККП! Па ни

pre 6 godina

Сјајно! А Маја Гојковић јуче каже да су односи између двије земље одлични. Можда никад бољи! :)
Е моји "милогорци" како сте само јадни...

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Istorija Srba je mitomanska i lažana.
(Istina, 13. oktobar 2017 14:43)
-------
To je tako noirmalan način razmišljanja kod svih onih država koje su to postale u devedesetim godinama ovoga veka. Mora da je mitomanska i, iz perspektive stanovnika tih državolikih tvorevina, od juče, svaka istorija duga 1500 i više godina, mora biti "lažna". Vi za razliku od SRba, možete da se setite svih detalja vezanih za svoju državu, koja je tek stekla punoletstvo. Kao da je bilo juče?! A bilo je. Sada Vam preostaje teži deo posla i puta. Morate da osmislite i napišete svoju najstariju istoriju, koja će se protezati dokle vam god mašta seže. I, naravno, da usput prisvojite sve one mitomanske dogadjaje i ličnosti iz srpske ili grčke istorije, kako bi bili ubedljiviji.

haha

pre 6 godina

Istorija Srba je mitomanska i lažana.
(Istina, 13. oktobar 2017 14:43)

Komsije, nemojte samo vi o vasoj istoriji, nepostojecim kraljevima, antifasistickoj borbi, i slicnim glupostima. Za razliku od svih vas mi bar imamo istoriju.

To

pre 6 godina

Možda sam malo zaostala ali zar nisu i Crnogorci Srbi? Meni su oni uvek bili kao moja braca,bas kao i Srbi iz RS.Ispade da oni nas bas mrze,bas šteta,ali dobro svako sebi bira ko mu odgovara valjda

Nikola

pre 6 godina

Par primjedbi ovima sto komentarisu.
Ovo je vlast uradila. Nas Srba ima dosta, ali ipak ne dovoljno da mozemo da odlucujemo o bilo cemu. Znaci li to da treba da vas boli briga za sve u CG ? A ima nas 200 hiljada. Dalje, Cetinjski manastir je i dalje nas hvala Bogu, a tako ce i ostati, dok je god Mitropolije Crnogorsko Primorske. Dalje, nemojte da mrzite Crnogorce po Srbiji, narocito studente. 90% od njih nisu Dukljani nego Srbi, uglavnom sa sjevera CG, gdje smo i vecina.

marko

pre 6 godina

Властимировићи, Војисављевићи, Немањићи, Паганија, Тривунија, Зета, Дукља, Босна, Рашка, Србија. Зна се све.

Komša

pre 6 godina

@Milovan
Neće ništa Srbima? Pa šta su Crnogorci nego Srbi.Negiranje srpstva u CG je negiranje državnosti CG.
Mi Srbijanci imamo Srbiju,Crnogorci CG - i jedni i drugi smo Srbi.
I Bosna srednjevekovna je srpska država.

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

@Milorad
---------------
A od koga su je osvojili "Ognjem i macem"? Nisu valjda ti starosedeoci, koje su Nemanjici satrli "ognjem i macem" , bili ovi danasnji "Milogorci"?! Ovo je samo jos jedna prilika da se i Srbi i Crnogorci uvere da Crnom Gorom vladaju beskorenovici, vladaju tuga, jad i beda.

čudo

pre 6 godina

Nije problem izbrisati Nemanjice nego naći načina da ih zameniš nekim drugim. Vidite problem je u tome sto ako izbrišeš dva veka Nemanjića ti moraš izmisliti druge vladare, a takvih nema na tom prostoru. Možeš probati i sa nekom pričom o narodu koji je bio potlačen, ali onda ni to ne stoji jer ne postoji nikakav spis koji će bilo šta tako potvrditi. Takođe ideš u kontru od svega sto su zabeležili tadašnji narodi pa čak i kontra onoga sto Hrvati danas prodaju kao svoju istoriju jer se ni tu ne poklapa ništa. Čemu potreba brisanja Nemanjića? Samo zato sto se osećaš nesigurno i strah te je za danasnju državu i njenu budućnost jer ja drugo objasnjenje nemam. Nije srpska istorija lišena ni Turaka, ni vazalnih odnosa, ni danka u krvi, janjičara, niti rimskog carstva, seoba i svega drugog. Jel smo trebali da brišemo stavku po stavku da bi se osećali bolje?! Ovo je notorna glupost prosto.

Lozac kotlare

pre 6 godina

Kulturocid: Ti covece imas ozbiljan problem. Ne znam samo odakle ti svi ti podaci koje navodis. Pises proizvoljno neku svoju 'crnogorsku' nadri istoriju. Morate da shvatite i vi, a i Bosnjaci jedanput za sva vremena. Vi ste svi Srbi. Govorite srpskim jezikom, zivite na prostoru nekadasnjih srpskih srednjovekovnih zemalja Duklje, Huma, Raske, Zete i Bosne. Dakle, niste vi nikakvi Iliri, Kelti, Tracani, vi ste Srbi pravoslavne, islamske i delom katolicke veroispovesti. A ti mozes da pricas sta hoces.

Marija

pre 6 godina

Nema Crnogorca koji ne zna da poimence navede svakog muškog direktnog pretka i po 12 kolena unazad. Znaju oni dobro šta su. A brkati đedovi ih samo gledaju.

Crna Gora Lovcenac

pre 6 godina

Pogledajte Srbi Vasu istoriju,pa ce Vam biti mnogo jasnije...izbacili ste okupaciju Crne Gore od strane Srbije 1918 godine..i jos dosta toga..
A komentari o Crnogorcima vise govore o Vama samima...

skeptik

pre 6 godina

Nama Crnogorci nisu prijatelji zato sto svoju nezavisnost baziraju na antisrpstvu i brisanju svega sto ima srpski predznak iako su se pocetkom 20. veka izjasnjavali kao najveci Srbi u popisu stanovnistva tako da ovo nista nije cudno. Njihov izbor kao sto je i moj da moja noga tamo vise nikad nece krociti, a njihovu muziku, knjizevnost i filmove prestao jos odavno da pratim. Jedino mi zao naseg naroda sto mora da zivi i pati tamo dole, bolje im bi bilo da dodju ovde da zive medju svojima.

матори

pre 6 godina

Завади па владај!
Јел Вам познат овај ватикански принцип?
Не дај се народе

Komša

pre 6 godina

@trojanski konjušar
I ne samo Nemanja.Većina Srba od Bara do Splita su bili katolici.Ne pokatoličeni nego su bili katolici od kada im je Hrišćanstvo nametnuto.Tako im se zalomilo.
I nije im smetalo da ostanu Srbi.Njihovo rasrbljavanje je počelo sredinom 19. veka i završilo se svehrvatskim katoličkim saborom saborom.
Vatikan se nije na Balkanu ponašao antisrpski dok nije Austrougarska izvršila pritisak u cilju uspostavljanja kontrole nad Balkanom posle odlaska Turaka.
I na kraju - niti Srbi postoje od Nemanje niti je pripadnost nekoj religiji najbitnija za identitet jednog naroda pa samim tim nije ni bitno za etničku pripadnost da li je vladar jedne srpske države oteo nešto drugom srpskom vladaru.

Komša

pre 6 godina

@Posmatrač
Realno,svi vladari koji su prihvatili Hrišćanstvo "utemeljili" su ga ognjem i mačem.
Time su osiguravali mesto u hrišćanskoj eliti.Konverriti kao Vladimir u Rusiji ili Mutimir kid nas tako su postali saveznici najjače sile u "regionu"(Romejskog carstva) i dozvolili jednom delu njenog državnog aparata (Crkvi) da vršlja po njihovoj teritoriji i briše identitet njihovih naroda.

Bogumili su samo hrišćanska verska sekta i njihov sukob sa hrišćanskim vladarima je bila borba izmedju institucionalnog hrišćanstva i običnog,narodnog.

Najveći zločin je načinjen prema starovercima i tu se Nemanjići ne razlikuju od bilo kojeg evropskog vladara tog vremena.

Kulturocid?

pre 6 godina

Pa, misljenja su podeljena.Ta prica o Nemanjicima i njihovim vezama sa Crnom Gorom je napravljena upravo da bi se opravdala okupacija i polaganje prava na Crnu Goru.Jeste, Nemanjici su pobegli u Crnu Goru,tasdasnju Duklju od politickog progona i tu se rodio Nemanja.Kasnije ti isti Nemanjici su se vratili u Duklju i u 12 veku (1185)okupirali tu istu Duklju i porusili sve na sta su naisli("ne osta ni grada ni kamena").Sve grobove dinastije Vojisavljevic su unistili,sve crkve iz tog perioda.Jedina crkva koja je ostala iz perioda Duklje I dinastije Vojisavljevica je crkva u Stonu kod Dubrovnika.Sve ostale su spaljene i unistene, ne od osmanlija nego upravo od Nemanjica.Cak prica ide dotle da tursku tvrdjavu na Ribnici iz 15 veka predstavljaju kao Nemanjin grad.I sad recite vi meni zasto recimo u Srbiji niko Mehmeda Sokolovica ne uvrstava u srpske dinastije? Da li je to kulturocid,ili ako jednom narodu uzmete njegov identitet,jezik i kulturu i proglasite za svoju,da bi polagali pravo na njegovu teritoriju?

olo

pre 6 godina

Milovane, da je sreće pa da se to napokon shvati. Da Srbiju gledaju samo kao lak plen i kravu muzaru. Lako je Srbadiji sa rezervnom domovinom da uništavaju ovu našu jedinu koju imamo.
Da se sve postavi kao prema ostalima u regionu. A ne neke specijalne veze i ostale gluposti zbog kojih oni samo profitiraju, a naša deca i naši ljudi stradaju.

marlone

pre 6 godina

@ (Posmatrač, 13. oktobar 2017 12:19)
Koliko čovjek mora biti neobrazovan i ostrašćen da bi tako nešto izjavio, prvi genocid i Nemanjići, hahaha. Ljudska civilizacija obiluje genocidima, starijih od Nemanjićima hiljadama godina. U vrijeme Nemanjića su se genocidi dešavali na sve strane, pogotovo koji vijek ranije, kada su se hrišćani redovno obračunavali i uništavali čitave gradove, sela, plemena mnogobožaca koji nisu htjeli preći na hrišćanstvo. Mnogi Srbi su tako izgubili živote, što su bili tvrdi u staroj vjeri i nisu htjeli prihvatiti hiršćanstvo. Bitno je da Milini tvorci novoistorije prema Milinom liku i djelu ispiraju mozgove po Crnoj Gori. Sve za saku dolara. Sva vam je istorija srpska, ali zbog dnevne politike i dinastijskih borbi izmišljate nove nacije, pod pokroviteljstvom latina. Srbi treba da zapamte, da svi izrodi, zvijeri postaju prema svome narodu, te da štite svoj narod od takvih zvijeri, da ga ne bi ponovo trijebili, kao što su doskora radili. Mile i sledbenici nisu daleko od Fra Sotone i kompanije.

Idiotocid

pre 6 godina

@kulturocid

E ovako izgleda kad se skorojevićki "istoričari" late da tumače prošlost davnih dana! Jesi ti sine pročitao išta šta su savremenici Vojisavljevića pisali o njima?!?

Revnosni hroničari onog vremena, vizantijski prije svega: Jovan Skilica, Georgije Kedrin, Keukamenos, Porfirogent, Ana Komnena, Nikita Honijat nešto kasnije, itd.. primjera radi, pominju redom svi Stefana i Mihaila Vojislava (osnivače prve vladarske dinastije ondašnje Duklje/Zete) kao vladare (arhonte) Srba i Tribala:
>>>
"ὁ τῶν Σέρβων ἄρχων",
"Τριβαλλών και Σέρβων...αρχηγός"
Komnena Mihaila zove i "Exarch of Serbia"..

olja

pre 6 godina

Malo po malo pa nece biti ni Crne Gore. Od silne zelje da ukine svaku pa i krvnu vezu sa Srbima, desice joj se da ce na kraju morati ukinuti sama sebe.

živeli

pre 6 godina

Ne znam zašto to rade. Odriču se svog sopstvenog nasleđa.

Današnja Srbija bi cela bila još uvek Bugarska da je Crnogorci Nemanjići nisu iz nje iščupali i formirali. Crna Gora je osvajač i stvoritelj Srbije, a ne obrnuto.

Nikada nijedan Vlah, ili Piroćanac ili Nišlija ili Moravac nije zauzeo Crnu Goru i svrgo tamošnju dinastiju, nego je to uradio potomak Crnog Đorđa, koji je možda bio druga ili treća generacija Crnogoraca koji su se naselili u Srbiji!

Prema tome sukob Srbije i Crne Gore ne postoji, postoji samo vekovno takmičenje Crnogoraca koji su zavladali Srbijom i Crnogoraca koji su ostali u Crnoj Gori.

Crnoj Gori hvala za naše postojanje i za slavne pobede koje su platile uspon naše zasebne kulture i identiteta. Nema potrebe da se laže radi spasa. Stvari su takve kakve su, istorija je takva kakva je, pa neka je!

Neka smo mi svi zdravi i veseli i da se volimo kao dobra braća, a poštujemo kao dete (Srbija) svog roditelja (Crnu Goru). A vi se nemojte između sebe deliti oko nas, niti zbog nas bežati od samih sebe, a molimo vas, nemojte nam zameriti nego nam oprostite za ono što smo se kadgod o vas iz ludosti ogrešili.

Milorad

pre 6 godina

Potpuno ispravno. Nemanjići su Zetu osvojili kako oni sami kažu "Ognjem i mačem, tako da ne osta ni kam na kamenu". Znači klasični osvajači.

trojanski konjusar

pre 6 godina

Oni idu ka tome da proglase Nemanjiće kao osvajače koji su im nametnuli Pravoslavlje a oni su ustvari bili Katolici.To je ta priča. (zoran, 13. oktobar 2017 12:23)

Vidis, "ustvari" i jeste bilo tako. "Ustvari", Nemanja je i sam bio katolik, sve dok mu dva sina nisu nanjusila shemu "nesvrstane" politike, kao potencijalno profitabilne, sto ih je, na kraju, odvelo u pravoslavlje.

trojanski konjusar

pre 6 godina

Malo je onih koji su "hardcore" Crnogorci, a razlog je jasan - svaki PRAVI nacionalista mora dobro da poznaje istoriju i kulturu (genius, 13. oktobar 2017 14:54)

Onaj ko *zaista* dobro poznaje istoriju i kulturu svog naroda (usudio bih se reci - bilo kog naroda), ali, PRAVU istoriju, tesko moze biti nacionalist.

Komša

pre 6 godina

@skeptik
Neistina.Crnogorci svoju državnost i identitet nikada nisu gradili na antisrpstvu.Naprotiv ,ako ćemo realno kralj Nikola je možda jedini čovek koji je uspeo da pronadje balans - da gradi Crnogorsku naciju na temelju srpstva i tako odgovori izatovima novog doba.
Zelenaši,oni pravi su jako dobro pravili razliku izmedju pojmova kao što su Srbijanac,Crnogorac i Srbin.Čak i jedan sraman potez kralja Aleksandra i Nikole Pašića nije naterao te ljude da negiraju da su Srbi.
Antisrpstvo u CG ima dve polazne tačke - Drljevićevsto i komunizam.Obe ,i ova Drljevićevsks i austrokomunistička struja su uspele ono što čak i Austrougarska nije - da zavade Srbe iz Srbije i CG (podsećam na slučaj Nastic koji je režirala Austeougarska u te svrhe - kralj Nikola se nije "upecao").
Čak i prognan,kada je upućivao teške reči on je uvek pominjao "srbijansku vlast" " srbijansku dinastiju" dobro pazeći da svojim kritikama ne "zakači" srpski narod (Srbe iz Srbije).

Boki

pre 6 godina

Sta to nas briga? CG nece nista sa Srbima i to je to, to treba prihvatiti mirno, uvesti vize ako hoce da zive i rade u Srbiji i slicno, isto vazi i za Republiku Srpsku. Srbija je sama, ali mi to ne zelimo prihvatiti.
(Milovan, 13. oktobar 2017 09:56)
@Milovan
Milovne, što mešate R. Srpsku u ove kontekste, Srbi iz Srpske vole Srbiju i više su dali za nju iz svih uglova nego 80% građana same Srbije. Čak su i Crnogorci puno bolju nego što ih ovde predstavljaju ali politika njihove vlasti opstaje na nacionalizmu i konstantnom plašenju naroda od veliko srpske ideje (koja inače i ne postoji).

Srbija

pre 6 godina

Od kuda sa to?Rts vec dva dana u udarnim vestima javlja da nam je, dosao neki crnogorac Brajovic i sastao se sa Majom Gojkovic, te Vucicem, i da odnosi sa Crnom Gorom, u zadnjih 10 godina,nikad bolji?

Realista

pre 6 godina

Мислим да би студентима из ЦГ требало да наплаћујемо студирање као и свим осталим страним држављанима и да за њих нема места у домовима. Не да ја имам нешто против њих већ порез који ми плаћамо иде на њихов живот и студије. Они не плаћају нама порез а узимају од нас на неки начин и наших људи. Поштовање постоји али и цена, ни ја кад одем у ЦГ на море не идем бесплатно већ платим. Чист рачун - дуга љубав.

neutralni felsh

pre 6 godina

@Milovan 
Neće ništa Srbima? Pa šta su Crnogorci nego Srbi.Negiranje srpstva u CG je negiranje državnosti CG. 
Mi Srbijanci imamo Srbiju,Crnogorci CG - i jedni i drugi smo Srbi. 
I Bosna srednjevekovna je srpska država.
(Komša, 13. oktobar 2017 13:24)


srbija do tokija, a?

ivica i marica

pre 6 godina

Kao prvo: niko u CG ne mrzi nikoga. Uvijek su veci narodi svojatali manje i bili gluvi na njihovu istoriju i njihov pogled na svijet (npr. kao danas Spanija i Katalonija , Kina i Tibet i sl. ).
Tako Srbi vole da misle da je sve sto oni misle tacno. I da su svi ustvari Srbi. E pa nije tako. Procitajte hladne glave i druge knjige a ne samo one koje niste procitali ali ih cvrsto stitite. Kultura i istorija CG i Srbije se u mnogome razlikuje. Pocevsi od razmisljanja, muzike, folklora, hrane i sl. pa do pogleda kako se treba ponasati u globalnoj politici, ko im trebaju biti saveznici i kako se treba ophoditi prema komsijama, nacionalnim manjinama i sl. To ne znaci da tvrdim da su razliciti narodi ( a ne tvrdim ni da su isti ). Samim tim - rade kako misle da je najbolje ZA NJIH. Sto se tice epskih pjesama- odavno su ove pjesme izbacene iz osnovnih skola u CG iz prostog razloga sto ( iako se to mnogima kod vas cini smijesno ) raspiruju medjunacionalnu mrznju i sukobe. Kako da se muslimansko dijete osjeca dok uci te pjesme? Razmislite i o tome... CG je par koraka dalje od susjeda sto se tice zastite nacionalnih manjina i njihovog ucesca u vlasti...

genius

pre 6 godina

@СрбинсонКрусо
Nije baš tako. Imaš dole ljudi koji su u vreme kada su mogli da ostanu bez posla srbovali bez mere. Sa druge strane, imaš gomilu ljudi koji se osećaju Srbima, ali se na popisu izjašnjavaju kao Crnogorci i članovi su Milove partije. Slično nešto imate i u Srbiji, samo bez tog nacionalnog elementa (jer je ipak u CG politika nerazdvojna od "nacionalnog pitanja"), pa je optuživati ljude tamo u najmanju ruku nemoralno.
Malo je onih koji su "hardcore" Crnogorci, a razlog je jasan - svaki PRAVI nacionalista mora dobro da poznaje istoriju i kulturu, a dva koraka u istoriju crnogorskog naroda vas vraća u srpski nacionalni korpus. Onaj ko hoće da bude "crnogorski nacionalista" na način na koji se to danas pokušava je u gadnom problemu. Cenim da čim prestane politički progon svega srpskog u Crnoj Gori (a to ne može doveka da traje), bićemo kao Austrija i Nemačka (u nacionalnom smislu). Svima će biti jasno ko su i šta su.
Baš iz tog razloga, ako je nacionalni cilj Srba i Srbije da na duži rok obezbedi da se kompletan srpski nacionalni korpus očuva - na region se treba delovati pre svega onim čime niko ne može da vam parira, a to je univerzitet (kakav god da je BG univerzitet, nema boljeg do Beča). Ali, ako nije - onda pod hitno priznati nezavisnost Kosova, predložiti ukidanje Republike Srpske, organizovati referendum u Vojvodini, Sandžaku i Preševskoj dolini, pitati Bugare šta oni hoće, a Hrvate da li su zainteresovani za Mačvu, pošto Vojvodina više nije naša briga.

Zika

pre 6 godina

@ivica i marica
Baljezgarije.
Crnogorci nijesu mali narod. Ima nas 7 miliona, taman isto koliko Hercegovaca - znaci 14 miliona Srba, worldwide!

LbJ

pre 6 godina

Nijedan Srbin nikada Crnu Goru nije doživljavao ka svoju. Uvek je ona bila samo bolja verzija mesta za zivot u odnosu na Srbiju. Uglavnom svaki Srbin koji ima neku imovinu u Crnoj Gori ide dole samo preko leta, a ta imovina su kamp kućice. Crnogorci su dozvolili te kamp kućice iako se već predugo radi na modernizaciji cele države. Nemojte da lažemo sebe i govorimo kako je nešto naše a nikakve veze nemamo s tim. Možemo se buniti jedino ako smo rođaci Stefana iz Podgorice, zetskog kralja koji je zavladao Srbijom i ostalim okolnim državama.

neutralni felsh

pre 6 godina

(Milovan, 13. oktobar 2017 09:56) 

Tako je, bravo, Milovane! Toliko godina imamo problem sa migrantima koji ubijaju, pljačkaju, pale, siluju, diluju drogu, samo što nam ne dolaze iz Azije već sa jugozapada. Hteli su državu? Uvesti vize i radne dozvole. Ne pričaju srpskim jezikom? Uvesti jezičke testove. Žele u Nato pakt? Uvesti bezbednosne provere i izbaciti sve iz državnih institucija. Tako rade civilizovane države.
(Zadrigo, 13. oktobar 2017 10:18)


znas mi ti sta je civilizovana drzava...

Posmatrač

pre 6 godina

@"Profesor Veselin Matović kaže da je brisanje Nemanjića samo deo kulturocida ..." Verovatno zbog toga što su, prema upornom insistiranju nekih sveštenika SPC" toga što su Nemanjići deo prvog genocida u Evropi kada su pobili nenaoružane Bogumile. Pre 75. Pre 80. godina izdali su saopštenje prema kome je Hitler čovek koji spašava svet od Jevreja ali sa napomenom da je Hitler ukrao ideju od Nemanjića.

Istorija je nauka

pre 6 godina

Ni vladari nisu bas nesto posebno uzivali u srednjem veku, sve je to bilo ratovanje po blatu i puko prezivljavanje koje nama iz 21 veka deluje romanticno. Jedva su imali za esceg.

Vanja Petrović

pre 6 godina

(Crna Gora Lovcenac, 13. oktobar 2017 11:29)

Poštovani,

meni, ali i mnogim drugim ljudima otvorenog uma, objektivnim i neostrašćenima je jasno da ste vi Crnogorci sasvim druga država i sasvim drugi narod. U svemu ste nam pokazali da ne želite da imate nikava udruženja sa Srbijom, počeli ste da menjate jezik, istoriju, i da sprovodite veštačku demenciju...Elem, ja to sve poštujem; niko se ne može na silu zadržati. Ali, ne možemo biti stranci sa beneficijama, to je više no apsurdno. Treba lepo da uvedemo vize jedni drugima, dozvole boravka i rada, i da nikoga ne interesuje šta onaj drugi radi u svojoj kući.
Ali, sve to bi trebalo da se uradi dostojanstveno, bez ikakvog omalažavanja onog drugog. Veoma zameram mnogim Srbima što i dalje žive u oblacima bratstva i jedinstva koje nikada nije ni postojalo u stvarnosti. Moji Srbi su dosta sentimentalni, razmišljaju srcem a ne logikom, pate od Štokholmskog sindroma, i tu nastaju trzavice i gorke reči. Takođe i vi kao stranci, ne bi trebalo da vređate nas Srbe, da nas optužujete za koještarije, i da ispitujete našu istoriju, već da nas uvažavate kao građane iz zemlje sa kojom se graničite.
Znači, laganica, vi sa vašim istorijama, narodima, jezikom, a mi ćemo sa ovim našim srpskim jer drugoga nemamo, a i ne želimo da ga krojimo po nekim novim aršinima.

boris

pre 6 godina

Pa šta je onda bilo na jezerskoj visoravni. Ko se sa kime tukao oko čega? Čiji je bio Jabučilo? To nije geografski u Srbiji današnjoj.

Izgleda da su u "mračnom srednjem veku" bili kosmoplitskiji nego danas.

Komša

pre 6 godina

@neutralni felš
Da,Srbija do svemira.
Ne govorim o Srbiji već o Srbima - narodu.
Potpuno si pogrešno skapirao - ja baš kritikujem te priče o "svim Srbima u jednoj državi".
Da li će jedan narod živeti u jednoj,dve ili pet država stvar je njegove sposobnosti ali i objektivnih istorijskih okolnosti ali i medjusobnog odnosa delova tog naroda.
Kakav će status taj narod imati u tim državama opet zavisi i od drugih i od njega.
Dakle,nikako nisam za nekakve "Srbije do Tokija" i smatram jako štetnim gledanje na Srbiju kao na "maticu svih Srba".
Srbija nema monopol na to pravo,tačnije isto pravo na to ima i Crna Gora npr. (rekao bih i obavezu).

В.Н.

pre 6 godina

2. део

Не зна се ко је већи: Немања владар или Симеон монарх, нити Симеон монах или Симеон мироточиви, нити онај пре смрти или овај после смрти. Неколико људи у једном човеку. Ратник и државник, народољубац и богољубац, богаташ и убоги подвижник, светски човек и светац. Сава и Стеван, синови његови и животописци његови нису ни мало преувеличали богату и многоструку личност свога оца. Дела и факта оправдавају сваки славопој Немањи, и не дозвољавају наџивети се речима. Само једно објашњава целог Немању у свим његовим пројавама – слуга Божји.

Чудан је човек био Немања: Он је имао два крштења, два имена, два звања у животу своме, а по смрти два гроба. Прво је крштен по католички, потом кад је одрастао одбацио је то латинско крштење и крстио се по православном закону. Звао се као владар Немања – по библијском имену Нехемија – а после као монах звао се Симеон. Био је владар и маченосац, а под старост монах и крстоносац. Прва гробница му је била у Хиландару а потоња у Студеници. Он је корен свете лозе Немањића. Оставио је после себе не само крв у потомцима својим, него мач и крст као програм у служби Господу. Био је он Теодул – слуга Божји – и као маченосац и као крстоносац, и као Немања и као монах Симеон. Чак и по смрти, као мироточиви светац, остао је слуга Божји и помоћник народни. У њему је сва дубока историја његове династије као и неизразива судбинска историја српскога народа до данас.

neutralni felsh

pre 6 godina

Nama Crnogorci nisu prijatelji zato sto svoju nezavisnost baziraju na antisrpstvu i brisanju svega sto ima srpski predznak iako su se pocetkom 20. veka izjasnjavali kao najveci Srbi u popisu stanovnistva tako da ovo nista nije cudno. Njihov izbor kao sto je i moj da moja noga tamo vise nikad nece krociti, a njihovu muziku, knjizevnost i filmove prestao jos odavno da pratim. Jedino mi zao naseg naroda sto mora da zivi i pati tamo dole, bolje im bi bilo da dodju ovde da zive medju svojima.
(skeptik, 13. oktobar 2017 13:09)


primi ih u svoju kucu.

Izbrisali svoje

pre 6 godina

A Nemanjici NISU NI BILI SRBI nego CRNOGORCI-Katolici pa ti vidi.Sta ja iz Pirota imam zajednicko sa Nemanjicima?AMa bas nista,isto koliko i sa Dubrovcanima.

coki

pre 6 godina

pa i mi smo izbrisali Crnu Goru jos davno.Pravimo se sada da Duklja nije preteca Cg a svoju nezavosnost nismo imali dok su oni imali svoju drzavu,mi se glupirali i pravili kraljevinu sa Hrvatima i SLovencima,nista nam Tito nije trebao,i pre njega smo mi imali naseg Tita.

biti slobodan je pokoriti se besmislu

pre 6 godina

Stvarna istorija čovečanstva u liberlnoj doktrini uvek mora biti samo takva da je počela danas a najdalje juče (u suprotnom broj budala bi mogao da opadne).

В.Н.

pre 6 godina

1. део

Сви богољубци и народољубци били су у овоме животу велики паћеници. То Библија прејасно потврђује, износећи пример Јакова, Јосифа, Мојсеја, Исуса Навина, Самуила, Давида, Јова, свих пророка и праведника Старога Завета. И сав Нови Завет и сва историја цркве потврђује то не са десет или сто примера него са милионима. Шта је хришћански календар друго него списак типичних паћеника, кажемо типичних, јер сваки календарски тип паћеника повлачи за собом хиљаде сличних а не записаних паћеника за Бога, за душу и за народ кроз последњих 2000 година.

Велики је паћеник био и Немања, зачетник и почетник осмостолетне историје српске. Ако један велики човек није паћеник, он је авантурист, сличан Бонапарти. Немања је био троструки паћеник: за Христа Бога, за народ и за своју душу. И пре Немање било је српских жупана и светитеља паћеника. Био је Часлав и Војислав и Бодин, а нарочито свети Јован Владимир, сви паћеници за народ, био је свети Прохор и свети Јован Осоговски и Јован Рилски, паћеници за своју душу. Исто тако и света Петка српска, и ко зна колико њих уз ове паћенике. Али Немања је све њих ујединио у себи. Он је био троструки паћеник, и ваистину велики паћеник. Али зато и велики победник и бесмртник.

vlado

pre 6 godina

Zamolio bih sve nase "susjede" koji pokusavaju da grade svoje narodnosti/narode kroz negiranje svake veze sa Srbima da procitaju za pocetak samo dve knjige. Prva je Ljetopis popa Dukljanina (cuveni Barski rodoslov napisan u XII veku) i Kraljevstvo Slavena napisano od strane benediktanskog svestenika Don Mavra Orbina (Mauro Orbini) i izdato 1601. Mozda vam neke stvari postanu jasne. A za svu odrodjenu bracu imam samo jedan stih Vladike Njegosa: "Odrodilo se plaho i lakomo..." p.s. ne kaze se E VIVA MONTENEGRO, nego DA JE VJECNA CRNA GORA.

Nixon

pre 6 godina

Za ove sto kažu da vole Srbije više od samih ljudi koji žive u Srbiji, imam jedno pitanje?
Na koji to način volite Srbiju? Tako što samo kažete ili tako što delate? Tako što glasnije navijate na utakmicama, tako što dizete 3 prsta tamo gde treba i ne treba. Kako to vi volite Srbiju više od mene? Jel plaćate porez ovde? Ne. Jel otvarate prodavnice, fabrike ili neku drugu delatnost ovde, ili firme iz Srbije pomažu vaše da ne bi otišle u stečaj. Jeste li 99.te sprecavali nato, pravili proteste, pravili diverzije? Ne niste. Jeste li bili na Kosovu 99 kao ja i mnogi moji vršnjaci? Niste, a moj ujak iz Srbije je poginuo u Bosni. Srbija vam je dobra kad treba deca da se školuju, da nauče zanat i šta već. Pitam ja vas, gde sipate gorivo, gde kupujete stvari, u Srbiji ili Bosni, Crnoj Gori? Pa naravno ne u Srbiji gde je sve skuplje. pa ako ste tolike patriote zašto ne kupite u Srbiji pa platite poreze ovde i pomognete da se i mi razvijamo kao vi? A to vam nije u interesu.
Mani te me se poljoprivrednih slagera (čitaj krajiskih večeri) već gledajte svoja posla a pustite nas da živimo svoj bedan život.

David

pre 6 godina

Što se mene tiče neka slobodno brišu svaku vezu koja ima sa nama Srbima.Na crnogorskim portalima vijesti iz Srbije su rijetkost.Uglavnom na njihovim portalima su dešavanja iz Crne Gore i poneka vijest iz Evrope.Svjetska zbivanja se kod njih ne objavljuju.Kod nas u Republici Srpskoj nije baš poželjno sklapati brakove sa crnogorskim državljanima.Koja se god udala u Crnu Goru kao da je za familiju izgubljena.

Милан

pre 6 godina

Izbrisali svoje@У праву си.Шта ви Бугари уопште имате заједничко са Србима и српским владарским породицама.

Kraken

pre 6 godina

Tako nastaju nacije na Balkanu. Kosovari, Bosnjaci, Crnogorci. Ili odlukom komunista ili Amerikanaca ili nekih muzejskih papana iz polusveta. A zna se kako prave nacije nastaju, ratovima i kulturnim nasledjem.

Milovan

pre 6 godina

Sta to nas briga? CG nece nista sa Srbima i to je to, to treba prihvatiti mirno, uvesti vize ako hoce da zive i rade u Srbiji i slicno, isto vazi i za Republiku Srpsku. Srbija je sama, ali mi to ne zelimo prihvatiti.

Crna Gora Lovcenac

pre 6 godina

Pogledajte Srbi Vasu istoriju,pa ce Vam biti mnogo jasnije...izbacili ste okupaciju Crne Gore od strane Srbije 1918 godine..i jos dosta toga..
A komentari o Crnogorcima vise govore o Vama samima...

LbJ

pre 6 godina

Nijedan Srbin nikada Crnu Goru nije doživljavao ka svoju. Uvek je ona bila samo bolja verzija mesta za zivot u odnosu na Srbiju. Uglavnom svaki Srbin koji ima neku imovinu u Crnoj Gori ide dole samo preko leta, a ta imovina su kamp kućice. Crnogorci su dozvolili te kamp kućice iako se već predugo radi na modernizaciji cele države. Nemojte da lažemo sebe i govorimo kako je nešto naše a nikakve veze nemamo s tim. Možemo se buniti jedino ako smo rođaci Stefana iz Podgorice, zetskog kralja koji je zavladao Srbijom i ostalim okolnim državama.

Milorad

pre 6 godina

Potpuno ispravno. Nemanjići su Zetu osvojili kako oni sami kažu "Ognjem i mačem, tako da ne osta ni kam na kamenu". Znači klasični osvajači.

Kulturocid?

pre 6 godina

Pa, misljenja su podeljena.Ta prica o Nemanjicima i njihovim vezama sa Crnom Gorom je napravljena upravo da bi se opravdala okupacija i polaganje prava na Crnu Goru.Jeste, Nemanjici su pobegli u Crnu Goru,tasdasnju Duklju od politickog progona i tu se rodio Nemanja.Kasnije ti isti Nemanjici su se vratili u Duklju i u 12 veku (1185)okupirali tu istu Duklju i porusili sve na sta su naisli("ne osta ni grada ni kamena").Sve grobove dinastije Vojisavljevic su unistili,sve crkve iz tog perioda.Jedina crkva koja je ostala iz perioda Duklje I dinastije Vojisavljevica je crkva u Stonu kod Dubrovnika.Sve ostale su spaljene i unistene, ne od osmanlija nego upravo od Nemanjica.Cak prica ide dotle da tursku tvrdjavu na Ribnici iz 15 veka predstavljaju kao Nemanjin grad.I sad recite vi meni zasto recimo u Srbiji niko Mehmeda Sokolovica ne uvrstava u srpske dinastije? Da li je to kulturocid,ili ako jednom narodu uzmete njegov identitet,jezik i kulturu i proglasite za svoju,da bi polagali pravo na njegovu teritoriju?

Posmatrač

pre 6 godina

@"Profesor Veselin Matović kaže da je brisanje Nemanjića samo deo kulturocida ..." Verovatno zbog toga što su, prema upornom insistiranju nekih sveštenika SPC" toga što su Nemanjići deo prvog genocida u Evropi kada su pobili nenaoružane Bogumile. Pre 75. Pre 80. godina izdali su saopštenje prema kome je Hitler čovek koji spašava svet od Jevreja ali sa napomenom da je Hitler ukrao ideju od Nemanjića.

neutralni felsh

pre 6 godina

@Milovan 
Neće ništa Srbima? Pa šta su Crnogorci nego Srbi.Negiranje srpstva u CG je negiranje državnosti CG. 
Mi Srbijanci imamo Srbiju,Crnogorci CG - i jedni i drugi smo Srbi. 
I Bosna srednjevekovna je srpska država.
(Komša, 13. oktobar 2017 13:24)


srbija do tokija, a?

coki

pre 6 godina

pa i mi smo izbrisali Crnu Goru jos davno.Pravimo se sada da Duklja nije preteca Cg a svoju nezavosnost nismo imali dok su oni imali svoju drzavu,mi se glupirali i pravili kraljevinu sa Hrvatima i SLovencima,nista nam Tito nije trebao,i pre njega smo mi imali naseg Tita.

ivica i marica

pre 6 godina

Kao prvo: niko u CG ne mrzi nikoga. Uvijek su veci narodi svojatali manje i bili gluvi na njihovu istoriju i njihov pogled na svijet (npr. kao danas Spanija i Katalonija , Kina i Tibet i sl. ).
Tako Srbi vole da misle da je sve sto oni misle tacno. I da su svi ustvari Srbi. E pa nije tako. Procitajte hladne glave i druge knjige a ne samo one koje niste procitali ali ih cvrsto stitite. Kultura i istorija CG i Srbije se u mnogome razlikuje. Pocevsi od razmisljanja, muzike, folklora, hrane i sl. pa do pogleda kako se treba ponasati u globalnoj politici, ko im trebaju biti saveznici i kako se treba ophoditi prema komsijama, nacionalnim manjinama i sl. To ne znaci da tvrdim da su razliciti narodi ( a ne tvrdim ni da su isti ). Samim tim - rade kako misle da je najbolje ZA NJIH. Sto se tice epskih pjesama- odavno su ove pjesme izbacene iz osnovnih skola u CG iz prostog razloga sto ( iako se to mnogima kod vas cini smijesno ) raspiruju medjunacionalnu mrznju i sukobe. Kako da se muslimansko dijete osjeca dok uci te pjesme? Razmislite i o tome... CG je par koraka dalje od susjeda sto se tice zastite nacionalnih manjina i njihovog ucesca u vlasti...

ZokoMacijak

pre 6 godina

Nisu to Crnogorci, to su Dukljani. Sto napravise od Crne Gore! Ali, braco Srbi, nece to biti dovijeka! Ima nas vise nego dovoljno, ne mogu nas iskorijeniti! Sveti Savo moli Boga za nas!

živeli

pre 6 godina

Ne znam zašto to rade. Odriču se svog sopstvenog nasleđa.

Današnja Srbija bi cela bila još uvek Bugarska da je Crnogorci Nemanjići nisu iz nje iščupali i formirali. Crna Gora je osvajač i stvoritelj Srbije, a ne obrnuto.

Nikada nijedan Vlah, ili Piroćanac ili Nišlija ili Moravac nije zauzeo Crnu Goru i svrgo tamošnju dinastiju, nego je to uradio potomak Crnog Đorđa, koji je možda bio druga ili treća generacija Crnogoraca koji su se naselili u Srbiji!

Prema tome sukob Srbije i Crne Gore ne postoji, postoji samo vekovno takmičenje Crnogoraca koji su zavladali Srbijom i Crnogoraca koji su ostali u Crnoj Gori.

Crnoj Gori hvala za naše postojanje i za slavne pobede koje su platile uspon naše zasebne kulture i identiteta. Nema potrebe da se laže radi spasa. Stvari su takve kakve su, istorija je takva kakva je, pa neka je!

Neka smo mi svi zdravi i veseli i da se volimo kao dobra braća, a poštujemo kao dete (Srbija) svog roditelja (Crnu Goru). A vi se nemojte između sebe deliti oko nas, niti zbog nas bežati od samih sebe, a molimo vas, nemojte nam zameriti nego nam oprostite za ono što smo se kadgod o vas iz ludosti ogrešili.

Izbrisali svoje

pre 6 godina

A Nemanjici NISU NI BILI SRBI nego CRNOGORCI-Katolici pa ti vidi.Sta ja iz Pirota imam zajednicko sa Nemanjicima?AMa bas nista,isto koliko i sa Dubrovcanima.

neutralni felsh

pre 6 godina

Nama Crnogorci nisu prijatelji zato sto svoju nezavisnost baziraju na antisrpstvu i brisanju svega sto ima srpski predznak iako su se pocetkom 20. veka izjasnjavali kao najveci Srbi u popisu stanovnistva tako da ovo nista nije cudno. Njihov izbor kao sto je i moj da moja noga tamo vise nikad nece krociti, a njihovu muziku, knjizevnost i filmove prestao jos odavno da pratim. Jedino mi zao naseg naroda sto mora da zivi i pati tamo dole, bolje im bi bilo da dodju ovde da zive medju svojima.
(skeptik, 13. oktobar 2017 13:09)


primi ih u svoju kucu.

Partizan, Torino, Al Ahli

pre 6 godina

Kad izbrisu Petrovice, a Njegosa vec jesu, one serdare, te Nemanjice... ostace im da se pozajmljuju ko Albanci, Makedonci i Hrvati. Skenderbegovima, Aleksandrima i Gundulicima.

neutralni felsh

pre 6 godina

(Milovan, 13. oktobar 2017 09:56) 

Tako je, bravo, Milovane! Toliko godina imamo problem sa migrantima koji ubijaju, pljačkaju, pale, siluju, diluju drogu, samo što nam ne dolaze iz Azije već sa jugozapada. Hteli su državu? Uvesti vize i radne dozvole. Ne pričaju srpskim jezikom? Uvesti jezičke testove. Žele u Nato pakt? Uvesti bezbednosne provere i izbaciti sve iz državnih institucija. Tako rade civilizovane države.
(Zadrigo, 13. oktobar 2017 10:18)


znas mi ti sta je civilizovana drzava...

trojanski konjusar

pre 6 godina

Oni idu ka tome da proglase Nemanjiće kao osvajače koji su im nametnuli Pravoslavlje a oni su ustvari bili Katolici.To je ta priča. (zoran, 13. oktobar 2017 12:23)

Vidis, "ustvari" i jeste bilo tako. "Ustvari", Nemanja je i sam bio katolik, sve dok mu dva sina nisu nanjusila shemu "nesvrstane" politike, kao potencijalno profitabilne, sto ih je, na kraju, odvelo u pravoslavlje.

Komša

pre 6 godina

@Milovan
Neće ništa Srbima? Pa šta su Crnogorci nego Srbi.Negiranje srpstva u CG je negiranje državnosti CG.
Mi Srbijanci imamo Srbiju,Crnogorci CG - i jedni i drugi smo Srbi.
I Bosna srednjevekovna je srpska država.

To

pre 6 godina

Možda sam malo zaostala ali zar nisu i Crnogorci Srbi? Meni su oni uvek bili kao moja braca,bas kao i Srbi iz RS.Ispade da oni nas bas mrze,bas šteta,ali dobro svako sebi bira ko mu odgovara valjda

marko_sthlm

pre 6 godina

Ma šta me više briga šta crnogorci rade u svojoj državi?!

Jedino što i njih i Crnu Goru treba početi tretirati kao i bilo koju stranu zemlju ... npr. Maroko.

Hoćeš da se useliš, studiraš ili lečiš u Srbiji?
Može - prvo traži vizu pa ako je dobiješ onda sve ovo navedeno plaćaš kao i bilo koji drugi stranac.

Čist račun - duga ljubav (komšijska).

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Istorija Srba je mitomanska i lažana.
(Istina, 13. oktobar 2017 14:43)
-------
To je tako noirmalan način razmišljanja kod svih onih država koje su to postale u devedesetim godinama ovoga veka. Mora da je mitomanska i, iz perspektive stanovnika tih državolikih tvorevina, od juče, svaka istorija duga 1500 i više godina, mora biti "lažna". Vi za razliku od SRba, možete da se setite svih detalja vezanih za svoju državu, koja je tek stekla punoletstvo. Kao da je bilo juče?! A bilo je. Sada Vam preostaje teži deo posla i puta. Morate da osmislite i napišete svoju najstariju istoriju, koja će se protezati dokle vam god mašta seže. I, naravno, da usput prisvojite sve one mitomanske dogadjaje i ličnosti iz srpske ili grčke istorije, kako bi bili ubedljiviji.

dominus

pre 6 godina

@ Milovan

Ne stavljaj u istu rečenicu današnju CG i Republiku Srpsku. Srbi sa zapadne obale Drine, Srbiju vole i poštuju više nego oni koji žive u njoj. Pa i u CG postoji podela na zapadni deo (stara Hercegovina), koji je bliži Srbiji i istočni (Pg i deo do granice sa Albanijom), koji je prozapadno orijentisan.

haha

pre 6 godina

Istorija Srba je mitomanska i lažana.
(Istina, 13. oktobar 2017 14:43)

Komsije, nemojte samo vi o vasoj istoriji, nepostojecim kraljevima, antifasistickoj borbi, i slicnim glupostima. Za razliku od svih vas mi bar imamo istoriju.

Proko, kiša burazere.

pre 6 godina

Sta to nas briga? CG nece nista sa Srbima i to je to, to treba prihvatiti mirno, uvesti vize ako hoce da zive i rade u Srbiji i slicno, isto vazi i za Republiku Srpsku. Srbija je sama, ali mi to ne zelimo prihvatiti.
(Milovan, 13. oktobar 2017 09:56)

Ajde ne bulazni. Najbolje da nam NVO-aktivisti uređuju odnose sa Srpskom. Reci Borki i ekipi u 'centru za dekontaminaciju' da manje vina (...manje vina).

Izvan okvira

pre 6 godina

@ Milovan, 13. oktobar 2017 09:56

Što drugar Republiku Srpsku, pa mi Srbiju volimo više i od Republike Srpske. Ne znam Za Crnu Goru, kako se tamo razmišlja, ali tvrdim da griješiš za Republiku Srpsku, mi smo uz i za Srbiju više nego neki koji žive tamo.

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

@Milorad
---------------
A od koga su je osvojili "Ognjem i macem"? Nisu valjda ti starosedeoci, koje su Nemanjici satrli "ognjem i macem" , bili ovi danasnji "Milogorci"?! Ovo je samo jos jedna prilika da se i Srbi i Crnogorci uvere da Crnom Gorom vladaju beskorenovici, vladaju tuga, jad i beda.

Lozac kotlare

pre 6 godina

Kulturocid: Ti covece imas ozbiljan problem. Ne znam samo odakle ti svi ti podaci koje navodis. Pises proizvoljno neku svoju 'crnogorsku' nadri istoriju. Morate da shvatite i vi, a i Bosnjaci jedanput za sva vremena. Vi ste svi Srbi. Govorite srpskim jezikom, zivite na prostoru nekadasnjih srpskih srednjovekovnih zemalja Duklje, Huma, Raske, Zete i Bosne. Dakle, niste vi nikakvi Iliri, Kelti, Tracani, vi ste Srbi pravoslavne, islamske i delom katolicke veroispovesti. A ti mozes da pricas sta hoces.

Against modern football

pre 6 godina

To nije Crna Gora, to je Montenegro. Zna se sta je srpska Crna Gora. A Montenegrini da vrate krunu Nemanjica koju drze u cetinjskom manastiru.

В.Н.

pre 6 godina

1. део

Сви богољубци и народољубци били су у овоме животу велики паћеници. То Библија прејасно потврђује, износећи пример Јакова, Јосифа, Мојсеја, Исуса Навина, Самуила, Давида, Јова, свих пророка и праведника Старога Завета. И сав Нови Завет и сва историја цркве потврђује то не са десет или сто примера него са милионима. Шта је хришћански календар друго него списак типичних паћеника, кажемо типичних, јер сваки календарски тип паћеника повлачи за собом хиљаде сличних а не записаних паћеника за Бога, за душу и за народ кроз последњих 2000 година.

Велики је паћеник био и Немања, зачетник и почетник осмостолетне историје српске. Ако један велики човек није паћеник, он је авантурист, сличан Бонапарти. Немања је био троструки паћеник: за Христа Бога, за народ и за своју душу. И пре Немање било је српских жупана и светитеља паћеника. Био је Часлав и Војислав и Бодин, а нарочито свети Јован Владимир, сви паћеници за народ, био је свети Прохор и свети Јован Осоговски и Јован Рилски, паћеници за своју душу. Исто тако и света Петка српска, и ко зна колико њих уз ове паћенике. Али Немања је све њих ујединио у себи. Он је био троструки паћеник, и ваистину велики паћеник. Али зато и велики победник и бесмртник.

В.Н.

pre 6 godina

2. део

Не зна се ко је већи: Немања владар или Симеон монарх, нити Симеон монах или Симеон мироточиви, нити онај пре смрти или овај после смрти. Неколико људи у једном човеку. Ратник и државник, народољубац и богољубац, богаташ и убоги подвижник, светски човек и светац. Сава и Стеван, синови његови и животописци његови нису ни мало преувеличали богату и многоструку личност свога оца. Дела и факта оправдавају сваки славопој Немањи, и не дозвољавају наџивети се речима. Само једно објашњава целог Немању у свим његовим пројавама – слуга Божји.

Чудан је човек био Немања: Он је имао два крштења, два имена, два звања у животу своме, а по смрти два гроба. Прво је крштен по католички, потом кад је одрастао одбацио је то латинско крштење и крстио се по православном закону. Звао се као владар Немања – по библијском имену Нехемија – а после као монах звао се Симеон. Био је владар и маченосац, а под старост монах и крстоносац. Прва гробница му је била у Хиландару а потоња у Студеници. Он је корен свете лозе Немањића. Оставио је после себе не само крв у потомцима својим, него мач и крст као програм у служби Господу. Био је он Теодул – слуга Божји – и као маченосац и као крстоносац, и као Немања и као монах Симеон. Чак и по смрти, као мироточиви светац, остао је слуга Божји и помоћник народни. У њему је сва дубока историја његове династије као и неизразива судбинска историја српскога народа до данас.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Istorija Srba je mitomanska i lažana.
(Istina, 13. oktobar 2017 14:43)
-------
To je tako noirmalan način razmišljanja kod svih onih država koje su to postale u devedesetim godinama ovoga veka. Mora da je mitomanska i, iz perspektive stanovnika tih državolikih tvorevina, od juče, svaka istorija duga 1500 i više godina, mora biti "lažna". Vi za razliku od SRba, možete da se setite svih detalja vezanih za svoju državu, koja je tek stekla punoletstvo. Kao da je bilo juče?! A bilo je. Sada Vam preostaje teži deo posla i puta. Morate da osmislite i napišete svoju najstariju istoriju, koja će se protezati dokle vam god mašta seže. I, naravno, da usput prisvojite sve one mitomanske dogadjaje i ličnosti iz srpske ili grčke istorije, kako bi bili ubedljiviji.

olo

pre 6 godina

Milovane, da je sreće pa da se to napokon shvati. Da Srbiju gledaju samo kao lak plen i kravu muzaru. Lako je Srbadiji sa rezervnom domovinom da uništavaju ovu našu jedinu koju imamo.
Da se sve postavi kao prema ostalima u regionu. A ne neke specijalne veze i ostale gluposti zbog kojih oni samo profitiraju, a naša deca i naši ljudi stradaju.

tocka

pre 6 godina

Oduvek sam bio zacudjen Crnogorcima i njihovim stavovima generalno, ne odnosi se to na ove novogorce, nego uopste i stari kolonisti su svi na svoju ruku, kao da nikada u Srbiju nisu dosli niti sa njom veze imali.
Rodjen sam i odrastao u Vojvodini mogu da kazem da su nasi Madjari i Slovaci vece patriote i lojalniji Srbiji nego sto ce to Crnogorci ikada biti.
Mislim da im treba uvesti vize, od njih smo najvise mafijasa dobili i studenata koji se besplatno skoluju, a nekog reciprocnog postovanja uopste nema. Bitno je da su oni gordi i da teraju svoju stvar.

Nikola

pre 6 godina

Par primjedbi ovima sto komentarisu.
Ovo je vlast uradila. Nas Srba ima dosta, ali ipak ne dovoljno da mozemo da odlucujemo o bilo cemu. Znaci li to da treba da vas boli briga za sve u CG ? A ima nas 200 hiljada. Dalje, Cetinjski manastir je i dalje nas hvala Bogu, a tako ce i ostati, dok je god Mitropolije Crnogorsko Primorske. Dalje, nemojte da mrzite Crnogorce po Srbiji, narocito studente. 90% od njih nisu Dukljani nego Srbi, uglavnom sa sjevera CG, gdje smo i vecina.

СрбинсонКрусо

pre 6 godina

Црногорци који дођу у Србију да уче, живе и раде су највећи Срби, али из користи док су код нас, а кад оду доле највећи су Црногорци... Време је да почну да се третирају као странци, као што то они нама чине.. без обзира на националну припадност.

Нико не може да забрани ККП да буде ККП! Па ни

pre 6 godina

Сјајно! А Маја Гојковић јуче каже да су односи између двије земље одлични. Можда никад бољи! :)
Е моји "милогорци" како сте само јадни...

Zadrigo

pre 6 godina

(Milovan, 13. oktobar 2017 09:56)

Tako je, bravo, Milovane! Toliko godina imamo problem sa migrantima koji ubijaju, pljačkaju, pale, siluju, diluju drogu, samo što nam ne dolaze iz Azije već sa jugozapada. Hteli su državu? Uvesti vize i radne dozvole. Ne pričaju srpskim jezikom? Uvesti jezičke testove. Žele u Nato pakt? Uvesti bezbednosne provere i izbaciti sve iz državnih institucija. Tako rade civilizovane države.

skeptik

pre 6 godina

Nama Crnogorci nisu prijatelji zato sto svoju nezavisnost baziraju na antisrpstvu i brisanju svega sto ima srpski predznak iako su se pocetkom 20. veka izjasnjavali kao najveci Srbi u popisu stanovnistva tako da ovo nista nije cudno. Njihov izbor kao sto je i moj da moja noga tamo vise nikad nece krociti, a njihovu muziku, knjizevnost i filmove prestao jos odavno da pratim. Jedino mi zao naseg naroda sto mora da zivi i pati tamo dole, bolje im bi bilo da dodju ovde da zive medju svojima.

olja

pre 6 godina

Malo po malo pa nece biti ni Crne Gore. Od silne zelje da ukine svaku pa i krvnu vezu sa Srbima, desice joj se da ce na kraju morati ukinuti sama sebe.

Сокобањац

pre 6 godina

Господе Боже,какав народ! Јединствени су у свету. Мењају се по потреби. Били су велики Руси,па велики комунисти,па велики Срби сад су велики Европејци.Шта ли је следеће?

Marija

pre 6 godina

Nema Crnogorca koji ne zna da poimence navede svakog muškog direktnog pretka i po 12 kolena unazad. Znaju oni dobro šta su. A brkati đedovi ih samo gledaju.

Vlada Rolovic

pre 6 godina

Sve ovo da ne bi jedan covek zaglavio zatvor.
"Kоме закон лежи у топузу трагови му смрде нечовјештвом"
P.P.Njegos - covek koga uskoro nece biti

матори

pre 6 godina

Завади па владај!
Јел Вам познат овај ватикански принцип?
Не дај се народе

Zika

pre 6 godina

@ivica i marica
Baljezgarije.
Crnogorci nijesu mali narod. Ima nas 7 miliona, taman isto koliko Hercegovaca - znaci 14 miliona Srba, worldwide!

Komša

pre 6 godina

@trojanski konjušar
I ne samo Nemanja.Većina Srba od Bara do Splita su bili katolici.Ne pokatoličeni nego su bili katolici od kada im je Hrišćanstvo nametnuto.Tako im se zalomilo.
I nije im smetalo da ostanu Srbi.Njihovo rasrbljavanje je počelo sredinom 19. veka i završilo se svehrvatskim katoličkim saborom saborom.
Vatikan se nije na Balkanu ponašao antisrpski dok nije Austrougarska izvršila pritisak u cilju uspostavljanja kontrole nad Balkanom posle odlaska Turaka.
I na kraju - niti Srbi postoje od Nemanje niti je pripadnost nekoj religiji najbitnija za identitet jednog naroda pa samim tim nije ni bitno za etničku pripadnost da li je vladar jedne srpske države oteo nešto drugom srpskom vladaru.

Boki

pre 6 godina

Sta to nas briga? CG nece nista sa Srbima i to je to, to treba prihvatiti mirno, uvesti vize ako hoce da zive i rade u Srbiji i slicno, isto vazi i za Republiku Srpsku. Srbija je sama, ali mi to ne zelimo prihvatiti.
(Milovan, 13. oktobar 2017 09:56)
@Milovan
Milovne, što mešate R. Srpsku u ove kontekste, Srbi iz Srpske vole Srbiju i više su dali za nju iz svih uglova nego 80% građana same Srbije. Čak su i Crnogorci puno bolju nego što ih ovde predstavljaju ali politika njihove vlasti opstaje na nacionalizmu i konstantnom plašenju naroda od veliko srpske ideje (koja inače i ne postoji).

genius

pre 6 godina

@СрбинсонКрусо
Nije baš tako. Imaš dole ljudi koji su u vreme kada su mogli da ostanu bez posla srbovali bez mere. Sa druge strane, imaš gomilu ljudi koji se osećaju Srbima, ali se na popisu izjašnjavaju kao Crnogorci i članovi su Milove partije. Slično nešto imate i u Srbiji, samo bez tog nacionalnog elementa (jer je ipak u CG politika nerazdvojna od "nacionalnog pitanja"), pa je optuživati ljude tamo u najmanju ruku nemoralno.
Malo je onih koji su "hardcore" Crnogorci, a razlog je jasan - svaki PRAVI nacionalista mora dobro da poznaje istoriju i kulturu, a dva koraka u istoriju crnogorskog naroda vas vraća u srpski nacionalni korpus. Onaj ko hoće da bude "crnogorski nacionalista" na način na koji se to danas pokušava je u gadnom problemu. Cenim da čim prestane politički progon svega srpskog u Crnoj Gori (a to ne može doveka da traje), bićemo kao Austrija i Nemačka (u nacionalnom smislu). Svima će biti jasno ko su i šta su.
Baš iz tog razloga, ako je nacionalni cilj Srba i Srbije da na duži rok obezbedi da se kompletan srpski nacionalni korpus očuva - na region se treba delovati pre svega onim čime niko ne može da vam parira, a to je univerzitet (kakav god da je BG univerzitet, nema boljeg do Beča). Ali, ako nije - onda pod hitno priznati nezavisnost Kosova, predložiti ukidanje Republike Srpske, organizovati referendum u Vojvodini, Sandžaku i Preševskoj dolini, pitati Bugare šta oni hoće, a Hrvate da li su zainteresovani za Mačvu, pošto Vojvodina više nije naša briga.

čudo

pre 6 godina

Nije problem izbrisati Nemanjice nego naći načina da ih zameniš nekim drugim. Vidite problem je u tome sto ako izbrišeš dva veka Nemanjića ti moraš izmisliti druge vladare, a takvih nema na tom prostoru. Možeš probati i sa nekom pričom o narodu koji je bio potlačen, ali onda ni to ne stoji jer ne postoji nikakav spis koji će bilo šta tako potvrditi. Takođe ideš u kontru od svega sto su zabeležili tadašnji narodi pa čak i kontra onoga sto Hrvati danas prodaju kao svoju istoriju jer se ni tu ne poklapa ništa. Čemu potreba brisanja Nemanjića? Samo zato sto se osećaš nesigurno i strah te je za danasnju državu i njenu budućnost jer ja drugo objasnjenje nemam. Nije srpska istorija lišena ni Turaka, ni vazalnih odnosa, ni danka u krvi, janjičara, niti rimskog carstva, seoba i svega drugog. Jel smo trebali da brišemo stavku po stavku da bi se osećali bolje?! Ovo je notorna glupost prosto.

marko

pre 6 godina

Властимировићи, Војисављевићи, Немањићи, Паганија, Тривунија, Зета, Дукља, Босна, Рашка, Србија. Зна се све.

marlone

pre 6 godina

@ (Posmatrač, 13. oktobar 2017 12:19)
Koliko čovjek mora biti neobrazovan i ostrašćen da bi tako nešto izjavio, prvi genocid i Nemanjići, hahaha. Ljudska civilizacija obiluje genocidima, starijih od Nemanjićima hiljadama godina. U vrijeme Nemanjića su se genocidi dešavali na sve strane, pogotovo koji vijek ranije, kada su se hrišćani redovno obračunavali i uništavali čitave gradove, sela, plemena mnogobožaca koji nisu htjeli preći na hrišćanstvo. Mnogi Srbi su tako izgubili živote, što su bili tvrdi u staroj vjeri i nisu htjeli prihvatiti hiršćanstvo. Bitno je da Milini tvorci novoistorije prema Milinom liku i djelu ispiraju mozgove po Crnoj Gori. Sve za saku dolara. Sva vam je istorija srpska, ali zbog dnevne politike i dinastijskih borbi izmišljate nove nacije, pod pokroviteljstvom latina. Srbi treba da zapamte, da svi izrodi, zvijeri postaju prema svome narodu, te da štite svoj narod od takvih zvijeri, da ga ne bi ponovo trijebili, kao što su doskora radili. Mile i sledbenici nisu daleko od Fra Sotone i kompanije.

Nixon

pre 6 godina

Za ove sto kažu da vole Srbije više od samih ljudi koji žive u Srbiji, imam jedno pitanje?
Na koji to način volite Srbiju? Tako što samo kažete ili tako što delate? Tako što glasnije navijate na utakmicama, tako što dizete 3 prsta tamo gde treba i ne treba. Kako to vi volite Srbiju više od mene? Jel plaćate porez ovde? Ne. Jel otvarate prodavnice, fabrike ili neku drugu delatnost ovde, ili firme iz Srbije pomažu vaše da ne bi otišle u stečaj. Jeste li 99.te sprecavali nato, pravili proteste, pravili diverzije? Ne niste. Jeste li bili na Kosovu 99 kao ja i mnogi moji vršnjaci? Niste, a moj ujak iz Srbije je poginuo u Bosni. Srbija vam je dobra kad treba deca da se školuju, da nauče zanat i šta već. Pitam ja vas, gde sipate gorivo, gde kupujete stvari, u Srbiji ili Bosni, Crnoj Gori? Pa naravno ne u Srbiji gde je sve skuplje. pa ako ste tolike patriote zašto ne kupite u Srbiji pa platite poreze ovde i pomognete da se i mi razvijamo kao vi? A to vam nije u interesu.
Mani te me se poljoprivrednih slagera (čitaj krajiskih večeri) već gledajte svoja posla a pustite nas da živimo svoj bedan život.

Realista

pre 6 godina

Мислим да би студентима из ЦГ требало да наплаћујемо студирање као и свим осталим страним држављанима и да за њих нема места у домовима. Не да ја имам нешто против њих већ порез који ми плаћамо иде на њихов живот и студије. Они не плаћају нама порез а узимају од нас на неки начин и наших људи. Поштовање постоји али и цена, ни ја кад одем у ЦГ на море не идем бесплатно већ платим. Чист рачун - дуга љубав.

Komša

pre 6 godina

@neutralni felš
Da,Srbija do svemira.
Ne govorim o Srbiji već o Srbima - narodu.
Potpuno si pogrešno skapirao - ja baš kritikujem te priče o "svim Srbima u jednoj državi".
Da li će jedan narod živeti u jednoj,dve ili pet država stvar je njegove sposobnosti ali i objektivnih istorijskih okolnosti ali i medjusobnog odnosa delova tog naroda.
Kakav će status taj narod imati u tim državama opet zavisi i od drugih i od njega.
Dakle,nikako nisam za nekakve "Srbije do Tokija" i smatram jako štetnim gledanje na Srbiju kao na "maticu svih Srba".
Srbija nema monopol na to pravo,tačnije isto pravo na to ima i Crna Gora npr. (rekao bih i obavezu).

Kraken

pre 6 godina

Tako nastaju nacije na Balkanu. Kosovari, Bosnjaci, Crnogorci. Ili odlukom komunista ili Amerikanaca ili nekih muzejskih papana iz polusveta. A zna se kako prave nacije nastaju, ratovima i kulturnim nasledjem.

Idiotocid

pre 6 godina

@kulturocid

E ovako izgleda kad se skorojevićki "istoričari" late da tumače prošlost davnih dana! Jesi ti sine pročitao išta šta su savremenici Vojisavljevića pisali o njima?!?

Revnosni hroničari onog vremena, vizantijski prije svega: Jovan Skilica, Georgije Kedrin, Keukamenos, Porfirogent, Ana Komnena, Nikita Honijat nešto kasnije, itd.. primjera radi, pominju redom svi Stefana i Mihaila Vojislava (osnivače prve vladarske dinastije ondašnje Duklje/Zete) kao vladare (arhonte) Srba i Tribala:
>>>
"ὁ τῶν Σέρβων ἄρχων",
"Τριβαλλών και Σέρβων...αρχηγός"
Komnena Mihaila zove i "Exarch of Serbia"..

Komša

pre 6 godina

@skeptik
Neistina.Crnogorci svoju državnost i identitet nikada nisu gradili na antisrpstvu.Naprotiv ,ako ćemo realno kralj Nikola je možda jedini čovek koji je uspeo da pronadje balans - da gradi Crnogorsku naciju na temelju srpstva i tako odgovori izatovima novog doba.
Zelenaši,oni pravi su jako dobro pravili razliku izmedju pojmova kao što su Srbijanac,Crnogorac i Srbin.Čak i jedan sraman potez kralja Aleksandra i Nikole Pašića nije naterao te ljude da negiraju da su Srbi.
Antisrpstvo u CG ima dve polazne tačke - Drljevićevsto i komunizam.Obe ,i ova Drljevićevsks i austrokomunistička struja su uspele ono što čak i Austrougarska nije - da zavade Srbe iz Srbije i CG (podsećam na slučaj Nastic koji je režirala Austeougarska u te svrhe - kralj Nikola se nije "upecao").
Čak i prognan,kada je upućivao teške reči on je uvek pominjao "srbijansku vlast" " srbijansku dinastiju" dobro pazeći da svojim kritikama ne "zakači" srpski narod (Srbe iz Srbije).

Komša

pre 6 godina

@Posmatrač
Realno,svi vladari koji su prihvatili Hrišćanstvo "utemeljili" su ga ognjem i mačem.
Time su osiguravali mesto u hrišćanskoj eliti.Konverriti kao Vladimir u Rusiji ili Mutimir kid nas tako su postali saveznici najjače sile u "regionu"(Romejskog carstva) i dozvolili jednom delu njenog državnog aparata (Crkvi) da vršlja po njihovoj teritoriji i briše identitet njihovih naroda.

Bogumili su samo hrišćanska verska sekta i njihov sukob sa hrišćanskim vladarima je bila borba izmedju institucionalnog hrišćanstva i običnog,narodnog.

Najveći zločin je načinjen prema starovercima i tu se Nemanjići ne razlikuju od bilo kojeg evropskog vladara tog vremena.

Istorija je nauka

pre 6 godina

Ni vladari nisu bas nesto posebno uzivali u srednjem veku, sve je to bilo ratovanje po blatu i puko prezivljavanje koje nama iz 21 veka deluje romanticno. Jedva su imali za esceg.

David

pre 6 godina

Što se mene tiče neka slobodno brišu svaku vezu koja ima sa nama Srbima.Na crnogorskim portalima vijesti iz Srbije su rijetkost.Uglavnom na njihovim portalima su dešavanja iz Crne Gore i poneka vijest iz Evrope.Svjetska zbivanja se kod njih ne objavljuju.Kod nas u Republici Srpskoj nije baš poželjno sklapati brakove sa crnogorskim državljanima.Koja se god udala u Crnu Goru kao da je za familiju izgubljena.

vlado

pre 6 godina

Zamolio bih sve nase "susjede" koji pokusavaju da grade svoje narodnosti/narode kroz negiranje svake veze sa Srbima da procitaju za pocetak samo dve knjige. Prva je Ljetopis popa Dukljanina (cuveni Barski rodoslov napisan u XII veku) i Kraljevstvo Slavena napisano od strane benediktanskog svestenika Don Mavra Orbina (Mauro Orbini) i izdato 1601. Mozda vam neke stvari postanu jasne. A za svu odrodjenu bracu imam samo jedan stih Vladike Njegosa: "Odrodilo se plaho i lakomo..." p.s. ne kaze se E VIVA MONTENEGRO, nego DA JE VJECNA CRNA GORA.

Vanja Petrović

pre 6 godina

(Crna Gora Lovcenac, 13. oktobar 2017 11:29)

Poštovani,

meni, ali i mnogim drugim ljudima otvorenog uma, objektivnim i neostrašćenima je jasno da ste vi Crnogorci sasvim druga država i sasvim drugi narod. U svemu ste nam pokazali da ne želite da imate nikava udruženja sa Srbijom, počeli ste da menjate jezik, istoriju, i da sprovodite veštačku demenciju...Elem, ja to sve poštujem; niko se ne može na silu zadržati. Ali, ne možemo biti stranci sa beneficijama, to je više no apsurdno. Treba lepo da uvedemo vize jedni drugima, dozvole boravka i rada, i da nikoga ne interesuje šta onaj drugi radi u svojoj kući.
Ali, sve to bi trebalo da se uradi dostojanstveno, bez ikakvog omalažavanja onog drugog. Veoma zameram mnogim Srbima što i dalje žive u oblacima bratstva i jedinstva koje nikada nije ni postojalo u stvarnosti. Moji Srbi su dosta sentimentalni, razmišljaju srcem a ne logikom, pate od Štokholmskog sindroma, i tu nastaju trzavice i gorke reči. Takođe i vi kao stranci, ne bi trebalo da vređate nas Srbe, da nas optužujete za koještarije, i da ispitujete našu istoriju, već da nas uvažavate kao građane iz zemlje sa kojom se graničite.
Znači, laganica, vi sa vašim istorijama, narodima, jezikom, a mi ćemo sa ovim našim srpskim jer drugoga nemamo, a i ne želimo da ga krojimo po nekim novim aršinima.

Srbija

pre 6 godina

Od kuda sa to?Rts vec dva dana u udarnim vestima javlja da nam je, dosao neki crnogorac Brajovic i sastao se sa Majom Gojkovic, te Vucicem, i da odnosi sa Crnom Gorom, u zadnjih 10 godina,nikad bolji?

trojanski konjusar

pre 6 godina

Malo je onih koji su "hardcore" Crnogorci, a razlog je jasan - svaki PRAVI nacionalista mora dobro da poznaje istoriju i kulturu (genius, 13. oktobar 2017 14:54)

Onaj ko *zaista* dobro poznaje istoriju i kulturu svog naroda (usudio bih se reci - bilo kog naroda), ali, PRAVU istoriju, tesko moze biti nacionalist.

biti slobodan je pokoriti se besmislu

pre 6 godina

Stvarna istorija čovečanstva u liberlnoj doktrini uvek mora biti samo takva da je počela danas a najdalje juče (u suprotnom broj budala bi mogao da opadne).

boris

pre 6 godina

Pa šta je onda bilo na jezerskoj visoravni. Ko se sa kime tukao oko čega? Čiji je bio Jabučilo? To nije geografski u Srbiji današnjoj.

Izgleda da su u "mračnom srednjem veku" bili kosmoplitskiji nego danas.

Милан

pre 6 godina

Izbrisali svoje@У праву си.Шта ви Бугари уопште имате заједничко са Србима и српским владарским породицама.