Nedelja, 28.02.2016.

12:46

Oskar: Rasizam jači od nagrade

Izvor: B92

Oskar: Rasizam jaèi od nagrade IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Александар Џунић

pre 8 godina

Онај животињски порив у човеку ће увек бити присутан када су међурасни односи у питању. Свесним прикривањем те природне манифестације (политичка коректност), углавном обојене расе збуњује понекад. По истом принципу, и вде у Аустралији ако се "чудно" презивате, први сте на листи за одстрел, а последњи за неку вишу позицију. Исто ми сведочи кум из Лондона. А сада и моја ћерка, која је на стручном усавршавању у Милану, где студира у групи студената из целог света, ми говори о нескривеном расизму и подвајању. Добра вест је, да је схватила да је захваљујући нашем систему школовања, надобудност студената западне Европе у поптуности неоснован. То се никада неће искоренити и с тим треба живети - кад тад, некадшње колонијалне државе, које су своју економску и политичку предност остваривале плљачком, брзих дана ће бити анулирана, јер долазе генерације широм света, које су и те како опремљене знањем, а то она чувена "снага и моћ - учите децо и дан и ноћ"!

DedaMiloje

pre 8 godina

Nije besmislena. Caka je u tome da crnci i latinosi dobijaju manje kvalitetnih uloga zbog boje kože. Da je Leo crnac verovatno uopšte ne bi ni dobio ovu ulogu.
(Red John, 29. februar 2016 12:17)

Naravno, radjeno je po istinitoj priči gde glavni junak nije crnac. Zamisli naš šok koji smo odrasli na stripovima o Toru i crnac u skandinavskoj mitologiji.

Red John

pre 8 godina

Kolko je samo besmislena ta priča o rasizmu! Jednostavno nikog nije briga koje je boje koža glumca, već kakve su uloge i kako odigrali.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (adam, 29. februar 2016 07:25)

# Link komentara

Nije besmislena. Caka je u tome da crnci i latinosi dobijaju manje kvalitetnih uloga zbog boje kože. Da je Leo crnac verovatno uopšte ne bi ni dobio ovu ulogu.

Dr Dule Dulovic

pre 8 godina

Naravno da je rasizam jaci od nagrade. Rasizam je realnost. Nagrada je zabava. Svet Oskara nema veze sa onim sto se desava na ulici. To svako zna, nije tu potrebno neko posebno istrazivanje.

...

pre 8 godina

Poenta je da belci prevladavaju u svim filmovima, svim nominacijama, među svim dobitnicima. Retko se vidi crna osoba u glavnoj ulozi, najčešće su to sporedne uloge. Ljudi nisu svesni da odrastati u društvu koje je rasističko, podrazumeva usvajanje brojnih predrasuda koje se smatraju zdravorazumskim. To funkcioniše na nesvesnom nivou, jer smo naučeni od malena da bela koža nosi sa sobom i pamet i lepotu itd. Pa pogledajte kako se mi ophodimo prema Romima ili drugim manjinama, samo jer smo tako naučeni.

Konstantin

pre 8 godina

#Tito
Amerikanci su najbolji u svemu, osim u mozda u fudbalu, i to je nazalost tako. mozemo mi da lupamo da su nasi filmovi bolji od holivudskih ... , ali nisu, jer da jesu, bili bi



Znaš, i ja sam to mislio, ali do 12-og rođendana. Ne znam koliko godina imaš, ali se plašim za tebe ako kao odrastao čovek tako razmišljaš. Pogledaj evropske filmove (u šta pre svega računam Skandinaviju, Nemačku i Srbiju) i uporedi sa emotivno potpuno bledim američkim filmovima čiji je najjači argument količina novca koja je uložena u njihovo stvaranje i biće ti jasno. PS: kada sam naveo Srbiju kao jednu od evropskih zemalja sa jakom kinematografijom, nisam mislio na Žikinu dinastiju. Edukuj se malo o istoriji filma sa ovih prostora.

ripper

pre 8 godina

Dogadjaj koji opisujete je bio pre 76 godina. Kada su se crnci vozili jos uvek u zadnjem delu busa ili se nisu uopste vozili.
Jeste istina da je Oskar bio rasno obojen ali od strane Afro Amerikanaca koji zele da im se dodeli nagrada i ako je nisu zasluzili nego na osnovu boje koze.

Mikula

pre 8 godina

Denzel Washington se izričito ne želi ljubiti s bijelkinjama na filmu. Nisam nikad pročitao da je optužen za rasizam. Zamislite da neki bijeli glumac postavi uvjet da neće ljubiti crnkinje. Ako ti to što je tvoj narod bio žrtva rasizma daje pravo da budeš rasist, onda stvaramo nove rasiste.

adam

pre 8 godina

Kolko je samo besmislena ta priča o rasizmu! Jednostavno nikog nije briga koje je boje koža glumca, već kakve su uloge i kako odigrali.

Nenad Lukic@

pre 8 godina

@zoki,
Nije bas potpuno tacno. Selektor reprezentacije ili organizatori atletskog mitinga odredjuju ko ce ucestvovati i desava se da ne ide najbrzi nego onaj za koga misle da ce u datom trenutku i mestu imati najbolju preformansu.
Po temi se slazem sa vecinom, Oskar je krajnja instanca i ako su u toku godine crni glumci igrali u losim filmovima onda je logicno da ih nece pozvati i zasto su glumci najvazniji, mozda ima crnih scenarista, rezisera, kostimografa koji su u trci za nagradu.
Da li belci treba da se bune sto postoji BAFTA, tj. nagrada samo za crne glumce? Politicka korektnost ce unistiti zemlju Ameriku, kao sto je i SFRJ.

haja

pre 8 godina

#Tito
Amerikanci su najbolji u svemu, osim u mozda u fudbalu, i to je nazalost tako. mozemo mi da lupamo da su nasi filmovi bolji od holivudskih ... , ali nisu, jer da jesu, bili bi

Ana

pre 8 godina

Nije problem ovde samo u nominacijama za oskara,vec uopste u Holivudu crnci i druge rase generalno teze dolaze do glavnih uloga. Recimo kada se povela prica o tome da Idris Elba treba da igra sledeceg Bonda svi su skocili na noge, dok je sa druge sveprisutan whitewashing pa tako imate Princa Persije - Dzejka Dzilenhala, egipatskog boga - Dzerarda Batlera (u ovom najnovijem),Dzoni Depa kao Indijanca, Kristijana Bejla kao Mojsija...

I sta im vredi crn predsednik kad policija ubija nenaoruzane crne tinejdere sirom Amerike, a policajci ne odgovaraju.

Straight Outta Compton je zasluzio nominacju za najbolji film bar koliko i Mad Max, kao sto je i Benisio del Toro zasluzio za ulogu u Sicario.

Mirko

pre 8 godina

Iznenadjuje Vil Smit u ovom sastavu bojkotasa jer ovako deluje da je iznad toga i ima neko dostojanstveno drzanje. Nisam nesto cuo da se Denzel Vosington oglasio, niti Morgan Frimen npr. Valjda je vece ponizenje kada bi ih nominovali samo na rasnoj osnovi bez objektivno jakih i zahtevnih uloga jer prosto se tako potrefilo. Mozda su za neku epizodnu bar mogli da im iskopaju neku nominaciju, ali to je vec do strucnog zirija koji ima svoje vidjenje, a ziri mora da postoji i tesko da ce svima biti po volji.

Jabučilo

pre 8 godina

Koja glupost, pa predsednik im je afroamerikanac.
(Tajfun, Sutjeska i ostali velikani, 28. februar 2016 20:11)
Nije. Polu-belac polu-afroamerikanac.

Mr Bojangles

pre 8 godina

@zoki, 28. februar 2016 17:32
A ko kaže da je komisija zabrljala dve godine zaredom... Džada, Vil, Džordž, Mark... Zoki??

Bez uvrede, Laki.

Savo iz Kikinde

pre 8 godina

Da se razumemo, "Oskar" je vec 20-25 godina totalno komercijalno dirigovano djubre. Druga stvar, ovo bih definisao kao "obrnuti rasizam" ili klasicnu zamenu teza. Niko se ne buni zbog odredjenog glumca i odredjenog ostvarenja, nego, Boze moj, nema crnaca. Pa, jel je i vaterpolo rasisticki? Da li je NBA rasisticka, jer se desi da par nedelja ne bude belaca u top 10 poteza? I gde su azijati? I da li je iko svestan da ni jedan Eskim nikada nije osvojio Oskara? Bitno da nema crnaca, a sve nabrojano je nebitno?

Tool

pre 8 godina

Po toj logici svi belci treba da bojkotuju NBA i američku košarkašku reprezentaciju, zato što su na širem spisku za OI sve crnci tj. crni košarkaši.

Dusans

pre 8 godina

Neopisivo licemerje. Pa,zamislite da belci bojkotuju, recimo, NBA?! A realno je i da u nasim razgovorima o kultnim filmskim ulogama 90% pominjemo bele glumce. Jer su bolji, iskreno i bez laznog licemerja.

Tito od tarantule

pre 8 godina

Afroamerikanci su deca robova koji su radili na polljima i plantažama i služili bele bogataše po kućama. U početku nisu imali pravo ni da se školuju, a posle su segregacijom izlovani u posebne reone po čitavoj Americi. Iz toga se rodila i jedna veoma lepa stvar, a to je 'crna muzika' bluz i soul kao muzika tuge, rezignacije, bola i patnje zbog usamljenosti, diskriminacije i nerazumevanja, pomešana sa večnom temom ljubavi. To je jedna od retko dobrih stvari sa tog kontinenta, uz naravno i specifičnu književnost, kojima su i Ameri obogatili ovaj svet.

zoki

pre 8 godina

Jednostavno nisu imali bolje uloge i to je to.Nikakvog rasizma tu nema.Neka navedu neku ulogu tamnoputog glumca i argumentuju sto je trebalo da se nadje pre nekog belca.Pa sta treba mi da bojkotujemo trku na 100m,jer nema belaca.Dobili su onu ne ravnopravna prava nego i vise od belaca zato se tako ponasaju sad.
(boris, 28. februar 2016 13:46)

Ucesnike trke na 100 m odredjuje nemilosrdno nepristrasna - stoperica, a ne komisija koja bi mogla da zabrlja.
Kako izgleda brljanje komisije - vidimo u Holivudu. Dve godine zaredom.
Bez uvrede, Zoki.

rejnald

pre 8 godina

A zasto samo crnci?!!Pa ajmo malo pravdu za latinose, arape, kineze, vijetnamce,hinduse...
Zar nije dovoljno sto u svakom holivudskom filmu mora da se pazi na ,,rasne kvote" da glumi bar par crnaca i latinosa, da reziser ne bi bio isprozivan da je rasista!
Veci je problem ove godine sto nema kvalitetnih filmova, sto su glavni kandidati i najvise nominovani filmovi za oskara nikad gori!

huh

pre 8 godina

Cela ova usiljena 'borba' protiv rasizma u meni (a verujem da je tako i kod drugih ljudi) budi jos veci rasizam... Sto ga vise guras na silu veca je verovatnoca da ce postici kontraefekat.

Dragan

pre 8 godina

Bez reci! Americka kultura i rasizam koji i danas postoji ali u manjem obimu nego tad. Sraman i jadan odnos prema ljudskoj osobi pa tek onda prema glumici...

RATM

pre 8 godina

Свака крајност је лоша.Од тога да некоме не даш да буде сахрањен на одређеном гробљу само зато што је црнац до тога да мораш да га због тога наградиш.

Aron

pre 8 godina

Neka bokotuju, koga briga. Od ove ekipe glumaca koja to radi jedino mi nije jasno šta će tu Mark Rufalo, on je ozbiljan lik. Kluni i Mur su poznati buntovnici protiv svega i svačega, Li i Džada zato što na taj način žele da skrenu pažnju na sebe zbog trenutno loše karijere. Dok Vil mora zbog žene.

Nick

pre 8 godina

Ja i dalje ne mogu da skontam što je to rasizam. Da recimo za svaku nagradu ima po 20 nominovanih pa da nije bilo tu onda pripadnika druge rase pa bih onda i mislio da ima tu nečeg ali ovako ne znam.
Video sam još pre kad je krenula cela ta priča podatak (izvinite ako je pogrešan procenat) da je u prethodnih 30 godina 15% dobitnika oskara crne rase a da je 15% crnačka populacija u Americi.

boris

pre 8 godina

Jednostavno nisu imali bolje uloge i to je to.Nikakvog rasizma tu nema.Neka navedu neku ulogu tamnoputog glumca i argumentuju sto je trebalo da se nadje pre nekog belca.Pa sta treba mi da bojkotujemo trku na 100m,jer nema belaca.Dobili su onu ne ravnopravna prava nego i vise od belaca zato se tako ponasaju sad.

RATM

pre 8 godina

Свака крајност је лоша.Од тога да некоме не даш да буде сахрањен на одређеном гробљу само зато што је црнац до тога да мораш да га због тога наградиш.

boris

pre 8 godina

Jednostavno nisu imali bolje uloge i to je to.Nikakvog rasizma tu nema.Neka navedu neku ulogu tamnoputog glumca i argumentuju sto je trebalo da se nadje pre nekog belca.Pa sta treba mi da bojkotujemo trku na 100m,jer nema belaca.Dobili su onu ne ravnopravna prava nego i vise od belaca zato se tako ponasaju sad.

Aron

pre 8 godina

Neka bokotuju, koga briga. Od ove ekipe glumaca koja to radi jedino mi nije jasno šta će tu Mark Rufalo, on je ozbiljan lik. Kluni i Mur su poznati buntovnici protiv svega i svačega, Li i Džada zato što na taj način žele da skrenu pažnju na sebe zbog trenutno loše karijere. Dok Vil mora zbog žene.

rejnald

pre 8 godina

A zasto samo crnci?!!Pa ajmo malo pravdu za latinose, arape, kineze, vijetnamce,hinduse...
Zar nije dovoljno sto u svakom holivudskom filmu mora da se pazi na ,,rasne kvote" da glumi bar par crnaca i latinosa, da reziser ne bi bio isprozivan da je rasista!
Veci je problem ove godine sto nema kvalitetnih filmova, sto su glavni kandidati i najvise nominovani filmovi za oskara nikad gori!

Nick

pre 8 godina

Ja i dalje ne mogu da skontam što je to rasizam. Da recimo za svaku nagradu ima po 20 nominovanih pa da nije bilo tu onda pripadnika druge rase pa bih onda i mislio da ima tu nečeg ali ovako ne znam.
Video sam još pre kad je krenula cela ta priča podatak (izvinite ako je pogrešan procenat) da je u prethodnih 30 godina 15% dobitnika oskara crne rase a da je 15% crnačka populacija u Americi.

Savo iz Kikinde

pre 8 godina

Da se razumemo, "Oskar" je vec 20-25 godina totalno komercijalno dirigovano djubre. Druga stvar, ovo bih definisao kao "obrnuti rasizam" ili klasicnu zamenu teza. Niko se ne buni zbog odredjenog glumca i odredjenog ostvarenja, nego, Boze moj, nema crnaca. Pa, jel je i vaterpolo rasisticki? Da li je NBA rasisticka, jer se desi da par nedelja ne bude belaca u top 10 poteza? I gde su azijati? I da li je iko svestan da ni jedan Eskim nikada nije osvojio Oskara? Bitno da nema crnaca, a sve nabrojano je nebitno?

Dusans

pre 8 godina

Neopisivo licemerje. Pa,zamislite da belci bojkotuju, recimo, NBA?! A realno je i da u nasim razgovorima o kultnim filmskim ulogama 90% pominjemo bele glumce. Jer su bolji, iskreno i bez laznog licemerja.

huh

pre 8 godina

Cela ova usiljena 'borba' protiv rasizma u meni (a verujem da je tako i kod drugih ljudi) budi jos veci rasizam... Sto ga vise guras na silu veca je verovatnoca da ce postici kontraefekat.

Dragan

pre 8 godina

Bez reci! Americka kultura i rasizam koji i danas postoji ali u manjem obimu nego tad. Sraman i jadan odnos prema ljudskoj osobi pa tek onda prema glumici...

Tito od tarantule

pre 8 godina

Afroamerikanci su deca robova koji su radili na polljima i plantažama i služili bele bogataše po kućama. U početku nisu imali pravo ni da se školuju, a posle su segregacijom izlovani u posebne reone po čitavoj Americi. Iz toga se rodila i jedna veoma lepa stvar, a to je 'crna muzika' bluz i soul kao muzika tuge, rezignacije, bola i patnje zbog usamljenosti, diskriminacije i nerazumevanja, pomešana sa večnom temom ljubavi. To je jedna od retko dobrih stvari sa tog kontinenta, uz naravno i specifičnu književnost, kojima su i Ameri obogatili ovaj svet.

Tool

pre 8 godina

Po toj logici svi belci treba da bojkotuju NBA i američku košarkašku reprezentaciju, zato što su na širem spisku za OI sve crnci tj. crni košarkaši.

Mirko

pre 8 godina

Iznenadjuje Vil Smit u ovom sastavu bojkotasa jer ovako deluje da je iznad toga i ima neko dostojanstveno drzanje. Nisam nesto cuo da se Denzel Vosington oglasio, niti Morgan Frimen npr. Valjda je vece ponizenje kada bi ih nominovali samo na rasnoj osnovi bez objektivno jakih i zahtevnih uloga jer prosto se tako potrefilo. Mozda su za neku epizodnu bar mogli da im iskopaju neku nominaciju, ali to je vec do strucnog zirija koji ima svoje vidjenje, a ziri mora da postoji i tesko da ce svima biti po volji.

Mikula

pre 8 godina

Denzel Washington se izričito ne želi ljubiti s bijelkinjama na filmu. Nisam nikad pročitao da je optužen za rasizam. Zamislite da neki bijeli glumac postavi uvjet da neće ljubiti crnkinje. Ako ti to što je tvoj narod bio žrtva rasizma daje pravo da budeš rasist, onda stvaramo nove rasiste.

zoki

pre 8 godina

Jednostavno nisu imali bolje uloge i to je to.Nikakvog rasizma tu nema.Neka navedu neku ulogu tamnoputog glumca i argumentuju sto je trebalo da se nadje pre nekog belca.Pa sta treba mi da bojkotujemo trku na 100m,jer nema belaca.Dobili su onu ne ravnopravna prava nego i vise od belaca zato se tako ponasaju sad.
(boris, 28. februar 2016 13:46)

Ucesnike trke na 100 m odredjuje nemilosrdno nepristrasna - stoperica, a ne komisija koja bi mogla da zabrlja.
Kako izgleda brljanje komisije - vidimo u Holivudu. Dve godine zaredom.
Bez uvrede, Zoki.

Mr Bojangles

pre 8 godina

@zoki, 28. februar 2016 17:32
A ko kaže da je komisija zabrljala dve godine zaredom... Džada, Vil, Džordž, Mark... Zoki??

Bez uvrede, Laki.

Ana

pre 8 godina

Nije problem ovde samo u nominacijama za oskara,vec uopste u Holivudu crnci i druge rase generalno teze dolaze do glavnih uloga. Recimo kada se povela prica o tome da Idris Elba treba da igra sledeceg Bonda svi su skocili na noge, dok je sa druge sveprisutan whitewashing pa tako imate Princa Persije - Dzejka Dzilenhala, egipatskog boga - Dzerarda Batlera (u ovom najnovijem),Dzoni Depa kao Indijanca, Kristijana Bejla kao Mojsija...

I sta im vredi crn predsednik kad policija ubija nenaoruzane crne tinejdere sirom Amerike, a policajci ne odgovaraju.

Straight Outta Compton je zasluzio nominacju za najbolji film bar koliko i Mad Max, kao sto je i Benisio del Toro zasluzio za ulogu u Sicario.

adam

pre 8 godina

Kolko je samo besmislena ta priča o rasizmu! Jednostavno nikog nije briga koje je boje koža glumca, već kakve su uloge i kako odigrali.

ripper

pre 8 godina

Dogadjaj koji opisujete je bio pre 76 godina. Kada su se crnci vozili jos uvek u zadnjem delu busa ili se nisu uopste vozili.
Jeste istina da je Oskar bio rasno obojen ali od strane Afro Amerikanaca koji zele da im se dodeli nagrada i ako je nisu zasluzili nego na osnovu boje koze.

Jabučilo

pre 8 godina

Koja glupost, pa predsednik im je afroamerikanac.
(Tajfun, Sutjeska i ostali velikani, 28. februar 2016 20:11)
Nije. Polu-belac polu-afroamerikanac.

...

pre 8 godina

Poenta je da belci prevladavaju u svim filmovima, svim nominacijama, među svim dobitnicima. Retko se vidi crna osoba u glavnoj ulozi, najčešće su to sporedne uloge. Ljudi nisu svesni da odrastati u društvu koje je rasističko, podrazumeva usvajanje brojnih predrasuda koje se smatraju zdravorazumskim. To funkcioniše na nesvesnom nivou, jer smo naučeni od malena da bela koža nosi sa sobom i pamet i lepotu itd. Pa pogledajte kako se mi ophodimo prema Romima ili drugim manjinama, samo jer smo tako naučeni.

Nenad Lukic@

pre 8 godina

@zoki,
Nije bas potpuno tacno. Selektor reprezentacije ili organizatori atletskog mitinga odredjuju ko ce ucestvovati i desava se da ne ide najbrzi nego onaj za koga misle da ce u datom trenutku i mestu imati najbolju preformansu.
Po temi se slazem sa vecinom, Oskar je krajnja instanca i ako su u toku godine crni glumci igrali u losim filmovima onda je logicno da ih nece pozvati i zasto su glumci najvazniji, mozda ima crnih scenarista, rezisera, kostimografa koji su u trci za nagradu.
Da li belci treba da se bune sto postoji BAFTA, tj. nagrada samo za crne glumce? Politicka korektnost ce unistiti zemlju Ameriku, kao sto je i SFRJ.

haja

pre 8 godina

#Tito
Amerikanci su najbolji u svemu, osim u mozda u fudbalu, i to je nazalost tako. mozemo mi da lupamo da su nasi filmovi bolji od holivudskih ... , ali nisu, jer da jesu, bili bi

Konstantin

pre 8 godina

#Tito
Amerikanci su najbolji u svemu, osim u mozda u fudbalu, i to je nazalost tako. mozemo mi da lupamo da su nasi filmovi bolji od holivudskih ... , ali nisu, jer da jesu, bili bi



Znaš, i ja sam to mislio, ali do 12-og rođendana. Ne znam koliko godina imaš, ali se plašim za tebe ako kao odrastao čovek tako razmišljaš. Pogledaj evropske filmove (u šta pre svega računam Skandinaviju, Nemačku i Srbiju) i uporedi sa emotivno potpuno bledim američkim filmovima čiji je najjači argument količina novca koja je uložena u njihovo stvaranje i biće ti jasno. PS: kada sam naveo Srbiju kao jednu od evropskih zemalja sa jakom kinematografijom, nisam mislio na Žikinu dinastiju. Edukuj se malo o istoriji filma sa ovih prostora.

DedaMiloje

pre 8 godina

Nije besmislena. Caka je u tome da crnci i latinosi dobijaju manje kvalitetnih uloga zbog boje kože. Da je Leo crnac verovatno uopšte ne bi ni dobio ovu ulogu.
(Red John, 29. februar 2016 12:17)

Naravno, radjeno je po istinitoj priči gde glavni junak nije crnac. Zamisli naš šok koji smo odrasli na stripovima o Toru i crnac u skandinavskoj mitologiji.

Dr Dule Dulovic

pre 8 godina

Naravno da je rasizam jaci od nagrade. Rasizam je realnost. Nagrada je zabava. Svet Oskara nema veze sa onim sto se desava na ulici. To svako zna, nije tu potrebno neko posebno istrazivanje.

Red John

pre 8 godina

Kolko je samo besmislena ta priča o rasizmu! Jednostavno nikog nije briga koje je boje koža glumca, već kakve su uloge i kako odigrali.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (adam, 29. februar 2016 07:25)

# Link komentara

Nije besmislena. Caka je u tome da crnci i latinosi dobijaju manje kvalitetnih uloga zbog boje kože. Da je Leo crnac verovatno uopšte ne bi ni dobio ovu ulogu.

Александар Џунић

pre 8 godina

Онај животињски порив у човеку ће увек бити присутан када су међурасни односи у питању. Свесним прикривањем те природне манифестације (политичка коректност), углавном обојене расе збуњује понекад. По истом принципу, и вде у Аустралији ако се "чудно" презивате, први сте на листи за одстрел, а последњи за неку вишу позицију. Исто ми сведочи кум из Лондона. А сада и моја ћерка, која је на стручном усавршавању у Милану, где студира у групи студената из целог света, ми говори о нескривеном расизму и подвајању. Добра вест је, да је схватила да је захваљујући нашем систему школовања, надобудност студената западне Европе у поптуности неоснован. То се никада неће искоренити и с тим треба живети - кад тад, некадшње колонијалне државе, које су своју економску и политичку предност остваривале плљачком, брзих дана ће бити анулирана, јер долазе генерације широм света, које су и те како опремљене знањем, а то она чувена "снага и моћ - учите децо и дан и ноћ"!

zoki

pre 8 godina

Jednostavno nisu imali bolje uloge i to je to.Nikakvog rasizma tu nema.Neka navedu neku ulogu tamnoputog glumca i argumentuju sto je trebalo da se nadje pre nekog belca.Pa sta treba mi da bojkotujemo trku na 100m,jer nema belaca.Dobili su onu ne ravnopravna prava nego i vise od belaca zato se tako ponasaju sad.
(boris, 28. februar 2016 13:46)

Ucesnike trke na 100 m odredjuje nemilosrdno nepristrasna - stoperica, a ne komisija koja bi mogla da zabrlja.
Kako izgleda brljanje komisije - vidimo u Holivudu. Dve godine zaredom.
Bez uvrede, Zoki.

boris

pre 8 godina

Jednostavno nisu imali bolje uloge i to je to.Nikakvog rasizma tu nema.Neka navedu neku ulogu tamnoputog glumca i argumentuju sto je trebalo da se nadje pre nekog belca.Pa sta treba mi da bojkotujemo trku na 100m,jer nema belaca.Dobili su onu ne ravnopravna prava nego i vise od belaca zato se tako ponasaju sad.

Dragan

pre 8 godina

Bez reci! Americka kultura i rasizam koji i danas postoji ali u manjem obimu nego tad. Sraman i jadan odnos prema ljudskoj osobi pa tek onda prema glumici...

RATM

pre 8 godina

Свака крајност је лоша.Од тога да некоме не даш да буде сахрањен на одређеном гробљу само зато што је црнац до тога да мораш да га због тога наградиш.

Aron

pre 8 godina

Neka bokotuju, koga briga. Od ove ekipe glumaca koja to radi jedino mi nije jasno šta će tu Mark Rufalo, on je ozbiljan lik. Kluni i Mur su poznati buntovnici protiv svega i svačega, Li i Džada zato što na taj način žele da skrenu pažnju na sebe zbog trenutno loše karijere. Dok Vil mora zbog žene.

huh

pre 8 godina

Cela ova usiljena 'borba' protiv rasizma u meni (a verujem da je tako i kod drugih ljudi) budi jos veci rasizam... Sto ga vise guras na silu veca je verovatnoca da ce postici kontraefekat.

Dusans

pre 8 godina

Neopisivo licemerje. Pa,zamislite da belci bojkotuju, recimo, NBA?! A realno je i da u nasim razgovorima o kultnim filmskim ulogama 90% pominjemo bele glumce. Jer su bolji, iskreno i bez laznog licemerja.

Ana

pre 8 godina

Nije problem ovde samo u nominacijama za oskara,vec uopste u Holivudu crnci i druge rase generalno teze dolaze do glavnih uloga. Recimo kada se povela prica o tome da Idris Elba treba da igra sledeceg Bonda svi su skocili na noge, dok je sa druge sveprisutan whitewashing pa tako imate Princa Persije - Dzejka Dzilenhala, egipatskog boga - Dzerarda Batlera (u ovom najnovijem),Dzoni Depa kao Indijanca, Kristijana Bejla kao Mojsija...

I sta im vredi crn predsednik kad policija ubija nenaoruzane crne tinejdere sirom Amerike, a policajci ne odgovaraju.

Straight Outta Compton je zasluzio nominacju za najbolji film bar koliko i Mad Max, kao sto je i Benisio del Toro zasluzio za ulogu u Sicario.

Nick

pre 8 godina

Ja i dalje ne mogu da skontam što je to rasizam. Da recimo za svaku nagradu ima po 20 nominovanih pa da nije bilo tu onda pripadnika druge rase pa bih onda i mislio da ima tu nečeg ali ovako ne znam.
Video sam još pre kad je krenula cela ta priča podatak (izvinite ako je pogrešan procenat) da je u prethodnih 30 godina 15% dobitnika oskara crne rase a da je 15% crnačka populacija u Americi.

haja

pre 8 godina

#Tito
Amerikanci su najbolji u svemu, osim u mozda u fudbalu, i to je nazalost tako. mozemo mi da lupamo da su nasi filmovi bolji od holivudskih ... , ali nisu, jer da jesu, bili bi

Nenad Lukic@

pre 8 godina

@zoki,
Nije bas potpuno tacno. Selektor reprezentacije ili organizatori atletskog mitinga odredjuju ko ce ucestvovati i desava se da ne ide najbrzi nego onaj za koga misle da ce u datom trenutku i mestu imati najbolju preformansu.
Po temi se slazem sa vecinom, Oskar je krajnja instanca i ako su u toku godine crni glumci igrali u losim filmovima onda je logicno da ih nece pozvati i zasto su glumci najvazniji, mozda ima crnih scenarista, rezisera, kostimografa koji su u trci za nagradu.
Da li belci treba da se bune sto postoji BAFTA, tj. nagrada samo za crne glumce? Politicka korektnost ce unistiti zemlju Ameriku, kao sto je i SFRJ.

Tito od tarantule

pre 8 godina

Afroamerikanci su deca robova koji su radili na polljima i plantažama i služili bele bogataše po kućama. U početku nisu imali pravo ni da se školuju, a posle su segregacijom izlovani u posebne reone po čitavoj Americi. Iz toga se rodila i jedna veoma lepa stvar, a to je 'crna muzika' bluz i soul kao muzika tuge, rezignacije, bola i patnje zbog usamljenosti, diskriminacije i nerazumevanja, pomešana sa večnom temom ljubavi. To je jedna od retko dobrih stvari sa tog kontinenta, uz naravno i specifičnu književnost, kojima su i Ameri obogatili ovaj svet.

Jabučilo

pre 8 godina

Koja glupost, pa predsednik im je afroamerikanac.
(Tajfun, Sutjeska i ostali velikani, 28. februar 2016 20:11)
Nije. Polu-belac polu-afroamerikanac.

rejnald

pre 8 godina

A zasto samo crnci?!!Pa ajmo malo pravdu za latinose, arape, kineze, vijetnamce,hinduse...
Zar nije dovoljno sto u svakom holivudskom filmu mora da se pazi na ,,rasne kvote" da glumi bar par crnaca i latinosa, da reziser ne bi bio isprozivan da je rasista!
Veci je problem ove godine sto nema kvalitetnih filmova, sto su glavni kandidati i najvise nominovani filmovi za oskara nikad gori!

Red John

pre 8 godina

Kolko je samo besmislena ta priča o rasizmu! Jednostavno nikog nije briga koje je boje koža glumca, već kakve su uloge i kako odigrali.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (adam, 29. februar 2016 07:25)

# Link komentara

Nije besmislena. Caka je u tome da crnci i latinosi dobijaju manje kvalitetnih uloga zbog boje kože. Da je Leo crnac verovatno uopšte ne bi ni dobio ovu ulogu.

Savo iz Kikinde

pre 8 godina

Da se razumemo, "Oskar" je vec 20-25 godina totalno komercijalno dirigovano djubre. Druga stvar, ovo bih definisao kao "obrnuti rasizam" ili klasicnu zamenu teza. Niko se ne buni zbog odredjenog glumca i odredjenog ostvarenja, nego, Boze moj, nema crnaca. Pa, jel je i vaterpolo rasisticki? Da li je NBA rasisticka, jer se desi da par nedelja ne bude belaca u top 10 poteza? I gde su azijati? I da li je iko svestan da ni jedan Eskim nikada nije osvojio Oskara? Bitno da nema crnaca, a sve nabrojano je nebitno?

Tool

pre 8 godina

Po toj logici svi belci treba da bojkotuju NBA i američku košarkašku reprezentaciju, zato što su na širem spisku za OI sve crnci tj. crni košarkaši.

Mikula

pre 8 godina

Denzel Washington se izričito ne želi ljubiti s bijelkinjama na filmu. Nisam nikad pročitao da je optužen za rasizam. Zamislite da neki bijeli glumac postavi uvjet da neće ljubiti crnkinje. Ako ti to što je tvoj narod bio žrtva rasizma daje pravo da budeš rasist, onda stvaramo nove rasiste.

Konstantin

pre 8 godina

#Tito
Amerikanci su najbolji u svemu, osim u mozda u fudbalu, i to je nazalost tako. mozemo mi da lupamo da su nasi filmovi bolji od holivudskih ... , ali nisu, jer da jesu, bili bi



Znaš, i ja sam to mislio, ali do 12-og rođendana. Ne znam koliko godina imaš, ali se plašim za tebe ako kao odrastao čovek tako razmišljaš. Pogledaj evropske filmove (u šta pre svega računam Skandinaviju, Nemačku i Srbiju) i uporedi sa emotivno potpuno bledim američkim filmovima čiji je najjači argument količina novca koja je uložena u njihovo stvaranje i biće ti jasno. PS: kada sam naveo Srbiju kao jednu od evropskih zemalja sa jakom kinematografijom, nisam mislio na Žikinu dinastiju. Edukuj se malo o istoriji filma sa ovih prostora.

adam

pre 8 godina

Kolko je samo besmislena ta priča o rasizmu! Jednostavno nikog nije briga koje je boje koža glumca, već kakve su uloge i kako odigrali.

ripper

pre 8 godina

Dogadjaj koji opisujete je bio pre 76 godina. Kada su se crnci vozili jos uvek u zadnjem delu busa ili se nisu uopste vozili.
Jeste istina da je Oskar bio rasno obojen ali od strane Afro Amerikanaca koji zele da im se dodeli nagrada i ako je nisu zasluzili nego na osnovu boje koze.

Mr Bojangles

pre 8 godina

@zoki, 28. februar 2016 17:32
A ko kaže da je komisija zabrljala dve godine zaredom... Džada, Vil, Džordž, Mark... Zoki??

Bez uvrede, Laki.

Mirko

pre 8 godina

Iznenadjuje Vil Smit u ovom sastavu bojkotasa jer ovako deluje da je iznad toga i ima neko dostojanstveno drzanje. Nisam nesto cuo da se Denzel Vosington oglasio, niti Morgan Frimen npr. Valjda je vece ponizenje kada bi ih nominovali samo na rasnoj osnovi bez objektivno jakih i zahtevnih uloga jer prosto se tako potrefilo. Mozda su za neku epizodnu bar mogli da im iskopaju neku nominaciju, ali to je vec do strucnog zirija koji ima svoje vidjenje, a ziri mora da postoji i tesko da ce svima biti po volji.

...

pre 8 godina

Poenta je da belci prevladavaju u svim filmovima, svim nominacijama, među svim dobitnicima. Retko se vidi crna osoba u glavnoj ulozi, najčešće su to sporedne uloge. Ljudi nisu svesni da odrastati u društvu koje je rasističko, podrazumeva usvajanje brojnih predrasuda koje se smatraju zdravorazumskim. To funkcioniše na nesvesnom nivou, jer smo naučeni od malena da bela koža nosi sa sobom i pamet i lepotu itd. Pa pogledajte kako se mi ophodimo prema Romima ili drugim manjinama, samo jer smo tako naučeni.

Dr Dule Dulovic

pre 8 godina

Naravno da je rasizam jaci od nagrade. Rasizam je realnost. Nagrada je zabava. Svet Oskara nema veze sa onim sto se desava na ulici. To svako zna, nije tu potrebno neko posebno istrazivanje.

DedaMiloje

pre 8 godina

Nije besmislena. Caka je u tome da crnci i latinosi dobijaju manje kvalitetnih uloga zbog boje kože. Da je Leo crnac verovatno uopšte ne bi ni dobio ovu ulogu.
(Red John, 29. februar 2016 12:17)

Naravno, radjeno je po istinitoj priči gde glavni junak nije crnac. Zamisli naš šok koji smo odrasli na stripovima o Toru i crnac u skandinavskoj mitologiji.

Александар Џунић

pre 8 godina

Онај животињски порив у човеку ће увек бити присутан када су међурасни односи у питању. Свесним прикривањем те природне манифестације (политичка коректност), углавном обојене расе збуњује понекад. По истом принципу, и вде у Аустралији ако се "чудно" презивате, први сте на листи за одстрел, а последњи за неку вишу позицију. Исто ми сведочи кум из Лондона. А сада и моја ћерка, која је на стручном усавршавању у Милану, где студира у групи студената из целог света, ми говори о нескривеном расизму и подвајању. Добра вест је, да је схватила да је захваљујући нашем систему школовања, надобудност студената западне Европе у поптуности неоснован. То се никада неће искоренити и с тим треба живети - кад тад, некадшње колонијалне државе, које су своју економску и политичку предност остваривале плљачком, брзих дана ће бити анулирана, јер долазе генерације широм света, које су и те како опремљене знањем, а то она чувена "снага и моћ - учите децо и дан и ноћ"!