1. @prof, daleko od toga da su Andric,Pamuk...losi pisci,ali Nobela ne dobijaju "dobri",vec izuzetni. S druge strane,ocigleno je da je zajednicki imenitelj gotovo svih laureata poslednjih godina da su disidenti,kulturni,politicki i da u svom (obicno istocnom)narodu vaze kao izdajnici. Pa i mi i Turci amo imali bolje pisce (nasi Selimovic, Krleza...)od Andrica, ali nisu Zapadu po volji.
  (Beslagic, 8. oktobar 2015 19:00)

  Prvo Krleža nije naš nego ustaški pisac, dakle možda je tvoj ali nije naš. Drugo stvarno treba da si mazohista pa da pročitaš bilo koji njegov roman do kraja.
  (Mučenje olovke, 9. oktobar 2015 11:46)

  # Link komentara

 2. Ocekujem da sledeci put Nobela dobije Teofil Pancic. Samo se ceka da izda knjigu " Zasto mrzim Republiku Srpsku".
  (N, 9. oktobar 2015 08:15)

  # Link komentara

 3. "Dokle bre više politički motivisane Nobelove nagrade? Baš me zanima da podržava Lukašenkov režim da li bi dobila...
  (Mare, 8. oktobar 2015 14:57)
  # Link komentara Preporučujem (+114) Ne preporučujem (-8)"

  To je kao da kazes za nobelovca iz fizike "da li bi dobio nagradu da ne zna tablicu mnozenja". Od svakog knjizevnika od ugleda se valjda podrazumeva i da bude pravi intelektualac, a samo (kvazi) "intelektualac" moze da podrzava u XXI veku diktatore-klovnove.
  (nije nego, 8. oktobar 2015 18:29)

  A ko to određuje ko je diktator, a ko ne, i po kojim to kriterijumima?
  (Bejzbol palica, 8. oktobar 2015 23:12)

  # Link komentara

 4. Boja cveca slucajna ? Ne bih rekao.
   (Sluzbe strane sile, 8. oktobar 2015 23:08)

  # Link komentara

 5. Naravno da i politika ima uticaj na Nobelove nagrade.Da nije tako Asanž i Snouden bi odavno dobili te nagrade.Ruski pisac i sovjetski disident Aleksandar Solženjicin je dobio Nobelovu nagradu za književnost.Primio je nagradu sa zakašnjenjem od nekokoliko godina,kada su ga komunističke vlasti(Brežnjev)proterali iz zemlje,zbog svoje kritike režima.Kasnije je držao predavanja po najpriznatijim Američkim i Evropskim univerzitetima na kojima je govorio o životu u komunizmu,logorima i SSSR-u.Međutim kada je počeo da govori o nedostatku slobode i manjkavosti demokratskog sistema u SAD-u,brzo je od heroja i rado viđenog gosta postao nepoželjan.90-tih po povratku u Rusiju odbio je od Jeljcina nagradu(1998),zbog neslaganja sa tadašnjom politikom i stanjem u zemlji.Kasnije,nekoliko godina pred smrt(2008)davao je izjave da je zadovoljan u kom pravcu ide Rusija i iskazao veliko poštovanje o njenom predsedniku(Putinu).Kada bi mogli verovatno bi mu zbog toga oduzeli Nobelovu nagradu.
   (epic, 8. oktobar 2015 22:26)

  # Link komentara

 6. Čestitke dobitnici Nobela, a evo kratkog isečka, da "osetimo" Svetlanu Aleksijevič:

  "Polovinu moje penzije trošila sam na pozive, jer kada bih joj čula glas... mogla bih da preživim naredna dva, tri dana. Do sledećeg poziva…
  „Mama, nemoj da plačeš”, smirivala bi me. „Nosim oružje, ali ga ne koristim. Jeste da je ovde rat, ali je mirna situacija. Jutros sam čula mulu kako peva, tako se ovde ljudi mole Bogu... Ovde su planine pune života, nisu mrtve – obrasle su sve do vrha travom i drvećem…” „Mama, celo čečensko tlo je natopljeno naftom. Možeš da kopaš u bilo kojoj bašti – svugde ćeš naći naftu.”
  Zašto su je poslali tamo? Tamo se nisu borili za domovinu, nego za naftne tornjeve. Za mafiju. Kap ulja danas košta isto koliko i kap krvi, možda čak i više. Barel krvi...“
  (iskra, 8. oktobar 2015 20:15)

  # Link komentara

 7. tako počinju obojene revolucije. ..prvo Nobel a onda spontane demonstracije do pada režima. ...lukasenko spremi se
   (nebi, 8. oktobar 2015 20:14)

  # Link komentara

 8. Kao prvo, dodela Nobelove nagrada je uvek bila politički čin. Da, i kada ju je za književnost dobio Andrić, i tada je bila politički dodeljena kao i uvek. S druge strane, ne znači da je nešto nužno loše zato što je te godine politički bilo podržano ovom nagradom. Andrić je dobar pisac. Herta Milar je dobar pisac. Elfride Jelinek je dobar pisac... I da ne nabrajamo.
  (kodeks, 8. oktobar 2015 16:03)

  Herta Miler je beznačajan pisac. Pročitaj...
  (Čitalac, 8. oktobar 2015 19:57)

  # Link komentara

 9. Zasto neko ne bi mogao da bude dobar pisac, a da je simpatizer neke stranke, neke politicke opcije ili i sam aktivan politicar pa makar bio i na "pogresnoj" strani? Knjizevnost je umjetnost gdje se sloboda izrazavanja podrazumijeva pa, prema tome, logicno je da moze da "obradjuje" i stvarni zivot.
   (olja, 8. oktobar 2015 19:48)

  # Link komentara

 10. Razumem da je cesto dodela Nobelove nagrade bila politicki motivisana. Ili ako ne politicki, onda bar motivisana konstelaciom medjunarodnih odnosa. Ali su te nagrade uvek dobijali dobri pisci, kad pogledate spisak nobelovaca tu nema skoro ni jedan los knjizevnik. Ali ova zena nije cak ni knjizevnica, ona je novinarka, koja je kako vidim objavljivala neke biografije, intervjue, ne znam ni kako da klasifikujem njene knjige. I sad uporedite nju sa svim tim divnim romanopiscima iz proslosti i sadasnjosti, pa to je zalosno.
   (Ros Geler, 8. oktobar 2015 19:45)

  # Link komentara

 11. Nisam pročitao ni redak ovogodišnje dobitnice Nobela. Počinjem da tražim jer me naslovi i teme zanimaju. O političkom kontekstu neću jer bih time dezavuisao, u startu, domete laureata za šta nemam ni A od argumenta!
   (Đorđe, 8. oktobar 2015 19:11)

  # Link komentara

 12. @prof, daleko od toga da su Andric,Pamuk...losi pisci,ali Nobela ne dobijaju "dobri",vec izuzetni. S druge strane,ocigleno je da je zajednicki imenitelj gotovo svih laureata poslednjih godina da su disidenti,kulturni,politicki i da u svom (obicno istocnom)narodu vaze kao izdajnici. Pa i mi i Turci amo imali bolje pisce (nasi Selimovic, Krleza...)od Andrica, ali nisu Zapadu po volji.
   (Beslagic, 8. oktobar 2015 19:00)

  # Link komentara

 13. Proslo je mnogo godina i na kraju su mnogi realizovali sta je ustvari istina.
  Neshvatljivo je koliko jedan predio koji se zove zapad pokusava da potcijeni
  sve ostalo pogotovo ako taj predio ima bilo kakve veze sa Rusijom i
  komunizmom.Onda se velicina jednog politickog komentatora,novinara ili
  bilo koga drugog svodi na obicnu laz koja nema osnove ali je prihvacena
  jer je to postala kultura vremena.Vrlo je tesko to promijeniti.Dobija se utisak
  da neki sa nasih podrucja ,zbog nekakvih razloga,tome vjeruju i slijede te
  vrste ugladjenih lazi.Nijesu samo u pitanju neki lideri kao Putin ili lukasenko,
  nego i citav narod sa tih podrucja koji je samo dobar ako pobjegne i kaze nesto
  lose,vrlo javno,na bilo kojoj zapadnoj emisiji.Vijesti sa tih strana su vrlo lose
  isprepletane pricama o velikim diktatorima koji drze narod pod kontrolom a
  Sjeverna Koreja je samo olicenje mnogo sirih i daljnih predjela.Nobelova
  nagrada za mir i knjizevnost,dodijljena nekome sa tih predjela,je samo
  znak da se to dodjeljuje samo onima koji su protiv i angazovani.Ostala Nobelova
  priznanja, koja imaju naucni karakter,ne daju se nikome iz tih predjela jer
  nauka tamo ne postoji. Mnogi to cutke prihvataju i masohisticki gube ugled.
  Putin je mozda jedini koji se protivi toj logici ali je raznovrsno ozloglasen
  jer pliva poslije obilatog dorucka.
  vasilije knezevic 08 okt. 2015
  (vasilije knezevic, 8. oktobar 2015 18:57)

  # Link komentara

 14. "Dokle bre više politički motivisane Nobelove nagrade? Baš me zanima da podržava Lukašenkov režim da li bi dobila...
  (Mare, 8. oktobar 2015 14:57)
  # Link komentara Preporučujem (+114) Ne preporučujem (-8)"

  To je kao da kazes za nobelovca iz fizike "da li bi dobio nagradu da ne zna tablicu mnozenja". Od svakog knjizevnika od ugleda se valjda podrazumeva i da bude pravi intelektualac, a samo (kvazi) "intelektualac" moze da podrzava u XXI veku diktatore-klovnove.
  (nije nego, 8. oktobar 2015 18:29)

  # Link komentara

 15. a da je bio rus za srbe to bi bio u redu, zasluženo.
   (toni, 8. oktobar 2015 18:21)

  # Link komentara

 16. Нису награде политички мотивисане, већ су добри писци - политички освешћени. И Киш је био дисидент и највећи фаворит за добијање награде, али је његова прерана смрт то спречила (награда се не додељује постхумно). Хоће неко да ми каже да су Андрић, Херта Милер, Памук, Маркес, Пастернак лоши писци?!
   (prof., 8. oktobar 2015 18:02)

  # Link komentara

 17. nobelova nagrada za književnost ne mora da se dodeli za pojedino delo, već za kompletan opus književnika koji je iz nekog razloga značajan za književnost..stvarno ne želim da omalovažavam ovogodišnju dobitnicu nobelove nagrade, ali čim se spominje opozicija i vlast u zemljama na koje je zapadna demokratija bacila oko, moram biti skeptičan prema ovoj nagradi..
   (al sam pametan, 8. oktobar 2015 17:27)

  # Link komentara

 18. Odavno je nobelova nagrada izgubila znacaj zbog uplitanja poltike i u dodelu nekih nagrada najvise za mir pa onda knjizevnost i da se i tu sada gleda neki kljuc kako se deli, tako sada imamo u poslednje vreme mnogo dobitnica nagrade . verovanto zbog te rodne ravnopranosti koja se namece poslednjih godina i deceniju, i gde treba i gde ne treba, gleda se i iz koje zemlej dobitnik dolazi da je li je u pitanju neka zemlaj sa diktatorksim rezimom, da li je dobitnk disident azilnat... , ova nagrade je uperana i protiv Rusije suseda Belorusije i bliskog saveznika i protiv Lukasenkogov rezima, tj poklopile su se super kockice za dobitnicu. Da nema tvrenja Rusije sa zapadom i da Lukasenko nije po mnogima poslednji diktator u Evropi verovanto ovu nagradu ne bi dobli li bi cekala jos dugi niz godina da je dobije.
  (bb, 8. oktobar 2015 17:25)

  # Link komentara

 19. битно да је дама за демокрацију..британско-америчког типа!
  као и онај босански филм што је добио оскара..муслиман са мајицом the rolling stones..а србин наравно сељак!
   (варава, 8. oktobar 2015 17:21)

  # Link komentara

 20. Od 37 komentara dosad 1 (i slovima: jedan) pametan (kodeks, 8. oktobar 2015 16:03).
  A komentari pajsera i pegli da je BELORUSKINjA nagradu dobila samo zato što je iz UKRAJINE = masovno "preporučeni"!
  (38. komentar, 8. oktobar 2015 17:20)

  # Link komentara

 21. Bravo Ceco!
  (Dragisa, 8. oktobar 2015 17:09)

  # Link komentara

 22. Njavazniji deo biografije - sukob sa Lukashenkom.
  Tako je I bama zaradio svoju nagradu....smeshno, jadno, bedno....
  (zoran, 8. oktobar 2015 17:03)

  # Link komentara

 23. Čista politika. Da nije u sukobu sa Lukašenkom, ne bi bila ni u konkurenciji.
  (Pedja 034, 8. oktobar 2015 16:52)

  # Link komentara

 24. @mrle: "Bravo, Svetlana. Slava Ukrajini!" I tebi bravo, bato! Slava ti. Samo zamoli tatu da ti kupi globus ili atlas i poneku knjigu, pa da drugi put vidis gde i sta je Ukrajina, a gde i sta Belorusija.
  (Dr. Dule Dulovic, 8. oktobar 2015 16:49)

  # Link komentara

 25. Mozda sam malo brze procitao ovaj tekst, ali nisam uspeo da vidim naziv kjnige.
  (Vit Pa, 8. oktobar 2015 15:56)

  Ja samo procitao da je imala sukob sa Lukasenkom i sve mi je jasno bilo. Da me moli i da mi plati da procitam njenu knjigu ili bilo koje delo, ne zanima me, niti bi pristao. Ne mrzim nikoga, ali ovo veze nema sa Nobelom, niti sa knjizevnoscu, niti sa blagim mozgom. Genijalni Nikola Tesla je 1912 odbio Nobela, znajuci da ljudska valorizacija vrednosti moze da ne vredi .....va boba, i sad se vidi koliko je veliki genije bio u pravu. Hvala B92 na ustupljenom prostoru...
  (Dimitrije, 8. oktobar 2015 16:46)

  # Link komentara

 26. opet politicki ofarbano. Disidentka ko bajagi. Solzenicin/Pasternak treci deo.

  o nazivu knjige nista. samo da udara po ex Sovjetima
   (putnik, 8. oktobar 2015 16:43)

  # Link komentara

 27. Jos jedan "zasluzeno" i ne politicki.:))
  (Rhyzm, 8. oktobar 2015 16:39)

  # Link komentara

 28. Ovo je Sith Lord Zbignjev Bzezinski sam odlucivao.
  (Zeljko, 8. oktobar 2015 16:35)

  # Link komentara

 29. Nagrade za književnost i mir odavno nemaju neku težinu. Obe se snažno politički motivisane. Nobel se okreće u grobu.
  (Stanimir Branimir, 8. oktobar 2015 16:27)

  # Link komentara

 30. Mislim da je na redu da Nobela za knjizevnost dobije neki opozicionar iz Zimbabvea, za djelo protv Mugabea. Pa makar napisao "Jezevu kucicu", Nobel mu se smjesi
  (antifa, 8. oktobar 2015 16:17)

  # Link komentara

 31. Kao prvo, dodela Nobelove nagrada je uvek bila politički čin. Da, i kada ju je za književnost dobio Andrić, i tada je bila politički dodeljena kao i uvek. S druge strane, ne znači da je nešto nužno loše zato što je te godine politički bilo podržano ovom nagradom. Andrić je dobar pisac. Herta Milar je dobar pisac. Elfride Jelinek je dobar pisac... I da ne nabrajamo.
  (kodeks, 8. oktobar 2015 16:03)

  # Link komentara

 32. Morala je da dobije,prvo iz Ukrajine,prebegla na zapad,pisala o Sovjetskom ratu u Avganistanu,kriticar beloruskom predsedniku,pisala o patnji ljudi,valjda pod "ruskom cizmom",... I eto,sve "zasluga" do "sazluge". Odusevljen sam politickim nagradama.
  ("Pravda", 8. oktobar 2015 15:58)

  # Link komentara

 33. Mozda sam malo brze procitao ovaj tekst, ali nisam uspeo da vidim naziv kjnige.
  (Vit Pa, 8. oktobar 2015 15:56)

  # Link komentara

 34. Koga briga za nagradu, pravi književnici se čitaju iznova i iznova, pravi umetnici imaju vernu publiku, i nikakav pečat, statua, priznanje ili nagrada ne može da učini nekog talentovanim ili ne, sa tim se rađaš.
  Sva ta ozvaničavanja i sve te ceremonije, sve je to šund težak.
  Ne može deset, sto, pa ni milion ljudi da deklariše nekoga velikim piscem.
  Prosto, ili si talentovan rođen i umeš da podeliš to sa svetom, ili nisi, a to vreme pokaže najbolje.
  (Vaše ime, 8. oktobar 2015 15:54)

  # Link komentara

 35. Murakami će dobiti Nobela kao što ga je dobio Mišima tj.nikad
   (Bruks 021, 8. oktobar 2015 15:53)

  # Link komentara

 36. Ja sam se nadao da ce je dobiti sjajni sirijski pesnik i veciti kandidat, Adonis, covek koji je arapsku knjizevnost uveo u moderno doba. Takodje, veliki protivnik zlocinacke diktature porodice Asad, kao sto je i S. A. protivnica Lukasenkove i Putinove. U svakom slucaju, sve cestitke, a ovo dodeljivanje bi ujedno i nama Srbima trebalo da posalje poruku, a poruka je da se borba za slobodu, dostojanstvo i humanost i demokratiju ipak nije uzaludna.
  (Pedja, 8. oktobar 2015 15:49)

  # Link komentara

 37. Uh, nikada cuo za nju ali posto je nasa, sigurno je zasluzila pobjedu i drago mi je da je nadmudrila sve protivnike.Prvaci u fudbalu za mlade, kosarci za zene pa sada i knjizevnosti za zene. Svaka cast.
  (pero, 8. oktobar 2015 15:48)

  # Link komentara

 38. A da je ostala u Belorusiji Nobela ne bi ni sanjala, politika svugde, ali ako je Obama dobio nagradu onda moze svako.
   (pedala, 8. oktobar 2015 15:30)

  # Link komentara

 39. Sve je jasno zasto je dobila Nobela...Lukasnenko drzi se krecu na tebe a Amerima nikada dosta tudje krvi!
  "Napustila je Belorusiju 2000. godine zbog sukoba sa Lukašenkovim režimom, posle čega je živela u Parizu, Geteborgu i Berlinu. Vratila se u Minsk 2011. godine."
  (Rambo, 8. oktobar 2015 15:25)

  # Link komentara

 40. A jel se bavila američkim ratom u Afganistanu?
   (Petko, 8. oktobar 2015 15:23)

  # Link komentara

 41. Zašto ne uvedu nagradu za disidentsku aktivnost, pa da se zna ko je ko ?
  (profesor, 8. oktobar 2015 15:18)

  # Link komentara

 42. Dokle bre više politički motivisane Nobelove nagrade? Baš me zanima da podržava Lukašenkov režim da li bi dobila...
  (Mare, 8. oktobar 2015 14:57)

  # Link komentara

 43. Svaka cast, Srbija je dobila i drugog Nobelovca. Hvala Svetlani sto nas predstavlja po svetu.
  (Lol, 8. oktobar 2015 14:53)

  # Link komentara

 44. Bravo, Svetlana. Slava Ukrajini!
   (Mrle, 8. oktobar 2015 14:51)

  # Link komentara

 45. ne razumem baš šta se tačno postiže davanjem svih značajnijih nagrada (unutar zapadnog sveta) politički podobnim "disidentima", osim devalvacije samih nagrada, marioneta koji biraju i laureata. i uporno to rade već decenijama..
  (sasha-ns, 8. oktobar 2015 14:40)

  # Link komentara

 46. "А зар ти мислиш да су Пољаци добили два Нобела случајно?" :)
   (Марко, 8. oktobar 2015 14:33)

  # Link komentara

 47. Ovo neka Slavenka Drakulić? Nikad čuo, nikad čitao, ali čestitam.
  Samo da nije Murakami, najveća prevara u svjetskoj književnosti.
  (quentin, 8. oktobar 2015 14:32)

  # Link komentara

 48. Znači pisala protiv svog predsednika i dobila Nobelovu nagradu. Ništa novo samo napišete ono što amerima odgovara i sledi nagrada.
  Sramotaaaaaaa.
   (Mrki, 8. oktobar 2015 14:22)

  # Link komentara

 49. Važno i najvažnije je da nije "u ljubavi" sa SSSR-om i Lukašenkom.
   (glavni preduslov, 8. oktobar 2015 14:22)

  # Link komentara

 50. Sve je jasno zasto je dobila Nobela...Lukasnenko drzi se krecu na tebe a Amerima nikada dosta tudje krvi!
  "Napustila je Belorusiju 2000. godine zbog sukoba sa Lukašenkovim režimom, posle čega je živela u Parizu, Geteborgu i Berlinu. Vratila se u Minsk 2011. godine."
  (Rambo, 8. oktobar 2015 14:20)

  # Link komentara

 51. Preziva se na -ic, znaci Srpkinja.
  (daska, 8. oktobar 2015 14:14)

  # Link komentara

 52. Nesto nisam iznenadjena, stiklira sve kockice za one koji dele nagrade.
  (Ljiljana, London, 8. oktobar 2015 13:51)

  # Link komentara

 53. Buduci da licno poznajem Svetlanu i njene dve i po knjige, moram da obavestim citaoce koji verovatno nikada nisu culi za nju, da je to sto ona pise, zurnalistika, feljtonistika i hronika. To sa knjizevnoscu ima malo dodira. Nastavlja se politicki intervent u svedskoj kraljevskoj Akademiji i odista veliko srozavanje znacaja Nobelove nagrade za literaturu. Jedino sto ostalo znacajno je visina honorara
  (jovan, 8. oktobar 2015 13:43)

  # Link komentara

 54. Vidi ti njih, zeni iz Belorusije nobelova nagrada. Kao prvo cestitke. Gospodja je svojim radom to i sigurno zasluzila, mada tu ima politicke igre, cim je Belorusija u pitanju. Sto nekad i nije lose, jer politicki sistem tamo sigurno nije demokratski. Ali cudi me da nisu nasli nekog iz Ukrajine. Onako, kao politicki signal i da se vidi na cijoj su strani. Belorusija nije (zasad) neka velika tema, a Ukrajina je dobar primer da se "zlim Rusima" pokaze sta "intelektualci" misle o Putinu. Sa druge strane, mene te nobelove nagrade malo iritiraju, otkad je terorista Arafat (i slicni) dobio to priznanje.
  (Dr. Dule Dulovic, 8. oktobar 2015 13:40)

  # Link komentara

 55. Nisam nista od nje procitao niti uopste ikada cuo za nju ali mogu odmah da se kladim da je opozicionar Lukasenku...
  (stvarno, 8. oktobar 2015 13:39)

  # Link komentara

 56. Evo Bjelorusije na meti NATO, oni su slijedeci, ovo je samo podmazivanje prije urnebesa.
  (kuku mene, 8. oktobar 2015 13:37)

  # Link komentara

 57. Jasno. Mora biti proganjana na istoku da bi je zapad prihvatio.
  (Snouden, 8. oktobar 2015 13:35)

  # Link komentara

 58. Samo zbog kritike prema Putinu je dobila nagradu. Propaganda je cudo.
  (Bojan, 8. oktobar 2015 13:34)

  # Link komentara

 59. PROSLO JE MNOGO GODINA ALI EVO JOS JEDAN SRPSKI NOBELOVAC NAKON TESLE
   (superheroj_Gailius_sa_planete_NEPTUNas, 8. oktobar 2015 13:15)

  # Link komentara

 60. Nije Dobrica?
  (dobrica, 8. oktobar 2015 13:15)

  # Link komentara